zondag 31 maart 2024

ONDERTUSSEN LANGS DE ZUIDWENDING


Het wandelpad langs de Zuidwending geeft vooral als je laag in een rolstoel zit een andere kijk op de omgeving in vergelijking met als je er langs loopt of fietst.
Vergelijk het een beetje met of je langs de grachten in Stad loopt, of je komt er met een rondvaartboot langs.

Een plek vanuit verschillende perspectieven belichten heeft iets.
Kijk ook nog eens naar deze drone foto die boven het middenstuk van de Zuidwending is gemaakt.

In 2018 was dat, de hoge bomen langs het kanaal dat dwars door Beijum loopt werden in dat jaar gekapt en vervangen door jonkies.

En daar gaat dit bericht ook een beetje over. Want waarom moeten er altijd van die idioten zijn die het fijn vinden om jonge boompjes te mollen?
Of om de steunen die jonge boompjes helpen om rechtop vanuit de klei naar boven te groeien kapot te maken? Zie foto´s.

Het pad langs de Zuidwending wordt zowel door wandelaars als ook door fietsers gebruikt.
Positief punt is, het is redelijk rolstoeltoegankelijk. En om de zoveel tijd krijgt het pad een nieuwe teerlaag

De Zuidwending vanuit nog weer een ander perspectief bekijken? In 2021 fietste deze blogger met de camera in de hand over het dichtgevroren kanaal.


GOEDE PAASDAGEN


Even kalm aan, genieten van een paasbrunch, van het zitten in de tuin, het bezoek, de 'wandeling.' Later een autoritje.
Wellicht volgt toch nog een bericht vandaag. Fijne 1e Paasdag voor de lezer.

zaterdag 30 maart 2024

NAAR DE ZOMERTIJD


 Niet teveel chagrijnen vannacht om 0.2.00 uur. Zie afbeelding.

Doe nou maar vast. Klok een uur vooruit zetten. 

Zomertijd. En tja...morgen gewoon uitslapen...

VANDAAG IN DVHN


"Best bijzonder dat je blijft bloggen in jouw situatie. Zou ik een keer mogen meerijden als je door je vrouw door de wijk wordt vervoerd op jacht naar nieuwtjes? Kan ik je dan mooi interviewen voor Dagblad van het Noorden."

Journalist Matthijs van het Dagblad twee weken geleden. Hij reed mee tijdens dit ritje

Ach ja, half Beijum op de foto zetten en 'ondervragen?' Dan zelf ook een keer aan de beurt zijn.

Zie afbeelding boven. Paaskrantje kopen kan bij de Primera en de AH in Winkelcentrum Beijum (mooi 'boekwerk' voor een lang weekend).

Bericht is ook (gratis) online te lezen:

https://dvhn.nl/groningen/stad/De-Beijumblogger-kan-het-bloggen-niet-laten-28969683.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dlvr.it

LENTE IN EIGEN TUIN (4)


De laatste zaterdag van maart 2024 alweer.
Gisteren Bloemetjesmarkt in Stad. En dan weet je....ook bloemen in de tuin (voortuinen in de wijk, balkons, etc.).

Soms zou je (ondergetekende) willen dat het altijd voorjaar was. Nieuw leven, blijere mensen, genieten. Maar het is niet anders, de herfst en de winter horen er ook bij.

De blogger is blij met zien toentje. De biobak is weer verdwenen. Die stond er vorige week zaterdag nog, maar blogger heeft liever niet dat het gras al wordt gemaaid, want dan gaan ook alle bloemen daar weg.

De schuin staande boom achterin blijft, de huisgenoten hebben het wel eens een sta in de weg gevonden. Maar hij leeft, ook als bloeit ie niet meer uitbundig in de lente en in de zomer.

Er ligt een redelijk paasweekend voor ons. Ondanks zijn tijdelijke beperkingen zit deze blogger graag in eig'n toene. Veel zon, want tuin op het zuiden. Krantjes erbij, Dagblad en de Volkskrant, cappuccino erbij, vitamine d pakken. Het leven is goed in Beijum.

vrijdag 29 maart 2024

BLOEMETJESMARKT; VEEL DUITSERS IN KARDINGE (en parkeergarage UMCG)


De vele parkeerplaatsen in Recreatiepark Kardinge stonden vandaag weer traditioneel vol met Duitse bussen en auto's met Duits kenteken.

Goede Vrijdag, bloemetjesmarkt.

Het is een vrije dag vandaag bij onze oosterburen. Karfreitag. Goede Vrijdag. En veel Duitsers namen het er vandaag van.

Nach Groningen fahren um den Blumenmarkt zu besuchen.

