zaterdag 30 april 2016

GOED BEZIG, SCOUTS VAN DE VOERMAN! (en akela...)


Tijdens de uitzending van Radio Beijum liep ondergetekende vanochtend even het Trefpunt uit. Hij zag drie jonge kinderen met een plantenbak bezig. Iets met stekjes verpoten, kan de blogger zich herinneren.

Even bevoogdend, eigenlijk zouden alle jonge kinderen op scouting moeten gaan. Voor sociale vorming, initiatieven ontplooien, oplossingen bedenken, respect voor de natuur.....het kan het aantal gejatte winkelkarren en de hoeveelheid zwerfvuil later terugdringen als een kind van jongs af aan....

Rechts zit begeleidster Sabine van der Kolk. Begeleidster? Wordt dat in de padvinderij/scoutingwereld geen akela genoemd?

Trouwens, de uitzending van Radio Beijum op je dooie gemak beluisteren? Of lekker morgenvroeg op zondagochtend? Klik hier!

PLEINTJE KREMERSHEERD WORDT OPGEKNAPT


De auto's stonden er schots en scheef geparkeerd en het geheel zag er chaotisch en onoverzichtelijk uit. Een mix van buurtparticipatie en overleg voeren met de gemeente maakt dat omwonenden van een pleintje in de Kremersheerd over drie weken prettig samen kunnen zitten. De parkeerplekken verdwijnen, er komen zitbankjes en een bloemperkje.  

De omwonenden hebben voor de plannen vanochtend of gisteravond zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Zie bovenste foto voorgrond, een beste partij stenen en tegels is verwijderd.


Behalve dat er zitbanken bloemen (en ene groenperkje) komen, wordt er ook nog iets met de ruimte gedaan. Een dood boompje zal worden verwijderd (nog net zichtbaar achter de rode auto, op de andere foto's zien we hem in het midden staan). En het boompje dat in het midden staat (bovenste afbeelding) zal worden verplaatst omdat de vuilniswagen er anders geen rondje kan draaien.

De saamhorigheid in dit stukje Kremersheerd is groot en eens temeer blijkt dat je samen iets kunt bereiken.

In elk geval wordt over drie weken de nieuwe situatie op Beijumnieuws gezet, wellicht wordt tussendoor de ontwikkeling van een oud naar een nieuw pleintje nog een keer belicht.

RADIO BEIJUM NU LIVE IN DE LUCHT


Tussen 11 en 13 uur. Radio Beijum. Nu in de lucht. Klik hier!

LENTE OP DE HOEK BEIJUMERWEG/EMINGAHEERD (4)


 Wat zagen de roze bloesems er vier weken geleden fleurig uit. Zie nog eens hier. Toen kwam de herfst. En daarna de winter. Allemaal in april, die meent te willen doen wat ie wil doen.

Bedankt april 2016. Flikker maar gauw op. Klootzak. Mensen die verlangen naar warm en zonnig voorjaarsweer zo nodig moeten pesten. Weest welkom mei. Vanaf morgen.

De roze bloesems zijn verdwenen. De gele, zie foto, zijn verschrompeld.
Verder zien we op de achtergrond, Zuidwending en bomen-Holmsterheerd, nog niks niet geen groen verschijnen.
April was een mislukte voorjaarsmaand. Herfststormen, hagel en sneeuw. Hoe zal de situatie er volgende week zaterdag 6 mei uitzien?

vrijdag 29 april 2016

BEIJUMSKAP (258)


In het kader van de oranjefeestweek vond ik dat deze oranje kip een plekje op Beijumnieuws verdient. Ik kwam haar met haar vrienden/familie lekker scharrelend tegen in de tuinen van de Wiershoeck.

Een medewerker wist me te vertellen dat het een Barnevelder is. Stel je toch eens voor dat je een kip bent. Dan wil je toch ook lekker buiten rondscharrelen. Ik wil iedereen vriendelijk vragen om voortaan biologische of in elk geval vrije uitloop eieren te kopen. Nu ben ik zelf geen voorstander van het consumeren van dode dieren. Maar mocht je je driften niet kunnen bedwingen koop dan een biologische kip en geen plofkip! Het kost qua geld wat meer, maar ik ben er van overtuigd dat de scharrelende relaxte kip een stuk beter smaakt in alle opzichten. Denk na wat je in je mond stopt.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

DE PAARDENBLOEMBIER-FLES WORDT BINNENKORT WEER GEVULD


Het bier moet even een tijdje gisten....
Het zal de lezer niet zijn ontgaan, de wijk staat weer vol met paardenbloemen. In de jongste wijkkrant De Beijumer heeft kruidenvrouwtje Saskia Nieboer de voordelen van deze plant uitgebreid beschreven. Maar wat veel belangrijker is, de paardenbloembier staat weer te gisten. Bier uit eigen wijk.

Je hebt familiegeheimen en wijkgeheimen. Een kruidenvrouwtje mag natuurlijk niet illegaal bier stoken en aan de (dorstige) man brengen. Stel dat er een of andere controlerende figuur van instantie naar haar winkel-workshopruimte De Groene Zon stapt en haar aan de tand gaat voelen? Ons kruidenvrouwtje kan niet liegen, ze zou grif toegeven dat ze momenteel bier uit eigen wijk brouwt. Foute boel.
De Beijumblogger springt derhalve even voor haar in de bres en met een stalen gezicht zegt hij: Er wordt geen bier in de Groene Zon gebrouwen, maar wel op een geheime plek in de wijk.....

Dat wordt weer genieten binnenkort. Alcohol moet door de lever worden verwerkt, maar tegelijkertijd ondersteunen paardenbloemen de lever. Maar de smaak...! Fantastisch!

Zelf paardenbloembier uit eigen wijk maken? Zie dit bericht uit 2011.
De grote fles circuleert al jaren in de wijk, zie nog eens dit bericht (waarin is te lezen dat flessen paardenbloembier ook kunnen knappen).

OPKNAPPEN BUSHALTE STOEPEMAHEERD SCHIET OPDe verhoogde stoepranden liggen alvast klaar voor de toekomstige (gehandicapte) passagiers om over een week of twee beter in te kunnen stappen. Voor de rest snapt de blogger (niet zo technisch onderlegd) wat ze er allemaal nog meer aan het doen zijn.

Bestrating naast de busbaan in de Stoepemaheerd opnieuw aanbrengen, dat is voor een leek nog wel te zien en te begrijpen. Zie foto links en helemaal beneden.

Op de bovenste en rechter afbeeldingen zien we de genoemde verhogingen waar binnenkort de bussen zullen gaan stoppen.
 Nou niet direct allerlei rare beren op de weg gaan zien, maar ondergetekende stelt zich zo voor dat iemand in een rolstoel een diepere smak naar beneden kan maken. Maar goed, dat zal wel meevallen, er is vast over nagedacht.

Wat een beetje raar is, in de beleving van de blogger, is dat de vuilniscontainers (onderste foto in dit bericht) die voorheen halverwege rechts op de rechter afbeelding stonden niet zijn verplaatst naar de dode rode muur helemaal rechts. Ze zijn de hoek om en voor de ingang van de gymzaal neergezet, zie nog eens hier (foto links).

Er zijn redelijk wat Beijumers die zich verwonderen over het feit dat de bus (Lijn 4) uitsluitend over de noordelijke wijkring richting aankomst- en vertrekpunt Wibena-rotonde gaat. De laatste dagen veelvuldig: "Waarom niet een rondje over de hele wijkring, inclusief het zuidelijk gedeelte ervan? Er wonen toch ook mensen langs de Grevinga-, Bentisma-, Munster-, Froukema-, Barma-, en Doornbosheerd die graag dichtbij op de bus willen stappen?"

