vrijdag 16 juli 2010

PRETTIGE VAKANTIE ALLEMAAL!

Alle lezers van Beijumnieuws een prettige vakantie gewenst. In eigen wijk, eigen land of in den vreemde: maak er wat van. Foto's of video's, kopij en tips blijven welkom.

Ergens in de eerste week van augustus gaat Beijumnieuws weer volop los. Vanaf aanstaande zondag gaat de reactie mogelijkheid op moderatorstand, d.w.z. dat reacties dan worden opgeslagen en na een week of drie, na goedkeuring, alsnog kunnen worden geplaatst.
Tips, commentaar, kritiek, complimenten, foto's of tips? Beijumnieuws@online.nl

KAMPEREN IN HET KARDINGERPARK

Sind een paar maanden is het Kardingerpark een aantal camperplaatsen rijker. 

Tien extra camperplaatsen komen er op de P+R Kardinge. En als extra service wordt er ook een sani-station aangelegd. Alles moet klaar zijn als het kampeerseizoen begint. Het gebruik van een camperplaats is gratis. Wel dienen de bezoekers een kleine bijdrage te betalen voor het gebruik van het sani-station. Ook moeten ze toeristenbelasting betalen aan de gemeente Groningen: 1,60 euro per nacht per persoon, af te rekenen aan de kassa van sportcentrum Kardinge. http://gemeente.groningen.nl/algemeen-nieuws/2010-04/p-r-kardinge-krijgt-tien-extra-plaatsen-voor-campers
Onlangs trof ik deze ´kampeerders´ in het park, zie foto. Waar komen jullie vandaan? "Uut Muzzeknoal."
Bevalt het hier? "Ja, dit is een mooi plekje, er is veel te doen hier en we vermaken ons prima." Lekker goedkoop, of niet? "Ja, we maken een rondtour door Noord-Nederland en doen gratis camperplekken aan."
Zijn jullie al in Beijum geweest? "Nee, waar ligt dat?" Daar,-wijzen- een wijk vlakbij. Ik zou er maar eens gaan kijken, je weet niet wat je mist."Ok, doen we vanmiddag."

OUDERS IN BEIJUM (CENTRUM VOOR JEUGD & GEZIN)

Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin kwam een flyer binnen waarvan het eerste gedeelte links afgedrukt staat. Het CJG is een samenwerkingsverband van COP-Groep, MJD, Thuiszorg Groningen (JGZ 0-4) en de Gemeente Groningen (GGD, JGZ 4-19). Gezamenlijk verzorgen deze instellingen het aanbod voor ouders van kinderen van 0-19 jaar als het gaat om opgroeien en opvoeden.
Zo houdt het OKC wekelijks een inloopspreekuur voor opvoedings- en gezinsvragen, iedere maandag van 12.30 – 14.30 uur (behalve in de schoolvakanties), waarvan het 1e uur is bedoeld voor ouders/verzorgers van baby’s in de leeftijd van 0-1 jaar.
Zie voor meer info: http://www.cjg.groningen.nl/

ZO MAAR EEN RONDJE DOOR ZOMERS BEIJUM

Deze beelden zijn aan het begin van deze lopende week gemaakt. Deels per fiets, een stukje met de auto. Zie video. Het mooie van Beijum is o.a. dat de vier jaargetijden zo duidelijk herkenbaar zijn. De zomer is hier in feite de meligste jaargetijde van de vier. Geen negatief waardeoordeel, verre van dat, maar er is gewoon het minst te doen gedurende de maanden juli en augustus. Lekker landerig sfeertje. De foto is ergens halverwege juni gemaakt. Wat moet je er verder van zeggen of schrijven? Niks. Fiets en rij een stukje mee door Beijum. De muziek is van Simply Red en ze hebben het over: The Right Thing.

donderdag 15 juli 2010

MET EEN OUWE BAK OP VAKANTIE

Ik ben in het bezit van een Volkswagen Jetta uit het bouwjaar 1991. Niks bijzonders, daar rijden er vast meer van. Maar toch. De afgelopen APK-keuring in juni was een zware bevalling. Remleidingen vervangen, nieuwe banden, een nieuwe deurgreep, wiellagers, een rubbertje voor het ophangen van de uitlaat, de wielen uit laten lijnen, etc. En nog wat dingetjes. Totale schade ongeveer 400 euro. Het blijft balanceren met oude wagens: naar de sloop brengen? Maar, er is al zoveel aan verspijkerd, nog een jaartje doen? Ik koos voor het laatste. Kwestie van Grunninger kniepstuver-mentaliteit. Maar niet alleen, ik ben ook gehecht aan mijn metalen vervoersbeestje. Na de keuring en reparaties reed de Jetta weer als nooit tevoren. Maar dan, vandaag. Lees eerst nog even het artikel van gisteravond. De voorzitter van de paranormale stichting de Lotusheerd, Saskia Smid, voelde aan dat er iets niet in orde was met het schakelen van mijn auto. Jaja, het zal wel. Maar vanmiddag, gloeiende gloeiende, Godver..(nee, ik mag niet vloeken geachte lezers) liet de auto me staan langs de westelijke ringweg van de stad. Hij wilde niet meer schakelen. Een vriendelijke ANWB-er trok mijn zieke Jetta naar de garage. Daar wordt hij gerepareerd.(of is het een zij? Jetta klinkt wel erg vrouwelijk) Wat kun je balen van een kapotte auto. Maar, aan de andere kant weer helemaal niet. Want tijdens een vakantie kun je er een paar dagen zoet mee zijn. Dan liever hier, in de stad Groningen.
Op de foto is te zien hoe de basis van vele Beijumrijders in juni een paar nieuwe banden kreeg aangemeten.

VERKEERSSITUATIE BIJ HEERDSTEE WORDT AANGEPAKT

Op deze archieffoto is de drukte rond basisschool de Heerdstee te zien. Tijdens het halen en brengen van kinderen is het hier vaak extreem druk en onoverzichtelijk. Maar daar gaat wat aan gebeuren. Niet alleen bij de Heerdstee maar ook bij andere scholen aan de wijkring komt een "verhoogde oversteekvoorziening." Vandaag te lezen op http://www.dvhn.nl/
De omgeving van basisschool de Heerdstee in BeijTekstkleurum en die van de Joseph Haydnschool en de Groningse Schoolvereniging in Helpman wordt verkeersveiliger gemaakt. Bij de Heerdstee komt een stopverbod voor de ingang en een verhoogde oversteekvoorziening.

Ook andere scholen aan de wijkring Beijum krijgen een verhoogde oversteek. In Helpman worden meerdere kruispunten rond de scholen aangepakt. Aan de Chopinlaan en de Sweelincklaan komen stopverboden.

