dinsdag 31 mei 2016

UIT DE OUDE DOOS (288)



Bovenstaande afbeelding komt wederom uit het foto-archief van Hilda Hofstra. Het kan bijna niet missen, dit moet weer een bijeenkomst zijn geweest waarop de verbondenheid en sociale cohesie in de wijk moest worden verbeterd.

Het is de vraag op welke locatie dit wijkopbouw-spektakel werd gehouden. Op de achtergrond staat een basketbal-ring. Zien we rechtsachter een gele opblaas-springkussen?
Links zien we  bussen op een verhoging staan, geen idee waar die voor dienden. Dit is/was toch wel in Beijum?

Het zal de jongens die we bezig zien worst zijn (geweest). Het was vast niet alledaags dat ze midgetgolf konden spelen.

VOLGENDE WEEK WOENSDAG BUITENSPEELDAG BEIJUM


Volgende week woensdag 8 juni wordt rond het Trefpunt en in het verdere Groene Hart van Beijum een buitenspeeldag georganiseerd.

Stoepkrijten, een memoriespel, flessenvoetbal, een vossenjacht door de wijk, spijkerbroek hangen...

HET IS VOORJAAR, ZET JE BUITENBANK OP SLOT!


 Het is volop voorjaar. Beijumers zitten met een beetje aangename en droge temperatuur in hun voor- of achtertuin te genieten. Een lekker glaasje erbij. Fietsers zetten dagelijks hun fiets ergens neer, geen zinnig mens laat z'n tweewieler on-afgesloten buiten staan. Het is geen gek idee om je zitbank in de tuin ook aan de ketting te leggen.

Zie foto's. Toch zonde om je relax-bankje door een of andere lul de behanger te laten af jatten?

Op de site Ouder Alleen wordt de vraag opgeworpen of het zinvol is om je tuinbankje al of niet vast te zetten.

Een der reacties:

Tja overal wordt gejat als het maar interessant is voor de dief.
Ik denk dat je er goed aan doet inderdaad om je bank vast te zetten. Ik zie het hier ook in de straat (zelf hele tuinstellen) met een stalen kabel aan de muur vast gezet.
Heb zelf een bank uit de oude tijdsperk..loodzwaar in de tuin staan.
Zal die weg zijn dan zal er vast iemand verlegen zitten om een bank..denk ik dan.

De blogger gelooft diep weg in God. Maar hij zet altijd zijn fiets op slot.

LOTUSHEERD-AVOND NUMMEROLOGIE (2 juni)

Donderdag 2 juni: Numerologie door Tamara van der Laan

Vanwege privéomstandigheden heeft Jantiena Trip moeten afmelden voor volgende week donderdag. Gelukkig hebben we een vervanger gevonden in Tamara van der Laan.

Tamara zal zich eerst zelf voorstellen en geeft daarna uitleg over numerologie. Daarna is het de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat onder leiding van Tamara en bijvoorbeeld je geboortegetal en werkgetal berekent.

We vragen jullie om zelf pen en papier mee te nemen!

Numerologie gaat over cijfers en letters. De cijfers en letters van de geboortedatum en je naam zijn uitgangspunt
van de numerologie. Het is leuk en verrassend om te ontdekken dat jouw naam en geboortedatum laten zien wie je bent, welke mogelijkheden en capaciteiten je hebt.

De informatie daaruit is objectief en zonder oordeel. Het kan heel verfrissend zijn om eens op deze manier naar jezelf te (laten) kijken...

Numerologie is een praktisch en concreet hulpmiddel om zicht te krijgen op je talenten, processen en motivatie. Naast karakter, kwaliteiten en groeimogelijkheden toont de numerologie ook de opgedane ervaringen
en hun impact op jouw leven.
Numerologie Online 
Waar?
Buurtcentrum ‘t Heerdenhoes
Isebrandtsheerd 97
Groningen

Aanvang
20:00 uur
(zaal open 19:30 uur)

Entree
€ 8,00

Informatie
info@lotusheerd.nl

maandag 30 mei 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (10)


Een webcam in het openbaar is een inbreuk op je privacy!

Tot mijn verbazing merk ik dat er op steeds meer plaatsen webcams komen te hangen. Het kan goed zijn dat deze voor je veiligheid is, maar het is toch ook een inbreuk op je privacy, vind ik. 

