donderdag 31 maart 2016

BEVING-GASWINNINGSSERIE SLAAT WEEK OVER (paasvakantie)

Volgende week gaat de serie Aardbevingsschade (door gaswinning) in Beijum weer verder. In verband met de paasvakantie slaat ie een week over.

De aardbevingsproblematiek lééft in Groningen Stad en daar buiten. Bovenstaande afbeelding maakte ondergetekende vanmiddag tussen Groningen en Adorp, ter hoogte van de Waldfriedbrug was onder een viaduct GASGELD BLOEDGELD? gekalkt.
Er staat een vraagteken achter, dus de kunstenaar die de tekst heeft aangebracht is zich niet helemaal zeker. Vorig jaar werd het hoofdkantoor van de NAM te Loppersum met dezelfde tekst verrijkt.
Verrijkt is niet het goede woord, ze zullen er niet blij mee zijn geweest. Maar er leeft angst, woede en achterdocht in de provincie rond de aardbevingsproblematiek. En dat moet er blijkbaar af en toe uit....

DIT IS MIJN NEST

Het is nog niet helemaal een nest, maar daar zal de komende dagen aan gewerkt worden. Hij zit nog een beetje ongemakkelijk op het nog wankele bouwwerk.

Zie foto. Locatie, de Zuidwending, vlakbij de Calvijnschool.
Had ik het over een hij? Zal het geen vrouwtje zijn die hier binnenkort gaat zitten broeden? Of zal het een mannetje zijn dat het nest aan het bouwen is en even pauzeert? Wie zal het zeggen, bij mensen kun je het geslacht meestal gemakkelijk onderscheiden, bij dieren ligt het beduidend moeilijker,

De blogger heeft geen verstand van biologie, hij weet niet het verschil tussen dahlia's, krokussen of narcissen. Tussen eenden, zwanen en vogels gaat nog. Maar vogels....waarschijnlijk is dit een meerkoet.

DE FONTEINTJES OP PLEIN OOST SPUITEN WEER


Het wordt weer leuk en gezellig op Plein Oost te Beijum. Het zomerseizoen is ook hier begonnen.
De fonteintjes spuiten sinds afgelopen donderdag weer. Ze zullen weer voor veel reuring en levendigheid in de 'huiskamer' van Beijum gaan zorgen.....

MAANDAGOCHTEND (271)De bushalte-palen bij Winkelcentrum Beijum zijn afgedekt, vanaf 07.00 uur vanochtend rijden er geen bussen  meer langs. En dat doen ze ruim een maand niet. Tot en met 13 mei om precies te zijn. Foto is afgelopen vrijdagmiddag gemaakt. Wat staat hier te gebeuren? Zie nog eens dit bericht.

De omgeving zal worden aangepast aan de tand des tijds. Dat in positieve zin, moeders met wandelwagens en rolstoelers moeten gemakkelijk de bus in kunnen rollen, de stoepen links en rechts zullen worden verhoogd.

De tand des tijds. Daar zit een tijdslijn in. Van geschiedenis naar heden. En verder de toekomst in. Zie foto links. Moet dit historische stuk Beijum op de schop om een nieuwe speelplek- en ontmoetingsplek te creëren? Richting toekomst? Sociale Long Beijum!?

Ondergetekende twitterde afgelopen zaterdag, en hij keilde daarmee dit bericht aan:
Bij de Boerderijum te #Beijum is al een speelplek en ontmoetingsplek....waarom nou n nieuwe dure speelplek erbij?
De locatiemanager van De Zijlen en Boerderijum, alsmede Stichting De Zijlen retweetten het bericht. En dat deden ze vast niet zomaar. Heeft Sociale Long Beijum goed huiswerk verricht? Waarschijnlijk niet.

Hoezo 'zomaar' in deze omgeving willen ingrijpen? Het gebied schijnt archeologisch beschermd te zijn. En vlakbij in de buurt schijnt een middeleeuws graf te liggen. Beijumer Han Borg: "We gaan hier de doden toch wel met rust laten?"

