woensdag 30 april 2008

EEN ONTSPANNENDE DAG

Deze twee politievrouwen wilden best op de foto op de vrijmarkt, maar ze wilden niet poseren. Dus maar een foto al lopend van ze genomen. Wat doet een politie-uniform eigenlijk veel, wat straalt het gezag uit. Kijk je daar door heen, en ik deed dat vanmiddag, dan zie je eigenlijk gewoon twee aardige en leuke vrouwen lopen. Met allebei een vriendelijke en twinkelende blik in de ogen. Professioneel én menselijk, wat een mooie combinatie. Ze staan je hartelijk en open te woord, maar ze zijn ook in staat om je te bekeuren of op te pakken. En zo hoort het ook, het is hun vak. Of ze ook van de dag genoten? " Ja natuurlijk mijnheer, er zijn totaal geen problemen en het is erg gezellig". Toch nog even een informatieve vraag: bekeuren ze foutparkeerders ook vandaag? Zelf had ik de auto op het woonerf van de Jaltadaheerd staan, op een plaats waar het niet mag." Nee mijnheer, dat doen we vandaag niet, het is toch een feestdag?" Leuke politieagentes, mooie vrouwen ook.

NOG EEN KONINGINNEDAG-IMPRESSIEEen paar duizend Beijumers vierden vandaag samen Koninginnedag. De meesten open en bloot. Maar ook kwam er een enkele gemaskerde bezoeker langs.

KONINGINNEDAG MET MOOI WEER

We hadden mazzel in het noorden wat betreft het weer. In Amsterdam en Utrecht zou het gehoost hebben als je de berichten moet geloven. En hier zou het 's ochtends gaan regenen. Maar nee, we hadden hier in het algemeen mooi Koninginneweer. En dat is mooi mee genomen als je bij je open en blote kleedje zit om je spulletjes aan de man/vrouw te slijten. Het is een vertrouwd beeld op Koninginnedag op het grote veld nabij de Jaltadaheerd. Zoals gewoonlijk was half Beijum hier uitgelopen om te kopen en om te verkopen. Gezellig was het. En zorgen dat je je spulletjes kwijtraakte. Want liever niet op het einde de boel weer inpakken en mee moeten nemen.

dinsdag 29 april 2008

ANDRE HOOGENBERG DOET IN PAARDEN

Al weken kijkt hij 's avonds op deze site. Staat het er nu eindelijk op? Ik was zijn foto kwijt en schoot maandagmiddag een nieuwe. André's dierenspeciaalzaak heeft er namelijk iets nieuws bij. Paardenliefhebbers uit Beijum e.o.: ga naar hem toe voor alles wat met paarden te maken heeft. Ik heb zelf geen paard maar André gaf nog wel een sticker mee van ene Harry's Horse. Of ik die er even bij wilde vermelden? http://www.harryshorse.nl/Op de achtergrond ziet u zijn vrouw verscholen. Het familiebedrijf Hoogenberg runt al vele vele jaren eerst een speciaalzaak op Oost en sinds een jaar of zes op West. Eigenlijk niet meer weg te denken. Je hebt van die middenstandersnamen die helemaal gevestigd zijn in Beijum. Shoetime Bert, Alice Meins, Hoogenberg.

VROLIJKE BEIJUMER MUZIEK

Al heel lang staat hier bijna dagelijks een Oost Europese man zijn muziekinstrument te bespelen. Je werd er niet vrolijk van, wat een treurnis, melancholie en depri-muziek.
Gisteren zaten deze twee frisse Beijumer jongens voor de ingang bij de Lidl gitaar te spelen. Direct was er een andere sfeer, opgewekter, frisser en optimistischer.
Ruben en Vincent uit Beijum zaten hier voor de lol te spelen en pikten een aardig zakcentje mee. Niks op de Oost Europeaan tegen maar wat mij betreft gaan ze er vaker zitten. Of wissel elkaar af. Dan een keer treurige deuntjes en dan weer opgewekte gitaarsongs. Want het leven is niet alleen maar treurig en ook niet alleen maar vrolijk.

maandag 28 april 2008

28 MEI: STRAATSPEELDAG FROUKEMAHEERD
De Froukemaheerd kent een bloeiende noaberschap. Pleintjesfeesten, Heerdfeesten of kriebelschoonmaak-zaterdagen, het is altijd een groot succes. En wat te denken van bollenpoten? Lees ook het artikel over Riekje Wiegers die vorige week op Beijumnieuws stond.


Ook de Froukema-site vervult in een behoefte. http://www.froukemaheerd.nl/. Ga eens kijken op deze fraai vorm gegeven en door Stichting Stiel gesubsidieerde website en zie hoe actief de Froukemaheerd is. Internet kan blijkbaar verbindend werken en dat is mooi.


Op 28 mei wordt er een nationale straatspeeldag georganiseerd en wel tussen 13 en 16 uur in de middag. En natuurlijk komt er in de nazomer weer een denderend heerdfeest!

MEIVAKANTIE (1)

Een week geleden waren deze oranje mannen nog bezig om het schoolplein van de Doefmat te fatsoeneren, in het bijzondere de groene onderdelen er van. De komende twee weken zal het schoolplein uitgestorven ogen. Alhoewel, is dat wel zo? Het schoolplein van de Doefmat heeft een aparte status in de wijk, het is namelijk ook een stukje fietspad lijkt het. Bij de achterste oranje man is een wandel- en fietsdoorgang, kom je van de andere kant dan fiets je pardoes het schoolplein op. Nergens staat dat je er niet mag fietsen, heel apart om zo ineens tussen de spelende kinderen in te fietsen; automatisch stap je eigenlijk af.Het plein is ook een dankbare speelruimte voor de omwonende kinderen van de Isebrandtsheerd. En ook tijdens de meivakantie. Het heeft iets zo'n open schoolplein, het geheel komt speels en transparant over. En ondanks de openheid toch ook wel veilig.

DE STADSWACHTEN WAKEN OVER BEIJUM

Je ziet ze regelmatig door de wijk lopen

Soms 
met zijn drieën en ook wel met zijn tweeën. Ook rijden ze wel op brommers door Beijum. kijkend of alles in orde is of op weg naar iets of iemand. Ze zijn tevreden met hun baan:"lekker veel in de buitenlucht en onder de mensen." Wat moet je er van zeggen? Goed dat ze er zijn. Een beetje extra veiligheid en orde kan geen kwaad.

zondag 27 april 2008

BONTE BALLON BOVEN BEIJUM

Het was een prachtig voorjaarsweekend, niet veel wind en overwegend een blauwe lucht. Hét ideale weertype voor een ballonvaart. Je moet geen last hebben van hoogtevrees of suicidaal zijn, kamp je daar niet mee dan is het daarboven genieten geblazen. Deze groene ballon scheerde dit weekend wel erg laag over de wijk, zoals hier boven de Wibenaheerd. Hoe zou het zijn om boven Beijum te zweven? Probeer het eens. Als je googled kom je op veel meer aanbieders. Maar onderstaande link moet zeker lukken.
http://www.ballonvaartingroningen.nl/

DE TWEE GEZICHTEN VAN BEIJUM


Bovenstaande kop geldt in feite voor elke wijk in de stad Groningen. Overal is wel wat zogezegd. Een weekend geleden liet Beijum zich van zijn beste kant zien, Kleurrijk Bruisend Beijum en veel positieve initiatieven kleurden letterlijk en figuurlijk de wijk. Dit weekend zag je ook op verschillende plaatsen de donkerder kant van de wijk. De bushalte aan de Stoepemaheerd was kapotgeslagen en aan de Froukemaheerd stond een gemolde winkelkar (ongeveer 150 euro per stuk) pontificaal op straat. De oeverloze "wedstrijd" tussen afbrekers en opbouwers kun je aflezen aan beide foto's. Gelukkig is er één duidelijk verschil tussen beide teams; de opbouwers zie je open en bloot op straat hun werk doen en de afbrekers helemaal niet. Maar wat wil je ook, sommige lieden en bijhorende gedragingen kunnen het daglicht nou eenmaal letterlijk en figuurlijk niet of nauwelijks verdragen. Soms moet je eerst wat afbreken om wat op te kunnen bouwen. Maar deze vernielers hadden vast een dergelijk nobel doel niet in hun achterhoofd.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Ik heb net weer een "spamvirus-reactie" verwijderd onder het laatste stukje over Sandy. Verder nogmaals, ik heb het eerder gezegd, ik knip en plak geen via de e-mail binnengekomen reacties pontificaal meer op Beijumnieuws over de krant, wijkclub etc. Onder het artikeltje Moet dat nou Jaap heeft Kees Huizenga een reactie geplaatst. Hij doet dit op eigen titel en verantwoording. Wat de lezer er van vindt is niet aan mij, wel waardeer ik dat hij zijn volle naam er bij zet. Liever geen anonieme reacties plaatsen!

