donderdag 30 april 2015

OP 8 MEI GRATIS COMPOST HALEN BIJ WIJKPOST OOST

Compost
Ingezonden door wijkpost Oost

8 mei: gratis compost op wijkpost Oost. (Stadsbeheer)

 Op vrijdag 8 mei is er een extra dag om gratis compost te halen bij wijkpost Oost. U kunt de compost halen tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Parkallee 96 (achter sportcentrum Kardinge). 

 De slagboom aan de achterkant staat open. Zoals elk jaar kon er dit jaar weer compost gehaald worden op Goede Vrijdag. Hier maakten veel bewoners gebruik van. Toch is er nog veel compost over. Daarom is er dit keer een extra ophaaldag op 8 mei. 
 De wijkpost aan de Parkallee is met de auto alleen te bereiken vanaf de Kluiverboom in Lewenborg, voor het politiebureau langs, derde afslag.


HET IS WEER ZOVER, PAARDENBLOEMBIER UIT EIGEN WIJK


Het zijn zo van die rituele dingen binnen een jaar Beijumnieuws. De jaarwisseling natuurlijk, de zomervakantie, de intocht van Sinterklaas, Sint Maarten, Bruisend Beijum. Wat de blogger betreft hoort de aanbieding van een grote fles paardenbloembier uit eigen wijk door kruidenvrouwtje Saskia Nieboer ook tot de jaarlijkse rituelen.

Gistermiddag was het weer zover, en het is dit keer iets later dan vorig jaar, maar dat heeft te maken met het feit dat de hele natuur deze lente later op gang is gekomen. Ons kruidenvrouwtje liep met een mand en een individuele cursist (kruidenworkshop) langs de Beijumerweg, ter hoogte van de Wiershoeck.
Altijd leuk, even een paar foto's maken, ons kruidenvrouwtje zag er uit als een soort van Roodkapje met haar mandje. Alsof ze zo bij haar grootmoeder (en de boze wolf) op bezoek gaat. Zie foto's rechts en beneden.

Opeens: "Ik heb nog een grote fles paardenbloembier voor je." Nou ja zeg, een grote fles met het heerlijkste alcoholische vocht uit eigen wijk werd de blogger aangeboden. Zie bovenste afbeelding, naast de bloeiende paardenbloemen staand overhandigde Roodkapje, pardon, Saskia Nieboer, de lekkernij aan de blogger.

Wat een genot, zie foto links. Het enige minpunt aan het bier is dat het niet schuimt. Maar wat een smaak! De blogger is de rest van de avond lekker onder de pannen.

De kritische lezer denkt wellicht (terecht): moet jij wel geschenken aannemen? De blogger is het daarmee eens, en hij verklaart bij deze plechtig dat als het kruidenvrouwtje van Beijum gedragingen laat zien die echt niet door de beugel kunnen, dit ook gepubliceerd zal worden. Onafhankelijkheid boven al.

In april 2011 stuurde de kruidenvrouw het recept voor paardenbloembier.KEURIG OMHEINDE BLOEMETJES IN HET GROENE HART

Direct maar even een 'fatsoenlijk' bericht boven de voorgaande schaamtevolle afbeelding. Wat moeten de mensen van buiten Beijum wel niet denken als ze zoiets zien.
Nou beste mensen van binnen en buiten Beijum, het valt allemaal reuze mee. Wat een pracht en praal tijdens dit lopende voorjaar in Beijum.
Mensen zijn niet altijd vervelend, de meesten maken er iets moois van. Zoals hier, op de grens van de Galkemaheerd en het Groene Hart van Beijum.
Wat een keurige bloemperkjes. Rechts zien we de wonderbaarlijke kring van verticale stokjes die om een boom heen staan. Het kan toch niet anders, of deze 'heksenkring' is ook door mensenhanden gefabriceerd. Zie nog eens dit blogbericht.
Wat een onberispelijk stukje Beijum. Het is maar wat je uitvergroot, de blogger durft te stellen dat 99% van Beijum er onberispelijk uitziet.

VREEMDE AFBEELDING EN TEKENS OP DE BEIJUMERWEG

De Beijumerweg ziet er momenteel op z'n fleurigst uit. Overal paardenbloemen, brandnetels en bomen die beginnend groen zijn.
Het enige lelijke wat er tussendoor kan komen is door de mens voortgekomen. Alhoewel, de scheuren in het wegdek, daar kan de mens niks aan doen.
Maar wat een rare tekening zien we daar, zie foto. Nou ja, raar, in sommige kringen is het blijkbaar gangbaar om mannelijke geslachtsorganen via krijt, potlood of verf op een ondergrond te produceren. Vrijheid blijheid.

Maar waarom nou en public op de Beijumerweg? Moet er soms iemand voor lul worden gezet? Als de 'kunstenaar' een beetje ballen heeft, zet hij z'n (haar?) eigen naam bij z'n werkstuk.

