zondag 31 maart 2013

RIETKRAGEN ROND ZUIDRAND BEIJUM

 Tijdens een koude paaswandeling viel het ondergetekende vanmiddag op dat er de nodige rietkragen langs de sloten en in de buurt van het grensgebied Kardinge/Beijum te vinden zijn. Waarom zijn die er eigenlijk? De kragen van riet. Een rietkraag is een korte of lange, maar altijd smalle, maximaal twee tot drie meter brede strook riet staand op een plasberm langs of drijvend op het wateroppervlak van een niet te smalle watergang. Ook op plaatsen met kwel staat vaak riet. Doelstellingen
- relatief soortenarme rietvegetatie
- broedplaats voor riet- en moerasvogels
- voedselgebied en verplaatsingsroute voor zoogdieren en insecten
- middel tegen oeverafslag
Winst voor de natuur 
In een rietkraag van enkele meters breed komen relatief weinig plantensoorten voor, maar wel meer dan in intensief grasland. Vaak gaat het om soorten als riet, grote lisdodde, harig wilgeroosje en koninginnenkruid. In rietkragen broeden vogels als kleine karekiet – ook in jaarlijks
gemaaid riet- en rietzanger – alleen in niet gemaaid riet. Er nestelen ook watervogels, zoals meerkoet, wilde eend en waterhoen. Bunzing en hermelijn zoeken in rietkragen graag naar voedsel en gebruiken deze als verplaatsingsroute. Tot slot draagt een goed onderhouden rietkraag
bij aan een aantrekkelijk landschap. Landschapsbeheer.nl.

NOG EVEN HET 25 JARIG BESTAAN VAN 'T CAFÉ BILJART

De videobeelden van het gisteravond en afgelopen nacht gehouden feest in het Café Biljart zijn enigszins aan de donkere kant geworden maar toch de moeite waard om te publiceren. Bovenste foto, Alie Lamain kijkt geroerd toe hoe de zanger van de band een felicitatie en verjaardagslied ten gehore bringt. Links ziet u zoon Jeffrey in actie. Omdat het zo druk was had hij geen tijd om even rustig voor de fotograaf te poseren. Op de rechter foto ziet u twee bezoekers die wel even op de foto wilden. De komende Oude Doos, dinsdag om 18:00 uur, staat  volledig in het teken van de begintijd ('88) van het Café Biljart.


EEN SPETTEREND FEEST IN HET CAFÉ BILJART


 Het dak ging er gisteravond en vannacht af in het Café Biljart aan de Claremaheerd. Zelden trof ondergetekende zoveel mensen bij elkaar in Beijum. Omstreeks 0:30 uur vannacht telde hij er tegen de 130 mensen. Er was muziek, als iemand de naam van de groep weet mail dat dan even door, er was een slide-show met foto's uit de Oude Doos van het café, er waren hapjes (foto links) en het was razend druk voor en achter de bar. Het was zo druk dat het een half uur duurde voordat het gezelschap dat u op de bovenste foto kunt bewonderen een moment tijd vrij kom maken om even voor de fotograaf te poseren. Op de achtergrond ziet u moeder en zoon Lamain staan, Alie en Jeffrey. Ze zijn de dragende mensen van het vijfentwintig jaar oude café aan de Claremaheerd, naast de videotheek. Rechts staat een barkeeper van het eerste uur, in 1988 stond Azis een  aantal jaren achter de bar. Dan de dames links vooraan. Helemaal links staat een zus van Jeffrey, en uiteraard dochter van Alie, met daarnaast weer een barkeeper uit 1988. (Mail de namen svp nog even door, een der dames heet Ciska).
Ondergetekende kan er niet omheen, wie toch een beetje werd gemist is de overleden vader en echtgenoot Engel Lamain. Het was een der eerste interviews ooit gedaan door ondergetekende, Alie en Engel in hun Café Biljart. Ondergetekende maakte nog enkele video-opnames van de avond, mochten die aanvaardbaar voor publicatie zijn, dan gaan ze een dezer dagen online. De drukte in het café verraste, het café blijkt een vaste waarde te zijn binnen het uitgaansleven van Beijum. Al vijfentwintig jaar lang.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (141)


De zon was afgelopen dinsdag merkbaar aanwezig, maar een harde, koude wind zorgde ervoor dat het onaangenaam was. Bovendien was er ook dit keer zo goed als niets te zien. Er wordt voortvarend gewerkt en ongetwijfeld zullen de tuinen straks weer vol staan met interessante planten en rijk bloeiende bloemen. Dan vliegen er ook weer allerlei insecten en valt er volop te genieten. Maar van al dat moois kun je nu alleen nog maar (dag-)dromen.

