donderdag 30 september 2010

MOGELIJKHEID TOT INSPRAAK GROENE LONGPLANNEN

Opgestuurd door Bram Doeven. Hij is projectleider van het ingenieursburo van de gemeente Groningen.
Het wijkpark De Groene Long in Beijum is toe aan een grootscheepse opknapbeurt. Een klankbordgroep van bewoners heeft, samen met natuurvrienden en professionals, een kaderplan opgesteld voor de verbetering van het wijkpark. Dat kaderplan bestaat uit 18 grote en kleinere maatregelen. Steeds als er geld beschikbaar komt kan een deel worden uitgevoerd. De klankbordgroep heeft zelf een volgorde aangegeven. Inmiddels is er geld voor de uitvoering van de eerste fase. Dat is het oostelijk vijvergebied, tussen de Amkemaheerd en het Beijumerbos. De hoofdpunten van de herinrichting zijn:
× vergroten van de vijver
× opknappen van het gebied achter de appartementen Amkemaheerd
× verbreden van de sloot achter de woningen Boelemaheerd
× verwijderen struikbeplanting en aanbrengen kruidenberm naast het fietspad Boelemaheerd.
Over dit plan ‘eerste fase herinrichting wijkpark de Groene Long Beijum’ kunt u gedurende vier weken uw mening geven in het kader van de inspraak. Het plan ligt van 1 oktober tot en met 29 oktober 2010 ter inzage
- bij het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag ook van 18.00 tot 20.00 uur
- en bij het filiaal Beijum van de Openbare Bibliotheek, Ypemaheerd 42, op maandag t/m woensdag en op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, op donderdag ’s avonds van 17.00 tot 20.00 uur, op zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur.
Uw mening over dit plan kunt u mondeling en schriftelijk kenbaar maken. Mondeling tijdens een inspraakbijeenkomst die wordt gehouden op woensdag 13 oktober aanstaande, aanvang 20.00 uur in het Heerdenhoes, Isebrandtsheerd 97. U kunt dan vragen stellen over het plan en uw opvattingen kenbaar maken. Alle inspraakreacties worden opgenomen in een verslag.
Schriftelijk kunt u tot en met 29 oktober 2010 op het plan reageren. Een schriftelijke reactie kunt u sturen aan de dienst RO/EZ, afd. IGG, postbus 7081, 9701 JB Groningen. U kunt ook reageren via het e-mailadres
post.igg@roez.groningen.nl .
Groningen, 30 september 2010

HANDIG, ZO'N STEUNPUNT VOOR WINKELKARREN

Je- en ik ook-kunt blijven zeuren over de vele zwerfwinkelkaren in de wijk, maar waarom niet creatief denken? Kijk hier eens, foto, ongeveer op de grens van de Froukema- en Wibenaheerd. Acht karren staan hier aan elkaar, je kunt ze alleen met een muntstuk openen. Het is toch een idee? Wat? Nou, in elke heerd een twintigtal winkelkarren aan elkaar vast geketend neerzetten. Maak er een baan van, te vergelijken met de Weerwerkers die in fietsenstallingen oppassen. Waarom niet? Een of andere grappenmaker bedacht in de zeventiger jaren een methode om het jatten van autoradio's door junks tegen te gaan. In plaats van ze methadon te geven wilde hij gratis autoradio's verstrekken aan de zuchtigen. Zou het, als variant op deze methode, een idee kunnen zijn om elke Beijumer een eigen winkelkar te geven?

TOCH DE 4MIJL LOPEN?

Nee, de vier mijl van Groningen zou er voor ondergetekende dit jaar niet in zitten ivm een achillespeesblessure. De ene huisarts vertelde me dat het twee maanden kon duren voor de kwetsuur zou zijn genezen, een ander had het weer over een heel jaar. Tijd om het "alternatieve circuit" eens te gaan verkennen. Eerst naar onze lokale kruidenvrouw, Saskia Nieboer. M'n consult bij haar dateert van zes weken geleden. U ziet haar op de foto het zieke pootje behandelen. Dezelfde foto ziet u ook op de video, tussen het consult bij Saskia Nieboer en met Tang Bei. Tang Bei? Jawel, ze is de eigenaresse van het Qigongcentrum aan de Korreweg, het Chinese Gezondheidscentrum. Mevrouw Tang wilde liever niet in beeld, maar ik mocht wel even filmen. Na de eerste keer met acupunctuurnaalden te zijn behandeld voelde ik me weer in staat om een paar kilometer hard te lopen. De opnames die u op de video ziet zijn dinsdag gemaakt. Woensdag ging ik weer een paar kilometer hardlopen. Probleemloos. Ik weet niet anders of dé hardloopwedstrijd van de stad, op de tiende van de tiende, gaat ook voor mij een feestdag worden. Tenminste, als de blessure niet meer opspeelt. Kijk even mee. http://www.qigongcentrum.nl/?page_id=20

DEZE SCHAT IS BLIJ MET EEN BAAN VAN WEERWERK

Ik ken haar een jaar of drie. Eerst via Pand49 waar ze een van de grondleggers was. Ik weet dat ze Franceska heet en dat ze 61 jaar is. Altijd hartelijk in contact en in elke zin schat tegen je tegen als je met haar praat. Zo ook tijdens dit telefoongesprek, zie foto. Ja schat, natuurlijk schat. Helemaal goed schat. Ze spreekt het woord schat dusdanig uit dat ik alleen maar kan concluderen dat ze het meent. Ik kwam haar tegen in het Heerdenhoes alwaar ze een der beheerders is. "Ik heb een seniorenbaan van Stichting weerwerk en dat bevalt me uitstekend. Ik ben werkzaam via de BIB (Buurthuizen in Beijum) en werk behalve in het Heerdenhoes ook nog in de Kleihorn. Trouwens schat, kom je aanstaande zaterdag ook even bij me thuis? Ik doe mee aan de kunst- aan- huis route. Kijk maar naar het programma, ik woon aan de Toppingaheerd."
De route heb ik opgestuurd gekregen. Maar waarom niet eens kijken via de site van de "buren?" Van http://www.lijn6.com/ bedoel ik natuurlijk: http://lijn6.com/index.php?option=com_content&view=article&id=164:kunst-aan-huis-route-2-en-3-oktober&catid=11:pand-49&Itemid=24

woensdag 29 september 2010

VRIJDAG BRADERIE WINKELCENTRUM BEIJUM

De donkere maanden van het jaar zijn weer in aantocht. Maanden waarin je denkt: fijn om een overdekt winkelcentrum te hebben. Dat was tien jaar geleden wel anders. Het toenmalige Winkelcentrum West was koud en tochtig, en bij tijd en wijle guur.

De gebruikelijke feestactiviteiten in het winkelcentrum komen er weer aan. Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Maar tussendoor wordt er af en toe een braderie georganiseerd. Zoals aanstaande vrijdag, er staat weer een draaimolen en waarschijnlijk zullen er weer poffertjes of iets dergelijks uitgedeeld worden.
Op deze poster wordt Winkelcentrum Beijum ineens weer Winkelcentrum Beijum West genoemd, alsof er ook een winkelcentrum Oost bestaat. Ik weet niet anders of dat is meer een dienstencentrum. Behalve Karouline, de Aldi en de Videotheek bespeur ik daar in elk geval geen winkels.

Aanstaande vrijdag kunt u kiezen of combineren: naar de braderie, of naar het theater in het Heerdenhoes, zie de aankondiging van eergisteren. Voorafgaande aan het theaterstuk kunt u trouwens ook kleurrijk eten.

