maandag 31 augustus 2009

NOG EEN KEER: ZATERDAG 5 SEPTEMBER BEACHPARTY

Ook al is dit bericht op de laatste dag van augustus gefabriceerd, het wordt pas dinsdag geplaatst. Op 1 septemberrrrrrr, jawel de beruchte letter zit weer in de maand en maar liefst 8 maanden achtereen. We willen nog niet helemaal afscheid van de zomer nemen en gooien er in Beijum nog een heuse beachparty tegenaan.

De halve wijkring hangt er vol mee en op verschillende sites wordt er al reclame voor gemaakt. Er zijn maar liefst drie verschillende flyers in omloop die het strandgebeuren van a.s. zaterdag op Plein Oost aankondigen. Als dat geen volle bak wordt.. Zoals reeds eerder gemeld, de weergoden hebben die dag minstens 75% van de regie in handen. Het zijn mooie initiatieven en als het goed is zal zaterdag Plein Oost weer voor een dag bruisen. Maar hoe krijg je dit plein structureel aan de praat qua gezelligheid en levendigheid? Wordt dat nog wat met de opvulling van het oude slagerspand? Zijn dit niet steeds eenmalige bruisinjecties? Maar goed, het zal feest worden zaterdag. Klik de flyers groter. Over de sluitingstijd van de party zijn beide flyers het niet eens, de rechter kondigt aan tot 22 uur door te gaan, de linker flyer knoopt er nog een extra uur aan vast.

Het is misschien niet helemaal in de haak dat ik voor een soortgelijke beachparty buiten Beijum en op dezelfde dag reclame maak maar dit persbericht kwam vanavond binnen:
Groningse bands geven gratis strandconcert
Sinds de opening van Strand Euroborg in 2008 zijn er op het terrein tussen de Mediacentrale en het Euroborg stadion verschillende festivals en feesten georganiseerd.
Op zaterdag 5 september geven een aantal Groningse bands een gratis live-concert op het enige echte stadsstrand van Groningen. Bezoekers kunnen vanaf 15:00 uur genieten van akoestische optredens van Dudettes (15:00u), Florian Wolff (16:00 u) en GrowlinLove & Pain (17:00u).
Entree: gratis! Voor meer informatie:
www.strandeuroborg.nl
Ik zou zeggen: vergelijk de programma's en kies daarom voor de party in Beijum !! Beachsoccer, kabelbaan, beachvolley, zwembaden, bungeejumpen....etc. Dat allemaal op het enige echte stadstrand van Beijum.

TRAINEN VOOR DE 4 MIJL VAN GRONINGEN

Vanochtend kwam er mail van de organisatie van ons aller 4 mijl:
Leuk dat je zondag 11 oktober meeloopt bij de 23e editie van de 4 Mijl van Groningen!
Dit is je startnummer: 13377

Vanaf eind september start de organisatie met het versturen van de startpakketten. Deze worden per post gestuurd naar het opgegeven adres. Uiterlijk dinsdag 6 oktober moeten alle deelnemers hun startpakket hebben ontvangen.
Al jaren ga ik een paar keer per week het huis uit om mezelf met sportschoenen, korte broek en shirt aan uit te laten in het Kardingepark. Het is niet alleen een verslavende hobby, maar ook een kwestie van leven of dood. Beter gezegd: van normaal blijven of gek worden. Als psychiatrisch medewerker zit ik vele uren per week tussen de depressies, angsten, paranoia en machteloosheid.(prima mensen verder, en gelukkig is er ook veel humor en positiviteit, maar dat terzijde) Dat moét er uitgerend, uitgezweet of uitgewaaid worden. Een gezonde geest huist nu eenmaal beter in een gezond en fit lichaam. Tel daarbij een druk gezinsleven, het bloggen en andere bezigheden. Ik moét mezelf uitlaten, en wat een kick achteraf, wat een geestelijk opgeruimd en schoon gevoel na het douchen.

Op 11 oktober is het weer zover, het zal weer een prachtdag worden voor hardlopend noord Nederland. Het gaat me er die zondag niet om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten, ik loop de 4 mijl samen met een net 12 jarige zoon en het opsnuiven van de sfeer gaat nu eenmaal beter als je niet in de competitieve tunnel met jezelf zit. Valt er ook nog wat te zien en te zwaaien. Maar toch: trainen samen.
Een paar nachten geleden droomde ik over de 4 mijl. Er kwam geen einde aan het parcours, ik bleef maar op de Hereweg lopen en de Martinitoren kwam geen centimeter dichterbij. Het was lekker én beangstigend tegelijk. Badend in het zweet, buiten adem en 'lopend' met de benen op bed werd ik halfwakker van de wekkerradio. Maar de muziek die ik nog half dromend hoorde bracht me niet direct in de realiteit. Geloof het of niet, er speelde een nummer van de Golden Earing: another 45 miles to go...

(foto uit het archief, de hardlopers hebben niks met de 4 mijl van doen) http://www.4mijl.nl/

zondag 30 augustus 2009

NIEUWE SEIZOENSTART PAND49 MET JAN KENTEROm vier uur vanmiddag kwamen ongeveer 50 mensen af op de opening van een expositie van kunstenaar Jan Kenter. Cabaretier en vriend Jaap Mulder fungeerde tijdens de openingceremonie als sprekend kunstwerk, hij hield de toeschouwers voor wat het uiteindelijk betekend om kunstwerk te zijn: "Daar hang je dan." Het werk van Kenter kun je kenmerken als woest, heavy en confronterend(aldus een paar toeschouwers) maar tegelijkertijd ook als kwetsbaar, hij laat de mens in al zijn (blote) facetten zien. Zijn tekeningen en acrylschilderijen geven een indringend inkijkje achter de façade van menselijke beschaving. Kenter wil het als het ware binnenste buiten keren, zie hiervoor ook zijn website http://www.jankenter.nl/

De komende week wordt hier een video geplaatst over de bijeenkomst van vanmiddag. De kop is er af, Pand 49 staat in de startblokken voor een nieuw en hopelijk spetterend kunstseizoen.
Bovenstaande artikel lag net panklaar of Hilda Hofstra stuurde foto's en een stuk tekst op. Beide foto's zijn van haar en ze schreef:

Zondagmiddag 30 augustus is in galerie Pand49 een bijzondere expositie geopend. De gebruikelijke toespraak over de inspiratie van de kunstenaar bleef achterwege. In plaats daarvan konden de bezoekers genieten van een actieve tweespraak van kunstenaar Jan Kenter met zijn werken. Dit weergaloos verbeeld en verteld door cabaretier Jaap Mulder. De spetters houtskool sprongen letterlijk rond en op Jaap Mulder toen de kunstenaar de laatste hand aan een schilderij legde. Vincent Kenter en Ruben Mul zorgden voor een aangename muzikale omlijsting.
Uniek werk in een bijzondere presentatie in Galerie Pand49. Ypemaheerd 49 . Open van di-zamiddag van 13.30 tot 17.00 uur. De expositie van Jan Kenter is tot 30 september.

Op de foto rechtsboven ziet u Jan Kenter vanaf de rug gezien, hij is bezig met een duoact over kunst samen met Jaap Mulder.
Foto's:Margriet van Dam, zie onderstaande reactie.

WELKOM THUIS

Vorige week zondag fietste ik door de wijk en kwam bij de Jensemaheerd dit spandoek met tekst tegen.
Welkom thuis Blanda. Grote letters, een dikke uitroepteken erachter en kleurige feestvlaggetjes. Het kan niet missen, hier zijn ze heel blij dat Blanda weer terug is. Ik heb overwogen om aan te bellen en vragen te stellen maar zag hier toch van af. Een thuiskomst is ook een privéaangelegenheid, wat gaat ons dat aan verder? Aan de andere kant, een stille en geruisloze thuiskomst hoefde voor de spandoekophangers nou ook weer niet, de hele buurt mag het weten. Maar goed, de hoed en de rand liet ik even voor wat het was. De komkommertijd loopt ten einde, een periode waarin de zeilaspiraties van een 13 jarige het wereldnieuws op de vaderlandse voorpagina's verdrong en waarin half "hulpverlenend" Nederland zich over de rug van Laura Dekker probeerde te profileren. Dagelijks sterven duizenden 13 jarigen in de wereld aan ondervoeding, aids of mishandeling maar in het verwende Nederland tuimelt iedereen over elkaar heen als een 13 jarige een wereldreis wil zeilen.

