vrijdag 31 december 2010

"HET GELUID LAAT ONS IN DE STEEK"

Ondergetekende fietste net maar eens even naar de parkeerplaats bij Winkelcentrum Beijum. Drie vreugdevuurtjes kwam hij tegen. Op de parkeerplaats stonden een stuk of vijfentwintig jongeren, de meesten met de opschrift 'Crew' op de rug geschreven. Jongerenwerker Anno de Jager was druk met z'n mobiele telefoon in de weer. Wat is er aan de hand? Al bellend: "door de vochtigheid in de lucht laat het geluid ons in de steek." En voort ging hij met bellen.
Het zou mooi zijn als het euvel zou worden verholpen. Geen muziek bij het feest zou een fikse tegenvaller zijn. Wat je er ook van mag vinden, de wil is er om er een feest van te maken. Terugfietsend naar de pc zag ik de nodige jongeren door de wijk schuimen. Tot nu toe meer dan dat er op de parkeerplaats staan. Gaat het feestgewoel zich nog verplaatsen naar Plein West? (De foto is om kwart over tien genomen)
Update 23.32 uur: Ook om 23.20 uur deed de muziek het nog niet. Een aanwezige jongere : "als je iemand weet wie de muziek kan regelen krijg je 100 euro." Ik zag jongerenwerker de Jager in de weer met een boze jongere(ongeveer 10 aanwezigen) om hem tot bedaren te brengen. Is de muziek nog te regelen en kan het feest nog gered worden?

LEZERES MAAKTE VIDEO VUURWERKSHOW

INGEZONDEN: Hallo, Ik heb net een filmpje van bijna 2 minuten van het vuurwerk bij de videotheek ge-upload bij you tube, misschien kun je er wat mee.

AL VERSCHEIDENE VREUGDEVUREN

Ondergetekende was net even op parkeerplaats West waar een busje stopte om geluidsapparatuur uit te laden. Een foto maakte lukte niet zo goed maar wel zijn een paar filmshots genomen. Afgezien van het busje met inzittenden was het helemaal leeg op de parkeerplaats. Hoe anders was dat honderd meter verderop in de Doornbosheerd. Daar stond (en staat) een auto met de klep open alwaar swingende muziek uit kwam. "Hé, wat doe jij daar, ben je van de televisie ofzo?" Even voorstellen en vertellen waarvoor ik kwam. Is een fotootje ok jongens? "Wacht even, wacht even, we gaan er even voor staan." En daar staan ze dan, de feestvierders aan de Doornosheerd. "Mijnheer, het ziet er toch goed uit? Het vuurtje is toch genoeg verwijderd van de boom? Er is toch niks aan de hand?" Ik gaf toe, het zag er (nog) onschuldig uit.
Op Plein Oost stond ook reeds een vreugdevuur in de fik. Een foto mislukte hier, wel weer een filmshotje. M'n eerste indruk: feestgewoel tijdens oud en nieuw laat zich moeilijk organiseren. En vreugdevuren al helemaal niet. In meer heerden zag ik reeds opgestapeld hout waar vanavond ongetwijfeld de hens in wordt gestoken.

HET WORDT EEN MISTIG OUD EN NIEUW

Ondergetekende was net op de parkeerplaats achter de Aldi. Hier werd het restant aan vuurwerk afgeschoten dat de videotheek dit keer heeft overgehouden. Het was er erg mistig, een combinatie van vuurwerkmist en gewone mist. Ik zag enkele jongeren met een jeneverfles lopen, met halve liters bier en met blikjes. Nee, ze waren niet in de meerderheid, het gros stond zich gewoon te vermaken. Een omstander vroeg me: is er alcoholbeleid bij het feest op West? Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. De jongeren zijn wel wat van plan hoor, aldus de omstander.
Mist is geen sympathisant van een ordelijk oud en nieuw in Beijum. Er is meer gelegenheid om dingen te doen die niet mogen. De pakkans is kleiner want het zicht is niet optimaal. Een lezer stuurde een 10 minuten durende shot van het vuurwerk, zie korte video.

BEIJUMSKAP (14)

Beijum bij nacht 5

Een vreedzame oudejaarsnacht en een schitterend nieuw jaar toegewenst!

Foto + tekst: Astje Straatsma

http://www.atsjestraatsma.nl/

BEIJUM MAAKT ZICH OP VOOR JAARWISSELING

Vandaag werd tot dit moment van schrijven, omstreeks vier uur in de middag, beheerst oudjaarsdag gevierd. Dat vieren gaat en ging dan vooral op voor de vele groepjes jongeren die gewapend met rotjes door de heerden trokken. Opvallend veel acht tot twaalf jarigen waren met knalvuurwerk in de weer. Spannend en stoer om rotjes af te knallen, en om samengebonden knalbommen aan te steken. Het is niet de categorie jongeren waarover de autoriteiten zich de komende twaalf uur zorgen maken. De zandbak op de parkeerplaats voor Winkelcentrum is al aardig gevuld, vooral met afgedankte kerstbomen. Zie foto rechts.
Hier zal vanacht een metershoge vreugdevuur worden ontstoken. Ondergetekende vraagt zich af of er ook alcohol wordt geschonken. Zo niet, dan zullen jongeren zelf wat te drinken regelen. Daarvoor zijn het jongeren, zal ik maar zeggen. Ik heb het hier over de categorie vijftien tot twintig jarigen.

Op de linker foto ziet u twee mannen bezig om houten platen voor de ramen van Winkelcentrum Beijum aan te brengen. De vraag die zich aandient voor dit gedeelte van Beijum is: zal het een gouden greep zijn om hier een groot jongerenfeest te organiseren? Of gaat het toch mis? Op Plein Oost zijn ook de toegansdeuren van de Wegwijzer voorzorghalve dicht getimmerd. Vanmiddag stond ik er even hapsnap te filmen en ving een flart van een jongerengesprek op: 'we gaan hier de ME uitdagen, op West gaan ze een saai feest organiseren.' Of de woorden profetische waarde hebben weten we morgenvroeg. Er bestaat toch ook een categorie jongeren die het kicken vindt om de politie uit te dagen en om rotzooi te trappen. Gezellig feesten met muziek en met een vreugdevuur is schijnbaar 'saai' voor ze.
Tussen de oliebollen en de pilsjes door zal ondergetekende trachten via Beijumnieuws een beeld te schetsen van de komende gebeurtenissen. Ik heb vandaag hapsnap een beetje gefilmd in de wijk, mocht de opbrengst ervan en met de komende jaarwisseling erbij reden hebben om er een video van te maken dan zal ik dat doen. Iedereen vast een rustige en gezellige jaarwisseling gewenst.
(Een lezer mailde net nog: Vanavond rond 18 uur zal de videotheek achter bij de Aldi weer vuurwerk gaan ontsteken, leuk om foto's en filmpjes van te maken)

ROTJES AFSTEKEN IS STOER EN SPANNEND

Een lezeres mailde deze foto en ze schreef erbij: Rond de middag was het vuurwerk gekocht, ze kwamen aanrennen met hun tasjes en er werd een uurtje lang lekker geknald en gegooid.

HUISHOUDELIJKE VRAAG

Tijdens de vorige jaarwisseling mailden een tiental Beijumers foto's en persoonlijke indrukken van de jaarwisseling. Zodoende kon een aardig beeld van de gebeurtenissen worden geschetst. Wat mij betreft wordt ook de komende jaarwisseling een co-produktie met sommige lezers. Wat gebeurt er bij je in de heerd? Hoe gaat het op Plein Oost? Het feest op Plein West duurt tot een uur of half drie vanacht. Maar dan? Foto's en indrukken zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

WE KUNNEN WEER VUURWERK KNALLEN

Vanavond gaat het weer knallen in Beijum. Sinds woensdagmiddag is er weer de gelegenheid om vuurwerk te kopen bij de videotheek aan de Claremaheerd. Erg storm liep het nog niet eergisteren, wel zag ik enkele mensen tevreden met een tasje de videotheek verlaten. Of ik een foto mocht maken van de verkoop? Nee, liever niet. Voor zover ik kon overschouwen gebeurde er niks illegaals of crimineels of iets wat verborgen dient te worden. De weigering ontgaat me dan ook, maar het zal z'n reden hebben. Er wordt in deze economisch gezien barre tijd weer een recordverkoop van vuurwerk verwacht.
Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen (ook wel sassen genoemd) verwerkt, die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid, rook of beweging. In vuurwerk wordt vaak buskruit gebruikt, dat bestaat uit zwavel (S), houtskool (bestaat voornamelijk uit koolstof (C), maar bevat eveneens de noodzakelijke katalysator potas (K2CO3)) en salpeter of kaliumnitraat (KNO3). http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerk

Op onderstaande video van oudjaarsdag 2008 staat nog wel een impressie van de vuurwerkhandel in de videotheek.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/12/oudjaarsochtend-in-beijum.html

Hoe de Beijumnieuwsdag er vandaag uit komt te zien weet ik niet precies. In elk geval staat deel 14 van Atsje Straatsma's Beijumskap om 18:00 uur geprogrammeerd. In elk geval zal vanavond door ondergetekende ook worden bekeken hoe de jaarwisseling in Beijum gaat verlopen.

donderdag 30 december 2010

MAAK ER EEN MOOI FEEST VAN MORGENNACHT!