IN EEN RIJTUIGIE DOOR HET KARDINGERPARK

Het zag er leuk uit. Een karretje met een paardje of pony er voor, een koetsier en nog een passagier die achterop stond te genieten. Lekker door het park toeren, een beetje om je heen kijken en ook nog een beetje afkoelen door de (matige) snelheid.
Associatief kwamen er twee liedjes bij me naar boven. Een karretje dat over een zandpad reed, de maan was helder etc. Nee, het was geen zandpad en er was geen heldere maan te bespeuren. Maar associaties en herinneringen kunnen je ook overkomen. Het tweede liedje: In een rijtuigie, helemaal naar Vinkeveen.
De tekst van het karretje dat over een zandpad reed: http://www.youtube.com/watch?v=Nt8eVeV7Rmc
Of:
Een karretje dat op de zandweg reed
De maan scheen helder, de weg was breed
Het paardje liep met lusten
'k Wed dat het zelluf zijn weg wel vindt
De voerman lei te rusten
Ik wens je wel thuis me vrind, me vrind
Ik wens je wel thuis me vrind
http://www.kinderliedjes.info/html/alfabetisch/liedjesE/een.karretje.op.de.zandweg.reed.htm
Dan, Wim Sonneveld en Leen Jongewaard:
In een rijtuigie, in een rijtuigie
In een rijtuigie reden we naar Vinkeveen
Op een dag in maart, zo kalm en bedaard
En maar schommelen en maar kijken naar de kont van het paard
In een rijtuigie, in een rijtuigie

In een rijtuigie helemaal naar Vinkeveen http://www.youtube.com/watch?v=NCkbjNgPX5g

SMOORVERLIEFD ACHTER DE KASSA

Dinsdagmiddag werd ik onwillekeurig aangetrokken tot de kassa waar ze achter zat. Ik raakte met haar aan de praat. Nee, ik weet niet hoe ze heet. Haar gelukzalige glimlach en uitstraling vielen me op en ongevraagd nam ik een foto van haar. Wat is er met je aan de hand? Ben je verliefd of zo? "Ja, ik ben heel erg verliefd." En, is het wederzijds? "Ja, het komt van beide kanten." Spannend! "Ja man, ik hoop dat het wat word, ik ben helemaal toe aan een vaste relatie." Ik heb een foto van je gemaakt, mag ik die publiceren? "Nou, nee, doe maar niet." Deleten dan maar.

Woensdagmiddag rekende ik weer boodschappen bij haar af. Toe, laat me een foto van je maken, zo leuk zo'n stralende caissière in Albert Heijn. "Ik weet niet of mijn baas, Alice Meins, dat wel wil hebben." Jawel, ik maak vaker foto's in de winkel, tot nu toe heb ik er geen klachten over gehoord. "Nou ok dan. Wat voor verhaaltje schrijf je erbij?" Jah, dat is afwachten. Zie haar daar zitten. Een brok verliefdheid. Iedereen streeft naar geluk. Dat geldt ook voor deze caissière van Albert Heijn.

woensdag 14 juli 2010

WORDT HET NOODWEER VANAVOND?

Een paar keer per dag snuister ik deze vakantiedagen op de Buienradar: blijft het mooi zomer- en vakantieweer? En vanaf het weekend, komt de klad er in of blijft het zomers?

Vanmiddag trof ik voor Albert Heijn Saskia Smid, voorzitter van ons aller paranormale stichting de Lotusheerd. Ik vraag Saskia altijd een paar urgente dingen als ik haar tegenkom. Zo ook vanmiddag: krijg ik een leuke vakantie, of wordt het pech, klotenweer, ziekte en ellende? Altijd handig, een goede helderziende in de wijk. Het komt allemaal goed, vertelde ze, maar er kon wel eens iets zijn met de schakelaar in je auto. Verrek, de koppelingplaat van mijn 20 jaar oude auto, als enige grote reparatie is dat nog nooit aan de beurt geweest. Het zou toch niet richting Zuiden...? Maar dan:"Ik maak me meer zorgen over vanavond, het kon wel eens zwaar noodweer worden."

Thuisgekomen herinnerde ik me dat ik gisteren een foto schoot in de Wegwijzer. Links ziet u de tijdelijke vervangster van receptioniste Sorze Kebede. Maar dan, de open staande deur van het kantoor van Stichting Stiel. De tijdelijke receptioniste: "Gisteren- maandag, jf- was er lekkage in verband met het noodweer, daarom zitten er blauwe vuilniszakken over de pc's".

Gaat het weer weer los vanavond?
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/02/sorse-kebeje-het-gezicht-van-de.html

NAAR HET NIJE HEMELRIEKJE

Het heeft niks met Beijum(er)nieuws te maken. 

Maar wel alles met vakantiegevoel, en misschien is het een idee voor een dagtochtje voor de mensen die niet echt op vakantie gaan. 

Afgelopen weekend reed ik naar het Nije Hemelriekje, een werkelijk schitterende zwemplas bij Gasselte, op maar 35 autokilometers van de stad. 

Het Zilvermeer heeft natuurlijk ook zijn bekoring, het nadeel van deze Kardingerplas is echter dat er amper schaduw te vinden is. 

Het Hemelriekje is een veilige zwemplas voor kinderen, want niet te diep, en er zit een goed terras bij waar je wat kunt eten of drinken.

Half uur ried'n mensen....een paradijsje midden in Drenthe...

MOOI BEIJUM (4)dinsdag 13 juli 2010

DE WIJKPERIKELEN SUDDEREN DOOR


Vandaag staat dit artikel te lezen in de papieren versie van Dagblad van het Noorden, zie rechts. Het gaat over een klacht van een paar mensen van de dit jaar opgestapte redactie van de wijkkrant Beijum. Die voelen zich niet serieus genomen en gehoord door ROEZ en gaan verder 'procederen.'
Mijn verwachting is dat 'het probleem van Beijum' verder zal gaan met de strategie van verdeel en heers, en de leefbaarheid binnen de wijk zal blijven ondermijnen. Vreemd dat ambtenaren en de directie van ROEZ zich niet mogen mengen in het 'gesubsidieerd ruzie maken' in een wijk als Beijum en de situatie blijven gedogen onder het mom van 'wijkdemocratie.' Het probleem van Beijum is op deze manier niet te stoppen, dat is niet alleen schadelijk voor de betrokkenen, maar ook voor de beeldvorming van Beijum.
Nb; lees vooral ook de vermakelijke reactie hieronder. Tja....subsidie is subsidie...

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Aanstaand weekend gaat ondergetekende op vakantie. Beijumnieuws gaat twee tot drie weken dicht. Met dien verstande dat het weblog gewoon te bezoeken blijft, verversing van nieuwtjes en wetenswaardigheden ligt vanaf het weekend even helemaal stil. De Oude Doos foto-serie stopt gedurende de schoolvakantie.

In de loop van de dag nog een artikel dat vandaag in Dagblad vh Noorden staat over Beijumer perikelen.

OVER DE WATERSTRUCTUUR IN EN ROND BEIJUM
Beijum is redelijk waterrijk. De Zuidwending, de vele sloten en plassen geven in de winter ijspret. En in de zomer wordt er gevist in ons kanaal en in de plassen. Hoe zit het eigenlijk met de waterstructuur in en rond Beijum? Bij de buren van de Hunze en Starkenborg speel ik weer even leentjebuur. Op de site staat uitgebreid het een en ander over dit onderwerp beschreven. Een sloot is een sloot, toch? Misschien trekt hij je aandacht als er een eend met jongen in zwemt. Of ’s winters schaats je er wat op heen en weer. Als het niet te veel gesneeuwd heeft tenminste. Maar waar het water vandaan komt, welke kant het op stroomt en óf het wel stroomt, daar hebben we meestal geen idee van. Er blijkt echter een hele plannenmakerij achter zo’n sloot of greppel te zitten. Waterschap Noorderzijlvest is verantwoordelijk voor het beheer van de sloten in en rond onze wijken. En er gaat wat veranderen: nu komt het water nog uit het Boterdiep, na de aanpassingen volgend uit het Waterstructuurplan Noorddijk uit het Damsterdiep.
Dat een mooie sloot bijdraagt aan een prettige aanblik van de wijk klinkt logisch. Maar wat is een ‘mooie’ sloot? Kan je dat in getallen uitdrukken? Indirect wel. De waterkwaliteit die flora, fauna, kleur en geur bepaalt wordt onder andere uitgedrukt in het stikstof- en fosfaatgehalte. De (toekomstige) Europese normen schrijven een maximum van respectievelijk 3 en 0,2 milligram per liter voor. Met 3,15 en 0,57 mg/l zit het Boterdiepwater daarboven. Dat wordt onder andere gevoed door het Van Starkenborghkanaal. De waarden daarvan beïnvloeden zou buitensporig zware ingrepen vergen. Die hogere waarden zijn niet alleen maar door de mens veroorzaakte vervuiling. Ook de voedselrijke bodem in de aanvoergebieden draagt daar aan bij.
Wat gaat het Waterschap doen? De eerste plannen stammen al uit 2002, een nadere uitwerking volgde in 2006. Nu wil het Waterschap met de uitvoering beginnen. Op 18 mei werden de plannen gepresenteerd. Er zijn drie fasen waarvan in dit artikel alleen de eerste fase (2010) aan bod komt. Daarin worden de ringsystemen van Noorddijk en Beijum (waaronder de wijk De Hunze valt) aan elkaar gekoppeld en dat weer aan de Lewenborgsingel. De inlaat van het schonere Damsterdiepwater is het gemaaltje aan de Rijksweg bij Lewenborg. Als gevolg hiervan wijzigt de stroomrichting. De sloot langs de Hunzedijk die onze wijken scheidt stroomt nu van west naar oost, na de aanpassingen is dat andersom. Het water passeert onder andere een helofytenfilter. Dat zijn de slingerende parallel gelegen sloten met riet, onder aan de heuvel bij Kardinge. Het riet doet het stikstofgehalte afnemen.

