dinsdag 28 februari 2017

UIT DE OUDE DOOS (318)"Uit betrouwbare bron hoorde ik dat de gemeente nu van plan is onderdelen uit de Boerderijum te verplaatsen naar het Stadspark. Daar kunnen goede argumenten voor zijn. En misschien is het wel heel goed als het leuke natuurmuseumpje verhuist. Maar wat doen we dan met de Boerderijum? Ik mag toch hopen dat het huidige college zich constructief opstelt. Een probleem oplossen door elders een probleem te veroorzaken is helaas geen uitzondering. Ik hoop maar dat ze op de Grote Markt iets geleerd hebben."


Als een iemand uit Beijum betrouwbare informatie uit het Stadhuis weet los te peuteren is het Arjan de Rooij wel, hij was immers jarenlang fractievoorzitter van de PvdA op het Stadhuis en hij heeft er zijn contacten nog.

Lees zijn laatste column, Over de Rooije, in de laatste wijkkrant genaamd De Beijumer, zie afbeelding rechts, klik groter.

Tijdens de jaarwisseling van 2001 op 2002 brandde de oude Boerderij af.
Na jarenlang knokken door het herbouwcomité werd de Boerderijum in 2009 feestelijk geopend. Zie dit en dit bericht, inclusief video's. Op Youtube staat een video over de renovatie van het in stand gebleven hoofdgebouw.

Ruim 7000 mensen hebben destijds hun handtekening gezet voor de herbouw van de Boerderij. Idyllische  plannen over een theeschenkerij, en Natuurmuseum en terras en speeltuin ten spijt, afgezien van themadagen bleef het overwegend rustig op de Boerderijum, zie nog eens dit bericht

Worden er nu vanuit de gemeentepolitiek pogingen ondernomen om langzaam aan de stekker uit het project Boerderijum te trekken?
Mocht het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu daadwerkelijk naar het Stadhuis gaan verhuizen, dan zal het nog rustiger worden, want vooral tijdens druk bezochte themadagen (egeltjesdag, etc.) bracht deze ruimte in de Boerderijum nog de nodige aanloop. Dat zou uiteindelijk de doodsteek kunnen zijn.

Beijumnieuws zal de eventuele ontwikkelingen in de gaten blijven houden.

ALL YOU NEED IS LOVE AND A DOG

Alles wat je aan liefde nodig bent is die liefde, maar doe er ook maar een hond bij.

Er bestaan kussens met de tekst die we op de foto zien, kopjes, t-shirts, bordjes. All you need is love and a dog.
Bord is gespot in de Froukemaheerd. Het kan niet anders, of hier woont een hondenliefhebber. Honden zijn onvoorwaardelijk trouw en loyaal, en dus liefdevol.
Maar er zijn meer bordjes in de handel: All you need is a horse, a cat, a....noem maar op.

Ieder zijn ding, maar All you need is love and health, zou ook niet verkeerd zijn. All you need is love and a million euro...

In armere landen zou je andere teksten aantreffen (daar zijn deze borden vast niet verkrijgbaar, want niet iedereen kan zo'n ding bord daar betalen): All you need is love and education, love and food, love and clear water, love and a friendly goverment, love and a house, love and peace...etc.

ONDERTUSSEN IN DE KRINGLOOPWINKEL (3)


Mogen de dames (vooral) en heren (enkele) tussen de werkzaamheden ook even pauzeren? Het is dan wel vrijwilligerswerk, maar een moment van rust en ontspanning hoort daar ook bij.

Zie afbeelding boven. Thermoskan met koffie, een met thee, mandarijntjes. Zo trof ondergetekende gistermiddag vijf medewerksters in de kringloopwinkel aan de Claremaheerd aan. Aan het hoofd van de tafel, aan de kant van de fotograaf, zat ook een man, niet zichtbaar op de foto, maar de dames waren in alle opzichten dominant aanwezig.

De Beijumblogger brengt regelmatig wat in wat hij of zijn huisgenoten niet meer nodig hebben, ook dit keer werden de ingebrachte kleren en opmaak-spullen met blijdschap ontvangen.