Belangrijke mensen komen vaak wat later. Ik had vrijdag of zaterdag al een stukje van Jan Krist verwacht. Hij is er mee bezig en de lezer moet nog even geduld hebben.

Voor info over Sandy surft u naar:
http://sandyidols.punt.nl/index.php?r=1&id=357181&tbl_archief=1

zaterdag 26 april 2008

SANDY SCHITTERT IN BILJARTCAFE

Ik heb even getwijfeld of ik dit er wel op zou zetten. En zo ja, dan zou ik moeten beginnen met een excuus aan Sandy en haar bandleden. Het geluid is namelijk niet om aan te horen. Wat wil je met zo'n cameraatje? Sta ik te ver weg te filmen dan komen Sandy en de band te donker uit, sta ik daarentegen dichterbij - wat ik gedaan heb- dan komt er een dusdanig geluid uit de boxen dat mijn opname-apparaatje dit niet kan bolwerken. Als u Sandy echt goed wil horen koop dan een mooie cd van haar. Want zingen kan ze, geweldig. Haar uitstraling komt op het filmpje gelukkig goed in beeld.

Het was gezellig druk in het familiebedrijf van de familie Lamein. Al twintig jaar zitten ze met hun café aan de Claremaheerd. Ze hebben alle middenstanders zien komen en gaan en zelf gaan ze rustig door. Ga er gerust eens een pilsje of kopje koffie drinken, de ontvangst is allerhartelijkst. Nog een keer: sorry Sandy voor de slechte geluidskwaliteit op dit filmpje! Ik zet het er toch op om Beijum te laten zien wat je in je mars hebt. Wellicht maakt het de mensen nieuwsgierig en willen ze je nog een keer echt goed horen zingen!

12e IDOL TREEDT VANAVOND OP IN BILJARTCENTRUM! FILMPJE!!

Natuurlijk wilde ze de verslaggever van Beijumnieuws even te woord staan. Ze woont bijna haar hele leven in Beijum en ze werd 12e tijdens de afgelopen Idols-race. Spontaan, geen kapsones en heel mooi en lekker zingen. Onze Beijumer Sandy! Kom kijken vanavond!! Nou ja, kom vooral ook luisteren! Filmpje!!

MOET DAT NOU JAAP?

Beijum kleurt weer helemaal groen en de natuur laat zich weer van haar mooiste kant zien. Er is groen zat in de wijk zal Jaap van Leeuwen, eigenaar van de Regiokrant en uitgever Leander, aan het begin van deze middag gedacht hebben. Eigenhandig zaagde hij een boompje omver die hem, zijn gezinsgenoten en zijn collega's het licht teveel ging ontnemen. Er is net weer een krant klaar en dus heeft deze kranten-en uitgeverijman even tijd voor van anders. "Bomen die dunner zijn dan 20 centimeter mag je zonder vergunning van je eigen grond afhalen," aldus Jaap.

Nb, over kranten gesproken, een paar mensen attendeerden me gisteren al op de gratis reclame voor Beijumnieuws uit onverwachte hoek. De "kijkcijfers" zullen nog meer gaan oplopen na een stukje in de wijkkrant is de verwachting. Ik kreeg nog een paar mailtjes en een reactie op straat of ik het "meest schunnige stuk ooit in de wijkkrant", het GB-stukje van januari vorig jaar, hier niet even integraal wilde plaatsen om huichelarij en hypocrisie aan te tonen? Nee beste mensen, dat plaats ik hier niet; ik gun verder iedereen zijn of haar eigen inkleuring, frustraties en hoogstaande moraal. En zwartepieten, al het slechte ligt bij de ander(en), is iets voor de herfst en winterperiode. Nieuwsgierige nieuwe lezers ( welkom!) kunnen de verslagen van de ALV hier in het archief links vinden. Zie 21 maart, en het artikel over het afgetreden lid G.Weessies op 20 maart; het aftreden van de penningmeester ongeveer twee weken geleden heb ik niet vermeld. Zie hiervoor een reactie op "Binnenkort in dit theather" op 17 april j.l."Schunnige stukjes" (nee, niet van GB) stuur ik desgevraagd per mail op. Inhoudelijke reacties mijnerzijds over de BOB-tijd (2 leden aanwezig op de ALV van afgelopen donderdagavond..) plaats ik niet meer pontificaal op deze weblog, eventueel komen er reacties die u dan open kunt klikken.

vrijdag 25 april 2008

MEIVAKANTIE: TWEE WEKEN GEEN ZWEMLES

Op het einde van een schoolweek gaan vele tientallen kinderen uit Beijum e.o. laat in de middag ook nog eens naar Kardinge voor zwemles. Stichting de Watervrienden begeleidt de jonge zwemmers al sinds jaar en dag rustig op weg naar het begeerde zwemdiploma. Hier ziet u een groep kinderen vanmiddag van het 25-meterbad in sportcentrum Kardinge gebruik maken. Thuisgekomen hadden ze echt eindelijk en helemaal meivakantie. Want zwemles hebben mag dan wel leuk zijn, je moet het elke keer wel weer even opbrengen om heen te gaan. Twee weken kan er nu gechild worden. En wie weet lopen de temperaturen dusdanig hoog op dat het Zilvermeer weer gaat lonken.
www.watervrienden.com

KOM LEKKER SNACKEN IN ANCONA!

Deze frisse jonge meiden zullen er geen weet van hebben maar ze staan op een roemrucht stukje Beijum-Oost grond. Ooit stond hier de Dianabar, en laten we even wel wezen, deze bar riep niet altijd de prettigste associaties op.Een dieptepunt was dacht ik een schietpartij in 2004.

Maar laten we dat alsjeblieft loslaten verder, Plein-Oost is gerenoveerd en sinds enkele weken is hier een bloeiende pizzeria gevestigd. Uiteraard niet op deze plaats, waar Wendy en Liane op de foto staan, maar er vlak naast. Pizzeria Ancona heeft nu ook een naastgelegen snackbar geopend. Ga er eens langs en bekijk de menu- en prijslijst die u hier gedeeltelijk boven de hoofden van deze meiden ziet. Eet ze!

donderdag 24 april 2008

PLUK VAN DE PETTEFLAT?


Het kraanwagentje was rood en meestal vloog dikke Dolly de Duif er vlak boven. Aagje van mevrouw Helderder mag hier vast niet bij staan want dan wordt ze veel te vies. Wél staan een paar Stampertjes achter het hek toe te kijken.Dit beeld riep bij mij herinneringen en associaties op van het bekende kinderboek van Annie MG Schmidt en de tekeningen van Fien Westendorp. Het is geen rood kraanwagentje, Pluk zit er niet in en mijnheer Pen is in geen velden of wegen te bekennen, maar als ik me niet vergis zijn ze hier op zoek naar Zaza de kakkerlak.. Het is mooi om veel fantasie te hebben maar soms slaat het bij mij een beetje op hol. Zoals nu, bij het bekijken van deze foto.

IDOL IN CAFE-BILJARTCENTRUMZe kwam ver in Idols en "we" begonnen al te hopen op een finaleplaats. Helaas, het mocht niet zo zijn. Op zoek naar roem en erkenning voor haar zangtalenten sneuvelde ze, dacht ik, tijdens de eerste uitzending van dit jaar.
Maar Sandy's naam is toch een beetje bevestigd en vooral ook omdat haar foto's+naam nu door Beijum verspreid zijn. Iemand fluisterde me in dat ze in de videotheek aan de Claremaheerd heeft gewerkt. Komende zaterdag is ze daar vlakbij te bewonderen. Voor Beijumers die willen zwijmelen in de droomwereld van Idols en de mooie stem van ons Sandy willen horen, die kunnen zaterdag...Nou ja, lees de poster!

LEKKER BEZIG


Zie ook het filmpje onder dit artikel. Aardebloemen, vogels en prille blaadjes aan de bomen, het Groene Hart maakt zich op voor een mooie lenteperiode. Ook hier, aan de Beijumerweg bloeit iets moois.

