maandag 31 oktober 2011

4,5 JAAR DE BAK IN

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 4,5 jaar tegen de man die in mei een overval zou hebben gepleegd in een woning in Beijum. Volgens justitie kwam de verdachte om drie uur in de nacht binnen door een ruit kapot te slaan. Binnen bedreigde hij de bewoner met een balletjespistool.
De verdachte geeft toe dat hij met een bivakmuts op de woning binnengedrongen is. Hij had van een kennis gehoord dat er een hennepplantage in de woning zou staan en wilde hennep stelen om in zijn drugsverslaving te voorzien.
Volgens justitie past de forse strafeis bij de richtlijnen die tegenwoordig gelden als het gaat om overvallen in woningen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. http://www.rtvnoord.nl/

BEIJUMER MEIDEN ZIJN COOLIEDEWOOPSIE

Afgelopen zaterdagmiddag ging de deurbel. Met in één hand de huistelefoon en in de andere hand de mobiele telefoon opende ik de deur. Drie meiden keken me ontwapenend aan: "Mijnheer, we doen het ruilspel, we hebben een pot jam bij ons, wat wilt u er voor teruggeven?" Om gek van te worden. Met twee bellers, aan elk oor een aan de lijn en drie meiden voor de deur nam ik de zonder wat te zeggen en kort door de bocht de pot jam aan en dook in de eigen kast om daar een pot appelmoes uit te halen. (Geen slechte ruil toch?). Hoe bedenk je het, vroeg ik me geërgerd af. Maar goed, de dames een pot appelmoes, ik een pot aardbeienjam. Na de telefoontjes kwam het schuldgevoel. Hallo, dacht ik, kun je even aandacht aan de jeugd van tegenwoordig besteden? Ben je een ouwe lul aan het worden of zo? Op de fiets achter de meiden aan: Leuk dames wat een idee, mag ik een foto maken? Dat mocht. "We doen dit vaker, het is heel leuk om zo langs de deuren te gaan." Klik, zei de camera. De foto bekijkend roept het een associatie bij me op van de Daltons. Stel je een kleinere ruilspeelster links voor of een grotere rechts en je hebt de Dalton-Sisters. Van klein naar steeds een beetje groter. Leuk, lieve boefjes die langs de Beijumer deuren gaan. Zo, als oudere jongere heb ik nu de eerste kort-door-de-bocht-reactie wel weer goed gemaakt lijkt me zo. Ik zal het nog gekker maken, ik vind de drie meiden op de foto helemaal cooliedewoopsie! Cooliedewoopsie? Ja echt helemaal cooliedewoopsie. Want, even googelen op het woord ruilspel leverde dit op:
Nog even een stukje over wat we nog meer op regioweekend hebben gedaan. Zaterdag middag gingen we met zn alle naar het centrum van Ermelo en gingen we 'HET RUILSPEL' doen. Echt hartstikke cooliedewoopsie! Ieder groepje krijgt een ei. Het is de bedoeling dat je dat ei gaat ruilen voor iets anders. En zo telkens met het nieuw geruilde voorwerp proberen dat voor iets groters, duurders of originelers te ruilen. Sommige gingen bij mensen thuis aanbellen, maar wij gingen gewoon de particulieren winkels in. Echt grappig dat nog zoveel mensen heel makkelijk willen ruilen!
Dit was ons lijstje:
Ei , eetbare hondenstok,  olielampje, neus/oorharen trimmer, een heel mooi plaatje voor boven je wastafel, 2 rookworsten, verfbakje met roller, fiets-km-teller,  fles wijn, buitenband en een vlaggetje voor op een kinderfietsje (dat stomme ding koste wel 8.50 euro!).
Maar goed, dat was dus ons heel ruilproces, en wij waren best tevreden. Lees hier.
Soms heb je van die dagen dat je het gevoel krijgt dat je een dagje ouder wordt. En dat je de aansluiting met de jeugd dreigt te verliezen. Daarom even echt helemaal gemeend: Beste Beijumer meiden, ik vind het geweldig dat jullie bij me aan de deur waren, en fantastisch om er een blogbericht aan te wijden. Echt, ik vind het allemaal heel erg cooliedewoopsie wat jullie doen!

PARKEERKRAPTE BIJ DE DIJK

Waar bij de meeste basisscholen in Beijum maatregelen worden getroffen om parkeerproblemen tijdens het brengen en halen van kinderen door ouders tegen te gaan, daar lijkt bij Montessorischool De Dijk juist een probleem te ontstaan op dit gebied. Gisteravond waren alle parkeerplaatsen bij de school bezet door auto's van omwonenden. Daar zullen vanochtend vast een paar van verdwenen zijn in verband met werkzaamheden van betreffende Beijumers, maar het neemt niet weg dat de krapte een feit is. Bovenstaande foto is afgelopen vrijdagmiddag omstreeks 12 uur 's middags genomen. Je moet wat als ouder en dus zet je je auto op de rotonde neer. Mag niet, maar kun je het ze kwalijk nemen? De rotonde mag dan wel af zijn, een paar Kiss & Ride parkeerplekken erbij zou niet gek zijn. Een Kiss & Ride is een kortparkeervoorziening dichtbij bijvoorbeeld een treinstation of basisschool. Ze worden daar gecreëerd om reizigers of schoolkinderen dichtbij de ingang tot het gebouw af te kunnen zetten of op te halen.Wikipedia.

MAANDAGOCHTEND (90)

Met een redelijk duffe kop moet ook deze maandagochtend de koelkast en 'gewone' levensmiddelenkast weer worden aangevuld. Lekker trouwens dat het een uurtje vroeger licht is, maar dat zal niet lang meer duren, de donkerste dagen van het jaar sluipen naderbij. In diverse media las ik vorige week dat Koning Winter in december, januari en februari wel eens meedogenloos toe zou kunnen staan. Maar goed, we beleven eerst nog de laatste dag van oktober.
M'n oog viel een uurtje geleden op dit bord bij de kassa in de Lidl. Soms heb je dat, je loopt honderden keren langs iets, en ineens valt het je op.
Maar het zal niet zomaar zijn, en waarschijnlijk heeft het te maken met de pennenactie bij AH. En daarom ook even de foto erbij plaatsen die afgelopen zaterdagmiddag werd gemaakt. Zie kleine foto, is groter te klikken. Het zit zo, ondergetekende opent altijd automatisch z'n boodschappentas om er  de boodschappen die over de scan zijn gebliepbliept in te doen. De tas wordt schuingehouden zodat de cassière ook even mee kan kijken. Bij AH krijgen klanten deze dagen  een blauwe ballpoint als ze uit zichzelf de tas openen. Geen cassière die het leuk vind om te vragen de tas te openen, als de klant uit zichzelf een beetje meewerkt wordt zoiets altijd gewaardeerd. En nu dus ook tijdelijk met een pen als kado. Nee, ik hoef geen hernieuwde discussie te ontketenen over de zin of onzin van zo'n maatregel, maar als ik ondernemer zou zijn zou ik m'n spullen ook tegen winkeldieven beveiligen.
De Lidl vraagt al een jaar of tien om de tas te openen. Maar in deze winkel zijn nog meer regels, las ik net. Dat er geen alcohol aan jongeren onder de zestien jaar mag worden verkocht is een landelijke regel. Drie in de rij, een kassa erbij, het staat er wel mooi maar de praktijk laat dagelijks rijen met vijf of zes klanten zien. Ook las ik net dat je je winkelkar naar het einde moet doorschuiven, iets wat ik nooit heb geweten. Ik dacht altijd dat je hem gewoon midden in de winkel mocht laten staan (...).
Bovenaan staat: Graag u aandacht voor het volgende. En ook het woord 'klanteninformatie.'
Vreemd dat ik vanochtend dit bordje voor het eerst opmerkte, en blijkbaar nog nooit een regel heb overtreden. Winkeldiefstal wordt hier een 'misverstand' genoemd, om misverstanden te voorkomen moet je je boodschappentas openen.