Na de pauze werd er weer gewerkt. Zie afbeelding links, wie zegt dat dames beter niet aan houtbewerking kunnen doen?

Foto rechts, nog voor een prikkie een rollator nodig dames heren op leeftijd?

Foto beneden, boeken sorteren behoort onder anderen tot de werkzaamheden in een kringloopwinkel.
Ondergetekende sprak er nog een tevreden klant: "Weet je dat je hier ook een bestelling kunt doen en wat laten maken?"
Kastjes, stoelen, houten attributen, je kunt het inderdaad allemaal laten maken in de enige en echte kringloopwinkel die Beijum rijk is.

Het is door de week een der gezelligste en tevreden stellende plekken in Beijum Oost. Vrijwilligers die blij zijn met hun baantje en met hun collegiale contacten, mensen die blij zijn dat je er overbodig geworden spullen kwijt kunt, en zeker ook tevreden klanten die voor een zacht prijsje iets leuks op de kop hebben getikt.


BALUSTRADES ROND PLEIN OOST WORDEN SCHOON GESPOTEN


Ze zien er niet uit en geven Plein Oost letterlijk en figuurlijk een grijze uitstraling. Maar als ze smerig zijn zien ze er extra desolaat uit.

Smaken verschillen, maar die grijze balustrades rondom Plein Oost beuren de 'huiskamer van Beijum' niet op, daar is eigenlijk geen discussie over mogelijk.

Had ze een mooie groene kleur gegeven, of blauw of oranje voor mijn part. Maar grijs..

Zie bovenstaande afbeelding. De bovenste rij is gedeeltelijk door een mannetje in een hoogwerker met een hogedrukspuit schoongemaakt.

Dat lijkt beter. Maar dat grijze...de blaadjes moeten maar gauw aan de bomen gaan groeien.

maandag 27 februari 2017

GROOT ALARM IN DE HOLMSTERHEERD


Brandweer en politie waren in de vijver op zoek naar een jongetje.

Politie, ambulance en brandweer rukten vanavond tegen half acht massaal uit naar de vijver in de Holmsterheerd alwaar sprake zou zijn dat een jongetje er in het water zou zijn gegleden.


Daar aangekomen zag de Beijumblogger een redelijk grote mensenmassa om de vijver heen verzameld en er liepen mensen van de politie of brandweer door de vijver, met als doel een mogelijke slachtoffer zo spoedig mogelijk te kunnen traceren.

Een ambulance-bed stond panklaar om een mogelijke slachtoffer zo spoedig mogelijk op neer te kunnen leggen. Linten werden om bomen gespannen om het gedeelte waar de ambulance stond af te schermen.

Ondertussen hoorde de blogger agenten zeggen dat er een afgesloten fiets vlakbij de vijver was gevonden wat er op zou duiden dat er waarschijnlijk helemaal niemand in de vijver was gevallen cq gegleden.

Uiteindelijk blijkt het allemaal loos alarm te zijn geweest. Zie foto links midden, Mister 112 Groningen, Martin Nuver was ook aanwezig.
De vijver was door de agenten uitgekamt, er lag gelukkig niemand in. De linten werden weer verwijderd en het publiek ging huiswaarts.
Klik de foto;s groter.

Brandweer Groningen twitterde, en Groningerweg moet natuurlijk Holmsterheerd zijn.:

http://app.112-nederland.nl/Detail/12493452/nederland/Groningen/Holmsterheerd:
Tijdstip
  • maandag 27 februari 2017 - 19:24:10
  • Melding
    Persoon te water 011810 011834 011871
  • Originele Melding
    P 1 Persoon te water Holmsterheerd 71-79 Groningen 011810 011834 011871
  • Prioriteit
    Spoed (P 1)
28 minutes ago
Update 22.01, er gaan verschillende versies de ronde, het zou om een kind gaan, het zou om een volwassene gaan en het zou gaan om een kind die een valse melding zou hebben gedaan. Op 112Groningen staat dat er een kinderfietsje is aangetroffen. Hoofdzaak is, er is geen slachtoffer.