LEZERES STUURDE HERFSTFOTO'S

Een Beijumse, woonachtig aan de Rensumaheerd, stuurde een vijftal foto's op. Ze maakte vandaag een ochtendwandeling en werd getroffen door de schoonheid die de herfst met zich mee brengt. Waar het spinneweb is gespot weet ik niet, maar de foto beneden, in de nevel, is gemaakt langs de rand van de wijk. Veel mensen vinden het jammer dat de zomer weer voorbij is, maar de herfst is toch ook een inspirerende jaargetijde. Een paar weetjes over de herfst:
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden kinderen die in het begin van het jaar geboren worden gemiddeld 6 maanden ouder. Dit omdat de herfst daar in het begin van het jaar is.
"Herfst" wordt ook wel beschouwd als een van de moeilijkste rijmwoorden in de Nederlandse taal. Een knappe poging van Drs. P: "De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd. En onder zijn collega's was hij ook al niet geliefd. De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst. Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst"
Het astronomisch begin van de herfst is het ijkpunt van de Franse Republikeinse Kalender. http://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst

COLLEGA BLOGGER KRIJGT 19 JAAR CEL

Het heeft niks met Beijum te maken. De enige overeenkomst is dat ondergetekende als Beijumer hetzelfde doet als wat hij in Iran deed: blogberichten schrijven. Hij is Hossein Derakhsan.
Een Iraans-Canadese blogger heeft in Iran 19,5 jaar cel en een boete van 30.000 euro gekregen. De man is de grondlegger van het bloggen in het Farsi, de in Iran gesproken taal.
Vanuit Canada maakte de 35-jarige Hossein Derakhshan vanaf 2001 handleidingen voor bloggen en het opzetten van websites voor Iraniërs. Op zijn eigen blog schreef hij kritisch over de Iraanse president Ahmadinejad. Dat leverde hem de bijnaam 'The Blogfather' op.
Lees
verder via http://nos.nl/artikel/187854-blogger-krijgt-19-jaar-cel-in-iran.html
Wat een machteloosheid kun je voelen bij het lezen van zo'n bericht, en bij het aanschouwen van zo'n foto. Negentien jaar moet hij in een Iraanse gevangeniscel doorbrengen omdat hij het waagde om kritisch te schrijven. Vrij man zal hij nooit weer worden, negentien jaar in een Iraanse cel overleef je niet. Er zijn nog altijd fascistoide regimes op de wereld die geen tegengeluiden dulden, vervolging, langdurig opsluiten, martelingen en moord moeten er voor zorgen dat de ratten aan de macht blijven. Ondergetekende prijst zich gelukkig in het vrije westen te wonen. Welliswaar zijn er ook in Beijum figuren die me het liefst de mond snoeren en Beijumnieuws graag zien verdwijnen. Maar verder dan een beetje sneu en tegelijkertijd lachwekkend een verkregen subsidie alsnog te willen aanvechten- waarover later meer- komen deze lokale ayatholla's gelukkig niet.
Beijumnieuws, subsidie, ditjes en datjes uit de groenste wijk van de stad Groningen, het is allemaal even erg betrekkelijk. The Blogfather moet 19 jaar zitten omdat hij wilde schrijven wat in hem opkwam. Het vrije woord is hem niet meer gegeven.

NIEUWE VISWAGEN OP PLEIN WEST

Verscheidene lezers seinden me de afgelopen anderhalve week in: je moet even naar Plein West om een foto te maken, er staat een nieuwe viskar.

Zaterdag heb ik geprobeerd om een foto van de nieuwe aanwinst te maken, evenals maandag. Laten dat nou net de dagen zijn dat ie er niet staat. Net als op de zondag natuurlijk. Dinsdagmiddag was het dan eigenlijk raak. Ene familie Bolt uit Bedum voorziet vanaf vorige week op Plein West de Beijumer bevolking van vis. Mag ik wel een foto maken? En ben je van de familie Bolt? "Nee, ik ben ingehuurd, ik heet Patricia en weet eigenlijk niet of mijn baas het wel goed vindt dat ik met de viskar op de foto kom." Bel hem anders even dan. "Nou, doe ook maar, maak maar een foto."
Beijum was gewend aan de vis van de markante Beijumer Bronno Schut die een paar maanden geleden stopte met zijn handel. Het is even wennen met de nieuwe viskar en de nieuwe mensen. Maar het wordt weer donkerder, kouder, natter en winderiger. Een lekker warm visje van de familie Bolt zal er vast wel goed ingaan.

dinsdag 28 september 2010

KUNST-AAN-HUIS ROUTE BEIJUM EN RAND DE HUNZE

Vanuit Kunstkamer Wicla aan de Hiddemaheerd kwam dit binnen:
Persbericht Kunst-aan-Huis route Beijum en rand Hunze
In de groenste wijk van Groningen waar tal van kunstenaars wonen bundelen Pand49 en Kunstkamer WiCla hun krachten. Dit resulteert in een zeer gevarieerde Kunst-aan-Huis route in Beijum en rand Hunze.
Op 2 en 3 oktober van 13-18 uur tonen ruim 25 kunstenaars uit verschillende disciplines hun werk.
Pand49 (Ypemaheerd 49) vormt het startpunt van deze kunstroute met een overzichtstentoonstelling waardoor u een indruk kunt krijgen van de kunst die u tijdens deze Kunst-aan-Huis route kunt zien. Zo exposeren onder het thema Reizen 4 Beijumer kunstenaars hun werk in Kunstkamer WiCla. Deelnemers aan de Kunst-aan-Huis route zijn o.a. Marijke Langius (schilderijen), Marjan Schaap (keramische vormgeving), Andre Schuch (schilderijen en keramiek), Ineke Hemminga (Toeareg sieraden), Carla Dirks (schilderijen), Alie Middel (spekstenen beelden).
U bent van harte welkom! http://www.kunstkamerwicla.blogspot.com/

UIT DE OUDE DOOS (33)

Op deze foto is een gedeelte van de binnenkant van de oude Boerderij te zien. Er vinden tegenwoordig nog steeds activiteiten plaats op deze plek waar u spelende kinderen van peuterspeelzaal Kermit ziet. Alleen heet de locatie nu Het Trefpunt. Als er Beijumers zijn die meer weten over deze periode van de Boerderij - eind jaren tachtig- mail dan naar Beijumnieuws@online.nl

DOE MAAR GEWOON, DAN DOE JE AL GEK GENOEG

Dit plakkaat hangt sinds een tijdje voor de glazen schuifdeur van de DA- drogisterij in de promenade van Winkelcentrum Beijum. De winkel schijnt een D.I.O. drogist te zijn. Ik kan op internet maar niet vinden waar de afkorting voor staat. Wel lees ik dit: Voor de consument is elke D.I.O. ondernemer een LOCAL HERO. De D.I.O. formule is een full service formule. Dit betekent dat alle aspecten aanwezig zijn die een ondernemer nodig heeft om het maximale uit zijn markt te halen. De ondernemer en zijn team zijn bepalend voor het succes in zijn of haar marktgebied, D.I.O. levert de tools om een perfecte winkel neer te zetten en optimaal te communiceren met de consument. Wij maken ons druk om de looks en feelings van de winkel en jij kunt je volledig richten op de klant. http://www.diodrogist.nl/ondernemen
M'n herkomst, Zuidoost Groningen, jenever en achterdocht, gaat altijd erg opspelen bij het aanschouwen van dit soort tevredenheidsuitingen. Het roept vragen op: Zou er ook maar één Beijumer zijn die meegestemd heeft? En, als er nou een 5, 4 als cijfer uitgerold was, zouden ze dan ook zo'n plakkaat hebben opgehangen? Hoezo, onafhankelijk onderzoek..? Waar worden we nou voor bedankt? Klantenenquête D.I.O.
Het is belangrijk te weten hoe onze klanten onze drogisterijen zien en onze producten en diensten ervaren. Service staat hoog in het vaandel bij D.I.O. Daarom onderzoeken wij jaarlijks de klanttevredenheid. Op deze manier worden onze sterke punten in kaart gebracht en weten wij welke punten wij kunnen verbeteren zodat wij onze klanten nog beter kunnen bedienen. http://www.diodrogist.nl/


Ik was en ben altijd heel tevreden over onze lokale drogist. Lekker iets voor in bad kopen, een smeerseltje of druppels van iets. Nu word ik, en velen met mij, ongevraagd bedankt voor een of andere marketing-truc. Hoezo is een lokale ondernemer een local hero? Kunnen we even normaal doen hier?