maandag 12 juli 2010

WIE WIL DEZE POESJES?


Een lezeres mailde deze foto en deed er een oproepje bij:

Hierbij een foto van de deugnieten. Ze zitten hier in de lades van
mijn bureau, daar hebben ze hun slaapplekje gevonden. Belangrijk is
dat we een beslist liefdevol en diervriendelijk adres zoeken.
Belangstellenden kunnen mailen naar
jowi4@xs4all.nl of bellen naar 5412894.

GRAAG ZSM DIE SNEUE ORANJE VLAGGETJES OPRUIMEN!

Hoe zou het toch zijn geweest vandaag als we hadden gewonnen? Vreugdedansen in de regen. Halfnaakt de polonaise lopen terwijl de donder en bliksem je om de oren vliegen. Mijn God, wat een trieste dag vandaag. Je voelt de individuele en collectieve kater van de Nederlanders als het ware in de atmosfeer hangen. Het prettigste zou zijn, en zie het maar als een oproep, om alle oranje prullaria zo spoedig mogelijk op te ruimen. Niks lijkt zo sneu en zielig als troosteloze verregende oranje vlaggetjes in een straat en voor de huizen. Weg ermee. Via Nos.nl heb ik de nabeschouwingen van de oranjejongens nog even bekeken. Het oude vertrouwde liedje in geval van een nederlaag wordt hierin afgedraaid: het ligt allemaal aan de scheidsrechter want die was niet op onze hand. Graag dat zielige en sneue oranje zo spoedig uit het straatbeeld van Beijum halen svp!
Het was me toch een lekkere ouderwetse onweersbui vanmiddag. Echt zoals een onweersbui moet zijn: de hitte verdrijven, een stormpje erbij, en een geweldige hoospartij. Donder en bliksem. Een fietstochtje langs de Zuidwending was en is op het ogenblik niet mogelijk, overal liggen afgerukte takken.
De oranje storm is definitief gaan liggen. We kunnen weer normaal gaan doen en ophouden te denken dat voetbal het belangrijkste in het leven is. Elk nadeel hep ook hier zijn voordeel.

AFRONDING TRAMPLANNEN UITGESTELD

De trampoll op Beijumnieuws van een jaar geleden gaf aan dat er veel verdeeldheid leeft over de tramplannen van de gemeente Groningen. Vandaag op www.dvhn.nl
Stad en provincie Groningen zijn er niet in geslaagd om de tramplannen voor de vakantie af te ronden. Het wachten is op een extra onderzoek naar de financiële risico's. De besluitvorming door gemeenteraad en provinciale staten, die in september werd verwacht, verschuift naar oktober en november. Volgens het projectbureau Regiotram blijft eventuele vertraging bij de realisatie binnen de perken. Groningen wil in 2014 en 2015 voor 300 miljoen euro twee tramlijnen aanleggen, van het Hoofdstation naar Zernike en Kardinge. Na 2020 moet de tram 15 kilometer over bestaand treinspoor doorrijden naar plaatsen als Zuidhorn, Winsum en Hoogezand.

LATINNET STUURDE NOG FOTO'S OP

Het gebeurt regelmatig dat er nog foto's worden opgestuurd van evenementen die al lang en breed voorbij zijn. Zo liggen er nog foto's van de straatspeelmiddag, van de zomer-carnavalparade en van het Fun-festival. Teveel om allemaal nog te publiceren, bedankt en blijf vooral inzenden maar sommige evenementen zijn nu eenmaal al lang en breed voorbij. Ik maak een keer een uitzondering voor Latinnet. Deze stichting stuurde nog een link van de zomercarnavalparade en ook nog twee foto's, zie links en rechts, van de Mini Missverkiezingen die vorige maand in het Trefpunt werden gehouden. De foto's werden vergezeld van onderstaande mail:

Ik moest het een en ander reorganiseren in de fotohoek en stuur je nu daarom nieuwe Links voor jouw berichten. Heb in het verzamelalbum ook een link naar jouw gezet,

De link naar het verzamel album Kinderparade/Zomercarnaval:
http://salsa2.latinnet.nl/salsafotos-v/verzamel-noordnederland/Multiculturele-Kinderstraatparade-Nos+Cultura-Verzamelalbum/#gallery_pagetop

Er komen nog meer foto's in dit album.

Naar de mini miss verkiezing:
http://salsa2.latinnet.nl/salsafotos-v/verzamel-noordnederland/Multiculturele-Kinderstraatparade-Nos+Cultura-Verzamelalbum/Nos-Cultura-mMni-Miss-Verkiezing-Ambiente-Beijum-26-06-2010/#gallery_pagetop

Ook stuur ik je nog de bijbehorende foto's. Ik denk dat wij voorlopig niet meer in Beijum komen, Indien je denkt dat een latinbericht van jouw op onze website Regio Groningen kan, laat het ons horen.
Met vriendelijke warme latin groet.

Klaas Mast PR Stichting Latinnet.

Link naar Hoofdpagina:
http://salsa2.latinnet.nl/

zondag 11 juli 2010

EEN DROOM VIEL IN DUIGEN

Het mocht niet zo zijn. Drie minuten voor het einde op achterstand komen, nee dat kon niet meer rechtgetrokken worden. Als nuchtere Grunninger accepteer ik het gelaten, wat heb je aan 'stel dat' of 'als dat?' Als Robben nou.... Stel dat er toch voor buitenspel was gefloten...etc. etc. Nee, het is jammer maar we kunnen weer back to normal gaan. In het Café Biljart vond ik de stemming niet eens zo diep teleurgesteld overkomen. Er waren een paar knoeterharde vuurwerkbommen buiten hoorbaar, maar voor de rest vond ik het, 23.15 uur, allemaal erg meevallen. Op het grote scherm in het café ziet u het winnende elftal juichen. Het is niet anders, we hebben verloren. De Oranjeheerd wordt weer gewoon de Froukemaheerd, de oranje prullaria zal z'n weg weten te vinden richting afvalbak. Er was nog een groot hoogtepunt te zien vandaag in het kader van de WK. Het had niks met voetballen te maken, maar alles met een nog steeds levende grootheid en legende. Nelson Mandela.
http://nos.nl/wk2010/video/171321-mandela-laat-zich-toch-nog-zien.html

