vrijdag 26 juli 2024

JACQUES D'ANCONA LAS OOIT VOOR IN BEIJUM

 In 2012 las hij voor in de Beijumkorf, dit in het kader van het voorleesontbijt. 

Samen met maatje Arno van der Heyden.

Zie nog eens dit bericht Foto komt uit dat bericht.

Vandaag overleed Jacques d'Ancona op 86 jarige leeftijd. Een verlies voor (journalistiek) Groningen. Onderstaande video is ook op de dag van het voorleesontbijt gemaakt, tijdens de eerste minuut stelt de blogger hem wat vragen. Prettig contact, net als met Arno,

Gewoon benaderbaar. Sympathiek. Een mooi mens is niet meer. De blogger is hem dankbaar voor ruim een half uur prettig gesprek dat hij ooit met hem had in Stad,. 

Mooi mens. Een lief mens is heengegaan.

Zie NOS.NL

STOEP EN FIETSPAD BLOKKEREN I.V.M. WERKZAAMHEDEN


 Nood breekt soms wet.

Stel je hebt  een klus te doen langs de wijking van Beijum, bijvoorbeeld iets met internet of elektriciteit, waar moet je dan de benodigde auto's neerzetten? 

Foto, Blogger reed een paar dagen geleden met een busje langs een dergelijke situatie.
Emingaheerd, vlakbij de afslag naar WinkelcentrumBeijum.

Geen probleem. Maar ja...een scootmobiel? Een rolstoeler, of met de fiets? Dat wél een probleem.

donderdag 25 juli 2024

DE TUINSLUIPER IS INGEREKEND

 

De wijkagenten melden via Instagram:

Vanavond is een verdachte aangehouden die verdacht wordt van meerdere insluipingen in onder andere Beijum!! Dank allen voor het doorgeven van informatie en de meldingen. Het onderzoek gaat nu verder naar de betrokkenheid van deze man bij de vele aangiften.

Screenshot uit een webcamvideo op Whattsapp Alert Beijum.

GRATIS ZOMERACTIVITEITEN VIA CHECK050

 Gratis iets leuks doen in de vakantie?  

(Ingezonden bericht)
Blijf jij thuis deze zomer? Dan is er voor jou genoeg te doen in Groningen! In alle wijken zijn activiteiten waar je vaak gratis aan mee kunt doen. Een theatervoorstelling, knutselen of een survivalparcours? Er is van alles mogelijk. Check check050.nl/ voor de activiteiten in jouw wijk en bekijk dit filmpje voor een impressie van vorig jaar.

Extra korting met de Stadjerspas
Ook de Stadjerspas heeft een goed gevuld zomerprogramma vol met uitstapjes, pretparken en andere leuke activiteiten. Speciaal voor iedereen met een smalle beurs.  
Nog meer extra’s!
Via de website datgeldtvoormij.nl van De VoorzieningenWijzer kun je zien of je recht hebt op nog meer extra’s en regelingen.

DE BLOEMETJES EN DE BIJTJES

'Er wordt wel eens denigrerend gedaan over bloemetjes en bijtjes. Of over rozengeur en maneschijn. Onterecht. Er is genoeg ellende in de wereld terwijl er zoveel moois is te zien, te fotograferen en over te schrijven.'

Foto + tekst: lezeres die anoniem wenst te blijven vanuit haar voortuin.
 

woensdag 24 juli 2024

ONDERZOEK NAAR TUINSLUIPERIJ

De politie postte eerder op de middag onderstaand bedankje op Facebook.

Dit naar aanleiding van het bericht eergisteren over de activiteiten van een insluiper in de wijk

Zal politiewerk ingewikkeld zijn? Open bovenstaande link en lees dat de politie meldt dat bekend is wie de tuinsluiper is. Ook zijn er volop webcambeelden van.

Lees beneden: 'We zijn volop bezig met het onderzoek.' 
Raadselachtig wat er nog onderzocht moet worden....


 

WERKZAAMHEDEN BEIJUMERWEG IN VOLLE GANG

De weg op bepaalde plekken verbreden, toegankelijk maken voor autoverkeer (niet overal) én ook de oude historische waarde en vorm ervan behouden.

Voor de achtergrond van de werkzaamheden, het hoe en wat, lees nog eens dit bericht met doorverwijzende link.