DE SCHOOLWERKTUIN IN DE ZOMER

De zomervakantie was niet de drukste periode in de schoolwerktuin. Waar gedurende een groot deel van het jaar de kinderen de dienst uitmaken, daar was dit gedeelte van Beijum in de net afgelopen zomer (21/9) vooral het domein van volwassenen. Op de foto ziet u natuurgids Harry Westerhuis rijpe sperciebonen plukken. Links van hem staat een bezoekster uit de stad en rechts een educatieve medewerk-ster waarvan me de naam even is ontschoten. Het zag er allemaal zo vriendelijk en vredig uit in dit bonte natuurparadijsje in het Groene Hart van Beijum. Bekijk ook even de video om een nog betere indruk te krijgen. De video had eigenlijk eerder gepubliceerd moeten worden. Maar kijk tijdens deze herfstdagen van eind september nog even hoe het de afgelopen zomer aan toeging in de Schoolwerktuin.

maandag 27 september 2010

MAN SLAAT VRIENDIN

Een 23-jarige man uit Groningen wordt ervan verdacht zijn even oude vriendin te hebben mishandeld. Het tweetal had zondagmiddag in haar woning in Beijum onenigheid gekregen. De vrouw is volgens eigen zeggen getrapt en aan de haren is getrokken. De politie heeft de man aangehouden. Hij is ingesloten. www.oogtv.nl

ONDERTUSSEN IN EEN SPAANSE BADPLAATS

Het kan zijn dat de lezer me hier voor gek verslijt, maar dat is dan maar zo. Deze flat aan de Wibenaheerd doet me altijd denken aan Lorett de Mar waar ik een jaar of achttien geleden eens tien dagen verbleef. Vooral als de zon op de witte balkonnen schijnt komt de herinnering steevast weer naar boven. Het bijna identieke (hotel) flatgebouw in Spanje stond ongeveer honderdvijftig meter van de zee en van het strand vandaan. Op de binnenplaats van het hotel, hier denkbeeldig links, stond een grote zwembad met ligstoelen. Stel je voor dat de mensen die hier wonen op de zee uitkijken in plaats van naar de rest van de Wibenaheerd en naar het verderop gelegen Lewenborg. Ze kunnen kiezen tussen een duik in het zwembad of in zee. Zonnebaden aan het strand kan ook. Wat een andere beleving zou je dan hebben in hetzelfde appartementencomplex. Nu is het maar Beijum en is het maar de Wibenaheerd. Er wordt vaak negatief over psychiatrische ziektes gedaan, zoals waanachtigheid. Maar stel je hier toch voor, aan de Wibenaheerd, dat je lekker op je balkon zit en van de zon geniet. Je waant je toch zo in Spanje? Wie wil dat niet met dit herfstweer?

FOLDEREN VOOR SLIPPERS VAN HET COMPLOT

Afgelopen zaterdagmiddag reed ik met de auto langs de voorkant van Winkelcentrum Beijum. Links ontwaarde ik een man die andere chauffeurs, fietsers en wandelaars een flyer in de hand drukte. Naderbij gekomen zag ik dat het Theo Smit was. Waar hij zich allemaal niet voor inzet in de wijk Beijum! Mag ik een foto maken Theo? "Ja, dat mag. Maar wil je hier dan ook een publicatie van maken?"

Aanstaande vrijdag, 1 oktober, speelt theatergroep Het Complot de voorstelling Slippers. Op de folders is te lezen dat het stuk over een naïeve Fred gaat die een verhouding heeft met mannenverslindster Tiny. En Tiny probeert haar vorige verhouding met ene Wilbert weer krampachtig te verbergen. Verder zal ik niks verklappen over de relatieperikelen. Als u interesse hebt begeeft u zich aanstaande vrijdag omstreeks half acht naar het Heerdenhoes. De voorstelling begint om 20.00 uur.

http://www.stichtinghetcomplot.nl/

MAANDAGOCHTEND (41)

Maandagochtend half negen. In de stromende regen lopen ouders en kinderen met paraplu's boven zich naar school. Langs de Zuidwending zag je ook ook fietsende kinderen en ouders met een plu in de hand. Behalve regen valt er nog meer naar beneden. Gekleurde bladeren. De groenste wijk van de stad wordt langzaam aan weer grijs en kaal. Het wandelpad langs de Zuidwending werd op dit tijdstip intensief gebruikt door fietsers. Het mag dan wel niet, maar ach, Nederland is een beetje een gedoogland, en dat heeft ook zo zijn charme. In deze tijden van gedoogsteun geven om een kabinet te formeren is het opwaarderen van het begrip gedogen wel op z'n plaats. Of zal gedogen alleen gelden voor de eigen agenda? Bezigheden als kraken en "linkse hobby's " mogen niet meer gedoogd worden? Deze zwarte kat of poes had vanochtend geen paraplu om zich tegen het herfstweer te beschermen. Dan maar onder de brug schuilen. De nieuwe week is weer begonnen. Een week waarin we dieper de herfst induiken. Oktober is in aankomst.

zondag 26 september 2010

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (9)

DE DIEREN ZIJN HIER DE BAAS

De dieren die in dit gebied grazen kunnen onvoorspelbaar reageren. Deze zin staat te lezen op het waarschuwingsbord. Daaronder staat dat het aan te raden is om minimaal 25 meter afstand te houden. Doorkruis de kuddes niet en laat de dieren met rust. En u betreedt het gebied op eigen risico. Op het bovenste bord leest u met mij dat je vrij kunt wandelen en fietsen op wegen en paden. Tja. Ik ben geen angsthaas, maar het leek me niet verstandig om dit pad, zie ook foto onder, op te gaan fietsen. Onmogelijk om 25 meter afstand te bewaren ten opzichte van de grazende dieren.

Dit gebied is duidelijk meer voor dieren bestemd dan voor mensen, de rangorde is omgekeerd. Dat is even wennen, de grazende beesten bepalen in feite of er gewandeld of gefietst kan worden. Grazen ze vlakbij het fietspad dan heb je pech gehad. De waarschuwing om 25 meter afstand te bewaren zal niet voor niks zijn opgesteld. Het is niet erg maar het irriteerde wel wat. Zeg maar dat ik als mens net als deze dieren ook territoriumdrift heb. Toch een klein beetje onverteerbaar dat ze me de baas waren, ik had gewoon erg veel zin om dit pad af te rijden. Maar goed.

