zondag 30 juli 2017

PRETTIGE VAKANTIE ALLEMAAL

Het is weer zover, de blog-accu is leeg en moet worden opgeladen. Loslaten, uitwaaien, zonnen, niksen..., even helemaal geen Beijum (nieuwtjes)...

Tenzij er Brekend Beijum Nieuws is (aardbevingen, rampen of iets in die geest) en er is wifi in de buurt, dan zal ondergetekende zijn best doen om informatie door te geven. Maar anders even helemaal niet.

Het was weer een memorabel seizoen dat achter ons ligt, een zeldzame vogel streek neer in de groenste wijk van Groningen en vogelaars uit heel Europa kwamen deze kant uit, een man in een minirokje sloot zich op in een hondenkooi achter in de dierenspeciaalzaak. En er gebeurden gelukkig ook heel veel relatief 'normale' dingen in Beijum. Never a dull moment here...

Het blijft in principe onverminderd leuk om de grootste, groenste en eigenaardigste wijk van Groningen voor het digitale voetlicht te brengen.

De komende weken gaat de blogger bij zichzelf te rade of hij er nog weer een seizoen aan vast gaat knopen, of dat het tijd gaat worden voor verandering en/of hij de schrijfkoers wenst te gaan verleggen.

Binnenkort bestaat Beijumnieuws tien jaar. Tijd om de balans op te maken (vreest niet, de blog-verslaving zit erg diep bij ondergetekende...).

Alle lezers een prettige en zonnige tijd toegewenst. En vooral, voor zover (nog) mogelijk, veel gezondheid.....

BEZORGBROMMERTJES PIZZERIA WINKELPLEIN BEIJUM VERPLAATST


"Iemand van Stadsbeheer kwam langs en vertelde dat de brommers er niet meer mochten staan. Daarom hebben we ze naar de westkant van het winkelplein verplaatst zodat wandelaars voor de pizzeria en de kapper meer ruimte hebben." 

De man achter de balie van de pizzeria wond er geen doekjes om.

Afgelopen donderdag liep de Beijumblogger er naar binnen omdat het hem was opgevallen dat de bezorgbrommertjes er niet meet voor stonden maar aan de zijkant stonden geparkeerd.

Zie foto's.
Het scheelt inderdaad in de ruimte, zie boven, je kunt er nu ruimschoots fietsen bijvoorbeeld.

Kapper Gerrie de Boer, links op bovenste afbeelding, wat vind jij van de verandering? "Laat ik eerst zeggen blij te zijn met de buren van de pizzeria, ze brengen levendigheid en extra klandizie met zich mee. Dat de brommertjes zijn verplaatst is een prima oplossing omdat er nu meer ruimte is om te wandelen en te fietsen."

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (41)


Wat dit voor bloem is die we op de voorgrond zien zal de blogger zo niet weten. Om iets moois te vinden, is het niet perse belangrijk om de naam er van te weten.

Der foto is afgelopen zaterdagmiddag gemaakt. Dat moet ook wel, want vanavond begon het opeens te hozen en werd het donker.

We zien op de achtergrond een plant die zich om een regenpijp gewurmd heeft. Beijumers zijn blij met hun voortuintjes, zo ook degene die hier (foto) woont.

Er groeien ook bloemen, zoals stokrozen.

In elk geval vond een bij, of een hommel, hoe die krengen ook maar mogen heten, de bloem dusdanig interessant en aantrekkelijk dat er een kruisbestuiving van kwam.

zaterdag 29 juli 2017

BORD 25 METER VERPLAATST EN WIJST NU GOEDE RICHTING AAN


Het bord wees de verkeerde kant op...
Stadsbeheer050 heeft woord gehouden en heeft het bord dat langer dan een jaar langs de Beijumwerweg stond en de verkeerde kant op wees aangepast.

Zie eerst nog even dit bericht van twee weken geleden.

En zie nu foto boven. Het is een kleine operatie geweest, het bord hing eerst aan de tweede lantaarnpaal die is te zien, als je vanaf de rechter weg, vanaf het winkelcentrum, kwam werd je de verkeerde kant opgestuurd als je naar de Bottema- en Sibrandaheerd wilde.
Zie afbeelding rechts.