De vragenstellers hebben een punt, bewoners uit genoemde heerden moeten helemaal naar Beijum-West of Oost lopen om de bus te kunnen nemen.
De mensen die de huidige busroute door Beijum hebben bedacht zullen er wel voor door hebben geleerd. Maar erg praktisch hebben ze het allemaal niet uitgedokterd.


donderdag 28 april 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM? (16)De serie zou in verband met de meivakantie een week overslaan, maar compagnon Jan Fré Boven stuurde onderstaande schuin gedrukte tekst plus bijgaande afbeeldingen op.

Wat zien we? Scheuren in de rand van het Heerdenpad-viaduct. Het ziet er verdacht en gehavend uit. Heeft dit met gaswinning te maken? Zo ja, dan is de provincie Groningen gedupeerd. En de Beijumers natuurlijk, de mensen die doorgaans genieten van de nieuwe viaducten en rotondes aan de zuidkant van hun wijk.


 Om een beeld te krijgen van het muurtje dat langs het fietspad op het viaduct over de oostelijke ring ligt te krijgen, zie rechts op de foto in dit bericht.

Boven refereert in zijn tekst aan een column van Han Borg van 13 april. Die beschreef een lofzang op de nieuwe viaducten en bijkomende infrastructuur. Muurtje is ook in dit bericht op foto te zien.

Jan Fré Boven:

Han Borg schreef over het tunneltje nabij het viaduct Beijum Zuid. Ik wil wat kwijt over het muurtje net voorbij het tunneltje vlak voordat je op het viaduct zelf bent. Het is een van een soort leisteen opgebouwde muur. Aan beide zijden van het viaduct rust het muurtje tegen het achterliggende dijkje (is dat zo?). Als "ring Groningen" niet vlot wat aan het muurtje aan de Noordoostkant doet, dan dondert het muurtje misschien wel om. Het is namelijk volledig midden door gebroken. Dat kun je zien op bijgaande foto's.

Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurt met dit soort muurtjes als de bodem weer eens beweegt. De Groninger bodem is namelijk geen trilplaat in een technologisch instituut. Of zou het kunnen zijn dat de scheur is ontstaat als gevolg van een bewegende bodem?
Bekijk de afbeeldingen maar even voor je eigen beeldvorming.Er is een vraagteken achter de titel van dit bericht gezet omdat zowel Boven al ondergetekende geen experts zijn op dit gebied. De vraag of de scheuren door gaswinning zijn ontstaan zal aan RingGroningen worden voorgelegd.

Is de provincie Groningen zelf aansprakelijk voor de schade aan het viaduct? De NAM?

Update 22:52 uur:

R  nee hoor, geen aardbevingsschade. Gevolgen van zetting, wordt nog gerepareerd.

EEN BUITENLUCHTGARAGE MET ZEILDOEK TEGEN DE REGEN


Wat moet je als het buiten hoost en je wil je auto buiten repareren? Span een zeil over de motorkap.

Het wordt langzamerhand rustiger in de atmosfeer, het regent amper meer en de ergste kou lijkt uit de lucht.
Maar de afgelopen dagen, het leek maar niet op te houden met het herfstachtig weer.
Bovenste afbeelding is gistermiddag midden in de Froukemaheerd gemaakt. Een (waarschijnlijk) handig iemand trachtte z'n auto in z'n zelfgebouwde particuliere buitenluchtgarage te repareren.

Een motorkap kan vast wel wat regen verdragen, maar als monteur wil je toch wel een beetje droog werken.

EEN BAKFIETS IS BEST HANDIG


Geen idee of ie onderweg was om iets te regelen voor de gisteren gehouden Vrijmarkt.
Maar regelmatig rijden bakfietsen van en naar Beijum.

