woensdag 30 november 2011

VUILNIS IN BEIJUM (5)

Het is een mooie groene wijk waarin we wonen. Maar wat zijn we zonder I-Phones, Blackberry's en tablets om het www op te surfen? Je ziet Beijumers er regelmatig mee over straat lopen. Wat een gepriegel en getuur op de kleine displays. Gelukkig zijn er ook nog ouderwetse grotere schermen in het straatbeeld van Beijum aan te treffen.

SINTERKLAAS IN DE KLEIHORN

Van http://www.lijn6.com/
Hij liet de kinderen van Beijum lang in spanning. Eerst was er nog een uitgebreide voorprogramma in buurtcentrum de Kleihorn, er werd gegoocheld en leuk gedaan door een clown en er werd gezongen.
Maar eindelijk dan toch, daar kwam Hij binnen. Sinterklaas.
Uw blogger was reeds een uur daarvoor op het schoolplein van de Kleihorn om sfeer te proeven. Ook fietste hij even naar de Amkemaheerd waar Sinterklaas in een koets gezeten juist de afslag naar de Fultsemaheerd nam. De beelden zijn achter elkaar geplakt om zodoende een indruk te geven hoe het er aan toe ging vanmiddag. Het lange voorprogramma voorkwam dat ondergetekende geen uitgebreide ontmoetingen tussen Sinterklaas en de Beijumer kinderen kon filmen, andere verplichtingen riepen. Kijk anders in de loop van de dag ook even op http://www.lijn6.com/, als het goed is zenden ze daar ook een video uit. Omdat alle foto's van ondergetekende zijn mislukt, heb ik bijgaande foto van Lijn6 geleend. In de haast staat in de aftiteling Beijumnioews in plaats van Beijumnieuws.

VAN CLAREMAHEERD NAAR PLEIN OOST

De werkzaamheden bij dé ingang naar ons aller Plein Oost, de Claremaheerd, zijn vanochtend afgerond. De parkeerplaats is wat ruimer geworden zodat het in- en uitparkeren wat gemakkelijker zal gaan dan voorheen het geval was. Op de linker foto, klik groter, ziet u werknemers die deze heerd de afgelopen weken onder handen hebben genomen nog even napraten. "We moeten hier alleen nog een beetje opruimen, maar de klus is geklaard."

Achter de heren zijn twee parkeerplaatsen voor invaliden gesitueerd.
Honderd meter verder op waren op hetzelfde ogenblik collega's begonnen met de aanpak van ons Beijumer woonkamer. Zie foto rechts, ook groter te bekijken. De heren op de foto zijn bezig om de zware bakbeesten die het middenplein omsluiten naar beneden te halen. Dat houdt in, er uit halen, zand, pardon, ik bedoel klei, wegscheppen en de bakbeesten een voor een een stuk lager terug zetten.
Het moet allemaal tot doel hebben om onze woonkamer op Oost nog veel gezelliger en aantrekkelijker te maken dan dat het al is.
Maar het grote werk op Plein Oost gaat over een aantal weken pas los. Op de achtergrond ziet u een bekend groot en wit gebouw. Innersdijk. Nog wel, maar niet lang meer. Wat je ook van ons Plein mag vinden, er gebeurt weer eens wat. Of het wat wordt is de grote vraag. Maar een wijsgeer zei ooit: het doel is niet belangrijk, de weg er naar toe, daar gaat het om. De komende weken kunt u de wegen die moeten leiden naar een beter plein blijven volgen op Beijumnieuws.

EVENWICHTIGE MEIDEN

Ze hielden elkaar mooi in evenwicht. Als de een dreigde te vallen bood de ander de helpende hand. En omgekeerd. Honderden meters achtereen zwierden deze meiden hand in hand ergens op een dag van de vorige week over het fietspad langs de Emingaheerd. Het fietsmeisje moest het meeste werk verrichten, met twee voeten op de skate kwam haar compagnon anders niet vooruit.
Het tafereeltje deed me terugdenken aan een ervaring in m'n geboortedorp tijdens m'n jeugd. Jaren achtereen liepen een blinde en een dove man gebroederlijk hand in hand over straat. De dove zorgde ervoor dat er goed gekoerst werd, en nergens tegen aan werd gelopen, de blinde zorgde ervoor dat het sociale contact (praten en luisteren) redelijk verliep. Of het twee broers waren of vrienden weet ik niet meer. Maar ze wisten zich uitstekend te redden. De zwierende meiden op de foto zijn gelukkig niet gehandicapt. Maar ze hielden elkaar op hun wankel evenwicht uitstekend in evenwicht.

dinsdag 29 november 2011

UIT DE OUDE DOOS (96)

Sinterklaas schonk Beijumnieuws deze twee foto's en schreef erbij:
 Allemachtig prachtig,
Van de Sint krijg je dit kado uit 1988.
Op de ene foto ziet je me wandelen in de oude Boerderij.
Ach, ach, wat waren de kinderen op de onderste foto blij.
Wat was het een prachtig feest, dat krijg je als je elkaar in Beijum wat gunt,
nee, het was niet in wat nu de Boerderijum is, maar in de voorloper van 't Trefpunt
Op de andere foto zingen de kinderen voor Sinterklaas,
vanzelfsprekend kregen ze allemaal kado's, marsepijn en speculaas
Doe de herinneringen maar mooi in de Oude Doos, en laat de Beijumers meegenieten,
een groet van mij aan alle Beijumse kinderen, en natuurlijk ook van mijn Zwarte Pieten
En wat je nog even bij de foto's moet tikken,
is dat lezers de foto's groter kunnen tikken.
Update, 0.20 uur:
Het is al laat en de Sint wil net op bed,
maar daar leest hij ineens de reactie van Liesbeth,
Dat leuke spontane wicht,
wijst Sinterklaas op een fout in z'n gedicht
Eigenlijk tikt ze Sint even op de schouder,
u wordt toch echt een jaartje ouder,
Uw Pieten tikken vast wel eens op de ruiten,
maar dat lezers foto's groter kunnen tikken, daar kunt u naar fluiten
Sint heeft een hekel aan kinderen die klikken,
het liefst geeft hij ze dan een paar tikken
Dat is de oorsprong van de taalfout,
pardon lieve Liesbeth, de Sint wordt gewoon een beetje oud..

NOG EVEN FITNESSEN IN INNERSDIJK

Op de foto ziet u drie dames in actie op hometrainers die in een ruimte in het oude Innersdijk staan opgesteld. De twee sportievelingen rechts doen mee aan een dagbehandeling in het verpleeghuis, de dame links op de foto is vrijwilliger bij Corpus Max. De foto is gistermiddag gemaakt. Corpus Max heeft in Innersdijk een behandelcentrum voor fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en psychologie. Onze therapeuten zijn onder andere gespecialiseerd in de behandeling van ouderen met chronische aandoeningen. Lees verder op de site van van ZorggroepGroningen, u vindt hier ook meer foto's. Ondergetekende was gisteren in Innersdijk om met twee activiteitenbegeleiders te praten over een nieuw project in Beijum. Binnenkort leest u hier meer over. Ok, één tipje van de sluier dan: Het is niet zo dat basisschoolkinderen de mensen die op Innersdijk zijn opgenomen, en die binnenkort allemaal tijdelijk naar Ten Boer gaan verhuizen, voor de tijd dat ze niet in Beijum wonen (drie jaar) in de steek gaan laten. De schoolkinderen uit Beijum gaan iets voor de clientèle van Innersdijk doen. Wat, dat houdt u nog even te goed.
Binnenkort wordt een karrenvracht verhuisdozen in het oude witte verpleeghuis op Plein Oost afgeleverd. Misschien een beetje oneerbiedig gesteld, maar de associatie komt zo bij uw blogger op: het gebouw zit op het ogenblik zelf in een terminale fase. Slopershamers en machines zullen het karakteristieke gebouw komend voorjaar tegen de vlakte werpen en wat rest zullen foto's video's en herinneringen zijn. Dat klinkt heel dramatisch, maar feit is dat wat er voor terug komt zeer de moeite waard zal zijn. Voor de mensen die zijn opgenomen in het bijzonder. Maar ook voor het personeel, en wat te denken van de nieuw te bouwen onderkomens? Ik begrijp dat bewoners van Innersdijk bij terugkeer in de wijk er qua leefruimte op voorruit gaan. Ook niet verkeerd, om het even op z'n Gronings uit te drukken. Vergelijk het met het prachtige gebouw van De Dijk. Wie wil het oude onderkomen nog terug?
Maar goed, waar ging het over? Kinderen uit Beijum geven de tijdelijk verkassende bewoners van Innersdijk de komende drie jaar een steuntje in de rug. Binnenkort meer daar over.
En, vanuit Innersdijk wordt begin december een krant in Beijum verspreidt waarin Beijumers op de hoogte worden gebracht van de 'latest developments' rond het verpleeghuis. Het zou zo maar een slogan kunnen zijn, want het dekt de komende tijd helemaal de lading: Innersdijk is volop in beweging.

LOTUSHEERD MET PETRA KALSBEEK


De Beijumer paranormale stichting De Lotusheerd bestaat binnenkort tien jaar. Zo'n tien keer per al die afgelopen jaren organiseerde de stichting een paranormale avond in buurtcentrum Het Heerdenhoes, meestal op de eerste donderdag van de maand. Ter afsluiting van het seizoen werd er steevast een paranormale beurs georganiseerd. Komende donderdagavond is Petra Kalsbeek gastvrouw bij de Lotusheerd, ze gaat een Engelenavond verzorgen. Een Engelenavond? Op de site van Petra,  kijk hier, staat hierover dit: Op de bijeenkomsten met helderziende waarnemingen is het contact met de engelen erg liefdevol, sterk en krachtig, en worden ze altijd heel goed waargenomen door mensen. Hoe is het zo gekomen met Petra Kalsbeek dat ze doet wat ze doet? Al van kinds af aan kon ik “dingen” zien. Ik heb daar nooit aandacht aan besteed, dacht dat dat gewoon zo hoorde en dat iedereen dat wel had. Pas op veel latere leeftijd begon mijn interesse te groeien op het gebied van het “paranormale” (ergens pas ver na mijn 30e). Ondanks de vele boeiende aspecten die ik tegengekomen ben, duurde het nog aardig lang voordat ik er goed mijn draai in kon vinden.  Petra Kalsbeek kan i.t.t. al de voorgaande gasten die een paranormale avond bij de Lotusheerd hebben verzorgd lopend naar het Heerdenhoes komen. Ze is woonachtig aan de Bentismaheerd, waar ze ook praktijk houdt. Stichting De Lotusheerd stuurde dit persbericht:
 Petra Kalsbeek heeft al vanaf haar vroege jeugd spirituele ervaringen. Sinds 2007 heeft zij een eigen praktijk in Groningen. Ze doet onder meer aurahealingen en helderziende waarnemingen. Ook geeft ze workshops in onder andere intuïtieve ontwikkeling. Op 1 december verzorgt Petra met behulp van haar gidsen (de Engelen) een Engelenavond in combinatie met helderziende waarnemingen.
Wil je erbij zijn? Dat kan! Je hoeft geen voorwerp mee te nemen.
Kom donderdag 1 december 2011 naar buurtcentrum Het Heerdenhoes aan de Isebrandtsheerd 97 in de Groninger wijk Beijum. De avond begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 7,00. De zaal is om 19.30 uur open.
Stichting De Lotusheerd (www.lotusheerd.nl ) is een stichting zonder winstoogmerk en heeft onder meer als doel de bevordering van paranormale en intuïtieve bewustwording en ontwikkeling. Om dit doel te bereiken organiseert zij sinds augustus 2002 met veel plezier één maal per maand een paranormale avond.

Onderstaande foto is gistermiddag gemaakt. U ziet Petra Klasbeek rechts naast voorzitter Saskia Smid van de Lotusheerd zitten. (Ze zit dus links op de foto) Over laatstgenoemde verschijnt binnenkort ook een blogbericht. Even voordat het fototoestel klikte vroeg uw blogger aan de paranormale dames: Hoe kan dat nou? Jullie zien er helemaal niet zweverig uit? De dames schoten in de lach en antwoordden:" Jawel hoor, we zweven de hele dag door, je moet beter kijken."

 Zie ze lachen. Ondergetekende vervolgde: maar dames, is het leven wel om te lachen? Ik begrijp dat de grote paranormale ziener Nostradamus voor volgend jaar de grootste rampen heeft aangekondigd. En niet iedereen is er gerust op, omdat volgens de Maya-kalender ergens in december van 2012 het einde van een periode aanbreekt. Volgens horen zeggen en lezen op internet zal dat gepaard gaan met veel onheil. Saskia Smid: "Helemaal niet, het wordt een feestje. Mensen zullen zich steeds meer bewust gaan worden van het een en ander." Petra: "De veranderingen zijn al in volle gang, er is veel meer reden voor optimisme dan voor pessimisme."

Ondergetekende moet zeggen, tussen alle doemverhalen die over het magische jaar 2012 de ronde doen zijn de Beijumse vrouwen Petra Kalsbeek en Saskia Smid een verademing. Het is verder een merkwaardig idee dat zich tussen de pakweg 14.000 Beijumers ook nog enkele duizenden- hoeveel zullen het er zijn?-engelen bevinden. Het kan allemaal maar. En dat in Beijum. Vooral ook aanstaande donderdagavond om 20.00 uur in Het Heerdenhoes.


Update 29/11, 12.03 uur: Ik was nog vergeten te vermelden dat beide Beijumse mediums al jaren op nog geen 400 meter van elkaar af wonen en elkaar pas afgelopen zomer hebben leren kennen. Petra Kalsbeek en Saskia Smid hebben besloten de krachten te bundelen en elkaar met hun paranormale gaven te versterken.
Dat willen ze naar eigen zeggen niet zozeer voor hun eigenbelang doen, ze willen graag wat meer liefde, licht, troost en kracht aan de mensen die dat goed kunnen gebruiken schenken. Beijumnieuws zal het komend jaar, in het zgn. crisisjaar 2012, extra aandacht gaan besteden aan de paranormale activiteiten van beide Beijumers.
Nieuwsgierig geworden? Ga dan overmorgen even kijken in Het Heerdenhoes.
Aanvang 20.00 uur, zaal open om half acht. Verzoek van de Lotusheerd om niet meer na 20.00 uur binnen te komen!

maandag 28 november 2011

OP ZNGRUNNINGS KERSTVAKANTIE VIEREN

Ondergetekende kreeg een lel van een flyer met activiteiten opgestuurd voor stad Groninger jongeren zodat die de komende kerstvakantie goed door kunnen komen. Het was teveel om allemaal op te laden, dus kijk voor het complete aanbod even op http://www.opzngronings.nl/ Op de site staat ook de afbeelding die u links ziet. Lekker goedkoop zwemmen in de kerstvakantie? Of schaatsen? Dat kan in elk geval op 3 januari, maar vlas daarvoor even de genoemde site na. De onderste afbeelding hoort bij een activiteit met de verleidelijke titel 'chicks in the city.'
Een kleine compilatie van de flyer met aanbod:
Ben je tussen de 10 en 23 jaar? Dan kun je ook dit jaar jouw kerstvakantie helemaal “Opzngronings” vieren! Zodra de scholen de deuren sluiten op vrijdag 23 december, gaat “Opzngronings” los met een groots vakantieprogramma voor alle Groningse jongeren!
Naast het kerstvakantieprogramma van het MJD Jeugd- & Jongerenwerk voor alle Stadjers, is er ook in elke woonwijk een apart, aanvullend programma.
Kerstdiners
In alle Groningse woonwijken begint het “Opzngronings”-programma op vrijdag 23 december met een overheerlijk en feestelijk kerstdiner. Gourmetten, 3-gangenmenu of kalkoen. Check in jouw wijk wat jullie eten! Mee-eten kost € 1,- maar als je meehelpt, eet je gratis mee! Geef je wel even van tevoren op via www.opzngronings.nl  of bij je jongerenwerker.
Kerstplaza
Woensdag 28 december gaan tieners vanuit alle wijken naar de grootste indoor-kermis van Nederland: Kerstplaza in Martiniplaza. Wil je mee? Prijs is € 2,- p.p. Opgeven op http://www.opzngronings.nl/  of bij je jongerenwerker.
Kerstvoetbaltoernooi
Donderdag 29 en vrijdag 30 december wordt er weer volop gezaalvoetbald. Woensdag zijn de voorrondes in de sporthallen Beijum, Vinkhuizen en Corpus den Hoorn. Er zijn drie leeftijdscategorieën: 10 – 12 jaar, 13 – 15 jaar en 16 – 23 jaar. De finales van alle categorieën zijn op 30 december in de sporthal van het Alfa College in Kardinge. Speel mee of kom kijken naar de wedstrijden. Tijdens de finaledag kun je namelijk ook koken, gamen, panna spelen en nog veel meer! Deelname is gratis. Geef je met je team op via www.opzngronings.nl , bij je jongerenwerker of je buurtsportwerker.

