woensdag 31 augustus 2016

BEIJUMBORG (34)

(Zie vorig bericht. I.v.m. droevige omstandigheden komt deze column later online) 

Do ist der Bahnhof!

Ja, wie herinnert zich hen niet: de gebroeders Gé en Arie Temmes, die in 1985 (het lijkt alweer een eeuwigheid geleden) de hoofdrollen speelden in de TV-film “Wo ist der Bahnhof?” 

Het is een film die je nog steeds op het internet kunt bekijken (https://www.youtube.com/watch?v=x67rym66tbs): de milde spot die daarin gedreven werd met de Nederlanders, die zo ongeveer allemaal in het verzet gezeten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft velen keihard laten lachen, waaronder ikzelf. Soms zou je willen dat de vaderlandse televisie nog van dit soort kwaliteitsprogramma’s had, maar goed: dat zullen komende generaties zeggen van de dingen die nu (anno 2016) op de kijkbuis vertoond worden.

Ik moest erg aan Gé en Arie denken, toen ik vanmorgen op de fiets door onze mooie wijk reed, en de route via het achterste parkeerplein van Winkelcentrum-West nam. Na een flinke slalom tussen de snelheidsverhinderingstangen door (mooi scrabblewoord) kwam ik uit bij het hoofdfietspad dat dagelijks vele honderden, misschien wel duizenden mensen richting de stad brengt, op het punt vlakbij de splitsing naar de Hunze (via het tunneltje), ter hoogte van de Sijgersmaheerd.

Aan het eind van dat fietspaadje staat een bord dat me nog nooit was opgevallen, maar nu wel - daar staan namelijk de namen van twee heerden op, die me bekend voorkwamen: de Bottemaheerd en de Sibrandaheerd. En ik moest echt even mijn ogen uitwrijven, want de pijl die naar die heerden wijst staat precies verkeerd gericht: daar, op dat punt, moet je toch echt naar links, en niet – zoals op het bordje staat – naar rechts, wil je bij deze heerden uitkomen.
Waarheen?
Arie Temmes verwees een Duitse soldaat naar de ‘Bahnhof’, maar zijn ultieme verzetsdaad was het om de soldaat de verkeerde kant op te wijzen, op diens vraag ‘Wo ist der Bahnhof?’. Hij sprak de gedenkwaardige woorden: ‘Do ist der Bahnhof!’ en wees de vijand de verkeerde kant op.

Zo dus ook dit bordje. En dat brengt me eindelijk op het onderwerp van deze column. Met de bewegwijzering in Beijum is het nog steeds treurig gesteld. Vrijwel nergens wordt de hoofdroute aangegeven, niet voor auto’s, laat staan voor fietsers en wandelaars. Nou hebben veel mensen tegenwoordig een gps-systeem op hun mobiele telefoon, maar dat systeem raadplegen terwijl je met 20 km/u op de fiets zit is nou ook niet echt verstandig. Veel van mijn fietsende gasten raken letterlijk de weg kwijt in Beijum, en ik zou dan ook best eens willen pleiten voor een veel betere bewegwijzering in onze wijk. Kent iemand van de lezers betere voorbeelden in onze mooie stad? Of is het overal zo treurig als bij ons?

En nu ik toch aan het klagen ben: het faunatunneltje bij het begin van de Emingaheerd is nog steeds alleen maar geschikt voor vissen en kikkers: bij een beetje regenval staat het onmiddellijk onder water, en dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. Dus gemeente Groningen: maak dat nou eindelijk eens voor elkaar en fix het!!!

Ik wens alle lezers van de Beijumblog een mooi begin van het nieuwe seizoen van deze blog.

Han Borg

BEIJUMBORG (33)


Op het moment dat je hoort dat je iemand verloren hebt op de manier zoals we Jan Fré zijn kwijtgeraakt is het de verbijstering die overheerst. De meest gestelde vraag zal zijn: “waarom?”


Jan Fré Boven hebben we meegemaakt als altijd enthousiaste, onvermoeibare technicus van de Radio Beijum-groep. Beijum, de wijk waar hij jaren woonde, de wijk in de Stad waar hij met hart en ziel aan verknocht was. Dat huisje aan het eind van de rij in de Kremersheerd, zo helemaal Jan Fré. Sober ingericht, niks geen poeha.

En dan de bewoner zelf. Een karakteristieke stem, een wat slungelige man, ietwat scheve bril, altijd wat weerbarstige kop. Jan Fré. Betrouwbaar, een gouden kracht voor Radio Beijum, kenner van computers en alles wat met computertechniek te maken heeft. Een zin uit zijn website www.allehulpkomtvanboven.nl:
Heb je een computerprobleem? Is je computer traag? Start je computer niet goed op? Blijft die ergens in hangen? Bij menig probleem ben ik in staat om jou te helpen en de computer weer te laten doen wat jij er van verwacht (wat je van het apparaat gewend was). Apparatuur verkoop ik overigens niet.”

Jan Fré met Han tijdens een radio-uitzending  
Kort veur de kop, rechttoe rechtaan. Bij Jan Fré was het: what you see is what you get. Niks geen geheime agenda’s, niks geen gezeur. Soms ook wel wat kort door de bocht. Maar in het menselijk contact hartelijk, warm, belangstellend. Toen ik vertelde dat mijn echtgenote zo ziek was dat we voor haar leven moesten gaan vrezen toonde hij mij zijn mooiste kant: vroeg tot in de details hoe het met haar ging, of hij wat kon doen om ons te steunen. En dat, terwijl we elkaar nog maar heel kort kenden. Ruim twee maanden geleden overleed mijn echtgenote, en weer was hij zo ongeveer de eerste die van zijn belangstelling liet blijken. 

Jan Fré: gouden kracht.

Aardbevingsdeskundige ook, zoals onze wijkblogger Johan weet. We hebben Jan Fré’sdeskundigheid al heel vaak voorbij zien komen op de wijkblog van Beijum. Voor hem bevatte een scheur geen geheim, en hij wist heel precies wat aardbevingsschade was, en wat niet. Ik had nog graag van zijn deskundigheid gebruik willen maken, toen juist afgelopen maandag ook in mijn eigen huis een paar forse scheuren in het voegwerk werden ontdekt. En toen ik onze radiocollega Lammert Doedens, ook schoolgenoot van Jan Fré, vroeg naar Jan Fré’s telefoonnummer kreeg ik als antwoord, dat contact niet meer mogelijk was, omdat…..en toen volgde dat verschrikkelijke bericht over de zelfgekozen dood van onze radio-makker. 

Mij schoot gelijk het gedicht van Ida Gerharrdt in gedachten, waarin ze haar wanhoop uit over een geliefde dode. Het heet dan ook De Gestorvene:
De crew van Radio Beijum met links Jan Fré Zeven maal om de aarde gaan,

als het zou moeten op handen en voeten;

zevenmaal om die éne te groeten

die daar lachend te wachten zou staan.

Zeven maal om de aarde gaan.Zeven maal over de zeeën te gaan,

schraal in de kleren,
wat zou het mij deren,

kon uit de dood ik die éne doen keren.

Zeven maal over de zeeën te gaan - 


zeven maal, om met zijn tweeën te staan.


Han Borg


(Deze tekst werd vanmiddag voorgedragen op de crematie van Jan Fré en verdringt de voor vandaag geplande Beijumborg even. Later op de avond volgt de eigenlijke aflevering van vandaag) 

OP 10 SEPTEMBER BRUISEND BEIJUM


Het einde van de zomer nadert en de traditionele 'Uitmarkt' van Beijum komt naderbij. Op zaterdag tien september presenteren verschillende organisaties in de wijk zich op meerdere locaties. Kleurrijk Bruisend Beijum.

In het verleden werd Bruisend Beijum wel eens op één locatie gehouden, dan weer op meerdere locaties en een andere keer een paar dagen achtereen.

Dit jaar (2016) is gekozen voor de formule van een dag op meerdere locaties.

De buurtcentra Kleihorn, Heerdenhoes en Trefpunt openen op de tweede zaterdag in september hun deuren. Leger des Heils-centrum en voormalig Amkemakoepel, Bij Bosshardt, doet mee en de nieuwe kringloopwinkel aan de Claremaheerd is die dag ook open.

Een medewerker van de Buurthuizen in Beijum: "De organisaties die zich die dag gaan presenteren, zullen dat zoveel mogelijk doen in of bij het buurthuis waar ze normaal gesproken al actief zijn."

