maandag 31 december 2012

EEN NAT UITEINDE

Het zit qua weer niet mee, dat mag je wel stellen. Maar ik heb geen chagrijnige hoofd bespeurd op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Onder ziet u beveiligingsmensen en mensen die EHBO gaan toepassen mocht dat nodig zijn. Links ziet u Anno Jager, ik stond op het punt hem te filmen toen bleek dat de camera op fotostand stond. Het filmpje houdt u nog te goed. Rechts staat Jager met de twee vuurmakers, omstreeks kwart over elf vanavond weer het vuur in de vuurbak ontstoken. Het kan zijn dat de video ivm de regen van slechte kwaliteit gaat worden, maar Anno Jager stond er op dat even werd benoemd dat het vuur mede mogelijk werd gemaakt door cafetaria het Kooitje. Vooruit dan maar. Het vuur brand en het is nat en winderig op west. Op oost is het gezellig warm in het Café Biljart. Het is maar wat u wil. Thuisblijven kan ook. Er brandde een vuur in de Doornbosheerd en langs de Emingaheerd. Maar ik had het idee dat de regen  ervoor zorgde dat de boel aardig onder controle bleef.

EEN NATTE OPBOUW

Ondergetekende volgt deze avond met interesse de Twitter van jeugdagent Inge. Kijk desgewenst ook op https://twitter.com/Jeugdagent_Inge. Ze heeft dienst in Beijum. Een brandje in de Nijensteinheerd, een containerbrandje in de Onnemaheerd. En ook een fikkie in de Jensumaheerd. Soms tweet ze met foto's en al. Ondergetekende zag omstreeks half 9 vanavond nog een zeecontainer arriveren en geplaatst. Plein West. Zie foto rechts, locatie: tussen Hoogenberg en Aroen's bloemenzaak. De linker container staat al een paar uur opgesteld richting Atensheerd. Op de bovenste foto, ook omstreeks half 9 gemaakt, staan jongerenwerkers en podium-opbouwers gebroederlijk in de regen. Krijg je vanavond het vuur wel aan, Anno Jager? "Moet je wel op rekenen, aan alles is gedacht. Kom je om 11 (23 uur) uur even filmen als we het aansteken?"
Waarschijnlijk wel. Heb je nog goede hoop? "Ik heb een gezonde spanning over me, ik kan niet verslappen. Maar ik heb goede hoop dat het goed gaat komen vanavond en vannacht."

PODIUM WORDT IN GEREEDHEID GEBRACHT

Zou het gunstig zijn dat het een half uurtje geleden zacht begon te regenen? Wie zal het zeggen. Het beste scenario lijkt me droog weer en zoveel mogelijk met z'n allen  naar de parkeerplaats voor Winkelcentrum af te reizen om daar gebroederlijk feest te vieren. Met regen heb je kans dat groepjes de wijk in trekken, met alle gevolgen van dien. Op de rotonde aan de Wibenaheerd brandde omstreeks half zeven het eerste vreugdevuur, althans die ik heb waargenomen. Zie foto links. Op de bovenste en rechter foto ziet u dat het podium voor het winkelcentrum wordt opgebouwd. Er staan nog een paar auto's op de parkeerplaats die plaats moeten maken, goedschiks of kwaadschiks. Hoe de avond er verder op Beijumnieuws gaat uitzien is even afwachten. Ondergetekende trekt een flesje bier open om te toasten op het bijna afgelopen Beijumjaar 2012. Doe rustig aan allemaal, maak er een écht feest van!

BEIJUM IS KLAAR VOOR DE JAARWISSELING

Ondergetekende toog omstreeks 16 uur vanmiddag nog even naar Winkelcentrum Beijum om de voortgang richting feest (is de bedoeling) in ogenschouw te nemen. Kijk desgewenst even mee naar de video. De vuurbak heeft hout nodig, zoals u reeds in het voorgaande bericht kon lezen. Anno Jager is vol goede moed, en de Lidl timmerde de winkelruiten met hout af. Video.
Het spel kan beginnen. Nu, omstreeks 17.15 uur zijn gemeentelijke wagens bezig om het feestterrein af te zetten of in gereedheid te brengen. Naar verluid, mail, zijn de zeecontainers die Plein West moeten afsluiten ook gearriveerd. 
Veel onschuld en plezier vanmiddag op oudejaarsmiddag. Bovenste foto is aan de Kremersheerd genomen. Buurtbewoners maken er wat gezelligs van. Compleet met houtkachel en oliebollen. Zie ook de video.

HOUT VOOR DE VUURBAK AUB!

Omstreeks kwart voor vijf vanmiddag trof ik deze heer, zie foto, al wandelend over de Emingaheerd. Hij was op weg naar de vuurbak op parkeerplaats West om het vreugdevuur dat vanavond zal worden ontstoken van bruikbaar voedsel te voorzien. Het voedsel is in dit geval de twee houten stoelen die mijnheer in de handen heeft, maar dat had u vast al begrepen.
Het komt mooi uit wat deze Beijumer aan het doen was, omstreeks kwart over vier zag ondergetekende jongerenwerker Anno Jager winkels in en uit gaan. Wat ben je aan het doen? "We hebben geen hout genoeg voor in het vuur. Kun je een oproepje plaatsen? Of er alsjeblieft meer hout aangevoerd mag worden. Natuurlijk geen plastic of andere rotzooi, hout en papier zijn van harte welkom!!"
Binnen een uur volgt een video van de 2e helft van de oudejaarsmiddag. Daarin o.a een feest in de Kremersheerd. En ook komt bovenstaande heer aan het woord. En Anno Jager...