De nieuwe week is weer begonnen, we denderen de een na laatste maand van het jaar binnen. Stel u af en toe een beetje open op. Dat kan misverstanden voorkomen. En betrek uw boodschappentas er dan ook even bij.

zondag 30 oktober 2011

MAAK EEN MOOIE HERFSTFOTO

Maak een foto met herfstkleuren! Stuur je foto met omschrijving (ovv naam tel.nr.) naar herfst@lijn6.com  of ga naar lijn6.com om de foto te uploaden. De wedstrijd loopt van 21 oktober t/m 21 december 2011.
1e prijs: 1 Nieuwe compactcamera + tasje en geheugenkaart.
2e en 3e prijs; je foto ingelijst op posterformaat
Deelnemers wonen, werken of gaan naar school in Beijum. Alle foto’s worden gepubliceerd op lijn6.com.

EERSTE WEEKEND SKATEBAAN

Nog een keer het skatepark,of zoals u wil: de skatebaan. (ik zie het park om de baan heen, maar de skatebaan staat m.i. op zichzelf in het park). Gistermiddag even een kijkje genomen, benieuwd naar the day after. Want,tijdens de opening verkondigde een jongeman, voordat Frank de Vries aan het woord kwam, dat de nieuwe skatebaan leuk zou zijn voor de komende zomer. Het bevreemde me. Want, waarom pas lol in de zomer van 2012? Gisteren gaven m'n kritische gedachten me gelijk. Niks niet zomer van 2012. Ok, hopelijk dan ook wel, maar waarom niet reeds volledig lol maken en skaten in de herst van 2011? En in de winter van 2011/2012?
Jongens, niet te depri aub, neem je skate('s) mee en zet koers naar het Kardingerpark. Zie deze foto, gistermiddag omstreeks 13 uur gemaakt, een stuk of 35 youngsters telde ik. Lekker in een herfstzonnetje skaten en chillen. Even een bevoogdende opmerking: niet teveel energiedrankjes meenemen svp. Dat hebben jullie echt niet nodig, er zit genoeg energie in jullie jonge lijven. Kom op. De beuk der in!
Aan de Bobo's vroeg ik eergisteren of er ook licht om de baan aangelegd gaat worden. Nee, zeiden ze. Tja. De wintertijd is ingegaan. Om zes uur is het donker. Misschien ben ik een ouwe lul aan het worden, maar kan dat wel? Ik bedoel, in het donker over allerlei hindernissen heen skaten? Vast wel, extra spannend. Maar een paar mooie sterke lampen om het complexje heen zou niet verkeerd zijn.

'N AVONDJE BILJART CAFÉ

Een uurtje langer slapen, wie wil dat niet? De overgang van zomer- naar wintertijd volstrekt zich voor de meeste mensen beter dan omgekeerd. Het schiet me te binnen dat ik eens een onderzoek heb gelezen waarin stond dat tijdens de overgang van winter- naar zomertijd er de nodige ongelukken gebeuren. Nee, niet direct op zondagochtend, maar een dag later, tijdens de maandagochtendspits. Niet zo vreemd, een uurtje minder slaap brengt meer dufheid met zich mee, en ongeconcentreerdheid, dan een uurtje extra slaap. Morgenvroeg, maandagochtend, heeft niemand last tijdens het autorijden. Een uurtje langer slapen valt meestal wel goed. Het is alleen vervelend dat kinderen zich niet aan de 'spelregels' houden. Uitslapen? Een uur later wakker worden? Vergeet het. Een kind dat normaal om zeven uur 's ochtends wakker wordt zal zich morgen, maandag, om zes uur gaan roeren. Breek me de bek niet open, ik weet er alles van.

Met het vooruitzicht van een extra uurtje slaap liep ik zaterdagavond omstreeks half 12 even lekker naar het Café Biljart voor een afzakkertje. Lekker idee eigenlijk, denkbeeldig vooruit gedacht was het nog maar half 11. De rollen van 'gewone' wijkbewoner en wijkblogger/verslaggever lopen vaak door elkaar heen. Daar moet ik niet over soezen, het is all in the game, eigen schuld dikke bult. Maar toch, even lekker een pilsje drinken? Bij binnenkomst vroegen twee nuchter overkomende gasten van het café: "Heb je het al gehoord? Er stonden omstreeks 11 uur vanavond agenten met opgeheven pistool bij de benzinepomp. Weet jij daar iets meer van?" Nee dus. Thuisgekomen, nu, tijdens het schrijven van dit epistel, in het tijdsloze niemandsland tussen 0.200 en 0.3.00 uur, kijk ik even op verschillende Groninger sites, maar lees er niks over. Normaal gesproken publiceer je iets als het zeker is, het blijft tot nu twijfelachtig. Gelul in de ruimte? Maar, hoe kan het dan dat twee onafhankelijke personen er over beginnen?
Ik weet het (nog) niet beste lezers, ik kan alleen zeggen dat ik het overvalverhaal van twee weken geleden redelijk mistig vind overkomen. De daders die een kraak via het dak hebben gepleegd zouden vrij duidelijk op de film staan, en oppakken zou een kwestie van tijd zijn, maar tot nu toe? Maar goed, om in het holst van de nacht gaan zitten speculeren...    

Het is leuk om af en toe even tussen 'het gewone volk' in het Café Biljart te vertoeven. Nou ja, wat is gewoon?
Linksboven ziet u twee bezoekers van het café. Henk en Sandra. Al pratend kwam ik er achter dat Henk in het zelfde dorp is geboren als uw blogger. Ook een Knoalster. Ik moet zeggen, het schept een band. Waar kennen jullie elkaar van? "We kwamen elkaar jaren geleden eens tegen in een kroeg op het Schuitendiep en het klikte meteen. Dé klik kwam er vooral toen we erachter kwamen dat we beiden lassers zijn. Sandra werkt in een fabriek, en ik op het ogenblik in de Eemshaven." Aldus Henk. "Nee, we hebben geen verkering, we houden van elkaar maar we hebben geen sex met elkaar. Beijum bracht ons samen want we ontdekten dat Sandra in de Barmaheerd en ik in de Wibenaheerd woonden. En nog wonen. We zijn dikke vrienden geworden."
Uw blogger hoeft niet alles te weten, en hij verplaatste zich even een stukje verder in het café. Daar zag hij een jongedame op een soort van computerscherm spelletjes doen. Jawel hoor, maak maar even een foto. Ze vertelde een soort van 'vergelijkingsspel' te spelen. Het had iets, midden in een rumoerige kroeg speelde de jongedame een spelletje voor zichzelf. Even jezelf afsluiten voor de buitenwereld, zie onderste foto rechts.

