dinsdag 31 augustus 2010

AANSTAANDE DONDERDAG BIJ DE LOTUSHEERD:

Donderdag 2 September 2010

Trevor & Corrie Burgoyne

Trevor is een bekend Engels medium en healer.
Corrie is een Nederlands medium en healer.
Samen zijn ze een fantastische combinatie werken sinds jaren in Nederland, Belgie en Duitsland.

Via de helderziende waarnemingen worden boodschappen van dierbare overledenen en richtlijnen voor de toekomst gegeven.

We zijn er trots op dat ze voor ons weer tijd vrij hebben gemaakt.
Corrie zal voor ons Trevor's spirituele en persoonlijke boodschappen vertalen.
Waar: Buurtcentrum 't Heerdenhoes

Isebrandtsheerd 97 Groningen


Aanvang: 20:00uur (19:30 uur zaal open)
Entree: € 7.00

UIT DE OUDE DOOS (29)

Als ik niet vergis is in 2001 de Vensterwijk Beijum opgericht. De Vensterwijk Beijum is een samenwerkingsverband tussen basisscholen en alle organisaties die iets met kinderen te maken hebben. http://www.vensterwijkbeijum.nl/ omschrijft het als volgt: Een Vensterschool is een samenwerkingsverband van allerlei instellingen in de wijk. De instellingen werken met kinderen en/of met hun ouders om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. In de Vensterwijk Beijum is er sprake van een bundeling van 6 basisscholen, 1 school voor speciaal onderwijs en 1 voor voortgezet onderwijs, 5 peuterspeelzalen en verschillende andere partners in de wijk zoals kinderopvang, bibliotheek, muziekschool, maatschappelijk werk, buurtcentra etc. Voorheen werkten deze instelling niet minder hard maar vaak los van elkaar. De Vensterwijk brengt hun inspanningen bijeen.

Op de foto ziet u de eerste plangroepvergadering. Derde van links zit Ruud van Erp, locatiemanager en nestor van de Vensterwijk Beijum. Het samenwerkingsverband is gedurende het tienjarig bestaan een begrip geworden in de wijk. Binnenkort ziet u hier de nieuwste activiteitenladder van de Vensterwijk Beijum.

MOOI BEIJUM (5)

GETVERDERRIE, WAT RUIKEN DIE KIPPENPOTEN LEKKER

De R zit vanaf morgen weer in de maand, tot en met de maand april volgend jaar is het weer raak. Mei, juni, juli en augustus klinkt zo lekker zomers, maar september roept al weer hele andere associaties en beelden op. Het is al goed te merken dat de avonden vroeger donkerder worden, over een paar weken gaan de bladeren weer vallen en het gaat buiten ook weer onherroepelijk kouder worden. Als je in de koude en donkere herfst- en wintermaanden Winkelcentrum Beijum binnenloopt komt je de walm van gebraden kippenpoten tegemoet. Smaken verschillen zoals altijd en in Beijum komt dat op deze plek het meest tot uitdrukking. Ik weet van Beijumers dat ze hier het water in de mond loopt. Maar er zijn er ook bij die deze hele gebraden kippenhandel verafschuwen en die bijkans over de nek gaan bij de geur alleen al.

maandag 30 augustus 2010

DE BEIJUMFIETSER (30) FIETST TUSSEN BEIJUM EN NOORDDIJK

Om af te kicken van de vakantie in Frankrijk fietste ik de afgelopen week veelvuldig het recreatiepark Kardinge in. Helaas waren er geen sfeervolle bergen, geen pittoreske dorpjes en geen glooiende landschappen te zien. Maar het park rondom Beijum heeft ook zo zijn charme. Wat een rust. En is het platte Groninger landschap vervelend? Ach, je kunt hier lekker ver kijken, dat lukt op veel plaatsen in Frankrijk niet zo goed. Er staat een kunstwerk in het gebied tussen Noorddijk en Beijum. En als je er rondfietst en niet beter weet, wie zou zeggen dat je je vlakbij een stedelijk gebied bevind? Nou ja, stedelijk gebied, dat je vlakbij het grootste dorp binnen de stad Groningen fietst? Fiets even mee door het oostelijk gedeelte van recreatiepark Kardinge en luister naar een nummer van Simlpy Red: Holding back the years. Aan het eind van de video fiets je bijna ongemerkt het groene dorp Beijum binnen. Maar wees eerlijk, als je niet anders zou weten zou je je de minuten ervoor toch zomaar op een waddeneiland kunnen wanen? Het gebeurt allemaal. Bij de leukste, groenste en gekste wijk van de stad.

VERSLAG VAN DE EXCURSIE DOOR KARDINGE
Tineke van Hessen stuurde foto's op van de excursie in het Kardingepark, vandaag precies een week geleden. Ze schreef er onderstaande tekst bij:
NDE-excursie:
Wilde planten in Kardinge,
Zondag 22-8-2010, 13.30 u. – 16.00 uuur, Tineke van Hessen/Arnold Voerman

Zestien mensen stapten op de fiets, afgelopen zondagmiddag, om op zoek te gaan naar de bloeiende wilde planten in Kardinge. Er valt steeds meer te beleven in het jonge dynamische natuurgebied, ook aan simpele dingen als bloemvormen, zaden, insecten.
We beginnen bij een sloot met krabbescheren(waterplanten), waarop de vrouwtjes van de groene glazenmaker (libelle) druk doende zijn hun eitjes af te zetten.
Daarna verder over de dijk, waar tientallen witte voetballen in de bermen liggen: reuzenbovisten, (buikzwammen) die om de paar jaar massaal hun dikke ronde koppen boven het maaiveld steken.

In de oever van een slootje bloeit de zwanebloem. De van dieproze naar bijna wit verkleurende bloemen proberen de nodige graafwespen te verleiden om hun stuifmeel op de juiste plaats te deponeren.
Verderop, langs de bosrand staan nog wat restanten van de zojuist afgemaaide heelblaadjes, Pulicaria Dysenterica. Een plant die vroeger een heilzaam effect op darmstoornissen werd toegedacht. Er komen heel wat insecten op af, maar de heelblaadjes hebben die niet nodig om bestoven te worden: ze beperken hun voortplantingssysteem tot de vorming van worteluitlopers. Heel langzaam breiden ze zich uit, vanuit de kustgebieden het vasteland op.

Hoofddoel van de excursie is het gebied rond de molen, waar je de grootste biodiversiteit vindt. Niet alleen het aantal plantensoorten is hier groot, ook qua vogels en insekten valt hier veel te genieten.
Als we langs de sloot lopen, om de bloemvorm van lipbloemigen als wolfspoot, watermunt en glidkruid onder de loep te nemen, komt de molenaarsvrouw naar het hek.
Ze vertelt over de vogels in de omgeving: helaas geen ijsvogeltjes meer dit jaar. Ze hebben de lange koude winter niet overleefd. De blauwborst bleek daar beter tegen bestand te zijn. Dit jaar heeft hij weer gebroed, zo dicht bij de molen dat hij van daaruit dagelijks te zien was.
We staan te kijken naar een Grote Keizerlibel die over de sloot scheert, als er ineens wolken vogels opvliegen boven de oostelijke akkers en weilanden. Spreeuwen en kieviten, opgeschrikt door een roofvogel denkt Arnold Voerman (beheerder van het Bezoekerscentrum). En ja, even later zien we de havik overvliegen die de consternatie heeft veroorzaakt. Hij steekt scherp af tegen de donkere westelijke hemel, waar zware buien dreigen.

Intussen zit een deel van de excursiegangers te vissen bij een van de slootjes. Het krioelt er van de beestjes. Twee jongens, toevallige passanten, hebben zich bij hen aangesloten. We bekijken de vangst, en dan maar gauw inpakken. Het is kwart voor vier, tijd voor de terugtocht.
Langs de dijk staan schermbloemen als wilde peen, pastinaak en kleine bereklauw in overvloed. En ook de ratelaar bloeit hier en daar nog. We vinden een paar uitgebloeide exemplaren die kunnen laten horen waar de plant zijn naam aan te danken heeft.
En dan moeten we opschieten om nog voor de bui losbarst terug te zijn in het bezoekerscentrum
.