En deze twee mannen zijn daar op het ogenblik debet aan. Links staat een werknemer van aannemersbedrijf Rottinghuis en rechts iemand van AB- schoonmaakbedrijf. Boven ziet u in beeld ook nog een Huismeesters-banier hangen. Wat een samenspel om hier iets moois te bewerkstelligen!

IN EN OM HET VOORHUIS

Neem eens een kijkje in het voorhuis van de Boerderij aan de Beijumerweg. Chaos is daar op het ogenblik troef, maar wat wil je anders? De hele boel staat binnen op zijn kop en er wordt hard gewerkt. Een lekker muziekje erbij geeft wat extra arbeidsmotivatie. Voor de bouwvak moet het voorhuis klaar zijn dus het wordt nog even stevig aanpoten. De overgang van binnen naar buiten filmen loopt qua belichting niet helemaal vlekkeloos. Maar het filmpje past precies in het totaalbeeld waar de Boerderij op het ogenblik in verkeert.

VRIJDAG OF ZATERDAG: JAN KRIST VERTELT!

Net weer een mail gehad uit Wormer, de huidige woonplaats van Jan Krist. Vrijdag zet hij zich achter de computer en, als er niks tussen komt, staat die dag of een dag later zijn eerste verhaal op Beijumnieuws.
Toevallig kreeg ik twee weken geleden ook nog een mail van een oud-collega van Jan uit zijn Ommelanderhuis-periode. "Hoe is het met lange Jan?", aldus de vraag van Jan's leidinggevende uit de begintijd van zijn opbloeiende carrière bij de Ommelander. Nog even geduld allemaal!

woensdag 23 april 2008

OP WEG NAAR BEIJUM


Ik ben ongeveer een half uur onderweg vanuit Assen, waar ik werkzaam ben, naar Beijum. Julianaplein rechts en dan 9 kilometer ringweg. Ergens in de buurt van Driebond doemt dan hét herkenningspunt op en ik weet, ik ben er bijna.

De Lange Wapper, oftewel de klimtoren van Bjoekz, wat moet het anders zijn? Klik de foto desgewenst groter en het beeld is nog veel duidelijker en completer. Mooie blauwe hemel vandaag, lekker autorijden met een favouriete cd aan. De stad heeft zijn Martinitoren maar Beijum en omstreken heeft zijn Lange Wapper. Hoor denkbeeldig het bekende lied van de Golden Earring erbij en u weet: it's always good to be back home!

DE BEIJ(UM)RIJDER

U herinnert zich de Bijrijder waarschijnlijk nog wel. TV-Noord, met een auto door de stad of de provincie rijden en gewoon maar de camera laten draaien en kijken wat je tegen komt.Een groot succes was het en vele opgenomen video's werden overzee gestuurd naar verre verwanten en vrienden. Kiek toch es eev'n, onze stroate is in beeld.

Bij het naderen van Beijum kwam ik op het idee om eens te experimenteren met de Beij(um)rijder. Halsbrekende toeren met de camera in de hand en één hand aan het stuur. Het begin is chaotisch, veel licht en een dashbord, maar na ongeveer 15 seconden is het beeld goed te zien. Filmpje dus!

Misschien dat ik hier een paar keer verder mee ga. Beijumers, weest gewaarschuwd! U kunt gefilmd worden!

ANITA MULAK: SHIATSUMASSAGE EN ONTSPANNINGSTHERAPIE

Anita Mulak heeft al sinds 2001 een massagepraktijk aan huis. Als u last heb van stress, stijve spieren, hoofdpijn of rugpijn bijvoorbeeld, maak dan eens een afspraak met Anita. U hoeft uiteraard niet persé klachten te hebben, lekker ontspannen of een preventieve massage is sowiso niet verkeerd.Het is een aanradertje, deze blogger lag ooit met rugklachten bij haar op de massagetafel. Met een geweldig effect! De energie stroomt na een sessie beter door en je voelt je naderhand als herboren. De oorspronkelijk uit Polen afkomstige Anita woont sinds elf jaar in Beijum en haar behandelingen worden vergoed door o.a. Menzis. Vanaf mei heeft Anita een eigen site en die wordt hier later nog benoemd. Serieuse geinteresseerden bellen: 5423429

SCHONE GROENE BAKKEN


Het weer is gelukkig warmer geworden, maar dit heeft ook zo zijn negatieve kanten. Biobakken gaan bijvoorbeeld eerder meuren en geuren. Zelf laat ik mijn groene bak nooit schoonmaken, ik zie de zin er niet van in. Is ie net schoon, kwak je er een zak bedorven groente of een partij verrotte appels in. Schiet niet echt op, zou je denken.
Maar er zijn ook Beijumers die hun net leeggehaalde groene bakken laten reinigen. Die hebben daar weer hun redenen voor. En zo doet iedereen wat hem of haar goed lijkt. Geinteresseerden die graag een schone groene bak bij hun huis willen kijken op: http://www.bdr.nu/

dinsdag 22 april 2008

WELKOM NIEUWE BEIJUMER!

Er zijn geen hier geboren dertig plussers in Beijum, het zal nog eens dertig jaar moeten duren voordat allerlei geboren Beijumer opa's en oma's kunnen vertellen over hoe het vroeger was. Jong, nieuw leven in een jonge wijk. En dat in het voorjaar.

Als het goed is gaat het jongetje of meisje dat hier geboren is een jaar of negentig worden en misschien de volgende eeuwwisseling meemaken. Alle huidige lezers hebben dan al lang en breed het loodje gelegd. Wat een onderwerp niet!? Nieuw leven, en het dan over de dood hebben! Maar het is niet anders, dood en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hier heeft iemand nog een lange en hopelijk mooie weg te gaan. De ooievaar staat als geboortesymbool hier te pronken ergens in een tuin in Beijum. Als u de foto groter klikt ziet u ook een zwarte kat bij de heg weglopen. Ook een zwarte kat staat ergens symbool voor maar laten we het daar verder maar niet over hebben. Mahl der Teufel nicht an der Wand, is in dit verband een treffend Duits spreekwoord. Veel geluk en gezondheid nieuw Beijumer kindje!

MEER SCROLL-BERICHTEN

Ik ontving een klacht dat de direct bereikbare pagina, die u nu leest, zo weinig berichten herbergde. Door de snelheid van de nieuw geplaatste berichten moesten mensen steeds de soms nog maar twee dagen oude berichten in het archief een voor een aanklikken. Dat werkte voor sommige lezers wat storend. Ik heb het aantal direct te lezen artikelen op deze pagina verhoogd van zeven naar vijfentwintig. Al scrollend kan een hele afgelopen week zodoende gemakkelijker worden doorgenomen. Veel leesplezier!

ACTIEF IN BEIJUM


Riekje Wiegers is al jaren actief in de wijk. Ze werkt al tijden bij speelotheek Tjoek-e-Tjoek en ook is ze actief binnen het heerdcomité van de Froukemaheerd.

In de wintermaanden boekte ze een succes in verband met onrechtmatigingen van energierekeningen in de Froukemaheerd. In het archief hier links staat nog een artikel over deze perikelen. Zondag stond ze samen met anderen een cheque te ontvangen tijdens Bruisend Beijum. Burenhulp en burenuitleen is het initiatief van Riekje, een initiatief die gisteravond één van de besproken onderwerpen was. Hier staat ze met haar dochter én hond op de foto. Beter gezegd, ze zit. Want de hond moest er vanzelfsprekend even bij.

OP HET RANDJE (2)


Beijumnieuws bestaat deze weken precies een half jaar. Mijn schrijfplezier is weer helemaal terug en de wisselwerking met lezers en belanghebbenden in de wijk verloopt over het algemeen prettig. Voordeel is dat ik na jarenlang schrijven een vrij groot netwerk heb opgebouwd. 

Praktisch overal ben ik welkom en waarderende woorden klinken me als muziek in de oren. Niet dat ik mijn oren daar naar laat hangen, nee een onafhankelijke opstelling is me veel te lief. Dat er een club is in de wijk die niet zo gecharmeerd is van Beijumnieuws, de club die ik jaren gediend heb, is een onderwerp die hier genoeg is uitgemolken. De bezoekers van deze site liggen tig keer hoger dan het ledental van deze club; waar zou ik me nog druk om maken en mijn energie aan nutteloze conflicten besteden? Niet natuurlijk, tenzij het schandaal zich in de toekomst uit gaat breiden, iets waar je m.i. op kunt wachten.

