zaterdag 30 juni 2018

EEN STRALEND BEIJUM40 FEESTJE OP PLEIN OOST


Plein Oost bruist vanmiddag van de energie. 

De wijk bestaat 40 jaar en dat gaan we vieren.

Met muziek, een kinderrommelmarkt, kraampjes van allerhande organisaties en instellingen, er valt wat te eten en te drinken en er is gezang.

Foto´s zijn tussen 13 3 en 13.30 uur vanmiddag gemaakt.

Foto boven, hmmmm, wat lekker. Waarvoor verkopen jullie dat dames?
"Voor Make a wish."
Kijk, feestje vieren en je tegelijkertijd inzetten voor ernstig zieke kinderen.

Foto links, de liefde mag niet ontbreken op een Beijum40 feestje, kom laten we elkaar zoenen en huggen.

Foto rechts, het is prachtig weer, erg zonnig en warm, en toch houdt de jonge dame die we op de rechter afbeelding zien een stok van haar kraam vast. "Het waait wel een beetje, als ik het niet vasthoud laat het los."

foto links, er staat ook een grote witte tent op het plein, hier geven gouden kinder-keeltjes het beste van zichzelf.

Wie wordt de Voice of Groningen?

Foto midden rechts, in verband met de warmte is het handig om een plekje in de schaduw te vinden voor de kinderrommelmarkt.

Er is van alles te koop, speelgoed, kleren, tasjes, hebbedingetjes.
Het lijkt een beetje op de Vrijmarkt op Koningsdag, vandaag alleen een beteje kleinschaliger.

Foto links helemaal beneden, twee bestuursleden van de stuurgroep Beijum40 geanimeerd in gesprek.

Ze hebben reden tot tevredenheid, je kon tegen 13 uur dan wel niet over de koppen lopen op Plein oost, maar het was gezellig druk.

Foto rechts beneden, politieke partij Stadspartij Groningen is ook aanwezig.

Rechts zien we Beijumer Jochem Atema, naast hem iemand uit Ten Boer ("Ten Boer en Haren gaan bij Groningen horen") en uiterst links staat Amrut Sijbolts, de voorman van de Stadspartij.

Beijumers kunnen ene flesje water bij deze kraam halen en ook opschrijven wat ze leuk vinden aan de wijk.

De Beijumblogger is het verdere verloop van de middag niet in Beijum aanwezig, wel maakt hij tegen middernacht nog een video over het eerste uur van het feest.

Foto's zijn welkom via Beijumnieuws@hotmail.com

En trouwens, u leest dit dan wel op uw computer of smartphone beste Beijumer, maar het is ook zeker de moeite waard om even die kant op te lopen of te fietsen....

ZOMER LANGS DE EMINGAHEERD (2)



Het wordt een hoog zomers weekend, temperaturen tussen de 25 en 30 graden.
Hoeveel mensen zullen vanmiddag over de Emingaheerd, of het fietspad ernaast, naar het Beijum-feest rijden of fietsen?

De natuur zal de komende weken op deze plek, foto boven, niet al teveel gaan veranderen is de verwachting.
Tijdens een herfst-serie zie je de bladeren langzamerhand verkleuren en vallen, in een winter-serie kun je een pak sneeuw of is verwachten en tijdens een Lente in-serie kun je de natuur zien opbloeien.

Maar de menselijke soort behoort ook tot de natuur.

Foto boven, kijk uit met oversteken in de bocht van de wijkring ter hoogte van de Isebrandtsheerd.

Foto links, je kunt niet elk moment een overzichts-foto maken, er dendert wel eens een bus of een vrachtauto langs.

Foto rechts, de andere kant op, richting het winkelcentrum en ook nog Emingaheerd. Bijna niet te zien maar er fietsten twee fietsers over de rijbaan. Niet even op bovenstaande kruispunt de oversteek nemen naar het fietspad dat in beide richtingen loopt maar binnendoor naast de auto's fietsen.

START THUISZORG ACTIE BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM




De marktwerking in de zorg is al jarenlang een grote ramp. Op de een of andere manier is 'de politiek' er jaren geleden akkoord mee gegaan om geld belangrijker te laten zijn dan het welzijn van mensen. Ondergetekende kan er over meepraten, op verschillende GGZ afdelingen ziet hij peesoneelskrapte i.v.m. o.a. bezuinigingen, daar waar de dames en heren bestuurders zich gemakkelijk een kwart miljoen per jaar laten uitbetalen.
Vanmiddag werd bij Winkelcentrum Beijum geprotesteerd tegen de verlammende marktwerking in de Thuiszorg.