Voor dit bericht heb ik gekozen voor een foto die ik een week eerder maakte. Tussen de koukleumende (en daardoor gesloten) krokussen zag ik een paar bloeiende lenteklokjes. Het is een bolgewas uit de narcisfamilie. Uit een rozet van smalle bladeren komt een circa 20 cm hoge bloemstengel te voorschijn. Aan deze bloemstengel komen één, en enkele keer twee, klok- tot bolvormig knikkende bloemen. Hierin onderscheidt ze zich van het zeldzamere en beschermde zomerklokje, dat meestal meer dan twee bloemen per stengel heeft.

Het lenteklokje bloeit gewoonlijk in de tweede helft van de winter, en wel zo'n  twee weken later dan het gewoon sneeuwklokje. Het is een van onze vroegst bloeiende plantensoorten. De bloemen zijn wit en iets breder (2-2,5 cm) dan die van het sneeuwklokje. Zij verschillen van deze van het sneeuwklokje doordat alle zes de bloemdekbladen even groot zijn. Bijna aan de top van deze witte bloemdekbladen is een geel tot groene vlek te zien. De bloemen geuren, maar door de erg vroege bloei trekken ze maar weinig insecten aan die voor bestuiving en bevruchting kunnen zorgen. Mocht het tot bestuiving komen dan ontwikkelt zich een doosvrucht. Aan deze doosvrucht zit een aanhangsel wat er op duidt dat ze door mieren verspreid worden. Zo’n aanhangsel wordt daarom mierenbroodje genoemd.

De soort is inheems in de berggebieden van Midden-Europa en de aangrenzende gebieden in Zuid-Europa. Wellicht dat Twente het deel van ons land is waar ze een natuurlijke groeiplaats had benoorden de Alpen. In België vind je haar in het Maasgebied en de zuidelijke Ardennen. Maar tegenwoordig beschouwen we het lenteklokje toch vooral als een stinzenplant die verder ook veel gekweekt wordt als tuinplant.

De term stinzenplant is afgeleid van het Friese woord stins, de term voor een middeleeuws stenen huis. In vroeger tijden waren juist de bewoners van de stenen huizen de welgestelden die van hun reizen planten meenamen en in hun tuin zetten. Een aantal van deze planten deed het er erg goed en vermeerderde zich zelfs. Vaak gaat het hier om voorjaarsbloeiers, die zich goed weten te handhaven onder bomen en in parken. Deze planten worden nu stinzenplanten genoemd. Ze zijn te vinden op buitenplaatsen, kerkhoven, in stadsparken.


zaterdag 30 maart 2013

PAASSFEER IN WINKELCENTRUM BEIJUM


Het was vanmiddag niet buitengewoon druk in het Winkelcentrum Beijum, het leek er op alsof veel Beijumers hun paasboodschappen al in huis hebben gehaald. Pasen. Herinneringen aan geverfde eieren en walnoten die tussen de deur werden geplet komen bij ondergetekende omhoog.  Maar goed, Winkelcentrum Beijum. Op de bovenste foto is te zien dat Wim van Stichting de Zijlen met waarschijnlijk twee begeleidsters lekkere hapjes aan het winkelend publiek uitdeelde. Vanmiddag was dat. Ook vanmiddag te zien, een paashaas die de slijterij in liep, zie foto rechts. Mag een paashaas ook een borrel lusten? Jawel hoor, hij ging gewoon op de foto en hij deelde en passant chocolade-eitjes verpakt in zilverpapier uit. Dan de linker foto, wanneer kunnen we weer koffie drinken in de AH? Al bijna twee weken ligt een bordje bij de koffiezetapparaat waarop staat te lezen dat het ding defect is. Wel is er een extra stoel neergezet, zie rechts. Graag z.s.m. weer verse koffie. Een krantenbak erbij en een Wifi-punt. Het is niet anders, Winkelcentrum Beijum is niet alleen maar een plek in de wijk waar je dingen kunt aanschaffen, het is ook een ontmoetingspunt voor Beijumers (en Hunzenaren). Lekkere hapjes, choco-eitjes, koffie en Wifi!

ZET DE KLOK VANNACHT VOORUIT

Vergeet het ezelsbruggetje niet, in het VOOR-jaar gaat de klok een uur VOORuit. Je zou het bijna vergeten, maar tijdens deze koude paasdagen gaan we over van de winter- naar de zomertijd.