COLUMN UIT LEWENBORG (41)


De weercodes. Alarmfase of sensatie?

De codes vliegen je regelmatig om de oren, net als de harde wind van afgelopen week. Het was op een donderdag. Weeralarm, code geel en oranje waren aan de orde. Voornamelijk in het zuiden en midden van het land. Het schijnt dat niet iedereen naar die kleuren luistert, anders hadden er niet zoveel ongelukken gebeurd lijkt mij.

Mensen worden licht allergisch van al die codes. De treinen en bussen rijden bij voorbaat al minder. Mensen balen daarvan en nemen de auto in plaats van de trein of de bus. Nou ja, die code nemen we maar met een korreltje zout. Wij mensen zijn namelijk kudde dieren…Als de buurman gewoon de weg op gaat met zijn VW bus, dan kan ik toch niet achterblijven zullen vele mensen denken. Het zal wel wat meevallen met die codes.

Vliegtuigen stijgen niet op. Complete chaos op Schiphol. Mensen moeten wachten, wachten en nog eens wachten. Het is algemeen bekend toch, dat wij Nederlanders niet zoveel geduld hebben? Dan landt er een vliegtuig naast de landingsbaan en iedereen is in rep en roer. Ja, die code oranje was dus niet voor niets uitgeroepen. 
Vrachtwagens schaarden op de snelwegen. Logisch eigenlijk ook, wie gaat er nu met een lege trailer over een hoge brug met zo’n waarschuwing als code oranje? Nou? Juist ja, degenen die zich er niets van aantrekken. De diehards! Wel spelen ze met het leven van hun zelf en andere weggebruikers. De trailers zijn als speelballen voor de wind en dus levensgevaarlijk.

In het noorden viel het allemaal reuze mee met de storm, de wind draaide zo rond half zeven in de avond en ging liggen van een zuidwest 9 tot een noordwest 5. Weinig ravage hier. De totale schade van deze storm, die zelfs een naam mocht hebben heeft voor een schade gezorgd in heel Nederland die net onder de 10 miljoen euro bleef. 10 miljoen, jee wat een geld. Uit welk potje wordt dat betaald denk ik dan. Oh ja, daar zijn verzekeringen voor. Is ook zo, de premie zal wel gauw weer oplopen. ‘Doris’ zo is de storm genoemd hier in Nederland, lagedrukgebieden hebben mannelijke namen. Hogedrukgebieden zijn vrouwelijk en dan had ie misschien Dorethea geheten. Neemt niet weg, dat we er weer mooi klaar mee waren met die Doris.

De enigen die plezier aan deze storm hebben beleefd waren de wandelaars op de stranden, daar was je dan ook redelijk veilig. Weinig kans dat je een dak of een omgewaaide boom op je kop zou krijgen. Lekker hangen in de wind, wat een plezier kan je dan hebben. Zo maakte een kitesurfer ook even gebruik van de storm en maakte een sprong van wel 22,4 meter hoog. Nog nooit eerder heeft er iemand aan de Nederlandse kust zo hoog gesprongen.

Was deze februaristorm toch nog ergens goed voor.

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

BALKONEIGENAREN HOUDEN OOK VAN VOGELS

 Niet alleen tuinbezitters helpen de vogels het laatste eindje van de winter door, er zijn ook balkon-eigenaren die de gevleugelde vrienden willen ondersteunen.

De ondersteuning vanuit de tuin zagen we onlangs, zie nog eens dit bericht
Maar zie aan, foto, op een balkon in de Froukemaheerd, dijkwoning, hangt wat moois voor de vogels aan een stok. In elk geval wat te eten, de blogger kon niet zien of er ook een huisje hing waarin de beestjes kunnen schuilen.

Helemaal niet gek dat er vanaf de balkons ondersteuning aan vogels wordt gegeven, de bewoners ervan staan dan wel qua hoogte iets verder van de natuur af in vergelijking met de mensen die op de grond wonen, ze staan wel weer dichter bij de vogels die in de lucht vliegen.