ZET JE SPUL OP OF ACHTER HET SLOTGelegenheid maakt de dief en daarom zetten we massaal onze eigendommen op of achter slot. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gejat. Wat zou het leven zonder sloten zijn?
Probeer er eens bij na te denken, je kunt je huis niet op slot doen, je auto niet, je fiets. Het leven zou onleefbaar worden zonder sloten. Idealisten verkondigen dat het leven op vertrouwen is gebaseerd. Kan wel zijn, maar geloof in God maar zet je fiets op slot.
Misschien is het samenleven wel gebaseerd op wantrouwen, het wemelt van de beroepen waarin mensen onbetrouwbare kostgangers in de gaten moeten houden. Controleurs in treinen, parkeerwachters, politie, belastingdienst, veiligheidsdiensten, noem maar op. Stel dat iedereen te vertrouwen zou zijn, dan zou je er heel wat werklozen bij krijgen.

Slotenfabrikanten zouden het loodje leggen. Fabrieken waar kluisjes worden gemaakt zouden ook moeten sluiten.

Zomaar drie foto's binnen een tijdsbestek van drie minuten gemaakt. Op bovenste foto is te zien dat een slot niet heeft kunnen verhouden dat driekwart van een fiets is gestolen.
Foto links, zet vooral ook je flesje frisdrank of pak koeken achter slot, je weet maar nooit. Foto boven en links zijn in en voor Winkelcentrum Beijum gemaakt.
Op het plein voor de voormalige Doefmat aan de Isebrandtsheerd staat een container met twee sloten vast.

Vertrouwen is sterker dan achterdocht en wantrouwen. Waakzaam vertrouwen is misschien wel de beste houding. Daar hoort bij dat je dieven zo weinig mogelijkheden geeft om te stelen.

woensdag 29 april 2015

ONVERLATEN VERNIELEN PLUKBOS IN KARDINGE

Onbekenden hebben maandag vernielingen aangericht in het zogeheten plukbos bij Kardinge. Vier bomen zijn onderaan de stam afgebroken en in het Zilvermeer gegooid. De bomen zaten dit jaar voor het eerst vol met bloemknoppen. Er is inmiddels aangifte van vernieling gedaan bij de politie.

WWW.RTVBEIJUM.NL

De eerste radio-uitzendingen van Radio Beijum zijn een feit. Het enthousiasme is zo groot dat zelfs wordt overwogen om na de zomervakantie met Tv-Beijum aan de gang te gaan.
Zover is het allemaal nog lang niet, je moet met dit soort prille wijk-initiatieven niet te hard van stapel lopen, maar het zou in de loop van het jaar zomaar kunnen zijn dat er behalve geluid ook beeld bij de uitzendingen vanuit het Grand Café in het Trefpunt gaat komen.

Radio Beijum en Tv-Beijum. Er bloeit en groeit iets moois op de Beijumer klei dit voorjaar.
Het bestuur van het Trefpunt, vaste uitvalbasis van Radio Beijum, faciliteert e.e.a. niet alleen ruimtelijk en materieel, maar ook digitaal. Vandaag kreeg de blogger bericht dat alvast een domeinnaam voor radio én televisie Beijum is gereserveerd. http://www.rtvbeijum.nl/

Waar gaat dat heen met het nieuwste wijkmedium van Beijum?

MORGEN BIJ DE LOTUSHEERD, EEN INNERLIJKE REIS IN LIEFDE EN LICHT


MIJN UITZICHT IN BEIJUM (52)


ROTONDE WIBENA/NIJENSTEINEERD AANGEPAKT

"Er viel niet meer in te werken. De schoffellaars konden er geen kant meer op. Daarom is besloten om alles af te graven."
Diep in Beijum-Oost ligt een rotonde. Op de grens van de Wibena- en de Nijensteinheerd. 
Het is er nooit druk, de blogger vraagt zich wel eens af waarom hier überhaupt ooit een rotonde is neergepoot, een gewoon kruispunt had ook wel gekund. Maar het ding zal vast een functie hebben. Ook al is het voor de sier.

Afgelopen week was een mannetje in een graafmachine in de weer op de rotonde. Wat ben je aan het doen? "Ik graaf een stuk klei met wortels weg. Medewerkers van de groenvoorziening konden door de vele wortels niet meer hun werk doen. Daarom is besloten om alle wortels weg te halen om vervolgens nieuwe klei te plaatsen."

Waar moet je heen met de klei en de wortels? Je regelt een tractor met een dikke kar erachter om het spul af te voeren.
Het kost allemaal een centje. Maar ja, de groenwerkers moeten toch ook hun werk kunnen doen?

Als de nieuwe laag klei er weer ligt, en wellicht is dit reeds het geval. kan er weer geschoffeld worden.


dinsdag 28 april 2015

UIT DE OUDE DOOS (243)

Bovenstaande foto is gemaakt tijdens het 25 jarige bestaan van basisschool de Heerdstee. De school bestaat inmiddels om en nabij de 37 jaar, niet een der kinderen die op de foto staat is er nu nog leerling. Leerkrachten gingen en kwamen.
Tijdens de beginjaren van de wijk zat de school in een noodlocatie een de Framaheerd, zie nog eens deze foto. Of dit bericht.

De Heerdstee is de meest centraal gelegen school van Beijum. De scholen in de wijk zijn allemaal gesticht tijdens de bloei van de wijk in de jaren tachtig toen Beijum de kinderrijkste wijk van Nederland was. Op ongeveer 250 meter afstand vanwaar de christelijke Heerdstee staat hebben we de gereformeerde basisschool van Calvijn.