Archieffoto Bruisend Beijum
Net als vorig jaar zal een dezer dagen een Bruisend Beijum-glossy bij Beijumers op de deurmat vallen.
Een moedige (en waarschijnlijk commercieel aantrekkelijke) poging om de papieren nieuws- en informatievoorziening in Beijum terug te brengen. Het zal het nooit meer winnen van internet (vorig jaar werd de blogger benadert of hij even wilde publiceren dat een programma-onderdeel van Bruisend Beijum, aangekondigd in de glossy, was uitgevallen), maar dat neemt niet weg dat sommige mensen behoefte hebben aan papieren 'nieuws.' Papier is traag en loopt achter 'de feiten aan.' Internet is razendsnel en heeft een groter bereik (er komen vast ook mensen uit de Hunze en Zuidwolde op Bruisend Beijum af).

Vandaag valt wijkkrant de Beijumer bij iedereen in Beijum in de bus. De nieuwe wijkgids binnenkort ook. Maar dat terzijde. Het Bruisend Beijum magazine ook een dezer dagen.

Lees vooral het komende Bruisend Beijum-magazine inclusief programma voor BB-2016.

De Beijumblogger zal via internet zoveel mogelijk verslag doen en eventuele updates verzorgen.

Papier en internet kunnen in de grootste wijk van Groningen prima hand in hand gaan....

MORGENAVOND HEKSENAVOND BIJ DE LOTUSHEERD

Heks Saskia gaf tijdens de Noorderzon-excursies naar Beijum tekst en uitleg over het heksen-bestaan
.
Stichting De Lotusheerd
We hopen dat jullie een fantastische zomervakantie hebben gehad. Wij zijn lekker tot rust gekomen en hopen weer een mooi seizoen te kunnen organiseren
Donderdag 1 september:
Seizoensopening met Saskia Smid: Hoe Heksen kunnen heksen

Donderdag 1 september starten we weer met een nieuw seizoen Lotusheerd. Al jaren organiseren we spirituele activiteiten. Maar wat is dat nu precies, spiritualiteit? Wat betekent het als je paranormaal begaafd bent en ben jij dat misschien ook? En waarom worden paranormaal begaafden vaak Heksen genoemd en kunnen zij ook heksen?

Saskia heeft in het kader van Noorderzon ontmoet spiritueel Beijum Noorderzon-bezoekers uitgelegd wat het betekent om paranormaal te zijn.

Op donderdag 1 september organiseren we het vervolg….

Saskia vertelt in het Heerdenhoes hoe het is om Heks te zijn ze vertelt door middel van verhalen uit haar dagelijkse leven en haar praktijk hoe Heksen heksen.
Ze zal onder andere bezoekers ook verschillende klankschalen laten horen en voelen. En vooral veel vertellen hoe mooi het leven kan zijn als je leert luisteren naar jouw eigen innerlijke stem.

Zie voor een impressie van Noorderzon ontmoet spiritueel Beijum de volgende link: http://beijumnieuws.blogspot.nl/2016/08/afsluitende-excursie-noorderzon-beijum.html

Verhoging entreeprijs
In verband met prijsstijgingen zijn we genoodzaakt om vanaf 1 september de entreeprijs te verhogen naar €10. Zo kunnen we onze activiteiten betaalbaar houden. Daartegenover staat dat de loterij ophoudt te bestaan.

Waar?
Buurtcentrum ‘t Heerdenhoes
Isebrandtsheerd 97
Groningen

Aanvang
20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
(vooraf reserveren is niet nodig)

Entree
€ 10,00

dinsdag 30 augustus 2016

UIT DE OUDE DOOS (295)


Een nieuwe stadswijk in aanbouw, Beijum in vogelvlucht. Wie somber gesteld is. zal er van zeggen, dat er dit jaar ettelijke honderden koopwoningen gebouwd worden, die vermoedelijk lange tijd leeg komen te staan. Wie wat optimistische van aard is, praat over de nieuwe stadswijk, waar de nieuwste ideeën omtrent wonen worden toegepast. Waar veel woningwetwoningen worden gebouwd, die vast heel snel zullen worden bewoond.

Het is een wijk die nog niet optimaal bereikbaar is, maar optimisten weten weer te melden, dat je als fietser de wijk nu ook 's avonds na tien uur via de Korrewegbrug weet te bereiken. Per auto is de bereikbaarheid van de wijk de laatste tijd ook verbeterd.


