vrijdag 31 augustus 2018

IS EEN GANG NAAR DE VOEDSELBANK VERNEDEREND?


'Vandaag besluit een moeder dat ze stopt met de voedselbank. Ik eet nog liever minder dan dat ik me zo moet laten ondervragen om aan te tonen dat ik echt de financiële ruimte niet heb’.

Bijna een jaar geleden verhuisde de Stadse Voedselbank van de Ootserhamrikkade naar de Ulgersmaweg.
Over bijna een week geleden, 2017, was er de open dag

De Voedselbank.
Volgens de een een noodzakelijk kwaad in dit liberale tijdperk.
Volgens anderen een schande

Zie bericht beneden. En iedereen moet maar zijn/haar eigen gedachten en ideeën hebben in deze.


donderdag 30 augustus 2018

SLOTDAG SPIJKER & SPELWEEK BEIJUM 2018. KERMIS!


 De Spijker en Spelweek editie 2018 te Beijum zit erop. Vandaag werd afgesloten met een heuse kermis.
Vier dagen lang konden ongeveer tweehonderd kinderen genieten van een verzorgde vakantieweek in eigen wijk.

Vanmiddag liep de Beijumblogger een kleine vijf minuten over het tijdelijke spijker-spel- en kermisterrein.

Zie foto boven. Rechts staat een heer die zich de afgelopen vier dagen verkleed over het terrein van 't Trefpunt bewoog, links staat een waarzegster met een glazen bol.
Goed nieuws: "De toekomst van Beijum ziet er rooskleurig uit."

Foto rechts, afgelopen december nam hij afscheid als stadsdeelcoördinator. Maar nooit te beroerd om vrijwillig zijn woonwijk te ondersteunen. Ruud van Erp bij de Kop van Jut (waar kinderen op konden staan).

De vrijwilligers hebben hier de afgelopen dagen weer een topprestatie geleverd.

Zie ook de video beneden.

SLEUTELBOS KWIJT? DEZE?


"Mijn moeder vond vanochtend op het fietspad tussen de Hunze en Beijum, nabij de rotonde en de fietsbrug over de ringweg deze sleutelbos."

Lezeres mailde vanochtend de foto die we zien.

Klik groter voor een beter resultaat.

Zes of zeven sleutels telt de blogger, die moeten toch gemist worden zou je denken.

Wie fietste vanmiddag over het Heerdenpad tussen bovengenoemde wijken en is onthand omdat de sleutels kwijt zijn?

Lezeres: "Ze kunnen worden opgehaald bij mij. Mocht de eigenaar zich melden, dan mag je me wel mailen. Dan geef ik het adres."

NB, het zwarte ding midden rechts, is een tag, ook wel druppel genoemd.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN


Beijumnieuws houdt nog een weekje zomervakantie.

De columns beginnen volgende week weer en in principe de Maandagochtend en de Oude Doos ook.

Ingezonden berichten, kopij, foto's en tips blijven welkom.           (Er ligt nog steeds een ingezonden bericht over de aanpak van de noordelijke wijkring Amkemaheerd op de rol).

Beijumnieuws@hotmail.com


woensdag 29 augustus 2018

ONNODIGE GEWELDDADIGE POLITIE GRONINGEN ZET ZICH LELIJK TE KIJK



Overal in het land voeren ze actie. Publieksvriendelijke actie. Bij een voetbalwedstrijd van PSV  bijvoorbeeld.

In het geteisterde Groningen gingen ze gisteren als beesten tekeer. Inslaan op mensen omdat die een vreedzame zit-demonstratie hielden tegen het geweld dat de NAM al jaren op Groningers uitoefent.
Politie Groningen. Hadden ze geen publieksvriendelijk actie kunnen houden?
Een betere Cao willen. Ja best. Maar....

De mensen die eigenlijk pal zouden moeten staan voor de veiligheid van de inwoners....

Je 'beste vriend', een slogan uit de jaren negentig is definitief ten grave gebracht. Politie Groningen ontpopte zich gisteren tot de vijand van angstige en wanhopige Groningers die vechten voor hun veiligheid.
In Farmsum beukten ze op zittende mensen in. Op vrouwen...
Die demonstreerden op een privé-terrein van de NAM. Niet zomaar slaan, doorslaan.

Duizenden mensen in de provincie voelen zich benadeeld door de NAM omdat dit zo langzamerhand terroristische bedrijf Groningers op hun privé-terrein tot wanhoop drijft.

Gisteravond postte de Beijumblogger de foto die we zien, afkomstig van een video.

Dappere helden politiemensen beukten met de gummiknuppel op zittende dames in. De zich onveilig voelende Groningers kunnen hun heil ook al niet langer bij de politie zoeken.

Zie de Facebook/reacties en de Twitter-video hieronder waarop beestachtig wordt gemept.

Facebook....en lees hoe John Lanting uithaalt naar de politie. Hij is onlangs naar Hongarije verhuist om de ellende van de 'gasoorlog' in Groningen verder te ontlopen.



Tweet John Lanting:
Update 0.00 uur, via Twitter meldt de politie de inzet van de wapenstok te betreuren. Een foutje in de aansturing was het...aldus Politie Groningen...

