vrijdag 30 december 2011

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (8)


De operatie 'verhuizing Innersdijk' is vanmiddag afgerond, en het moet gezegd: tot in de puntjes goed geregeld en voorbereid, en uiteindelijk uitstekend uitgevoerd. Sommige lezers attendeerden me erop: Je moet even een avond- of nachtfoto van Innersdijk maken, het ziet er zo ontzettend mooi en groen uit. En ook dat moet weer gezegd: Inderdaad schitterend. Zie foto rechts, klik groter. In de normaal gesproken groenste wijk van de stad - mag het weer even?- flonkerd een normaal gesproken witte verpleeghuis mooi groen in de lucht op de kop van Plein Oost. Het wordt nu helemaal jammer om het gebouw tegen de vlakte te gaan gooien, laat het zich van z'n mooiste kant zien, moet het gesloopt worden.

Vanmiddag struinde ondergetekende een uurtje door het lege en verlaten gebouw heen. Wat een geschiedenis ligt hier! Wat is er geleefd en gestorven, wat is er geleden, feest gevierd, gewerkt, gelachen en gehuild. Het roept associaties op met het nummer zing vecht huil bid enz. van wijlen Ramses Shaffey.
Het resultaat van het uurtje struinen door Innersdijk kunt u een dezer dagen tegemoet zien. Voor een zelfverklaarde Beijumwatcher was het genieten geblazen, hij kwam op plekjes in de wijk, en hij zag uitzichten, die hij nog nooit had gezien.
Na het verlaten van het gebouw fotografeerde hij de keet voor de ingang die u links op de foto ziet. Een beveiligingsman vertrouwde uw blogger toe dat het gebouw zeer goed zal worden beveiligd tijdens de jaarwisseling. Binnen in het gebouw wordt gewaakt en beveiligd. Maar ook buiten, in vier schaftketen rond het gebouw zullen beveiligers morgenavond en nacht in de gaten gaan houden of er ontoelaatbare zaken gebeuren, ja of nee.
Het zal feest worden op Plein West. Maar niet op een cynische manier op Plein Oost. Het oude, statige en terminale gebouw Innersdijk zal een waardige en respectvolle laatste jaarwisseling gaan beleven.
Update 21.38 uur: Uit betrouwbare bron weet ondergetekende dat er vanuit een gedeelte van het jongerencircuit in Beijum een gerucht rond ging dat 'er iets staat te gebeuren bij Innersdijk' tijdens de komende jaarwisseling. Dit was de reden voor het inschakelen van een beveiligingsbureau.
Lees ook morgen in de papieren versie van Dagblad van het Noorden een artikel over de komende jaarwisseling in de grootste wijk van Groningen.

1 opmerking:

michel zei

Mooie foto! Hier kan terecht weer eens gesproken worden van "groenste wijk".
Maar al met al toch triest dat een gebouw na een goede 25 jaar al niet meer geschikt is voor zijn functie en alweer gesloopt moet worden. Je hebt de laatste dagen van Innersdijk prachtig vastgelegd in woord en beeld!