zaterdag 31 mei 2014

EEN BANKNETEL IN HET GROENE HART VAN BEIJUM

Het is geen bestaand woord, banknetel, maar het leek de blogger wel een mooie samenvoeging van bank en brandnetel. Te vergelijken met het woord alcomobilist.
Bovenstaande bank staat in het Groene Hart van de wijk, ter hoogte van de Galkemaheerd. We kunnen nu gaan lopen mopperen op het maaibeleid (bezuinigingsbeleid) van de gemeente Groningen, maar het heeft toch ook iets, zo'n totaal verwilderd stukje relaxruimte in de openbare ruimte van de wijk.

Er zat gistermiddag een laveloze zwerverstype/drankorgel met een blik zwaar bier op de bank. Lallend en met dubbele tong pratend: "Ik ga wel even aan de kant, ik wil niet op het internet, dat is de hel." Na het maken van de foto vleide hij zich weer behaaglijk met bier en al op z'n paradijselijk plekje tussen de brandnetels.

BROEDENDE ZWAAN, EEND MET JONKIES

Ik had hier eigenlijk bij willen schrijven: “Broedende zwaan aan het Zadelpad.” Leuk, die alliteratie.

Maar toen zag ik verderop die eend met jonkies zwemmen.
Dus toen sloeg de twijfel toe.
Als die eend met jonkies rondzwemt, zouden dan de zwaneneieren ook niet allang uit moeten zijn?
En ik kan ook niet zien wat zich onder die zwaan bevindt.

Maar mooi is het wel.

Foto's + tekst: Willem Pauwelussen

ONDERTUSSEN BIJ DISCUS HOOGENBERG (dierenspeciaalzaak)

 Het zou de moeite waard zijn om dagelijks verslag te doen vanuit Dierenspeciaalzaak (Discus) Hoogenberg. Of om een keer per week een Hello-Goodbey-video te maken, naar het gelijknamige tv- programma over mensen die van en naar Schiphol vliegen en hun verhaal doen.
De mensen die naar de dierenspeciaalzaak in Winkelcentrum Beijum hebben ook allemaal hun eigen verhaal. Zoals bijvoorbeeld dit prachtige exemplaar.
Zie foto boven, een Beijumer krijgt af en toe een logeerhondje op bezoek. Zoals vorige week. Maar wat krabde het beestje zich onbedaarlijk, het kon niet anders of de jeuk ging de hele dag door. Vlooien. Bij Hoogenberg kun je pipetjes kopen die in geval van vlooien in de nek van een hond worden leeg gedruppeld, er zit een stof in die het ongedierte te lijf gaat (je moet er wel wat geld voor neertellen, een doos met twee pipetjes kost meer dan dertig euro...).
Zie toch eens hoe liefdevol Sandra Hoogenberg een pipetje leeg laat druppelen in de nek van het gekwelde hondje. Foto boven.

Kijk, daar komen een jongetje en meisje aan de hand van papa de winkel binnen lopen. Ze mogen elk een goudvisje uitzoeken. Achterin de winkel staat een bak met tientallen visjes. Het jongetje en meisje wijzen elk een aan: die wil ik. Baas André Hoogenberg heeft geen geestdodend werk, hij moet super geconcentreerd blijven kijken waar de twee aangewezen visjes heen zwemmen. Na een minuut heeft hij een van de twee in z'n schepnetje gevangen. Dat valt niet mee, de hele meute zwemt razendsnel heen en weer. Weer een minuut later ligt nummer twee in het netje. Zie foto's links en rechts. De visjes verdwijnen in een plastiek zakje waar een knoop in wordt gelegd.

Na ongeveer een half tot een uur moeten de visjes thuis in een bak worden uitgezet. Je zou denken dat ze door de afgesloten zak op een gegeven moment geen zuurstof kunnen krijgen, maar het schijnt dat vissen zuurstof uit water kunnen halen. Maar dat terzijde.