Maar ook, beste mensen van Sociale Long, Boerderijum en Stichting De Zijlen zijn al jaren bezig om het amper vijfentwintig meter verderop en links liggende (nog steeds linker afbeelding) ontmoetings- én speelplek Boerderijum op de kaart te zetten. Ruim tien jaar geleden gaven duizenden Beijumers hun handtekening voor herbouw van de Boerderij (werd Boerderijum). Voor een centrale ontmoetingsplek en speelplek in het hart van Beijum. Moet het wiel hier soms opnieuw worden uitgevonden? Waarom als jongste beweging in Beijum niet respectvol inhaken op reeds bestaande structuren en instellingen in Beijum? Mag het aub wat nederiger? Hebben jullie al overleg gevoerd met alle instellingen die al jaren in het Trefpunt gehuisvest zijn? Respect...., verbindingen leggen...., dat zijn toch kernwaarden van Sociale Long?

De Beijumblogger vermand zich verder op deze maandagochtend, niet zo negatief doen over Sociale Long Beijum. Ze bedoelen het goed. Alleen nog even naïviteit en dromerigheid afleggen en tot de realiteit komen. Moet lukken toch, dames? Heren?

Morgen precies een jaar geleden werd een extra toegang tot project Boerderijum gerealiseerd. Zie nog eens dit bericht. Op 22 februari dit jaar en zie foto rechts beneden, daarbij werd de extra toegang omgedoopt tot Irma Zijlstra-bruggetje, zie  dit bericht.

Het is voorjaar. Oud en jonger Beijum zien we ook op benedenste afbeelding. Hoek Beijumerweg/Grevingaheerd. De (tand des) tijd gaat maar door en door. Lammetjes worden (ge)schapen.....

Een prettige nieuwe week toegewenst. Iedereen wordt  ouder. De Beijumblogger wordt deze week zestig jaar (mien God!), maar hij voelt zich jonger dan ooit. Zie profiel weergeven, links beneden op Beijumnieuws. Nait soezen. Veel jeugdigheid en gezondheid voor iedereen toegewenst!

OOK BUITENSTAMP BIJ DE WIERSHOECK


Morgen gaan we kriebeldiertjes zoeken! Insecten, vlinders, lieveheersbeestjes en spinnetjes.... Gaan we ze van dichtbij bekijken en de pootjes tellen en kijken welke kleuren we allemaal zien!♡

Bij de @StadsboerderijWiershoeck in Beijum. Deze buitenstamp-cursus is net gestart. Eind april start de nieuwe cursus. (Voor kinderen van 1 tot ongeveer 5 jaar) Ben je geïnteresseerd stuur dan een mailtje naar buitenstamp@outlook.com Leuk, er is nog plek♡

Stond gisteren en eergisteren op de FB-pagina van "Activiteiten voor het jonge kind."

Buitenstamp. 

Blote voetenpad. Activiteiten voor jonge kinderen. Op internet, Facebook kun je tegenwoordig voor alles een pagina inrichten. Zo ook afgelopen zomer, het begon met onder meer met deze aankondiging.

Gistermiddag fietste ondergetekende het terrein van stadsboerderij de Wiershoeck op. Achterin zag hij spelende kinderen en ouders. Er lagen attributen op de klei, voetballen, pionnen, ronde dingen.

Zie foto helemaal beneden.

Foto's maken was prima. Maar beter niet te lang. The show must go on. Kinderen lieten zich niet afleiden en speelden onverstoorbaar door. Ouders stonden er betrokken omheen, kinderen keken, onderzochten en vergaapten zich aan......zie foto's.