EEN HISTORISCHE AVOND

Het wordt zo'n avond waar je, bij leven en welzijn, over twintig, dertig jaar nog eens weer aan terugdenkt.
Laat ik voor mezelf spreken, ik weet nog precies waar ik was toen J.F. Kennedy in 1963 werd vermoord. Hetzelfde geldt voor de moorden op Fortuyn en van Gogh. Droevige Ijkpunten in de recente geschiedenis. Wat betreft het vreugdevolle nieuws, waar was je op het moment dat Nederland Europees kampioen werd? In 1988? Ik weet nog precies waar ik was toen het in 1974 en 1978 verkeerd ging. Gestolde momenten, beelden en indrukken die vast in m'n systeem verankerd zitten.
Maar nu, vanavond, waar gaat dat in vredesnaam heen?
Vanmiddag werd ik gebeld door een vriend uit Melbourne, hij zet daar de wekker om 3.15. Om half vier vanacht begint de wedstrijd Down Under.
Om tien voor acht schoot ik deze foto's bij het Café Biljart aan de Claremaheerd. Wat een stress en wat een zenuwen. Maar ook veel optimisme was er speurbaar, want: we gaan winnen. Maar het punt is, de miljoenen Spanjaarden zijn ook zo optimistisch. Het zal er om spannen vanavond. Ik heb minder moeite met verlies tegen Spanje dan tegen Duitsland, maar die angel is er gelukkig uit. Het voelt als een soort van oudjaarsavond midden in de zomer. Het kan alle kanten op, van vuurwerk en vreugdevuren tot vandalisme en diepe teleurstelling. Een prettige en enerverende wedstrijd wens ik u allemaal.

HITTE GAAT DE KOMENDE DAGEN AFNEMEN

De onweersbui die vanacht omstreeks 2 uur over de wijk trok heeft amper voor verkoeling gezorgd. Wel even op het moment zelf, het slaapkamerraam wijd open en koelere lucht kwam als een welkom geschenk naar binnen. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar een dekbed of deken over is gewoon te heet. Slip slap slop noemen ze dit in Australie. Een bruggetje naar het Spaans benauwd hebben is gemakkelijk gelegd, en zo komen we bij de wedstrijd van vanavond. Ik verwacht eerlijk gezegt geen wereldkampioenschap. Mocht dat wel gebeuren dan zal de hitte welliswaar de komende dagen afnemen, de verhitting zal dan in de hoofden van de Nederlanders, en dus ook de Beijumers, alleen maar toenemen. Op de foto ziet u dat de golfbaan (pitch & putt) in het Kardingepark nat gehouden wordt. Een lekker fris buitje vanavond omstreeks 22.30 uur, of een half uur later ivm een verlenging, zou niet gek zijn. Om 19.00 uur mag het ook wel even gaan plenzen, het is geen goede zaak dat we het al Spaans benauwd hebben terwijl de wedstrijd tegen de Spanjaarden nog moet beginnen.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (47)

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Rozen werden gebruikt voor rituelen en er werden tempels en paleizen mee versierd. Voor de vroege Christenen symboliseerde de roos de vijf wonden van Christus. Later werd de roos het symbool van het bloed der martelaren en werd zij een attribuut van Maria, de moeder van Jezus.

Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen.
In de Nederlanden is het kweken van rozen gedocumenteerd vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw. Achttiende-eeuwse catalogi van Nederlandse rozenkwekers laten onafzienbare lijsten van varianten zien. Een catalogus van de Franse kweker Narcisse Desportes uit 1829 bevat maar liefst 2562 verschillende soorten rozen.

Wilde rozensoorten groeiden van nature uitsluitend op het noordelijk halfrond, voornamelijk in gematigde streken. Door deze oorspronkelijke rozen te veredelen zijn vele nieuwe varianten ontstaan die ook in warme gebieden goed kunnen gedijen. Tegenwoordig komen rozen over de gehele wereld voor.
Wilde rozensoorten groeien op ruig terrein en zijn goed bestand tegen barre weersomstandigheden. Deze sterke, taaie planten zijn daardoor populaire planten voor in (wilde) tuinen, windsingels en parken. Ook in Nederland komen diverse rozensoorten in het wild voor. Van deze wilde soorten zijn de hondsroos (Rosa canina) en duinroos (Rosa pimpinellifolia) de bekendste.

Het blad van de roos bestaat uit een aantal kleinere blaadjes, die samen als een veer aan een centrale stengel zijn bevestigd. Op de takken en stengels zitten stekels (geen doornen). De bloemen groeien vaak in groepen of trossen of zijn soms alleenstaand. De bloemen bevatten veel meeldraden.
De rozenbottel is een vlezige vrucht die afhankelijk van de variëteit oranje, purper, rood of zwart van kleur kan zijn. De vorm varieert van rond, langwerpig tot flesvormig. Binnen in de bottel zitten diverse geelwitte, harde zaden.

Sommige rozen hebben een aangename geur, bijvoorbeeld Rosa gallica, Rosa alba, Rosa damascena en Rosa centifolia. Deze soorten worden gebruikt in de parfumindustrie.
Rosa gallica is daarnaast van belang voor de farmaceutische industrie. De bloemblaadjes leveren diverse stoffen die voor medicinale doeleinden van belang zijn.
Van de vrucht van de roos worden rozenbotteljam en -siroop bereid. De jam is rijk aan vitamine C. Voor de bereiding van rozenbotteljam worden vooral de vruchten van de hondsroos (Rosa canina) gebruikt.

(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 10 juli 2010

DE FROUKEMAHEERD HEEFT DE 1e PLAATS AL BINNEN

De spanning bouwt zich in het hele land op. Wat gaat het worden? Gaan WIJ, nee, niet alleen de voetballers op het veld, wereldkampioen worden? Beste lezers, het is iets wat me niet meer los laat. Normaal gesproken kan ik de hele mik aan elkaar vast relativeren. Maar dat lukt even niet meer. Het is er op of er onder. Ik weet, onze FC is weer begonnen met de training, en over zes weken begint het Noorderzonfestival weer. Over twee maanden dient de herfst zich weer voorzichtig aan, en over vijf maanden is het weer Sinterklaas. Maar alles vernauwt zich de komende vierentwintig uur naar dat ene onderwerp: worden WIJ wereldkampioen? Laat me even wat afleiding zoeken en vinden: vanavond zaten de Froukemaheerders aan het door OOG-TV geschonken barbecue. Bier, vlees, zon en een optimistische stemming. Want, wij worden wereldkampioen. Dat miljoenen Spanjaarden dat ook toevallig denken en hopen, tja dat is hun probleem. Ik ben er niet gerust op dames en heren. Mijn Grunningers roots seinen me in: ik mot 't nog sain. Bekijk even, als de hitte het toelaat, de video van de bbq van de Beijumer winnaars: Froukemaheeerd for ever.

WAAR BEN JE ZONDER EEN GOEDE COMPUTER?