De wijk wordt steeds minder kinderrijk, anderhalf jaar geleden fuseerden de Doefmat en de Dijk tot de Expeditie. Hoeveel scholen zal Beijum over tien jaar nog hebben?

DANSENDE KIDS EN SCOUTS VAN DE VOERMAN OP EEN KORTE VIDEO

Een korte video (ongeveer anderhalve minuut) van dansende kinderen en de scouts van scoutinggroep de Voerman.
De berichtgeving over Koningsdag 2015 te Beijum wordt hiermee afgesloten.

'WE GAAN ONDERGRONDS BIJ BEIJUM NOORD'


Door Willem Pauwelussen 


 Er wordt heel wat afgesleuteld aan de Oostelijke ring. Nu is er weer een Mecanodoos leeggehaald om een tijdelijke brug in de Stadsweg te fabriceren. Daar komt op (welke?) termijn een gecombineerd eco- en fietsviaduct voor weer, met dezelfde UFO-look als de overige viaducten. Er gaat nog veel meer gesleuteld worden, en wel pal bij de afrit Beijum-Noord. We gaan eerdaags ondergronds. 

Er worden blijkbaar plannen gemaakt voor een ongeëvenaarde uitbreiding van Beijum en/of Hunze/Starkenborgh. Of het wordt een nieuwe hoofdroute naar de twee maal zo grote kaasfabriek die in Bedum gebouwd gaat worden. Of allebei, nieuwbouw hier voor de mensen die werken daar. Want waar moet anders die gigantische toename van de verkeersstromen vandaan komen die blijkbaar tussen beide buurten wordt verwacht.

De doorgaande weg onder het viaduct door: Amkemaheerd/Cuypersweg kan dat niet aan, zo is de verwachting. En wat niet bovengronds kan, dat moet dan maar ondergronds, het bord dat ons naar de tunnel verwijst staat er al. Zo is het ook aangepakt voor het verkeer uit richting Assen, dat rechtdoor wil op het Emmaviaduct.

 Leuk voor Kortekaas, (stadsarcheoloog; JF)  wie weet wat er weer onder het maaiveld voor archeologische schatten worden opgedolven.

SCOUTINGGROEP DE VOERMAN HAALDE OP VRIJMARKT €670,- OP
Ze waren smaakmakers op de gisteren gehouden vrijmarkt van Beijum. De scouts van scoutinggroep de Voerman ontpopten zich als ware padvinders.  Wat waren ze op allerlei fronten actief. Wat knap, ze financieren hun eigen zomerkamp met de opbrengst van wat ze verdienden op de vrijmarkt. Lezeres Marieke stuurde onderstaand bericht op: 

Scouting de Voerman had Koningsdag dit jaar een tikje grootser aangepakt. Bakten we vorig jaar gewoon gezellig broodjes en haalden we 60 euro op, dit jaar hebben we ambitieuze zomerkamplannen èn werd er door het Trefpunt en de Beijumkorf geen etenstent gerund. De Voerman is in dit gat in de markt gesprongen en heeft een enorme hoeveelheid slow koffie (door de verkenners wegens gebrek aan stroom handmatig opgegoten koffie), limonade, cake, snoep, broodjes hamburger en knakworst verkocht. 

Mocht u vanmiddag (gisteren; JF) vergeefs op zoek zijn geweest naar witte bolletjes in een Beijumse supermarkt, sorry, wij hebben ze in 4 ritjes naar de supermarkt allemaal opgekocht. Verder hebben de welpen hun oude spullen verkocht en was er een megagrabbelton. Een van de welpen deed coole goocheltrucs en je kon proefjes doen bij een van de ouders. Natuurlijk hebben we ook nog broodjes gebakken. 

 Alles bij elkaar is er ietsje meer geld opgehaald. €670,- maar liefst. Dat hebben we ook nodig. De welpen willen dit jaar namelijk helemaal naar Goeree op kamp waar zein een bunker in een oud fort gaan slapen en de scouts trekken zelfs helemaal naar Zuid Duitsland! Dat is duurder dan een weekje Drenthe en dus moet er wat bijverdiend worden. Meer geld aan ouders vragen omdat we verder weg willen is niet de bedoeling. Bovendien is het gewoon heel stoer om een stukje van je eigen kamp te betalen. Ook als je acht jaar bent. We zijn er nog niet helemaal, dus ergens de komende weken zullen we ook nog een keer lege flessen komen inzamelen in de wijk! Dan weet u dat vast.. Scouting de Voerman

maandag 27 april 2015

EEN VIDEO VAN FOTO'S OVER KONINGSDAG 2015 TE BEIJUM


Het was iets minder druk in vergelijking met voorgaande jaren maar de gezelligheid was er niet minder om. Het gaat op Koningsdag en de bijbehorende vrijmarkt niet zozeer om geld verdienen, al zullen sommigen daar anders over denken, maar meer om gezelligheid en elkaar tegen komen.

