zondag 31 oktober 2010

HANGJONGEREN EN MUURBLOEMPJES IN PAND49


Ondergetekende kon zondagmiddag zelf niet aanwezig zijn tijdens de opening van de expositie van Marijke Langius. Wel begrijp ik dat het druk is geweest, de sfeer optimaal was en er werd genoten van de hangjongeren(goed dat je ook eens kunt genieten van dat soort jongeren) en de muurbloempjes. Langius heeft in de loop van de tijd veel van deze zogenaamde hangjongeren geportretteerd en ze heeft hen ook een uitnodiging gestuurd. Links ziet u een van deze jongeren voor z'n eigen schilderbeeld staan. Op de rechter foto staat Marijke Langius samen met degene die de expositie heeft geopend. Zijn naam is me niet bekend, hopelijk kan dit nog even worden doorgemaild.

Hilda Hofstra stuurde een paar foto's en ze schreef er deze tekst bij:

Hier alvast wat fotowerk, filmpje komt later wel deze week.

Onder veel belangstelling werd de nieuwe expositie "Hangjongeren en Muurbloempjes" in Pand49 geopend. Er kwamen plm 60 mensen de schilderijen van Marijke Langius bewonderen.
Een hapje, een drankje, alle contacten tussen kunstenaars onderling werden ook nog eens aangehaald. Het was een gezellig samenzijn.
Nog tot 10 december te bezichtigen, van di-za- 13.30-17.00 uur. Ypemaheerd 49.

Ik begrijp van haar dat er ook nog een video komt. Deze houdt de lezer nog tegoed.
Marijke Langius mailde maandagochtend: Ik ben weer een beetje bijgekomen van alle aandacht, het was een heerlijk feestje! Vooral de hapjes van Ralph vonden gretig aftrek want alles ging op, er waren dan ook wel 70/80 personen en het was dus enorm druk maar erg gezellig. De opening werd verricht door de dhr. Klein uit Rolde.
Er zijn zelfs nog een paar jongeren gekomen om hun schilderij te bekijken maar afgelopen vrijdag waren er tijdens het inrichten al 10 jongeren binnen met hun eigen commentaar.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIABETESCOLLECTE


Hallo Beijumers,
Komende week van 1-6 nov. wordt er weer de jaarlijkse landelijke diabetescollecte gehouden. Jammer genoeg hebben Sandra en ik dit jaar nog lang niet voor alle heerden een collectant(e) kunnen vinden. Wij zouden op deze manier nog graag mensen enthousiast maken zodat wij met elkaar in Beijum een mooi bedrag voor het Diabetesfonds kunnen ophalen. U mag uw eigen heerd lopen maar, als u dat liever hebt, ook een andere!
De volgende heerden worden nog niet gelopen: Menkemaheerd, Mudaheerd, Scheltemaheerd, Sijgersmaheerd, Atensheerd. Eilardaheerd, Edzemaheerd, helft Bunnemaheerd, helft Isebrandtsheerd, Kremersheerd.

U kunt zich opgeven bij Anna Marie Hamming: tel 5418825 e-mail: annamariehamming@hotmail.com
en Sandra van Loon: tel 5417035 e-mail: aevanloon@home.nl

Alvast heel hartelijk bedankt voor uw inzet!!!
Groetjes, Anna Marie en Sandra

EVELINE RODENBURG EN HUGO KLIP VERLATEN BEIJUM


Eveline Rodenburg en haar man Hugo Klip zijn vooral bekend om hun aandeel in Transition Town Groningen. De overgebleven Transitions zullen hun handen vol krijgen aan het overeind houden van hun 'Town' want Rodenburg en Klip mag je gerust de motoren achter deze beweging noemen. Ze verlaten over een paar weken definitief de groenste wijk van de stad en hun huis aan de Grevingaheerd

Het avontuur lonkt, zoals een eerder blogbericht vermeldde: het stel gaat in Schotland wonen. Teveel om allemaal op te schrijven wat ze daar gaan doen, kijk even op de site van Findhorn.

 Eveline gaat haar blog, Groene Gedachten, vanuit Schotland onderhouden zodat geïnteresseerde Beijumers hun avonturen in Schotland kunnen blijven volgen. Saskia Nieboer heeft de tuin van Eveline, bij de Rensumaheerd, overgenomen.
http://www.findhorn.org/ De sites Transition Town en De Groene Gedachten vindt u bij de links links.

WELKOM IN DE WINTERTIJD

Het afgelopen uur heeft eigenlijk niet bestaan. Het is nu weliswaar 0.3.00 uur, maar het is ook gewoon weer 0.2.00 uur. Je kunt ook zeggen dat het uur juist wél heeft bestaan. Dubbel nog wel. Welkom in de winterijd van het seizoen 2010-2011. Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, het komt er allemaal weer aan. Bergen sneeuw? Onbegaanbare wegen? De Elfstedentocht? Een Nieuw Kabinet? Het zou allemaal zo maar kunnen. In dit tijdperk van rechtse polarisatie is zelfs het onderwerp wintertijd onderwerp van strijd. Volgens de doktoren is de overgang van zomer naar wintertijd gezond: Wintertijd is goed voor mensen, zegt Martha Merrow, hoogleraar moleculaire en genetische chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit las ik ergens op internet, de website ben ik even kwijt.
De cabaretgroep PVV, voor uw vermaak, ophitsing en verdeling, kan het daar natuurlijk niet mee eens zijn. Ze willen de wintertijd helemaal gaan afschaffen. Intussen leest u dit allemaal een uurtje eerder dan oorspronkelijk gepland. De wintertijd is ingegaan. Det blogbericht is om 0.2.35 uur geschreven en gaat om 0.2.00 uur online. Rara.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (57)

Al een paar keer had ik tevergeefs geprobeerd deze grote vlieg met goudkleurige onderdelen te fotograferen. Maar begin oktober had ik eindelijk succes. De vlieg zat lekker in het zonnetje op een van dikke takken gemaakte tuinafscheiding. Nadat ik de vlieg van boven had gefotografeerd (inzet) probeerde ik het van dichtbij. Mogelijk twijfelde de vlieg aan mijn goede bedoelingen, want hij (het kan ook een zij geweest zijn) nam geen risico en zocht een veilig heenkomen. Jammer! Ik hoopte dat hij in de buurt was gebleven en ik had geluk. Heel voorzichtig benaderde ik de vlieg opnieuw en dit keer bleef hij zitten. Vanaf slechts enkele centimeters afstand maakte ik een paar foto’s. Thuis, achter de computer, zag ik dat er aan de mond van de vlieg een grote druppel hangt.

De schorsvlieg is 9-13 mm lang en vliegt in de periode april-oktober. Maar ik heb de indruk dat hun aantal aan het eind van het vliegseizoen beduidend groter is dan in het voorjaar. Het is een in ons land (vooral op zandgronden bij bosranden) algemeen voorkomende vlieg, die vaak op bomen of op de grond zit te zonnen. De volwassen schorsvlieg leeft in hoofdzaak van nectar. Het vrouwtje legt haar eitjes op de uitwerpselen van grote grazers, vaak maar één of enkele eitjes per mesthoop. Waarschijnlijk doet ze dat omdat de larven dan later niet met elkaar hoeven te concurreren om voedsel. De larven ontwikkelen zich in de paarden- of rundermest en eten daar niet zo zeer de mest, maar de daarin levende, andere soorten vliegenlarven.

Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar die druppel aan de mond van de schorsvlieg, maar meer dan de bovenstaande informatie over de schorsvlieg heb ik niet kunnen vinden. Overwintert de schorsvlieg als volwassen insect? Hoe oud wordt een schorsvlieg? Helaas, ik weet het niet. Vliegen eten alleen vloeibaar voedsel. De monddelen van veel vliegen lijken op een uitwringbare spons. Alles wat ze willen eten, bedekken ze eerst met speeksel. Als het voedsel begint op te lossen, dan zuigen ze het op. Kamervliegen laten overal waar ze landen ze een drupje kleverig speeksel achter. Misschien doet de schorsvlieg dat ook wel.