Op de foto ziet u het kastje waar de hele geschiedenis van Beijumnieuws in verstopt zit. Denkbeeldig dan natuurlijk. Nou ja, ook weer niet helemaal alleen maar denkbeeldig, alle foto's, tekstjes en filmpjes zijn concreet via dit apparaat het wereld wijde web opgegaan. Wie had dit tien jaar geleden gedacht? Dat je zomaar een goed bekeken wijkmedium kon beginnen en uitbreiden op basis van een computer die op internet is aangesloten? Geen drukkerij nodig, geen bezorgers, geen abonnees die zich aanmelden of afzeggen, en ook geen redactievergaderingen die erg tijdrovend zijn. Wat een gemak, een computer waarmee je in principe met de hele wereld kunt communiceren. Onlangs vertoonde het beestje kuren, hij deed niet meer wat ik wilde. Deze computerdokter, zie foto, onderzocht de inhoud van het metalen ding. Geheugen moest erbij, nieuwe voeding, een nieuwe harde schijf. Maar de boel werd ook grondig schoongemaakt, er zat zoveel stof in dat het propelletje in de pc amper meer ronddraaide. Hij doet het nu weer goed, met dank aan de mensen van de computershop aan de Stoepemaheerd. Wat moet je in dit digitale tijdperk zonder een goed funcionerende computer?

HET PLAFOND MOET OOK SCHOON

De komkommertijd is volop bezig, maar winkelcentrum Beijum blijft een interessante plek in de wijk om allerhande dingen te observeren. Bij de koffiehoek in Albert Heijn, in de winkel van de familie Hoogenberg, de muzikanten bij de voorste schuifdeur, kijken welke caissières er zitten, etc., er gebeurt van alles als je er oog voor hebt. Deze man, foto, zag ik een tijdje geleden iets schoonmaken van bovenop een lange ladder in de promenade.
Wat maakte hij schoon? Was het het plafond? Of alleen die ijzeren 'hangdingen?' Zou het een beroep zijn? Plafondschoonmaker? Flauwe grapjes over hoog op de ladder staan liggen voor de hand. Beneden rijden wel eens van die 'gemotoriseerde' schoonmaakapparaten rond. Maar het kan niet anders of dit moet ook gebeuren, zie nogmaals de foto. Nu ik het er toch over heb, waar dienen die ijzeren hangdingen aan het plafond van Winkelcentrum Beijum eigenlijk voor?

DE BESTE VAKANTIE IS GAAN WERKEN BIJ DE LIDL

Uw Beijumwatcher verlaat binnenkort, net als zovelen, voor een paar weken de groenste wijk van de stad. Het kost vaak een hoop energie om af te reizen en om structuurloos van het digitale infuus afgesneden te zijn. Geen pc bij de hand in den vreemde, en geen Beijum om in de gaten te houden. Een mix van cold turkey en verademing zal het worden: de wereld is groter dan het mooie en gekke Beijum. Bij onze locale Lidl zag ik onlangs deze poster hangen, zie rechts. Ik had terstond helemaal geen zin meer om op vakantie te gaan. De Lidl blijkt de meest boeiende plek in de wijk te zijn tijdens de zomervakantie. In eerste instantie de jongedame op de foto, wie wil daar nou niet mee samenwerken? Wat een enthousiasme, wat een heldere pioniersblik en wat een schitterend gebit. Wie wil er niet door haar geïnspireerd worden? Maar dan die tekst om haar heen: Saai? De hele zomer thuis zitten, dat is pas saai. En, werken bij de Lidl is verrassend veelzijdig en afwisselend.

Binnenkort zit ik ergens in een tent richting Zuid- Europa. Ik sluit niet uit dat er momenten komen waarin ik me stierlijk verveel en denk: zat ik nou maar in dat veelzijdige en boeiende bedrijf van de Lidl aan de Stoepemaheerd in Beijum. Daar gebeurt het, daar moet je zijn. Vakantievieren is soms een twijfelachtige onderneming. Je betaalt handen vol geld om zonder luxe ergens in een tent te gaan zitten. Zonder tv, magnetron, koelkast, vaatwasser of badkamer. Waarom niet gewoon hier blijven en drie weken bij de Lidl werken? Geld verdienen in plaats van uitgeven. Maar nog belangrijker, elke dag is er weer anders en dat verveelt nooit! De Lidl, de meest boeiende, leerzame, veelzijdige en afwisselende plek binnen Beijum. Je bent toch eigenlijk gek als je de wijk uitgaat?

vrijdag 9 juli 2010

VAKANTIE IN EIGEN TUIN

De vakantieperiode is vanaf vandaag definititief begonnen. Overal zullen afwegingen worden gemaakt: Gaan we weg? Thuisblijven? Dagtochtjes? Het vakantiegeld spenderen aan leuke of praktische aankopen? Wat deze twee Beijumers, zie foto, voor vakantieplannen hebben weet ik niet. Ik trof ze vanmiddag aan in een zwembadje in hun eigen tuin. Met een boekje en wat te drinken. Eigenlijk is dit op en top vakantie, geen zware en lange reis naar het zuiden, geen gezeul met koffers en ook geen dure accomodatie. Wat een geluk en ontspanning straalt van dit echtpaar af. Dit beeld werd bij mij nog versterkt door de blije ontboezeming:"wij zijn vijf maanden zwanger." Nee, geluk is niet te koop, het zit hier eenvoudig in een kinderzwembadje, in een tuin midden in Beijum. Ik weet niet of de lezers massaal weggaan in de komende vakantieperiode of dat ze lekker thuisblijven. Hoe dan ook, vakantiefoto's van uw verblijf in de eigen wijk of ergens anders blijven zoals altijd welkom op Beijumnieuws@online.nl
Ondergetekende sluit komende week ook langzaam aan de gordijnen van dit digitale wijktheater. Er moet weer losgelaten worden en opgeladen, deze digitale nieuwtjestent, afdeling Beijum, gaat een week of drie dicht. Ik ben verknocht aan de leukste en gekste wijk van de stad Groningen, maar een paar weken afstand frist de boel zoals altijd op. Ik heb vanaf nu vier weken vakantie, maar ik ga de komende week nog prettig en ontspannend door met het verslaan van nieuwtjes en wetenswaardigheden vanuit de groenste wijk van de stad. Nader bericht volgt.

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (28; slot)

Toch nog een foto vanuit de luchtballon. Tussen de Martinitoren en de A-kerk zie je Beijum en rechts ervan de klimtoren en sportpark Kardinge. Boven in de verte zie je de Eemshaven met de energiecentrale en de windmolens. (klik de foto twee keer groter, jf)

Foto + tekst: Flip Klatter

Naschrift: Flip is verhuist naar Stadskanaal en werkt niet meer bij NDE Beijum. Op mijn vraag of hij een keer geinterviewd wilde worden antwoordde hij per e-mail: Dit lijkt me een goed moment te stoppen gezien het feit dat ik eigenlijk niet meer in Beijum kom. Momenteel volg ik een traject bij DSW gedurende 5 weken. Ik hoop dat ik ervoor geschikt ben en dat er op korte termijn een plek voor mij is. Het bevalt me er uitstekend. Leuke mensen en leuke sfeer. Binnenkort even afspreken? De lezer houdt het te goed, een interview met Flip Klatter. Flip, vast bedankt voor het opsturen van veel mooie foto's!

ZES WEKEN SCHOOLVAKANTIE BEGONNEN

Het grootste gedeelte van het schooljaar staan de wachtende en brengende ouders van basisschoolkinderen met jassen aan bij de schoolpoort of op het speelplein. Papaplu's mee is eerder regel dan uitzondering. Vandaag rond het middaguur waren bij basisschool de Beijumkorf geen jassen en plu's te bespeuren. Op de foto ziet u ouders voor de laatste keer voor de grote vakantie hun kroost van school halen. En dat allemaal in een tropische hitte. Wat een begin van de vakantie.
Pieken we net als voorgaande jaren te snel met het mooie zomerweer? Gaat dit wel goed? Ik geef toe, het is mijn met de paplepel ingegoten Zuid-Oost Groningse gevoel van jenever en achterdocht dat weer de kop opsteekt. In het slechtste geval krijgen we zondag een pak slaag van de Spanjaarden en barst in de loop van volgende week een herfstachtig weertype los. Hopeloos, deze Groningse pessimistische mentaliteit: Hou ist? Nou, het kon minder. Zin in de vakantie? Ik zal het wel deur kom'm.
Onze Groninger held Arjen Robben en de weergoden hebben de sleutels in handen voor een mogelijke en hopelijk historische zomer.