Toevallig kwam ik vandaag zo’n advertentie tegen dat er in Lemmer ook een webcam hangt. Oh, leuk dacht ik en ging er even naar kijken. Dit omdat ik daar heb gewoond. Tot mijn verbazing zie ik daar een klein mensje lopen met een grote hond. Goh, dacht ik, dat lijkt op mijn moeder! Die logeert daar namelijk een paar dagen. Ik pak gelijk mijn telefoon en bel haar, op het moment dat ze opneemt roep ik door de telefoon; ‘dat ze even naar de camera moet zwaaien.’ ‘Hé, camera?’ vraagt ze. ‘Waar dan?’ ‘Tja, geen idee,’ zeg ik, ‘maar zwaai eens. Ze zwaait, ik lach. ‘Hallo mam, ik zie je nu hier staan op mijn laptop, er hangt daar ergens een webcam.

Webcams zijn echt in de opmars. Ze hangen overal om je heen. Op de markten in grote steden, havens, sluizen en uitgaansgebieden.
Ik vraag mij eigenlijk af, of dat iedereen daar wel van gediend is.

Stel je nou eens voor dat je een minnaar of minnares hebt. Je hebt stiekem ergens in een stad afgesproken en je maakt samen een wandeling. Je ziet een leuk bankje aan de haven ofzo, gaat zitten en dan hangt er zo’n webcam boven je hoofd zonder dat je het weet. Dan kan het toch zijn dat je een groot probleem krijgt, nietwaar?
Hilarisch, ik zie het al helemaal voor me. Jij ook?

Aan de andere kant, zijn er natuurlijk ook camera’s gewoon echt voor je eigen veiligheid. Kijk maar naar al die vechtpartijen in de stad, dan kunnen de beelden van de camera er toe leiden dat de eventuele daders gepakt worden. En wat dacht je om inbrekers en vernielzuchtige mensen te ontmaskeren.

Zo bedenk ik mij opeens terwijl ik dit schrijf, dat deze inbreuk op je privacy dan eigenlijk ook geldt voor al die foto’s die in cafés geschoten worden en op het sociale media gedeeld worden.
Ja, ik snap dat mensen die een café runnen graag willen laten zien hoe gezellig of het wel niet is in hun café. Wijsheid is het toch niet, denk ik. Er zijn namelijk genoeg mensen die niet met hun gezicht (porum) op de foto willen en al helemaal niet op het sociale media. Kennissen, vrienden of familie zien dan een foto en roepen naar diegene; ‘Zo zó… was je weer eens op stap, ik dacht dat je gewoon thuis was bij je zieke kind of iets dergelijks. Naar eigen inzicht in te vullen…..

Je hebt natuurlijk ook gewoon mensen die zichzelf helemaal niet bekend willen maken, vanwege hun werk o.i.d. en toch met foto en toedoen op het sociale media terug te vinden zijn. Dit allemaal ook nog eens zonder hun eigen medeweten, laat staan met hun toestemming.

Dus mijn conclusie is dan ook dat webcams een inbreuk op je privacy zijn, alsmede ook de foto’s die er her en der van je genomen worden en de wereld in gaan via het sociale media.

Wat vind jij?

2016©Vlindertje73

COLLECTANTEN DIERENAMBULANCE GRONINGEN GEZOCHT


"Met uw bijdrage, klein en groot, helpen wij dieren in nood!"

De oproep om voor Dierenambulance Groningen te collecteren hangt bij, hoe kan het ook anders, dierenspeciaalzaak Hoogenberg in Winkelcentrum Beijum.
Een aardige mijnheer kwam er een paar dagen geleden mee aanlopen. "Heb je je fototoestel bij je? Kun je dit even op de foto zetten?"

Dat kan. Zie afbeelding. Zin om Dierenambulance Groningen financieel te helpen en daarom te gaan collecteren? Bel tussen 10.00 en 20.00 uur naar 06 51634146

VISJES SCHEPPEN IN DE HOLMSTERHEERD-VIJVER


Zitten er visjes in de Holsterheerd-vijver?  Waarschijnlijk wel, waarom zouden er anders kinderen met schepnetjes rondlopen?

Zie afbeelding.Wat diervriendelijk allemaal, sinds jaar en dag staat er een eendenbroedhok in de vijver.
Zal visjes vangen wel diervriendelijk zijn? Tja. Het maakt nogal een verschil of volwassenen zich met deze activiteit bezighouden of kinderen.

MAANDAGOCHTEND (275)


Wat staat er toch in hemelsnaam. P. Kikokkkk en nog wat?  Is het geheimtaal? Een geheime code? Welkom op deze laatste maandagochtend van mei 2016.

