zondag 31 augustus 2008

EEN ECHTE ZOMERDAG

Deze foto is het beste te bekijken als je hem groter klikt. Het leek wel een vliegerclub vanmiddag in het Kardingepark. Veel mensen die bezig waren hun vlieger in de lucht te krijgen en hoog te houden, het zag er feestelijk en zomers uit.
Een stukje verder op lagen een handjevol mensen te zonnen bij het Zilvermeer, de blauwalg zorgt er nog steeds voor dat de mens hier niet van lekker zwemwater kan genieten.

De zwemliefhebbers hebben trouwens genoeg reden om te balen in de stad Groningen. Heb je een échte zomerdag, is de Papiermolen gesloten. Gek eigenlijk dat het niet te regelen valt dat het zwembad boven de 25 graden open gaat. Het zal wel om geld gaan, maar hoeveel entreegeld zou er op een dag als vandaag niet binnen zijn gehaald? De vliegeraars zullen zich daar niet druk over maken, bij hun staat het geld niet centraal. Want behalve de aanschaf van een vlieger kost deze hobby ze geen cent.

NOG MEER VERNIELZUCHT

Dit bushokje is opgeblazen en het fietspad ligt bezaaid met glaswerk. De verniel-brigade heeft ook hier toegeslagen, op de wijkring ter hoogte van de Framaheerd.

Soms lijkt het alsof de vernielzuchtigen op tournee gaan. Even wat kapotmaken op Plein Oost, en daarna even in de wijk kijken waar nog meer "eer" te behalen valt. Een bushokje is dan altijd interessant. Het rinkelt zo lekker en je hebt zoveel effect. Ik heb ooit een onderzoek gelezen waarin stond dat vernielers zich vaak onmachtig voelen en weinig invloed op hun omgeving denken te kunnen uitoefenen.
Daar zijn ze het zelf natuurlijk niet mee eens. Vooral niet als er alcohol gedronken is.

EEN ZOOTJE OP PLEIN-OOST


Plein-Oost lag er vanochtend bij alsof er zich een kleine oorlog heeft afgespeeld. Op verschillende plaatsen lag/ligt het plein bezaait met troep, een billboard was gemold en ook was een jonge boom moedwillig door midden gebroken.
Zoals er een groepje mensen is in de wijk die er alles aan doet om de troep op te ruimen, zo is er ook steeds een clubje mensen die de boel weer kapotmaakt en vervuild. Het lijkt een eindeloze "wedstrijd", die tussen de vervuilers en schoonmakers. Tussen opbouwers en afbrekers, kapotmakers en heelmakers. De afbrekers hebben steeds de regie in handen, de opbouwers kunnen na de "heldendaden" telkens weer de handen uit de mouwen steken. Wordt het geen tijd voor onderhandelingen?

zaterdag 30 augustus 2008

WIE WIL DIGITALE TELEVISIE?


Gistermiddag trokken verschillende bezorgers door de wijk met digitenne pakketten van de KPN. Deze mijnheer op de foto vertelde dat de ontvangst van de televisiezenders niet alleen zeer goed is, je kunt het ook nog krijgen voor de helft van de prijs. En dit weer in vergelijking met de huidige aanbieders als Ziggo. Voor de consument is concurrentie altijd gunstig, meestal drukt het de prijs. Zo herinner ik me de tijd dat je voor 25 gulden per minuut naar Australie of Canada kon bellen.
Ik heb nog geen digitenne. Kwestie van Groninger kat-uit-de-boom mentaliteit en nadenken. Want, als ik overstap, en ik zeg de huidige aanbieder op, zal ik het moeten doen zonder Duitsland 1,2 en 3 en BBC1 en 2. Zenders die ik niet zou willen missen.
Maar wie weet zit de overstap er nog aan te komen, de digitale ontwikkeling is gewoon niet te stoppen.

SPELENDERWIJS WATERKWALITEITSCAMPAGNE

Samen met een waterdokter van het IVN onderzochten Beijumer kinderen vandaag het water en daarin levende diertjes achter de bibliotheek. Dit allemaal in het kader van de campagne waterproof. Bewustwording over het belang en de kwaliteit van water is een actueel thema. Mooi meegenomen is dat deze kinderen ook een natuurles kregen van een echte expert van het IVN te weten Kees Hagelmaeker. Dé ideale combinatie voor kinderen om ervaring op te doen: leren én spelen tegelijk! Liefde en zorg voor de natuur en de daaruit voortkomende bronnen, zoals drinkwater, wordt hier deze dagen aan de kinderen meegegeven.http://www.ivn.nl/ Zie ook het persbericht welke geplaatst is op 26 augustus.

"HEUFDOUKIE" WOONT NIET MEER IN BEIJUM

Ze heeft een paar jaar aan de Froukemaheerd gewoond, samen met haar man en kinderen. Ze viel me op omdat ze zich als Groningse heeft bekeert tot de Islam. Vanaf 2001 ging de in Hoogezand-Sappemeer geboren Marlien een hoofddoekje dragen en Allah was vanaf dat jaar haar God.Ik sprak wel eens met haar en steevast ontblootte ze vriendelijk haar gebit en kwam er een vette glimlach om haar mond. Niet dat ze altijd lachte, laat ik maar diplomatiek zeggen dat de relatie tussen haar directe buurtgenoten en haar gezin op gespannen voet stond. Dat lag niet zozeer aan Marlien maar meer aan de structuur van het gezin. Laat ik hier maar politiek correct zeggen dat ik het jammer vind dat de negatieve vooroordelen over Moslimgezinnen hier af en toe bevestigd werden. Want waarom moeten mannen de baas zijn? Er waren ook buurtgenoten die met een accepterende ondertoon spraken van heufdoukie. (Gronings voor hoofddoekje) Het kwam over als 'het is dan wel een heufdoukie maar wel onze heufdoukie.' Op het Froukemafeest- waar ze evenals tijdens de voorbeiding van het feest erg actief was-van een paar weken geleden had ik met haar afgesproken dat ik haar vertrekkend gezin zou portretteren, compleet met foto en al. De dag er op kwam ze er op terug:" mijn man wil het niet hebben. Maar gebruik die foto van mij alleen maar." Ik heb haar wel eens gevraagd wat haar bewoog om Moslima te worden. De overstap van de Groninger cultuur - du eev'n normoal hé- naar een Moslimcultuur, daar kan ik met mijn verstand niet bij, zie dat maar als mijn beperking. Maar wat voor keuze had ik anders dan het te respecteren als Marlien het had over "liefde voor mijn man en voor Allah?"
De afgelopen week is het gezin verhuist naar Zoetermeer

vrijdag 29 augustus 2008

WAT IS DIT VOOR GEHEIMZINNIGE BUS?


Hoe lang hij er al staat weet ik niet maar ongeveer vijf weken geleden schoot ik deze foto. Vandaag fietste ik er weer langs en hij staat er nog steeds zo. De dichte gordijnen werken me op de 'fantasiespieren' en ik vraag me af wat voor spannends er zich toch wel niet in deze bus gaat afspelen als hij rijdt. Zit er een bioscoopzaaltje in? Een theathertje? Een erotisch nachtclubje of een soort van poppenkast? Of, heel flauw, is het een reisbus voor blinden en slechtzienden?
Het verhaal van de cantorij Beijum lijkt opgelost, getuige de reactie van Kees Huizenga. Maar weet iemand waar deze geheimzinnige bus voor dient? Hij staat achter Plein-Oost, op de parkeerplaats van de Golff.

KIJK OP DE WIJK (Deel1)

Iedereen heeft zijn of haar mening over Beijum. Dat er een groot verschil zit tussen hoe Beijumers hun wijk ervaren en hoe buitenstaanders er tegen aan kijken is algemeen bekend. De meeste Beijumers koesteren hun wijk en hebben een houding van "blijf met je poten van mijn mooie wijk af." De (ingebeelde of echte) kritiek en 'aanvallen' van buitenaf zorgen soms zelfs voor een saamhorigheidsgevoel. Een gemeenschappelijke vijand zorgt nu eenmaal voor meer groepsbinding. Ik geef toe, het is psychologie van de koude kleigrond maar ik heb vaak de indruk dat veel wijkgenoten zich emotioneel sterk met Beijum verbonden voelen en zich er mee identificeren. Gevolg, oprechte boosheid en verbazing als "hun" Beijum (weer eens) onder vuur ligt. Schoonmaakacties en opbouwende werkzaamheden moeten breed worden uitgemeten om aan te tonen dat hier mensen van goede wil wonen en en er alles aan willen doen om de wijk prettig leefbaar(der) te maken. Maar wat vindt de "gewone Beijumer" eigenlijk van de wijk? Kloppen de clichés over kinderrijke wijk wel en baalt iedereen zo van het matige resultaat wat betreft de verbouwing van het winkelplein-oost? Deze postbode woont 25 jaar in Beijum en hij heeft weer een heel eigen kijk op de wijk.

AL WEER BRAND?

Er zijn dingen die je ontgaan in de wijk. Maar dan heb je nog www.buurtlink.nl Daarop stond het volgende bericht.
Alweer brand beijumerweg kinderboederij donderdag 21 aug
De hooi opslag ging in vlammen op. Zijn ze net bezig met opbouwen van het oude pand wat al 2 keer eerder in de brand heeft gestaan. Wie wil dit nu doen? Laat het toch lekker gaan mensen.
feedme 22 augustus 2008 Beijum-oost 76 keer bekeken

WAT IS CANTORIJ BEIJUM?

Van de site http://www.dvhn.nl/ plukte ik net het volgende bericht:
Cantorij Beijum in Petruskerk
DVHN Gepubliceerd op 28 augustus 2008, 22:19
Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2008, 22:56
Het Jaar van het Religieus Erfgoed leidt tot een veelheid van activiteiten. Zo worden in de karakteristieke Petruskerk bij Domies Toen in Pieterburen concerten gegeven. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan er zaterdag 13 september worden geluisterd naar de Cantorij Beijum.
In de pauzes (van 12.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 15.45 uur) speelt Jeljer Vlieger dan eigen composities op het Leichel-orgel. Kunstenares Wil van Donselaar uit Kruisweg exposeert tegelijkertijd 'bloemen'.


Wie kan hier iets meer vertellen over vertellen? Ik ben in dit onderwerp totaal niet in thuis en weet ook niet of dit een relatie met Beijum heeft. De lezer die meer weet mag zich melden. (Zie reactie; http://www.pkndebron.nl/ )

HET WAS MOOI VUURWERK


Het heeft niks met Beijum te maken en je kunt het ook geen Beijum nieuws noemen. Maar omdat het vuurwerk, ter afsluiting van Bommen Berend, in het westelijk gelegen Stadspark niet was te zien vanuit het oostelijk gelegen Beijum, toog ik er heen. Het zag er geweldig uit en het stikte van de mensen die de vuurwerkshow kwamen aanschouwen.
Vuurwerk roept de associatie met oud en nieuw op, het zal daarom zijn dat het voelt alsof de zomer wordt afgesloten en een nieuw seizoen begint. Ook in het nieuwe seizoen voor zover mogelijk hier veel nieuwtjes en wetenswaardigheden. En wie weet zit er af en toe wat vuurwerk tussen.

donderdag 28 augustus 2008

NAAR DE KERMIS


Voor en achter op de fiets een kind en richting de kermis en Noorderzon gegaan vanmiddag. In Beijum was geen Bommen Berend-stemming. Hoe kan het ook anders, de wijk hoefde in de 17e eeuw echt niet ontzet te worden. Suikerspinnen, popcorn, draaimolens, botsautootjes, de griezelbaan etc. Wat oin drokte in de stad! Groningen stad op zijn gezelligst en bruisendst.
Bommend Berend, de 28e augustus; een begrip voor stad en Ommeland. Hét markeringspunt van zomer naar een nieuw seizoen. De errrr zit bijna weer in de maand, de dagen worden korter, de Papiermolen gaat weer dicht en de blaadjes kleuren al weer bruin.
Wat een stad en wat een goed overbrugbare afstand van Beijum naar het centrum. Vijf kilometer fietsen en je bent er.
Een mooie stad, Groningen, de Metropool van het Noorden verdient een groots vuurwerk vanavond.

HET DRUKSTE FIETSPAD VAN EUROPA

Vanaf de Kermis in de stad en Noorderzon weer naar huis fietsen. De Korrewegbrug( pardon Gerrit Krol, maar ingeslepen namen laten zich niet zomaar veranderen) weer naar good old Beijum tot aan de stadsring, waar de wijk begint, fietsen. Kijk naar een filmpje van de fietspoort naar de Groenste Wijk van de stad. Eigenlijk moet de muziek van Op Fietse van Daniel Lohues deze film begeleiden. Fantaseer het er maar bij.

TIEN KILO DRUGS AAN DE FOSSEMAHEERD

GRONINGEN - Bij een huiszoeking aan de Fossemaheerd heeft de politie ongeveer 10 kilo softdrugs in beslag genomen.De hennepplanten werden op verschillende plekken in het huis aangetroffen. De drugs was volgens de politie zeer waarschijnlijk bedoeld voor de handel. Een 48-jarige Groninger is aangehouden en ingesloten voor verhoor. Ook een 19-jarige man, die in de woning aanwezig was, is verhoord door de politie. Hij is na verhoor vrijgelaten. 27 Aug 2008 12:41 Bron: http://www.oogtv.nl/

DEZE MANNEN HOUDEN ELKE WEEK SPREEKUUR

Van een attente Beijumer kreeg ik dit opgestuurd.

Ook voor de politie is het in de vakantie 'komkommertijd'. Er komen minder meldingen binnen en we kunnen de wijk met een gerust hart even overlaten aan een kleinere groep collega's. Veel buurtbewoners hadden de afgelopen periode ook vakantie en genoten van hun welverdiende rust. Ook wij hebben genoten van onze vakantie. De vakantie is echter weer voorbij en we gaan er weer met frisse moed tegenaan! U gaat onze nieuwsbrief dan ook weer regelmatig ontvangen. In deze nieuwsbrief vragen wij uw aandacht voor de recente autobranden aan de Wibenaheerd. Wilt u ons persoonlijk spreken? Wij houden iedere dinsdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur spreekuur in de Wegwijzer (bibliotheek) aan de Ypemaheerd.Reacties en suggesties kunt u uiteraard ook weer aan ons mailen!Met vriendelijke groet,René Hofman, Klaas van Eeks en Eef Ekkelenkamp. http://politiegroningen.m7.mailplus.nl/aanmelden.html

woensdag 27 augustus 2008

ER WORDT WEER GEBIKKELD


Niet alleen professionals oefenen voor het begin van een nieuwe competitie, ook amateurs hebben hun aanloopwedstrijden nodig om in het ritme te komen. Of op elkaar ingespeeld te worden. Neem GVAV-Rapiditas D6. Vanuit allerlei voormalige D en E-elftallen is dit team samengesteld.Dan moet je natuurlijk even aan elkaar wennen. Veel voetballers uit dit team wonen in Beijum maar ze kennen elkaar niet allemaal. Dus wordt er flink getraind (2x per week!) en worden er oefenwedstrijden gespeeld. Zoals vanavond uit tegen Loppersum D1. De "boeren" uit Loppersum wonnen van "onze" stadsjongens met 3-0. De overwinning was verdiend maar aan de andere kant, er mag ook verschil zitten tussen het eerste D elftal van een club en een zesde D elftal van een andere vereniging. Omdat GVAV-Rapiditas de grootste amateurclub van de stad is heeft dat als consequentie dat er veel elftallen zijn. D6 deed zijn stinkende best maar kon niet tegen de Loppersum op. Van de twee Brammen in het elftal verliet een het veld met een lelijke zweepslag in de rechter bil. Op de foto ziet u ze vol goede moed op de elftalfoto staan, samen met o.a. Jan Davids de trainer. Er komt weer een nieuw seizoen aan. De jongens zijn er klaar voor.

BEIJUM WORDT GESCAND

Stadsdeelcoördinator Leo van Gent fietste aan het einde van de ochtend met een stagiaire van de Huismeesters en iemand van de afdeling Wonen(bekijk het filmpje waarin ze zich voorstellen)door de wijk. Wat ze aan het doen waren? "We zijn aan het bekijken hoe alles er bij ligt in Beijum, tegels, gras, stenen en andere oneffenheden etc., noem het maar een soort van wijkscan."