De bak voor het vreugdevuur staat op de parkeerplaats van Winkelcentrum Beijum te wachten op wat morgennacht gaat gebeuren. Als Beijumliefhebber hoop ik van ganser harte dat het een echt feest gaat worden. Wat heb je aan de treurnis van kapot geslagen objecten als telefoooncellen en ruiten? Ik moet bekennen, ik vertrouw het niet helemaal, maar ik hoop op 1 januari te kunnen medelen dat ik het mis had met de twijfel. In elk geval hebben de autoriteiten hun nek uitgestoken met dit project. André Hoogenberg verwoordde het vanmiddag in zijn winkel wat mij betreft optimaal: "Ik ben optimistisch gestemd. Ik ga er van uit dat de jongerenwerkers deskundig zijn en weten waar ze mee bezig zijn. Laten we hopen dat de jaarwisseling goed gaat verlopen." Als Beijumblogger sluit ik me bij hem aan: Jongeren van Beijum, alles wordt in het werk gesteld om de jaarwisseling goed te laten verlopen. Maak er aub een feest van. Haal onze mooie wijk niet naar beneden, maak er iets moois van!!
(de bak is zorgvuldig afgedekt met zand, angst voor beschadiging door het vuur is nicht im frage!)

VERSUFT IN DE AUTO

De politie heeft dinsdagmiddag een 25-jarige Stadjer aangehouden. Hij wordt verdacht van rijden onder invloed van verdovende middelen.

Er was een melding binnengekomen dat een automobilist aan de Wibenaheerd onwel was geworden. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder zijn wagen met een vreemde rijstijl aan de kant van de weg had gezet.

Agenten ontdekten dat de versufte bestuurder vermoedelijk onder invloed van drugs verkeerde. In de auto troffen zij een flesje aan met waarschijnlijk de drug GHB. De bestuurder moest mee naar het ziekenhuis voor een bloedproef. Hij kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd hem afgenomen.
www.oogtv.nl

ONZE MUZIKANT HEEFT HET OOK KOUD

Het gejammerklaas op de accordeon voor Winkelcentrum Beijum lijkt deze dagen wat verminderd. Het moet toch ook geen pretje zijn om urenlang van die treurige liederen in de vrieskou van Beijum te produceren. Ik weet nooit zo goed of ik nou met de muzikanten bij het winkelcentrum te doen moet hebben of niet. Is het zielig? Is het goed om elke dag een euro te geven? Of maak je ze dan juist afhankelijk? Regelmatig zie ik een muzikant met colablikjes zitten. Waarom dan geen anderhalve literfles bij de Lidl kopen? Is toch veel goedkoper dan die blikjes? Hoezo zo vaak mobiel bellen? Ik begeef me op glad ijs met dit soort uitspraken, ik weet het. Noem het maar een botsing der culturen. Ondergetekende komt uit de oostgroninger kniepstuvermentaliteit. De muzikant uit het oostblok. Maar ik snap niet dat je, als je niet rond kunt komen, blikjes cola koopt, beltegoed, en met een auto komt. Het zal mijn grunninger beperking zijn. Grunningers krijgen namelijk één levenslange mantra mee vanuit hun opvoeding: Gai es eev'n aan 't waark! Ik voel me al weer schuldig over bovenstaande woorden en zal de volgende keer een euro extra in de doos gooien.


HIER KOMT HET VREUGDEVUUR


De parkeerplaats voor het Winkelcentrum Beijum is met oud en nieuw de place to be. Nogmaals, door een misverstand vermeldde ik dinsdag abusievelijk dat het feest op marktplein West zou plaatsvinden. Maar goed. Woensdagmiddag trof ik deze beide heren met een meetlint aan op de parkeerplaats waar het allemaal moet gaan gebeuren. Foto onder. Op de voorgrond staat een agent die ik niet ken. Op de achtergrond staat Otto Broere van de milieudienst. Mag ik wel een foto maken heren? "Jawel hoor, je doet maar." Wat zijn jullie aan het opmeten? "Hier komt met oud en nieuw een grote bak voor een vreugdevuur."Oh, hoe groot wordt die bak dan wel niet? "Die wordt acht bij vier meter." Wat een joekel ja, en wat doe jij hier Otto Broere? Soms hebben anderen de neiging om voor iemand te gaan antwoorden. Zo ook hier. De agent:' Otto is van de milieudienst en hij moet in de gaten houden dat het goed gaat komen met het vuur." Komt het hier dan wel goed met oud en nieuw? "Daar gaan we wel van uit."
Het is toch niet te vatten allemaal, er gaat een bak van acht bij vier meter geplaatst worden waar een gemeentelijk vreugdevuur in kan worden ontstoken. Op de achtergrond ziet u de ruiten van het Winkelcentrum. Die worden allemaal dichtgespijkerd, anders keert de verzekering niet uit. Het kan, behalve dat er een vuurbak wordt geplaatst, ook een idee zijn om een Wii-spel neer te zetten waar deelnemers in spelvorm a.h.w. een winkelruit mee kunnen in gooien. Nee, niet echt natuurlijk. Maar waarom zou je oud en nieuw-rellen niet een beetje gecontroleerd kunnen naspelen? Een groot vuur maken en in spelvorm een ruit in kinkelen. Zullen er nog acteurs komen die zich verkleden als ME-ers? Het kan een beetje de lading van eventueel aanwezige vandalismedrang afhalen. Ok, ok, ik begin er een beetje over te spotten. Maar is het niet bizar? Onder het oog van de brandweer, politie en welzijnswerkers, en met op de achtergrond een dichtgespijkerde winkelcentrum-bunker, gaat hier een feest georganiseert worden dat positief moet verlopen. Maar goed. Het kan ook een gouden zet zijn.

(Vanochtend is met groot materiaal begonnen met de opbouw, foto's zijn welkom! Dank, bovenste foto van: http://plixi.com/p/66586340 )

woensdag 29 december 2010

BLOEMEN IN DE WINTER

Het is deze dagen voor de komende jaarwisseling een beetje komkommertijd in Beijum. Maar als het goed is worden morgen voorbereidingen getroffen voor het oud en nieuw-feest. Beijumnieuws zal voor zover mogelijk verslag doen van de komende gebeurtenissen in de wijk. Hopelijk wordt het echt feest en komen er geen matpartijen met de ME. (Gisteren is me verteld dat het feest op het marktplein zou worden gehouden. Dit is echter NIET waar. Pardon voor de verkeerde informatie die ik gisteren gaf!!)
Eerst dit, regelmatig zie ik een damesfiets met bloemen rond het stuur voor Winkelcentrum Beijum staan. Associaties als Flower Power en Peace Man liggen dan voor een vijftig plusser voor de hand. Maar nee, de hippietijd heeft de wereldvrede destijds geen millimeter dichterbij gebracht. De eigenaresse van de fiets hoefde niet zo nodig op de foto die vanmiddag is genomen. Het was geen hippietype, gewoon een aardige vrouw die het leuk vindt om mooie kunstbloemen rond het stuur van haar fiets te hebben hangen.

Het brengt me wel op een enorm naïef idee. Wat nou als we allemaal een bloemetje mee gaan nemen naar het feest op oudjaarsavond? Allemaal handen schudden, zoenen, bloemen uitwisselen, elkaar het beste wensen, etc. etc.Dat gedoe met vandalisme, ruzie en oorlog ook altijd! Nee, cynisme is hier niet op z'n plaats, er wordt echt hard aan gewerkt om Beijum een goede jaarwisseling te verschaffen. Maar ik hou m'n twijfels. Komt dat wel goud? Vreselijk die Groningse mentaliteit soms: ik mot nog sain.

