zaterdag 31 maart 2018

HET KAN WEER, KOFFIE DRINKEN IN DE TUIN...






De laatste dag van maart 2018 is de mensen vriendelijk gezind. Vooral voor bewoners in Beijum met een tuintje op het zuiden is het feest. Het heeft erg lang geduurd, maar het kan weer: buiten zitten in de tuin.

Vanmiddag spotte de Beijumblogger tegen twee uur de twee vrolijke dames die we op de foto zien in de Froukemaheerd. Het was vast nog te vroeg voor een wijntje of sherry, maar een kop koffie ging er goed in.

Wat een opschriften dames, veurjoar in de kop/sjomp en smile op de shirt/trui? Wel een uitnodigend plakkaat achter aan de muur: Moi hou ist. Al goud? Goi zitt'n, nog nijs?

Tijdens het typen van dit bericht kijkt ondergetekende even naar buiten en hij ziet kinderen op een nabij gelegen speelveldje buiten spelen, moeder zit op een bankje vlakbij in een boek te lezen.

Het is lente.

PAASHAAS IN WINKELCENTRUM BEIJUM


Gisteren was het bloemetjesmarkt in de binnenstad van Groningen, maar in de buitenwijken van dezelfde stad kon je ook volop bloemen kopen.

Zoals in Winkelcentrum Beijum.
Zie foto, een vrolijke dames-haas liep gisteren door de promenade van Winkelcentrum Beijum.

Grote kans dat hij/zij er vandaag weer loopt.

De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. De paashaas is de niet-godsdienstige personificatie van het van origine christelijke paasfeest.
In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin een paar eieren. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan.
Ook wordt de haas veel gebruikt in kunst in de vorm van beeldjes en paasschalen rond de paastijd. Ook worden beeldjes en eieren vaak beschilderd. WikipediaPaashaas

LENTE IN DE HOLMSTERHEERD (4)


Het regende gisterochend. 

Maartse buien. Zo ook in de Holmsterheerd.

Aan de bomen rond de eendenvijver is nog niks veranderd in vergelijking met vorige afleveringen in deze serie. Het ziet er nog steeds kaal en grijs uit. Totaal niet lente-achtig.

De bloemen rechts naast het water zijn afgelopen week een paar millimeters en misschien wel een centimeter groter geworden.
Gaan de vier knotwilgen links de komende weken nog wat doen?

Hoe is het met onze iets verderop liggende schuur-boom?  Zou het wel goed zijn voor een boom om het van onderen warmer te hebben dan van boven?

Wie zal het zeggen, in elk geval zijn de knoppen aan de takken weer wat dikker geworden.

Morgen begint april.
Het kan niet anders of de komende maand gaat deze omgeving (Holmsterheerd) echt van wintertooi naar lentekleuren.

vrijdag 30 maart 2018

RECREATIEPARK KARDINGE (54)



De regen van de afgelopen dagen is vandaag enigszins gestopt. Maartse buien, zogezegd.

Foto's zijn gistermiddag gemaakt. Het hagelde.

Leuk is dat, aan het einde van een lange winter in maartse buien terechtkomen. En daarna komt nog eens ene eigenwijze April die doet wat hij wil.

Tja, jammeren over het weer.

Met collega's, zorgsector, is het elk jaar weer gesteggel, met Pasen vrij of met Pinksteren? Het blijft altijd een gok, met Pasen kan het herfstachtig zijn, maar met Pinksteren even zo.

Holland. Kikkerland.

Maar we hebben hier verder weinig tot niks te klagen.

ZIN IN HUISKAMER-KLAVERJASSEN?



Van Funnygames.nl
De oorsprong van het spel klaverjassen gaat terug naar de 14e eeuw. In dit jaar 2018 vragen twee zestig-plussers (bij de blogger welbekend) uit de grootste en groenste wijk van Groningen zich af of er meer mensen in Beijum zijn die onder het genot van een biertje of wijntje, borrelnoten/kaasplankje om de zoveel tijd (een of twee keer per maand?) gezamenlijk zouden willen klaverjassen.

Ze doen bij deze een oproep. Vanzelfsprekend mogen ook jongere klaverjassers meedoen, mannen, vrouwen....etc.
Dames zijn ook welkom...

Beijumnieuws@hotmail.com

Klaverjassen is een oer Hollandse klassieker die zijn oorsprong vindt rond 1890. Destijds was Klaverjas een van de, zo niet het meest populaire kaartspel in Nederland en omstreken. De basis van het spel dateert terug tot de 14e eeuw. De toenmalige versie van het klaverjassen werden in de gehele Benelux gespeeld en stond bekend onder de naam vijfhonderden.
Geschiedenis-van-klaverjas

Rechter afbeelding van bouledoser.nl

HALLO TREFPUNT, ZIJN JULLIE EEN VOORBEELD VOOR DE JEUGD?