Van Gent legde uit dat de wijk in een acht of negental sectoren is verdeeld en dat in al die gebieden mensen aan het "scannen" zijn, ze bekijken of alles wat betreft groen en grijs in de wijk in evenwicht is en aan de eisen des tijd voldoet.

En passant verwonderde hij zich over de mooie plekjes in de wijk:" sommige delen van Beijum zien er echt heel aantrekkelijk en mooi uit." Hierbij kwam hij niet over alsof hij een mooiweer-praatje hield, het klonk oprecht.
Terwijl ik op de loftrompet begon te toeteren over hoe mooi Beijum wel niet is en me aanbood als reclamemaker voor de wijk zei Leo van Gent:" maar jouw hele site is toch reclame voor Beijum"?
Die stak ik natuurlijk in mijn zak, als de goedlachse stadsdeelcoördinator van Noorddijk zoiets zegt zal het wel waar zijn. Maar allemaal goed en wel Leo, wat gaat er nou concreet gebeuren als Beijum door de scan is gehaald?

dinsdag 26 augustus 2008

PEACE


Wie wil er geen vrede? Hele volkstammen gaan in therapie om innerlijke rust en vrede te bewerkstelligen. Kijvende paren kunnen in relatietherapie, voor strijdende buren is er buurtbemiddeling, oorlogzuchtige kinderen krijgen een pestprotocol op hun dak en daders van huiselijk geweld moeten verplicht een traject in om zich te leren beheersen.
In de tachtiger jaren had je prachtige spreuken zoals: Stel je voor er komt oorlog en er gaat niemand naar toe. Of, geweld eindigt waar liefde begint. De bewoner van dit huis aan de Bentismaheerd is waarschijnlijk ook zat van al het geweld. Of het nou de Russen zijn waar hij tegen ageert, tegen iets in Beijum wat hem niet bevalt of dat hij overhoop ligt met zichzelf, hij wil peace. Was het deze week geen 40 jaar geleden dat John Lennon een week in bed bleef, in het Amsterdamse Hilton hotel, voor de wereldvrede? All we are saying, is give peace a change..

WATERDIERTJES VANGEN BIJ DE BIEB


Het is een prachtige foto die met het vorige
persbericht werd meegestuurd. "Waterdiertjes
vangen bij de bieb" luidt het onderschrift bij de foto. Ik ga er gemakshalve van uit dat de foto is genomen achter de bibliotheek bij het trapveldje en de fontijn.

Lees het persbericht hier onder nog eens door, een waterdokter waar je met watermonsters heen kunt gaan om de kwaliteit van het meegebrachte water te kunnen laten controleren, beter niet meer dagelijks uitgebreid douchen of je auto op straat wassen etc., er gaat een waterwereld voor je open.

Van 30 augustus tot en met 3 september wordt er een waterkwaliteitscampagne (waterproof)gehouden in en rond de bibliotheek aan de Ypemaheerd. Komt dat zien en word je bewust van het belang van een goede waterkwaliteit!

GEZAMENLIJK PERSBERICHT


Campagne Waterproof over schoon water @ de bieb in Beijum (Ypemaheerd 42)

Van 30 augustus tot en met 3 september reist de campagne 'Waterproof' langs de bibliotheek in Beijum (Groningen). De campagne over schoon water in de eigen leefomgeving is een initiatief van de provincies, waterschappen en bibliotheken in Groningen en Drenthe. De bibliotheek in Beijum aan de Ypemaheerd 42, is een van de 12 bibliotheken die meewerkt aan de campagne.

Excursie (open inschrijving) over waterkwaliteit
Op zaterdagochtend 30 augustus om 10 uur is er vanuit de bibliotheek een excursie onder leiding van de vereniging voor natuur- en milieueducatie, het IVN. Startpunt is de bibliotheek aan de Ypemaheerd 42 te Beijum. Tijdens de excursie worden er waterdiertjes gevangen, meten we de zuurgraad en bepalen we de helderheid van het vijver- of grachtwater in de omgeving van de bibliotheek.
De excursie is gratis en duurt ongeveer twee uur.
Aanmelden kan via het IVN Groningen op telefoonnummer 050 - 313 59 33 of door een mail te sturen aan consulentschap.groningen@ivn.nl.

Spreekuur van de Waterdokter
Heeft u vragen over de waterkwaliteit in uw directe omgeving? Kom dan met uw vijver- of slootwater op woensdagmiddag 3 september van 14.00 tot 16.00 uur op het spreekuur van 'de waterdokter' in de bibliotheek. De waterdokter is een deskundige van het waterschap Noorderzijlvest.

Een glas lekker drinkwater, dotterbloemen langs de slootwal, op een warme zomerdag even zwemmen in het Paterswoldsemeer of de Kardinger plas. Iedereen heeft wel iets met schoon water. Maar iedereen vergeet ook wel eens dat we daar zelf aan mee kunnen werken. Door bijvoorbeeld niet meer de auto te wassen op straat, onkruid chemisch te verdelgen op de stoep, of dagelijks uitgebreid te douchen! Ook overheden en bedrijfsleven moeten de waterkwaliteit goed in de gaten houden door het riool op orde te brengen, lozingen van industriewater te beperken en natuurvriendelijke maatregelen te nemen.

Waterkwaliteit stond de afgelopen jaren volop in de belangstelling. De (water)overheden werken daar hard aan mee. Door plannen te maken en uit te voeren, werken zij aan de zogenaamde Europese Kaderrichtlijn Water. Dat gebeurt ook in Groningen en Drenthe. In die plannen staat wat gemeente, provincie, waterschap of rijk aan maatregelen willen uitvoeren om de waterkwaliteit op peil te houden.

Met de informatiecampagne Waterproof willen de overheden inwoners van Groningen en Drenthe bewust maken van het belang van een goede waterkwaliteit in hun omgeving. Ook omdat iedereen eind 2008 kan inspreken op de plannen voor schoon water van verschillende overheden.

WaterProof is mede mogelijk gemaakt door:
Europe Direct, Groningen en Drenthe leeft met water, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Biblionet Groningen en Drenthe, waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, Waterbedrijf Groningen, waterleidingmaatschappij Drenthe, Provincies Groningen en Drenthe, IVN.

*****
Kijk voor meer informatie op www.groningenleeftmetwater.nl en www.drentheleeftmetwater.nl of neem contact op met de organisatie van de campagne Waterproof, contactpersoon: Nelleke Donkervoort 050 - 316 40 16.

maandag 25 augustus 2008

EN NU DE LUCHT IN

Maandagochtend werd er weer gewerkt achter het voorhuis van de Boerderij.
Er werden stalen constructies opgezet en er reden kraanwagens rond. De komende weken zullen de contouren van de nieuwbouw zichtbaar worden. Er ligt een stevig fundament. En daarop wordt vanaf nu datgene gebouwd waar Beijum al jaren naar uitkijkt.
Dat allemaal na de nieuwjaarsbrand van 2003, waar vuurpijlen een einde maakten aan het oude Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu en de Kinderboerderij. De tijd is aangebroken dat je je kunt afvragen of deze brand nou wel zo erg was of dat het een zegen voor Beijum is. Het is natuurlijk achteraf praten. Maar de gevoelens van blijde verwachting die nu leven verschillen hemelsbreed met de gevoelens van boosheid en teleurstelling in de eerste weken van 2003.

AROEN VERKOOPT OOK GROENTEN

Hij is er vijf jaar tussenuit geweest maar als je die jaren niet meetelt is hij al 13 jaar een vaste waarde op Winkelcentrum Beijum (West). Er werd gesuggereerd al zou hij failliet zijn gegaan en dat dit de reden was voor zijn breake. Maar niets is minder waar, Aroen heeft jaren geleden een ernstig ongeluk gehad en heeft ernstig gekwakkeld met zijn gezondheid. Zie daar de reden voor zijn langdurige onderbreking. Tijdens zijn afwezigheid was Moniques Bloemenzaak gevestigd in het pand waar hij nu zit. Wat weinige Beijumers weten maar wat wel waar is: Aroen, en zijn vrouw, verkopen naast planten en bloemen ook biologische groenten. Planten, bloemen, groenten; het is niet eens zo'n rare combinatie, eigenlijk verkoopt Aroen groene natuurprodukten. Kijk naar het filmpje en hoor ook hoe Aroen zijn vrouw "de baas" noemt. De baas duikt op het einde weg voor de camera maar gaf aan de reportage te waarderen.

zondag 24 augustus 2008

PREMIERE HAPPY FAMILY WAS GROOT SUCCES

Vanaf april is theathergroep Happy Family aan het repeteren geweest en afgelopen vrijdagavond was het dan zover: de première. Het Gronings wijktheather, met een groot aantal spelers uit Beijum, beleefde de première als spannend maar goed gelukt. Het thema van het theatherstuk is huiselijk geweld.