Op de foto zien we een exemplaar via het Heerdenpad Beijum inrijden.
Er rijden vaker bakfietsen over het Heerdenpad, zie nog eens deze bijzondere lading uit 2014...
Een gewone bakfiets 'de driewielerbakfiets' heeft twee wielen aan de voorkant, met daartussen de bak. De besturing geschiedt meestal om een enkele as (de spil) die in het midden onder de bak is. Hierdoor is een bakfiets bij hoge snelheden moeilijk te besturen. De bak heeft aan de achterkant een stang, die als stuur dienst doet. De bak kan een open platte bak zijn, maar ook een kist met een deksel of een grote mand.
Voordelen van een driewielige bakfiets:

woensdag 27 april 2016

FOTO'S EN VIDEO VRIJMARKT TREFPUNT BEIJUM Koningsdag 2016 te Beijum is voorbij. Het was een memorabele dag, voor het eerst sinds decennia was het weer té slecht om de rommelmarkt buiten te houden.

Geen probleem. Beijum is een creatieve wijk. Een wijk van nait soezen.
Zie video, het scherps op kleinbeeld te bekijken. Ook https://www.youtube.com/watch?v=3uOlfcSVU4k&feature=youtu.be
Foto's links en rechts zijn groter te klikken....

BEIJUMBORG (22)


Wat weer een weer ja.....

Mensen die mij kennen weten dat ik qua weerbeleving een man van extremen ben. Mijn seizoenen zijn dan ook de winter en de zomer. In de winter is het koud, in de zomer is het warm. Zo eenvoudig is het. 

Een meter sneeuw, zoals in januari 1979: prachtig. Heel het raderwerk staat dan stil, omdat de natuur dat wil. Twintig graden onder nul: mij doe je er in de periode december-februari een groot plezier mee. En in de zomer intense hitte, zodat je dicht langs de huizen moet lopen om nog een beetje koelte op te vangen: het hoort erbij. Niet voor niets ging ik vroeger, toen ik voor mijn werk nog regelmatig in Rusland kwam, het liefst in januari naar Sint Petersburg. En nog steeds ga ik in de zomer graag naar landen als Griekenland of Italië. 

Daar tegenover staan de lente en de herfst. Van de herfst word ik niet vrolijk, behalve als op een zonnige oktoberdag de wereld in brand lijkt te staan, met al die prachtige kleuren in de bomen. Maar regen, eindeloze regen over de novemberakkers.....brrrr: mijn portie mag Fikkie gelijk helemaal opeten. En lente: de mooie dagen, die we soms in maart en april al mogen meemaken, maken me hoopvol voor de zomer. Maar dagen zoals die welke we nu beleven, met temperaturen in de neerwaartse richting van nul, nattigheid, hagel, onweer en ja: zelfs wat sneeuwvlokken.......inpakken, wegwezen en nooooooit meer terugkomen!!! 
Wolken boven Beijum....vandaag 17.00 uur....

Mijn huid verlangt naar zon, ook al weten we dat het minder gezond is als je daar onbeschermd in gaat liggen. Mijn hele lijf (best wat kilootjes, hoor!) wil niets anders dan zich overgeven aan de geur van gras, de kabbelende golfjes van de Hoornse Plas, geluiden van bronstige vogels (zeg je dat van vogels? Of is het 'broeds'?) om je heen: ik wil ik wil ik wil zoooooomer!! Dit jaar duurt het in Nederland wel erg lang, terwijl ik in maart al tot mijn navel in de Middellandse Zee stond, en een paar dagen geleden nog op een zonnig balkon in Venetië stond. Hoezo opwarming van de aarde? HET IS HIER KOUD!!! 

Nog even terug naar mijn column van de vorige week: Cunera sprak de bandjes met bushaltes in onze Qbuzz-bussen niet in, zo verzekerde ze hoogstpersoonlijk de Blogger. 
Oeps (1): sorry Cunera! Het blijkt een -ongetwijfeld aardige en vaardige- buschauffeuse te zijn geweest, die haar stem aan dit doel leende. 

Oeps (2): ik hoor toch liever een professional - echte chauffeuses mogen ons veilig van A naar B brengen, en als het nodig/handig is ons via de microfoon voor in de bus belangrijke mededelingen doen, echte spreekstemmen mogen A en B in de bus aankondigen. Mee eens???