De levensduur bij insecten is heel erg verschillend. De kamervlieg leeft gemiddeld vier weken, een bronswesp maar twee. De werkster van de honingbij wordt zes weken oud, een glazenmaker (libel) drie jaar, een boktor tien jaar en een termietenkoningin gemiddeld zelfs vijftig jaar! Dat staat in schril contrast met de levensduur van een eendagsvlieg. Maar als larve heeft de eendagsvlieg dan al twee tot drie jaar onder water geleefd.

(Bron: o.a. SoortenBank.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 30 oktober 2010

VERRUIMDE OPENINGSTIJD AH SUCCESVOL

Vanaf 17 mei kunnen Beijumers doordeweeks tot tien uur 's avonds in Albert Heijn hun boodschappen doen. Na bijna een half jaar kan zo langzamerhand wel geconcludeerd worden dat dit in een behoefte voorziet. Of, zoals Willem Hagting, bedrijfsleider van Albert Heijn Meins, een tijdje geleden zei: "Het is een groot succes. Veel mensen vinden het prettig om in de latere uurtjes nog even een boodschap te kunnen doen. Mensen hebben meer keuzevrijheid gekregen over de vraag wanneer ze boodschappen willen gaan doen." Ondergetekende komt regelmatig omstreeks een uur of negen 's avonds even voor een boodschap naar de winkel. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik heb er een dubbel gevoel bij. Het gaat sneller bij de kassa en je bent sowiso sneller klaar met de boodschappen. Maar, aan de andere kant, je gaat er alleen maar heen om even functioneel een boodschap te doen. Geen dynamisch en bruisend winkelcentrum tijdens de avonduren, integendeel, de boel lijkt eerder uitgestorven. M'n favoriete caissières zijn alleen overdag werkzaam en 's avonds ontbreekt het aspect van sociaal ontmoetingpunt. Maar goed, niet iedereen gaat voor de gezelligheid naar het Winkelcentrum. Wat betreft de verruimde keuzemogelijkheden, ik moet de bedrijfsleider op z'n woord geloven dat dit naar tevredenheid uitpakt richting het Beijumer kooppubliek. De foto is vorige week op een avond gemaakt, het was ongeveer 21 uur. Er was alle ruimte en mogelijkheid om een snelle boodschap te doen. Een geopende kassa is meer dan genoeg.

WEER ONGELUK OP DE WIJKRING

Van verschillende kanten ingeseind: omstreeks half twee vanmiddag heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Emingaheerd, ter hoogte van De Heerdstee. Volgens ooggetuigen waren er politieauto's aanwezig en een gewond persoon lag op een brancard. Nadere gegevens ontbreken nog.
Update: 23:12 uur. Om 14.15 uur reed ondergetekende langs de plek des onheils, maar er was niks meer te zien wat met een ongeluk te maken had. Iemand mailde nog dat een fietser was aangereden. Op geen enkele site- Lijn6, 112 Groningen of dvhn lees ik verder iets over het gebeurde. Ik ga er derhalve van uit dat er niks ernstigs is gebeurd.

BLOEMBOLLEN PLATGEREDEN EN OPENGELEGD

Het zag er zo leuk uit afgelopen zaterdag. Enthousiaste jonge en oudere Froukemaatjes die langs de sloot en het fietspad gaten groeven en bloembollen aan de Beijumer klei
toevertrouwden. Mooi voor in het volgend voorjaar, kleurige bloemen zouden de woonomgeving op vrolijken. Lees het blogbericht van afgelopen zaterdag nog eens om een indruk te krijgen van de activiteiten. De linker foto maakte ik in het begin van de week.De sloot was ontdaan van troep en overtollig groen. Goed werk gemeente Groningen, altijd handig al jullie een handje meehelpen om Beijum schoner en mooier te maken.

Maar dan.

Vanochtend(vrijdag) is de troep langs de sloot opgeruimd. Letterlijk en figuurlijk is dat grondig gebeurd. Een zware machine met dikke banden reed over het gras en raapte met dikke ijzeren grijpers de troep van de bodem op. Was het maar bij troep opruimen gebleven. De grijpers schraapten ook de bovenste grondlaag van de aarde en haalden op verschillende plekken de afgelopen zaterdag toegedekte aarde boven de bloembollen weg. Dikke bandensporen op het gras. En opengeschraapte stukken aarde. Niet best gemeente Groningen. Ok, ok, dat is wat al te gegeneraliseerd en kort door de bocht omschreven. Maar had dit nou niet even gecommuniceerd kunnen worden? Helemaal kort door de bocht gezegd: De gemeente Groningen leverde bloembollen aan, die werden door enthousiaste actievelingen gepoot, en vervolgens molesteerde diezelfde gemeente Groningen het goeie werk weer.
Naschrift 23.23 uur: Hoe kort door de bocht kan kort door de bocht zijn? Een lezeres mailde:Hoi Johan, Voor het beheer en onderhoud van de sloten hier in Beijum is waterschap Noorderzijlvest verantwoordelijk. En niet de gemeente! Wel jammer van de bloembollen trouwens.

vrijdag 29 oktober 2010

KRAJICEK SPORTCLUB BEIJUM GESTART

Vanmiddag is de eerste Krajicek voetbalclub in Nederland feestelijk van start gegaan. De Krajicek Foundation wil dat in het hele land buurtsportverenigingen komen, die structureel sport aanbieden aan de buurtbewoners. Playgrounds zorgen voor betere relaties tussen mensen in de buurt.
Binnen de filosofie van de Foundation is het betrekken van buurtbewoners, jongeren, sportverenigingen, scholen en wijkorganisaties essentieel om de playground meer te verankeren in de desbetreffende wijk. De organisatiestructuur rondom een playground kan dus sterk worden verbeterd door het landelijk evenement te organiseren en genoemde partijen in de organisatie te betrekken.
Sleutelwoord in deze is “sociale cohesie”. Breng mensen bij elkaar en zorg daarmee voor een prettige leefomgeving.
http://www.krajicek.nl/evenementen/landelijk_sportevent.asp
Bekijk de video voor een impressie van wat er vrijdagmiddag zoal gebeurde. Bijna op het eind van de video geeft Chris Kaper van de Richard Krajicek Foundation tekst en uitleg over dit buurtverbindende project in Beijum-Oost.

BEIJUMSKAP (5)

Fotograferen is voor het grootste deel kijken. Het is de werkelijkheid weergeven zoals jij die ziet. Een onderwerp is op veel verschillende manieren vast te leggen. Een fotografiedocent zei ooit tegen me: “Je moet om je onderwerp heen dansen om de juiste hoek te vinden.” Ik huppel graag wat in het rond. Deze voetbalvelden tref je veel aan in Beijum, deze vond ik in het westen van onze groene wijk. Drie keer dezelfde foto, en drie keer een verschillende foto.

Foto+ tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

WELKOM IN BEYUM


Gisteren attendeerde een lezer me al op de naam Wibemaheerd- moet zijn Wibenaheerd-, via iemand anders werd ik geattendeerd op een foto uit het archief waarop een andere heerd het moest 'ontgelden.' Op de onderste foto(rechts) leest u de Frouckemaheerd. Ik moet zeggen, het klinkt chique met ck, maar het is niet conform de realiteit.