Het kan de beste een keer overkomen. Je valt boos of geirriteerd uit naar je partner of kinderen en er is heibel in de tent. Meestel waait zoiets weer over en de harmonie keert weer terug. Maar er zijn ook gezinnen waar de onmacht, frustratie, beklemmende patronen en daaruit voortvloeiend geweld structureel de overhand hebben. Uit de folder van Happy Family: Een voorstelling, dat gaat over situaties achter de voordeur die soms moeilijk bespreekbaar zijn. Situaties waar je liever over zwijgt. De acteurs willen wijkbewoners tijdens de voorstelling laten zien dat horen, zien en zwijgen niet helpt, maar horen, zien en praten wel. Dat ondersteuning, informatie en advies voor iedereen bereikbaar en beschikbaar moet zijn.

De première was in het wijkontmoetingscentrum in Hoogezand-Sappemeer en er volgen voorstellingen in Delfzijl, nog een keer in Hoogezand en waarschijnlijk ook in Beijum. Op de foto staan enkele acteurs zich voor te bereiden. De regie werd uitgevoerd door Tine Collet uit Beijum. Ze heeft het theatherstuk ook geschreven.
http://www.cmogroningen.nl/worddoc/happyfamily.doc

OP ZONDAG KUN JE OOK BEZORGEN

Het is de open dag van de trots van het Noorden, de Euroborg zal vanmiddag groen wit kleuren. Wat gaat de Fc het komend seizoen presteren?
Deze bezorgster zal het worst zijn, als ze haar Fc-kranten maar op tijd kwijt is. Erg uitgelapen zag ze er niet uit en dat beaamde ze ook:" ik werd vanochtend wakker door lawaai en kon niet meer slapen. Maar ik heb toestemming deze kranten op zondag in plaats van zaterdag rond te brengen." Ze deed de oordopjes van haar MP3 speler of i-pod weer in en vervolgde haar weg.
De Jumbo in de Euroborg gaat binnenkort op zondag openen en waarom zou je dan op de dag des Heren de krant niet bezorgen?

ZIJN ER MEER BEIJUMERS MET VERKEERSBORDEN THUIS?


Stadjers die thuis een verzameling gestolen verkeersborden hebben opgebouwd, kunnen hun borst natmaken. De politie opent de jacht op rovers van verkeersborden. Ze krijgen een maand de tijd om de borden in te leveren. Daarna volgen er controles thuis en boetes vanaf 200 euro.
Dit onheilspellende bericht las ik op de site van het Dagblad: http://www.dvhn.nl/ "Politie opent jacht op rovers verkeersborden." Ik ging direct de tuin in om te kijken of hij al te opzichtelijk in beeld stond: mijn verkeersbord.
Als generatiegenoot van Wijnand Duyvendak zit ik er toch mooi mee in mijn maag. Waren die zeventiger en tachtiger jaren nou wel zo jofel? Buitenparlementaire acties, een gekraak van jewelste, het gooien van stenen naar de mobiele eenheid, blowen en zuipen.
Snijdt de oproep van Duyvendak hout? Ik weet het niet. Moet je nou alles opbiechten wat je als jongeman in de roerige zeventiger en tachtiger jaren hebt uitgevreten? Natuurlijk niet. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn al zouden de studenten van nu in hun studentenhuizen alle geroofde borden in hun kamers hebben hangen.( zie artikel Dagblad) Daarom roep ik bij deze alle Beijumers, en in het bijzonder oud-actievoerders van boven de 50 jaar, met een verkeersbord in hun bezit op om schoon schip te maken. Ik geef de politie een maand de tijd om mijn bord bij me weg te halen. Zo niet dan hou ik hem gewoon. Het "misdrijf" is natuurlijk al lang verjaard, die 200 euro boete lukt niet meer.

zaterdag 23 augustus 2008

FEESTELIJKE OPENING RODE PIMPERNEL

In verband met arbeidsverplichtingen kon ik niet bij de formele openingshandeling zijn. Cathy Boltje en aanwezige kinderen maakten een opening door opgestapelde blokken waardoor de nieuwe Pimpernel geopend werd. Daarna maakte ik vier filmpjes met impressies van de namiddag. De locatiemanager liet zich filmen evenals de coördinatoren onder wie Ina Kupures. Een draaimolen, een kop van Jut, hapjes en drankjes en een feestelijke sfeer gaven aan: Het kinderrijke Beijum is een mooie hernieuwde kinderopvangplek rijker.

DE BOUREL ZUCHT ER NOG GOUD UUT

Soms staan hier berichten waarbij het nog even puzzelen was om er de juiste website bij te zetten. Dat is nu niet nodig, het "nieuws" ligt hier letterlijk op straat. Met website en al.

Zonde om je kleren weg te gooien, kringloopbedrijven willen ze graag hebben en er zijn mensen blij mee te maken. Mamamini, Nota Bene, de Mosselmarkt, er hoeft niks weggegooid te worden, bel ze en ze komen langs.
De woordspeling is ook leuk, ondergoed is bijvoorbeeld in het Gronings ondergoud. Zoals oin onderboksem. Goud geeft ook aan dat het (nog) iets van waarde is. Dus als u kleren die nog goed zijn (goud bin'n) weg wil doen en het spul ziet er nog goed uit(de bourel zucht er nog goud uut) schenk ze dan aan een kringloopbedrijf of ander goed doel.

PLEIN-OOST IS GEEN RACEBAAN

Afgelopen week stond er een oproep van een Beijumer op http://www.buurtlink.nl/ of er alsjeblieft wat minder door brommers gejakkerd kan worden op Plein-Oost. Vooral pizza- chinees- en kebab of shoarmabezorgers zouden er een potje van maken. Maar ook ' gewone' Beijumers lijken soms het plein als racebaan te gebruiken. De klachten zijn niet vreemd als je bedenkt dat rondom Plein-Oost ook veel mensen wonen die slecht ter been zijn. Op Innersdijk, Munsterhoes en de Amkemaflat wonen in de regel een categorie mensen die kwetsbaarder in het verkeer zijn.

Deze agenten zijn natuurlijk niet aan het racen op het Plein al liggen grapjes voor de hand over zonder helm op door een voetgangersgebied brommen. Ze doen hun werk en het is goed dat ze er zijn. En soms moeten ze snel achter iemand aan kunnen racen die de wet op de een of andere manier overtreed...

vrijdag 22 augustus 2008

DE RODE PIMPERNEL IS KLAAR

PERSBERICHT
OFFICIELE HEROPENING KINDERCENTRUM RODE PIMPERNEL

Heropening kindercentrum Rode Pimpernel
Op zaterdag 23 augustus is het groot feest op kindercentrum Rode Pimpernel. Na een jaar lang van verbouwen en nieuwbouw is het werk afgerond en staat er een prachtig nieuw kindercentrum.
In de zomer van 2007 begon de verbouwing van het kindercentrum. Nu, bijna een jaar later staan we voor de grote heropening op zaterdag 23 augustus. Het kindercentrum is grondig aangepakt. De kinderen kunnen nu nog meer op onderzoek en verkenning uitgaan. De uitstraling van het gebouw voldoet aan alle kenmerken en eisen van een kindercentrum van SKSG Kinderopvang.