Foto komt van een Twitter-account van SP-er Jimmy Dijk, de politieke partij die steevast actie voert tegen de eigen bijdrage wat betreft de zorgverzekering en de marktwerking in de zorg. Dijk schreef bij de tweet: 

Vandaag zijn we de volkspetitie voor 'Onze Thuiszorg zonder marktwerking' gestart. De komende maanden gaat de SP met veel Groningers in gesprek over thuiszorg zonder marktwerking, met vaste werk en geen eigen bijdrage. Ga naar en steun dit initiatief.
https://www.onzethuiszorggroningen.nl

vrijdag 29 juni 2018

RECREATIEPARK KARDINGE (66)



"Vanochtend was het erg druk, nu liggen veel kinderen even te slapen, een middagslaapje doen, maar het zal vanmiddag weer drukker worden."

Marleen Bos van SKSG vanmiddag tegen een uur. 

De zon stond en staat hoog aan de hemel en het was tijdelijk even rustig op Natuurspeelplaats Oerrr.

Het is nationale Modderdag, zie ook de gisteren gepubliceerde aankondiging met doorverwijzende links.

Een mooie aanleiding voor de mensen van SKSG om met kinderen naar een plek te trekken waar in elk geval zand (in dit geval klei) en water aanwezig is.

Er stond een gammele bont opgeschilderde caravan vlakbij een provisorisch aangelegde blote voeten-pad, zie afbeelding links.

Allemaal lekker primitief (in de positieve zin des woord) en dicht bij de natuur.

Natuurspeelplaats Oerrr is een verademing tussen de vele gecultiveerde speelplekjes in de wijk.
Die hebben natuurlijk ook hun waarde, maar even geen wipkippen, schommels, glijbanen en klim-dingen.

Bij Natuurspeelplaats Oerrr kunnen kinderen hun fantasie meer uitleven, het doet denken aan de tijd van vroeger, toen je nog zelf hutten ging bouwen en je in je eigen speel-gelegenheid voorzag.

De blogger wijdt teveel uit. Maar enthousiasme alom om Oerrr. En SKSG haakte daar vandaag prettig bij aan.

OEPS, VANMIDDAG DE VAN SAAI NAAR FRAAI-OPENING (Grijze saaie kastjes)


De Beijumblogger kan soms de ingezonden persberichten niet helemaal bijbenen.
Terzijde, dat het overgrote gedeelte daarvan niet wordt gepubliceerd heeft te maken met de vaak geringe raakvlakken met de wijk waar ondergetekende over schrijft. 

Maar goed, dit bericht had eerder online gemogen, vast te laat, en wellicht ligt half Beijum aan de Kardingerplas, maar toch even aandacht ervoor. Kunstenares Willy Koolstra stuurde begin deze week bovenstaande afbeelding + onderstaande tekst op.


Eerst even, de blogger betrapte Willy toen ze op driekwart april een saai en grijs kastje aan het beschilderen was.


Aanstaande vrijdag 29 juni gaat ons project Buitengalerie: van saai naar fraai feestelijk van start op Plein Oost bij de Wegwijzer om half drie met de onthulling van het eerst beschilderde kastje. Voorafgaand een spoken word van de artiest met eigen tekst, muziek met eten en drinken en vrolijk zijn. De eerste workshop met mensen van vrouwengroep Orchidee vindt maandag 2 juli plaats. Ik heb een poster bijgevoegd. 

MORGEN BEIJUM-FEESTJE OP PLEIN OOST


Als dat maar geen slecht voorteken is. Gisteravond reed de Beijumblogger via Beijum Zuid de wijk in en zag een treurig hangende flyer voor een bord dat langs de weg staat. Het logo van Beijum40 was nog net zichtbaar.

Geen idee of er bij de ingang van Beijum Noord ook nog zo'n bord staat. In elk geval is er echt alles aan gedaan om het Plein Oost-feestje onder de aandacht te brengen, Beijumnieuws, wijkkrant, huis aan huis-flyers, een bord langs de weg....

Het kan niet anders of het gaat redelijk druk worden morgen. Tenminste, als het weer een beetje mee wil werken. Niet dat er regen wordt verwacht, integendeel, het zal een hete en zonnige dag worden, maar met bloedmooi weer is het ook verleidelijk om te gaan fietsen, een uitstapje te maken of naar de verkoelende Kardingerplas te gaan.

Kom op Beijumers, kom eens even kijken in jullie gemeenschappelijke huiskamer op Oost. Kraampjes, lekker eten, mooi kinder-zangfestival....en nog veel meer.

PRETTIG IN DE SCOOTMOBIEL EN MET HONDJE DOOR BEIJUM RIJDEN


Het wordt vandaag prachtig weer. Zullen we haar met mini-doggy weer door Beijum zien rijden?

Voor veel mensen is het houden van een huisdier zoals een hond of een poes een sociale zaak. Gezellig, zo'n lieve en trouwe hond om je heen, wat leuk zo'n poes die 's avonds op de bank bij je op schoot kruipt en om een aai-beurt bedelt.

Maar stel je woont alleen en je hebt een lichamelijke ongemak, wat een genot om met een klein hondje in het mandje van je scootmobiel van de natuurschoon in Beijum te genieten.