Even voor m'n vertrek schoot ik m'n hoofdprooi op de foto. Zie helemaal rechtsboven. Altijd maar zeuren en zagen dat hij niet op de foto wil, en vooral niet op Beijumnieuws, maar daar staat hij dan: de sponsor van de of het weblog waar u nu naar kijkt en op leest. Jeffrey Lamain. Zie hem gelukzalig kijken. Maar wat wil je ook, hij staat met een jongedame op de foto die hij al dertig jaar kent. Een telg uit een bekende horecafamilie uit de stad: "Ten Hoove, met dubbel o."
Het was gezellig in het café, al zeg ik het zelf. Beijumers die zin hebben om Fc Groningen -Feijenoord op groot scherm te bekijken kunnen er zondagmiddag terecht.
Eén ding blijft nog even hangen. Is er nou wel of niet wat gebeurd bij de pomp? Nee, om half drie 's nachts kun je daar niet over bellen.
De drie foto's zijn groter te klikken.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (101)

Er zijn veel verschillende soorten wespen. De sterk op elkaar lijkende, geelzwart gestreepte gewone wesp en de Duitse wesp behoren tot de onderfamilie van de papierwespen. Tot deze onderfamilie behoren wereldwijd 61 soorten, waarvan er 11 in Midden-Europa voorkomen. De naam is te danken aan het papierachtige materiaal waarvan het nest wordt gemaakt. De wespen schrapen houtvezels van o.a. bomen en vermengen dat met het speeksel tot een papje. Het zijn sociale wespen, ze vormen een volk met een koningin en een aantal werksters. Een volk leeft maar één jaar en sterft (met uitzondering van de koningin) aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen en uit onbevruchte eitjes mannetjes geboren. De koninginnelarven krijgen speciaal hormoonrijk voedsel waardoor uit gewoon bevruchte eitjes koninginnen ontstaan. Dit hormoon wordt door speciale klieren in de kop van de werksters gemaakt. De mannetjes zijn 15 mm lang en hebben langere antennes dan de werksters. Ze sterven vrijwel direct na de paring. Na paring met meerdere mannetjes overwinteren de jonge koninginnen in scheuren, vermolmd hout, onder de schors van een boom, onder mos of op andere beschutte plaatsen, zoals in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak. De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen en ontwaakt pas als zij boven een bepaalde temperatuur komt die pas in het voorjaar wordt bereikt. In het voorjaar bouwt de jonge koningin een nieuw nest. De tamelijk grote wespen (20 mm) die in het vroege voorjaar te zien zijn, zijn dus altijd jonge koninginnen. Deze koninginnen voeden zich in het begin met nectar, en stuifmeel en indien aanwezig ook honingdauw. Ze bouwt de eerste vijf tot tien cellen van het nest zelf en legt in iedere cel een bevrucht eitje. Het sperma van meerdere mannetjes dat nodig is voor de bevruchting heeft de jonge koningin vanaf de paring meegedragen. Omdat de koningin eitjes produceert, is de legboor in de plaats gekomen van de angel. De gifblaas is verworden tot opslagplaats van het sperma. Dit zijn ook de redenen dat een koningin geen mogelijkheid heeft tot steken.

Uit de door de koningin gelegde eitjes komen larven, die na 1-2 weken verpoppen en weer 1-2 later worden de volwassen wespen geboren. Het zijn werksters, zij gaan voedsel zoeken en bouwen het nest verder uit. De koningin verlaat nu het nest niet meer en legt alleen nog maar eitjes.
Tijdens de excursie zagen we deze wespenkoningin van de gewone wesp. Het duidelijkste verschil in uiterlijk van de gewone wesp en de Duitse wesp is de tekening op de kop. De gewone wesp heeft aan de voorzijde van de kop een verticale streep die aan de onderzijde is verbreed waardoor het geheel een ankerachtige vorm krijgt. De Duitse wesp heeft meestal drie stippen aan de voorzijde van de kop, die soms echter ontbreken.
(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 29 oktober 2011

SLAAP LEKKER 'N UURTJE LANGER!

Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in: het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus.
De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden.
Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden.
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht.
Tot het begin van de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor het bepalen van de tijd werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
Lees hier.

OPBLAASDINGEN RUKKEN OP

Het kan aan mij liggen, maar het lijkt erop alsof er steeds minder 'gewoon' feest kan worden gevierd. Nee, ik ben geen ouwe zuurpruim aan het worden, de eerste zin is zonder waardeoordeel geschreven. Het is meer dat ik niet zo goed snap dat in deze 'economisch moeilijke tijden' er steeds  meer van dit soort opblaasapparaten in het straatbeeld verschijnen. Zie foto's. Iedereen moet vooral doen wat ie niet laten kan. Op de linker foto ziet u een opgeblazen mijnheer van een meter of vier, vijf hoog in een voortuin staan. Omdat iemand dertig jaar oud is geworden. Ik mag toch wel zeggen, en klik de foto groter, dat de opblaasmijnheer erg angstig en verkrampt kijkt? In elk geval niet feestelijk en blij. Even googelen, zo'n opblaasfiguur huren kost ongeveer honderd euro. Hoeveel kratten bier, zakken chips, borrelnoten en pinda's kun je daar wel niet voor kopen? Dat doet er hier waarschijnlijk niet toe, je bent jarig en je zet een dag lang een zenuwachtig kijkende opblaaspop van honderd euro  in je tuin. Nogmaals, doen, vooral doen. Maar ik kan er niet zo goed bij, zie het maar als een verstandelijke beperking mijnerzijds.

De opblaaskussen op de rechter foto, daar kan ik me in de verte nog iets bij voorstellen. Aan de Albrondaheerd was vorig weekend een kind jarig, en opa vertelde dat dit opblaasgeval een kinderfeestje moest opluisteren. Geen twijfel mogelijk, heel lief bedoeld. Toch maar even googelen, je kunt deze dingen op het ogenblik met vijf euro korting huren, van honderd euro voor vijfennegentig euro. Tel uit je winst.
Maar ook hier komt mijn verstandelijke beperking weer om de hoek kijken. Voor vijfennegentig euro neem je de hele smak kinderen toch mee naar het zwembad in Kardinge of naar de Apekooi? Of je gaat toch lopen dansen en springen op een grasveld in het Groene Hart? Met chips erbij, cola, dropstengels, etc.?
Mijn verstandelijke beperking in deze komt denk ik voort uit mijn eigen jeugd. Je kreeg vroeger in de economisch gezien barre zestiger jaren (...) een ganzenbord, een mens-erger-je-niet, een zak knikkers, een paar nieuwe sokken of een tol, met Sinterklaas, of als je jarig was. Bezoekende kinderen kregen een bakje pinda's en wat frisdrank, er werden liedjes gezongen en je ging buiten spelen of binnen met de nieuwe spelletjes aan de gang.
Is het jaloezie? Wil ik eigenlijk diep in m'n hart ook graag zo'n chagrijnige opblaaspop voor de deur als ik jarig ben? Doe ik m'n kinderen te kort als ik ze niet ook af en toe zo'n opblaaskussen voor de deur zet?
Het zijn verwarrende tijden dames en heren. Iedereen gaat er op achteruit dankzij dit kabinetsbeleid. Goed of slecht, het zal z'n reden hebben. Ik hoef de zaak niet op te blazen, maar het lijkt alsof er intussen steeds meer van dit soort leukigheid in het straatbeeld van achterstandswijk Beijum verschijnt. Komend Oud en Nieuw wordt er weer een recordbedrag aan vuurwerk de hemel ingeschoten. Ook gelezen dat Heineken dit jaar een recordwinst gaat behalen? Het zijn economisch gezien barre tijden, dames en heren...

MOEDER EN DOCHTER

Trots als een pauw liep ze afgelopen maandagmiddag door de promenade van Winkelcentrum Beijum. "Jawel hoor, maak maar een foto." Hoe oud is die? Of is het een meisje? "Ja, het is een meisje, ze is zeven weken oud en ze heet Lianne." Ik hoef je niet te vragen of je blij bent, dat straalt er gewoon van af. Maar zal ik je voornaam erbij zetten? En hoe lang woon je in Beijum? "Doe maar niet m'n achternaam, alleen Leonora. Ik woon sinds februari van dit jaar in Beijum." En verder liep het gelukkige duo weer. Leonora, met Lianne in een draagzak tegen haar borst.