Het is gezellig in de winkel van Hoogenberg en er gebeuren ontroerende en vermakelijke dingen. De blogger zou wel een paar webcams op willen hangen zodat hij via de pc of smartphone af en toe kan kijken wat er zoal gebeurt. Zo lang dat niet het geval is, zal hij met plezier de Beijumer dierenwinkel binnen blijven lopen.

vrijdag 30 mei 2014

EEN ZONNIGE TERUGKEER IN BEIJUM

Altijd prettig om na het werk Beijum weer binnen te rijden, vooral als de zon aan begeleiding doet. Over drie weken beleven we al weer de langste dag van het jaar, en dat is nu al goed te merken. De foto is om 21.35 uur gemaakt, terwijl ondergetekende vanaf de Beneluxweg de afrit naar Beijum nam moest de klep voor de vooruit van de auto naar beneden om niet verblind te worden.
Zie de horizontale strepen in de lucht, wat een straaljagers vliegen er toch over. Halverwege rechts van de eerste paal links begon een nieuw wit streepje. Wat apart dat een straaljager soms wel strepen achter laat en soms niet. Zal het met snelheid te maken hebben als überhaupt een witte streep begint?

BEIJUMSKAP (171)

Hoe zit het eigenlijk met de huizenmarkt? Sinds ik mijn huis aan de Albrondaheerd vorig jaar binnen 3 weken verkocht heb, heb ik me er niet meer zo mee bezig gehouden. Als ik op Funda kijk is er in Beijum genoeg keus. Wij zijn jarenlang op zoek geweest naar ons perfecte huis, dat we uiteindelijk in de Hunze vonden. Met de dalende huizenprijzen hadden we ook niet zo’n haast, maar vorig jaar toch eindelijk de knoop doorgehakt. Is het dieptepunt inmiddels bereikt, of dalen de prijzen nog verder?

In Beijum zijn de meeste huizen vrij vergelijkbaar, ééngezinsrijtjeswoningen, de woningzoekers hebben het voor het uitkiezen. Dan moet je er op een bepaalde manier uitspringen. Ons huis is zo snel verkocht doordat het een leuk huis is op een goede plek, een scherpe/realistische vraagprijs, en een dosis geluk. Er hoeft maar 1 kijker te komen die toehapt. Ik wil alle huizenbezitters die hun huis te koop hebben staan veel succes wensen. Enne, gordijnen open, alle overbodige troep uit het zicht en zorg dat de kranen en spiegels blinken als er kijkers komen. De befaamde appeltaart zou ik achterwege laten. Als tijdens onze zoektocht een huis naar pas gebakken appeltaart rook, had ik altijd het gevoel, wat probeert men te verdoezelen?

Foto + tekst: Atsje Straatsma

GULLE GEVER VERSTOPT GELD IN BEIJUM

De persoon die in Groningen briefjes van vijftig euro verstopt slaat vanavond in Beijum toe. Dat valt op te maken uit mails en apps. Ook zal e.e.a. op de Facebookpagina van de persoon zijn te lezen, het adres is bij ondergetekende nog niet bekend. De blogger is vanmiddag en vanavond niet in de stad/Beijum. Informatie is welkom via Beijumnieuws@ziggo.nl

ONDER DE ROOK VAN BEIJUM

Beijum ligt meer ingesloten door het 'platteland' dan door een stedelijk gebied. Bovenstaande foto is direct achter de Beneluxweg genomen. Heerdenpadviaduct over, direct naar links, Pop Dijkemaweg.
Op de achtergrond is een rij daken van de Fossemaheerd te zien. De aarden wal voor de Beneluxweg lijkt wel een dijk. Paarden grazen tussen de boterbloemen. Een vrouw loopt over een voetpad

GA MEE MET EEN OUDERENREISJE NAAR FRIESLAND

(Ingezonden; WOB betekent: Werkgroep Ouderen Beijum)