MAANDAGOCHTEND (38)

Vroeg uit de veren, douchen, eten, tanden poetsen, de krant vluchtig lezen en dan in de auto. Naar het werk. Daar rij je dan. Door de stromende regen om zeven uur in de ochtend. Wat lijkt het me op zo'n maandagochtend lekker om nog even weer door Frankrijk te rijden, berg op en af, dorpje in en uit.

Maar dat is voorbij. Aan het werk. Het klinkt natuurlijk gezonder dan aan de drugs of aan de drank. Of aan het infuus. Terwijl voor veel mensen werken wel terdege een verdovend middel kan wezen.

Werken kan als een dwangbuis aanvoelen, maar ja, arbeid adelt ook zegt men. Het Grunnings heeft zo zijn spreekwoorden of spreuken. Een ervan luidt: waark'n is veur de domm'n. Naar het werk gaan is niet altijd leuk, het bed is vooral op maandagochtend zo heerlijk behaaglijk. Maar geen werk hebben is ook weer niks aan. Wat moet je er verder over filosoferen? Niks. De nieuwe week is weer begonnen. En voor je het weet is het weer weekend.

zondag 29 augustus 2010

EEN ECHTE REGENACHTIGE ZONDAG

Het is weer eens tijdje voor een weerpraatje. Het zijn niet de meest diepgaande gesprekken als mensen over het weer beginnen te praten. Maar ja, moet alles diepgaand, verheven en uitermate interessant zijn? Leve de oppervlakkigheid bij tijd en wijle. Door de wijk fietsen lukte vandaag niet erg. Soms kon het een stukje maar voordat je er erg in had moest er weer gescholen woorden. Zoals hier, zie foto, onder het viaduct bij de Zuidwending. Lekker een half uur over het water turen en mijmeren over het gekke en groene Beijum.
Beijumers die balen van de ogenschijnlijk vroeg ingetreden herfst: het patroon wat je nu ziet hebben we de afgelopen jaren vaker gehad. Veel regen eind augustus en begin september. Maar, onderschat de nazomer niet, 26, 27 graden halverwege de maand september is geen uitzondering. En ach, de herfst heeft ook zo zijn of haar charme.
Het is een manier om het ijs te breken (het starten van een gesprek). Mensen praten over het weer via de telefoon en met personen. Vrienden en familie praten over het weer voordat ze bespreken wat er nieuw is. Co-werknemers praten over het weer vóór het starten van een dag hard werken. Zelfs vreemden praten over de weersomstandigheden. Leer de juiste woordenschat en uitdrukkingen, en u zult het gemakkelijk vinden om een gesprek te starten op elk moment en overal met iedereen die u ontmoet!
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://www.englishclub.com/speaking/weather.htm
Regen kan ook een inspiratiebron zijn voor het schrijven van een mooie song. Raindrops keep falling on my head: http://www.youtube.com/watch?v=HYEvz0oniCM
Of de onvergetelijke Gene Kelly met Singing in the rain:
http://www.youtube.com/watch?v=D1ZYhVpdXbQ

VUURWERK KIJKEN VANAF DE KARDINGERBULT

Een vijftigtal mensen verzamelden zich gisteravond op de Kardingerberg (ook wel bult of heuvel genoemd) om naar het 8 kilometer verder op ontstoken vuurwerk te kijken. Bommend Berend, het Ontzet van Groningen. Het was een majestueus uitzicht, door het heldere weer kon over de hele stad worden heengekeken en het dansend vuurwerk om onze olle Grieze heen creëerde een sprookjesachtige sfeer. Klik de foto groter.

Bommend Berend is weer voorbij, het seizoen komt er aan en woensdag begint de maand september. De vakantie is ook al lang en breed achter de rug. Naar school gaan en werken bepaald weer voor een groot gedeelte het dagelijkse en wekelijkse ritme van de meeste mensen. Het gewone leven, is er wat op tegen? De Duitsers hebben het over alltag, de Engelsen over daily life. Het dagelijks leven, structuur en regelmaat. Stampot met worst, de kachel aan en 's avonds met een borrel op de bank voor de tv.
http://de.wikipedia.org/wiki/Alltag

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (48)

(Deze aflevering is nog van het begin van de zomer, jf)
Juffertje-in-het-groen

Zowel op de tuinen van De Wiershoeck als op de Schooltuinen staan veel planten in bloei of in knop. Er is weer volop kleur om van te genieten. Maar genieten kun je ook van de geluiden. Verschillende vogels laten zich regelmatig horen en bijen en hommels zoemen voortdurend voorbij. Dat is niet zo verwonderlijk met een bijenstal op De Wiershoeck en enkele hommelkasten op de Schooltuinen. Andere insecten zie ik relatief weinig. De “vlinderdip” op dit moment is niet bijzonder. Het is wachten op de volgende generatie. Maar er valt genoeg te zien, zoals bijvoorbeeld deze plant met de opvallende naam “Juffertje-in-het-groen”.

De bloem van het “Juffertje” trekt niet onze aandacht door een bonte kleurenpracht. En toch is het best wel een bijzondere plant. Het is eenjarig en behoort tot de ranonkelfamilie. Van nature komt de plant niet in ons land voor. In het Middellandse Zeegebied en op de Canarische Eilanden groeit ze op akkerland en braakliggende terreinen.

De wilde plant bloeit van juni tot augustus met kleine, helderblauwe bloemen, die omgeven zijn met een krans van veerdelige schutbladeren. De kelkbladen zijn blauw gekleurd, terwijl de kroonbladen gereduceerd zijn en aan de voet van de meeldraden zitten. De bloem heeft honingklieren, waarmee hommels en bijen gelokt worden voor de bestuiving.

De vrucht van het “Juffertje-in-het-groen” is een 3 cm lange doosvrucht. De rijpe doosvrucht heeft bovenaan vijf, ongeveer 7 mm lange spleten, waardoor de zaden kunnen ontsnappen. De zwarte zaden zijn gerimpeld en worden door de wind en dieren verspreid.
Zowel de bloemen als de zaaddozen kunnen gedroogd worden. De zaaddozen hebben een gecompliceerde vorm, die door velen aantrekkelijk gevonden wordt in droogboeketten.

“Juffertje-in-het-groen” het is een mooie naam voor een plant. Ook in het Duits, Engels en Frans heeft men voor deze plant prachtige namen bedacht: “Jungfer im Grünen”, “Love-in-a-mist”, “Cheveux de Vénus”.

(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 augustus 2010

"OPEN DAG" WIERSHOECK/SCHOOLTUIN

Omstreeks 13 uur vanmiddag zag de lucht er boven Beijum dreigend uit en hoospartijen leken in de lijn der verwachting te liggen. De open middag bij de Wiershoeck werd er zelfs door afgelast. Ondergetekende liep er omstreeks 13.15 uur te filmen en een kwartier later lag de videofilm 'Open dag Wiershoeck in het water gevallen' op de rol. Deze video kunt u hieronder bekijken. Maar even één ding: het was de hele middag lekker zonnig, je kon goed buiten zitten met een prettig temperatuurtje erbij. Dus tot nu toe- 15.40 uur- is er helemaal nog niks in het water gevallen. Het kan verkeren. Binnenkort nog een andere video uit de Schoolwerktuin.
Update: 16 uur, het regent. En bij ondergetekende hapert de video af en toe. Gewoon nog eens proberen!