Groningen heeft de intentie om rookvrij te willen worden. Doet de grootste wijk van de stad daar aan mee? Beijum?

Hmmm.

Vorig jaar publiceerde ondergetekende dit bericht over al of niet een Rookvrij-Beijum.

Op bovenstaande afbeelding zien we de ingang van (jongeren)centrum 't Trefpunt.
Hier lopen dagelijks tientallen kinderen/jeugdigen voorbij.

Dag dames en heren van dit opbouwende(....?) centrum, de Beijumblogger publiceert regelmatig wervende over jullie multifunctionele activiteiten.

Allemaal gezellig en leuk, tralalala.

Maar moet dat nou? Hij bedoelt, roken voor de ingang waar kinderen, jeugdigen en anderen naar binnen lopen?

De blogger sprak afgelopen week twee medewerkers van dit openbare centrum.

De ene: "Als wij jeugdige rokers en blowers gaan verbieden om hier hun sigaret of joint op te steken, dan zijn we ze kwijt. Dan trekken ze de wijk in."
En hij nam nog een trek van zijn peuk.

De andere medewerker: "Dat is wel erg schijnheilig gesteld. Er lopen dagelijks kinderen naar binnen die dit zien, dit past niet bij een jongerencentrum, zo moet je niet je eigen rook-behoefte rechtvaardigen."

De Beijumblogger rookt niet. Maar al te moralistisch wil hij niet zijn. Hum, overkomen. Nou ja.
Kom op medewerkers van 't Trefpunt, stelletje rook-junkies. Stress-kikkers. Jullie hebben een voorbeeld-functie voor de kinderen en pubers die jullie centrum bezoeken (toch moralistisch), hum)! Hoezo het terrein netjes houden, zie afbeelding boven, hebben we soms last van hypocrisie in het kwadraat?

Kan dit ophouden! Samenloop voor Hoop tegen kanker organiseren (2016) en tegelijkertijd maar longkanker blijven stimuleren?! Update 15.45 uur, Trefpunt heeft de SamenloopVoorHoop niet georganiseerd maar gefaciliteerd.

Afbeelding rechts, vijftig meter verderop, in de Kinderwerktuin van NDE is klaarblijkelijk iemand creatief omgegaan met Rookvrij- Groningen. Rock-vrije generatie...

(De voorstanders van roken zullen ook hun  meningen hebben, vliegtuigen, uitlaatgassen van auto's. etc. Alles best, maar het is maar de vraag of je voor de ogen van kinderen bij een jongerencentrum je peuk op moet steken)

donderdag 29 maart 2018

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (74)


Het lijkt vanaf de westkant gezien wel een zwaar beveiligde wijk, alsof voorkomen moet worden dat terroristen er met vrachtwagens met explosieven er naar binnen kunnen rijden.

Bovenstaande foto is vlak naast de Korrewegbrug gemaakt. Zwenk de camera als het ware naar links en de brug is daar. We zien het Van Starkenborgh-kanaal met links de woonhuizen aan de West-Indische Kade.

Maar direct vanaf de stad komend, over de brug links, daar waar de ingang van het Wessel Gansfort-college ligt, is het geen doorkomen aan voor auto's.

Zie nogmaals boven, we zien twee plat liggende joekels van stenen en daarachter een soort van kunstwerken. Waarom het fietspad zo enorm overdreven is afgeschermd, zou de blogger niet weten.

Als we rechtsaf slaan, zie de fietser boven, komen we voorbij genoemde school, en dan, tja, liggen er weer een partij keien. Zie afbeelding links. Op de achtergrond zien we de karakteristieke rechthoekige huizen van De Hunze.

Het is heel duidelijk, vanaf de Korrewegbrug komend mag geen autoverkeer De Hunze in.
Beetje dubbel, de blokkades verhinderen hulpverleningsdiensten ook om de wijk in geval van nood binnen te kunnen scheuren.
De overvloed aan blokkerende objecten komen een beetje overdreven over.

Verder fietsend, vanaf de linker afbeelding al maar rechtdoor, komen we bij het meer onschuldig ogend centrum van The Hunze. Zie afbeelding rechts. Over vier weken wordt hier weer een Vrijmarkt gehouden in het kader van Koningsdag.

MORGEN WEER BLOEMETJESMARKT IN GRONINGEN (parkeren bij Kardinge)


Het regende vanmiddag tegen half vijf toen bovenstaande foto werd gemaakt. Maar het goede nieuws is, de regen trekt morgen weg en de zon komt tevoorschijn.

Op de foto zien we afslag Kardinge vanaf de oostelijke ringweg bekeken. Onder het blauwe bord zien we een geel bord met als opschrift dat hier, Kardinge, morgen een PR-parkeermogelijkheid is voor mensen die de traditionele bloemetjesmarkt in de binnenstad van Groningen willen bezoeken.

De helft van de bezoekers, of misschien nog wel meer, komt uit Duitsland, Karfreitag, Goede Vrijdag, is een vrije dag bij onze oosterburen.

Bericht van vorig jaar: https://beijumnieuws.blogspot.nl/2017/04/ein-spaziergang-uber-den-blumenmarkt-in.html

Beneden ziet u een uitgebreide wandel-video over de bloemetjesmarkt van vorig jaar.

LENTEBODES-ONTDEKKINGSTOCHT IN KARDINGE


Hoera, het is weer lente! Sommige dieren zijn wakker geworden uit hun winterslaap, bloemen en planten lopen uit, vogels zingen om het hardst, en overal vliegen en kruipen kriebelbeestjes rond. Ga je mee op ontdekkingstocht in de natuur, op zoek naar al deze lentebodes? Onderweg luisteren we naar zangvogels en andere voorjaarsgeluiden, en kijken we naar alles wat groeit en bloeit. Een mooie lentewandeling voor jong en oud, waarbij van alles valt te beleven.
8 april 2018
10.30 en 14 uur
Anderhalf uur
Parkeerplaats Rietland, Oosterseweg 62
Maximaal aantal deelnemers is twintig mensen. Iedereen is welkom, neem de fiets mee. De ontdekkingstocht bedraagt ca zes kilometer.

(Ingezonden door natuurgids Peter Kruijt)

PAASFEESTJE VOOR KIDS IN 'T TREFPUNT (eieren zoeken)


Er lagen veel paaseieren verstopt door de wijk. Ze zijn niet allemaal gevonden.

De volgende keer gaat de organisatie het anders aanpakken, de eieren worden dan dichter bij het 't Trefpunt verstopt.

De Beijumblogger kon in verband met drukte gistermiddag niet aanwezig zijn op het paasfeestje, zie nog eens deze aankondiging waarin stond dat de eieren vanaf de 24e zouden worden verstopt en dat de prijsjes gisteren zouden kunnen worden opgehaald.

De blogger weet door zijn afwezigheid niet van de hoed en de rand, maar bovenstaande vetgedrukte opmerkingen zijn afkomstig van de organisatie.

Tja, eieren door de hele wijk verstoppen maakt e.e.a. een beetje onoverzichtelijk. Volgend jaar kleinschaliger en dichterbij het jongerencentrum dan maar.

De heer R. Mulder, verbonden aan 't Trefpunt stuurde de foto's die we zien.

Het schijnt gistermiddag al met al reuze gezellig te zijn geweest.


woensdag 28 maart 2018

BEIJUMBORG (107)


Soms kom je op straat of in de bus mensen tegen die een auditieve stoornis hebben: doof zijn. De gebarentaal die bij deze ‘uitdaging’ (zoals je een handicap tegenwoordig moet noemen) hoort, vind ik altijd ongelofelijk knap.  En als er dan een doof persoon tegenover je staat, wanneer je achter de tafel van het stembureau zit (zoals vorige week in de gymzaal aan de Stoepemaheerd), dan voel ik me altijd wat onhandig in de communicatie, maar probeer wel met een eigen verzonnen gebarentaal duidelijk te maken wat de bedoeling is. 

De afgelopen keer in het stemlokaal, waar het alleen maar ging om een ja of nee tegen de ‘Sleepwet’ was het voor mij dubbel lastig: Ik was namelijk zelf bijna stokdoof. Een in Rome opgelopen luchtweginfectie had me zwaar verkouden gemaakt, en bij mij loopt dat vaak uit op verstopte middenoren (de buizen van Eustachius lopen vol). De airco in een vliegtuig, stormachtige wind en kou plus (vooral) proestende en hoestende mensen om me heen, vormen de bronnen voor zo’n infectie.  En omdat ik na Rome ook nog even een lang weekend naar Lissabon mocht, werd het er allemaal niet beter op. 

Met koorts in zo’n stad lopen is al niet leuk, en alsmaar dover wordend al helemaal niet.  Maar goed: Lissabon is mooi genoeg om er ook met een forse natte neus en volle oren van te genieten. 

Vlak voordat ik terug vloog belde ik naar mijn huisarts, met het verzoek om alvast een kuurtje klaar te laten leggen bij mijn apotheek in de binnenstad. En dat was gelukkig het geval, zodat ik één dag voor het referendum alvast kon beginnen aan herstel. Een tweede kuurtje kwam er later nog bij, en de verkoudheid zelf lijkt nu wel bijna over.

Maar: nog steeds hoor ik vrijwel helemaal niks. Lastig…..zeker als je moet vergaderen of met mensen gewoon gezellig een gesprekje aan wilt knopen. Gelukkig gaat luisteren naar muziek nog wel, maar dan alleen met een koptelefoon op.  Je krijgt er des te meer respect van voor je permanent dove medemens. 