Resultaat van de verbouwing
Tijdens de bouw bleven de groepen aan de Emingaheerd. De nieuwe groep op de eerste verdieping werd de doorschuifgroep waar tijdelijk elke groep die op dat moment werd verbouwd introk. Alle groepen zijn in een compleet nieuw jasje gestoken, ze hebben allemaal een andere indeling en een nieuwe inrichting. Voor de allerkleinsten is er een aparte babyunit gemaakt. In het kindercentrum zijn extra ruimtes gecreëerd en alle oppervlaktes worden optimaal benut. Tegelijk met de verbouwing werd het nieuwe gedeelte uitgezet en langzaam opgebouwd.
Het buitenspeelterrein is vernieuwd en heringericht met veel speelelementen. De kinderen worden al op jonge leeftijd uitgedaagd om de omgeving met al hun zintuigen te verkennen.

Zaterdag 23 augustus
Wij nodigen u van harte uit om op zaterdag 23 augustus vanaf 14:00 uur een kijkje te komen in ons vernieuwde kindercentrum. Tussen 14.00 en 17.00 uur worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Adres: Emingaheerd 2, 9736 GA Groningen.

Ook bij u in de buurt!
SKSG Kinderopvang is de grootste kinderopvanginstelling in Noord-Nederland met ruim 700 medewerkers en 5000 kinderen. SKSG Kinderopvang beschikt over ruim 45 kindercentra, in alle delen van de stad Groningen en in het Westerkwartier. In de kindercentra van SKSG Kinderopvang wordt gewerkt volgens het pedagogisch beleid en de hoge kwaliteitseisen van het HKZ/ISO-systeem. De kindercentra voldoen daarmee ruimschoots aan de wettelijke eisen.
http://www.sksgkinderopvang.nl/donderdag 21 augustus 2008

VERTROUW OP GOD

Ik herinner me dat ik mevrouw Provence hier al eens eerder geportretteerd heb, het was dacht ik in maart. Ze is een opgewekte en kleurrijke verschijning in het Beijumer straatbeeld. Hoe komt ze aan dat mooie kleed? "Ik ben net twee maanden op vakantie geweest naar Curaçao. Daar heb ik het vandaan meegenomen."

Je hebt redelijk wat lichamelijk gezonde mensen die chagrijniger door het leven gaan dan mevrouw Provence. Die zullen daar zo hun redenen voor hebben en het is niet aan mij om daarover te oordelen. Maar het valt me steeds op als ik mevrouw Provence tegenkom dat ze ondanks haar beperkingen altijd zo opgewekt en blijmoedig is. Ze heeft me eens ingefluisterd dat dit komt door haar rotsvaste vertrouwen in God. Het kan toch een goed idee zijn om wat meer te vertrouwen op de Schepper, God, het Licht, of wat voor naam je maar aan het Opperwezen wil geven.

FLIP KLATTER GAAT HALVE DAGEN IN BEIJUM WERKEN

Hij had er niet veel vertrouwen in maar hij is toch parttime aangenomen als educatief medewerker in Beijum. Zie ook het artikel wat ik eerder op de dag plaatste."Ik ben voor 50% aangenomen in Beijum. Daar ben ik blij mee maar ik moet de andere 30% die ik werk elders binnen de gemeente Groningen werken. Als ik in Beijum begin heb ik eerst een proeftijd van drie maanden. Ik heb gemengde gevoelens over mijn gedeeltelijke aanstelling."

Het uithangbord van het oude Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu blijft gedeeltelijk voor Beijum bewaard. Maar er zit een flinke dosis ironie in zijn aanstelling: als alles op de rails staat wat betreft de ontwikkeling van natuurlesprogramma's dan mag Flip waarschijnlijk weer wat anders gaan zoeken. Want het is de bedoeling dat de educatieve medewerkers zich na verloop van tijd- 2, 5 jaar- overbodig maken. De scholen worden daarna geacht zelf hun natuurlessen te kunnen geven.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Ik krijg de nodige prettige reacties waarin wordt gewezen op taalvouttjes in de teksten. Ik plaats ze niet allemaal maar volg de correcties op. In het bijzondere bedank ik Maria voor haar constructieve bijdragen, ze corrigeert op een vriendelijke manier en dat wordt gewaardeerd. Door de snelheid van schrijven gaat er wel eens wat mis en aanvullingen zijn welkom.

Zoals beloofd laat ik de hele ontwikkeling rondom de bewonersclub rusten. Ik schrijf er niet meer over, dat hoofdstuk is voor mij voorbij. Kees Huizenga wil op Beijumnieuws wél zijn mening, visie en ontwikkelingen rond die club beschrijven. Dit doet hij een der komende dagen en wel op eigen titel, op eigen initiatief en op eigen verantwoording.
Hieronder komt in de loop van de dag een artikel over Flip Klatter.

woensdag 20 augustus 2008

BLIJFT FLIP KLATTER VERBONDEN MET BEIJUM?

Flip in zijn tuin. Huis en tuin zijn te koop.

Of hij educatief medewerker wordt binnen het nieuwe NDE-complex (Natuur en Duurzaamheideducatie) in het voorhuis van de Boerderij is nog maar zeer de vraag. Vandaag, de 21e augustus, hoort hij de uitslag van zijn sollicitatiegesprek n.a.v. deze nieuwe baan in Beijum. Maar hij heeft geen goed gevoel:" Het was een slecht gesprek en er solliciteren zes mensen op anderhalve baan." Wat wel zeker is dat Groningen binnen afzienbare niet meer zijn woonplaats zal zijn. Flip wil gaan samenwonen met zijn vriendin Rika in Nieuw Buinen en zijn huis in de Hunze staat te koop.

Flip, je bent al 15 jaar een bekende in natuurminnend Beijum. Hoe kijk je op deze periode terug?
"Ik ben in 1993 begonnen met het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu en daar ben ik tot 2004 mee doorgegaan. Die 11 jaren waren fantastisch en ik bewaar er goede herinneringen aan. Ina van de Beld, die vrijwilliger was, en ik hebben veel mooie initiatieven kunnen ontplooien. Zo hebben we eens in een groot aquarium een sloot in Beijum nagebootst. Er lag een kapotte fiets in, conservenblikjes, een bakje patat etc. We wilden laten zien hoe Beijum er onder water uitzag en noemden deze expositie dan ook 'Beijum onder water.' Een van de leukste herinneringen die ik heb heeft te maken met een spinnenhoek die we in het Bezoekerscentrum hadden ingericht. Het zag er echt griezelig uit met de camouflagenetten en alles in het halfdonker. Een uur voor het Bezoekerscentrum open ging klopten de kinderen al aan de deur: mijnheer, mijnheer, wanneer gaat het spinnenmuseum open?
Het was een geweldige tijd met veel vrijheden en ik blik er met veel plezier op terug. Vanaf 2004 ben ik nog een paar jaar conservator geweest binnen het Natuurmuseum in de stad."
Het Natuurmuseum is dicht en in Beijum komt straks in het voorhuis van de Boerderij een centrum voor Natuur en Duurzaamheids- educatie. Je hebt gesolliciteerd.
Ja, zoals ik al zei, er solliciteren 6 mensen naar anderhalve baan. Het is de bedoeling dat de aangenomen educatieve medewerkers naar scholen gaan die niet in staat zijn om naar de Schooltuin te komen. Samen met de scholen gaan ze lesprogramma's ontwikkelen die te maken hebben met het thema natuur. Wethouder van Schie heeft geregeld dat elke basisschoolleerling uit de stad 6 leermomenten moeten hebben op het gebied van natuureducatie. Een gewone wandeling in bijvoorbeeld het Groene Hart van Beijum of in het Sterrebos voldoet niet aan deze eisen. Het moeten leermomenten zijn die onder professionele begeleiding plaatsvinden. Het is de bedoeling dat alle scholen, als alle lesprogramma's eenmaal zijn ontwikkeld zelf de lessen kunnen geven. De educatieve medewerkers die donderdag te horen krijgen dat ze zijn aangenomen starten alles op. Echter, als alles op de rails staat en de scholen zelf natuurlessen kunnen geven treden de educatieve medewerkers terug. De anderhalve baan voor de educatieve medewerkers zal dan terug worden gedraaid tot een halve baan. De mensen die nu op de Schooltuin werken, zoals Lucy en Ger van Dam, moeten binnenkort tijd vrij maken om samen met de scholen lesprogramma's te ontwikkelen. In de stad Groningen komt ook nog een Duurzaamheidcentrum, Groningen heeft de ambitie om in het jaar 2025 de duurzaamste stad van Nederland te worden. Door de komende energievraagstukken in Nederland en de wereld wordt dit een prestigieus centrum. Er zal vanuit de centra ook worden gaan samengewerkt met natuurverenigingen als het IVN.http://www.ivn.nl/ De begeleiding aan de Beijumer schoolkinderen in de Schooltuin zal in de toekomst worden uitbesteed aan bijvoorbeeld de Zijlen of DSW."
Zo te horen gaat er het nodige veranderen de komende tijd.Wat doet dat met jouw en was is eigenlijk je drive om dit werk te doen?
"Er breekt een onzekere tijd voor me aan. Als ik niet word aangenomen in Beijum zal ik op verschillende plekken binnen de gemeente Groningen stage moeten gaan lopen. Daar heb ik helemaal geen zin in, ik heb liever een vaste en zekere werkplek. Ik heb wel werk- en loongarantie maar een vaste plek waar ik met plezier werken is me ook wat waard. Ik heb 3 jaar in de Hunze gewoond maar een verhuizing naar Nieuw Buinen zit er aan te komen als mijn huis verkocht is.
Mijn drive? Ik was als kind al zeer geinteressseerd in de natuur en in vogels. Ik weet nog dat ik als 4 jarige een keer naar een natuurfilm keek en dacht: hier wil ik mijn beroep van maken. Ik wilde als kind al bioloog worden. Ik kan me levendig herinneren dat mijn vader in Boertange, waar ik de eerste 20 jaren van mijn leven heb gewoond, een volière bouwde. Geweldig vond ik het."