POLITIE WIL DRUGSPAND FOSSEMAHEERD SLUITEN

Opde site Wibenaheerd-online trof ondergetekende onderstaand bericht. Het is afgelopen woensdag gepost:
Agenten van het hennepteam Noord-Nederland hebben vanochtend een hennepkwekerij aangetroffen in een koopwoning aan de Fossemaheerd in Groningen.
Op vier januari 2012 werd er in dezelfde woning ook al een wietplantage opgerold. Net als vorig jaar stonden er ongeveer 700 hennepplanten op de zolder en de 1e verdieping van de rijtjeswoning. Alle kweekapparatuur is in beslag genomen ter vernietiging.
De wietplanten zijn ter plekke door een versnipperaar gegaan en onbruikbaar gemaakt. Het hennepteam doet onderzoek naar de verdachte(n).
De politie wil om herhaling te voorkomen het ‘drugspand’ laten sluiten. Hierbij zou men gebruik maken van artikel 13b. van de Opiumwet, die burgemeesters de mogelijkheid biedt om een dergelijke actie te ondernemen. http://wibenaheerd-online.nl/

(Op genoemde site staat vermeldt dat het bericht is overgenomen van www.112groningen.nl, evenals de afbeelding;JF)

EVEN HET WINKELCENTRUM OPMETEN

Wat doe je als je iemand met een meetlint pen en papier rond Winkelcentrum Beijum ziet lopen? Het zag er vreemd uit, en ik had de neiging om te vragen wat er aan mankeerde. Waarom zou iemand hier een reeds bestaande buitenmuur opmeten? Toch maar even vragen, mijnheer, wat bent u aan het doen? Waarom loopt u hier met een meetlint rond? "Ik meet dit op om te kunnen bekijken hoeveel schilderwerk er verricht moet worden." Dat klonk aannemelijk. Doet u dat zodat u vervolgens een offerte uit kan brengen? "Ja. Niet dat er dit jaar geschilderd gaat worden, dat gaat volgend jaar waarschijnlijk pas gebeuren, maar dan weten we al vast hoeveel verf er nodig is en hoeveel het gaat kosten." De man zal vast verstand hebben van waar hij mee bezig was, hij kwam redelijk over en een foto maken om te publiceren was in orde. Maar toch snap ik het achteraf nog niet helemaal. Ik had even door moeten vragen, wat moet er dan geschilderd worden? Zou het om die metalen balk gaan dat met van die vreemde puntige uithalen- ik tel zeven stuks- boven het hoofd van de man hangt? Het zal. Een offerte uitbrengen voor schilderwerk.

Hoe duur zal het zijn om een mannetje een paar uur met een meetlint langs het winkelcentrum te laten lopen om uit te zoeken hoe duur toekomstig schilderwerk uit zal vallen?

MET NATUURMONUMENTEN 'T BEIJUMERBOS IN

Zoals gisteren reeds werd geblogd, er werd op Goede Vrijdag om 14 uur een natuurwandeling georganiseerd vanuit de Boerderijum en dat zorgde toch nog voor de nodige aanloop (zie blogbericht over de ruilmarkt en natuurwandeling).
Elja Talens van Natuurmonumenten was een der gidsen van de natuurwandeling. Ze stuurde de foto die u links ziet afgebeeld. Ook kwam onderstaande tekst mee:

Tijdens de open dag in Boerderijum konden bezoekers samen met Natuurmonumenten het Beijumerbos in. De buitenactiviteiten hadden als thema 'eerstelingen' , en dat was terecht, want er lag nog ijs op de vijver en sneeuw onder de bomen. 
Toch was er voor de deelnemers genoeg te beleven. Zij konden de lente zien, voelen, ruiken en horen. 

Onder leiding van vrijwilligers van het natuurgidsenteam Beijum-Kardinge-Lewenborg werden alle zintuigen geopend en ontdekten de wandelaars boomknoppen, vogelnesten, vroege planten en bijzondere watervogels. Gelachen werd er ook, o.a. bij het bomen-voel-spel (foto).

Tijdens komende open dagen in het weekend zullen weer natuurwandelingen vanuit de Boerderijum worden georganiseerd; JF.

vrijdag 29 maart 2013

HET CAFÉ BILJART BESTAAT 25 JAAR

Komende zaterdag, morgen,  wordt het 25 jarig bestaan van het Café Biljart gevierd. Eigenaar Jeffrey Lamain stuurde een paar foto's op waaronder bovenstaande (De andere twee binnenkort in de Oude Doos). Hij schreef erbij: Het cafe biljart bestaat zaterdag 25 jaar, we geven een feest. Het is de bedoeling dat we vanaf 8 uur avonds de prijzen uit 1988 gaan voeren  en zo gedurende de avond de prijzen te  laten stijgen naar het jaar 2013,  zo doen we dit ook met de muziek vanaf 1988 naar 2013. Ook hebben we foto's uit de oude doos gevonden van de afgelopen 25 jaren die we gaan vertonen op de tv's.
Ondergetekende mocht van de kroegbaas nog geen informatie over het programma van morgenavond op het web zetten. Dat moest nog even geheim blijven. Maar goed jongens, zo zijn we niet getrouwd, sponsor of geen sponsor. Een beetje transparantie graag. Zie onder het uitgelekte en doorgestuurde programma. Zin in een pilsje of borrel voor een jaren tachtig prijsje? Zestig cent....