De blogger liet zich even door zijn charmante chauffeuse Kardinge inrijden. Voor het sportcentrum stond het afgeladen vol Duitse voertuigen (bus, auto), evenals op de kamperplek.

Foto rechts, vanaf de oostelijke ring werd de parkeermogelijkheid voor bezoekers van de bloemetjesmarkt al aangegeven.

Afbeelding beneden, even langs de bussen rijden. Blumen aus Groningen-Holland.

Na het bezoekje aan Kardinge liet deze blogger zich even naar het UMCG rijden voor controle. Zo zeg, de parkeergarage stond bijna half vol met Duitse auto's. 
Zie ook afbeelding links.

Handig, vlakbij het centrum parkeren. Nederlanders hebben de naam om nogal brutaal te kunnen zijn. 
Maar onderschat de Duitsers ook niet op dit gebied.

 Blumen billig kaufen in Groningen und auch günstig Parken. Jaja.

Video beneden, een video van een paar jaar geleden, wandelend over een overdrukke bloemetjesmarkt. De luid roepende bloemen en plantenverkoper waarvan de naam is ontschoten komt ook in de video voor. Het lijkt wel een halve cabaretier. 


donderdag 28 maart 2024

ALS JE VAN BOTER HOUDT....


 Zal het een liefdesverklaring zijn? Zou je denken, een hart staat nou eenmaal symbool voor liefde. En wat is het secuur gemaakt, geen dom geklieder door een verdwaalde graffiti 'kunstenaar.'

Vanmiddag op de hoek Clatemaheerd met Plein Oost. Zie foto, vuilnisbak.
Het idee achter het kunstwerk dat we zien ontgaat deze blogger. Boterliefde...

De kunstenaar is welkom om eventueel zijn (haar?) verhaal te doen.

STICKERS IN EN ROND BEIJUM (10)




De coronapandemie ligt al weer even achter ons. In het straatbeeld van Beijum zie je nog amper overblijfselen van uitingen uit die tijd.

Het was me het tijdperk wel, van schapen, wappies, zelfverklaarde deskundigen, vrijheidsstrijders, realisten, mondluiers, landverraders, koffiedrinkers, tribunalen, etc.

Terzijde, bovenstaande woorden zijn niet zelf  bedacht maar werden in de 'vaccinatie-oorlog' gebruikt.

Op de socials zijn nog wel allerhande zelfverklaarde vrijheidsstrijders bezig, ze zitten a.h.w. gevangen in hun strijd. Gaan er nog eens een keer tribunalen komen? 

Rancune zal de draaiende motor zijn achter de strijders die maar doorgaan terwijl er niks meer te strijden valt.

Het was wel vermakelijk, tribunalen, de fantasieën over WEF, Agenda 2030. Alles was de schuld van de regering, de elite, de journalisten, de omgekochte medische wetenschap. Zal er wel een der ' strijders' zijn die naderhand zelfonderzoek heeft gedaan bij zichzelf en tot de conclusie is gekomen dat hij toch een beetje gek is geweest?

Deze blogger vond het een boeiende periode, compleet met avondklokken en lockdowns. Gewoon loslaten nu. De 'strijders' blijven zich vastbijten in de materie. Arme zielen, geniet toch van je leven...

Dat was een hele lange intro. De stickers nu. Is er een lantaarnpaal in Recreatiepark Kardinge te vinden waar geen miezerige stickertjes met kreten zijn opgeplakt?
Alle afbeeldingen in dit bericht zijn gemaakt aan hhet Meedenpad, de fiets- en wandelroute die haaks staat op het Koerspad.

Goh, wat creatief allemaal. F*ck PVV, F*ck FVD, F*ck BBB....en Volt moet gesuckt worden. Gaap. Mogen GL en PvdA a.u.b. ook nog even gef*ckt of ges*ckt worden? Gezellig, sukken en fukken. 

Nieuw, iets over een rivier en een zee en een land dat vrij moet zijn. Linksboven links.

Alsof het helse conflict in Gaza opgelost kan worden door het plakken van miezerige stickertjes in Groningen. Of van het zingen van het liedje rivier-zee-vrijheid in stationshallen in het land.
Stelletje ego-freaks...volgens deze blogger past maar één houding richting dat hartverscheurende conflict in het Midden Oosten: diepe stilte. Alle rumoer daarover in Nederland brengt die oorlog namelijk ook subtiel deze kant op. Schreeuwen om het 'eigen gelijk' heeft geen zin, domme stickerplakkertjes...