Het is eigenlijk wel een idee om de dames en heren bij de gemeente Groningen eens wat geschiedenis bij te brengen over de groenste wijk van de stad. Dat Froucke en Wibema, mm, dat valt ze nog wel te vergeven. Vroeger heette het hier immers Beiahêm...
Beijum is een wijk in het noorden van de stad Groningen. De straatnamen hebben betrekking op heerden. Beijum werd gebouwd in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw. De eerste bewoners van de nieuwe wijk betrokken hun nieuwbouwwoning in 1978. De wijk heeft twee winkelcentra. Het overdekte Winkelcentrum Beijum ligt aan de Stoepemaheerd in het westen van de wijk. Hier zijn twee supermarkten en enkele kleine winkels gevestigd. Tot 2003 liep de busbaan door het winkelcentrum heen. Sindsdien is het winkelcentrum met een grote renovatie opgeschoven en rijdt de bus langs het centrum. In Beijum-Oost bevinden zich aan de Claremaheerd ook enkele winkels. In 2007 is dit winkelcentrum ook gerenoveerd en is het plein autovrij gemaakt.Beijum is één van de eerst bewoonde gebieden van de provincie Groningen. Al in de periode van 250 voor tot 150 na Chr. was er sprake van bewoning op de wierde Beiahêm. Deze was gelegen aan zee (het brede estuarium van de Hunze) en werd in de 3e eeuw overspoeld. De verhoging van het landschap, waar de wierde gelegen moet hebben, is nog te zien bij het huidige gezondheidscentrum. In de 11e eeuw werd begonnen met de afgraving van het veengebied en ontstond weer een dorp Beijum. Dit had zijn eigen kapel en borg. De laatste is in 1738 afgebroken. Het schathuis bleef staan en kan nog herkend worden in het pand Beijumerweg 15. Het kerkhof, behorende bij de ook afgebroken Middeleeuwse kapel in Beijum, bevindt zich nog op het terrein rond de boerderij in het midden van de wijk, waar op korte termijn weer een kinderboerderij zal worden gevestigd. Rond 1900 werd het gehucht Beijnum genoemd[2].

Het gehucht lag in de gemeente Bedum en kwam in 1969 (tegelijk met de gehele gemeente Noorddijk) bij de stad Groningen. De grote waterpartij die door de wijk loopt, met de naam Noorddijkstermaar, is de verbrede grenswatergang.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beijum


ONZE ENIGE EN ECHTE ROTONDE IS/WAS GEBLOKKEERD

Hoe lang ligt onze enige echte rotonde al op de schop? Ik schat toch al gauw een half jaar. Het is wat gemakkelijk oordelen, ik geef het toe, maar toch: moet dat nou echt zo lang duren? Blijkbaar. Al een week lang wordt op de Emingaheerd, ter hoogte van het Gezondheidscentrum, aangegeven dat automobilisten via de Froukemaheerd richting de Wibemaheerd moeten rijden. Wat? Naar een heerd die helemaal niet bestaat? Ja, inderdaad, volgens mijn weten bestaat de Wibemaheerd niet. Een attente lezer seinde me in over de taalfout op de gele verwijsborden. Wibenaheerd moet het zijn, een n in plaats van een m.Op de rechterfoto kunt u trouwens zien waarom het verkeer omgeleidt moet worden.. Er wordt in een gapend gat gewerkt aan een dikke buis van...., ik weet het niet, u mag het zeggen. De laatste weken heb ik regelmatig video-opnames gemaakt van de wekzaamheden rondom onze rotonde. Als die eindelijk klaar is (2011?) komen de beelden online.

De foto van het gapend gat is dinsdag gemaakt. En eigenlijk was het blogbericht hiermee klaar. Echter, donderdagmiddag maakte ik de foto links, met waarschuwingsbord: Pas op, gas. Ik was net te laat om een grote steekvlam te fotograferen, een vlam die uit het rechtopstaande apparaat kwam waar twee medewerkers van Eneco bij stonden. Wat doen jullie? "Omdat er is gewerkt aan een gasleiding bij de Wibenaheerd is in bepaalde districten van Beijum lucht in de gasleidingen gekomen. We zijn de boel aan het ontluchten, als we dat niet deden zouden er gevaarlijke situaties kunnen ontaan." Er gebeurt van alles in uw wijk beste lezers. Ondergrondse gasleidingen die ontlucht moeten worden. En, ik heb het nooit geweten: Beijum blijkt uit districten te bestaan.

(Het gat bij de rotonde is donderdagmiddag weer gevuld)

13 NOVEMBER ACTIE VOOR HET GROENE HART
Wijkpark de “Groene Long” Groningen, 24 oktober 2010 Uitnodiging
Beste mensen, Op zaterdagmorgen 13 november a.s. is de eerst volgende actie in het wijkpark “de Groene Long”. We zijn druk bezig om de actie voor te bereiden en zijn met de Gemeente in overleg om niet steeds alleen maar zwerfvuil te ruimen, te snoeien of bollen te poten. We hebben de eerste contacten gehad met de Gemeente om ook andere werkzaamheden te kunnen doen zoals het bouwen van tenen hutten, het maken van nieuwe takkenrillen, het maken- en ophangen van vogelhuisjes etc..
Deze keer zullen we ons dan ook bezig houden met het maken- en ophangen van vogelkastjes o.l.v. de heer Doevedans. We zouden het fijn vinden als we velen van jullie kunnen verwelkomen op genoemde zaterdagmorgen. We gaan er eigenlijk een beetje vanuit dat jullie ons niet in de steek zullen laten. We zullen jullie nog nader informeren over details van de actie en de vraag om gereedschap etc.

Het programma ziet er als volgt uit:
09.30 uur, verwelkoming en kennismaking onder het genot van een kopje koffie o.i.d.
09.45 uur, uitleg van de actie en het verdelen van de werkzaamheden.
10.00 uur, vertrek naar de werkplek.
12.00 uur, einde actie, we eten broodjes en drinken iets in de Boerderijum.

We zouden graag op korte termijn willen weten of je aan de actie kunt deelnemen en aan welke werkzaamheden je de voorkeur geeft t.w. zwerfvuil ruimen, bollen poten, snoeien, nestkastjes maken en ophangen. We kunnen dan de groepen vooraf indelen.
Ook als je niet aan de actie kunt deelnemen horen wij dat graag, we hoeven ons dan niet af te vragen of de mail of brief wel is overgekomen.
Opgave aan:
Theo Smit per e-mail t.z.smit@home.nl
per telefoon 050-5414440 of 06.13821772

Frans Egberink per e-mail fgegberink@home.nl
per telefoon 050-5419857 of 06.30918008 of neskastjes
Foto uit het archief links, een opruim- en schoonmaak actie in de herfst van 2009, en rechts van een actie in februari 2009. Zie ook:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/opruimen-en-bollen-poten-in-de-groene.html

Frans Egberink stuurde bovenstaande tekst. Ondergetekende weet niet wat hij met 'nestkastjes' bedoeld. Zie achter zijn telefoonnummer.

donderdag 28 oktober 2010

KRAJICEK SPORTCLUB BEIJUM VAN START

Krajicek Sportclub in Beijum van start
De eerste Krajicek Sportclub gaat vrijdag van start. De club is opgericht door jongeren die gebruik maken van de Richard Krajicek Playground aan de Ypemaheerd in Beijum. Zij gaan sportactiviteiten aanbieden aan de jeugd in de buurt.

De Krajicek Foundation wil dat in het hele land buurtsportverenigingen komen, die structureel sport aanbieden aan de buurtbewoners. Playgrounds zorgen voor betere relaties tussen mensen in de buurt.

De clubs worden geleid door buurtbewoners. De trainingen die zij houden hebben een min of meer verplichtend karakter, zoals op tijd aanwezig zijn, en bereid zijn om mee te helpen. De Krajicek Sportclub in Beijum wordt vrijdag om 1 uur geopend. Er zijn dan ook allerlei
activiteiten, zoals straatvoetbal en een panna-toernooi. Bron: www.oogtv.nl

Foto uit het archief. Zie ook: http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/03/richard-krajicek-kooi-in-trek.html

YOGA IN CENTRUM JEUGD& GEZIN BEIJUM


(Ingezonden)
Het intieme contact tussen ouder en kind in een nieuw licht!
ZERLINES YOGA is een liefdevolle, plezierige en interactief ouder/kind yogaprogramma. Gefocust op het versterken van de band tussen ouder en kind door yoga. Het is ontwikkeld door Zerline Nooij, yogadocent en babymassagetherapeut.

Met de aangereikte houdingen, technieken en liedjes zullen ouder en kind zich vertrouwd gaan voelen met elkaar en het onderlinge vertrouwen zal verhoogd worden. Doordat het vertrouwen en de bewustwording vergroot wordt, ben je beter in staat de ontwikkelingssprongen van je kind te zien en te begrijpen. Kinderen krijgen van een uur yoga in de week een beter ritme, wat hen in staat stelt beter en langer te slapen. Ouders worden ontspannen ouders.
Voor baby's van 6 weken tot ze bijna gaan kruipen.
Een 'Zerlines Yoga® met je Baby cursus' bevat unieke yogahoudingen speciaal gemaakt om de ontwikkeling van je baby te steunen en het contact tussen beide te verdiepen.

Elke les is gevuld met koesterende en ontspannende manieren om de binding met je baby te verhogen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. De vertrouwensband wordt versterkt, terwijl jullie samen bewegen, zingen, spelen en kalm worden.

De baby's zullen genieten van de yoga als zij op hun rug of op hun buik liggen of als zij liefdevol worden vastgehouden door hun ouder; zittend, liggend, staand of zelfs dansend. Voor de ouders is deze cursus een mooie gelegenheid om andere ouders te ontmoeten, om je gesteund te voelen en om te leren van de ontwikkelingssprongen en het opkomende karakter van je kindje. De meeste Zerlines Yoga® oefeningen zijn voor de baby's en jij zult ook aan je ontspanning toe komen terwijl je zelf een beetje yoga doet.
Een uurtje quiality time met je kindje!
Vanaf dat baby's goed kruipen tot stevige lopers (ong. 9-24 maanden).
'Zerlines Yoga® met je Dreumes' is een yogacursus vol liefde en dynamiek. Ontdek je innerlijk kind weer! Af en toe hilarisch en dan weer ontroerend om te zien hoe je dreumes zelfstandig in een yogahouding terecht komt. De dreumesles is de meest uitdagende maar ook de meest belonende van alle yogalessen zowel voor de ouder als het kind. Tijdens een dreumesles zullen kruipende en lopende kindjes spelenderwijs en gezamenlijk hun yogahoudingen doen terwijl zij kruipen, zitten, staan, lopen en springen. Als ouder doe je de yoga ook mee, de dreumes in zijn/haar beweeglijkheid volgend.

De lessen zijn gevuld met vele houdingen alleen voor dreumesen. Als je dreumes natuurlijkerwijs beweeglijker gaat worden, zal Zerlines Yoga® de band blijven helpen verstevigen tussen jou en je kindje. Dreumesen worden zo zekerder van hun lijfje en hun bewegingen terwijl zij yoga beoefenen zowel in als buiten de les. Ook als ouder leer je te ontspannen in het bijzijn van je kindje.

Foto links van website: http://www.cop-groningen.nl/cjg/adressen/216-cjg-beijum
http://www.cjgbeijum.hyves.nl/

DIERENWEIDE BOERDERIJUM OP WERKDAGEN GEOPEND

Vanuit Stichting De Zijlen kwam onderstaand bericht.(Archieffoto: Beijumnieuws)


De dierenweide Boerderijum in Beijum wordt bemenst door mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. De dierenweide is sinds oktober 2010 van maandag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 17.00 uur. In het weekend is Boerderijum gesloten. Openstelling in het weekend is vanwege personele bezetting (en bijbehorende kosten) niet meer mogelijk.


Mensen met een verstandelijke beperking zijn op werkdagen bezig met de verzorging van dieren, met de ontvangst van gasten en bediening in de theeschenkerij. In een gezellige en gemoedelijke sfeer doen ze allerlei klusjes. Iedereen is van harte welkom eens een kijkje te komen nemen. Op woensdagmiddag is tevens het Natuur- en Duurzaamheids Educatiecentrum geopend.

Bovendien kunnen verenigingen of organisaties vergaderruimte reserveren in Boerderijum. Dit kan door contact op te nemen met Boerderijum, tel. 06 - 533 24 134.

Boerderijum is te vinden aan Beijumerweg 19a in Beijum. Kijk voor meer informatie op

www.dierenweidesgroningen.nl

woensdag 27 oktober 2010

NIEUWE EXPOSITIE IN HET TWEE JARIGE PAND49

Vanaf komende zondag is de zoveelste, ik ben de tel kwijt, expositie in het Kunstenaarspand49 aan de Ipemaheerd. Los van de expositie: Is het de Beijumers bekend dat Pand49 de komende maand november 2 jaar bestaat?

Op 27 oktober 2008 verscheen dit artikel op Beijumnieuws: Het kunstenaarspand aan de oostzijde van Plein-Oost opent 2 weken later (22 november) dan aanvankelijk de bedoeling was de deuren voor het publiek. De hardwerkende kunstenaars en vrijwilligers hebben nu extra tijd om het pand publieksvriendelijk en operationeel te maken. Die tijd kunnen ze goed gebruiken want er moet nog wel wat gebeuren. Handige Beijumers die een bijdrage willen leveren zijn van harte welkom om mee te helpen!
In het najaar van 2008 waren omstreeks deze datum, eind oktober, enkele enthousiastelingen bezig om het pand te verven en verder klaar te stomen voor exposities, cursussen etc.
Marijke Langius is al lange tijd actief bij Pand49, de volgende expostie gaat over haar werk:
Vanaf zondag 31 oktober exposeert in Pand49 Marijke Langius met haar schilderijen.Het is in november precies 2 jaar geleden dat de eerste expositie plaatsvond, sindsdien is er veel gebeurd in en rondom Pand49.
Dit is de 17 de expositie en Marijke is er vanaf het begin bij betrokken, normaal is zij degene die de exposities uitzoekt en inricht.
Ook geeft Marijke verscheidene schildercursussen waaronder een in het Heerdenhoes hier in Beijum.
Nu is ze zelf aan de beurt met haar ‘Hangjongeren en Muurbloemen’. Ze heeft in de loop van de tijd veel hangjongeren van plein-west op het doek vastgelegd en alle jongeren die bewust of onbewust geposeerd hebben zijn dan ook van harte welkom op de opening.

Op de website van Pand49 staat de nieuwste nieuwsbrief:
Dickensfestival 17 december.
Op vrijdag 17 december is er van 13.00-17.00 uur een markt en zijn er andere activiteiten rond Innersdijk. Ook Pand49 zal hier aanwezig zijn met onder meer een veiling van kunstwerken en een kunstmarkt. Je kunt je opgeven voor deelname aan de markt via info@atelierpand49.nl. De huur van de kraam is 7.50 euro. We houden dan ook een veiling om de kas van het pand wat te spekken. Een mooie gelegenheid voor bezoekers om te bieden op een werk wat men mooi vindt.
Kleurwijk Beijum
Beijumse kunstenaars zijn gevraagd om ideeën aan te leveren. Er zijn door 12 kunstenaars plannen aangedragen. De werkgroep presenteert deze plannen binnenkort aan NLA. Daarna verwachten we de opdracht te krijgen om een flink aantal plannen uit te gaan voeren. De definitieve selectie moet ook door bewoners en andere belanghebbenden worden ondersteund.De uitvoering zal aanvangen in het voorjaar van 2011.
Atelierroute
De atelierroute was zeer geslaagd en de meeste deelnemers waren tevreden over de opkomst. De organisatie was perfect en het initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Vooral de exposities van meerdere mensen samen trokken veel publiek. (Pand49 en Wicla) De kunstenaars in Beijum en de galeries hebben hierdoor ook weer veel bekendheid gekregen.
Na het weekend was er een gezellig samenzijn in Pand49. http://www.atelierpand49.nl/
http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/10/opening-kunstenaarspand-verplaatst.html

WEDSTRIJDEN VAN FC GRONINGEN LIVE OP INTERNET

Het is een slecht genomen foto, maar de wedstrijd op het scherm is goed te volgen. Wat? Wel, de eredivisiewedstrijd Fc Groningen tegen Den Haag. Ruststand 0-1. Tja, je kunt je abonneren op eredivisie-live, maar waarom de wedstrijd niet live volgen via internet? In Beijum wonen de meeste Fc-fans, en waarom ze niet allemaal even de tip geven om wedstrijden online te kunnen volgen? Ok, de meeste die-hards zitten op het ogenblik in de Euroborg. Google op http://www.atdhe.net/ (bedankt anonieme reageerder),klik bovenaan de site op Live Sport en kies je favoriete wedstrijd. Uit de Spaanse, Engelse, Italiaanse of Nederlandse first division. Het is toch niet te geloven, werkelijk alles kun je via internet volgen. Ja, kies gerust voor een commerciele eredivisie-live abonnement, of koop je kaartje in de Euroborg. Maar je kunt ook via je computerscherm live wedstrijden volgen. Het is net tv-kijken als je een groot scherm tot je beschikking hebt. Zie foto.
Update, 20.15 uur: 2-1!!

DIERENARTS TINHOLT DRAAGT HAAR PRAKTIJK OVER


Vorige week liep ik dierenarts Tinholt tegen het lijf. Ze is een begrip in Beijum, wie is nooit met een kat, hond, cavia of konijn bij d'r geweest op haar praktijk aan de Doornbosheerd? Ze had nieuws, maar dat mocht nog niet direct online. De foto is door ondergetekende gemaakt en er werd me op het hart gedrukt om het nieuws nog even onder de pet te houden. Vandaag mocht het wereldkundig gemaakt worden, en ik zie dat de collega's van Lijn6 er ook al een berichtje aan hebben gewijdt. De praktijk is, nadat het een jaar of dertig beheerd en in eigendom van Joke Tinholt is geweest, verkocht. Via http://www.lijn6.com/ kreeg ik bovenstaande foto(rechts) opgestuurd. Met deze tekst:
Dierenartsenpraktijk Doornbosheerd

Per 1-11-‘10 draagt Joke Tinholt-van der Meer haar praktijk over aan Margreet van de Beek en Boukje Mulder. Het huidige team van dierenartsen en assistente blijft werken in de praktijk.
Op 13-11 wil Joke Tinholt de huisdiereigenaren bedanken voor hun jarenlange vertrouwen. Van 16 tot 18 uur in het Trefpunt. Een cadeautje? Joke wil het liefst een bijdrage kunnen geven aan Boerderijum om hun levende have uit te breiden. Er staat een spaarpot op 13-11 in het Trefpunt, maar overmaken naar ING 1897467 tnv G. Tinholt kan ook.

En, hoe heeft ze al die jaren haar werk als dierenarts in Beijum ervaren? "Ik heb het met enorm veel plezier gedaan. Ik ben begonnen toen de wijk net ingericht was, ik heb eerst een aantal jaren met iemand meegedraait en heb daarna de praktijk overgenomen."Wat gaat u nu doen? "Ik heb de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ga het wat kalmer aan doen. Maar vaste klanten hoeven mij niet te missen, ik blijf een dag in de week werkzaam in de praktijk."

GIJS BEARS (Verslag wedstrijd van 24 oktober)

Gijs Bears Groningen – Dordrecht Lions (ingezonden)

Zondag 24 oktober 2010 in Kardinge de wedstrijd van Gijs Bears Groningen tegen Dordrecht Lions. De Groningers waren niet in vorm en dat bepaalde het verloop van de wedstrijd.

Jeff Honebeeke verdedigde het Groningse doel. In de eerste periode namen zij wel het voortouw en kwamen op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Siem van Sluijs, assist Dylan Foks/Ricardo Dijkema. Al snel trokken de Lions de stand gelijk, 1-1 en kwamen zelfs tot 1-2. Dat wist Kevin Keijzer ongedaan te maken, 2-2 met assist Daan van Fessum/Rodney Kuiper. Dordrecht eindigde deze periode met een voorsprong van 2-4.

De tweede periode vonden we Tom Korte in het doel van de Bears. Behalve veel straffen wisten geen van beide partijen een doelpunt te scoren. Het bleef 2-4.

De straffen zetten zich voort in de derde periode. Kenneth Keijzer bracht de stand op 3-4 met assist van Arjan Peters/Kevin Kuiper. En verder kwam het niet, 3-4 werd de eindstand. Hiermee verloor Gijs hun eerste wedstrijd en tevens de 1e plaats in de competitie.

DE FOTOGRAAF VAN DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN

Op de dinsdagmiddag van deze lopende herfstvakantie zag ik in de tuin van de Wiershoeck een bekend gezicht. Het gezicht zat zo'n beetje op de grens van de Wiershoecktuin en die van de schoolgaande kinderen. Nou ja, wie moet dat dan wel niet zijn? Dat kan alleen maar Luit Staghouwer zijn, de man die de lezers van Beijumnieuws al 56 afleveringen trakteert op foto's uit dit gebied van Beijum. Het is niet uit te sluiten dat er op een gegeven moment foto's van Staghouwer in het Bezoekerscentrum komen te liggen, ik begrijp dat iemand van het centrum bezig is om foto's met teksten te verzamelen. Intussen weet Luit Staghouwer van geen ophouden. Uiteraard kan hij stoppen wanneer hij wil, maar tot nu toe vindt hij nog steeds de inspiratie om door te gaan met het produceren van klassefoto's uit dé tuinen van Beijum.

dinsdag 26 oktober 2010

HERFSTVAKANTIE EN POMPOENEN

Het zag er gezellig en bedrijvig uit, daar in het leslokaaltje op het terrein van de Schoolwerktuin. Kinderen waren binnen met lepels en vorken in de weer om pompoenen te pitten, zoals dat heet. Niet alleen de pitten werden uit de oranje kalabassen verwijderd, ook de rest van wat er nog meer binnen inzat werd eruit gelepeld. Op de bovenste foto ziet u een vijftal kinderen onder begeleiding bezig om de pompoenen naar eigen inzichten te bewerken. Nog een video bekijken van het peuteren in de herfst van 2009? Klik daarvoor op onderstaande link.
Na het bezoekje aan de pompoenen fietste ondergetekende nog even naar het tegenoverliggende Trefpunt. Hier zou toch ook een herfstactiviteit plaatsvinden? In Ambiënte was jongerenwerkster Henny Uithoorn bezig om voorbeidingen te treffen voor een kookles van de Schatkamer. Er ligt nog een foto klaar van Henny en haar collega Twan Grommers. Twan is buurtsportwerker en hij stuurt nog een tekstje voor bij de foto op.


Nog even het pompoenen pitten, links op de foto ziet u een jongetje trots zijn werkstuk showen. De kleur past precies bij het t-shirt die hij aanheeft.Het is een hele klus om pompoenpitten uit hun omhulsels te krijgen. Ideaal werkje voor je partner, als die goeie punten moet verdienen. Maar goed, neem je partner heeft al genoeg goeie punten? Dan begin je er maar zelf aan.