Ik herinner me een poster uit de negentiger jaren met als opschrift: Stel je voor er komt oorlog en er gaat niemand naar toe. Tja, hoe mooi ook bedacht, dromen is leuk, de realiteit weerbarstiger. Van een omwonende van Plein West kreeg ik bovenstaande flyer opgestuurd die door de gemeente in de buurt van wat het feest moet worden is verspreidt. Nee, het rijmt niet met de zojuist genoemde poster waarop werd opgeroepen om ergens niet naar toe te komen. Heel Beijum is uitgenodigd om met oud en nieuws naar Plein West te komen. Als dat maar goed gaat! Maar goed, er staat ook dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Gemeente, brandweer en politie zijn allemaal betrokken bij dit feest. Dat geeft alvast één gerust gevoel: er zullen ook mensen aanwezig zijn die géén alcohol op hebben.

EEN LIGFIETS KAN TOCH BEST HANDIG ZIJN

Halverwege februari plaatste ik een blogbericht over ligfietsen op Beijumnieuws. Ik liet me er niet zo lovend over uit. Discussies, commentaar en kregelige reacties (28) kreeg ik er voor terug. Lees dat bericht eventueel ook nog even, zie de link beneden. Afgelopen week snorde me bij de viskar en de kraam waar je oliebollen kan kopen weer zo'n ligding voorbij. Ik zag hem bijna niet aankomen en hij reed me bijna van de sokken. Dat lag niet alleen aan dat ligapparaat, het feit dat je mag wandelen én fietsen op Plein West kan ook voor onveilige situaties zorgen. Maar goed. Ik kwam helemaal verkleumd uit de stad fietsen en wilde nog even een paar boodschappen doen. Boodschappen die vervolgens in van die dunne plastik zakjes vervoerd zouden moeten worden aangezien ik geen boodschappentas bij me had. Ineens zag ik het voordeel van het hebben van een ligfiets voor me. Kijk toch eens naar dat verrekte handige opbergboxje achterop. Daar kun je toch zeer fijn een paar boodschappen in vervoeren? En, je kunt zo mooi een dekbed over je lichaam en bovenbenen leggen. Een dekbed tegen de kou. Of een warme deken. Mischien kan een hele ruime slaapzak ook nog wel, een soort van trappelzak. Vroeger had je elektrice dekens, stel je bent handig met dynamo's en het opwekken van stroom, je zou toch zo een verwarmde ligfiets voor in de winter kunnen maken. Nee dames en heren, het hebben van een ligfiets is zo gek nog niet.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/02/interresant-zon-ligfiets.html

VRUCHTEN PLUKKEN IN HET KARDINGER FRUITBOSTijdens deze winterse dagen denkt geen zinnig mens aan het plukbos en aan fruit plukken. Maar toch, elke winter herbergt een belofte in zich. Zo ook in Kardinge. Daar gaat letterlijk en figuurlijk iets moois bloeien. In november werd, zoals gemeld, het startsein gegeven voor een toekomstig plukbos. Na de komende winter krijgen we ongetwijfeld weer een voorjaar, een zomer en een herfst. De tijd zal komen dat er daadwerkelijk fruit geplukt kan worden in recreatiepark Kardinge. Kijk nog eens naar deze video. Van OOG-TV.

dinsdag 28 december 2010

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Bewoners van de Stoepemaheerd/ Atensheerd kregen vandaag een flyer in de bus waarop staat dat met oud en nieuw een feest wordt georganiseert op het Marktplein. Dus niet zoals eerder vermeldt op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Het feest begint om 0.15 uur en zal tot 2.30 uur voort gaan duren. Er komt een groot vuur, muziek etc. De opbouw is op 30 december.

Het Dagblad van het Noorden heeft de uitslag van de Ombudsvrouw inzake de wijkperikelen ook opgepikt. Morgen in de papieren uitgave. Nu reeds op: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6643116.ece/

De fotograaf uit de Wiershoeck- en Schooltuin slaat komend weekend een keertje over.

SHOETIME BEIJUM WINT LANDELIJKE RECHTZAAK

Bert Hoekstra, eigenaar van Shoetime Beijum, heeft een rechtzaak tegen 47 andere winkels in het land gewonnen die onrechtmatig dezelfde naam droegen als zijn zaak. Al meer dan 21 jaar komen Beijumers naar de winkel bij de bussluis waar je een tas kunt laten repareren, een nieuwe zool onder een schoen kan laten zetten, sleutels kunt laten namaken, etc. Een klinkende naam in de wijk. Echter, een bedrijf in het zuiden van het land vond het blijkbaar ook een klinkende naam. Zonder overleg, zonder te vragen of het wel mocht, kopieerden bijna tegen de vijftig soortgelijke zaken in het land zomaar de door Bert Hoekstra verzonnen naam Shoetime.
Bekijk ook de video die in augustus is geplaatst waarin Bert Hoekstra meer achtergrondinformatie geeft, zie de link onderaan dit bericht. Hoekstra daagde alle 47 zaken die onrechtmatig zijn naam dragen voor de rechter. De rechtzaak diende onlangs in Roermond. Hoekstra won glansrijk: "Ik heb op alle punten gewonnen. Die 47 winkels moeten allemaal van naam veranderen, ze moeten de naam Shoetime van de auto's af laten halen, van hun correspondentiepapier, facturen, advertenties, etc. In de rechtzaak refereerden ze nog aan het feit dat jij(JF) de andere winkels nep-Shoetimes hebt genoemd in een blogbericht, daar waren ze niet blij mee. Maar de rechter heeft gesproken, het zijn inderdaad nep-Shoetimes." Gefeliciteert. En de website dan? "De website http://www.shoetime.nl/, daar hebben ze nog 15.000 euro voor geboden, maar daar ben ik natuurlijk niet op in gegaan. De tegenpartij moet niet alleen alles op naamgebied veranderen, ze moeten ook de proceskosten betalen."
Een paar citaten uit de uitspraak van de rechter:
Gelet op het voorenstaande zal de kantonrechter het verzoek ten aanzien van verzoekster toewijzen. De kantonrechter zal verweerster veroordelen zodanige wijzigingen in haar handelsnaam aan te brengen dat de in deze beschikking bedoelde onrechtmatigheid wordt opgeheven. Verweerster zal als de overwegend in het ongelijk gestelde partij in de kosten van deze procedure worden verwezen.

Aldus gegeven door J.W. Rijksen, kantonrechter, en ter openbare terechtzitting van 17 december 2010 uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier.
http://beijumnieuws.blogspot.com/search?q=shoetime
Bert Hoekstra staat links op de foto.

VEEL GEPARKEERDE AUTO'S VOOR INNERSDIJK

Een lezeres die op Plein Oost woont seinde me onlangs in: wat staan er tegenwoordig veel auto's geparkeerd voor Innersdijk. Mag dat wel, en ook in verband met de brandveilig? Vroeg ze zich af. Ondergetekende heeft geen tijd om overal in te duiken, dus het antwoord op haar vragen moet ik schuldig blijven. Wel vraag ik me af wat er, als je deze foto zo bekijkt, concreet ten voordele van dit gedeelte van Beijum is veranderd na de renovatie van het plein in 2007. Ook toen stonden er auto's geparkeerd zoals u ze hier ziet staan. Destijds was er wel veel meer reuring, het verhaal van de busbaan is bij de meeste lezers wel bekend. Nee, beste lezeres, of dit allemaal mag, het parkeren, weet ik niet. Wel vraag ik me af wanneer er weer wat gaat gebeuren in en rond het nieuwe adviespunt van Innersdijk in het pand rechts achter, het oude pand van slagerij Knot. Daar is ook al weer twee maanden niks gebeurd. Het is kersttijd. Maar wat staat die kerstboom daar eenzaam en verlaten op het plein. Weinig leven in de brouwerij op Plein Oost. Maar wel steeds meer geparkeerde auto's.

maandag 27 december 2010

EEN BILLBOARD MOET AF EN TOE VERVANGEN WORDEN

Volgens mij heb ik er al een keer eerder een blogbericht aan gewijd. Allerlei organisaties en bedrijven schijnen Beijum te hebben ontdekt om reclame langs de weg op te hangen. Theatervoorstellingen, busreizen naar Oldenburg, ondergoed, je kunt het niet bedenken of er hangen wervende teksten over langs de wijkring. Nee, Beijum is geen achterstandswijk meer, hier valt wat te halen. Ik vraag me wel eens af of een voorbij rijdende automobilist een theatervoorstelling of busreis boekt omdat hij of zij deze mogelijkheid in een flits langs de Emingaheerd zag of las. Op de foto ziet u een medewerker van een of ander bedrijf een billboard aan de Emingaheerd vervangen. De digitale ontwikkelingen zijn in Beijum volop bezig. Maar er wordt op karton ook nog gewoon reclame gemaakt.