Han Borg

ORANJEGEVOEL IN BEIJUM (EN DE HUNZE)


Koningsdag 2016 werd uiteindelijk gered door de mensen van Het Trefpunt die hun locatie aanboden om er een Vrijmarkt toe te staan. 
Wellicht volgt vanavond of morgenvroeg een video-impressie.

De buurtjes uit De Hunze hadden mazzel dat hun Vrijmarkt pas in de middag begon. Ze hielden het droog.


Foto boven, de caissières in de AH (tot 19 uur geopend) waren vandaag in oranje getooid. Dit prinsesje (of is het een Koningin?) poseerde tegen 16 uur vrijwillig voor de fotograaf.

Foto links, zijn we geïntegreerd of zijn we niet geïntegreerd? Locatie Winkelplein Beijum. Waar gaat de reis heen dames? "We gaan naar de stad om Koningsdag te vieren."


Oranje Boven. Met oranje ballon en dezelfde kleur hoofddeksel op gingen ze op weg naar de binnenstad van Groningen. Foto rechts, het was leuk in het Trefpunt, maar een eenpersoons vrijmarktje voor eigen huis kan natuurlijk ook. Bentismaheerd.


Afbeelding beneden, in De Hunze werd zoals gezegd buiten wél een Vrijmarkt gehouden. Het grote veld was te sompig door de regen, maar langs de zijkanten ervan kon je prima een kleedje neerleggen. Jassen en laarzen aan, dat wel, maar het zag er ouderwets gezellig uit. 


AANRIJDING HOEK AMKEMAHEERD WIBENAHEERD


Tegen kwart voor twee vanmiddag gierden politieauto's en een ambulance met sirene aan op weg naar een ongeluk. Op de hoek Amkemaheerd met de ingang naar de (rotonde) Wibenmaheerd had een aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een witte scooter.

De automobilist kwam met de schrik vrij, een meisje dat achterop de scooter zat moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Over de toedracht van het ongeluk, wie wie geen voorrang gaf, is ondergetekende niks bekend.

GEZELLIGE DRUKTE BIJ HET TREFPUNT


De regen spoelde omstreeks elf uur vanochtend meedogenloos naar beneden. Het veld waar normaal gesproken Koningsdag-Vrijmarkt wordt gehouden lag en leeg en verlaten bij.


Maar de weergoden konden en kunnen het jaarlijkse feestje in Beijum niet helemaal verpesten. Binnen in het nabijgelegen Trefpunt was en is het droog. En er hing een echte Vrijmarkt-sfeer.

De Beijumblogger liep omstreeks genoemd tijdstip een rondje door het multifunctionele (vandaag helemaal....) ontmoetingscentrum aan de Beijumerweg.
Een paar dapperen onder ons hadden ondanks de stromende regen toch een standje buiten op het terrein opgezet.

Binnen was het aangenaam. En verrassend druk.
Loven en bieden, buitenkansjes op de kop tikken, zorgen dat je zo weinig spullen mee terug naar huis hoefde te nemen.. Er was geen wanklank te horen, geen gevecht om ruimte bespeurbaar....iedereen schikte zich in de omstandigheden en maakte er het beste van.

Zie bovenste afbeelding. De diehards onder ons laten zich door wat regen niet wegjagen. De kids van scoutinggroep De Voerman zouden de scouts niet zijn als ze niet voor een bak met vuur, stokken en marshmallow's hadden gezorgd.

Het lege veld waar normaal gesproken......
Niet zichtbaar op de foto, er hing een doek boven het vuur en de mensen, het druppelde onophoudelijk.

Let ook op de dame rechtsonder (op nog steeds de bovenste afbeelding), Oranjegevoel, SamenLoop voor Hoop én optimisme komen samen in haar gezicht en uitstraling.

De foto's zijn groter te klikken.

De blogger liep ook met draaiende camera rond. Indien de beelden aanvaardbaar zijn (af en toe kwam er vocht op de lens) dan volgt in de loop van de dag een video-impressie.