BEIJUMSKAP (123)

Het lukt de winter dit jaar maar niet om afscheid van ons te nemen. Het blijft maar vriezen en sneeuwen. Maar ja, we kunnen er niet zoveel aan doen. Gewoon wachten tot de zon meer kracht krijgt.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

DE RUILBEURS EN EEN NATUURWANDELING


 Het zal geen verwondering wekken te lezen dat de geplande ruilmarkt in de Boerderijum min of meer geflopt is. Ondergetekende zag na binnenkomst, tegen twee uur vanmiddag, welgeteld twee onbemande kraampjes. Zie foto links. Een fietsenzaak van buiten de wijk en een kraam waarin boeken te ruil werden aangeboden. Dat was het. Aan motivatie en enthousiasme om er iets moois en levendigs van te maken ontbrak en ontbreekt het vandaag niet. Maar wie had kunnen voorzien dat Goede Vrijdag 2013 een der koudste vrijdagen voor Pasen zou worden? Nadat ondergetekende rechtsomkeer maakte zag hij dat er toch wat meer mensen binnen druppelden. Zie foto boven en rechts. Dat de ruilmarkt geen succes was mag geconcludeerd worden, vanaf 10 uur vanochtend kwamen zeer weinig mensen opdagen. Maar vanaf twee uur vanmiddag werd ook een wandeling met natuurgidsen georganiseerd. Waarschijnlijk kwamen daar nog extra mensen op af. Wellicht wordt nog een foto van de wandeling opgestuurd, die houdt de lezer dan nog tegoed. Trouwens, of hier even vermeldt kon worden dat op elke volgende open dag in het weekend vanuit de Boerderijum een natuurwandeling zal worden gehouden! Natuurlijk kan dat, alles op alles om de Boerderijum een dynamisch bruisend en kloppend hart midden in de wijk te laten worden.

BOOMPJES OP PLEIN OOST VERWIJDERD


 Nog geen week geleden werd er geschoffeld. Zie nog even dit blogbericht. Lekker bezig toen, ondergetekende weet als geen ander: arbeid adelt. Maar wat is dat nou? Alle bomen en boomperkjes verwijderen? Verhip ja, alles boompjes zijn rondom het plateau rond Plein Oost uit de grond getrokken. Foto's gistermiddag gemaakt. Wat nou weer? Een oranje mannetje: "De oude boompjes stonden er vijf jaar maar die groeiden niet, die waren geen succes en daarom worden ze nu verwijderd." Om simpel van te worden. Ondergetekende kan een tirade gaan houden over hoe symptomatisch dit nou weer is voor ons gepijnigde wijk-huiskamer Plein Oost. Maar mededogen is op z'n plaats. Hou aub eens op met die verbeterplannen. De waarheid is hard maar moet maar eens worden gezegd: Plein Oost is niks, en het zal ook nooit wat worden. Maar is dat erg? Kunnen we het niet gewoon accepteren zoals het is? Met wat liefde voor de minder bedeelden. Met de laatste twee woorden uit de vorige zin worden geen mensen bedoeld, maar ons plein. Láát Plein Oost toch een keer met rust! Is er één wijk in de stad te vinden met zo'n identiteitscrisis, een plein die zo kwetsbaar is als de onze? Geminacht, uitgescholden, botox-facelift-behandelingen achter de rug, weer niet goed, etc. Hou daar me op. Ons aller plein wordt daar alleen maar depressiever van, het minderwaardigheidscomplex wordt zo groter en groter.Zet het op de monumentenzorg. Koester het. Heb het lief en accepteer het. We hebben de mooiste lelijke plein van de hele stad.

TOUWTJE SPRINGEN BIJ DOORNBOSPARADIJS

Afgelopen dinsdagmiddag trof ik de touw draaiende dame die u op de foto ziet. Er sprongen drie jongetjes in die opsprongen als het touw over de grond draaide (volgens mij geen goed Nederlands, maar dat kan gebeuren). Even een foto maken? De draaiende dame: "Is goed hoor, leuk." Waar zie je nog zoiets? Touwtje springen, hinkelpotten, knikkeren. In elk geval bij het Doornbosparadijs, dé voorziening voor kinderen uit de Barma- en Doornbosheerd. Foto uit laatstgenoemde heerd, voor het 'paradijs.' Wie kent 'in spin de bocht gaat in' nog? Twee kinderen draaien het touw rond, terwijl een lange rij met kinderen één voor één het draaiende touw binnengaat en weer uit gaat. Hierbij wordt het versje gezongen:
In spin,
De bocht gaat in,
Uit spuit,
De bocht gaat uit.
Een variant is hierop is dat zo veel mogelijk kinderen tegelijk in het touw gaan springen. Als het te veel kinderen worden, komt het touw onherroepelijk tegen iemand zijn benen aan. Met grote hilariteit wordt dan opnieuw begonnen. Dit touwspringen gebeurt met een touw van ongeveer 5 tot 10 meter lengte. Twee kinderen draaien het touw rond, de derde springt in het midden. Zijn er maar twee kinderen, dan bindt men één uiteinde op heuphoogte vast aan een paal, muur, boom ... . Het vergt oefening om op elkaar ingespeeld te raken zodat in het juiste tempo geslingerd wordt en gesprongen wordt. Voor de springende persoon is het bovendien moeilijk om op het juiste moment de touwcirkel binnen te springen.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Touwtjespringen (rechter afbeelding ook)

