donderdag 31 juli 2008

HET WAS HEET VANDAAG

Niet iedereen kon lekker gaan zwemmen vandaag, op een terrasje zitten of aan het koele bier. Er moet brood op de plank, zo simpel is het. Al doende boodschappen halen kwam ik vandaag langs vier plekken waar gewerkt werd. De viskar, de bieb, de ijscokar en de shoarmazaak. Overal vonden ze het prima dat ik kort kwam filmen, maar ze lieten tevoren doorschemeren dat ze weinig puf hadden om wat te vertellen. Alleen de ijscoboer stond me, terwijl hij opruimde en schoonmaakte, utgebreid te woord. Kwam dat door de koelte in de ijswagen?

Het was eigenlijk ook veel te heet om deze filmimpressies te maken. De werkers hadden de pijp uit en ze hadden zoals gezegd weinig te melden. Werken met dit weer kost al energie genoeg, laat staan iemand op het einde van een werkdag nog te woord staan. De bieb leek me nog een van de betere plekken om te zijn.

HET IS WEER ZOVER


Van de site http://www.dvhn.nl/

De provincie Groningen heeft een zwemverbod uitgevaardigd voor recreatieplas Kardinge. In het water heeft waterschap Noorderzijlvest een drijflaag met blauwalg aangetroffen. De provincie heeft borden geplaatst om recreanten attent te maken op het zwemverbod.
Blauwalgen produceren stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier, zoals honden. Inslikken van water kan leiden tot gezondheidsklachten. Klachten die optreden wanneer men in aanraking komt met blauwalg lopen uiteen van huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn tot maag- en darmklachten.
Zodra de blauwalgen zijn verdwenen, bij kouder weer en bij regen en wind, verwijdert de provincie de verbodsborden bij de zwemplassen. Informatie over mogelijke gezondheidsklachten staan vermeld op de website van de GGD Groningen,
www.ggdgroningen.nl onder Gezondheid, Milieu en Gezondheid, zwemkwaliteit. (DvhN)
Zwemverbod of niet, bovenstaande foto die om 16 uur is genomen laat zien dat niet iedereen zich het verkoelende water van het Zilvermeer laat 'afnemen'. Er wordt nog redelijk veel gezwommen en het aantal kinderen in het water was om 16 uur opmerkelijk.
Op het bord staat de afkorting W.H.V.B.Z. Klik de foto groter. Zie hiervoor ook http://www.kaderbv.nl/WHVBZ.html

KUNNEN DEZE MANNEN NIET BETER NAAR HUIS?
Twee keer zag ik ze vandaag, de mannen van de DSW, maar dan alleen in de schaduw. De eerste keer staand onder een boom om verkoeling te zoeken. Dat was op het heetst van de dag, omstreeks het middaguur. Om half twee trof ik ze weer, lamgeslagen door de hitte en tot niks komend." Eigenlijk mogen we niet zitten, daar kunnen we gedonder mee krijgen. Maar zet ons maar zittend op de foto en schrijf een positief stukje over ons." Wat moet je negatief over deze mannen schrijven, er valt niks lulligs over te melden."We mogen boven de 28 graden al niet werken van de ARBO-dienst, zoals het vandaag is kom je amper aan je bezigheden toe." Waarom ze dan toch aan de bak moeten op een hete dag als vandaag? Een mooi arbeidersverhaal volgt, over hoge heren met hoge salarissen die met hun ventilators op kantoor de regels aan hun laars lappen. En "als de ARBO-dienst dit krijgt te weten dan hebben ze een probleem, je kunt hier in de hitte wel een hartaanval of iets anders krijgen."
Ik geef ze gelijk, het is niet werkbaar in deze hitte. Ze gaan voor de flauwekul van de ene schaduwrijke plek naar de ander, aan werken komen ze niet toe. Waarom geeft de Dienst Sociale Werkvoorziening deze, normaal gesproken hardwerkende, mannen geen vrijaf op zo'n tropische dag als vandaag? Of een aangepast tropenrooster?
Eigenlijk hoort hier even wederhoor bij, de mening van de ARBO- dienst en DSW mag ook gehoord worden. Maar in verband met de hitte zet ik me eerst met een koel pilsje in de tuin. In de schaduw uiteraard. Ik ga later uitzoeken hoe het zit met de regel dat boven de 28 graden deze mannen vrijaf horen te krijgen.

VISSEN IN DE ZUIDWENDING

We leven in het digitale tijdperk, deze weblog en dit artikel zijn bijvoorbeeld gebaseerd op computers en internet. Zonder deze middelen komt dit medium nou eenmaal niet tot u.

Wat deed je vroeger toen je ongeveer tien jaar oud was? Met vroeger bedoel ik twintig, dertig, veertig jaar geleden. Thuis ging je met slecht weer ganzenborden, mens-erger-je-nieten, dammen of sjoelen. Speltjes of postzegels verzamelen. De televisie kende vier kanalen, twee Nederlandse en twee Duitse. Buiten ging je voetballen, tollen (in de Kanaalstreek heette dat sirreltobben), schaatsen (scheuvel'n), appels jatten bij de buren of vissen.
Tegenwoordig heb je behalve de computer, het mobieltje, de DS-Nitendo-spelcomputer, de Playstation, veel videotheek-leenfilmpjes en natuurlijk ook de televisie met een oeverloos aanbod.