Vorige week was er iets te doen met kabouters. Die bestaan namelijk. Vooral in de belevingswereld van kleine kinderen. Op Fb: Heel veel kaboutertjes kwamen op ons pad! We moesten wel goed zoeken hè! ? En oh wat smaakt kabouterthee toch lekker.... hmmmmm! Paste al het eten maar in dit kleine serviesje, dan werd er reuze goed gegeten!♡ hihi! 
Ook nog het verhaal van Winke de kabouter gelezen en dat hij zo goed voor de dieren in het bos zorgt! Groot plezier gehad vandaag met die mini wezentjes!♡

Laat de kleine kinderen van Beijum maar mooi buitenstampen. De ouders genieten mee.

woensdag 30 maart 2016

BEIJUMBORG (18)


Ander licht, andere lucht (4 en slot)
Mijn laatste week in Athene is ingegaan, en dat betekent (ook op Tweede Paasdag) gewoon werken. Pasen wordt hier namelijk pas in mei gevierd…..bij ons zou dat niet eens kunnen, want volgens onze (Westerse) officiële berekening van de Paasdatum (Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente) kan de viering van de eerste Paasdag dus niet later dan -pak ‘m beet- 25 april zijn. 

En de vroegst mogelijke datum voor de eerste Paasdag is in het Westen dan ook 22 maart. Dit jaar viel Pasen in Nederland dus aan de vroege kant. In Griekenland rekent men echter nog volgens de oude Juliaanse kalender, waar het om het bepalen van de Paasdatum gaat, en die wijkt inmiddels flink af van de door ons sinds 1700 of daaromtrent ingevoerde zgn. Gregoriaanse kalender. Volgt u het nog?

Museum en burcht
Griekenland…..een land met veel gezichten. Natuurlijk valt het als eerste op dat je er zulke fantastisch mooie dingen kunt zien. De eeuwenoude tempels, theaters, opgravingen en heel bijzondere musea: het kan bijna letterlijk niet op hier. Op zo’n 200 meter loopafstand van mijn werk opende een paar jaar geleden het nieuwe Akropolismuseum: één van de mooiste musea die ik ken. Je loopt er op sommige plekken letterlijk door de Oudheid heen, en vanaf de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht op de Akropolis zelf: de burcht middenin die enorme huizenzee van Athene, waarop de allermooiste tempelruïne van de wereld staat: die van het Parthenon (ofwel: het Maagdenhuis….). Bij maanlicht is dat alles werkelijk een sprookje.
Ook andere steden in Griekenland hebben wel oudheden, zoals het fraaie Theater van Epidauros, zo’n 150 kilometer vanaf hier. Of de tempels en huizen van Delphi, van Olympia, van – nou ja: te veel om op te noemen. Men kijkt hier niet op van een tempeltje meer of minder.


Tegelijkertijd is Griekenland ook één van de armste landen van Europa, met een torenhoge werkloosheid (vooral onder jongeren), met een soms behoorlijk corrupte overheid, een belastingsysteem waar geen mens zich iets van aan lijkt te trekken, en dan het meest recente probleem: dat van de enorme massa aan vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak. Toen ik vorige week even in de haven van Piraeus was (een voorstad van Athene) kreeg ik het gevoel of ik in de armste delen van Azië terecht gekomen was. Overal bedelende mensen, mensen die op straat of in parkjes sliepen, schrijnende armoede alom. Een Derdewereldland, zogezegd. In de toeristische centra zo rond de Akropolis merk je daar niet zoveel van, maar o wee als je daar even buiten komt…..