Nu hangt het bord op de fiets-driesprong als je vanaf De Hunze komt.
En warempel, vanaf dit punt moet je inderdaad naar rechts om richting genoemde heerden te fietsen.

Degenen die het bord in 2016 hebben bevestigd hebben zich gewoon een lantaarnpaal vergist.
Stadsbeheer heeft het keurig opgelost.

IS HET NIEUWE KRUISPUNT THV HET KOERSPAD VEILIGER GEWORDEN?

Links naar het Koerspad, rechts naar de Godekenheerd

Er is een nieuwe rode laag op het kruispunt Froukemaheerd/Godekenheerd/Koerspad aangelegd en het loopt een beetje naar boven om van verschillende kanten op het rode te komen, maar moet je het een drempel noemen?

Zie foto's, en zie ook het voorgaande bericht.

De tijd zal het leren of dit kruispunt, waar (bezorg)brommertjes, fietsers en auto's elkaar ontmoeten, daadwerkelijk veiliger is geworden.

De blogger is er vanmiddag met de auto en met de fiets overgereden. Hij stelt zich voor dat vooral brommers amper last krijgen van de drempeltjes en onverminderd kunnen blijven racen.

De tijd zal het leren of dit kruispunt daadwerkelijk veiliger is geworden.


VOORTGANG AANPASSING KRUISPUNT KOERSPAD


Er staat een bord met DREMPEL erop, maar de Beijumblogger heeft nog geen drempel gezien.
Wat niet is kan nog komen. Of is misschien al gebeurd, foto's zijn gistermiddag tegen 14.00 uur genomen.

Op de aankondigingsborden staat dat de werkzaamheden zaterdag 29 juli om 10.00 uur voltooid moeten zijn. Dat is nu, een kwartier geleden.

De Beijumblogger ziet nog steeds niet wat moet maken dat het kruispunt overzichtelijker is geworden, maar hij sluit niet uit dat dit aan hem ligt.

Er bij zijn weten geen struik of boom weggehaald, hoezo dan overzichtelijker? Corrigeer de blogger mocht hij het niet goed zien.

Foto's zijn vanuit de Godekenheerd gemaakt. Ondergetekende zal kijken of hij vandaag het eindresultaat in beeld kan brengen.
(Alle foto's zijn vanuit de Godekenheerd genomen)

https://beijumnieuws.blogspot.nl/2017/07/kruispunt-koerspad-froukemaheerd.html

vrijdag 28 juli 2017

DAPPERE BEIJUMERS REDDEN SCHAAP UIT DE SLOOT



Op een mooie warme avond op 28 juli 2017 liepen wij (Hilda Gretha Visser en Loes Ubels) een blokje om.. Nadat we een lekker ijsje hadden gegeten bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde liepen we door om uiteindelijk weer op het Spakenpad in Beijum uit te komen.
Al kletsend hoorden we ineens een plons vanachter het hoge riet. Er werd nog gegrapt dat dit wel een zware eend moest zijn. Toen we een klein stukje verder liepen konden we door het riet heen naar de overkant kijken en zagen daar op de dijk een kudde schapen en één schaap in het water.
Het schaap was waarschijnlijk tijdens het grazen in de berm naar beneden gevallen. Het lukte het schaap niet om zelf weer op de wal te komen ondanks meerdere pogingen. Vrijwel gelijk belden wij de dierenambulance en stonden we daar al gauw met een groepje wandelaars/ buurtgenoten.
Een tweetal mannen besloot om te lopen om zo op de dijk bij het schaap te komen. Loes belde hierop haar vriend Marcel Buurlage om met de boot te komen helpen vanuit het water.
Toen Marcel arriveerde waren inmiddels de 2 mannen gearriveerd bij het schaap op de dijk.

Waarop Marcel en een buurtbewoner in de boot stapten. Zo konden deze 4 mannen uiteindelijk het schaap om te wal trekken en duwen.
Het schaap voegde zich weer snel bij zijn kudde.. Eind goed, al goed.

Foto's + tekst: Hilda en Loes.

Update 29-7; 13.02 uur: er zijn videobeelden van de reddingsoperatie....