Nu is het zo dat er een paar mensen zijn die Beijumnieuws willen voordragen voor een goed-idee-Beijum. Na wat aarzeling heb ik daar zelf ook een mail over gestuurd, een mail aan de mensen die over een goed-idee-Beijum gaan. Zeg maar, de dames en heren die een dergelijke prijs al dan niet toekennen.

Zondagmiddag zijn een paar goed-idee-cheques uitgedeeld en gisteren werd er over geworkshopt. “Als je van plan bent om een site/weblog op te tuigen met gemeenschapsgeld, dan horen daar natuurlijk wel een paar elementaire spelregels bij”, kreeg ik als antwoord op mijn mail. Daar zit wat in natuurlijk.

 Stel, ik zou subsidie krijgen, dan is het natuurlijk niet de bedoeling om bijvoorbeeld een column als deze te schrijven. Graag alleen wijkopbouwende stukken zonder kritische noten. Iemand die bij het Dagblad werkt mag natuurlijk ook niet zomaar alles opschrijven, er zijn spelregels en de oplages spelen ook een rol; begrijpelijk. Alleen is het Dagblad wél vrij om over wijkopbouwende én wijkafbrekende (weedplantages, overlast, Plein-Oost-teleurstellingen etc.) zaken te schrijven.

Stel ik zou een cheque van 1000 euro krijgen. Zou ik dan kritiek mogen hebben op de Sociale Wijkvernieuwing? Op Stichting Stiel of de dienst ROEZ? De bewonersclub? Aan de vereiste tien mensen die het goed-idee-Beijumnieuws willen inbrengen heb ik een dringende oproep: Willen jullie alsjeblieft deze site niet meer voordragen voor een cheque? Ik waarborg namelijk graag mijn onafhankelijke positie, een positie waar trouwens kritiek op mag en moét zijn! Kijk ook maar eens goed naar de vele voorwaarden achterop de cheques. Een verplichte workshop in goed-idee- verband hoef ik niet. Goede ideeën hebben namelijk vrijheid en ruimte nodig.

Graag mij niet meer voordragen! Dat lijkt me een veel beter-idee!

maandag 21 april 2008

MOE MAAR VOLDAAN


Ik kan het niet laten, ik moét het er eenvoudigweg nog even over hebben. Om een uur of half acht zondagavond reed ik van mijn werk naar huis en vanuit de auto ontwaarde ik ineens Marie Josée Tshiabu. 

Bepakt en bezakt liep ze vanaf de Kleurrijke Middag in het Heerdenhoes naar haar huis. Stralend en intens gelukkig kwam ze over. Big smile. Ze had de middag van haar leven gehad leek het. Op mijn vraag hoe ze de dag had ervaren antwoordde ze niet, nee, ze zong a.h.w. haar antwoord:"prachtig, erg leuk." Ik kan de toon en de muziek in haar woorden moeilijk opschrijven. Maar het had iets poëtisch, met een mixje van hemelse muziek erbij. Prachtig mens, Marie Josée!!

WORKSHOP GOED -IDEE BEIJUM

Vanavond kwamen in het Heerdenhoes ongeveer 40 mensen samen om een workshop n.a.v. een goed-idee-cheque bij te wonen. Deze cheques zijn gisteren uitgereikt door wethouder Frank de Vries van Sociale Wijkvernieuwing. Anja Bos, Silvia Hefting en Joyce van der Waal van Stichting Stiel gaven samen met stadsdeelsecretaris Irma Zijlstra, op de foto centraal achter de tafel, de workshop. Er waren twee groepen geformeerd. 

De ene groep spitte een reeds bestaand idee uit, een andere groep ging een nieuw idee verder uitwerken. Het was een levendige avond. Zo was er iemand die graag een algemene klussendienst in Beijum wil opzetten. Of iemand die het opzetten van een burenuitleendienst in samenhang met burenhulp verdedigde. Ook was er een voorstel om aan de Holmsterheerd een broedplaats aan te leggen voor mussen d.m.v. een "mussendakpan."

 Een café-eigenaar aan de Claramaheerd wilde een beachparty organiseren op Plein-Oost. Subsidie is dan welkom. Kees van der Brink van de Werkgroep Ouderen Beijum wil graag een ouderenparty organiseren. Voorwaarde is dat het geld van de cheques besteed moet worden aan een nieuwe toevoeging of verbreding van een bestaand idee, of aan iets totaals nieuws. Voor de zomervakantie komen deze vrijwilligers weer bij elkaar. Nog even een goed idee: google op "plan van aanpak" en je krijgt vele tips hoe je je plan kunt verwezenlijken. De cheques van 1000, tot een maximum van 1500 euro, euro zijn bedoeld om Beijum een surplus-effect te bezorgen waardoor de wijk opbloeit en zich activeert.

IETS MET ENERGIE


Snel hapsnap fotograferen en bloggen heeft zo zijn nadelen; je vergeet wel eens iets. Het overkwam me in onderstaand bericht over de kapster op Innersdijk. En nu weer. Deze jongemannen gingen de deuren langs in verband met enegielevering en ze noemden ook een naam. 

Of ik de naam van de website er even bij wilde vermelden. Het tijdstip waarop ze kwamen vond ik niet echt handig, waarom altijd tijdens het huiselijke spitsuur, het avond eten? Ok, iedereen is dan thuis dus de meeste kans op respons. Maar wel irritant. De jongeman links noteerde de naam van deze site en wilde vanavond even kijken. Jongen, reageer even, dan benoem ik nog even de naam van het bedrijf waarvoor jullie werken!
Naschrift, het vergroten van de foto met het handje bracht me gelukkig de oplossing! Ik zag de naam Rendo staan op de paparassen. Kijk op http://www.rendo.nl/

KNIPPEN OP INNERSDIJK

Al dagen zit ik me af te vragen: hoe heet ze ook al weer? Maar eigenlijk doet het er ook niet toe, "gewone" Beijumers kunnen toch niet door haar onder handen genomen worden. De foto werd genomen in de haast en wat ik me er van herinner was dat ze in Noordhorn woont en al 11 jaar patiënten (of worden ze daar bewoners genoemd?) knipt en de haren verzorgd op Innersdijk. De foto moest wel zo genomen worden dat de mevrouw met krulspelden niet herkenbaar in beeld zou komen, dat lijkt aardig gelukt. Het viel me op dat de kapster zo'n opgewekte stemming had. En waarom ook niet? Waarom zou het niet gezellig kunnen zijn op verpleeghuis Innersdijk in Beijum. Er valt vast heel wat te bespreken in de kappersstoel.

HOEZO GEEN MANNEN BIJ KLEURRIJK KOKEN?

Nog een reactie op Kleurrijk Koken. Deze is van Kees Huizenga. Ik suggereerde dat er geen mannen actief waren binnen KK.

Hierbij de website van Kleurrijk Koken Beijum: http://kleurrijkkoken.blogspot.com/. Er doen meerdere mannen aan mee, waaronder bovengetekende. De goed-idee-cheque met een potentiële waarde van duizend euro, uitgereikt door wethouder Frank de Vries van onder meer sociale wijkvernieuwing, is door ons allen dankbaar aanvaard. Voordat dit bedrag kan worden overgemaakt aan de stichting Buurtcentra in Beijum (BIB), bestemd voor Kleurrijk Koken Beijum, moet nog aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Hier wordt aan gewerkt.

zondag 20 april 2008

NOG MEER KLEURRIJKE IMPRESSIES


Een filmpje gemaakt tijdens het prille begin van de Kleurrijke middag in het Heerdenhoes.In de Kleihorn was een fraaie Japanse eetkamer ingericht. Geen stoelen, nee, er wordt hier op rode kussentjes gegeten.

KLEURRIJK HEERDENHOES

Deze foto's werden net nog ingezonden. Ik was er zelf niet bij maar de foto's stralen ontegenzeggelijk een ontspannen sfeer uit, je kunt zien dat de aanwezigen genoten. Magda Bootsma staat met een stel vrouwen te stralen en lezers van de Orchidee-reeks in de Regiokrant herkennen vast en zeker enkele deelneemsters van deze multiculturele vrouwengroep.