De stad zelf is, sinds ik er in 1974 voor het eerst kwam, enorm veranderd. Toen was het nog een wat stoffige Balkanstad, met ook nog veel straatverkopers, met jonge meisjes die niet zonder een oudere broer, vader of oom in de buurt met hun vriendje gearmd over straat mochten lopen, overal mannen op caféterrassen met een soort van kralenketting in de vingers, waarvan het gerinkel me nog steeds als muziek in de oren klinkt, triktrak-spelende jongelui onder de schaarse boompjes in de stadsparken…..echt wat je noemt: de Oriënt. Nu is Athene vooral groot, soms vies en lelijk, met gebouwen die ooit mooi waren, maar nu vervallen zijn tot stadsruīnes, met straten waarvan de stoepen veel gaten vertonen, maar ook: een stad vol terrassen, waar het aangenaam toeven is in de schaarse vrije tijd. 
Parthenon

En zo zat ik vorige week donderdag nog weer even met onze Groningse (Beijumse) Griek op zo’n terras: Lefteris wilde nog iets even aanvullen op het stukje dat ik over hem geschreven heb. Als er iemand is die wel eens een huis in Griekenland wil huren (in Athene, aan de kust bij Athene, op één van de eilanden), dan kan hij daarin bemiddelen. En zelfs bij een eventuele aankoop van onroerend goed (spotgoedkoop, op dit moment) weet hij veel adresjes te vinden. 

Dus als de lezers van deze blog dat overwegen, neem dan contact met hem op:lefterisdafnos@gmail.com - hij spreekt Grieks en Nederlands, dus dat komt helemaal goed. Ik groet jullie allen vanuit Athene, en hoop de komende week wat zon voor jullie mee te brengen. Yiassas!!

Han Borg

15 KUNSTENAARS GAAN EXPOSEREN IN HET TREFPUNT


Volgende week zaterdag, 9 april, bundelen vijftien kunstenaars uit Beijum hun krachten en gaan ze gezamenlijk een expositie organiseren in het Trefpunt aan de Beijumerweg nummer 17.

Zie flyer. De wijk zal langzamerhand weer groen gaan kleuren. Hoe toepasselijk, het thema van de exposerende kunstenaars zal zijn....de natuur,

ZATERDAG 2 APRIL ROMMELMARKT BIJ DE BEIJUMKORF


Basisschool De Beijumkorf organiseert jaarlijkse rommelmarkt/Fancy fair

O.B.S De Beijumkorf houdt op locatie de Honingraat op zaterdag 2 april haar jaarlijkse rommelmarkt/Fancy fair. De rommelmarkt start om 10.00 en zal duren tot 14.00 uur. De Honingraat is deze zaterdag omgetoverd tot een ware vlooienmarkt met een ruim aanbod van tweedehands spullen. Daarnaast worden er voor de kinderen vele activiteiten georganiseerd.

Door de gehele school zijn spelletjes uitgezet waar leuke prijzen mee te winnen zijn. Ook kunnen kinderen tegen een kleine vergoeding verkleed op de foto gaan, een dartspel spelen, zich laten schminken of grabbelen in de grabbelton.

Rad van Fortuin
Via het Rad van Fortuin zijn er mooie prijzen te winnen en om 13.30 uur is de trekking van de Grote Loterij met dit jaar als hoofdprijs een waardebon van € 200,- van Intertoys Beijum/Lewenborg (ook te besteden op beide locaties). Op de dag zelf kunnen er nog loten voor deze Grote Loterij worden gekocht.

Buiten op het schoolplein is er koffie, thee, frisdrank en limonade verkrijgbaar en voor de lekkere trek zijn er onder andere suikerspinnen, ijsjes, broodjes hamburger en frikandellen te koop.

Opbrengst
De opbrengst van de rommelmarkt/Fancy fair komt geheel ten goede aan De Beijumkorf. Voorgaande jaren is het geld onder andere besteed aan een nieuwe schommel op het kleuterspeelplein en een nieuw digibord voor één van de klassen.

(Ingezonden vanuit de ouderraad van de Beijumkorf)

BEIJUM HEEFT WEER EEN WIJKKRANT: DE BEIJUMER

DE EERSTE PAGINA VAN DE NIEUWE WIJKKRANT

Deze dagen moet je uitkijken met (pers)berichten. Alle journalisten en redacties zijn extra alert, ze wensen niet in een 1 april-grap te stinken. Daarom even nadrukkelijk: bovenstaande mededeling en afbeelding zijn echt, het is geen 1 april grap. Beijum heeft een nieuwe wijkkrant.