RECREATIEPARK KARDINGE (29)


De vrij lopende koeien in het Kardinge-gebied lijken zich er prima te vermaken.
Veel gras, lekker luieren, drinkwater bij de hand.

Zie foto.
Op de achtergrond liggen de huizen van de Nijensteinheerd.

HONDEN IN BEIJUM (65)


De dikke en de dunne. Jip en Juul. Snip en Snap.

Die associaties roept het vreemde hondenpaartje dat we op bovenstaande afbeelding zien bij de Beijumblogger op.

Zie ook het voorgaande bericht.
Amper bijgekomen van de vrijzinnige paardenkeutels trof de blogger een paar dames met honden langs de Beijumerweg..

De linker hond lijkt zijn verstand (hmmm, hebben honden niet...) er bij te houden en reageert beschaafd op de fotograaf met camera.
Maar dan het rechter kukeltje. Gaan we een beetje hysterisch lopen doen? Aanstelleritus doen? Een beetje honden-ego tentoon spreiden en janken van 'hier ben ik?'

Doe even normaal mini-hond. Moet je even eelsk lopen doen?

Kort na het fotograferen scheet het kukeltje een keutel ongeveer ter grootte van een theelepeltje.

Nait best, als BOA's hem en bazinnetje zouden hebben betrapt....

Een kilo paarden-stront in Groningen is geen probleem.

Maar het kan zomaar zijn dat zeven BOA's om je bazinnetje komen heen staan en je gaan verbaliseren omdat je een theelepeltje kak in Beijum hebt gedeponeert.

PAARDEN MOGEN VRIJ OP STRAAT SCHIJTEN, HONDEN NIET...



Daar viel een vette keutel op de weg. Zie foto boven, halverwege de anus van het paard, beter gezegd, driekwart van boven naar beneden en het wegdek. Lekker. Beijum-natuurwijk. Of?

De Beijumblogger heeft het vaker aangeroerd, hij heeft geen paard en geen hond, maar hij signaleert een nadrukkelijke rechtsongelijkheid tussen een schijtende hond en een kakkend paard.

Dinsdagmiddag, ter hoogte van de gereformeerde basisschool, Godsamme, nee, geachte gereformeerde lezers, dat is niet gepast, pardon, dat neem ik terug, Potjandorie, daar liepen twee dames te paard (liepen paarden te dames?). Klets klets klets. Daar vielen de drollen, de keutels, de vlaaien.

Foto's boven, rechts (close-up) en linksboven (vanaf een afstandje).

Een beste partij. De Beijumblogger vroeg aan de dames der wandelende en schijtende paarden; "Moet dat niet opgeruimd worden:"? Antwoord: "Nee hoor."

Niks mis met de dames te paard. Hartelijk. Genietend.
Moeten ze soms afstappen met een emmertje en schepje? Hoe kunnen ze weten of het paard onder hen ontlasting heeft gehad? Een paard met een buitenspiegel? Tou eem...
I.v.m. de zomervakantie is de school dicht, maar wat nou als er tientallen kinderfietsjes.....schoentjes.....

Maar dat terzijde.... er wringt iets.

Waarom gaan baasjes van schijtende paarden vrijuit? Terwijl baasjes van schijtende honden moeten dokken/

Reeds vijf jaar geleden schreef Beijumnieuws een bericht over deze rechtsongelijkheid.

Een stront-worp (pardon, beestje en naam..., ) van een paard staat gelijk aan het poep-resultaat van pakweg 25 schijtende honden.

Foto rechts beneden, stukje verderop, Beijumerweg, een geamputeerde honden-paaltje (zoals er zovelen in en rond Beijum staan).

Daar kwamen de dames te paard aangelopen...
Blogger sprak er een woedende vrouw met hondje aan de lijn. "Die klootzakken van een BOA's spraken me laatst aan omdat mijn hondje kort losliep. Ik zag een gespierde Antilliaan met een loslopende hond, maar die durfden ze niet aan te spreken, de lafaards. Maar ik, vrouw, dat durfden ze wel, deze mislukte agenten zonder status. Zeven BOA's om me heen, de helden. En aan het einde van de dappere groepscontrole ook nog laf vragen: "Hebt u wel een poepzakje bij u?"