Het opknappen van de Beijumerweg is bewust in de zomervakantie gepland. Over een week of twee drie zal de klus geklaard zijn. Op bepaalde plekken langs de lange en kronkelijke weg worden ook bloemen gepland.

Dank voor het opsturen van de foto's lezer!
 

dinsdag 23 juli 2024

UIT DE OUDE DOOS (502)



 Alweer vijftien jaar geleden werd in Beijum een theatergroep opgericht die door middel van een voorstelling huiselijk geweld aan de kaak probeerde te stellen. Happy Family heette het.

Na intensief oefenen werd er onder meer opgetreden in Hoogezand en in het toen nog bestaande buurtcentrum de Kleihorn aan de Fultsemaheerd.

De voorstelling in de Kleihorn werd opgenomen door Hilda Hofstra die er onderstaande video van maakte.

Mooie tijden, te zien is o.a. een jongere en gezonde wijkblogger met zijn vlinderstrikje voor die tegen zijn 'vrouw' tekeer ging. En andere Beijumers die met elkaar in de clinch gingen. Als spelers dan, zoals Joop uit het Centraal Wonen project en wijlen Dieuke als 'echtgenote' van ondergetekende.

Na de Kleihorn is er niet meer opgetreden. Geen idee of de voorstelling invloed heeft gehad op huiselijk geweld in de wijk. Waarschijnlijk niet.

COMMENTAAR BIJ HET SCHILDERIJ?

 
 
Het schilderij van Klaas Boter aan de zijkant van de gymzaal aan de Stoepemaheerd heeft een zijtitel gekregen, als variant op ondertitel. Zijschrift kan ook-onderschrift. Is het commentaar? Zie foto boven.

Sinds een maand of drie vier hangt de voluptueuze dame er. Zie nog eens hier

Maar die tekens ernaast. Thais? Chinees?
Wat moet je er van zeggen. In elk geval komt de juffrouw op het schilderij bepaalt niet gelukkig over. Dat dunne lijf correspondeert niet met het achterwerk. De dame oogt ook totaal niet verleidelijk, eerder afstotend. 
Dat is een kwestie van smaak. Maar grote kans dat de schepper van het kunstwerk zelf er het meeste van geniet.

Update 12.25 uur. Lezer stuurde als reactie de rechter afbeelding op. Een Boter elders in Stad. De tekst ernaast verfraait het schilderij bepaalt niet.

maandag 22 juli 2024

BEIJUM IS EEN NATUURWIJK


 
Beijum is een natuurwijk. Is vaker gesteld, maar soms komt deze Beijumwatcher dingen tegen die dat weer onderstreept.

De planten, bloemen en wat onkruid wordt genoemd groeien in het voorjaar en in de zomer vaak door de straatstenen heen.

Zie nog eens het bericht met video uit 2017

Bovenste foto, een stokroos dreigde het loodje te leggen nabij een parkeerplaats in de Froukemaheerd en lag bijna plat op de grond. Een natuurwijk-bewoner kon dat schijnbaar niet aanzien en gaf de gevallen bloem een ondersteunende spalk. 
Als dat geen liefde voor de natuur is...

Andere foto, de gratis en door de straatstenen gegroeide stokrozen in de Wibenaheerd zien er in wezen mooier uit in vergelijking met het plantje gedoe dat in het vierkantje ernaast is gekocht en gepoot. 

De natuur schenkt Beijum veel mooie cadeaus.

INSLUIPINGEN IN TUINEN IN DE WIJK


Uit meerdere delen van de wijk komen
meldingen binnen over een man die tijdens nachtelijke uren door tuinen scharrelt, kijkend of deuren open kunnen, door ramen naar binnen kijken....  

Heel creepy allemaal.

De insluiper, er vanuit gaand dat het om een en dezelfde persoon gaat, is gesignaleerd in de Hylkemaheerd, de Fultsemaheerd, Heratemaheerd, Rensumaheerd en Scheltemaheerd.

Er werd ook een webcamvideo opgestuurd waarop de man te zien is. Die wordt niet op Beijumnieuws gepubliceerd, ga beter contact zoeken met de politie.

Het zou gaan om een getinte man.

Zie ook Facebook Whattsapp Alert Beijum.