LAF GEWELD IN DOORNBOSHEERD

Een 18-jarige inwoner van Adorp is vrijdagmiddag op de Doornbosheerd in Beijum door een viertal mannen geslagen. De politie is op zoek naar de daders.Het incident gebeurde rond 18.00 uur. Toen de politie arriveerde waren de daders er al vandoor. De jongen uit Adorp liep onder andere klappen op met een slaghout en werd met nog onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd.
http://www.oogtv.nl/

BERICHT VAN SALON GERRIE DE BOER

Het TEAM van Salon Gerrie de Boer geeft in november op 2 avonden 2 workshops! Geef u snel op! U bent van harte welkom.
Wij kijken er naar uit!
Workshop styling:
"Zelf krijg ik mijn haar nooit zo mooi in model als bij de kapper! En welke wax het beste is voor mijn haar weet ik al helemaal niet!"
Kom 23 november langs voor een workshop styling.
De workshop is van 18.30 tot 20.00 uur in de Salon.
De kosten bedragen € 15,- per deelnemer.
Voor opgave kunt u bellen met ons: 050-5425706.
Voor wie: voor iedereen met kort tot halflang haar.
Workshop vlechten:
Kom op woensdag 30 november samen met je model(lang haar) om te leren invlechten.
De workshop is van 18.30 tot 20.00 uur in de Salon.
En de kosten bedragen € 15,- voor elke deelnemer.
Voor opgave kunt u bellen met ons: 050-5425706
Voor wie: bijvoorbeeld moeders die graag willen leren invlechten.
Salon Gerrie de Boer
De Kapper met stijl
Stoepemaheerd 44
9737 TM Groningen
Tel. 050-5425706

vrijdag 28 oktober 2011

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

De vakbroeders van 112Groningen waren vanmiddag ook aanwezig bij de opening van de skatebaan. Op de site staat een video van de opening.

Luit Staghouwer deed wat hij niet kan laten. Hij stuurde aflevering 101 uit de serie Foto's uit de Wiershoeck- en Schooltuin. Morgennacht om 0:00 uur in dit wijktheater.
Op http://www.lijn6.com/ staat ook een video-impressie van de opening van de skatebaan/park. Plus foto's.

SKATEBAAN KARDINGE, DE VIDEO

Zoals gezegd, het skatepark aan de voet van de Kardingerberg ziet er goed uit. Althans, ik tracht me te verplaatsen in een jongere van pakweg 17 jaar, je hebt niet steeds zin in het gezeur en geneuzel van je ouders, je wil onder leeftijdgenoten zijn, een lekker energiedrankje mee, en rauzen maar. En hopen dat er flink wat meiden komen kijken om je heroïsche activiteiten op je skates gade te slaan.

Het moet gezegd, de mensen van de gemeente Groningen die iets met de skatebaan  te maken hebben (gehad) waren in overvloede aanwezig. U ziet op de video o.a. de wethouders Visscher, De Vries en Dekker, en ook doet de district manager van Noorddijk, Ruud van Erp, z'n zegje, evenals stadsdeelcoördinator Leo van Gent. Nee, Frank de Vries wilde niet op skates: "Er zijn grenzen." Mevrouw Dekker vroeg zich af of er geen valhelm gedragen moest worden, Ruud van Erp en Leo van Gent vonden en vinden het prachtig voor de jeugd van de omringende wijken, en...de jeugdige aanwezigen waren de grote winnaars. Want na de openingsspeech hadden ze maling aan alle formaliteiten, en genoten ze met volle teugen van hun nieuwe aanwinst. Persoonlijke mening: een goede zet van de betreffende functionarissen van de gemeente Groningen: de jongeren kunnen zich uitleven, ze kunnen amper of geen overlast veroorzaken en niks vernielen, ze bewegen,  en ze kunnen zich los van 'volwassen gezeur en gezemel'  in het Karingerpark in hun eigen jeugdcultuur terugtrekken. Plus, plus en plussituatie.

BEIJUMSKAP (33)

Dat Beijum een groene wijk is weten we inmiddels wel. Maar soms groeit dat groen op onverwachte plekken.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

SKATEBAAN KARDINGE GEOPENDEr waren wethouders, mensen van de pers, ouders en natuurlijk degenen waar het uiteindelijk om gaat: jongeren. Die kunnen vanaf vandaag naar hartelust skaten aan de voet van de Kardingeberg. Colloseum is de naam van het skatepark, althans een zwarte sticker met dat opschrift circuleerde onder de ongeveer 150 aanwezigen. Omstreeks kwart voor vier werd het nieuwe jongerenbolwerk geopend.
Frank de Vries ziet u rechts als metselaar in actie, als variant op de eerste steen die gemetseld wordt, vervoltooide hij het betonnen bouwwerk. Eerste indruk: leuk, aantrekkelijk, geen sprake van overlast en hufterproof. In de loop van de dag volgt meer tekst + een videoverslag.

MOOI HEERDENPAD

Het lukt ondergetekende maar niet om een mooie herfstfoto van het Heerdenpad te maken. Wel zag ik op Flickr.com een paar prachtige plaatjes. Ik publiceer ze hier even in het klein, op de genoemde site kunt u ze groter bewonderen.
Interessant om te lezen dat we vanuit het dierenrijk de broodnodige hulp hebben gekregen om ons aller fietspad veiliger te maken. Er staat een alleraardigst krantenknipsel op dezelfde site over een poes die het Heerdenpad bewaakt. Waar de menselijke soort in onnozelheid vervalt, en kortzichtig denkt dat het verwijderen van bossages en het aanbrengen van andere verlichting soelaas zal gaan bieden, zeg maar aan symptoombestrijding wil doen, daar denken dieren soms beter na. Ik las verder ergens dat in Drenthe fietsers 's nachts zelf de verlichting van een fietspad aan kunnen doen. Fietsers die van het Drentse Zuidlaren naar De Groeve willen, een dorpje enkele kilometers verderop, kunnen zelf de verlichting langs het fietspad aanzetten. Het gaat om een proef, zo maakte de provincie Drenthe dinsdag bekend. RTL-actueel. Wat zou het toch een idee zijn om aan het begin en het eind van het Heerdenpad een hok met waakhonden neer te zetten, en dat de honden in actie komen zo gauw er een overval plaats vindt. Voorwaarde is dan wel dat fietsers een soort van pieper van beginpunt naar eindpunt meenemen, die afgaat zo gauw er iets gebeurt wat niet door de beugel kan.
Het Heerdenpad wordt niet veiliger door allerhande houtjetouwtje-oplossingen toe te passen. Net als dat je het hele land niet kunt beschermen tegen terrorisme door allerlei fysieke maatregelen te treffen, net zo min kun je dat op het Heerdenpad bewerkstelligen tijdens donkere uren door het 'veiliger' te maken met lapmiddelen als hekwerk, verlichting en minder groen. Het kan wel een gevoel van veiligheid creëren, maar potentiële overvallers laten zich er natuurlijk niet door afschrikken.
Ondertussen blijft vooral overdag een fietstochtje over hét fietspad van en naar Beijum de moeite waard. Aan de zuidkant van het fietspad, ter hoogte van De Hunze, ligt een prachtig soort van park. Ook in de herfst.