Aldus de auteur die begin jaren tachtig bovenstaande artikel in de krant schreef. De scan is opgestuurd, de blogger heeft geen idee of het stuk toentertijd in de Gezinsbode of in Nieuwsblad van het Noorden stond.

(Klik de afbeelding groter om beter te kunnen lezen)

VRIJDAG VLEERMUISEXCURSIE ROND DE KARDINGERPLAS

Ingezonden door NDE Groningen. Opgeven kan nog!!

Vrijdag 2 september 19.30 uur
Jaarlijks organiseert het NDE Groningen een Vleermuisexcursie rond de Kardingerplas.
Landelijk is “de Nacht van de Vleermuis” op 26 en 27 augustus ( kijk voor meer info op www.nachtvandevleermuis.nl)
Waar en wanneer?
Vrijdag 2 september om 19.30 uur verzamelen alle deelnemers zich bij de NDE Kinderwerktuin Beijum aan de Beijumerweg 20 in Groningen.
Wat?
Jan van Muijlwijk van de Vleermuiswerkgroep houdt een presentatie, waarbij je van alles te weten komt over vleermuizen. Daarna ga je in het donker met een ‘batdetector’ naar de Kardingerplas. Spannend voor jong en oud! Kom je op de fiets?
Opgave?
Geef je op vóór woensdag 31 augustus 15.00 uur bij NDE:
050-367 63 21, of mail naar nde@groningen.nl.
De entree is gratis. Let op: Vol is vol!
Kijk op de NDE website voor meer informatie: www.ndegroningen.nl

"EEN BEIJUM-LOOP MET ECHTE MEDAILLES"
"Het is de bedoeling dat het een jaarlijkse traditie wordt. Volgend jaar gaan we het weer houden en dan kunnen er nog veel meer kinderen aan mee doen." 

Lezer Jack stuurde vanochtend een paar foto's op waarop een stel vrolijk en blij kijkende kinderen zijn te zien. Er wordt gejuicht en de handen gaan omhoog, het kan niet anders zijn, hier is een overwinning geboekt.

Jack schreef bij de foto's: "Afgelopen zaterdag was er een heuse Beijumer-loop met echte medailles. Het werd georganiseerd door Margriet Lemein en het was zo super dat er volgend jaar weer een editie volgt waar nog veel meer kinderen aan deel kunnen nemen." 

Kun je er wat meer over zeggen Jack? "Margriet heeft met de Nijmeegse Vierdaagse meegedaan en ze was zo enthousiast geworden, dat ze graag zoiets voor kinderen in Beijum wilde organiseren. Misschien wordt het wel een jaarlijkse traditie." 

Dat zou niet gek zijn. Volgend jaar even op tijd een aankondiging sturen, wellicht zijn er dan veel meer kinderen te mobiliseren om mee te doen.

Op de bovenste en onderste foto's zien we de kinderen samen met Margriet op het 4Mijl-parcours te Kardinge.

EEN MAASBACH-FEESTJE MIDDEN IN DE AFGELOPEN VAKANTIE


In between twee vakanties kwam de blogger eind juli begin augustus voor een paar dagen terug naar de groenste en toen ook natte wijk in stad Groningen noordoost-boven.

Ter hoogte van de Claremaheerd, de ingang naar Plein Oost vanaf de Emingaheerd (wijkring) stond een witte bus waarop met grote letters Maasbach stond geschreven.

Zie foto links.

Er klonk getrommel vanaf Plein Oost en daar aangekomen maakte hij bovenstaande foto van de trommelaars. Een omwonende: "Dit wordt georganiseerd door een evangelische club die zich Maasbach noemt."

Het regende licht. Omstanders stonden met paraplu's boven hun hoofd naar de trommelaars te kijken en er stond een groot bord waarop 'Kids Party' stond geschreven, zie afbeelding rechts.

Erg veel kinderen zag de blogger niet. Of dat door het natte weer kwam of door iets anders (voelen veel kinderen bij zoiets thuis?) was niet duidelijk. De gekleurde vlaggetjes moesten het feestgehalte van de bijeenkomst op het plein accentueren.

Op internet circuleren berichten met scherpe kritiek op de Maasbach-beweging.