ZIJN LAATSTE DAG ALS DIRECTEUR VAN DE HEERDSTEE

Ik herinner me als de dag van gisteren dat hij begon, het was tijdens het begin van het schooljaar 2004-2005. Hij loste destijds zijn voorganger Jaap de Jonge af die jarenlang directeur was geweest. Hans Christiaanse, foto, heeft naar eigen zeggen met enorm veel plezier het directeurschap van basisschool de Heerdstee vervuld, maar hij acht de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging:"Ik vertrek naar onderwijsbureau Cedin. Ik heb de vurige wens om de ouder-kindbetrokkenheid uit te breiden op de basisscholen in Noord- Nederland. Ik heb contact met het ministerie van Jeugd & Gezin over het thema ouderbetrokkenheid binnen het onderwijs en over de opvoeding van kinderen. Hier valt nog een wereld te winnen. Ik zou graag ambassadeur van Jeugd & Gezin willen worden."
Hoe kom je er zo bij? "Zo lang als ik directeur bij de Heerdstee ben geweest zijn we erg actief geweest op het gebied van ouderpanels en oudergesprekken. Veel directeuren van basisscholen klagen over het feit dat er geen ouders beschikbaar zijn voor overleg. De Heerdstee heeft hier absoluut geen last van, het gaat hier prima en we zien de ontwikkelingen op dit gebied nog steeds verbeteren." Je kwam zes jaar geleden over van een basisschool in Den Haag, je gaat nu al weer weg, hoe zul je je de Heerdstee herinneren? "Ik zal de Heerdstee missen. Er heerst een oprechte en open sfeer en de dingen worden niet mooier afgespiegeld dan dat ze zijn. Het is een eerlijke en betrouwbare school." http://www.cedin.nl/ en http://www.heerdstee.nl/

donderdag 8 juli 2010

EEN MOOIE ZOMERAVOND


Wat een geweldige, zinderende zomeravond is het op het ogenblik. Na een fietstochtje door de nu echt groenste wijk van de stad plaats ik me bezweet en met een koel pilsje achter de computer. De vakantie nadert, daarover binnenkort meer, maar de verslaving om de mooiste en gekste wijk van de stad in woord en beeld op het wereldwijde web te zetten is onverminderd aanwezig. Linksonder ziet u een foto van de voetbalkooi aan de Barmaheerd. De kooi staat hier ongeveer een jaar en de jeugd maakt er nog steeds dankbaar gebruik van. Terwijl ik er langs fietste hoorde ik de rolverdeling: jij bent Sneijder en ik ben Robben. Het oranjelied werd er aan toegevoegd, in de verte weerklonk de kreet dat de Spanjaarden er niet aan te pas zullen komen aanstaande zondag. Het eeuwige verlangen om de beste te zijn klonk door in de opmerkingen van de voetballertjes. De hele wereld bestaat deze dagen uit voetballen, voetballen voetballen en nog eens voetballen. Tussen haakjes: niemand heeft een finale Spanje - Nederland voorspeld, de kratten bier blijven derhalve in het Café Biljart. De zomer van 2010 is hoogzwanger en morgen begint de schoolvakantie. De wijk zal deels leeglopen. Maar goed, even verder gefietst meende ik een hoogzomerse foto van ons knoal te moeten maken. Zie foto rechtsboven. Wat lag daar nou? Partijtje rommel op ons wandel- en fietspad? Wat zou je er aandacht aan besteden? Misschien besteed ik wel te veel aandacht aan het lullige en negatieve in de wijk, het is onderdeel van zelfkritische bespiegelingen: negativiteit groeit als je er teveel aandacht aan schenkt. Maar alleen feel good stukjes schrijven, tja, het leven is niet alleen maar lief leuk en aardig. Er lopen nu eenmaal ook hufters en klootzakken rond. Een kwestie van continue afwegen, hoe doseer je het lullige nieuws uit de wijk ten opzichte van de positieve ontwikkelingen? Een geweldig voetbalfeest kan aanstaande zondag op de Grote Markt niet doorgaan omdat Rehwinkel bang is dat de hufterigheid en klootzakkerigheid gaat domineren. Een beetje lef tonen was beter geweest. Laat de macht niet aan de hufters en spelbrekers. Maar goed, iedereen maakt zijn of haar eigen afwegingen. Het laatste stadsnieuws is dat een groot scherm in het Stadspark nou ook al niet meer mag. De financiële- en veiligheidsrisico's schijnen te groot te zijn. http://www.oogtv.nl/

EEN NIEUWE BUS VOOR DE MENSEN VAN DE ZIJLEN

Vanmiddag omstreeks half vijf maakte locatiemanager Theo Aalbers (wit shirt op de foto)met behulp van enkele cliënten van Stichting de Zijlen voor de Boerderijum een lint los dat om een nieuwe bus gewikkeld was. De bus zal gebruikt worden voor werkprojecten, zoals de Boerderijum, voor halen en brengen, en voor andere uitstapjes. De stemming was uitgelaten, altijd mooi om te zien hoe mensen 'met een beperking' kunnen genieten en tevreden kunnen zijn met een een kado als dit. De opkomst van bezoekers naar de Boerderijum blijft me persoonlijk wat tegenvallen. Half Beijum streed voor de herbouw de Boerderij, nu het er staat komt er amper iemand. De cliënten van de Zijlen hebben er maling aan. Ze zijn blij en gelukkig met de komst van een nieuwe bus.
http://dezijlen.heapnet.nl/

DEZE POEZEN ZIJN OOK BEIJUMWATCHERS

Op het moment dat ik deze foto schoot vroeg ik me direct af of dit zo maar kon. Ten eerste vroeg ik me af of je zomaar ongevraagd bij iemand naar binnen mag fotograferen. En ten tweede, hebben dieren ook recht op privacy? De foto is gemaakt rond de in aanbouw zijnde gerenoveerde rotonde bij de Wibenaheerd. Zijn het poesjes achter het raam? Of katjes? Het doet er eigenlijk niet toe, wel dat ik minstens een minuut gebiologeerd naar ze stond te kijken hoe ze gebiologeerd naar buiten keken. Vreemde uitdrukking trouwens als je er langer bij stil staat: gebiologeert kijken. Er is een variant op deze uitdrukking en ik vraag me af of dit een Groningse dan wel een algemeen Nederlandse uitdrukking is: hij of zij zat daar en daar met verstand naar te kijken. Wat kun je toch intens nieuwsgierig zijn naar de belevingswereld van dieren. Wat gaat er door deze beestjes heen? Hopen ze dat er een muis of een soortgenoot van het andere geslacht voorbij gaat lopen? Zullen ze ook kunnen oordelen en denken dat er een gek met een camera voor het huis staat? Nee, dat kan natuurlijk niet, begrippen als gek en camera kennen ze niet, daar moet je voor kunnen denken en hersenen hebben. Wat is een huis? In elk geval zaten ze wel met verstand naar me te kijken.