Apart om een Maandagochtend over de raarste en gekste wijk van Groningen te schrijven terwijl je even niet in Nederland bent. Puur gebaseerd op foto's. 

Bovenstaande afbeelding is in de Nijensteinheerd gemaakt. Wie zal P. Kiko toch zijn? 

Niet iets om je druk om te maken. Waarschijnlijk ligt de wijk er deze ochtend vredig bij. Kabouters en Boeddha-beelden in meerdere tuinen in de wijk accentueren dat. Morgen begint juli en over drie weken is al weer de langste dag.

Daarvoor, op 11 en 12 juni wordt, zoals bekend moge worden geacht, de SamenLoop voor Hoop Groningen- Beijum gehouden. Laten we hopen dat voor de deelnemers, de organisatoren maar vooral voor de mensen die de gevreesde ziekte hebben (gehad) het een groot succes mag worden.

De lezer kan er anders over denken, maar deze blogger vraagt zich af of geld en wetenschappelijk onderzoek nou wel de balangrijkste factoren zijn om kanker te bestrijden. Zit de oplossing van deze ziekte uitsluitend in geld en hard klinisch onderzoek? Zijn er geen andere factoren die een rolkunnen spelen om e.e.a. te voorkomen? Voeding? Hoe om te gaan met emoties (er zijn stromingen die zeggen dat kanker met woede te maken heeft), en is er ook een spirituele dimensie aan te boren?

Nee, de blogger gaat niet zweven, maar hij verkiest een middenweg tussen regulier en alternatief. Hou de moneymakers van de farmaceutische industrie in de gaten, het welzijn van zieke mensen staat bij deze (in wezen ook zieke) mensen niet centraal maar louter en alleen het Grote Geld. Vergelijk het met de NAM, het geld en het welzijn van Groningers.

Naar het schijnt vermindert het veel eten van vette vis de kans op kanker. En wietolie, dat schijnt een wondermiddel te zijn, lees hier.
Bestaan er ondoorzichtige deals tussen de wetenschap en de farmaceutische industrie? Domineert het grote geld? Waarom worden dit soort (al of niet) wondermiddelen niet wetenschappelijk onderzocht? Is dat niet in het voordeel van de pillen-industrie?
Of is dit allemaal te negatief bekeken en mogen we de heren onderzoekers en farmaceuten dankbaar zijn om ontwikkelde chemokuren, bestralingen, etc.? 

Over twee weken weten we hoe SamenLoop voor Hoop Beijum is verlopen. En hoeveel geld er is opgehaald.

Een prettige nieuwe week toegewenst. En voor zover het kan ook zo gezond mogelijk.

zondag 29 mei 2016

NATIONALE PROKKEL-WEEK IN AANTOCHT (6-11 juni)


(Ingezonden bericht)

Wandelspeurtocht, zomerkokkerellen en spelletjesknutselmiddag
Groningen sluit aan bij Prokkelweek 2016

Cultureel Centrum Agora is de locatie in Leek waar op 3 verschillende dagen activiteiten plaatsvinden in het kader van de Prokkelweek. Een week waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staan. Laagdrempelig en dynamisch zijn de kenmerken van de activiteiten die in het Cultureel Centrum Agora in Leek georganiseerd worden. Welzijnsorganisatie SPiNN is de initiator van deze dynamische ontmoetingen.
Programma
·         Wandelspeurtocht voor jong en oud – maandag 6 juni
·         Zomerkokkerellen; samen hapjes maken en smullen maar! - woensdag 8 juni
·         Spelletjesknutselmiddag; allerhande binnen en buitenspelen – vrijdag 10 juni
De activiteiten vinden allemaal plaats in de middag van 14.00 – 16.00 uur. Jongeren van Jeugdwerk SPiNN helpen mee bij de organisatie en uitvoering van de activiteiten.
Adres: Cultureel centrum Agora, Rodenburg 1B, 9351 PV Leek.
Provincie Groningen
Ook organisaties als NOVO en de Zijlen in Groningen doen actief mee in deze Prokkelweek en organiseren activiteiten op verschillende locaties.
In de provincie Groningen vinden tijdens de Prokkelweek maar liefst zo’n 30 activiteiten plaats. Een overzicht van alle activiteiten staat op
www.prokkel.nl
Prokkelweek
Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 juni is het Nationale Prokkelweek. In deze week ontmoeten mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar tijdens prikkelende ontmoetingen. Duizenden mensen met een verstandelijke beperking lopen een dag stage in het bedrijfsleven of bij de overheid. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait!
Prokkel
De Prokkel organisatie wil aandacht vragen voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daar haar steentje aan bij.
Grondleggers
Het Fonds Verstandelijk gehandicapten, LFB, MEE, Sien, ’s Heerenloo, SPZ, VGN en Gehandicaptensport Nederland staan samen aan de wieg van de Prokkelweek. In 2007 organiseerden zij de eerste ‘Verstandelijk gehandicapten 2daagse’

STERVEN ALS GEVOLG VAN KANKER...., HOE LANG NOG?