Nou ja, geld verdienen kan wel handig zijn. Op de bovenste en linker foto zien we mensen van scoutinggroep de Voerman in actie. Marshmallows bakken (boven) en iets met laboratorium-proeven (links) doen. De blogger begreep dat de scouts om en nabij de 700 euro hebben verdiend. Daar wordt nog een bericht over ingezonden......, we zijn benieuwd waar het geld voor gebruikt gaat worden.

Op de rechter foto zien we een jongetje en meisje een greep in de grabbelton doen.

Er staan tegen de tachtig foto's op onderstaande video. Wellicht staat u erbij. De muziek is van Lou Reed. Hij zingt helemaal terecht dat vandaag een 'Perfect Day' was.

Kijk en luister even mee....

VRIJMARKT BEIJUM, GEZELLIG ÉN ZONNIG

Zijn het geen schatjes?

Mensen van de Zijlen/Boerderijum waren ook op de vrijmarkt

Baby te koop, zie links....

Wat een liefde....moeder en dochter...
Het weer is boven verwachting, gisteren was er nog sprake van dat het vandaag koud en regenachtig zou kunnen zijn. Maar niks van dat alles, de temperatuur is redelijk behaaglijk en de zon komt regelmatig door. De vrijmarkt op Koningsdag 2015 te Beijum kan niet meer stuk.
Het was en het is lastig kiezen welke foto groot gepubliceerd zou worden en daarom maar alle vier de foto's op groot formaat. De blogger maakte tientallen foto's en het is de bedoeling om daar in de loop van de dag, avond, een video van te maken met muziek erbij.

Oproep, burgemeester den Oudsten was vanochtend op de vrijmarkt te Beijum. Is er iemand die daar een foto van heeft? Beijumnieuws@ziggo.nl

KONINGSDAG 2015 IN BEIJUM

De een zweert bij het Koningshuis. Leve de Koning. Een ander vindt het pure geldverspilling, wat een poppenkast. Maar het is niet anders, we vieren vandaag Koningsdag 2015.
De bewoners van dit huis aan de Bunnemaheerd zijn zonder twijfel Koningshuis-getrouwen. De nationale vlag wappert vanaf de gevel en er hangen oranje vlaggetjes op het balkon.

De serie 'Maandagochtend' slaat een week over. In de loop van de dag volgen berichten over de vrijmarkt en mogelijke andere oranje-activiteiten.

zondag 26 april 2015

IS DIT EEN GRAP? OF ZIJN ZE BIJ DE BELASTINGDIENST ZIEK IN HET HOOFD?

De blogger vraagt zich af of dit een verlate 1-aprilgrap is. Het zou kunnen. Maar.....
De Belastingdienst waarschuwt kinderen die op Koningsdag spulletjes willen verkopen. Wie bijvoorbeeld speelgoed of zelfgebakken koekjes verkoopt op de vrijmarkt, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer en moet belasting betalen.
Vrijmarkt 2013 te Beijum
Belastinginspecteur Wim Heubel treedt hard op, wanneer kinderen hun administratie niet in orde hebben. “Alle vrijmarktverkopers dienen te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een deugdelijke BTW-administratie te voeren. Daar zullen wij dit jaar extra op toezien.”
http://nieuwspaal.nl/belastingdienst-jaagt-op-kinderen-vrijmarkt/

Update 23:49 uur, het schijnt een lollig bedoeld bericht te zijn.. Wim Heubel was een bekende NSB-er...(de blogger distantieert zich uiteraard van dit 'lollige bericht', hij was in eerste instantie in  de veronderstelling dat het serieus bedoeld was).

BERICHT VAN SCOUTINGGEROEP DE VOERMAN IVM KONINGSDAG

Koningsdag, een Koningsfeest!
Aankomende maandag kleurt het land weer oranje. Dit omdat de Koning dan jarig is. Ook in Beijum kleuren we mee. Wij als scouting de Voerman zullen weer ruimschoots vertegenwoordigd zijn met een aantal leuke/lekkere activiteiten op het veld achter de Beijumkorf.
Dit jaar bouwen we een heus scoutingdorp op. We zullen natuurlijk oud en vertrouwd broodjes gaan bakken maar hiernaast zullen er onder andere ook spulletjes worden verkocht, staat er een grabbelton en kan er koffie, thee en limonade worden gedronken. Maar bij de koffie hoort natuurlijk iets lekkers. Ook daar is aan gedacht! Droomfestijn verzorgt voor maandag overheerlijke Koningscupcakes. Deze kun je toch niet missen?
Reden te over dus om maandag naar het grasveld achter de Beijumkorf te komen. Enne, is het niet zulk lekker weer? Dan zorgen wij natuurlijk voor een afdakje. En ach, tijdens het schuilen kom je vaak de leukste mensen tegen!
Tot maandag!

Update 22:21 uur, de scouts zijn vanmiddag/vanavond reeds begonnen met de opbouw van hun tentenkamp op het veld waar morgen de vrijmarkt in Beijum zal worden gehouden. 
Sabine van der Kolk van scoutingclub de Voerman stuurde de foto's op.

http://www.devoerman.nl/
www.droomfestijn.nl

SOMMIGE KINDEREN MOET JE ACHTER HET BEHANG PLAKKEN

Foto gistermiddag gemaakt, schommels zijn onbereikbaar voor kleintjes...