Het is al weer een tijdje rustig rond de BOA's in Beijum. Maar wat een ergernis.

Moet er soms gecompenseerd worden? Jongens, meisje Boaatjes toch.
Wordt het misschienook eens een keer tijd om paardenkeutel-producenten te verbaliseren?

(Dat laatste is een beetje onaardig opgeschreven. Maar dat is om de zaak op scherp te zetten, WAAROM mogen paarden(eigenaren) onbekommerd hun vlaaien op straat deponeren, terwijl honden (eigenaren) bekeurd worden als ze betrapt worden?

Wordt het geen tijd voor een paarden-opruim zakje?

Zie ook het hierop volgende 'Honden in Beijum'-bericht.

donderdag 27 juli 2017

VOORTGANG KRUISPUNT KOERSPAD...(overzichtelijker?)


Je zult maar vlakbij het kruispunt Froukemaheerd/Koerspad wonen. Dan zul je een kilometer om moeten rijden om naar de wijkring door Beijum te kunnen komen.

Zie afbeelding boven, normaal gesproken rij je van hieruit 300 meter naar rechts om op de Emingaheerd te komen. Maar niks niet, blokkade, terug naar de Wibenaheerd,

Als je op bovenstaande afbeelding gezien denkbeeldig naar rechts rijdt, dan kom je op de wijkring.
En op het kruispunt dat we op de linker foto zien.

Gistermiddag waren daar verkeersregelaars bezig om verkeer over de wijkring te leiden, dit omdat op een kant van de weg zwaar materieel stond, zie foto's links en beneden.

Op de rechter foto zien we het nieuwe kruispunt in wording, foto is gisteravond gemaakt. Links gaat het de Froukemaheerd in, rechts naar de Godekenheerd. Een stukje naar rechts en dan naar boven gaat het via het Koerspad naar Kardinge-Lewenborg.

Het is ondergetekende nog niet zo direct duidelijk wat dit nieuwe kruispunt meer overzichtelijk maakt in vergelijking met de oude situatie. Brommers bijvoorbeeld kunnen nog net zo blijven scheuren. Of zullen er nog drempels komen? Over een paar dagen weten we meer.

(Zie hier de aankondigingsflyer)

SOCIAAL VUILNIS IN BEIJUM (37)


Het leek alsof er een doodskist bij de vuilniscontainer in het midden van de langgerekte Wibenaheerd lag. Zie afbeelding boven. Alsof je zo de deksel van de kist open kunt slaan en de overleden mijnheer of mevrouw Wibeheerdje dood kunt zien liggen.

 Gistermiddag.

Toe even, Wibenaatjes, jullie heerd staat al niet zo hoog aangeschreven in Beijum, en val de Beijumblogger daar niet op aan, hij geniet er niet van, maar waar-om pleuren jullie nou weer dit soort troep langs de weg?

Ok, terecht, dit moet genuanceerd worden, 99 % der Wibenaatjes is van goede wil. Maar die anderhalve procent aso...roep die eens tot de orde!

Welkom bij de laatste aflevering van deze sociale serie in het aflopende seizoen 2016/2017.

Stiekem denkt de Beijumblogger, en zie nogmaals bovenstaande afbeelding: 'Top toch die Beijumers? Is het zomer, wordt zomaar een gratis koelkast met vriesvak aangeboden.'
En let ook op het fietswiel.

Gratis en voor nop.

De Beijumblogger heeft geen behoefte om het wiel uit te vinden, vergeef hem de melige woordspeling zo vlak voor de vakantie, maar toch even: beste Wibenaatjes, wordt het geen tijd voor een weggeefkast?

Een gegeven paard moet je nooit in de bek kijken.
Foto linksboven...we zien een tuinstoel. Dank je wel gulle gever!

Foto rechtsboven, hebt u behoefte aan een nieuw tapijt?

Update 23.17 uur...kom op Wibenaheerd! Foto vanmiddag...
Foto links beneden. We zien een speeltje voor een kind, een pluutje, drink lekker een blikje, en ach, doe niet zo moeilijk, daar mogen toch el een paar vuilniszakken bij?
Foto rechts beneden, lastig om te beoordelen at het is. Maar waarom negatief doen?
Vast weer heel goed bedoeld.