Zoals Saida, Mien, Alma, Marie-Josée en Linda. De Kleurrijke Vrouwen in mooie gewaden? Dan Magda natuurlijk ook. In Grunneger "klederdracht" natuurlijk. Want laten we wel zijn, bij een multiculturele vrouwengroep horen ook Groningse dames. Op de andere foto wordt bewonderend gekeken naar prachtige kleren en de hele verschijning van de stralende vrouwen. Het lijkt wel een multiculturele "modeshow" die gehouden werd. De foto's zijn te vergroten door er met een handje op te klikken!NOG EEN REACTIE

Niet iedereen is het altijd met een verslaggever eens. Terecht, de mening van de schrijver is maar één van de zovele. Magda Bootsma, er volgt nog een mooie foto, was niet zo gelukkig met mijn zinsnede in het stukje over de kleurrijke dames dat het "altijd dezelfden zijn."
Ik laat me graag corrigeren en daarom de reactie van Magda integraal:

Hoi Johan,
Jammer, jouw opmerking dat het steeds dezelfde mensen zijn.Misschien de bezoekers, dat kan ik niet beoordelen, maar de maaksters zeker niet.
De dames van Orchidee zijn hiervoor gevraagd en hebben (behalve Marie Josée) voor het EERST voor zo'n grote groep mensen gekookt en zichzelf daarmee gepresenteerd. Keihard gewerkt hebben ze, vanaf midden deze week al.
Er was eten uit Soedan, Indonesië, Syrië, Congo, Marokko enz enz.

Ook geeft Raja nu kookles voor Kleurrijk Koken op de vrijdagavonden.
Voor haar ook weer een hele stap; zoiets is voor de betrokkenen belangrijk, want ja, ze kunnen goed koken, maar om het dan ook nog uit te leggen, dat vinden ze heel spannend!
Ook voor de modeshow, waar je niet meer bij kon zijn, hebben ze erg hun best gedaan....
Enige rehabilitatie graag.........


Dank jewel voor de welkome aanvullingen en correcties Magda! Mijn opmerking had inderdaad meer met de bezoekers te maken. Maar ik begreep van beheerder Marcella dat er meer dan duizend bezoekers zijn geweest. Ik ben blij dat mijn opmerking gelogenstraft is!

REACTIE OP KLEURRIJK KOKEN

Een aantal jaren geleden heb ik mee gedaan aan de eerste serie van kleurrijk koken op vrijdagavond in het Heerdenhoes. Het was een serie van 10 keer verzorgt door de Hindi-vrouwen in Beyum ( en ook van daarbuiten ). De Hindi-vrouwen leerden ons hoe hun gerechten klaargemaakt moesten worden. Dus daar stonden we in enorme pannen te roeren, hete kerries te maken en platte brooddingen te frituren. Tijdens het koken en eten hadden we heel boeiende gesprekken en naarmate de weken vorderden werd het steeds leuker. Niet vaak heb ik zo'n leuk contact gehad met mensen die ik daarvoor helemaal niet kende en die een andere culturele achtergrond hadden dan ik. Samen eten maken verbindt echt!
Dieuke Feenstra

BALONNEN EN BIER

Tegen 1 uur vanmiddag werden aan kinderen ballonnen uitgedeelt en het bier werd koel gezet. De terrasjes aan de oostkant van het plein liepen langzamerhand vol en de springkussen en draaimolen stonden weer in afwachting van de kids.

Het zou mooi zijn als deze feestdag een positieve injectie voor Plein Oost zal inhouden. De structurele problemen van het plein worden door deze eenmalige dag in het jaar natuurlijk niet verholpen. De komende week zal het plein weer uitgestorven ogen en de vraag wat er aan te doen valt zal weer gaan rondzingen.
Maar vandaag ziet het er allemaal probleemloos uit. Plein-Oost laat zien hoe het ook kan. Een ontmoetings- en feestplek kan het zijn.

KLEURRIJK BRUISENDE VROUWEN


In verband met werkverplichtingen kon ik alleen in het begin van Bruisend Beijum wat foto's schieten. Ik verwacht wel later een paar opgestuurde impressies van de feestdag in Beijum.

De vrouwen op de foto hebben duidelijk zin in de dag en gewillig poseerden ze omstreeks half een vanmiddag voor het Heerdenhoes. Hapjes uit Congo, Afghanistan, Sudan etc. staan voor Beijumers klaar op de tafels. Eten is een verbindend iets en het mooie is dat deelneemsters - waarom alleen vrouwen?- het gevoel hebben iets terug te kunnen doen, iets te geven hebben. Mij overvalt de laatste jaren regelmatig het gevoel dat een vaste groep mensen én kookt én Kleurrijk Koken-bijeenkomsten organiseert en bezoekt. Maar goed, wat zal ik het feestje hier bederven met al te kritische noten. Een stukje Beijum laat zich vandaag van zijn beste kant zien.

zaterdag 19 april 2008

ZWEVEN VANAF KARDINGEBERG

Er is een bikepark aangelegd en soms zijn er crosswedstrijden. Maar het is mij niet bekend dat er ook een zweefclub is of dat er af en toe mensen samen komen met als doel de berg af te zeilen. Ik ga er dan ook maar van uit dat degene die afgelopen donderdag van de berg af zweefde dit op eigen initiatief en met eigen materiaal deed. 

Het zag er redelijk veilig uit, de sprong werd dan ook niet uitgevoerd richting ringweg maar richting Beijum. En eigenlijk is de term Kardingeberg niet helemaal kloppend, het is meer een heuvel. Erg steil loopt het niet naar beneden, de zwever kan zich niet echt een buil vallen. Maar wel mooi dat de Kardingeheuvel een multifunctionele plek is geworden. Het zal de afgelopen week boven mooi schoon zijn gemaakt. Veel oranje kriebelmannetjes zag je van beneden op de berg/heuvel krioelen.

ZATERDAGOCHTEND VOETBALOCHTEND
Honderden ouders stappen zaterdagochtend in Groningen op de fiets of in de auto. Naar het voetbalveld met zoon en sporadisch met dochter. Uit of thuis. Zoals vanochtend, de E-tjes (7) van Gvav-Rapiditas speelden op Sportpark Kardinge een competitiewedstrijd tegen hun leeftijdsgenootjes van LTC . Deze drie dames, op de foto, bekeken de hele eerste helft in dezelfde opstelling. De hele tijd stonden ze naast elkaar te kijken en te praten. Nee, ze hadden het niet over vrouwenaangelegenheden, ze vroegen zich desgevraagd af wat de voetballertjes dreef; waarom doen ze zo hun best? Waarom zo met zijn allen fanatiek met een bal bezig gaan? De uitkomst van deze filosofische vragen zijn me niet bekend. Alle drie hebben ze een zoon op het veld staan. Geen van die zonen stelde zich deze vraag vanochtend, winnen willen ze, hier die bal! Trouwens, wat drijft deze moeders? Waarom staan ze daar de hele tijd te kijken? Wat een vragen! Zie die kinderen eens dartelen in de wei. Wat een glorieus uitzicht op de Lange Wapper en de Kardingeheuvel, wat een ruimte en een blauwe lucht! Frisse lucht, vrijheid, voetballen, samen ten strijde trekken, dromen van een voetbalcarriere, meedoen, erbij horen, gezond zijn en kunnen bewegen. Wat een feest. De voetballertjes van Gvav deden trouwens wat ze moesten doen in deze thuiswedstrijd: met 5-2 winnen.

vrijdag 18 april 2008

SNELLE COMPUTERHULP AAN HUIS


Als je elke dag op je weblog wil schrijven zul je een goede computer moeten hebben. De paniek sloeg een tijdje geleden toe want beide beschikbare computers thuis crashten binnen twee uur. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar niet on line kunnen gaan ergert me mateloos, alsof een belangrijke levensader is afgesloten. Ontwenningsverschijnselen, helemaal de kluts kwijt en koortsachtig op zoek naar oplossingen voor mijn internetzucht, aldus kort samengevat mijn ziektebeeld die dag. Zou bloggen, surfen en mailen verslavend werken? Het lijkt er op.

Maar goed, harde schijven kapot en die moesten vervangen worden. Viavia kreeg ik het telefoonnummer van Personal Company. In een oude schoolgebouw aan de Kraneweg zit dit bedrijfje en ik moet zeggen: top. Voor een geschikte prijs had ik binnen 24 uur mijn dope terug. Bestanden zijn keurig gered en op een nieuwe harde schijf gezet. Internet, wat een kick!

KINDERTUIN (NATUURMUSEUM) BEIJUM IS EEN TREKPLEISTER!

De Kindertuin in het Groene Hart is al weer twee weken open en menig schoolklas heeft reeds weer een bezoek gebracht. Ze hebben daar letterlijk en figuurlijk grond voor, het is leerzaam én genieten. Dit filmpje eindigd weer enigszins chaotisch want de afronding kan rustiger, maar dat komt nog wel.

Lezers worden uitgenodigd hun bevindingen omtrent de filmpjes naar me te mailen. Zijn ze aanvullend? Of domineren ze teveel en maken ze Beijumnieuws te druk qua beleving?

BUURTLINK.NL berichtte:

Drugs op de Atensheerd in Groningen (16/04/2008,11:15)


Groningen: hennepkwekerij ontmanteld. In een woning aan de Atensheerd werd dinsdagmiddag door de politie een hennepkwekerij ontmanteld. De kwekerij was in een slaapkamer ingericht. De 250 planten en bijbehorende apparatuur werden vernietigd. De stroom bleek voor de meter te zijn afgetapt. De politie nam een kijkje in de woning nadat de bewoner, een 30-jarige man, maandag bij Ommen was betrapt met enkele honderden hennepstekken in zijn auto. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

http://www.buurtlink.nl/

MARTKRAAMPJE AAN EMINGAHEERD


In de weerspiegeling achter haar ziet u het Gezondheidcentum en een deel van de Pimpernel liggen. Zo weet u direct waar dit is, namelijk bij boetiek Jofie, tegenover genoemde locaties. Donderdag is marktdag in Beijum, en mevrouw Hennie van Halteren Terlingen uit Burgum in Friesland plakt daar eigenzinnig een eigen dimensie aan vast. Er is een afdakje op de plek waar ze staat en ze zit lekker centraler in Beijum haar waren aan de man te brengen. Nou ja, ik durf te beweren dat ze het voor meer dan 95% aan de vrouw tracht te brengen.

Ik, als man, heb ook weinig verstand van de dingen die ze verkoopt. Volgens haar visitekaartje verkoopt ze 3D kaarten en 3D artikelen. Als u het snapt mag u het zeggen. Geeft niet, het geeft donderdags een gezellig straatbeeld daar midden op de Emingaheerd. En met een beetje fantasie, en waarom zou dat geen werkelijkheid kunnen worden, schuift de gezelligheid een beetje op van marktplein-West naar Plein-Oost. Zou toch mooi zijn?
Ga eens kijken naar de 3D kaarten en 3D artikelen bij Hennie op de donderdag. Als u nieuwsgierig bent geworden naar haar handelswaar en meer informatie wilt, bezoek dan ook eens haar site: http://www.hennies3d.nl/

donderdag 17 april 2008

EINDELIJK: ZE GAAN WEER LOS!!!

Hoezo klimaatverandering, afbrekende ozonlaag , broeikaseffect en opwarming van de aarde? Precies een jaar geleden, half april, liepen de temperaturen op tot dertig graden. Maar nu? Wat een flutbegin van de lente. Ons aller ijs-pronkkarretje Mattie Gelati staat al twee weken onderkoeld aan de kant van de weg aan de Froukemaheerd. En Garmt en Erik zijn al twee weken werkloos. Maar het zal dan eindelijk gaan omslaan. Gistermiddag maakten de heren zich op om naar een feestje te gaan. Niet om zelf te feesten maar om ijs te verkopen. Bekijk het filmpje en kijk hoe ze staan te trappelen om weer de wei in te mogen. Het andere ijskarretje, een broertje aldus Garmt, gaat rondrijden in de noordwestelijke stadsdelen zoals Paddepoel en de Held. En nummer drie komt er ook aan. Want ze zijn bezig een derde antieke ijswagen op de kop te tikken. Bloeit daar een ijsimperium aan de Froukemaheerd in Beijum? Jongens, Beijum smacht naar lekker warm voorjaarsweer en naar jullie lekkere ijsjes.Kom snel! http://mattiegelati.nl/

WELK KLEURTJE KRIJGEN DE KOZIJNEN VAN DE BOERDERIJ?

Het oude voorhuis van de Boerderij wordt op het ogenblik stevig onder handen genomen. Binnen is het een gebreek, getimmer en gezaag van jewelste. Buiten staan dikke afvoercontainers met sloophout.
Leo Prinsen( links op de foto) van woningbouwvereniging de Huismeesters staat met een mijnheer van aannemersbedrijf Rottinghuis te kijken wat voor kleuren de buitenkozijnen het beste kunnen krijgen. Toch even vissen: wie komt er nu in het voorhuis? Prinsen, die ook ooit nog eens wijkopzichter is geweest, begint te lachen en geeft aan dit nog niet te mogen verklappen:"wel wil ik je op de hoogte houden van de ontwikkelingen."
Het gaat gebeuren in het Groene Hart: de herbouw van de Boerderij is begonnen. Het voorhuis wordt nu naar de wensen van de "bewoner(s)" ingericht!

PLEINFEEST


Met zijn beiden zitten ze gezusterlijk voor Innersdijk op Plein-Oost. De mevrouw links op de foto is vandaag jarig en ze kwamen op het idee om voor hun werkplek een alternatieve huiskamer te maken voor een feestje. Een zelf gekrijt kleed, stoelen, een blikje koekjes; zo te zien moet het feest nog losbarsten.

Wat doen ze voor werk op Innersdijk? "We zijn ziekenverzorgsters op de afdeling voor dagbehandeling." En vinden ze het op Innersdijk goed dat u dit doet? " Jawel hoor, we hebben een hele soepele directie. Kunt u trouwens even thee ophalen?"
Zou er dan toch nog leven in de brouwerij komen op Plein-Oost? Verjaardagsfeestjes vieren op het plein, waarom niet? Het mooie weer komt er aan. Barbecu-en, rommelmarktjes, braderie-en, waarom niet?

OP DE MARKT

Het zetten van filmpjes op Beijumnieuws zit nog in een experimentele fase. Voor de sfeer kan het een welkome aanvulling zijn, ik zal even kijken hoe dit bevalt. Vandaag was het weer ouderwets gezellig op Plein-West, wat wil je ook het is marktdag. Op de markt was uw gulden een daalder waard en nog steeds weten veel huishoudelijke calculators de weg er naar toe te vinden. Als je dan ook nog een gratis bespaarbox met energiebesparende producten ter waarde van 50 euro kunt krijgen kan het je financiéle dag weer helemaal goed maken. Kijk ook op http://www.energiebeter.nl/

BINNENKORT IN DIT THEATHER

Leuk wijknieuws krijgt gelukkig steeds meer speelruimte op Beijumnieuws. Het werkt op de duur niet om als emotioneel betrokkene in een wijkvuurtje steeds op je eigen wijksite een thuiswedstrijd te spelen. Dat gaat wringen. Ik blijf niet aan de gang over net (weer)opgestapte bestuursleden te berichten. Of over marginaal bezochte ledenvergaderingen.

Met het naderen van het échte voorjaarsweer kreeg ik net een mail uit de buurt van Amsterdam. Kandidaat Groninger van het Jaar ( was het 2004 of 2005?)en ex-Beijumer, Jan Krist, gaat hier zélf een verhaal schrijven over zijn omzwervingen na het inklappen van zijn droom El Pico. Wat doet hij op het ogenblik? Hoe blikt hij terug? Gaat hij zijn kunstje, het met veel passie, liefde en respect begeleiden van daklozen en psychiatrische "patiënten", herhalen in de Randstad?
Het waren mooie beelden op "ik vertrek", Jan, zoon Duco en vrouw Saskia ontroerden in een romantisch tweeluik op tv. Het bracht alleen geen cent op. Hoe vergaat het ze op het ogenblik in de realiteit van het nuchtere en vaak koude Nederland? Is Beijum voor hem een afgesloten hoofdstuk?
Wordt verwacht. Inclusief recente foto.

Onder het stukje "Dennis" had zich weer een spammer gemeld als reactie. Tip, als een Engels of Latijns Amerikaans aandoende naam bij de berichten staat: niet openen!

woensdag 16 april 2008

DENNIS

Het kan gebeuren dat ik hier een concept-bericht maak die eerst wordt opgeslagen. Als ik dan vergeet het bericht te publiceren blijft hij eerst in de conceptlijst staan. Punt is dat het betreffende artikel dan onder reeds bestaande publicaties wordt geplaatst. Dit gebeurde met het artikel over Dennis, de dappere maar ongelukkig gevallen jongen uit de Froukemaheerd. Zijn verhaal staat onder de mededeling dat Jan Krist weer in de bewoonde wereld is aangetroffen. Opbeurende reacties voor Dennis zijn uiteraard welkom!!!