Zie de gelukkig kijkende mevrouw op de foto haar mormeltje aan de fotograaf tonen.

"Hij is al vier maanden oud." De blogger meent zich te herinneren dat de dame dit vertelde.

Als dat zo is was hetzelfde hondje toen die in maart werd gefotografeerd uiterlijk nog maar zes weken oud.

Terzijde, de blogger ziet regelmatig mensen in een scootmobiel die een rood hesje om de rugleuning hebben hangen. Dient die als een soort van achterlicht? Lastig voor te stellen dat een berijder van zo'n handig karretje die aan gaat trekken als er een ongelukje of als er pech is.
Beijumnieuws@hotmail.com

donderdag 28 juni 2018

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (87)


Zullen de kliederaars die de graffiti-tunnel tussen Beijum en De Hunze weer met witte verf hebben besmeurd uit De Hunze komen?

Dacht de blogger toen hij een paar dagen terug witte verf op het stuk Beijumerweg dat door genoemde buur-wijk loopt ontwaarde.

Zie de kunstenaar voor de tweede keer binnen twee maanden de graffiti ontdoen in het bericht van afgelopen vrijdag.

En zie bovenstaande foto. Eerst zien we de verf en driehonderd meter verderop begint de fietstunnel. Foto links uit het bericht van afgelopen vrijdag....witte verf.

Bij overlast, drugshandel, vernielingen, hennepplantages en steek/schietpartijen denkt men in het algemeen eerder aan Beijum dan aan De Hunze.
Ja lezer(es), geef maar toe. In Beijum gebeurt het. De Hunze is een keurige wijk.

Maar ja, dat keurige, je weet nooit wat er allemaal achter de voordeuren plaatsvindt. Zal het er ook allemaal zo keurig aan toe gaan?

Zal er door de graffiti-vernielers witte verf over de rand van een verfbus zijn geklotst op weg naar de fietstunnel?

Wie zal het zeggen. In elk geval ligt de verdenking in deze eerder bij De Hunze dan bij Beijum (is niet zo'n vreselijk zwaar vergrijp, kinderwerk, maar 'de schuld' wordt meestal bij Beijum gelegd).

HUIS HALF JAAR GESLOTEN OP GROND VAN DE OPIUMWET


Het pand Barmaheerd xx is op grond van artikel 13b van de Opiumwet door de burgemeester gesloten van 29 mei 2018, 9.30 uur tot 29 november 2018, 930 uur.

Het is verboden zonder toestemming van de burgemeester het pand of het erf Barmaheerd xx te betreden.
Artikel 2.41 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen.

Staat op een ruit en op een achterdeur ergens in de Barmaheerd.

De Beijumblogger zag gisteren al fietsend de tekst op wit papier vanaf de straat hangen.
Toch maar even heenlopen, nieuwsgierigheid dreef daartoe.

Tja, hij betrad het erf en dat bleek na het lezen van een der epistels niet te mogen. Maar ja, daar kun je pas achter komen als je de boodschap hebt kunnen lezen, en dat kan niet van tien meter afstand.

Er lag wat beddengoed voor de achterdeur, een al of niet gevulde fles sterke drank, een bierblikje in de tuin en ook nog een halve vuilniszak met inhoud.

Tja, gemeente Groningen. Een half jaar een huis leeg laten staan, waar is dat goed voor? Kan daar geen fatsoenlijke bewoner of gezin in worden geplaatst?  Een half jaar een leeg opium-pand in stand houden straalt ook niet echt leefbaar uit naar de rest van de Barmaheerd en haar goedwillende bewoners..
In 2013 werden plannen gepresenteerd om de Doornbos- en de Barmaheerd fysiek en sociaal aan te pakken.

De fysieke aanpak is en was aantoonbaar, zie dit bericht
De Doornbosheerd en de Barmaheerd in Beijum worden onderhanden genomen. De straten moeten leefbaarder en veiliger worden. Bewoners, woningcorporaties De Huismeesters en Nijestee, Stiel en gemeente Groningen hebben een plan ontwikkeld om dat te realiseren. De straten worden fysiek opgeknapt, maar ook sociale problemen worden aangepakt.
De problematiek in de Doornbosheerd en de aangrenzende Barmaheerd is divers. De openbare ruimte is rommelig en is er sprake van overlast door hangjongeren en drugsdealers. Dat veroorzaakt bij bewoners een gevoel van onveiligheid. (via bovenste link)

MORGEN MODDEREN BIJ NATUURSPEELPLAATS OERRR TE KARDINGE


Komen jullie ook naar het SKSG modderspektakel bij Speelnatuur OERRR Kardinge?
  
Op Nationale ModderDag op 29 juni maakt SKSG er weer een modderig feestje van en alle kinderen en ouders uit Beijum zijn van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur! Bij Speelnatuur van OERRR bij Kardinge komt een speciaal blotevoetenpad, er is een waterbaan en natuurlijk gaan we moddertaarten bakken. Dus neem je vormpjes, emmers en scheppen mee en ervaar zelf wat je allemaal kunt doen met modder!