Beijum maakt zich klaar voor SamenLoop voor Hoop, een 24 uurs-happening met als doel om kanker te bestrijden. Er is een promo-filmpje in omloop, zie boven. Met een redelijk pretentieuse tekst erbij. Zie beneden.

Op 11 en 12 juni brengt Groningen de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Update 14.30 uur. Waarom in de tekst het woord pretentieus gebruiken?  Moet kanker wel verslagen worden, en zijn we er als het ware mee in oorlog? 
Ervaringsdeskundige Han Borg doet in zijn reactie beneden een beroep op realiteitszin.

NIEUW VERFJE VOOR HET MUNSTERHOES


Seniorenflat het Munsterhoes stond de afgelopen weken in de steigers. Het houtwerk buitenom kreeg een nieuwe verflaag.

Maar waarom de verfbussen nou buiten langs de weg moesten staan, is de blogger een raadsel. Zie afbeelding.
In plaats van een mededelingebord, die en die schildersbedrijf is bezig met....., stond er ter hoogte van genoemde seniorenflat een (lege?) verfemmer langs de wijkring.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (278)


Geblokte knotswants

Vorig jaar kwam ik de geblokte knotswants (een glasvleugelwantsen) voor het eerst tegen op De Wiershoeck. Een paar weken geleden zag ik hem weer en onlangs nog een keer. Op andere plekken heb ik hem nog niet gezien. Maar dat is niet zo vreemd, want ondanks dat deze wants een heel groot verspreidingsgebied heeft (geheel Europa, met uitzondering van Noordelijk Scandinavië en Noord-Schotland, Azië en Noord-Amerika) komt hij in Nederland vooral voor op de lichtere zandgronden. Op kleigrond is hij veel zeldzamer.

De geblokte knotswants is een kleine, maar kleurrijke en opvallende wants. Kop, pootjes en borststuk zijn oranje bruin. Het schildje en de punten van de voorvleugels zijn rood. Het voorste gedeelte van de voorvleugels is wit, maar transparant. De achtervleugels zijn geheel transparant en laten het wit gestreepte zwarte achterlijf zien. Het beestje is ongeveer 7,5 mm lang. De antennes zijn ongeveer 4 mm lang, bruin en het laatste lidje is enigszins verdikt. De gehele wants is tamelijk zwaar behaard.

Hij leeft in veel soorten gebieden. Van droog tot half vochtig, begroeid met struiken en kruidachtige planten. Hij is dan vaak te vinden in de lage vegetatie. De geblokte knotswants leeft fytofaag (plantaardig voedsel) op een groot aantal verschillende soorten voedselplanten en zuigt vooral op de vruchten, zaden. Hij heeft een voorkeur voor planten uit de ooievaarsbekfamilie en lipbloemenfamilie. De volwassen wants overwintert en leeft vrij lang. Volwassen dieren en de larven kunnen daarom gelijktijdig worden gezien. Paringen zijn er dan in mei en juni, waarna de nieuwe volwassen generatie verschijnt van juli tot en met september. Er is één generatie per jaar.

Er zijn nog een paar wantsen uit hetzelfde genus (geslacht) die veel lijken op de geblokte knotswants: bruinrode knotswants en de gestippelde knotswants. Ook deze wantsen schijnen vrij algemeen voor te komen maar ik heb ze nog nooit gezien.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 mei 2016

"VOLLE BAK JONGERENFESTIVAL TREFPUNT"


Het schijnt een groot succes te zijn. Een goedgevulde Trefpunt, muziek, jongeren, een rap/dans workshop, een  ruilmarkt, een panna-toernooi...zie nog eens deze aankondiging

Vanmiddag en vanavond vond voor de tweede keer in successie een jongerenfestival plaats in en op het terrein van het Trefpunt. Net als vorig jaar.