SANDY, DE ZINGENDE POSTKANTOORMEDEWERKSTER

Het overkomt me af en toe nog dat ik een gewone brief moet posten. Nog niet alles gaat per electronische weg. Afgelopen week was het weer zover. Geen postzegels meer in huis en daarom naar het postkantoor aan de Claremaheerd gegaan. Maar wat is dit nou? Sandy Goeree achter de balie? Sandy van Idols en van het lied 'Mijn Groningen, dit is mijn huis' als postzegelverkoper? "Ja, ik werk niet meer achter de balie van de videotheek maar ben nu vast aan het werk in het postkantoor." Maar hoe gaat het dan met je? "Heel goed, ik ben onlangs bevallen van mijn 2e kind, ik heb een zoontje gekregen." Gefeliciteert. Zing je ook nog? "Ja, normaal treed ik vier keer per week op. Aankomend weekend zing ik voor mensen uit de gehandicaptenzorg." (was gisteravond in het kader van Gronings Ontzet, zie papieren versie van Dagblad van het Noorden van vandaag, jf) Ik mag zeker wel even een foto van je maken? " Ja hoor, doe maar. Ik ben nog niet helemaal op mijn eigen gewicht, ik moet nog wat afvallen na mijn bevalling." Zal ik dat er maar niet bijzetten. "Ach, doe ook maar wel, wat maakt dat ook uit." Woon je nog in Beijum Sandy? Grote en tevreden glimlach:"Ja, natuurlijk."
http://www.youtube.com/watch?v=wbXTYES7b-c http://www.dieptriest.nl/
Bekijk ook hoe Sandy de Idols-jury imponeerde:
http://www.youtube.com/watch?v=ujMqPCAyNOY&feature=related

PAND49 START KOMENDE ZONDAG NIEUW SEIZOEN

Hilda Hofstra van Pand49 stuurde dit bericht:

Op zondag 5 september wordt het seizoen geopend met een groepsexpositie met het thema MENS.
Er is gevarieerd werk te zien van plm 15 kunstenaars. Waaronder schilderijen, aquarellen, foto's, collages en knipselwerk.
Iedereen is van harte welkom vanaf 16.00 uur aan de Ypemaheerd 49.

Verder staan nog de volgende activiteiten op stapel
Op zondag 12 september is er van 12.00-17.00 uur een "Open Dag" waar u kunt kennismaken met alles wat het Pand te bieden heeft aan
activiteiten en mogelijkheden.

Op vrijdagavond 17 september komt er een voorstelling van Cinemagie naar het Plein Oost.

Op 2 en 3 oktober is er een atelierroute in Beijum,
Bij 25 kunstenaars kunt u een kijkje nemen waar en hoe ze werken.

vrijdag 27 augustus 2010

SCHOLEN HEBBEN TEGENWOORDIG EEN DIGITAAL BORD

De wat oudere lezer herinnert zich ongetwijfeld zijn lagere schoolperiode nog wel. Ik weet nog: elke leerling had een tafeltje in de klas met in de rechterbovenhoek een inktpotje waar een schuifje overeen werd gedaan om te openen of te sluiten. Een vervangbare kroontjespen werd in het potje gedoopt en schrijven maar. Ik herinner me het grote zwarte schoolbord in de eerste klas nog. Boven het bord hingen geïllustreerde leesplaten. Ik som op: maan, zaag, Fien, vier, koek, schoen, dak, Jan, bel, hek, ring, Wim, hut, juf, tuin, duif, lijmpot, Guus, zeep, touw, reus. Oeverloos werden de leesplaten erin geramd, een paar keer per dag dreunde de hele klas de leesplaten in volgorde op en vanaf Guus en zeep liep de toon omhoog en het rijtje eindige steevast met een langerekte reusssss. De tafels van twee tot en met tien galmden door de klas, godsdienstles, handenarbeid en rapportcijfers voor gedrag en vlijt. Tijden!Het was ook de periode van Pietje Bell, Dik Trom, Okke Tannema en Beekman en Beekman van Toon Kortooms. Kinderseries uit de beginperiode op tv, omstreeks 1963, waren Vrouwtje Bezemsteel, Rats en Repel en een serie waarvan de naam me is ontschoten maar waarin de heks Eucalipta figureerde. Het schoolseizoen is weer begonnen. Het Jeugdjournaal komt elke doordeweekse dag om kwart voor negen met een ochtendbulletin. Computerles, journaal kijken op school. Toe maar. Schoolseizoen 2010-2011. Het is niet te vergelijken met hoe het er aan toe ging in de zestiger jaren.Vanuit het huidige digitale tijdperk bekeken was het een tijdperk vol nostalgie en romantiek. Welke basisschool heeft tegenwoordig geen digitaal schoolbord? Destijds lazen de schoolkinderen Sjors en Jimmie of Taptoe. En tijdens het schoolkwartier gingen ze tollen op het schoolplein door middel van een stok met een touwtje eraan. Tegenwoordig hebben praktisch alle kinderen een eigen Hyves. Of een eigen mobieltje. Waar moet dat heen?
Het digitaal schoolbord vervangt het zwarte schoolbord in de klas en meer en meer ook het whiteboard op school en kantoor. Met een beamer worden beelden op het scherm geprojecteerd. Op het scherm kan nog steeds worden geschreven, alleen kan dat nu ook worden opgeslagen. Genoeg mogelijkheden en toepassingen voor in de klas!
http://www.kenniswiki.nl/Digitaal_schoolbord

NIET RACEN BINNEN EEN WOONERF

Het is een beetje een vreemde foto die u hier ziet. Hij is opgestuurd door een lezeres uit de Rensumaheerd. Zo'n groen slow-mannetje met een rode vlag verwacht je toch niet op een woonerf? Daar mag toch alleen maar stapvoets worden gereden? De lezeres mailde: Ook in onze straat de Rensumaheerd staat sinds kort dit mannetje.
Woonerf en toch een waarschuwing voor de notoire hardrijders. Jammer dat het nodig is.

Erven zijn in Nederland in de jaren zeventig en tachtig veelvuldig toegepast in stadsvernieuwingsgebieden en nieuwe woonwijken, zoals Zoetermeer, De Maten in Apeldoorn, Duivendrecht en Diemen-Zuid.

De eerste woonerven ontstonden eind jaren zestig in de woonwijk Emmerhout in Emmen, waar het woord geïntroduceerd werd door stedenbouwkundige Niek de Boer. Hier werden aan het begin van ieder erf garageboxen geplaatst, om de erven zodoende autovrij te houden. De erven waren doodlopende wegen. Tegenwoordig worden de erven gebruikt om te parkeren, maar nog steeds is er geen doorgaand verkeer mogelijk, waardoor kinderen op de erven kunnen spelen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Erf_(verkeerswetgeving)

donderdag 26 augustus 2010

DE STROOMSTORING

Lezer Michel stuurde vier welkome foto's over de stroomstoring van afgelopen ochtend. Ik plaats er een van en zie een ondergrondse actiefoto waarop druk wordt gewerkt om de stroomschade te verhelpen. Allerhande verhalen werden vandaag doorgemaild. Digitale schoolborden deden het niet op de basisscholen, en gymlessen in de sporthal vielen uit omdat het te donker was. Over de digitale borden volgt by the way binnen een paar dagen een nieuw blogbericht. En, over het uitvallen van de electriciteit of over het op een ochtend niet hebben van water,-2008- ga maar eens in Pakistan wonen. Jaja, niet te vergelijken misschien, maar wat een luxe hebben we hier. Zo maar ineens hadden we hier een uur geen stroom. Wat een ramp. Gekheid en stokjes, hadden Beijumers last van ongemak? Beijumnieuws@online.nl
Ik krijg niet alles mee vandaag, maar gelukkig zijn de lezers er nog. Een ervan mailde: Was het je duidelijk dat er vandaag op 2 plekken geen stroom was? Vanmorgen rond de Froukemaheerd en vanmiddag rond de Eilardaheerd / Galkemaheerd. Vanmorgen hadden wij geen uitval hier, het ging pas om 13:30 hier uit en om 19:00 uur pas weer aan.
Iemand anders mailde:hoi wij aan de galkemaheerd hebben 5 uur zonder stroom gezeten we hadden gevraagd wat er aan de hand was en het bleek dat er een kabel door midden was geboord en dat bleek al om 11uur te zijn gebeurt en pas om tussen 13:30 en 14:00 was de stroom weg en om 19:00 eindelijk maar toch weer terug.

m v g de buurtjes van de galkemaheerdER ZIJN AL WEER GEGADIGDEN VOOR DIT PAND

Het pand waar ooit slagerij Knot in gehuisvest was staat al weer bijna tweeënhalf jaar leeg. Onder dit bericht staan een paar links die u kunt activeren om de ontwikkelingen rond dit ijzeren en geharnaste pand op de kop van Plein Oost te kunnen nalezen. Even het geheugen opfrissen: Slagerij Knot ging in 2008 failliet omdat er na het opheffen van de busbaan te weinig klandizie kwam.