Afbeelding van hier

Update 13.00 uur, van genoemde Fb account:



zondag 21 juli 2024

HET MOOIE VAN STARKENBORGHKANAAL

Als geboren Knoalster geniet deze blogger regelmatig  van het Van Starkenborghkanaal. 

Laatstgenoemde is écht een kanaal, en er staan geen huizen aan weerskanten ervan. 

Maar er varen ook schepen langs en er zijn ook bruggen.

Foto is onlangs vanaf busbaan Oosterhamriktracé richting Stad gemaakt. Op de achtergrond is eerst de gehavende Korrewegbrug te zien met daarachter weer de verderop liggende Walfridusbrug.

Beetje gezichtsbedrog, het lijkt net alsof de boog van laatstgenoemde brug bij de Korrebrug hoort.

Het kanaal oogt wat internationaal, alsof je het ook in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland tegen kunt koen.

Dat bord in het midden, deze blogger verondersteld dat de 500 staat voor de afstand naar de brug.

Even googelen op VHF 10. Te ingewikkeld om hier allemaal uit te leggen, het heeft te maken met marifoonkanalen

Op de voorgrond rechts zien we een stukje van het Simmeren terrein (onderste foto).

Blogger wordt mooi dromerig van het bekijken van de foto. Zin om weg te varen. Komt het bootje dat deze kant op komt hem ophalen? Waarheen dan?

KLEREN VERLOREN?


 Het verhaal erbij moet de lezer.zelf maar bedenken. Foto, Sibrandaheerd, in de buurt van het bruggetje maar het winkelcentrum.

Als dit, kleding op de foto, niet vanuit een tas, auto of iets anders is neergekwakt, dan zou dat kunnen inhouden dat iemand in zijn nakie door de wijk is gegaan.

Het plaatje werkt deze blogger op de fantasiehormonen, die hormonen bestaan niet echt, maar wel in fantasie. Kleren uittrekken en de bosjes induiken? Waarvoor dan?

Achter de bosjes loopt de Zuidwending....even gezwommen? Heet weer, frisse duik...
We zullen er nooit achter komen waarom die kleren er gedumpt zijn.

zaterdag 20 juli 2024

KARDINGEBULTRA TIJDENS TROPISCHE TEMPERATUUR


Het blijkt al voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden te worden. De vorige edities zijn deze blogger enigszins ontgaan. Vanmiddag werden foto's opgestuurd van hardloopwedstrijd Kardingebultra welke in de achtertuin van Beijum wordt gehouden.

Het duurde ongeveer een uur tussen dat bovenste foto werd opgestuurd en de rest van de afbeeldingen. Blogger dacht even of er een of andere muziekevenement bij de Kardingerplas zou zijn. Maar nee, de Bultra.

Zie onderstaande tekst van de Bultra. Toe maar, 24 uur rennen? Dan heb je ook geen slaaptent nodig. Maar wie houdt dat vol, 24 keer bijna 7 kilometer rennen met daarbij inbegrepen een stuk hoogte van de Kardingerbult?

Ten slot, het is deze blogger niet helemaal duidelijk waarom de Kardingerun verplaatst moest worden van de zomer naar de vroege herfst, het zal ermee te maken hebben dat de Bultstra minder schade aanricht aan de natuur.

Toe maar, rennen tijdens tropische temperaturen. Laat op de avond of in de nacht zal het prettiger zijn om te doen. Tussen de rondes door een verkwikkende en verkoelende duik in de Kardingerplas?

 
De Kardingebultra is de eerste achtertoen ultra op Gronings grondgebied. In recreatiegebied Kardinge, de achtertuin van de stad Groningen, hebben we een rondje uitgezet van 6706 meter, inclusief 32 hoogtemeters op de Kardingebult.
 
Het concept is simpel: je hebt een uur de tijd om dat rondje af te leggen. Sneller mag, langzamer niet. Na precies een uur begin je aan een nieuw rondje. Sta je niet op tijd klaar voor het volgende rondje, dan lig je uit de race.
 