OUDEJAARSMIDDAG 2012 TE BEIJUM

Oudejaarsmiddag verloopt tot nu toe, ongeveer 15.00 uur, rustig en ordenlijk. Ok, Winkelcentrum Beijum is van buiten dicht getimmerd en hufterproof gemaakt, foto, her en der knallen je de kanonsklappers dusdanig om de oren dat het bijna begint te suizen en kinderhandjes goochelen dusdanig met vuurwerkeindjes dat je je hart vasthoud, maar verder gaat het allemaal crescendo. In de Rensumaheerd hebben buurtbewoners van het Renschelheerdcomité( Rensema- en Scheltemaheerd) een oliebollenkraam met vuurkorf neergezet. Onschuldig oudjaar, zo mag je het wel noemen. Het hoeft niet altijd rellerig te zijn. In Winkelcentrum Beijum was het tegen half twee topdrukte, rijen van 20 mensen voor de kassa's. Wim van Stichting De Zijlen deelde lekkere hapjes uit, zie foto. Bekijk de video. Ondergetekende fietste ook even langs De Boerderijum en 't Trefpunt. Wat ligt het er rustig en afgelegen bij. Mooi laten staan graag. 
Een voorzichtige voorspelling, Beijum gaat voor een beheersbare en ordelijke jaarwisseling. Wordt vervolgd.
(Ook op de video, Alie Lamein van het Café Biljart. Feest op west? Ok, maar dan ook op oost. In het café) 

RUSTIGE OUDEJAARSOCHTEND TE BEIJUM

Een oudejaarsochtend zoals we die de laatste jaren gewend zijn, zo mag je het wel omschrijven. Groepjes jongens die al knallend over straat schuimen, winkelruiten die met dikke planken worden dichtgetimmerd, drukte in de videotheek, hét vuurwerkverkooppunt van Beijum, en....hij staat er weer. Dé bak. De zandbak. Zo langzamerhand een vertrouwd beeld. Zie rechtsonder, klik groter. Hieruit moeten vannacht metershoge vlammen voor extra sfeer gaan zorgen. Op (voor)gevoel, maar ja, wat is gevoel, komt het vannacht wel goed in Beijum. Pin me er niet op vast, er zit altijd iets onvoorspelbaars in een jaarwisseling. Plein West zal weer gedeeltelijk door een zeecontainer worden afgesloten, heb ik me laten vertellen. Ondernemer André Hoogenberg ziet de komende jaarwisseling in Beijum met een gerust hart tegemoet, zie de video. In z'n winkel kwam ik nog een ondernemer tegen, Koos Visser, van het gelijknamige autobedrijf, kwam een zak hondenvoer kopen: "We zijn woensdag weer open." Kijk even mee naar een relatief rustig verlopen oudejaarsochtend te Beijum.

JAARWISSELING: KORTSTONDIGE BALDADIGHEID?Het is weer zover, de jaarwisseling zit er aan te komen. Ik vroeg me net af hoe het toch kan dat er rond Oud en Nieuw zo vaak een sfeer van rellerigheid heerst. Het lijkt er verdacht veel op alsof op oudejaarsavond het beest in de mens zich gerechtvaardigd voelt om even naar buiten te komen, om vervolgens op nieuwjaarsdag weer 'keurig' in het gareel te gaan lopen. Van de Kanaalstreek herinner ik me dat er altijd 'gesleept' werd, als je niet uitkeek werd je boerenkar of aanhanger een halve kilometer verder op op het ijs gezet. Dat was nog vrij onschuldig. In de tachtiger jaren moest de ME vaak hard optreden i.v.m.  roemruchte kerstboomgevechten in Helpman, bij de Hereweg. De beide foto's die u ziet zijn eergisteren gemaakt. Is de bovenste foto een vervroegde uiting van jaarwisselings- baldadigheid? En liggen op de linker foto een stapeltje kerstbomen klaar om ouderwets om de heerschappij er over een potje te gaan lopen matten? Wie zal het zeggen. Tja, dat oudejaarsgeweld, hoe komt dat toch zo?  Waarom worden op z'n Grunnings gevraagd tijdens de jaarwisseling toch zoveel mensen 'wild in de hak'n?' Op internet lees ik een verklaring van een omgevingspsycholoog. Charles Vlek is of was als zodanig verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen: 'Volgens Vlek lijdt Nederland tijdens de jaarwisseling aan 'grootschalige vrijbuiterij': ,,Onze samenleving is strak georganiseerd, maar onder de oppervlakte zijn we vrijbuiters''. In het dagelijks leven maken we te weinig dingen mee, die aansluiten bij onze natuurlijke driften, zegt Vlek. En daarom claimen we het recht om één keer per jaar één avond over de schreef te gaan. Met deze uitbarsting van 'kortstondige baldadigheid' kan Nederland maar beter leren leven. Vlek: ,,Onder de oppervlakte van de mens broeit het nodige. Dat moet eruit, anders kan het zich heel eng gaan manifesteren. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij de moord op Fortuyn.'' Trouw.nl.