Het voetballen heeft alle ontwikkelingen en tijdsgewrichten gewoon overleefd, overal wordt buiten tegen de bal getrapt. De laatste tijd bespeur ik een revival op visgebied. Er worden vishengels gegeven als verjaardagcadeaus en regelmatig zie ik kinderen in het water turen. Deze jongens stonden begin deze week doodstil op het fiets- en loopbruggetje over de Zuidwending naar de dobber te kijken. Een vredig tafereeltje. En de Zuidwending ziet er ook nog zijn mooist uit. Waar blijven de draaitollen?

woensdag 30 juli 2008

LENTIS-BEWONERS SCHILDEREN BIJ DE WIERSHOECK

Nog niet zo heel lang geleden werden ze patiënten genoemd, of cliënten. De laatste jaren wonen ze vaak in beschermde woonvormen en is de term bewoners meer op zijn plaats. Bewoners klinkt gelijkwaardiger, al schiet de term 'zorgvrager', in deze periode van marktwerking binnen de zorg, m.i. wat door.

Zo'n twintig bewoners van Lentis (GGZ-Groningen) zaten vanochtend, onder prachtige weersomstandigheden, te schilderen in de tuin van de Wiershoeck. De deelnemers zijn verbonden aan de atelierclub van Lentis en ze schilderden onder begeleiding van twee therapeuten dat het een lieve lust was. Het was genieten geblazen en de gemaakte schilderijen, die ik niet gezien heb, mogen er vast ook wezen. Als je geestelijk kwetsbaar bent wil dat namelijk nog niet zeggen dat je creatieve vermogens niet werken.
Het was een boeiend tafereeltje, mooie gevoelige mensen aan het schilderen in de prachtige natuur die Beijum rijk is.

RIJ MET JE HART ( en dus niet te hard)

Soms moet je op zaken vooruitlopen en dingen plannen. Middenstanders beginnen niet voor niks reeds in oktober Sinterklaas- en Kerstspullen te verkopen. In januari of februari boek je vaak je vakantie, en een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Op deze hoogzomerse en hete dag word je zomaar geconfronteerd met borden langs de wijkring die aangeven dat de scholen weer zijn begonnen. Rij met je hart staat er ook nog bij. Oftewel, rij niet te hard maar wel met je hart. Met deze hitte werkt het plaatje van een racende brommer eerder stimulerend dan afremmend. Lekker afkoelen door hard te racen. Op maandag 11 augustus beginnen in de noordelijke provincies de scholen weer. Het kan een idee zijn om ook tijdens de schoolvakanties niet te hard te rijden. Behalve kinderen willen ook de meeste volwassenen namelijk liever geen brokken in het verkeer.

dinsdag 29 juli 2008

OPSPORING VERZOCHT

Op verschillende plaatsen in de wijk zie je posters op bomen hangen waarop de opsporing van een geliefd huisdier wordt gevraagd. Ook bij dierenspeciaalzaak Hoogenberg hangen een stuk of zes van zulke opsporingsposters. Het is me niet helder of er een tendens is dat in zomermaanden meer huisdieren verdijnen i.v.g. met andere seizoenen.
De zomer was toch berucht om het aantal gedumpte huisdieren omdat de baas of bazin op vakantie wilde? Gelukkig is dit de andere kant. Niet dumpen maar graag terug willen is, ondanks het dieren- en baasjesleed, toch een sympathiekere gedachte. Ga eens kijken bij de winkel van André Hoogenberg en wie weet kunt u een wijkgenoot blij maken.

ER IS ER EEN JARIG....


Bepaalde dingen willen we in het ritueelarme Nederland graag markeren. Een geboorte? Een grote opblaaspop of een ooievaar in de voortuin. Geslaagd voor het schoolexamen? De vlag uit en een tas aan de voorgevel. Vijftig jaar worden? Een Abraham of Sahra in de tuin.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een vierenzestigjarige geboortedag zo uitbundig gevierd moest worden als vandaag aan de Barmaheerd in Beijum. Of iedereen drie keer wil toeteren omdat Nanny vierenzestig jaar is geworden. Als ik de jarige en haar man moet geloven dan wordt er vandaag behoorlijk getoetert aan de Barmaheerd. De vraag diende zich bij me aan wat Nanny over een jaar gaat doen als ze vijfenzestig wordt. Komt er dan een vliegtuig over met staarttekst?" Nee hoor, dan veranderen we de vier in een vijf."
De Barmaheerd zal vandaag de heerd zijn in Beijum waarin het meest getoetert wordt.

maandag 28 juli 2008

OUDEREN SLAAN ZICH GOED DOOR DE HITTE HEEN

Je ziet ze niet zo gauw aan het Zilvermeer liggen en ook op de terrasjes in de wijk zie je ze amper. Nee, ze blijven liever in de buurt van hun eigen woning. Lekker zitten chillen. Niet dat ze het woord chillen zullen kennen, op ons gemakkie buut'n zitt'n, zo zullen ze het zelf omschrijven. De stemming zat er goed in vanmiddag rond het Munsterhoes, een chagerijnige kop heb ik niet kunnen waarnemen.


Rondom het Hoes schoot ik deze foto's van een paar oudere Beijumers die zich aanpasten aan de warme weersomstandigheden. Of ze op de foto wilden? "Tou mor miejong, dat mokt oons niks uut." Opvallend is dat op beide foto's bewoners zitten van het Munsterhoes en van de Amkemaflat. Zo te zien is er de nodige gezellige uitwisseling tussen beide wooneenheden. Glaasje wijn erbij, een potje bier en op het moment van fotograferen ging een bewoner rond om alle Munsterhoesers op een cornetto te trakteren. De Amkemabewoners wisten nog te melden dat hun Amkemakoepel praktisch weer klaar is na een verbouwing. Kinderrijke wijk hier. Maar vergeet de wat oudere Beijumers niet!