Zie de boom links. Een beetje vogel met inzicht organiseert daarin binnenkort een nest. Mooi kindertjes uitbroeden en tegelijkertijd af en toe naar de vlaggenstok vliegen om wat te eten te regelen.

SIETSE'S HULPEXPRESS IN TALKSHOW STAND VAN STAD


Opduiktv van Stand van Stad was vorige week in Beijum om opnames te maken van onze local hero Sietse. Zie hem nog eens met zijn Hulpexpress in dit bericht

Door allerhande technische problemen is de gistermiddag in het Groninger Forum aan de Hereplein opgenomen talkshow nog niet op OOG/TV verschenen.
Via internet en Youtube is de uitzending wel al te bekijken. De moeite waard om dit vanaf het begin te doen, maar voor degenen die alleen even Sietse en Bram Esser, rechts op de foto, in actie willen zien, schuif dan even door naar de 18e minuut.

Opduiktv was vorig jaar april ook in Beijum.

MAANDAGOCHTEND (304)

.

Als je je eerste plan, plan A, tot uitvoering hebt gebracht, volgt meestal datgene wat nog overblijft. We gaan over naar plan B. Als je A zegt moet je ook B zeggen

Zal dat het zijn wat de Partij voor de Dieren bedoelt?
Waarom irriteert de slogan van deze partij toch zo? Als een hond op een speelveldje gaat schijten, pak je het baasje aan. Dat moet plan A zijn, het mensenvolk aanpakken dat de dieren niet goed behandeld. Plan B betekent dan dat je boetes gaat uitdelen. Of zoiets. Of zal plan B een soort van assertiviteitstraining voor dieren zijn? Blaf naar de mensen, steek je klauwen naar ze uit, verscheur ze eventueel, vreet ze op. De macht aan de dieren.


Zie afbeelding boven. Plan B.
De Beijumblogger moet eigenlijk niet zo onaardig doen over een partij die dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. Maar die naam....Plan B. Klinkt een beetje als Geef Nederland terug aan de Beesten. Zoiets. Plan Beijum. Zullen we Nederland gaan B-Islamiseren?
Maar goed, alle flauwheid en gekheid op stokjes, er bestaat geen Partij voor de Krokussen. Terwijl die deze prille lentedagen toch echt aan alle kanten platgelopen dreigen te worden.

Zie afbeelding links. Afbeelding rechts is in een tuin in de Wibenaheerd gemaakt. Plan A, er zitten krokussen in de grond, plan B is dat ze nog moeten uitkomen.

Halverwege deze nieuwe week begint maart. De maand van de verkiezingen.
Sommige brulapen op social media verkondigen dat vanaf 15 maart alles anders zal worden in Nederland. Er bestaan mensen die hun leven van de politiek of van hun leider laten afhangen. Ik ben bang dat de brulapen vanaf half maart weer vier jaar lang gefrustreerd en bozig op Plan B gaan zitten twitteren en reaguren op allerhande internet-fora. Toch maar de Partij voor de Boze en Ontevreden Witte Mannen en Vrouwen oprichten? Of misschien kunnen de brulapen bij de Partij voor de dieren ondergebracht worden.

De krokusvakantie is voorbij, de kinderen gaan weer naar school.
Zwevende kiezers, aardse krokussen in de klei. Maart zal zijn staart weer gaan roeren.

Een gezonde week toegewenst. De rest is allemaal maar plan B.

zondag 26 februari 2017

SOCIAAL VUILNIS IN BEIJUM (31)Beijumers waren de afgelopen weken weer lief voor de minder bedeelden, de mensen voor een krappe beurs. Kijk lieve wijkgenoten, als u wil neem dit dan mee. Wij denken aan u.

Zie de afbeelding helemaal boven toch eens.

Wat er in de zak zit is niet bekend, misschien een partij mooie winterkleren? Maar mensen, wat een leuk kastje. En zo mooi in de lak. Gratis en voor niks. Wat een mooie hengsels! Chique hoor.


Zie afbeelding links. Je zult maar net een vloerkleed nodig hebben. En daar ligt ie voor het oprapen. Wat wonen er toch lieve mensen in Beijum.