Waarom Blanda uit Beijum weg is geweest en waarnaar toe blijft mooi geheim. Een verre reis, een ziekenhuisopname of iets anders? Alles te weten maakt niet gelukkig. Maar Blanda is in elk geval weer thuis.

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (2)

Zweefvliegen
Veel mensen schrikken als er in hun directe omgeving een "wesp" vliegt. Vaak worden allerlei min of meer geel-zwarte insecten aangezien voor een wesp en een wesp kan gemeen steken. Nou valt dat steken wel mee, zeker als we niet vervelend doen tegen die wesp. Maar lang niet alle "geel-zwarte" insecten zijn wespen. Het kan bijvoorbeeld ook een zweefvlieg zijn. Maar ook niet alle zweefvliegen zijn geel-zwart. De natuur is zeer gevarieerd en vooral heel erg interessant. Zweefvliegen zijn er vele soorten, in de Benelux alleen al komen ruim 300 soorten voor. Wespen hebben twee nogal lange sprieten op hun kop, bij bijen zijn deze sprieten korter en zweefvliegen hebben geen sprieten. Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een zweefvlieg is de "valse ader" op de vleugels, maar dat is bij een levende (bewegende) zweefvlieg lastig te controleren kenmerk.
Zweefvliegen zijn actieve vliegen die voortdurend heen en weer schieten en zo af en toe eventjes "bewegingsloos" in de lucht blijven staan. Ze maken daarbij zo'n 300 vleugelslagen per seconde. Het zijn trouwe bezoekers van bloemen en ze voeden zich met nectar en andere plantensappen. Ze zuigen het voedsel op met hun snuitachtige monddelen. Net als veel andere insecten zijn zweefvliegen belangrijke bestuivers.
Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar, maar de oplettende kijker kan het verschil zien. Mannetjes hebben grote ogen die elkaar in het midden raken of bijna raken. Vrouwtjes hebben aanzienlijk kleinere ogen en ze staan veel verder uit elkaar.

Foto + tekst: Luit Staghouwer
(Klik de foto groter voor een optimaal resultaat. Deel 1 werd vorige week zondag geplaatst,JF)

zaterdag 29 augustus 2009

ZIN OM MORGEN JAM TE MAKEN?

Beijum heeft een groot aandeel binnen Transition Town Groningen. Morgenmiddag is er een bijeenkomst georganiseerd aan de Grevingaheerd over zelf jam maken. Hieronder staat een gedeelte uit de recente nieuwsbrief van TT Groningen. De foto is van de volkstuin bij de Rensumaheerd.

30 augustus, 13.00 – 15.00 uur: samen jam maken
Nu de tuingroep een succes blijkt, wil Eveline Rodenburg het samen werken dit najaar graag uitbreiden naar het maken van jam.

Eveline: “Directe aanleiding is dat ik mijn vriezer leeg wil maken, die nu nog vol zit met de bessenoogst van dit voorjaar. De vriezer en koelkast wil ik namelijk bij wijze van experiment deze winter enkele maanden uitzetten. Bovendien is samen aan het werk zijn gezellig, je leert er iets van en het levert lokaal geproduceerd voedsel op. Voedsel zorgt in Nederland voor ruim een derde van onze CO2-uitstoot!”

Het werk bestaat uit jampotten schoonmaken en uitkoken, de jam maken, de potten vullen, etiketten maken en de afwas J. Het is zeker geen cursus: ieders inbreng is welkom. Er zijn in ieder geval veel lege glazen potjes nodig: niet al te grote, met goed sluitende metalen deksels. Ook recepten kun je inbrengen, of je eigen fruit. Ben je creatief, dan kun je misschien mooie etiketten maken. Het plan is een deel van de maaksels te verkopen tijdens bijeenkomsten van Transition Town Groningen, dat tenslotte grotendeels zonder subsidie draait.

Deze bijeenkomst is op zondag 30 augustus van 13.00 tot 15.00 uur op Grevingaheerd 151 in Groningen. (correctie: zie onderstaande reactie) De grootte van deze groep is maximaal zes mensen, dus geef je tijdig op! Wil je komen, heb je potjes over of heb je vragen, mail dan evelinerodenburg@bart.nl.


http://www.transitiontowngroningen.nl/

31 augustus, 19.30 – 22.00 uur: TransitieCafé en “A Farm for the Future”
Op maandagavond 31 augustus houden we voor het eerst TransitieCafé in De Groene Zon in Stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum. Tegelijkertijd vertonen we in hetzelfde gebouw de documentaire “A Farm for the Future”.

(zie voor een aanvullende correctie onderstaande reactie van Eveline Rodenburg)

HEIMELIJKE FOTO'S UIT DE BIEB (6)

Het wordt weer wat drukker in de bieb, de R zit weer bijna in de maand en eigenlijk lenen de herfst en wintermaanden zich het beste voor een bibliotheekbezoek. Lekker grasduinen in boeken, in het archief op op de computer. Het liefst in het donker, terwijl het buiten stormt en regent of als het stevig vriest. Ok ok, het is nog zomer en de rustige zomermaanden waren erg prettig in de bieb. Maar de donkere dagen komen er wel weer aan. Trouwens, voor die koude en donkere dagen: krijgen we er nog een koffie-thee- en chocoladeautomaat?

Kopiëren doe ik eigenlijk nooit in de bieb maar het is een gemakkelijke service. Je kunt ook het ook doen in de Videotheek of bij de counter van Albert Heijn. Het lijkt net alsof er op de muur naast de mevrouw links een vlek zit. Maar dat is niet zo, het is een wandklok. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een scanner of printer, kopiëren kan aldus ook thuis gebeuren. Ik ben benieuwd of de openbare kopiëerapparaten in navolging van de openbare telefooncellen hun langste tijd hebben gehad. Het zal nog even duren, bijna iedereen heeft een mobieltje. Maar er wordt vast wat minder gescand en geprint dan mobiel gebeld.

vrijdag 28 augustus 2009

NOAR BOMMEN BEREND TOU(vanuut Beijum)

Het is toch altijd een memorabele dag in het jaar voor de stad Groningen. Bommen Berend, 28 augustus. Vanmiddag toog ik op de fiets naar de stad en kon het niet nalaten de videocamera in de aanslag te houden. Wat een prachtige stad, wat een pronkjewail! 

De kermis op de Grote Markt, de levende standbeelden rondom de A-kerk, de stripboekenmarkt langs de Hoge der AA, de kinderspelletjes bij de Westerhaven, daar moet je op zo'n dag als vandaag toch heen? Er is toch geen flikker te doen vandaag in Beijum. Niet zo gek, want Beijum bestond nog niet tijdens de slag met "Munster", er viel hier toentertijd nog niks te bevrijden. Bekijk de video die ik vanmiddag maakte, hier staan ook beelden op van de fietstocht vanuit Beijum naar de stad. 