Dat met dat eigen risico, dat weet ik nog zo net niet. Wat als bijvoorbeeld twee dertienjarigen die zich niet bewust zijn van mogelijk gevaar dit pad op fietsen en aangevallen worden? Of ouderen van dagen die ineens in dit gebied geen kant meer op kunnen? De Fransman of Spanjaard die het bord niet kan lezen en lekker aan het fietsen is? Eigen schuld dikke bult? Ik heb nog nooit iets gehoord over wandelaars of fietsers die in dit gebied zijn aangevallen maar ik vraag me af of je onschuldige recreanten verantwoordelijk kunt stellen voor een onverhoedse aanval met ernstige consequenties. Het doet me tot nu toe denken aan de uitdrukking: het zal wel los lopen.

ZWARE BOODSCHAPPEN KUN JE OOK OP DE FIETS HALEN

Op zaterdagmiddag is er vaak geen parkeerplaats te bemachtigen rond Winkelcentrum Beijum. Even met de auto weekendboodschappen doen, het gemak dient zoals altijd de mens. Maar het hoeft niet zo, neem de fiets en rijd na het boodschappen doen zwaarbepakt naar huis. Naar de Blokker, Albert Heijn, Lidl, daarna twee tassen aan het stuur, een achterop en nog een huishoudelijk apparaat in een doos. Liebeth Kuiper maalt er niet om.
Ik ken haar al jaren in het dorp Beijum, ze maakte tot september 2007 prachtige kinderpagina's in de wijkkrant. Hoe ist? "Ja, best, het gaat goed met me." Met een brede lach zette ze zich zwaar bepakt op de fiets en reed naar huis.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (52)

Bijenwolf
Soms vraag je je af waarom een insect heet zoals het heet. Uiteraard is de Bijenwolf geen wolf, het is ook geen bij. Het is een graafwesp. Tijdens één van mijn rondzwervingen door het labyrint op de Schooltuinen zag ik een wespachtig insect met een opvallende witte (witgele) tekening op de voorkant van de kop. Gelukkig was het geen schuwe en/of agressieve wesp en kon ik er een paar foto’s van maken (rechtsonder).

Een week later zag ik op De Wiershoeck weer zo’n vreemde wesp, maar met een iets andere tekening op het “aangezicht”. Deze was ook aanzienlijk groter dan de vorige. Gelukkig was er die dag een prachtige gids met duidelijke foto’s en beschrijvingen bij de hand. Bij het doorbladeren van de gids ontdekten we dat we een vrouwtje Bijenwolf hadden gezien. Het vrouwtje is 13-17 mm groot, het mannetje is ongeveer een halve centimeter kleiner. Ik had al een paar foto’s kunnen maken en ongeveer twee uur later zat het vrouwtje nog steeds op dezelfde Stokroos en liet zich opnieuw geduldig fotograferen. Misschien zat ze zich een beetje op te warmen na de regenbui eerder op de dag.

De Bijenwolf is te herkennen aan het witte (witgele) kopschild met daarboven een “kroontje”. De oppervlakte van het wit kan echter nogal verschillen en op sommige plaatsen kan het zwart op de kop rood zijn. Dat maakt het herkennen van de soort er niet eenvoudiger op, zeker niet voor een leek.

Dat we de Bijenwolf aantreffen in de tuinen van De Wiershoeck en de Schooltuinen is niet verwonderlijk. Deze graafwesp jaagt vooral op Honingbijen die op bloemen nectar verzamelen. De Bijenwolf vangt de Honingbij en verlamt de bij met haar gifangel. Natuurlijk probeert de Honingbij zich met haar gifangel te verdedigen, maar haar angel glijdt meestal weg over het gladde en harde lichaam van de Bijenwolf.
Nadat de Bijenwolf een Honingbij heeft gevangen, drukt zij de bij plat waardoor er een druppel nectar van de tong van de bij loopt. Dit is voedsel voor de Bijenwolf. Daarna wordt de prooi naar het (in de grond of wand) gegraven nest van de Bijenwolf gevlogen. De prooi wordt het nest binnengebracht. Voor elke nieuwe Bijenwolf zijn 2 tot 6 prooien nodig (voor vrouwtjes meer dan voor mannetjes), op de laatst binnengebrachte prooi wordt een eitje gelegd. Het eitje wordt al snel een larve en gebruikelijk verpopt de larve pas in het volgende voorjaar. In warme zomers kan de verpopping nog hetzelfde jaar plaatsvinden en wordt er in de nazomer een tweede generatie geboren.

De Bijenwolf is een niet veel voorkomende wespensoort en over het algemeen is ze geen bedreiging voor de imkerij.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 25 september 2010

DRIE KASTJES VOOR JE HUIS

Ergens midden in de wijk viel me dit huis, en de situatie ervoor, op. Drie verschillend gekleurde kastjes voor het huis, daarachter een bank die met een ketting vaststaat, en een bordje voor het raam waarop staat dat de hond in drie tellen bij je is als je iets doet wat niet door de beugel kan. Aan de gordijnen te zien waren er geen bewoners thuis, anders had ik graag even wat vragen gesteld. Is het wel leuk om drie van die kastjes voor je huis te hebben? Daar kijk je toch tegen aan als je op je bankje zit? Of is het een mooie erfafscheiding? Maar ook, indien de mensen zich er aan storen: was het nou niet mogelijk geweest om die drie verschillende kastjes binnen een straal van honderdvijftig meter verspreid neer te zetten? Waar bemoei ik me mee. Maar wie wil er nou drie van die kille bakbeesten voor z'n huis? Je weet het niet. Maar misschien zijn deze bewoners vaak van het kastje naar de muur gestuurd. (Beetje flauw opgemerkt, maar het spreekwoord dient zich bij me aan bij het aanschouwen van de situatie)

WIJKWEBSITES IN STAD IN DE PICTURE

Op 12 oktober bestaat Beijumnieuws op de kop af drie jaar. Aan de mails af te lezen, en aan de reacties die ik krijg in de wijk, hebben de lezers het liefst dat op de oude vertrouwde voet wordt doorgegaan. De oranje kleur hoeft nog niet weg van de lezers die gereageerd hebben. Kritische berichten blijven, welkom mits niet te overdadig. "Hou ons wel op de hoogte," aldus een lezeres. Binnenkort meer over de wijkperikelen. Het feit dat Beijumnieuws bijna drie jaar bestaat past naadloos aan bij de stad-Groninger ontwikkelingen om via wijkwebsites met de bewoners van de verschillende wijken te communiceren. De wijkkranten lijken op het punt te staan om te worden vervangen door digitale nieuwsbrengers. In elk geval is in Beijum de communicatie tussen de Beijumers en de "wijk"krant tot een hopeloos nulpunt gedaald. Er komt amper of geen respons meer vanuit de wijk.
Van Rolinda Ferwerda, projectleider wijkcommunicatie van de gemeente Groningen ontving ik, net als de beheerders van andere wijksites in de stad, onderstaande mail: Hierbij ontvangen jullie een ontwerp van de advertentie (26 x 40 cm)om jullie wijkwebsites onder de aandacht te brengen in de Gezinsbode. Ook wordt er van dit ontwerp een poster geprint op A3 formaat.
De planning is dat de advertentie eind oktober/ begin november wordt gepubliceerd en de posters zijn geprint.
Graag ontvang ik van jullie vòòr 4 oktober reactie op de volgende punten:
1. Is de tekst akkoord en is jullie URL (naam website) goed gespeld?
2. Willen jullie ook exemplaren van de poster ontvangen waarop je de naam van je eigen website kunt invullen?
3. Zo ja, hoeveel posters wil je dan ontvangen om in de wijk op te hangen?