De directeur van christelijke woningbouwvereniging Patrimonium weet vast meer van de laatste ontwikkelingen. Mijnheer van der Heide, ik bel u maar weer eens, de vorige keren dat ik dat deed had u steeds gegadigden voor het pand. Hoe zit dat nu? "Ik ben in overleg met twee aspirant huurders en ik heb goeie hoop dat er een geschikte kandidaat bij zit." Maar dit verhaal hebt u toch al drie keer afgedraaid? "Ja, dat kan wel zijn. Ik heb het pand beschikbaar gehouden voor ontwikkelingen die met het plein te maken hebben, achteraf gezien had ik dat misschien niet moeten doen."

Mijnheer van der Heide, als het niks wordt met deze gegadigden, kan ik u dan over een half jaar weer bellen om te vragen of het nog wat wordt met het pand? " Dat mag je wel proberen, maar over een half jaar werk ik hier niet meer. Ik ga op 1 november met pensioen en mijn opvolger heet Auke de Vries."

(www.lijn6.com weet te melden dat er een snackbar in komt. Wat vindt de lezer hiervan? Tegenover dit pand kun je ook al patat etc. kopen. Past een snackbar erbij wel op Plein oost?)
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/wordt-dat-nog-wat-hier.html
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/toch-geen-groentenzaak-op-plein-oost.html
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/03/komst-groentewinkel-plein-oost.html
http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/03/een-trieste-aftocht.html

STROOMSTORING VOORBIJ

Hoe laat de stroom precies uitviel in het gedeelte van Beijum waar ondergetekende woonachtig is weet ik niet. Wel dat om acht minuten voor tien de lampen, de koelkast en alle andere apparaten het weer begonnen te doen. Een vreemd verschijnel, zo'n stroomstoring. Geen internet om te onderzoeken of heel Beijum, een gedeelte van Beijum of het hele oostelijke gedeelte van de stad zonder stroom zit. En geen mogelijkheid, want m'n computer is afhankelijk van electriciteit, om een blogbericht over de stroomonderbreking te schrijven. Belangrijkste: de storing is voorbij. En internet doet het daarom weer, lees onder:
GRONINGEN - De stad-Groninger wijk Beijum heeft donderdagochtend ruim een uur zonder stroom gezeten. Door nog onbekende oorzaak viel de stroom bij ongeveer 300 woningen. De oorzaak van stroomstoring is nog niet bekend.
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=94203

EVEN VOORSTELLEN: DEBORA DEN HARING VAN ST. STIEL

Stichting Stiel-medewerkster Debora den Haring is vanaf juli de opvolgster van Joyce van der Waal. Waar haar collega Francis Nijdam zich vooral bezig gaat houden met de grote structuurlijnen (contact met andere organisaties etc.) binnen de Beijumer opbouwwereld, zo gaat Debora zich vooral richten op de bewoners uit de wijk en de initiatieven die al of niet worden ontplooid.

Wat is je eerst indruk van de wijk? " Beijum is echt een prachtige wijk, erg groen en erg bruisend, ik ben blij verrast." Waar woon jezelf? " Ik woon in de stad, in de Zeeheldenbuurt en kan nu lekker op de fiets naar mijn werk. Hiervoor werkte ik in Hoogezand en ging steeds met de auto heen en weer." Waar ga je je vooral op richten in Beijum? "Ik ga me bezig houden met het project Bewoners Actief en ik roep Beijumers met initiatieven op het gebied van leefbaarheidbevordering op zich bij me te melden."

Debora den Haring werkt op maandag, woensdag en donderdag en ze is bereikbaar via tel.nr. 0642635129 of mail naar d.denharing@stiel.nl
U kunt natuurlijk ook even de Wegwijzer binnenlopen om te kijken of ze in het Stielkantoor zit
Debora is op het moment bezig met een multicultureel portrettenboek over Beijum waarvoor ondergetekende ook heeft toegezegd enkele interviews op zich te nemen. Hierover later meer.

http://www.stiel.nl/

woensdag 25 augustus 2010

KIJK OP DE WIJK (28)

Deze Beijumse woont naar alle tevredenheid al weer vele jaren aan de Bottemaheerd. Zittend in haar tuin vertelt ze wat ze van de wijk vindt. Bevalt het? Of wil ze graag terug naar haar vorige woonwijk, naar Helpman?Er staan nog enkele Kijk op de Wijk-video's te wachten op publicatie en ook hebben zich al weer nieuwe kandidaten aangemeld om hun kijk op de wijk Beijum te vertellen.

Geïnteresseerden melden zich op Beijumnieuws@online.nl

Kijk en luister even mee naar wat deze Beijumse te vertellen heeft.
Naschrift: de geinterviewde is slecht hoorbaar. De camera is inmiddels vervangen en in het vervolg vraag ik de Kijk op de Wijkers om iets harder te praten.

EEN KLEURSPECIALIST BIJ KAPSALON GERRIE DE BOER

Kapsalon Gerrie de Boer is vanaf 1 oktober de nieuwe sponsor op Beijumnieuws. De Boer zit al vanaf zijn vijftiende jaar in het kappersvak en in zijn zaak aan de Stoepemaheerd werkt hij samen met zijn vrouw en zes kapsters. Kijk voor meer informatie op zijn site: http://www.geriedeboer.nl/, hierop staat ook een video waarop hij meer over zichzelf en z'n kapsalon vertelt.
Op 3 september komt er bij Kapsalon Gerrie de Boer een kleurspecialiste van Keune langs om een gratis kleuradvies te geven aan onze klanten. Ze heet Trijntje Hoekstra en ze is bekend van het tvprogramma Look of Love. U kunt hiervoor een afspraak bij ons maken!
Met vriendelijke groet, team Gerrie de Boer
Stoepemaheerd 44, 9737 TM groningen, tel: 050-5425706

BLIKSEMINSLAG BIJ DE HYLKEMAHEERD

Lezeres Yvonne mailde deze foto's en ze schreef er dit bij: Hierbij een foto van de blikseminslag afgelopen dinsdagavond. Aan de ringweg bij de Hylkemaheerd. Misschien kan je er wat mee?
Het blijft een bijzonder verschijnsel: onweer en bliksem. Een geldige verklaring voor het ontstaan van dit weertype blijkt er nog altijd niet te zijn. Ook Wikipedia geeft geen uitsluitsel: Bliksem ontstaat door de verdeling van elektrische lading over een onweerswolk. Wat betreft de processen, die grote delen van de wolk een afwijkende lading kunnen geven zijn er wel 10 theorieën.
Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer. Het is het hoofdverschijnsel van onweer en het heeft donder als bijverschijnsel.
Niet altijd is er bij bliksem een vonk (bliksemschicht) zichtbaar. Ziet men alleen de wolken oplichten, dan spreekt men van weerlicht.
Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bliksem

dinsdag 24 augustus 2010

MORGEN O.A. OP NOORDERZON:

Van Beijumers Hans, uiterst rechts op de foto, ontving ik deze foto met bijgaande tekst: Woensdag 25 augustus speelt The Hillbilly Holler op Noorderzon. We spelen van 16.00 uur tot 18.00 uur (met twee korte pauzes tussendoor) in het Noorderplantsoen op het podium "Jazz op Zuid". Wij staan droog, in geval van slecht weer is het handig om een paraplu mee te nemen (of te blijven werken of thuis te blijven natuurlijk). Hoe dan ook, je bent welkom en, niet onbelangrijk, het is gratis! (Kinderen ook welkom....)
Een avondje stad en Noorderplantsoen blijft de komende middagen en avonden de moeite waard. Het is een mooi fietstochtje naar het Noorderzonfestival. Gewoon het Heerdenpad af fietsen en alsmaar rechtdoor. Slechtweertip voor de drie komende regenachtige avonden? Een borrel in de Uiltjes aan de Ebbingestraat. Of een etentje in de Vestibule aan de Oosterstraat. Maar liever nog mooi weer. Om te kunnen kijken en luisteren naar onder meer Hillbilly Holder, frisse en vrolijke muziek door een blue grassgroep waarin ook een Beijumer meespeelt.