Lees bijvoorbeeld hier en hier...
De lezer moet er vooral het zijne/hare van denken.maandag 29 augustus 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (18)


De Pokémon gekte.

Is iedereen een beetje uitgerust van de zomervakantie? Of heeft iedereen zich suf gelopen achter de Pokémons aan? Leuke bezigheid voor kinderen in de vakantie. Dat volwassenen hier ook aan meedoen, is voor mij een raadsel.

Hier in Groningen was tijdens de grote vakantie een Pokémon evenement georganiseerd. Een speciale route leidde je door de stad om Pokémons te vangen. Met duizenden tegelijk kwam men op het evenement af. Zie je het al voor je, met duizenden mensen één route lopen? Pokémon hier, pokememonnetje daar… Drie uur gezellig wandelen met elkaar. Hoeveel menselijke botsingen zullen er geweest zijn? Ja, dat kan toch best hé. Iedereen loopt en staart ondertussen op zijn mobieltje. “Oepss, sorry!” Zal die dag vast het meest uitgesproken woord zijn geweest. Het enige voordeel wat ik hier uit kan halen, is dat je buiten zowel in beweging bent, als dat je gezonde vitamine D opdoet.
Weet je wel hoe achterlijk het eruitziet als je als een zombie achter je telefoon aanloopt? Niets aantrekkelijks aan hoor, kan ik je vertellen.


Laatst was ik met mijn hondje aan de wandel, kom ik een man tegen die ook zijn hond aan het uitlaten was, turend op zijn beeldschermpje. Wel vaker maken wij even een praatje dus ik begon met; ‘hallo, mooie weer hé vandaag?’ Hij keek op en zei verstrooid; ‘ja best wel, alleen ik moet snel door hoor, ik moet de bus halen naar de stad.’ ‘Oh,’ zeg ik, ‘feestje?’ ‘Nee joh,’ was zijn antwoord, ‘ik ga daar Pokémons vangen.’ Mijn afknapper was dan ook groot te noemen. Zo veranderen dus volwassen kerels, weer in kleine kinderen. Ik kon er met mijn verstand niet bij en vroeg mij af of hij niets beters had te doen. Tja…

Dat kinderen Pokémons vangen daar kan ik best inkomen, alleen kleven daar ook heel wat gevaren aan. Ik snap niet dat de ouders daar niet beter over na denken. Ik raad ze aan dit wel te gaan doen. Want:
. Kinderen lopen achter hun beeldschermpje aan, kijken niet meer uit. Steken zo de weg over, of het fietspad. (al vaak gezien)
. Kinderen lopen zo je tuin binnen om een pokemon te vangen. Moet je je voorstellen, dat daar een waakhond achter het hek ligt, of binnen in huis en de buitendeur open staat. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Hond word als vals beschuldigd, terwijl het kind een privé terrein betreed. Wie is er dan fout?

Er zitten ook wel wat voordelen aan deze Pokémon rage vind ik, want het is gratis. Wie wil dat nou niet? Kinderen komen in de buitenlucht en ze moeten vaak veel lopen of als ze slim zijn fietsen om de Pokémons te vangen, dus voldoende lichaamsbeweging.
Wel hoop ik dan voor de ouders, dat die een gunstige databundel voor zijn of haar kind hebben afgesloten, want het verbruikt veel data en ook je batterij gaat snel leeg.

Iedereen mag natuurlijk zelf beslissen wat ze doen. De volwassenen mogen zich weer even kind noemen. Of je daar als man of vrouw nu zo blij van moet worden, is nog maar de vraag. Het stelt je relatie danig op de proef. “Vergeet nu even die computerbeesten, ik ben er ook nog.” hoor ik al vaak partners tegen elkaar zeggen.


2016©Vlindertje73

DAG JAN FRÉ


Hij was een rots in de branding in de redactie van Radio Beijum. Iemand die steeds paraat stond om te helpen. Vriendelijk, aardig, een prettige collega en wijkgenoot.

Met ontsteltenis moet de redactie van Radio Beijum mededelen dat geluidstechnicus en goede collega Jan Fré Boven vorige week is overleden.

De Beijumblogger is verbijsterd en verdrietig om het heengaan van Jan Fré. Samen fietsen we regelmatig door de wijk om de aardbevingsproblematiek in Beijum in kaart te brengen. Jan Fré had er verstand van, meer dan ondergetekende dat had. Was een scheur in een huis zettingschade? Aardbevingsschade? Jan Fré wist het.
De serie 'Aardbevingsschade in Beijum' ligt voor onbepaalde tijd stil.