BEVEILIGING TEGEN SNELHEIDSDUIVELS OP PLEIN OOST


Het speelt al jaren, snelle scooter- en brommerrijders die met hoge snelheid op en om Plein Oost crossen. Vanaf de oostkant is er onlangs een blokkade opgeworpen om met hoge snelheid het plein op te kunnen scheuren. Zie foto's, ter hoogte van de doorgang bij de Aldi zijn schagen, of hoe heten die dingen, neergezet.
Bekijk de video nog eens die bijna vijf jaar geleden op Beijumnieuws werd geplaatst. Het is een wonder dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd. Met vijftig, zestig km/uur stormden brommers/scooters vanaf de bovenste foto af gezien richting plein (linker foto).
Hou de linker foto eens vast in gedachten. Direct links na de pilaren ga je de schuifdeuren van de Aldi binnen. Maar direct rechts om de hoek zit het onlangs gesloten Pand49. Beijumers weten dat in dat pand komend seizoen een nieuwe naschoolse dagopvang komt, Leutje Laiverds.
Leuk voor kinderen, straks lekker gezellig buiten kunnen spelen op een autovrije Plein Oost. Een naschoolse opvang komt meestal na een uur of drie 's middags in actie. Maar laat dat nou net het tijdstip zijn waarop bezorgbrommertjes van de talloze eettentjes op en rond Plein Oost ook los gaan.

Kinderen op Plein Oost, geen gek idee. Het proces van Winkelcentrum naar Dienstencentrum Oost is in volle gang.  Het jonge spul kan na de zomervakantie lekker poedelen en half zwemmen tussen de fonteintjes.
Maar het moet wel veilig zijn.

donderdag 29 mei 2014

"KIJK MIJNHEER, EEN KIKKER"


"Kijk mijnheer, ik heb een kikker gevangen, kijk maar in het emmertje." Mijnheer hoefde niet in het emmertje te kijken, twee kinderhandjes tilden de kikker uit z'n onvrijwillig zwemomgeving en twee trotse ogen keken hem aan.
Er werd lief met het beestje omgegaan: "Ik zet hem zo weer terug in het water hoor." Het is mei en tientallen (honderden?) kikkers kwaken in de Beijumer sloten dat het een lieve lust is. De beestjes weten het niet, maar het kwaak-gedrag kan de nieuwsgierigheid van kinderen opwekken. Als je goed kijkt zie je af en toe zo'n groen monstertje boven het wateroppervlakte uitspringen. Wat leuk om een kikker met een schepnetje te vangen en in een emmertje te stoppen, zo kun je hem even goed bestuderen.
De herinneringen van mijnheer gaan terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. In de Kanaalstreek wemelde het van de sloten en kanalen. Wat een feest, roeien, zwemmen, vissen, kikkers en kikkerdril.

Mensen zijn niet altijd lief. En ook niet naar dieren toe. Het was in de seventies een soort van sport om een kikker op te blazen. Stop hem een rietje in z'n achterste, en blazen maar. Arme kikkers, achteraf geredeneerd. Maar het was (is?) geen wreedheid vanuit de kinderbeleving geredeneerd. Is een kind die een vlieg de vleugeltjes uittrekt een sadist? Nee, je wil ontdekken: hoe zit het leven in elkaar? Dat zo'n ontdekkingstocht er weinig subtiel aan toe gaat, is te begrijpen. Mijnheer herinnert zich uit z'n kinderjaren dat muizen klem zaten in een muizenklem. Een gevangen snoek spartelde minutenlang op de kade van het Knoal.

Als het goed is, ontwikkelt een volwassen mens in de loop der tijd invoelend vermogen, ook wel empathie genoemd. Maar 'de wereld' overziend bedenkt mijnheer dat dit voor de mensensoort wel eens een moeilijk en hardleers proces kan zijn. Wat een oorlogen, conflicten, wreedheden en ander 'ongemak' (licht uitgedrukt).

Maar voordat mijnheer gaat preken, een Beijums meisje ving een kikker, ze betaste en bestudeerde het groene mormeltje, liet het trots zien, en zette het liefdevol terug in de Beijumer sloot.

ZET JE AANHANGWAGEN OP SLOT

Er staat een mooi aanhangwagentje op de parkeerplaats van de Claremaheerd. Maar stel dat een of andere onverlaat er 's nachts met het karretje vandoor wenst te gaan? Zet er een wielklem op. Hoe zo'n ding werkt, of je hem op slot kunt zetten, of gemakkelijk kunt verwijderen, de blogger zal het niet weten.
Maar het zal ongetwijfeld werken om dieven op afstand te houden.
Staat het karretje er al een tijdje? Zo te zien mag er wel wat lucht in de banden bijgepompt worden.

RONDOM WINKELPLEIN WEST

Het is overdag druk rond de enigste pinautomaat die Beijum buiten rijk is. Zie foto boven, gistermiddag gemaakt. Maar hoe is het met de lantaarnpaal die Kees Huizenga drie weken geleden liet zetten? Wel kijk, zie foto, er is een rood stickerlint om de paal heen geplakt. Het is te interpreteren als een melding richting de gemeente, zie foto links. Wat moet je met de paal? Een stuk naar rechts verpoten zodat een geldwagen er minder snel tegen aan kan knallen? Of toch maar beter een lamp boven tegen de muur hangen? U zegt het maar. Het plofkraakmuurtje dat een maand geleden is gefatsoeneerd wordt rondom (kap)salon Gerrie de Boer doorgetrokken.

 Zie foto rechts. De afbeeldingen op de muur van de kapper brengt levendigheid met zich mee. Een dame en heer met flitsend kapsel kijken u aan. Wellicht houden ze nachtelijke passanten ook een beetje in de gaten.

Het pand van de kapper ziet er onberispelijk uit. Maar wat komt er nou in het pand tussen hem en de Lidl? Hoe zag het er een half jaar geleden nog uit?

ORANJEGEKTE IN BEIJUM

Is dit de eerste uiting van oranjegekte in Beijum? Bovenstaande foto is gistermiddag gemaakt. Locatie Holmsterheerd. 
Wie zegt dat elders in de wijk geen oranje wimpels/vlaggetjes hangen? In de grootste wijk van Groningen is niet alles een-twee-drie te overzien.
Lezers doe mee. Stuur een oranjegekte-foto van uw straat naar Beijumnieuws@ziggo.nl

woensdag 28 mei 2014

SLEUTELS GEVONDEN

Lezer mailde:
Al via Facebook geprobeerd maar wie weet komt de eigenaar van de sleutels via Beijumnieuws boven water.
Gevonden op het speelveld met de grote glijbaan aan de Fossemaheerd.

Beijumnieuws@ziggo.nl

OP 4 JUNI OPEN JUDOLES IN BEIJUM VIA DIJKMANSPORT

Op woensdag 4 juni organiseert Dijkmansport een open judo les in Beijum. Hier op aansluitend organiseren wij een kennismakingscursus van 4 weken. Voor iedereen een leuke manier om kennis te maken met de judosport. Mocht er voldoende belangstelling zijn dan gaan wij na de zomervakantie reguliere lessen verzorgen in Beijum.
 Open judo les: 
Woensdag 4 juni 2014
13.30 uur tot 14.30 uur
Gymzaal Stoepemaheerd
Deelname is gratis
Kennismakingscursus:
Woensdag 11, 18, 25 juni t/m 2 juli 2014
4 t/m 7 jaar 13.00 uur tot 13.45 uur
8 t/m 12 jaar 13.45 uur tot 14.30 uur
Gymzaal Stoepemaheerd
Deelname € 7,50 (incl. lenen judopak)


Rollen, rennen, trekken, duwen, werpen, vallen en natuurlijk snel weer opstaan. Zo maar een greep uit een aantal facetten die een goede judo les omvatten. 
Judo is een sport die past bij iedereen, jongen, meisje het maakt niet uit iedereen kan aan judo doen. Judo is een sport met duidelijk regels en afspraken waardoor een bepaalde mate van discipline en respect als vanzelfsprekend worden ervaren. Dijkmansport is door zijn vele vestigingen zeer bereikbaar voor de jeugd.
Natuurlijk is het mogelijk om een proefles aan te vragen of om je aan te melden voor een proefmaand. Klik hier!


Foto's + tekst van http://www.dijkmansport.com/

EEN NDE-ER ALS 'TUIN-BRUIDSJONGETJE'


Afgelopen vrijdag ontwaarde ondergetekende een soort van bruidsjongen, een variant op een bruidsmeisje, op het Schooltuincomplex in het Groene Hart van de wijk. Mien God, Ger van Dam, NDE-er (NatuurDuurzaamheidsEducatie), wat bin'n joe aant doun?
Op een bepaalde manier vervalt de blogger in z'n oorspronkelijke Grunninger accent. Het is ook zo dorps wat hij zag. Om emotioneel van te worden. Van Dam: "Er zijn veel kraaien en eksters die de zaadjes van kinderen die ze in hun tuintjes hebben gepoot proberen weg te pikken. Deze doorzichtige stof voorkomt dat dit gevogelte dit kan doen."
Kijk, het is een beschermmiddel. Geen tuinman zoekt vrouw. Er valt wat te halen in de Schooltuin van Beijum. Zaadjes. Vreten. De eksters en kraaien kunnen hun roofgoed wel zien, maar ze kunnen er niet bij.
Het eeuwige spel tussen natuur en mensen is hier gaande. In feite zijn mensen en dieren één.
Maar ze hebben vaak conflicterende behoeften.