De begeleidende muziek is van Petula Clark, ze zong in de jaren zestig het prachtige en gevoelige nummer Downtown. "Things will be great when you're downtown." Dit gaat vooral ook voor de stad Groningen op, things will be great when you're in de stad. Vreselijk vals geplaybackt maar kijk naar Petula op:( zie link onder de video) http://www.youtube.com/watch?v=FKCnHWas3HQ

DE SCHOOLTUIN IS OOK VOOR INNERSDIJKBEWONERS

Het was een mooi gezicht, en volgens een educatieve medewerker moest ik daar toch echt een foto van maken. Want, zei ze, er komen de laatste tijd steeds vaker mensen van Innersdijk op bezoek in de Schooltuin. Er werden bloemen geplukt, er werd gelachen en er waren stralende ogen. Wellicht waren er ook veel herinneringen, aan de eerste verkering die met een bosje bloemen langskwam. Of aan de eigen groente (toen nog zonder n) tuin, misschien wel in een tijd waarin groente in een tuin houden meer een kwestie van overleven dan hobby was. Daar zit je dan, in je laatste levensfase, in een rolstoel, in de Schooltuin midden in Beijum. Eigenlijk zou de oudere generatie prominenter aanwezig moeten zijn in de samenleving. Er bestaan culturen waar binnen ze worden geëerd als wijze mensen die iets te vertellen en over te brengen hebben. Hier in Nederland worden ze vaak weggestopt in tehuizen, je hoort en ziet ze amper. Meestal wordt de Schooltuin bezocht door de mensjes die aan het begin van hun leven staan, ze delen dezelfde onschuld als deze oudjes( lelijk woord, wie weet wat beters?) in hun rolstoel. Kom op Innersdijkbewoners, trek er op uit in de wijk, ga naar buiten als de situatie het toestaat. Er is een mooie Boerderijum en een Schooltuin. En vergeet recreatiepark Kardinge niet. (klik de foto groter en zie de lieve en toegewijde begeleiders prachtig met de "oudjes" communiceren)

donderdag 27 augustus 2009

LOTUSHEERD BEGINT NIEUW SEIZOEN IN HEERDENHOES

Ik weet niet of de geesten aan gener zijde ook op vakantie zijn geweest. In elk geval begint het seizoen voor hen ook weer, sommigen moeten volgende week donderdag aan de bak in het Heerdenhoes in Beijum. Daar moeten ze informatie die is bestemd voor bezoekers van de Lotusheerd doorgeven aan Simon Bakker.

Donderdag 3 september 2009
Simon Bakker: helderziende waarnemingen.

Simon Bakker staat voor duidelijk, eerlijk en liefdevol communiceren. Zijn lijntje met boven is zuiver en Simon gebruikt geen dure woorden. Hierdoor blijft het dan ook helder, boeiend, en hij is recht voor z’n raap. Zijn spiritualiteit samen met zijn Amsterdamse humor zorgen voor een gezellige avond die je niet mag missen………
Wij verwachten een grote opkomst daarom is er de mogelijkheid tot reserveren via
lotusheerd@home.nl

Deze avond vindt plaats in het Heerdenhoes, Isebrandtsheerd 97 Groningen.
Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur, graag om 19.45 uur aanwezig zijn).
Entree € 7,-- per avond. Voor speciale avonden kan een andere entree van toepassing zijn.

DE BOELEMAHEERD BLIJFT WAAKZAAM

Onderstaande bericht werd vanmiddag opgestuurd.

Boelemaheerd dreigt karakter van laan te verliezen na kap linden. Door zuinig herplanten vervangende bomen vallen er gaten.(vette tekst door verzender)
Eerst wilde de gemeente 44 bomen kappen in de Boelemaheerd en vervangen door alleen maar stenen bestrating. Reactie was fors bewonersprotest vlak voor de zomervakantie, met handtekeningenacties, brieven en telefoontjes. En stukken op Beijumnieuws en in Beijumkrant. Onmiddellijk na de zomervakantie overviel de gemeente met een bijgesteld plan op een drukke heerd-avond met 50 bewoners in Innersdijk opnieuw de straat met een zuinig alternatief plan.

De te verdwijnen laanbomen (37 linden en 4 perenbomen) worden in gewijzigd gemeenteplan niet vervangen door alleen maar stenen bestrating maar ook door 19 nieuw te planten bomen die al redelijk volgroeid zijn. Deze compensatie is tegemoetkoming aan massaal bewoners protest en erkenning groene kwaliteit van de straat. Stadsbeheer gaat verder in gesprek met bewoners. Komen ze er gezamenlijk niet uit, dan komt de politiek, met verantwoordelijk wethouder Jannie Visscher, er aan te pas.
Eén geheel
Bewoners-reacties op tweede gemeenteplan zijn divers, maar ieder hecht aan groen:
-er dreigen door te zuinige herplant van bomen gaten in de laan te vallen die de Boelemaheerd nu vormt. Het karakter van de heerd, met bomen in strak gelid, als geleiding en beschutting wordt doorbroken. Er komen lege grijze plekken in de groene laan, en daarmee ook het in het buurtleven. Stedenbouwkundige logica en beleving gaan verloren. Het wordt een rommeltje, niks. Geen zin in stenige Wibena- en Clarema-achtige toestanden hier.

Royaal vervangen en niet zuinig zijn met herplanten om de heerd weer voor jaren duurzaam te houden is de oplossing om groen totaal-beeld te behouden

Vijf bomen extra herplant verspreid over dreigende lege plekken aanvaardbare oplossing.

-aanpak is volgens Stadsbeheer nodig om dertig jaar geleden gemaakt fouten bij aanplant van de nu te kappen bomen te herstellen; de wortelopdruk en daarmee schots en scheef liggende stenen in stoepen,straten en parkeervakken zijn hiermee opgelost. Grotere plantvakken voor nieuwe bomen met uitgegraven plantgat voorkomt herhaling.
-voor bewoners die hun auto als heilige koe koesteren is met kap van linden in parkeervakken en vervanging door andere bomen ook honingdauw-probleem opgelost; het voor mens en autolak overigens onschuldige kleverig laagje dat zomers onder de linden geparkeerde auto’s kan bedekken, en bestaat uit suikerhoudende uitwerpselen van bladluizen.
-nu de gemeente toegeeft dat de struiken in de heerd er niet uitzien, er slechte heestervakken zijn is het onbegrijpelijk is dat hier geen verbetering wordt voorgesteld. De buurt heeft slechte ervaring met roosjes en met onderhoud van de oudere struiken.
-slordig dat de gemeente deel van de heerd (nrs. 7-75) over het hoofd heeft gezien bij onderhoud. Juist omdat het hier om een populaire sluiproute voor schoolkinderen gaat om de onveilige wijkring zonder vrijliggend fietspad (Amkemaheerd) te ontwijken. Bewoners willen garantie dat niet over paar jaar daar alsnog de bomen aan de beurt zijn voor kap. En is hier geld voor herstrating binnen beschikbaar budget Stadsbeheer?

Omdat de gemeente de wijsheid niet in pacht heeft willen bewoners samen met de gemeente meedenken en praten over problemen, oplossingen en toekomst van de heerd.

Goed wonen in de heerd kost geld –als Stadsbeheer tekort komt om aan bewonerswensen tegemoet te komen willen bewoners extra geld uit het Lokaal Akkoord Wonen gebruiken om hun woonomgeving en woonklimaat achterin Beijum, in het uiterste Oostpuntje op peil te houden.
HuurdersVereniging Patrimonium Beijum, Gerrit Lennips, Boelemaheerd 160
Zie ook: http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/bewoners-boelemaheerd-willen-bomen.html