"Ik vind dit niet kunnen, het lijkt op een vorm van kinderterreur. De ene dag worden de schommels met veel moeite naar beneden gehaald en de volgende dag hangen ze weer hoog opgerold en onbereikbaar voor kleintjes die erop willen zitten."

De blogger ontving van twee lezers klachten over treiterende ettertjes die andere kinderen op het speelveldje aan de Grevingaheerd aan het dwarsbomen zijn. De ene lezer betrapte een "Surinaams uitziend" jongetje op heterdaad toen die de schommels naar boven werkte. Of het steeds om dezelfde 'dader' gaat is de blogger niet bekend.

Lezer vroeg zich af of er een keer een oproepje kon worden geplaatst richting de ouders van de ettertjes. Of ze hun kroost beter in de gaten zouden kunnen houden en wat beter op zouden kunnen voeden? Respect, sociaal gedrag, rekening houden met anderen, etc...

De blogger vraagt zich af of een ouderwets pak rammel voor de billen niet meer uit zou halen. Liever niet, het kan een teken van onmacht zijn als ouders hun kinderen een corrigerende tik geven. Maar toch.
Voor treiteren, vernederen en terroriseren geldt immers ook: jong geleerd, oud gedaan. Er vanuit gaande dat dit, foto, geen speels en onschuldig gedrag is, en daar lijkt het op, kun je dit geëtter, een ander het licht in de ogen en het plezier in het leven niet gunnen, niet vroeg genoeg aanpakken.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ook bij kinderen.
(Op 12 februari publiceerde de blogger een soortgelijk bericht)

EEN AUTO OM EEN PAAL GEVOUWEN

Lezeres Anna mailde gisteravond:
Wat was dat vanmiddag voor ongeval in de bocht bij de Menkemaheerd/Fossemaheerd aan de Emingaheerd?
Ik zat in de bus en zag een auto in tegengestelde richting om de lantaarnpaal gevouwen die ruim op de stoep stond.
Kan ook niks vinden op de site van 112 Groningen. Er leken gelukkig geen gewonden maar het zag er heftig uit.
Update 14:55 uur, met dank aan reageerders:  http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/25807/auto-tegen-paal.html

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (228)

Gal op forsythia.

Regelmatig kom ik gallen tegen. Een gal is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect (een galwesp, galmug, vlieg, luis of galmijt) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor de larve. Sommige gallen vallen duidelijk op, zoals de kogelronde eikengal die een doorsnede van ongeveer drie centimeter kan bereiken. Maar er zijn ook gallen die je gemakkelijk over het hoofd ziet. 

Eikengallen worden veroorzaakt door 3 tot 4 mm grote, bruine tot zwarte eikengalwesp (Cynips quercusfolii). De gallen zijn eerst groen van kleur, later worden ze deels rood. In het binnenste van de gal ontwikkelt zich een larve in een rond kamertje. In de herfst vallen de galappels met het loof op de grond. De larven verpoppen in het kamertje. Tussen november en februari bijten de uit de pop gekropen wespjes zich door de dikke galwand heen naar buiten. Deze wintergeneratie bestaat uitsluitend uit vrouwtjes, die zich parthenogenetisch (= maagdelijk) voortplanten en hun eitjes in de knoppen van eiken leggen. In de knoppen ontstaan kleine, onopvallende knopgallen, waaruit in mei en juni nieuwe wespjes komen, zowel mannetjes als vrouwtjes, de zogenaamde seksuele generatie. De voorjaarswespjes zijn veel kleiner dan de aseksuele wintergeneratie. De voorjaarswespen leggen na de paring de eitjes aan de onderkant van de eikenbladeren in en langs de bladnerven. Hieruit ontstaan weer de bekende galappels.

Talloze soorten insecten zijn in staat om het ontstaan van een gal op een plant te veroorzaken; daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve binnen in de gal te leggen. Het insect dat uit het gal komt, is dus niet per se de veroorzaker van dat gal.

Deze gal op de forsythia is veel minder interessant. Hij is niet door een insect veroorzaakt, maar door een bacterie. Het verschijnsel wordt de forsythiatakwrattenziekte genoemd. De ziekte veroorzaakt knobbelachtige tot wratachtige gezwellen op de takken van de forsythia. De knobbels zijn aanvankelijk glad en worden in een later stadium ruw, wratachtig en gespleten. De kleur is lichtbruin tot zwart. Takwrattenziekte komt vriGal op forsythia.

Regelmatig kom ik gallen tegen. Een gal is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect (een galwesp, galmug, vlieg, luis of galmijt) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor de larve. Sommige gallen vallen duidelijk op, zoals de kogelronde eikengal die een doorsnede van ongeveer drie centimeter kan bereiken. Maar er zijn ook gallen die je gemakkelijk over het hoofd ziet. 