ZELF EEN SCHAATSBAAN MAKEN

De meeste kinderen hebben nog nooit een Elfstedentocht meegemaakt. De laatste tocht der tochten dateert al weer van een jaar of vijftien geleden. Maar als de voortekenen niet bedriegen kan de huidige generatie van pakweg acht tot twintig jaar later ook verkondigen: we hebben er een mee gemaakt. Groningers hebben het niet zo op Friesen, (invriezen die hap) we willen Schiermonnikoog graag terug en Fc Groningen moet wel boven Heereveen eindigen. En de Grunninger toal is toch een stuk mooier dan dat vreselijke Friese dialect. Zo, dat moest even gezegd. Maar een Elfstedentocht verbroederd. Op de vijver achter de Kleihorn waren deze twee meiden gisteren een ronde schaatsbaan aan het vegen. Klik de foto groter. Een groot voetbaltoernooi zorgt voor veel nieuwe aspirant voetballertjes. Een nieuwe Elfstedentocht zal de schaatskoorts overal in den lande verder aan gaan wakkeren..


EINDRAPPORT OMBUDSVROUW OVER DE WIJKPERIKELEN

Het eindrapport van de gemeentelijke ombudsvrouw, mevrouw Kol, over de reeds drie jaar durende misstanden in Beijum windt er geen doekjes om: 'Feit is dat er sprake is van verdeeldheid in de wijk en dat vrijwilligers ontmoedigd zijn geraakt. In combinatie met een in opspraak geraakte medewerker had de gemeente alerter moeten reageren.'

En over de opstelling van twee wijkcoördinatoren: 'Door niet te reageren op emails van verzoekster handelden de coördinatoren in strijd met het begrip van correcte bejegening.'

Het rapport eindigt met een advies: 'Stel een nader onderzoek in naar het functioneren van de gemeentelijke medewerker op basis van de uitkomsten van dit rapport. Ga het gesprek aan met verzoekster met als doel het geschonden vertrouwen te herstellen.'

U kent het verhaal, ik heb er meermalen over bericht: door toedoen van de 'in opspraak geraakte medewerker' sneuvelden twee enthousiaste wijkredacties. Als grof vuil werden ze bruut aan de kant geschoven. Ondergetekende is in eerste instantie, in 2007, met een beloftevolle redactie opgestapt. In februari van dit jaar stapte de 2e redactie op. Gemanipuleerd, onder druk gezet, uitgescholden en afgebrand. Beide redacties zijn om dezelfde redenen opgestapt. De grenzenloze heerszucht van 'de in opspraak geraakte medewerker' kon door ondergetekende en de huidige mensen van Lijn6, de 2e opgestapte redactie, niet worden aangepakt. Ik ben een paar keer op het Zuiderdiep bij ROEZ op gesprek geweest over de onverkwikkelijke zaken die in de wijk speelden en nog spelen. Keer op keer had ik het gevoel tegen een muur te praten. De mensen van Lijn6 hebben meermaals emails en telefoontjes richting de verantwoordelijke ambtenaren van stadsdeel Noorddijk gestuurd met als doel om aan te geven dat er in Beijum iets gebeurde wat totaal niet acceptabel was en is. Ze kregen geen reactie.

De lezer begrijpt, ik ben blij dat een onafhankelijke ombudsvrouw de klacht tegen de ambtenaren gegrond heeft verklaard. Het blijft niet te vatten dat ze "het goud in de wijk," de vrijwilligers die geschoffeerd en geminacht zijn door de 'in opspraak geraakte gemeentelijke medewerker' en zijn club met hun klachten niet serieus hebben genomen.

De innige banden tussen de 'in opspraak geraakte medewerker' en zijn collega's van ROEZ, stadsdeel Noorddijk, lijken me ook rijp voor een gedegen onderzoek. De Ombudsvrouw heeft dan wel de klacht tegen de collega's van stadsdeel Noorddijk gegrond verklaart. Maar die klacht ging over nalatigheid richting opgestapte en afgebrande vrijwilligers. De 'in opspraak geraakte medewerker' en een meelopende compagnon van hem vlassen al maanden Beijumnieuws af op citaten die hen onwelgevallig zijn, om die citaten vervolgens naar de collega's van ROEZ te sturen. Dat de 'in opspraak geraakte medewerker' en zijn compagnon dat doen en deden wekt bij mij geen verbazing. Wél dat de stadsdeelcoördinator hierop niet ingreep en mededeelde deze acties niet te pikken als zijnde ontoelaatbare beïnvloeding. Sterker nog, Beijumnieuws dat twee jaar geleden nog door de stadsdeelcoördinator als 'een sieraad voor de wijk' werd bestempeld was dat door de interventie van 'de in opspraak geraakte gemeentelijke medewerker' en zijn compagnon ineens niet meer.

Lees de flyer: er is grond voor twijfel. En de schijn van ontoelaatbaar handelen is niet weggenomen.

Een grondig onderzoek is m.i. op z'n plaats. En ondergetekende zal daar zijn medewerking aan verlenen. De lucht boven de groenste wijk van de stad mag na drie jaar wel eens geklaard worden. Sinds oktober 2007 is Beijum in de greep van een politiek van verdeel en heers. Vrijwilligers zijn afgebrand en afgehaakt door machtsmisbruik en manipulatie. Hoe kan het dat de persoon (en) die hiervoor verantwoordelijk is/zijn al ruim drie jaar de hand boven het hoofd wordt (en) gehouden?
Lees ook het artikel met commentaar op Lijn6:
http://lijn6.com/index.php?option=com_content&view=article&id=347:wijkdemocratie&catid=4:nieuws&Itemid=61
Het rapport bestaat uit 18 pagina's.
(reacties op dit artikel worden eerst gecontroleerd)

MAANDAGOCHTEND (54)

Ergens in Beijum viel me vanochtend deze voordeur op. Naar schatting zijn er omstreeks 6000 voordeuren in de wijk. De sticker waarop staat dat reclamefolders niet welkom zijn is niet opzienbarend. Meer Beijumers hebben een soortgelijke sticker.
Plak een nee/ja- of nee/nee-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo'n sticker zorgt voor minder reclamefolders en vermindert milieubelasting. De producent van folders houdt namelijk rekening met het aantal adressen dat een nee/ja- of nee/nee-sticker heeft geplakt.

Elk huishouden ontvangt wekelijks gemiddeld 31 folders in de brievenbus. Dat is 32 kilo reclamedrukwerk per jaar! http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=reclamedrukwerk

Maar goed.
Het gele bordje intrigeert me. Struikelgevaar. Mooi woord, struikelen, vindt u ook niet? Wat betekent het woord volgens 't Wikiwoordenboek?
1.het evenwicht verliezen doordat men met de voet verstrikt raakt
Er stak een stuk wortelstok uit de grond en hij struikelde daarover.

http://nl.wiktionary.org/wiki/struikelen

Ik raak er maar niet over uit gefantaseert: wat zou toch in vredesnaam het gevaar achter deze deur zijn waardoor men het evenwicht kan verliezen doordat men met de voet verstrikt raakt? Ligt er een oude terminale hond achter de voordeur? Bobbelt het tapijt op? Liggen er lege bierflessen in de hal? Is er binnen een houten vloer waarvan een plank losligt?

Nee, je kunt niet door het hokjesglas van de voordeur naar binnen kijken. Maar toch moet er binnen struikelgevaar zijn. Ik vraag me af of de oorsprong van het woord terug te herleiden is op een struik waar ooit eens iemand over gevallen is. Nogmaals, mooi woord. Maar ik hou er nu over op. Je kunt namelijk ook over je woorden struikelen.
De laatste week van 2010 is begonnen.

zondag 26 december 2010

MOOI BEIJUM (10)

Ingezonden door een lezeres. Ze schreef bij de foto: Mooi is onze wijk toch he!

DANK VOOR DE INFORMATIEBRIEF GEM. GRONINGEN!