EEN DODE RAT FASCINEERT


Consternatie gistermiddag bij de Heerdstee. De school stroomde zoals gebruikelijk om 12 uur leeg en kinderen spoedden zich, al of niet vergezeld van ouders, naar huis voor een tussen-de-middag-broodje. Ineens een gegil: Kom eens kijken, getsie! Een dode rat met de kop er half af lag op het trottoir. Het zag er gruwelijk uit, mede door het overvloedige bloed wat er bij kwam kijken. Ongelukken en de dood fascineren, het is niet voor niks dat mensen nieuwsgierig om een verongelukte heen gaan staan, of dat stadions in dictatoriaal bestuurde landen vol lopen als er een executie wordt voltrokken. Hoe gruwelijk de kinderen de rat ook vonden, ze bleven gebiologeerd staan kijken. Tot dat twee ouders de tegenwoordigheid van geest kregen en de rat een laatste rustplaats in de Beijumer klei gaven. Zie rechter foto.
Wanneer er veel voedsel op straat, in perken, binnentuin of aan de slootkant ligt, kunnen ratten snel in grote aantallen voorkomen. Door de aanwezigheid van vooral oud brood geeft dat op veel plekken in Amsterdam dusdanig overlast dat er vaak ratten op straat te zien zijn en de knaagdieren ook een bezoek kunnen brengen bij mensen thuis. Door de schade die ze aanrichten en doordat mensen ziek kunnen worden van ratten is het belangrijk deze overlast in te perken.
De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. Bruine ratten zijn goede zwemmers die in groepsverband leven. Zij hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Bruine ratten komen af op zwerfvuil en etensresten. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn. De zwarte rat is in Nederland relatief zeldzaam. Lees hier.

THEATER+BUFFET HEERDENHOES (11/11)


\
Flyer opgestuurd door Het Heerdenhoes.

donderdag 27 oktober 2011

SPULLETJESMARKT DE BRON (12/11)

GROTE SPULLETJESMARKT.

(Ingezonden)
Zaterdag 12 november in kerkelijk centrum De Bron in Beijum.
In de Bron, Bentismaheerd 1a.
(achter basischool De Heerdstee: Beijumerweg/Emingaheerd) is er weer de jaarlijkse spulletjesmarkt.
De totale opbrengst gaat naar twee doelen:
1.Stichting People2People
In Häränglab, Roemenië, is een zigeunerwijk waar ongeveer 55 gezinnen wonen. Bijna alle volwassenen zijn analfabeet. Hun kinderen gaan naar een schooltje waar dringend nette sanitaire voorzieningen moeten komen
Verdere informatie op www.pkndebron.nl  onder agenda
2.Herinrichting van het kerkelijk centrum De Bron.
De afronding van de facelift van de kerkzaal met Aandachtscentrum voor de hele wijk is bijna klaar. Er zijn nog enkele zaken blijven liggen.
Dus op zaterdag 12 november opent De Bron om 10.00 uur de deuren voor deze grote spulletjesmarkt met o.a. antiek, mooie tweede hands spulletjes, rad van avontuur, leuke spelletjes voor de kinderen, bloemstukken,boeken, speelgoed, lekkere hapjes en drankjes en nog veel meer.
12 november van 10.00 – 16.00 uur aan de Bentismaheerd 1a.

MAN GOOIT (EIGEN) RAMEN IN

Politieagenten hebben woensdagochtend een 33-jarige man uit Groningen aangehouden omdat hij de ramen van de woning van zijn ex aan de Wibenaheerd in de wijk Beijum had ingegooid.

Politieagenten kregen de melding dat behalve de vernielde ramen de verdachte vermoedelijk in het bezit zou zijn van vuurwapens. De man kon korte tijd later aangehouden worden.
In zijn woning werden daadwerkelijk twee vuurwapens gevonden. Deze zijn in beslag genomen.
http://www.oogtv.nl/EEN WOENSDAGMIDDAG IN DE SPORTHAL

Zo af en toe neemt ondergetekende op woensdagmiddag even een kijkje in de Sporthal, zo ook vanmiddag. Wat een bedrijvigheid daar, zie ook een eerder blogbericht. Gymnastieken. Bij GVAV Rapiditas Gymnastiek kun je terecht voor gymnastiek, turnen en GVAV-fit. De gymnastieklessen worden gegeven voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12+ en op verschillende locaties. Op het tabblab gymnastiek&turnrooster kun je de tijden en lokaties vinden van alle lessen die worden gegeven. Voor de meiden van 12 jaar en ouder is ook een specifieke turn & springgroep. Deze les word gegeven in het Alfa College.
Voor dames ouder dan 18 jaar worden GVAV-fit lessen gegeven. Deze lessen worden gegeven in Gravenburg. De lessen bestaan uit Steps of Aerobics aangevuld met Borst, Billen en Buikspier oefeningen. Dit allemaal op Muziek. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde trainsters. Zie de site van GVAV-gymnastiek.
Even een fotootje gemaakt, is nooit een punt voor de trainsters, ouders en/of kinderen. Leuk, een beetje gratis reclame voor de sportactiviteiten. Teruglopend naar de uitgang maakte ik ook vlug even een foto van de Tang Soo Do-training voorin de sporthal. Leuk al die activiteiten in de wijk.
Dat laatste gedaan hebbende schoot me ineens te binnen dat dat toch wel een bloedlinke actie was geweest. Ergens in het voorjaar van dit jaar maakte ik in alle onschuld ook een foto op dezelfde plek in de sporthal van kinderen die Tang-Soo-Do trainden.  Bij kinderen kijk ik altijd uit of ze ongevraagd niet al te pontificaal in beeld komen, zie ook de foto van het gymen. Leuk, Tang-Soo-Do in Beijum, leuk even een berichtje eraan wijden, dacht ik in het voorjaar.
Maar.  Nadat ik de foto had genomen en op de fiets wilde stappen stoof ineens de trainer witheet naar buiten, het was net een briesend wild paard die aan kwam rennen. Hoe ik het in m'n hoofd haalde om zomaar ongevraagd een foto te maken? Even dacht ik dat hij me direct ging vloeren en in de houdgreep op de grond wilde leggen, maar het bleef bij briesen en ongelovelijk boos kijken.
Ik had direct een zwak voor de man. Hier stond iemand die 'zijn kinderen' koste wat kost wilde beschermen, kan het beter? Master Lee heet hij, lees ik op de onderstaande site. Wellicht een Koreaan? Het doet er niet toe, ik zou m'n eigen kind aan zo'n terriër durven toevertrouwen, hij zou er voor door het vuur gaan. Ook al probeerde ik me voor te stellen als wijkblogger en fotograaf, heer Lee bleef grommen en briesen. Ongeveer 1 meter 60 groot, maar wat een power! Hem geruststellend toespreken en vertellen dat het allemaal wel goed zou komen hielp niet, daar werd hij nog wilder van. En voor uw blogger werd hij daarom nog innemender, wat een integratie, de jenever en achterdocht-cultuur van Groningen en Drenthe zat er al helemaal in en spatte van z'n gezicht af. Wat een heerlijk kort lontje in wit gevechtspakje voor de sporthal van Beijum. En wat een uiteindelijke zelfbeheersing ten opzichte van de glimlachende grote Groninger die tegenover hem stond. Ik bood hem ter geruststelling nog aan om de zojuist genomen foto te deleten, de daad bij het woord voegende. De ogen van de master bleven vuur spugen, hij draaide zich om en siste: "Maar ik blijf je in de gaten houden."
Uw blogger vervolgde z'n weg met achting voor deze trainer. Ook al bleef hij wat teveel hangen in z'n achterdocht en furie, en was hij niet voor rede vatbaar, de man staat pal voor de kinderen die hij tijdens een trainingsuurtje onder z'n hoede heeft. Het gedeelte van de sporthal waar op woensdagmiddag deze zelfverdedigingsport wordt beoefend is misschien wel het veiligste plekje van heel Beijum. Dankzij trainer en master Lee. Daarom toch een beetje reclame voor deze edele gevechtsport via: http://www.tangsoodo.nl/pages/shisun.htm

MORGEN OPENING SKATEBAAN

(Ingezonden persbericht):
Morgenmiddag om 15.30 uur vindt de spectaculaire opening plaats van het nieuwe skatepark Kardinge. Met skate-demonstraties van jongeren uit omliggende wijken en het Groninger Skatepark Colosseum. Wethouder Frank de Vries zal de officiële openingshandeling verrichten van het nieuwe skatepark. De opening vormt de afsluiting van het collegebezoek aan de wijk Lewenborg. De pers is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Het skatepark is er gekomen op verzoek van jongeren uit Noorddijk. Er is gekozen voor het Kardingegebied vanwege de goede bereikbaarheid en de centrale ligging. Het skatepark is vrij toegankelijk en ligt aan de voet van de Kardingerheuvel, tegenover de speellocatie van de Apekooi. Jongeren kunnen er niet alleen terecht met skates, maar ook met BMX-fietsen, skeelers en stepjes.
Het Kardingegebied is voor jongeren uit Noorddijk een geliefde locatie om te sporten. De gemeente ziet dit skatepark dan ook als een aanwinst in de recreatieve en sportieve sfeer van Kardinge.