zondag 30 december 2012

BEIJUM EN OMSTREKEN BY NIGHT (8)

Hoe trek je in de reclamewereld aandacht? Door te irriteren, een gevoelige snaar te raken, inspelen op verlangens naar veiligheid of ergens bij te willen horen, of door een reclame-object in een bijzondere kader te plaatsen. Dat laatste is hier denk ik het geval, zie foto boven. Een half tot driekwart blote dame staat (stond inmiddels) langs de weg bij de ingang naar Winkelcentrum Beijum. Ja, het valt op. In de winter. Maar zal het ook rendement hebben? Zal er ook maar één vrouw in Beijum wonen die bij het zien van dit exhibitionistische geval denkt: zo'n setje wil ik ook? Hoe kijken allochtone hoofddoekjes hier tegenaan? De mannen in het algemeen? Tja. Mocht een dame zich op deze wijze gekleed (ontkleed) door het donkere Beijum begeven dan wordt ze geheid opgepakt. Aanstootgevend heet dat dan. Een levensgrote foto is dat blijkbaar weer niet. Het bedrijft dat de lingerie verkoopt voert een slogan die begint met het woord Echt. Het kan aan mij liggen, maar het komt nogal onecht, zeg maar nep over. De dame kijkt wel weer erg guitig en gezellig. Maar dat kan ook weer gespeeld zijn. Dat dan weer wel.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

I.v.m. de jaarwisseling slaan de serie's 'Maandagochtend' en 'De Oude Doos' een week over.

Beijumer Wil Schackmann heeft z'n nieuwe boek klaar. Binnenkort meer hierover.

Foto's van de jaarwisseling en alles er omheen zijn welkom. Her en der zijn voor morgen oliebollen-bijeenkomsten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld in de Kremersheerd. Ik weet niet of het lukt om overal langs te gaan, foto's zijn welkom. (Rechter kaart komt uit de Kremersheerd).

WORDT HET EEN NAT OUD EN NIEUW?

Om even bij de kop boven dit blogbericht aan te haken, de vuurwerkhaters zouden het denk ik toejuichen. Een beste regenbui tegen het middernachtelijke uur zal veel vuurwerkplezier verknallen. Ik denk dat de laatste categorie in de minderheid is, het doet denken aan de oranjeweken als er gevoetbald wordt, een minderheid haat de oranje frutsels op straat, de grote meerderheid vindt het leuk of laat het gelaten over zich heen komen. Gistermiddag was ondergetekende enkele tientallen kilometers over de grens in Duitsland om wat inkopen te doen. Wat-een-vuurwerk-lag-daar-opgestapeld! Bekijk de linker foto, een doosje met drie 'kanonnen' voor om en nabij de zes euro. Verder, mega-vulkanen, verasssingspaketten van 110 euro, enorme klappers die tientallen keren achtereen tekeer gaan....etc. Om zo aan te schaffen en in de auto naar Groningen/Beijum te laden en mee te nemen.(Nee, weest gerust, ik heb geen extreem vuurwerk meegenomen). 

De buurlanden België en Duitsland moeten maar even niet zeuren over het Nederlandse drugsbeleid. In België kun je zo wapens en hakenkruizen aanschaffen (zag ondergetekende onlangs in Antwerpen), in Duitsland op het ogenblik vuurwerk dat aan oorlogsmunitie doet denken.
Maar goed, wordt het een natte jaarwisseling? Zou kunnen, zou wat mij betreft jammer zijn. Mist is nog vervelender, vuurwerk wordt in dat geval onzichtbaar en de sociale controle nihil.

BRUISEND BEIJUM OP STADJERSTV

VANAVOND OP OOG-TV

Wilt u nog één keer voor het sluiten van de markt (2012) genieten van een der hoogtepunten in het Beijumer jaar? Stem dan vanavond   af op OOG-TV. Bart Nieuwold stuurde een video in over het in september succesvol verlopen Kleurrijk Bruisend Beijum, www.stadjerstv.nl. Wat een feest was het daar bij 't Trefpunt. Jong en oud genoten met volle teugen. 
Trouwens, vanuit Beijum werd nog een topper ingestuurd, Philippine Koopman van Lijn6 maakte een rondrit met paard en wagen door de binnenstad... De coördinator van Stadjerstv mailde:

Alweer de laatste uitzending van het jaar komende zondag. De 3 filmpjes in de uitzending staat hieronder. Volgende week ben ik er alleen op maandag en Annelies is er helemaal niet. Voor de uitzending van 6 januari maak ik daarom komende maandag al een selectie. Ik kijk daarbij naar filmpjes die voor die tijd binnen zijn en vul dat aan met een aantal filmpjes van het afgelopen jaar. 