De kerstperiode is al weer lang en breed voorbij. Zie rechter foto. Wat ligt daar tussen de boom en de container? Iets bruikbaars. Wat, is niet te zien. Maar wie het kleine en het onduidelijke eert, is het grote niet weert.

Wat ligt daar voor een stoeltje links midden? Ziet er gezellig uit. Voor kinderen? Zo maar voor niks. Neemt u maar mee. Wat wonen er toch aardige en sociale mensen in Beijum.


Ligt daar nog een tapijt? Alweer rechts. En wat zit er voor leuks in die zakken? En is dat een kaarsenstandaard naast het tapijt?

Bekijk de rest van de foto's. Ligt er iets van uw garing bij?

Bureaustoelen, vuilniszakken vol kleren.

Ligt daar op de benedenste foto een badje?

Klik de foto's groter om beter te kunnen zien wat gratis in de aanbieding is.

Het voorjaar nadert.

Graag zwemkleding, opblaasbare bootjes en zwemspullen langs de weg leggen. Bijna afgedankte barbecues?  Zwembadjes?

Kom op Beijumers, laat u van uw goede kant zien en gun anderen ook een prettige lente en zomer.

Update 0.00 uur, onderstaande afbeelding was nog vergeten, het lijken wel pillendozen links....verf, een kussen, een kinderbedje...

VAN WIE IS DEZE FIETS?


De fiets die afgelopen donderdag in de vijver  in de Holmsterheerd-vijver werd aangetroffen is op de kade getrokken. Zie eerst nog eens dit bericht.

Zie foto. Wie mist deze fiets? Staat op slot, het stuur staat gebogen en dientengevolge hangen de rem- en versnellingskabels er zielig bij.

Linksboven op de foto zijn de sporen van een vreugdevuur zichtbaar. Bijna twee maanden geleden. Wat je maar vreugde noemt, Maar dat is weer een heel ander verhaal.

EEN LEKKER HAPJE VOOR DE VOGELS


Ze zaten lekker te smikkelen, maar ze vlogen weg voordat de fotograaf zijn werk kon doen.
Was het een hamburger speciaal geweest? Een loempia speciaal? Of iets anders?

Gistermiddag fietste de Beijumblogger richting het voormalige schoolplein van de Doefmat, doordeweeks het parkeerterrein van Wij Beijum. Werknemers en bezoekers.
Daar zag hij twee vogels schranzen. Voorzichtig de smartphone op fotocamera zetten en er langzaam naar toe fietsen.

De gevleugelden wensten niet aan het feestje, een close-upp foto van de schranspartij, mee te werken.

Op het moment dat bovenstaande foto werd gemaakt vlogen ze net weg. Konden zij het weten dat ze profiteurs waren van aso's die hun etensresten op een bankje op het terrein van WIJ hebben laten slingeren?

Rare vogels in Beijum. In dubbel opzicht.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (20)

Over een paar dagen begint de meteorologische lente.

Maar dit heeft veel weg van de herfst. Zie foto. Zomaar een levende boom ergens midden in Beijum. De inhoud van het bruine zie je niet, maar het lijken wel broodjes knakworst. 

zaterdag 25 februari 2017

EVEN MET DE KINDERTJES BOODSCHAPPEN DOEN

"Ik ga even boodschappen doen. Zet mijn fiets maar op de foto, ik hoef niet."
De magische beleving van het meisje liep over in realiteitszin. Boodschappen gaan doen met je kindjes achterop de fiets. En tegelijkertijd heel volwassen aangeven dat je niet in beeld wil. Een mooie combinatie. Wibenaheerd, een paar dagen geleden,  vlak na het fotograferen van het huis met de bont versierde voortuin. Zie het bericht van gistermiddag.
Een zware tas aan het stuur en twee baby's achterop. Oefenen voor later.
Het zit er waarschijnlijk al vroeg in. Meisjes gaan moedertje spelen. Jongetjes voetballer, soldaat of politieagentje. Feminisme ten spijt, je moet gewoon erkennen dat er verschil zit tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht. Ook wat betreft maatschappelijke rollen en beroepen.