De afgelopen weken staken een paar enthousiaste Beijumers de koppen bij elkaar. Aan alle kanten hoorden ze: "Wat jammer dat Beijum geen wijkkrant meer heeft."
Een paar vergaderingen volgden. Ervaring uit de wijk werd gebundeld. We hebben een uitgeverij, Leander genaamd, uitgever van onder meer het Beijumboek, de Regiokrant en de wijkgidsen. Twee webmasters die ervaring hebben met het maken van berichten en van kranten, te weten Hans Koopman van Lijn6 en ondergetekende van Beijumnieuws, en een enthousiast bestuurslid, en Beijumer, van Het Trefpunt.
Tijdens een vergadering: gaat ie er zo uitzien?
Genoemde betrokkenen vonden elkaar verrassend snel. Over twee dingen waren ze het direct eens, de nieuwe wijkkrant gaat De Beijumer heten, en bovenal, de redactie ervan zal onafhankelijk zijn.

Over dat laatste, aan een onafhankelijke redactie, heeft het in Beijum tijdens de laatste zeven jaar van de Beijumkrant ontbroken. Dit door een op macht beluste houding van degenen die het in de bewonersclub van Beijum voor het zeggen hadden. Weg Beijumkrant in november 2014Over deze tragiek, hoe de club 'Beijum' en Beijumers van zich vervreemd heeft en vrije redacties heeft weggejaagd, en zelf kopje onder aan het gaan is, is verder genoeg gezegd en geschreven.

De nieuwe wijkkrant zal vanaf eind april in eerste instantie met vier pagina's in de Regiokrant van Uitgever Jaap van Leeuwen (Leander) verschijnen. Naar verwachting zal dit pagina-aantal in de loop van het jaar worden uitgebreid. Als Beijumers vandaag, woensdag 30 maart 2016, de Regiokrant in de bus vinden, kunnen ze kennismaken met bovenstaande door Hans Koopman opgemaakte pagina.

Foto links, Jaap van Leeuwen showt tijdens een vergadering een toen nog mogelijke versie van De Beijumer. Om de onafhankelijkheid van de nieuwe wijkredactie te waarborgen, gaat de uitgever er zelf geen deel van uitmaken.

De Beijumer zal een wijkkrant van en voor heel Beijum worden. Tips, kopij, reacties, brieven etc. graag mailen naar redactie@beijumer.nl

RADIO NOORD ZAL VANOCHTEND TUSSEN ONGEVEER HALF ELF EN HALF TWAALF AANDACHT BESTEDEN AAN DE GEBOORTE VAN DE NIEUWE WIJKKRANT VAN BEIJUM!

dinsdag 29 maart 2016

WAS DIT EEN AANRIJDING?


Een rode auto en een bezorgbrommer. Met daar wat mensen omheen. Hoek Emingaheerd met de Framaheerd.

Dat tafereeltje zag ondergetekende vanavond tegen kwart voor zes toen hij met de auto de wijk uitreed. Een half uur later reed hij de wijk weer in en zag nog steeds de auto, de brommer en de mensen staan. Bovenstaande foto werd toen gemaakt.
Wat is hier gebeurd? Tips, info naar Beijumnieuws@ziggo.nl

HANNEKE KAPPEN HEEFT GOEDE HERINNERINGEN AAN BEIJUM


"Ik kom nog steeds regelmatig met plezier in Beijum."

Naar aanleiding van het in februari gepubliceerde bericht in de Oude Doos van Beijum (slaat ivm de paasvakantie deze week over) waarin werd vermeld dat oud Beijumse Hanneke Kappen in 1984 tot Beijumer van het Jaar werd gekozen, zie nog eens dit bericht, zocht de blogger contact met de bekende zangeres (die vroeger frequent op VARA-tv en radio was te zien/horen).