SCRUBBING, PAKKING, PEELING...

Het is een beetje veel Zilvermeer wat hier nu de klok slaat, maar wat wil met zo'n zwemparadijsje in de achtertuin van je wijk?

Deze dames zaten vanmiddag lekker te relaxen met hun benen ingesmeerd met modder. Waar dat goed voor is? "Goed voor de huid, straks gaan we nog scrubben."
Het zal een geintje zijn, aan de kinderattributen te zien zijn moeder en oma(?) hoogstwaarschijnlijk door hun (klein)kinderen onder handen genomen.
Zo te zien hadden deze dames uit Lewenborg er in elk geval geen last van.

EVEN LEKKER WAT DRINKEN IN DE KOOI

Het voorzieningenpaviljoen aan het strand van het Zilvermeer is omgeven door een hufterproof-hekwerk. De ondernemer heeft hier natuurlijk zijn redenen voor, en vanuit hem bekeken heeft hij ook gelijk. Je wil je spullen toch niet laten slopen door een stelletje vandalen?

Maar het lijkt toch eigenlijk voor geen meter. 

Het hele Kardinge-recreatiepark is mooi speels en attractief opgebouwd en dan heb je ineens dit. Een vesting waar je je even kunt ontspannen en wat drinken. Lekker in de natuur en aan het strand in een kooi zitten.

 En dan genieten van een mooi uitzicht door het 'gaas' heen.

zondag 27 juli 2008

COSTA DEL KARDINGE

Voor thuisblijvers kent deze vakantieperiode pieken en dalen. Ruim een week geleden was het nog volop "herfst", vandaag was het weer hoogzomer. De Kardingeplas, ook Zilvermeer genoemd, is met weer als vandaag een welkome ontspannings- en zwemplek. Ook de komende dagen ziet het er goed uit. Goed voor het gemoed en het humeur, een zomer dient een échte zomer te zijn.


Een vakantieperiode plannen is tegenwoordig een beetje gokken. Beijumers die nu terugkomen van een vakantie in het warme zuiden van Europa vallen met hun neus in de boter. Ze kunnen hier nog even verder feesten met witte wijn, stokbrood en zwoele lange avonden.
Alleen vakantie vieren in eigen land brengt een onzeker weersaspect met zich mee. Het kan stormen, hosen en 15 graden zijn, maar je kunt het hier ook Spaans benauwd hebben. Zoals vandaag.

SANDY'S HUIS STAAT EIGENLIJK IN BEIJUM

http://nl.youtube.com/watch?v=vOYvDs4FHE0&feature=email

Sandy Goeree woont al 18 jaar in Beijum. Begin dit jaar verwierf ze bekendheid doordat ze door de voorrondes van Idols heenkwam en haar prachtige stem de Nederlandse huiskamers bereikte.
Ze werkt gewoon in de SLS-Shop en wilde wel even poseren voor Beijumnieuws. Hoe gaat het?
"Het gaat goed, op de open dag van Fc Groningen ( 24 augustus) zing ik het lied 'Dit is mijn huis' op de middenstip. Het lied is geschreven door mijn buurman in Beijum, Marcel Duzink. Ook ben ik bezig met een meidengroep."

Title: Dit is mijn huis (Groningen)Music: J. Speelman Lyrics: M. DuzinkPerformed by: Sandy Goeree
Dit is mijn plek, mijn huis hier gebeurt het allemaal
Ik lucht hier mijn hart ik ben hier mezelf
Hier spreek ik de taal de schouders naar achter
De borst gaat vooruit we zijn met zijn allen en zingen voluit.

Chorus:Groningen, mijn Groningen de stad waarvan ik hou Groningen,
ja mijn Groningen wat moet ik zonder jou

Dit is mijn plek, mijn huis jij maakt iets los in mij
Nog steeds de trots van het noorden dat verdient alleen maar jij
De trots van het noorden en hier voel ik me vrij
De schouders naar achter de borst gaat vooruit
We zijn met zijn allen en zingen voluit..

Chorus:Groningen, mijn Groningen de stad waarvan ik hou
Groningen, ja mijn Groningen wat moet ik zonder jou
Bridge:We willen altijd winnen ja, we hebben maar één doel
We strijden samen voor de toekomst en dat geeft een goed gevoel

Chorus: Groningen, mijn Groningen de stad waarvan ik hou
Groningen, ja mijn Groningen wat moet ik zonder jou

http://ditismijnhuis.hyves.nl/ Open de link boven voor het You Tube filmpje.
Onderstaande link werd nog opgestuurd door een attente Beijumer. Uit het bericht blijkt dat Duzink niet in Beijum Sandy's buurman was maar tijdens haar kinderjaren. De afsluitende scene van de film, waar Sandy een huis binnengaat, is opgenomen in de Oosterparkwijk.

zaterdag 26 juli 2008

LEEST U HET AD AL?