Zie ook afbeelding beneden.
Klasse toch?

Mensen, wie kan een prima stoel gebruiken?

Toe even, goedgeefse mensen. Waar blijven de caravans, de tenten en de zwemspullen.?
Hallo, het is zomer!

woensdag 26 juli 2017

SM- SEKSMANNETJE SLUIT ZICH IN BEIJUM OP IN HONDENKOOI....


"Hij pakte de bovenste kooi van de stapel, zette die op de grond, hij kroop erin en deed het deurtje op slot."

Het zijn zo van die dingen in Beijum die je ten gehore komen, dat je spijt hebt dat je er niet met de camera bij was.

Gistermiddag liep een man in een spijker-rokje en met een panty aan de dierenspeciaalzaak van Discus Hoogenberg binnen en sloot zich op in de hondenkooi die we op de foto zien. Winkelcentrum Beijum. De blogger heeft geen idee of de man de voorbeeld-hond er eerst uit heeft gehaald. Zie foto.

Waarschijnlijk wel, met z'n tweeën moet het een beetje krap zijn.

De man schijnt genoten te hebben, hoorde ondergetekende vanmiddag in de winkel, hij schijnt zich zelfs een paar minuten van binnen aan de kooi te hebben vastgeketend.

Eigenaresse Sandra, waarom heb je geen foto gemaakt? "Ik was zo verbaast dat ik daar niet aan gedacht heb. Maar ik vertelde de mijnheer wel dat er ook kinderen voorbij konden lopen."

Was het een SM-mijnheer? Breed lachend: "Geen idee, het leek er wel op."

De Beijumblogger loopt regelmatig met veel plezier de speciaalzaak binnen. Hij ziet riempjes, halsbandjes, tuigjes. Met een beetje fantasie stelt de blogger zich voor dat een SM-er zich erg in de winkel thuis voelt. Je kunt jezelf er ook nog eens in een kooi opsluiten, wat wil een mens die sadomasochisme als seksuele voorkeur heeft nog meer?

De door Beijumers gewaardeerde dierenspeciaalzaak heeft er zonder dat het er bewust van is misschien wel een klantenkring bij die niet zo met dieren bezig is, maar wel met iets heel anders....

Update 20.50 uur; bericht wordt massaal gelezen. Sandra Hoogenberg, hoe lang heeft het allemaal geduurt? "Het heeft al met al wel vijf minuten geduurd, de man liep daarna gewoon weer de winkel uit."

Update 27/7; 21.15 uur...het bericht gaat viraal.
Zou de man die zich in de kooi had genesteld en waarschijnlijk uit Beijum komt anoniem zijn verhaal willen doen? Beijumnieuws@ziggo.nl

BEIJUMBORG (78)

De vaste lezers van deze column weten het: ik ben geen groot liefhebber van tuinieren. Gelukkig is het lapje grond dat verzorging nodig heeft niet al te groot. Ik ben daar nog steeds blij om….want ook al geloof ik niet dat je gelukkig wordt van tegels of asfalt in je tuin, toch kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Mijn volgende huis (voorlopig heb ik nog geen verhuisplannen, hoor!) zal wellicht een appartement met een groot balkon zijn, waar dan mooie Italiaanse potten op komen te staan met planten….