Ondergetekende kon er niet bij zijn. Maar vanuit het activiteitencentrum werden bovenstaande en linker (klik groter) afbeelding opgestuurd. Samen met de toevoeging: "Volle bak jongerenfestival Trefpunt, 12-18 jaar."

Meer foto's zijn welkom.

OVERAL SPEEL-ONTMOETINGSPLEKJES IN BEIJUM (1)



 De droom van Sociale Long om een grote centrale speel- en ontmoetingsplek in de wijk te willen realiseren, inspireert de Beijumblogger. Hij fiets zich een slag in de ronde in 'zijn wijk.' Is er soms een tekort aan speel-ontmoetingsplekken voor jong en oud in Beijum?

Het kan een nieuwe serie worden, even aanzien, maar mensen kinderen, wat is Beijum rijk aan speelveldjes! Waarom nou dat gesoezs over nog meer?

Zie foto boven. Wat gezellig, hier kunnen bewoners uit de Eilardaheerd, daar waar de foto's zijn genomen, heerlijk relaxen. Zetten we links in het rondje een barbecue neer? Doen. Een vuurkorf? Geen probleem. Gezellig kletsen. Ontmoetend verbindend. Kratje bier erbij. Wijntje. Contact maken met buurtgenoten.

Wat wonen die Eilaardaatjes daar toch mooi. Nadat de fotograaf bovenstaande afbeelding had gemaakt, draaide hij zich om en schoot de linker foto. Kinderen spelen op een speelplekje, omgeven door groene heggetjes.  Links voorbij het speelveldje zag hij een stenen tennistafel. Zie afbeelding rechts.

Is er wel behoefte aan een grote dure speelplek/ontmoetingsplek in Beijum?

NIEUWS OVER RADIO BEIJUM


"Kom langs", staat er op bovenstaande afbeelding. Doe maar niet vanochtend. Niet vervelend bedoeld trouwens. Maar de in de jongste wijkkrant aangekondigde Radio Beijum-uitzending van vanochtend gaat helaas niet door. Het Trefpunt blijft derhalve dicht.

Dat is geen kwestie van onwil maar van overmacht. Ondergetekende bivakkeert even niet in Beijum. Geen nood, Radio Beijum kan heus wel zonder hem. Een kruiden-interview met Saskia Nieboer kwam er niet van. Dat wel weer. Maar Radio Beijum-stem bij uitstek, die van Han Borg, is ook min of meer verhinderd, de reden daarvoor verhaalde hij in z'n afgelopen Beijumborg. Waar is Lammert Doedens? Boeken-deskundige Douwe van der Bijl is ook verhinderd.
Dan houdt het op. Technicus Boven mailde eergisteren dat noodgedwongen de april-uitzending zal worden herhaald. Je moet wat.

Het goede nieuws is, er vanuit gaande dat alles klopt, dat www.radiobeijum.nl vanaf nu constant (in eerste instantie via muziek) continue in de lucht is.

vrijdag 27 mei 2016

BEIJUMSKAP (260)



Onlangs is er een geluidsscherm geplaatst boven het fietstunneltje bij de Beijumerweg. Het is bruin hooiachtig spul en er is klimop tegenaan geplant. 

Ik zag dat er al een heleboel klimopplantjes dood zijn, maar hopelijk zijn er nog genoeg over om er een groene muur van te maken. De bewoners van het voormalig tuinlandterrein hebben hier echter niks aan, bij het Boterdiep zijn geen geluidsschermen. Het lijkt mij daar erg lawaaiig maar misschien hebben de bewoners daar helemaal geen last van.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

"HET WAREN VIER HEERLIJKE WANDELAVONDEN" (Vierdaagse)

Door Jort Kruims

Vandaag (gisteren, JF) de slotdag van de wandelvierdaagse. Vertrek op de Gorechtkade. Wat een mooie gezicht al die duizenden kinderen. Wij vertrokken als eerste groep. Achter de fanfare aan richting het centrum.


De zon scheen volop en het was heerlijk wandelweer. Onderweg veel publiek.

Bloemen en vele cadeaus werden onderweg door de kinderen in ontvangst genomen.

Via de Nieuweweg, Oosterstraat naar de grote markt. Prachtig om daar langs te lopen en al die verbaasde blikken van toeristen op het terras te aanschouwen.
Verder door naar het UMCG waar alle kinderen op een ijsje getrakteerd werden.

Hierna verder over het terrein en binnendoor zo weer terug op de Gorechtkade.
Blije gezichten en zo trots als wat al die duizenden kinderen dat ze het volbracht hadden.