DE BEIJUMRIJDER/FIETSER (44)

Er zijn nog een paar stukjes Beijum die nog nooit door de Beijumrijder of fietser met een bezoekje zijn vereerd. Als je vanuit de stad fietsend het Heerdenpad direct linksafslaand na de Beneluxweg verlaat, kom je in een soort van groengebied dat m.i. weinig door Beijumers wordt bezocht. De afdaling vanaf het Heerdenpad naar beneden ging met de nodige voorzichtigheid gepaard, in één hand de camera en veel gladde bladeren op het steile pad. Het schelpenpad bracht me al snel vlak naast de Beneluxweg. Je zou er op je gemakkie kunnen gaan zitten om de voorbij zoevende auto's te bekijken. Ik mag halve garen natuurlijk niet op ideeën brengen, maar het is er tussen de bosjes ook een 'ideaal' plekje om beroemdheid te verwerven als noordelijke kampioen snelwegschutter. Maar goed, de ziekte voorbij, het is een mooi groen gebied daar aan de westkant van de wijk, vol met schelpenpaadjes.
Ik vraag me na de een na laatste Oude Doos nog af of dit wellicht het groengebied was dat op de foto te zien is.
Maar goed. De muziek is van Brian Adams en hij heeft het over 'Where ever you go.'

UIT ETEN BIJ LA SCALA

Ik ken de mensen die u op de foto ziet niet. Volgens mij komen ze niet eens uit Beijum, of uit de buurt van de stad. Maar ze wilden wel even op de foto, vlak voordat ze met z'n tienen wat te drinken bestelden. En pizza's natuurlijk. De foto is afgelopen zaterdagmiddag omstreeks half vijf gemaakt, vlak nadat ondergetekende met Kamil Lahdo, eigenaar van La Scala in Beijum en een pizzeria in Lewenborg, overeenkwam om de sponsorschap voor Beijumnieuws met nog één maand te verlengen tot 1 januari 2012. Ook moest een concept-verhaal voor een mogelijk stukje in het boek Boeren, Burgers en Beijumers nog even worden doorgesproken. Ik zeg met nadruk mogelijk, omdat ik met uitgever Jaap van Leeuwen van Leander heb afgesproken nog niet te benoemen wie er allemaal een rol gaan spelen in het hoofdstuk over allochtonen in Beijum . Wie zal het zeggen, wellicht kunt u op driekwart van de maand mei (volgend jaar) iets in het Beijumer Boek lezen over deze geslaagde zakenman in Beijum. De donkerste dagen van het jaar zijn weer in aantocht. Niet verkeerd om in uw eigen wijk even uit eten te gaan. La Scala zit naast Winkelcentrum Beijum, de pizzeria zit vast aan het pand waar ooit fietsenmaker Kooistra was gehuisvest en waar u ook patat kan kopen of in het Hof van Beijum wat kan drinken. Op 1 of 2 januari verdwijnt het logo van La Scala links van Beijumnieuws.
Interesse om het gat op te vullen? Beijumnieuws@online.nl

MAANDAGOCHTEND (94)

Een half uurtje geleden trof ik in de lokale Lidl deze naast elkaar vertoevende combinatie aan. Zelden zag ik onschuld en schuld zo dicht bij elkaar afgebeeld in de wijk. Pontificaal op de foto ziet u tientallen door kinderhandjes in elkaar gevouwen schoentjes liggen te wachten op snoep of 'n suprise. Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje. Aardige geste van de Duitse prijsbreker. Maar goed, je kunt als levensmiddelenconcern natuurlijk niet achterblijven, bij Albert Heijn kunnen kinderen ook schoentjes zetten. Bij de Aldi weet ik het niet, kan zijn van ook. Tot zo ver de onschuld.
Vlak naast de schoentjes ziet u, klik de foto groter, het opschrift 'anti overvalslot' op de deur geplakt.  Op Beveiligingnieuws.nl staat hierover:
De politie steunt een anti-overvalslot van harte. Daardoor gaat de kluis met een vertraging van tien minuten open. In de tussentijd is de politie gewaarschuwd, omdat de sloten daarmee in verbinding staan. Buiten de openingstijden is de kluis helemaal niet te openen.
Buiten openingstijden is de kluis van de Lidl aan de Stoepemaheerd dus niet te openen. Punt is wel dat Zwarte Pieten buiten deze openingstijden om de schoentjes komen vullen. Ik weet niet anders of ze doen dat 's nachts. Hoe moet dat nou?
Ik weet niet hoe het de oudere lezer vergaat of verging, maar ik was op zeven jarige leeftijd echt in de veronderstelling dat Zwarte Piet door de schoorsteen, want die had je toen nog in woonhuizen, binnen kwam en wat in de opgezette schoentjes deed. Wat wist je als kind van begrippen als inbraak en huisvredebreuk?
De meeste Beijumer kinderen die hier, zie foto, een schoentje hebben neergezet weten niet anders dan dat Sinterklaas of Zwarte Piet 's nachts bij de Lidl naar binnen gaat om de schoentjes te vullen. Weten zij veel van alarmsystemen en anti-overvalsloten?

De nieuwe week is weer begonnen, de week waarin Sinterklaas en z'n Zwarte Pieten voet op de Beijumer klei zullen zetten. Geloof in Sinterklaas of in God, maar zet wel je fiets of kluis goed op slot. Een onschuldige week toegewenst.

zondag 27 november 2011

'N ZONDAGSE KERKDIENST IN AMBIËNTE

Wat een heerlijke landerige zondag was het vandaag, vindt u ook niet? Uitslapen, broodjes in de oven, eieren koken, een senseootje op bed, ondertussen op de laptop even de 'latest developments' op wereld- en regionaal gebied navlassen. Tussendoor de columns van Jan en Henk Mulder in Dagblad van het Noorden lezen, het wekelijkse pareltje van Remco Campert in de Volkskrant, en terug naar de meest noordelijke krant voor de column van J.P. Rawie. Echt een herfstdag om helemaal in bed door te brengen. Toch, omstreeks 15.30 uur even de fiets gepakt voor een winderig rondje Kardingerpark en grijste en gekste wijk van de stad. Uw blogger trof geen oneffenheden aan in het Beijumer landschap. Bij 't Trefpunt aangekomen hoorde hij gejoel en geklap. Wat zou daar aan de hand zijn? Gewapend met de camera liep uw blogger naar binnen. Hij kwam terecht in een zondagse kerkdienst. En wel op z'n Antilliaans. En dat houdt in: bewegen, zingen en roepen. De Heer aanroepen, wel te verstaan. Beheerder Ibi Salomé was helemaal in z'n nopjes. Hij werkte, maar kon ondertussen ook genieten van de kerkdienst: "Wij zijn allemaal dominees." Filmen was geen probleem. Toch een vriendelijk verzoek aan ondergetekende: "Wil je even vermelden dat elke zondag om 14.00 uur ie-der-een welkom is om in Ambiënte een christelijke kerkdienst mee te komen maken? En waarom niet. Kijk even mee naar ruim vier minuten kerkdienst in Ambiënte.