DE GRONINGEN MEE-BUS

Vanochtend stond een bus op de markt die er niet alle donderdagochtenden staat. Een mijnheer en mevrouw in oranje jas hoorden ontegenzeggelijk bij de bus, ze spraken marktbezoekers aan en deelden flyers uit. Is het goed om even een foto te maken? Jazeker wel. Het resultaat ziet u links, consulent van MEE-Groningen, Natasja Molthoop, staat naast de chauffeur van de bus, te weten Albert Beukema. Hebben jullie een beetje aanloop van Beijumers? "Ja hoor, het loopt goed." Op de flyer staat:
 'MEE Groningen ondersteunt alle mensen met een handicap of een beperking.' Verder: 'MEE Groningen is er ook voor hun ouders, beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers. MEE-Groningen geeft u onafhankelijke informatie, advies en persoonlijke ondersteuning bij dingen waar u in het dagelijks leven mee te maken heeft. Cliënten kunnen gratis bij ons terecht en hebben geen doorverwijzing nodig. Bezoek de MEE-bus, wij zijn u graag van dienst! De bus is rolstoeltoegankelijk. Uiteraard bent u ook van harte welkom op onze kantoren in Groningen en Veendam.
Kijk voor meer informatie op onze website: www.meegroningen.nl/meebus.

DIERTJES ZOEKEN IN COMPOSTHOOP

Afgelopen dinsdagmiddag fietste ondergetekende even door de Schooltuin en zag daar een schoolklas van Montessorischool De Dijk twee composthopen onderzoeken. Het onderzoek spitste zich toe op het vinden van (dode) diertjes. Nooit geweten dat een composthoop, vroeger heette dat mestvaalt, zo interessant kon zijn. De kinderen van De Dijk hadden er zo te zien wel lol in, zie video. Toch maar eens googelen op dit soort kinderonderzoeken in schooltuinen, er blijkt een site te zijn die daar van alles over weet te vertellen: http://www.onzeschooltuin.nl/ Waar laat je thuis je klokhuis of bananenschil? Als het goed is doe je die in de groene bak. Die is speciaal voor al het groente-, fruit-, en tuinafval. Als hij vol is wordt het afval opgehaald en op een grote hoop gegooid. Van die hele berg groente en fruitschillen wordt vervolgens zwarte aarde gemaakt. Dat wordt compost genoemd. Compost is goed plantenvoedsel, het kan zo de schooltuin in. Je planten zullen dan nog beter gaan groeien.
Wil je zelf compost maken voor de schooltuin? Dat kan! Doe je bananenschil dan niet in de groene bak. Gooi hem op je eigen composthoop. Je kunt op die hoop alles gooien wat in de natuur kan vergaan. Dus geen glas, steen of blik. Gebruik bijvoorbeeld fruitschillen en groente-afval. Ook bladeren, gras en onkruid uit de tuin mogen erop. Eigenlijk kan bijna alles op de hoop wat ook in de groene bak mag. Maak grote stukken wel eerst wat kleiner. Dan vergaat het wat sneller.

Het is belangrijk dat je af en toe bij de composthoop gaat kijken. De beestjes die jouw bananenschil verteren hebben namelijk — net als jij — zuurstof en water nodig. Als de hoop te droog is moet je hem daarom begieten. En als het afval te dicht op elkaar plakt moet je hem luchtiger maken.
Wist je dat? Middenin een composthoop kan het erg warm worden. Soms wel 60 graden! Die warmte ontstaat als de beestjes, bacteriën en schimmels in de hoop heel hard aan het werk zijn.

(Ik heb ook nog een foto gemaakt van groep 7 van De Zwerm die bezig was met een bijenles.  Tot nu toe lijkt die foto spoorloos verdwenen. Beste kids, geef even door wanneer jullie er weer zijn dan gaan we op herhaling; Beijumnieuws@online.nl )

woensdag 26 oktober 2011

HIJ DOET HET (BIJNA) WEER

Op het scherm stond vandaag nog dat de pinautomaat 'tijdelijk buiten gebruik' is. Maar het goede nieuws is, hij zit weer in de muur nadat z'n voorganger op 28 juli was gekraakt. Eerlijk gezegd snap ik die hele pinautomatenhandel niet zo goed, u ziet op amper 10 meter verderop, rechts, nog zo'n apparaat waar je flappen uit kunt halen. En 75 meter verderop in de winkelpromenade is er nog een. Is er een bankencrisis?

DE ZOVEELSTE WIETPLANTAGE

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen in de stad hennepplantages opgeruimd. Het betrof een aantal woonhuizen in Vinkhuizen, Lewenborg, Oosterpark en Beijum. In de woningen werd onder andere de stroom illegaal afgetapt. De milieudienst heeft enkele honderden planten vernietigd. De technische recherche deed onderzoek in de woningen. Mogelijk worden alle mensen uit hun woningbouwhuis geplaatst.
http://www.oogtv.nl/

ALLES GOED, WIL SCHACKMANN?

Afgelopen dinsdag tipte een Beijumse in AH: "Je moet zo even een foto maken van Wil Schackmann, die is tegen een bloembak aangefietst en er languit in gekukeld. Hij zat onder de rode besjes en plantenrestjes toen hij er uit omhoogkrabbelde, en hij loopt nu met een kapotte fiets richting de fietsenmaker."

Dat wou ik niet missen. De Beijumse riep me nog na dat de bloembak bij het kruispunt Ulgersmaweg/ Pop Dijkemaweg stond, en dat de schrijver elk moment bij de fietsenmaker kon aankomen. En jawel hoor, net na het verlaten van het winkelcentrum kwam Wil Schackmann aangeschuiveld, het voorwiel optillend want die leek niet meer goed rond te kunnen draaien. Breed lachend: "Hoe weet jij dit nou weer." Tja, een verstrooide schrijver kom je niet elke dag tegen en de camera klikte gretig. Aan de schrijver van o.a. De Proefkolonie, en co-auteur van de soapserie Medisch Centrum West vroeg ik of er een blogberichtje aan zijn onfortuinlijke val gewijd mag worden. Het werd even helemaal stil aan de andere kant, de schrijver leek diep na te denken voordat hij de vraag überhaupt zou gaan beantwoorden. Allerlei gedachten vlogen door m'n hoofd, voordat ik hem collegiaal tegemoet kwam en hem voorstelde om er even over te mailen. Zou hij een hersenschudding op hebben gelopen? Is hij verward en heeft hij teveel dingen aan z'n hoofd? Of moet hij nog bijkomen van de schrik?
Het schijnt mee te vallen, dit mailde hij woensdagochtend:
Ik aarzelde omdat ik niet zo bij de les was, maar het is prima hoor, maak er maar een blogbericht over. Ik maak twee historische smartphone-routes voor het Drents Archief, ik verwacht binnenkort de  première van een filmpje voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum, verder doe ik voorbereidend werk voor een film bij de opening van het Forum en geef ik een paar lezingen per maand over het boek De proefkolonie. Maar daar blijft het niet bij, want ik geef ook nog eens les aan de Schrijversvakschool Groningen, en ik probeer daarnaast ook nog een boek af te krijgen over het eerste Nederlandse bedelaarsgesticht De Ommerschans in 1822.  En tja, dan is het hoofd blijkbaar té gevuld om ook nog een bloembak op de Pop Dijkemaweg in de gaten te houden, zodat die bloembak ineens voor m'n  fiets sprong en ik even later door de lucht zeilde en tussen de bloembakplanten lag. Mij mankeert verder gelukkig niks, behalve dat ik last van de slappe lach heb. Met m'n  fiets is het niet best. http://www.schackmann.nl/