Zou ze mee willen doen aan een blogbericht over haar en haar vroegere verblijf in Beijum? Antwoord: "Dat lijkt me leuk."

Afgelopen week spraken we af, voor het huis waar ze beginjaren tachtig van de vorige eeuw vier jaar woonde. Zie foto's, Holmsterheerd 54. Foto links achter het huis ("Toen ik hier woonde stonden er twee populieren, nu maar een meer"). Foto's boven en rechts voor het huis.
Vragen zoal: Hoe lang heb je in Beijum gewoond? Van wanneer tot wanneer? Hoe kijk je terug op die periode? Wat vond je van de titel 'Beijumer van het Jaar?' Waarom ben je eigenlijk weggegaan?

Hanneke antwoordde:

Wij woonden in Beijum van 1980 tot en met 1984. Wij waren de eerste bewoners van het huis aan de Holmsterheerd. Beijum was helemaal splinternieuw.


Het was een mooie tijd. We woonden daar voor het eerste samen, en dat doen we nog steeds. 

We stookten vuurtjes in de tuin, maakten schilderijen en muziek, draaiden hele fijne muziek. En, we hebben daar hele leuke mensen leren kennen. Tegenover ons woonde bijvoorbeeld een echtpaar, zij was Française, hij Spanjaard, beiden konden ongelooflijk lekker koken. Ze zijn tot op de dag van vandaag vrienden gebleven, al wonen ze nu op het Begijnhof in Leuven. We maken nog steeds de recepten die we toen van hen geleerd hebben. Naast ons kwam een jonge, doldriest ambitieuze architect wonen die vers uit Berlijn terug naar het Noorden kwam. We kennen hem nog steeds. Een van de mensen die we toen hebben leren kennen woont er nog steeds, maar die woont dan ook op zo’n donders mooi plekje aan de rand van het natuurgebied, daar zou niemand weg willen.

Heel grappige herinnering: een vriend van ons was met de motor naar ons toegekomen, hij kon ons huis amper vinden, had daar erg lang over gedaan. Beijum was een doolhof, niemand snapte nog hoe de wijk was ingedeeld. Toen hij ‘s avonds laat weer wegreed, stonden wij nog even lekker buiten, het was een mooie zomeravond. We hoorden de motor in de verte verdwijnen... en weer terugkomen... en weer in een andere richting verdwijnen... en weer terugkomen.... Hij kon de wijk dus ook niet meer uitkomen. We hebben ons daar tranen om gelachen.

Ook grappig: er waren buren die hadden bedacht dat er een natuurlijke omheining om de tuin moest komen. Waar kwamen ze op uit: op populieren.... die groeien lekker snel hadden ze gehoord.
Inmiddels staan daar in de tuin dus een paar reusachtige bomen.

We gingen er weer weg omdat we dichter bij de stad wilden wonen. Ik was in die tijd veel op TV (VARA) en radio, ik denk dat ik daarom tot Beijumer van het jaar ben uitgeroepen. Ik was stomverbaasd, ik was me er tot op dat moment niet van bewust hoeveel impact dat baantje blijkbaar had.


Ik kom nog steeds regelmatig met plezier in Beijum. Op bezoek bij vrienden, of als stagebegeleider. In het winkelcentrum bevinden zich een paar geweldige winkeliers met een warm hart voor jonge mensen die hun weg richting de arbeidsmarkt zoeken. Ik kom er altijd met een glimlach vandaan.  


De Beijumblogger kent Hanneke Kappen vooral als zangeres van White Honey. 

Zie een jongere uitvoering van Hanneke ( en ze ziet er nog steeds jong uit, zie foto's!) al zingend via https://www.youtube.com/watch?v=JWkyAreZDZM

Hanneke Kappen is tegenwoordig Capital Coach, docent, zangeres en trainer, staat op http://www.hannekekappen.nl/

Hanneke presenteerde talloze radio-, en TV programma’s voor VARA, KRO, NPS, Teleac en RTV Noord. Was jarenlang columnist voor DvhN, schrijft momenteel in de Golden Raand, the glossy van Groninger Landschap en was onlangs gastcolumnist in Mazzle.
Hanneke is ambassadeur voor Stichting Groninger Landschap. 
Ze heeft zich daarnaast als vaste gespreksleider verbonden aan Autisme Café Assen.