WITTE VRIJDAG


Nee, geen gezeur meer over de winter. Positief bekijken, leuk, een witte Bloemetjesmarkt, een witte ruilmarkt bij de Boerderijum, een witte Groenmarkt...Zie ook het vorige blogbericht. Deze beide foto's zijn iets na het middernachtelijk uur gemaakt. Het-sneeuwt-op-Goede-Vrijdag..! Om gek van te worden, wordt het nog voorj...., nee, er niet meer over hebben. Niet cynisch doen. Leuk, een witte Goede Vrijdag (...). Wat deed ondergetekende vannacht op de Claremaheerd (foto boven) en de Emingaheerd? Niet zoveel. Naar huis lopen. Maar wel na een fantastische avond. Op één na kwamen alle schrijvers van het Beijumboek samen in de Kleihorn. Nakletsen. Noem het evalueren. Vooruit blikken....Hoe nu verder? Dat allemaal mét leden van de Historische Werkgroep Beijum. Of is het de werkgroep Historisch Beijum? Vandaag of morgen een groepsfoto van de schrijvers. Gisteravond spraken ze bijna een jaar na dato na over het effect van het boek Boeren, Burgers, Beijumers. Hoe is het Boek ontvangen? Wat kan er voor een 2e druk aan verbeterd worden? Hoe zit het met de website over de historie van Beijum? Vanavond of morgen meer hierover.
Een fijne en witte goede vrijdag gewenst. Wordt het een witte Pasen? Een sneeuwpop maken? Leuk!!

donderdag 28 maart 2013

GOEDE VRIJDAG KOMT ER AAN


Ijzig koud was het vanmiddag rond de Boerderijum en de Wiershoeck. Van La Nieboer, kruidenvrouw(tje) te Beijum begreep ik dat ze morgen met een kraam op de Groenmarkt in de stad gaat staan. Foto/flyer links op de foto. Te blauwbekken, lijkt me. Hoe moet dat met de bloemetjesmarkt tijdens winterse temperaturen? Overleven de flowers het tijdens de vorst? Nee, geen blogbericht meer over de aanhoudende winter, heb ik beloofd. Stil, kop dicht. Dichter bij huis dan maar, morgen wordt een ruilbeurs georganiseerd in en rond de Boerderijum. Zie nog even deze aankondiging. Wat zal dat worden? Met de winterjas aan, sjaal en handschoenen buiten bij een kraampje staan? Of heb je mazzel als je binnen kunt bivakkeren? Een uurtje geleden zag ik kleine sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Nee, stil, geen wintergedoe meer. Pak u morgen goed in en ga richting Boerderijum. Of anders naar het Ebbingekwartier voor de Groenmarkt. De Bloemetjesmarkt op de Grote- en Vismarkt. Sterkte gewenst.

VIER OGEN IN HET DONKER

Ondergetekende let deze dagen wat extra op honden in het Beijumer straatbeeld. Stel dat je Dora ineens ziet? Zie oproep in blogbericht van afgelopen donderdag. En in 'Maandagochtend.' Fietsend langs de Emingaheerd ontwaarde uw blogger een paar dagen geleden een hond achter een raam. Het leek alsof hij/zij sterk verlangend naar buiten keek. Verhip, zou dat...? Nee, terwijl de fotocamera klikte zag hij dat het Dora niet was. Thuisgekomen bekeek ondergetekende de foto nog eens. Verbazingwekkend. Het was bekend dat kattenogen in het donker oplichten als ze geflitst worden, het heet Tapetum Lucidum. Maar dat hondenogen dat ook doen! Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar de foto komt wat surrealistisch over. Ook wel een beetje psychedelisch. Alsof het een scene uit een griezelfilm is. Uit The Shining met Jack Nicholson bijvoorbeeld.

BIOLOGIELES? WATER IN SLOOT ONDERZOEKEN

Na het bekijken van de brommercontrole bij de Korrewegbrug, zie blogbericht van gisteren en u ziet de politieauto nog op de achtergrond van de foto, trof ik deze vijf dames. Ze kwamen uit het nabijgelegen Wessel Gansfortcollege lopen waaronder drie met een witte emmer of bak in de hand. Wat gaan jullie doen dames? "We hebben biologieles en we gaan waterondezoek doen." De hardheid van het water, ijzer, zuurgraad e.d. de dames gingen het onderzoeken door water uit de sloot te halen die u achter hen een bocht ziet maken. Het zijn de leuke lesjes. Even uit de muffe en droge klas. De natuur in. Water zoeken en onderzoeken.