UIT DE OUDE DOOS (28)

Deze foto van de bouw van Winkelcentrum Beijum is een jaar of tien oud. Als ik me niet vergis is de foto gemaakt vanaf het plein waar nu elke donderdagochtend een wijkmarkt wordt gehouden. En is op de foto de plek te zien waar de promenade werd gebouwd. Die loopt geloof ik op dezelfde plek als waar u hier de onderdoor ziet. Links is waar nu de Primera is en rechts de drankwinkel van Gall & Gall. Mocht ik het mis hebben dan hoor of lees ik het graag. Er staan nog zes oude dozen op voorraad. Ik ben afhankelijk van lezers die materiaal opsturen anders stopt de serie in september. Stuur uw eventuele doos naar Beijumnieuws@online.nl.

HET IS ZOVER: BLAUWALG IN 't ZILVERMEER

Een oplettende lezer mailde net dit:

De provincie Groningen waarschuwt zwemmers voor blauwalg in de Kardingerplas. Het aantal blauwalgcellen is daar de afgelopen tijd flink toegenomen.

De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst. Als de concentratie blauwalgen afneemt, worden de borden weer verwijderd. Blauwalg kan bij zwemmers jeuk, misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn veroorzaken.

www.oogtv.nl

DE BEIJUMFIETSER(29) FIETST DOOR DE FULTSEMAHEERD

Dit is de eerste van een rijtje video's over de Beijumrijder en Kijk op de Wijk die de komende periode gepubliceert gaan worden.
Sommige video's liggen al lang te wachten, zoals een Beijumrijder van vorige jaar herfst die nog nooit op het wereldwijde web heeft gestaan. Deze Beijumfietser van de Fultsemaheerd is van recentere datum, te weten april. Kijk even hoe mooi de Fultsemaheerd aan het recreatiepark Kardinge ligt. De fietscenes zijn een beetje geknipt en geplakt en de begeleidende muziek is van Simply Red: do the right thing. De muziek start na een intro van vogelgeluid uit het park. De foto is 22 augustus gemaakt, midden in de Fultsemaheerd hangt een plakkaat waarop (slecht) te lezen valt dat iemand hier een dierbare armband heeft verloren. Gevonden?: Beijumnieuws@online.nl

OP 28 AUGUSTUS OPEN DAG KINDERWERKTUIN

Open dag kinderwerktuin Beijum
Zaterdag 28 augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Wat kun je allemaal doen?
☼ Op de bloemen vliegen insecten, die je met leuke
hulpmiddelen van dichtbij kunt bekijken. Snuif de geuren op van het prachtige bloemenlabyrinth!
☼ Je maakt heerlijk ruikende geurzakjes met zelfgeplukte lavendel. Deze zakjes versier je met plantenafdrukken en stempels.
☼ Je mag ook gewoon rondkijken, bloemen plukken,
voelen hoe zwaar de kruiwagen is, thee drinken, etc.

Waar is het?

Beijumerweg 20, naast de
Wiershoeck. De Wiershoeck heeft op
dezelfde dag een natuurmarkt met vele gezellige kramen.
Wat is de Kinderwerktuin?
De Kinderwerktuin geeft schoolkinderen van 4 t/m 12 jaar lessen rond natuur en milieu. Kinderen steken hun handen in de grond, zaaien en oogsten, evaren de seizoenen en zien de omgeploegde aarde veranderen in een bonte bloemenpracht. Ervaar het ook!

maandag 23 augustus 2010

SPONSORPERIODE DE DIJK AFGELOPEN

Het afgelopen anderhalf jaar zag u hier links op het weblog een logo van Montessorischool de Dijk. Dit in het kader van een sponsorschap enerzijds, en anderzijds, van mijn kant, bedoeld om de afgelopen jaren zwaar geplaagde school te ondersteunen met veel aandacht. U weet het ongetwijfeld nog wel, crisissen, richtingenstrijd, gedonder met omwonenden, boze en verdrietige ouders en leerkrachten, etc. Niet iets om nog langer over uit te wijden, Montessorischool de Dijk heeft de donkere bladzijden uit haar historie al lang en breed omgeslagen. Kleurrijke, harmonieuze en zonnige bladzijden van het Montessoriboek liggen nu open. Voor mij werd het tijd om Montessorischool de Dijk weer als een 'gewone' school te gaan beschouwen en niet langer als een school in problemen of met als beeld 'ik worstel en kom boven.' Montessorischool de Dijk staat nu letterlijk als een dijk en avonturenspeelplaats het Dijkrijk is een juweel voor Beijum-Oost. In goed overleg met directeur Han van der Vlist is besloten om per 1 juli te stoppen met sponsoring en ondersteuning. Er heeft zich al een nieuwe sponsor aangediend en Biljart Café Beijum heeft besloten er een jaar aan vast te knopen. Geïnteresseerden melden zich op Beijumnieuws@online.nl
Update 24/8, directeur Han van der Vlist stuurde dit:
Beste buurtbewoners,
Het ‘DijkRijk” heeft de vakantie goed doorstaan. Zo in een oogopslag ligt het gebied er goed bij. De laatste week van de vakantie is het laatste onkruid uit de perken gehaald . Het is goed om te zien dat “DijkRijk dat het gebied alle stormen goed doorstaan heeft en dat het gebied er goed bij ligt Ik hoop dat u ook van het gebied genoten hebt.
De afgelopen week hebben wij de beschikking gekregen over een volleybalnet. Dit net kan op verschillende hoogtes aan de palen (bij het sportveld) opgehangen worden.
Wilt u hier gebruik van maken, neemt u dan even contact op met Han van der Vlist (050 -5414332 of hanvandervlist@montessorigroningen.nl ) . We kunnen dan een afspraak maken over het ophalen en terugbrengen.

BOKSBEUGEL, BIVAKMUTS, DRUGS EN MISHANDELING

Beijum staat weer eens op de kaart:
Van http://www.dvhn.nl/
De politie onderzoekt wat een aantal jongens zondagavond in Beijum van plan was. Getuigen tipten de politie dat aan de Holmsterheerd twee jongens hun snorfiets hadden gestald, een muts hadden opgezet en weggelopen.

Korte tijd later zagen de agenten vier jongens lopen, onder wie een van de knapen van de brommer. In twee tassen bij de snorfiets troffen de agenten een boksbeugel en een bivakmuts aan. Een 15-jarige knaap moest mee naar het bureau, maar is na verhoor en een proces verbaal voor de boksbeugel vrijgelaten.


Van http://www.oogtv.nl/
Op de Nijensteinheerd zijn zaterdagavond twee Stadjers van twintig en 22 jaar aangehouden omdat ze drugs bij zich hadden.

Agenten kwamen de twee in een auto tegen en gaven het duo een stopteken. De politiemensen wist dat de bestuurder geen rijbewijs heeft. Ook staan de twee bekend als drugskoeriers. Bij het doorzoeken van de wagen werden diverse soorten soft- en harddrugs in kleine zakjes gevonden. Ook troffen de agenten twee telefoons en een kleine honderd euro aan.

De twee mannen werden daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De spullen zijn in beslag genomen
.

Om het helemaal 'gezellig' te maken wat betreft nieuws over Beijum nog dit: http://www.dvhn.nl/

Een 32-jarige man uit Delft is twee keer door de politie opgepakt wegens mishandeling.