Die pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa. Pluk ze eruit en was ze. Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenrol in een kartonnen deksel. Laat ze drogen op de verwarming. Je kan ze ook in de oven drogen op 40 graden. En dan komt een geduldig werkje. Elk zaadje snij je met een klein schaartje open. De witte omhulsels gooi je weg en de groen-grijze kernen gebruik je voor de verschillende mogelijkheden. http://www.smulweb.nl/152045/artikel/Wat-doe-ik-met-de-pompoenpitten

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/de-pompoenpeutervideo.html

UIT DE OUDE DOOS (37)

Nog een foto van spelende kinderen uit de periode dat de afgebrande Boerderij nog bestond. Zoals eerder vermeld, ik ben nooit in de voormalige Boerderij geweest en ken de indeling van de ruimtes niet zoals die destijds waren. Het lijkt me dat deze gezellige poedelpartij zich in een keukentje heeft afgespeeld. Eigenaardige ronde draaidingen links aan de muur en, hoe ironisch achteraf gezien, een brandblusapparaat aan de wand. De spelende kids zullen nu om en nabij de 25 jaar zijn. Volgende week: de brand.

HALLOWEENVIERING IN AMBIËNTE

Afgelopen zondag belandde uw blogger na een fietstocht door herfstachtig Beijum bij het Trefpunt. Auto's op de parkeerplaats, fietsen voor de deur; wat zou er aan de hand zijn? Bij Ambiënte stond de deur open en de warmte en gezelligheid walmde ondergetekende aangenaam tegemoet. De Beijumer Antillianen, liefhebbers van strand, zon, muziek en feesten hadden weer eens wat leuks georganiseerd. Buiten was het koud, nat en winderig, zeg maar herfstig Holland, binnen was het warm, zeg maar Caribisch. De kinderclub van Ambiënte hield hier een partijtje. Aan organisator Swinda Stamper vroeg ik of ze de feestende kinderen even bij elkaar wilde zetten om een paar foto's te maken. (vreemd genoeg loopt de tekst van de vorige zin door de foto heen)Zo gezegd, zo gedaan, zie foto's. Wat is hier aan de hand Swinda? "De kinderen van de jongerenclub hebben een Halloweenviering vandaag. De club bestaat al drie jaar en er zitten ongeveer tachtig kinderen op."
Halloween, ook genoemd All Hallows' eve(ning), is de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten. In België en Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen maar wel door Halloween-feesten en het versieren van huizen.
http://www.beleven.org/feest/halloween

KINDEREN IN BEIJUM (1)

Regelmatig zie ik karretjes als deze, zie foto, door de wijk gaan. Ik weet niet of deze van SKSG is, maar het zag er wel een beetje naar uit. In elk geval leek het met kinderopvang te maken te hebben. Drie verschillende kinderen in de kar, een paar kussens om zacht en confortabel te zitten en groot genoeg om zes kinderen in te vervoeren. Gezinnen met zes kinderen komen praktisch niet meer voor, deze kar lijkt een bedrijfsmatige functie te hebben. Kortom, hier waren opvangkids onder begeleiding op stap in het winkelcentrum. Geinteresseerd keken ze naar de twee boekenrekken voor de Primera. In Beijum is praktisch alles op kindergebied uitstekend geregeld. Een Centrum voor Jeugd&Gezin, een Vensterwijk, genoeg basisscholen en peuteropvangadressen, een bieb en een zwembad vlakbij. En dan heb je ook nog zo'n luxe kar waarmee je lekker door een droge en warme Winkelcentrum Beijum gereden wordt.
Het is niet verkeerd om als kind in Beijum op te groeien.

maandag 25 oktober 2010

KARDINGE SLECHT TOEGANKELIJK VOOR BLINDEN

Sportcentrum Kardinge is niet goed toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Dat melden vijf raadsfracties die vorige week de Internationale Dag van de Witte Stok meemaakten. Het gaat om de Stadspartij, GroenLinks, de ChristenUnie, de SP en Student en Stad.

Zij woonden op 15 oktober op uitnodiging van de Vereniging van Blinden en Slechtzienden een test bij, over de toegankelijkheid van Kardinge. Daaruit bleek dat er geen gidslijnen zijn op de toegangsweg, en geen herkenbare markeringen naar de bushaltes. Bovendien staat de informatiebalie in een hoekje.

De fracties vinden het ook vreemd dat het Handboek voor Toegankelijkheid van Gebouwen ontbreekt bij de verschillende gemeentelijke diensten. Daarin staan allerlei richtlijnen voor gebouwen. Ambtenaren kunnen daardoor niet goed controleren of die wel of niet goed toegankelijk zijn voor gehandicapten.
Bron: www.oogtv.nl

T T GRONINGEN UITGEDUND DOOR VERTREK KERNLEDEN

Op de site van Eveline Rodenburg, samen met haar man Hugo Klip bekend van Transition Town Groningen, http://groenegedachten.blogspot.com/ staat al een paar weken dit: Ik heb lang niet geblogd. Want ik was bezig met andere dingen. Op 17 december hopen we namelijk te vertrekken naar Findhorn, Schotland om daar te gaan wonen! Emigreren, zeggen mensen om me heen, maar dat klinkt alsof we naar de andere kant van de wereld gaan en nooit meer terug komen... We gaan wonen en werken in deze ecologische en spirituele gemeenschap, waar mensen komen die experimenteren met andere manieren om met jezelf, elkaar en de aarde om te gaan. Een enorm leuk en spannend avontuur, waarvan ik jullie de komende tijd weer op de hoogte ga houden. Tot snel!
De drijvende krachten achter Transition Town Groningen verkassen van Beijum naar de Findhorn Foundation. Activeer de link, zie onder, om meer te weten te komen over deze woon en leefgemeenschap. De grote vraag is: Is TT Groningen in staat om het vertrek van deze twee dragende krachten op te vangen? Uit de recente nieuwsbrief:
Dag Transitioners!
Transition Town Groningen is steeds in beweging geweest en dat geldt helemaal voor de komende maanden. Wij, Eveline Rodenburg en Hugo Klip, die het initiatief gestart zijn, verhuizen namelijk half december naar de Findhorn Foundation in Schotland (
www.findhorn.org ).
Er is veel gebeurd in de ruim twee jaar sinds we zijn gestart. Als we het zo op een rijtje zetten, is het bijna niet te bevatten! Er zijn steeds concreter wordende initiatieven op het gebied van lokale energie, de bouw van klimaatneutrale huizen, een eigen Groninger Gulden, er is een buurtmoestuin-met-voorbeeldfunctie, er zijn plannen voor een stadsboer, binnenkort wordt het Plukbos bij Kardinge geopend en we hebben vele bewustwordingsbijeenkomsten georganiseerd. We hebben bovendien een website, folder, we zijn een stichting geworden, we zijn één van de drie officiële Transition Towns, hebben een behoorlijke naamsbekendheid, nemen deel aan verschillende overleggen en zijn een gesprekspartner voor bijvoorbeeld de gemeente, de Natuur- en Milieufederatie, het Duurzaamheidscentrum, de Hanzehogeschool en vele andere organisaties. Jij bent daar ook bij betrokken of betrokken geweest. Al die initiatieven opereren nu geheel of gedeeltelijk onder de vlag van TTG.

Nu wij naar Schotland gaan, stappen we natuurlijk uit de kerngroep. Die wordt daardoor (te) klein, omdat hij bestaat uit drie mensen: Frans Zwitser, Selma Franssen en Bert Groenewold. En ook zij willen zich graag op een gegeven moment het meer bestuurlijke werk overdragen aan nieuwe mensen. Het Transition Town concept benadrukt ook dat het belangrijk is, dat de kerngroepleden na enige tijd plaats maken voor nieuwe mensen. Zo blijft het initiatief dynamisch en flexibel. Idealiter bestaat de kerngroep uit tenminste 5 á 6 mensen moeten bestaan. Het lijkt er nu op dat er straks geen mensen meer zijn die bijvoorbeeld de mail beantwoorden, bewustwordingsavonden organiseren of de ruim zeshonderd mailadressen tellende verzendlijst van de nieuwsbrief beheren.