LEKKER TROMMELEN MET HELEEN GROEN

Haar flyer stond hier anderhalve week geleden en ze hingen ook door de wijk verspreid. Heleen Groen heeft eergisteren, gisteren en vanavond open djembé-lessen gegeven in buurtcentrum de Kleihorn. Haar enthousiasme en inspiratie werken aanstekelijk op de aspirant-cursisten. Zelden was er zo'n kabaal in de Kleihorn. Maar wel een plezierig kabaal, ritmisch en vol overgave gingen Heleen en de cursisten los. Het swingde er over en het deed de Kleihorn trillen op zijn grondvesten.

DE BEIJ(UM)RIJDER 6

Een doodnormale dag op het Plein van Winkelcentrum Beijum. Boodschappen doen bij de Lidl en vervolgens weer helemaal terugrijden richting Emingaheerd. Eigenlijk niks bijzonders, dagelijkse kost. De Duitsers hebben er een mooi woord voor bedacht: alltag. Alltag in Beijum. Kijk naar de doodgewone terugtocht vanaf Winkelplein Beijum-West naar de wijkring. Saai? Ja, vreselijk, zoals een Bijrijder hoort te zijn. Maar het blijft een eigenaardige route, voor Albert Heijn langs en vervolgens de doodlopende route naar Plein-West. Wanneer gaat die busbaan eens open?

VROUWENGROEP ORCHIDEE WEER VAN START


Ze zaten afgelopen maandagochtend een beetje onwennig bij elkaar, bij lange na niet compleet en de hoofden nog in vakantiesfeer. Links zit Magda Bootsma van vrouwencentrum Jasmijn die de wekelijkse maandagochtenden van vrouwengroep Orchidee begeleidt.
In de eerstvolgende editie van de Regiokrant kunt u een verslag lezen van deze eerste Orchidee-ochtend in het nieuwe seizoen. Het programma van de interculturele vrouwengroep zal daar dan bij vermeld staan. Het lopende kalenderjaar uit kunt u in principe elke drie weken in de Regiokrant weer een of meerdere vrouwen geportretteerd zien. Elke maandagochtend zijn vrouwen, ongeacht welke achtergrond of religieuze overtuiging, welkom in buurtcentrum de Kleihorn aan de Fultsemaheerd.http://www.regiokrantgroningen.nl/

dinsdag 19 augustus 2008

HET WATER MOET GOED AF KUNNEN VLOEIEN

Vanochtend waren twee mannen bij de Boerderij bezig met drainage-werkzaamheden. Volgens deze deskundigen op de foto en filmpje moet het water goed afgevoerd kunnen worden en daar kwam nogal wat bij kijken. Beiden spraken Grunnings op zien platst en automatisch begon ik mee te knauwen. Ondertitelingen ontbreken maar dat is wellicht iets voor de toekomst. Kijk hoe de jongens van de kleigrond bezig zijn om het fundament van de Boerderij, en alles wat daar omheen komt kijken, in orde te krijgen.ER WORDT WEER VOLOP GETRAIND


De amateurcompetities zijn nog niet begonnen maar er wordt al weer volop getraind. In deze periode van het jaar is het ook nog eens goed toeven op het Kardingevoetbalcomplex. De bijnaam Koudinge-die gure wind op het open park!-geldt alleen voor de herfst en wintermaanden.
Er wordt soms fanatiek geoefend op Kardinge en persoonlijk vind ik het soms een beetje . Laat die kinderen van zes tot en met tien jaar toch lekker ballen in de wei. Waarom dat geschreeuw en fanatisme van sommige trainers? Zijn ze even weg van huis en school, krijgen ze weer te maken met prestatiedruk.
Maar het zal er bij horen. Wie verliest er nou graag en wie wil later niet bij Fc-Groningen spelen?

GERRIE DE BOER

Twee pizzeria's, twee chinesen, twee fietsenmakers etc; wat zijn er eigenlijk redelijk wat dubbele zaken in Beijum. Vorige week portretteerde ik hier kapsalon Time-Out op Plein Oost. Maar eerlijk is eerlijk, de kapperszaak van Gerrie de Boer op West floreert ook al vele jaren. En, hoe kan het ook anders tegen woordig, ook hij heeft natuurlijk een eigen website.
http://www.gerriedeboer.nl/ Ik vind het lekker om keuze te hebben als het gaat om kapperszaken, pizzeria's, fietsenmakers etc. Want niet alleen het zakelijke aanbod speelt mee. De een ligt je gewoon beter dan de andere en kun je beter mee door de bekende bocht.
Tussen deze échte gerenommeerde zaken drijven natuurlijk allerlei andere mensen ook hun concurrerende handel. Over mijn Poolse fietsenmaker heb ik het al eens gehad. Maar huiskamerkapsalon Piekfijn van Sulia Maes aan de Onnemaheerd is ook een prettig knipadres.
En thuis maken we graag zelfgemaakte pizza's, of we gooien een diepvriespizza in de oven. Leve de concurrentie.

maandag 18 augustus 2008

NIEUWE ACTIVITEITENLADDER VENSTERWIJK BEIJUM


Afgelopen vrijdag kregen de kinderen van de basisscholen in Beijum een nieuwe activiteitenladder mee. De Vensterwijk Beijum presenteert reeds jaren een hele rits activiteiten waar veel belangstelling voor bestaat. Wees er snel bij want vol is vol.
Wat is er voor aankomend najaar zoal weer geregeld voor de kinderen van 2 tot en met 12 jaar uit Beijum en omgeving?
Uiteraard weer de gebruikelijke sportinstuiven, hockey, zaalvoetbal, acrogym en peutergym. Disco, een instrument leren bespelen, een meidenclub, een jongensclub, muziek op schoot, sieraden maken, een naai-atelier, toneel, etc. Buurtcentrum het Heerdenhoes profileert zich met hapjes en grapjes en Kleurrijk Koken als culinaire leerplek van Beijum. Voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 is er de mogelijkheid om 4 keer naar Slaap Zoet te gaan. Volgens de ladder "slaap je toch het allerlekkerste op je eigen droomkussen, zet je droom en tekst op je eigen kussensloop.."
Kinderen kunnen hun wensstrookjes tot 26 augustus 9 uur inleveren. Bij teveel inschrijvingen voor een onderdeel zal er geloot worden. Kijk voor meer info op www.vensterwijkbeijum.nl

LEKKERE LOEMPIA'S

Het is nog zomer, maar als het straks koud en guur wordt is het op Winkelcentrum Beijum goed toeven. Je kunt er overdekt winkelen en als je de oversteek maakt naar de Lidl of naar de bakker kun je altijd even wat warms meepikken.