ZUIPSCHUIT OP DE WIBENAHEERD

Op de Wibenaheerd in de wijk Beijum is in de nacht van zaterdag op zondag een 47-jarige automobilist uit de stad aangehouden. Hij trok de aandacht van de politiemensen toen hij slingerend door de wijk reed. Nadat ze hem langs de kant van de weg hadden gezet bleek uit een blaastest dat hij teveel gedronken had. Op het politiebureau bleek dat hij 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. De politiemensen wilden daarop het rijbewijs van de man invorderen, maar toen bleek dat hij het bezit was van een niet meer geldig rijbewijs. Ook bleek hij nog twee openstaande boetes te hebben.
Nadat het één en ander was geregeld kon de Stadjer het bureau weer verlaten, weliswaar wel met een bekeuring op zak. http://www.oogtv.nl/

EEN MEISJESFEEST

Afgelopen zaterdagavond raakte ondergetekende in de Hylkemaheerd verzeild op een meidenfeestje. Misschien beter gezegd: een meisjesfeest. De dochter des huizes was elf jaar geworden, en ze had een stel vriendinnen uitgenodigd. De woonkamer was donker en alleen een flitsende en sfeervolle discolamp was aan. Het grote licht mocht even aan omdat de fotograaf de wilde meiden wilde vereeuwigen. Op de vraag waarom er geen jongens op het feestje waren brulden de dames in koor: "Omdat het een meisjesfeest is." Op de vervolgvraag of er over vijf jaar wel jongens worden uitgenodigd werd eenstemmig "Neeeeh" geroepen.
Ik zeg niks. Of toch wel, ik schat in dat de dames hier in 2017 heel anders over denken. De hormonen gaan dan misschien ook wel een beetje meebepalen. Zie ze daar zitten.Wat een rustige leeftijd nog.  Elf en twaalf jaar zijn. En nog geen weet hebben van de stormachtige ontwikkeling die de komende jaren op je wacht.

zaterdag 26 november 2011

ARCHITECTEN/BOUWERS VAN DE VOERMAN


 We blijven nog even bij de meest noordelijk gelegen school van Beijum. Vanmiddag om twee uur begonnen de scouts van scoutinggroep de Voerman op het braakliggend veldje bij de Dom Helder Camaraschool een 'concept-scoutinggebouw' te bouwen. Met palen, planken en bouwen willen ze vooruit lopen op het nieuw te bouwen onderkomen voor de oudste (95 jaar!)scoutinggroep van de stad. De scouts weten het bijna zeker, hier, op het grasveldje tussen de DH Camaraschool en het Groene Hart van Beijum wordt binnenkort hun nieuwe clubgebouw gebouwd. Hoe weten ze dat zo zeker? Dat blijkt toegezegd te zijn. Alleen, en daar draait zo'n beetje alles om tegenwoordig, zijn de financiën nog niet helemaal rond. Het moet gezegd, het is een prachtige locatie. Een ongebruikt stuk grasveld tussen De Dom Helder Camara, de Beschermde Woonvormen van een noordelijke psychiatrische instantie en de groenstrook van Beijum kan op een mooie manier opgevuld worden door actieve en constructieve jongeren. Wat staat op http://www.devoerman.nl/ over de zoektocht naar een nieuw gebouw?  Dat de Voerman voor 2010 (..) het met de gemeente Groningen eens probeerde te worden over een nieuw clubgebouw:
In 1992 brandde het voormalige gebouw "de boerderij" af. Sindsdien is activiteitencentrum De Trefpunt het jeugdcentrum van Beijum. Tot vandaag de dag wordt binnen de Voerman nog altijd gebruik gemaakt van de term "de boerderij".

Op zoek naar een nieuw gebouw!
Bouwfonds Ontwikkeling stelt De Voerman een ruim perceel ter beschikking in het gebied tussen Beijum en Noorddijk. De precieze plek moeten we nog vasstellen. Het is vooral van belang dat de Gemeente Groningen haar bestemmingsplan Beijum/Noorddijk gaat aanpassen, zodat wij daar een plekje kunnen krijgen.
We hopen voor zomer 2010 het met de Gemeente eens te worden. Ondertussen zijn we al een eigen projectfonds gestart om de eerste gelden voor ons nieuwe pand te verwerven. En we denken natuurlijk na over een inrichtingsplan en de vormgeving van ons nieuwe gebouw.
Het nieuwe pand zal mogelijkheden geven voor alle speltakken in een uitdagende omgeving: het Beijummerbos, weilanden, sloten. We zullen meer kinderen aan scouting kunnen laten deelnemen en op die manier onze waarde voor Beijum, de Hunze, Van Starkenborgh en Bedum kunnen vergroten.

De architecten en bouwers van Scoutingclub de Voerman

EEN REUZESCHOEN IN DE DH CAMARASCHOOL

Op de Dom Helder Camaraschool staat tijdens deze sinterklaasdagen wel een heel bijzondere schoen tussen de kinderschoentjes opgesteld. Hij past er eigenlijk niet echt tussen, alle andere schoentjes zijn mooi gekleurd, maar deze ene is pikzwart. Alle door Sinterklaas of Zwarte Piet in de gekleurde schoentjes te deponeren snoepgoed past met gemak in de zwarte schoen. U ziet het al op de foto, wat een bakbeest. Hoe de Dom Helder Camaraschool tijdelijk aan de schoen komt is me niet bekend, feit is wel dat ie ooit door een echt levend mens is gedragen. Zo te zien aan de rechtervoet. Een reuzeschoen. Gedragen door een echte reus. Door de Reus van Rotterdam: Rigardus Rijnhout (Rotterdam, 21 april 1922 - Leiden, 13 april 1959) stond door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter bekend als de Reus van Rotterdam.[1] Hij was na de 2,42 m lange in 1897 te Amsterdam geboren Albert Johan Kramer de langste man in Nederland aller tijden.[2] Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.

Rijnhout overleed op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. De vriendelijke man werd in de Maasstad gezien als een fenomeen en had daardoor het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of 'het daarboven koud was'. Hij verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Na zijn ongeluk heeft hij nog een paar jaar bij de vertreksteiger van de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf aan de man gebracht. Toen Rijnhouts gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het Academisch Ziekenhuis Leiden werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.
Lees verder op Wikipedia.org/wiki/Rigardus_Rijnhout.
Update 13.35 uur: Lees hier de snelle bijdrage van Amanda. Een foto van de Reus bij de biljarttafel. Zie ook reactie.
Update maandag 00.10 uur: hier meer informatie en levende beelden. Zie derde reactie.

vrijdag 25 november 2011

PARKEERPROBLEMEN HOUDEN AAN (De Dijk)

Op 31 oktober verscheen het eerste bericht op Beijumnieuws over de parkeerproblematiek voor Montessorischool De Dijk. Kijk nog even hier. Ouders hebben vaak geen plek om de auto kortdurend te stallen als ze hun kind(eren) naar school brengen. De tien minuten Kiss And Ride parkeertijd wordt massaal aan de laars gelapt.
Uit betrouwbare bron weet ik dat de politie heeft toegezegd dat er iets aan gedaan zal worden. In elk geval was dit afgelopen dinsdagmiddag nog niet het geval. U ziet dat een ouder die de school kort wilde bezoeken de auto noodgedwongen weer even op de stoep moest parkeren.
Trouwens, de rommel die u op de voorgrond uitgestald ziet lag daar op dat moment al vanaf zondagavond..

BEIJUMSKAP (57)

Steegjes en doorgangetjes zijn talrijk in Beijum. Je loopt er voorbij en schenkt er geen aandacht aan. Loop er eens in, of ga er onderdoor en de kans is groot dat je op een plek komt die je nog niet kent. Dit poortje is bij de Onnemaheerd. Een totaal onbelangrijk persoonlijk detail is dat ik hier ooit een huis heb bekeken toen we op zoek waren naar een huis met tuin in Beijum.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

WAT COOL: MET LOSSE HANDEN FIETSEN

Ik deed het vroeger ook, en toen hielden m'n ouders hun hart waarschijnlijk vast. Zoals ik nu bevreest toekijk als ik zie dat andere kinderen het doen. Met losse handen fietsen. Het lijkt op het ogenblik wel een rage onder basisschoolkinderen. Regelmatig zie ik een jongetje of meisje met behoorlijke vaart langs me heen fietsen. Zonder de handjes aan het stuur. Een steentje op de weg, een straatsteen die wat dieper of hoger ligt, of een klapband, en je gaat plat op de bek. Pardon, dat is grof Grunnings, ik bedoel dat je dan op je gezicht valt.
Je zult maar met je hoofd tegen een stoeprand aan kletteren. Maar het is van alle tijden, de jeugd moet onbesuist zijn, de grenzen liggen nog niet zo vast, en ze zijn nog niet vergiftigd met angst voor allerhande gevaren. Reëel of niet reëel. Kijk eens wat ik durf. Ik ben helemaal niet bang. Over met losse handen fietsen wordt ook wel eens nagedacht. En ook worden er klaarblijkelijk onderzoeken naar gedaan. Want, je moet natuurlijk wel veilig met losse handen kunnen fietsen..
Op fietsersbond.nl staat dit:
Hoe komt het toch dat, wanneer je met losse handen fietst, je op sommige fietsen extra moet compenseren voor het scheef hangen of naar een kant trekken van de fiets? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat de wielen niet waterpas zijn vastgezet. Ik heb dit fenomeen geconstateerd bij zowel oudere fietsen als bij gloednieuwe fietsen, net afgemonteerd. Het kan soms erg storend zijn, zo erg dat je niet fatsoenlijk met losse handen fietsen kunt. Dat moet dan toch betekenen dat je hier bij fietsen met handen ook iets van merkt...


NU AL EEN KERSTMAN?

Ik herinner me dat in Assen een Kerstmanverbod gold tot dat Sinterklaas het land weer uit was gevaren. De Kerstman was pas vanaf 6 december welkom in de Drentse hoofdstad. Misschien geldt dat nog steeds wel. Afgelopen maandag zag ik in Beijum het eerste kerstmannetje van Kerst 2011 op een touwladdertje aan een raam hangen. Volgens mij heb ik er ooit al een blogbericht aan gewijdt, maar de vele kerstlummeltjes in dakgoten en aan raampjes roepen bij mij de associatie van inbrekertjes op. Vooral als het donker is. Het lijkt een beetje crimineel wat de kerstlummeltjes doen, maar dat zullen vast mijn hersenspinsels zijn.
Hier, in dit huis, ergens in Beijum, wonen ongetwijfeld nette mensen. Al vraag ik me bij het aanschouwen van de winkelkarren wel af: beste Beijumers, is één kar in de tuin niet meer dan genoeg? Waarom moeten het er nou direct twee zijn?

SINTERKLAAS NAAR DE KLEIHORN (30/11)Het moet voor kinderen niet te begrijpen zijn. Op 3 december is de intocht van Sinterklaas in Beijum, lees hier, maar daarvoor komt hij, op woensdagmiddag 30 november, naar de Kleihorn. Of is het verdeeld in leeftijdsgroepen? Tijdens de intocht van Sinterklaasop 3 december is er een fietsversierwedstrijd voor de groepen vijf tot en met acht, terwijl het in de Kleihorn tot en met groep 4 gaat. Hoe het ook zij, op 3 december is de officiële intocht van de goedheiligman in Beijum. En de woensdag ervoor bezoekt hij de Kleihorn.

donderdag 24 november 2011

TIPS VOOR HANGJONGEREN

(Het voorgaande bericht over een nieuwe DvhN-verslaggeefster bleek achteraf gezien toch niet voor algemene publicatie te zijn en is daarom verwijderd) Afgelopen zondagmiddag zag ondergetekende een groepje hangjeugd op de Claremaheerd staan. Sneaky maakte hij van een afstandje een foto, als hangjongere kom je liever niet op de foto, en uw blogger had geen zin in gejoel en gediscuzeur. De heren, ik zag geen dames, waren allemaal donker gekleed en staan onherkenbaar op de foto.
Tijdens het voorbijfietsen, het moment van fotograferen, en nu, tijdens het bekijken van de foto, bedenk ik me dat het imago van deze Beijumer hangjongeren wel een zetje in de goede richting kan gebruiken. Kijk nou eens naar de voorbijfietsende dame, een mooie heldere jas heeft ze aan. Heren, waarom moeten jullie altijd van die unheimische donkere kleren aantrekken? Trek eens wat fleurigs aan, een witte broek of een bloemetjestrui bijvoorbeeld. Het valt ook vaak op dat jullie vaak in een kringetje naar binnen gericht staan. Dat komt eerlijk gezegd wat introvert over. Kijk eens naar buiten, spreek voorbijgangers aan en glimlach eens naar de wereld. Deel eventueel rode rozen uit. En, het is misschien wat koud, maar speel eens gitaar of viool op straat, ga eens dansen met z'n allen en nodig andere Beijumers uit om mee te gaan huppelen. Waarom niet? Het kan best zijn dat jullie dan stukken populairder gaan worden. In plaats van 'daar staan hangjongeren, laten we er met een boog omheen lopen' gaan mensen misschien denken 'wat leuk die jongeren op Plein Oost, laten we ze eens opzoeken en een praatje gaan maken.' Ondergetekende hoeft dan niet meer sneaky te gaan lopen fotograferen, nee, hij gaat een mooie portrettenserie van jullie maken. Stralende gezichten en  frisse blikken van vriendelijke jongeren wil ik zien. Het is een kleine moeite heren, en niet direct denken dat jullie dan veredelde watjes of E.O.-jongeren zijn. Een vriendelijke uitstraling en een open houding zijn veel cooler en stoerder, beter dan wantrouwig, half agressief en half schuw de wereld in te koekeloeren. Kom op jongens, zet hem op. Jullie kunnen het.

DE DOCHTER VAN 'N SCHAATSLEGENDE

De jongedame op de foto trof ik vorige week voor de 2e keer in de Lidl. Wederom in de rij voor de kassa. Net zoals drie maand geleden toen ik haar voor het eerst ontmoette. Ergens in augustus kwamen we voor het eerst met elkaar in gesprek. Waarom dat gebeurde weet ik niet meer. Soms voel je je tot mensen aangetrokken, net als dat je anderen mijlen ver van je vandaan zou willen houden. Kwestie van aantrekkingskracht. Of afstotingskracht. 

Mensen die in reïncarnatie geloven weten het zeker: het heeft met vorige levens te maken. Kan zijn, ondergetekende weet het allemaal niet zo zeker. Hij weet, zoveel weten we niet, heb maar niet teveel pretenties. Maar goed. In augustus spraken we af dat ik een keer bij haar op de koffie zou komen. In Zuidwolde, de plaats waar ze woont. Maar dat kwam er op de een of andere manier (nog) niet van.

Afgelopen vrijdag stonden we dus weer samen in de rij in de Lidl. Gelukkig gaat de loze belofte 'drie in een rij, kassa erbij' hier zelden of nooit op. Zo stonden we wel vijf minuten te teuten. Tijdens het afrekenen vroeg ik de jongedame wat ze verder ging doen die middag. Tot m'n verbazing antwoordde ze: "Ik ga m'n vader ophalen. Je hebt vast wel eens van hem gehoord, Jan Uitham." Het begon me even te duizelen, sta ik hier met de dochter van de Groninger legendarische schaatser Jan Uitham te praten? De schaatser die in 1963 na een barre Elfstedentocht als 2e finishte? Na Reinier Paping? Ja dus.

 Op de foto staat  Belinda Uitham. Want ze wilde na het afrekenen wel even poseren. Vol trots begon ze buiten over haar vader te vertellen die begin januari z'n 87e verjaardag hoopt te vieren. Eerst even op  Wiki/Jan_Uitham kijken:
Jan Uitham (Noorderhoogebrug, 2 januari 1925) is een voormalig landbouwer, badmeester en gemeente-ambtenaar, die bekend geworden is door het schaatsen van lange-afstandswedstrijden en marathons. Zijn bijnaam is Kampioen der Verslagenen. Anders dan die naam doet vermoeden won hij wel een belangrijke wedstrijd, nl. de Noorder Rondritten van 1963. De Elfstedentocht reed hij in totaal zeven keer. Het beste resultaat behaalde hij in de barre Tocht der Tochten van 1963: hij werd tweede achter Reinier Paping, nog vóór de grote favorieten Jeen van den Berg en Anton Verhoeven.
Nadat de foto was genomen vroeg Belinda of het niet een keer een goed idee zou zijn om haar vader voor Beijumnieuws te interviewen.
Er zijn zo van die dagen dat het extra leuk is om te bloggen, en om nieuwe mensen te ontmoeten. Het vooruitzicht om de legendarische schaatser Jan Uitham te interviewen, tenminste als hij dat wil, is iets om je op te verheugen. Uw blogger zal er werk van maken.
Nog even, de naam Uitham deed m'n harde schijf in m'n bovenverdieping kraken. Op de een of andere manier heb ik het een keer over Jan Uitham op Beijumnieuws gehad. Terwijl ik Belinda diep in haar ogen keek schoot me ineens te binnen: Verrek, Peter Rehwinkel noemde de naam tijdens een kennismakingsinterview op Beijumnieuws.. Het zal toch niet? Jawel hoor, desgevraagd antwoordde Belinda Uitham: "Klopt, Peter Rehwinkel is mijn neef. Hij gaat mij en mijn vriend binnenkort in Noordwolde in het huwelijk zegenen." (Het interview met Rehwinkel dateerd van oktober 2009)
Ik vroeg me af of de stad Groningen nou een stad was, of toch ook een dorp. Binnenkort toch maar eens in Zuidwolde op visite gaan om een mooie afspraak te maken met de beroemde vader en dochter. En wie weet komt neefje Peter ook nog even langs.
Kijk vast even op de site van de Groninger schaatslegende: http://www.januitham.nl/
Update 23.03 uur; Amanda verwijst in haar reactie op een krantenartikel van 19 januari 1963 (NvhN), de dag na de Elfstedentocht.

GROETEN UIT BEIJUM

Voor alle Japanners, Amerikanen, Chinezen, Brazilianen, Fransen, Engelsen, Duitsers, Italianen die hier de komende jaren vakantie gaan vieren, en ook voor de vele Nederlanders die een dagtochtje naar het wonderschone en wonderlijke Beijum gaan maken, is er goed nieuws. U kunt vanaf nu een kaartje vanuit Beijum naar uw familie, collega's en bekenden sturen.
De accommodaties in Beijum zijn wellicht nog niet toereikend om de invasie van toeristen het hoofd te kunnen bieden, maar er zullen hotels op Plein Oost en West komen, en ondanks felle protesten van milieu-organisaties zullen aan de zuidrand van Beijum toch appartementencomplexen gebouwd gaan worden. Er komt een vliegveld en een grote camping in Kardinge, de Zuidwending zal rondgetrokken worden en er zullen rondvaartboten gaan varen, er komt een VVV-kantoor op Plein Oost en Beijumers mogen een bord met 'Bed en Breakfast' in hun tuin zetten mits ze aan de voorschriften die hiervoor gelden voldoen. Er komt een grote Kathedraal in het Groene Hart van Beijum en een Beijumer Museum op de plek waar nu Innersdijk nog huist. Er wordt nog gesteggeld over de aanleg van een  of mogelijk twee treinstations in de wijk.
Ja, Beijum staat aan de vooravond van grootse en ingrijpende veranderingen. Deze kaart werd met het oog daarop voorzien van de volgende tekst opgestuurd. Het moet gezegd, Pand49 en Atsje Straatsma spelen zeer handig in op de  omwenteling van Beijum van onbeduidende wijk naar een bloeiend toeristencentrum:
Er zijn nu “Groeten uit Beijum” ansichtkaarten te koop bij Atelier Pand49 op Plein Oost en bij De Groene Zon in de Wiershoeck. De foto’s op de kaart verschenen eerder in de vrijdagavondrubriek “Beijumskap” op Beijumnieuws van fotograaf Atsje Straatsma. De kaart kost € 1.

woensdag 23 november 2011

ZONSONDERGANG IN BEIJUM

Vooral in de zomer is een zonsondergang vaak een lust voor het oog. Wie heeft op een waddeneiland de zon nog nooit zien ondergaan in de Noordzee? Prachtig. Maar op driekwart van november kun je je ook aan hetzelfde fenomeen verlustigen. Waar? Wel eens van Beijum gehoord? Staand op de Munsterheerd schoot uw fotograaf afgelopen weekend dit plaatje van de ondergaande zon. Op de achtergrond ziet u enkele woonhuizen aan de Froukemaheerd. Nee, de maan scheen nog niet door de bomen. En ik zag nog geen Sinterklaas over de daken rijden. Volgens mij had dit zo maar aflevering zoveel van Astje Straatsma's Beijumskap-serie kunnen zijn.

NIEUW SCOUTINGGEBOUW DE VOERMAN

Scoutinggroep de Voerman stuurde onderstaand persbericht:
Scouting de Voerman pioniert een nieuwe toekomst.


Archieffoto
Jeugdleden van scoutinggroep de Voerman uit Beijum ontwerpen komende zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur een nieuw en eigen scoutinggebouw. Net als echte architecten maken de welpen, kinderen van 7 tot en met 11- maquettes. 
De oudere jeugdleden werken hun ontwerp op een echte scoutingmanier uit. Zij bouwen hun ontwerp komende zaterdagmiddag levensgroot in hout en touw. Deze manier van tijdelijk bouwen, pionieren, kennen zij goed. Op kamp bouwen zij zo ook hun keuken of toilet. Het bouwwerk verschijnt op het terrein waarop de groep hoopt te mogen bouwen, het grasveldje naast de Dom Helder Camaraschool. Twee architecten van Platform GRAS geven de kinderen professionele ondersteuning.

Bezoekers en eigen leden kunnen op het nieuwe terrein bij een vuurtje broodjes bakken en natuurlijk is er koffie. De dag eindigt met het strijken van de vlag voor het toekomstige gebouw.
De Voerman willen al jaren een nieuw gebouw. De oudste scoutinggroep van de Stad huist nu in één lokaal in multifunctioneel wijkcentrum het Trefpunt in Beijum. Dit lokaal is te klein en biedt geen mogelijkheden tot overnachten. Ook herbergt ook een jongerensoos die op dezelfde tijd samenkomt als de oudste leeftijdsgroep van de Voerman. Dit geeft regelmatig problemen

De bouwcommissie van scoutinggroep de Voerman wil met deze dagen de leden op een leuke manier te betrekken bij hun nieuwe gebouw. Ook zullen de ontwerpen en foto- en filmmateriaal van deze dag gebruikt worden om mogelijke architecten en financiers meer over de groep en de wensen van de kinderen te vertellen.

ZATERDAG NAAR INNERSDIJK/TEN BOER!

(Ingezonden vanuit Innersdijk)

Wij verpleeghuis Innersdijk gaan straks tussen kerst en oud en nieuw verhuizen naar Ten Boer. Zijn jullie nieuwsgierig naar het prachtige pand gelegen in het groene Ten Boer? Met eigen ogen zien waar wij de komende 2 en 1/2 jaar gaan wonen? Kijk dan gauw in de bijlage en kom A.S. Zaterdag 26 november naar Ten Boer.
Update 20.12 uur: Amanda verwijst in onderstaande reactie naar dit historisch bericht over de bouw van Innersdijk.
Update 21.29 uur: Het artikel van Amanda nog even doorlezend bringt me bij de oorsprong van de naam Innersdijk: Innersdijk was in de 14e eeuw een waterschap op de plaats waar nu Beijum ligt.

AUTO UITGEBRAND IN FULTSEMAHEERD

Voor de 2e keer in drie weken ging een auto in de Fultsemaheerd in de hens. Het is misschien nog te vroeg om van een autopyromaan te spreken, maar voor de 2e keer lijkt er opzet in het spel. http://www.oogtv.nl/ bericht:
Op de Fultsemaheerd in Beijum is dinsdagnacht een auto uitgebrand. Ook twee auto’s die naast de auto geparkeerd stonden liepen brandschade op. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een buurtbewoner hoorde rond één uur in de nacht geluid op straat en zag de auto in brand staan. Hij belde de brandweer die de auto heeft geblust.
De uitgebrande auto moest worden afgesleept.

EEN GOEDKOPE KONIJNE(N)HOK

Nee, ik hoef het niet meer over m'n overleden konijn te hebben, al roept dit wel een paar herinneringen op. Deze Hunzenaren trof ik zaterdagmiddag op Plein West, achter het winkelcentrum. Vader, zoon en dochter droegen een spiksplinternieuw konijne(n)hok naar de auto. Wat nou jongens, een nieuw hok voor jullie konijn? "Nee, we hebben nog geen konijn, die willen we pas komend voorjaar aanschaffen. Maar dit hok was afgeprijsd en daarom hebben we het alvast gekocht. Er zat 30% korting op en wij Groningers zijn wel een beetje zunig." Goed dat ik de foto op internet zet? De Hunzenaren in koor:" Doe maar, is geen enkel probleem."

dinsdag 22 november 2011

UIT DE OUDE DOOS (95)

Deze foto komt uit het plakboek van een Sibrandaheerster, en is ongeveer 32 jaar oud. Of de noodwinkel van Meins toentertijd in de genoemde heerd stond is me ontschoten. Maar het zou zo maar kunnen. Op de foto ziet u links de 'barak' van de levensmiddelenwinkel. Aan de planten op de voorgrond te zien was het voorjaar of zomer. De dame die op de foto aan komt lopen lijkt me een jaar of 33 oud, ze zal nu, als ze nog leeft, ongeveer 65 jaar zijn.
Enig idee waar het rijtje huizen op de achtergrond staat? Beijumnieuws@online.nl
Update 20.04: Amanda reageerde weer onder dit bericht en geeft weer een prachtige aanvulling. En passant stelt ze zich ook even voor:
Heb deze krantenartikel al eens eerder geplaatst en hier hebben ze het over de Asingaheerd, nu bestaat die niet in Beijum maar is deze er wel geweest en is dit veranderd in Stoepemaheerd later omdat het misschien verwarring gaf met de Asingastraat in de Korrewegbuurt.
Nou anoniem is Amanda opgegroeid in een gehucht ( +/- 200 inwoners ) buiten het dorp in de provencie Groningen. Later verhuisd naar de stad Groningen en in verschillende wijken gewoond en nu wonen wij alweer een geruime tijd in Beijum. Johan ken ik niet persoonlijk wel eens tegengekomen op de fiets maar verder ken ik hem niet.
Update woensdag 20.16 uur: Een lezeres mailde: Hé Johan die loods staat nou als autopoetsbedrijf in de stad daar laat ik mijn auto wel eens wassen.

EENDJES VOEREN IN DE MIST

We blijven nog even in mistige sferen. Buiten, maar ook via het wereld wijde web. Vanmiddag trof ik dit tafereeltje in het Groene Hart van Beijum, achter Innersdijk. Een meisje was eendjes aan het voeren terwijl, neem ik aan, haar vader foto's van haar en haar bezigheid maakte. De herfst heeft z'n charme. Niet alleen om de gekleurde bladeren, ook om de geheimzinnige mistige sfeer.

BEIJUMER SCHELDT OP POLITIE

De politie heeft maandagavond aan de Nijensteinheerd in Groningen een 42-jarige man aangehouden voor belediging. De Groninger gedroeg zich vervelend bij de woning van zijn ex. Toen agenten de man weg stuurden werd hij boos en schold de agenten uit. Toen hij hen ook begon te beledigen werd hij aangehouden. De man moest mee naar het bureau en werd ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.
www.gezinsbode.nl

DE BEIJUMFIETSER (43) DOOR DE MIST

Het is geen nieuws, het is niet opzienbarend als hier wordt vermeldt dat het buiten mistig is. Misschien is het wel opzienbarend dat het zo lang achtereen duurt.
Gistermiddag maakte ik deze mistvideo in de buurt van Plein Oost. Zie ook de foto. Verbeeld ik het het me nou, of zag Plein Oost er nog nooit zo mooi uit? Wat een geheimzinnige, dromerige en psychedelische sfeer hing er. Er moet natuurlijk een muziekje bij de video en ik associeerde mist naar het Engelse woord haze. Blue Haze met 'Smoke get's in you're eyes?' Nee, toch maar Jimi Hendrix met Purple Haze. Als je het toch over een psychedelisch sfeertje hebt... De paarse mist hing in 1966, toen hij het nummer schreef, uiteraard niet concreet om Hendrix heen. Waarschijnlijk zat het in z'n hersenen door overvloedig gebruik van verboden snoepgoed: Purple Haze are in my brains. "Purple Haze" is a song written in 1966 and recorded in 1967 by The Jimi Hendrix Experience and released as a single (Hendrix's second) in both the United Kingdom and the United States. It appeared on their 1967 album Are You Experienced. "Purple Haze" has become one of the "archetypical psychedelic drug songs of the sixties".WikiPurpleHaze Purple Haze schijnt ook een plant te zijn. Fiets even mee door de Grey Haze van Beijum.

maandag 21 november 2011

PIZZABEZORGER GAAT ONDERUIT

Maandagavond kwam een pizza-courier door nog onbekende oorzaak ten val op de Eillardaheerd in Beijum. Hij schampte ook een geparkeerde auto. De jongeman is overgebracht voor controle naar een ziekenhuis. De brommer werd al snel weggebracht door een agent. http://www.112groningen.nl/