MET FRISSE MOED WEER NAAR SCHOOL

De 2e schoolweek zit er al weer bijna op, (morgen een vrije Bommen Berendag) en voor veel gezinnen betekend dit dat ritme en structuur letterlijk en figuurlijk al weer aan de orde van de dag zijn. Zes weken vakantie hebben en lekker doen waar je zin in hebt, het is natuurlijk een geweldige tijd. Maar een fris en nieuw begin van een schooljaar heeft ook zo zijn charme. Veel ouders zullen het ook wel weer prettig vinden, hangende en zich vervelende kinderen kunnen thuis een bron van ergernis zijn. En een Beijumer leraar van een middelbare school vertrouwde me toe:" Ik heb het wel gehad met die lange vakantie, ik wil weer lekker aan de bak."
De Heerdstee heeft het nieuwe seizoen voor de kinderen extra aantrekkelijk gemaakt. Er zijn nieuwe speeltoestellen op het schoolplein gebouwd, zie foto rechts. De Wessel Gansfortcollege, bij de Korrewegbrug, organiseerde gisteravond een welkomstbarbecue. Ouders en leerlingen konden zich te goed doen aan vlees, salade en wat te drinken. En natuurlijk konden ze al etend met elkaar kennismaken. Zie foto links, met het Heerdenpad op de achtergrond.
De leerlingen van de scholen zullen weer kennis vergaren en de hoofden volstoppen met allerhande informatie. In week 43 kan er weer een hele week gechilled en gelantefanterd worden. Dan is het weer herfstvakantie.(17 tot 25 oktober)

woensdag 26 augustus 2009

JASMIJN EN STIEL ZOEKEN DEELNEMERS BEZOEKPROJECT

Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn
Floresstraat 2/1
Website www.jasmijn.info
e-mail: jasmijn@jasmijn.info

Van een medewerkster van vrouwencentrum Jasmijn kreeg ik het verzoek om een rol te spelen in educatieve filmpjes over interculturele communicatie, dit voor een training die de RUG ontwikkelt. Bijna tegelijkertijd kreeg ik het verzoek van een medewerkster van Stichting Stiel om onderstaande oproep te plaatsen. Het is niet toevallig dat de verzoeken van beide instanties samenvallen, zowel Vrouwencentrum Jasmijn als ook Stichting Stiel willen het contact tussen de verschillende culturen in de wijk verstevigen en meer begrip voor elkaar creëren. Er worden meer deelnemers gevraagd, lees hiervoor onderstaande oproep:
Bezoekproject
'Als je mensen die je niet begrijpt, ontwijkt, hoe kun je dan iets leren?'
Beijum is naast een groene wijk met veel natuur óók een wijk waar veel culturen samen leven. Afrikaanse, Antilliaanse, Nederlandse, Arabische, Aziatische culturen komen allemaal samen in één wijk, Beijum!

Toch weten maar weinig mensen écht hoe hun buren en wijkgenoten leven en denken. Lijkt dat veel op hoe je zelf leeft, of is het allemaal erg anders? Wat betekent bepaalde kleding? Is het echt waar dat 'de' Nederlanders zo ongastvrij zijn? En zuinig? Wat is dat eigenlijk, de Ramadan? Hoe denkt 'de' Afrikaanse cultuur over samenwonen voor het huwelijk? En zo zijn er nog veel meer vragen die wellicht bestaan over de andere culturen.

Om de ontmoeting met elkaar te stimuleren gaan we in Beijum vanaf september starten met het "Bezoekproject". Verschillende Beijumers worden aan elkaar gekoppeld en gaan gezellig bij elkaar op bezoek. Je krijgt wel een opdracht mee ...
9 september Startbijeenkomst/ Iftar maaltijd Heerdenhoes 18.30 - 22.00 uur
Van ongeveer 20 augustus tot ongeveer 20 september is het Ramadan, de Islamitische vastenmaand. Er mag dan pas ná zonsondergang worden gegeten. De maaltijd waarmee het vasten 's avonds wordt verbroken, heet iftar. Na een korte uitleg over het vasten in verschillende culturen en religies, gaan we aan de hand van diverse vragen in groepjes met elkaar in gesprek. Die vragen kunnen gaan over ons gewone dagelijkse leven, maar ook over religieuze en meer persoonlijke onderwerpen. De avond wordt afgesloten met een Iftar maaltijd.Op deze avond word je gekoppeld aan je 'partner van een andere cultuur'.
9 september tot 7 november
Er worden in deze periode, op eigen initiatief en gelegenheid, 2 bezoeken bij elkaar afgelegd.
Bezoek 1: Aan de hand van foto's vertel je over je eigen cultuur of je eigen jeugd.
Bezoek 2: Je krijgt een aantal stellingen mee die je met je 'partner van een andere cultuur' bespreekt. Hoe kijken we tegen elkaar aan? Kloppen die ideeën wel? Waarover denken we anders. Waarover denken we hetzelfde?
9 november Eindbijeenkomst Heerdenhoes 20.00 - 21.30 uur
Op maandag 9 november is er een terugkomavond in het Heerdenhoes. Alle deelnemers van het project komen weer samen. Hier bespreken we wat de ervaringen van iedereen zijn geweest. Vond iedereen het leuk om eens bij een andere Beijumer, met een andere cultuur, over de vloer te komen? Zouden de deelnemers een vervolg willen geven aan dit project? Zo ja, hoe?
Ben jij of ken jij iemand die graag mee wil werken aan dit pilot project??? Wil je je opgeven of eerst meer informatie? Dat kan bij Joyce van der Waal, Stichting Stiel, tel. 06-3882 4951 of per mail joyce@stiel.nl.
Met vriendelijke groet, Joyce van der Waal, Stichting Stiel
Opbouwwerk Beijum tel. 06-3882 4951 email: j.vanderwaal@stiel.nl http://www.stiel.nl/

WERKGROEPEN LUNCHEN SAMEN(in kader van Groene Long)

Drie verschillende groepen mensen uit Beijum lunchen op dit ogenblik samen bij de Boerderijum. Dit doen ze niet zo maar, nee het gemeenschappelijk doel is de plek waar ze midden in zitten: de Groene Long, of voor sommigen het Groene Hart van Beijum. De aanwezigen zijn geen vreemden van elkaar en in wezen overlappen de groepen elkaar. De Klankbordgroep Groene Long was aanwezig (van hieruit ontstond het idee voor een gezamenlijke lunch), het wijkteam van het Nieuw Lokaal Akkoord en ook de 'gewone' werkgroep Groene long gaf acte de présence.


De bedoeling van de gezamenlijke lunch is verbinding leggen tussen de verschillende groepen, contact te maken en ook gaan ze vanmiddag de Boerderijum verkennen. Binnen ligt een grote tekening van de kaderplannen voor de Groene Long (foto boven). Kees van Bohémien van de dienst ROEZ zal tekst en uitleg gaan geven over de plannen die op tafel liggen en Frans Egberink gaat vertellen wat er zoal is gebeurd in de Groene Long. Frans gaf nog even tussen het soep eten door wat de plannen voor oktober zijn:"We gaan weer schoonmaken, bloembollen poten en we zijn bezig met bankjes en prullenbakken." Iedereen die toezegde deze middag aanwezig te zijn kwam ook daadwerkelijk opdagen. Behalve de werkgroepen en de afgevaardigde van ROEZ waren ook Francis Nijdam en Joyce van de Waal van Stichting Stiel van de partij. Mensen die interesse hebben om mee te gaan doen (Groene Long)kunnen zich melden bij t.z.smit@home.nl
De aanwezigen gingen na de foto zich te goed doen aan een biologische maaltijd van de Wiershoeck.

5 SEPTEMBER BEACHPARTY OP PLEIN OOST


De flyer van de aankomende beachparty op Plein Oost wordt hier in de loop van de week geplaatst. Volgens een medewerker van het biljartcafé heeft een waarzegster voorspeld dat het op 5 september 25 graden zal worden, daar houden we haar aan. Omdat de oude flyers, van de beachparty op afgelopen 18 juli, zo mooi zijn plaats ik die ook hier.
In de loop van de week de flyer met de aankondiging van de komende party, met een foto van de voorgaande strandparty. Maar noteer het alvast, de eerste zaterdag van september(5) beachparty bij Plein Oost!