Zal socialisme onze toekomst zijn (afbeelding boven)? Zwarte levens doen er ook toe? Waar slaat dat op? En dat op Witte Donderdag (flauw grapje...).
Bescherm mensen geen grenzen? Grenzeloos naïef. Ga niet over iemands grenzen heen...
My body is my choise? Is het een keuze om een lichaam te hebben? Apartheid kills? Ja, dat doet het leven uiteindelijk ook.

Ga vooral door miezerige stickerplakkers. Al vindt deze blogger het wel heel vreemd om je uitkering aan stickers te besteden die geen enkele invloed hebben.

woensdag 27 maart 2024

ZOMERTIJD KOMT ER AAN (Klok verplaatsen, speeltoestellen nog veilig?)





 Het was vanavond omstreeks 19.15 schemerig tot donker. Over een week zal dat een uur later zijn.

Immers de zomertijd gaat in de nacht van komende zaterdag op zondag in. Paaszondagochtend.  Nacht eigenlijk nog.

Voorjaar Vooruit. Zegt het ezelsbruggetje. Van 0.2.00 uur direct naar 3.00 uur.

Foto links, heel goed, in de Wibenaheerd is ergens de klok al verplaatst. Lopen ze  in genoemde heerd misschien voor?

Foto boven, geduwd worden en rollend door de wijk. Het was 19.00 uur ten tijde dat de foto is gemaakt.

Foto rechts, meer licht in de avond betekent meer spelende kinderen op speelveldjes. Zijn alle speeltoestellen in de wijk nog veilig en up to date? Foto is vanmiddag gemaakt. Ja, dat toestel zal wel veilig zijn want als een volwassen man (met schriftje ) namens de gemeente Groningen over een 'trapje' aan kettingen naar boven klautert.....dan kan een kleuter daar ook veilig over.

Zomertijd 2024....weest welkom...

DIT VERGETEN BORD STAAT ER AL JAREN


 Nee, het staat er nog geen acht jaar, al zou dat wel toepasselijk zijn geweest. En het heeft ook niks met Operatie Ring Zuid te maken.

Zie foto. Afrit Beijum Zuid en naar De Hunze. Het gele bord met een 8 erop is gewoon vergeten.
Deze blogger schat in dat die er reeds vijf jaar staat.

dinsdag 26 maart 2024

DEELFIETSEN/SCOOTERS, PARKEREN IN EEN HUB OF IN HET WILD?





Parkeren in een hub?

Ja, staat op Groningen Bereikbaar.

De fietsen zijn te vinden - en na gebruik te parkeren - in een van de ruim 200 zogenaamde hubs in de gemeente Groningen. In de apps van de betreffende aanbieder is te zien waar deze locaties zich precies bevinden. Het gaat om ‘virtuele hubs’: ze zijn dus niet fysiek afgebakend. De hubs bevinden zich onder andere in de binnenstad, bij ziekenhuizen en verschillende onderwijsinstellingen. In de binnenstad zijn bijvoorbeeld de fietsenstallingen Grote Markt en Nieuwe Markt belangrijke plekken waar de fietsen gestald én opgehaald kunnen worden.

Deze blogger komt erop omdat hij dan weer keurig opgestelde deelfietsen en scooters in de wijk of in De Hunze (foto rechts) aantreft en dan weer verdwaalde eenlingen.

Die zogenaamde hubs snapt hij niet helemaal. De afstand tussen het uiterste punt van Beijum West naar Beijum Oost bedraagt tegen de twee kilometer. Huur je zo'n ding vanuit de binnenstad dan wil je het toch zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming in Beijum parkeren?

Foto boven, bij de mooiste bloesems van Beijum. Staat het fietsje nou in een hub of in het wild?

De tweewieler links op de foto lijkt geen twijfel. Gewoon neergekwakt, het is daar op de smalle brug vast geen parkeer-hub.

Afbeelding beneden, langs de Amkemaheerd. De leenvoertuigen staan netjes opgesteld maar ook weer slordig. De witte plofs staan keurig naast elkaar. De Felyx scooters weer minder (denk aan de voetgangers).en de twee fietsen staan zozo.

KOMT U IN AANMERKING VOOR KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN


 Opgestuurd vanuit de gemeente Groningen. 