Op genoemde site een prachtig lied over, en welke oud Groninger kent hem niet, Jan de Roos. Zie video hieronder.

RALF MAAKT OOK LEKKERE SOEP (SamenLoop voor Hoop!)


Straks weer een heerlijk soepje van Ralf Minkenberg! Courgette roomsoep met gremolata! 
We zien jullie straks in de Kleihorn! Vanaf 12:00 uur staat de soep klaar!
Fultsemaheerd 87!

Bovenstaande bericht werd tegen half elf vanochtend door Ricardo Mulder  op Facebook gezet, die zette de blogger een kleine drie weken een kom soep voor in de Kleihorn. Zie nog eens dit bericht. Een der reacties die na het publiceren van het bericht binnen kwam was: Maar Ralf kan ook goed soep maken hoor.

Dat bleek vanochtend en rond het middaguur in genoemde buurtcentrum in de Fultsemaheerd. Zie afbeelding boven. Ralf en Ricardo, zie bovenstaande link, werken beiden bij de Buurthuizen in Beijum. Heerlijke soep.

Van Facebook....te koop!
Maar wat zijn dat voor dingen die hoog aan de muur hangen? Zie foto's rechts. Ricardo is behalve buurthuiswerker en soepmaker ook nog eens pr-man voor SamenLoop voor Hoop-Beijum. De kick off van dit in juni plaatsvindend spektakel is al geweest, zie nog eens hier. De voorbereidingen zijn al in volle gang, zoals geld inzamelen en loopgroepen formeren. 

Geld inzamelen kan ook door leuke dingen aan de man te brengen....

Vanaf heden hebben wij ook leuke spullen van Lentis in de Kleihorn Fultsemaheerd 87 Buurtcentra in Beijum hangen.
Kom eens kijken! Een deel van de verkoop is bestemd voor het KWF SamenLoop voor Hoop Groningen 2016
Vogelhuisjes € 17,50 (KWF € 5,-)
Kapstokken € 12,50 (KWF € 5,-)
Notitieblokhouder € 7,50 (KWF € 2,50)

ALVAST EEN NEST CLAIMEN


In mei leggen alle vogels een ei. Dat duurt nog even. Maar het is als vogel wel handig om alvast een nest te hebben waarin op de eitjes kan worden gebroed.

Afbeelding is in de Atensheerd gemaakt. Twee vogels inspecteren elk een nest. Wellicht hebben ze het al gereserveerd. Voor zover bekend hingen de nesten al hoog in de bomen en zijn ze niet onlangs gebouwd.
Hoe zal zoiets toch in Vogelland gaan? Is een dergelijk nest bezit van de familie of van vrienden? Is het gewoon een kwestie van wie het eerst maalt? Recht van de sterkste? Of, ik heb hem vorig jaar gebouwd dus het nest is van mij? Eigendomsrecht?

Het is bekend dat voor de Vrijmarkt in Amsterdam dagen tevoren kleedjes op bepaalde plekken worden gelegd om aan te geven dat de ruimte gereserveerd dan wel geclaimd is. Afblijven, dit is van mij. Badgasten in Kardinge kunnen er ook wat van, leg een handdoek op een ligstoel en vertel daarmee: dit is mijn stoel.
Mensen zijn soms rare vogels. En verwende nesten.

Komend weekend wordt het twintig graden. De boom op de foto zal binnenkort dichtgroeien met bladeren. De blogger zal kijken of hij over een aantal weken een vervolg op dit bericht kan maken.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Zoals eerder vermeld draait Beijumnieuws deze week in verband met de paasvakantie een tandje lager.
De column van Han Borg is binnen (woensdag 18:00 uur).
De series Oude Doos en Aardbevingsschade (door gaswinning) in Beijum slaan wellicht ook een week over.
Een nieuwe bijdrage van Atsje-Beijumskap-Straatsma is nog opportuun. Komt in principe wel.

maandag 28 maart 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (1)


Hondenbeleid in Groningen.

Dit beleid ruikt naar discriminatie…

Daar loop je dan met je goede gedrag je hondje uit te laten, ze poept, je ruimt het op en geen prullenbak te bekennen in de buurt. Dit is toch te zot voor woorden. Wel paaltjes waar een prullenbak aan hoort te zitten, waarbij je dan de poepzakjes op gestapeld ziet liggen. Dit allemaal in de wijk Lewenborg, waar ik woon en daar dus getuige van ben. Ik erger mij daar groen en geel aan. Ik hoop en ik denk vele mensen met mij dat de gemeente Groningen hier wat aan gaat doen.

Sinds 1 mei 2011 is nieuw hondenbeleid van kracht in onze gemeente. Op basis van alle reacties op het hondenbeleid, de uitkomsten van enquêtes en praktijkervaringen worden vanaf 1 juli 2012 de regels van het hondenbeleid op sommige punten aangepast. Hondenpoep moet vanaf dat moment overal worden opgeruimd, ook in de goot en ook in de uitrengebieden. Het hondenbeleid moet eraan bijdragen dat iedereen op een prettige manier gebruik kan maken van de openbare ruimte en het groen. Honden horen er nu eenmaal bij in onze stad. Ze zijn immers belangrijk voor het welbevinden van de baas en voor de levendigheid en niet te vergeten voor de sociale contacten in de buurt.

Geen vuilnisbak voor hondenkak...
Er moet in de stad natuurlijk ook ruimte zijn om te spelen, te sporten en te wandelen zonder te hoeven letten op hondenpoep en loslopende honden. Met de uitwerking van het hondenbeleid wil de gemeente alle Stadjers zoveel mogelijk tegemoet komen. In de hele stad zijn daarom de hondenuitlaat- en uitrengebieden opnieuw aangewezen.

Groene wijk Lewenborg in Groningen.

Over deze wijk wil ik het graag hebben met jullie. Lewenborg is één van de groenste wijken van de stad Groningen. Er zijn lange en verschillende wandelroutes om je hond uit te laten, dat is het probleem niet. Wat wel het probleem is, is dat er bedroevend weinig prullenbakken staan om je opgeruimde hondenpoep in te deponeren. Moet je je voorstellen dat je een wandeling maakt van twee uur, en daar dan loopt met in je hand een zakje met hondenpoep die je nergens kwijt kan. Ja, in de bosjes gooien, of in de sloot, zoals al vele mensen doen. Ook word het gedeponeerd bij die paaltjes, waarop staat losloopgebied. Dus met andere woorden: WIJ MISSEN HIER PRULLENBAKKEN!!

Wat te denken van die plakkaten die de paarden neerleggen, vaak op de wandelpaden, ook dat nog. Kattenpoep is ook zoiets, ben je lekker aan het tuinieren, graai je met je handen weer door de stront. Bah.

Wij zijn één van de duurste steden van Nederland als het gaat om hondenbelasting. De hondenbelasting in Groningen voor 1 hond bedraagt € 116,40. Hoe krom is het dan dat je de hondenpoep op moet ruimen? Nou vind ik dat persoonlijk nog niet zo’n heel groot probleem, maar wel dat er dan geen prullenbak in de buurt is om het in te deponeren! Wat jij? Voor de paarden en katten wordt er toch ook geen belasting betaald?

Hier kan je de petitie tekenen tegen hondenbelasting: https://stophondenbelasting.petities.nl/

Vind jij hondenbelasting ook zo'n onzin?

Vlindertje73