Eikengallen worden veroorzaakt door 3 tot 4 mm grote, bruine tot zwarte eikengalwesp (Cynips quercusfolii). De gallen zijn eerst groen van kleur, later worden ze deels rood. In het binnenste van de gal ontwikkelt zich een larve in een rond kamertje. In de herfst vallen de galappels met het loof op de grond. De larven verpoppen in het kamertje. Tussen november en februari bijten de uit de pop gekropen wespjes zich door de dikke galwand heen naar buiten. Deze wintergeneratie bestaat uitsluitend uit vrouwtjes, die zich parthenogenetisch (= maagdelijk) voortplanten en hun eitjes in de knoppen van eiken leggen. In de knoppen ontstaan kleine, onopvallende knopgallen, waaruit in mei en juni nieuwe wespjes komen, zowel mannetjes als vrouwtjes, de zogenaamde seksuele generatie. De voorjaarswespjes zijn veel kleiner dan de aseksuele wintergeneratie. De voorjaarswespen leggen na de paring de eitjes aan de onderkant van de eikenbladeren in en langs de bladnerven. Hieruit ontstaan weer de bekende galappels.

Talloze soorten insecten zijn in staat om het ontstaan van een gal op een plant te veroorzaken; daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve binnen in de gal te leggen. Het insect dat uit het gal komt, is dus niet per se de veroorzaker van dat gal.

Deze gal op de forsythia is veel minder interessant. Hij is niet door een insect veroorzaakt, maar door een bacterie. Het verschijnsel wordt de forsythiatakwrattenziekte genoemd. De ziekte veroorzaakt knobbelachtige tot wratachtige gezwellen op de takken van de forsythia. De knobbels zijn aanvankelijk glad en worden in een later stadium ruw, wratachtig en gespleten. De kleur is lichtbruin tot zwart. Takwrattenziekte komt vrij algemeen voor bij forsythia maar heeft geen negatieve invloed op de groei en bloei van de stengels.

(Info: Wikipedia en soortenbank.nl)
j algemeen voor bij forsythia maar heeft geen negatieve invloed op de groei en bloei van de stengels.

(Info: Wikipedia en soortenbank.nl)

 Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 25 april 2015

DE AFVALCONTAINER STAAT ER AL (KONINGSDAG, VRIJMARKT)

Laten we hopen dat het weer een beetje mee gaat zitten en we op z'n minst een droge dag krijgen. Zonnetje erbij zou extra welkom zijn.
Aanstaande maandag wordt op het voetbalveld tussen de Grevinga- en de Jaltadaheerd de traditionele vrijmarkt gehouden. het hele veld zal weer vol gaan stromen met verkopers en met koopjesjagers.
Aan het einde van de vrijmarkt blijft altijd veel 'troep' over. Mensen willen niet alleen verkiopen maar ze willen hun zolder ook leegruimen. En dus liever niks mee terug naar huis nemen.
De container zal maandagmiddag weer uitpuilen.
Beijumnieuws zal maandag verslag doen van de vrijmarkt.

SUCCESVOLLE DERDE UITZENDING VAN RADIO BEIJUM


Gevarieerde gasten, verschillende onderwerpen, een duik in de geschiedenis, en veel meer. Het was een genot om de zojuist beëindigde derde aflevering van Radio Beijum mede vorm te geven.
Er zat van alles in het programma. Op bovenste foto ziet u Lammert Doedens met bibliothecaris Douwe van der Bijl in gesprek. Laatstgenoemde las o.a. passages voor uit meegenomen boeken. Teveel om allemaal op te noemen. In de loop van de avond wordt de link gepubliceerd waardoor nieuwsgierige Beijumers die de uitzending hebben gemist (luisteraars buiten de wijk?) het hele programma nog een keer kunnen beluisteren.
Kruidenvrouw Saskia Nieboer kwam onder meer vertellen dat mannen die veel bier drinken hun mannelijke vermogens doen afnemen omdat in hop veel vrouwelijke energie zit. Waarom paardenbloemen? Waarvoor dient Lieve Vrouwen-Bedtro (ook een kruid)?
Wil Schackmann schoof aan om te vertellen over de 19e eeuw en zijn interesse voor de instellingen voor liefdadigheid die toentertijd op het platteland werden geopend.

Het Grunnings Hoekje kwam weer aan bod en...
teveel om op te noemen. Luister desgewenst het programma terug.
Foto links, technikus Jan Fré Boven. Foto rechts, Douwe van der Bijl.

Update 26/4, 12:00 uur: Het programma is hier terug te beluisteren (begint na ongeveer een minuut...)

RADIO BEIJUM VANAF TIEN UUR IN DE LUCHT....

Luistert u mee?
Nieuws uit Beijum.
Saskia's kruidenhoek.
Wil Schackmann....
Douwe's boekenkwartier.
Het Grunnings Houkje.
Jaap Ekhart.
Kees Huizenga.
En meer en meer...
http://radiobeijum.listen2myradio.com/

vrijdag 24 april 2015

OVER RADIO BEIJUM EN AARDBEVINGSPROBLEMATIEK IN DE WIJK

Radio Beijum is niet alleen maar een gezellig keuvelend nieuw wijkmedium, het gaat zich ook met ernstige zaken die zich in de wijk (kunnen) afspelen bezig houden.
Klik groter.  Dit lijkt op aardbevingsschade...Amkemaheerd

Eerst even, er is niks mis met gezellig keuvelen over boeken, kruiden en Grunningsze zoak'n. Leuk zelfs, liever geen problemen. Maar ja. Lees verder.
 Een aankondiging volgt morgenvroeg tegen kwart voor tien, een kwartier voordat de derde uitzending van Radio Beijum de lucht in zal gaan vanuit het Grand Café in het Trefpunt. Dan zal ook de link worden gepubliceerd waar de lezer naar toe kan gaan om mee te luisteren.