KASTANJETIJD LANGS HET HEERDENPAD

Het is kastanjetijd. De bomenrij langs het Heerdenpad is een geliefd plekje voor veel mensen, en niet alleen voor kinderen, om te zoeken en te rapen. Kinderen vinden het leuk om poppetjes van de gevonden kastanjes te maken. Prikketjes tussen twee kastanjes en naar buiten gericht als armpjes en beentjes, en je hebt een poppetje. Op de foto ziet u iemand een plastik tas vullen met de bruine jongens. Met en zonder schil. Bruine jongens? Volgens Wikipedia is een kastanje niet autochtoon: Kastanje (Castanea) is een geslacht van loofbomen dat in Nederland niet autochtoon is. De bladeren hebben evenwijdig lopende nerven en een gezaagde bladrand. Het geslacht kastanje omvat circa negen soorten kastanjebomen, waarvan de meeste zo'n 30 tot 40 meter hoog worden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kastanje

De kastanjebomen langs het Heerdenpad zijn bij lange na niet zo hoog. De zinssnede op Wikipedia intrigeert me. Want, als kastanjes niet autochtoon zijn, hebben we hier dan te maken met allochtone kastanjes?

vrijdag 24 september 2010

SITUATIE BOERDERIJUM MORGEN IN DVHN

Op deze archieffoto ziet u bedienend personeel van Stichting De Zijlen. Het gegeven dat er sinds de opening van de Boerderijum, april vorig jaar, weinig voor ze te doen is is op Beijumnieuws uitgebreid beschreven. 

Duizenden mensen in Beijum wilden de afgebrande Boerderij terug. Het staat er nu anderhalf jaar en, vriendelijk gezegd, het loopt niet. Morgen besteedt Dagblad van het Noorden ook aandacht aan het gebrek aan swung bij de Boerderijum.
Op www.dvhn.nl staat alvast dit: Zelfs op een zonnige woensdagmiddag weten maar weinig kinderen en ouders de weg te vinden naar de vorig jaar heropende Boerderijum. In de speeltuin spelen kinderen van kinderopvang Kiekeboe, een moeder drinkt een kopje thee op het terras, een andere moeder speelt met haar kinderen, maar dat is het wel. "Het is hier eigenlijk altijd heel rustig", zegt Gerda van der Molen, werkzaam bij De Zijlen, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. De Zijlen exploiteert de theeschenkerij bij de kinderboerderij en speeltuin. "Maar dat we nou veel thee schenken", zegt Van der Molen, "nee, dat niet." Zaterdag meer in Dagblad van het Noorden.

INNERSDIJK BEVESTIGT KOMST INFORMATIEPUNT

Vanmiddag werd in Innersdijk de bevestiging gegeven van wat gistermiddag reeds op Beijumnieuws stond: Er komt een informatiepunt in de voormalige slagerij van Knot. Cor Kruier, hoofd facilitair van het verpleeghuis:" We willen contact met de wijk blijven houden voor het geval er nieuwbouw komt zodat er wel een verbinding met Beijum behouden blijft." Waneer gaat het afbreken van het oude witte pand en de nieuwbouw eigenlijk van start? " Ja, goeie vraag, als we dat wisten."

De komende tijd kunt u meer berichten vanuit Innersdijk op Beijumnieuws tegen komen. Vanmiddag maakte ondergetekende een videofilm vanuit de kapsalon. En binnenkort ook een artikel over de palliatatieve familiekamer in Innersdijk. En uiteraard worden de ontwikkelingen rondom het verrijzen van het nieuwe informatiepand op de voet gevolgd.

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (11)

Foto: Atsje Straatsma

BIJ DE FRUITHANDELAAR OP DE BEIJUMER MARKT

Zijn kraam wordt altijd het drukst bezocht, en dat is geen wonder. Je kunt er fruit kopen, en daar kom je natuurlijk voor. Maar, er valt altijd wat te beleven bij de fruithandel van Zwerver. Hij doet me in de verte wat denken aan een reeds vertrokken bloemen- en plantenhandelaar die jaren achtereen de markt in de stad opvrolijkte met z'n cabareteske teksten en voordrachten. Er werd niet alleen verkocht, het publiek werd ook vermaakt. Zo ook hier, bij de kraam van Zwerver, wel niet zo uitbundig als bij de voormalige marktkoopman uit de stad, maar toch. Het lukt me amper om een normaal woord met de man te wisselen, de gekheid, grappen en grollen nemen het altijd over. Gisteren stond ik even twee minuten achter z'n kraam te filmen. Er was dit keer weinig gekheid te bespeuren, maar het was er wel gezellig. Kijk even mee.

2 OKTOBER SAM'S KLEDINGACTIE IN DE BRON

Sam’s Kledingactie in Groningen en Bedum
Op zaterdag 2 oktober vindt in Groningen en Bedum de kledinginzamelingsactie van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. U kunt dan uw goede, nog draagbare kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken afgeven bij de volgende adressen op genoemde tijden:
Bedum:
Depot Familie Kamsma, Boterdiep Zuidzijde 27, hele jaar door inzameling
Groningen:
Sint Jozefkerk, Radesingel 4, hele week voorafgaand.
Franciscuskerk, Zaagmuldersweg 67, zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur
Elim, Barkstraat 5, zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur
Emmauskerk (naast bibliotheek), Ra 4, zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur
Kerkgebouw De Ark, Haydnlaan: zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur
Salvatorkerk, Hora Siccamasingel 202, zaterdag van 9.00-12.00 uur
Kerkelijk Centrum De Bron, Bentismaheerd 1a, zaterdag van 10.00-12.00 uur

De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar de projecten van Cordaid Mensen in Nood. Voor meer informatie over Sam’s Kledingactie en de gesteunde projecten kunt u kijken op
www.samskledingactie.nl of bellen naar 073-687 1060.

donderdag 23 september 2010

EEN ECHTE NAZOMERDAG

Het was een genot om vandaag door de wijk te fietsen en te wandelen. Ik hoef het u niet te vertellen, maar toch even. Wat een lekker weertje. De vuurkorven kunnen nog even weer uit de schuur en in de tuin gezet worden. Barbecues idem dito. Op Plein Oost was het vanmiddag een drukte van belang, het plein ontpopt zich steeds meer als een regelrechte mooiweerplein. Is het koud, nat en winderig? Dan is er niks te beleven, het plein straalt in dat geval alleen maar saaiheid en grauwheid uit.
Er werd vanmiddag door veel kinderen op het verhoogde gedeelte van het plein geskeelerd. Dit ging niet altijd goed. Op de foto ziet u achter het groepje jongens die op de voorgrond staan een onzichtbare voorovergebogen locatiemanager van de Vensterwijk Beijum, Ruud van Erp, een jongetje troosten die net daarvoor erg lelijk ten val was gekomen. Huilen van de pijn.
Linksachter op de foto ziet u in de verte een paar stadswachten bezig om hun werkzaamheden te verrichten. Ze wilden liever niet close-up op de foto, maar te zien en te ruiken was dat ze in gesprek waren met een man die in kennelijke staat was. Een paar honderd meter verderop, aan de Amkemaheerd, zat een groepje mensen buiten op een zelfgecreëerd terrasje. Het zag er gezellig uit, en als ik me niet vergis zaten ze voor het huis waar met de kerst de buitenverlichting altijd uitbundig aan staat. Sterren, arreslee, kerstbomen, u kent dat wel. Zover zijn we nog niet. Maar de tijd dendert onherroepelijk door. Voordat je het weet is het weer kerst. Maar eerst nog even deze prachtige nazomerdag op de 23e september.
De nazomer (Oudewijvenzomer, Sint-Michielszomer enz.) is een periode die loopt van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer

SLAGERIJPAND PLEIN OOST HEEFT BESTEMMING


Wat heeft het lang geduurd. En wat zijn er veel 'gegadigden' voor geweest die allemaal weer afhaakten. Een groentenzaak zou er gehuisvest worden. En de laatste berichten waren dat er een snackbar in zou komen. Niets van dat alles. Vandaag zijn deze twee mannen bezig om het pand van binnen aan te passen aan de eisen van de nieuwe huurder. Weten jullie wat en wie hier nou inkomt? "Ja, het wordt een informatiepand van de gemeente Groningen over Innersdijk." Dat klonk erg concreet en tegelijkertijd erg vaag. Want waarom een informatiepand voor Innersdijk van de gemeente? Een telefoontje naar Patrimonium leverde nog niks op. En Innersdijk belt in de loop van de dag terug. Nader bericht volgt.

