Boodschappen en mededelingen worden tegenwoordig niet meer uitsluitend via een tekst wereldkundig gemaakt, er moet een plaatje bij. Sollicitanten sturen een pasfoto op hun curriculum vitae mee. Politici proberen er zo 'leuk, aantrekkelijk en charismatisch' mogelijk uit te zien. Het bord dat op de bovenste foto is te zien hangt langs de wijkring ter hoogte van de Grevingaheerd. Leuk om te weten. Maar waarom moet er nou zo'n afbeelding bij waar zeven heren zogenaamd 'zeer fris, werklustig en goed gehumeurd' op staan? Het kan niet anders of de mannen moeten op deze manier vertrouwen wekken.
En het bedrijf ook. Ze hebben allemaal blauwe ogen, er staat geen kleurling tussen. Is dit een afspiegeling van de bedrijfscultuur binnen het bedrijf dat Complex Grevingaheerd aan gaat pakken? De baas in pak en stropdas, de arbeiders met een rode sweater aan. Hard (?) werkende blanke mannen. Niemand met een verlopen kop, een alcoholneus of gare blik. Alleen maar een gladde bedoening.
Moet dit uitstralen dat succes gegarandeerd is? Waarom geen gehavende werkkleding? Noeste ongeschoren bikkels... Een kater-hoofd. Dát wekt vertrouwen.
Bij de goedkopere kledingzaak in de promenade van Winkelcentrum Beijum hangt het plakkaat dat rechts is te zien. Het is begrijpelijk dat de dame haar ogen dicht doet. Zo wil je toch niet in beeld?
Hoe diep kun je zakken...ondergoedmodel. Boven goed?
De nieuwe week is begonnen. Denk aan uw uiterlijk. En aan uw ondergoed. En kijk vooral ook eens naar binnen.
15 opmerkingen:
Haha Johan, je weet mijn lachspieren goed te activeren op deze wonderschone maandagmorgen in mei.
maar idd. die bovenste foto klopt voor geen meter.
de rechtse foto?
tja, ik zie een vrouw zich, ik zou haast zeggen, openbaren.
op zich niks mis mee, naar mijn idee.
wees eerlijk, beter deze vrouw dan ondergetekende, toch?
gr. Therèse
Volgens mij is op de bovenste foto gewoon 7x dezelfde man te zien?
Inderdaad , zeven keer dezelfde man .
Had jij toch kunnen zien Johan ?
Wat is er mis met de vrouw op de foto ?
lol, mensen.
ik denk dat Johan dat zelf ook wel gezien heeft.misschien gaat het hem om hetgeen hij er inhoudelijk over schreef?
jammer dat hij zelf nooit reageert op dat wat hij hier schrijft...
gr. Therèse
Als 7x de man wordt geëxposeerd wil het bedrijf in kwestie misschien etaleren dat elke werknemer van alle markten thuis is.
Johan roept aan het eind op om ook eens naar binnen te kijken. Naar de schoonheid van de ziel. Mij lijkt dat daar geen enkele mens beter is dan de ander. Want daar zit de ware eerlijkheid.
...alleen jammer dat nooit doen, Willem.
deed men het wel, zou er niet zoveel ongerechtigheid zijn in de wereld.
gr. Therèse
Nou Therèse, dat is wel een beetje kort door de bocht.
Ik kom heel wat mensen tegen die op een volstrekt oprechte manier in het leven staan. Ik denk dan ook niet dat mentaliteitsverandering (jaren ’60 term) de ultieme oplossing biedt tegen wat jij de ongerechtigheid in de wereld noemt. Ik denk dat daar structuurverandering voor nodig is, en die vindt alleen plaats op basis van inzicht.
Als je oprecht gelooft dat winst de drijfveer moet zijn voor de producenten omdat er anders geen prikkel is om als mensheid vooruit te komen, en dat elders mensen creperen omdat ze dat mooie systeem nog niet hebben ingevoerd, denk ik dat je niks te verwijten valt, want je doet wat je gelooft. Reken er maar op dat managers met heel veel compassie hun werk doen.
Ik geloof daarentegen dat het systeem van concurrentie er juist de oorzaak van is dat mensen creperen en dat we er zelfs onze aarde mee kapotmaken. Mijn idee, zoals ik eerder heb geventileerd, is dat Share daar de (structurele) oplossing voor aanbiedt. Dat geloof ik net zo oprecht als die liberaal die in het kapitalisme gelooft.
Dan kun je toch niet zeggen dat ik meer vanuit mijn ziel leef dan die ander?
Ik zag een tijd geleden op tv een reportage.
in een woestijn had men een systeem gebouwd om water mee te winnen.
Een medewerker van die, die dit experiment hadden opgezet zei, dat niémand in de hele wereld hoeft te verdorsten/verhongeren.
Ja, ik bén kort door de bocht.
Maar láng niet zo kort door de bocht als álle mensen die hier weet van hebben en er tóch verder niks mee doen!
Wát nou, eerlijkheid...
Nee Willem, HÉBZUCHT is wat de mensen drijft.
Deze mensen kijken dan misschien wel naar binnen maar ipv eerlijkheid zien zíj alleen maar GELD TEKENS.
gr. Therèse
Ik zag een tijd geleden op tv een reportage.
in een woestijn had men een systeem gebouwd om water mee te winnen.
Een medewerker van die, die dit experiment hadden opgezet zei, dat niémand in de hele wereld hoeft te verdorsten/verhongeren.