Rondrit met paard en wagen door de binnenstad – lijn6
Bruisend kleurrijk Beijum 2012 – Bart Nieuwold
Annemarieke Coenders & Wim Sebo – Quince Jones


zaterdag 29 december 2012

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (22)

De bouwwerkzaamheden rond het kruispunt Beijum Zuid liggen reeds een week stil. Kwestie van feestdagen midden in de week en waarschijnlijk verplichte vakantiedage. Denk ik. Op de kortste dag van dit jaar toog ondergetekende in de middag naar de bouwval bij het kruispunt. Er werd die middag ook al niet gewerkt. Slecht weer en tegen het weekend aan, er moet een reden zijn geweest dat de arbeiders reeds naar huis waren vertrokken. Het hele bouwterrein was met hekken afgesloten, vraag niet hoe maar ondergetekende zag toch kans om na halsbrekende toeren binnen te komen. Hij maakte o.a. bovenstaande foto. Wat het allemaal moet worden is me nog een raadsel, zie foto, in elk geval wordt er iets op poten gezet bij ons aller kruispunt. Ondergetekende liep een paar minuten rond en schoot onderstaande filmpje. De video begint met een stukje vanuit de auto. De rechter foto, klik groter, is ook vanuit de auto genomen. De wereld zou op de 21e vergaan, daarom een toepasselijk muziekje bij de video. 'The end of the world.' De uitvoerende artieste ben ik even kwijt, zo gauw die bekend is zet ik die er bij.

DE LEKKERSTE OLIEBOLLEN VAN BEIJUM

Ondergetekende heeft een eigen onderzoekje naar de kwaliteit van oliebollen in Beijum uitgevoerd. Het is natuurlijk een persoonlijke smaak, dat gaat ook op voor de controleurs van het AD, maar ontegenzeggelijk zijn de oliebollen die op Plein West worden verkocht het lekkerst. Hier geen voorverpakte nep-oliebollen maar kwaliteitsbollen en flappen. Bekijk de foto, de kraam waar oliebollen worden verkocht ziet er ook nog eens sfeervol uit. U kunt er vanmiddag terecht. En vanzelfsprekend op oudjaarsdag. Dan vanaf 8 uur 's ochtends.
(Morgen, zondag 30 december, is de oliebollenkraam tussen 12 en 17 uur geopend!)

KEURIG OPGERUIMD

Het roept associaties op met een boerka waar iemand met een afgeknepen hoofd in bivakkeert. Of met een in lotuszit mediterende persoon die zodoende, zie bovenste foto, schuilt tegen de regen. Maar waarschijnlijk wordt hier gewoon een keurige manier van opruimen afgebeeld. Foto is ergens in de Grevingaheerd gemaakt. Het hout naast de 'boerka' ligt ook netjes opgestapeld. Zo kan het ook, ruim je rommel ordelijk op. De rechter foto werd tijdens de avondschemering gemaakt, locatie Holmsterheerd. Ook hier een ingepakte attribuut, we moeten maar raden wat er in zit. Onder het blauwe geval op de bovenste foto staat waarschijnlijk iets wat weg gegooid kan worden. Op de rechter foto, klik groter, staat hoogstwaarschijnlijk een ding dat goed ingepakt is om zonder kleerscheuren de winter door te kunnen komen.

HET EERSTE VUURWERKSLACHTOFFER?

Het kan bijna niet anders of het tafereeltje dat u op de foto ziet heeft te maken met vuurwerk. Gisteravond omstreeks het middernachtelijk uur genomen. Ik meende vuurwerkresten in de vuilnisbak te zien toen ik er in keek. Vuurwerk en vernielzucht gaan soms hand in hand, al koopt het gros van de mensen vuurwerk omdat ze het gewoon leuk vinden (voor meer dan 70 miljoen euro dit jaar...). Groen Links heeft dit jaar een meldpunt geopend waar vuurwerkoverlast is aan te geven. Er zouden 1000 meldingen per uur op binnenkomen. Tja, 70 miljoen voor een hoop geknal en verontreiniging.. Negatief bekeken. Ondergetekende gelooft niet in aangeven, melden, het is meer een mentaliteitskwestie. Vuurwerk is ook een hoop lol en een manier om vreugde te uiten. Dat kun je niet zo maar uitbannen door betutteling en bevoogding.

Georganiseerd vuurwerk afsteken net als op 28 augustus in de stad het geval is? Niks aan toch? Let op de groepjes jongeren die op oudjaarsdag dé kick van het jaar lijken te beleven door rotjes te laten knallen. Dat cultuurgoed ban je niet zomaar uit. Het probleem is dat dat kicken grenzenloos gedrag in de hand lijkt te werken. Een extra kick om een bushokje in barrels te laten knallen? Of een vuilnisbak zoals boven te zien is?  De cocktail van puberteit, alcohol, stoer willen zijn en vuurwerk kan deze dagen zo maar tot een extra ontploffing leiden. Kop ter bij houden jongens!

vrijdag 28 december 2012

DE EERSTE HOUTEN PLANKEN (En een nieuwe vijver)