Han Borg

IDEE, MOBIELE KUNSTUITLEEN IN STRATEN VAN BEIJUM


Beijum verneemt al jaren weinig tot niks van de kunstenaars in de wijk. Jammer.
Sinds het sluiten van Pand49 op Plein Oost zijn ze een beetje uit beeld geraakt.

Niet helemaal, ze (vooral dames) komen af en toe nog bij elkaar in 't Trefkunst, en naar verluidt gaan ze ook een rol spelen tijdens de viering van Beijum40.

Zes, zeven jaar geleden roerde de kunstenaars-community van Beijum zich sterk, denk aan het ophangen van verschillende kunstwerken aan gevels in Beijum, dit in het kader van Kleurwijk Beijum

De verschillende kunstwerken hangen al even zoveel jaren op dezelfde plek in de wijk. Waarom zou je die niet eens omwisselen?
Een soort kunstuitleen, niet voor in de huiskamers maar voor in de woonheerden.

De beide foto's die we zien zijn gistermiddag gemaakt, op de achtergrond hangt een Kleurwijk-schilderij tegen de achterkant van de gymzaal op Beijum West.
Terzijde, het zou de buurt opsieren als er eens een ander exemplaar kwam te hangen.

Kijk aan, er stonden ook twee beschilderde mobiele schaftketen. Zoals je die wel vaker ook op andere plekken in de wijk ziet. Het zijn eigenlijk mobiele kunstwerken, er vanuit gaand dat ook graffiti tot de kunst behoort.

Zie nog eens bovenstaande afbeelding, op de achtergrond staat een saaie grijze elektriciteitskastje.
Wanneer worden die een keer bont geverfd?

Kom op kunstenaars van Beijum, zet de veertig jarige wijk Beijum eens kunstzinnig in beweging. Het kon zeven jaar geleden en het kan ook dit jaar.

MOET VUURWERK VERBODEN WORDEN?(Jaarwisseling)


'Verbod op rotjes al dit jaar ingevoerd.'

Staat sinds gisteren op Nos.nl

Op bovenstaande afbeelding zien we de 'herinnering' aan een vreugdevuur in Beijum. 

Froukemaheerd, de afgelopen jaarwisseling.

Foto is een paar dagen geleden gemaakt. Het zwart van het vreugdevuur zal naar verwachting het hele jaar zichtbaar zijn.

Vanzelfsprekend heeft dit niks met rotjes te maken, meer met het uitbundig (vuur en geknal) vieren van een jaarwisseling in algemene zin.

Moralisme ligt op de loer, goed of slecht?
En moralisme ligt ook opgesloten in de vraag: is dit het geknal, het vuur, en de hele heisa rond een jaarwisseling wel waard?

Rotjes worden nog dit jaar uit de verkoop gehaald als het aan het kabinet ligt. Bronnen bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.

dinsdag 27 maart 2018

UIT DE OUDE DOOS (365)


'Stuurt u mij uw informatie-folder over de luxe woningen aan de Holmsterheerd.'

Aldus een bon die tussen de 35 en 40 jaar geleden naar de woningbouwvereniging Maatschappij tot Verbetering van Woningtoestanden kon worden opgestuurd.

Zie afbeelding boven.
Als iedereen zou weten hoe mooi 't hier wordt, dan was er vast een wachtlijst voor onze woningen.

Geen idee in welke krant deze wervende advertentie heeft gestaan, het zal de Gezinsbode of Nieuwsblad van het Noorden zijn geweest.

De wijk Beijum was net (gedeeltelijk?) gerealiseerd, de aanleg van het hele 'Stadsgewestpark' stond op punt van beginnen.

De term Stadsgewestpark Noorddijk hoor je amper meer. Stadsdeel Noorddijk is meer in zwang.
In een oude Staatscourant vindt de blogger dit bericht hierover

BEIJUM BESTAAT 40 JAAR (9)



De stuurgroep Beijum40 is al maanden bezig om het feest ter ere van het 40 jarig bestaan van Beijum te organiseren, zie nog eens dit bericht
Tussen 25 mei en 3 juni zal als alles goed gaat Beijum intensief feest gaan vieren. Het feest zal voor iedereen toegankelijk zijn


In dit bericht een update over de Beijumtrail, zie ook deel 8 uit deze serie. 

En er komt ook een muziekavond in De Bron.

Verkeersleiding, uitzetten van de route, uitdelen van loopnummers en     medailles, garderobe, vrijwilligerscoördinatie, etc.


Er  komt nogal wat te kijken bij het organiseren van een evenement als de Beijumtrail.


Op zondag 3 juni is het zover. Een bijzondere hardloop-tocht door Beijum.


Klik de linker flyer groter. 