Het kan nog dames en heren....tot 14.00 uur!!!
(Foto's zijn groter te klikken)

WIJKKRANT 'DE BEIJUMER' OP VRIJMARKT VERKRIJGBAAR


Morgen wordt de nieuwe wijkkrant van Beijum door de wijk verspreid. Maar als het goed is is ie vandaag al op de bij het Trefpunt te houden Vrijmarkt te krijgen.

De Beijumer zal deze maand uit vier pagina's bestaan. Naar verwachting zal dit aantal (na de zomervakantie?) verdubbelen en wellicht later uit nog meer pagina's komen te bestaan.

Wie heeft de laatste editie van de Voice of Beijum gewonnen? De zeven jarige Hidde Kruims uit Beijum, wat timmert die aan de weg.....(kinderboeken)...!
En meer.
Speciale aandacht voor de nieuwste columnist van Beijum. Arjan de Rooij.....Dat wordt wat....Over de Rooie....Zie bovenste afbeelding rechts.
La Saskia Nieboer, ons hoog geprezen kruidenvrouwtje, vertelt wat over de paardebloemen....

Verheugend hoeveel nieuwe schrijvers zich voor De Beijumer hebben aangemeld. Vanaf mei ook een kunstrubriek in dé wijkkrant van Beijum. En veel meer....
Wordt vervolgd.

dinsdag 26 april 2016

VRIJMARKT BEIJUM MORGEN IN EN BIJ HET TREFPUNT!Morgen, Koningsdag 2016, wordt de traditionele Vrijmarkt Niet op het veld langs de Jaltadaheerd gehouden maar IN EN OM HET TREFPUNT!
ZEGT HET VOORT!!!!!

Update 22:13 uur. Het ad hoc verplaatsen van de Vrijmarkt naar het 250 meter verderop liggende Trefpunt vereist een extra inspanning van het bestuur van het Trefpunt en van de organiserende scouts van De Voerman.
Het Trefpunt heeft een jarenlange ervaring met het organiseren van festivals, dat is een groot voordeel.
Zie foto links, wat een grasveld naast het Trefpunt. Stel dat om 12 uur morgenmiddag de zon doorbreekt, en er via de Buienradar te zien dat die even goed door kan breken...., dan zouden kinderen mogelijk op een kleedje op het grasveld.....Ondergetekende is geen weerdeskundige, dus hij waagt het maar niet om er wat verder over te vertellen.

Lezers vroegen vanavond wanneer ze in het Trefpunt op kunnen bouwen. Vanuit het bestuur: "De start van de Vrijmarkt is om 10 uur. Reserveren is niet mogelijk, ieder kan vanaf 9 uur 2 meter ver verkoopkleed inrichten."

Ondergetekende zal nog even vragen of het de bedoeling is om op de parkeerplaats bij het Trefpunt te parkeren. Zie foto boven. Bij droog weer is hier (want stenen) geen natte ondergrond, er zouden kleedjes....
Daar gaat ondergetekende niet over. Wellicht vanavond of morgenvroeg een update over hoe en wat....
Update 22:34. 
MORGEN NIET PARKEREN OP TERREIN VAN HET TREFPUNT!!!
Op bovenstaande vraag kwam dit antwoord binnen:

ER KAN MORGEN NIET GEPARKEERD WORDEN BIJ HET TREFPUNT, DIT HOUDEN WE VRIJ VOOR IEDEREEN DIE BUITEN EEN KLEEDJE WIL NEERLEGGEN.  WE VERZOEKEN IEDEREEN OM DE AUTO ERGENS IN DE OMGEVING VAN HET TREFPUNT TE PARKEREN. PARKEREN OP DE BEIJUMERWEG IS NIET TOEGESTAAN IVM TOEGANKELIJKHEID VOOR HULPDIENSTEN

GAAT DE VRIJMARKT MORGEN DOOR?

Ingezonden:
Boeken hebt of strips want die worden allemaal nat en doorweekt en zelf ben je ook nat en dan ben je later die dagen ziek/verkouden maar ja ik stem voor dat de vrijmarkt wordt gehouden ergens waar het droog is dan is iedereen blij. 