Lezers uit Beijum, Beijumnieuws wordt ook redelijk buiten de eigen wijk gevolgd, zullen zich wellicht afvragen waar het meertje dat op bovenstaande foto is te zien ligt. Hebben we er een nieuwe plas bij? Nee. De foto is op amper 100 meter van de foto die u links ziet gemaakt. Aan de houten schotten voor de ingang van de Wegwijzer is  af te lezen dat het dienstencentrum op Plein Oost dit jaar niet meer open gaat. Het is al hufterproof gemaakt i.v.m. de komende jaarwisseling. De 'nieuwe vijver' is de locatie die een jaar geleden nog door een beveiligingsbureau in de gaten werd gehouden. Stel dat onverlaten het in de brand zouden willen steken. Juist, verpleeghuis Innersdijk stond aan het begin van dit nog lopend jaar nog in deze nu waterrijke omgeving. Het lijkt wel een natuurgebied.

Ondertussen lijkt bij tijd en wijle oudjaarsdag reeds te zijn aangebroken in Beijum. Wat knalt het er over! Sinds gisteren (pardon, moet vandaag zijn) is de vuurwerkverkoop in de videotheek begonnen. Dit verkooppunt kan er natuurlijk niks aan doen, ze zijn niet verantwoordelijk voor het afsteken van de knallers, maar het is goed te merken dat meer jongeren vuurwerk in hun bezit hebben.
Maar goed. De jaarwisseling zal zich voor de derde keer op rij op Beijum West concentreren. Maar op Oost is het eerste beveiligde raamwerk een feit.

BEIJUMSKAP (110)

Een kleurig geheel daar bij het Trefpunt. Een blauwwit gestreept dak, geelrode muren, roodzwarte kozijnen, witte ramen en gele luxaflex. Hier is vast door allerlei deskundigen goed over nagedacht. Wat mij betreft klopt het dak niet met de rest van het pand. De regenpijpen staan mooi symmetrisch scheef, en de bomen ervoor staan eigenwijs scheef de andere kant op. En zie al die verschillende pijpjes uit het dak. Genoeg te zien aan de buitenkant van het gebouw. Het Trefpunt is één van de weinige openbare gebouwen in Beijum waar ik nog nooit binnen ben geweest. Misschien moet ik toch maar eens een kijkje gaan nemen.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

BLOEMEN EN EEN NIEUWE BRUG

Ik weet niet of het sommige lezers opvalt, maar het is niet zo dat de natuur op het ogenblik alleen maar dor en dood is. Ja, de bomen zijn kaal, en het gras ligt er zielig en verpieterd bij. Maar je hebt ook lichtpuntjes. Bloembakken vol, ja hoe kan het anders, bloemen. Ze staan her en der in de wijk opgesteld. zoals hier op een brug over de Zuidwending. Of deze bloembak de boel hier opfleurt laat ik aan de lezer, laat ik zeggen: het ziet er niet zo florissant uit. Ik snap überhaupt niet hoe het gele spul eind december kan groeien. Bekijk ook de nieuwe aanwinst op de achtergrond. Een gloednieuwe Barmabrug.

HET KERSTVOETBALTOERNOOI

Gistermiddag was het een drukte van belang in de sporthal bij plein Beijum Oost. Veel brommers en fietsen buiten, groepjes jongeren die met elkaar stonden te praten. Er heerste een opgewonden sfeer in en rond de sporthal. Vooral binnen, daar werd fanatiek strijd geleverd tussen de teams die in het strijdperk stonden. Bovenste foto is vanuit de kantine van de sporthal gemaakt, de linker vanaf de 'tribune' in de zaal. Van een omstander hoorde ik dat er opzngrunnings werd gevoetbald. Twee teams met deelnemers tussen 16 en 18 jaar streden om de eer.
Wanneer
Donderdag 27 decemberWaar
Sporthal Beijum, Sporthal De Brug (Corpus), Sporthal VinkhuizenTijd & wie:
10 – 12 jaar: 09.00 – 12.00 uur
13 – 15 jaar: 11.30 – 14.30 uur
16 – 18 jaar: 14.00 – 16.30 uur
Prijs
Gratis. Opgave per team is verplicht. (min. 5 - max. 8 spelers)
Opgave
Geef je op bij je jongerenwerker of buurtsportwerker of geef je op via de website
Extra
Finale is op vrijdag 28 december.
http://www.opzngronings.nl/kerstvoetbaltoernooi-voorrondes.html

donderdag 27 december 2012

OP VOOR EEN EINDEJAARSBONUS

Het is weer zover, de deurbel gaat af en toe en dan staat daar een jongeman in de deuropening die me het beste voor het nieuwe jaar toewenst. Tegelijkertijd laat hij een kaartje zien van de krant die hij zegt te bezorgen. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik kan niet weigeren en de deur voor iemands neus dichtgooien. Zo ook deze jongeman, hij wilde niet herkenbaar in beeld, naar eigen zeggen bezorgt hij me van maandag tot en met zaterdag in alle vroegte een landelijk ochtendblad. Ik vertrouwde hem op z'n donkere ogen. Maar goed, de bezorger van Dagblad van het Noorden komt ook nog, van de Gezinsbode, van.......Ik herinner me van vorige jaren dat ook wel eens twee bezorgers van dezelfde krant langs kwamen. Wie moet je dan geloven?

