zaterdag 31 december 2011

VIDEO OUDJAARSAVOND BEIJUM

Dit is de laatste video van het aflopende jaar 2011 op Beijumnieuws. Ondergetekende maakte aan het begin (van de avond) een fietstochtje langs Innersdijk en langs Winkelcentrum Beijum. Omstreeks 21 uur ging hij even bij het aanstaande Buitenfeest langs, hier klonk muziek en flonkerden de discolampen. Omstraaks 23 uur vanavond koerste uw blogger nog weer even naar de parkeerplaats op West. Het tijdstip waarop het feest zou gaan losbarsten. Het regende en er stonden ongeveer twintig belangstellenden op het plein. Aan het einde van de video nog een keer Innersdijk. Hier zitten beveiligers in hun keten om het gebouw veilig naar het nieuwe jaar te loodsen. Op de foto ziet u een vroeg ontstoken vreugdevuur aan de Froukemaheerd. Tot nu toe wijst niets er in de wijk op dat het uit de hand gaat lopen. Ondergetekende gaat omstreeks half een nog een keer naar het Buitenfeest, even naar Biljart Café, en daarna sluit hij de verslaggeving rond oud en nieuw te Beijum af. Hou het rustig allemaal en maak er een feest van!

DE MUZIEK DOET HET

Ongeveer twintig minuten geleden weerkaatsten de discolampen over het parkeerplaats op West en ook schalde er muziek. Daarmee is de eerste slag binnen, zoals u wellicht nog weet deed de muziek het afgelopen jaar het niet. De beide mannen links en rechts ken ik niet, voor zover ik me herinner is de man links een van de beveiliging en de rechter persoon heeft iets met het podium of met de muziek te maken. (Ik laat me graag corrigeren op fouten)
In het midden staat veldmaarschalk van de avond Anno Jager. Hij blaakt van het zelfvertrouwen en hij straalt geen spoortje onzekerheid of angst uit. Het gaat feest worden op West. Tenminste, dat is nog steeds de bedoeling.

PLEIN WEST BEREIDT ZICH VOOR

Het plein is nog leeg. Een politieauto met agenten houdt de wacht
Podium is opgebouwd. Lekkere drankjes staan klaar


Zeecontainer tussen Atens- en Stoepemaheerd
  Plein West, het parkeerplein voor Winkelcentrum Beijum, ademt op het ogenblik een en al rust uit. Er staat een politieauto op de reguliere ingang van het parkeerplein, agenten lopen rond, de podiumbouwers hebben zojuist hun werkzaamheden voltooid en de zeecontainers staan opgesteld op het marktplein achter het Winkelcentrum. Alhoewel, herstel, zeecontainers? Er staat er maar een. Voorgaande jaren stond er ook zo'n bakbeest voor de ingang van het plein, tegenover bloemenzaak Aroen. Maar daar staat deze keer geen.
Op de foto rechtsonder ziet u zo'n container staan, het blokkeert de doorgang tussen de Stoepema- en Atensheerd. Bewoners van laatstgenoemde heerd zullen vanavond en vanacht een blokje om moeten lopen om het Buitenfeest te kunnen bereiken.
Een paar opgeschoten figuren op een brommertje reden net tierend en vloekend voorbij. In de verte klonk geklapper van vuurwerk en een vuurpijl schoot aan de Albrondaheerd de lucht in en spatte in kleuren uiteen.
Het ziet er goed uit op Plein West. In die zin dat er een stevig fundament is neergezet om tot een echt feest te kunnen komen. Het woord is aan de bewoners van Beijum die op het feest af gaan komen. En vooral ook aan de jeugdigen die met een slok op naar het feest gaan. Weten ze zich te beheersen? Kiezen ze voor samen feest vieren? Binnen een paar uur weten we daar meer over.


VIDEO OUDJAARSMIDDAG 2011


Zoals gezegd, het was een voor oudjaarsdagbegrippen relatief rustig in Beijum. Jongeren trokken in groepjes door de wijk om lekker te knallen, een miezerig regentje kon de pret niet drukken. Op de video ziet u de eerste scenes van Oost en West van omstreeks het middaguur. Daarna  de Renschelheerd, de vuurwerkverkoop in de videotheek en nog een keer Winkelcentrum West. Omstreeks vier uur vanmiddag spijkerde Gerrie de Boer z'n kapsalon dicht. Beter gezegd, dat liet hij doen.
Kijk even naar een rustige oudjaarsmiddag in Beijum. Op de foto ziet u een vuurwerkbommetje dat gefabriceerd werd door een Beijums jongetje. Een prettige avond allemaal. Met oliebollen, een pilsje of een wijntje.

SOFT- EN HARDDRUGS INGELEVERD

Los van oud en nieuw gebeurt er meer in Beijum:
De politie heeft in een woning in de wijk Beijum in Groningen een partij soft- en harddrugs in beslag genomen. Agenten gingen poolshoogte nemen bij het huis aan de Boelemaheerd na een melding dat binnen een vrouw zou worden mishandeld. Ook zij hoorden een vrouw gillen. Een 22-jarige man en een 17-jarig meisje in het huis ontkenden dat ze ruzie hadden. In de woning hing echter een sterke henneplucht. De agenten troffen 7 kilo gedroogde hennep aan en verder tientallen xtc-pillen en 40 gram harddrugs.
http://www.dvhn.nl/

EEN RUSTIGE OUDJAARSMIDDAG

Het begint te schemeren op het moment dat ondergetekende deze tekst op het wereldwijde web zet. De lange donkere avond en nacht van 2011 op 2012 is begonnen. Op de linker foto, klik ze groter, ziet u twee mannen de ramen van Salon de Boer dichttimmeren. Ook hier weer het zekere voor het onzekere. Op de rechter foto ziet u een beeld dat bij de jaarwisseling past: Kratten bier (en wijn) inkopen. Op de foto linksonder ziet u dat het topdrukte was in de videotheek aan de Claremaheerd, hét verkooppunt voor vuurwerk in Beijum. Een foto maken en even filmen was in orde. Dit i.t.t. vorig jaar. De beheerder: "Vorig jaar lag eigenaar Delicaat in het ziekenhuis en daarom vonden we het toen niet gepast. Uit respect voor z'n overlijden dit jaar organiseren we dit keer geen vuurwerkshow van het overgebleven vuurwerk." Lees nog even dit blogbericht uit februari van dit aflopende jaar. Wat opviel vandaag was dat er zeer veel groepjes jongeren tussen pakweg 10 en 14 jaar door de wijk trokken om vuurwerk te knallen. Kicken natuurlijk als je op die leeftijd door de straten schuimt om kabaal te maken. Het zag er allemaal redelijk onschuldig uit.
Voor Winkelcentrum Beijum zijn de eerste kerstbomen al in de vuurbak gesmeten. Er kwam ook een Beijumer langs die een lading houten vloerlatten in de bak kieperde onder het motto opgeruimd staat netjes. Het zal een groot vuur worden vanavond. MJD-er en Jongerenwerker Anno Jager liep ook in en bij het Winkelcentrum rond. Heb je nog goede moed Anno? "Ja zeker, dat gaat allemaal goed komen." Houden we het ook droog? "Dat heb ik niet in de hand."
Over ongeveer een uur worden zeecontainers geplaatst om het marktplein achter het Winkelcentrum af te sluiten. Feest zal en moet het worden. Maar waarom potentiële daders de gelegenheid geven? Ook hier weer het zekere voor het onzekere.