BEIJUMBORG (124)



De zomer heeft even wat gas terug genomen, en dat deed uw columnist ook. Twee weken naar Frankrijk, waar ik - met het zicht op de Mont Ventoux – met een boekje aan het zwembad lag, onder de eikenbomen in de tuin van mijn zusje. Familiebezoek wordt op die manier echt een aangename bezigheid.
 In ruil voor een verblijf aldaar kookte ik voor haar en nam ik stapels met blikjes bier mee, van een bekend merk uit het oosten des lands. Zij vindt het Franse bier gewoon wat minder lekker, en ik was deze keer met mijn autootje, dus dat schikte. Bovendien konden er nu ook wat flessen rode wijn uit de streek van de Côtes du Rhône mee terug, door mij o.a. alvast ingeslagen voor het kerstdiner. ‘Nur Mundvorrat’, heet dat….
Bij terugkomst hoefde ik het gras nog niet te maaien, en hingen de eerste druiven ook alweer blauw te worden in eigen tuin. Wat een zomertje, mensen! Mogelijk is dit het gevolg van de klimaatsverandering, ook al geloof  ik dat we ook vroeger wel eens van dit soort zomers hadden. Die van 1976 herinner ik me nog goed, ook al zat ik toen zelf vier weken in Griekenland, als 20-jarige met de Interrail en samen met een groep vrienden.
Een nogal gemixte groep, zo herinner ik me. Er waren wat studenten bij (eentje daarvan is nu een internationaal erkend Amerika-deskundige, een ander hoogleraar in Nijmegen), enkele vrienden van de middelbare school en mijn goede vriend Jan. Jan kende ik al vanaf de kleuterschool: ook al scheidden zich na de lagere school onze wegen (hij ging naar de ambachtsschool, ik naar het gymnasium): we bleven altijd dikke vrienden.  ‘Jan de timmerman’ plooide zich moeiteloos  in dat tamelijk intellectuele gezelschap in Griekenland: hij had een cassettedeck mee, waarop we eindeloos bandjes draaiden met muziek van Boudewijn de Groot en Cat Stevens.  We zwommen in zee, verbrandden onze billen op de rotsen van het eiland Amorgos (en belegden ze ‘s avonds met komkommerschijfjes….), we dronken goedkope wijn (retsina!) en aten souvlaki.
Aan die vakanties, en vooral aan die goedmoedige Jan bewaar ik warme herinneringen. Hoe jammer is het niet dat hij enkele jaren later bij een ongeluk op een bouwproject ergens in Nederland het leven heeft gelaten. Ik mis hem nog altijd, ook al is dat inmiddels al bijna veertig jaar geleden. Als ik over een paar weken met het zicht op Amorgos opnieuw wat vakantiedagen ga zitten opmaken zal ik aan die verbrande billen van Jan denken en aan Cat Stevens, en ook een glaasje retsina op zijn zielenheil drinken. Yamas!!
Han Borg

VANDALISTISCH TUIG SLAAT WEER TOE OP TIMMERDORP BEIJUM


'MINSTENS 1500 EURO SCHADE'

"Hier balen we enorm van. Gaan we voor zeer weinig geld tweehonderd kinderen een fijne vakantieweek bezorgen in eigen wijk, dringen 's avonds laat of afgelopen nacht een paar duistere figuren het terrein op om een schaftkeet die we hebben gehuurd dik onder de graffiti te spuiten."


Je zou bijna denken dat vernielzuchtige lieden in de wijk gevoel voor timing hebben. Precies een jaar geleden ontstak een groot gedeelte van de wijk en de stad Groningen (want uitgemeten in verschillende media) in woede omdat Kinder-Timmerdorp Beijum helemaal in puin was geslagen, zie nog eens dit bericht. Bouwwerken van kinderen kapotslaan, hoe laag wil je het hebben?


De vrijwilligers en het bestuur van de Spijker en Spelweek, alsmede het bestuur van 't Trefpunt keken vanochtend bij het betreden van het terrein vreemd op. Willen ze aan de derde vakantie-spelweek beginnen, zien ze de koeienletters VAB op een oranje wagen gespoten.

Een bestuurslid vanmiddag: "Alsof ze willen laten zien dat ze er toch nog zijn, de timmer-bouwwerken van de kinderen zijn onaangeroerd gebleven, waarschijnlijk omdat ze bang waren dat er camera's hangen." 

En nu dan? Zijn jullie hiervoor verzekerd?

"Ja, maar we hebben een eigen risico van 1500 euro, we zullen de gehuurde wagen toch weer in oorspronkelijke staat terug moeten brengen. Dit gaat in de papieren lopen."

De feestvreugde is er vandaag bij de deelnemende kinderen niet minder om, maar de bestuursleden van de spelweek en van 't Trefpunt voelen een domper. Biedt je met veel enthousiasme en inzet tweehonderd kinderen uit de wijk een prachtige low-budget vakantieweekje aan, zorgen duistere figuren er bij nacht en ontij voor dat de kosten van het evenement anderhalf duizend euro duurder uit gaan vallen.

dinsdag 28 augustus 2018

NU WEL TIMMERDORP BEIJUM (Spijker en Spelweek)



Gisteren waren er nog geen zaag- en timmeractiviteiten op het terrein van het Trefpunt te bespeuren, vandaag eens te meer wel.

De hele berg hout dat al bijna twee maanden op het terrein lag opgestapeld is verdwenen, zie afbeelding links, er is een heus dorp van gemaakt. Wordt ook nog van gemaakt, zie afbeeldingen, tegen half twee vanmiddag gemaakt.

Weer met een draaiende camera door het kinderdorp te lopen is bijna een herhaling van zetten, zie ook het het bericht van vorig jaar met video
Zie ook de slotdag van editie 2017, met foto's en video
Een wandeling door Timmerdorp Beijum in 2015...
Wat was het twee jaar geleden heet

Foto rechts, het Trefpunt heeft een prima keuken, en vandaar uit wordt dagelijks de innerlijke mens gesterkt.

Foto beneden, en wie zegt dat meiden niet kunnen timmeren?

Lekker weertje, vrolijke kinderen, enthousiaste begeleiding, goed te eten en te drinken.

Spijker en Spelweek Beijum 2018 kan niet meer stuk....(en wil het vernielzuchtige tuig even wegblijven?)

maandag 27 augustus 2018

VARKENTJE RUND OP 'TIMMERDORP' BEIJUM



"Mijnheer Varkentje Rund is er ook, het zou aardig zijn als je daar even aandacht aan besteed en er een foto van maakt."

Al het hout voor Timmerdorp Beijum ligt vandaag nog onaangeroerd op het terrein van het Trefpunt. Maar tijdens deze eerste dag van de Spijker en Spelweek, editie 2018, wordt er wel voluit buiten gespeeld.


De Beijumblogger liep tegen half drie vanmiddag even het vakantie-terrein midden in de wijk op en hij zag alleen maar blije en tevreden kinderen.

Aan de picknicktafel zat, en een der organisatoren wees ondergetekende erop, een man met een grote donkere bril op die bekend is van Varkentje Rund, een populaire animatieserie van het kindertelevisieprogramma Klokhuis. Zie foto's boven en linksboven. Het was te druk om Varkentje vragen te stellen, daarvoor was hij te intensief met de kinderen bezig.

Michiel Hoving is de echte naam, Groninger van geboorte, zie informatie beneden.

Verder, bekijk de foto's.

En ook de video, anderhalve minuut impressie van dag 1 van dit vakantiefestijn in eigen wijk.

Wat een enthousiasme, en wat een ideaal weer, niet te heet en niet te koud.
Bekijk de video.

Het is typisch Varkentje Rund: slim genoeg om een oplossing te vinden voor een probleem, maar te dom om in te zien welke problemen daaruit kunnen ontstaan. Michiel Hoving (47) is de maker van deze animatieserie, waarvan, zonder regelmaat, soms een aflevering is te zien in Het Klokhuis. 
Hoving maakt de filmpjes van een kleine twee minuten in zijn eentje, thuis in zijn antikraakwoning in Groningen. 'Ik heb geen specialisme: ik ben geen supergoede tekenaar, de begintune is niet héél goed, de verhaaltjes zijn vaak flauw. De timing is hopelijk sterk, maar soms ook dat niet eens. Het punt is: ik kan al die dingen een beetje en doe dus alles zelf. Dat maakt Varkentje Rund bijzonder.'
Volkskrant



zaterdag 25 augustus 2018

ALLES IS KLAAR VOOR DE SPIJKER EN SPELWEEK (Timmerdorp Beijum)




"Er mogen alleen kinderen op de foto die geen gekleurde sticker op hun shirt of truitje dragen."

Het hout voor Timmerdorp Beijum ligt al weken klaar op het terrein van het Trefpunt, zie foto helemaal beneden. Er staat ook een soort van tribune klaar op het terrein, alsof er een voorstelling zal worden gehouden. Overmorgen begint de vijfde (als de blogger zich niet vergist) editie van de Spijker en Spelweek van Beijum.

Gisteren konden kinderen zich reeds inschrijven (door of met hun ouders) in het Trefpunt. En wel bij de tafel waar we twee dames, Liesbeth (links) en Marcella zien zitten, twee dames die zich de komende week uit de naad zullen gaan werken om tweehonderd (!) kinderen een aangename vakantie-week in eigen wijk te bezorgen. Zie foto boven.

Vanzelfsprekend doen genoemde dames dat niet alleen, er staat maandag een heel team van vrijwilligers en een enkele professional klaar om de kinderen te begeleiden.

Zie ook het voorgaand bericht Er hebben zich nog een paar vrijwillige ouders aangemeld om mee te helpen om de Spijker en Spelweek wederom tot een succes te maken..

Terwijl ondergetekende dit bericht schrijft wisselen regenbuien en zon elkaar af. Timmerdorp Beijum zal onder normale zomerse Hollandse weersomstandigheden worden gebouwd. Een regenbui kan, maar je moet er toch ook niet aan denken dat het festijn voor de kids onder de tropische omstandigheden zouden plaatsvinden zoals we die twee, drie weken geleden hebben beleefd.

We beleven de digitale privacy-tijden, tijdens de Spijker- en Spelweek zullen kinderen die niet op de foto mogen een gekleurde sticker op hun kleding dragen. Althans niet close up. Een overzicht-foto van pakweg tien meter afstand zal, mag en kan geen probleem zijn.

Dit heeft de organisatie van de Spijker en Spelweek zo besloten.
Een prima oplossing wat betreft deze blogger. Helder. Duidelijk.



dinsdag 21 augustus 2018

SPIJKER EN SPELWEEK HEEFT NOG VRIJWILLIGERS NODIG



"We hebben jeugdige begeleiders genoeg, maar waar we nog behoefte aan hebben is aan volwassen mensen die vanaf komende maandag tot en met donderdag de Spijker- en Spelweek mede zouden willen begeleiden."

Het is bijna weer zover. Geniet vooral nog even van de zomervakantie, maar die is toch echt eind volgende week afgelopen. Traditioneel wordt in de laatste week van genoemde vakantie een Spijker- en Spelweek aan kinderen uit de wijk aangeboden. Tot 2013 heette de minivakantie in eigen week steevast de Bonte BeijumExpress, in 2014 werd i.v.m. bezuinigingen overgegaan naar het concept dat we nu hebben.

De lol is er sindsdien niet minder om geworden, zie nog eens dit bericht

Het hout ligt klaar, zie afbeelding links en aanstaande maandag gaan de poorten van het Trefpunt weer voor vier dagen open voor de kinderen. Raden hoeveel?

Echt waar, er doen tweehonderd (!) kinderen mee aan de komende Spijker- en Spelweek.

Zijn er nog volwassenen die zich deze dagen willen inzetten om deze mini-vakantieweek voor zoveel kinderen te laten slagen?

Beloning:

  1. Alle dagen niet hoeven koken, want elke dag wordt een warme maaltijd geserveerd.
  2. Dankbare kindergezichten die waarderen dat je er bent.
  3. Leuke collegiale contacten, prettige werk (ook een beetje mee vakantie vieren...) sfeer.

www.spijkerenspelweek.nl Of aanmelden bij het Trefpunt.
De week wordt afgesloten met een gezamenlijke (begeleiding) diner....

maandag 20 augustus 2018

BEP WOONT MET LONGZIEKTE COPD OP KEIHARDE VOCHTIGE BETON...


"Ik ben longpatiënt en ik kan hier echt niet tegen, het is hier vochtig en als dit zo doorgaat ga ik in een hotel zitten en zal ik de kosten bij de woningbouwvereniging gaan declareren."

Zesenzeventig jaar is ze. Naast haar bed staat een zuurstofpomp en als ze in haar scootmobiel op stap gaat heeft ze ook vaak zuurstofapparatuur bij zich. Beijumse Bep.

Sinds ongeveer twee weken is het woongenot van Bep drastisch minder geworden. Zie haar op de bovenste foto midden in haar aanleunhuisje aan de Bunnemaheerd zitten.

Ze leeft op koude harde beton nadat haar laminaatvloer noodgedwongen verwijderd moest worden. Wanhopig trok ze bij de Beijumblogger aan de bel. "Ik zit klem en wil geholpen worden en weer gewoon kunnen wonen, ik weet niet waar dit eindigt."

Vertel Bep, wat is er aan de hand. 
"Het was negen augustus en na een paar zeer hete dagen begon het plotseling hard te regenen. Ik zat met familie in de tuin en we zeiden nog tegen elkaar dat het zo prettig was dat het eindelijk een beetje ging afkoelen. Plotseling hoorden we een knal in de keuken en via de afvoer van de vaatwasser kwam een partij water en modder naar boven stromen, het gutste er gewoon over. Binnen een korte periode stond de hele vloer blank, mijn kamer leek wel een zwembad er lag minstens tien centimeter water in."
Hoe kwam dat dan?
De riolering bleek verstopt te zitten, het water kon niet weg. Mijn familie heeft afgelopen februari juist nieuwe laminaat voor me gelegd maar door de overstroming van water en modder is dat helemaal kapot gegaan en het stonk ook behoorlijk." (Zie de vaatwasser op de linker foto achterin de hoek staan)

Laminaat eruit en jij leeft op een kille betonnen vloer. Wat nu? 

Met een waterstofzuiger, teiltjes en doeken  werd 'het zwembad' verwijderd....
"Het vervelende is dat ik geen inboedelverzekering heb, die heb ik wel direct geregeld na wat er gebeurt is maar de verzekering zal dit niet gaan vergoeden."

Nee, dat snap ik. Maar dit is toch een huurhuis?

"Ja, ik huur dit via WoonZorg. Die moeten toch aansprakelijk zijn voor wat er gebeurd is, een riolering hoort toch bij het onderhoud van het huis?"

Zou je denken. Doen ze daar moeilijk over? En doet de vaatwasser het al weer?

"Ze zijn nog niet over de brug gekomen en ondertussen zit ik hier maar op het beton. Ja, de vaatwasser doet het weer, maar weet je dat ik die tweeënhalf maand geleden nieuw heb aangeschaft omdat de oude het niet goed meer deed.?  Achteraf vermoed ik dat er niks met de oude vaatwasser aan de hand was maar dat die het niet deed in verband met de storing in de riolering."

En nu dan Bep?

Verdrietig: "Ik kan geen advocaat betalen maar kan hier zo niet lang blijven wonen. Niet alleen omdat het ongezellig is maar het is ook nog eens erg ongezond voor me om hier te verblijven."

De blogger maakte bovenstaande vier foto's. De afbeelding rechtsonder is gescand uit het schaderapport.

Bep heeft COPD. Ze mag en kan niet te lang zo in deze situatie verblijven. 

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
LONGFONDS

zondag 19 augustus 2018

24-31 AUGUSTUS ACTIEKAMP CODE ROOD TEGEN GASWINNING/AARDBEVINGEN



KOMT ER NOG EEN DAVERENDE KLAP ALS GEVOLG VAN GASWINNING DOOR DE NAM?

Op verschillende plekken in de wijk Beijum hangt een Genoeg is Genoeg-sticker van Code Rood.org aan een lantaarnpaal geplakt.
Zie ook bovenstaande afbeelding, gemaakt langs de oostelijke wijkring van Beijum.

Wat is dat Code Rood eigenlijk?


Code Rood is een samenwerking van mensen die strijden tegen de fossiele industrie en haar macht. Dit gaat dus om alle vormen van olie, gas en kolen. De belangrijkste gedachte die deze mensen delen is dat klimaatverandering en de schade veroorzaakt door de winning van fossiele brandstoffen, niet gestopt kunnen worden met enkel individuele acties. We komen in actie tegen de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de winning, verscheping en verbranding van fossiele brandstoffen, én komen in actie tegen de overheden die deze bedrijven grenzeloos hun gang laten gaan.
Het is al weer een tijdje stil onder de bodem van Beijum.  Zie het bericht op Beijumnieuws van 8 januari dit jaar als gevolg van 'Zeerijp.'
Beijumborg een week later

Maar schijn bedriegt of kan bedriegen.

Je weet het niet, komt er nog een echte daverende klap als gevolg van gaswinning door de NAM?

Aan alles merk je dat 'de politiek' en de NAM geen boodschap hebben aan angstige zich niet serieus genomen voelende Groningers. Geld is veel belangrijker dan de veiligheid en het welzijn van de Groningers.

21/8, 22.12 uur...

Tijd voor rigoureuze actie, aldus Code Rood. 


Op https://code-rood.org/index.php/nl/pers/ staat verder:



In de laatste week van augustus komen in Groningen honderden burgers in verzet tegen de gaswinning. Van 24 tot 31 augustus organiseert Code Rood en actiekamp met een inhoudelijk programma over de gevolgen van de gaswinning, inspirerende sprekers en verschillende actietactieken. Vanaf 28 augustus vindt er een massale zitblokkade plaats bij het NAM tankenpark in Farmsum (bij Delfzijl) met als doel de gaswinning ernstig te ontregelen. De deelnemers eisen een snelle en onvoorwaardelijke stopzetting van de gaswinning en een rechtvaardige schade-afhandeling.
Code Rood is een horizontaal georganiseerde beweging en zet massale burgerlijke ongehoorzaamheid in tegen de fossiele industrie en voor het klimaat. Op 4 juni 2017 blokkeerde ruim 300 mensen succesvol de OBA  kolen overslag in de Amsterdamse haven.

donderdag 16 augustus 2018

STUDENTENFEEST BIJ DE KARDINGERPLAS IN KADER VAN DE KEIWEEK


Waar is het feestje?
Dáár is het feestje!

Heel Beijum wordt momenteel getrakteerd op muziek dat vanaf de Kardingerplas richting de woonwijk galmt. En vast en zeker dat Lewenborg en Ulgersmaborg ook mee kunnen genieten.
Een paar duizend nieuwe studenten vieren vandaag een feestje tijdens de vierde dag van hun introductieweek in de stad Groningen, ook wel Keiweek genoemd.

Het bier vloeit er rijkelijk, dat is vanzelfsprekend niet negatief bedoeld, de studententijd mag naast het blokken en stevig studeren ook een feestperiode zijn. 

En trouwens, de Beijumblogger liep tegen vier uur vanmiddag over het festival-terrein, studenten kunnen ook heel sportief, sociaal en gezond bezig zijn.

Er wordt ge (beach)voetbalt, ge(beach)volleybalt, (sumo)geworsteld, in een soort van zeep-zwembad gegleden.

Bekijk de foto's. En aanschouw desgewenst ook de video die vanmiddag is gemaakt. Zie helemaal beneden.

Ga eventueel nog even die kant op, het feestje duurt tot 19.00 uur vanavond (wat een beschaafde tijd, dames en heren studenten!) en de toegang is vrij voor iedereen toegankelijk.

Foto rechtsonder, naast beveiligers zijn er ook EHBO-ers aanwezig.

Elk jaar staan er weer duizenden studenten te springen om te beginnen aan hun studententijd en dit jaar hoor jij hierbij! Om een vliegende start te maken met jouw studentenleven en om jouw nieuwe studentenstad te leren kennen en ontdekken is er de KEI-week. Maandag 13 augustus begint deze fantastische week en het duurt tot en met 17 augustus. Met zo’n 12 tot 15 andere eerstejaarsstudenten zul jij onder leiding van een aantal ervaren ouderejaarsstudenten in een groep Groningen gaan verkennen.

De KEI-week bestaat dit jaar 50 jaar! Om dit te vieren worden student en stadjer uitgenodigd op het Lustrumfestival bij Kardingerplas. Het Lustrumfestival staat in het teken van dansen, chillen en genieten. Doe mee met leuke activiteiten en spellen van verschillende studentenverenigingen of geniet van een drankje aan het water. Het terrein is goed bereikbaar met de fiets, maar er rijden ook bussen.

https://www.keiweek.nl/programma/
Zie ook NOS.NL







EXCUSES DAGBLAD VAN HET NOORDEN VOOR ARTIKEL (KOP) 'TOKKIEBUURT BEIJUM'


DvhN, zaterdag 4 augustus
"Ik baal enorm van de kop die uiteindelijk boven het artikel terecht is gekomen, die is vervelend en onjuist. Namens mij en de hele redactie Groningen van Dagblad van het Noorden excuses aan Beijum hiervoor."

Het hakte er anderhalve week geleden in bij veel Beijumers. Een groot artikel in genoemde krant over hun woonwijk waarvan de kop suggereerde dat het een 'tokkiebuurt' zou zijn.

Zie nog eens dit bericht (met reacties). Wat kwam er een boosheid los

Eergisteren nam de Beijumblogger contact op met de schrijfster van het bericht, Maaike Borst.
Die reageerde eerlijk en oprecht, zie de openingsquote van dit bericht. Excuses, dit had zo niet gemoeten.

Ze vulde aan: "In de tekst wordt een meisje geciteerd die had gezegd 'Ze zeggen weleens: je woont in een tokkiebuurt.  Dát had de kop moeten zijn. Omdat er tijdens de opmaak een kortere kop nodig was, is ze zeggen weleens weggevallen. Heel ongelukkig en onjuist dat er is komen te staan 'Je woont in een tokkiebuurt.' Vooral ook omdat het geciteerde meisje in de tekst de uitgesproken zin ook nog aanvult: 'Dat vinden wij niet.'"

Er is geen aanleiding om aan de uitleg van Maaike Borst te twijfelen, de vernietigende kop boven het artikel is tot stand gekomen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. "Wij willen Beijum echt niet zo neerzetten in Dagblad van het Noorden, achteraf had ik liever dat hele tokkie-verhaal en bijbehorende kop in het artikel achterwege gelaten."

 Vond je dat de wijk Beijum in het artikel aan het woord was, zoals de naam van de wijken-serie suggereert? " Nee, het is natuurlijk niet representatief voor heel Beijum, maar het was een journalistieke keuze, een insteek, om enkele jongeren uit de wijk aan het woord te laten."

Er werd een open zenuw in de wijk geraakt door het bericht, zoals ondergetekende op 4 augustus reeds beschreef.

In een nog niet zo heel oud verleden steigerden veel Beijumers regelmatig omdat genoemde krant in hun ogen weer eens vernietigend over hun wijk berichtte. Marjo van Dijken, oud voorzitter van de bewonersorganisatie, is eind afgelopen eeuw wel eens op hoge poten naar de stadsredactie toegegaan om verhaal te halen en om te vragen of het 'eindelijk eens een keer afgelopen kon zijn met dat negatieve gesodemieter qua berichtgeving over Beijum.'

Nog steeds hebben redelijk wat Beijumers het gevoel zich te moeten verantwoorden voor dat ze wonen waar ze wonen. 'Woon jij in Beijum?' Meelijwekkende blikken.

Hoe lang duurt het voordat je als wijk van een stigmatiserende negatieve imago afkomt?

Vingertje wijzen naar de rol van Dagblad van het Noorden is al te gemakkelijk, de wijk is niet gebaat met een slachtofferrol. Toch, als er wat lulligs in de wijken Helpman, Kostverloren, Zeeheldenbuurt, Vinkhuizen of Selwerd gebeurt, wordt vaak alleen de straat genoemd (in Groningen) in de berichtgeving. En niet de wijken. Waarom dan meestal wel in het geval van Beijum?

Een boze Beijumer vertolkte het ooit aldus: 'Als er in een heerd in Beijum een vieze scheet (overval, steekpartij, schietpartij, hennepplantage e.d. JF) wordt gelaten, dan laten ze in het Dagblad van het Noorden in een artikel daarover de hele wijk stinken.'

Sterk dat de krant excuses aanbiedt. Waarom niet eerlijk en kwetsbaar durven zijn richting de lezers? Wordt altijd gewaardeerd. Nog een kleine aantekening, het zou Dagblad van het Noorden extra sieren als het ook zou aandurven een rectificatie in de eigen krant te plaatsen. Daarin werd de fout immers gemaakt. Trouw, NRC en de Volkskrant hebben een Ombudsman/vrouw in dienst.
Zou het Dagblad ook een dergelijke kritische functionaris in dienst hebben gehad, dan zou die in deze 100 % zeker op een rectificatie en excuses hebben aangedrongen. 

Beijumer Han Borg, interviewer columnist en radio-man schreef op 5 augustus een vlammende reactie. Woedend was ie. 

Han, naar aanleiding van de gemaakte excuses, hoe kijk jij nu tegen deze kwestie aan?


Kop d'r veur!
Han Borg....
(Bijna) heel Beijum schoot in de stand ‘woedend’  toen er onlangs een sfeerartikel in het Dagblad van het Noorden verscheen over de wijk. De auteur van dit DvhN-verhaal - journaliste Maaike Borst - geeft toe dat de kop zeker niet de lading van het verhaal dekte. Die kop luidde: ‘Jong in Beijum: je woont in een tokkiebuurt’, en bleek volkomen uit zijn verband gerukt te zijn. Want de door haar geïnterviewde jonge Beijum-bewoner had juist ontkend in zo’n buurt te wonen, toen ze er door anderen (buiten Beijum woonachtig) op gewezen werd dat de wijk als ‘tokkiebuurt’ bekend stond.
Zelf was ik ook razend, en heb in een eerste reactie geschreven dat de schrijfster van het artikel met een betere doorsnee van de bewoners van Beijum had moeten praten, en vooral ook dat ze beter op had moeten letten toen er een kop boven dit artikel werd geplaatst. Die kop: daar baalt ze van. En terecht!
Blijft staan dat je, om een volledig beeld van een wijk te schetsen, toch echt met een bredere groep moet praten dan slechts met de jongere garde. Borst zegt dat dat een ‘journalistieke keuze’ was, en we hopen dan ook dat ze eens terug komt en met meer mensen – ook uit andere leeftijdsgroepen - gaat praten. Het hoeft heus niet een ‘he joechei, wat zijn we blij!’-verhaal te worden, want ook over Beijum valt in nuances te schrijven. Maar evenwichtiger mag het zeker zijn, wat mij betreft.
Tenslotte nog even over de geïnterviewden in dit artikel, te weten: jongeren in Beijum, die zich kennelijk nogal verveelden. Afgezien van het feit dat ieder kind recht heeft om zich te vervelen (een prachtige stelling die ik ooit las, en waar ik het volledig mee eens ben: ze geldt ook voor volwassenen, trouwens) ben ik van mening dat een actievere input van die jongeren gewenst is. Dus: niet zitten wachten op informatie over een uitkering (zoals het kader bij het artikel van Borst suggereerde), maar zelf actief de arbeidsmarkt op gaan – als we de kranten mogen geloven wordt het tekort aan arbeidskrachten steeds groter. Ook mijn drie dochters hebben allemaal achter de kassa gezeten en daar in ieder geval geleerd dat werken je doet beseffen dat het geld niet aan de bomen groeit.
Moedig van Maaike Borst om te erkennen dat het een (tenminste gedeeltelijke) miskleun was, dit DvhN-verhaal, en dat in ieder geval de kop boven het verhaal echt anders had moeten luiden. Beijumers – jong én ouder - mogen trots zijn en blijven op hun groene wijk, waar het leven voor de meesten gewoon goed is.

Han Borg interviewde o.a. Adriaan van Dis en Sonja Barend
Sinds november 2015 schrijft hij wekelijks zijn Beijumborg voor Beijumnieuws.

maandag 13 augustus 2018

MULTICULTURELE ZWANENFAMILIE OVER DE WIJKRING IN BEIJUM

Gracieus liepen ze over de weg. Majestueus misschien wel. Automobilisten stopten vol eerbied, het duurde wel een minuut voordat de hele familie was overgestoken.

Zie foto, vanmiddag om vier uur gemaakt. De noordelijke wijkring ter hoogte van de Wilkemaheerd (rechts) en de Eilardaheerd.
Aan beide kanten van de weg water waarin eenden en zwanen kunnen zwemmen.
De foto is té mooi om op te sparen voor de weekendserie 'Natuur in en rond Beijum.'

Het jeukt, deze moét direct online. Hoe mooi natuur-wijk Beijum is. Een wijk waarin tegen de 125 nationaliteiten vreedzaam samenwonen en waarin op een eenvoudige maandagmiddag zomaar opeens twee blanke zwanen de weg oversteken met in hun kielzog vijf halfbloedjes. Een multiculturele zwanenfamilie zogezegd.

De lezer moet de fantasie-uitbarsting van de blogger bij het beschrijven van het tafereeltje maar even vergeven.

Wat wel even moet, nou ja moet, in Lewenborg staat een waarschuwingsbord langs de wijkring: pas op overstekende zwanen.
Dat zou hier, foto, ook niet verkeerd zijn.

donderdag 9 augustus 2018

HOERA HET REGENT!

 
Normaal gesproken is regen de vijand van vakantievierders. Maar niet dit tijdens deze merkwaardige zomervakantie. Wat een feest, het regent.

De Beijumblogger is vandaag teruggekeerd in het Beijumse en hij zal heel af en toe een bericht op Beijumnieuws laten binnendruppelen.

Over druppelen gesproken, wat heeft het de afgelopen pakweg anderhalf uur even heerlijk gehoost.
Sommige stukken bermen liggen er rood verkleurd uitgedroogd bij in de wijk, de natuur smacht naar water.

Beijumnieuws houdt nog even vakantie, er zijn berichten ingezonden over o.a. de aanpak van de noordelijke wijkring, waarvoor dank. Publicatie volgt later.

Nog even over de twee voorgaande DvhN/berichten. Wonderbaarlijk hoe vaak die zijn gelezen, door veel meer mensen dan dat er abonnee-houders in de wijk zijn. De blogger houdt het in eerste instantie op een open zenuw in de wijk. Veel Beijumers voelen een trigger als het Dagblad weer eens in hun ogen negatief over de wijk schrijft. De inhoud van het krantenbericht was eigenlijk helemaal niet zo verkeerd, maar noem het beter een reportage dan een ´Wijk aan het Woord.´ Ongelukkige kop, maar daar kan de journalist in de regel weinig aan doen. Ondergetekende heeft niet de indruk dat het de intentie van het Dagblad is geweest om Beijum als Tokkie-wijk neer te zetten.

Wordt later vervolgd.

Geniet van de regen tijdens deze vakantie. Nooit gedacht dat dit nog eens een oprechte vakantie-tip zou worden/zijn.

zondag 5 augustus 2018

EEN ZEER BOZE WIJK BEIJUM AAN HET WOORD


'Verhaal slaat nergens op. Lijkt mij dat wij een reactie richting Dagblad moeten sturen. Met name degenen die een abonnement hebben.'
'Goed: zo verlies je als krant snel je laatste abonnee’s in deze wijk, waar ikzelf al 24 jaar met heel veel plezier woon.'
'Het voelt een beetje alsof Beijum het pispaaltje van de klas is. Altijd word er tegen aangeschopt. Zo raakt de wijk ook echt nooit zijn negatieve naam kwijt.'

Zeer veel boze Beijumers reageren op het bericht over hun wijk dat gisteren in Dagblad van het Noorden stond (en nog staat). Zie het voorgaand bericht.

Een verbazingwekkend stuk waarin gepretendeerd wordt dat de grootste wijk van Groningen 'aan het woord' is.
Stel je voor dat de krant net zoals tien jaar geleden nog het nieuws-monopoly in Groningen zou hebben, dan was de woede niet aantoonbaar, via het geschreven woord, naar buiten gekomen.

Leve het internet, waarop mensen niet langer afhankelijk zijn van wat een paar lieden over een bepaald onderwerp (politiek, een wijk, etc.) in een krant schrijven.

Lees de boze reacties, tegenwoordig hoofdzakelijk via Facebook, over deze jongste uitglijder van Dagblad van het Noorden. Beijumers pikken het niet langer.

Zie beneden, dit is de wijk Beijum écht aan het woord.
(Onderstaande Facebook-bericht + reacties en Twitterbericht moeten even opladen)

Update 18.18 uur. Lezer en columnist van Beijumnieuws, reageert: 
“Drone stort neer bij crèche: peuter loopt gekneusde voet op”. Deze kop stond een tijdje geleden boven een stuk in het Dagblad van het Noorden, dat geschreven werd door Maaike Borst. Dat is dezelfde journalist, die nu meent om eens even flink te moeten uitpakken richting de wijk Beijum waar die drone destijds pardoes uit de lucht viel. 

We wonen in Beijum dus in een tokkiebuurt, zo leiden we af uit de kop van het Dagblad-artikel. Ongetwijfeld zal haar verdediging zijn dat ze de kop van het artikel (te weten: Jong in Beijum: “je woont in een tokkiebuurt”) niet zelf bedacht heeft. En dat kan ook niet, want in het artikel zelf zijn dit de letterlijke woorden van een door Borst geïnterviewde jonge wijkbewoner, die er overigens wél aan toevoegt Beijum totaal niet als een tokkiebuurt te ervaren…..

Framing heet dit: je zegt iets puntigs over een wijk (ook al heeft de boodschapper iets totaal anders bedoeld), en páts: alles wat er in de afgelopen jaren aan positieve dingen in Beijum is opgebouwd wordt in een krantenkop de sloot in geduwd. Laat me mevrouw Borst met een krantenkop antwoorden: “Beijum is een heel gewone stadswijk”. En de rest van het artikel wil ik ook graag voor haar schrijven, zonder de problemen van een gewone Groninger stadswijk te verbloemen, en die ook af te zetten tegen problemen in andere stadswijken. Jazeker: er viel zo maar een drone uit de lucht, en het is waar: daarbij raakte een kleuter zo maar aan een voet gewond. Maar afgaande op statistieken is de criminaliteit in Beijum niet hoger dan in de rest van de stad, is de wijk groener dan menig andere stadswijk, en heeft het overgrote deel van de bewoners (niet tokkies zijnde, mevrouw Borst) het zeer naar de zin in Beijum. Kom er maar eens praten met de bewoners en verzin zelf uw koppen, mevrouw Borst. Of houd anders uw journalisitieke kop!

Han Borg
https://www.facebook.com/beijum.nieuws/posts/2185547241717379?comment_id=2185827471689356