Van een Anoniem, woonachtig bij de rotonde aan de Wibenaheerd, kreeg ik een scan van een brief met een tekst erbij. Anoniem? Ja, ik weet niet wie het is, hij reageerde een aantal weken geleden anoniem op een blogbericht over de rotonde. (Het stelt me gerust dat er ook aardige en sympathieke Anoniemen zijn, af en toe zet ik de reactiemogelijkheid op moderatorstand, eerst controleren, omdat er vanuit een bedenkelijke hoek in de wijk soms even zo bedenkelijke anonieme reacties komen. Maar dat ter zijde.)


Hierbij een scan van de brief die de omwonende bewoners vandaag (24/12; JF) hebben gekregen.

Nu geloof ik niet in toeval want dat bestaat niet ;) Maar het is wel opvallend grappig dat ik een paar week terug nog mijn "beklag" deed op uw blog over de sumiere informatie vanuit de gemeente Groningen wat betreft de werkzaamheden rondom de rotonde van de Wibenaheerd. En er nu plotseling een brief is met uitleg. Mocht men het van uw blog hebben, toch netjes dat ze eindelijk de moeite hebben genomen een stand van zaken te geven. En wat zou dan een betere plaats zijn om ze te bedanken op dezelfde plek ;)Klik de flyer groter en lees de brief van de gemeente die de omwonenden kregen. Er staat ook iets in over de elf te bouwen woningen en over bomen die hiervoor moeten wijken.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (65)

……ei – rups – pop – vlinder – ei - rups – pop – vlinder – ei……

De kans dat we nu nog een “gewone” dagvlinder zien is uiterst klein. Sommige vlinders zoeken een beschut plekje om te overwinteren, maar de meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Eitjes en poppen hebben zelf geen invloed op de plaats van overwintering, een rups heeft dat wel. Ze zoeken meestal een beschut plekje in het gras, tussen de beplanting of onder afgevallen blad. Het Groot koolwitje overwintert (meestal) als pop, hangend tegen een boomstam of een muur, onder een natuurlijk of kunstmatig dakje.

Dinsdag 16 november zagen we op De Wiershoeck nog een 15-tal rupsen van het Groot koolwitje. Een rups is niets anders dan de larve van een vlinder. Tijdens zijn leven heeft de rups maar één doel: eten. En dat deden deze rupsen dan ook. Ze vraten ijverig een paar boerenkoolplanten kaal. De rups groeit vrij snel en bereikt binnen drie tot zes weken het popstadium.
Toen ik een week later weer op De Wiershoeck was, ben ik natuurlijk ook nog even weer bij de boerenkool gaan kijken. Ik zag er nog vijf etende rupsen. De week daarna vroor het regelmatig en viel er sneeuw. Als rups doe je er dan verstandig aan om een beschut plekje te zoeken. Maar dinsdag 30 november bleek dat niet alle rupsen zo verstandig waren geweest. Ik zag er nog twee, maar daar zat geen beweging meer in. Eentje zat er nog, kromgevroren, op de boerenkool, de ander lag er stijfgevroren onder.

Rupsen in november, is dat normaal? Het Groot koolwitje vliegt in meerdere generaties per jaar (meestal twee, soms drie). Het aantal generaties hangt af van de geografische ligging en hoogte van het leefgebied en de duur van de zomer. We hadden een mooie lange zomer en waarschijnlijk zijn dit rupsen van de derde generatie geweest.

Het lichaam van een rups bestaat uit een kop en een lang lijf dat bestaat uit 13 segmenten. Aan de voorste drie segmenten zitten drie paar poten. Dit gedeelte van de rups wordt later het borststuk van de vlinder en aan dat borststuk zitten ook drie paar poten. Op de middensegmenten van het achterlijf zitten tot vier paar poten en op het laatste segment nog een paar onechte poten of “naschuivers”. De rupsen zijn geslachtloos. Het geslacht van de vlinder wordt in de pop gevormd.

(Bron: Wikipedia e.a.)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 25 december 2010

MOOI PLAATJE

Deze foto staat op http://www.mobypicture.com/user/klaas_vaneeks/view/8291491

WEER STRAATROOF IN BEIJUM

De kerstgedachte van vrede en verdraagzaamheid is niet bij iedereen ingedaald:
Op kerstavond rond 21:00 uur is op de Bentismaheerd in Groningen een vrouw overvallen. Bij de overval is de vrouw gewond geraakt.

De daders, twee nog onbekende mannen, vielen haar aan bij de kruising van de Bentismaheerd met de Beijumerweg.
De vrouw werd op gewelddadige wijze beroofd waarna de mannen er vandoor gingen.

De politie heeft direct de omgeving afgezet en heeft sporenonderzoek verricht. Ook is men gelijk gestart met een buurtonderzoek. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het signalement van de daders: 1e dader is ongeveer 1,55 m en draagt een blauwe glimmende jas. De 2e verdachte is ongeveer 1,90 m. Heeft u iets gezien? Bel dan 0900-8844(lokaal tarief).
Foto: Martin Nuver
http://www.112groningen.nl/
Video op http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/11961/vrouw-overvallen-op-kerstavond-in-groningen-video.html

MOOI BEIJUM (9)

vrijdag 24 december 2010

PRETTIGE KERSTDAGEN ALLEMAAL!

Ondergetekende is niet zo van de traditie, maar hij conformeert zich wel enigszins aan de heersende cultuur. Een groot voetbaltoernooi en voetbalgekte? Jawel, ik word dan ook een beetje gek. Midden in de zomer gaat hij ook camperen, en bij voorkeur ergens richting Zuid Europa. Met pasen eet hij eieren, en snoept hij ook de nodige chocolade eieren. Met oudjaar eet hij oliebollen en op de kerstavond...gaat hij gourmetten. Zie foto. Vlakbij de kerstboom en met een paar tripel biertjes erbij. Wat is het toch heerlijk om burgerlijk en traditioneel te zijn, althans om je zo te gedragen.
Kerstdagen. Wat voor waarde hebben ze nog? Zijn ze niet verworden tot eet- en drinkdagen?
Wat zouden kerstdagen zijn zonder vlees en alcohol?
Vragen allemaal. U beantwoordt ze maar voor uwzelf. Bezinning, overpeinzing, meditatie of een lekkere wandeling buiten?
Kerstdagen zijn ook vaak dagen vol moralisme, iedereen weet ineens wat goed is en wat slecht. Vooral wat goed is voor dé wereld of voor dé ander.

Ik wens alle lezers van Beijumnieuws prettige kerstdagen met veel gezondheid toe.

BEIJUMSKAP (13)

Beijum bij nacht 4
Zelf heb ik niet zoveel met kerst. Ik vind het leuk dat sommige mensen er veel werk van maken, ik houd het bij een ster voor het raam. Ook het kerstwensen is aan mij niet zo besteed. Ik ben niet Christelijk en wens iedereen elke dag een prettige dag. Maar kaartjes krijgen is best leuk, en het hoort toch ook bij onze cultuur. Daarom stuur ik volgende week weer eens Nieuwjaarskaartjes. Gelukkig staat er weer een brievenbus in winkelcentrum West. We moeten er met zijn allen toch ook voor zorgen dat de postbode niet uit ons straatbeeld verdwijnt. Dat zou toch jammer zijn.

Ik wens alle lezers van Beijumnieuws gezellige kerstdagen en ook alle dagen daarna! Enne, niet teveel eten (probeer eens een vegetarisch kerstdiner)!

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

TOPDRUKTE BIJ AH MEINS

Er stonden, en op het moment van schrijven staan ze er vast nog, lange rijen voor de kassa's. Rijen van wel tien meter lengte, vanaf het middenpad tot alle beschikbare kassa's. Deze foto is omstreeks half twee vanmiddag gemaakt. Caissières, bijna allemaal met kerstmutsen op, beleven op hun eigen manier ook een topdag. Op deze drukste koopdag van 2010 glijden onbetwist de meeste artikelen op één middag door hun handen over de scan. Bliepbliep. "Zal ik uw boodschappen inpakken?" Jawel, aan alles is gedacht op deze smoordrukke dag. Om de doorstroom te bevorderen, en ook gewoon als service, staan inpakkers en inpaksters bij de kassa's. Zie ook de wit geklede dame met kerstmuts en bruine laarzen. Bedrijfdleider Hagting wist nog te vertellen dat er een pinstoring was, niet alleen in deze winkel maar op landelijke basis. Ondergetekende was na het bezoekje aan de AH nog even in de Aldi op Plein Oost. Daar was het rustiger dan normaal. Je hoeft natuurlijk niet alles in de competitieve sfeer te trekken. Maar AH is in Beijum de grote winnaar als het op kerstinkopen aankomt.
http://nos.nl/artikel/207430-korte-storing-pinbetalingen-winkels.html

PRETTIGE FEESTDAGEN VAN LUIT STAGHOUWER

De fotograaf uit de Wiershoeck- en Schooltuin stuurde deze foto.