IN RENSCHELHEERD AL FEEST

In de Rensuma- en Scheltemaheerd (http://www.renschelheerd.nl/) geven ze op oudjaarsdag al jaren het goede voorbeeld. Hier worden oliebollen aan de man/vrouw gebracht, er is een vuurkorf, glühwein en veel gezelligheid. Binding bewerkstelligen in plaats van rellerigheid creëren. Ik zal verder niet te stichtelijk doen op deze laatste dag van het jaar maar het zag er puik uit. Het geld dat de oliebollenverkoop opbrengt wordt besteed voor nieuwe buurtactiviteiten in de twee gebroederlijk naast elkaar liggende noordelijke heerden.

VOORBEREIDINGEN JAARWISSELING

Het is een vertrouwd beeld op oudjaarsdag te Beijum. Het hele Winkelcentrum West wordt (of is al)dichtgetimmerd om schade aan ruiten te voorkomen. De winkeliers nemen het zekere voor het onzekere, feest of geen feest voor op de parkeerplaats. Op Plein Oost is de hoofdingang van de Wegwijzer en de Aldi afgtimmerd en staan de controleketen rondom Innersdijk opgesteld.

Op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum is vanochtend in alle vroegte de witte zandbak opgebouwd waar vanavond een groot vuur in zal worden ontstoken. Zie foto. Op de andere foto's ziet u een timmerman die net een raam heeft afgetimmerd (links) en u ziet een paar heren bezig om de fietsenrekken van de grond los te schroeven. Hier zal in de loop van de dag een podium opgebouwd gaan worden van waar af disk-jockeys swingende muziek de ruimte in zullen slingeren. Muziek, vuur, swingen, pilsje er bij, zal het een nieuwe traditie in Beijum worden? Volgend jaar misschien niet eens meer de ruiten af hoeven timmeren? Wie weet staat jongerenwerker Anno Jager aan de basis van een cultuuromslag tijdens de jaarwisseling in de grootste wijk van de stad. Op http://www.dvhn.nl/ staat dit, en lees de papieren versie voor een uitgebreider verhaal.
 Oud en nieuw een feest? Voor de winkeliers van winkelcentrum Beijum-West was het de laatste jaren vrezen voor het glaswerk. Wie zijn ramen niet dichttimmerde, kon rekenen op scherven. Lantaarnpalen en bushokjes, niet veilig. En zonder honden en wapenstokken lukte het politie en mobiele eenheid niet om de vernielzuchtige relschoppers in het gareel te krijgen. Tot vorig jaar. Ineens verliep de jaarwisseling er rustig. Dankzij het goede voornemen van MJD-straathoekwerker Anno Jager. Zijn Buitenfeest krijgt vanavond vervolg.
Het staat in de krant en op internet, maar uit inside informatie weet ik dat de organisatoren er niet op zitten te wachten dat jongeren uit andere wijken of dorpen massaal naar Beijum gaan trekken. Dat zou een keerzijde van het succesverhaal kunnen worden, het is zo leuk in Beijum, laten we er allemaal naar toe gaan. Maar goed, allerlei negatieve en pessimistische scenario's kunnen breed uitgemeten worden maar dat past niet binnen de optimistische filosofie van jongerenwerker Anno Jager. Zijn kracht is dat optimisme veel sterker is dan pessimisme, en vertrouwen veel sterker dan angst. Gisteravond bij het Trefpunt liet hij geen spoor van twijfel zien:  "Ik heb er alle vertrouwen in." Of het weer komende avond en nacht ook een handje mee gaat helpen is de vraag. Er wordt regen verwacht...
(Door opmaakproblemen verschuiven letters af en toe een beetje)

OUD EN NIEUW BEIJUM 2011/2012

Geachte lezers,
ik weet niet hoe deze dag er uit gaat zien op Beijumnieuws. Waarschijnlijk een verslag van oudjaarsdag bij Winkelcentrum Beijum, en daarna oudjaarsavond vanuit de wijk. En vanzelfsprekend ook van het feest (?) voor Winkelcentrum Beijum. De zeecontainers gaan het marktplein op Oost weer afsluiten, en ruiten zullen weer met houten schotten worden dichtgetimmerd. Middenstanders nemen geen enkele risico, en naar verluidt wordt de boel ook dichtgespijkert om verzekeringstechnische redenen.( Alleen uitbetaling van schade als er bechermend materiaal voor de ruiten is bevestigd) Traditioneel is dit de drukst bezochte dag van het jaar op de site waar u nu op kijkt. Foto's, filmpjes en andere tips en wetenswaardigheden zijn welkom via Beijumnieuws@online.nl

vrijdag 30 december 2011

SALON DE BOER NUMMER 1 IN 2011

Het stond o.a. al in de Gezinsbode en in andere media. Vrij vertaald: We hebben hier in Beijum de beste kapsalon van heel Nederland in 2011:
Kapsalon Gerrie de Boer uit Groningen in de prijzen
De Gezamenlijke Nederlandse Kappers organiseerden voor de derde keer de wincode-actie. Ook nu was het een groot succes: door de Nederlandse kapsalons zijn van 10 oktober tot en met 3 december massaal de kaarten met unieke codes uitgereikt. Ruim 9.500 kapsalons hebben actief deel genomen aan de actie en kaarten uitgedeeld. Zo ook salon Gerrie de Boer uit Groningen
De klant maakte door het activeren van de code wekelijks kans op één van 20 kappersbonnen ter waarde van € 100,-. Onder alle geactiveerde codes werden aan het einde van de actieperiode bovendien nog eens drie hoofdprijzen verloot: een jaar lang gratis naar de kapper. Maar niet alleen de consument kon prijzen winnen, ook de deelnemende kapsalons. In de categorie grote salons is kapsalon Gerrie de Boer een van de salons die de meeste kaarten heeft uitgezet. Dit leverde hen een dinercheque op van € 400,-.
Kappersbezoek gestimuleerd
Alle kapsalons in Nederland ontvingen in de eerste week van oktober een pakket met actiekaarten met een unieke code. Deze kaarten kon men aan de klant uitdelen na elk kappersbezoek. Ook salon Gerrie de Boer nam actief deel aan deze actie en met resultaat. Gedurende de actie zijn van de door hen uitgereikte kaarten ruim 3.200 kaarten geactiveerd.
Met deze wincode-actie werd het kappersbezoek gestimuleerd en kreeg de Nederlandse kapper een middel in handen om promotie te maken. De kaartenactie was een activiteit van de Gezamenlijke Nederlandse Kappers (GNK).

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (8)


De operatie 'verhuizing Innersdijk' is vanmiddag afgerond, en het moet gezegd: tot in de puntjes goed geregeld en voorbereid, en uiteindelijk uitstekend uitgevoerd. Sommige lezers attendeerden me erop: Je moet even een avond- of nachtfoto van Innersdijk maken, het ziet er zo ontzettend mooi en groen uit. En ook dat moet weer gezegd: Inderdaad schitterend. Zie foto rechts, klik groter. In de normaal gesproken groenste wijk van de stad - mag het weer even?- flonkerd een normaal gesproken witte verpleeghuis mooi groen in de lucht op de kop van Plein Oost. Het wordt nu helemaal jammer om het gebouw tegen de vlakte te gaan gooien, laat het zich van z'n mooiste kant zien, moet het gesloopt worden.

Vanmiddag struinde ondergetekende een uurtje door het lege en verlaten gebouw heen. Wat een geschiedenis ligt hier! Wat is er geleefd en gestorven, wat is er geleden, feest gevierd, gewerkt, gelachen en gehuild. Het roept associaties op met het nummer zing vecht huil bid enz. van wijlen Ramses Shaffey.
Het resultaat van het uurtje struinen door Innersdijk kunt u een dezer dagen tegemoet zien. Voor een zelfverklaarde Beijumwatcher was het genieten geblazen, hij kwam op plekjes in de wijk, en hij zag uitzichten, die hij nog nooit had gezien.
Na het verlaten van het gebouw fotografeerde hij de keet voor de ingang die u links op de foto ziet. Een beveiligingsman vertrouwde uw blogger toe dat het gebouw zeer goed zal worden beveiligd tijdens de jaarwisseling. Binnen in het gebouw wordt gewaakt en beveiligd. Maar ook buiten, in vier schaftketen rond het gebouw zullen beveiligers morgenavond en nacht in de gaten gaan houden of er ontoelaatbare zaken gebeuren, ja of nee.
Het zal feest worden op Plein West. Maar niet op een cynische manier op Plein Oost. Het oude, statige en terminale gebouw Innersdijk zal een waardige en respectvolle laatste jaarwisseling gaan beleven.
Update 21.38 uur: Uit betrouwbare bron weet ondergetekende dat er vanuit een gedeelte van het jongerencircuit in Beijum een gerucht rond ging dat 'er iets staat te gebeuren bij Innersdijk' tijdens de komende jaarwisseling. Dit was de reden voor het inschakelen van een beveiligingsbureau.
Lees ook morgen in de papieren versie van Dagblad van het Noorden een artikel over de komende jaarwisseling in de grootste wijk van Groningen.

BEIJUMSKAP (62)

De beloofde horrorwinter laat voorlopig nog even op zich wachten. Het is hier en daar behoorlijk groen in Beijum. Wat zal 2012 ons brengen? De tijd zal het leren. Ik wens iedereen een mooi 2012!

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.com/

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Lezers, bedankt voor het mailen over taalvouttjess in blogberichten. Het schrijven gaat op dit moment zo in vliegende vaart tussen bloggen, gezinsleven, werken en andere bezigheden door, dat ik zelf soms ook achteraf met afgrijzen de voutjess nalees. Mail vooral als u een taalblunder ziet. Zet deze blogger eventueel op z'n nummer.

In principe komt er, net als vorig jaar, een redelijk intensieve berichtgeving rond oud en nieuw in de wijk. Ondergetekende zal een pc. gaan claimen in het Café Biljart op Oost en een bij bewoners aan de Atensheerd op West. Het feest voor Winkelcentrum Beijum wordt uiteraard ook gevolgd.
Om een beetje partijdig te zijn voor de organisatoren en voor Beijum: Maak er een feest van aub, en geen puinhoop!!

HEBT U WAT VOOR HET VREUGDEVUUR?

Kinderen zwierven vanmiddag door de Wibena- en Froukemaheerd. Ze belden aan met de vraag of bewoners nog "hout en oude fietsen" voor het vreugdevuur van morgenavond hebben. Even googelen, vreugdevuren, mag dat in Groningen?
Oud en Nieuw is een feest voor iedereen. Het is belangrijk dat alle inwoners van Groningen kunnen genieten van de jaarwisseling en de diverse festiviteiten. Gezelligheid en respect staan hierbij voorop. Het is belangrijk dat we rekening houden met elkaar, en gevaarlijke situaties en onnodige schade zo veel mogelijk voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vreugdevuren.

Vreugdevuren zijn in principe niet toegestaan. De politie grijpt onherroepelijk in als dergelijke vuren gevaar opleveren voor huizen, gebouwen, mensen en dieren, het verkeer belemmeren of de openbare orde verstoren. Ook vreugdevuur op asfalt is niet toegestaan. Houd er rekening mee dat de kosten van de geleden schade verhaald worden op de veroorzaker.
Vervelen tijdens de kerstvakantie is niet nodig. Tijdens de kerstvakantie wordt er van alles georganiseerd voor jong en oud. Kijk voor het overzicht van jongerenactiviteiten op www.opzngronings.nl. We nodigen alle stadjers uit om met ons Oud en Nieuw te vieren op een veilige en verantwoorde manier. Lees hier, site gemeente Groningen.
Heerden hebben geen asfalt, dus dat zal wel loslopen. Toch blijft het uitkijken, alcoholgebruik en vuurtje stoken is niet altijd een gelukkige combinatie.

KERSTVAKANTIE 2011

We beleven een stralende decemberdag. Kinderen kunnen lekker buitenspelen. En wat doen ze binnen? Alleen maar computerspelletjes, playstation, Wii, Nitendo-DS of televisie? Wordt alle vermaak tegenwoordig elektronisch geregeld? Nee, in dit huis, ergens in Beijum, wordt ook wat creatiefs gedaan. Lekker met de handen in de verf kroelen en een handenschilderij maken. Waar is het ganzenbord en het monopoly-spel? Buiten op straat zijn jeugdigen bezig om rotjes af te schieten, de verkoop van vuurwerk aan de Claremaheerd is reeds in volle gang. Dat is op deze voorlaatste dag van het oude jaar veel interessanter en spannender dan met een voetbal op een veldje te gaan spelen.

JUWELIERS HEBBEN OOK CRISIS

Al een paar weken hangt dit stuk geplastificeerd karton aan de spijlen van het fietsviaduct over de Beneluxweg. Zie foto, klik beter om de reclame beter te kunnen lezen. U weet wel, op het hoogste punt van het Heerdenpad. Het grootste gedeelte van de tijd hing de zijde waar reclametekst op staat aan de andere kant van de spijlen, van hier uit bekeken. Het kan niet anders, of het is de bedoeling dat voorbij rijdende automobilisten de tekst in een flits lezen of onbewust tot zich nemen. Er staat reclame op voor een juwelier, en te lezen is dat er 75% korting voor iets wordt geboden. Maar waarschijnlijk door de wind is de reclamezuil onlangs omgedraaid zodat Heerdenpadlopers en fietsers er mee geconfronteerd worden. Degene die dit ding aan touwtjes heeft opgevangen moet er maar gauw even heen om het weer de andere kant op te laten kijken. Waarschijnlijk hebben automobilisten financieel iets meer te makken, daar valt het meeste te halen. Het zijn ontzettende barre economische tijden dames en heren. Dat juweliers zich moeten verlagen om op de knieën zo'n stuk sluikreclame bij Beijum op te hangen, dat is toch een teken aan de wand.
Naschrift. Dit blogbericht is afgelopen dinsdag geschreven. Gisteravond laat kwam ondergetekende terug fietsen uit de stad en het leek alsof de 'reclamezuil' er niet meer hing,

PRÉ - PARTY OUD&NIEUW TREFPUNT


Er is de komende dagen van alles te doen voor de jeugd van Beijum. Wat te denken van een pré oud en nieuw-party in 't Trefpunt? Klik de linker flyer groter om beter te kunnen lezen wat het Jongerenwerk Beijum daar morgenavond organiseert. Het aanbod dat je op de rechter flyer ziet loopt al. Zo te zien hoef je je als jongere in Beijum niet te vervelen tijdens de kerstvakantie.

donderdag 29 december 2011

POLITIEK OVER HEERDENPAD

De Gezinsbode heeft in de opmaat naar het 'politieke debat' over de onveiligheidsgevoelens rond het Heerdenpad dat op 11 januari in het gemeentehuis gaat plaats vinden bovenstaande artikel op de voorpagina staan. 

Dat Beijum verdeeld denkt over dit thema lijkt me geen probleem, het is hier geen eenheidsworst. Dat verdeeld denken doet de wijk ook over zaken als studentenhuisvesting en de mogelijke komst van de tram, ook al wil een klein groepje mensen, dat zichzelf lijkt te willen profileren in Beijum, doen geloven al zou het voor heel Beijum denken en praten. 

Het standpunt van ondergetekende is bekend: het aanwakkeren van onveiligheidsgevoelens rond ons aller fietspad door een paar enkelingen lost niks op. Veel bosjes weghalen en een hek plaatsen? Een notoire aanvaller laat zich hier niet door afschrikken. Het probleem is eenvoudigweg niet helemaal op te lossen, en wat te denken van het fietspad tussen Beijum en Lewenborg? Het Kardingegebied in het donker? Is dat veilig? Elke overval is een teveel. Maar een onveiligheidshype creëren rond het Heerdenpad wakkert angst aan in plaats van dat het dingen oplost. De lezers moet zijn of haar eigen mening maar vormen.
Lees ook hier, en over de Heerdenpadburgerwacht.
Of typ zoektermen als 'Tomale' en 'Heerdenpad' in op de zoekbalk linksboven.
Update 30 dec. 11.14 uur: Lezeres Amanda heeft nog een vraag aan (of over) Mike Tomale. Zie reactie, maar lees ook hier. 

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (7)

Dit is deel twee van de gistermiddag opgenomen video over de verhuizing van een deel van de bewoners van Innersdijk. Volgens activiteitenbegeleidster Lisa ten Hof was het geen probleem om de mensen die gisteren verhuisden op de film te zetten. Vandaag gaat ook weer een gedeelte over naar Ten Boer, en het filmen daarvan zou gevoeliger liggen. Maar deel een en twee van deze video geeft een aardig inkijkje hoe het er tijdens de verhuizing aan toe ging en gaat. U ziet onder meer locatiemanager Tiestjanie Hamstra en Lisa ten Hof, beiden geven ook even aan wat ze van de hele operatie vinden.

KINDEREN IN BEIJUM (17)

Ik weet niet hoe het de volwassen lezer vergaat, maar al winkelend in Albert Heijn kijk ik altijd even of de medewerkers van de kaasafdeling ook een bordje met kaasblokjes voor het winkelend publiek hebben neergezet. Vooral als het koud is buiten en je je wat gammel voelt, zijn een paar blokjes hartige kaas meer dan welkom. Nou ja, niet meer dan een paar blokjes dan, een hele hand vol pakken lijkt zo aso.  Aan de andere kant is maar één blokje weer een beetje aan de magere kant.
Deze jongens op de foto hebben vast nog geen last van dit soort gewetensafwegingen. Met z'n drieën stoven ze ergens vorige week op het bordje met kaasblokjes af. Wat een onschuld.Volgens mij was het bordje na het bezoekje van de jongens helemaal leeg. Waarom ook geen bordjes met Engels Drop? Stukjes stokbrood met brie en ham? Stukjes banaan, appel en peer? Bekertjes chocolade melk?
Kom op jongens, we moeten de jeugd ook naar de supermarkten lokken. Voor zover ik weet zijn kinderen niet zo gek op kaas.
Eigenlijk maken deze drie Beijumer jongens zonder dat ze het willen reclame voor dit zuivelprodukt..

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (15)

Het is allemaal even veel Innersdijk wat de klok slaat. Dit uitzicht hadden bewoners van het verpleeghuis onder anderen.

woensdag 28 december 2011

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (6)

De verhuizing van Innersdijkbewoners naar Ten Boer is deze dagen in volle gang. Aan het begin van de middag ontmoette ik activiteitenbegeleidster Lisa ten Hof voor het verpleeghuis. Ze bracht me naar de plek waar de bussen staan te wachten om de hulpbehoevende mensen naar hun tijdelijke locatie over te brengen. Met draaiende camera liep ik achter haar aan door de lege gangen van Innersdijk. Kijk en loop even mee. Het is het eerste gedeelte van een videoverslag die twee delen heeft. Morgen deel 2. De verhuizing trekt zelfs landelijke aandacht, vanmiddag kwam ook een fotograaf van de Telegraaf op bezoek. Kijk vanavond ook even op Rtv-noord, ook de cameraman van deze zender was aanwezig. Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een mens. En dat geldt misschien wel dubbel voor hulpbehoevenden. Innersdijk heeft de hele operatie tot in de puntjes voorbereidt. Naar verluidt zijn ze daar wel een jaar mee bezig geweest. Dat was te zien, het verliep voor zover ik kon waarnemen vlekkeloos. Goed zorgen voor mensen wordt maatschappelijk gezien wel eens ondergewaardeerd. Maar de medewerkers verheffen deze bewogen dagen goed zorgen voor hun cliënten bijna tot kunst. Wordt vervolgd.

LISA VERLAAT VENSTERWIJK BEIJUM

.Ze was een vertrouwd beeld in de Wegwijzer. Altijd vriendelijk en hartelijk in contact. Zoals het hoort als je een representatieve baan hebt in een pand als de Wegwijzer. Maar ze is weg, en ze komt niet weer. Ze is Lisa Stevelink, medewerkster van o.a. de Vensterwijk. De activiteitenladder van de Vensterwijk rondsturen, zelf activiteiten organiseren, ik weet niet anders of ze genoot van haar werk. Dat straalde ze in elk geval uit. Maar na vierenhalf jaar in Beijum te hebben gewoond, en na anderhalf in haar functie te hebben gewerkt, gaat ze naar Amersfoort verhuizen. Daar wacht haar een nieuwe baan. Hoe is dat nou Lisa om weg te gaan? " Ik heb hier een ontzettende leuke tijd gehad en ik ga iedereen missen, zowel collega's als ook de kinderen waar ik mee gewerkt heb. Beijum vond ik een prachtige plek om te wonen." De laaste activiteit die door Lisa is georganiseerd vindt toevalligerwijs vandaag plaats. Disco-bowlen. Kijk hiervoor nog even naar het bijna afgelopen kerstactiviteitenaanbod.

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (5)

Ik sluit niet uit dat vandaag en de komende dagen de afleveringen van deze mini-serie elkaar vlot op gaan volgen. De verhuizing van Innersdijk naar Ten Boer is immers in volle gang. Bewoners en spullen worden ingeladen en naar Ten Boer overgeheveld. Deze foto is gisteren omstreeks een uur 's middags genomen. Verhuizers waren bezig om spullen vanuit het verpleeghuis de verhuiswagen in te rijden. Op de achtergrond ziet u twee ambulancebroeders een bewoner naar een ambulance rijden om hem of haar daar in te 'schuiven.' Of dat laatste in het kader van de verhuizing gebeurde weet ik zo niet. Het is immers (nog) een vertrouwd beeld op dit gedeelte van Plein Oost. Er worden vaker cliënten met de ambulance van of naar Innersdijk vervoerd.
Sloopmachines, bouwmaterialen en bouwvakkers zullen de komende maanden en jaren op en voor de plek waar nu Innersdijk nog staat voor veel activiteit gaan zorgen. Maar op zorggebied zal het hier erg rustig worden.