Komt u in aanmerking voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Niet zeker? Onderzoek het via:

www.datgeldtvoormij.nl

maandag 25 maart 2024

MOOIE KUNST IN HET UMCG (+ optimistische medische update)





Deze blogger komt vaak in het UMCG, de laatste vijf weken gelukkig alleen voor controles (bloed prikken, benen laten bekijken door een arts/orthopeed) en niet voor weer een opname.
De laatste opname dateert alweer van vijf weken geleden. En het probleem waar ondergetekende meezit heet osteomyelitis

Nog even voor de foto's aan, de blogger durft na bijna elf maanden invalide te zijn, met vier operaties in vijf maanden tijd, nog niet honderd procent te juichen. Maar als de onstekingswaarden in het bloed, ook wel crp genoemd, laag blijven of nog beter iets daalt, dan zal zo over pakweg vier weken een knieprothese in het rechter been worden geplaatst. Aldus een verheugend telefoontje vanmiddag van de behandelende arts.

Om het nog even medisch te houden, en dan hou ik er mee op, er zit al een maand of drie cement op de plek waar de rechterknie behoort te zitten. Een zogenaamde spacer. 

Via deze site, en zie de gekleurde regels: Een spacer is een tijdelijke prothese die gemaakt is van botcement. In dit cement zit antibiotica die vrijkomt in het operatiegebied. De spacer vult de plaats op waar de knie zat. Hierdoor blijven uw spieren op de goede lengte.

Spannend, na een jaar weer leren lopen, fietsen, autorijden? De Groningse mentaliteit voorbij van 'ik mot nog zain' en van 'het zal wel?' Geloven in volledig herstel? Mien God, laat het zo zijn...

Je kunt er beter niet liggen want gezondheid boven alles, maar het UMCG is een prettig ziekenhuis. Een uitstekend ziekenhuis. Wat een hoogstaande zorg. Jaja mensen...in dit Ontevreden Nederland....

Deze blogger vergaapt zich er wekelijks aan de  kunstuitingen. Het haalt het kille wat van het ziekenhuis af, vindt hij.

Afbeelding rechts, er rijden taxiwagentjes door de gangen, personeel op de step.

Toch maar afsluitend met positief Grunnings: 't komt oal goud mensen...

ONTWIKKELINGEN DOEFMAT-TERREIN (6)


 Er zit ongeveer twee maanden tussen deze aflevering en de voorgaande in deze serie.

Zie nog eens aflevering 5
Dat komt....er zijn geen ontwikkelingen.

Het terrein waar appartementen zullen worden gebouwd ligt er maar wat te liggen.
Zie foto, afgelopen weekend gemaakt.
De sloop is lang en breed voorbij en op 2 april zullen de grondwerkzaamheden beginnen.

Er gaat....gelukkig voor de omwonenden...niet geheid worden maar de fundering wordt a.h.w. gedrukt. De funderingspalen gaan geruisloos de Beijumer klei in.
Binnenkort komt er een bewonersbijeenkomst om het 'drukken' en de verdere werkzaamheden toe te lichten.

Deze serie is nog lang niet voorbij....




zondag 24 maart 2024

EEN REGENACHTIGE ZONDAGMIDDAG


Jantje huilde vanmiddag meer dan dat ie lachte.

Rondritje langs de wijkring, Kropswolde, Harkstede en via Meerstad terug naar het Beijumse.

Afbeelding links, ja doe maar regencapes aan. Hozen. De blogger had even door het slechte zicht het idee dat er twee boerka's aan kwamen fietsen. Dat shirtje in beeld, die hangt binnen, FC Groningen mascotte. Laat ons weer eens juichen....

In de buurt van Harkstede/Meerstad hebben we ook een oplaadstation. Donkere wolken pakten zich samen aan de hemel.

Zie afbeelding rechts. De bus naar, en hoe kan het ook anders....Groningen.

Terug in Beijum was deze blogger net te laat om een bus met opschrift VIP-BUS te fotograferen. Wat doet een VIP bus nou in Beijum?

De charmante chauffeuse van deze blogger koerste naar Winkelcentrum Beijum voor wat zondagse boodschappen. Achterplein, daar bij de Lidl en de kapper.
Blogger bleef zielig in de auto achter maar was ook blij dat ie binnen zat. Het spoelde er werkelijk over.

Foto boven, door de voorruit. Bijna niet te zien maar er zaten twee dappere drinkebroers op een fietsenstaander voor de Primera lekker te zuipen en te kijken. De afbeelding lijkt bij nader inzien wel een schilderij.

Foto boven, het klaarde na tien minuten weer wat op. Maar kindertjes zetten we even voor op een tentachtige bakfiets.

Het is weer droog en half zonnig tijdens het tikken van dit bericht. Fraai, krijgen we na de staart van maart ook nog een april die doet wat ie wil.


GISTERMIDDAG IN KARDINGE


Het was het weekend van weertype Jantje huilt, Jantje lacht.

Gisteren helde het over naar denkbeeldig lachen. Me even Kardinge in laten rollen.