Ik kan zo'n bezorger niet afpoeieren(is denk ik Grunnings voor afschepen) met een bedragje van 50 cent of een eurootje, zo'n bezorger die door weer en wind je krantje komt brengen is minstens een vijfje per jaar waard. Tja, daar begint het toch een beetje te wringen. Afgezien van de Gezinsbode betaal ik gewoon voor de krant. En nu dus ook nog voor de krantenlopers die het nieuws bezorgen. Dat gun ik die bezorgers natuurlijk, daar niet van, maare..., hier zit ook iemand het (wijk)nieuws vanachter z'n pc aan de lezers te bezorgen. Hij noemt zich Beijumnieuws-blogger. Tja, mijnheer Beijumnieuws, daar kies je zelf voor, je bent niet verplicht om het nieuws te bezorgen, dus wil je niet zo lopen zeuren? Helemaal waar. Het plezier, de geestdrift en de ontspanning die het bloggen met zich meebrengt is dagelijks een grote persoonlijke beloning. Internet-nieuws is gratis, daar kampen de meeste krantenconcerns mee, het is de keerzijde van de digitale revolutie. Uw blogger, en bijvoorbeeld ook de mensen van Lijn6, hebben geen bezorgers die betaald moeten worden, geen drukkerij en adverteerders zijn ook niet echt nodig. Dus nait soezen.

Maar toch, zal ik een paar duizend Beijumnieuws-nieuwjaarskaartjes gaan drukken en langs de deuren gaan? "Uw Beijumnieuwsbezorger wenst u een gelukkig nieuwjaar."  Kaartje aanbieden en verwachtingsvol kijken. Nee, dat past me niet.
Hoe kan ik m'n lezers dan toch een paar euro uit de zak kloppen voor een eindejaarsbonus? Zeggen dat van het vergaarde geld een betere camera zal worden gekocht zodat de lezer in het vervolg betere foto's en video's krijgt voorgeschoteld? Is een idee, rekeningnummer staat nog altijd bovenaan de blog. Wat ook kan, de lezer die een nieuwjaarskaartje van de Beijumnieuwsbezorger wil moet even mailen, dan breng ik die persoonlijk langs.

Het nadeel van internetnieuws-bezorgers is dat er geen beeld van heroïek omheen zit. Jaren achter elkaar is ons voorgehouden dat krantenbezorgers wél helden zijn, dit om het beroep van bezorger op te poetsen. Respect voor krantenbezorgers is m.i. op z'n plaats, al schiet de term helden een beetje door. Ze lopen met hun fietstassen vol kranten een beetje achter de feiten aan, alles wat echt nieuwswaardig is staat al op internet voordat de krant op de deurmat ploft.
Maar deze dagen zijn de bezorgers even spekkoper. De kassa rinkelt. En wat er in hun kranten staat, zal ze worst wezen.

JAARWISSELING BEIJUM GAAT OP HERHALING

Op de foto ziet u wat mij betreft 'de regisseur' van twee relatief succesvolle jaarwisselingen in Beijum. Noem hem niet zo en geef hem niet teveel eer, want Anno Jager is geen solist maar een teamplayer: "Ik kan het niet alleen, we doen het samen, alle complimenten voor de jongeren van Beijum." Een jongerenwerker in hart en nieren. Achter hem ziet u het gebied dat tijdens de komende jaarwisseling voor de derde keer op rij centraal zal staan. Op de parkeerplaats voor het winkelcentrum wordt weer een grote vuurbak neergezet en een paar meter achter de jongerenwerker zal weer een podium verrijzen vanwaar af allerhande soorten feestmuziek de ruimte in zullen worden geslingerd. Dansen, toasten, muziek luisteren  elkaar het beste voor 2013 toewensen, dat is het doel van de derde achtereen volgende poging om oud en nieuw vreedzaam en vandalisme-vrij te laten verlopen. Kijk en luister even mee naar wat Anno Jager te vertellen heeft. Het feest zal tot in de kleine uurtjes (4 uur) doorgaan, er komen extra plaskruizen (urinoirs) en....nou ja, luister zelf even. 

De kop boven dit blogbericht suggereert onterecht een beetje dat de relatief goed verlopen laatste jaarwisseling zich automatisch zal herhalen, maar dat blijft nog even afwachten. Optimisme is gerechtvaardigd maar er hoeven maar een paar 'gekken' op het feest rond te lopen die stennis gaan lopen schoppen of gaan gooien met flessen of glazen, en je hebt de poppen aan het dansen. Waakzaam optimisme, zo zou je de insteek voor de komende jaarwisseling in Beijum kunnen noemen.
(Oud en Nieuw is de periode dat Beijumnieuws het intensiefst wordt bezocht. In principe zal ik de jaarwisseling ook dit keer van uur tot uur verslaan)

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (30)


woensdag 26 december 2012

SWUEINMUJIEB (7)

De wereld is niet vergaan, 2013 doemt op aan de horizon. We beleven wel roerige tijden, tijden waarin je eigenlijk een stevige en betrouwbare kapitein aan het maatschappelijke roer zou moeten hebben. Iemand die met durf en visie vastberaden op z'n doel afgaat, de woeste golven trotserend, een persoon die anderen op sleeptouw kan nemen. Een gezaghebbend mens, zogezegd. Maar waar vindt je tegenwoordig zo iemand? Even doceren, gezag of autoriteit is de aanvaarde macht van een persoon of organisatie om een of meerdere personen of groep te leiden. Waar zijn ze? De spelden in de hooiberg?