NIETS wordt nat en trouwens als het gaat regenen op het grasveld bij de Beijumkorf daar dan is het gras helemaal nat en er is overal modder en dan zijn de kleedjes allemaal vies waarop de spullen staan.. Maar ja ik kies voor binnen vrijmarkt.

JA, VRIJMARKT GAAT DOOR! ZIE BERICHT HIERNA....

GROTE OPKOMST 'ONTMOETINGSSOEP' IN DE KLEIHORNHet kan met het koude bijna winters aandoende weer te maken hebben. Gezellig samen willen komen om even wat warms te nuttigen.
In de Kleihorn was het tegen en rond het middaguur een drukte van belang. De winterjassen, sjaals en handschoenen gingen uit. Heerlijk, een kom Mexicaanse bonenschotel voor een zacht prijsje.

Het miezerde toen ondergetekende iets na twaalven richting het buurtcentrum in de Fultsemaheerd fietste. Vijf minuten later kwam hij aan, de zon scheen en er was meer blauw dan wit aan de hemel te bespeuren. Terzijde, op NOS.NL wordt de vraag opgeworpen of de mens dan wel de natuur in de war is. Morgen, Koningsdag 2016, wordt kouder dan de kerstdagen van eind december vorig jaar....

De soep smaakte voortreffelijk. Het was een winterse kom troost, in variatie op een bakkie troost.

Foto links, terwijl superkok Ralf in de keuken bezig was, deden deze drie heren, die regelmatig in de Buurthuizen in Beijum te vinden zijn, even kalm aan.
Foto rechts, de stoelen moesten worden aangesleept.

Na de soep wilde ondergetekende op z'n fiets stappen. "Mijnheer Beijumnieuws, mogen we op de foto?" Klonk vanaf het schoolplein van de naastgelegen Kleihorn-school.

Nou vooruit, van een  afstandje dan. Zie afbeelding beneden. De lucht betrok weer. Op naar de zoveelste bui. Op het plein werd gehockeyd en gespeeld.

Misschien is het met dit soort koude dagen in bijna mei het beste om gewoon te werken en/of naar school te gaan.

CHILLEN TIJDENS DE HERFST-, PARDON, MEIVAKANTIE


"Wij zitten op de Heerdstee en hebben meivakantie."

Je moet wat tijdens de gisteren begonnen herfstvakantie. 
Waar in Beijum moet je je in vredesnaam vermaken tijdens de hagel- en regenbuien? 

Een rondje door de wijk leerde gistermiddag dat scholen gesloten én open kunnen zijn tijdens een en dezelfde vakantie.

De kinderen van de Beijumkorf, Kleihorn en Expeditie gaan gewoon naar school. Maar de leerlingen van de Heerdstee hebben mooi twee weken vakantie.

De middelbare scholen zitten ook bepaald niet op één lijn.

Ondergetekende heeft drie kinderen, twee ervan hebben vakantie, de derde moet gewoon de hele week naar school. Fijn voor het geval je samen een weekje weg zou willen.

De beide meiden op de foto zochten gistermiddag gezelligheid en vertier in Winkelcentrum Beijum. Leerlingen van de Heerdstee, zie openingsquote. Buiten barstte de zoveelste hagelbui los.

Je moet wat. Lekker was fris drinken bijvoorbeeld. Voorbijgangers bekijken.

ONGELOOFLIJK, SNEEUWBUIEN OP 26 APRIL


Je zou op een voorbije avond als vandaag, op deze datum, ook tot het middernachtelijk uur met een wijntje en een vuurkorf achter in de tuin hebben kunnen zitten. Genietend van het mooie voorjaarsweer. Maar.....

Zie foto. Dat wordt krabben morgenvroeg voor wie met de auto de weg op wil. Foto is om 01.15 uur gemaakt.
Frustrerend voor de Lente- en zonaanbidders. We beleven een mengeling van herfst en winter.

De vrijmarkt van Koningsdag kan morgen wel eens gehinderd worden door sneeuw- en hagelbuien....

maandag 25 april 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (5)Je hebt honden en honden.

Ik bedoel in dit geval de honden op vier poten. Je hebt ook mensen die zich weleens als een hond gedragen. Nou ja, oordeel hier later maar zelf over…

Je hebt honden die te pas en te onpas loslopen, of ze nou lief zijn of niet. Of luisteren, of niet. Vorige week was het toch weer een drama, met dat hondje dat zijn bijtverwondingen niet heeft overleefd. Zelfs de man die met dat hondje liep, wilden ze met hetzelfde gemak ook wel even toetakelen. Heel triest en ik word daar erg boos om. Je leest het helaas steeds vaker… Wanneer ik met mijn kleine hondje loop, kom ik vaak zat van die honden tegen die wat ze noemen, vechthonden zijn en dan wil ik niet gelijk al die honden over één kam scheren hóór. Dat loopt dan nog los ook en als ik de kans heb, ga ik gauw een andere kant op. Je weet maar nooit hé, ik heb het er gewoon niet zo op. 

Eén hap en mijn hondje is doormidden of de kaken van zo’n beest raken op slot. Die moet je dan openmaken met een breakstick. Er zijn hier in de wijk zelfs mensen die uit voorzorg al met zo’n breakstick op zak lopen en dan nog doodleuk verkondigen, dat hun hond niets doet hoor. Nee? Waarom heb je dan wel dat ding bij je, maar goed als er wel wat gebeurd, is het aan de andere kant ook wel weer netjes van dat baasje. Je kan dan immers wel erger voorkomen.

Nadat ik het nieuws had gelezen over dat hondje dat is overleden vorige week, neem ik met mijn hondje de laatste tijd dan ook een andere route, d.w.z. een route waarvan ik bijna zeker weet en hoop dat ik er geen vechthond aan zal treffen.
Of deze nou aangelijnd is of niet, ik schrik telkens weer van zo'n hond (vaak ook van het baasje) en hoop dan zo dat het beest niet losraakt of dat de baas hem laat los wandelen. Dit is eigenlijk toch te absurd voor woorden? Heb je dan zo’n hond voor je eigen ego? Of hoe zit dat? Er zijn van die mensen die alleen maar met grote honden willen wandelen, die zich schamen als ze een klein hondje zouden moeten uitlaten. Grote honden hoeven dan toch per definitie niet gelijk vechthonden te zijn. Er is toch keus genoeg lijkt mij.

Moet dat nou echt, al die vechthonden?
Wat is daar nou de lol van?

Normaal gesproken moet een wandeling met je hond een vorm van ontspanning zijn, maar sinds de vechthonden weer in de opmars zijn, brengt het mij alleen maar stress. Daarbij woon ik ook nog eens in een wijk, waar juist veel van die vechthonden wonen.
Omdat er mensen zijn die het nodig vinden zo'n megasterke hond aan te schaffen nemen andere hondenliefhebbers met een kleiner hondje een andere route om ze te ontwijken. Dan leven we toch in een heel verschrikkelijke kromme wereld. Die honden hebben toch ook een muilkorf plicht? Nou ik zie niet dat ze die dragen, op een enkeling na. Toch moet ik er ook nog even bij zeggen dat natuurlijk niet elke vechthond, vals is ofzo. Je hebt er ook heuse sullen bij. Vaak ligt het aan de opvoeding. Zelfs kleine hondjes kunnen nog vals zijn, of gemaakt worden. Opvoeding is dus erg belangrijk, bij elke willekeurige hond.

Met een aardappelschilmesje op zak ben je in dit land al in overtreding, maar met zo’n beruchte vechthond mag je gewoon over straat. En geen hond die controleert of ie is aangelijnd of gemuilkorfd.... 

Ik vind dat mensen die dan zo nodig zo’n vechthond willen hebben, dan ook verplicht een cursus moeten doen. Wat vind jij?

2016©Vlindertje73