De eerste keer was zaterdag aan het begin van de nacht. De man had geprobeerd een vrouw neer te steken. De 33-jarige vriend van het slachtoffer dreigde met hem op de vuist te gaan. De Delftenaar vluchtte de wijk in.

De verdachte werd door agenten in een portiek gevonden. Hij was gewond en slecht aanspreekbaar omdat hij dronken was. In overleg met de officier van justitie besloot de politie de man in eerste instantie aan de zorg van het ziekenhuis over te laten. Enkele uren later bleek hij echter weer fit genoeg om opnieuw een vrouw te mishandelen.

Dit keer belde een 19-jarige vrouw aan bij een willekeurig huis aan de Froukemaheerd (die grenst aan de Wibenaheerd) en vertelde dat haar vriend haar had geslagen met een knuppel. Ze was gewond aan onder meer haar arm en been. De bewoners belden een ambulance die haar naar het ziekenhuis bracht. De man had zich intussen verstopt in een woning aan de Froukemaheerd. De bewoonster ontkende dat hij daar was en liet de agenten niet binnen. Pas toen ze een machtiging hadden, werden ze binnen gelaten en konden ze de man aanhouden. De politie doet onderzoek naar de zaken.

MAANDAGOCHTEND (37)

Het nieuwe schoolseizoen voor kinderen van de basisscholen is vanochtend in stijl begonnen. Met regenjassen aan en paraplu's boven het hoofd kwamen de kids, vaak nog vergezeld van hun ouders, aan bij de school waar ze er weer een jaar tegen aan gaan. Deze foto is vanochtend op de Heerdstee gemaakt. Juf Ingrid zit nog een beetje onwennig op de plek waar ze ruim zes weken niet heeft gezeten. Om haar heen zitten een paar kinderen die voor het eerst in hun leven naar school gaan. Het is allemaal een beetje wennen, maar het heeft ook wat, het ritme van het dagelijks leven komt weer terug, naar school gaan en werken. Een beetje structuur in het leven kan ook prettig aanvoelen. Het regent en het regent. Je zult maar op de camping staan. Nee, dan liever op een veilige en prettige school, in een gezellige klas waar je ook nog eens wat leert. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. En de eerste week van dat hele lange komende seizoen ook weer.

zondag 22 augustus 2010

EEN ZONDAGMIDDAGEXCURSIE NAAR 'T KARDINGERPARK

Omstreeks half twee vanmiddag verzamelden zich een vijftiental mensen op het terras van de Boerderijum om o.l.v. Tineke van Hessen recreatiepark Kardinge in te trekken. U ziet haar op de onderste foto helemaal links met zonnebril op. Op de bovenste foto houdt beheerder Harry Voerman van het Beijumer Bezoekerscentrum een inleidend praatje.
Onder leiding van natuurgids Tineke van Hessen worden op de fiets de graslanden tussen Noorddijk en de watermolen bezocht.
Het gebied wordt beheerd door de vereniging Natuurmonumenten, wat goed te zien is aan de variatie in graslanden, watergangen, bossen en landerijen.

Natuurmonumenten houdt met Waterschap Noorderzijlvest de grondwaterstand zodanig op peil, dat een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten hier een optimale leefomgeving vinden.
In deze tijd van het jaar komen zowel nog bloeiende als zaaddragende planten voor, die dagvlinders als kleine vos, distelvlinder en atalanta aantrekken. Dit jaar is, mede door de zeer warme julimaand, een waar libellenjaar. Al deze insecten zijn nog actief tot op nazomerse septemberdagen. Wie nog meer wil weten over de nabije natuur kan na afloop van de excursie een rondleiding door het Bezoekerscentrum krijgen.
Het Bezoekerscentrum van NDE wil de natuur dichter bij stadjers brengen.

http://www.groningergezinsbode.nl/profile/redactiegroningergezinsbode/article215308.ece/wilde_plantenexcursie_in_kardinge

FEEST AAN DE FULTSEMAHEERD

Augustus spoedt zich ten einde en de reeks maanden met een errrr in de naam dienen zich weer aan. Augustus klinkt nog erg zomers, maar september roept al weer heel andere beelden en gevoelens op bij de meeste mensen. Tijd voor straat- en heerdfeesten. Opblaaskussens, of in elk geval speelmogelijkheid voor kinderen, muziek, barbecues, samen buiten zitten en bier en wijn drinken. Allemaal in het kader van de nodige binding en betrokkenheid in de wijk. Hilda Hofstra stuurde deze foto's en schreef er onderstaande tekst bij.

Buurtfeest aan de Fultsemaheeerd.
Aan het eind van de vakantie wordt er traditiegetrouw al heel wat jaren een buurtfeest georganiseerd op het plein aan de Fultsemaheerd.
Dit jaar werd het georganiseerd door Marcel, Kim en Jimmy. Zo'n 35 mensen kwamen aanschuiven om te gaan eten en barbequen.
Daarna nog een gezellig samenzijn met muziek van Jimmy. De kinderen mochten ook laat opblijven en genoten zichtbaar. Een leuke gelegenheid om nieuwe bewoners te ontmoeten en de banden met degenen die er al langer wonen weer aan te halen.

VIA DUISTERE HEERDEN NAAR NOORDERZON

Een beetje een rare kop, maar toch dekt het de lading. Ondergetekende is net (0.2.40 uur) terug van het Noorderzonfestival. Ontzettend druk was het daar, het was een zinderende zomeravond, het bier stroomde rijkelijk en de sfeer was optimaal.
Het voelde wat unheimisch om de wijk uit en in te fietsen. De gehele Isebrandtsheerd was aardedonker i.v.m. het uitvallen van de straatverlichting. En je kon op de wijkring, ter hoogte van dezelfde heerd, ook amper een hand voor de ogen zien. Na een paar lekkere uurtjes Noorderplantsoen keerde uw blogger weer huiswaarts richting groenste wijk van de stad. Nou ja, groen, het was nog steeds pikkedonker. Behalve de Isebrandtsheerd bleek ook de Menkemaheerd in het donker te zitten. U snapt, er viel geen foto van de duisternis in de wijk te maken. Bovenstaande foto is op het festival gemaakt. Welke voorstelling het was weet ik niet meer maar het was een ingang van een tent waar iets stond te gebeuren. Het zal wel, die voorstellingen met dit warme weer. Het bier op de verschillende terrassen ging er zeer goed in. Maar even over het licht wat uit was gevallen: hebben Beijumers hier de afgelopen avond en nacht last van gehad? Beijumnieuws@online.n;
http://www.noorderzon.nl/index.php?speech=nl&goto=1

zaterdag 21 augustus 2010

IJSCOMAN ERIK LEMS OVER HET MATTI GELATIE-SEIZOEN

Ik zie de ijscomannen van Beijum praktisch niet meer door de heerden rijden. Maar dat zal aan mij liggen, volgens een der ijscomannen, Erik Lems, u ziet hem hier op de foto, rijdt Mattie Gelati nog wel degelijk rond om ijsjes aan de man/vrouw te brengen

Ik weet niet hoe het kan maar ik heb stellig de indruk dat de vrolijke ijswagen de vorige zomers veel prominenter in het straatbeeld van Beijum aanwezig was. De liefde is toch hopelijk niet bekoeld? Kijk even naar de video en luister ook even wat Erik op het laatst te vertellen heeft. Nemen Beijumers deze lopende zomer minder ijs af van Garmt en Erik? Zijn we minder ijsjes-minded geworden? Wat zal ik er van zeggen, kijk en luister gewoon even.