Foto boven, het huilde als het ware bij het sportpark, daar waar gevoetbald wordt.. Wat een witte stenen trouwens, om te voorkomen dat auto´s het gras op rijden? Waarom zouden ze dat überhaupt doen, de parkeerplaatsen liggen toch denkbeeldig naar links richting de sporthal?

Kwartiertje later het weer lachte als het ware. De klimtoren, een reiger op de voorgrond, zitbankje. Wat een rust straalt het geheel uit.

Afbeelding rechts, dat aparte elektriciteitshuis c.q. kunstwerk is jaren geleden al eens op Beijumnieuws verschenen. De graffiti breidt zich nog steeds uit.

Afbeelding beneden, natuurspeelplaats Oerrrr komt weer tot leven. Moet het wel droog zijn, je hebt er immers niks om te schuilen.

Vijf minuten later en terug in Beijum begon het opeens vreselijk te hozen. Iets met een maand die zijn staart roert.


zaterdag 23 maart 2024

WIP BEIJUM NOG GROENER

 De eigen tuin is behoorlijk groen, zie het voorgaande bericht over de lente in eigen tuin.

Maar het mag altijd groener. Zo is de gemeente Groningen een actie gestart met de ietwat dubbelzinnige titel Samen Wippen We Groningen Groen.

Het NK Tegelwippen is gestart. De gemeente Groningen doet dit jaar mee met de slogan ‘Samen wippen we Groningen groen’. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen in hun tuin vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. In 2023 zijn er in de gemeente een recordaantal van ruim 126.000 tegels gewipt. Het streven is dat aantal dit jaar te overtreffen. Lees hier

Foto, ergens in Beijum Zuid gemaakt. Je hebt er weinig onderhoud aan, maar dit voortuintje even groen wippen zou niet verkeerd zijn. Wip joen toene eev´n groener.... Vooral tijdens hittegolven geeft groen verkoeling.

LENTE IN EIGEN TUIN (3)




 De heg links op bovenstaande foto begint dicht te groeien. En dat gaat snel met dit groeizame weer(beetje regen.

Op beide foto's zien we groene biobak staan. De dame des huizes wil wat snoeien, knippen, etc,

Maar het gazonnetje nog niet maaien, stelt deze blogger. Het ziet er wat hoog en springerig uit, maar ga nou niet de beginnende bloemen zoals paardenbloemen kapot walsen.

Als het goed is ontvlamt de natuur de komende weken. Een uitbundige groei en bloei is aanstaande.
Die parasolpoot op de foto's, het zou toch mooi zijn als die in april gebruikt kan worden.

De barbecue, kratje bier derbie in de toene.

Zin in warm zonnig weer.....Toe maar richting Pasen....

vrijdag 22 maart 2024

OPERATIE RING ZUID GAAT VAN START



 Stad staat voor een giga operatie op verkeersgebied. Operatie Ring Zuid is aanstaande. Ruim vijf maanden niet normaal over Zuid kunnen rijden.

Vanmiddag liet deze blogger zich even helemaal rondrijden om Stad. Over Ring Oost, Zuid, West, Noord.
Zo'n plezierritje zit er eerst niet meer in, ondergetekende heeft geen zin om mogelijk een uur in de file te komen te staan.

Zie de foto's, vanmiddag gemaakt. Wat een klus mensen. Op de linker en rechter foto zien we het begin of eindpunt van een tunnel. 
Over een aantal maanden vanuit Beijum naar Assen of Drachten rijden krijgt nog meer allure, door een tunnel heen...Vlotte doorstroming, al jaren het geval op Ring Oost door het plaatsen van viaducten bij Beijum en Lewenborg. Weg stoplichten.

Even meewerken mensen de komende tijd. Fiets pakken, de bus....

Vanaf september kunnen auto's over de nieuwe zuidelijke ringweg rijden! Om dat mogelijk te maken, moeten eerst het nieuwe Julianaplein en de verdiepte ligging aangesloten worden op de bestaande wegen. Een behoorlijke operatie! Van vrijdagavond 22 maart tot maandagochtend 2 september zijn daarom verschillende rijrichtingen dicht. Dit levert 5 maanden lang ernstige verkeershinder op. Als automobilisten met de auto blijven reizen, loopt het verkeer in de stad vast en verwachten we files die uren kunnen duren. https://www.groningenbereikbaar.nl/nieuws/ring-zuid-en-julianaplein-ruim-vijf-maanden-deels-dicht

Die goeie oude Ring Zuid. Ondergetekende is er duizenden keren over gereden, naar zijn werk in Assen en Balkbrug, richting Friesland, Randstad...etc.

Video beneden, 2019, even de ring over...