Ja, ik bén kort door de bocht.
Maar láng niet zo kort door de bocht als álle mensen die hier weet van hebben en er tóch verder niks mee doen!
Wát nou, eerlijkheid...
Nee Willem, HÉBZUCHT is wat de mensen drijft.
Deze mensen kijken dan misschien wel naar binnen maar ipv eerlijkheid zien zíj alleen maar GELD TEKENS.
gr. Therèse
Geef jij je kinderen liefde uit hebzucht?
Als je iemand op de mens afvraagt of hij/zij echt denkt dat je meer bent naarmate je meer hebt, dan weet die persoon zelf ook wel (intuïtief) dat echte rijkdom van binnen zit.
Maar ja, die angst. Die angst om morgen misschien (veel) minder te hebben. Die angst waar de politiek ons al jaren het rad mee voor ogen draait dat je moet inleveren om morgen niet tekort te hebben. En we geloven het ook nog!
Hebzucht is niet onze voornaamste drijfveer, angst is het. Politiek is geïnstitutionaliseerde angst. Maar daar tegenover staat de impulsieve reactie om toe te schieten waar een mede-schepsel in nood verkeert. Daartegenover staat dus de impulsieve compassie oftewel de naastenliefde.
Zodra we inzien dat en waarom de huidige maatschappelijke structuren niet (meer) werken, dat en waarom hebzucht ons naar de ondergang slingert, dat en waarom samen delen, dus de compassie het enige zinnige antwoord is, dan zul je eens zien wat voor mooie wereld we kunnen opbouwen met elkaar. Maar dat moet een mondiaal gedragen inzicht zijn. Dat is waar Share aan werkt, vandaar dat ik daarin geloof.
Share organiseert zondag vanaf 14.00 in h3t Poortje een workshop meditatie. Kom er maar heen en steek je licht op zou ik zeggen. Word je optimistisch van.
dank voor je reactie, Willem.
vroeger, een aantal jaar geleden, had ik mee kunnen gaan in wat je zegt.
vandaag de dag niet meer.
helaas geloof ik niet meer in compassie.
hóe lang zijn mensen al doende in deze richting?
hóe lang zijn er en ontstaan er steeds weer nieuwe oorlogen?
oorlogen, beginnend binnen familie's bijvoorbeeld.
om mondiaal iets te kunnen bereiken in wat jij voor staat, zal er eerst op heel kleine schaal iets moeten gebeuren/veranderen.
is de basis niet goed, kan het mondiaal niet werken.
dit is hoe ik erover denk.
gr. Therèse
ps: ik hoop dat je a.s. zondag een goede middag hebt :-).
Regelmatig bidden mensen van alle gezindten voor vrede op aarde.
Georganiseerd door kerk gemeenschappen en door Boeddhisten en Hindoestanen en noem de rest er ook maar bij.
Orthodoxe etc. etc.
Een nobel streven.
Mooi fijn goed en aardig dat er steeds weer mensen zijn, die zich hiervoor inzetten (laten gebruiken?).
t'is niet dat ik niet aan mee heb gedaan o nee.
achter stands staan "anti kernwapens", vrede demo's. en ga nog maar even door.
ik stop nu met schrijven.
heeft net zoveel zin als het gezamenlijk hopen op echte vrede.
Therèse
Je moet ervoor oppassen je blik al te zeer te laten bepalen door hetgeen en vooral de manier waarop de media ons het nieuws presenteren.
Het is ontegenzeggelijk waar dat het nog nooit ergens vrede is geweest op onze planeet, in ieder geval niet sinds WOII. Maar we hebben met onze massabewegingen de Vietnamoorlog beeïndigd en de kruisraketten tegengehouden. De kerncentrales staan er nog, maar niet te snel eentje erbij want oh wee die publieke opinie.
De protestbewegingen in Brazilië zijn meer dan hoopgevend, evenals de beweging Occupy, die als een uitslaande vlam over de aarde flakkerde en helaas te vroeg uitdoofde. De volksbewegingen in landen als Syrië, Egypte, Libië, Thailand, en wat ik nog vergeet geven ook een heel sterke wil aan tot een betere wereld, het feit dat ze nu weer een slag verloren hebben betekent niet dat de strijd is gestreden en zeker niet dat hun wil is gebroken. En zie hoe nu en dan spontane volksbewegingen ontstaan in Frankrijk, Griekenland en Spanje, weliswaar ongericht en vaak stuurloos, maar toch verenigd in het bewustzijn dat het absoluut niet verder kan en mag zoals het nu gaat.
Ik vind dat er alle reden is om optimistischer te zijn dan ooit.
Ben blij voor je dat je alles nog steeds optimistisch ziet, Willem.
en ja, ook een land als voormalig Birma doet het niet slecht, zoals recentelijk op tv te zien was.
ik blijf desondanks grote ??? hebben.
gr. Therèse
Als het leger de macht overneemt kan dat ook betekenen dat de feitelijke machtsstructuren aan het licht komen. Daar wordt het niet gemakkelijker van, maar je ziet nu in ieder geval hoe de kaarten feitelijk liggen in je land. Ik zou dat bepaald wel een vooruitgang willen noemen.
Dingen veranderen altijd schoksgewijs, nooit geleidelijk, denk maar aan ons spreekwoord van die kruik die in het water ligt.
Een reactie posten