Update 15.00 uur. Directeur Jan van der Heide van christelijke woningbouwvereniging Patrimonium bevestigde net telefonisch dat het voormalig pand van slagerij Knot gebruikt gaat worden door Innersdijk. "Ik kan er niet teveel over zeggen, daarvoor moet je bij Innersdijk zijn. Maar het verpleeghuis zal worden afgebroken en door het pand te huren blijven ze toch op de een of andere manier betrokken bij de omgeving." Maar kunt u echt niet meer vertellen? "Nee, eigenlijk niet, dat is het pakkie an van Innersdijk. Maar stel je maar voor waarom ze een informatiepunt willen hebben. Ze kunnen van hier uit informatie verstrekken over seniorenflats, verpleeghuizen in en rond de stad, enzovoort." Innersdijk zelf heeft nog geen reactie gegeven op het verzoek om het hoe en wat rond het informatiepand toe te lichten. Maar zal het huidige informatiepunt naar het pand gaan verhuizen? Zie: http://www.zorggroepgroningen.nl/id.php?c=id_informatiepunt_start

DE BEIJUMRIJDER(32) FIETST DOOR DE TOPPINGAHEERD

Het kon wel eens de kleinste heerd van Beijum zijn. Tweehonderdvijftig bij honderdvijftig meter, meer zal het niet zijn. De Toppingaheerd ligt klem tussen enerzijds Winkelcentrum Beijum en de parkeerplaats hiervoor, zie foto, en aan de ander kant stroomt de Zuidwending. Er staat alleen maar hoogbouw aan de Toppingaheerd, en omdat het gebied zo klein is loonde het niet om er met de auto doorheen te rijden. Zelfs voor een fietsvideo is er eigenlijk te weinig bewegingsruimte, je bent er zo doorheen. Fiets even mee door de Toppingaheerd. En omdat er toch een muziekje bij moest koos ik voor het korte Beatlesnummer Michele. Het is natuurlijk geen Topingaheerd maar Toppingaheerd.
De video dateert van afgelopen maand juli.

HET JONGERENWERK VAN MJD BEIJUM


Via Jochem Bosscha, jeugd- en jongerenwerker van de MJD kwam onderstaande informatie binnen. De foto van het Trefpunt komt van de site van de MJD, de andere foto komt uit het archief. Bosscha stuurde nog een flyer op van de meidenclub maar die is nog niet oplaadbaar. Die kunt u z.s.m. verwachten.

Schatkamer 10 t/m 12 jaar:Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 15:00 tot 17:30 uur
Woensdag: 13:30 tot 15:30 uur
Buurtsportwerk: 10 t/m 14 jaar
Dinsdag en Donderdag (Stoepemaheerd)
16:30 tot 18:00 uur
Woensdag: 10 t/m 23 jaar
14:00 tot 17:00 uur
Vrijdag: 14 t/m 23 jaar (sporthal Beijum)
15:30 tot 17:30 uur
Dans: 18:15 t/m 20:30 uur (Hyves: bee-natural)
Meidenclub 10 t/m 14 jaar:
Donderdag van 15:30 t/m 17:30 uur
Tienersoos 12 t/m 16 jaar:
Dinsdag van 18:15 t/m 20:15 uur
Tienersoos 10 t/m 14 jaar:
Woensdag, donderdag en vrijdag van
15:00 tot 17:30 uur
Tienerdisco 12 t/ m 16 jaar:
1ste zaterdag van de maand 19:00 / 22:00 uur
Jongerensoos 14 t/m 23 jaar:
Vrijdag van 20:00 tot 23:00 uur

Info: Jochem Bosscha/ Giselle van Hees 06-29486952/ 06-55547528
J.bosscha@mjd.nl. g.vanhees@mjd.nl

Twan Grommers /Henny Uilhoorn 06-20922251 /06-55547505
t.grommers@mjd.nl / h.uilhoorn@mjd.nl/ Marcel Aarts
06-52230139m.aarts@mjd.

woensdag 22 september 2010

GROENE LONG WORDT AANGEPAKT

(Archieffoto)
Het wijkpark De Groene Long in Beijum wordt aangepakt. Voor de opknapbeurt is een plan opgesteld door omwonenden, natuurvrienden en professionals.Het plan bestaat uit 18 maatregelen die fasegewijs worden uitgevoerd. De eerste fase speelt zich af in het gebied tussen Amkemaheerd en Beijumerbos. Daar worden ongeveer honderd bomen gekapt en komen er 32 bij. Ook de vijver wordt vergroot.Verder wordt de sloot achter de woningen aan de Boelemaheerd verbreed. De struiken naast het fietspad aan de Boelemaheerd maken plaats voor een kruidenberm. Ook het gebied achter de huizen aan de Amkemaheerd wordt opgeknapt.
Bron: http://www.oogtv.nl/

PIANOLES KRIJGEN VAN HANS BATTENBERG

Vorige week woensdagmiddag trof ik dit tweetal in een ruimte van multifunctioneel centrum het Trefpunt.
Rechts op de foto ziet u Hans Battenberg uit Beijum, hij is violist en docent. Op http://www.hansbattenberg.nl/ staat o.a.dit: Mijn naam is Hans Battenberg en ik ben geboren in 1963. Op mijn 9e kreeg ik mijn eerste vioolles. Hoewel ik mijn tweede les begon met mijn viool aan de verkeerde kant, ik hield hem rechts in plaats van links, is het toch nog goed gekomen. Ik speel nog steeds met veel plezier en leer nog elke dag nieuwe dingen.

Battenberg gaf privéles aan een leerling. Op de vraag aan wie hij les gaf antwoordde hij: "Hij heet Julian Reitsma. In eerste instantie deed hij mee aan de zg. Ladder voor piano (SKSG-Beijum in samenwerking met St. MAF). En het beviel hem zo goed, dat hij nu privé les heeft. Het lukt heel goed allemaal en hij durfde zelfs voor publiek te spelen op de voorspeelavond."

(Ladder is de activiteitenladder van de Vensterwijk Beijum, jf)

AUTO GEMOLD AAN DE NIJENSTEINHEERD

Bron: www.oogtv.nl
Een 18-jarige Stadjer heeft dinsdagmiddag zijn woede gekoeld op een auto aan de Nijensteenheerd in de wijk Beijum. Vermoedelijk had hij ruzie met de eigenaar van de wagen. De politie kon de jongen arresteren.
Na een melding troffen agenten de geparkeerde auto in totaal vernielde toestand aan. De ramen waren ingeslagen, de spiegels kapot en de auto had deuken rondom.
Na onderzoek konden de agenten de 18-jarige verdachte in een nabijgelegen woning aanhouden. Hij bekende direct de auto te hebben vernield. Hij moest mee naar het politiebureau en is ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

BADMINTONCLUB BEIJUM BESTAAT 30 JAAR


In uw eigen wijk kunt u fantastisch sporten! Badmintonclub Beijum heeft ruimte voor nieuwe leden. Een flitsende, gezellige sport voor sociale en individuele spelers. Regelmatig worden ook (informele) toernooitjes georganiseerd en vooral voor de jeugd nog meer leuke activiteiten.
Badmintonclub Beijum bestaat dit seizoen al 30 jaar! En dus staat het hele seizoen in het teken van het 30-jarig lustrum met in mei 2011 een leuk feest.
De club traint op dinsdagavond en zaterdagochtend in de grote sporthal in winkelcentrum Beijum-Oost. Er zijn diverse verschillende speelmogelijkheden, voor elk wat wils!