Onze vraag aan jullie is, of jullie behoefte blijven houden aan de Stichting Transition Town Groningen. Heeft die voor jullie een meerwaarde? Willen jullie graag dat TTG blijft bestaan? Zo niet, dan zullen we op de website een bericht zetten, dat TTG wacht op nieuwe initiatiefnemers en zal er een auto-reply gaan naar iedereen die ons mailt.

Vinden jullie dat TTG wél door moet gaan, dan willen we graag met jullie spreken over hoe dit kan. Misschien kunnen uit de bestaande werkgroepen mensen afgevaardigd worden naar de kerngroep. Of wellicht weten jullie andere mensen die mee willen doen. Of hebben jullie andere goede ideeën? http://www.transitiontowngroningen.nl/


Binnenkort een interview met Eveline Rodenburg. Ze is de middelste breiende vrouw op de archieffoto.

MAANDAGOCHTEND (45)

Het is stil rond de Dom Helder Camaraschool. Wat wil je, net als op alle basisscholen in het noorden viert deze school aan de noordelijke wijkring, bij de Onnemaheerd, vakantie. Over precies een week, op 1 november, zal het hier drukker zijn dan ooit tevoren. Enkele tientallen gedupeerde leerlingen van de afgebrande school in de wijk Grafenburg, De Vlint en de Hoeksteen, zullen noodgedwongen van deze school in Beijum gebruik gaan maken.
Maandag 1 november gaan alle kinderen weer naar school
Er rijden 3 bussen met kinderen van de Maresiusstraat naar de Dom Helder Camaraschool. Vertrek 8.45 uur, terugkomst 15.15 uur.

Lekker zo'n weekje herfstvakantie. Alle Beijumse kinderen weten dat ze over een week weer naar hun vertrouwde school kunnen terugkeren. Maar voor de nieuwe kinderen zal het vanaf maandag onwennig en vreemd aanvoelen. Maar zover is het nog niet, de eerste dag van de herfstvakantieweek is weer begonnen. Denk aan het pompoen peuteren, activiteiten vanuit het Jongerenwerk, etc. Zie eerdere aankondigingen.

zondag 24 oktober 2010

IN OKTOBER AL KERSTVERLICHTING OP PLEIN OOST

Over precies twee maanden, op 25 december 2010, is het kerstavond. Zou ons aller Plein Oost het Guinness Book of Records willen halen met het aanbrengen van de eerste officiële kerstverlichting in 2010? Die gedachte schoot door m'n hoofd op het moment dat ik vanmiddag deze foto maakte. Nu al kerstverlichting? Ok, ok, de avonden zijn lang en donker, en Plein Oost kan wel wat sfeer en licht gebruiken. Maar zo vroeg al? Kan het zijn dat er volgende week al een kerstboom wordt geplaatst midden op het plein? Trouwens, als het toch even over een kerstboom gaat, kan dat er wel af dit jaar? Er was nogal wat gedoe in de stad over al of niet een kerstboom op de Grote Markt eind dit jaar. Moet nou echt alles om de centen gaan draaien? Maar goed. Het ophangen van de sfeerverlichting is vroeg, maar anderzijds is het ook wel weer een idee om Plein Oost al zo vroeg in kerstsfeer onder te dopen. De groene lichtkransen kunnen toch eigenlijk best tot eind februari blijven hangen. Tijdens de vier donkerste maanden van het jaar.

STRAATROVEN BIJ DE BUREN

Vlakbij Beijum, in de Hunze en in Lewenborg, hebben afgelopen nacht twee straatroven plaats gevonden.
De politie onderzoekt twee straatroven die zaterdagnacht in de Groningse wijken De Hunze en Lewenborg zijn gepleegd. Op de Berlageweg werd een 30-jarige vrouw snorfietsster uit Groningen door twee mannen op een bromfiets vastgepakt en kwam ten val. De vrouw moest onder bedreiging van een wapen haar snorfiets en handtas afgeven. De straatrovers gingen er vervolgens op beide voertuigen vandoor.

Een uur later werden vijf jongens van 16 en 17 jaar door vermoedelijk dezelfde twee mannen beroofd op de Stadsweg in Lewenborg. Het vijftal stond even stil omdat ze verkeerd waren gefietst. Op dat moment kwamen de berovers op twee bromfietsen aangereden. Het vijftal moest, ook onder bedreiging van een wapen, hun spullen afgeven, waaronder hun mobiele telefoons.
De politie onderzoekt beide straatroven. Zowel de vrouw als de jongens zullen aangifte van de straatroof doen. Bron www.rtvnoord.nl

OVER HET VERVOER EN WIJKNIEUWSVOORZIENING

De krappe infrastructuur rond het Winkelcentrum Beijum is vaak onderwerp van 'gesprek' geweest op Beijumnieuws. Busbaan, parkeerkrapte, laden en lossen, het houdt hier allemaal niet over. De lijn6 bussen zijn een vertrouwd verschijnsel in het straatbeeld, op de foto ziet u er twee die elkaar gebroederlijk passeren. Het werkt ondergetekende weer op de fantasiehormonen: Hoe zou het toch zijn als er een tram door Beijum zou rijden? In dat geval is de bussluis overbodig en kan verdwijnen. Maar waar zou de tram langs moeten rijden? Gewoon waar nu de bus rijdt? Zou het gezellig zijn, zo'n rinkelende tram door de grootste wijk van de stad? Zou het meerwaarde hebben? Vragen alom. In m'n stoutste dromen krijgt Groningen een metronet, compleet met halte Plein-Oost en West. Hoe zou het zijn om vanaf de Grote Markt ondergronds naar Beijum Oost te rijden? Is lijn6 over tien jaar geschiedenis? Zal de wijkwebsite Lijn6 tegen die tijd (2020) trouwens nog bestaan? In elk geval zal deze wijknieuwsvoorziening de komende tijd met Beijumnieuws aan de weg timmeren. Wel onafhankelijk van elkaar, maar ze bijten elkaar niet. Zeg maar dat ze net zo gebroedelijk met elkaar optrekken als de bussen die u hier ziet. Posters zijn onderweg, en een grote advertentie in de Gezinsbode is aanstaande. Binnenkort meer achtergronden over deze digitale wijkrevolutie in de stad. En ook over het willen wegdrukken van Beijumnieuws op de gemeentelijke pagina en de aanstaande advertentie in de Gezinsbode door een paar enkelingen. Dat laatste allemaal in het kader van het al drie jaar voortsudderend verdeel en heerspolitiek op wijkniveau.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (56)

Twee “gewone” dagvlinders

Het was een mooie nazomerdag, eind september. De vlinders waren opvallend actief. Vooral de buddleia (vlinderstruik) werd druk bezocht. Maar ook op andere struiken en op een hoop stenen zaten de vlinders zich in het zonnetje te koesteren. Naast de “witjes” waren vooral ook de atalanta goed vertegenwoordigd. Het is een van de meest voorkomende vlinders in ons land.
Deze opvallende trekvlinder heeft een spanwijdte van 5-6 centimeter. In Nederland komen twee generaties per jaar voor.
De vlinder kunnen we bijna overal in Europa tegenkomen, van de zeekust tot meer dan 2000 meter hoogte in de Alpen. In warme jaren trekken enkele vlinders zelfs door tot de Poolcirkel. Ze overwinteren in Zuid-Europa en trekken in het voorjaar naar het noorden. Veel vlinders sneuvelen tijdens de trek (vooral in de Pyreneeën), zowel op de heen- als op de terugweg.
De vliegtijd in Noordwest-Europa is van mei tot oktober. In het najaar trekt een deel van de aanwezige vlinders weer terug naar het zuiden. Soms probeert de vlinder in Nederland te overwinteren, maar de overlevingskansen zijn klein. Toch worden al vroeg in het jaar wel waarnemingen gedaan. Het vliegen tijdens de trek gebeurt soms op grote hoogte en soms 's nachts.
De soort komt ook voor in gematigde gebieden van Azië en in Noord-Amerika.