"HET IS WEL BEIJUM HÈ"

Ondergetekende fietste na gedane verplichtingen omstreeks kwart voor twaalf vanavond Beijum weer binnen. Voor het eerste huis in Beijum, vanaf de stad uit bekeken en langs de wijkring, stond een politie-auto op het fietspad met naast twee agenten nog een tiental mensen. Er hing een opgefokte sfeer, geschreeuw en veel ge- "verdomme, weet je wel."
Een omstander lichtte me in dat een scooter met volle vaart tegen een fietser was geknald. Nee, geen gewonden, maar wel, zoals gezegd, een enorme opgefokte stemming. "Allemaal drugs, aldus de omstander." De scooterrijder ageerde met luide stem tegen de agenten die dingen opschreven en uitlegden. Die bleven keurig rustig en gedroegen zich uiterst professioneel. "Ze moesten hem oppakken, dit kan toch zo niet met die grote bek," aldus omstander.
De scooterrijder liep een stuk van de politiewagen weg waarna een enorme klap volgde. De agenten er heen om te kijken wat er gebeurd was. Ondergetekende pakte z'n fotocamera, je weet maar nooit. Omstander: "Ik zou geen foto maken als ik jouw was, daarmee gooi je olie op het vuur." Een goeie raad, de sfeer kwam erg explosief over. Ondergetekende pakte z'n fiets om z'n weg te vervolgen, hij dacht: 'Ik lees het morgen wel. Of niet.' Een onbekende Beijumse liep een stukje mee richting de plek waar weer gefietst kon worden, voorbij de politie-auto. We keken elkaar aan en ondergetekende mompelde "Wat een toestand niet?" "Ja," zei de vrouw, "het is wel Beijum hè."
Inderdaad, weer in Beijum. Wegfietsend hoorde de blogger vanuit de verte de opgefokte scooterrijder tegen een der agenten roepen: "Je snap het niet, verdomme, weet je wel."
Nee, er zijn van die situaties waar je beter geen foto kunt maken.

dinsdag 27 december 2011

"OUD&NIEUW WORDT FEEST"

De vorige editie van de oud en nieuw viering in Beijum was geen doorslaand succes, maar wel weer dusdanig geslaagd om er dit keer op verder te kunnen bouwen. Er ging van alles mis op het 'feest' tijdens dejaarwisseling van 2010 naar 2011, maar een puinhoop werd het niet. Geen grootschalige vernielingen, geen rellen, geen Mobiele Eenheid, dit ging de jaren ervoor wel eens anders. Wat? Beijum had naam gemaakt als probleemgebied tijdens voorgaande jaarwisselingen. Rotzooi, gevechten, vernielingen en gewonden. Jongerenwerker Anno Jager was een jaar geleden een belangrijke spil in de relatief succesvol verlopen jaarwisseling. (Geen feest, maar ook geen gedoe)

 Komende zaterdagavond en nacht zal hij er weer staan. Bij het grote vuur op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. En bij het podium op hetzelfde plein, daar waar diskjockeys de muziek gaan verzorgen. Communiceren,praten dus, en...zelf een beetje meefeesten. Waarom niet? Komende zaterdag moet datgene wel gaan lukken wat een jaar geleden mis ging. Muziek, dans en ....feest. Bekijk de video en luister naar wat Anno Jager te zeggen heeft. Ondergetekende probeerde nog even te vragen wat jongeren bezield om rotzooi te trappen. Is het alcohol? Maar Jager wilde niks van dit soort vragen weten: "Daar wil ik het niet over hebben, ik concentreer me er liever op dat het feest gaat worden."
Een positieve insteek. Hoezo je richten op problemen en dingen die eventueel mis kunnen gaan? Het wordt feest tijdens oud en nieuw in Beijum. Helemaal zeker weet je dat natuurlijk nooit. Maar uw blogger hoopt het voor hem en met hem. Voor de bezoekers van het feest, en voor heel Beijum. MJD, politie, winkeliersvereniging, Stichting Stiel  en bewoners van Beijum, ze hebben allemaal één doel: een rel- en vernielzuchtvrije jaarwisseling. (Wordt vervolgd)
(Hou de komende dagen de papieren versie van Dagblad van het Noorden ook in de gaten. Vanmiddag was een verslaggever van de krant op gesprek met Anno Jager en met A.Meins van de winkeliersvereniging)

DE BESTE WENSEN UIT DE HUNZE

Het is niet te doen om alle kerst- en nieuwjaarskaarten op Beijumnieuws te publiceren, dat zou teveel van het goede worden. Maar voor deze wil ik wel even een uitzondering maken. Altijd prettig als je goed met de buren op kan schieten, geen gedoe, elkaar wat gunnen, rekening houden met elkaar, eventueel gereedschap uitlenen, etc.
De buren van De Hunze stuurden deze kaart. Ik weet niet precies of de kaart alleen voor mij is bedoeld of toch ook als een soort van 'beste-wensen-groet' voor heel Beijum. In elk geval was het prima dat ie online zou gaan.
Ook vanuit Beijumnieuws en Beijum de beste wensen voor de lezers uit De Hunze. En natuurlijk voor de mensen die DeHunzeVanStarkenborgh beheren.

VUILNIS IN BEIJUM (6)

Het staat toch duidelijk op de papierbak dat er geen afval bij de container mag worden geplaatst. Toch lag (in elk geval) 2e Kerstdag de hele dag een afgedankte matras voor de containers. En dat hoort niet zo. Of zou ik dat verkeerd zien? Zal de kerstgedachte van 'aan een ander denken' hier een rol spelen? Een mooi matrasje weggeven aan een dakloze of zwerver? Schrijf er dan even met een stift op: gratis mee te nemen.

maandag 26 december 2011

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (4)

Op deze video staan geen beelden van het  Innersdijk, wel is het zo dat de video staand vanaf het balkon van het verpleeghuis is opgenomen. Wat een majestueus uiticht heb je van hier uit op Plein Oost. Wanneer Innersdijk wordt afgebroken is nog niet helemaal bekend, wel is het prettig dat er nog even van het uitzicht kan worden genoten. Op bepaalde plekken in de stad, zoals bij de Grote Markt, hangen webcams, die maken het mogelijk om thuis vanaf je computer thuis de omgeving te bekijken. Het zou eigenlijk helemaal niet zo gek zijn om hier ook een op te hangen, zie foto en video. Even thuis kijken wat er zoal gebeurt op ons plein der pleinen. Dat zal tijdens deze wintermaanden niet veel zijn, maar gelukkig leeft de boel hier in de lente en in de zomer weer op. De komende dagen zal er voor Innersdijk ook de nodige levendigheid te bespeuren zijn. Het is zo ver, na het verhuizen van de meeste spullen en materialen naar Ten Boer is nu het kostbaarste aan beurt. De bewoners van Innersdijk gaan de komende dagen over naar hun tijdelijke woonomgeving.  Wie weet kunnen ze in Ten Boer nog even via de pc van hun oude uitzicht genieten. ´So this is Christmas´ zingt wijlen John Lennon op de video die een week geleden is opgenomen.
(Ondergetekende zal de komende dagen trachten tussen arbeidsverplichtingen door iets mee te pikken van de aanstaande verhuizing van de Innersdijkbewoners)