WINTERWEER SLECHT VOOR MARKTKOOPLIEDEN

Afgelopen donderdagochtend was het niet bepaald druk op de Beijumer markt. Wat wil je, de Lidl, Aldi of Albert Heijn zijn binnen lekker behaaglijk warm. Hoezo dan staan kleumen op de markt? Nee, voor de marktkooplieden is dit geen beste periode. Dit in tegenstelling tot de supermarkten, die doen het goed op dit weer. (Foto uit het archief)

De supermarkten profiteren flink van de winterse omstandigheden. De omzet van de supermarkten liet de afgelopen twee weken een forse groei zien, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

De omzet in week 49 bedroeg 616 miljoen euro, een stijging van 7,3 procent. In de afgelopen week, de week voor de kerstweek, steeg de omzet liefst met 16 procent tot 647 miljoen euro. Volgens GfK gaan beduidend meer mensen onder de huidige weersomstandigheden naar de supermarkt ten koste van de versspeciaalzaak of de markt.

Niet alleen trekken de versspeciaalzaken en de markt minder klanten, ook bezoekt het publiek deze minder vaak. Consumenten kiezen door de weersomstandigheden voor 'one-stop shopping' bij de supermarkt, aldus GfK. http://www.dvhn.nl/

donderdag 23 december 2010

DE LOOP/FIETSBRUGGEN ZIJN WEL OPEN.

Gisteren vermeldde ik reeds dat de Korrewegbrug voor autoverkeer was afgesloten. Dé fietspoort naar Beijum blijft wel open, u moet uw fiets dan wel naar boven duwen en al remmend weer naar beneden lopen. Het kan zijn dat ik in herhaling val, maar de doorgang van de Korreweg naar het Heerdenpad was enige jaren geleden de drukste fietsroute van Europa. Het kan zijn dat de gemeente de looptreden heeft schoongemaakt, vanmiddag lag er geen milimeter sneeuw op de fietsbrug. Het zag er veilig uit in elk geval. Het is wel lastig om met een zwaar beladen fiets, mét kleine kinderen, de loopbrug op en af te lopen. Het is allemaal klein ongemak in de winter van 2010/2011. De kachel snort overal, en de meeste mensen hebben de kerstinkopen reeds binnen. Het is geen wereldnieuws en het is ook geen ramp. Maar toch nog even: de Korrewegbrug is voor autoverkeer afgesloten. Foto van vanmiddag 15.00 uur.
(lees ook een bericht over dit onderwerp op de site van de buren van de Hunze/Van Starkenborgh; ook een video: http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/home/147-gerrit-krol-brug-deels-gesteremd) Bedankt voor het attenderen hierop beste buren!

HET IS KOUD IN DE WOONWAGEN

Deze twee dames en heer trof ik gistermiddag bij het woonwagenkamp aan de Froukemaheerd. Het zijn bewoners van het kampje. Is het vol te houden in een woonwagen met dit winterse weer? "Jawel, maar de verwarming staat dag en nacht aan. In de slaapkamer is geen verwarming en daar is het 's nachts behoorlijk koud." Lig je dan in de vrieskou te slapen? "Nee, het vriest nog net niet binnen, we hebben de verwarming in de woonkamer 's nachts aan." Hoe is het trouwens op het kampje? "Ja, het is prettig wonen. Het is wel jammer dat een paar familieleden naar Hoogkerk zijn verhuisd, dat maakt het wat minder gezellig." En jij, mijnheer op de slee, jij geniet zeker wel van de winter? "Nee, ik vind er niks aan, geef mij de zomer maar."

(Woonwagenkampje op de achtergrond, zie foto)

IS DE ROTONDE EINDELIJK KLAAR?

Deze heren liepen vorige week te vegen bij de rotonde aan de Wibenaheerd. Er staan een paar gele borden rond de rotonde met het opschrift 'Verboden te parkeren.' Voor de rest staan er helemaal geen borden meer, er zijn geen zandhopen te bekennen, en ook geen werklieden. Er komt derhalve een voorzichtige vraag bij me op: zou de rotonde klaar zijn? Je gelooft het eigenlijk niet, het zal wel met de winterse omstandigheden te maken hebben dat alles stil ligt. Maar zal het toch? Wat zei ik trouwens? Alle borden weg? Nee, toch niet, er lag nog een op het ijs. De rotonde en alles erom heen schoonvegen en een bord van het ijs halen. Dat is wat deze mannen, zie foto, deden. Jammer dat het geen zomer is. De omwonenden hadden graag een straatfeest georganiseerd, compleet met barbecue. Zijn ze eindelijk van de overlast en de open gebroken weg af. Maar die ene vraag blijft toch nog hangen: is onze enige en echte rotonde nou na zeven maanden werkzaamheden klaar of niet?

woensdag 22 december 2010

DRIE BRANDWEERAUTO'S REDEN BEIJUM BINNEN

Ondergetekende reed net omstreeks 23.00 uur Beijum binnen. Bij Beijum -Noord reden- i.v.m. de weersomstandigheden scheurden ze niet- twee brandweerauto's de wijk in, bij Beijum- Zuid nog een. Kan degene die me wel eens vaker gemaild heeft me nog even de site mailen waarop je dit soort meldingen kunt bekijken? Het moet geen pretje zijn om met deze winterse omstandigheden je huis uit te moeten gaan i.v.m. brand.
Beijumnieuws@online.nl (Bedankt, 23:09)
Tijdstip : 22:49:41 - 22-12-10
Melding : Pr 1 BRAND WONING WIBENAHEERD 322 GRONINGEN (uitslaand: nee) (schoorsteenbrand: nee) (personen in object: 0) (nb: midde 1833 AP:
Regio : [GRO] Regio 1 - Groningen
Urgentie : [HOOG]
Uw adres : U heeft uw adres nog niet ingevuld!
Bron : http://112meldingen.nl/

Update 23:52: Zie foto. De brandweer is hier aan de Wibenaheerd uitgerukt voor een slaapkamerbrand. De bewoner ontdekte hetzelf en wist naar buiten te komen. Er zijn verder geen gewonden gevallen.
Bedankt trouwens voor de reacties. Behalve via 112meldingen is er nog een mogelijkheid, getuige deze mail:
P2000-online.net is er een van. Je kan ook de P2000 software downloaden en zodra je je pc opstart heb je gelijk de tracking van de meldingen

KORREWEGBRUG AFGESLOTEN

De Gerrit Krolbrug aan het eind van de Korreweg is sinds woensdagavond gesloten voor autoverkeer. De draaibrug is uit voorzorg opengezet om de scheepvaart onbelemmerd doorgang te verlenen. Met deze maatregel wordt voorkomen dat de brug vastvriest en dat beroepsschippers niet meer door het Van Starkenborghkanaal kunnen varen.

Fietsers en voetgangers kunnen de loopbruggen aan weerszijden van de Gerrit Krolbrug gebruiken.
www.oogtv.nl

WORDT HET HIER ECHT FEEST MET OUD & NIEUW?

Afgelopen zondagmiddag maakte ondergetekende even een wandeling langs Plein- en parkeerplaats West. Deze omgeving zal de komende dagen, het jaar uit, extra in de belangstelling komen te staan. Wordt het hier oorlog, of wordt het feest met oud en nieuw? Het heeft natuurlijk niks met de komende jaarwisseling te maken, maar toch, het zag er zo vernielzuchtig uit op de zondagmiddag. Een vuilnisbak die van z'n paal is afgetrapt. En, zie boven, een paar opengescheurde vuilniszakken tegen de muur en een fiets in een bloembak gekwakt. Ik ben erg benieuwd wat de komende jaarwisseling hier gaat brengen. Ik kan me vergissen, maar vooral de harde kern van de reljeugd, heeft denk ik maling aan autoriteit, en het heft a.h.w. een middelvinger op richting politie, welzijnswerkers en gemeentelijke personen. Zullen ze nou echt lief, leuk en aangepast gaan feesten op oudjaarsavond? Op een feestje die georganiseert gaat worden door instanties waar ze vooral met een slok op schijt aan hebben? Nee, ik bedoel niet de meeste goedwillende jongeren, maar wel de enkele tientallen jeugdigen die van een lekker vandalistisch verzetje houden. Je moet natuurlijk als wijkblogger niet te cynisch denken, ook ik zou het voor Beijum prettig vinden als de boel niet gesloopt gaat worden, en de ME niet een paar ruziezoekers tegen de vlakte hoeft te meppen tijdens charges. Maar, zou die welzijnswerker-insteek helpen? Gesprekjes met jongeren voeren, ze confronteren met hun eventuele baldadige gedragingen, samen met ze feesten, samen met ze een vreugdevuur willen ontsteken... De overheid weet al meer dan twintig jaar het voetbalvandalisme niet te beteugelen. En nu gaan we in Beijum d.m.v. een via gemeentewege georganiseerd feestje op oudjaarsavond relschoppers temmen en in het gareel laten lopen? Ik hoor nu sommigen a.h.w. denken: man, doe niet zo negatief, als iedereen zo denkt wordt het nooit wat. Zit wat in. Maar zou het helpen om allemaal hosanna mee te hossen en enthousiast te worden over de feestplannen? Iemand van de gemeente Groningen seinde me al in, wil je er alsjeblieft een positief stukje over schrijven? Ondergetekende voelt totaal geen behoefte om neerbuigend over de plannen te doen. Wel om ze kritisch te bekijken. Ik twijfel overigens niet aan de oprechtheid en de inzet van de meeste betrokkenen.