NIEUWE EXPOSITIES IN 'T TREFPUNT

(Ingezonden vanuit 't Trefpunt)

Twee nieuwe foto-exposities in het Trefpunt.

Expositie 1: ‘RTV Noord volgens Fotoclub Daguerre’
Op uitnodiging van RTV Noord hebben de leden van fotoclub A.F.V.Daguerre de medewerkers van RTV Noord tijdens hun dagelijkse werk gefotografeerd. Gedurende een week in april 2012 kregen ze de gelegenheid de medewerkers te volgen zowel in de Mediacentrale als op diverse locaties in de provincie. Uit de vele honderden foto's werd uiteindelijk de bijgaande selectie gemaakt. 
Expositie
Na de fotoweek hebben de makers hun eigen foto's geselecteerd en bewerkt. RTV Noord heeft daaruit vervolgens 23 foto's weer geselecteerd voor een expositie. Deze foto’s kunt u bekijken in het Trefpunt, Beijumerweg 17.
Fotoclub Daguerre
De fotoclub telt op dit moment 36 leden uit Stad en Ommeland en vierde in 2011 haar 120ste verjaardag. Daguerre werd 1891 opgericht kort nadat de firma Kodak het filmrolletje had uitgevonden en fotografie voor een breder publiek interessant werd. Daarvoor waren er al wel beroepsfotografen actief die zich bedienden van technieken om beelden permanent vast te leggen op een gevoelige plaat. Die technieken waren rond 1837 ontdekt door onder meer de Fransman Daguerre, maar waren voor de amateurs destijds nauwelijks bereikbaar.
Expositie 2: DIERENLIEFDE door Riet Michel
Afgelopen herfst kwam een docent van de fotoacademie in Groningen de leden van Daguerre iets vertellen en laten zien over documentaire fotografie. We kregen de opdracht in het komende halve jaar allemaal een documentaire te maken van maximaal vijftien foto’s over een zelfgekozen thema. Als je iets zoekt hoef je echt niet naar exotische oorden of bijzondere plekken, want de thema’s liggen als het ware om de hoek van elke straat. Ik dacht aan mijn oudste dochter, die stapelgek op dieren is. Ze heeft drie honden, vijf katten, twee papegaaien, drie ezels en een aantal kalfjes, die drie keer per dag de fles moeten hebben. Ook staan er nog jonge koeien in de stal, die niet gemolken worden, maar wel verzorging nodig hebben. Met volle overgave weidt ze zich aan haar dieren in en achter het huis. Dagelijks wordt er gezogen en gedweild en regelmatig moet ze iets vervangen wat aan flarden is gegaan. Zelfs de inrichting van haar huis staat voor een groot deel in het teken van dieren. Als je zoveel voor dieren over hebt kun je met recht van dierenliefde spreken. Met deze vijftien foto’s wil ik daarvan een impressie geven. 
Riet Michel

Met dank aan Fotoclub Daguerre en RTV Noord

AFV Daguerre
Amateurfotografenvereniging
http://www.afvdaguerre.nl/

woensdag 27 maart 2013

TWEE KAMPIOENSDAMES VAN THE FLAMES

(Foto + tekst ingezonden door Shanty)
Twee dames van dansgroep the flames, Charomy Heisen en Viktoria Krasnitskaya, zijn dit jaar festival kampioen geworden met hun show duo Alladin. 
Daarvoor moesten ze in Nijmegen vier wedstrijden dansen en uiteindelijk hebben ze alles gewonnen en zijn ze kampioen geworden. Helemaal geweldig, wat zijn we trots op onze meiden. 
Ze hebben promotie gemaakt naar 1 niveau omhoog en mogen meedansen in de Nederlandse kampioenschappen op vrije klasse niveau.
Dansgroep de Flames bestaat nu 29 jaar en ze zijn voor het eerst gepromoveerd, in 2010 zijn ze al een keer eerder fesitval kampioen geworden met de dansers Latoya Zuidema en Chantal Heisen 
(JF; de foto verdwijnt af en toe omdat ie erg groot is opgeladen. Mocht dat weer gebeuren dan laad ik hem een slag kleiner op)

DRUGSOVERLAST BEIJUM-OOST WORDT AANGEPAKT


Erkende overlastplekken in de stad staan het komende jaar extra in de belangstelling van gemeente en politie. In het jaarplan veiligheid wordt een gecombineerde aanpak van de overlast aangekondigd. Schoonvegen van overlastlocaties is daarbij een niet uitgesloten paardenmiddel.
In het jaarplan worden verschillende overlastlocaties in de stad genoemd: Noorderplantsoen, Linneausplein, De Beren, Hanzeplein, Ebbingekwartier, Oosterhamrikzone, Harmoniecomplex, A-kwartier, Martinikerkhof en Beijum-oost. (vetgedrukt door JF) www.dvhn.nl

BROMMERCONTROLE BIJ KORREWEGBRUG


 Even dacht ondergetekende: ze gaan er nu werk van maken. Tien minuten voor drie uur vanmiddag. Stoppen voor die stopstreep op de Ulgersmaweg kruispunt Korrewegbrug, zo kan het niet langer. Zie bovenste foto en zie de beruchte stopstreep voor automobilisten links. 