KIJK OP DE WIJK (32)

Nee, ik heb geen foto van dit exemplaar die in deze Kijk op de Wijg figureert. Om maar met de deur in huis te vallen: Hij is niet meer. Hij is dood. Dat klinkt hard, maar het is de waarheid. Niet dat er harde gevoelens leven rond dit 'exemplaar', integendeel, het was een geliefd persoon in Beijum- Oost. En dat gaat ook op voor ondergetekende, het was zogezegd 'een schat van een man.' En ondergetekende gaat niet altijd uit van 'over de doden niks dan goed.' In juni overleed de Poolse fietsenmaker Janusz Skiluk. Lees hier. En ook een stukje historie over hem en zijn gezin. Het is kerstmis 2011. En hij is niet meer onder ons. Vorige week kwam ik er achter dat ik Janusz op de video heb staan. Ik kan me niet herinneren dat ik deze videobeelden ooit online heb gezet. Kun je beelden van een overleden zomaar publiceren? Voor toestemming ging ik naar zijn achtergebleven vrouw, ze woont nog steeds aan de Wibenaheerd. "Ja dat is goed, doe maar." Volgens haar zijn er veel mensen die Janusz missen. Maar de pijn in haar ogen verried dat zij degene is die hem nog het meeste mist. Kijk even mee naar deze speciale Kijk op de Wijk. Ongeveer tweeënhalf jaar geleden sprak ik Janusz op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Hij vond het er nogal druk. Wat moet je er over zeggen? Iets in de geest van hopen dat hij z'n rust heeft gevonden? De realiteit kent vele verdiepingen. Een daarvan zegt dat een goede en sympathieke fietsenmaker in Beijum Oost wordt gemist.

zondag 25 december 2011

GEERT WILDERS EN BEATRIX

Deze 1e Kerstdag van 2011 leent zich er uitstekend voor om eens een commentaartje op landelijk nieuws te leveren. Groningen wil graag de duurzaamste stad van het land worden. Zie ook hier. Moet kunnen. Is daar wat verkeerd aan? De stad kreeg vandaag bijval van Beatrix, de koningin brak op 1e kerstdag een lans voor het begrip 'duurzaamheid.'
Koningin Beatrix sprak in haar kersttoespraak van 2011 over de zorgen die zij heeft over de toekomst van de planeet. Volgens de Koningin is hier te weinig aandacht voor door 'zorgen om geld en goed'. Elsevier.nl
Nogmaals, moet kunnen, zou je zo zeggen. Heeft Trix ook de vrijheid om een keer wat te zeggen of te verkondigen? Heet dat trouwens vrijheid? Nee, zegt het opperhoofd van de Partij voor de Vrijheid. Bek dicht, dom mens. Het bevalt ons niet wat je zegt. Ben je soms lid van Groen Links geworden?
De leider van de PVV, Geert Wilders, heeft negatief op de kersttoespraak van koningin Beatrix gereageerd."Mijn hemel is de majesteit stiekem lid geworden van GroenLinks?" vraagt hij zich in een bericht op Twitter af. Vorig jaar reageerde Wilders smalend op de uitspraak van de koningin dat de kracht van de samenleving ligt in dat wat verbindt, in plaats van in het vergroten van tegenstellingen. http://www.nos.nl/
Het zijn de (kerst)tijden dames en heren. Het ene poppenkastfiguur (Trix) roept wat in de ledige ruimte en een ander figuur, (Jan Klaassen?) een schreeuwlelijkerd die geen tegengas duldt, genaamd Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid(?), hoont het koninklijk mens dat haar recht op vrijheid van meningsuiting gebruikt om haar punt te willen maken.
Ondergetekende heeft veel ervaring met macht en onmacht in psychiatrische inrichtingen. Het lijkt hem enerzijds een prachtige uitdaging om aan het werk te gaan in de half open inrichting genaamd  'De Arena.' Krankzinnige bestuursleden, een maniakale 'Verlosser' en een 'supporter' die een keeper aanvalt. Wat een geweldige baan voor een psychiatrische verpleegkundige. Maar toppunt van psychiatrische uitdaging moet toch zijn om een geïsoleerde Koningin der Nederlanden samen met een voorman van de 'Partij voor de Vrijheid' op een therapeutische afdeling te hebben. Beatrix die psychotisch vanuit een isoleercel schreeuwt dat 'duurzaamheid een groot goed' is. En een gedrogeerde Geert Wilders, met een rechtelijke machtiging opgenomen, die hysterisch over de gang schreeuwt: "Hou je bek mens. Ik ben van de Partij voor de Vrijheid. Wil je die domme onzin voor je houden? Ben je soms lid van Groen Links." Een rustgevende spuit in z'n kont moet hem, en vooral de afdeling, een rustige nacht bezorgen. En dan Beatrix, die onder begeleiding een uurtje in een stilte-ruimte mag verpozen om haar grootheidswaanzin tot rust te kunnen laten brengen. Wat een leuke dienst moet dat zijn. En ondergetekende die glimlachend medicatie uitdeelt. Ge-nie-ten!
Zo maar een leuk kerstverhaaltje. Het heeft niks met Beijum te maken. Maar wel alles met de gekte die de wereld teistert.

EEN DUFFE 1e KERSTDAG

Wat ga je doen op eerste kerstdag? Alles is dicht in de wijk, zoals in heel Nederland, en om de hele dag kerstkransjes gaan zitten eten, koffie en daarna bier gaan drinken, nee, getsie, wat voelt dat vadsig en onbevredigend. De dufheid dreef ondergetekende vanmiddag met een stel bezoekers naar de Kardingerheuvel. Even eruit. Even in de frisse wind. Moest snel, want we beleven de kortste dagen van het jaar. En geen zin om in het donker te lopen. Wat een zacht weertype, vindt u niet, een groene kerst, zogezegd. Boven op ons aller heuvel was het een komen en gaan van mensen die een frisse neus wilden halen. Er liepen ook een paar joggers rond die klaarblijkelijk een tegenwicht wilden bieden tegen het gezuip en gevreet tijdens deze dagen. Lekker gezond. Vanaf de heuvel bekeken waren beneden een paar jongeren bezig met capriolen maken op de nieuwe skatebaan. Ik zag tussen de 10 en 15 jongeren bezig om de kunst van het skaten beter te kunnen leren beheersen. Zie foto rechts, klik groter. Nogmaals: een groot succes daar aan de voet van de Kardingerheuvel, er is nog geen dag geweest dat er geen tientallen jongeren heentrokken.
Een lange kerstavond is begonnen.