Aan de ene kant van het plein heb je de warme vis en lekkerbekjes van Bronno Schut en aan de overzijde staat de Vietnamese loempiakraam. Haar naam hoeft er er niet persé bij vond ze maar ze is in de loop der jaren een bekend gezicht geworden op het winkelplein. Geboren en getogen in Vietnam en dan op latere leeftijd loempia's verkopen in Beijum, het kan zo verkeren. Behalve lekkere hete loempia's met sauce kun je er ook wat te drinken kopen. En hiermee kom je meteen aan hét manco van Plein West. Want, waar moet je in vredesnaam gaan zitten? Vooral in de zomermaanden wordt hier een terrasje node gemist. Misschien kunnen Bronno en de Vietnamesen naast elkaar gaan staan? Terrasstoelen voor de kramen, een drankje geserveerd krijgen, een draaiorgel erbij of een straatmuzikant.

FRUSTRATIES EN VANDALISAME

Het scheelt, op ongeveer tien meter afstand heb je nog een pinautomaat maar dan van een andere bank. En binnen bij Albert Heijn heb je er nog een. Dus pinnen rondom Winkelcentrum Beijum is de afgelopen dagen geen probleem geweest. Alleen deze deed het niet. Kapotgebeukt.

Wat de persoon heeft bezield om er voor te zorgen dat veel andere mensen na zijn daad niet meer konden en kunnen pinnen zal een raadsel blijven. De vraag gaat eigenlijk ook veel te ver, het impliceert dat de dader aan andere mensen denkt.

Het duurt nog vierenhalve maand voor het weer oud en nieuw is. Maar pas op, de echte die-hards blijven het hele jaar door in training.

zondag 17 augustus 2008

IN BEIJUM(e.o.) KUN JE ONGESTOORD HARDLOPEN


Vanmiddag was ik voor een feestje in het Stadspark, achterin bij de speeltuin en kinderboerderij. Geweldige zondagse sfeer daar, het deed me denken aan het dromerige boek van Remco Campert, "Het leven is vurrukkuluk." Met de auto ging ik er naar toe maar met sportkleren en hardloopschoenen aan. Want, als liefhebber van hardlopen wilde ik terugrennen naar Beijum. Het was een prachtige terugtocht met pieken en enkele dalen. Wat zal het zijn van achterin het Stadspark naar Beijum? Negen of tien kilometer? Met twee kleine rust-gewoon lopen-pauzes voltooide ik de tocht in 53 minuten. Een flesje water mee was wel handig geweest want het voelde erg broeierig en plakkerig aan.
Wat opviel was dat je in de stad eigenlijk minder ongestoord kunt hardlopen dan hier in de buurt van Beijum. En dan heb ik het niet over de verkeerslichten en drukte maar over de "gevatte en lollige" opmerkingen van voorbijgangers. Vooral in de Rabenhauptstraat en in de Oosterparkwijk waren de opmerkingen het "gevatst en leukst." Maar hoe dichter ik in de buurt van Beijum kwam, vanaf de Korrewegbrug en het Heerdenpad, steeg de beschaving gelukkig. Leuk was de begroeting toen ik Beijum binnen liep op het viaduct over de ringweg; twee Kleurrijke Kokers die me herkenden en vrolijk groetten. Je kunt hier en in het Kardingepark, Zuidwolde en Noorddijk echt ongestoord hardlopen. Kijk deze hardloper op de Beijumerweg. Wie kijkt er van op en wie zou hier leukig moeten doen? Niemand, ze laten je in de Groenste Wijk gewoon met rust als je aan het joggen bent. Beijum is op hardloopgebied zijn tijd ver vooruit in vergelijking met de rest van de stad. Ik heb het natuurlijk niet over het Stadspark of het Noorderplantsoen maar over wijken.Zou Beijum de hardloopvriendelijkste van de stad zijn?

KADUSHI VOETBALKOOI-TOERNOOI

Stoere teams als Holland Team, Barma, MJD en andere klinkende namen strijden vanmiddag in de voetbalkooi van de Richard Krajicek Foundation om bekers en vaantjes. De begeerde spullen lagen uitgestald op een tafel en ik kan u verzekeren dat er flink werd gebikkeld. Want wie wil nou als kind niet zo'n mooie beker mee naar huis?


De middag werd georganiseerd door de Kadushi-club, een club mensen die elke woensdagmiddag in Ambiënte bijeenkomt om een gezellig samenzijn, onder het genot van een hapje en drankje, te vieren. Hoe het toernooi is afgelopen is me niet bekend. Maar de échte filmbroeders, die van OOG-TV, waren ook aanwezig zodat u een dezer dagen een impressie van het voetbalkooi-toernooi op tv kunt zien.

zaterdag 16 augustus 2008

OPEN DAG WIERSHOECK (vervolg)


Uiteindelijk lukte het opladen van de film dan toch nog. De film waarop de twee dames de dag op de Wiershoeck openen had eigenlijk in het onderstaande artikel als eerste gemoeten. Wat geeft het, de volgorde van de filmpjes geeft mooi de gezellige chaos van de dag aan. Qua opmaak is het onverklaarbaar waarom de ene keer de filmpjes gebroederlijk naast elkaar komen te staan en de andere keer onder elkaar. Ik kan er weinig aan doen, het regelt zichzelf. Persoonlijker vind ik het mooier als ze naast elkaar staan, zaols het nu is ontstaat er rechts een te open plek. Enfin, de belofte om de camera langzamer te bewegen doe ik weer, ik vind de bewegingen na het terugzien van de movies iets te snel gaan. Als iemand wil filmen of tips heeft dan hou ik me aanbevolen. Beneden een filmpje van de open dag van de Schooltuin. De Wiershoeck en de Schooltuin hielden de open dag gezamenlijk, op het filmpje ziet u in de verte ook de verbindingsbrug die de Schooltuicomplex met de tuin van de Wiershoeck verbindt.

PRACHTIGE OPEN DAG DE WIERSHOECKWat moet je er van zeggen? Niks. Kijk gewoon, Beijum, de Wiershoeck en het Groene Hart op zijn best! Eén filmpje was net te lang om hier te plaatsen, die wordt vandaag of morgen via hier naar You Tube gelinkt. De andere film, van de open dag bij de Schooltuin, plaats ik morgen.

INBRAAK OP BEIJUMNIEUWS?

Ik zat er raar tegen aan te kijken vanochtend, vier keer achter elkaar stond hier een en dezelfde bericht geplaatst. Maar dat niet alleen, de vier berichten zijn niet door mij geplaatst maar door iemand anders. Vier keer achtereen stond het You Tube-filmpje van Sandy Goeree, dit is mijn huis, pontificaal op Beijumnieuws, geplaatst omstreeks 3.30 uur vanacht. Ik weet niet anders of ik lag op dat tijdstip te slapen en met slaapwandelen ben ik niet bekend. Hoe het kan is me een raadsel, ik gun Sandy alle publiciteit en promotie maar dit was te veel van het goede. Als iemand weet hoe dit kan mag hij of zij het zeggen.

vrijdag 15 augustus 2008

KAPSALON TIME-OUT DOET HET GOED OP PLEIN OOST

Het hele team staat niet op de foto, maar wel een groot gedeelte er van. Op het ogenblik is er een zomeractie gaande, als je er twee producten van Tigi koopt krijg je een strandbal of frishbee gratis mee.