Tot de ernstige dingen des levens behoort zeker ook de dreiging van aardbevingen die Groningen zouden kunnen teisteren. En laten we hopen dat dit binnen de perken blijft.
Feit is, er zijn redelijk wat Beijumers die schade aan hun woningen hebben door aardbevingen die we reeds achter de rug hebben. Scheuren, kleine verzakkingen. Niet best.

Afgezien van de materiële schade die een aardbeving met zich meebrengt, zijn gevoelens van onveiligheid, angst en onzekerheid factoren die door het hoofd van Beijumers (Groningers) kunnen spelen. Wat als er weer....En wat moet ik dan..?

Radio Beijum, het bestuur van het Trefpunt en de gemeente Groningen hebben de handen ineen geslagen, en organiseren medio juni een (en wellicht meerdere) bijeenkomst(en) in het Trefpunt.
Hier zullen bezorgde Beijumers terecht kunnen met vragen. En eventueel steun kunnen ervaren.

Gelukkig valt e.e.a. tot nu toe mee. En nogmaals, laten we hopen dat dit zo blijft, maar het is  nooit verkeerd om de koppen eens bij elkaar te steken. Wat als...Stel dat...Hoe en wat moeten we dan...

Radio Beijum en het Trefpunt worden i.s.m. de gemeente Groningen een steunpunt (platform) voor Beijum op het gebied van aardbevingsproblematiek. Voor vragen. Voor advies. Voor om iedereen het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan.

Radio Beijum zal een verbindende schakel in de grootste en groenste wijk van de stad Groningen worden. Voor om lekker te keuvelen, plezier te hebben, voor nieuwtjes en voor ditjes en datjes. Maar ook voor de serieuze dingen des levens die ons Beijumers allemaal raken.

Nadere berichtgeving volgt.
Lammert Doedens:
Het Team van Radio Beijum en het Team van het Trefpunt en medewerkers
van Groningen gaan in juni een avond(en) middag(en) organiseren waar
de inwoners van Beijum terrecht kunnen met vragen over de
aardbevingsproblematiek in Beijum. Heeft U 
ideeën, verzoeken of wensen, stuur ze naar Radio Beijum, Trefpunt, of Beijumnieuws of Lijn6. De uitzending van mei zal grotendeels in het teken van dit onderwerp staan..

Foto's zijn vanmiddag tegen half vijf gemaakt. 

BEIJUMSKAP SLAAT EEN WEEK OVER

Atsje Straatsma mailde: Oja, vergeten te zeggen, komende week geen Beijumskap, ik zit op Malta (nee, geen vakantie, maar mijn werk voor Aktiva Tours).
Groetjes, Atsje.

Nou, voor deze keer Atsje Straatsma, volgende week verwachten we aflevering 215 van je...

EEN VLOT VOOR ONDER DE TUNNEL?

Ter hoogte van de Wibenaheerd ligt deze dagen een soort van vlot die precies onder de tunnel tussen twee gedeeltes van de Zuidwending door kan. Zie foto.
Op de achtergrond zien we de Wibena-rotonde. Rechts staat basisschool de Expeditie.
Het lijkt de blogger niet wijs om met het 'vlot' een meter of zeven onder het wegdek door te gaan zeilen richting de overkant van de Zuidwending (helemaal links, niet zichtbaar in beeld).
Het kan ook toeval zijn dat het 'vlot' precies voor de onderdoorgang ligt. Maar het lijkt zo toevallig. Er ligt meer hout. Is dat een trappetje dat daar ligt?

Er zou meer met de Zuidwending mogelij moeten zijn. Kano varen, vlotten bouwen, etc. Maar goed, hier spreekt iemand die de eerste 22 jaar van z'n leven aan het Stadskanaal (Knoal) heeft gewoond.

LEVE DE EERSTE KLIKO'S


Door Willem Pauwelussen

Nu Johan zo vaak op zijn site publiceert over wat hij bloemrijk ‘sociaal vuilnis’ noemt gaan mijn gedachten terug naar de tijd dat grofvuil koopavond was. Eens per maand kon je het aan de straat zetten. En dan was het een drukte van belang van allerlei volk dat er iets van zijn of haar gading in ontdekte. Heel gezellig, jammer dat het er niet meer is. Wat er overbleef werd de volgende ochtend door de gemeente meegenomen, maar dan was het al behoorlijk uitgedund. En het was een grote chaos natuurlijk want wie ertussen grabbelt flikkert de rest aan de kant.