Nelson Mandela zou je een der laatste echte gezaghebbende autoriteiten op aarde kunnen noemen. Wat een kracht, wat een doorzettingsvermogen en wat een rotsvast vertrouwen straalt de man uit. Een lichtend voorbeeld voor veel mensen.  Maar dan. De homofobe paus? Hoezo de afgezant van God op aarde? Keihard groepen mensen die geen vlieg kwaad doen wegzetten omdat ze de liefde met het eigen geslacht willen bedrijven? Afgekeurd. Dichter bij huis dan maar, zijn Rutte en Samsom kerels die het land door de crisis kunnen leiden? De boekhouders zijn alleen maar met geld bezig, geen vleugje spiritualiteit of geestelijke bezieling stralen ze uit, alleen maar zeuren over inleveren, moeilijke tijden en de buikriem aanhalen. Alsof de essentie van het leven in de economie geworteld zit. Ongeloofwaardig.

Bestaan er in Nederland gezaghebbende iconen? Ja, maar die hebben vaak weer gedonder met een andere icoon. Twee voorbeelden. Johan Cruiff kan Louis van Gaal niet luchten of zien. En omgekeerd. Lolbroek-iconen als Youp van het Hek en Freek de Jonge van hetzelfde laken een pak. Zijn het wel échte gezaghebbende iconen? Als het ego zo opspeelt beginnen ze onverdraagzame trekjes te vertonen. Onsportief én humorloos. Moeten we het dan van Geert Wilders hebben? Van de man die drijft op zondebokken en geschreeuw vanaf de zijlijn? En bij het minste of geringste zelf moord en brand gaat schreeuwen? Politiek, voetbal of de KNVB, ho-pe-loos.

De 'digitale wereld' dan maar. Is daar enige vorm van gezag te vinden? Het zal niet toevallig zijn dat een weblog als Geenstijl op het ogenblik hoge ogen gooit. Niet wat betreft integer en menselijk gedrag, zichzelf kwetsbaar opstellen is aan de mensen achter deze blog niet besteed, wel hebben ze een soort van gezag op het gebied van digitaal zinloos geweld en het kielhalen van mensen die niet bevallen. Middelvingerjournalistiek mag je het noemen, het doet denken aan de jongen in de klas die  door een onbeschofte en asociale opstelling status verwerft. Dit puur op basis van het vernederen van anderen. Met interesse volgde ik de afgelopen weken het conflict tussen enerzijds emo-blogger en emo-twitteraar Chris Klomp en anderzijds Geenstijl. Klomp had de makers van het aan Geenstijl gelinieerde Pownews nodeloos en ongefundeerd gekwetst door quasi op te roepen tot geweld tegen de Pownewsers: 'Het is altijd goed als reporters van PowNews in elkaar worden geslagen. Juich ik toe'.  Inhoudelijk was het geen stijl wat Klomp verkondigde, maar het sloot van de weeromstuit wel naadloos aan bij de structurele opstelling van z'n opponenten. Geenstijl en Pow-news vertoonden als reactie op Klomp's stijlloze en tendentieuze provocatie opeens een wonderbaarlijke hoge moraalridder-gehalte. Vanuit het brave kamp werd angstig en van de weeromstuit agressief getwitterd: De nieuwe Volkert. Vanavond samen met z'n vriendjes met zijn smoel op tv bij het PowNews. Ze werden bijna stijlvol, en ze deden bijna een oproep tot respect (Tweet van Domiique Weesie). Klomp moet niet van die lelijke dingen zeggen of schrijven hoor! Ach, gossie toch. Huilie huilie in Geenstijl-land. Het kan verkeren. Gezag? Nee, wie constant wil uitdelen maar niet kan incasseren, bezit geen échte kracht. Losers.

Over gezag en leiderschap in Beijum hoef ik het eigenlijk niet te hebben. Er bestaan nog steeds mensen die de betekenis van het woord integriteit niet snappen. Wat heb je aan minderwaardige quasi 'bestuurders' die zichzelf en de daden van hun eigen clubje hoog prijzen en andersdenkenden hun kwalijke les willen laten lezen? Een te laag niveau om al teveel aandacht aan te besteden. Het heeft niks met gezag te maken, althans totaal geen door de Beijumer bevolking geschonken gezag. Tien keer niks.