VOICE OF BEIJUM, DE LIJN6-VIDEO

Op  Lijn6 staat onderstaande video-verslag van de afgelopen zaterdag gehouden Voice of Beijum. Op bovenste foto zit volwassen Voice of Beijum, Sandy Goeree, te genieten achter de coulissen.
lijn6.com-20140524voiceofbeijum door lijn6

WEGBLOKKADES IN EN ROND BEIJUM

Het wemelt van de wegblokkades in en rond Beijum.
Zie bovenste foto, het voetpad langs de Zuidwending is deels afgesloten in verband met aanleg van nieuwe buizen en ander apparatuur onder de grond. Foto links, direct over het viaduct over de Beneluxweg, Heerdenpad mag je even niet rechtsaf. Wat ze aan het doen zijn is niet bekend. Foto rechts, fietsers bij Winkelcentrum Beijum worden op de een of andere manier omgeleid. Ook hier is de reden bij de blogger niet bekend.
En waarom is de Korrewegbrug tussen 2 en 6 juni gestremd?
Kunnen lezers even bijspringen? Beijumnieuws@ziggo.nl

dinsdag 27 mei 2014

DE HEERDSTEE WINT VIP-PREMIÈRE SCHOOLMUSICAL

Nicolas Iverson bij première War Child schoolmusical op Groningse basisschool 
De Heerdstee wint VIP-première War Child schoolmusical 

Amsterdam, 26 mei 2014 –Vandaag hebben de leerlingen van de Heerdstee te horen gekregen dat zij de winnaars zijn van één van de VIP-premières van War Child. Zanger Nicolas Iverson, bekend van Holland´s Got Talent, zal op 1 juli de uitvoering van de War Child schoolmusical ´De Koning te Rijk` in de Heerdstee bijwonen. Nicolas is geboren in Angola. Toen hij vier was brak er een burgeroorlog uit. Een rebellenleger trok door het land en ronselde kindsoldaten. Uit angst voor hun eigen leven werden Nicolas en zijn familie gedwongen om naar Europa te vluchten. Naast deze bijzondere gast ligt er ook een rode loper klaar en arriveren de achtstegroepers als echte sterren per limousine. 

Van de 200 scholen die de musical opvoeren hebben vier scholen in Nederland een echte première gewonnen van hun War Child schoolmusical ´De Koning te Rijk`. De winnende scholen zijn middels een loting getrokken. De scholen hebben naast hun musical ook nog een actie georganiseerd om het werk van War Child te steunen. 
Syrische vluchtelingenkinderen 

De acties die de leerlingen organiseren zijn bedoeld voor projecten van War Child. Zoals bijvoorbeeld in Libanon, waar de organisatie Syrische vluchtelingenkinderen helpt. Net als Nederlandse leerlingen hebben ook Syrische kinderen het recht om te spelen. Maar voor veel Syrische kinderen is spelen simpelweg niet mogelijk. In zogeheten Safe Spaces kunnen kinderen weer veilig spelen en nemen zij deel aan creatieve workshops, waardoor zij leren om te gaan met hun moeilijke situatie. Ook verzorgt War Child bijlessen Frans en rekenen, omdat veel kinderen door de oorlog niet meer naar school zijn geweest. Met behulp van de bijlessen kunnen zij weer zo snel mogelijk aanhaken bij het reguliere onderwijs. 

De Koning te Rijk 
Basisscholen konden dit schooljaar voor een donatie van 12 euro de schoolmusical ´De Koning te 
Rijk´ aanvragen. Scholen ontvingen een musicalpakket met musicalboekjes, een cd met de liedjes en 
actiematerialen. Het bijzondere aan deze musical is dat Guus Meeuwis twee eigen nummers ter 
beschikking heeft gesteld voor in de musical: 'Armen Open' en 'Het Kan Hier Zo Mooi Zijn'. De liedjes zijn opgenomen in het script van het spannende avonturenverhaal dat geschreven is door Dick van den Heuvel. 