Wat ook regelmatig chaos, zelfs een grote smeerboel met zwerfvuil opleverde, dat waren die plastic huisvuilzakken die aan de weg werden gezet. Ze waren echt een verslechtering na de grijze stalen emmers, want die konden niet door honden en katten (en ‘scharrelaars’ volgens de gemeentelijke verslagen) opengekrabd worden op zoek naar de bron van de heerlijke geuren van voedselresten. Kwam nog bij dat die zakken zwaar waren om in de kar te tillen en personeel verwond kon raken door scherpe uitstekende voorwerpen. Maar ook daar ging wat aan gebeuren. Beijum was, samen met de Brugborgwijken in 1987 voor 9 maanden de proeftuin voor de minicontainers die nu zo bij het stadbeeld horen dat je ze niet eens meer ziet staan.

Van hier
De politiek ging aan het brainstormen. De burger hoeft geen vuilniszakken meer te kopen, wil hij misschien aan die container meebetalen? Ja, maar hij heeft nog wel een bak in de keuken staan natuurlijk. De kosten halveren maar we weten niet hoe het zit met glas en papier. Ook grofvuil kan deels mee en dat is een besparing. De leverancier (het Franse Plastic Omnium) wil, zonder verplichtingen, de voorbereiding en voorlichting gratis verzorgen. Dat is in totaal toch 6000 stuks en 130 wijkcontainers bij etagewoningen (Beijum). Als het positief uitpakt betalen we die dingen en blijven ze. Hierna doen we de rest van de (1⁄2) stad, te beginnen met de nieuwbouwwijken.

De proef valt binnen de nota Schoon, schoner, schoonst, aldus het raadsvoorstel van 18 november. Door goede voorlichting moet het lukken om glas en papier in de deelstromen te houden. Kosten voor bewoners ƒ 20 tot ƒ 25 per jaar. Een PSP-motie voor een duobak haalt het niet en de raad beslist conform het voorstel van B&W op 3 december. Ieder huishouden kreeg er zelfs een groen afvalemmertje bij cadeau.

Misschien dat iemand van de milieudienst hier een keer aanvullende informatie kan verschaffen, maar ik heb uit die geschiedenis begrepen dat, afgezien van chemisch afval, toch echt alles in die kliko’s mag. Dus als je niet wilt betalen voor ophalen van je grofvuil en het ook niet naar de stort wilt brengen, pak dan zaag, bijl en koevoet en vermaal het tot brokken die in de grijze container passen. Het is even aanpakken maar je spaart er je geld mee uit en je bent van de rommel verlost. En het levert vast een leuke babbel met de buren op.


"JOEHOE, WE HEBBEN KIKKERS GEVANGEN"


Op de grens van het Zadelpad, het fietspad naar Kardinge, en de Froukemaheerd waren gistermiddag kinderen met schepnetjes in de weer om kikkers te vangen. Het is bijna vast prik eind april, begin mei, dat ze dit doen. De blogger herinnert zich een soortgelijke situatie van een jaar geleden.

Het blijft leuk en ontwapenend om te zien hoe kinderen en datgene wat de natuur voortbrengt met elkaar bezig kunnen zijn. Halverwege maart plukken sommige kinderen een bosje krokussen die langs de kant van de weg of elders groeien, even een mooi cadeautje meenemen voor moeders.

Kikkers fascineren ook, Dat spring maar en dat kwaakt maar. Zo'n beestje willen we wel eens van dichtbij bekijken. Schepnetjes, een emmertje en vangen maar.

Zie foto links, de blogger kwam aanfietsen en hij zag een meisje diep aan de slootkant met een schepnetje in de weer.

Even later: "Joehoe, mijnheer Beijumnieuws, zet je ons even op de foto?"
Het resultaat is boven te zien. Nou wil ik ook even een kikker fotograferen die jullie hebben gevangen. Twee handen verdwenen in de emmer. Gelukkig, het kwaakbeestje bleef een paar tellen zitten zodat ie vereeuwigd kon worden. Zie rechter afbeelding.

Zetten jullie de kikkers wel even terug in de sloot. In koor: "Ja hoor, dat doen we wel."

Op het Schoolpleincomplex in het Groene Hart van de wijk krijgen schoolkinderen Natuur en Duurzaamheidseducatie. Maar alles hoeft niet in georganiseerd verband. Vang een paar kikkers en creëer zodoende je eigen natuur-les. Dat brachten de kinderen die op bovenstaande foto zijn te zien gisteren in praktijk.

donderdag 23 april 2015

MOOI BEIJUM (15)

Het dorp met de 43 heerden, ook wel Beijum genoemd, ligt er rustig en vreedzaam bij op een voorjaarsdag als vandaag.
Foto is vanmiddag gemaakt. Beijumers herkennen de plek, het weilandje achter het Gezondheidscentrum, vanaf de Emingaheerd bekeken.
De schapen rechts op de foto hebben zin in paardebloemen, maar daar kunnen ze niet bijkomen omdat er een hek tussen zit. Links ligt een schaap te chillen in de schaduw. Geeft dit een dorps karakter weer of geeft dit niet een dorps karakter weer?

Zie de bomen op de achtergrond, ze moeten allemaal nog groen blad krijgen. Wat een prachtige tijd in het jaar is begonnen en wat een prachtige periode ligt er voor ons.

En wat een feest om in Beijum te wonen. Toch een beetje extra als het voorjaar is.