Groep Dag Tijd
kinderen (8 - 11 jaar) dinsdag 17.00 – 18.00 uur
jongeren (11-14 jaar) dinsdag 18.00 – 19.00 uur
oudere jeugd (14 - 18 jaar) dinsdag 19.00 – 20.00 uur
volwassenen dinsdag 19.30 – 23.00 uur
en ook zaterdag 09.00 – 10.30 uur

Voor senioren op dinsdag zijn 3 verschillende trainingstijden mogelijk. Heeft u belangstelling, kom dan een keer langs in de sporthal. U kunt kijken, maar u mag ook gelijk meedoen. Goedkoper dan menig andere sport! Meer informatie? Kijk op onze website http://www.bcbeijum.nl/ of bel Roel van der Steen, telefoon (050) 525 99 88.

Uit de nieuwsbrief van de badmintonclub o.a. dit:
Misschien had je de banner al gezien in de hal: BC Beijum viert dit jaar haar 30e verjaardag! (een vereniging schijnt altijd vrouwelijk te zijn. Zie http://www.onzetaal.nl/advies/verwijs.php
Waar mannen dat nou weer aan te danken hebben? Enfin, er zijn al te veel mannelijke zaken (en zakken) in de wereld. Maar dit alles terzijde)
Dat gaan we natuurlijk vieren!

dinsdag 21 september 2010

KAPSALON GERRIE DE BOER(1)

Kapsalon Gerrie de Boer staat in elk geval het komende half jaar linksboven op Beijumnieuws. U ziet hem links op de foto met twee medewerkers en zijn vrouw die tweede van rechts staat. Elke maand wordt er vanuit de kapsalon zelf een artikel aangeleverd. Hieronder leest u de eerste inzending:
Kapsalon Gerrie de Boer
Door: Sanne de Vries

Achttien jaar geleden hebben Gerrie en Marjan Kapsalon Gerrie de Boer opgezet in het bruisende Beijum. Een betaalbare, aantrekkelijke salon voor de hele wijk, werkend zonder afspraak. Inmiddels is de zaak uitgegroeid tot een goedlopende onderneming met zeven medewerkers. Een veelzijdige salon met een veelzijdig team, dat u als klant veel kan bieden.

Kapsalon Gerrie de Boer werkt met het merk KEUNE. Een hip en trendy merk, dat voor ieder haartype een juiste behandeling heeft. KEUNE is zeer uitgebreid, waardoor u uw haar van begin tot eind kunt verzorgen én finishen. Daarnaast is het merk ook zeer veelzijdig: geschikt voor een alledaagse dag, maar ook voor een chique diner of een avondje uit. Bij Kapsalon Gerrie de Boer werken de zeven medewerkers met het product en kunnen zij u uitleggen welke producten het beste werken met uw haar, en hoe u deze moet gebruiken.

Extra aantrekkelijk zijn de vernieuwde producten van KEUNE, de ‘Design’-lijn. Door deze nieuwe producten wordt uw haar in beweging gebracht. Ieder haartype kan gestyled worden door Design, en iedere style kan gecreëerd worden: waar, wanneer & hoe?
In deze lijn wordt het haar optimaal beschermt door een Double Layer System (DLS) en hittebescherming. DLS zorgt ervoor dat uw haar beschermt is tegen invloeden van buitenaf. UV-straling en andere gevaren hebben geen kans om het haar te beschadigen! De hittebescherming zorgt ervoor dat u uw haar zorgeloos kunt föhnen, stijlen of krullen.

Ter introductie van KEUNE en deze nieuwe productlijn heeft Kapsalon Gerrie de Boer een leuke en aantrekkelijke welkomstaanbieding: bij aankoop van twee producten krijgt u 25% korting op het tweede product!*

Wilt u een bezoek brengen aan Kapsalon Gerrie de Boer? Dat kan! Een afspraak maken is niet nodig, u kunt gewoon naar binnen lopen en wachten op uw beurt. De openingstijden van de kapsalon vindt u samen met het bezoekadres en internetadres onderaan deze tekst.

Marjan en Gerrie hopen u snel te kunnen verwelkomen in Kapsalon Gerrie de Boer!

Openingstijden: Kapsalon Gerrie de Boer
Maandag gesloten

Dinsdag 8.30 – 18.00
Woensdag 8.30 – 18.00

Donderdag 8.30 – 18.00
Vrijdag 8.30 – 18.00
Zaterdag 8.30 – 16.00
Zondag gesloten

Stoepemaheerd 44
050-5425705
info@gerriedeboer.nl

UIT DE OUDE DOOS (32)

Daar heb je hem dan, de oude Boerderij aan de Beijumerweg en de voorloper van het huidige Trefpunt. Ondergetekende woont ongeveer vijftien jaar in Beijum maar herinnert zich niks van dit gebouw. Als iemand meer weet te vertellen over dit gebouw en wat er binnen zoal gebeurde, mail dan svp naar Beijumnieuws@online.nl

BUITENKUNST BIJ PAND49

Afgelopen vrijdagavond was ik even in Pand49. Cinemagie stond op punt van beginnen, zie bericht van afgelopen vrijdag, en het regende buiten. Koud en kil buiten, en in Pand49 was het gezellig en behaaglijk.

Naar buiten kijkend vielen me deze spelende kinderen op, zie foto. De kids speelden zo bewegelijk dat de foto op een soort van kunstwerk is gaan lijken. Hoe het kan dat het logo van de naastgelegen Aldi helder is maar de rest chaotisch en 'streperig' is me niet helemaal duidelijk. Of zal het Pand49-virus de omgeving ook automatisch kuntzinnig kunnen betoveren?

ALL YOU NEED IS LOVE IN BEIJUM

Afgelopen zaterdagmiddag stond dit busje op de parkeerplaats voor het Gezondheidscentrum. Er stond geen telefoonnummer of website op, alleen maar bontgekleurde letters die samen de woorden Tour of Love vormden. Let ook op de vele gekleurde hartjes op de bus. Even was ik in de veronderstelling dat er een geheime liefdesoperatie zou worden uitgevoerd, zodat bewoners van Beijum meer gevoel van liefde naar elkaar zouden gaan ervaren. De wijkvrede zou een kwestie van dagen zijn, iedereen zou iedereen daarna gaan huggen, met complimenten overladen, waarderen en respect als een vanzelfsprekendheid zien. Toch maar even gegoogeld, wat is de Tour of Love werkelijk voor iets? Het antwoord liet een veel weerbarstiger realiteit zien. De Tour moet een weerwoord bieden tegen huiselijk geweld.
Tour of Love All you need is love in Grunn’n
De Tour of Love is onderdeel van het speerpunt huiselijk geweld provincie Groningen.
Om jongeren goed te bereiken met dit thema hebben (door ervaringen wijs geworden) gekozen voor deze 'luchtige' insteek. VO scholen en jongerenwerk worden actief benaderd en maar scholen nodigen hen ook uit. Het thema wordt heel breed behandels maar wel binnen het kader geweld in relaties/huiselijk geweld, dus ook seksueel geweld. http://www.huiselijkgeweld.nl/interventies/tour_of_love.html

Lees aanvullende informatie in onderstaande reactie!

maandag 20 september 2010

HOE ZOU HET ZIJN OM TE HANGEN?