Het zal een spetterend feest worden en de bedoeling van die dag is dat de weergoden Beijum gunstig gezind zullen zijn.
Acht dagen na de beachparty, de 13e september, zal Beijum in het teken staan van Kleurrijk Bruisend Beijum, waarover later meer op Beijumnieuws.
Niemand kan zeggen dat er niks aan wordt gedaan om Beijum op te stuwen in de vaart der volkeren. Als het goed is bruist Beijum op 5 september en het weekend daarna(zondag) nog eens.

dinsdag 25 augustus 2009

ONTWIKKELINGEN OVER BOEK 30 JAAR BEIJUM

Vanavond kwamen zes mensen in de Wegwijzer bijeen om het een idee over een boek over Beijum nieuw leven in te blazen. Twee jaar geleden werd er al over een boek vergaderd en gebrainstormd maar op de een of andere manier raakten de plannen in het slop. Op de foto ziet u van links naar rechts Joyce van de Waal van Stichting Stiel, half achter haar zit historicus Jaap Ekhart, daarnaast Jaap van Leeuwen van uitgeverij Leander, Menno Fritsma van o.a. de bibliotheek en geschiedenisleraar Lammert Doedens. Ondergetekende was evenals Doedens, Ekhart en van leeuwen twee jaar geleden ook van de partij, ik sta niet op de foto omdat ik die zelf maakte. Als de groep groen licht krijgt zal er een boek over Beijum worden gemaakt waar een stuk historie over de wijk in verwerkt zal worden, het zal interviews met Beijumers gaan bevatten, schoolgaande kinderen zullen een gedeelte gaan aanleveren, hopelijk komt er ook een interview met de grondleggers van de wijk, Jacques Wallage en Max van der Berg, met de eerste bewoner van de wijk en met nog veel wijkgenoten. Het groene licht is afhankelijk van de beoordeling van de mensen die gaan over het geld wat beschikbaar is voor Beijum vanuit het Lokaal Akkoord. De komende week zal een gedegen plan voor het boek worden ingediend door Jaap van Leeuwen en Jaap Ekhart. De verwachting is dat het plan door de Lokaal Akkoordcommissie zal worden goedgekeurd zodat de concrete werkzaamheden kunnen beginnen. Bijna een half jaar geleden sprak ik Lammert Doedens over het plan om een boek te gaan maken. Ik heb gewacht met het plaatsen van de video totdat het proces Boek 30 jaar Beijum weer op gang zou komen. Dit is vanavond eindelijk gebeurd. De video is gemaakt met een oude camera op een winderige dag, hierdoor wordt het geluid af en toe vervormd. Beijumnieuws zal het proces van het boek over Beijum in wording blijven volgen. ( in zijn enthousiasme repte Lammert Doedens op de video over een verschijningsdatum van het boek in december van dit jaar. Dit is vanzelfsprekend niet haalbaar, het boek zal op zijn vroegst in het najaar van 2010 uitkomen) Suggesties en tips van Beijumers over wat er in het boek zal moeten komen en hoe ze het zouden willen zien zijn welkom op: Beijumnieuws@online.nl
Uit de notulen van gisteravond:
De inhoud beslaat de geschiedenis van Beijum van 600 voor Christus tot heden. Het boek wordt rijk geïllustreerd en bevat bijdragen van zowel professionele als bijdragen van (oud) wijkbewoners. Het boek zal toegankelijk moeten zijn voor de gemiddelde lezer vanaf 12 jaar.
Belangrijke doelstellingen zijn: de wijk een (historische) plek te geven binnen Stad en Ommelanden en de verbinding binnen de wijk te stimuleren Jaap Ekhart en Jaap van Leeuwen zullen een beschrijving maken van de inhoud en dat aan de anderen voorleggen.

PRACHTIGE BEIJUMER FOTO'S OP FLIKR.COM


Internet blijft toch een prachtig medium. De foto van de Korrebrug by night, zie vorig artikel, kwam ik tegen op de FLIKR site. Maar er staan meer prachtige foto's op, en al grasduinend kwam ik bij deze twee. Een van het uitzicht vanaf de Bjoekstoren en een van een fietsoversteekplaats bij ik dacht de Beijumerweg, als ik me niet vergis.
Ga naar http://www.flickr.com/photos/eworm/2938333367/ en vul de zoekterm Beijum in. De directe links naar bijgevoegde foto's ziet u hieronder.
http://www.flickr.com/photos/kapturer/3012308561/
ttp://www.flickr.com/photos/eworm/124305309/

KORRE(LOOP)BRUGGEN WORDEN VEILIGER GEMAAKT

De fietsbruggen naast de Korrewegbrug, door een enkeling ook wel Gerrit Krolbrug genoemd, worden deze weken stevig onder handen genomen. De oude bovenlaag van de treden wordt er afgehaald en vervangen door nieuw en minder glad materiaal. Tijdens de lente- en zomerperiode gaf het omhoog of omlaag lopen met de fiets aan de hand amper problemen. Maar er hoefde maar een partij herfstbladeren of wintersneeuw op te liggen of het glibberen en glijden lag op de loer. Er zijn al mensen lelijk onderuit gegaan en dat kan natuurlijk niet in een fietsstad als Groningen.


Kijk voor een historische foto van de brug op:

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/de-korrewegbrug.html Op deze blog staat ook een foto van drie maanden geleden, vergelijk de toenmalige treden met die u hier links op de foto ziet. Een hele verbetering. Volleerde pizzabezorgers hebben trouwens maling aan de treden, de meesten rijden de brommer door de gleuf naar boven en ook weer naar beneden. Het ziet er altijd knap en beheerst uit hoe ze dat doen. Nu is het voor de gewone fietsers even dringen als de brug dicht gaat( de eeuwige discussie of de brug dan open of juist dicht gaat laat ik hier even), alleen de linker brug vanaf het Heerdenpad gezien is klaar en dus open. Van beide kanten wordt tijdelijk gebruikt gemaakt van de loop/fietsbrug. Wel eens een mooie foto gezien van de Korrewegbrug by night? Kijk op de site: http://www.flickr.com/photos/eworm/2938333367/

maandag 24 augustus 2009

DE RAMADAN VALT NIET ALTIJD MEE

Vanochtend kwam ik Orchideevrouw Saida Belahrache tegen voor de Aldi op Plein Oost. Hoe het ging? Het ging wel, ze voelde zich wat moe en duizelig. Ramadan. Nee, honger had ze niet, wel de genoemde klachten. Als geboren Grunninger respecteer ik alle geloofsuitingen maar tegelijkertijd vind ik het ook vaak een heisa wat er uit voort komt.

In de eerstvolgende Regiokrant komt trouwens een verslag te staan van Saida, ze is halverwege juni door burgemeester Wallage en wethouder Visscher gehuldigd op het gemeentehuis. Lees daarvoor de Regiokrant.

 Maar de Ramadan, ik kan daar als Grunninger niks mee. Ik zou helemaal sikkeneurig worden als ik de hele dag niks mocht eten. Of geen pilsje mocht drinken om vijf uur in de middag. Maar ik vind het ook wel weer knap dat iemand zoiets doet. Meer moeite heb ik weer met het opgelegde, Nederlanders hebben vaak van nature een autoriteitprobleem. Op een site kwam ik het volgende citaat tegen: O gelovigen, het vasten is op jullie verplicht gesteld zoals het voor de degenen die voor u waren verplicht was gesteld, zodat jullie godvruchtig mogen worden.(2:182)

Als rasechte Grunninger wordt ik van zulke teksten helemaal raar en draaierig. Du eev'n normoal, denk ik dan als eerste. Mien God nog an tou! Mot dat nou zo?
Toch ben ik loyaal aan Saida en aan haar geestverwanten, ik heb haar hoger zitten dan menig Jan(tina) Doedel uut de provincie. Wat een karaktervrouw! Waarover later meer.
En tja, het blijkt zijn voordelen te hebben om een maand per jaar te gaan Rammadammen:
Door te vasten vermindert uw behoeften om te eten, drinken en seksuele gemeenschap, waardoor je meer spirituele krachten krijgt. Door te vasten leert u geduldig te zijn, opdat u in uw dagelijkse leven uw verdriet en problemen kunt verwerken. Door zelf honger en dorst te lijden krijgt u meer respect voor de armen en zult u dan hen sneller en makkelijker steunen.
Hongerig en dorstig zijn weerhoudt u van slechte daden. Door hongerig te zijn zult uw gedachtegang scherp blijven.
http://www.faried-ul-islam.nl/islam/artikel/Het%20vasten.htm \

Het kan allemaal verkeren in de Grunninger wijk Beijum met z'n 140 nationaliteiten. Aan de mensen die het allemaal maar niks vinden en het verwerpen heb ik maar één antwoord: Jammerdan.
Het komende seizoen versla ik weer de vrouwengroep Orchidee. Mooi spul bij elkaar. Net Grunningers deze wichter, want wat is a.h.w.hun slogan? Kop ter veur! Druk aan de slag gaan ze weer het komend seizoen. Waarmee? Met het ontdekken van de Nederlandse maatschappij. Allemaal trachten ze hun plek te veroveren en ze werken er keihard voor. Ga er maar aan staan om in een nieuw en deels vijandig land een bestaan op te bouwen. Respect is op z'n plaats. Verslagen over het wel en wee van deze dames worden behalve in de Regiokrant ook gepubliceerd op Beijumnieuws.