Nee, ik lees het AD eigenlijk nooit, hooguit een keer los als ik hem ergens zie liggen. Bij de ingang van Winkelcentrum Beijum wordt regelmatig gevent, folders van de beste pizzeria in Beijum (allebei natuurlijk), van politieke partijen als het verkiezingstijd is en ook regelmatig door krant-promoters. Drie weken geleden plaatste ik hier, op nagenoeg dezelfde plek, een foto van twee jonge frisse meiden die de Telegraaf wilden aansmeren.
Deze jongens deden hun best afgelopen week, maar ze straalden iets meer verveling en vermoeidheid uit. Misschien gedroegen ze zich niet zo namaak vriendelijk en dat pleit weer voor ze. De dames van de Telegraaf gooiden drie weken geleden hun charmes in de strijd. Dat deed me wankelen en bijna overstag gaan, en dat pleit weer niet voor mij. Het gaat domweg om het verkopen van krantenabonnementen blogger! Ok, ok. Maar extra vriendelijkheid, charme en persoonlijk contact kan vaak net het laatste zetje geven. Verkopen en aan de man brengen van iets is een kunst op zich.

WILT U EVEN TOETEREN?

Prachtig weer lokt kinderen naar buiten. Maar wat als er niet zoveel te doen is in de wijk? Dan ga je contact zoeken natuurlijk. Deze kinderen stonden op de brug over de Zuidwending contact te zoeken met passerende automobilisten en motoren. Er werd frequent getoetert en de kinderen hadden dikke pret.

Nog even over volwassen contact. Dit weekend kreeg ik een anonieme reactie van iemand die iets schreef over een stuk touw die ik in huis moest hebben en iets over de dood. Onverkwikkelijk, temeer ook omdat mijn kinderen zo'n bericht kunnen openen. Dit heeft voor mij de doorslag gegeven om berichten te controleren. Vervelend voor mensen die met naam en toenaam reageren maar ik sluit, net als het DvhN, eerst dit "forum." Mensen die met naam gereageerd hebben hebben gelukkig niks met zo'n dreigbericht van doen gehad! De associatie met de psychiatrie is als het op zulke anonieme reacties aankomt gauw gelegd. Behalve de reacties verwijder ik ook mijn eigen commentaar op anoniemelingen en andere reageerders. Beijumnieuws zal een frisse weblog blijven.

WEER EEN JAAR DE STALLING IN

Er rijden meer vakantiegangers Beijum binnen dan dat ze er uit gaan. De schoolvakantie duurt nog twee weken en dan is het eerst weer uit met de pret. Alhoewel, waarom zou je naast school, werk of andere dwingende bezigheden geen leuke en ontspannende dingen doen?

De man op de foto is met zijn gezin drie weken naar Zuid-Frankrijk geweest en maakt de caravan klaar voor weer een jaar stalling. Je moet er van houden om een caravan te hebben, er zijn mensen die het als een blok aan hun been ervaren. Er hangt daarnaast ook nog een prijskaartje aan het hebben van een "sleurhut." Eerst heb je de aanschaf- en onderhoudskosten en vervolgens mag je, als hij van de 52 weken er 3 is gebruikt, weer 250 euro stallingkosten voor een jaar betalen. De Beijumer op de foto deert dit allemaal niet, hij ervaart alleen maar plezier aan het hebben van zijn caravan.

REACTIES AANGEPAST

Zie "Wilt u even toeteren?"
De eerstkomende tijd worden geen reacties geplaatst.

vrijdag 25 juli 2008

MAG IK EEN GLAASJE WATER?


In het begin van de middag, terwijl ik het riool aan het schoonmaken was,- zie het artikel hieronder- kwam de postbode langs. Hij gooide de post door de geopende voordeur en vroeg, toen hij me zag naderen, om een glaasje water. Zweet liep over zijn gezicht en hij ging zichtbaar gebukt onder de hitte.
Of hij op de foto wilde? Jazeker wel, en hij ging er even voor in de houding staan. Een vriendelijk bedankje en hij vervolgde zijn werkzaamheden.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Een goede kennis wees me de afgelopen week al op reacties :"sta je dit allemaal toe"? Ook wees hij me er op dat sommigen zich hier niet als gast zouden gedragen. Vandaag kreeg ik reacties al zou ik in mijn eigenlijke beroep - waar ik al 19 jaar werkzaam ben- niet aan de bak zou komen. Het is toch geweldig.
Het DvhN heeft zijn forum al een tijdje stilgelegd ivm rioolreacties en hier ging het ook niet de goede kant uit. Het afschuifmechanisme gaat hier natuurlijk vanzelfsprekend werken, het negatieve ligt bij de ander, bij voorkeur bij deze beheerder, en reageerders treffen geen blaam. Het zij zo, vanaf vandaag is het gesteggel hier voorbij. Anonieme reageerders worden zsm verwijderd en ook andere reacties die ik hier niet vind passen worden steeds zsm verwijderd. Het lekker bloggen- voor sommigen op een bedenkelijk niveau, voor anderen is het genieten- gaat hier weer centraal staan. Hier ga ik bloggen en op mijn werk ga ik verder met psychiatrisch verpleegkundige zijn. Het kleingeestige in de mens zal hier niet meer centraal staan.
De laatste drie reacties heb ik net verwijderd en vanavond gaat de bezem door die van de afgelopen weken. Uiteraard niet onder druk van dreiging of intimidatie maar omdat ik hier de boel schoon wil houden.

De aardigste reactie kreeg ik gisteren van ene Hans. Of ik niet beter kon vermelden dat "Op het Randje" een column was om misverstanden te voorkomen? Aardige suggestie. In het begin heb ik een aankondiging gedaan van het schrijven van een column onder deze titel. Maar ik zet het er in het vervolg bij. Nogmaals, reacties die ik in het vervolg vervuilend vind verwijder ik zo spoedig mogelijk. Gewoon lekker andere dingen gaan doen.Dit kan lastig zijn voor sommigen maar de digitale wereld houdt gelukkig niet op met Beijumnieuws.