BEIJUMERS NAAR PARIJS (Tv-Noord)


Op 13 december stond dit op RtV-Noord
Wie heeft de mooiste kerstversiering in onze provincie? Laat het ons weten en misschien wint u een reis voor twee personen naar de lichtstad Parijs! RTV Noord is op zoek naar huizen die van binnen en buiten helemaal in Kerstsfeer zijn gebracht. Het mag natuurlijk ook een hele straat of een plain zijn.
Stuur een foto van uw kerstversiering of die van de buren, de straat of het plein. Laat het ons weten!
Lees meer via bovenstaande link. Enfant terrible Martin Drent toog naar Beijum, want hier wonen de winnaars van de wedstrijd. Drent laat zich op de video van zijn lieve kant zien. Hij bezocht een echtpaar in Beijum en maakte een mooi portret. Mooi omdat, persoonlijke smaak, het licht buiten aan de gevel ondergeschikt was aan het licht binnen in huis. Want binnen gebeuren er nog mooiere dingen. Ruim dertig jaar samen zijn en moeder liefdevol thuis verzorgen. De kerstgedachte kan niet mooier uitgebeeld worden. Bekijk de video om te zien wat ik bedoel.
Lezeres Amanda laadde de video op You Tube op. Een fotootje zou mooi zijn, maar ik weet niet waar deze Beijumers wonen. (Ik meen te zien aan de Boelemaheerd maar ik kan me vergissen) Mochten ze op de foto willen, Beijumnieuws@online.nl
Update 13.05 uur: Amanda stuurde deze link nog, zie reactie, waarop te zien valt dat een cameraploeg van Rtv-Noord de Tine Marcusschool bezoekt om de kerstversieringen daar te bewonderen.

RUSTIGE KERSTDAGEN!

Links op de foto ziet u een kerstboom die ondergetekende een week geleden in Zuidwolde heeft aangeschaft. Nadat de boom door de mangel was gehaald (hoe heet zoiets?) kreeg ie een soort van netje om zich heen zodat het ding keurig achter in de auto naar huis kon worden vervoerd. Wat zijn die kerstbomen trouwens de afgelopen twee jaar duur geworden, in 2009 nog zeventien euro vijftig, nu dertig euro. Maar goed, hoezo economische crisis, betalen, achterin de kofferbak en driving home for christmas.
En daar staat ie dan al weer een week, behangen met lichtjes, frutseltjes en tierelantijntjes. Waarom toch een boom met kerst? Op Wiki/Kerstmis staat o.a. dat de kerstboomballen symbool staan voor de verboden vruchten waar Adam en Eva ooit van (zouden) hebben gegeten:
De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidssymbool. Over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Waarschijnlijk hadden reeds de Germanen voor de kerstening rond de tijd van winterzonnewende (het joelfeest of Yule) een altijd groene boom in huis of op het erf. Vanwege deze heidense wortels heeft de Rooms-katholieke Kerk de boom lange tijd geweerd uit het christendom.

Luther verklaarde begin zestiende eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in de kerken; eind 19e eeuw haalde men hem, allereerst in protestantse landen, alsnog de huiskamer binnen.
De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.
Ondergetekende is niet zo van de kerstkaartjederij. Maar toch net even een foto van de boom gemaakt (kerstavond) en via een fotobewerkingsprogramma er een tekstje midden in gezet. Het resultaat ziet u onder.

zaterdag 24 december 2011

TOPDRUKTE WINKELCENTRUM BEIJUM

De kop boven dit blogbericht zal geen verbazing wekken, immers middenstanders moeten het meestal van de topmaand december hebben. En klanten gaan ondanks 'de economische malaise' in de laatste maand van het jaar massaal sinterklaascadeaus kopen en lekkere dingen voor de kerstdagen inslaan. De normale ingang van de parkeerplaats voor het winkelcentrum was vanmiddag afgesloten. Verkeersleiders wezen automobilisten voor het winkelcentrum de weg. (Heel mooi, zo'n normale ingang, maar het zijn ook twee parkeerplaatsen moet men gedacht hebben) Automobilisten reden vanmiddag via twee open gemaakte ingangen de parkeerplaats op, dit pal voor de ingang van het winkelcentrum. Op de foto rechtsboven ziet u zo'n verkeersregelaar in actie. I.v.m. de drukte en mogelijke parkeerkrapte is het inzetten van de regelaars een handige zet geweest, voor zover bekend is alles zeer ordenlijk rond de toegangswegen naar het winkelcentrum en op beide parkeerplaatsen verlopen.
Het moet gezegd, het hele winkelcentrum was de afgelopen week een plezierige plek om heen te gaan. Op de foto linksboven ziet u een kerstvrouw in AH lekkere hapjes uitdelen. Ik weet niet meer precies op welke dag de foto is gemaakt.
Over kerstvrouwen gesproken, nou ja, de absolute topact van deze dag was natuurlijk de verschijning van de beide charmante kerstdames die u op de grote foto kunt bewonderen. De hele middag liepen ze rond om lekkere hapjes uit te delen. Natuurlijk wilden ze wel op de foto. Ja, het valt de blogger wel op dat vrouwen meestal de genomen foto eerst op de camera willen zien voordat ie online mag; deze moest ook drie keer overnieuw... Dames! Maar dat terzijde. Links op de foto ziet u kerstvrouw Rosy, naast haar staat Claudia. Wordt deze foto goedgekeurd dames?
Beijumers die nog kersboodschappen willen doen, weest er snel bij want om 18.00 uur sluit het winkelcentrum. (Anders elke zaterdagavond tot 22 uur open)
Goed nieuws is nog dat ik jongerenwerker Anno Jager vanmiddag trof voor het winkelcentrum. Het video-interview kunt u binnen een paar dagen op Beijumnieuws zien. Als de kerstdagen voorbij zijn gaan we met z'n allen richting oud en nieuw. En het is de bedoeling dat dit deze keer een écht feest gaat worden in de wijk. Binnenkort dus meer daarover. Rustige kerstdagen gewenst.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Interview met A. Jager, jongerenwerker, staat voor aanstaande dinsdag gepland. Het zal gaan over de komende oud en nieuw-viering in Beijum.

I.v.m. kerst zullen de komende twee dagen minder blogberichten gepubliceert worden. Tenzij er rampen of opzienbarende dingen gebeuren.

I.v.m. de aanschaf van een smart-telefoon waarmee op straat in Beijum ook geblogd, gefotografeerd en getweet kan worden, is de complete geschiedenis van Twitter Beijumnieuws leeggehaald. Vanaf januari volgen (eventuele) korte tweets als voorbeschouwing op mogelijke grotere blogberichten. Ik moet nog even kijken in wat voor jasje dit exact gegoten gaat worden.

ROMANTISCHE KORREWEGBRUG

Het heeft iets romantisch om tijdens zonsondergang, vier uur, kwart over vier, een minuut of vijf vanuit je autootje de activiteiten rond een dichtgedraaide (opengedraaide) Korrewegbrug gade te slaan. Even onthaasten, net als de vier automobilisten voor me. De klep naar beneden tegen de zon en tegelijkertijd met een muziekje op kijken naar de fietsers die links en rechts van de loopbruggen afkomen of er opgaan. Van links kwam een enorme vrachtschip aan varen, een staart van golven achterlatend. Flash backs uit m'n bongeljaren langs het Stadskanaal kwamen omhoog, dagelijks voeren vele schepen door dit veenkoloniale kanaal. Een houtje waaraan een stuk touw was bevestigd, met aan het einde van het touwtje weer een vastgeknoopt kinderklompje werd bij het passeren van de bruggen richting schip geslingerd. Een scheepvaarder stond op het schip klaar om het klompje te vangen om er vervolgens een dubbeltje in te deponeren. Dat was het loon voor één keer de brug open- en dichtdraaien. Maar das war einmal. Tegenwoordig zit hier rechts in het brugwachtershuisjes een mannetje, misschien ook wel eens een vrouwtje, die een paneel bediend waarmee de Korrebrug open en dicht gedraaid kan worden. Een mooi uitzicht zal de brugwachter hebben. Maar dat heb je ook wel vanuit de auto als je moet wachten. Soms irriteert het. Maar het kan ook iets romantisch of meditatiefs hebben. Lekker in de file wachten voor de Korrewegbrug.