DE WORKING CLASS HERO

Het zal met mijn eenvoudige afkomst te maken hebben maar visverkoper Bronno Schut is voor
mij een lokale 'working class hero.' Zes van de zeven weekdagen rijdt hij met zijn kar naar Plein West en daar staat hij de hele dag vis te bakken en te verkopen. En geloof het of niet, als het boven de dertig graden is is het voor Bronno afzien in zijn wagen boven de kokende olie. Vakantie heeft hij dit jaar niet, de boel moet draaiende gehouden worden. Heel af en toe zie je hem even voor de kar in een stukje schaduw pauzeren. Hij bepaalt de pauze niet zelf, nee dat doen de klanten. Twintig minuten geen klant betekend even ontspannen. Steevast neemt hij dan zijn meegebrachte Dagblad van het Noorden ter hand, even verstrooiing en even kijken wat er allemaal gebeurd is in de wereld. In het voorgaande bericht maakte ik melding van het feit dat Matti Gelati op Noorderzon ijs staat te verkopen. Maar de andere mobiele verkoper uit de wijk, u ziet hem hier zitten, werd een paar weken geleden ook gevraagd voor een groot evenement. Bronno heeft op de open dag van Fc Groningen zich een slag in de ronde gewerkt en de hongerige groenwitte magen van vis voorzien. Op het ogenblik rijdt hij zijn viskar weer naar het plein en begint hij weer aan de eerste van zes werkdagen op rij.

zondag 23 augustus 2009

MATTI GELATI OP NOORDERZON

Op een prachtige avond als deze is het een mooi fietstochtje van Beijum naar het Noorderplantsoen. Nadat Noorderzon afgelopen donderdag in het water is gevallen beleefden we eergisteren, gisteren en vandaag topdagen in het plantsoen. Gezellig en gemoedelijk was het er vanavond, en wie van theater houdt kan volledig aan zijn trekken komen op dit festival. Garmt en Erik van Mati Gelatti vertelden in juni al dat ze uitgenodigd waren om op Noorderzon te gaan staan om ijsjes te verkopen. Vanavond stonden ze er met twee identieke ijskarretjes. Alhoewel, de karretjes stonden er dan wel, maar de beide heren heb ik er niet gezien. Er stond een vrouw ijs te verkopen vanuit een Mati Gelatti. Een vreemd gezicht als je de twee mannetjes met witte pakjes en een schort voor gewend bent in de ijswagen. Het zal Erik en Garmt worst zijn, op deze drukke avond stond er een lange sliert wachtenden in de rij voor het lekkerste Italiaanse schepijs van de stad.

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (1)

Een paar weken geleden kwam ik op het terras van de Wiershoeck aan de praat met Luit Staghouwer uit Bedum. Hij vertelde dat hij regelmatig richting Beijum fietst en in het bijzonder naar de tuin van de Wiershoeck en naar het naastgelegen Schooltuincomplex om daar foto's te maken. Na de ontmoeting stuurde hij een paar foto's op en samen kwamen we op het idee om een fotoserie te beginnen op Beijumnieuws.Hij hoefde niet zonodig op de foto, wel stelt hij zich even voor:
Ik ben geboren in 1948. Na bijna 40 dienstjaren had ik het geluk gebruik te kunnen maken van de pré-vut. Een regeling waar ik sinds medio 2005 met veel plezier gebruik van maak. Als tiener fotografeerde ik al veel, later werd dat minder. Maar de laatste jaren ben ik weer regelmatig met m’n camera (tegenwoordig een Olympus SP-565UZ) op stap. Mijn favoriete onderwerp is de natuur en dan vooral het kleinere spul (vlinders, insecten enz.).

Ik bezoek regelmatig enkele gebieden die (bij voorkeur) op fietsafstand van Bedum liggen en De Wiershoeck is daar één van.

Bij de foto's stuurde hij een begeleidende tekst op. Vandaag de eerste foto + tekst. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de bloem blijkt te bestaan: de Zinnia.

Bij veel bloemen is het bijzonder interessant om te kijken hoe de ontwikkeling van knop tot bloem is. Bij de Zinnia is dat niet anders. Eerst is er de ronde knop, de blaadjes liggen mooi over elkaar. Dan komen de eerste opgerolde bloemblaadjes te voorschijn. Andere blaadjes volgen en de knop gaat steeds verder open. Na verloop van tijd is de bloem “volwassen”.
Op de foto zijn vier stadia zichtbaar.

Foto: Luit Staghouwer.

zaterdag 22 augustus 2009

HET WAAIT WEL WEER OVER

Deze ballon werd afgelopen week waargenomen vanaf de uiterste oostkant van de wijk.Richting
Noorddijk ging het en het straalde een en al zorgenloosheid uit. Op het moment dat ik dit typ is het praktisch twee weken geleden dat op een ballonfestijn in het Kardingepark een bijna-ramp gebeurde. Achteraf gezien weet ik nog niet of de situatie echt zorgelijk is geweest of dat de hele toestand toch wat gehyped is. (het woord gehyped las ik ook op deze manier geschreven in de NRC, de Volkskrant had het over gehypet, met een t)
Hoe het ook zij, we zijn twee weken verder en je leest of hoort er niks meer over. Doofpot? De moeite niet waard? Of, en ik blijf een beetje in stijl: is de hele affaire gewoon overgewaaid? Wat een vredig plaatje, de koeien grazen en de ballon vliegt gemoedelijk door de lucht. Zijn er problemen?

DE SCHOOLTUIN TIJDENS DE ZOMERVAKANTIE

Ruim drie weken geleden liep ik de Schooltuin of, en dat bekt wat beter, Schooltuincomplex op. Het was er doodstil, geen schoolkind of schoolklas in de buurt. Zomervakantie. Juli 2009.