We lopen maximaal 24 rondjes = 24 uur = 100 mijl. Uiteindelijk is er slechts één winnaar (m/v): degene die de meeste rondjes aflegt danwel degene die de snelste eindtijd noteert in het laatste (het 24e) rondje. 
Alle andere deelnemers krijgen een DNF (Did Not Finish) achter hun naam. Hoeveel rondjes kun jij in totaal afleggen?

https://www.steenboksport.nl/events/kardingebultra

KIPPEN GEDOOD BIJ DE WIERSHOECK

Ze lopen er al jaren vrij rond. Dat kan normaal gesproken op een boerderij. En dat is de Wiershoeck. Zie nog eens dit bericht

Zal het een kat zijn? Het zijn roofdieren, maar dat ze een kip te grazen nemen is nieuw voor deze blogger.

Tips? Hoe kunnen de kippen hier los blijven lopen?

Afbeeldingen via Fb Wiershoeck.



 

ZOMER IN EIGEN TUIN (5)



 Met mooi warm weer kleren, handdoeken en beddengoed buiten drogen, is toch weer anders dan alles in de droger te proppen.

Buiten drogen ruikt naderhand frisser, scheelt nog wat stroomkosten ook nog. Het ziet er ook gezellig huisvrouw-achtig uit. Zie foto's.

Over dat laatste, niet steigeren, in gezonde doen heeft deze blogger ook zijn huishoudelijke taken: boodschappen doen, vaatwasser in en uitpakken, stofzuigen, soms koken.

Wassen is voor hem verboden terrein nadat hij jaren geleden een keer verschillende kleuren kleding op negentig graden heb gewassen. Alles gekleurd en gekrompen. Was ordelijk vouwen lukt hem ook niet. Tja, ieder zijn of haar kwaliteiten.

Ziet er mooi bont uit zo in de hoogzomerse tuin. Compleet met een regenboog badhanddoek. Zou ook als vlag zijn te gebruiken.

Foto links rechtsonder. Lekker bier dat HJ. Het is weer barbecue-weer. Biertje hoort daarbij.

Het leven is goed in eig'n toene.

vrijdag 19 juli 2024

DE ZOMERVAKANTIE IS BEGONNEN


 De schoolpleinen en klassen zijn verlaten. De deuren zijn op slot voor een lange schoolvakantie.

Lang...het is voorbij voor je het weet. Dat geldt in elk geval voor volwassenen,voor kindeten kan zes weken een eeuwigheid duren.

Foto, laatste schooldag Het Palet.
Vakantie van 20 juli tot en met 1 september. 
Video beneden, laatste dag Dom Helder Camaraschool.


KIND OF HOND IN GEPARKEERDE AUTO? RAAM OPEN!


 Het is eindelijk weer zomer, richting dertig graden vandaag of morgen.

Foto, kijk zo doe je dat. Raampje van de geparkeerde auto open, want zo niet dan wordt het binnen gloeiend heet. Arme hond dan.

Bakje water bij de hand zou ook niet verkeerd zijn afhankelijk van de duur van parkeren.

Een beetje mens kan zich in een hond verplaatsen. De verhalen over op vakantie gaan en je huisdier langs de weg dumpen...gruwel.

Een kind in een afgesloten auto tijdens hitte is nog zo'n drama. Erger misschien omdat een kind belangrijker is dan een hond. 

Anders, het lijden zal in zo'n geval hetzelfde zijn.

donderdag 18 juli 2024

HET INNERSDIJK- TERREIN WORDT IEDERSWIJK



 Het hek stond open en het lint werd doorgeknipt.

Tegen drie uur vanmiddag was dat. Alsof de wijk riep: "Het is genoeg geweest, geen afgesloten stuk natuur meer in onze wijk, we pakken het terug en we maken er iets moois van.

En een vijftien tot twintigtal mensen liepen het terrein op waar tot ca twaalf jaar geleden verpleeghuis Innersdijk stond.

Het verhaal zal bekend zijn, Innersdijk, onderdeel van Zorggroep Groningen verhuisde naar Ten Boer en zou met verloop van tijd nieuw herbouwd worden in Beijum.

Dat werd hem niet en dat wordt hem waarschijnlijk ook niet meer. De wijk was jarenlang een natuurgebied rijker met hekken erom heen. Zie nog eens hier met verwijzende links

Maar vanmiddag was er dus een klein feestje. Niet dat het storm liep, de wijk liep er niet voor uit.

Zie de aankondiging van gisteren. Muziek, wilde bloemen, softijs, vlinders en gezelligheid....stond op de flyer.