Iedereen veel plezier met
zijn eigen meningen, oordelen en eventueel eigen weblog.

woensdag 23 juli 2008

DE AUTOVERKOPERS EN REPARATEURS


Hoe inconsequent kun je als blogger zijn? Verkondigen dat je vanuit luiheid het bloggen even terzijde schuift, om vervolgens de dag erop direct weer een artikel te plaatsen. Maar goed, wie is er heilig? En nood brak wet vandaag. De uitlaat van mijn auto brak af en ik had geen zin om bij de Kwik Fit een nieuw stuk er onder te laten zetten. Via allelei sloopbedrijven belande ik aan de Beckerweg, nabij de Ulgersmaweg. "Mijnheer, we lassen uw kapotte uitlaat wel even dicht." Maar ze wilden ook wel op Beijumnieuws komen, per slot van rekening woont de mijnheer rechts op de foto aan de Barmaheerd. En een beetje reclame is nooit weg.Sinds drie jaar zitten ze met hun bedrijf "Korie Auto" aan de Beckerweg nummer 13. De man links komt uit Egypte en de andere komt oorspronkelijk uit Irak. Arabische broeders aan de Beckerweg in Stad. En breek ze de bek niet open over Saddam en de Amerikanen:" ons hele leven bestaat uit politiek."
Wat kan het schelen, ze lasten de uitlaat van mijn auto voor een habbekrats. In tijden van dure olie en energieprijzen zijn dit gouden adresjes. Beijumers, willen jullie een nieuwe auto kopen, inruilen of je eigen kar laten repareren? Ga naar de Beckerweg nummer 13, onder de rook van Beijum. Tel. 8500570

dinsdag 22 juli 2008

EEN BEETJE LUI

Ik heb een goede vakantie gehad en ben al weer begonnen met werken. Thuisblijvers hebben hier allemaal een vervroegde herfstvakantie gehad en ik stel me zo voor dat de échte herfstvakantie, in oktober, warmer, zonniger én droger zal uitvallen.Ik moet nog even warmlopen voor het wijkbloggen en daarom eerst even een toepasselijke archieffoto, gemaakt in een dokterspraktijk in de Hunze. Het is een hommade aan het begrip luiheid, klik hem groter voor de tekst. Persoonlijk vind ik dat iedereen af en toe recht heeft op luiheid. Uitslapen, niksen en lantefanteren zijn waarden die in onze haastige maatschappij ondergesneeuwd dreigen te raken. Gisteravond heb ik een foto van Sandy Goeree gemaakt en ik plaats de foto over een paar dagen. Vandaag stond ze al ook in het DvhN.

Ik ontving nog wat mailtjes en reacties over een column en over mijn uitlatingen over vrijwilligerswerk. Nog een keer: ik heb niks tegen vrijwilligers en hun werkzaamheden. En ook niet dat ze op OOG-TV komen om de wijk te promoten. Ik plaatste hier alleen wat kanttekeningen bij en ook bij het feit dat een vrijwilligersavond door relatief weinig mensen bezocht werd. Ik ben met Kees Huizenga eens dat er zeer veel vrijwilligers in de wijk actief zijn, zie zijn inzending van drie weken geleden. Alleen doen de meeste mensen hun vrijwilligerswerk in stilte, zonder ophef, getoeter, stimulerende cheques, gesubsidieerde feestavonden en media-aandacht. Dat onderscheid wilde ik onder de aandacht brengen; als er, zoals Kees Huizenga waarschijnlijk terecht opmerkt, tweeduizend of meer vrijwilligers in de wijk zijn, waarom komen er dan 50 op een feestavond van Stiel en de gemeente Groningen af? En natuurlijk heb ik dan niks op Stiel of de gemeente tegen, daar gaat het niet om. Mijn persoonlijke mening is dat ik een zwak heb voor de vele stille vrijwilligers in de wijk, mensen die in alle eenvoud en met toewijding zich voor anderen en voor hun omgeving inspannen.

Komisch om vervolgens hoogstaande moralistische "lesjes" te krijgen over hoe je een column dient te schrijven, en aan welke morele criteria die moet voldoen. Mijn "lesje" in deze: de inhoud van een column kun je natuurlijk altijd betwisten en aanvechten. Maar ik hou me het recht voor om te schrijven wat ik wil, met dien verstande dat kritische reacties hier ook de ruimte krijgen. Met of zonder taalvouttjes!

Ook hou ik het recht op luiheid nog even hoog, maar over een paar dagen gaat Beijumnieuws weer los!

zaterdag 5 juli 2008

IEDER ZIJN EIGEN KLEUR


Of ik belangstelling had voor een aanbieding van de Telegraaf? Ik moest dan wel direct beslissen. Wat betreft kranten ben ik goed voorzien en onze nationale wakkere krant koop ik wel eens los. De dames keken me zo verleidelijk aan en zaten zo door te drukken dat ik bijna overstag was gegaan. Elk medium is gekleurd en ook mijn weblog; totale objectiviteit bestaat denk ik niet. Iedereen moet maar lezen en bekritiseren wat hij of zij wil.
Iemand seinde me nog bezorgd in of het wel zo verstandig was om op internet te verklaren dat ik op vakantie ga. Weest gerust, mijn huis wordt twee weken bewoont door iemand anders. Alleen Beijumnieuws gaat twee weken uit de lucht. Op de valreep heb ik net nog 3 spamberichten verwijderd bij het vorige artikel over New Attraction. Het forum van het DvhN ligt al een tijdje stil ivm rioolreacties en ik zou het op prijs stellen als de boel hier niet vervuild wordt. De discussie over de column pruttelt gezellig door en zelfs mijn taalvouttjes komen aan bod. Goede vakantie allemaal!!!