Bij onze SKSG caravan is er water en fruit voor de kinderen en je maakt kans om een OERRR abonnement te winnen! Tip: neem een schoon setje kleding en een handdoek mee.
Spelen en ontdekken met modder
Natuurbeleving en natuureducatie staan bij SKSG hoog in het vaandel, en daarbij hoort “natuurlijk” modder! Alle 100 SKSG locaties en gastouders organiseren daarom in de Modderweek uitdagende modderactiviteiten voor kinderen van 0-13 jaar. De activiteiten verschillen per locatie, maar bij elke activiteit staan zand en water centraal waardoor kinderen spelenderwijs meer worden betrokken bij de natuur. Baby’s voelen het water en de aarde, peuters bakken zandtaartjes en leren zo de structuur van zand kennen en oudere kinderen bouwen kanalen, kastelen en dijken. Kortom, alle kinderen kunnen binnen hun eigen mogelijkheden energie, creativiteit en inlevingsvermogen kwijt op ModderDag. Vies worden is plezier hebben!
International Mud Day
ModderDag wordt in meerdere landen gevierd.  Het idee van ‘International Mud Day’ is ontstaan in Nepal, om kinderen positieve natuurervaringen te geven en verbindingen te leggen tussen kinderen en hun natuurlijke omgeving. In 2013 is ModderDag door Veldwerk Nederland naar Nederland gehaald.
*Pedagogisch medewerkers van SKSG begeleiden de activiteiten. Ouders die op eigen gelegenheid komen met hun kind(eren) blijven zelf verantwoordelijk voor hun kind(eren).
*Route: Bij de Klimtoren kun je de auto neerzetten en dan is het links van de velden bij GVAV.
Afbeelding + tekst ingezonden door Marleen Bos van SKSG

woensdag 27 juni 2018

BEIJUMBORG (120)


Afgelopen zondag was het druk in huize Borg: zo’n 45 familieleden en vrienden vierden er mijn verjaardag (ik schreef er vorige week al over) en hebben me van kilo’s Bolognesesaus afgeholpen. Plus van een haast oneindige soortenrijkdom aan happen, en liters al dan niet alcoholische dranken. Het was oergezellig, ook al werkte het weer niet echt mee.

Bij dit soort gelegenheden maak ik me wel altijd zorgen over mijn mede-huisbewoonster. Nou geef ik niet ieder jaar zo’n feest, maar toch: voor een poes die de stilte gewend is zou zo’n massa mensen iets vreselijks moeten zijn. Zo niet voor poes Woef! Mijn kat lag lekker op d’r kussentje in de woonkamer  te slapen en leek zich van al dit geluid om haar heen niks aan te trekken. Of ze van iemand te eten heeft gehad weet ik eigenlijk niet: ze zeurde er in ieder geval niet om.   

Poes Woef! is inmiddels twaalf jaar oud, en wordt natuurlijk schandelijk verwend. Zo krijgt ze iedere week een paar uitstekende blikjes ‘nat voer’ van mijn hulp, die een erkend poezenmoeder is. Poes Woef! komt dan ook oorspronkelijk uit een nest bij mijn hulp thuis. Maar eens per maand haat poes Woef! ons allebei, namelijk wanneer ze op de laatste werkdag van de maand van mijn hulp (gemakkelijk te onthouden!) een goedje in haar nek gesprenkeld krijgt waar vlooien beslist niet van houden. Na deze maandelijkse kuur vlucht poes Woef! de kamer uit, en gaat bovenaan de trap ons boos aan zitten kijken. Dat duurt een minuut of tien, en dan lijkt ze haar boosheis te zijn vergeten, en keert weer naar haar vaste plekje op het kussen in de kamer terug. 

Nou goed: vanavond krijgt ze weer voer uit zo’n lekker blikje. Dat maakt het helemaal goed. En ik, haar gewillige bediende, zorg dat ze de komende weken weer netjes op tijd fris water, brokjes en ander lekkers krijgt, want ik hoop dat ze het nog een tijdje bij me uit wil houden. Dat gaat vast lukken: in al die jaren ben ik hoogstens vier keer met haar bij de dierenarts geweest en ze lijkt me oergezond.

 Leve poes Woef! 

Han Borg

KINDEREN BEIJUMKORF WILLEN ANTI-POEP BORDEN OP SPEELVELD

 
Nee, ze hebben geen zin om op het grote grasveld langs de Jaltadaheerd te spelen om vervolgens in een dikke vette hondendrol te stappen.

Kinderen van de Beijumkorf, gevestigd in genoemde heerd, plaatsten vanochtend een bord op het grasveld waar altijd de vrijmarkt op Koningsdag wordt gehouden.


Zie afbeelding boven.