FOTO'S BRUISEND BEIJUM

Jaap van Leeuwen van Uitgeverij Leander, Regiokrant en aankomend Boek over Beijum, Boeren, Burgers en Buitenlui mailde net:
De foto’s van Bruisend Beijum 2011 zijn te bezichtigen op www.beijum.nl . Bedankt als je daar even aandacht aan wil schenken.
Komt dat zien op http://www.beijum.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=350&Itemid=0!!

OUD EN NIEUW GAAT OP HERHALING

De gevreesde rellen bleven tijdens de laatste oud en nieuw-viering uit. U weet waarschijnlijk nog wel, er was een grote bak met zand neergezet op parkeerplein West, voor Winkelcentrum Beijum. Hierin werd een groot vreugdevuur aangestoken, er zou muziek komen - helaas liet de installatie het afweten, maar dat terzijde- en jongeren konden samen een pilsje drinken, vuurwerk afschieten en lol maken. Wonder boven wonder werd het een groot succes. Ook ondergetekende had tevoren zijn twijfels over het experiment uitgesproken, zouden jongeren nou echt mee willen doen aan een door de gemeente georganiseerd oud en nieuw-feest? Ja, moet achteraf de conclusie zijn. De sfeer op de parkeerplaats was af en toe om te snijden, maar veldmaarschalk en jongerenwerker Anno Jager liep zich de poten uit het lijf om beginnende brandjes te blussen. Dat meer in figuurlijke dan in de letterlijke zin van het woord. Hij houdt niet van een heldenstatus, maar het succes van een geslaagde jaarwisseling in Beijum was voor een groot gedeelte op zijn conto te schrijven. Ook burgemeester Rehwinkel, die op oudjaarsavond een bliksembezoek aan de parkeerplaats bracht, was lovend over de jaarwisseling in het anders zo rumoerige Beijum. Zelfs de telefooncel op de parkeerplaats bracht het er levend af.
Onlangs liep ik jongerenwerker Jager tegen het lijf in het winkelcentrum. Gaat het succes van de vorige jaarwisseling een vervolg krijgen? "Ja, in grote lijnen gaan we weer hetzelfde doen. Zo gauw als hier meer informatie over is licht ik je in."
Never change a winning team. En dat geldt ook voor de mensen die oud en nieuw 2010/2011 tot een succes hebben gemaakt.
Wordt vervolgd.

OMGEVING DE DIJK OP DE SCHOP

Aan de zuidkant van  Montessorispeelplein Het Dijkrijk is het sinds vorige week een drukte van belang. De drukte bestaat niet zozeer uit mensen die er in grote getale rondlopen, nee graafmachines veroorzaken de levendigheid. Er is eindelijk een begin gemaakt met de voorbereidingen om een rij huizen langs het Dijkrijk aan te laten sluiten. Drie jaar geleden was hier het nodige om te doen, omwonenden zagen de plannen helemaal niet zitten en voelden zich in hun woongenot bedreigd. De pijn werd grotendeels ontzenuwd nadat zo´n twee jaar geleden werd besloten om minder huizen te laten bouwen.
Na twee jaar verzet van omwonenden is er een oplossing gevonden voor de inrichting van de omgeving van de Montessori-school in de Groningse wijk Beijum. Zo gaat de bouw van zes huizen bij de school niet door. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor parkeren en spelende kinderen. Verder zijn ook de problemen met het keren van de bus opgelost. De gemeente Groningen is door deze consructie 400.000 euro extra kwijt.
De werkzaamheden aan de rotonde ten oosten van Montessorischool De Dijk hebben driekwart jaar geduurd. Ook deze nieuwe klus gaat minstens zoveel tijd in beslag nemen. De woningen worden omstreeks de zomervakantie van 2012 opgeleverd. Ondergetekende heeft gedeeltes uit twee aan omwonenden verspreidde brieven  samengevoegd tot een scan, zie rechts. Het bovenste gedeelte van de scan/brieven komt van de Gemeente Groningen, het onderste gedeelte is door De Huismeesters verspreid. Klik groter tot het leesbaar is.
Beijumnieuws zal het proces langs de zuidkant van Het Dijkrijk op de voet blijven volgen. Bekijk de video met daarop de eerste handelingen die de doelstelling van dit Montessorigebied moeten vervolmaken.

VUILNIS IN BEIJUM (3)

Normaal gesproken zal de tijd tussen twee afleveringen van deze nieuwe serie langer duren dan nu tussen deel 2 en het geval is. Maar een vaste lezer uit de Onnemaheerd reageerde op de laatste aflevering die afgelopen zaterdag werd gepubliceerd:
Ik zag het nieuwsbericht over afval, het kan nog fraaier. Het oud papier wordt traditioneel opgehaald. Maar soms zit er wat tussen wat niet hoort, bv melkpakken. De beste man haalt die er tussenuit en gooit ze achteloos op straat. Zie foto. Zover zijn we dus al met zwerfafval... het is aan de Onnemaheerd.

dinsdag 25 oktober 2011

KLOMP'N VAN SHOETIME LAMMERT?

Regelmatig kom ik geschiedenisleraar Lammert Doedens in de wijk tegen. Vooral in Winkelcentrum Beijum, laat ik maar zeggen dat we uit het juiste mannelijke hout gesneden zijn want we doen vaak boodschappen. Wat ook een band schept, we zijn twee zonen van het platteland in (zuid) oost-Groningen.

 We proat'n allein mor plat als we mekoor teeg'nkom'm. Of het ook voor Lammert gold weet ik niet, maar als zoon van de Veenkoloniën liep ik vroeger vaak op stevels of op klomp'n. Nog steeds is dat lekker en makkelijk, op klomp'n over de Beijumer klei schuivelen. Bij de enige en echte Shoetime van Nederland, bij Bert Hoekstra, kocht ik elk jaar wel een paar nieuwe als de oude bijna zijn versleten. Helaas kan dat nou niet meer want Shoetime heeft de houten kloffies uit de handel genomen. En bestellen duurt zo een week of drie voor je ze hebt.

Afgelopen vrijdagmiddag is deze foto gemaakt. Jawel, ik kwam Lammert weer tegen, zo gaat dat met boodschappen doende mannen. Ik moest even luisteren, vertelde Lammert, want hij had net bij Shoetime een paar klompen op de kop getikt. "De klomp'n warn eigelek veur die bedould mor omdat ze die te klain waar'n heb ik ze overkocht", aldus Lammert. En laat dat nou zo wezen, Bert Shoetime bleef onlangs met een paar klompen zitten omdat hij een paar met te kleine maat voor ondergetekende had besteld. In het dorp Beijum kan dit allemaal. Of ik maar even reclame voor Shoetime en Bert wilde maken, aldus de klompenman op de foto, per slot van rekening komt Bert zo'n beetje uit zijn dorp. Ik dacht Bellingwolde, maar kan me een plaatsje vergissen.