ZONNIGE NEW ATTRACTIONFESTIVAL

Het beloofd een zonnige, swingende en dreunende dag te worden in het Kardinge-recreatiepark. Een feestelijke zesde editie van New Attraction gaat vanmiddag om half 2 van start. Mochten er bezoekers komen die iets minder feestelijke motieven hebben dan staat er nog altijd een beveiligings- en ordedienst klaar. Het grootste gedeelte van de bezoekers zal gewoon lekker uit zijn dak gaan. Kan iemand nog uitzoeken wat de "burenbus" op een van de foto's betekend?
" OOG-TV IS NIET VERPLICHT"

De column van vorige week viel, zoals het hoort, niet bij iedereen in goede aarde. Volgens mij is dat ook het doel van een column, het mag prikkelen, uitdagen en overdrijven. Objectiviteit lijkt me niet belangrijk als je een column schrijft, een hoge dosis eigen inkleuring behoort m.i. tot het domein van de columnist. Maar volgens Kees Huizenga moet ik me eerst goed laten informeren voordat ik dingen opschrijf. Hij stuurde onderstaande welkome reactie op.

Naar aanleiding van de column van Johan Fehrmann van 30 juni 2008, getiteld: “Op het randje (3)”, heb ik de volgende punten van aandacht en kritiek.

1. Het is onjuist om te suggereren dat het verplicht is dat er een ploeg van OOG TV bij groeperingen komt, die “de duizend euro cheque” d.d. 20 april 2008 hebben ontvangen en dit jaar duizend euro (of meer; het maximum is 1.500 euro) zullen ontvangen, gegeven een voldragen ingediend plan of “een goed idee”. Dat staat niet op de cheque en ook niet bij de voorwaarden op de goed-idee-folder van de gemeente Groningen (verkrijgbaar in De Wegwijzer). OOG TV krijgt wel geld van de gemeente Groningen om deze goed-idee-groeperingen mooi in beeld te brengen. Weigeren om te worden gefilmd mag altijd. Net zoals mensen of groeperingen jou kunnen weigeren om een opname met jouw videocamera te maken, Johan.

2. De tweede workshop van STIEL en de Stadsdeelcoördinatie (SDC) Noorddijk d.d. 23 juni 2008 in Het Heerdenhoes was nota bene op verzoek van de vertegenwoordigers van de groepen zelf! Geen enkele verplichting dus. De eerste workshop van 21 april 2008 was oriënterend en (elkaar) adviserend van aard. Deze uitnodiging was niet verplichtend van aard, maar dienstverlenend. Een heel positief nevengevolg van deze twee gehouden workshops is dat de in de wijk Beijum actieve groeperingen via hun vertegenwoordigers twee keren met elkaar konden kennismaken. Zo ontstaan vitale netwerken en sociale (dwars)verbanden. Ook met heerdcomités die een goed idee willen uitvoeren. Men weet elkaar te vinden, gegeven de ingevulde presentielijsten (inclusief e-mailadressen).

3. De SDC Noorddijk heeft mij op 18 juni 2008 verzekerd dat de klussendienst die Cees Hoekstra, tevens lid van het bestuur van de BOB, in de wijk Beijum tot stand wil brengen, niet zal concurreren met de gereedschapuitleen op de Froukemaheerd. Van “afpakken” is geen sprake. Evenmin van “institutionalisering van burenhulp”. De gemeente Groningen zal hiervoor waken.

4. Het Herbouw- en Verbouwcomité van de Boerderij Beijum aan de Beijumerweg 19 is in onderhandeling met de gemeente Groningen/de SDC Noorddijk om subsidie te verkrijgen. Hierover bestaat op dit moment nog geen duidelijkheid. De opdrachtgever van de verbouw/herbouw van de Boerderij Beijum is woningcorporatie De Huismeesters (zie het grote bord op deze locatie). Wellicht doet De Huismeesters eveneens een forse duit in het zakje van dit actieve comité.

Kortom: ga uit van feiten; niet van roddels!

vrijdag 4 juli 2008

BEIJUM OP YOU TUBE

Ik zag net een filmpje op You Tube over het mollen van een auto op Winkelplein West. De auto blijkt twee weken geleden tijdens een EK wedstrijd van het Nederlands elftal vernield te zijn. Ik link er niet rechtstreeks heen maar vul op de zoekbalk van You Tube in : Auto zwaar beschadigd op winkelcentrum Beijum West. Het filmpje is gemaakt door studio 48.

BONTE BEIJUMEXPRESS

Ook deze zomer is er weer een BBE. Van woensdag 6 augustus tot en met 8 augustus wordt voor kinderen van 2 tot en met 14 jaar weer een reis georganiseerd in het Trefpunt. Woensdag 6 augustus staan de Indianen en op 7 augustus staan de Eskimo's centraal. Op vrijdag 8 augustus arriveert de express in de wereld van Jungle Book.