Het bord laat niks aan duidelijkheid te wensen over.

Nee honden, ga maar ergens anders je behoefte doen maar niet hier.

Het bord is natuurlijk bedoeld voor de baasjes van de honden. Die zouden het fatsoen mogen hebben hun viervoeter niet te laten poepen waar kinderen spelen.

Foto's zijn opgestuurd door Beijumse Wanda.

Samen met onderstaande tekst:

Een geslaagde dag voor groep acht, genaamd Beverburcht.
De organisatie liep perfect, binnenkort zullen de borden door de gemeente Groningen geplaatst worden.

Alles met dank aan Bo, Inge, Shayla, Ryan, Naomi, Lara en Nora.

Foto's zijn groter te klikken.



EEN OPLICHTER EN EEN ONBETROUWBARE KRANTENBEZORGER



Hele pakken Gezinsbodes gaan de papiercontainer in

"Kun je een foto van deze oplichter publiceren? Kijk maar even in de Fb Wibenaheerd groep, de man hangt al een tijdje in Beijum rond."


De ´oplichter´
Een foto van een man werd opgestuurd. Een oplichter? Zie afbeelding links. 

"We vroegen ons af waarom we geen Gezinsbode meer kregen. Nu weten we waarom."

Twee foto's van een krantenbezorger in Beijum werden opgestuurd. Een ongeveer twaalf jarige jongen fietst naar een papiercontainer en gooit complete pakken Gezinsbodes in de container. "Ik heb hem op film. Hierop is te zien hoe hij pakken kranten door de gleuf van de container gooit."

Twee verschillende inzendingen.

Beijumnieuws doet niet publiekelijk aan naming and shaming.

De inzender: "Ik heb het ook naar de Gezinsbode gestuurd, ik lees de krant graag en vind dit niet kunnen."

Zie afbeelding boven en rechts. Vaag. Bijgeknipt. Ouders!

Links zien we een foto van de al of niet oplichter. De blogger wil en kan hem niet herkenbaar in beeld brengen.
De kranten zijn 'bezorgd.'

De inzender:"Hij doet zich voor als een keurige verkoper."

Beijumnieuws wil en kan niet zomaar foto's van verdachten online zetten. En dus zijn ze 'onthoofd.'

En vooral ook niet van een jeugdige krantenbezorger (die ook nog eens gefilmd is). Het kan niet wat die doet, pakken kranten weggooien, maar moet zijn afbeelding levenslang online? Vanaf zijn twaalfde dertiende jaar?

Hallo ouders?

Overtreders, op wat voor gebied dan ook. Kijk uit, er zijn overal attente burgers met smartphones paraat om u, om jouw, wangedrag vast te leggen.

Voor je het weet sta je ergens op internet te kijk met je criminele gedrag.

We beleven de digitale tijden.

dinsdag 26 juni 2018

UIT DE OUDE DOOS (378)


Bovenstaande luchtfoto is aangeboden door een bewoonster uit de Wilkemaheerd. Volgens haar eigen zeggen is het een foto uit de beginjaren van Beijum en is de Wilkemaheerd er ook op te zien.

De Beijumblogger veinst geen onnozelheid, maar ook dit keer denkt hij: klopt dat wel? Is dit echt een gedeelte van Beijum? We zien nogal wat lege plekken. Ok, de wijk moest nog gedeeltelijk volgebouwd worden wellicht. Maar waar is het Groene Hart van Beijum dan?

Zal het de noordelijke wijkring Amkemaheerd zijn die we midden rechts naar boven zien lopen?
Wat is hier, mocht het wel een oude luchtfoto van Beijum zijn, überhaupt, noord, oost, zuid of west?

Ondergetekende ziet er geen Beijum in.

Wie wel? Tips, suggesties naar Beijumnieuws@hotmail.com

KRUISPUNT BEIJUM ZUID GEMAAID (veiligheid)



Naar aanleiding van de gisteravond gepubliceerde column uit Lewenborg hebben lezers klachten geuit over de gevaarlijke overgang van de oostelijke ringwetg naar het stukje busbaan dat naar de rotonde van kruispunt zuid leidt.

Het was daar de laatste tijd erg link omdat hoog gras het uitzicht naar links en rechts belemmerde. Er kon zomaar een bus aankomen die je amper kon zien.

Maar kijk aan, lezers deden melding van de gevaarlijke situatie qua overzicht, en vanochtend, begin van de middag is het gras gekortwiekt.

Zie afbeelding boven.
Direct worden de bermen rond de rotondes ook even aangepakt, zie afbeelding links, Hunze-kant.

Naar het schijnt gaat Rijkswaterstaat over het maaien van bermen en de gemeente over het overige maai-werk.

Goed bezig, columnist uit Lewenborg. En lezers die daar op in haken!