Maar goed, Lammert en ondergetekende hebben nog een overeenkomst. Beiden zijn we co-auteurs van Het Boek over Beijum dat volgend voorjaar op de markt gaat komen. Boeren, Burgers en Beijumers gaat het Boek zoals reeds  eerder vermeld heten. Lammert heeft zijn hoofdstuk al lang en breed af, ondergetekende loopt wat achter ivm allerlei drukte.

Wordt dat wel wat met dat Bouk Lammert? Kin het ook flop'n? De bliksemse ogen van Lammert Doedens spraken boekdelen toen hij stellig verkondigde: "Dat Bouk wordt prachtig, het wordt verrassend en het wordt hail specioal, let toe mor es op."
Zoals hij het zei kan het niet missen, over een half jaar wordt een prachtig boek over Beijum geboren. En twee geboren Grunningers, twee Beijumers op klompen, mogen daar ook een bijdrage aan leveren.

INFORMATIEPUNT ZORGGROEP GRONINGEN


Elke doordeweekse dag van 8.30 tot 17.00 uur is het Informatiepunt van Innersdijk op Plein Oost geopend. Het zal een vaste baken in de wijk worden op zorggebied, temeer ook omdat de grote witte kolos Innersdijk op de westkant van het plein gaat verdwijnen. Het is jammer dat het Informatiepunt, net als tijdens al de afgelopen jaren dat het pand leeg stond, 's avonds en 's nachts met een lelijke, maar vast broodnodige, rolluik wordt getooid. Maar overdag krijgt het pand een beduidend aantrekkelijker smoelwerk. Afgelopen vrijdag showde de gedeeltelijk zichtbare man op de linkerfoto, klik groter, de nieuwe situatie in wording. In rode letters komt op het hoekpand richting Plein-Oost én de Claremaheerd in rode letters te staan: ZORGGROEP GRONINGEN.
Het Informatiepunt is er voor u!

U kunt bij een van de vier Informatiepunten van Zorggroep Groningen terecht voor informatie en advies over wonen, zorg en welzijn. Heeft u vragen over opname in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, hulpmiddelen, huishoudelijke hulp, rolstoel en scootmobiel, huurtoeslag, inschrijving aanleunwoning, maaltijdvoorziening, bijzondere bijstand, WMO taxi, woningaanpassing, alarmering of thuiszorg? In alle gevallen helpen wij u graag bij het zoeken naar een antwoord op uw vraag.
Meer informatie?
Aarzelt u niet om een van onze Informatiepunten te bezoeken en daar uw vraag te stellen. Bellen kan natuurlijk ook! U kunt ons van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur bereiken via (050) 549 57 15. E-mail: informatiepunt@zorggroepgroningen.nl
Informatiepunt Innersdijk

Ypemaheerd 2a
9736 MA Groningen
Maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

maandag 24 oktober 2011

KIJK UIT VOOR INTERNETOPLICHTERS

Ondergetekende zal vast geen speciale plek innemen bij internercriminelen. Ze hebben het vast niet op mij gemunt. Maar soms ga je dat bijna denken, weet jij veel of andere mensen dezelfde ogenschijnlijk geloofwaardige mails krijgen als jijzelf? Om de terreur een beetje uit het isolement te halen, en om lezers herkenningspunten te geven, een paar voorbeelden van internetcriminaliteit.
Ondergetekende heeft geen rekening lopen bij ABN-AMRO. Toch kreeg hij afgelopen week deze mail:
Geachte klant, Uw Online Details Moet worden bijgewerkt als gevolg van een aantal problemen binnen onze interne systeem.
De buurt onderdak te klikken en Bevestig uw gehouden met onderstaande informatie voor Verdere hulp,
Klik hier om uw account te verifiлren
Afdeling Klantenservice,
ABN AMRO Group.
Ik zit bij www.online.nl, u weet wel van Beijumnieuws@online.nl  Vandaag ontving ik deze mail. Ook hier willen ze weer inlogcodes en wachtwoord. Ook reppen ze op het einde over een rekening. De mail heeft als afzender 'Velig en Razendsnel, en laat op de taalfouten:
Geachte online.com Account gebruiker. Er zal een upgrade in ons systeem tussen 24 tot 30 October 2011.
Als gevolg van de anonieme registratie van online.com rekeningen en het aantal slapende rekeningen, zullen we u deze upgraden naar het exacte aantal abonnees hebben we op dit moment te bepalen.
U wordt gevraagd om in te loggen op uw online.com e-mailaccount om te controleren of uw account nog geldig is en onmiddellijk de volgende te sturen:
Login Name :................................( Verplicht)
Wachtwoord :...................................( Verplicht)
Geboortedatum :..............................( optioneel)
Staat :........................................( Optioneel)
Voordat u uw account gegevens naar ons, bent u te adviseren om in te loggen op deze link hieronder:https://webmail.online.nl/online/
Merk op dat als je rekening moet Login, stuur ons de gegevens anders of het betekent dat het is verwijderd. Sorry voor het ongemak dat dit kan ertoe leiden dat u ons alleen maar proberen te maken dat je niet de informatie te verliezen in uw rekeningen.
Het enige wat je hoeft te doen is Klik op Beantwoorden en aanbod van de bovenstaande informatie, zal je account niet onderbroken worden en zal verder als normaal.
Bedankt voor uw aandacht op dit verzoek. Nogmaals Onze excuses voor het eventuele ongemak. Let op! Account gebruikers die weigeren om hun account te updaten na 5 dagen na ontvangst van deze waarschuwing, zal gebruiker voorgoed verliest zijn / haar rekening.
© 2011 online.com E-Mail-Konto (https://webmail.online.nl/online/)
Zo kreeg ik een tijdje geleden een mail van de ING. Of ik als de donder m'n pincode wilde invullen omdat er iets gecontroleerd moest worden. Want anders zou het niet te best aflopen voor m'n rekening, er zouden vervelende consequenties volgen..
Beste lezers, kijk uit, geef nooit wachtwoorden, inlogcodes of pincodes aan dit soort internetoplichters. In eerste instantie lijken ze redelijke verzoeken te doen. Maar het is doortrapt tot in de tiende kwadraat. Weest gewaarschuwd!

HERFST 2011 TE BEIJUM

Ik heb het idee dat het nog steeds niet helemaal herfst is, beter gezegd: de herfst is laat dit jaar. Het heeft denk ik te maken met het prachtige nazomerweer in september,en ook het weer van de afgelopen tien dagen is mooi zonnig en wat mij betreft helemaal niet koud. Waar blijft de gure herfststorm? De slagregens? De bladeren die dientegngevolge massaal van de bomen wegvliegen? Toch kon ik het niet laten vanmiddag een herfstvideo op te nemen. Wel na een lichte aarzeling, want waarom in navolging van 2009 en 2010 nog een derde jaar? Lijken de video's niet heel erg op elkaar, en zou je bij wijze van spreken niet de video van vorig jaar nog eens kunnen publiceren? Bekijk ook de video van 22 oktober 2009. De herfstvideo van 2010 is op 4 november van het vorig jaar al opgenomen, je kunt zien dat de herfst toen beduidend verder gevorderd was.  De muziek is dit keer van Van Morrisson, hij zing lekker melancholisch over 'the leaves who are  falling down.' De herfst loopt (ten noorden van de evenaar) officieel van 21 september t/m 20 december, maar het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening (rond 23 september op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 22 december op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond).