dinsdag 31 december 2013

YEAHHH, OP DE FOTO VOOR BEIJUMNIEUWS

Willem Pauwelussen stuurde bovenstaande foto vanuit de Hiddemaheerd op. Hij schreef erbij:

Op de hoek vóór Hiddemaheerd 4 staan mensen te genieten van de vuurkorf met inhoud. Oh, voor Beijumnieuws? Daar willen we wel voor poseren hoor. Hé kom jij er ook bijstaan? De sessie is afgelopen en hij gooit nog weer wat plankjes erbij. Het is nu elf uur, maar er is brandstof genoeg om het nog een paar uurtjes vol te houden

RAPPERS OP PLEIN WEST

Door de lichtstralen om het muziekpodium flitste de camera niet zoals het zou moeten, maar toch deze foto, zie boven, om even een indruk te geven van de festiviteiten op west.
Het was een half uur geleden nog niet erg druk, er liepen een veertig tal mensen rond, waaronder jongerenwerkers, EHBO-ers en beveiligers. Mocht het later op de avond nog lukken om een helderder foto te maken, dan komt later op de avond/nacht online.

ROOD ZWART EN WIT FEESTEN GEBROEDERLIJK


De stemming zat er omstreeks 20 uur goed in voor het Café Biljart. Zie deze drie heren, foto, wat een feestvreugde bij elkaar.
Onderlinge grapjes over huidskleuren en criminele activiteiten waren niet van de lucht. Of er even rood, zwart, wit bij de foto kon worden gezet? En waarom niet, van links naar rechts...
Al vermeld maar nog een keer: het café is vanaf 23 uur geopend.

VREUGDEVUUR IN DE DOORNBOSHEERD

Een uitgelaten stemming, vriendelijke mensen, een lekker pilsje bij de hand en een lekker verwarmende vreugdevuur.
Deze mensen, zie foto, zijn bezig om van Oud en Nieuw een feestje te maken. Locatie Doornbosheerd.

GEZELLIGHEID ONDER CARPORTS KREMERSHEERD


Willem Pauwelussen ging aan het einde van de middag naar de Kremersheerd. Hij maakte de foto's die u hier ziet afgebeeld en schreef erbij:
Oudjaar en tradities, het hoort bij elkaar. Vanavond is het rond 5 uur weer een gezellige bende bij en onder de carports van Kremersheerd 87/89.

Opgeschoten jeugd steekt vuurwerk af op straat, gastvrouw Anna schenkt Glühwein uit een héle mooie thermoskan (uit Oman!) en achterin dampen de beide frituurbakken waaruit de beide buurmannen de ene na de andere bruine meelbal scheppen.
Iedereen kakelt door elkaar heen, kleine kinderen worden vermaand niet te dicht bij de knallerij te gaan staan.


Een diepe harde knal wordt afgewisseld met een zilveren sproeifontein.
Ontspannen en gemoedelijke gezelligheid.
Zo moet het zijn.


(Op de rechter foto, klik groter, is vuurwerk te zien;JF)

HET CARBID KNALT DOOR DE CLAREMAHEERD


Werkelijk oorverdovende knallen denderden een half uurtje geleden door de Claremaheerd en het aangrenzende Plein Oost.
Niet te vatten hoe hard het spul tussen de muren tekeer gaat en weerkaatst. Vuurwerkbrillen zijn geen overbodige luxe. Maar oordopjes ook niet. Op de achtergrond is een vreugdevuur te zien.

DE DJ-S ZIJN ER KLAAR VOORDe dj's die Beijum muzikaal door de jaarwisseling gaan leiden zijn op Plein West gearriveerd. De namen zijn even ontschoten, maar zie daarvoor nog even dit blogbericht.
Op de linker foto staan jongerenwerkers van de MJD klaar om aan een schone taak te beginnen, mét Beijumers feest vieren. Op de rechter foto is het zojuist opgebouwde podium te zien. Daar moet het gebeuren, vanaf die plek zullen muziekklanken ter bevordering van de feestvreugde de lucht ingaan. Aan alles is gedacht, er loopt ook een charmante EHBO-dame rond. En de politie kwam net poolshoogte nemen.

OUDEJAARSAVOND 2013 BEIJUM IS BEGONNEN


 Winkelcentrum Beijum is er (bijna) klaar voor. Alle ramen zijn afgetimmerd en de fietsenrekken zijn in de promenade gelegd om plaats te maken voor een muziekpodium.
Op de linker foto is te zien dat een vrachtwagen met zeecontainer Winkelplein West oprijdt. Zoals eerder vermeld, door bepaalde wegen naar het plein af te sluiten wordt een eventuele kat en muisspel tussen rel-jeugd en politie voorkomen. Even naar oost, en eerst even een correctie. De berg zand voor het Café Biljart is helemaal niet door de gemeente neergelegd. Zie een eerder blogbericht. Eigenaresse Alie Lamein: "Dat heeft Jeffrey (zoon, JF) er neergelegd, dat doet hij al jaren." Het café is vanaf vanavond 23 uur geopend en het kan een prettig alternatief zijn voor het feest op west (nog nooit gedonder geweest tijdens de jaarwisseling!).
Tweehonderd meter verderop, bij de Wibena-rotonde, waren brandweer en politie uitgerukt i.v.m. een vreugdevuur midden op het groen van de rotonde, zie foto onder. De blogger hoorde een verhitte discussietoon vanuit aanwezige jongeren richting de in de auto zittende agenten. Teneur van de boodschap richting dienders: maak je niet druk man, we zijn hier gewoon een feestje aan het bouwen, ga toch gauw weg.

Het zwaartepunt van oud en nieuw te Beijum ligt zoals altijd op west. Nogmaals Beijumers, daar wordt een prettig feest georganiseerd. Ga er heen en vier het aanstaande nieuwe jaar. Het is meer de vraag of rond Plein Oost het verstand en de beheersing aanwezig zullen blijven.


BEHEERSBARE VREUGDEVUREN GEWENST


Aan de Claremaheerd voor het Café Biljart ligt een hoop wit zand op het voetpad om een vreugdevuur op te kunnen ontsteken. Ik kan het zo niet verifiëren, maar het lijkt erop dat het via gemeentewegen is neergelegd. 
Dit om te voorkomen dat het wegdek beschadigd raakt. Aan de andere kant van de wijk, bij het winkelcentrum wordt de bak waar houtwerk voor het vreugdevuur in kan worden gedumpt voller en voller. Zie afbeelding links. Mensen waren omstreeks 16 uur bezig om via kruiwagens brandbaar materiaal toe te voegen. Zie ook de rechter foto, aan 'de voet van' de vuurbak liggen om en nabij de twintig lege flessen lampenolie keurig in twee emmers opgestapeld. Wat zal het fikken vannacht. Maar dan de onderste foto, wat een puinhoop voor het oude Doefmat-gebouw.
Kan dat niet even naar de tweehonderd meter verderop liggende vuurbak worden getransporteerd?
.

EEN CARBIDBUS ZET JE IN EEN WINKELKAR
Het oudejaar uitluiden doe je op op z'n Beijums. M'n neme een winkelkar...
In de Froukemaheerd ontwaarde ondergetekende omstreeks 16.20 uur twee carbidbussen. Een exemplaar staat in een winkelwagen gereed om te knallen. Zie foto boven. Het moet gezegd, de bus staat richting vrije ruimte, het Koerspad, opgesteld zodat de deksel relatief veilig van de bus afgeknald kan worden. Op het moment van fotograferen begon het te druppelen. Gaat het vanavond regenen? Voor bezitters van huisdieren en voor vuurwerkhaters zal het een zegen zijn. Minder voor de mesen die hopen op een lekker knetterend vreugdevuur. Carbidschieten (Nederland), carbuurschieten (België), melkbusschietenlosschieten(Brabant), of pulleschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar alhoewel het in het zuiden van Nederland traditioneel ook bij de avond van de ondertrouw veel gedaan wordt. Wiki/Carbid. 

NOGMAALS: (VUURWERK)BRILLEN OP!

Het ziet er af en toe link uit, ongeveer twaalf jaar oude (en jongere) kinderen met vuurwerk in de handen, tussen vuur en ogen zit zo'n twintig centimeter afstand.
Daarom in navolging van een vanmiddag eerder gepubliceerd blogbericht: zet je (vuurwerk)bril op tijdens het afschieten van knallers en siervuurwerk!

BLIJF VAN ONS EIGENDOM AF!


In de Jensemaheerd hebben bewoners een gezamenlijk eigendom ingepakt. Er zitten twee niet mis te verstane a-viertjes op geplakt.

Vrij vertaald: vandalen, blijf hier met de poten vanaf.
Het staat er in werkelijkheid veel netter op, zie afbeelding links: Eigendom buurtbewoners. Afblijven aub. Bedankt voor het getoonde respect. Een goede jaarwisseling en een goed 2013!!! 
Bedoeld wordt natuurlijk 2014. Ondertussen breekt ondergetekende zich het hoofd over wat er nou onder de vuilniszakken verstopt zit. Was het een kunstwerk? Is het een speeltoestel?

In elk geval willen de Jensemaatjes graag dat het object er morgen nog pico bello bijstaat.

VOOR VEILIGHEID EN MUZIEKRond Winkelcentrum Beijum worden nog steeds winkels dichtgetimmerd om het zekere voor het onzekere te nemen.
Alhoewel, volgens mijn zijn winkeliers hier i.v.m. de verzekering verplicht om de ramen af te schermen. Op de bovenste en linker foto waren heren omstreeks kwart voor drie vanmiddag bezig om planken voor de ramen van een onlangs heropende Duitse prijsbreker te slaan. Op de rechter foto is te zien dat twee medewerkers van de AH in de weer waren met lange elektriciteitskabels.

 Er moet vanavond stroom op de parkeerplaats voor het winkelcentrum aanwezig zijn. Voor verlichting, voor muziek. Tot nu toe is de conclusie gerechtvaardigd dat Beijum een lekkere oudejaarsdag beleeft en dat alles uit de kast wordt gehaald om er een veilig en muzikaal feestje van te maken.
(De vuurbak op het plein raakt al aardig vol maar er kan nog wat bij...)

LEKKERE OLIEBOLLEN IN DE RENSCHELHEERD


De Renschelheerd is een samenvoeging van de Rensuma- en Scheltemaheerd. Het buurtcomité van deze twee noordelijke heerden bakt vanmiddag weer traditioneel oliebollen.

Zie de bovenste foto, wie wil nou geen lekkere vette hap van deze dames buurtbewoonsters aannemen? Er staat een partytent, er is gezelligheid, er staat een vuurkorfje, volwassenen en kinderen hebben naast de bollen wat te drinken, kortom Heerdjes Weltevree.
Welkom op de website van het RenSchelheerdcomite. De website wordt momenteel vernieuwd. Ben je nieuwsgierig naar de activiteiten die we organiseren? Kijk dan in de Agenda. Onlangs hebben we fotoalbums aan de site toegevoegd. Sommige zelfs uit 2003! Je vind ze onder het kopje Foto's. http://www.renschelheerd.nl/

In 2011 werd ook al  op oudejaarsavond gefeest.

VUURWERK KNALLEN MET VEILIGHEIDSBRIL OP

Het is op de foto niet goed te zien, maar de twee jongetjes die op de foto staan zijn verstandig bezig. En ze hebben ongetwijfeld verstandige ouders. Vuurwerk knal je verantwoord met een vuurwerkbril voor de kostbare ogen. Foto is omstreeks 14 uur aan de Amkemaheerd (wijkring) gemaakt. Goed bezig jongens!

CONTAINER IN DE FIK

Onderstaand blogbericht over een relatief rustige oudejaarsochtend was nog meer net gepost of bovenstaande foto kwam vanuit de Nijensteinheerd binnen. De foto werd vergezeld met vier woorden: container in de fik.

RUSTIG BEGIN OUDEJAARSDAG IN BEIJUMHet knalt in de wijk, en het knalt af en toe behoorlijk hard. Maar naar eigen indruk heeft Beijum een rustiger oudejaarsochtend en begin van de middag achter de rug in vergelijking met voorgaande jaren.
Op Plein was tegen half een helemaal niks te doen. De relatieve rust op deze plek in de wijk zal te maken hebben met het verdwijnen van hét verkooppunt voor vuurwerk. De voorgaande jaren was het op dit tijdstip steevast erg druk in de videotheek, ingekocht vuurwerk werd vaak direct even uitgeprobeerd op de Claremaheerd en het plein.
Op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum is vanochtend voor de vierde achtereenvolgende oudejaarsdag  een betonnen bak met zand neergezet waarin Beijumers hun brandbare dingen voor het gezamenlijke vreugdevuur in kunnen gooien. Bij de viskraam op Winkelplein West was het gezellig, wel schrokken een paar mensen zich een ongeluk door werkelijke loeiharde knallen.

Groepjes jongeren schuimen met vuurwerk door de wijk, op verschillende plekken liggen kerstbomen langs de kant van de weg en bij de AH wordt opvallend veel bier en wijn ingekocht.

KALMERINGSPILLEN VOOR HUISDIEREN (vuurwerkgeknal)


Voor de farmaceutische dierenindustrie hoeft vuurwerk tijdens oud en nieuw vast niet te worden afgeschaft. De pilletjes om honden te laten ontspannen tijdens het geknal gaan bij Discus Dierenspeciaalzaak Hoogenberg grif over de toonbank.
De foto's werden gistermiddag gemaakt. Een vrouw die boven het winkelcentrum woont sloeg net een doosje Relaxpillen in (voor haar hond): "Ik kan hier helemaal niet tegen, ik ga twee dagen weg, ze knallen morgen de hele nacht door." Zie ook de rechter foto, op een flyer wordt het woord tegen de huisdieren zelf gericht: 'Alleen rust kan je redden.' Zo te zien heeft de hond reeds een beste dosis gehad, terwijl de kat nodig aan een paar pilletje toe is.

De Partij voor de Dieren wil het carbidschieten in stad aan banden leggen. Zo lang dat niet gebeurt, kunnen bezitters van huisdieren ondersteunende middeltjes kopen in zaken als Dierenspeciaalzaak Hoogenberg. Zie bovenste foto linksonder, met een paar Relaxpilletjes in kan het heel gezellig voor een hond zijn om morgenavond  met het baasje en met wat chips (for dogs) onder handbereik vanaf de bank naar Theo Maassen te gaan kijken. 

HUISHOUDELIJKE VRAAG/MEDEDELING

De blogger kan vandaag en vannacht niet overal tegelijk zijn. Als er Beijumers zijn die iets bijzonders in hun omgeving opmerken, kunnen ze altijd even een foto + wat steekwoorden mailen naar  Beijumnieuws@online.nl Vanzelfsprekend hoeft dit niet perse hard nieuws te zijn, een vreugdevuur, oliebollenverkoop op straat, samen het glas heffen, het is allemaal welkom.

In elk geval wordt getracht om morgenmiddag nog even een impressie van the day after te brengen. Vanaf ongeveer 15 uur tot 21 uur (nieuwjaarsdag) is ondergetekende de stad uit. Eventuele inzendingen worden die dag vanaf ongeveer 22 uur verwerkt.
Alvast een feestelijke en beheerste jaarwisseling toegewenst.

maandag 30 december 2013

PARKEERPLAATS WINKELCENTRUM BEIJUM VRIJHOUDEN!

Vanaf morgenavond 18 uur is het verboden om auto's op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum neer te zetten.
Zie bovenstaande foto. De pakweg honderd vierkante meter Beijum dat achter dit bord ligt is over ruim een etmaal het decor van een feest dat er voor moet zorgen dat de wijk goed- schade- en relvrij- door de jaarwisseling wordt geloosd. Muziek en een vreugdevuur in plaats van rotzooi moet het worden. Kom op Beijumers, maakt er wat leuks van!

VUURWERK KOOP JE IN DUITSLAND

Ondergetekende bracht vanmiddag een bezoekje aan een grote supermarkt in het Duitse Leer. Aan de auto's op de parkeerplaats te zien en aan de taal die hoofdzakelijk werd gesproken was hij bepaald niet de enige aus Holland die over de grens boodschappen ging doen. 
Grote trekpleister voor de Hollanders was de vuurwerkverkoop in het winkelcentrum. Wat was het daar druk en wat werd er ingekocht! De Duutsers maken er geen half werk van, zie bovenste foto, waarom niet een mega party-pakket voor 130 euro aanschaffen. Of ultra powers mehr als 450 gram? De stemming zat er goed in bij de landgenoten die ondergetekende sprak. Tel uit je winst, het scheelt zo drie tientjes op honderd euro als je vuurwerk in Duitsland koopt. Het was ook erg druk in de drankenwinkel, het scheelt beduidend of je een fles whiskey in Groningen aanschaft of in Leer. Als klap op de vuurpijl liet ondergetekende er z'n bijna lege tank van de auto vollopen. Scheelt in vergelijking met Nederland ook weer vijftien cent de liter.

Wat leuk dat er een Duitsland bestaat en om er af en toe heen te rijden.

In België kun je wapens kopen, Nederland is een drugsparadijs en in Duitsland kun je levensgevaarlijk vuurwerk aanschaffen. De drie landen hoeven elkaar op dat gebied niks te verwijten, qua 'ondeugendheid' zit er een 'goede' balans in.
(Mocht iemand nog nadere informatie hebben over het vorige blogbericht, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl)

BESCHERMENDE PLANKEN TEGEN VANDALISME

Op Plein Oost en rond Winkelcentrum Beijum zijn vanochtend reeds maatregelen getroffen om ruiten tegen agressie en vernielzucht rond de jaarwisseling te beschermen.
Plein Oost had vorig jaar het meeste onder vernielzucht te lijden, o.a. een grote meterkast werd finaal gesloopt. Voorzorgshalve is de ingangsdeur naar dienstencentrum De Wegwijzer reeds met solide planken afgetimmerd. Rond Winkelcentrum Beijum zijn middenstanders op de dag voor oudejaar in de weer geweest om hun handel te beschermen. Zie foto's links en rechts. Het zijn zo langzamerhand rituele handelingen voor de jaarwisseling geworden. Morgenavond zullen naar verluid weer zeecontainers op Winkelplein West worden geplaatst. Dit om een kat en muis spel tussen politie en raddraaiers te voorkomen.

In het ideale geval zijn deze voorzorgsmaatregelen overbodig. Vanaf morgenvroeg zal worden gewerkt aan een feestsfeer op de parkeerplaats voor het winkelcentrum. Dat was de afgelopen jaren een goede bliksemafleider, er werd weinig tot niks vernield, de organisatoren hopen deze voor Beijum opgaande lijn voort te zetten.

CONSTERNATIE IN DE ALBRONDAHEERD

Omstreeks tien voor een vanmiddag spoedden vier of vijf politieauto's met gillende sirene richting Winkelcentrum Beijum. Er werd een jongeman in de boeien geslagen en gefouilleerd, en ook werd een (vlucht) auto achtergelaten.
Omstanders: "Er zaten twee jongens in, ze hebben alles in de auto achtergelaten, mobieltjes enzo, die hadden vast hun reden waarom ze er zo snel vandoor moesten."
Wat er precies aan de hand was, is nog niet bekend. Een buurtbewoner: "Die komen niet ver, als ze hun spullen in de auto hebben achtergelaten, zijn te zo te traceren."
(Als er meer bekend is volgt een update)

Update 21:32. Ondergetekende kan nergens achterhalen wat precies de reden is geweest voor de achtervolging door Beijum. Ook staat er niks over op een andere lokale nieuwszender vermeld. Wel is er nog een foto beschikbaar van een aanhouding, zie afbeelding rechts.
Beijumnieuws@online.nl

EEN INTERNETKASTJE

Ik heb geen verstand van elektriciteitskastjes en wat daar zoal in zit. Ja, veel draden. Maar of het met stroom, telefonie of internet te maken heeft, ik zou het niet weten. Bij dit kastje op Plein Oost, zie foto, lijkt het om internetverbindingen te gaan. 

Er lag een zwarte tas met draden voor het ding en er bovenop stond een laptop. Waarschijnlijk, maar ik ben maar een leek, was via de in bedrijf zijnde laptop direct te zien of een aansluiting al of niet werk(e).

Naar schatting, zie draden en aansluiting, krijgen ongeveer 100 huishoudens internet via dit kastje. En mocht dat verhaal kloppen, dan zitten daar weer de nodige lezers van Beijumnieuws bij. Die lezers kunnen even goed kijken waar ze hun internetverbinding o.a. aan te danken hebben. Klik daarvoor de foto groter.

EEN BEETJE KLEUR IN EEN GRIJZE WIJK

Bovenstaande foto doet wat verlangen naar het voorjaar. Bloemen, kleur, frisheid. De fiets werd onlangs tegen een muur in de wijk gespot. 
De blogger zou het vervoersmiddel aan tegen een paal vastbinden als het zijn eigendom zou zijn, jammer als ie gejat zou worden. Aan de andere kant, het is wel een zeldzame fiets, daar kan een dief niet zomaar mee weg rijden. Maar wat negatief nou weer, de fiets is gefotografeerd omdat ie een beetje kleur in een momenteel grijze wijk met zich mee brengt.

zondag 29 december 2013

FIJN DAT ER KACHELS(?) ZIJN

Het zijn zeldzame warme dagen voor de tijd van het jaar. Naar het schijnt kunnen mensen door de huidige temperaturen en de lichte groei in de natuur reeds hooikoorts krijgen.
Toch blijft het prettig dat er kachels zijn. Het is niet meer zoals vroeger, dat de rook hoofdzakelijk via een schoorsteen op het dak een uitweg zoekt, tegenwoordig hangen er 'uitlaatjes' tegen de gevels. Alle foto's zijn onlangs aan de Bentismaheerd gemaakt. De bovenste en linker foto horen bij elkaar. Elk huis een schoorsteentje, eventueel op maar twintig centimeter van elkaar. Al typend zet ondergetekende voorzorgshalve maar een vraagteken achter het woord kachel in de koptekst. Komt de rook wel van kachels, of is hier sprake van dampen die via een afzuigkap de keuken verlaten (ondergetekende heeft geen kachel maar hete luchtverwarming)? Enfin, op de rechter foto zijn nog een paar van dat soort dingen te zien. Drie op een rij, vanuit het Centraal Wonen-project.
Mensen die allergisch zijn, kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Het is deze maand warmer dan normaal. Daardoor komen nu de eerste bomen al in bloei die de pollen verspreiden waarvan hooikoortspatiënten last hebben. De gemiddelde temperatuur lag in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde, meldt het KNMI. Het was gemiddeld 5,8 graden. December 2013 komt daarmee op de zesde plaats van warmste decembermaanden sinds 1901. Nos.nl.