Het hele complex lag er beeldschoon bij en vooral de zonnebloemen waren hier debet aan. Educatief medewerker Ger van Dam wist te vertellen dat Beijum de meeste bloeiende zonnebloemen bij elkaar heeft in Noord Nederland. Er staan meer dan 5000 van deze gele bloemen te pronken in het Groene Hart. Loop via de video even mee door de tuin en zie hoe mooi het er is. Ga ook eens 'live' naar de tuin. Om te genieten, te mediteren of om wat voor reden dan ook.

vrijdag 21 augustus 2009

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (4)


NIEUWE ACTIVITEITENLADDER VENSTERWIJK BEIJUM


De zomervakantie is al lang en breed voorbij en de basisscholen hebben hun eerste schoolweek al weer gedraaid. Over ruim een week komt de R weer in de maand en dan zal 'het seizoen' weer in alle hevigheid losbarsten. Wat is er leuker voor kinderen om dan naast de school iets te doen wat leerzaam is maar tegelijkertijd ook boeiend en plezierig? De nieuwe activiteitenladder van de Vensterwijk Beijum biedt de komende nazomer en herfstperiode( september- december) weer een breed scala aan kinderactiviteiten die leuk en tegelijkertijd leerzaam zijn. Maak je eigen videoclip, leer een instrument spelen, kinderyoga, kinderkookcafé, djembé, American Football, kleuterballet, Aikido (verdedigen zonder te vechten), kleutergym, peutergym, Chinese Tai Chi voor kids etc. etc. Klik de flyer groter en ga op zoek naar datgene wat jij graag wil. Wees er snel bij want de ervaring leert dat de groepen snel vol zijn. De buurtcentra Kleihorn, Trefpunt (Place//be) en Heerdenhoes spelen zoals altijd een belangrijke rol als voorziening wat betreft activiteitenruimte. Meer informatie over de Vensterpas is te krijgen bij de bibliotheek. http://www.vensterwijkbeijum.nl/
Aanmelden kan tot de 31e augustus, aldus staat te lezen op de flyer.

donderdag 20 augustus 2009

FEEST IN DE BRON AAN DE BENTISMAHEERD

Koos Meisner zit in de kerkeraad van wijkgemeente de Bron in Beijum en hij stuurde onderstaande tekst en bijgaande foto(van een doopplechtigheid) op. De kop boven dit artikel is ook van zijn hand. De Bron zit aan Christelijke school de Heerdstee vast, het adres is Bentismaheerd 1a.

Op zondag 23 augustus (niet om 10.00 uur maar ‘s middags om 14.30 uur !) doet Alberte van Ess haar intrede als dominee in De Bron. Bij de intrede wordt Alberte van Ess aan onze wijkgemeente verbonden en belooft het ambt waarin zij ooit werd bevestigd ook in deze gemeente waardig en trouw te vervullen. Zij zal worden bevestigd door ds. Janco Wijngaard uit Utrecht. In de dienst zingt de eigen cantorij (het koor) van De Bron onder leiding van Ginet Tuinder. Kinderen brengen het doopwater (jij hoort er ook bij) en het avondmaal (je breekt je eigen deel en deelt dat met anderen zoals Jezus dat deed) als symbolen van het kerkelijk werk de kerk binnen.

Het wordt een feestelijke gebeurtenis. Vanuit de classis (zeg maar het provincie bestuur van een kerk), de stedelijke protestantse gemeente, de katholieke parochie en het stadsbestuur komen mensen om samen met ons de nieuwe predikant welkom te heten. Na de dienst is er eerst koffie met onze befaamde zelfgebakken taart. Daarbij is er de mogelijkheid om nader met ds. Alberte van Ess en haar gezin kennis te maken. Tot slot willen wij haar toespreken en samen een toost uitbrengen. Iedereen is welkom.

http://www.pkndebron.nl

HET ZILVERMEER OF KARDINGEPLAS

Het zijn tropisch warme dagen, augustus is gul met het aanbieden van zomerse temperaturen. Hét zomergevoel bij uitstek krijg je in de achtertuin van Beijum, in het recreatiepark Kardinge. En dan nog weer speciaal bij de plas die daar weer in ligt. Geen blauwalg en dus was het gisteren druk bij het Zilvermeer. En zo zal het vandaag ook zijn. 

Kijk naar een impressie van een middagje Zilvermeer, de Kardingeplas zoals u wil. Tijdens het filmen is getracht om geen mensen herkenbaar in beeld te krijgen. Je kunt enerzijds moeilijk iedereen om toestemming vragen, anderzijds zit vast niet elke zonaanbidder of zwemmer er om te springen om gefilmd te worden. Kijk en oordeel zelf.

  Summer Holiday, het nummer van Cliff Richard wat m.i. het ultieme zomer- en vakantiegevoel uitdraagt, zorgt voor een extra gevoel en sfeer van zorgenloosheid en plezier.

woensdag 19 augustus 2009

KINDEREN IN DE PRIJZEN BIJ ALBERT HEIJN

Als iemand in Beijum booschappen gaat doen zegt hij of zij nooit ik ga even naar de Albert Heijn. Nee, het lidwoord wordt weggelaten: Naar Albert Heijn. Ik kan er ook niks aan doen, de winkel is een begrip en vooral ook in Beijum. Wat wil je, er is er maar één. Vanmiddag kwamen in de vestiging van Alice Meins enkele kinderen samen om een prijs in ontvangst te nemen. Een der prijswinnaars was verhinderd, voor hem kwam zijn moeder opdraven. Want een prijs krijgen, wie wil dat niet? Eventueel stuur je je moeder om het kado in ontvangst te nemen.
Tijdens de weken 30 tot en met 33 konden klanten artikelen kopen waar ze speciale stickers af konden halen, die konden ze vervolgens op een spaarkaart plakken en daarmee maakten ze weer kans op een piratenochtend (of een echt piratenschip van playmobiel) tijdens de aankomende Delfsail. Het gaat in dit verband uiteraard niet over volwassen klanten maar om kinderen.

Het zal voor de gelukkige kinderen een ochtend worden waarop ze vermaakt zullen worden met diverse activiteiten. En dat alles vanzelfsprekend in Delfzijl. Er kon een kleurplaat ingeleverd worden en 3 gelukkige inzenders konden hiermee een groot playmobiel piratenschip winnen. Er waren in totaal 120 inzendingen en daaruit werden de 3 winnaars getrokken.Ook waren er nog 3 prijswinnaars die tijdens de saildagen in Delfzijl een heuse piratenschip op zullen gaan. Op de rechterfoto ziet u een playmobiel-winnares een piratenschip in ontvangst nemen, uitgereikt door bedrijfsleider Willem Hagting. Op de bovenste foto staan alle winnaars samen met Elly, haar treft u meestal achter de counter van Albert Heijn aan.

JEHOVA'S LANGS DE DEUREN

Het was een prachtige zomeravonden, ik weet niet meer precies welke avond het was maar het was ergens begin vorige week. Heerlijk weer voor een pilsje in de tuin, een roséetje of een barbecue. Lekker levensgenieten zogezegd.Dan gaat daar ineens de deurbel en daar staat dan een mooie jonge vrouw voor de deur met folders in de hand. Heldere en vriendelijke ogen keken me aan en voor ik het wist kreeg ik een folder(zie links) in mijn handen gedrukt. Het was geen zwaarmoedig type die me te woord stond, ze kwam zeker ook niet suïcidaal over, meer iemand die zin in het leven uitstraalde. Nee, ze wilde niet op de foto, ondanks mijn aandringen. In de stralende zon en met zorgenloos spelende kinderen op de achtergrond namen we een paar passages door die in de folder vermeld stonden. Een folder doordrenkt met dreiging en angstaanjagende voorspellingen. Weest waakzaam! Beste lezers van Beijumnieuws, laat ik het maar gewoon zeggen: het ziet er niet best voor ons uit. Het komt niet meer goed. Tenzij u Jehovagetuige bent of wordt natuurlijk. Niks aan te doen, alle andere mensen uit de wijk gaan naar de kloten en al die lieve en onschuldig spelende kinderen in deze kinderrijke wijk ook. Hadden hun ouders maar bij de Jehovabeweging moeten gaan.
Wat moet je er van zeggen. God als gecreëerde splijtzwam in plaats van een bron van liefde, vergeving en licht. Zou Hij het nodig hebben om mensen door middel van angst en dreiging tot zich te laten komen? Is het een hemelse Sinterklaas die de slogan 'wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe' hanteert?
Nee, ze wilde geen kopje thee drinken achter in de tuin. Maar wel ben ik welkom op een der komende congressen in het land. De heldere en vriendelijke ogen wilde me nog meer passages uit de folder voorlezen. Maar ik was binnen de minuut waakzaam geworden en sloot me voor verdere bekeringdrift af. Na vriendelijk afscheid te hebben genomen(voorgoed?) sloot ik de deur. De kinderen speelden duidelijk hoorbaar nog steeds vrolijk en onbezorgd buiten. Hoe lang nog?
http://blog.koningjezus.info/2009/07/26/massale-actie-jehovah-getuigen-2/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jehova
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ex-Jehova