GROEN LICHT, GEZOND VERSTAND

De etikettenaffaire rond kruidenvrouw Saskia Nieboer deed anderhalf jaar geleden de nodige stof opwaaien. Op middeltjes etiketten plakken dat iets geneeskrachtig is mag niet zomaar, de Keuringsdienst van Waren dreigde met een torenhoge boete als ze door zou gaan met het aanprijzen van haar middeltjes en smeerseltjes. Veel mensen hebben baat bij de produkten van Nieboer en veel lezers waren boos om de actie van de Keuringsdienst. Die zou aan de leidraad van de farmaceutische industrie lopen en mensen het recht willen ontnemen om zelf na te denken en te beslissen wat goed voor hen is.De rechter foto is twee maanden geleden gemaakt. Saskia Nieboer zat niet te springen om hernieuwde publiciteit rond de etiketten: "Doe maar niet, je kunt ze ermee op gedachten brengen en misschien moet ik dan het gevang in omdat ik een dikke boete nooit kan betalen." Ondergetekende denkt dat dat wel mee zal vallen, de Keuringsdienst zal zich onstervelijk belachelijk maken als het een soort van heksenjacht op een klein en onschuldig kruidenwinkeltje in het Groene Hart van Beijum zal openen. Want, ook al zou het kunnen zijn dat mensen geen baat hebben bij de geneesmiddelen van onze kruidenvrouw, schaden zullen ze zeker niet. En, ik ben het met haar eens, volwassen mensen kunnen heus wel zelf beslissen wat goed voor ze is.
Een week geleden was ondergetekende weer even in haar zaak in de Wiershoeck. Saskia, vertel, wat betekent die wasknijper die je de vorige keer droeg?  "Wasknijpers houden dingen bij elkaar en ik wil graag de mensen bij elkaar brengen." Wat klinkt dat verheven. "Zo bedoel ik het niet, maar ik ben bezig een stichting op te richten met als naam 'Groen Licht voor een Gezond Verstand.' Mensen die lid zijn van deze stichting kunnen dan middeltjes bij me kopen en hopelijk omzeil ik daarmee dat hele etikettengedoe." Onze kruidenvrouw refereert naar de Occupy-beweging die in Nederland wortel aan het schieten is: "Ik vind het een vreselijke term dat Occupy, maar ik ben het wel met de ideeën van deze mensen eens. Het is belangrijk dat mensen zelf leren nadenken." Maar is dat niet vreselijk bevoogdend en doet het niet denken aan de paradoxale opdracht om spontaan te moeten zijn? Laat mensen toch zelf bepalen of ze zelf willen nadenken of dat er voor ze gedacht wordt. "Nee, zo bedoel ik het niet, ik wil mensen alleen maar uitnodigen om zelf te denken." Kruidenvrouw Saskia Nieboer wil niet dat multinationals, politici of een Keuringsdienst van Waren voor mensen gaan beslissen wat goed of slecht voor ze is. "Volwassen mensen kunnen heus zelf wel nadenken en zijn ook redelijk mondig." In het Groene Hart van Beijum zit haar kruidenzaak, 'De Groene Zon.' En daar wil ze weer een stichting gaan oprichten luisterend naar de naam 'Groen Licht voor een Gezond Verstand.' Groen licht is natuurlijk mooi. Maar dat 'gezonde verstand, dat weet ik zo niet. Er zijn politieke partijen die claimen dat ze het gezonde verstand in pacht hebben, en ook verbeeldt de grootste ochtendkrant van Nederland zich dat het een monopoly op dat soort van hersenactiviteit heeft. Ook al heb je je verstand er niet helemaal bij, je hebt het recht om dié produkten te kopen waarvan je denkt dat ze goed voor je zijn. Zo ook de potjes met pillen, druppels en smeersels van kruidenvrouw Saskia Nieboer. Eventueel met het verstand op nul.

EEN CONCIËRGE VEEGT OOK BLADEREN

Vorige week trof ik deze mijnheer aan op het schoolplein van de Doefmat. Ik weet niet hoe hij heet, wel gaf hij aan conciërge van de school te zijn. Jawel, hij wilde wel even op de foto, terwijl hij voortging met waar hij mee bezig was: herfstbladeren bij elkaar vegen en van het schoolplein verwijderen. Een mooi woord, als je er langer bij stil staat: conciërge. Een leenwoord uit Frankrijk dat fier overeind is gebleven. Gesneuvelde Franse woorden zijn o.a. trottoir en abattoir. Ik hoor ze nooit meer, ze zijn vernederlandst naar respectievelijk stoep en slachthuis. Er is denk ik geen goede vertaling van  het woord conciërge voor handen, opzichter dekt de lading niet, en manusje van alles klinkt zo houtjetouwtje-achtig. Wat zegt Wikipedia?
Een conciërge is een functionaris belast met het toezicht op of de bewaking van een gebouw. Dikwijls betreft het hier openbare gebouwen, met name in de Nederlandse situatie. In Frankrijk is een conciërge ook de portier van een appartementencomplex.

De benaming is ontleend aan een functie aan het Franse hof: die van comtes des cierges, "kaarsenbewaarders". (Zij waren tevens sleutelbewaarders.) Hun verblijfplaats, de Conciergerie, werd later gevangenis en parlementsgebouw, waardoor de naam van het gebouw een uitgebreider betekenis kreeg. Nog in de negentiende eeuw kon een conciërge "in ons Vaderland een opzigter van paleizen" zijn, zoals de eerste druk van de (Nederlandse) Winkler Prins-encyclopedie (Vijfde deel, 1873) vermeldt. Maar de moderne betekenis was toen ook al in gebruik: de conciërge was ook opzichter van openbare gebouwen. Thans is het gebruik van de term vooral (maar niet uitsluitend) bekend bij schoolgebouwen.

In Nederland kan de functie van een conciërge verschillend zijn ingevuld. Soms is het primair zijn taak als portier te fungeren, en die toepassing van het woord sluit dus nog aan bij de huidige Franse betekenis. Daarnaast kan een conciërge allerlei aanvullende taken verrichten; hij zorgt bijvoorbeeld voor het schoonhouden van het gebouw of houdt toezicht op die activiteit, hij bedient het personeel, waakt over orde en veiligheid, begeleidt bezoekers, en fungeert ook wel als amanuensis (laboratoriumassistent). Op sommige scholen let de conciërge ook op nablijvers, of geeft hen (schoonmaak)werk te doen.

MAANDAGMORGEN (93)

Afgelopen zaterdagmiddag ging ondergetekende met een Junior naar de stad om de intocht van Sinterklaas en z'n Zwarte Pieten te bekijken. Nee, maar een keer geen camera mee. Op het Zuiderdiep miste ik het ding wel, vooral toen zo'n beetje voor m'n neus een paard dood op het wegdek klapte. Maar goed, ook wel weer best om geen camera te hebben, zodoende was er meer gelegenheid om vragen te beantwoorden. Zoals: hoe kan het dat Sinterklaas een paar honderd jaar oud wordt en er nog zo kwiek uit ziet, terwijl zo'n paard veel jonger dood neervalt? Leg dat maar eens aan een kind uit. Gelukkig was er niet veel tijd en mogelijkheid om bij het drama stil te staan, de liefste Pietjes kwamen voorbij en deelden snoep uit, leuke praalwagens tuften langs en Sinterklaas zelf zwaaide naar iedereen. Naar iedereen? Ja, dat kan Sinterklaas. Hij slaat geen kind over op zo'n intochtdag  Dat dit i.v.m. de 'economische crisis' in huiselijke sfeer rond 5 december anders kan liggen is weer een ander verhaal. Het was een werkelijk schitterende intocht van de Goedheilig man afgelopen zaterdag, de stad heeft zich van z'n waardige kant laten zien. Vanochtend in alle vroegte ging uw blogger op zoek naar een Sinterklaas-uiting in Beijum. Nee, het loopt nog niet over van de pret. Maar kijk, door de buitenste etalageraam van dierenspeciaalzaak Hoogenberg lachte deze Zwarte Piet de fotograaf tegemoet.

Vergis ik me nou trouwens, of is Sinterklaas in vergelijking met 45 jaar geleden een écht kinderfeest geworden? Vroeger werd er wel eens gedreigd met in de zak stoppen en mee naar Spanje genomen worden. Achter de zgn. Goedheiligman ging een meedogenloze moralistische doctrine schuil. Want, wie zoet was kreeg lekkers, en wie stout was de roe. 's Ochtends niks lekkers in je schoen vinden, wel een briefje met vermanende tekst: Als je je kamer goed opruimt en vandaag huiswerk doet zal Sinterklaas komende nacht wél wat in je schoen stoppen. 'Stout' zijn was vroeger een doodzonde rond de Sinterklaasperiode.

Het is me niet bekend of in 2011 Sinterklaas nog steeds als pressiemethode wordt gebruikt om sociaal wenselijk gedrag bij kinderen af te dwingen. Hoplijk niet, een beetje stoutheid maakt dingen leuk, waarom genieten mensen anders van de Dalton-brothers in de Lucky Luke strip? Pietje Bel en Dik Trom waren toch leuk omdat het vlegels waren of zijn? Wel eens van Tijl Uilenspiegel gehoord? Een schelm eerste klas. Natuurlijk houdt Sinterklaas wel van stoute kinderen. Misschien wel extra. 'En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn ook stoute kinderen bij.' Moeten hedendaagse kinderen soms een voorbeeld nemen aan volwassenen als Johan Cruyff en Louis van Gaal?
Maar goed, ik wijd teveel uit op deze een na laatste maandagochtend van november 2011. Een prettige week allemaal. En doe aub ook elke dag even iets ontdeugends.