Toch zijn er van die verrassingen, die maken dat je een tuin toch ook wel kunt waarderen. Zo’n stukje grond gaat zo zijn eigen weg, soms. Onkruid kan heel mooi zijn, en ook woekerende planten hebben hun charme. Een mooi voorbeeld daar van is het feit dat ik al sinds jaar en dag knoflook uit eigen tuin kan eten, omdat we ooit eens een bol van dat heerlijke goedje naast een rozenstruik hadden geplant. Dat schijnt te helpen tegen luis, en inderdaad: op deze rozenstruik heeft zich bij mijn weten nog nooit een luis vertoond. Maar ondertussen staan er nu alweer zo’n 40 stengels tussen de 50 en 80 centimeter hoog verspreid over mijn tuin, met bovenin zaadjes, en aan de onderkant een bolletje knoflook. Biologisch-dynamisch, want spuiten of sproeien met gif doe ik nooit.
Het allermerkwaardigste wat ik vorige week aantrof, na een fikse schoonmaakbeurt door mijn onvolprezen tuinman, was echter een wat vergeten tuinkabouter.  Dat kereltje kocht ik ooit aan de Pools-Duitse grens, voor een paar centen. Ik heb niks met tuinkabouters, maar die handel in Gartenzwerge vond ik zo prachtig om te zien….werkelijk duizenden en duizenden kabouters in allerlei soorten en maten stonden er langs de (toen nog) tweebaans weg tussen Cottbus en Wroclaw. En voor een tientje of zo had ik er een stuk of drie, waaronder eentje met zo’n olijke kruiwagen voor zijn buik en benen.
Naarmate de jaren vorderden verdween er eentje spontaan, en een ander raakte door een vallende tak zo beschadigd dat hij in de kliko terecht kwam. Maar de derde (die met die kruiwagen) belandde op een haast onzichtbaar plekje achter in mijn tuin. Toen ik daar eens een paar berkenblaadjes zag verschijnen bleek dat er zich in de kruiwagen een mini-berkenboom had gevestigd, zo eentje waarvan je kunt verwachten dat hij bij de minste of geringste droge periode het loodje gaat leggen. Nooit meer aandacht aan besteed…..tot ik vorige week ineens zag dat er een berkenboom van al ruim twee meter in de tuin stond. Ik ging eens goed kijken en zag….een zeer potente tuinkabouter met een al aardig dikke boom voor zijn buik. De wortels van dit ooit zielige boompje hadden kennelijk de bodem van de kruiwagen weten te doorboren, en waren in de grond terecht gekomen, zodat ze vrolijk aan het groeien hebben kunnen slaan.  En nu is het wachten tot het boompje zo dik wordt dat de kruiwagen barst, en de kabouter van schrik achterover valt bij het zien van het resultaat van zijn groeikracht!!!
Ik wens jullie allemaal een mooie zomer, met veel groen en zonneschijn. 
Han Borg

HET IS WEER ZOVER, BLAUWALG-WAARSCHUWING KARDINGERPLAS



"Ja hoor: het is weer zo ver.....niet dat ik er ooit over gepeinsd heb om in het Zilvermeer (of beter: de Blauwalgplas) te gaan zwemmen, maar toch: een gewaarschuwd mens etc. etc."

Lezer stuurde bovenstaande tekst op. Het bericht verbaast niet. Sterker nog, wat heeft het lang geduurd voordat de blauw-alg waarschuwing dit seizoen überhaupt kwam!
Alhoewel...vorig jaar...De Beijumblogger heeft mei dit jaar verkeerd gegokt...

Er geldt sinds vandaag een negatief zwemadvies voor een vijftal zwemplassen in de provincie Groningen.

Lezen we hier

Er staat ook: Voor een aantal andere zwemlocaties geldt een waarschuwing voor blauwalg. De zwemlocaties waar een waarschuwing voor blauwalg geldt zijn de stranden Lepelaar en Meerkoet aan het Lauwersmeer, Recreatieplas Kardinge in Groningen en het strand Meerwijck aan het Zuidlaardermeer.
Op deze plekken is een lage concentratie blauwalg in het water gevonden, wat betekent dat er een kleine kans is op gezondheidsrisico’s.

SPORTIEVE SENIOREN UIT SELWERD BEZOEKEN BEIJUM


'Sportieve wandelaars uit Selwerd.'
'Door bewegen langer leven.'

Gistermiddag trof de Beijumblogger een zestal sportieve senioren in de workshop-ruimte van kruidenvrouwtje Saskia Nieboer in stadsboerderij de Wiershoeck.

Zie foto. De oudste van het zestal is 91 jaar. Doordat ondergetekende een stuk zelfgemaakte appelgebak, gemaakt door het kruidenvrouwtje en medewerkster Gudrun Nijborg, kreeg aangeboden, en daar zo van genoot, is hij vergeten wie van de zes deze respectabele leeftijd heeft bereikt.