Onderdelen zijn muziek, sport/spel, theather, sport en spel, kunst, creativiteit en koken. Deelnemende organisaties zijn Stichting Stiel, SKSG-kinderopvang, Stichting Trefpunt, Stichting MJD, BIB, WPG, COP en vrijwilligers uit de wijk. Het gefotografeerde formulier ziet er wat veromfraaid uit maar dat komt omdat hij reeds in vele kinderhanden is geweest.
info: beijumexpress@gmail.com

VUURWAPEN EN HENNEPKWEKERIJ

Op www.buurtlink.nl staan de volgende berichten :

De politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Hiddemaheerd een vuurwapen en gaspatronen aangetroffen en in beslag genomen. De politie beschikte over informatie dat de bewoner van de woning, een 39-jarige man, in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Bij een doorzoeking werd het wapen en de munitie gevonden. Ook trof de politie een zakje aan met vermoedelijk een hoeveelheid drugs. Onderzoek moet uitwijzen of in het zakje daadwerkelijk drugs zit. De verdachte zal binnenkort worden gehoord.

De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Bottemaheerd en de Baken twee hennepkwekerijen opgerold. In de woning aan de Bottemaheerd bleek de 35-jarige bewoner thuis. Hij erkende in een slaapkamer en in een kruipruimte in een kast een hennepkwekerij te hebben ingericht. De plantage met 700 hennepplanten werd ontmanteld en opgeruimd. De bewoner ging vrijwillig mee naar het politiebureau. Hij mocht na het afleggen van een verklaring weer naar huis. Dezelfde middag werd in een woning aan de Baken ook een hennepkwekerij aangetroffen. Hier lieten de bewoners, een 35-jarige man en een 33-jarige vrouw, de politie niet binnen. Met een machtiging werden de agenten uiteindelijk wel toegelaten. Zij gaven direct toe dat in het pand een kwekerij met ruim 100 planten aanwezig was. Het energiebedrijf constateerde dat de stroom voor de kwekerij illegaal werd afgetapt. Ook hier werd de plantage opgeruimd en vernietigd. Beide bewoners werden meegenomen naar het politiebureau. Zij mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt tegen de Stadjers proces-verbaal op. De officier van justitie zal op grond van het proces-verbaal beslissen wat met de verdachten zal gaan gebeuren.

HET FUNDAMENT LIGT ER (en de zolder is bijna klaar)

Ze gaan vanaf vandaag van een welverdiende vakantie genieten. Maar daarna werken ze weer richting een mooie en complete Boerderij in het Groene Hart. Donderdag werd het beton in de fundering gestort. Over een paar weken zullen de eerste contouren van het nieuwe gedeelte stapje voor stapje zichtbaar worden.

donderdag 3 juli 2008

VOORBEREIDING NEW ATTRACTION

Het hoosde vanmiddag maar de weersverwachting ziet er goed uit. Zaterdag is het recreatiepark Kardinge, bij klimcentrum Bjoeks en het Zilvermeer, het decor van het 6e New Atraction-festival. Een organisatiemedewerkster vertelt wie de deelnemende bands zijn en in de stromende regen werd een feesttent opgezet. Als je de buienradar moet geloven ziet het er zaterdag goed uit. Eind van die middag ga ik twee weken op vakantie maar foto's en filmpjes zijn welkom. Die kunnen twee weken na data nog prima geplaatst worden. En als ik tijd heb plaats ik zaterdagmiddag nog een impressie.

http://www.newattraction.com/nieuws.php

DE ATELIER VAN MARJAN SCHAAP

Als je de Wiershoeck binnen gaat heb je rechts de natuurvoedingswinkel. Maar daar tegenover heeft Marjan Schaap al dertien jaar haar atelier, naast de Groene Zon van Saskia Nieboer. Marjan is niet alleen kunstenares, ze geeft ook les. In het najaar, in oktober, beginnen de lessen weer. Nieuwsgierigen en geinteresseerden zijn welkom. Beijum is een wijk waar veel creatieve mensen wonen. Schilderen, dichten, kunstenaars, theathermensen, schrijvers etc. De Wiershoeck lijkt zich een beetje te ontpoppen tot creatief centrum van Beijum. www.marjanschaap.nl

WERKEN IN BEIJUM (Bij de Boerderij)

Reinier Brinkman is geboren en getogen in Beijum en hij is een van de mensen die meehelpt om de Boerderij in Beijum te (her)bouwen. Volgens zijn collega's zoekt hij ook nog een vriendin, dus wie weet waar zo'n filmpje al niet goed voor is. Vanavond of morgen nog twee filmpjes van de herbouw. Vandaag is het beton gestort en de basis ligt klaar. De komende weken ligt alles stil i.v.m. de bouwvakvakantie.

woensdag 2 juli 2008

SCHILDEREN IN DE NATUUR

Vandaag op de fiets naar de Papiermolen kwam ik in het recreatiepark Kardinge Frans Commelin tegen. Nog nooit had ik van hem gehoord maar hij stond zo met passie, totale overgave en liefde waterlelies in de sloot te schilderen dat ik even moést stoppen. Wat een vreedzaam tafereel op een mooie zonnige zomerdag. Hoe lang Frans met zo'n schilderij bezig is? "Ongeveer drie dagen." Op het moment van fotograferen was het net 1 uur geweest en het was 32 graden. 

Schildert hij vaker? "Ja zeker, kijk maar eens op mijn site." Klik de foto groter om het prachtige kunstwerk te kunnen aanschouwen. Is hij vaker bezig in de natuur? "ja, ik wilde wel eens eerder wat in een sloot schilderen. Had ik een mooie plekje en planten gevonden gingen ze de volgende dag de sloot schoonmaken." Ik fietste door en Frans, die in Beijum woont, ging vol overgave verder met zijn schilderwerk.
http://www.welcome.to/franscommelin

STORING WAS NIET ALLEEN IN BEIJUM

GRONINGEN - De stroomstoring in het oostelijk deel van de stad Groningen is voorbij.De wijken Beijum, Lewenborg, De Hunze en Ulgersmaborg zaten woensdagmorgen enige uren zonder stroom. De storing werd veroorzaakt door graafwerkzaamheden bij het voormalige Shell-station aan de Beneluxweg. Daar heeft een kraanmachinist vlak na acht uur een kabel kapotgetrokken. Het euvel was rond tien uur verholpen.De schade in de supermarkten lijkt mee te vallen. Er moesten wel klanten worden weggestuurd, maar de storing duurde net niet lang genoeg om problemen te veroorzaken met de koeling van etenswaren.