Veel dank aan alle vrijwilligers, verkeersregelaars en anderen die dit prachtige evenement mogelijk hebben gemaakt.

Het waren weer vier heerlijke wandelavonden.

Tot volgend jaar.

SENAATSLID HIDDE (KINDERBOEKENJURY) IS LEKKER BEZIG


Beijumer VIP Hidde zit links

Woensdag 18 mei kwamen alle twaalf Senaatsleden uit het hele land naar Amsterdam om samen te vergaderen over de tien genomineerde boeken. Een belangrijk moment voor de Senaatsleden en daarom ook een erg spannende dag.

Door Jort Kruims

Hidde was al op tijd vertrokken om er zeker van te zijn op tijd aanwezig te zijn. Hij had er erg veel zin in. Na een heerlijke lunch en even Amsterdam gezien te hebben begon de vergadering. Na veel overleg en het beoordelen van de rapporten van de Senaatsleden is het winnende boek er uit gekomen. De juryleden moesten een geheimhouding onderteken omdat de winnaar op 12 juni officieel bekend wordt gemaakt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. 
Via deze link een kleine impressie deze dag.

http://youtu.be/KUkwxZHh9OU

JF; Waar gaat dit ook nog maar over? Over dat Hidde Kruims Senaatslid voor de Kinderjury is geworden, zie nog eens dit bericht.

WINKELKAR IN DE PLOMP, ERUIT EN ER WEER IN


Als een winkelkar gevoel zou hebben, zou deze zich vernederd, opgejaagd en belaagd hebben gevoeld.

Zie eerst foto links. Ongeveer twee weken achtereen lag dit exemplaar (tegen de 300 euro aan...) in het water van de Zuidwending. Naast de fiets- loopbrug tussen de Munster- en Froukemaheerd. Wat een klootzak die de kar in het water heeft gegooid.

Maar zie aan, was daar een winkelwagen-held opgestaan? Foto boven, iemand heeft de kar op het droge getrokken. Netjes.

De kar stond er een paar dagen. Te drogen en bij te komen van de ellende.

Dat moet onverteerbaar zijn geweest voor iemand, een kar uit het water halen en op het droge zetten? Hup, ik zwiep het ding aan de andere kant van de brug terug in het water.

Zie foto links. Weer in de plomp.

Het gilde der vervuilers en (milieu)vandalen lijkt onuitroeibaar.

Foto beneden, een winkelkar van een of andere bouwmarkt. Dat moet toch een eind lopen met het ding zijn geweest, de dichtstbijzijnde bouwmarkten zitten aan het Damsterdiep en aan de Groningerwerg.

Zwerf-winkelwagens in Beijum. Een gebed zonder end.

donderdag 26 mei 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (19)




"Ik ben erg tevreden, we zijn zeer goed geholpen."

Beijumers met schade aan hun huizen als gevolg van een aardbeving verhalen wisselend over de afwikkeling van hun schademelding richting de NAM en het Centrum Veilig Wonen.

De een ontsteekt in woede en voelt zich enorm wantrouwig richting deze organisaties, weer een ander doet er zeer luchtig over.
Vorige week was de Beijumblogger op bezoek bij een bewoner van een huis langs de wijkring, aan de Amkemaheerd, tegenover de Jensemaheerd. Buiten wees hij gerepareerde schade aan, evenals binnen. Zie foto's. "Het is allemaal keurig afgehandeld mijnheer." De totale schade was ruim boven de 1000 euro. Wanneer hebt u de aanvraag tot schadevermeerdering ingediend? "Pardon? Ik heb geen schadevermeerdering aangevraagd." Het kwam deels over als onwetendheid, deels als 'geen zin in hebben.'

Vierduizend euro waar je recht op hebt aan je voorbij laten gaan, dat is een keuze waar niet veel mensen zich in zullen herkennen.

Lezer Gerrit stuurde eergisteren onderstaande krantenknipsel uit de Telegraaf op. Hij schreef erbij: Een heel mooi bericht in de telegraaf voor de Groningers. En dan vooral voor veel Beijumers.
Een dag later in het nieuws: Top Shell stelt eigen bonussen veilig.
Ook in het nieuws, het Centrum voor Veilig Wonen classificeert steeds minder schade als gaswinningsschade.

Deze Groninger in hart en nieren heeft er geen twijfel over. We worden beduveld waar we bijstaan. De NAM/Shell en het CVW spelen geen eerlijk spel. Het gaat om geld. En niet om de veiligheid en het welzijn van de Groningers.

Ook in deze serie uw verhaal doen? Beijumnieuws@ziggo.nl

POLITIE(PAARDEN) IN HET VERKEER


Leuk, die recreatiepaarden op de weg. Altijd prettig om er achter te fietsen en het geluid van de hoeven op de weg te horen neerdalen. Iets anders is politieagenten te paard, die surveilleren en dragen zorg voor de verkeersveiligheid. Tenminste, zolang als ze niet in de weg lopen...

Foto's boven en links zijn afgelopen week op het fietspad dat naast de Korreweg ligt gemaakt. Ondergetekende moest even in de stad zijn en fietste op z'n dooie gemak die kant op.

In de verte ontwaarde hij twee politiedames met elk een groen hesje aan op een paard. Ze reden sloom, niet bepaald op fietssnelheid. Klik klak klik klak. Een jongedame met redelijk wat vaart passeerde de blogger, zag de paarden met berijders voor zich en bedacht zich niet. Hup, een opritje naar de stoep, vaart maken en de politiedames, die de verkeersveiligheid wilden waarborgen maar zelf hinderlijk in de weg reden, voorbij fietsen.

Het ging allemaal heel beschaafd, de jongedame trok geen middelvinger en zei geen f-y, zodat de agenten niet achter haar aan hoefden te galopperen. Een fietser is wat dat betreft in het voordeel.
Ondergetekende vraagt zich verder af of de dienders de paardenpoep die hun edele dieren op straat deponeren ook opruimen. net als dat ze een hondenbezitter zullen bekeuren al zijn of haar viervoeter ergens een drol neerlegt die niet wordt opgeruimd.

Foto rechts is al wat ouder, wanneer die precies is genomen is niet meer te achterhalen. Een meisje op een paard was zojuist het Heerdenpad-viaduct gepasseerd, rechts zien we de contouren van de Hunze. Wat handig, je kunt je als fietser aan een brommer laten meetrekken, maar aan een paard kan ook.

Paarden en verkeer. Een aparte combinatie.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN


Ondergetekende is de komende dagen minder in Beijum dan normaal het geval is. Acute wijkberichten worden waarschijnlijk later gepubliceerd.

Vergeet het Jongerenfestival niet dat aanstaande zaterdag 28 mei bij het Trefpunt wordt gehouden, zie nog eens deze aankondiging.

Foto's van de happening zijn welkom. Net als tips en foto's van andere gebeurtenissen.

WIJKKRANT DE BEIJUMER IS VERDUBBELD

Vorige maand vier pagina's, deze nog lopende meimaand acht pagina's. Zit wijkkrant de Beijumer in de lift?
Je zou het denken. Maar te vroeg juichen moet niet, de eerste paar keren een krant maken is leuk, maar het gaat ook om lange ademwerk. Continueren dus.

De start ziet er veelbelovend uit. Verschillende Beijumers hebben aan de mei-editie, die vanuit de nieuwste Regiokrant uitvouwbaar is, meegewerkt. Saskia Nieboer, Arjan de Rooij, Hans Scheepstra, Nathan Brinkman, Philippine Koopman, Arend Beukema, Willy Koolstra, Hans Koopman en ondergetekende. Han Borg niet te vergeten, hij schreef deel 1 uit de hopelijk lange serie 'Op pad in Beijum'
Mensen die een NEE NEE sticker op hun voordeur hebben en toch geïnteresseerd zijn, de Beijumer ligt ook bij o.a. het Winkelcentrum Beijum en in het trefpunt.

woensdag 25 mei 2016

BEIJUMBORG (26)


Zorg


Als je - door vervelende omstandigheden - ineens in de wereld van de zorg terecht komt, dan is je kostje gekocht. Tenminste: zo dacht ik er over toen ik me een week of drie geleden meldde bij het gloednieuwe kantoor van WIJ Groningen, in het voormalige Doefmatgebouw. Toegegeven: ik was bevooroordeeld door de talloze berichten over falende zorg in de media. Maand na maand stonden er berichten in de kranten over WMO- en PGB-perikelen, over enorme tekorten in de thuiszorg, over massa-ontslagen bij TSN, over plotseling opduikende overschotten op gemeentelijke zorgbudgetten – geen vrolijk stemmende geluiden als je eigenlijk al wel weet dat er over enige tijd zorg nodig zal zijn op het eigen thuisfront.