Maar wat dan wel? De wereld verlangt naar authentieke, dienende en verbindende gezagsdragers. Ondergetekende ook, hij is opgegroeid in de tijd dat de leraar, huisarts, dominee en Neisblad van het Noorden nog gezag hadden. Waar is het kompas in deze woelige tijden?
Uw blogger komt uiteindelijk uit bij een vrouw.  Bij kruidenvrouw Saskia Nieboer uit Beijum. Alsof gezag een mannending zou zijn. Kruidenvrouwtjes, ja, daar doe je in de geest van Geenstijl badinerend en schamper over. Wat heeft dat nou voor status,  zo'n ploeterende kruidenvrouwtje die de wereld wil verbeteren? Hoon, spot en karikatuur. Maar wat zei ze afgelopen week? "Ik zou willen dat iedereen zich in 2013 op z'n of haar hart  focust, en vandaar uit gaat leven."
Geen gezoek meer naar een autoriteit buiten jezelf. Gewoon nederig de kracht van je hart volgen. Daar zit liefde, optimisme, compassie, respect, vertrouwen, verbinding met andere mensen..., etc. Naïef? Kan zijn, maar wellicht moeten mensen meer het gezag in zichzelf zoeken, in plaats van in de buitenwereld. Het kan wel eens dé paradox van authentieke gezag zijn. Dat het geworteld zit in menselijke nederigheid.

BEIJUM EN OMSTREKEN BY NIGHT (7)

Ons aller Korrewegbrug biedt 's avonds en 's nachts als het donker is een sfeervolle aanblik.

BARMABRUG IS EINDELIJK KLAAR

Waarom het zo lang geduurd heeft is me nog steeds niet duidelijk, gele stopborden gaven begin december aan dat de klus op 14 december zou zijn voltooid en dat vanaf die dag de doorgang over de Zuidwending weer in ere hersteld zou zijn. Maar eergistermiddag om 13.15 uur was het dan eindelijk zover. Op de rechterfoto ziet u de bruggenbouwers de auto inladen om van een welverdiende kerstweekeinde te gaan genieten. Op de onderste foto ziet u ze even teruglopen om nog  wat achtergebleven troep op te ruimen. Het voelt nog wat onwennig om de Barmabrug over te lopen, maar tegelijkertijd voelt het ook solide. Beter niet onderuit gaan op de brug, sowieso natuurlijk niet,  de boven-oppervlakte  is bedekt met scherpe zwarte steentjes die   waarschijnlijk nog even in moeten slijten.

dinsdag 25 december 2012

UIT DE OUDE DOOS (142)

Kerstmis 1988 in 't Trefpunt. Nee, zo heette dat toentertijd natuurlijk niet, in De Boerderij. Jaren geleden opgebrand en daarna herbouwd al 't Trefpunt. Waar blijft de tijd? De kinderen die u op de foto's ziet zijn reeds allemaal volwassen. Digitale fotografie bestond nog niet, derhalve zijn deze drie foto's ingescand. Dat had nooit iemand een kwart eeuw geleden kunnen denken, dat de foto's die toen werden gemaakt op,  maar wisten ze toen veel, het internet zouden kunnen worden gezet, en dat ze vervolgens rond de hele aardkloot zouden kunnen worden bekeken. Ik zie kinderen en begeleiding, kerststukjes, een kerstboom, kerstbrood en speelgoed waar o.a. een toren mee kon worden gebouwd. Wat een tijd, dames en heren. Geen computers, mobieltjes, smartfoons of playstaions, nee, gewoon de tijd van Ganzenbord en spelen met blokken en lego. Om weemoedig van te worden. Ik wens u een prettige kerstavond.

DE SERINGERS TRADEN OP IN DE BRON

Op Kerstavond sloop ondergetekende even een paar minuutje De Bron binnen. Hier zou een kerstviering plaatsvinden, het koor de Seringers zou optreden en voorganger Alberte van Ess zou de dienst leiden. Het klopte, de kerk van Beijum was tot de laatste plaats bezet en de muziek kwam ondergetekende tegemoet. Boven ziet u een foto van de Seringers in actie, links staat dirigente Machteld Veenker voor de zanggroep. Jammer dat de pianist er niet bij opstaat, hij was er wel bij, Peter Rippen stuurde de prachtigste muzikale klanken de ruimte in. Even een paar minuten filmen om mensen die er niet bij waren een indruk te geen van hoe het was. Zie video onder.

EEN GEZONDE KERST TOEGEWENST

De beheerder van Beijumnieuws wenst alle lezers een prettige, rustige en vooral gezonde kerst toe. Vanavond in elk geval een historische "Oude Doos." Mocht er Brekend Beijum-nieuws zijn, dan breekt hij in. Omstreeks 15 uur staat nog een blogbericht geprogrammeerd.

maandag 24 december 2012

KERSTVERSIERING IN BEIJUM (2012)

De kerstverlichting in Beijum zorgt voor een idem feestelijke kerstsfeer. Het blijft leuk om tijdens een donkere avond een rondje door de wijk te fietsen om een paar video-opnames te maken. Het mag dan wel de donkerste tijd van het jaar zijn, het is ergens ook weer de lichtste periode, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt.  Nee, geen lange en lichte zomeravonden, maar je ziet overal verlichte straten en huizen. En Plein Oost natuurlijk. Wat een kerstboom.

Kijk en luister even mee. Luisteren? Ja natuurlijk, bij kerstlicht  hoort een kerstlied. Mariah Carey zingt het romantische en wonderschone zwijmellied 'All I want for Christmas is you.'