De vlinder leeft vooral van nectar (een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd), maar ook wel van boomsappen en rottend fruit. De nectar likken ze op met hun lange roltong die normaal opgerold is.

Het vrouwtje zet haar eitjes (één voor één) af op de waardplant, de brandnetel. Hierop kun je later ook de rupsen vinden. De rups is 35 tot 40 mm lang, de kleur van exemplaren onderling varieert sterk. De grondkleur is geelachtig grijs tot zwart met op de zijkanten geelwitte vlekken.

De gehakkelde aurelia is aanzienlijk minder algemeen dan de atalanta. De vlinder komt in vrijwel heel Europa voor en is een bewoner van bosranden en open plekken in het bos. Net als de atalanta komt de gehakkelde aurelia ook voor in de bergen, tot een hoogte van 2000 meter. De vlinder is ook een regelmatige bezoeker van tuinen. Het is een standvlinder (dus geen trekvlinder) die verspreid over het hele land voorkomt. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de soort weinig waargenomen in het noorden en westen van het land, maar sinds die tijd heeft de gehakkelde aurelia zich steeds verder uitgebreid.
De voorvleugel varieert in lengte tussen de 20 en 26 mm. De vlinder vliegt in de periode maart tot en met oktober. Ze leven in twee generaties. De eerste bezoekt in de lente, na de overwintering, graag bloeiende wilgenkatjes. De zomergeneratie heeft een voorkeur voor nectarrijke bloemen, vaak in gezelschap van de kleine vos.

Favoriete waardplanten van de gehakkelde aurelia zijn brandnetel, hop en iep. De vlinder overwintert “vermomd als dor blaadje” in de strooisellaag, dat is dat deel van de bodem waar bladeren en naalden nog herkenbaar te vinden zijn.
Het laatste deel van de wetenschappelijke naam (Polygonia c-album) verwijst naar de witte “c” die zichtbaar is op de vleugels van de vlinder wanneer deze gesloten zijn.

(Bronnen: o.a. Wikipedia en Vlindernet)


Foto+ tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 23 oktober 2010

FROUKEMAATJES POTEN BLOEMBOLLEN


In de Froukemaheerd zijn vanochtend omstreeks tien uur enthousiaste buurtbewoners gewapend met een schop richting de centraal gelegen energiebult gegaan. Bloembollenpootdag. Omstreeks half elf maakte ondergetekende deze foto's. Bij de actievelingen stond een auto met nog een aantal zakken gevuld met bloembollen. Elke heerd in Beijum heeft wel een kerngroep van bewoners die hun leefomgeving willen verfraaien of leefbaarder - wat dat ook moge zijn- willen maken. De Froukemaheerd heeft al jaren een actieve heerdsite en hierop staat dit te lezen:
Een echte traditie is het nog niet, want we slaan ook wel ’ns een jaartje over. Maar dit najaar is het weer bingo! We gaan bollen poten. En wel zaterdag aanstaande. Dit jaar geen narcis of crocosmia maar een mengelmoes van van alles en nog wat. Het is een zogenaamde voorjaarsmix. In februari begint het met de paars/witte krokus en het gaat door tot in mei met de blauwe druifjes. Wie exact wil weten wat er allemaal op komt moet hier maar even kijken.

Dit keer poten we langs het fietspad. Van de dam tot aan de afvalbak. De gemeente licht een graszode op van anderhalf bij zestig meter. Da’s dus 90 m2! Een beetje hulp kunnen we dan ook goed gebruiken. Je hoeft niet te graven alleen maar bollen uitstrooien en de plaggen terug leggen. En als je meehelpt (of alleen maar komt kijken) krijg je ook twee handen vol bollen mee.
We beginnen om 10 uur op. Verzamelen op de energiebult.
Aanmelden is wel handig i.v.m. koffie. Tot zaterdag! http://www.froukemaheerd.nl/
Nu kan ik weer het repeterende verhaal afsteken dat maar een klein groepje mensen aan de pootactie meedoet/deed, wat in wezen ook zo is/was, maar aan de andere kant: ze doen het toch maar. En ook met enthousiasme en inzet. Niet lullen maar poetsen. Tegen deze blogger: "Leg die camera eens weg en steek je handen uit de mouwen." Zit iets in natuurlijk, lekker gemakkelijk kritische stukje schrijven in plaats van mee te helpen. Maar los van ondergetekende: hoe krijg je een groter gedeelte van Beijum echt actief? Er heerst het beeld alsof Beijum barst van de actievelingen, maar dat is niet zo, het zijn vaak dezelfden die willen nadenken en aanpakken. Samen Schoonmaken, Samen Barbecuen, Samen Brainstormen, Samen Wijkdromen, heel mooi allemaal, het wordt alleen niet gedragen door de wijk. Maar goed, geen gezeur verder. Er waren vanochtend in de Froukemaheerd ook enkele kinderen bezig om zich voor hun straat in te zetten. Dat is winst. De beloning voor het pootwerk kunnen de Froukemaatjes over een half jaartje tegemoet zien, in het prille voorjaar van 2011 zal de Froukemaheerd weer geel opkleuren. (niet helemaal waar, dit was afgelopen jaren het geval, lees de blauwe tekst van de Froukemaheerdsite)De Froukemaatjes hebben een mooie plek uitgezocht om te poten. Tussen hun eigen heerd en de Holmsterheerd in. De Holmstertjes kunnen zodoende ook mooi meegenieten in het komend voorjaar. En ook alle Beijumers die richting recreatiepark Kardinge fietsen.

vrijdag 22 oktober 2010

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

In verband met de herfstvakantie zal het aanbod van blogberichten de komende week op een lagere frequentie liggen.

OVERVAL BEIJUM ZOVEELSTE IN LANGE REEKS STAD

Een reeks overvallen teistert de stad Groningen. Onderstaande kan er helemaal los van staan, maar de optelsom aan overvallen loopt erg op:
In de wijk Beijum in Groningen is vannacht een maaltijdbezorger overvallen. Het slachtoffer moest onder bedreiging van een wapen zijn geld afstaan. De overval vond plaats in de Emingaheerd. De koerier kreeg een stomp in het gezicht en de maag van een van de twee belagers. De overvallers gingen er op een scooter vandoor. Met deze laatste overval nadert het aantal overvallen in de stad dit jaar al bijna de vijftig. Dat zijn er al meer dan in heel 2009. Ongeveer twintig procent van de overvallen betreft de beroving van maaltijdbezorgers.
De politie deelde onlangs nog flyers uit aan bezorgers en restaurants die maaltijden rond laten brengen, met preventietips. http://www.dvhn.nl/

BEIJUMSKAP (4)

Basketbal

Ze zijn er niet veel, maar er zijn ook basketbalveldjes in Beijum. Vergis ik me nu of zijn basketbalveldjes langs de randen van de wijk weggestopt?

Foto + tekst: Atsje Straatsma

http://www.atsjestraatsma.nl/

DE BEIJUMRIJDER (34)FIETST DOOR HET SPORTPARK

Het was afgelopen zaterdag koud en winderig op het Sportpark Kardinge. De bijnaam Koudinge hoor ik niet veel meer, maar de betekenis hiervan laat niks te wensen over. Het kan er erg koud en winderig zijn. Ook wel gezellig trouwens. Maar goed. Met op de achtergrond de skyline van Beijum leek het me leuk om eens een fietsvideo van het sportpark te maken. Op het einde ziet u een paar beelden van de korfballers, zie ook de foto. Het was eigenlijk geen weertype om buiten te spelen, de bal ving te veel wind en de passes kwamen niet altijd secuur aan. Vanaf het komend weekend verkassen de korfballers weer naar de warme, behagelijke en windstille sporthal in Beijum Oost. Fiets even mee. De muziek is van James Morrison en hij heeft het over You give me something.