Enkele weken geleden was het dan zo ver. Ik reed naar de Doefmat, en stapte er met veel schroom de drempel over. Een aardige mevrouw vroeg me wat ik kwam doen, en ik antwoordde haar dat ik op zoek was naar iemand die me meer kon vertellen over de mogelijkheden om thuiszorg te krijgen en hulpmiddelen aan te vragen. 

Ze bood me een kopje koffie aan, en even later zat ik bij een andere mevrouw aan tafel, die mijn verhaal met veel inlevingsvermogen aan wilde horen. We kwamen tot de afspraak voor een zogenaamd ‘ keukentafelgesprek’: een mogelijkheid voor mijn echtgenote en mij om samen aan te geven aan de deskundigen van WIJ Groningen wat we wilden, en wat dan de mogelijkheden waren.

Een weekje later vond dat gesprek plaats, niet om de keukentafel (die hebben we niet) maar bij de bank waarop mijn echtgenote lag te rusten. Twee mensen van WIJ kwamen op bezoek, en allebei lieten ze blijken gelijk te begrijpen wat het probleem was. Opmerkelijk: niet alleen de patiënt kreeg aandacht, maar ook de mantelzorger (ikzelf dus)….iets wat ik helemaal niet verwachtte. We spraken van alles en nog wat door, en de conclusie was dat we (a) snel een traplift nodig hadden, (b) binnens- en buitenshuis een aantal hulpmiddelen zoals rollator en rolstoel, en (c) snel een gesprek met de wijkverpleegkundige zouden kunnen hebben om te praten over extra zorg.


Binnen een week stond er een rollator en een rolstoel in huis, en was er een traplift besteld. Weliswaar wordt er nauwelijks iets daarvan gedekt door WMO of PGB, maar goed: het beschikbaar zijn alléén al is een zegen. Wat een snelheid en efficiëntie! En weer een week later kwam er- dankzij de bemiddeling van een al even vriendelijke wijkverpleegkundige- een thuishulp over de vloer, die met name de persoonlijke verzorging op zich zou nemen. Waarmee maar gezegd wil zijn dat –alle mediaverhalen ten spijt- het nog helemaal niet zo slecht geregeld is in dit land met de zorg. Wat wél slecht geregeld is zijn de vergoedingen daarvoor: die zijn voor inkomensgroepen als die van ons minimaal, en belastingaftrek voor zorgkosten blijkt ook al twee jaar bijna onmogelijk te zijn. Ik hoop maar dat mensen met lagere inkomens wél voldoende middelen krijgen om deze zorg betaalbaar te houden.


Mede vanwege deze omstandigheden kan ik niet garanderen de komende tijd iedere week een column op deze weblog te kunen schrijven. Ik doe mijn best, maar als het even stil is in dit hoekje, dan weet de lezer nu hoe dat komt.  

Han Borg

DE GELE NIEUWE BUSBAAN WORDT AL ERG ZWART

Het wegdek rond de gerenoveerde bushaltes aan de Stoepemaheerd zag er twee weken geleden mooi nieuw en geel uit. Maar daar komt langzamerhand de klad in. Zie foto.

Waarom het wegdek geel is gemaakt, is ondergetekende een raadsel. Het is een besmettelijke kleur, zie nogmaals de afbeelding.Wat een vieze plekken en strepen na twee weken.
Het is natuurlijk niet zo vreemd, uitlaatgassen, bussen die vanaf zwarte wegen het geel opdenderen, dan krijg je dat.

Maar misschien was het beter geweest om de ondergrond zwart te maken. Zoals het er nu bijligt is het wel erg lelijk. En waarschijnlijk wordt het nog vlekkeriger en lelijker.

WIE WORDT DE NIEUWE MASTERCHEF BEIJUM?


MasterChef 2016
Vind jij koken leuk en lijkt het je leuk om met een groepje kinderen mee te doen aan De masterchef 2016?
We zoeken enthousiaste ouders/begeleiders die kinderen willen begeleiden tijdens deze leuke wedstrijd.
De uitdagingen zijn: koken met een klein budget en gezond eten.
Wil je mee denken en helpen bij de uitvoering geef je dan op!
De werving is tot de zomervakantie en in september gaat het van start. De vorm is afhankelijk van het aantal opgaves. Er zijn in ieder geval genoeg beschikbare kookplekken in de wijk en Wij Beijum (jongerenwerk) ondersteund het proces.
Voor meer informatie kan je terecht bij: Viki Cuevas (jeugdwerker Wij Beijum)

0655465590 (ingezonden bericht)