Hij kwam aan huis omdat hij veel verstand had van technische dingen, zoals het overzetten van analoge banden naar digitale versies. Computer kapot? Jan Fré had er verstand van en hielp waar nodig.

Ruim zes weken geleden bood hij op Beijumnieuws z'n diensten aan op computergebied. Na vele jaren was er weer computerhulp in Beijum....zie dit bericht

De blogger is Jan Fré dankbaar voor wat hij voor Beijum heeft gedaan en dankt hem voor zijn betrouwbare, hulpvaardige  en attente houding.

De familie wordt veel sterkte toegewenst met het verlies van hun aardige, eerlijke en markante Jan Fré.

(Dit bericht wordt in goed overleg met de familie gepubliceerd)

http://www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/jan-frederik-boven-6902893

EEN MOOI LELIJK EENDJE IN BEIJUM


 Hij stond op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum alsof ie zo uit een stripverhaal was komen rijden. Alsof elk moment Kwik Kwek en Kwak of Donald Duck aan konden komen waggelen.

Of de gierige Dagobert Duck, hoe hou je een overjarige auto zo lang mogelijk op de weg?
De realiteit is gewoon dat halverwege deze nog lopende maand augustus een prachtig mooie lelijk eend Beijum aandeed. Misschien komt de bestuurder ervan vaker in de wijk, de Beijumblogger was het bont gekleurde gammel autootje (daar durf je toch geen 120 mee op de snelweg te rijden?) nog nooit opgevallen.

 Een journalist zou het wagentje het lelijke eendje hebben genoemd en deze benaming is in Nederland een geuzennaam geworden.
In Frankrijk heeft de 2CV de bijnaam "La Deuche", in België is het "de Geit" of "het wippertje", in Nederland "Eend" of "Lelijke Eend"', in Friesland de "Pyk" of Einepyk , in Duitsland werd het"Ente" en in Engeland "Tin Snail" (blikken slak).
Wikipedia

MAANDAGOCHTEND (282)De duur aangelegde fietsen-stangen blijven leeg en de schooldeuren gaan niet meer open. Het kapitale pand dat Expeditie heette krijgt vandaag en de rest van het seizoen geen tientallen kindervoetjes meer over de vloer.

Zie afbeelding boven. Daar(rechts) zouden normaal gesproken tientallen kinderfietsjes staan.
Op de een of andere manier hoeft er niemand te boeten voor de miskleun dat er een paar jaar geleden een peperduur schoolgebouw aan de Wibenaheerd is neergezet, en dat het gebouw nu een ongewisse lege toekomst tegemoet gaat.

Een uitkeringstrekker die bijklust wordt keihard aangepakt. Iemand die een hennepplantage op zolder houdt wordt justitioneel vervolgd. Een winkeldief die betrapt wordt moet zo'n 150 euro boete betalen. Door rood licht rijden? Tegen de tweehonderd euro boete. Terecht, daar niet van.

Maar een instantie of de gemeente Groningen die een kapitaal pand laat bouwen dat dienst moet doen als school in een wijk als Beijum-Oost, komt er mee weg als gemeenschapsgeld over de balk/in de sloot wordt gesmeten. Waarom worden de verantwoordelijken in dit geval niet vervolgd? Regeren is toch vooruitzien? Dan weet je toch in 2009 of er er in 2010 in Beijum behoefte is aan een peperdure nieuwe school of niet? De afname van het kinderaantal in Beijum was gloeiende gloeiende toch al jaren geleden te voorzien!!

Het riekt naar klassenjustitie. Helderder gezegd: dat is het. Maar wellicht moet je de bouw van het witte schoolgebouw aan de Wibenaheerd (opening januari 2010) niet bestempelen als witte boorden criminaliteit maar als witte boorden domheid.

De kinderen die niet meer naar de Expeditie kunnen zwerven vandaag en de rest van het seizoen uit over andere scholen in de wijk. Naar de Kleihorn. De Beijumkorf. Geen idee of de Calvijnschool leerlingen overneemt, in elk geval gaan er wel wat naar de meest centrale school in Beijum liggende, en als stabiele school bekend staande Heerdstee.