Er zijn nogal wat termen en begrippen die een jaar of twintig geleden amper of niet niet bestonden. Toen waren er ook al hele drukke kinderen. Maar adhd bestond nog niet. Een post traumatische stresstoornis? Schei uit, wat een flauwekul, het heette destijds gewoon dat je overspannen was. Vroeger had je hechte gemeenschappen, tegenwoordig gaat het om 'sociale cohesie.' Je keek gewoon of iets mogelijk was, nu moet het 'binnen het plaatje passen.'

De jeugd heeft altijd de neiging om samen te klitten, wat u op de foto ziet is van alle tijden. De bromnozems, de hippie's, de punkers, de leipo's, de freaks en de patatnozems, samen ouwehoeren had toch iets extra's. Volgens mij is dat met de hedendaagse jeugd niet anders. Maar kijk, daar is toch iets op bedacht, laten we ze hangjongeren gaan noemen. Want ze hangen en lummelen maar en doen niks. Ik weet niet anders dan dat het hard werken is als je tussen de 14 en 18 jaar bent. Stormachtige ontwikkelingen, onzekere periodes en zich ontwikkelende hormonen. Zijn er intensievere periodes dan de 'puberteit?' (ook al weer zo'n hokjesterm) De jongens op de foto zitten lekker te kletsen en te ouwehoeren, zoals je dat doet als je jong bent. Ik weet niet of de lezer het ook zo ervaart, maar de term 'hangjongere' heeft m.i. een te negatieve lading. Associaties met lantefanteren (prachtig woord, vindt u niet?), uit je neus eten en overlast veroorzaken liggen hier op de loer. Deze jongens zijn op weg naar volwassenheid, en ze worden door volwassenen hangjongeren genoemd. Je zou je toch het liefst met wat leeftijdsgenootjes terugtrekken, diep weg onder een of andere brug, en kletsen over de dingen die je bezighouden?
Weet u trouwens dat er tegenwoordig cursussen lantefanteren bestaan? Dat wordt dan weer 'bewust niets doen' genoemd, zie onder:
Hoera, het mag weer! Wat? Lantefanteren.
Allereerst al weer zo’n heerlijk woord. Lan-te-fan-te-ren! Gewoon niets doen, maar dan wel bewust niets doen. Je hebt er tegenwoordig zelfs workshops voor. In een tijdschrift lees is dat er de mogelijkheid is om een dag lang een cursus lantefanteren te doen. De dag duurt van 10.00-16.00 en is inclusief koffie (thee mag vast ook) met verse appeltaart en een goed verzorgde lunch. (Maar als je zo’n dag gaat lantefanteren en je moet vanalles doen, in hoeverre is het dan nog lantefanteren?)

http://carola-ontherun.blogspot.com/2010/01/lantefanteren.html
Geloof het of niet, in het westen van het land willen ze een cursus 'omgaan met hangjongeren' opzetten: In Amsterdam neemt men het initiatief om buurtbewoners een cursus ‘omgaan met hangjongeren’ te geven. Omdat hangjongeren van nature nogal schuwe wezens zijn die bovendien moeilijk met ABN bereikbaar zijn moeten de buurtbewoners maar op cursus. http://www.dejaap.nl/2010/09/cursus-omgaan-met-hangjeugd /

STRAATLEGGERS KUNNEN BEST BESCHAAFD ZIJN


Afgelopen donderdag kwam ik ze tegen. Vriendelijk groetend en aardig in de omgang. Totaal niet grof of kort voor de kop, toch een beetje het beeld dat om straatleggers heen hangt. Deze twee heren zijn al een tijdje bezig om de Holmsterheerd van een strak wegdek te voorzien.

Gaat het jongens? "Jawel, we hebben mooi werk, lekker in de buitenlucht en het zonnetje schijnt nu ook nog." Zal ik een foto van jullie maken? "Ja, doe maar. We gaan dan wel even hard aan het werk, dat lijkt wat beter op de foto."

 Ok jongens, werk ze verder. "Een prettige dag mijnheer.

"Het eens zo zware en eerzame beroep van stratenmaker is verworden tot stratenlegger. Ik vond het woord Stratenmaker mooi. Het woord is nu in de ban, omdat het woord stratenmaker geassocieerd wordt met een zwaar beroep. Dat is het niet meer. Het is door vele technische voorzieningen een stuk lichter geworden. http://www.bobbink.nl/2010/01/19/straatlegger/

BEIJUM HEEFT IN HET ALGEMEEN WEINIG SCHUURRUIMTE

Het is leuk wonen in Beijum. Ik heb hier vaak de loftrompet over getoeterd, en er bij herhaling mantra's over 'gezongen.' Heel mooi, zo'n ruim opgezette en groene wijk. Beijumers houden in het algemeen van hun wijk, buitenstaanders snappen soms niet wat er aan is om hier te wonen. Blabla, enzovoort. Ik heb eigenlijk maar een echte kritiekpunt over de 'mooi ruim opgezette wijk:' Je hebt hier bijna geen schuurruimte. Ik heb nog nooit een échte schuur gezien in Beijum. Wel bergruimteachtige 'schuurtjes' van ruim een bij twee meter. En das niet handig, om het maar even zo te zeggen, hier is niet over nagedacht bij het ontwerpen van de wijk. In een van de kinderrijkste wijken van Nederland moeten toch op z'n minst twee volwassen fietsen en drie kinderfietsen in de schuur passen? Wat gereedschap erbij, een vrieskist erin, wat buitenspeelattributen en je kunt je kont er zogezegd niet meer in keren. De eigenaren van deze motoren, zie foto, hebben zich noodgedwongen aan deze krapte aangepast. Je moet toch wat om je spullen tegen de weersomstandigheden te beschermen?

MAANDAGOCHTEND(40)

Op maandagochtend moeten de levensmiddelen weer aangevuld worden. Het is niet anders, de koelkast en broodtrommel zijn weer zo goed als leeg. U kent dat wel. Naar de Aldi dan maar even, wat moet je anders in deze dure tijden? Ok, de Lidl kan ook. En vergeet onze AH niet. Even een gewetensvraag aan de lezer: wie heeft er (vroeger)nooit wat gejat in een winkel? Eerlijk zijn! Het kleine stemmetje van ons aller duiveltje zit bij de meesten wel in het hoofd. Zeg maar het verleidingstemmetje. De meeste mensen zijn dat stemmetje de baas, maar niet iedereen. Dit bordje hangt op deze septemberochtend met kettingen aan de muur in onze Aldi. De eventuele lust tot winkeldiefstal zakt je toch diep in de schoenen bij het aanschouwen ervan. SODA staat er. Wat een vreselijk woord, het roept associaties op met sodemieter en sodom. Er blijkt een stichting overlastdonatie te bestaan die winkeldiefstal wil terugdringen. Eigenlijk zou ik de mensen van deze stichting ook een gewetensvraag willen stellen, net als dat ik dit net aan de lezer stelde: zal stichting Overlastdonatie baat hebben bij zoveel mogelijk diefstallen en aanmeldingen? Wat als er niks meer gejat wordt? Wat een onderwerp op deze frisse maandagochtend, het kan me verder gestolen worden. Maar het lelijkste bord van Beijum hangt hier in de Aldi. De week is weer begonnen en eerlijkheid zal nog altijd het langst duren.