War Child 
War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die investeert in een vreedzame toekomst voor 
oorlogskinderen. Met een creatieve en participatieve aanpak helpt War Child kinderen hun 
oorlogservaringen te verwerken. War Child beschermt kinderen tegen (de gevolgen van) gewapende 
conflicten, stimuleert hun psychologische en sociale ontwikkeling en organiseert onderwijs. War Child doet haar werk in samenwerking met tientallen lokale partnerorganisaties en is actief in 10 landen waaronder Libanon, Oost-Congo en Zuid-Sudan. Kijk voor meer informatie over War Child op 

(Ingezonden persbericht)

UIT DE OUDE DOOS (205)


Valt er van deze foto's af te lezen dat ze om en nabij de dertig jaar oud zijn? Lastig te zeggen, zo te zien was het voorjaar (1980), maar dat is het nu ook.


Lezer Piet beleefde z'n eerste voorjaar in de gloednieuwe wijk Beijum. Waar nu (foto's) mooi strak aangelegde gazonnetjes en bloemperken zijn te zien, daar was het drie maanden ervoor nog een grote modderpoel. Handig, die grote tuinen in de wijk (soms, niet altijd), je kunt er mooi een plezierboot in kwijt. Wat zien de huizen er nog nieuw uit, alsof ze allemaal net met een hoge drukspuit zijn bewerkt.

Het leven dendert onherroepelijk door. De twee jonge mensen op de foto zijn nu op z'n minst vijftigers. Het kan niet anders, de hond is niet meer.

Ja, het is te zien dat de foto's niet actueel zijn. Alles is nieuw, er straalt een frisse sfeer van de afbeeldingen af.
Stel dat de serie Oude Doos en Beijumnieuws in 2044 nog bestaat. Hoe zullen lezers dan terugkijken op oude foto's uit 2014?

VUILNIS IN BEIJUM (29)


De lezer die deze drie foto's opstuurde wil niet bekend worden gemaakt. Hij schreef bij de afbeeldingen:
Zo langzamerhand wordt er overal maar grofvuil gedumpt waar ik je even foto’s bijsluit maar de gemeente laat dit zelf oogluikend toe want het bekende plekje aan de Jensemaheerd wordt maar gestort. Ze zijn op de hoogte gebracht van het kenteken , maar ze doen er gewoon niets aan.
Het is een mooie schuilplaats voor ongedierte. De troep waar ik je foto’s van stuurde  ligt er nog steeds,  dat is een week eerder geplaatst.
Waarvan  wij dat hebben gemeld bij de gemeente met toevoeging van dat kenteken nummer .
Dus je begrijpt zeker wel dat wij  niet weer gaan bellen want anders moeten wij misschien voor de kosten opdraaien.
Net als achter onze schuurtjes waar afval olie in de put wordt gegooid , daar doen ze ook geen donder aan.

Ze hebben wel eens tegen ons gezegd dat de melder dat dan maar moest betalen .
Hoe gek zijn ze tegenwoordig .
JF: Foto beneden is gistermiddag door ondergetekende op de Claremaheerd gemaakt, vlak naast Plein Oost. Er is een complete wc-pot gedumpt.

DE VRIENDIN VAN DE DENKER


Er is een wereldberoemd beeld van Rodin, het heet ‘de denker’ en stelt een manspersoon voor, zittend, elleboog op het bovenbeen  zodat de kin peinzend ondersteund wordt het de rug van de hand.

In een van de achtertuinen van de Bekemaheerd kwam ik zijn vriendin tegen.

