vrijdag 29 oktober 2010

WELKOM IN BEYUM


Gisteren attendeerde een lezer me al op de naam Wibemaheerd- moet zijn Wibenaheerd-, via iemand anders werd ik geattendeerd op een foto uit het archief waarop een andere heerd het moest 'ontgelden.' Op de onderste foto(rechts) leest u de Frouckemaheerd. Ik moet zeggen, het klinkt chique met ck, maar het is niet conform de realiteit.

Het is eigenlijk wel een idee om de dames en heren bij de gemeente Groningen eens wat geschiedenis bij te brengen over de groenste wijk van de stad. Dat Froucke en Wibema, mm, dat valt ze nog wel te vergeven. Vroeger heette het hier immers Beiahêm...
Beijum is een wijk in het noorden van de stad Groningen. De straatnamen hebben betrekking op heerden. Beijum werd gebouwd in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw. De eerste bewoners van de nieuwe wijk betrokken hun nieuwbouwwoning in 1978. De wijk heeft twee winkelcentra. Het overdekte Winkelcentrum Beijum ligt aan de Stoepemaheerd in het westen van de wijk. Hier zijn twee supermarkten en enkele kleine winkels gevestigd. Tot 2003 liep de busbaan door het winkelcentrum heen. Sindsdien is het winkelcentrum met een grote renovatie opgeschoven en rijdt de bus langs het centrum. In Beijum-Oost bevinden zich aan de Claremaheerd ook enkele winkels. In 2007 is dit winkelcentrum ook gerenoveerd en is het plein autovrij gemaakt.Beijum is één van de eerst bewoonde gebieden van de provincie Groningen. Al in de periode van 250 voor tot 150 na Chr. was er sprake van bewoning op de wierde Beiahêm. Deze was gelegen aan zee (het brede estuarium van de Hunze) en werd in de 3e eeuw overspoeld. De verhoging van het landschap, waar de wierde gelegen moet hebben, is nog te zien bij het huidige gezondheidscentrum. In de 11e eeuw werd begonnen met de afgraving van het veengebied en ontstond weer een dorp Beijum. Dit had zijn eigen kapel en borg. De laatste is in 1738 afgebroken. Het schathuis bleef staan en kan nog herkend worden in het pand Beijumerweg 15. Het kerkhof, behorende bij de ook afgebroken Middeleeuwse kapel in Beijum, bevindt zich nog op het terrein rond de boerderij in het midden van de wijk, waar op korte termijn weer een kinderboerderij zal worden gevestigd. Rond 1900 werd het gehucht Beijnum genoemd[2].

Het gehucht lag in de gemeente Bedum en kwam in 1969 (tegelijk met de gehele gemeente Noorddijk) bij de stad Groningen. De grote waterpartij die door de wijk loopt, met de naam Noorddijkstermaar, is de verbrede grenswatergang.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beijum


1 opmerking:

Kees K. zei

Dit is niet juist over de naam van Beijum, die komt al veel eerder voor. Ik heb het even niet paraat, maar op een veel herdrukte kaart van Groningen en omgeving, staat al "Beijum". NIet als wijk, maar als nederzetting, dorpje dus.