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=74335

OOK IN 1952 GINGEN ZE MET HEET WEER ZWEMMEN.

Het Berlijns liedje dat ik gisteren kort citeerde heeft vele varianten. Badehose, Wannsee, kriegzeit etc. Wenn das Thermometer steigt und fast dreizig Grad anzeigt..Wat is het een vrolijk nummer. Ik dacht dat de tekst zo luidde: Pack die Badehose ein, nehm dein kleiner Schwesterlein und dann fahren Wir aus zum Wannsee. Een Nederlands liedje luidde"En dan gaan wij naar de speeltuin."Klik eens op deze link 1952 en luister ook naar het Oost-Berlijns kinderkoor uit 1952. Het heeft weinig met Beijum te maken maar wel met zomer- en vakaniegevoel. Zo staat het liedje vertaalt op de site:

Als de thermometer stijgt
En bijna dertig graden aanwijst
Dan vertrekt men uit Berlijn
Naar het strand van de Wannsee (Berlijns meer)
Voor kinderen een drukte van belang
Oma eet een ijsje op een stokje
En het gepoedel
Maar dat is nu voorbij
Berg je badpak maar op
Laat het baden voor wat het is
Want de Amerkaan schiet aan de Wannsee
Als de zon stralend schijnt
En je zusje huilt
Ga vooral niet naar de Wannsee,
Ik kan schieten zegt de Amerikaan
Zoals ik dat wil
Dat mag ik van Adenauer
In het Algemeen Verdrag
We zullen eens zien kinderen wanneer wij bij elkaar blijven (staan)
Of de Amerikanen schipbreuk lijden

'Pack die Badehose ein' was begin jaren '50 een West-Duitse hit (Schlager) geschreven door Gerhard Froboess. Ook in Nederland was het liedje heel populair. Het werd gezongen door Heleentje van Capelle met het kinderkoor De Karekieten en het Orkest Zonder Naam. De tekst luidde:
Af en toe gaan pa en moe,
met ons naar de speeltuin toe
Dat is voor ons kinderen het fijnste wat bestaat'
t Is een eind bij ons vandaan
Daarom gaat de karavaan's
Morgens al op weg, dan zijn wij er niet te laat…
Kleine Piet vliegt van de wip, valt zijn tanden door zijn lip,
Hij brult als een wilde als pappa verbinden wil.
Lien draait in een molen rond, jankend als een jonge hond,
Want zij wil er uit en dat ding dat staat niet stil
Heeft mamma een goede bui en is pappa niet te lui,
Nou dan gaan we naar de speeltuin
Ma draagt broodjes in een mand, pa de trommel met verband
En dan gaan we naar de speeltuin
En we wippen en we draaien en we schommelen erbij
Tot we misselijk van het draaien en de limonade zijn
Heel de dag is het dan feest, tot we er uit zien als een beest,
Nu we heerlijk in de speeltuin zijn geweest

In de DDR werd het liedje in 1952 gebruikt om het Westen te bekritiseren. Politieke achtergrond was het op 26 mei 1952 ondertekende 'Generalvertrag' tussen de westelijke mogendheden en de Bondsrepubliek (ook bekend onder de naam 'Deutschlandvertrag'). Met dit verdrag werd West-Duitsland een soevereine staat. In de DDR werd het verdrag het 'Generalkriegsvertrag' genoemd.

STROOMSTORING TREFT BEIJUM

Dat je een paar uur niet kan bloggen is niet zo'n ramp. Maar je zult maar hoogzwanger zijn, je vliezen breken en je kunt niet bellen. Of je wil een ambulance oproepen of de brandweer zo snel mogelijk laten komen. De waterstoring in februari was lastig maar er kon toen wel via televisie, internet en telefoon gecommuniceerd worden. Voor zover bekend heeft de reeds opgeloste situatie niet tot nood- en panieksituaties geleid.

Het DvhN kwam met dit korte bericht op de site:
De wijk Beijum in Groningen heeft te kampen met een stroomstoring. Die is vermoedelijk veroorzaakt door een kapot getrokken kabel. Essent weet nog niet wanneer het probleem verholpen zal zijn.

Via een buurman begreep ik dat de storing omstreeks 10.15 uur verholpen was. Er zijn in Beijum nogal wat mensen op vakantie en het is de vraag of de electiciteit in al deze huizen automatisch weer aan slaat. Dit kan lekkende diepvrieskisten en diepvriesvakjes als gevolg hebben. Deze site zal niet door iedereen worden bekeken maar toch even een oproep aan de oppasser van huizen van vakantievierders:
Controleer de electriciteit even als je op het huis van de buren of kennissen past. Denk aan lekkende diepvriezen en aquaria die uitgeschakeld kunnen zijn!

dinsdag 1 juli 2008

OMDAT HET ZO MOOI WAS VRIJDAG

Nog een foto van de gedichtenavond van afgelopen vrijdag bij de Wiershoeck. Deze dichter werd bijgelicht terwijl hij later op de avond zijn poezië deelde met de bezoekers op "Vers van het land."