Foto + tekst: Willem Pauwelussen

VAN EEN DDR-VIADUCT NAAR EEN WESTELIJK VIADUCT

Het is een beetje overdreven gesteld, maar de Beneluxweg-viaduct bij Beijum-Noord zag er altijd een beetje voormakig DDR-achtig uit. Grauw. Grijs. Saai. Kleurloos.
Zie foto boven. Een beetje Aldi- en Lidl-achtig. Goedkoop. Eenheidsworst. Het ziet er niet uit.
Maar kijk, zie onderste foto, van de andere kant bekeken, er wordt een beetje kleur en fleur bijgevoegd. Het ziet er direct een stuk aantrekkelijker uit. Gemütlich und locker. Wie brengt de eerste graffiti aan?

maandag 26 mei 2014

GEVRAAGD: TIPS WONINGINBRAAK WIBENAHEERD

De politie onderzoekt een woninginbraak in uw buurt. Misschien heeft u iets gezien of gehoord en draagt uw informatie bij aan de oplossing van deze woninginbraak.
De inbraak is gepleegd tussen zaterdag 24 mei 2014 23:00 uur en zondag 25 mei 2014 05:00 uur in de omgeving van de Wibenaheerd te Groningen.
Het signalement van de mogelijke dader(s) is niet bekend.
Heeft u of één van uw huisgenoten:
  • Rond het tijdstip van de woninginbraak personen gezien die zich verdacht ophielden of die zich vreemd gedroegen in de omgeving?
  • Rond het tijdstip verdachte voertuigen (auto’s, bromfietsen) gezien in de straat of in de omgeving?
  • Zijn er bij u getuigen bekend die dit delict hebben waargenomen?
  • Andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek?
Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met deze woninginbraak, neemt u dan direct contact op met de politie via de “Reageren”-knop. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).
Met vriendelijke groet,
Politie Noord-Nederland
Groningen
Klaas van Eeks
Telefoon: 0900-8844  

TOERIT BEIJUM-NOORD AFGESLOTEN

Ondergetekende had serieus nog nooit van het woord 'toerit' gehoord. Hij dacht altijd dat het een oprit was. Of invoegstrook. Maar naar het schijnt heeft hij zich altijd vergist.
Zie foto. De oprit, neeuh, toerit vanaf Beijum-Noord richting Beneluxweg, zuidwaarts, is afgesloten.
Het kan aan ondergetekende liggen, maar de borden komen wel weer verwarrend over. Toerit afgesloten vanaf 15 mei? Helder. Maar toerit ook weer afgesloten tussen 10 t/m 23 juni? Wat gebeurt er in tussentijd?
Een toerit is benoemd in het woordenboek als oprit of invoeging en is een rijstrook die naar de hoofdrijbaan leidt.
Vanaf het puntstuk wordt er gesproken van invoegstrook, een strook met beperkte lengte (in Nederland meestal 180 meter) waarop bestuurders snelheid kunnen maken om in te voegen op de hoofdrijbaanWiki/Toerit

GELUIDSOVERLAST VANUIT KARDINGE?

Onderstaande mail kwam zondagochtend binnen. De inhoud bevreemdt de blogger enigszins. Kwamen er vanochtend om half zes (zondagochtend!) echt bastonen uit het sportcentrum? Herkennen meer lezers zich in onderstaande klacht? Hebben ze er ook last van? Beijumnieuws@ziggo.nl

Hallo, ik reageer als anoniem als bewoner van Beijum (ik hou er niet zo van met naam bekend te zijn  vanwege mijn werk).
Maar zou je een artikel kunnen besteden aan de geluidsoverlast vanuit sportcentrum Kardinge? Het is nu inmiddels half 6 in de ochtend op zondag en nog steeds hoor je die bastonen van sportcentrum Kardinge. Ikzelf woon op de Wibenaheerd.

Het zijn voornamelijk de bastonen wat je hoort. En het onzekere van wanneer het ophoudt. Dan is het weer even stil en denk je van hehe, het is voorbij. En een paar seconden later gaat het weer verder.

Ik heb trouwens ook al een melding gedaan bij de meldpunt overlast. Dit heb ik al eens eerder gedaan voor een ander festival bij Kardinge. Toen kreeg ik als tegenargument dat de geluidswaarden binnen de normen vielen en dat we pech hadden met een ongunstige windrichting. Het is momenteel windstil trouwens. 

Ik geloof dat jouw blog ook wel wordt gelezen door de wat meer invloedrijke mensen van de gemeente Groningen en hoop zo te bereiken dat dit meer en beter onder de aandacht komt. Sowieso hoop ik te bereiken dat de bastonen omlaag gaan na 22.00 uur of dat de gemeente Groningen gewoon een andere plek moet gaan zoeken om festivals te organiseren. Ik ben absoluut niet tegen festivals op zich. Integendeel, ik ga er graag naar toe. Maar hier wordt gewoon geen rekening gehouden met bewoners van de stad Groningen. 