Zevental, bedenkt ondergetekende zich, na het bekijken van de foto, rechts zitten vier senioren te genieten.

De dames en heren waren niet naar Beijum komen lopen. Maar het waren wel sportieve wandelaars uit Selwerd.

En, corrigeer deze appelgebak-genieter desnoods, ze noemden zich 'Door bewegen langer leven.'

dinsdag 25 juli 2017

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (7)



De bouwvak-periode in Noord Nederland begint pas over twee weken. Van 7 tot 25 augustus liggen de bouwwerkzaamheden in noord Nederland stil. Terzijde, de afgelopen dagen was in het nieuws of de bouwvak nog wel van deze tijd is, want hoezo drie weken alle bouwwerkzaamheden stilleggen?

Het lijkt wel alsof de bouwvak al twee weken gaande is op het Innersdijk-terrein in Beijum.

Maar het moet gezegd worden dat dit door de bril van bouw-leek Beijumblogger zo wordt bekeken.

Al ruim twee weken liggen er tientallen rare emmertjes op vreemde verhogingtjes op het terrein.
Waar is dat goed voor? Moet er iets drogen en mag er geen vocht bij komen? Moeten we buitenaardse wezens buiten de deur houden?

Pardon voor de meligheid, de blogger begrijpt het niet maar hij zal het hoe en waarom na gaan vragen.

Bekijk ook mini-video deel vier over de werkzaamheden op het Innersdijk-terrein,

Update 23.20 uur. Aan de handigste man van Beijum, Martin Heller, werd uitleg gevraagd. Zijn technisch antwoord:
Heipalen met stekeinden die uitsteken. De emmertjes zorgen er voor dat er niemand gewond kan raken als die daar op zou vallen. De stekeinden worden de verbinding tussen heipaal en de contructie die er bovenop komt.

HOE SNEL WORDT BEIJUM ROOKVRIJ?



Groningen moet binnen afzienbare tijd rookvrij worden. Op speelplekken, openbare ruimtes en op pleinen en terassen (zonneweide van de Papiermolen) zou roken verboden moeten worden.
Een ambitiueus plan, Groningen rookvrij maken. 
Nos.nl

Beijum hoort bij Groningen. Het zal een klus worden om de grootste wijk van de stad rookvrij te krijgen.

Uit het Nos-artikel:
"We moeten toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken. Dan wordt de kans dat zij later verslaafd raken en daarnaast mogelijk ernstige ziektes krijgen, veel kleiner."

Op bovenstaande afbeelding zien we de ingang van activiteiten en jongerencentrum 't Trefpunt.

Dit is een rookvrij gebouw, staat er op de voordeur.
Allemaal mooi en wel, maar er lopen nogal wat kinderen naar binnen die volwassenen voor de deur zien roken. Zo niet, dan zien ze wel uitgedrukte peuken in de daarvoor bestemde bak liggen. Zie rechts op bovenstaande foto.

Kinderen die naar de peuterspeelzaal achter in het gebouw gaan, scouts van de Voerman die er rondlopen, kinderen die aan spelweken meedoen, aan dansclubjes of aan andere activiteiten mee gaan doen, allemaal worden ze hier geconfronteerd met het feit dat buiten voor de deur gerookt mag worden en daadwerkelijk volwassenen zien roken..

Is het geen idee, om op Groningen én dus Beijum-rookvrij vooruit te lopen en de openbare ruimte dat Trefpunt-terrein vast van alle rook-mogelijkheden te ontdoen? Want..., zie nogmaals de eerste blauwgedrukte regel uit het NOS-bericht. Het moet niet vanzelfsprekend worden dat kinderen ouderen zien roken.....


Bestuur van het Trefpunt, nogmaals, is het geen idee om het voortouw te nemen voor een rookvrij Beijum? Jongeren...


Op de foto beneden zien we de rookwaren bij de service-balie van de AH in Winkelcentrum Beijum liggen.

Waar geld verdient wordt aan roken worden plannen om rookwaren uit zicht van jongeren te houden niet al te snel uitgevoerd. Al anderhalf jaar geleden verkondigde AH dat rookwaren niet zo opzichtig zouden worden uitgestald, zie dit bericht

Fc Groningen doet mee aan de actie om de stad rookvrij te krijgen. Het is wachten op geen mooie woorden maar daden...