VUURWERKEXPLOSIE WIBENA-PORTIEK

Een portiek van een appartement aan de Wibenaheerd is donderdagmiddag fors beschadigd na een vuurwerkexplosie.

Onbekenden legden een stuk vuurwerk tegen de voordeur, dat vlak daarna is ontploft.
Door de knal werd een stuk glas uit de voordeur geblazen. Ook in de hal ontstond schade. http://www.oogtv.nl/

NAGESTUURDE FOTO KERSTKOOR

Een lezer stuurde deze foto na van de kerstbijeenkomst in de Bron, georganiseerd door de Heerdstee. De fotograaf hoefde z'n naam er niet zonodig onder: "Zet er maar bij dat het van Digiflash is."

vrijdag 23 december 2011

BESTE WENSEN, ALDUS KRANTENBEZORGER

Daar heb je ze weer. Ik ben me bewust van de negatieve grondhouding in de eerste zin van dit blogbericht. Allerhande kritische gedachten spoken door m'n hoofd: 'Lelijke vieze Grunninger en zielig bloggende kniepstuver, kun je niks missen ofzo, denk je alleen maar aan jezelf,' etc. Verdomt, daar zit iets in. Ik heb het goed. Maar de ander? Schuldgevoelens en kerstgedachten duelleren om voorrang in het hoofd van uw nederige (jaja..) blogger. Ik mag niet vloeken, maar godgloeiende Godt..., nee, niet doen, blijf beschaafd.  Maar toch. Daar ging de deurbel weer. Vanavond had ik de eerste krantenbezorger van 2011 weer aan de deur voor een eindejaarsbonus. Vorig jaar kwamen drie bezorgers van Dagblad van het Noorden hun gage 'opeisen', twee van de Gezinsbode, een van een landelijk ochtendblad en nog een, ik weet niet precies meer van wie. Je scheept een trouwe (?)bezorger die 's ochtends door weer en wind gaat niet af met een eurootje. Ondergetekende dokte vorig jaar 30 euro. Zes keer vijf euro. Jahah, eigen schuld. En niet zo zeuren mijnheer. Want, iemand die in januari en februari heeft bezorgd, mag die ook nog z'n deel opeisen? Ja, natuurlijk, wat zemel ik nou, lig je zelf nog op je nest te rotten, bezorgd iemand je je krant(en). Een beetje respect graag. Bek dicht.
Vanavond kwam de eerste in een lange reeks weer aan de deur. Of de blogger voor zijn 5 euro een foto mocht maken? "No, I am from Liberia, and I..." Nou ja, kwam er op neer: Doe dan maar vanaf de rug genomen. Zie foto. Niet herkend willen worden.
Gelijk hebben ze. Ze zijn goed geïntegreerd. En ze kennen het Hollandse koopmansbegrip 'ergens een slaatje uit slaan' zeer goed. Het is om jaloers op te worden. Een beetje dom, braaf en kostenloos gaan zitten schrijven/bloggen gedurende een heel jaar.
En daarom, deze blogger valt maar één keer per jaar voor z'n vele lezers op de knieën: Geachte Beijumnieuwslezers: Het afgelopen jaar bezorgde ik u weer met veel enthousiasme en plezier het dagelijkse Beijumer nieuws. Kunt u als dank allemaal vijf euro overmaken naar gironummer 2831489? Het hoeft niet, maar tien euro is ook goed.
Ik dank u allemaal vriendelijk. Namens uw enige en echte bezorger van Beijumnieuws.

BEIJUMSKAP (61)

Tijdens deze donkere dagen voor kerst zien we gelukkig af en toe het zonnetje. Al vroeg in de middag zakt de zon weg. Eén voordeel, vanaf nu worden de dagen weer langer.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

http://www.atsjestraatsma.nl/

WIE MISHANDELDE BUSCHAUFFEUR LIJN6?

De politie van Groningen heeft beelden vrijgegeven van een een man die op 11 oktober omstreeks tien uur 's ochtends de buschauffeur van Lijn6 in het gezicht heeft geslagen. Wie herkent deze jongeman?
(De mishandeling vond plaats in de Wibenaheerd, mensen die de dader herkennen kunnen  0900-8844 bellen)

REGELS ZIJN REGELS

Naar aanleiding van het blogberichtvan vorige week  over de zin en onzin van het instellen van 30 kilometer-gebieden in Beijum(zo'n beetje alles behalve de wijkring) kwamen de nodige reacties en mails binnen. Zoals bijna altijd wijzen die op verschillende ideeën die Beijumers er op na houden. (En waarom ook niet, wat is er tegen pluriformiteit, een beetje dualisme en onenigheid?). De een wil law and order, regels zijn regels en er moet bekeurd worden als mensen zich er niet aan houden. Dat zijn de preciezen. Maar er bestaan ook rekkelijken. Die vinden dat het allemaal niet zo nauw steekt, zonder achterlicht in het donker fietsen of 60 op de wijkring rijden, het moet kunnen. Ook in de politiek vind je rekkelijken en preciezen. Ik heb het niet zozeer over christelijke partijen die kunnen variëren van erg zwarte kous tot 'progressief', ook binnen een precieze law and order-partij als de VVD kom je rekkelijken tegen. Want, waarom geen 130 rijden op verschillende snelwegroutes? Een paar dodelijke slachtoffers meer per jaar, is dat nou zo erg?
Dichter bij huis zie je regelmatig rekkelijke Beijumers preciese regeltjes overtreden. Natuurlijk rijdt niet iedereen stapvoets door een woonerf. En ook rijden de nodige fietsers zonder licht in het donker. Je hebt ook onschuldige overtredingen door rekkelijken uitgevoerd. Zie de foto's, al jaren hangt hier een bord dat (brom)fietsen of goederen op deze plek niet zijn toegestaan. De meeste Beijumers herkennen deze steeg en pand als zijnde het gebouw van de buurtconciërges bij de Wibena -rotonde. Praktisch altijd staat het hier vol fietsen, terwijl het bord in de steeg dat verbiedt.
Ondergetekende vindt het wel komisch en gezellig, en hij pleit voor een beetje rekkelijkheid in de wijk. Maar hoe dat precies vorm moet worden gegeven weet hij niet. Misschien is er ergens een Pietje Precies die een handje kan helpen?

donderdag 22 december 2011

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (3)

De verhuisdozen zijn het afgelopen week in Innersdijk gearriveerd, zie foto. En passant liep ondergetekende een half uurtje met z'n camera door het bejaarde gebouw om foto's en video-opnames te maken. Wellicht volgt tussen Kerst en Oud en Nieuw een Beijumlopervideo door de verlaten gangen. Onder voorbehoud. Welk muziekje moet daarbij? Beijumnieuws@online.nl Uw blogger keek in de keuken van het verpleeghuis, in het magazijn en hij liep door de gangen. Vriendelijke medewerkers stonden hem te woord. Bekijk daarvoor de video. Aan het eind ziet u de mannelijke receptionist nog zijn zegje doen. Het aftellen is begonnen. Niet alleen van dit aflopende jaar. Maar vooral ook van dit karakteristieke verpleeghuis bij Plein Oost.