Er werd een naam voor het terrein gekozen, het werd uiteindelijk Iederswijk.

Zie de foto's, linksboven speelt een muzikant. Rechts, zonde, wat moet dat nou achter hekken?

Beneden links en rechts, festiviteit bij het naast gelegen Melsema-gebouw/Heerdenhoes.

Wat deze blogger er van weet is dat de Zorggroep een jaar toestemming heeft gegeven om een invulling voor het terrein te realiseren. 

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar dit slaat natuurlijk negens op.

Niet bouwen betekent dat de wijk kan beslissen om invulling aan het terrein te geven. Slaat nergens op om over een jaar alles wat opgebouwd is of wordt weer te verwijderen en gewoon weer een hek te plaatsen.

Er bestaat zoiets als eigendomsrecht. Het terrein is zoals gezegd van Zorggroep Groningen. Maar die rechten worden verspeeld als het jaren braak ligt met hekken eromheen. 
Dank voor het opsturen van de foto's.


EINDE SEIZOEN BARBECUE VOOR VRIJWILLIGERS



Trouwe vrijwilligers, ze worden schaarser en schaarser.

Kijk maar eens naar de komende Spijker en Spelweek (Timmerdorp Beijum) waar ze schreeuwen om vrijwillige medewerkers

Reden te meer om de vrijwilligers die wel actief zijn in de wijk eens in het zonnetje te zetten.
In het zonnetje zetten werd gisteren eind van de middag een barbecue aanbieden. Enkele tientallen vrijwilligers kwamen erop af.

Van de kingloopwinkel, de buurthuizen, wijkkrantredactie, Beijum Tv en meer.

Locatie, in maar vooral buiten voor het Heerdenhoes. Met uitzicht op Plein Oost. Op de linker foto staat (vaste) medewerker voor het Trefpunt en het Heerdenhoes, Ricardo Mulder. Hij heette tegen 17.00 uur iedereen welkom.

Daarna ging het los, vlees, halal producten, dikke schalen met salades, flesjes bier, het ging er allemaal goed in bij de aanwezigen.

Terecht, vrijwilligers zijn het goud van de wijk. 

woensdag 17 juli 2024

ALLE NAMEN ZIJN NOG NIET VERDWENEN



Foto's zijn ingezonden door Fronczek Fotografie en Film.

Met de opmerking: 'Alle namen zijn nog niet verdwenen.'

Dit naar aanleiding van het blogbericht van eergisteren waarin stond dat de naam Meins van de buitengevel van de AH is weggehaald.
Zie nog eens hier

De naam op de foto's die binnen zijn gemaakt zal naar verwachting spoedig worden verwijderd.

Deze blogger heeft zich voorgenomen om niks negatiefs over de vertrokken voormalige eigenaresse te schrijven. Dat is ook al genoeg gebeurd via de reacties op Beijumnieuws en het aanverwante Facebook-account. Te gemakkelijk, publiekelijk iemand trachten te beschadigen.

Hij vraagt zich alleen één ding af. En dat is waarom de eigen naam zo pronkerig overal moest worden aangeplakt.

Maar goed, de relikwieën markeren de overgang naar een nieuwe tijd voor AH Beijum. De verandering heeft even tijd nodig.

MORGENMIDDAG BIJEENKOMST INVULLING INNERSDIJK-TERREIN


Erg laat ingezonden (vandaag) maar beter laat dan nooit.  Afgelopen maart werd het plan om groene ideeën voor het al tien jaar braakliggende Innersdijk-terrein in te brengen gepubliceerd.

Zie nog eens dit bericht. Mogen is er een bijeenkomst op het terrein. De eerste stap naar?

Uitnodiging: Tijdelijke wijkplek Innersdijk Beijum verwelkomt bewoners

Op donderdag 18 juli om 15:00 uur nodigen we alle bewoners van Beijum van harte uit bij het terrein van Innersdijk, naast het Heerdenhoes wijkcentrum op Winkelcentrum Oost, voor een speciale bijeenkomst. Deze gebeurtenis is een belangrijke eerste stap naar het creëren van een tijdelijke ontmoetingsplek voor de hele gemeenschap.