Afgelopen dinsdag sprak ik met jongerenwerker Arno de Jager ( "nee, ik ben niet verantwoordelijk voor de communicatie") en buurtagent Klaas van Eeks. De Jager wil de negatieve spiraal van de afgelopen jaren graag doorbroken zien: "We hebben in de buurt contact gezocht en de omwonenden ingelicht over de plannen. Ook de jongeren waar het om gaat willen zich inzetten om het feestelijk te verlaten verlopen." Aan hem zal het niet liggen als het mis gaat, drive, inzet en motivatie om het goed te laten verlopen is volop bij hem aanwezig.
Klaas van Eeks ziet ook graag dat het dit jaar anders gaat met oud en nieuw: "Als er een groot feest is, er zijn veel mensen en er is muziek en sfeer, dan heb je meer kans dat een klein clubje vandalen die de boel wil verzieken tot de orde wordt geroepen door de rest van de mensen. De politie zal niet in de buurt zijn, maar stel dat er echt ingegrepen zou moeten worden dan zal dat gebeuren. Maar hopelijk blijft het feestelijk." Ondergetekende blijft wat sceptisch. Want goede afspraken vervagen als er teveel gedronken wordt. M'n Grunniger achtergrond zegt: ik mot nog sain. (ik moet het nog zien) Klaas van Eeks: " Ik deel je twijfel. Maar er moét wat gebeuren. Zoals het de laatste jaren ging kan en mag het echt niet meer."
De buurt lijkt zich ondertussen te roeren. Het probleem van de slechte communicatie met de wijk speelt hier weer op. Onder het blogbericht over de kerstmarkt op Plein Oost van afgelopen vrijdag kwam vandaag deze reactie te staan (ongecorrigeerd):
Het is hier al jaren met oud en nieuwe onrustig een hoop m e voor de deur langs met gevolg dat ik niet eens gezellig voor men eigen deur kan gaan staan met men kinderen vorig jaar werd ik bijna men eigen portiek in geslagen door de m e en nu willen ze een feest houden met gevolg dat alles bij ons voor de deur langs komt dat belooft weer gezellig te worden DUS NIETTTTTTT we gaan weer een onrustige oud en nieuwe te gemoet en in de beijumerkrant staat dat het in overleg is gebeurd met de bewoners ik en mijn buuren hebben niks gehoord lees het vandaag pas in de krant er is totaal niet met de buurt bewoners overlegd en wij zitten weer met de elende.
Gisteren ontving ik deze mail:
Hallo graag zou ik willen weten waar we bezwaar kunnen maken tegen dat oudjaars feest meerdere buurt bewoners zijn het er niet mee eens m.v.g
Onderstaande kwam vanmochtend via e-mail van stadsdeelsecretaris Irma Zijlstra. Ik mailde haar n.a.v. de gebrekkige communicatie w.b.t. al of niet publiceren over de feest(?)plannen.
Ik kan niet anders zeggen dan sorry...de communicatie intern in de projectgroep was dat het opbouwwerk eerst bij de mensen langs zou gaan voordat het publiekelijk werd gemaakt.
Laten we hopen en vertrouwen dat we met al onze inzet (vooral van het MJD en de inzet van de jeugd,van Stiel en van de politie, echt een geweldige samenwerking...en een beetje van ons als gemeente...bescheiden moeten we blijven) het dit jaar een goed oud en nieuw wordt voor de wijk Beijum. Dat is mijn oprechte inzet geweest voor de afgelopen weken.
Voor iedereen was het een hele ommekeer om dit bewerkstelligen...neem dat maar van mij aan. Trouwens...het winkelcentrum West wordt aan de Stoepemaheerd kant nog wel afgezet met containers. Het opbouwwerk en het straathoekwerk gaat vanmiddag bij alle heerden langs om het plan te communiceren.

Ook hier weer oprechtheid waar je niet aan hoeft te twijfelen. Maar de les voor de volgende keer is: eerst met de buurt communiceren, kijken wat de omwonenden er van vinden, en pas daarna met de ronkende plannen naar buiten komen.
Onder het blogbericht met de eerste aankondiging van de plannen staan inmiddels tien reacties waarvan het merendeel- schat ik in- van omwonenden.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/12/kerstmarkt-op-plein-oost.html

STRAATROOF IN DE ATENSHEERD

Een maaltijdbezorger is dinsdagavond op de Atensheerd in de wijk Beijum op straat overvallen. Twee jeugdige overvallers bedreigden hem met een scherp voorwerp, waarop de maaltijdbezorger zijn geld moest afgeven.
De maaltijdbezorger, een 17-jarige Stadjer, wilde net een maaltje afgeven, toen hij werd aangesproken door de twee jongens. Na de overval gingen de jongens er meteen vandoor. Een zoektocht bleef zonder resultaat.

Het Roofcoördinatieteam stelt een onderzoek in naar de straatroof.
www.oogtv.nl

IN 2011 KOMT HIER EEN STOPVERBOD

De situatie rond de Beijumer basisscholen is tijdens deze vakantie een verademing te noemen. Wat een rust. Wat is het tijdens schooldagen toch vaak een gekrioel van jewelste rond de scholen. Naar verwachting gaat in 2011 het een en ander veranderen op de plekken waar schoolkinderen worden weggebracht en opgehaald.
In Groningen is de gemeente begonnen met het invoeren van verkeersmaatregelen rond basisscholen. Fysieke maatregelen, zoals het versmallen van de weg en het verbreden van de stoep, moeten het parkeren voor de ingang van de school onmogelijk maken. Ook wil het college bij een aantal scholen maatregelen nemen om auto's minder snel te laten rijden. Voor scholen die aan een weg liggen waar 50 kilometer per uur is toegestaan, geldt over het algemeen al een stopverbod. Daar wil het stadsbestuur veilige oversteekplaatsen op kruispunten aanleggen.
De gemeente voert het stopverbod gefaseerd per school in. Dat gebeurt tegelijk met de aanpak van de omgeving van de basisscholen en de aanleg van kindvriendelijke school-thuisroutes. Bij de uitwerking van de plannen gaat de gemeente om tafel met scholen, ouders, kinderen, wijkraden, buurtorganisaties en politie. Vier scholen hebben al een verkeersveilige omgeving. Tien scholen volgen in 2009, de rest binnen 2,5 jaar. Volgens planning geldt het stopverbod midden 2011 bij alle scholen.

http://rijnmond.groenlinks.nl/files/1%20Verkeerssituatie%20basisscholen.doc

dinsdag 21 december 2010

OOK IN DE WINTER HOUDEN WE VAN ORANJE

Op het grensgebied Bentismaheerd/ Groene Hart schoot ondergetekende deze foto. Oranje vlaggetjes, en een soort van zeildoek waar je waarschijnlijk in kunt liggen. Zeg maar een soort van hangmat voor voetballiefhebbers. Het is me, zoals met veel dingen in Beijum, wederom een raadsel waarom dit hier hangt. Is het een overblijfsel van het afgelopen WK? Op verschillende plekken in de wijk hangen nog restanten van de hopeloze oranjegekte die ons afgelopen zomer in de greep hield. Maar wat moet je hier nou weer mee? Zie foto. Een afkickplek voor oranje fans? Een clandestine SM-plek voor oranje-gefrustreerden? Weet iemand waar deze ongein voor dient? Beijumnieuws@online.nl