Maar nee, er werden snelheids'pistolen' op het Heerdenpad gericht. Controleert u niet op overtreders die de stopstreep oversteken terwijl het licht op rood staat? " Nee, we meten de snelheid van brommers die vanaf het Heerdenpad aan komen rijden. Verderop is nog een rollerband, snelheid, rijbewijs en alles controleren we even." En ja hoor, zo'n dertig meter verder op stonden brommers, een politiebusje, dienders en een rollerband.

Zie foto links en rechts. Wat mij betreft niet verkeerd, brommers scheuren je als argeloze fietser soms levensgevaarlijk voorbij op het Heerdenpad (en elders). De 'opbrengst' van de brommercontrole is tot nu toe niet bekend.

ZATERDAG 8 JUNI HEERDENTOCHT

(Ingezonden door Jaap van Leeuwen van Uitgeverij Leander)
Heerdentocht, geen Herentocht!
Beijum is de enige Groningse wijk waar de straten naar heerden (boerderijen) zijn genoemd. Op die manier is de groenste wijk van Groningen zowel verbonden met de stad als met het ommeland.
Elke vijf jaar vieren we het zoveel-jarig bestaan van Beijum met een motortocht langs heerden in de provincie, de Heerdentocht. De eerste keer in 2003, de tweede keer in 2008 en dit jaar dus voor de derde maal. De tocht vindt plaats op zaterdag 8 juni. De tocht moet nog worden uitgestippeld, maar dat is met de plattegrond op de website waarop de meeste heerden staan vermeld niet zo moeilijk (zie www.beijum.nl, Heerden, Plattegrond; met dank aan Mike Tomale).
Zin om gezellig mee te rijden? Laat dan even wat van je horen. De Heerdentocht is voor iedere motorrijder goed te doen en wordt begeleid door ervaren rijders. Het zou helemáál te gek zijn als je wilt meehelpen deze Heerdentocht te organiseren!
Als je de foto’s van 2003 en 2008 bekijkt, zie je vooral veel mannen. Dus dames, grijp dit jaar je kans… het is geen Herentocht!

Aanmelden kan via het contactformulier op www.beijum.nl
Op 20 september werd deze video op Beijumnieuws gezet, de motorrijders stonden klaar voor vertrek. Opvallend, volgens mij waren het destijds bijna allemaal heren die mee deden. Terwijl dames welkom zijn...

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (35)

 De voorbereidingen van de aanleg van rotondes en een nieuwe fietsbrug bij Beijum Zuid zijn nog steeds in volle gang. Er gebeurt van alles waar ondergetekende geen weet van heeft, hij vertrouwd er maar gewoon op dat alles in orde komt. Zoals de aanleg van een middenberm, u ziet dat een gedeelte van de stoep langs het Heerden-fietspad hiervoor gemarkeerd is. Rechts in het midden, nog steeds de onderste foto (bovenste natuurlijk!), is een ronding zichtbaar, het kan bijna niet anders of hier komt een rotonde. Op de onderste foto is te zien dat een gedeelte van de fundering aan de Hunze-kant met oranje plastic is afgedekt. Waarom? U mag het zeggen, aan de Beijum-kant ligt de fundering gewoon open en bloot.

Via www.ringgroningen kwam dit binnen:
Mogelijke afsluiting voor fietsers van 2014 tot 2015   
Fietsenquête Noordzeebrug voor inzicht in alternatieven 
Op 2 april, ’s ochtends van 7.00 uur tot 12.00 uur, zullen een aantal enquêteurs namens de Provincie Groningen nabij de Noordzeebrug enquêtes uitdelen. Doel is om informatie in te winnen over het fietsgedrag, de bestemmingen en wensen t.a.v. omleidingsroutes van de fietsers die regelmatig gebruik maken van de Noordzeebrug. Aanleiding is de voorgenomen afsluiting van de Noordzeebrug voor fietsverkeer  in het najaar 2014 t/m de zomer van 2015. De Provincie Groningen onderzoekt of er aanleiding is  om vervangende alternatieven in te zetten zoals bijvoorbeeld een pontje of een fietsbrug. Een andere mogelijkheid is omfietsen.
Omleiding 
Afhankelijk van de bestemming kan het dan om ca. 1 tot 1,5 kilometer extra gaan. Alternatieve fietsroutes zijn vooralsnog via de St. Walfridusbrug (Spoorbrug) of  of via de Korrewegbrug 
Noordzeebrug
Tussen 2013 en 2015 gaat de provincie Groningen, in samenwerking met de gemeente Groningen, de Noordzeebrug over het Van Starkenborghkanaal vervangen. De nieuwe brug wordt hoger (circa 3 meter) en de bestaande brug wordt volledig gesloopt. Dit vindt in twee fasen plaats. Dit is mogelijk omdat de brug uit twee dekhelften bestaat. De verwachting is dat het vanaf het najaar 2014 t/m de zomer van 2015 niet mogelijk is om over de Noordzeebrug te fietsen. Auto’s kunnen dan wel gewoon over de brug. Echter het dekhelft is te smal om zowel auto’s als fietsers op één traject te laten rijden. De volledige enquête treft u aan op www.ringgroningen.nl