De meeste mensen laten zich natuurlijk gewoon knippen in kapperszaak Time-Out aan de Ypemaheerd 55A op Plein-Oost, een zaak die het hier tegen de stroom in goed doet. Eigenaresse Chantal de Jonge vind het Plein fysiek mooi en hoopt dat er wat meer leven in de brouwerij komt:" Er zou wat meer georganiseerd moeten worden om het levendig te maken." Over de rol van Time Out op het Plein:" Het is jammer dat sommige ondernemers het hier moeilijk hebben maar de kapperszaak loopt goed en we krijgen nog steeds meer klanten." Dat is geen wonder, Time Out ziet er fris en professioneel uit en er loopt goed personeel rond. Op de foto staan van links naar rechts: Marjon, Edward, Chantal en Joyce. Klik de foto groter om ze allemaal beter te kunnen bekijken.Time Out, telefoon 5413331. Kijk ook op http://www.timeoutkappers.nl/
(Aanvulling van Chantal; er kan op afspraak en zonder afspraak geknipt worden. En behalve Tigi-producten kun je er ook Schwarzkopf-artikelen kopen)

DATAKABELS VOOR DE BOERDERIJ

Ik zag vanochtend geen activiteiten achter het voorhuis van de Boerderij. Het was rustig en ook al is de bouwvak voorbij, er wordt nog niet verder gebouwd.In het voorhuis was een man bezig om allerlei kabels door te trekken vanaf de meterkast naar stopcontacten in de kamers.Het tapijt ligt er in, de muren en plafonds zijn geverfd en nu is het de beurt aan de afwerking. De elektriciteit moet het natuurlijk goed doen evenals internetaansluitingen, telefoon, radio en eventueel televisie. De verlichting doet het goed maar radio, eventueel tv, telefoon en internet moeten het natuurlijk ook goed werken. Het is mijn vakgebied niet maar het zal wel goed komen daar. In elk geval zijn er nu ook datakabels aangelegd in het voorhuis van de Boerderij.

donderdag 14 augustus 2008

VOLGENDE WEEK INTERVIEW MET FLIP KLATTER

Een paar maanden geleden kwam het er op de een of andere manier niet van. Flip zou terugmailen voor een afspraak maar ik was hem daarna weken kwijt. De gewezen conservator van het Natuurmuseum en historisch uithangbord van het Bezoekerscentrum Natuur en Milieu in Beijum is echter weer boven water. Vandaag solliciteerde hij met zes andere ex-Natuurmuseummedewerkers naar een baan bij het nieuwe Natuur en Educatiecentrum. Erg optimistich was hij vanavond niet door de telefoon op de afloop van zijn sollicitatie:" Zes mensen solliciteren naar een baan voor anderhalf persoon", aldus Flip. Zijn huis in de Hunze staat al weer een tijdje te koop. Welke kant gaat de ' meester' die het Bezoekerscentrum in Beijum oprichtte en groot maakte op? Binnenkort in dit wijktheather, Flip Klatter.

AMKEMAKOEPEL IS OPGEKNAPT

De recreatiekoepel van de Amkemaflat ziet er weer gebruiksvriendelijk uit na een opknapbeurt.
Door brand, ontstaan door een warmhoudplaatje, is de koepel langere tijd buiten gebruik geweest. Dit moet natuurlijk niet te lang duren want als je wat ouder bent wil je ook wel eens een verzetje. Er kan weer gefeest worden, een kerstviering georganiseerd worden, bingo-avonden, muziek gemaakt, kortom alles wat het leven extra plezierig kan maken.

De koepel ziet er van binnen als nieuw uit, niks doet nog terugdenken aan de brand. Of het moeten de twee brandblussers zijn die paraat staan om een mogelijke nieuwe calamiteit te voorkomen.

ER GEBEURT VAN ALLES IN DE SCHOOLTUIN

In het voorjaar zijn in de Schooltuin veel zaadjes gepoot en het resultaat daarvan is in deze tijd erg zichtbaar. Veel mooie zonnebloemen staan om de individuele tuintjes heen en de gewassen en bloemen zijn op hun hoogtepunt. Tijd om te oogsten. Deze week wordt er door de kinderen geoogst, het spreekwoord 'wie zaait zal oogsten' kunnen ze zodoende aan den lijve en op een prettige manier ervaren. Lucy, Ger en Paul werkten vanochtend in de schooltuin en ze begroeten me met enthousiaste verhalen. Ik hoefde alleen maar de camera laten lopen en filmen. En opschrijven dat er komende zaterdag een open dag is voor alle leerlingen van groep 7 die er tuinieren. Tussen 11 en 16 uur kunnen de leerlingen hun tuin laten bekijken en kunnen bezoekers een rondleiding krijgen in het labyrint. De open dag staat verder in het teken van verschillende soorten kruidenthee. Lucy vertelde dat bezoekers gratis een bos bloemen mogen plukken zaterdag. Kijk en luister naar wat ze nog meer te vertellen heeft. Paul vertelt het verhaal van een wonderbaarlijke vogel die kwam aangevlogen. Was het een zwaluw, of...?

Kom zaterdag naar de open dag van de Wiershoeck en de Schooltuin. Het Groene Hart op zijn mooist. Mét actieve mensen die dit gedeelte van mensen nog mooier weten te maken.

woensdag 13 augustus 2008

DE TANDARTSEN

Bahalve twee fietsenmakers, twee pizzeria's en twee Chinese restaurants in Beijum heb je hier ook twee tandartspraktijken.Eentje zit in het Gezondheidscentrum en de andere aan de Stoepemaheerd. Fietsenmakers, pizzeria's of Chinesen kun je best beurtelings bezoeken maar bij tandartspraktijken ligt dat wat anders.
Ik kom al jaren, en het liefst zo weinig mogelijk, aan de Stoepemaheerd. Ergens onbegrijpelijk als je de twee vriendelijke mensen op de foto ziet; waarom niet wat vaker?
Ook vanmiddag lag ik daar gestrekt en schrijf dit bericht met een verdoving die langzamerhand wegtrekt. Rechts staat tandarts R.Seawish die een gat in mijn kies vulde. Naast hem staat mondhygiëniste M.M. Germs die na het vullen de boel grondig reinigde.
Ik kan er weer een tijdje tegen aan en neem me weer voor: vaker en beter poetsen en regelmatiger naar de mondhygiënist!

dinsdag 12 augustus 2008

DE FIETSENMAKERS VAN BEIJUM.

Op een afstand van 100 meter heb je twee fietsenzaken in Beijum. Postma zit bij de bussluis, in het oude postkantoor, en Kooistra(foto) heeft zijn zaak naast La Scala en de snackbar.

Kooistra is na een onderbreking van een aantal jaren weer terug op het nest, al driekwart jaar repareert en verkoopt hij hier weer tweewielers. Curieus genoeg op de plek waar concurrent Postma zijn zaak had voor dat die naar de bussluis verhuisde. De laatste affichieert zich de laatste tijd als dé fietsenmaker van Beijum, alsof hij toch net wat extra's brengt op fietsengebied. Waar dat op gebaseerd is ontgaat me, maar op marketinggebied lijkt me zoiets geoorloofd.
Ik heb wel een zwak voor de vakman Kooistra, kwestie van persoonlijk gevoel en keuze. Koop bij de man die ook repareren kan.Mijn Poolse fietsenmaker die in de wijk verstopt zit voldoet trouwens ook uitstekend.

VOOR HET EERST NAAR SCHOOL

Gisteren opende basisschool de Heerdstee de deuren voor het schoolseizoen 2008/2009. De meeste kinderen stromen moeiteloos verder in een hogere klas, ze nemen hun oude klasgenootjes gewoon mee en alleen de nieuwe leerkracht is even wennen.

Maar er zijn ook kinderen die voor het eerst komen, ze maken de stap van de peuterspeelzaal naar de " grote school." Op deze- wat donkere, maar klik hem groter- foto ziet u twee prille Heerdstee-leerlingen. Een kwartier voor aanvang zat het meisje rechts al te wachten op wat komen gaat, de vader links leest zijn kind nog eerst even een boekje voor. Je hebt wel eens emotionele uitbarstingen als een jongetje of meisje voor het eerst losgelaten wordt op de basisschool. Hier op de Heerdstee bleef het rustig en gelaten. Nieuwsgierigheid voerde de boventoon. Wat staat me allemaal te gebeuren hier?

IDA ZIT MET PLEZIER ACHTER DE KASSA


Ze was de eerste uit een lange reeks 'Werken in Beijum', een serie die ongeveer vier jaar stand hield.
Ida is een van de zogenaamde oudere werknemers die bij Albert Heijn achter de kassa zitten. Jong is natuurlijk goedkoper maar de winkel van Alice Meins heeft een aardige balans tussen jong en 'oud'. 
Ik weet niet of meer mensen het hebben, maar met sommigen bouw je een soort van band op. In het dorp Beijum kom je überhaupt vaak bekenden tegen. Het heeft iets vertrouwd dat 'het meubilair' van Albert Heijn ook bij die kleinschaligheid hoort. Binnen de haast van het leven geven deze ijkpunten wat rust in het geheel. Beetje overdreven? Ach, ik vind afrekenen aan de kassa met de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprekje nou net even prettiger. Zal aan mij liggen. Maar ik ga nu eerst even boodschappen doen.