woensdag 21 december 2011

LIEFDESCIRCEL EN MANTRA'S ZINGEN

 (Ingezonden)
Rondom Kerstmis organiseert spiritueel centrum Shanti Niket een meditatie-avond, en ook kan er een potje mantra zingen gedaan worden. Shanti Niket zit aan de Heratemaheerd.
CIRKEL VAN LIEFDE MEDITATIE:
De hele wereld is doortrokken van liefde. 'De wereld' in deze betekenis is niet alleen de vorm, maar ook de mensen. Wij zijn allemaal belichaming van liefde. We hebben natuurlijk ook andere kwaliteiten, maar ieder van ons heeft liefde. In deze wereld is er niemand die het helemaal niet bezit. Het is de magneet die iedereen aantrekt. Die magneet is in ieder van ons aanwezig. Als mens ben je met een enorme liefdeskracht begiftigd zoals geen enkel ander levend wezen. Als je anderen liefhebt zoals je jezelf liefhebt, zullen zij op hun beurt jou liefhebben. Liefde is het primaire gevoel van de mens. Alle andere gevoelens stammen daar van af. En het wordt gedragen door vertrouwen. Waar vertrouwen is, is liefde; waar liefde is, is waarheid; waar waarheid is, is vrede. Je hoeft niet ergens anders op zoek te gaan naar vrede. Het is binnenin je. Je bent een schatkamer van waarheid en liefde en vrede. Als je die schatkamer deelt met anderen ontstaat verbondenheid en eenheid: een draad kun je met twee vingers breken, maar als een groot aantal draden met elkaar een weefsel vormen, dan is het sterk.
Kerst is een tijd dat we ons hiervan nog meer dan anders, bewust kunnen zijn.
Door de CIRKEL VAN LIEFDE Meditatie willen we dit bewustzijn verdiepen.
Voor de meesten van ons geldt, dat als we onze ogen dicht doen en naar binnen kijken, ons meteen 2 dingen opvallen: donkerte, en een eindeloze stroom gedachten die voortkomen uit onze gewoonte om voortdurend energie te geven aan ons denken. Om meer licht in het innerlijke donker te krijgen is er contrast nodig. Net zoals we de contrastknop op het tv-scherm gebruiken om het beeld scherper en helderder te stellen, zo doen we dat ook in deze meditatie. Door een contrast te creeeren tussen je hart wanneer het gesloten, donker en doods is, en wanneer het volledig open, ontspannen en liefde en licht uitstralend is, wordt er een sterke impuls voor innerlijke bewustzijn geschapen. In het derde stadium waar rust, ruimte en overgave zich verder verdiepen, begint een subtiele energiestroom moeiteloos via je handen en armen door je hart te circuleren. Een cirkel van liefdevolle energie ontstaat, een Cirkel van Liefde.

Het is een meditatie met tweetallen. Je kunt dus eventueel je partner meebrengen maar dat is niet noodzakelijk.
Ook organiseert Shanti Niket samen met de Veenclub (www.veenclub.nl.) een kerstavond mantra’s zingen met muzikale begeleiding en muzikale omlijsting van het singer-songwriterstrio Hearing Aid (Sander, Roland en Folkert).
Er zijn woorden die we dagelijks gebruiken zoals bijvoorbeeld onze spreektaal en er zijn woorden met een bijzondere klank en resonantie en een metafysische betekenis. Een mantra is een woord of een woordcombinatie met een mystieke inhoud, met magische klanken en woorden die je kunnen beschermen, bevrijden of helen. Het woord mantra komt uit het Sanskriet en is een combinatie van de woorden manasah (geest) en tra (bevrijding). Door het veelvuldig herhalen van de mantra worden hindernissen weggenomen waardoor innerlijke rust ontstaat. Het zingen of chanten kan je helpen te ontspannen, meer je hart te openen en het voortdurende denken in jezelf te stoppen. Er is geen verklaring voor de mystieke werking van mantra's, maar iedereen kan ervaren wat het herhaald zingen van deze prachtige klanken (meestal in het Sanskriet, maar ook in het Hebreeuws, Engels, Egyptisch, Indiaans, Arabisch etc.) teweeg brengt aan harmonieën in ons fysieke lichaam en ons bewustzijn. Door het zingen van of luisteren naar mantra's kun je de helende kracht ervan laten inwerken op jezelf, op anderen en op de aarde.

Tijdens de pauze en na afloop is er glühwein, koffie en thee met traditionele kerstkoekjes. De avond duurt tot circa 22.30 uur.
WANNEER?
-CIRKEL VAN LIEFDE meditatie op donderdag 22 december, aanvang 19.15 uur

-MANTRA'S ZINGEN op zaterdag 24 december, aanvang 19.30 uur
KOSTEN?
CIRKEL VAN LIEFDE meditatie € 5,00

-MANTRA'S ZINGEN € 7,50

Geen opmerkingen: