donderdag 30 november 2023

BOTTEMAHEERDER EMIEL HEUFF WINNAAR GROOT DICTEE DER NEDERLANDSE TAAL

Het ziet er gezellig uit op een buurtfeestje in de Bottemaheerd. Foto rechts, is al weer even een tijdje geleden.

De bewoner uiterst rechts op de foto, met groen shirt, was tijdens het maken van de foto gewoon nog.one of the guys. Maar sinds een aantal dagen ligt dat heel anders. De Bottemaheerd herbergt een beetje een beroemdheid. Een winnaar.

Emiel Heuff is de naam. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal staat sinds enkele dagen op zijn naam (gedeeltelijk eerste).

Op 25 november berichtte de Taalstaat van KRO/NCRV: 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door Walter Oussoren (docent Nederlands) uit Alphen aan den Rijn en Emiel Heuff (werkt bij architectenbureau) uit Groningen met allebei acht fout. Dat is zojuist bekend geworden tijdens de uitzending van het KRO-NCRV programma De taalstaat op NPO Radio 1

Klik op de link, er staat een video in het bericht waarop is te zien dat ex-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, PvdA) de prijs uitreikte. 

De linker afbeelding is als screenshot uit de video gehaald. Presentator Frits Spits staat tussen beide winnaars in. Emiel staat rechts.

Een beetje een late felicitatie Emiel. Bij deze. En Bottemaatjes, weest gerust een beetje trots op jullie beroemde heerdgenoot. 

RONDJE MEERIJDEN DOOR DE WIJK (1)


 De rondritjes met mijn charmante chauffeuse zijn enerzijds een verademing, even eruit, anderzijds is het een gedoe. 

Omdat mijn rechterbeen strak in het gips zit, en niet mag buigen, is het een toestand om vanuit de rolstoel de achterbank op te wippen om vervolgens de benen met een voorzichtige zwaai naar voren te leggen.

Passagiersstoel naar achteren klappen en over pakweg 180 meter half zitten en half liggen.

Eenmaal in die toestand gesetteld, is redelijk comfortabel. Bewegen met een gipsen poot, van rolstoel naar bank, of de auto in, is vooral lastig i.v.m. de zwaarte van het been.

Half liggend fotograferen kan ook best. Afbeelding links, gehandicaptenvervoer.

Zie foto boven, bijna hoek Emingaheerd met de Grevingaheerd links. Het duurde ongeveer twee minuten voordat de lange vrachtwagen de de draai vanuit de Grevinga kon nemen,

Wat dat bakbeest daar nou moest, het leek niet op een verhuiswagen.

Maakt niet uit, een beetje feeling houden met de wijk is niet verkeerd.

woensdag 29 november 2023

SINTERKLAAS SCHUIMT AL DOOR BEIJUM

Naar

 Naar het schijnt tracteert Sinterklaas niet alleen op zijn verjaardag, maar doet hij dat ook de week die daaraan vooraf gaat.

Lezeres traceerde de Sint en zijn Piet vanmiddag tegen 16.00 uur in de Froukemaheerd.
Zie foto.

Wat kwamen ze brengen? Of kwamen ze iemand halen? Nee natuurlijk niet. De dreigpiet ligt al decennia achter ons. Het kinderfeest evolueert het beste zonder gedram. Dat roept immers toch maar tegenkrachten op met als resultaat nog meer Zwarte Pieten.

Rustig aan, het komt allemaal goed. Ook met Sinterklaas en zijn al of niet Zwarte Pieten.


PIET EN WILLY, KERSTMAN EN KERSTVROUW, IN SELWERD


 Ze zien er een beetje broos uit, goede keus wellicht om naar Selwerd te verhuizen. Niet zozeer om Selwerd, maar een gelijkvloerse woning zonder trappen is niet verkeerd voor deze heer en dame op leeftijd.

Piet en Willy, voor altijd de kerstman en kerstvrouw van Beijum.

Eind augustus kwam het bericht binnen dat het stel van Beijum naar Selwerd ging verhuizen.

Normaal gesproken zou het paar nu al bezig zijn met het optuigen van hun kersthuis aan de Amkemaheerd. Want Sinterklaas slaan we over, dat feest is kapot gemaakt, aldus Piet en Willy.

Er zit vitaliteit in het mooie stel. Beloofd, met Kerstmis sturen ze weer een kerstgroet aan de lezers van Beijumnieuws.

Foto is opgestuurd door schoonzoon Jack.

Beneden, het waren mooie tijden in Beijum.

dinsdag 28 november 2023

DE WINTER IS BEGONNEN


 Het is 28 november en Koning Winter is in Beijum aangekomen.

Niet echt sterk en strijdvaardig, de laatste jaren manifesteert deze koning zich als een regelrechte slappeling, maar kijk er toch voor uit.

Zie foto, wegen en fietspaden zijn wit en het vriest vannacht licht. Opvriezende natte sneeuw, kijk er voor uit. 

Voorzichtig bij de weg.

Update 21.25 uur. Lezer stuurde een foto van een besneeuwde Emingaheerd.


FIETSENDIEF, JE STAAT OP BEELD...

 Lezeres bericht: 

Gisterochtend is tussen 11:20 en 11:50 ide fatbike van mijn vriend gestolen voor de AH van Beijum (slager kant), hij stond daar tegen het glas aan. Er is een getuige geweest, die heeft foto’s gemaakt en het kenteken van de auto waar de fiets is ingezet afgegeven bij de AH. Graag kom ik met diegene in contact. Heeft u zelf iets gezien zou u mij dan willen berichten als u de eigenaar kent van deze auto? Het gaat om een rode Peugeot Expert 16-BX-FF.

Alles staat ook op beeld bij de AH, die heeft de politie in bezit maar die mogen wij zelf niet zien wegens privacy. Ook het adres willen ze ons niet geven, we zouden graag weten wie deze eigenaar is die niet met zijn poten van andermans spullen af kan blijven.
Dief, als je dit leest:
Aangifte is gedaan ! En je staat op beeld! Je kunt als je slim bent de fatbike z.s.m. terug zetten waar je hem gestolen hebt, want we vinden je vanzelf!

OP 9 DECEMBER WEER WINTER-DOE-KERSTMARKT


 Het was vier jaar geleden een groot succes

Daarna kwamen twee coronajaren.


OP ZATERDAG 9 DECEMBER WEER. ZIE FLYER.

maandag 27 november 2023

WEER THUIS EN ROND LATEN RIJDEN


De donkerste dagen van het jaar zijn in aantocht. Bij Winkelcentrum Beijum moet even iemand voor en achter het dak op.
Aan de ene kant zie je alleen Centrum Beijum, en aan de voorkant helemaal niks. Qua verlichting.

Zie foto boven.  Alleen Albert Heijun Meins is verlicht, Winkelcentrum Beijum niet.

De blogger is na tien dagen ziekenhuis weer thuis, en hij laat zich maar al te graag weer rondrijden door zijn charmante chauffeuse.

Lang medisch verhaal kort, er is dood weefsel en dood bot uit het rechteronderbeen gehaald zodat de antibiotica beter zijn werk kan doen, en dat is het temperen van een paar hardnekkige infecties. Antibiotica kan thuis oraal ingenomen worden, na dit tien dagen toegediend te hebben gekregen via het infuus. Nu maar zien of de kuur aanslaat. Dit kan weken duren, een nieuwe knie kon wel eens februari maart worden. Ben er wel even zoet mee. In het uiterste geval, schrik niet, zal een amputaties volgen. Maar dat is nog lang niet im frage. Tot die tijd zit het hele rechterbeen stijf in het gips om het recht te houden. Loodzwaar. Van tenen tot lies.

Foto links, het lag ook wel op zijn Gronings in het UMCG. Uitzicht op het Forum en op de Martinitoren.

Afbeeldingen rechts en beneden. Wat een vertrouwd thuiskomen, dumpingen in de Wibenaheerd en de Ypemaheerd (gisteravond).

HET WAS WEER EEN WARME WARME JASSENDAGHet is koud en nat deze novembermaand. Maar onderschat de lichtpuntjes en warmteplekken in de wijk niet.

Afgelopen zaterdag was er weer een succesvolle warme jassendag in en bij de Smeltkroes/ Kringloop.

Foto's zijn van Maggy Kruse, een superkracht wat betreft te organiserende wijkactiviteiten in Beijum.

Voor nog meer wijkwarmte werden bezoekers op een kom hete snert getracteerd.
 Zie ook vorig jaar