BEPERKTE ZOMER-OPENINGSTIJDEN TREFPUNT


Zie flyer boven. In week 30 en 31 kent activiteiten- en jongerencentrum beparkte openingstijden.
De weken 32 t/m 34 is de 'tent' aan de Beijumerweg gesloten.

Daarna, laatste week van augustus...Spel en Spijkerweek....en daatrvoor worden nog steeds vrijwilligers gezocht!

Update 12.46 uur. anaf 13.00 uur vanmiddag is er een luchtkussenfestijn op het terrein van het Trefpunt. Komende donderdag ook, 1 en 3 augustus....zie flyer beneden.

INSLUIPER RICHARD, HELD, BRENG DIE KETTING TERUG!


Hoe brutaal en onbeschoft wil je het hebben? De woorden respectloos en gewetenloos maken amper indruk als je onderstaand leest. Het woord terreur komt eerder in de buurt. Hoe haal je het in je botte harsens....

Beijumer Damiano schreef gisteren een bericht over wat hem zondagochtend in zijn woning aan de Bottemaheerd is overkomen:



Beste 'Richard',
Je was vandaag 23 juli (zondag dus; JF) om 6 uur s'ochtends in ons huis aan de Bottemaheerd in Beijum. Hoe je dat hebt gedaan weet ik niet, want je had geen enkele reden om hier te zijn. Je hebt daarbij een aantal spullen meegenomen. Toen ik er achter kwam dat mijn laptop weg was, was dat wel even balen. Mijn schoolspullen staan erop, foto's van mij en mijn familie en ik heb hem nodig in mijn dagelijks leven. Maar daar gaat dit niet over. Wat mij pas echt raakte, was toen ik er achter kwam dat je ook mijn ketting had meegenomen. Deze ketting zit al heel lang in de familie, gaat van man tot man, en is mijn laatste connectie met mijn Italiaanse familie. Op mijn 15e is deze aan mij gegeven, met de bedoeling dat ik dat later ook doe bij mijn eigen zoon. De emotionele waarde is voor mij dus echt enorm. Ik draag hem elke dag, het is een deel van mij. Ik voel me naakt zonder die ketting, en ik ben er kapot van.
De laptop is vervangbaar. De ketting niet. Bij deze vraag ik je om de ketting weer terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Dat is alles waar ik nu om geef.
Ook loof ik een beloning van €100 uit voor degene die de ketting weer bij mij terug kan brengen. De ketting is te zien in de foto.

Links op de foto zien we Damianon. Mét ketting. 

Hoe weet je dat de insluiper Richard heet?
"De persoon in kwestie kwam om 6 uur s'ochtends mijn huisgenoot tegen (in onze woonkamer) die net thuis kwam van werken. Hij stelde zich voor als Richard, en mijn huisgenoot dacht dat het een vriend van ons was (we wonen hier met zijn 10en en zouden uitgaan). Hij is naar bed gegaan, waarna Richard nog even een peukje rookte in onze deuropening en er vandoor is gegaan met mijn spullen."

Damiano, kun je nog wat meer info geven?
"De man stond in onze huiskamer toen mijn huisgenoot om 6 uur s'ochtends thuis kwam van werk. De man stelde zich voor als Richard en omdat mijn huisgenoot haast had schudde hij de hand en ging weer weg. Hij heeft toen mijn laptop en ketting meegenomen, maar het gaat allemaal om de ketting. Dat is diegene in de foto. Dat zijn ik en mijn zusje Thirz (foto). "

maandag 24 juli 2017

VERDACHTE BROMMER TUSSEN WILKEMA- EN SCHELTEMAHEERD


Ruim 3 weken staat er een brommer langs het water tussen de Wilkemaheerd en de Scheltemaheerd. Op dezelfde positie en in dezelfde houding.
Misschien gestolen? In ieder geval verdacht.

Foto + tekst ingezonden door lezer Marc.

Update 27/7; Marc meldt dat de brommer is verdwenen.