OP VAKANTIE IN BEIJUM

Dit stel kwam ik op 18 augustus tegen op de Emingaheerd. Het is op de foto niet goed te zien, maar het is een tweepersoons tandem die ze aan de hand hebben. Op mijn vraag of ik een foto mocht maken kwam een stilzwijgen. Ze verstonden me niet. Op m'n beste Engels, Duits en Frans herhaalde ik de vraag. Si si, antwoordde de man en ze gingen staan zoals u ze ziet afgebeeld. Of ze Italiaans zijn? Nee, ook niet. Espana, aldus de vrouw. Kijk, Spaanse toeristen. En dat in Beijum. Ik moest er echt even van bijkomen. Het is toch niet te vatten, toeristen in Beijum. Wat doén ze hier in vredesnaam. Ja, haha, fietsen, maar hoe komen ze toch in Godsnaam in Beijum terecht? Helaas, ik heb ooit twee jaar Spaans gehad, maar ik kon niet met dit tweetal communiceren. En dat is jammer. Wat had ik graag willen weten hoe ze hier verzeild zijn geraakt. Waar ze die fiets en die helmen vandaan hebben, vanuit Spanje meegenomen? Gehuurd? En, wat vinden of vonden ze van Beijum? Ik zal het nooit weten. Maar wat moet het een genot zijn om door Beijum te fietsen en van niks te weten. Niets over de gekte in de wijk, niks over het gezeur rond Plein-Oost, het geneuzel over "achterstandswijk" en ook niks over het miljoenenproject Boerderijum dat maar niet op gang komt. Ondergetekende kent de wijk zogezegd als zijn eigen broekzak, is van veel dingen op de hoogte en heeft overal wel een mening over. Ik voelde jaloezie opkomen bij het aanschouwen van deze twee Spaanse toeristen. Want, het moet toch geweldig zijn om door deze, vanuit wereldperspectief bekeken, onbeduidende wijk te fietsen? En er helemaal geen mening over te hebben?
Over fietshelmen staat toevallig een bericht op de site van dvhn en in de papieren versie:
http://www.dvhn.nl/stelling/article6323045.ece/Fietsersbond-fel-tegen-verplichte-fietshelm

LUCHTBALLON LANDT BIJ WIBENAHEERD

Video is onverklaarbaar "door de gebruiker" verwijderd. Ondergetekende is niet "de gebruiker."

vrijdag 20 augustus 2010

IETS MET BALONNEN

Ondergetekende was vandaag tussen 14.00 en 23.00 uur niet in Beijum, en dus snap ik het niet helemaal. Wat niet? In elk geval had ik omstreeks 23 uur stellig het idee dat er Ufo's over Beijum vlogen. Op een gegeven moment zag ik brandende lampions door de lucht vliegen, als ik me niet vergis vlogen ze een meter op 75 in de lucht van west naar oost. Om het ingewikkelder te maken, deze foto kreeg ik vanavond door een lezer opgestuurd. Zonder tekst. Het lijkt op een hete luchtballon in Kardinge voordat die de lucht inging. Om het nog veel ingewikkelder te maken, ik ontving kort na 23 uur deze mail: Allereerst over de comotie net bij de Wibenaheerd/Kardinge, bewoners belden in paniek naar de meldkamer omdat een hete luchtballon op hun huis af kwam. Twee brandweerwagens, 1 ambulance en 2 politieauto's een politiemotor gingen er heen. Het viel gelukkig allemaal mee, de ballon lande veilig in het veld, maar wel vlak bij de huizen aldaar.
Zijn er lezers die meer weten? Is er een verband met bovenstaande gebeurtenissen? Beijumnieuws@online.nl
Lijn 6 bericht: Vlak voor negen uur (20-03) zijn er achter de Wibenaheerd twee luchtballonnen geland. Helaas ontstond er paniek en kwamen er diverse hulpdiensten ter plekke omdat ze dachten dat een ballon tegen een flat was geland. Tenminste dat werd hun verteld. Naar verluidt had een Wibenaheerder gemeld dat er slachtoffers waren. Er was echter niets aan de hand. De vroege landers hebben keurig hun ballonen weer opgevouwen.
Hanna Koopman

Update: 0.15 uur: Groningen - Vrijdagavond om 20:38 uur kwam er voor de brandweer van Groningen een melding luchtvaart ongeval. Hulpdiensten rukten massaal uit.
Het bleek te gaan om een normale landing van een luchtballon. Wie en waarom 112 gebeld heeft is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of op de plek wel geland mocht worden. Dit omdat het dichtbij de bewoonde wereld is. Gelukkig vielen er geen gewonden en had de ballonvaarder uit Roden een perfecte landing gemaakt. Veel mensen kwamen af op het voorval
.
http://www.112nederland.nl/Groningen/nieuws/10360/groot-alarm-voor-gelande-luchtballon-video-exclusief.html

BONTE BEIJUMEXPRESS DAG 3

Ondergetekende kon vandaag niet naar de Bonte Beijumexpress. Deze foto's en tekst werden opgestuurd door Philippine Koopman.
Ik ben om 15.00 uur nog even wezen kijken bij de Beijum Express, op dat moment zaten de kinderen in de tent naar verschillende theatervormen te kijken die opgevoerd werden door de medewerkers van dit evenement. Aan de foto's is te zien dat de kinderen ademloos toekeken naar dit voor hun gespeelde schouwspel. Het was een genoegen om dit mee te maken en petje af voor al die tomeloze inzet van vele vrijwilligers. Het weer heeft ons dit jaar in ieder geval niet in de steek gelaten. Het volgende feest Bruisend Beijum zit er alweer aan te komen, we boffen met de mogelijkheden die onze groene wijk ons te bieden heeft, er is voor elk kind genoeg te spelen en ben je fotograaf, vrijwilliger, ouder of zomaar een voorbijganger, er is voor elk wat wils en iedereen is altijd van harte welkom om de evenementen mee te vieren.
Wellicht dat Karin Pijl, een der begeleidsters, haar verhaal nog opstuurd. Dat kan hieronder geplaatst worden. Komt ie, 23.20 uur:

De 3e dag hebben we afgesloten met een speurtocht, er was een ruimteschip gestrand in Beijum, 6 mensen wilde graag weer terug naar de ruimte maar welke soort brandstof hadden ze nodig ???
Ze kinderen kregen tips van een zwerver, professor, hippie, een visser, politieagent en een journaliste, die zaten allen verstopt in de Groene Long van Beijum.
Na de speurtocht kregen de kinderen lekkere broodjes o.a broodjes worst en pittabroodjes met kaas. Na de lunch was er een voorstelling van het meeleeftheater en tot slot een gezamelijke dans. Iedereen, kinderen en vrijwilligers gingen moe maar voldaan naar huis. Heb nog filmpje ook op mobiel moet even kijken of dat wat is anders volgt link ook morgen.

WWW.LIJN6.COM FEESTELIJK VAN START

Wat een contrast met een half jaar geleden. Waar destijds woede, verdriet en teleurstelling van de gezichten straalde, daar overheerst nu de blijdschap en het enthousiasme. De champagne werd omstreeks 12.06 uur vanmiddag ontkurkt, er was gebak en er waren felicitaties. Het was en is feest in het huis van de familie Koopman, hier kwam de kernredactie van de nieuwe internet-krant Lijn6 bijeen om de aftrap te vieren van een nieuw digitaal medium voor en door Beijumers. De dit jaar opgestapte redactie pakt de draad weer op en gaat zelfstandig doen wat ze toch niet kan laten: de wijk waarin ze allemaal wonen verslaan en de bewoners van Beijum trakteren op zoveel mogelijk nieuws, achtergronden etc.
De eerste indruk? Een frisse, uitgebreide en verzorgde site. Wat is er zoal op te zien? Kunst en Natuur, Wijk en Politiek, het Marktplein-Oost, nieuws van de wijkagenten, een activiteitenagenda en ook de buienradar ontbreekt niet. En daar zal het vast niet bij blijven. Neem zelf een kijkje: http://lijn6.com/. Zie ook de link links.

Op de bovenste foto ontkurkt Anna Riemersma een fles champagne. De juichende redacteuren van Lijn6 op de foto hiernaast zijn van links naar rechts: Hans Koopman, Willie Koolstra, Anna Riemersma, Philippine Koopman en Marinus Jansen.