Verander het laatste woord in onderstaande tekst van stad naar wijk:


Trail running, avontuurlijk rennen in de natuur, kenden we al wat langer. Maar ook de urban trail is nu in opkomst: hardlopen door en langs bijzondere gebouwen in de stad. Niet de tijd is het belangrijkst, het gaat om het op een sportieve en leuke manier (opnieuw) ontdekken van een stad.

Hardlopen.nl


MUZIEKAVOND IN DE BRON (30 mei)

Ruud van Erp, voormalig stadsdeelcoordinator en verbonden aan kerkelijk centrum De Bron aan de Bentismaheerd stuurde onderstaand bericht naar de Stuurgroep Beijum40:
Zoals al aangekondigd houdt De Bron een muziekavond in de Beijum 40 week.
Gekozen is voor woensdag 30 mei a.s. om 20.00 uur uiteraard in De Bron.
Het programma volgt later.
Zou je deze gebeurtenis mee willen nemen in de programmering (kalender) van de feestweek, zodat de avond in de communicatie wordt meegenomen?


Bedankt alvast en wordt vervolgd.

Ja, wordt zeker vervolgd. Het feestprogramma ter ere van het 40 jarig bestaan van de wijk krijgt meer en meer gestalte.

HONDEN IN BEIJUM (69)




Er bestaan hondjes die je in je binnenzak mee naar buiten zou kunnen nemen, zo klein zijn ze.

Voor een leuke foto-sessie zou je een dergelijk exemplaar ook even in een bloempot kunnen zetten.

En dat laatste geschiedde gistermiddag. Zie afbeelding boven.

In de Froukemaheerd trof de Beijumblogger een dame met een scootmobiel en een piepklein hondje. Ze stond aan het hek van een huis te praten met mensen waar ze op bezoek was geweest.

Na een hartelijke begroeting: "Natuurlijk, zet hem maar even op de foto."
Het beestje werd opgetild en in een blauwe bloempot getild die op het hek tussen straat en voortuin staat.

Zie nogmaals het resultaat boven.

Hoe heet het hondje en hoe oud is ie?
"Hij heet Binkey en hij is twaalf weken oud."

Het beestje zag er niet uit als een bink, eerder als een softy.

Daar betaal je ook hondenbelasting voor?
Een veel betekende blik: "Hondenbelasting? Wat is dat?"

Nee dus. Tja, moet je voor zo'n mormeltje nou 121.euro 80 betalen? Wat voor een mini-keuteltjes moeten daar wel niet uitkomen? De blogger heeft geen hond, maar hij zou hiervoor (foto) ook geen hondenbelasting gaan betalen, je zou het beestje in een bloem- of plantenpot in de kamer kunnen laten kakken.

Even doordenkend over de hondenbelasting in de stad, zou je de bedragen niet beter kunnen differentiëren? Het maakt nogal een verschil of je een chihuahua (hondje) of een herder in huis hebt en buiten uitlaat.

Hondje had met het frisse buitenweer een hemdje aan.  Dag mag ook wel, want hij bewoog amper, hij werd in het voormandje van de scootmobiel gezet, zie afbeelding rechts, en het bazinnetje tufte huiswaarts.

maandag 26 maart 2018

WIJKKRANT DE BEIJUMER BESTAAT TWEE JAAR

Daar is ie weer, tegen de digitale stroom aan informatie in zal deze dagen de nieuwste editie van wijkkrant De Beijumer bij de meeste mensen in de wijk in de bus vallen.
Wat staat er deze keer zoal in? De aanleg van Natuurspeelplaats Oerrr in Kardinge. Een ondernemers echtpaar met hun Tante Greet, Arjan Over de Rooije met een column over de vuilnisproblematiek in de wijk, kruidenvrouw Saskia Nieboer met nieuwe tips...en nog veel meer.

De Beijumer bestaat al weer twee jaar, op 1 april 2016 kwam de eerste editie uit, en dat was geen grap.
Een volwassen medium krijgt ook commentaar. Stel er bestaat een krant en niemand kankert er ooit op. Dan wordt je toch eigenlijk niet serieus genomen?

De redactie ontving de afgelopen weken meerdere mails met commentaar over de vorm en inhoud van de krant. Strekking: 'Jullie bakken er niks van, dat kunnen wij veel beter.' Hele waslijsten met correcties werden meegezonden. De opmaak was niks en bepaalde artikelen waren helemaal niet 'journalistiek.' De mails werden niet vrijblijvend verzonden, nee er MOEST op gereageerd worden en de inhoud MOEST serieus genomen. Want de inzenders willen naar eigen zeggen een 'goede wijkkrant.' Althans, daar werd het gedram mee gerechtvaardigd.

Er is iets met Beijum en media. Iedereen mag een eigen wijkmedium beginnen, beter dat dan ontoelaatbare lezers-eisen te stellen.
Veel plezier met de nieuwe krant, geniet ervan of kanker erop.