Zie foto's links en rechts. Ja, de scholen zijn weer begonnen, zie spandoek. Er liggen tientallen bruin gekleurde bladeren op de grond en midden op het schoolplein kleuren twee bomen alvast van zomer naar herfst.
Het lange schooljaar 2016/2017 is begonnen. De structuur en regelmaat is terug in het leven.

Een prettige nieuwe week toegewenst. Voor de gewetenloze witte boorden, voor de sjappies onder ons, maar vooral ook voor de grote groep mensen die goed van geweten zijn en die hun verantwoordelijkheden weten te dragen.

zondag 28 augustus 2016

WELKOM IN HET TIENDE BEIJUMNIEUWS-SEIZOENHet is niet anders, alles wat ooit begint gaat ook weer eindigen. Die opmerking kun je in het groot bekijken, iedereen die geboren wordt gaat onherroepelijk weer sterven, maar de Beijumblogger beperkt zich in deze tot de zomervakantie van 2016. 

Het waren voor ondergetekende prachtige weken van loslaten, opladen, verfrissen en afstand nemen van de wijk waarin hij woont. De lezer heeft de laatste week kunnen zien dat hij toch niet kan laten wat hij wil, langzamerhand verschenen de eerste blogberichten van het seizoen 2016-2017 op het wereld wijde web. Scroll daarvoor naar beneden.

Na een week Spanje in juni verbleef de blogger afgelopen maand o.a. een week in Amsterdam en halverwege de nog lopende maand augustus verbleef hij ruim een week in Berlijn.

Bekend terrein, ondergetekende heeft er gedurende de tachtiger jaren van de vorige eeuw anderhalf jaar gewoond.

Een aanrader voor iedereen uit Groningen en omgeving, ga een weekend of weekje naar Berlijn. Op maar 550 kilometer van dé stad (in Holland) heb je een geweldige fascinerende stad met een rijke historie. En die historie is niet altijd even opbeurend.
Afbeelding boven, er staat nog een stuk Muur ter hoogte van voormalig grensovergang tussen (toen) Oost en West Berlijn, bij Checkpoint Charlie.

Foto's links en rechts, een plek waar je heel stil wordt. Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen geeft een inkijkje in de gruwelijkheden die de nazi's gedurende de tweede wereldoorlog in praktijk brachten. Op Berlijn.blog staat onder meer.
Het symbool van eenheid, de Brandenburger Tor

Volgens de ‘officiële’ cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen in Sachsenhausen. Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zigeuners, Joden, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Kortom: iedereen die niet aan het perfecte plaatje van de Arische Duitser volgens Hitler voldeed. De leefomstandigheden waren verschrikkelijk. In de barakken was het vochtig, onhygiënisch en van privacy was al helemaal geen sprake. Vele gevangenen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

Zie ook de andere afbeeldingen. Wat een stad! Der Brandenburger Tor, der Gedächtniskirche....Berlin ist eine reise wert....
Am Kurfürstendamm...  Gedächtniskirche.

Het is geen straf om in Groningen-Beijum terug te keren.

In de kop boven dit bericht staat dat Beijumnieuws z'n tiende seizoen ingaat. Dit is gedeeltelijk waar. Op 12 oktober viert deze wervelende wijkwebsite z'n negende verjaardag.

De komende week start Beijumnieuws pruttelend en aarzelend weer op. De overgang van vakantie naar vol aan de bak gaan heeft even z'n tijd nodig.

Komende week worden nog wat berichten gepubliceerd die afgelopen twee weken zijn verzameld.


Reichstag Berlin
Wat gaat het nieuwe Beijum-seizoen brengen? Hoe ontwikkelt de Sociale Long zich? Gaat het van dromerig naar de concrete realiteit van Beijum? Komt Radio Beijum terug? Komt Zwarte Piet weer naar Beijum? Bruisend Beijum in september, wordt dat echt een wijk-aangelegenheid? Hoe ontwikkelt WIJ-Beijum zich? Houdt de nieuwe wijkkrant de Beijumer het hoofd boven water? Weet het zich los te maken uit het keurslijf van de Regiokrant? Of heeft het stoot- en daadkracht genoeg om écht onafhankelijk te worden?

Oftewel, wat gaat Beijum in het seizoen 2016/17 brengen? Welkom in een nieuw seizoen Beijumnieuws!