DE NATTE PERIODE IS WEER AANGEBROKEN


Er komen nog geen klachten uit de wijk binnen die doen denken naan de wateroverlast van een jaar geleden, maar het is wel erg vochtig en drassig in de wijk.

Een jaar geleden meldde lezeres Caro zich, haar schuurtje in de Bentismaheerd liep bijna onder, zie nog eens dit bericht En lees ook de reacties. Het Beijumerbos was een jaar geleden een moeras, zie nog eens hier

Ergens in het vorige voorjaar zijn afwateringsbuizen bij Centraal Wonen Bentismaheerd geplaatst. Een handige zet, want het overtollige water dat in de grond zit wordt zodoende mooi afgevoerd naar de sloot die langs de Beijumerweg loopt.

Toch wateroverlast in uw buurt? Beijumnieuws@ziggo.nl

LINKS OP CAMPAGNE IN LINKS BEIJUM


Beijum is net als de hele stad Groningen van oudsher een links bolwerk.
Maar het zekere wordt voor het onzekere genomen tijdens deze heersende campagnetijd.
Het SP-Klopteam en het wijkteam van Groenlinks gingen de afgelopen week langs de deuren in de grootste wijk van de stad Groningen.

Via Twitter. En de Beijumblogvger had tot nu toe nog nooit van een SP-klopteam en een wijkteam GroenLinks gehoord...
Komen CDA, D66, PVDA en ChristenUnie ook nog?

vrijdag 24 februari 2017

RECREATIEPARK KARDINGE (7)


Een kleurrijke winterdag.

Foto + tekst: Ester Mulder

ZOALS HET KLOKJE THUIS IN BEIJUM TIKT....Wat fijn om een huis te hebben. Beelden de bewoners van het huis dat we op bovenstaande foto zien uit.

Wibenaheerd, eergisteren. Schilderijen, gekleurde houten bloembakjes aan de muur, een gedecoreerde vuilniscontainer, een zonnetje aan de voorgevel, een klomp aan de zijmuur, en om het allemaal nog even duidelijker neer te zetten wordt de macht van het woord ook nog eens ingezet. Vijf witte letters vormen het woord THUIS

Even vragen aan de bewoners, mag er een foto gemaakt worden? Het antwoord verbaasde niet: prima, doe maar. Mensen die hun voortuin uitbundig versieren doen dat vaak ook om iets te laten zien. Trots en blij zijn met je huis.

De rockers van de Golden Earing schreeuwen het al decennia lang uit: Is's always good to be back home
Tom Jones brengt zijn liefde voor thuiskomen gevoeliger voor het daglicht, Green Green Grass of Home

Wat we op de foto zien is een THUIS op de nuchtere concrete klei van Beijum, maar thuiskomen heeft voor veel mensen ook vaak een diepere betekenis. Als iemand sterft wordt wel gezegd dat die naar huis gaat.
Spiritueel ingestelde mensen weten, je komt thuis als je vanuit je hart gaat leven. Elvis Presley zong ongeveer een halve eeuw geleden reeds Home is where the heart is

Wat een waardevol iets, een THUIS te hebben...miljoenen ontheemden op aarde (vluchtelingen) kunnen dat niet vertellen.

Er is maar één negatieve uitleg over dit in principe warme en koesterende onderwerp bekend. En dat moeten we maar nooit doen. Van een koude kermis thuiskomen.

EEN DIKKE MILIEUCONTAINER MET FIETSSLOTEN


Waarom dat die er staat is me (nog) niet bekend. Wel zie je (foto) dat ie het hele uitzicht van een woning beperkt en dat er een briefje voor de deur geplakt zit.

Maar eigenlijk doet dat er minder toe, ondergetekende vraagt zich alleen af hoe het kan dat zo'n bullebak van een rode container met een rode en een witte slot voor op de fiets is afgesloten.