JAN KRIST GEEFT TEKEN VAN LEVEN!

Vandaag kreeg ik een mail van Jan Krist. Ik wist dat hij ergens in Noord-Holland bivakkeerde, nu blijkt dat hij in de buurt van de hoodstad zit.

Hallo Johan
Vanochtend in Amsterdam kreeg ik een print onder de neus geschoven, met de titel : Waar is Jan Krist ?Welnu, alive and kicking ….woonachtend onder de rook van Amsterdam.
Momenteel werkzaam alweer een jaar voor een GGZ organisatie als locatie manager die zich inzet voor dagbesteding/vrijwilligers en betaald werk voor mensen met een psychiatrisch verleden.Tevens ben ik bezig om de cirkel rond te krijgen en zal waarschijnlijk weer terugkeren in het daklozenvak. Zodra ik iets weet geef ik je de primeur voor een interview

Energieke groet van Jan


Die primeur, daar hou ik je aan Jan. Er liggen meer kapers op de kust...

EEN VALPARTIJ OP SKEELERS: DRIE OPERATIES!

Dennis, woonachtig aan de Froukemaheerd, zal zich wel een paar keer bedenken voordat hij het weer zal doen. Wat? Wel, met skeelers aan op het betonnen bakbeest op de energieheuvel gaan 'schaatsen.' Want het was me een smak die hij maakte. V

an een meter hoogte naar beneden kukelen, ou, dat doet verrekte zeer.Twee breuken en drie operaties later kan hij toch nog in de deuropening lachen naar de fotograaf. Maar vooral de operatie waarin een (tijdelijke) stang aangebracht werd was een moeilijke. Balen is dat hij ongeveer vijf maanden niet mag voetballen. Want Dennis is niet zomaar een voetballer. Nee, behalve dat hij bij Gvav-rapiditas speelt traint hij ook mee met de jeugd van Fc Groningen. En dan kun je zo'n lange pauze natuurlijk slecht gebruiken. Gauw weer beter worden Dennis!!!

JARIG IN BEIJUM

Erhan, het derde jongetje van rechts onder op de foto geeft op dit moment een kinderfeestje. Want een woensdagmiddag leent zich daar natuurlijk het beste voor. Natuurlijk wilden de kids wel even op de foto. En de Turkse dames rechtsachter op de foto kwamen er speciaal even de keuken voor uit. Want bij een verjaardag hoort volgens een goed Turkse traditie de nodige lekkere dingen. Uiterst rechts op de foto ziet u de trotse moeder van Erhan.

Het blijft genieten in het veelkleurige en multiculturele Beijum. Kinderen die nu opgroeien weten niet anders dan dat een kleurverschilletje of een iets andere tongval er niet toe doen. We horen allemaal bij elkaar. En kinderen weten dat als de besten.

VEEL KRIEBELS IN BEIJUM


Hier ziet u een schoolklas van de 1e Montessorischool op de terugweg naar hun - nog oude- locatie aan de Wibenaheerd. Vele tientallen hesjes liepen vanochtend door het Groene Hart om daar de zwerfvuil op te ruimen. Naar verluidt heeft de Heerdstee de nodige prijzen in de wacht gesleept. Schoonmaken is extra leuk te maken door er een wedstrijdelement aan te verbinden. Wie verzamelt de meeste troep?

Spontaan komt er een oud liedje bij me naar boven:

De paden op, de lanen af
Je wijk schoonmaken is geen straf
Zonder gezeur en zonder gemok
Prik ik de troep aan mijn prikstok

AURAHEALING IN BEIJUM.

Petra Kalsbeek woont twee jaar aan de Bentismaheerd. Sinds ongeveer een jaar heeft ze een eigen praktijk aan huis; ze geeft healings.
Eerst even een misverstand uit de weg ruimen, mensen die healings geven zijn niet per definitie zweverig. Petra bijvoorbeeld staat met beide benen op de Beijumer klei. Het is alleen zo dat ze meer ziet en voelt dan de gemiddelde mens. Hebt u last van exceem, hoge bloeddruk, stress, menstruatiepijnen, migraine, allegrie, gewrichtspijn of wat dan ook maar? Ga eens naar Petra Kalsbeek voor een sessie. Het duurt ongeveer een uur en het kost 39 euro. Ik kan u verzekeren, het is de moeite waard. Bel haar op 5420850 of mail naar kalsie@home.nl Voor het in balans brengen van de aura en de chakra's. En dus ook voor een algemene en betere gezondheid en welzijn!

dinsdag 15 april 2008

REACTIES

Vanmiddag hoorde ik dat het huis wat te koop stond aan de Isebrandsheerd is verkocht. Ook op Beijumnieuws stond de advertentie, zie ongeveer twee weken geleden.

De meeste mensen reageren per mail op Beijumnieuws. Zoals net een oplettende lezer die mailde dat ik stijgers had geschreven in plaats van steigers. Zie het bericht hieronder.Ook kwam er nog een reactie op het artikel over Jan Krist, ongeveer twee maanden geleden. Of al bekend is waar lange Jan uithangt? Nee, helaas, hij is nog niet boven water.

Ook begreep ik dat een betrokken lezer Beijumnieuws gaat voordragen voor een goed idee. Met een ingezonden goed idee kun je een prijs winnen in Beijum. Wijkopbouw, bewonersparticipatie, netwerken, multiculturele zaken belichten etc. u kunt het hier allemaal tegenkomen. Criticasters zullen zich waarschijnlijk op die ene procent steggel-en conflictnieuws richten op Beijumnieuws( en die andere 99% gemakshalve vergeten). Maar bedenk dat toedekken van misstanden zeker geen wijkopbouw is. Mooie dingen schrijven over schoonmaak-kriebel-acties en een Bruisend Beijum-zondag is niet verkeerd, maar zaken als een teleurstellende ontwikkeling op Plein-Oost of het disfunctioneren van een bewonersclub moeten m.i. ook benoemd kunnen worden. Dat de boodschapper daarvan dan de schuld krijgt is all in the game. Stevige wijkopbouw is niet alleen "zie ons eens goed doen en wat profileren we ons" maar ook stevige dialoog, polemiek en kritiek horen daarbij.

Er was nog een reactie op de bezoekersaantallen die ik gisteren benoemde. Voor mij hoeft dat niet anoniem maar de reageerder zal daar zijn of haar reden voor hebben: Hoi Johan, het blijft lastig met die bezoekcijfers, want sommige computernetwerken van Nederlandse bedrijven draaien op servers die in India of Saudie-Arabie staan. Het is dus niet gezegd dat die 26 kijkers echt in Spanje wonen, misschien staat alleen hun machine daar. Maar het blijft natuurlijk morgelijk dat 'overwintereraars' of emigranten hun oude wijk op deze manier blijven volgen. Ik zou zeggen: Meld je even bij de reacties als je echt in het buitenland woont! Vinden wij in Beijum wel leuk om te weten!

DE BOERDERIJ IN DE STEIGERS

Binnen een paar weken zal hier intensief gewerkt gaan worden aan een kroonjuweel in het Groene Hart van Beijum. Het voorspel lijkt te zijn ingezet getuige de steigers om het voorhuis van de boerderij heen. De naam van de huurder mocht nog niet naar buiten gebracht worden maar buitenom zal het ook opgeknapt gaan worden. Het is wat later dan gepland allemaal maar het zit er aan te komen: de veelbesproken en langverwachte herbouw van de Boerderij aan de Beijumerweg.


AL 17 JAAR WERKZAAM BIJ ALBERT HEIJN BEIJUM!

Deze foto is met een bepaalde afstand door de fotograaf gemaakt en haar gezicht komt dientengevolge wat donker over. Dit is jammer want het is niet conform de dagelijkse realiteit. Want Margret Schouten heb ik zelden of nooit met een donker gezicht in Albert Heijn kunnen betrappen. 