dinsdag 18 augustus 2009

NOG EEN KEER SASKIA NIEBOER(Uitzending Gemist)Via bovenstaande link komt u bij de uitzending van Een Vandaag waarin kruidendeskundige Saskia Nieboer uit Beijum een rol speelt. U ziet haar bij de Wiershoeck en ze prijst in het kader van de Mexicaanse griep vlierbessen aan. Mocht u alleen Saskia Nieboer willen zien en horen dan dient u de tijdsbalk naar ongeveer 8.20 minuten schuiven.
Hij wordt vereerd, maar ook verafschuwt. Dit laatste vooral omdat hij overal groeit en alle planten die in zijn nabijheid staan verdringt. Meestal brengt de plant echter geluk of verlichting. In vroeger tijden staken de dames een vliertakje op de hoed, zo bleven ze gevrijwaard van vliegen, elders plantten jonggehuwden in de nabijheid van hun woning een vlierstruik en hoopten zo op zéér veel huwelijksgeluk. Al degenen die hoopten een gezegende leeftijd te bereiken aten elke dag hun boterham met beleg op basis van vlier! In de middeleeuwen kregen onze overledenen een kruis van vlierhout gemaakt mee op hun laatste tocht, kwamen er botjes op het hout dan was men zeker dat de ziel een nieuw bestaan vond. Een oud gezegde over de vlier wil ik u zeker niet onthouden: « voor de vlier moet men zijn hoed afdoen ». Geen ijdele woorden, want deze struik was vroeger zowat de huisapotheek bij uitstek: de bloemen, de vruchten, de bladeren (niet eetbaar, enkel uitwendig te gebruiken), de schors, alles kan gebruikt worden en heden ten dage kunnen we ons ook nog met veel bestanddelen van de plant behelpen, denken we maar even aan vlierbessensiroop.

IS ER EEN HONDENVERGIFTER IN DE WIJK?

Van verschillende kanten hoorde ik dat in en rond de wijk(Kardinge) een paar honden het slachtoffer zijn geworden van vergiftiging d.m.v. vergiftigde speklappen. Navraag bij de dierenambulance en bij de dierenpraktijk van mevrouw Tinholt-van de Meer leverde geen bevestiging op van deze geruchten. Als er lezers zijn die hier meer van weten of hiermee geconfronteerd zijn geweest dan kunnen ze zich melden op Beijumnieuws@online.nl
Af en toe gedraagt een hond of kat zich heel anders of worden ze plotseling erg ziek. Soms treffen ze hun huisdier (vooral de kat) ergens dood aan. Veel eigenaren denken dan aan een vergiftiging, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Een hond is makkelijker het slachtoffer van een vergiftiging omdat ze enthousiast van alles opeten, terwijl een kat veel voorzichtiger eet. Die proeft alles eerst zorgvuldig. Als u zoiets vermoedt waarschuw dan de dierenarts en, wanneer het dier nog leeft, wacht niet tot de klachten verergeren. En vergeet niet het doosje, de medicijnen of het flesje waarvan u vermoedt dat uw huisdier er van heeft gesnoept mee te nemen. Als dat tenminste nog te achterhalen is. De dierenarts kan dan als het moet dag en nacht contact opnemen met een 'vergiftigingencentrum' dat adviseert over de beste behandeling. Katten worden nogal eens met opzet vergiftigd: dan is het natuurlijk lastig aan te tonen welk gif er in het spel is.
http://www.dierenklinieklemmer.nl/page9/page193/vergiftiging.html
Vanzelfsprekend wordt dit artikel niet gepubliceerd om angst en paniek te zaaien onder hondenliefhebbers.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

De trampoll is reeds twee weken geleden gesloten. Ik wacht nog op een reactie van de verantwoordelijke wethouder voor verkeer in de stad. Het was al langer duidelijk dat Beijum verdeeld denkt over een eventuele tram naar Beijum of Kardinge. Toeteren al zou Beijum tegen de komst zijn van de tram is voorbarig gebleken, vooringenomen en bevoogdend t.o.v. van de volwassen inwoners van Beijum. Kleingeestige politiek is niet iets waar Beijumers op zitten te wachten, we wonen in een mondige en volwassen wijk, een wijk waarin iedereen de eigen mening kan vormen en daar vooruit mag komen.

De video over het Froukemafeest staat ook op http://www.stadjerstv.nl/ Het is een iets ingekorte versie. Er is een kans- ik ga daar niet over-dat de video zondagavond op OOG-TV verschijnt. Voor een grotere videoversie kijkt u: http://www.stadjerstv.nl/index.php?option=com_movies&task=view&id=659&Itemid=22 Belangstellende kunnen ook nog foto's van het feest bekijken op de site van de Froukemaheerd:
http://www.froukemaheerd.nl/

De doorstart van de serie Gestolen momenten van Beijumers laat nog even op zich wachten.

De link van het programma(Uitzending Gemist) waarin Saskia Nieboer gisteravond gloreerde, Een Vandaag, wordt vanavond of morgen geplaatst.

Tips, nieuwtjes en wetenswaardigheden blijven welkom op Beijumnieuws@online.nl

VAN DE MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK (jan-aug)

De bouwvak is al weer een week voorbij en de nieuwbouw van de 1e Montessorischool aan de Wibenaheerd is in volle gang. Langzamerhand moeten we de naam 1e Montessorischool Beijum loslaten, de naam de Dijk moet inburgeren en gemeengoed worden en dat is even wennen. De video van vandaag begint met een anderhalve minuut durende compilatie van de eerste zes maanden van dit jaar. Wat een contrast zie je als je nu langs de school rijdt en de eerste werkzaamheden in de januarisneeuw bekijkt. De meeste werkzaamheden vinden op het ogenblik binnen plaats, de toekomstige klaslokalen, de hal en de trappen etc. krijgen steeds meer gestalte. De oude school is zijn laatste levensfase ingegaan en zal binnen afzienbare tijd van de aardbodem verdwenen zijn. Op de ramen van de oude Montessorischool hangen drie conceptplannen voor de omgeving en de aanpak van het schoolplein. Ingrijpende veranderingen zullen hier plaats gaan vinden. Of dat voor direct omwonenden plezierig uitpakt blijft afwachten maar je kunt niet uitsluiten dat een totale facelift van het hele Montessorigebied positief uit gaat vallen voor de woonomgeving rond de nieuwe de Dijk.

maandag 17 augustus 2009

MEXICAANSE GRIEP? VLIERBLOESEM/BESSEN HELPT

Saskia Nieboer, ons lokaal kruidenvrouwtje uit Beijum, gaf in het tv programma Een Vandaag vanavond het advies om vlierbloesem(sap of thee) te gaan gebruiken tegen de Mexicaanse griep. Ik noem haar trouwens niet kleinerend kruidenvrouwtje, het is een term die ze zelf vaak gebruikt. In het tv programma werd ze kruidenvakvrouw genoemd. Ze deed het goed op tv en haar tip kon wel eens belangrijk zijn om gewoon en simpel vlierbloesems(bessen, zie reactie) uit de natuur gebruiken. De programmamakers moesten er wel zo nodig een oude sketch van Kees van kooten en Wim de Bie bijhalen om de bijdrage van Saskia Nieboer enigszins te ridiculiseren of te relativeren. Klazien uut Zalk werd er bijgehaald.
Zo gauw als ik de link naar het Uitzending Gemist-programma van ons kruidenvrouwtje weet wordt die hier geplaatst.
(Naschrift: in een telefoongesprek vanavond liet Saskia blijken erg tevreden te zijn over de uitzending. Met de persiflage van van Kooten en de Bie over kruidenvrouwtjes had ze geen moeite)
Zie ook de reactie hieronder; het blijkt niet om de vlierbloesem te gaan maar om de vlierbessen!