WIJKKRANT DE BEIJUMER EDITIE JUNI IS UIT


De Beijumtrail was een groot succes, de feest en vuuravondjes werden tot nu toe  niet bijster druk bezocht (afgezien van de muziekavond in De Bron), een ondernemersbericht over een marktkoopman, kruidenvrouw Saskia Nieboer geeft weer tips, Arjan de Rooij gaat weer over de rooie in zijn column, Grand Theatre binnenstad Groningen meets Beijum Kunstblik, kerkdiensten.

En nog veel meer.

Als het goed is valt deze dagen de nieuwste editie van wijkkrant De Beijumer bij iedereen in de wijk in de bus die geen NEE-sticker voor huis aan huis-bladen op de brievenbusklepper heeft.

Er werd de laatste maanden regelmatig (via Facebook) geklaagd door mensen die geen krant in de bus hebben gehad

Mocht dit (weer) zo zijn, mail dan naar redactie@beijumer.nl

maandag 25 juni 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (103)


De groenvoorziening

Deze week wil ik het eens hebben over de wijk waarin we wonen. Het zal in heel Nederland wel hetzelfde zijn. Hier ga ik voor het gemak even vanuit. Zelf woon ik in Groningen, in de wijk Lewenborg. Zoals bijna iedere wijk een eigen Facebookpagina heeft, heeft deze wijk dat ook, net als de wijk Beijum waar ik deze column voor schrijf.

Ik kan jullie lezers vertellen dat ik best wel wat teleurgesteld ben in de mensen die zo open en bloot hun gal spugen over het vele onkruid, het te hoge gras, afgebroken takken en het gras tussen de tegels op de stoepen. Op Facebook kwam ik me daar toch een klaagzang tegen, gewoonweg niet normaal meer. En het wil wel wat zeggen, als ík daar over val. 
Moet je je toch eens voorstellen dat je in de groenvoorziening werkt. Je moet dan wel een harde schild om je heen hebben om de dagelijkse klachten van de mensen te kunnen aanhoren. Ja aanhoren, want je werkt tenslotte voor de gemeente. En gemeente mensen die behoren zich netjes te gedragen tegen over anderen. Je bent tenslotte een ambtenaar. Weliswaar één met een zware baan, als het niet al de zwaarste baan is die je kan bedenken bij de gemeente.

Nou goed, die mensen van de groenvoorziening doen heus hun uiterste best om hun werk te doen! Moet je nagaan dat ik vroeger ook weleens een opmerking maakte, zo van; ‘kijk, ze werken alweer niet, wat een luizenbaan, hangt maar wat te leunen op die schoffel.’
Spijt heb ik van die opmerking. 

Nu ik zelf midden in een prachtige groene wijk woon, denk ik er wel anders over. Ik hoop met deze column te bereiken dat de plantsoenmedewerkers wat meer respect krijgen van de wijkbewoners. 
Als afkeurde vrouw zit ik weliswaar niet achter de geraniums, echter wel achter een paar enorme bomen en een lange heg en als ik met mijn hondje erop uit ben zie ik dat sommige stukken langs de singel wel gemaaid is en sommige stukken niet. Zou daar dan niet een logische reden voor zijn? Wat denk je zelf? Denk eerst eens na voordat je een openbare klaagzang begint op je FB wijksite. 

Waarschijnlijk zat er nog gewoon één of andere vogel te broeden. Logisch met de steeds veranderende klimaat in ons kikkerlandje. Het weer is zó grillig, dat zelfs de vogels er van in de war raken. Jonge vogeltjes zijn uitgevlogen, terwijl bijvoorbeeld een meerkoetje spontaan weer een nestje maakt. Gisteren zag ik ieniemienie meerkoetjes zwemmen. Moet je nagaan, dat in de laatste week van juni. 

Inmiddels is de wijk alweer aardig opgeknapt. Afgewaaide takken opgeruimd. Het gras overal gemaaid. Onkruid geschoffeld en gewied. Heggen netjes. De stoepen met zo’n veegwagen gedaan. Nou hoppa. 
Maar lezers, laten we wel wezen. Als nu iedereen eens een stukje groen voor zijn of haar eigen zou nemen (je stoepje of steegje voor de deur) dan maken we het met elkaar een stuk aangenamer. In het kader, kleine moeite groot plezier!

Houd jij het ook netjes rondom je eigen huis?

2018©Vlindertje73

EEN BEIJUM NIEUWSBRIEF OP DE DEURMAT (Feest Plein Oost)


In heel Beijum kan er komende zondag niemand met recht zeggen dat het niet bekend was dat er een feest op Plein Oost is geweest.

De Beijumblogger begint dit bericht met die opmerking omdat naar aanleiding van eerdere Beijum40 festiviteiten via social media klachten werden geuit dat e.e.a. niet bekend was. Men wist niet dat er een feestje was geweest.


Maar zie eens wat ondergetekende zojuist op zijn deurmat vond. Huis aan huis verspreid, een nieuwsbrief over de zaterdag te houden braderij op Plein Oost. Braderie plus eterij maakt braderij.