BRANDGEVAAR EN STROOMDIEFSTAL

N.a.v. het onderstaande bericht toog ondergetekende maar even richting Claremaheerd.
Hier zouden wel weer de gebruikelijke beelden van milieudienstmensen die hennep ruimen en toezichthoudende buurtagenten aan te treffen zijn. Maar niks daarvan. Hoe zit dat, Klaas van Eeks? "De hennephandel is vanacht al opgeruimd, er zitten twee personen vast." Vertel eens wat meer? "We kregen gisteravond een melding en collega's troffen twee mannen bij een container aan. De walm kwam ze tegemoet. Nee geen alcoholwalm maar de geur van hennep. De plantage was midden in een woonblok en wat ze vooral kwalijk te nemen is het feit dat ze omwonenden in gevaar brachten. Er is geknoeid met de meterkast en er was de laatste tijd al sprake van overlast. Ik ben blij dat de handel opgerold is, het zorgde voor een onveilige situatie in de directe buurt."
En passant kwam ondergetekende met Klaas van Eeks in gesprek over de komende jaarwisseling in Beijum. Over het feest(of dat het wordt moet de tijd leren, het is in elk geval de opzet)later meer. Op verzoek van de jeugd komt er in elk geval een grote stalen bak waar een vreugdevuur in wordt ontstoken. Er komt een deejay, muziek etc. Dat, zoals bekend, allemaal op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Wordt vervolgd.
In een woning aan de Claremaheerd in Groningen vond de politie restanten van een kwekerij.
Ook hier had de politie een tip gekregen over een sterke henneplucht. Agenten zagen twee mannen hennepafval in een vuilcontainer gooien. Ook zij zijn aangehouden

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=97158

HENNEPKWEKERIJ CLAREMAHEERD

Op de Twitter van buurtagent Klaas van Eeks staat dit:
Buurtagent Klaas
#beijum Claremaheerd . Twee mannen aangehouden bij een hennepkwekerij. Mooie vangst. Overlast voorbij. Woningbouw ingelicht.
33 minutes ago Favorite Retweet Reply

Er staat ook:
Vrijdagavond wibenaheerd froukemaheerd iemand mishandeld door 4 personen. Wie kent de daders of heeft iets gezien. Anoniem mag ook
http://twitter.com/klaas_vaneeks

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (10)

KINDEREN IN BEIJUM (4)

Deze foto is ergens richting de Hylkemaheerd genomen. Vier kinderen die zich op het ijs vermaken en een behoorlijke snelheid op het ijzer wisten te maken. Als volwassene leek me de sloot wat aan de smalle kant, maar de kinderen hadden daar geen last van. Misschien herinnert u zich uw eigen kinderjaren nog, alles leek veel groter en ruimer. Tijd en ruimtebeleving veranderen naar mate je ouder wordt. Vroeger leek een vakantie of vrij weekend eindeloos te duren. Maar wat is nou tegenwoordig een vrij weekend? Als volwassene ben ik op latere leeftijd wel eens terug gegaan naar vroegere schoolpleinen. Maar wat leek dat veel kleiner dan ik me kon herinneren dat het was. Het zal wel iets met de hersenen te maken hebben. Deze kinderen genieten met volle teugen van Koning Winter. Wat wil je, ze dragen nog geen verantwoording. Slecht begaanbare wegen, hoge energierekeningen, breekbare benen op besneeuwde trottoirs, ze hebben er allemaal nog geen weet van.
Kent u trouwens het liedje van Marc Winter, Waar blijft die ouderwetse winter?
http://www.youtube.com/watch?v=oQ5ZrnzjsSo

maandag 20 december 2010

INTERVIEW MET WETHOUDER FRANK DE VRIES (2)

Het 2e gedeelte van het interview met wethouder Frank de Vries begint met een vraag over de golfbaan. Komt ie nou wel of niet? De Vries begon net met z'n antwoord toen de geheugenkaart van de camera volraakte. Tijdens het inbrengen van de nieuwe kaart gaf hij aan dat hij niet over de golfbaan gaat, collega Jannie Visscher heeft dat in haar takenpakket zitten. 

Veel zegt De Vries er derhalve niet over. Verder, hoe krijgen we eindelijk eens reuring op en bij Plein Oost? Hoe zit het met de Groene Long? En, het zou goed zijn als Beijumer kinderen meer zouden gaan bewegen, de kids hier zijn dikker dan hun leeftijdgenootjes in de binnenstad. Vreemd eigenlijk, in de binnenstad kun je minder goed bewegen en sporten en de vele snackbars verkopen er lekkere vette produkten. 

Wijkpolitiek mag zoveel mogelijk haar gang gaan, maar als het nodig is wordt er vanuit het stadhuis ingegrepen en bijgestuurd. En, op het laatst, kijkt Frank de Vries wel eens naar Beijumnieuws? (Deel 1 staat op 11 december)

PRETTIGE KERSTDAGEN VAN FLIP KLATTER

Flip Klatter stuurde deze kerstkaart, zie rechts. Ik kan me vergissen, maar volgens mij komt de foto uit zijn eerdere fotoserie voor Beijumnieuws. Flip schreef er bij: Bij deze een kerst en nieuwjaarsgroet (zie bijlage foto paarden in winterse mist in Kardinge)
Ja, hallo Flip, zo gemakkelijk kom je er niet vanaf. Hoe is het met je en wat doe je zoal? Hij mailde terug:
Ik woon samen met mijn vriendin Rika inmiddels alweer driekwart jaar in Stadskanaal. Het bevalt ons daar uitstekend. We hebben daar een grote tuin met vrij uitzicht op het veld. Ik hoef me daar beslist niet te vervelen. Ik heb er een moestuin, siertuin, gazon en een vijver. Om het onkruidvrij te houden, het zaaien en het poten van de groenten en het oogsten ervan kost een zee van tijd. Het houdt me in elk geval van de straat. Mijn vingers jeuken alweer en ik kijk alweer uit naar het voorjaar. Betreffende het werk. Ik ben tijdelijk gedetacheerd bij IEDERZ (=DSW) waar ik werkervaring opdoe als produktieleider in het groen. Ik hoop dat op korte termijn hier een vacature vrijkomt omdat het me er reuze bevalt. Heel leuke collega's en afwisselend en dankbaar werk. Ik mis Beijum wel een beetje maar wie weet kom ik er ooit weer terug.

MAANDAGOCHTEND (53)

Het is kerstvakantie, en dat is goed te merken. Geen dwangbuis van vroeg opstaan, ontbijten, tassen inpakken en net op tijd op school komen. Nee, een uur later dan normaal uit bed zeilen, televisie kijken, computeren of op de Nitendo -Ds gaan zitten spelen. Welkom in de jeugdcultuur van 2010. Een vriendinnetje uitnodigen, een buurmeisje erbij, allemaal de DS openklappen en spelen maar. Ondergetekende past regelmatig tussen de middag op zes jonge kinderen. En ook heb ik onlangs een slaapfeestje thuis meegemaakt. Ik moet nu uitkijken wat ik verder ga schrijven, het kan tegenwoordig zomaar verdacht overkomen, een man die oppast en slaapfeestjes meemaakt, jaja, spoort die wel? Nee, ik kijk wel uit om er geen grapjes over te maken, voor je het weet ben je als man een Hofnarretje. Het zijn de tijden, dames en heren, mediahypes, beeldvorming en maatschappelijke paranoya, tegenwoordig kan een mannelijke oppas zo maar verdacht zijn. Het verhaal van een rotte appel in de man(d) die al het fruit ter schand maakt. Maar goed, tot zover even de associatieve gedachten die omhoog kwamen. Hier ziet u drie achtjarigen en een tien jarige genieten van de eerste ochtend van de kerstvakantie. Er is elders in de wijk ook een kerstkinderprogramma georganiseerd, maar niet elk kind heeft daar behoefte aan. Moet je weer op een bepaalde tijd ergens zijn, van zo laat tot zo laat. En weer educatief bezig zijn, wat leren, pedagogisch verantwoord bezig zijn, blabla. Nee, het spul wat hier zit heeft daar geen zin in. Even alleen maar doen waar je zin in hebt. Lekker uit de neus eten en de boel de boel laten. Jawel, ze gaan ook nog wel even naar buiten, het ijs op. Maar eerst even helemaal niks. De een na laatste week van 2010 is begonnen. Buiten vriest het nog steeds. Binnen staat de hete luchtverwarming op 25 graden.