dinsdag 31 januari 2023

UIT DE OUDE DOOS (582)Basisschool de Doefmat bestaat al jaren niet meer.

Naar het schijnt werd er ooit een schilderwedstrijd gehouden, genaamd 'De Kleine Appel'. 

Het was me niet helemaal duidelijk hoe lang de jaarlijkse schilderwedstrijd op de Doefmat, genaamd 'De Kleine Appel' heeft bestaan. 

Via Google: Al 23 jaar lang wordt op basisschool De Doefmat in Beijum rond deze tijd een Grote Kinderkunst Wedstrijd georganiseerd. Deze wedstrijd, “De Kleine Appel” (vernoemd naar de grote Karel Appel). laat telkens weer zien dat er uit kleine handen grote kunst kan ontstaan. Ook dit jaar hebben veel kinderen thuis, in de kerstvakantie of vlak erna, een kunstwerk gemaakt naar aanleiding van het thema “Het leukste wat ik ooit heb gedaan of heb meegemaakt is .....”

Waarschijnlijk staat op de linker foto een der leerkrachten uit die periode een kunstwerk van een leerling te bekijken,. De wedstrijd liep in 2001/2002.

De linker foto is ooit door Hilda Hofstra gemaakt.

In 2013 plaatste Beijumnieuws deze aankondiging over de Kleine Appel

"PAS GOED OP JEZELF JIJ!' OEI, KIJK UIT VOOR BEP....

 

Priemende ogen, onverbiddelijke woorden.

Berg je maar als onze Bep tegen je uitvaart.

Een paar dagen geleden kwam ik haar tegen op de Beijumerweg vanuit Stad. Bijna de hele scootmobiel volgeladen. 

Bep: "Ik ben alle kringloopwinkels in de Stad langs geweest."

Spullen voor en achter in het mandje, een doos met onduidelijke inhoud tussen de benen.

Maar goed, Bep had lucht gekregen van de medische toestand van deze blogger.

Zie de kop tekst: "Als jij niet goed voor jezelf gaat zorgen dan zwaait er wat. Dan kom ik je hoogstpersoonlijk een schop geven."

Och mien God, wat zit daar nog een leven in.. Onze Bep. Komende maandag wordt ze eenentachtig jaar. En zo oald wordt ain zwien nait,

Even pesten: hoe wil je dat doen mij een schop verkopen, Bep?

Ze ging tekeer....De blogger bond in en beloofde wat ze eiste. Is er een andere keuze?

De krasse Koningin van Beijum is nog onder ons. Elke dag dat we van onze Bep kunnen genieten is mooi meegenomen.

Over die dokters, ze heeft sinds twee  jaar een nieuwe hartklep
Veertien maanden geleden had ze last van haar been

Onze blije Beijumse...zie onze jongedame nog eens stralen in 2014
In 2020, onze COPD-Bep met mondkapje.

Een maand later kreeg ze een nieuwe scootmobiel

Bep is een lichtpuntje in Corona-Beijum, optimistisch, levenslustig.

 In 2018 publiceerde Beijumnieuws het verhaal over hoe en wat en waarom Bep wekenlang op een kale, natte betonnen vloer moest leven. Lees nog eens het verhaal over de hoospartij en het water dat omhoog vloog en een zwembad in haar woning creëerde. En bekijk het filmpje kort daarna, zie beneden.
Update 18:10 uur,  mijn favoriete anoniem reageerde weer eens, zie afbeelding rechts. Erg komisch, de persoon wil dat mensen als Bep gediscrimineerd worden, ook een gehandicapte heeft recht op een blogger die in zijn of haar mandje gluurt. Nee, deze blogger kan het nog steeds niet laten, het mandje van onze Bep zal nog veel vaker aan een inspectie worden onderworpen.....

GRATIS CURSUS DIGD EN/OF DIGIVITALER VOLGEN IN DE BIEB?


In de Forumbibliotheek in Beijum staan weer leuke en leerzame cursussen gepland. Wil jij je digitale vaardigheden verbeteren?  Meld je dan aan voor de deze cursussen!

INGEZONDEN DOOR NANDA HOVINGA

De wereld digitaliseert. Het contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal, maar ook het contact met de huisarts gaat steeds vaker via de computer, tablet of smartphone. Dit laatste is een voorbeeld van digitale zorg. Digitale zorg betekent dat je jouw zorg en gezondheid online kan regelen en controleren. Het gebruik maken van digitale zorg heeft voordelen. Het kost minder tijd en je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens.

Wil jij kennis maken met de digitale zorg?  Meld je dan aan de voor de cursus Digivitaler:

Digivitaler is een gratis cursus. Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten van drie uren. Tijdens de cursus leer je gebruik te maken van de digitale zorg door zelf praktisch aan de slag te gaan met oefeningen. Je leert bijvoorbeeld: hoe je kan beeldbellen met de dokter, hoe je gezondheidsapps gebruikt op de telefoon, hoe je online een herhaalrecept kan aanvragen of hoe je je eigen medisch dossier kan inzien.
De cursus vindt plaatst op donderdag: 16 en 23 februari van 9.30 tot 12.30 uur.

Wil je meer weten over de digitale overheid en leren wat je daar allemaal mee kunt? 

Dat kan in de cursus DIGID wat kan ik er mee?!: 

Dit is een cursus die bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uren. Tijdens de cursus leer je onder begeleiding van een docent, gebruik te maken van de digitale overheid door zelf praktisch aan de slag te gaan met oefeningen. Je leert wat je allemaal kunt doen met de DIGID en welke informatie de overheid over jou weet en wat je daarmee kunt. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de opbouw is van je AOW en leer je gebruik te maken van de Berichtenbox van MijnOverheid.

De cursus vindt plaatst op donderdag: 16, 23 en 30 maart van 10.00 tot 12.00 uur. 

Heb je interesse in (één van) deze gratis cursussen? Neem gerust contact op via onderstaande contactgegevens of kom langs bij de bibliotheek. 

Aanmelden of meer informatie? 

Website: Hulp- en spreekuren (forum.nl)

Email: sociaaldomein@forum.nl

Telefoonnummer: 050 368 36 83 

Adres: Ypemaheerd 42, 9736 MA Groningen

(Zie Nanda hier

maandag 30 januari 2023

SLOTBIJEENKOMST 'KARDINGE GROEIT'...(natuurbegraafplaats?)

 

De zaal van de Rietlanden, in de volksmond ook nog Kanoboerderij genoemd, zat vanavond vol belangstellenden. Na de eerste bijeenkomst, vorige week, was vanavond de tweede en afsluitende avond over 'Kardinge Groeit'. Hét thema was en is: komt er een natuurbegraafplaats vlak boven de noordgrens van Beijum?

Open eerst bovenstaande link. Kees Huizenga was aanwezig bij de eerste bijeenkomst en reageerde drie keer redelijk inhoudelijk. Ook kwam een reactie binnen van iemand die Stichting Natuurmonumenten beticht van onredelijke commerciële bedoelingen. De aanleg van de natuurbegraafplaats zou een "verdienmodel' zijn.

Ook mailde iemand met verontrustende vergezichten over de mogelijke begraafplaats, er spreekt achterdocht en negtieve projectie uit: 

Laten we niet vergeten dat natuurbegraven Nederland BV een commerciële organisatie is. De inkomsten gaan naar de BV. De zogenaamde inspraak is een farce als vooraf op basis van motivatie of meedenkende organisatie een selectie wordt gemaakt.

Op de volle kleigrond groeien de bomen van het Beijummerbos (en niet het Kardingerbos) uitstekend.

En dan het natuurbegraven op zich ; wat nou een zegen voor de natuur: Je gaat de grond ophogen met zand in een kleigebied je reinste verstoring van de bodemlagen. De begroeiing die daar op ontstaat hoort bij zandgronden en hoort niet in een kleigebied. Verder ga je een paar keer per week gaten graven en de rust verstoren. De ontsluiting wordt een ramp en zorgt voor overlast voor de omwonenden De bodem wordt vervuild met medicijnresten en metalen van de protheses. Wat echt een zegen voor de natuur zou zijn is de kadavers (sorry voor het taalgebruik) aan de oppervlakte leggen; goed voor aaseters,vliegen, schimmels en zwammen. Dat is pas natuur differentiatie. Zoiets doe je natuurlijk niet maar een natuurgebied opofferen aan een commerciële organisatie doe je toch ook niet.


De discussie leeft. Behoort landbouwgrond tot een 'natuurgebied dat opgeofferd wordt'? Zal de begraafplaats in geval van aanleg echt worden vervuild met medicijnresten en metalen? Of is dat een staaltje van vijandig neerzetten en negatief framen van het natuurbegraafplan?


Deze blogger was vanavond tot de pauze aanwezig op de bijeenkomst. Hij bespeurde totaal geen negativiteit of lelijk taalgebruik.


De boswachters Reiner Hartog en Bart Zwiers openden de avond, zie foto boven. Projectleider Maartje ter Steeg nam het stokje over, afbeelding links, en als derde spreker kwam Heilien Tonkens aan het woord over de uitwerking van de plannen, de ontwerpen en de voorwaarden voor de aanleg van een natuurbegraafplaats. Constant lag de klemtoon op: het gaat om de natuur en we gaan het samen doen. De hoge betrokkenheid bij Kardinge werd geroemd.


In november gaf de gemeente Hogeland groen licht richting Natuurmonumenten om planen uit te werken. De ontwerpthema's die spelen zijn: 


De natuur staat voorop.

Aandacht voor het uitzicht van omwonenden.

Komt er een verbindingsroute vanaf Zuidwolde naar het Beijumerbos?

Half open landschap wordt gewaardeerd.

Aandacht voor verkeersdrukte op de Oosterseweg te Zuidwolde.


Randvoorwaarden voor Kardinge Groeit in het gebied boven Beijum:


Vergroten van diversiteit en natuurontwikkeling.

Parkeergelegenheid bij de onlangs gekochte boerderij 't Ploatske aan d Oosterseweg.

Halfverharde plaatsen die het hele jaar door toegankelijk zijn.

30 van de 38 ha gekochte grond boven Beijum inrichten met een mogelijkheid tot natuurbegraven.

Delen van het gebied moeten verhoogd worden voor het begraven.


Tijdens de pauze konden de aanwezigen een enquête invullen. Deze blogger had tijdens zijn aanwezigheid stellig de indruk: of je nou voor of tegen de aanleg van een natuurbegraafplaats vlak boven Beijum bent, de uiterste zorgvuldigheid wordt in acht genomen. Iedereen mag meepraten, bezwaren inbrengen, zorgen.


De aanleg van een natuurbegraafplaats is een middel, geen doel op zich. Natuurmonumenten zal het niet in het hoofd halen om rucksichtslos plannen door te drukken waar geen draagvlak voor is. Dat kaatst altijd terug.


De blogger is neutraal, het mag doorgaan en het mag niet doorgaan, maar hij ziet de aanleg van nieuwe natuur boven Beijum wel gebeuren. 

Het Hogeland gaat er natuurlijk over, maar er zal rekening worden gehouden met wensen en zorgen van Beijumers.


Dat zal niet ten koste gaan van reeds bestaande natuur, zoals het Dagblad het een paar dagen geleden benoemde. Tot nu toe ligt er landbouwgrond. 

Voorzichtige persoonlijke conclusie....de wijk Beijum kon wel eens beter worden van natuur langs de zuidrand van de wijk, langs de oostkant en binnen afzienbare tijd ook nog eens langs de noordkant.


Opvallend, de aanwezigen hadden, aldus deze blogger, een gemiddelde leeftijd van + 50 jaar, en iedereen was wit. Amper/geen jongeren...allochtonen.


Afbeelding beneden, de uitgedeelde enquête.BLEIJUMNIEUWS (44)

"Ik doe dit al vijftien jaar."

Belangeloze actieve mensen in de wijk, ze bestaan nog.

Vrijwilligers lijken een uitstervend soort, voor evenementen in de wijk zijn ze soms amper te krijgen of te porren.

Maar kijk aan, we hebben Jacob. Froukemaheerd. Een keer per week gaat hij met prikstok en vuilniszak in een rondje op zoek naar wat niet in zijn leefomgeving thuishoort.

Al vijftien jaar!

Even in het archief duiken, ja, hij werd dertien jaar geleden reeds ene keer geportretteerd op Beijumnieuws

Het zijn de stille krachten in de wijk, zonder groot ego.

Bijna twee jaar geleden, twee dames waren aan het vuilnis prikken in Beijum Oost

Je kunt het geen strijd noemen, het is geen wedstrijd. Maar aan de ene kant heb je een klein groepje vervuilers in de wijk, aan de andere kant heb je mensen als Jacob.

Van de laatste categorie kan een mens bleijum worden.

THEATERPROJECT BEIJUM OP DE PLANKEN GAAT LOS

 Theaterproject Beijum op de Planken!

Ingezonden bericht

Na bijna een jaar van voorbereiding is het dan eindelijk zover! Beijum op de Planken! gaat van start. 

Ben jij, net als wij, een liefhebber van theater? En vindt jij het leuk om aan een wijk-brede theaterproductie mee te werken? Reserveer dan nu 17 februari in je agenda. 

We starten om 17:00 met een gezamenlijke maaltijd zodat we elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten. Iedere Beijumer vanaf 8 jaar kan gratis aan het project meedoen. Ontdek samen met ons je talent! 

We zijn op zoek naar schrijvers, acteurs, technici, ontwerpers en alle andere creatieve wijkbewoners. Dus ook naar jou! De bijeenkomst zal worden gehouden in de Amkemakoepel, Amkemaheerd 481 (naast de Aldi). Er is een beperkte capaciteit dus aanmelden is verplicht. Meld je snel aan want vol=vol. Aanmelden kan op http://educatielab.nl/theater.php of via een whatsapp naar 06-28216193.

Wij zien ernaar uit je te ontmoeten,

Arjan van Rijs (initiatiefnemer)

Sander Roux (film- en theatermaker)

Kitty Boon (cultuurcoach Vrijdag in de Buurt)

Ook in 2014 werden acteurs gezocht....voor Eigen Heerd...zie ook dit bericht

MAANDAGOCHTEND (579)Het hoeft misschien niet eens opgeruimd te worden, het breekt zichzelf wel af.

Dacht deze blogger bij het aanschouwen van de resten die ruim vier maanden geleden overbleven van een zogenaamde vreugdevuur.

Zie foto boven, Groene Hart, ergens ter hoogte van de Onnemaheerd.

Het ligt er nog steeds. Wat een vreugde, aldus de enigszins cynische gedachte die bij ondergetekende omhoog komt. Hout in een natuurgebied, ja het zal zichzelf wel afbreken. Niet best als het kurkdroog was geweest tijdens de laatste jaarwisseling...

Deze blogger heeft al tijden een fascinatie voor de opwaartse en neerhalende krachten in Beijum.

Zie ook foto links. Plein Oost.

Zal het een kick geven om een vuilnisbak kapot te schoppen? Vijftig meter verderop is op hetzelfde plein een in brand gestoken niet vervangen Hoe goed en gek moet de gemeente Groningen zijn om alles maar weer te herstellen? Het ligt er op deze maandagochtend maar weer treurig bij.

Dat bakbeesten van elektrokasten met graffiti worden beschilderd lijkt deze blogger minder ernstig, en daar kan iedereen vanzelfsprekend anders over denken. Zie afbeelding rechts.

Laat dat nou aan kunstenares Willy Koolstra over heren (vast geen dames). Die verfraaid die krengen

Foto beneden, de gemeentewerkers zullen op deze kille maandagochtend ook weer aan de bak gaan. Een verwarmende schaftkeet is dan wel zo prettig. Barmaheerd. Terzijde, heerlijk, een bak koffie en een gehaktbal in de schaftkeet Ruim elf jaar geleden maakte deze blogger een video over schaftende heren in een schaftkeet

Als het ware kukelt de haan op de schaftkeet Beijum wakker. Opstaan, een nieuwe week mensen.
Komen opwaartse en ook neerwaartse krachten samen in de graffiti-wagens? Zie ook dit bericht Het lijkt op een compromis. Graffiti aanbrengen om graffiti tegen te gaan.

De laatste MAANDAGOCHTEND van januari 2023 alweer. Woensdag begint februari.

Een prettige en voor zover mogelijk gezonde week toegewenst.


zondag 29 januari 2023

EERSTE UITZENDING BEIJUM-TV

Het zullen in eerste instantie driewekelijkse uitzendingen worden.

Hoe gaat zich dat verder ontwikkelen?

Beijum-TV heeft afgelopen vrijdag de eerste uitzending online gezet.

Zie beneden, drie items. Een rustige nieuwslezeres geeft balans aan de uitzending.

Zie ook deze aankondiging van eind november vorig jaar

DE LANGE TOCHT TERUG VAN NOORWEGEN NAAR BEIJUM VOOR ANGÈLIQUE

 

Angèlique Heller wilde morgen vanuit Noorwegen vertrekken. Ze heeft nu gekozen voor een overtocht naar Denemarken voor morgenochtend en rijdt vanuit daar naar huis. De kosten krijgt ze vergoed.

Staat sinds gisteren op NOS.nl

Angèlique, onze Beijumse die vastzit in Noorwegen en vandaag terug wil naar huis in de Scheltemaheerd? Daar moest deze blogger meer van weten. En, wat een amateuristisch gedoe in de Eemshaven...

Open de link, een veerboot vertrok gisteren niet vanuit de Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen. En dientengevolge gaat de boot vandaag ook niet terug naar Eemshaven/Groningen. Hoe kom je nou terug Angèlique?

Eerst even terug, Angèlique, Buurtzorgmedewerkster in een wijk in Stad, besloot afgelopen oktober om drie maanden in Noorwegen te gaan werken. Onbetaald verlof krijgen en de horizon verbreden. Even uit de vertrouwde comfortzone, het overbekende evenverlaten. Vorig jaar april er een diploma verpleegkunde bijgehaald en besloten om een paar maanden over de grens te gaan kijken...en te gaan werken.

Het werd een woon-zorgcentrum daar boven in Europa. November, december en januari werken en cultuur snuiven in het koude en donkere Noorwegen.

Wat was het handig om naar Noorwegen te reizen eind oktober. Drie kwartier vanuit Beijum naar de Eemshaven rijden, auto op de boot en de volgende dag in Kristiansand aankomen. Niet ver van het woon-zorgcentrum, wat een gemak. Via de Holland Norway Lines. Open weer bovenstaande links, het is een boven verwachting populaire reisroute.

Vanochtend had ik contact met de onfortuinlijke Beijumse. Doodmoe zijn en dan via de boot naar Denemarken moeten om vandaaruit naar Groningen-Beijum terug te moeten rijden. Na amper geslapen te hebben...

"Ja, ik baal ervan, ik zit nu op de boot van Kristiansand naar Hirtshals in Denemarken, mijn man kan me niet komen ophalen die ligt met corona in bed. Ik zal Denemarken door moeten rijden en ook noord Duitsland om weer terug in Beijum te komen."

Wat een toestand. Beviel het in Noorwegen? "Het was leerzaam in het woon-zorgcentrum maar ook erg pittig. Er is veel ziekte onder het personeel waardoor er veel stres s in het team is en de hele ICT daar is verouderd. Lastig om alles onder de knie te krijgen."

Zin om terug naar Groningen-Beijum te gaan? "Zeker, ik ben erg blij dat ik terug ga en weer in mijn eigen taal kan communiceren. Ik vond het wel leuk en leerzaam maar niet leuk genoeg om me er te gaan vestigen. Wat natuurlijk meespeelde is dat ik er drie maanden in de meest donkere periode van het jaar ben geweest. De Noren zijn erg op zichzelf, gezelligheid liet wel eens te wensen over."

Wat een dapper uitstapje. Angèlique rijdt momenteel terug naar Beijum, ze zal laat in de avond erg moe arriveren. Herenigd met haar man, de bekende topklusser Martin Heller.

En wat een amateurisme in de Eemshaven. De haven lag vol....wederom bovenstaande NOS-link...