Het kan niet anders of de gemeente Groningen is er alles aan gelegen om er zaterdag een knalfeest van te (laten) maken. Een dezer dagen komt de wijkkrant uit, gesubsidieerd door dezelfde gemeente. Er is klaarblijkelijk genoeg geld om er ook nog een vier pagina's tellende mini-glossy tegenaan te gooien..., moet ook weer verspreid worden, etc.

Enfin. Wat staat er zoal in de nieuwsbrief? Dat de Voice of Groningen op Plein Oost wordt gehouden, dat er een kinderrommelmarkt zal zijn, een Salsa Workshop, dat er kleurrijke hapjes gegeten kunnen worden en ook dat er diverse informatiekramen zullen komen te staan.

Informatiekramen over, en zie de twee binnenpagina's, afbeelding rechts, Kardinge (praat er over mee), over Grunniger Power (energie) en over de wijkvernieuwing in Beijum.

Dat laatste, de wijkvernieuwing, lijkt met golven te gaan. Zie de informatie-avond in 2009
Video lentemarkt uit datzelfde jaar, met meningen over Plein Oost.
Ongeveer vijftien jaar geleden ging een interventieteam van deur tot deur in Beijum Oost....want Sociale Wijkvernieuwing

Het motto van de wijkvernieuwing in 2018? Uit de mini glossy: Samen werken we aan een gezonde leefbare wijk, met gezonde weerbare bewoners.
Zie hier de projectleider van de wijkvernieuwingsgolf aan het begin van deze eeuw.
Er zijn Beijumers die behoorlijk cynisch worden van al die wijkvernieuwingsplannen.

"We gaan een media/communicatiestrategie uitwerken waarin de mooie kanten van Beijum worden belicht." Aldus het in januari verschenen koersdocument over de wijkvernieuwing, zie nog eens dit kritische bericht op Beijumnieuws


Maar goed, er wordt zaterdag een feest gehouden op Plein Oost.


Niet dat iedereen daar de zin van in ziet. Onder het voorgaande bericht, de MAANDAGOCHTEND, reageerde iemand die meer weet dan de Beijumblogger (moet kunnen), de Aldi op Plein Oost zou weg gaan en er zou een duurdere Spar-super voor in de plaats komen:

Geen Feest op Clarema- Ypemaheerd. 
Plein Beijum-Oost dreigt nu ook de ALDI-supermarkt te verliezen. De gemeente is bezig om er een buurt-SPAR van te maken. Geen feest voor de bewoners in Beijum. Een veel te dure supermarkt, gelet op de inwonerssamenstelling van Beijum. Volgens het CBS en Funda wonen er in Beijum Oost (postcodegebied 9736) heel veel mensen met lage inkomens. En die zitten niet te wachten op vervanging van goedkope ALDI door 40% duurdere SPAR. en klein assortiment van A-merken. Dan krijg je weer toestanden als tien jaar geleden met Laurus Konmar op Beijum-Oost. Wat bewoners niet konden betalen namen ze gratis mee. De supermarkt had 24/7 beveiliger in de winkel. En heel weinig klanten. Uiteindelijk vertrok de Konmar met de staart tussen de benen met dik verlies. Ook de Plus winkel sneuvelde om dezelfde reden, die paste ook niet bij de budget-buurt.
Donderop met je Feest!

MAANDAGOCHTEND (367)


De laatste maandagochtend van juni 2018 alweer. De helft van het jaar zit er bijna op, waar blijft de tijd.

En wat nou voor de zoveelste keer met de bejaarde Korrewegbrug?

Zie foto boven. Er staat weer eens een bord met een aankondiging. Foto is afgelopen weekend opgestuurd door de beheerder van de Hunzevanstarkenborgh-site

Wat nou weer? Beheerder HunzeStark en beheerder Beijumnieuws tasten in het donker. Waarom al een maand van tevoren aankondigen dat de K-brug twee weken dicht gaat?

Ach, de Korrewegbrug...al jaren zwaar ziek
Al tien, vijftien jaar een zorgenkindje

Even naar een andere toegangspoort, en wel die tussen/van de Doornbosheerd naar de Barmaheerd.

Zie afbeelding links. Het is niet goed te lezen, maar op een papiertje vlakbij de schagen die genoemde heerden scheidt staat: 'Deze paal moet hier weg.' Huis direct links naast de schagen, voor het raam.

We zien sporen op laatstgenoemde afbeelding, verkeer tracht(te?) via de schagen een sluiproute te kunnen nemen.
Zie ook nog eens dit bericht.


Een omwonende: "Ja, doe de schagen maar weg, de politie rijdt wel gewoon over het gras als ze van de ene heerd naar de andere willen. Als zij dat doen mogen anderen het ook."

De Beijumblogger bestudeert nog eens de rechter afbeelding. Eergisteren gemaakt, situatie.