In praktisch elke colofon van een krant staat: de redactie houdt zich het recht voor om stukken in te korten of te weigeren. Hierover is geen correspondentie mogelijk.

COLUMN UIT LEWENBORG (90)



Bioritme
Is jouw biologische klok ook zó in de war? We hebben de klok het afgelopen weekend een uur vooruit moeten zetten. Geeft jou dit nou het ultieme lentegevoel of denk je van mijn hemel wat heb ik toch last van een enorme jetlag, die dan ook nog eens dagenlang blijft aanhouden.
Zou hierdoor dan ook de ‘voorjaarsvermoeidheid’ ontstaan? Het zou in ieder geval veel verklaren. Doen jullie voorzichtig in deze eerste moeilijke week?
Er gebeuren dan juist meer ongelukken, zowel in het verkeer als op de werkvloer door slaaptekort en vervolgens dus minder concentratie.


De biologische klok is voor iedereen anders, net zoals de kleur van ons haar en de vorm van ons lichaam. Zo staat de één ’s ochtends vrolijk om zes uur op, terwijl een ander op dat tijdstip alleen maar loopt te grommen. Wekenlang compleet van de leg zijn, is heus geen pretje.
Het verschuiven van de tijd kan serieuze problemen geven. Vooral bij mensen die dus inderdaad in de ochtend meer tijd nodig hebben om op gang te komen. De werktijden veranderen niet mee en zo zitten deze mensen duf in de auto op weg naar hun werk. 

De wetenschap is eruit! Uit onderzoek blijkt dat de klok twee keer per jaar verzetten meer nadelen dan voordelen heeft. Wanneer zal het Europees Parlement dit ook eens gaan inzien, zodat we kunnen stoppen met deze flauwekul?
Al googelend stuitte ik op een leuk artikel over een man die 750 horloges in zijn winkel handmatig moet gaan verzetten en dat twee keer per jaar. Je kan er wel turel
uurs van worden, zeg! Deze man zal vast blij zijn met de afschaffing.
Weet je hoe ik met mijn bioritme omga? De klok zet ik een uur vooruit als ik naar bed ga. De wekker voor de volgende ochtend een half uurtje later en zo mis ik dan maar een half uurtje slaap. Zelfs mijn hond en kat kunnen daar mee leven, alleen gaan ze te vroeg zeuren om hun eten, die ik volgens hun bioritme dan juist een uur te laat geef. Ja ja, slimme dieren. Een uurtje eerder geeft niet, maar oh wee als het een uurtje later wordt…

Toch lijken de avonden ineens weer eindeloos. Heerlijk nog even buiten bezig kunnen zijn en als het nog wat fris is, lekker de vuurkorf aan. Genieten van alle zonnige dingen die weer op ons afkomen, in de richting naar de zomer. Kom uit je hol mensen! Het is lente! (al voelt het momenteel nog niet zo) Heb je al gehoord, dat we kans hebben op witte paasdagen? Het wordt steeds gekker. Warm met de kerstdagen en koud met de paasdagen. Wat zal het met Pinksteren worden?

Wat doet de zomertijd eigenlijk met jou?
2018©Vlindertje73
WEBSITE

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (32)


Vanuit de verte leek het op de afbeelding van de vier Beatles die ooit achterelkaar over een zebrapad in Londen liepen, bij Abbey Road Zie afbeelding boven.

Echter, de vier heren die we in beeld zien lopen gewoon in hun werkpak en helmen over het Innersdijk-terrein te Groningen-Beijum.

De bouwwerkzaamheden schieten op, praktisch elke week is er vooruitgang te zien.

Maar het gaat nog maanden duren voordat alles klaar is, wat dat betreft zou het handig zijn om daar waar de dikste plassen liggen een paar metalen platen neer te leggen, of een nood-bestrating.
Maar goed, bouwvakkers zijn in het algemeen geen zeikerds.

Zie de laatste mini-video, afgelopen vrijdag gemaakt.

De Beijumblogger gaat nog steeds een keer boven filmen en fotograferen, het is er nog niet van gekomen, maar de lezer houdt het wel tegoed.




MAANDAGOCHTEND (347)



Je schijnt deze ochtend extra voorzichtig te moeten zijn als je de weg op gaat, volgens onderzoekers kampen veel mensen met een soort van jetlag i.v.m. een uur minder slaap en gebeuren er daarom meer ongelukken dan normaal.  

Het komt enigszins overdreven over, maar goed als het statistisch bewezen is, zal het wel waar zijn.

De natuur kent geen tijd, en het kan er ook niet over nadenken.
Over natuur gesproken, zie bovenstaande afbeelding. Het staat bij dat de boom al een keer op Beijumnieuws heeft gestaan, als dat zo is, dan is er de afgelopen tijd toch weer van alles bijgegroeid.
Het is een dode bppm en hij staat midden in het Groene Hart van de wijk, ergens tussen de Bentismaheerd en de schooltuinen.