dinsdag 26 maart 2013

VERMISTE DORA WORDT NU LANDELIJK GEZOCHT


Hoeveel flyers er inmiddels in Beijum hangen zou ik zo niet weten, enkele tientallen schat ik in. Ik kan me niet herinneren dat er ooit zo'n massale zoektocht naar een vermist huisdier in en in de buurt van Beijum heeft plaatsgevonden. De zoektocht naar de vermiste hond Dora uit Lewenborg, zie eerdere publicaties, is vanavond naar een min of meer landelijk niveau getild.

Het Hart van Nederland besteedde vanavond aandacht aan de vermissing, links ziet u de beide Lewenborgers die dolgraag hun geliefde hond weer om zich heen willen hebben. Zie voor de opsporingsflyer nogmaals dit blogbericht. De beloning bedraagt op het ogenblik 4000 euro.

UIT DE OUDE DOOS (154)

Zie ook de vorige Doos. Kosten nog moeite werden de afgelopen jaren gespaard, Plein Oost moést en zou bruisen. In januari van het vorig jaar werd een foto gepubliceerd van een zeskamp die een jaar of acht negen geleden werd gehouden op het plein. Een zeskamp tussen verschillende heerden. Kijk desgewenst nog even hier. Na de betreffende zeskamp vond er in het Café Biljart een prijsuitreiking plaats. Op de foto ziet u de winnaars van het evenement, het team van de Froukemaheerd houdt trots en triomfantelijk de beker omhoog. Het was op wijkniveau nog de tijd van pais en vree. Geen kampen, geen wij/zij-gedoe en geen gedonder in het vooronder. Nieuwsblad van het Noorden was destijds dé vijand, zoals die krant over Beijum schreef! Oei, oei oei, tegen het zere been van menig Beijumer. Een wisselbeker is bovenstaande bokaal (foto) nooit geworden, bij mijn weten was het de laatste zeskamp ooit op Plein Oost. Misschien moet het weer in ere hersteld worden. Het is toch geen gek idee, om binding en samenhang in de wijk te creëren organiseer je een soort van oorlog, een battle. De paradox van de vrede. Wij tegen zij, onze heerd is de beste. Alle neuzen dezelfde kant op, maar wij zijn superieur. Beijumers moeten wat te knokken hebben. Gewoon elk jaar een zeskamp of heerdbattle organiseren. Beijum Oost tegen Beijum West. Noord tegen Zuid. De winnaars mogen de Hunze uitdagen.

BEIJUM EN OMSTREKEN BY NIGHT (13)


In principe is dit de laatste aflevering van Beijum en omgeving by night. Tenminste, voor het seizoen 2012/2013, de zomertijd gaat komend weekend in en de avonden zullen dientengevolge beduidend langer worden. Gisteravond reed ondergetekende tegen half twaalf de wijk weer binnen. Dit keer kwam hij niet via de zuidelijke, maar via de noordelijke ringweg. Op de bovenste foto ziet u de afslag naar de wijk, links. Op de linker foto, klik groter, de tijdelijke ingang naar de Hunze. Na het passeren van het tijdelijke kruispunt naar Beijum Zuid kom je bij de splitsing zoals op bovenste foto is te zien, rechts de busbaan naar Kardinge en links de wijk in. Het tijdelijk kruispunt zit reeds helemaal in 'het systeem' bij ondergetekende, de oude situatie is bijna niet meer voor te stellen. Het kruispunt ligt er al weer tien maanden, als u de wijk uitrijdt staat er nog steeds een geel bord met de tekst dat 'de situatie gewijzigd' is. Alsof Beijumers dat nou nog niet weten. Het enige irritante aan het tijdelijke kruispunt is, dat je bij de stoplichten een diepe geul door moet rijden als je de wijk in of uit gaat. De hele auto schudt er steeds over bij het passeren van deze 'streep.' Het is klein ongemak. De verwachtingen zijn hoog gespannen, er komen twee prachtige rotondes te liggen, een aan de Beijum- en een aan de Hunze-kant.

BERICHT VAN NDE-GRONINGEN

(Ingezonden; flyer is in twee keer groter te klikken)