JE ZUS ZOU MAAR LESBISCH ZIJN

In sportpark Kardinge kom je deze dagen de wonderlijkste opschriften op billboards tegen. Hoe het is als je een homosexuele leerkracht hebt? Of een lesbische klasgenoot? In eerste instantie las ik op dit bord, zie foto, van een afstandje: Jezus is lesbisch. Ben je teleurgesteld in Hem? Op de computer direct maar eens uitgeplozen wat dit toch in vredesnaam voor een campagne is. Kijk op de website van Open Up: http://www.openup.nl/Main.php
Zouden homosexuelen blij zijn met deze ongevraagde 'reclame?' Of wordt voor hen door deze actie eerst weer de hoop de grond ingeboord dat ze 'gewone' mensen zijn die 'gewone' relaties aan kunnen gaan? Ik hoop niet dat een lesbienne dit bord in het Kardingerpark heeft geplaatst. Ik zou diep teleurgsteld in haar zijn. Want waarom homo's nou weer als een aparte groep slachtoffers afschilderen? Wordt de voor mij vanzelfsprekende gelijkwaardigheid van homosexuelen door dit soort acties nou juist niet ondermijnd?
Hoe relaxt ben jij als je klasgenoot opeens homo blijkt te zijn? Of je zus lesbisch? Met andere woorden: hoe .open up ben jij? http://www.openup.nl/
De intolerantie van sommige homo's lijkt zich uit te breiden. Nu mag je niet meer teleurgesteld zijn als je zus lesbisch is. Stel je bent als leerlinge verliefd op je leraar. Blijkt hij homo te zijn. Balen natuurlijk. Maar laat dat niet blijken alsjeblieft, want dan ben je niet open up. Je bent pas open up als je direct erg blij bent als je er achter komt dat je zus of leraar homo is. Als je zoon of dochter mededeelt dat hij of zij homo dan wel lesbisch is, reageer dan vol vreugde. Als je dit eerst moet verwerken en het er moeilijk me hebt dan ben je ook helemaal niet open up. Een vreselijke drammerige en tyrannieke term: open up moeten zijn. Ik klap er helemaal van dicht.

woensdag 7 juli 2010

KOPJE KOFFIE EN DAN KINDEREN VAN SCHOOL HALEN

Deze dames trof ik enige tijd geleden een keer om tien voor twaalf bij de koffieautomaat van Albert Heijn. Even een bakje leut drinken voordat de plicht weer roept. Kinderen van school halen voor de middagoverblijf. Jawel, ze wilden wel op de foto, als ik maar de mooiste uit zou kiezen. Een bijvoegsel die ik vaker hoor als ik foto's maak. Vooral van vrouwen. Maar goed. Wat zou het mooi zijn als hier in Albert Heijn een uitgebreider koffiehoekje zou zijn. De bank zou dan omgedraaid moeten wordeen. Lekker met een dampende kop koffie de passanten in de winkelpromenade observeren. Of André Hoogenberg in zijn tegenoverliggende dierenspeciaalzaak. Een ideale plek om even te teuten en te leuten. De koffie is ook nog eens gratis. De schoolvakantie begint aanstaande vrijdag. Deze dames kunnen over twee dagen het koffiedrinken in Albert Heijn zes weken lang schudden. Schoolvakantie. Leuk, anderhalve maand geen tijd voor jezelf hebben. Leve de vakantie! Of niet?

EVEN BUIKSPIEROEFENINGEN DOEN IN DE SCHADUW

Zaterdagmiddag zag ik een man gymnastiekoefeningen doen. Onder een boom, in de schaduw, in het Groene Hart van Beijum. Naderbij gekomen zag ik dat de man zijn buikspieren aan het trainen was. Hij was niet alleen, nee, drie hondjes keken met grote belangstelling naar wat de man nou wel niet aan het doen was. Klik vooral de foto even groter om dit te kunnen aanschouwen. Gaat ie lekker? "Nou ja, er moet even wat af niet?" Wijzen naar zijn buikje.

Komt er nou deze dagen wat extra's bij? Voetbal kijken, bier drinken. "Ja, het gaat hard op het ogenblik." Handen achter het hoofd, kreunende geluiden en hoofd en rug opwaarts richten. Een sixpack heeft een dubbele betekenis. Er zitten zes pilsjes in zo'n pak. Regelmatig een sixpack leegdrinken kan na lekkere consumptie voor een hobbelig buikje zorgen. Maar een sixpack schijnt ook weer een sportief, getraind en plat buikje te zijn.

NIEUWE BUS VOOR DE ZIJLEN (Ingezonden)

Feestelijke ingebruikname nieuwe bus De Zijlen

Donderdag 8 juli van 16.00 tot 17.00 uur in Boerderijum te Beijum.
Sinds een paar weken rijdt er in Stad & Ommeland een ‘De Zijlenbus’! Met de bus worden mensen met een verstandelijke beperking van hun huis naar hun werk gebracht en andersom. Ook wordt de bus gebruikt voor vervoer van allerlei producten en diensten. Multi inzetbaar dus! Graag willen we dit heugelijke feit vieren. Op donderdag 8 juli is de feestelijke ingebruikname van de bus. Dit gebeurt met een bijzondere handeling verricht door cliënten werkzaam op Boerderijum. Het vindt plaats tussen 16.00 en 17.00 uur op Boerderijum, Beijumerweg 19 a in Groningen. U bent van harte welkom.

dinsdag 6 juli 2010

ZONDAG MOET HET EINDELIJK GEBEUREN


Het is toch wat beste lezers, het is niet te vatten hoe het hele land langzamerhand in de ban van het voetbalspel is geraakt. En ik moet eerlijk zeggen, het laat me ook niet meer los. Relativeren heeft geen zin meer, er is op het ogenblik niks belangrijkers meer dan dat ene: we moeten nu wereldkampioen worden. Drie keer is nu eenmaal scheepsrecht.
Ik herinner me de finale van het wereldkampioenschap in 1974 als de dag van gisteren. Wat een teleurstelling, en wat een rouw. Ik moet natuurlijk niet zo pessimistisch doen, maar toch: wat kan er een regelrechte drama op "ons" liggen te wachten. Stel je nou toch voor dat we aanstaande zondag weer een finale tegen die Duutsers verliezen. Echt beste lezers, dat lijkt me onverdraaglijk. Ik hoop dat Spanje morgen wint zodat een nederlaag tegen onze oosterburen niet meer mogelijk is. Verliezen tegen de Duutsers, het kan en mag niet nog een keer. Niet meer tijdens een finale van een wereldkampioenschap, ik heb als 18 jarige de pijn van 1974 aan den lijve ondervonden.

Maar goed, even het pessimisme en de angst aan de kant zetten: wat een feest vanavond. Het Café Biljart zat vanavond afgeladen vol en om 23.30 uur schoot ik er deze feestelijke foto's. Blije gezichten en een polonaise. Bedenk dat er aanstaande zondagavond wederom op een groot scherm naar de wedstrijd gekeken kan worden. Wat gaat dat zondag trouwens worden? Worden we gek met z'n allen? Gaat Dagblad van het Noorden weer uitpakken met een feestelijke extra editie, net als op 25 juni 1988 toen we Europees kampioen werden? Wordt het verdriet, de teleurstelling en ellende van 1974 zondag definitief overwonnen en verwerkt? Oudere lezers herinneren zich het schot van Rensenbrink nog wel, tijdens de finale van 1978 schoot hij vlak voor tijd tegen gastland Argentinie tegen de paal. Er moét gewoon aanstaande zondag gewonnen worden. In elk geval mag er niet weer van de Duutsers verloren worden. Voetbal is voor even het allerbelangrijkste op de wereld.