Het lijkt wel een kunstwerk. Wat een uitbouw-frutseltjes, en wat apart, het lijkt wel alsof er een plak uit de stam is gehaald en weer teruggezet.

De natuur denkt niet. En het denkt vooral ook niet in tijdvlakken en scheidingen als leven en dood. De boom is dood, maar hij leeft ook aan alle kanten, leven en dood lopen in elkaar over. 

Foto links, we zien de bocht in de afrit naar de oostelijke ringweg, vanaf Beijum-Zuid richting Kardinge. Het lijkt wel alsof er iemand met een jetlag heeft gereden. Beetje gevaarlijk om over het gras te slippen.

Tja, de mens kon wel eens de moeilijkste creatie binnen de natuur zijn, je hebt er vreemde gasten bij.

De mens en de rest van de natuur komen ook gedeeltelijk samen op de rechter foto. Het is lente en de zomertijd is begonnen. Binnen de rotonde aan de Wibenaheerd komt de natuur langzaam tot leven. Bijna drie maanden na de jongste jaarwisseling zien we nog de resten van een vreugdevuur. Een vuur dat is aangestoken om te vieren dat de mensheid van het ene tijdvlak naar het andere overging. De natuur snapt hier helemaal niks van.

De eerste week van de zomertijd is begonnen. Komende woensdag is het Aswoensdag, de dag erop is het Witte Donderdag en de midweek sluiten we af met Goede Vrijdag. Komend weekend is het Pasen. Ken uw Rooms Katholieke klassiekers.

Een prettige week toegewenst. En kijk een beetje uit voor de zaterdag....1 april...                                                                                                     

zondag 25 maart 2018

GEGOOCHEL MET JEUGDBENDE-CIJFERS IN BEIJUM

In 2016 en 2017 zouden straatcoaches duizenden gesprekken met jongeren in de wijk hebben gevoerd. Lezen we onderaan in dit bericht.
En een half jaar geleden deed de politie een wanhopige oproep: 'Beijumers help ons aub mee om de overlast van jongeren in jullie wijk terug te dringen', lees nog eens hier
Eigenaardig, dit weekend meldt Dagblad van het Noorden dat dat de overlast van jongeren in Beijum fors is afgenomen. Rara.
De fors teruggedrongen overlast zou te maken hebben doordat de gemeente Groningen samen met de politie en het WIJ-team ten strijde was getrokken om 'de problemen aan te pakken.' Aldus het bericht, zie afbeelding boven.

Eigenaardig. Een jaar geleden werd op een 'veiligheidsavond' in De Bron verkondigd dat alle overlast was afgenomen en dat Beijumers zich overwegend veilig in hun wijk voelen. Zie nog eens dit bericht.

Een normaal mens kan hier mer zijn boerenverstand niet bij. Straatcoaches voerden duizenden gesprekken met jongeren in de wijk, terwijl op een veiligheids-avond werd gesteld dat de overlast op alle fronten, dus ook van jongeren, aan het afnemen was. Een half jaar later roept de politie de Beijumers in nood op om mee te helpen om de jongerenoverlast terug te brengen. En nu, weer een half jaar later, is de overlast opeens 'fors teruggedrongen.'

Het lijkt er sterk op dat de gemeente Groningen de illusionist Hans Klok in dienst heeft genomen.

GEEN DIPLOMA'S EN/OF BETAALD WERK? WIJKGILDE BEIJUM!


Meedoen in de maatschappij, een doel hebben in je leven, collega's of mede-studenten hebben, voldoening voelen en krijgen, waardering krijgen, groeien in waar je mee bezig bent etc? Dé ingrediënten om blije en relatief gelukkige mensen te krijgen. Welkom bij Wijkgilde Beijum.

Je hoeft geen sociologie te hebben gestudeerd om te weten dat betrokkenheid (bij je omgeving en 'de wereld'), gevoelens van eigenwaarde en zelfvertrouwen tot minder criminaliteit, vernielzucht en depressie leiden.

Verheffende taal hierboven. Maar wel waar. De Beijumblogger begon zijn hulpverlenings-carrière bijna veertig jaar geleden in de jeugdhulpverlening. Er golden de de drie w's. Wijfje, werk, woning.

Maar goed, hier en nu. En verder. Jongeren van Beijum en omgeving, refererend op bovenstaande (en ondergetekende moet dominee-neigingen onderdrukken, maar hij ment het), leg een basis voor je toekomst!

Heb je geen diploma;s en geen betaald werk en woon in je in Beijum? Dan is Wijkgilde Beijum jouw kans.

leren en werken in eigen wijk?! WIJKGILDE BEIJUM.

DE ZOMERTIJD GAAT IN!