Het gebeurt vaker dat naar aanleiding van een foto later ene bericht ontstaat, wellicht is dat hier ook het geval (Plein Oost Claremaheerd).

donderdag 23 februari 2017

ZONDAG WEER TALKSHOW STAND VAN STAD IN GRONINGER FORUM

Een gedeelte van de redactie van Stand van Stad: 
Van links naar rechts: Daphne de Bruijn, Maarten Praamstra, Richt Pander, Bram Douwes, Wabbesch Wabbesch, Annelies van Santen, Peter Michiel Schaap, Lieke van den Krommenacker

Is de Stad er de afgelopen maand achteruit of toch op vooruit gegaan?

Komende zondag is het weer zover. De enige echte talkshow van de stad Groningen steekt als het ware de thermometer in de haarvaten van de stad om de stand van zaken te peilen. Hoe staat het er voor in de leukste stad van Nederland? Nait best? Of? 
Beijumers, beleef het mee. Gratis en voor niks, Hereplein 73, daar waar jaren geleden een bioscoop zat.

Even niks geen Jinek, Humberto of DWDD. Groningen First. Met dank aan Trump.

Vanochtend fietste de Beijumblogger richting de redactieruimte van Stand van Stad alwaar de maandelijkse talkshow op OOG-TV werd voorbereid. Via de Korreweg en de Oosterhamrikkade belandde hij op een boot van Platformgras, thuishaven van Stand van Stad. Door de westenwind deed hij er wel twintig minuten over en al fietsend dacht hij: 'Wat een eind, hoort Beijum eigenlijk wel bij Stad?' Het zit er al jaren in, als Beijumers richting Grote Markt gaan verkondigen ze altijd: "Ik ga even naar de stad."

Als je ergens heen gaat ben je er niet. Natgeregend aangekomen stelde de blogger bij binnenkomst dat Beijumers zich niet altijd onderdeel van de Stad voelen. Een kippig antwoord volgde: "Aan wie ligt dat dan?"

Nou ja mensen, doe niet zo grachtengordel Groningen-achtig vanuit de hoogte zeg! Gisteravond werd in de landelijke talkshow van Jinek de vraag opgeworpen of deze late night show misschien al te hoofdzakelijk Randstad-gericht is. Is Stand van Stad in het verlengde daarvan ook overwegend binnenstad gericht? "Nee, we hebben aanstaande zondag een item over de Klusbus in Beijum."

Wat leuk, de Klusbus is al jaren niet in het nieuws geweest, zie nog eens dit bericht uit 2012
Foute boel. "Nee die niet." Een diepe zucht van de Beijumblogger, je moet mensen met Stadse Fratsen (titel gejat door Bram Hulzebos voor zijn Gezinsbode-column, update 2020) soms écht onderwijzen over wat er zich zoal in de buitenwijken afspeelt. Ze bedoelden niet de aloude klusbus maar Sietse en zijn Hulpexpress.

Nait soezen verder, de Stadjers proberen aansluiting te vinden bij een wijk als Beijum. En Beijumers zijn een trots volkje en doen al jaren niet meer mee met met het achterhaalde idee al zouden ze in een achterstandswijk wonen. Tien maanden geleden was OpduikTv reeds in de groenste wijk van Stad om een blogger te filmen en te interviewen. Nu is Sietse aan de beurt met zijn hulpvaardig karretje.

De dames en heren gingen even op de foto voor Beijumnieuws. Zie afbeelding boven."We gaan meer aandacht aan Beijum besteden, dat is een interessante wijk waar veel gebeurt en het hoort net als alle andere buitenwijken zeker bij de Stad."
Het voortschrijdend inzicht stemt tevreden.

Met de stormachtige wind in de rug was ondergetekende in ongeveer acht minuten weer thuis.

Mensen uit Beijum (de Hunze, Lewenborg, andere buitenwijken?), zin om aanstaande zondag naar Stand van Stad te gaan? Iedereen is welkom. Gratis. Maar wel even een kaartje regelen via Stand van Stad/ Groninger Forum Kom meebeslissen over de de stand van jullie Stad/Wijk. 's Avonds elk uur op OOG-TV.

(Niet op de foto: Martijn Rotgers, Bram Esser (krullebol) en Eva Magnuskova. De redactie wordt gevormd door het Groninger Forum, Platform Gras, Dagblad van het Noorden en OOG-TV)