Hij ziet het niet, hoe kan de politie in vredesnaam voorbij de schagen en de paaltjes rijden?

De klacht zal er niet voor niks zijn opgehangen of uitgesproken. Maar de Beijumblogger ontgaat een en ander.

Foto linksonder tenslotte. Vlakbij de schagen.

Het mislukte Ganzenbord op straat.
En zie doorverwijzingen naar eerdere berichten via dit bericht

Het werkt niet, de jeugd van´bovenaf´ willen beïnvloeden tot speels gedrag. Weggegooid gemeenschapsgeld.

Tja, de toegang tussen Stad, Heerdenpad en Heerdenpad-Beijum. Vice verca.
Maar ook tussen verschillende heerden in Beijum.

Zie afbeelding rechtsbeneden. Op de een of andere manier kun je hier niet vanuit de Scheltemaheerd naar de Rensumaheerd rijden. Paaltje. Geen idee wat voor nut dit paaltje heeft.

Leve de eerste week in de zomer van 2018.
Hebt u de vrije doorgang tussen voorjaar en zomer 2018/Beijum een beetje chill doorleeft?

Een prettige week toegewenst.

En bedenk, komende zaterdag is het feest op Plein Oost.
Is althans de bedoeling...

zondag 24 juni 2018

REPLICA'S KUNSTENAARSCOLLECTIEF DE PLOEG IN BEIJUM EN DE HUNZE


Kunstenaarscollectief De Ploeg uit Groningen bestaat dit jaar honderd jaar.
In het kader daarvan is er een fietstocht ontwikkeld langs vijfentwintig hotspots in de provincie Groningen.

Het gaat om plekken die schilders hebben geïnspireerd of waar ze daadwerkelijk geschilderd hebben.

Op alle plekken komt een replica van het betreffende kunstwerk met aanvullende informatie.


Midden afgelopen week zag de Beijumblogger een paar paardenkeutels op het naast het Heerdenpad liggende voetpad liggen.


Zie afbeelding rechts.


Even een foto maken. Niet direct voor een bericht over paardenpoep versus hondenkeutels (gratis versus hondenbelasting), het blijft oneerlijk dat paarden wel op de weg mogen schijten en honden niet, maar een foto kan altijd nog een keer te pas komen.


Al fotograferend zag hij iets op de achtergrond dat er naar zijn beleving een week eerder nog niet stond.


Zie afbeelding links.


Wat apart, een bankje en een schilderij.


Terzijde, had dat bankje niet beter over dwars kunnen staan? Natuurlijk, zoals het er nu staat is het een geheel en zitten bankje en replica goed aan elkaar vast, maar je moet nu zo kinderlijk met elk een been langs het bankje gaan zitten om het kunstwerk goed te kunnen zien, daar waar een overdwars bankje met een rugleuning aangenamer waren geweest.


Maar goed, beetje geneuzel verder.


In de komende wijkkrant, De Beijumer, een foto van een soortgelijk kunstwerk bij de voetbalkooi tussen de Rensuma- en Hiddemaheerd, op de noordelijke wijkgrens, Beijumerweg, van Beijum naar Zuidwolde.


Tipje van de sluier alvast, het gaat in Beijum om het schilderij genaamd De Egger van Jan Alting.

Zie hier voor nadere informatie

VANMIDDAG OOK NOG HUNZEFESTIVAL IN NOORDERHOOGEBRUG



Ontdek de nachtdierentent, bak je eigen brood, melk de nepkoe, vis waterbeesten uit de sloot of bewonder de biggetjes.
Zomaar een greep uit het programma-aanbod.

Flyer wordt wat aan de late kant gepubliceerd want gisteren was er reeds een dag van het festival.

Maar het kan vanmiddag ook nog, even een fietstochtje naar het Hunzefestival.

Onder de rook van Beijum, bij het bezoekerscentrum Reitdiep in Noorderhoogebrug.
Zie voor verdere informatie de flyer. Of lees hier
Het geheel staat onder auspiciën van het Groninger Landschap.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (81)






Laat het maaien nog maar even gemeente Groningen, Beijum ziet er momenteel geweldig ruig uit.

Dacht de Beijumblogger toen hij vanmiddag de foto's maakte die we hier zien.

Niet iedereen zal dezelfde mening zijn toegedaan. Smaken verschillen nu eenmaal, de een wil graag een keurig aangeharkt tuintje en weer een ander geniet van een beetje rimboe.

Zo vast ook in en rond Beijum.

Zie foto boven, grens Froukemaheerd met Kardinge.

Afbeeldingen links en rechts zijn vlakbij gemaakt.

Beneden zien we een stukje Koerspad, rechts ligt genoemde heerd en links ligt de Holmsterheerd.

Het gras ligt er keurig gemaaid bij, maar rechts staat het groen een meter hoog voor een parallel lopende sloot.

De zomer is begonnen en de wijk Beijum kan niet groener.