Kwart over twee vannacht bestaat niet. Half drie ook niet. Evenals een minuut voor drie uur.

Dit bericht staat geprogrammeerd voor 0.2.00 uur vannacht. 
Het gaat echter om 03.00 uur online.

Of tijd überhaupt bestaat is een goede vraag, maar het is niet anders, de mens heeft een 24/7 uur klok uitgevonden, en daar houdt de Beijumblogger zich maar aan.


Het is Zomertijd.

De geschiedenis, het doel ervan en het commentaar erop vindt u hier en lees verder

De zomertijd is de tijd die gedurende de zomer wordt gehanteerd. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet. Dit wordt gedaan omdat in de zomer de zon vroeger opkomt. Door de klok vooruit te zetten loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn het meest gelijk. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. 

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (68)



De natuur is nooit ver weg in Beijum. Staan er geen bos bloemen of planten in potten in de vensterbank of op tafel, dan staat er wel iets in de voor-of achtertuin of op het balkon.

Op de foto zien we een gedeelte van een voortuin in de wijk. Links staat een kale struik met bruine oplopende takken zonder iets erop. Eronder zien we veel groen, en ook bruinachtig geworden groen.

Rechts zien we plantjes met groene bladeren en met een soort van rode besjes-bloemen. Hoe heten die dingen?

Daaromheen zien we grijze stoeptegels. En zwarte aarde/klei.
Over twee uur gaat de klok een uur vooruit. Een uur zal niks uitmaken, maar de lente maakt zich klaar om uitbundig te gaan heersen in de wijk.

zaterdag 24 maart 2018

ZET HET RAAM DAN OOK EVEN OPEN!


Hij of zij heeft er minstens een half uur gezeten, verlangend naar warmte, een mand, wat te eten en bij iemand op schoot willen springen om geaaid te kunnen worden. Tevergeefs. Het beestje kon niet naar binnen.

Toch fijn als mensen de onafhankelijkheid van hun poes of kat respecteren en die zoveel mogelijk vrijheid te geven om te kunnen gaan of staan waar mijnheer of mevrouw dat wenst.

Misschien was de hospita niet thuis, zodat de kamerbewoner niet naar binnen kon. De sprong via de gladde schuin aflopende tegeltjes onder het raam, om vervolgens naar een verder liggend open raam te gaan ging niet lukken.

Zomaar ergens in Beijum. Er woont vast een lieve huisdiereneigenaar. Maar soms schiet je tekort, en dat was hier kortstondig het geval. Dat kan een ouder van een kind ook hebben, dat tekort schieten, maar zo lang er liefde in het spel is, zal het geen traumaatje opleveren.

IN HEEL BEIJUM WORDEN PAASEIEREN VERSTOPT...


Zullen ze ze allemaal wel terug krijgen? Dacht de blogger toen hij bovenstaande flyer onder ogen kreeg.

'We verstoppen eieren in heel Beijum vanaf 24 maart.'
Staat op de flyer.

Dus vanaf vandaag worden eieren in de wijk verstopt.
Waar zul je die kunnen vinden? In het winkelcentrum? In de bermen? Met een touwtje ergens in een boom of struik?

Het zijn geen echte eieren die verstopt worden maar namaakeieren.
Zie afbeelding links, een hele zak vol plastiek exemplaren.

Hmmm, plastiek hoort niet in het milieu thuis, maar de blogger wil niet kniesoren, naar het schijnt mogen kinderen met Koningsdag ook al geen balonnen met naamkaartjes de lucht in laten gaan.

Nogmaals de flyer, komende woensdag tussen half vier en half vijf paasfeest en paasspelletjes in 't Trefpunt. Kinderen tot en met twaalf jaar.

LENTE IN DE HOLMSTERHEERD (3)



Het heeft gisteren en eergisteren geregend.
Groeizaam weer, zogezegd.

Veel veranderingen zien we nog niet in de Holmsterheerd in vergelijking met de vorige week.

Wat wel duidelijk speurbaar is, de lente hangt ontegenzeggelijk in de lucht.
je voelt het.

Maar goed, dat gevoel, en de reuk van voorjaar, is niet op beeld vast te leggen.

Bovenste afbeelding, de voorjaarsbloemetjes rechts van het mini-kanaaltje dat naar de vijver met het eendenhok leidt staan een stukje hoger in vergelijking met vorige week.

En, het misschien niet goed op de foto te zien, de knoppen van het boompje dat even verderop uit het dak van een schuurtje steekt zijn naar eigen waarneming iets dikker geworden.

De winter is voorbij en het voorjaar neemt een lange aanloop. Hoe lang het gaat duren voordat de knoppen open gaan barsten en de bomen nieuwe bladeren krijgen, weet ondergetekende natuurlijk niet precies.

Volgend weekend is het paasweekend...