Met vriendelijke groet,
Anoniem

EIGEN HEERD IS GOUD WEERD (oefende in de Boerderijum)


Gistermiddag werd in het kader van de open dag van de Boerderijum/ de Zijlen een paar scenes gespeeld door een theatergroep van en door Beijumers: 'Eigen heerd is goud weerd.'

Wat gebeurt er zoal in Beijum? Met humor en een knipoog wordt een gedeelte van de werkelijkheid in de wijk weergegeven. Die werkelijkheid is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, je hebt mensen die in een sociaal isolement zitten, er is geruzie en gedonder in de wijk, er zijn kinderen die worden geconfronteerd met de echtscheiding van hun ouders, enz. Zie de foto rechts, een meisje deelt haar geheim en verdriet met een zwaan. Of zie foto boven, Beijumers fietsen door de wijk en ze maken van alles mee. Op onderstaande video staan een paar gespeelde scenes. De uiteindelijke première vindt op 25 september tijdens Bruisend Beijum plaats. Daarna zullen nog voorstellingen in de Kleihorn en de Bron worden gegeven.

Zie het voorproefje op de video.
(Theatermaakster en Beijumse Astrid Warntjes heeft het voornemen om kinderen tussen acht en twaalf jaar in te passen in het stuk. Aanmelden? www.astridwarntjes.nl)


MAANDAGOCHTEND (199)

 Maandagochtend 26 mei 2014. De stilte voor de Oranje storm in de Froukemaheerd? Een paar jaar geleden werd deze straat in Beijum gebombardeerd tot dé Leukste Oranje Straat van Groningen.  (2010). Zie foto boven, het oranje naambordje herinnerd aan deze eretitel.
Eretitel? De meningen daarover zullen zoals altijd verdeeld zijn. Je hebt voetballiefhebbers- en haters. De 'haters' gaan weer een machteloze periode tegemoet, wat moet je er als individu tegen in brengen als je hele straat een maand met oranje prullaria wordt behangen? Maar hopen dat Nederland zo spoedig mogelijk wordt uitgeschakeld, hopelijk duurt de 'ellende' dan geen maand maar een week of twee.
Het is nog rustig op oranje-gebied in de wijk. De gekte laat (gelukkig?) nog even op zich wachten. Op de linker foto is te zien dat op amper tien meter van het oranje naamboordje twee oranje lampionnen aan een dakgoot hangen.
Op 12 juni is het weer zover. Tien tegen een dat de straten van Beijum dan weer vol hangen met oranje vlaggen, wimpels, ballonnen en andere gekte.
Het volk wil geen gerechtigheid,
geen goeiigheid of slechtigheid,
geen vrede en geen anarchie,
geen vorm en geen asymmetrie,
geen vrijheid en geen dictatuur,
het volk wil niet goedkoop of duur,
het wil het halve noch het hele,
het volk wil brood en spelen.

Lees hier verder.

Tja. Wat wil 'het volk.' Volgens twee stickers die verderop in de wijk hangen willen we geen nazi's en fascisten. Het is geen uiting van oranje-gekte, maar een vorm van gekte is het zeker. Op een lantaarnpaal in Beijum plakken dat je tegen nazi's en fascisten bent. Wat zit je dan toch helemaal in het 'goede' kamp. De blogger is vanaf nu nadrukkelijk tegen stompzinnige en stiekeme stickerplakkers op objecten in de wijk. Nazisme en fascisme in de wereld wordt niet minder door nog meer strijd toe te voegen, stelletje stompzinnige stickerplakkers! Een betere wereld begint niet bij stickertje plakken. Maar nog altijd bij jezelf. Jullie stickers stralen eerder conflict en ruzie uit, dan vrede en verdraagzaamheid.

De laatste week van mei 2014 is begonnen. De natuur gedraagt zich zoals het hoort. Alleen de mensensoort doet bij tijd en wijle wat vreemd.
Een vreedzame en gezonde week toegewenst. Het maakt niet uit of u voor of tegen oranje bent, voor of tegen nazi's en voor of tegen fascisten. De wereldgeschiedenis gaat toch zijn of haar eigen gang.