Dit initiatief heeft als doel een levendige plek te realiseren waar bewoners van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en samen inspirerende activiteiten kunnen organiseren. We zijn erg enthousiast over de kans om opnieuw een ruimte te bieden waar buurtbewoners samen kunnen komen en gezamenlijk aan projecten kunnen verwerken.

Programma:

*Welkomstwoord door Felix Hirmann, gebiedssecretaris Oost bij gemeente Groningen

*Muzikale omlijsting door stadstroubadour Otto Teppema

*Openingshandeling door Renate Pool van Duurzaam en Groen samen met bewoners

*Gezellige bijeenkomst waar ook de verschillende mensen van het voorbereidend comité en wijkbewoners aanwezig zullen zijn.
.
Laten we samen bouwen aan een bruisende plek voor onze gemeenschap. Uw aanwezigheid en steun zijn van onschatbare waarde voor het succes van dit project!

SPIJKER EN SPELWEEK GAAT DOOR (nog wel vrijwilligers gezocht)

De afgelopen jaren altijd een probleem.  Vrijwilligers vinden om de Spijer en Spelweek (Timmerdorp Beijum) tijdens de laatste week van de schoolvakantie door te kunnen laten gaan.

Knap, het feest gaat dit jaar weer door. Maar vrijwilligers....waar zijn jullie?

Vorig jaar dag 1Dag 2 en Dag 3

 

dinsdag 16 juli 2024

KEES HEEFT EEN NIEUWE ACCORDION




 Een stralende Kees Haring van het Zwaaihuis op de bovenste foto. Samen met de initiatiefneemster die via een crowdfunding heeft bewerkstelligd dat hij een accordeon kon kopen. Lise is denaam.

Zie voor de aanleiding van dit alles het bericht van enkele dagen geleden.

Vertel Lise!

Vandaag ben ik met Kees van het zwaaihuis naar naar Leek gereden, naar muziekhuis Da Capo. Daar was namelijk een tweedehands accordeon te koop, bijna identiek aan degene die Kees had gehad.
Muziekhuis Da Capo is eigenlijk gesloten op maandag, maar na het verhaal van Kees, was er geen moment twijfel, we mochten langs komen. Kees opgehaald en met groot genoegen het accordeon bespeeld, beluisterd en gekocht, van het geld wat we met z'n allen verzameld hebben. Van Da Capo kreeg hij er gratis nog een mooie koffer bij!
Zowel Oogtv als rtv Noord belden ons terwijl we op missie waren, alsof ze het konden ruiken! Ze waren daarna graag langs gekomen om Kees te interviewen en filmen. Maar Kees vond het (volkomen terecht) wel goed zo. Genoeg aandacht gehad. Nu bijkomen van deze happening en genieten van de accordeon die weer op de plek is waar die wezen moet!
En zo wordt het gedane onrecht van twee jaar geleden weer een klein een beetje geheeld. Dank aan een ieder die daaraan heeft bijgedragen. Door te storten of te delen, of het hem te gunnen, alle beetjes helpen! Het geld wat nu nog binnen komt en het rest bedrag wat over is, na het kopen van de accordeon, krijgt Kees als zakcentje. Als je je bedenkt dat naast zijn accordeon ook zijn saxofoon, telefoon en veel geld gestolen was, en dan hebben we het nog niet eens over de impact die het heeft gehad, dan is dat hem ruimhartig gegund!

UIT DE OUDE DOOS (501)

Vlak voor de laatste jaarwisseling overleed hij als gevolg van alvleesklierkanker.
Groningen liefhebber en historicus Beno Hofman. 

Hij werd bekend door zijn gedegen en soms humoristische bijdragen aan lokale en regionale RTV-zenders, waarvan sommige ook nationale en internationale erkenning kregen. Daarnaast verzorgde hij historische publicaties en rondleidingen.

Hij was ook ooit in Beijum. En misschien wel vaker dan één keer. Zie de screenshot uit onderstaande video.
Een markante man met liefde voor de Stad. Helaas te vroeg (69) heengegaan.

Foto, en dus videofragment: Beno voor de ingang van de Boerderijum.  Op de achtergrond staat rechts 't Trefpunt. Op deze plek in Beijum stond vroeger een borg. 

Wel eens van Frederik Koenders van Helpen gehoord?


Video is ruim twintig jaar oud.