Gebruik het handje maar even om de foto groter te klikken. Margret is de betrouwbaarheid en degelijkheid zelve in de winkel en ze heeft een vriendelijk strenge doch rechtvaardige uitstraling en voorkomen. Op de vraag hoe klanten haar beleven komt een duidelijk antwoord:" ik werk hier met veel plezier en zo kom ik waarschijnlijk ook over. Omdat ik hier al; sinds 1991 werk zeggen veel klanten wel eens dat ik tot het interieur behoor." En zo is het. Aan Alice Meins stel ik de vriendelijke vraag: beste Alice, wil je aub ervoor zorgen dat de winkel vooral ook oude meubelstukken behoudt? Ik vind iemand als Margret namelijk een verademing tussen het "jonge grut." Nee, nee, niks ten nadele van de jongere medewerkers! Maar graag een mix tussen ouder en jonger behouden.

MEISJES-GYMNASTIEK IN SPORTHAL BEIJUM

Woensdagmiddag zijn alle schoolgaande kinderen in Beijum vrij. En vooral omdat het echte voorjaarsweer nog niet is doorgebroken is de sporthal in Beijum-Oost vaak een uitkomst. Verschillende leeftijdscategorieën kinderen kunnen onder begeleiding klimmen, evenwichtsbalk lopen, salto's maken, door een hoepel springen; kortom bewegen.
Op de foto ziet u meisjes in de leeftijd van 5 tot 7 jaar over de evenwichtsbalk lopen. Elke woensdag van 15.30 tot 16.15 uur kunnen meiden van die leeftijd hier oefenen. Ook kinderen van andere leeftijden kunnen op een ander tijdstip, wel op de woensdagmiddag, komen gymen. De woensdagmiddagen worden verzorgt en begeleid door Gvav-Rapiditas. Kijk voor tijden en leeftijdscatagoriën op: http://www.gvavgymnastiek.nl

maandag 14 april 2008

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

De uitstekende kijkcijfers- de afgelopen maand om en nabij de 3000 bezoeken- behoeven bij nader inzien een kleine relativering. Eigenlijk wel een grappige relativering want tijdens het navlassen van de persoonlijke google-analytics-site kwam ik er achter dat Beijumnieuws de afgelopen maand in 55 landen is bekeken. Verenigde Staten 60 bezoeken, Brazilie 13, Spanje 26, India 13 en Indonesie telde 7 bezoeken. In China en Saudi Arabië werden elk één bezoek aan deze site afgelegd, evenals in Zuid Afrika.

Het zullen vaak oud-Beijumers zijn die op de hoogte willen blijven van de gebeurtenissen in hun oude wijk, ongeluksbezoekjes of viavia.
De meeste bezoekers komen uiteraard uit de stad Groningen/Beijum maar Haren en Eelde scoorden ook relatief hoog.

Op http://www.beijum.nl/ heeft de eigenaar van de site Beijumnieuws en de BOB-site gebroederlijk onder elkaar gezet bij de links. Kijk, dat heet onafhankelijkheid. Naar elkaar linken in Beijum versterkt de sociale cohesie in de wijk. Beter dan eigen site eerst en "concurrenten" willen uitsluiten. Iedereen is hier welkom.

MONTESSORISCHOOL MOET NOG EVEN GEDULD HEBBEN

De 1e Montessorischool aan de Wibenaheerd organiseerde afgelopen vrijdag een open dag. Het was vast en zeker de laatste open dag in de oude school, zoals iedereen weet loopt de "oude Montessorischool" in Beijum op praktisch versleten schoeisel. Je gunt de school zo langzamerhand eindelijk een afsluiting van de oude situatie en een definitieve nieuwe start. Maar schoolleiding, ouders én schoolgaande kinderen rest niks anders dan geduld hebben. Alhoewel, rest niks anders? Het leren en spelen gaat natuurlijk gewoon door! Nettie de Jonge (foto) is al jaren als peuterspeelzaalleidster verbonden aan Pinokkio, de peuterspeelzaal van de school. Haar stemming blijft onverminderd optimistisch en opgewekt:" het is gewoon hardstikke leuk werken hier, ook in deze tijdelijke opvang."

Directeur Han van der Vlist kijkt terug positief terug op de open dag: "Vrijdag hebben wij een goede open ochtend gehad. Veel betrokken mensen die echt voor de school kwamen en ook geïnteresseerd zijn in de school. We hebben ongeveer 4 nieuwe aanmeldingen vorige week gehad. Dus heel positief voor ons." Over de brand van afgelopen week:"De schade als gevolg van de brand is inmiddels hersteld. We hebben nog wel wat brandlucht in de school, maar het klimaat is een stuk beter dan afgelopen donderdag."

En dan de nieuwbouwplannen, de weg er naar toe gaat via allerlei bobbels en oneffenheden en het geduld wordt danig op de proef gesteld:" Over de nieuwbouw kan ik nog niet veel zeggen. Zoals je weet is er bezwaar aangetekend tegen de bouw van de school. Ik hoop dat we deze week uitsluitsel krijgen over het ja of nee toekennen van de bouwvergunning. Daarna volgt er een periode van onherroepelijkheid, waarin weer bezwaar gemaakt kan worden tegen de beslissing. We zijn dan weer 6 weken verder.Mocht het zo zijn dat er een bouwvergunning verstrekt wordt verstrekt kunnen de bewoners daar tegen in beroep gaan en dat komt dan voor de rechter. Ik hoop echter niet dat het zover niet zal komen want dat zou betekenen dat de bouw nog meer vertraagd zal worden."

Laten we het er op houden dat mooie dingen langzaam komen. En dat dit ook geldt voor de nieuwbouw van de 1e Montessorischool in Beijum.

DE BLAUWE KATROL NU OOK AAN DE WIBENAHEERD

Al een of twee weken schuift een graafmachine door de wijk met in het kielzog een grote katrol met een dik blauw draad erop bevestigd. Het blauw wordt onder de grond gelegd en zal een glasvezeldraad zijn voor sneller internet. Vandaag waren ze bezig in de buurt van de Fultsemaheerd maar ook hier aan de Wibenaheerd.

Het filmpje eindigt een beetje vreemd maar daarvóór geeft het de werksfeer van de oranje mannen goed weer. Uit de radio of cassetterecorer galmt een heerlijk arbeidsvitamine-lied genaamd: lekker ding kom hier. Ja, je werkt aan de straat en je wil wel eens een verzetje. Het oog wil wat maar het oor klaarblijkelijk ook.

DE KORAN AAN DE MUUR IN BEIJUM

Het boek roept bij veel Nederlanders niet direct de prettigste associaties op. Terreur, 9/11, van Gogh, Wilders etc. Angst, haat, intolerantie en bevolkingsgroepen die tegenover elkaar staan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar deze foto is genomen bij een moslimfamilie ergens in Beijum, en deze Beijumers hebben een totaal andere beleving van de Koran. Geen wonder denk je natuurlijk, het zijn niet voor niks Moslims en die vereren hun heilige boek nu eenmaal. Blij en gelukkig voelen ze zich bij hun geloof.

In veel huiskamers in Beijum zal ook een gekruisigde Jezus aan de muur hangen. Dat roept ook weer allerhande gevoelens op. Spijkers door de handen en een doornenkroon op een bebloed hoofd. Wat een geweld! Maar ook hier zullen de mensen zich weer blij en gelukkig voelen bij hun geloof.

Wat moet je er van zeggen? Laat iedereen maar in zijn geloof geloven wat mij betreft. Christendom en Islam. Twee bekende humoristische Nederlanders wilden deze twee wereldreligies ooit samen vormen tot één religie: de Chrislam.
Religiën doen normaal gesproken een appél op het hoogste in de mens, zoals liefde, verdraagzaamheid en tolerantie. Apart dat het bij hele volkstammen tegenovergestelde gevoelens oproept. De mensen waar deze foto is genomen zijn de vriendelijkheid en gastvrijheid zelve. En waarom ook niet?

Gemaskerde kinderen

Je kunt natuurlijk als blogger niet zomaar iedereen op de foto zetten. Hoe het precies zit met privacy en openbaarheid moet ik nog even uitzoeken.
Het kan gevoelig liggen om "zomaar" kinderen op de foto te zetten en ze op internet te plaatsen.
Deze kinderen van basisschool de Heerdstee maakten het me afgelopen week wel gemakkelijk. Dit kan wel, dacht ik. Met zelfgemaakte maskertjes verlieten ze het schoolplein op zoek naar hun ouders of verzorgers. Onherkenbaar zijn ze nu in beeld. En de hele -digitale -wereld kan meekijken.