SHOETIME PROCEDEERT TEGEN 47 NEPSHOETIMES

Het is een begrip in Beijum. Waar ga je heen om een sleutel na te laten maken, een nieuwe zool onder een schoen te laten zetten of een afgebroken hengsel van een tas te laten repareren? Naar Shoetime natuurlijk. Al 21 jaar lang kan dit, de winkel loopt goed en enige tijd geleden heeft eigenaar Bert Hoekstra (foto) een 2e winkel in Beilen geopend. Hoekstra is de uitvinder van de naam Shoetime, het is zijn eigendom. Zou je denken. Maar reeds 12 jaar geleden kwam hij erachter dat er Shoetime-zaken in Zuid-Nederland van de grond kwamen. "Ik heb destijds contact met die winkels opgenomen maar ik kreeg als antwoord dat de afstand Limburg- Groningen toch geen probleem kon zijn, oftewel waar maakte ik me druk om." Intussen zijn er al 47 winkels die onrechtmatig de naam Shoetime dragen en ze komen steeds meer richting noorden. "Mijn zaak in Beilen ligt niet zover van de Shoetime in Nunspeet vandaan." Hij krijgt telefoontjes van mensen die vragen wanneer hun tas eindelijk is gerepareerd of wanneer de huur van een Shoetime-pand eindelijk eens wordt overgemaakt. Allemaal onderwerpen die niks met zijn twee winkels te doen hebben. Maar wel alles met de 47 vestigingen die onder de 'gestolen' naam Shoetime opereren. De maat is vol voor Bert Hoekstra:"Ik heb de 47 winkels voor de rechter gedaagd, het zou een dezer dagen voorkomen maar de tegenpartij heeft een advocaat ingeschakeld en nu komt het wat later voor." Het leidt toch geen twijfel dat je dit gaat winnen? Ze hebben de naam Shoetime toch gewoon onrechtmatig van je overgenomen? "Ja, ik sta zeker sterk maar ik vind het wel spannend. Als ik verlies kan het me zo 10.000 euro kosten." Je bent wel de beheerder van http://www.shoetime.nl/. Ja, dat klopt, daar hebben ze me al duizenden euro's voor geboden, ze willen dat domeinnaam graag overnemen maar daar begin ik niet aan. Shoetime is mijn merknaam."
Zie verder de video.

donderdag 19 augustus 2010

HERINNERINGEN OPHALEN OVER WINKELCENTRUM OOST

Ik kwam ze toevallig tegen, in de winkel van André Hoogenberg, van de gelijknamige dierenspeciaalzaak. U ziet hem midden op de foto achter de toonbank staan. Naast hem staat zijn vrouw. Een jaar of tien geleden zat Hoogenberg met zijn zaak op wat wel winkelcentrum Beijum wordt genoemd (je kunt het volgens mij beter een dienstencentrum noemen want er staan amper winkels). De Hoogenbergjes werken in Beijum maar ze wonen er niet. Hun huis staat in Lewenborg. Tegenover dit ondernemersechtpaar staat een andere onderneemster, ze kennen elkaar al vele jaren. Alie Lamain van het Biljart Café was jaren geleden collegaondernemer op Oost. Haar café staat al vele jaren aan de Claremaheerd, naast de videotheek. De drie kennen elkaar langer via Beijum dan dat ondergetekende überhaupt van de wijk heeft gehoord. En ze hebben veel meer historische kennis over de wijk dan dat de zelfverklaarde en moderne Beijumwatcher dat heeft. Mijn oren stonden dan ook wijd open terwijl deze drie wandelende geschiedenisboeken over Beijum, en in het bijzonder over Beijum-Oost, herinneringen aan het ophalen waren. Het zou mooi zijn als ze wat foto's voor de Oude Doos serie op zouden kunnen sturen. Zodat meer mensen kennis kunnen nemen van de zich opbouwende historie van deze jonge en groenste wijk van de stad Groningen.

WIE MIST DIT POESJE/KATJE?Van een lezeres ontving ik onderstaande oproep:


Er zwerft hier en bij onze buren in de Mudaheerd al sinds 2 dagen een heel aanhankelijk katje. Volgens m'n buurvrouw was hij gisteren een beetje uit balans, het leek of hij een tik had gehad oid.
Het is echt een schatje, en als hij weggelopen is, wordt hij vast erg gemist.
Heb je een plekje voor een oproepje?Als er lezers zijn die meer over deze poes of kat weten kunnen ze mailen naar Beijumnieuws@online.nl


Ik weet niet of er tijdens deze vakantieperiode meer dieren op drift zijn geraakt. Oproepen zijn welkom op bovenstaand mailadres.

PERSBERICHT LIJN6

Vanaf morgen is het zover. Vijf enthousiaste redacteuren die begin dit jaar braken met de club zonder aanhang in de wijk beginnen hun nieuwswebsite: Lijn6. 'Voor en door Beijumers' is hun motto.' Onderstaand bericht stuurden ze naar verschillende nieuwsredacties in de stad.

Geachte lezer,
Vrijdag 20 augustus is het zover!
Dan gaat de internetkrant “Lijn 6” voor en door Beijumers om 12.06 uur online !
Het is een complete wijkinternetkrant voor Beijum, met veel natuur en cultuur, een kinder-en jeugdpagina, nieuws uit en voor de wijk, een forum, een kritische column en praktische zaken als de dienstregeling van de bus, de buienradar, de activiteitenagenda van de wijk en nog heel veel meer. Er zullen filmpjes te zien zijn, veel foto’s, en een vraag- en aanbodrubriek: “Marktplein Oost”. Onze opzet is een prettige en vrolijke krant met heel veel mogelijkheden tot interactie met alle Beijumers en andere belangstellenden.
De kernredactie bestaat uit Hans Koopman, Willy, Koolstra, Philippine Koopman, Marinus Jansen en Anna Riemersma.

BONTE BEIJUMEXPRESS DAG 2

Het is wel erg veel BBE wat de klok slaat, maar de kindervakantie op het terrein van het Trefpunt en de Tine Marcusschool is al weer over de helft. Morgen is de laatste dag. Toevalligerwijs ook de laatste vakantiedag voor alle basisschoolleerlingen, aanstaande maandag gaan de schooldeuren weer open. Het ziet er onveranderd gezellig en speels uit aan de Beijumerweg waar honderdvijftig kinderen zich laten vermaken. En waar begeleiders net zoveel plezier lijken te hebben. Morgen zit een video er niet in, foto's en filmmateriaal (via You Tube?) blijven welkom.

DE NANNY'S EN HET CJG WAREN OOK BIJ DE BBE

De eerste dag van de Bonte Beijumexpress was zoals reeds vermeld een groot succes. Of het de komende twee dagen ook tot een videoverslag komt weet ik nog niet, ik doe m'n best hiervoor maar kan nog niks beloven. Inzendingen zijn van harte welkom. Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin kwam deze foto en werd onderstaande tekst opgestuurd:
Dit jaar waren de Nanny’s en het CJG ook aanwezig. De twee Nanny’s Benny en Jenny hadden prikkelende vragen voor de ouders.
Ook was er een koffietent waar ouders na de inschrijving met elkaar konden kletsen.
http://www.cjg.groningen.nl/

woensdag 18 augustus 2010

BONTE BEIJUMEXPRESS 2010, DAG 1

De ruimtereizigers van de Bonte Beijumexpress hielden het vandaag droog, er viel geen drup regen in Beijum. Ondergetekende liep een paar minuten met een draaiende camera rond op het terrein bij het Trefpunt en de Tine Marcusschool en knipte/plakte een ruim zes minuten durende video aan elkaar vast. Zie onder. Bij de EHBO- post aangekomen zag ik gelukkig geen gewonde kinderen maar wel twee leden van de nieuwe Lijn6-redactie, ze waren bezig met- waarschijnlijk- hun eerste interview voor de nieuwe Beijumer internetcourant. Een van hen, Philippine Koopman, stuurde de foto en ze schreef er dit bij: Een zonnetje konden de 150 kinderen die meededen met de Bonte Beijum Express best goed gebruiken. De waterglijbaan was dan ook behoorlijk populair, de kleren konden nat worden gemaakt zonder dat de kinderen last hadden van de kou.