VANAVOND WINNEN IS HET ALLERBELANGRIJKSTE


Wat zal het worden vanavond? Het is de vraag die minstens 90% van de Nederlanders vandaag bezig houdt. Het is veel en veel belangrijker dan de kabinetformatie. En stel dat er in het nieuws zou komen dat vijf Nederlandse soldaten in Uruzgan vanmiddag zijn ontploft ten gevolge van een bermbom, tja, jammer, niet leuk, vreselijk, maare... gaan we winnen? Valt de Martinitoren om? Nait bèst, maar zullen we in de finale komen? Meestal is gezondheid het belangrijkste. Genoeg geld hebben, op vakantie kunnen en geen last van anderen hebben. Vandaag doet dat er allemaal even niet toe. We gaan ons blikveld allemaal even collectief vernauwen. Het landsbelang staat op het spel, we moéten de finale halen. De rest is even helemaal bijzaak. Wat is dat nou, een auto hebben? De eigenaar van de op de foto staande auto heeft dat heel goed begrepen. Het gaat om ORANJE!
Update 19.25 uur: Misschien voor de meeste mensen niet belangrijk, maar toch goed om te benoemen: nadat vorig jaar een meester van de columns, Martin Bril, overleed is vandaag nog een grootmeester heengegaan: Jan Blokker: http://nos.nl/artikel/170064-jan-blokker-83-overleden.html

KUNST OP DE DIJK (in samenwerking met Pand49)


(De video en rechter foto zijn van ondergetekende. Tekst + linker foto komen van Pand49)
De Montessorischool De Dijk heeft Pand49 benaderd om een kunstproject met de leerlingen van de school te doen. De nieuwe school is prachtig maar heeft binnen nog niet veel uitingen van de creativiteit van de leerlingen en om daar wat structuur in aan te brengen is
afgesproken dat onder begeleiding van kunstenaars te gaan verwezenlijken. In het eerste stadium hebben Marijke Langius en Ingrid Morrison van Pand49, plannen bedacht van wat de leerlingen zouden kunnen gaan maken. Zoals een gezamenlijk groot schilderij, silhouetten van plexiglas voor de
ramen, een mobiel en een macramé- werkstuk, waarna we kunstenaars hebben benaderd om deze projecten te helpen vormgeven en de groepen te begeleiden. Omdat het animo onder de leerlingen om aan dit project mee te werken erg groot was, zijn er nu 4 groepen van de bovenbouw-leerlingen ontstaan, die tot aan de zomervakantie hier 1 keer per week aan werken. We zijn begonnen met de bovenbouw zodat de leerlingen van groep 8 ook een blijvende herinnering aan hun aanwezigheid op de school kunnen achterlaten, zij verruilen immers deze zomer hun basisschool voor de middelbare school. Er wordt nog gewerkt aan een subsidieaanvraag om ook na de vakantie, de rest van de leerlingen hier aan deel te kunnen laten nemen. De lessen vinden plaats in Pand49 en in het handenarbeidlokaal op de school zelf. Er werken op het moment 7 kunstenaars aan dit project, en mogelijk zullen er in de toekomst nog meer kunstenaars aan deelnemen.

PORTRETWORKSHOP IN ATELIER VAN MARJAN SCHAAP

Afgelopen weekend liep ik het atelier van beeldend kunstenares Marjan Schaap binnen. U vindt het atelier direct links nadat u stadsboerderij de Wiershoeck binnen gaat. Ik zag allemaal vrouwen bezig, terwijl een mannelijk model midden in de atelierruimte zat geposteerd. Te poseren, beter gezegd.
Eerst even kijken wat er op de site van Marjan Schaap staat te lezen: In mijn werk zoek ik naar de schoonheid van de imperfectie.
Klei heeft een natuurlijke neiging tot scheuren en barsten. De huid van de klei is een wezenlijk onderdeel van mijn beelden. In mijn vormen balanceer ik tussen het idee en de materie en help daarbij het toeval.
Met mijn beelden hoop ik herinneringen wakker te maken: verlangens en dromen op te roepen. Door mijn verhaal te verbeelden, hoop ik de ander mee te nemen op een reis door de tijd, want de beelden vertellen eeuwenoude verhalen van iedereen en overal.
Ik kan op de site niet goed vinden wat de aanwezigen op de foto precies voor cursus aan het doen waren. N.a.v. een mail aan haar antwoordde ze:
Een enthousiaste groep deelnemers aan een portretworkshop o.l.v. Marjan Schaap in haar atelier in "de Wiershoeck"
www.marjanschaap.nl

maandag 5 juli 2010

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Het logo van het Café Biljart links is zoekgeraakt. Het wordt zsm teruggeplaatst.

De vakantieperiode breekt aan. Binnenkort is Beijumnieuws drie weken uit de lucht. Althans de blog blijft gewoon bereikbaar, maar de hoeveelheid dagelijkse nieuwtjes en wetenswaardigheden wordt dan gestopt. Kopij blijft welkom en is eventueel later te publiceren.

Reacties ouder dan twee dagen worden op het ogenblik gemodereerd. Na de vakantie beraad de beheerder zich op een reactiesysteem. Registreren of alle reacties voor publicatie screenen behoort tot de mogelijkheden. Tips over van alles en nog wat uit Beijum blijft welkom op Beijumnieuws@online.nl

Over het winnen van een krat bier door het Biljat Café Beijum in geval van het juist voorspellen van de Wk-finale: lezeres Anirnith is de enige inzender die nog aanspraak kan maken op een krat bier naar keuze. Ze voorspelde de finale Duitsland- Nederland. Alle combinaties met Brazilie, Argentinie, Italie en Engeland hebben het zoals bekend niet gehaald. Anirnith, mail je even naar Beijumnieuws@online.nl ? (nog een keer proberen, mailadres stond verkeerd geschreven)

SCHILDEREN GAAT DOOR, OOK IN DE HITTE

Tropisch weer of niet, er moet ook altijd nog gewoon gewerkt worden. Afgelopen donderdagochtend trof ik deze vier schilders, ze waren bezig de kozijnen van een huis aan de Emingaheerd van een nieuw verfje te voorzien. Even was ik in de veronderstelling dat ik naar een theateroptreden van de Dogtroep zat te kijken. Alsof er zomaar ineens van alles kon gaan gebeuren.

Maar de vier in het wit geklede mannen waren heel gewoon met hun werk bezig. Er viel niemand van de trap, en ook sprong er geen witte schilder door het raam. Nee, de mannen waren met hun ambacht bezig. Een en al nijverheid ziet u hier bij deze gevel aan de Emingaheerd. De jongeren onder ons weten vast niet meer wat een ambachtschool is, of wat nijverheid betekend:
De ambachtsschool was tot ongeveer 1968 een schooltype in Nederland. De ambachtsschool was vanaf 1865 de naam voor een groep scholen voor dagonderwijs, waar werd opgeleid voor ambacht en nijverheid. Dit schooltype was erg populair bij diegenen die voorheen na de lagere school nagenoeg geen mogelijkheid hadden om naar school te gaan. Samen met de verlenging van de leerplicht heeft de ambachtsschool een enorme invloed gehad op de emancipatie van de arbeider en het scholingsniveau in Nederland. De Maatschappij voor de Werkende Stand stichtte in 1861 in Amsterdam de eerste ambachtsschool van Nederland. De ambachtsschool verzorgde technische opleidingen voor jongens, terwijl de huishoudschool gericht was op meisjes. Bij de invoering van de Mammoetwet, die in werking trad op 1 augustus 1968, is de naam ambachtsschool gewijzigd in Lagere Technische School (lts), een veelal vierjarige opleiding. Sinds 1999 maakt deze soort van onderwijs deel uit van het vmbo, met name de beroepsgerichte leerwegen.http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambachtsschool