woensdag 29 februari 2012

EVEN EEN SNIPPERDAG

Het is 29 februari, schrikkeldag 2012. Een vreemde dag. Een rondje sponsors leert dat niemand me vandaag wil doorbetalen. Van Hoogenberg tot de kapper, van het Café Biljart tot autobedrijf Visser, allemaal houden ze vandaag de hand op de knip. Tja, jongens, het is me teveel werk om alle logo's er voor een dag af te halen, maar ik vind het best, ik ben even klaar met jullie, als tegenzet publiceer ik vandaag geen berichten. Om het een beetje al te verheven te verkondigen: de wijk is daar de dupe van, bescheidener gezegd: de vele lezers van Beijumnieuws.
Of ik het vandaag volhoud om niks te publiceren blijft nog even afwachten, komen er afkickverschijnselen? Maar goed, ik ben geen Gekke Gerritje.
Mooi woord trouwens, snipperdag, vindt u ook niet?
Een snipperdag is de benaming voor een (losse) vakantiedag. Snipperdagen worden meestal per een of twee opgenomen. Als men een langere periode vrij neemt (een week of langer) dan spreekt men meestal van vakantiedagen. Snipperdagen worden bijvoorbeeld opgenomen om een verjaardag van een familielid te vieren, of om wat klusjes in en om het huis te doen.
Snipperdagen kunnen vaak per hele of halve dag worden opgenomen. Daar waar men zijn vrije tijd per uur kan opnemen wordt wel geproken van kruimeluren of snipperuren. Wikipedia/Snipperdag.
Beste lezers, tenzij er ernstig breaking news komt publiceer ik vandaag niks. Worden de spek en spekgladde fietsgootjes van de Korrewegbrug vandaag opgeknapt? Melden de koperdieven van Innersdijk zich? Vindt er na een half miljoen fietsoversteken vandaag weer een overval plaats op het Heerdenpad? Worden vandaag 25 hennepplantages in één keer opgerold in de wijk?  Het kunnen zo maar dingen zijn die er voor gaan zorgen dat er toch nog gepubliceert gaat worden vandaag. Wie weet. Precies vier jaar geleden plaatste ik wel wel een blogbericht.
Over precies 24 uur, op 1 maart, zal dit wijktheater weer op volle toeren los gaan.
Cartoon van http://www.obboi.ru/cartoon_4344.htm

dinsdag 28 februari 2012

ROND DE KORREWEGBRUG

Vanmiddag moest ondergetekende even voor wat zaken naar de stad op en neer. Verrek, dat is ook zo, helemaal vergeten dat de Korrewegbrug nog steeds open staat en dus dicht is. Dan maar weer met m'n fiets over de rechter fietbrug. Aan de andere kant aangekomen ging ik op de opengedraaide dichte brug een paar foto's maken van de werkzaamheden die daar werden en worden verricht. Naderhand terugfietsend uit de stad, omstreek 16.30 uur, bedacht ik me dat ik ook wel een filmpje kon maken. Echter, de werklieden waren al gestopt. Toch maar even filmen. Op de video ziet u eerst de gemaakte foto's van de werkzaamheden op de heenweg, daarna de oversteek met de fiets over de enorme gladde fietsgootjes terug naar Beijum.

UIT DE OUDE DOOS (106)

Een week geleden deed ik een oproep om de Oude Doos ook een beetje te vullen met bouwfoto's uit de beginperiode van de wijk. Prompt stuurde lezeres Corrie twee foto's, in principe wordt de tweede volgende week gepubliceerd. Corrie mailde erbij: Op deze foto zie je het begin van de woningbouw van de Isebrandtsheerd 1t/m 31. De foto is in 1980 gemaakt en vijf jaar daarvoor werden nog gewassen op de klei verbouwd.
De klei is op de voorgrond goed zichtbaar. Waarom er twee blauwe schaftketen vlak bij elkaar stonden is me een raadsel. Op de voorgrond lijkt een ronde trappenhuis in wording te ontstaan.
Meer oude foto's? Informatie? Beijumnieuws@online.nl

COOCKING BOYS EN PIMPING GIRLS

Voor de kinderen van Beijum waren vandaag in het kader van de krokusvakantie activiteiten in het Trefpunt en in de Kleihorn georganiseerd. Om tien voor twee zag ik bij de Kleihorn nog geen kind terwijl ook hier toch een activiteit zou plaats vinden. (Mozaïek knutselen) Dan maar naar het Trefpunt. Hier waren de activiteiten opgedeeld in boy's only en girls only. Op de linker foto ziet u de girls in actie, ze gingen vanmiddag kledingstukken als t-shirts oppimpen. Zie ook het overzicht dat eergisteren werd gepubliceerd, de termen boy, girl en pimpen staan daarop aangegeven.
Op de rechter foto, en klik ze groter, zijn de boys in actie, de boys hielden zich vanmiddag bezig met kokkerellen.
Het is me niet duidelijk of de twee groepen naderhand nog samengekomen zijn. Wellicht hebben de coocking boys de opgepimpte girls op een lekkere maaltijd getrakteerd.

KOPERDIEFSTAL INNERSDIJK

Op de locatie van het voormalige verpleeghuis Innersdijk in Beijum-Oost is een grote hoeveelheid koper gestolen.Volgens een woordvoerder van de politie is er ongeveer 3000 kilo aan koper gestolen, met een waarde van ongeveer 15.000 euro.
Een medewerker van het sloopbedrijf merkte dinsdag op dat er plotseling veel koper miste. Het sloopbedrijf schakelde hierop de politie in en heeft aangifte gedaan. http://www.oogtv.nl/

"ZET DIE JONGENS EVEN OP DE FOTO!"

Afgelopen zaterdagmiddag in de kantine van de voetbalverenigingen op Koudinge: "Hé lieverd, zet deze jongens eens even op de foto." Aan het woord was Perla Lourens. Bekend van de Antilliaanse gemeenschap in Beijum, en tevens lid van de werkgroep 'Plek voor iedereen.' Ik kom haar regelmatig in Ambiënte of elders in de wijk tegen.
Het is moeilijk nee zeggen tegen dwingende en dominante dames. En vooral als ze ook nog eens sympathiek zijn en je met 'lieverd' aanspreken. Waarom moeten die boys dan op de foto, Perla? "Ze hebben bij Fc-Groningen gespeeld. Scouts hebben ze ooit ontdekt, helaas zijn ze later afgevallen als talent."
Ok, dat veranderd de zaak. Links op de foto staat Tarique, woonachtig aan de Barmaheerd. Het andere jongetje ken ik zo niet bij naam. Afgevallen of niet, het zijn voetbaltalentjes. Op de achtergrond ziet u oma en regisseur Perla toekijken.

HOND IN BEELD

Ik weet niet of een hond ook recht op privacy heeft, maar ik had geen tijd en zin om aan te bellen en te vragen of het goed was om hem door middel van een foto op het www. te zetten. Het kan ook een zij zijn bedenk ik me nu, een typisch gevalletje van geconditioneerd zijn om in het mannelijke te denken. Maar goed, het beestje zat zo smachtend en verlangend over de rand van het balkon naar beneden te kijken, ik moest hem of haar gewoon even fotograferen. Om de privacy van het beestje toch een beetje te garanderen schrijf ik alleen maar dat hij/zij ergens in de buurt van Plein Oost woont. Links op de foto ziet u een opgehangen autoband waar de hond door mag springen, het lijkt op een soort van fitnessruimte om tegemoet te willen komen aan de drang tot bewegen die honden nou eenmaal hebben. Het moet toch wat zijn om als hond boven in een flatgebouw te wonen, voor je plas- en poepbehoefte ben je totaal afhankelijk, een hond vervuilt nu eenmaal liever niet zijn of haar eigen territorium.
Ik heb ooit eens ergens gelezen dat honden de omringende wereld alleen maar in zwart en wit waarnemen. Voor het beestje maakt het dus niet uit dat het balkon waarop hij/zij staat grauw en grijs is. Ik kan alleen maar vanuit het mens-zijn spreken: kunnen al die grauwe grijze balkons in de buurt van Plein Oost een keer door de kunstenaars van Kleurwijk Beijum onder handen genomen worden? Het ziet er hier zo Grijswijk Beijum uit.

maandag 27 februari 2012

KIJK OP DE WIJK (33)

Twee weken geleden trof ik kruidenvrouw(tje) Saskia Nieboer in haar winkel/cursusruimte in de Wiershoeck. Er werd me een biologische koffie aangeboden en er was tijd om even wat lichamelijke klachten door te nemen. Ik heb de laatste tijd regelmatig jeuk op de rug, of ze er even naar kon kijken? "Ja hoor, beetje eczeem, daar heb ik wel een zalfje voor. Je bent trouwens niet de enige, weet je dat de laatste tijd veel mensen jeuk hebben? Dat heeft met de winter te maken." Ze smeerde een geneeskrachtig zalfje van kleefkruid, bronwater, lavendel, honing, hennep, etherische olie en patchoelie op de half open gekrabde rug.  Of ik na een tijdje maar even verslag uit wou brengen wat het resultaat is van de zalf. Dat kan bij deze wel even, na twee weken is de jeuk praktisch verdwenen. Oh, wonderbaarlijke kruidenvrouw met je tovermengseltjes en druppels! Daarna even de tuin in voor een reeds lang verwachte Kijk op de Wijk. Kijk en luister even mee. Eén klacht van ons kruidenvrouwtje licht ik er even uit. Verschrikkelijk om met cursisten rond te lopen en overal hondenpoep tegen te komen.

MOOI BEIJUM (18)

OOSTELIJKE RINGWEG-PERIKELEN

Vanaf deze week vinden er diverse werkzaamheden plaats rond de oostelijke ringweg ter hoogte van het Stadswegviaduct bij Lewenborg. Het fiets- en autoverkeer kan dan enige hinder ondervinden van onder meer kapwerkzaamheden.

Op dinsdag 28 en woensdag 29 februari wordt tijdelijk één rijstrook afgesloten voor het verkeer uit de richting Eemshaven. Het verkeer vanuit de Rijksweg moet rekening houden met een verkorte invoegstrook. Op 12 maart is de afrit naar de Rijksweg (N360) vanuit de richting Eemshaven tussen 9.00 uur en 15.00 uur gestremd voor het autoverkeer. Er is een omleiding via Driebond.
De werkzaamheden vinden plaats omdat de huidige fietsbrug wordt vervangen door een nieuwe fiets-/ecobrug, waar straks ook wilde dieren kunnen oversteken. Daarnaast wordt de geluidswal ten zuiden van het Stadswegviaduct, aan de oostkant van de ring, opgehoogd. http://www.oogtv.nl/

MAANDAGOCHTEND (105)

Het is krokusvakantie en het 'normale' leven in een wijk als Beijum ligt op een dag als vandaag een beetje stil. Geen kinderen die naar school hoeven  te worden gebracht, geen onderwijzend personeel dat met de auto bij de scholen aankomt en weer vertrekt, gezinnen die op wintersport zijn of elders vertoeven. De meeste kids zwerven vandaag gewoon in de wijk rond op zoek naar vertier. Deze foto is een kwartier geleden gemaakt. Zijn het krokussen? De krokus- of carnavalsvakantie werd veertig jaar geleden o.a. ingevoerd om sombere wintermaanden te doorbreken:
De voorjaarsvakantie, krokusvakantie, of carnavalsvakantie, is een schoolvakantie van een week, die in Nederland meestal wordt gehouden in de tweede helft van februari en in Vlaanderen steeds valt in de week van Aswoensdag. Reden voor de vakantie, die in de jaren zeventig werd ingevoerd, is behalve een onderbreking van de sombere wintermaanden, de wens van veel mensen om op wintersport te gaan of om carnaval te vieren. Sinds de vakantie in Nederland gespreid wordt over de landsdelen, wordt de voorjaarsvakantie in het Nederlandse zuiden zoveel mogelijk gepland dat carnaval in deze vakantieweek valt, elders heeft men dan een week eerder of later vrij.
De verschillende bestemmingen voor de vrije week hebben tot een opmerkelijk probleem geleid. Besturen van carnavalsverenigingen klaagden in 2005 dat veel zuiderlingen in de voorjaarsvakantie naar de wintersport gaan, en zodoende niet aan het carnaval kunnen deelnemen.
Wiki/voorjaar.
De nieuwe week is weer begonnen. Maart roert vanaf donderdag weer z'n staart. Moet u woensdag werken? Neem dan een snipperdag of meldt u ziek. De schrikkeldag wordt namelijk niet uitbetaald.
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is niet op de hoogte dat zij een dag gratis werken. Lees hier
Kent u dit gezegde? "Heeft februari negenentwintig dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen."
Een prettige week gewenst. En ik sluit niet uit dat ik overmorgen het blogwerk voor Beijum een dag neerleg. Hoezo gratis werken?

zondag 26 februari 2012

VOORJAARSVAKANTIEACTIVITEITEN


Er ligt nog een flyer over een of andere eetbuffet in maart op de plank. Maar sommige aankondigingen kun je ook te vroeg publiceren. Deze is nu wel op z'n plaats. Voorjaarsvakantie. Wat gaan we doen, Beijumer kids?

EEN PRÉ-VOORJAARSDAGJE KARDINGE

Het is amper twee weken geleden dat we op de sloot die u op de linker foto kunt zien konden schaatsen. Zo snel kan het gaan, het ene moment is er spanning over het al of niet doorgaan van een Elfstedentocht, een moment (in de tijd) later loopt half Beijum richting Kardingerpark uit voor een eerste lenteachtige zondagmiddag. Vanmiddag omstreeks half drie fietste ondergetekende het oostelijk gedeelte van het park in, u weet wel achter de Hylkema- en Fultsemaheerd richting Noorddijk. Wat een aangename drukte. Vriendelijk groetende mensen, scootmobielers, ravottende honden, een visser, chillende mensen op een bankje; dat allemaal onder een mooi verdeelde blauw-witte hemel. Wat kunnen wolken toch mooi zijn en dromerige gevoelens opwekken, zie nogmaals foto links. Foto's zijn groter te klikken. Op de rechter foto ziet u een gezin op skates die aldoende een kinderwagen voortduwden.
Over vier dagen begint maart. Het gaat weer gebeuren, het groen aan de bomen, miljoenen paardenbloemen, krokussen, langere avonden. Het voorjaar lonkt. En dat kon je op een dag als vandaag goed merken.

GRATIS HOUT(SNIPPERS)

Terwijl de hele wijk middels een schrijven naar o.a. Beijumnieuws op de hoogte is gebracht, en waarin is uitgelegd waarom de kaalslag zich rond de afslag Beijum- Zuid heeft voltrokken (zie nogmaals dit blogbericht waarin nader uitleg staat) trachten sommigen het beste uit de kappartij te halen. Gistermiddag reed uw blogger even de inrit naar De Hunze op. Aan de linkerkant, vanaf Beijum bekeken, en tegenover het Heerdenpad, liggen een parij boomstammen opgestapeld. U ziet ze op de achtergrond op de linker foto liggen, foto genomen vanaf Hunze-kant. Maar er ligt meer dan alleen maar boomstammen. U ziet een Beijumer vuilniszakken vol houtvezels achter in z'n auto laden. Mooi voor de open haard of voor andere doeleinden. Mag dat wel wat je doet? "Jazeker wel. Er zijn ook al mensen geweest die boomstammen in de auto hebben geladen en er mee weg zijn gereden."
Het is een mooi cadeau van de kaalslag-slopers, en het is een mooie tegenprestatie voor eerder overkomen 'leed.' Want, wat was het een verkeerschaos, zie nog eens dit bericht van bijna vier weken geleden.

Zijn er nog Beijumers die een boomstammetje willen? Die vuilniszakken vol gratis houtvezels willen? U steekt even de kruising Beijum Zuid over. Let op, de boomstammen zijn loeizwaar. Zakken met houtvezels wegen praktisch niks.

CARNAVAL IN BEIJUM

 Bovenstaande kop komt denk ik al vreeemd over. Het bestáát gewoon niet. Carnaval in Beijum. Nee, ik heb geen zin om een zuur stuk te schrijven, de mensen die gistervond in het Hof van Beijum een poging deden om carnaval te vieren hadden er duidelijk lol in. Wat zal je daar dan lullig of lelijk over schrijven? Een hartelijk ontvangst, gewillig op de foto gaan: leve de lol. Is daar wat op tegen, mijnheer de Blogger?
 Nee, helemaal niet. Ik kom alleen mijn beperking als Grunninger tegen in deze, als geboren noordeling heb helemaal niks met dit laten-we-leuk-doen-en-vind-je-ook-niet-dat-ik-er-leuk-verkleed-uitzie-feest. Het is wat voor verwaande zachte g-figuren uit Limburg en omstreken, zij die een week per jaar in de Oeteldonkerij, praalwagens, rare maskers, allaaf-geroep en klemzuiperij gaan. En dat met de meest vreselijke hoempapa-muziek erbij die er maar bestaat. Jahaah, zuiderlingen, jullie hebben héle grote bloemkolen, bij jullie staat op de keukendeur dat het altijd rozengeur is, en bij alle juffrouw's Jansen staat een paard in de gang. En Mien weet ook waar de feestneuzen verstopt liggen. Het is om jaloers van te worden hoe leuk, zuiderlingen!
Je moet altijd even wat zelfonderzoek doen als je zulke kritische beschouwingen op een hele bevolkingsgroep - in dit geval de zachte g-ers- loslaat. Ik geniet het hele jaar door van de pakweg 135 vreemde culturen die hier op de Beijumer klei wonen. Geen centje pijn. Maar ik zou echt onder de eczeem raken en zware kalmeringspillen moeten hebben als hier een week lang praalwagens, hoempapamuziek en klemzuipende zachte g-figuren door de wijk zouden hossen. Hoe kan dat toch?
Groningen is het land van 'doe even normaal.' Ik ben bevooroordeeld, maar misschien zijn de noorderlingen wel gewoon authentieker dan de zuiderlingen. Dat gedoe met die malle kleding en maskers om leuk te willen doen. Graag geen gezeur over dat wij Groningers geen gevoel voor humor hebben, en we nooit eens een keer gek mogen doen en uit de bol mogen gaan! Wij Groningers hebben gewoon geen behoefte aan nep-leukigheid. Wij hoeven niet te blèren dat we grote bloemkolen hebben, of dat we een paard in de gang hebben staan. Wij hoeven hier niet een week per jaar gek te doen, de gekte integreren we keurig verdeeld over het hele jaar. Carnaval scharen we in het noorden onder de noemers eelsk en aanstelleritus.
Beste mensen op de foto in het Hof van Beijum, trek het je niet aan, ik bedoel het niet zo negatief. Hopelijk zijn jullie lekker jullie dak uitgegaan.
Ik denk  dat we hier in het noorden grotere bloemkolen hebben dan in het zuiden. En ook hebben we veel meer paarden die in een gang of in een stal staan. Maar dat houden we mooi voor onszelf, dat hoeven we de wereld niet in te jammeren.
Ik heb een gegoogeld  op een carnavalslied uit 2012. Ik heb een gevonden waarin staat dat ze in het zuiden tijdens carnaval geen tijd hebben om te poetsen en te koken. Gewoon omdat het weer zover is, ze kunnen weer gaan springen voor hun ketelmuziek. En dat is nou precies wat ik bedoel. Bent u ook zo blij dat u gewoon in Groningen woont?
Vendaog höb iechgeinen tied
um te pótse, um te koke, veur de striek
want noe is 't weer zoe wied
um te springe veur dee ketelemeziek
http://maastricht.nieuws.nl/44948

zaterdag 25 februari 2012

EEN HELE SPECIALE SPECIAALZAAK

Ik heb het hier vaker getoeterd, ik ben een beetje fan van de enige echte dierenwinkel in Winkelcentrum Beijum geworden, ja, die van dierenspeciaalzaak Hoogenberg natuurlijk. Dat de liefde wederzijds is kunt u zien aan het logo van de winkel dat onlangs linksboven op Beijumnieuws is geplaatst. Later kom ik daar wel op terug met een blogbericht. Het is echt een hele speciale zaak in Beijum, je ziet er de meest bijzondere produkten, en ook kun je er hele aparte dingen meemaken. Regenjasjes voor honden kun je er bijvoorbeeld kopen. Volgens mij komen er binnenkort ook elektrische tandenborstels voor trouwe viervoeters op de Beijumer dierenmarkt, en een massagesalon voor cavia's achter in de winkel is in de maak. Er gaan zelfs geruchten over een gratis sauna voor zwerfhonden. Het moet toch niet veel gekker worden. Ik zal de ontwikkelingen in de meest speciale zaak van Beijum nauwlettend in de gaten blijven houden. Eerst nog even een minpuntje, de winkel mist een lekker zitje waar je een kopje koffie kunt drinken. Een hoekje met een tafeltje waar een laptop op kan staan, zodat direct een blogbericht online is te zetten. Tot nu toe moet ik het al wandelend doen met een smartphone waar enigszins kriebelig mee te bloggen valt.
Op de foto's ziet u de 'rising star' van de Hoogenbergjes, dochter Sandra, liefdevol met twee verschillende dieren bezig. Op de linker foto lijkt ze een hond te verleiden, tijdens het maken van de foto werd ik bijna jaloers op de hond. Waarom hij wel en ik niet? En rechts is ze met haar aandacht bij een muis die met de computermuis lijkt te willen spelen. Wat een dierenspeciaalzaak....
Hoogenberg gaat Beijumnieuws sponsoren. Alles best. Doe wat je niet laten kunt. Ik heb maar twee eisen: Een gezellig zitje in de winkel, met een computer er bij van waarachter ik kan gaan bloggen. Of kan Google-surfen. En daarbij wil ik met dezelfde houding een kop koffie en een koekje door Sandra worden aangeboden zoals ze op de linker foto vol liefde een koekje aan een hond geeft. Anders gaat het feest wat mij betreft niet door.

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (18)

Jawel, de lezer houdt nog steeds de laatste wandelvideo door Innersdijk tegoed. Maar de sloop is zo fascinerend om te zien dat er misschien meerdere, maar in elk geval deze video, even voorgaat. De opnames zijn van woensdagmiddag en zo te zien gaat de sloop van het oude verpleeghuis rustig z'n gangetje. Eerst maar even de muziek, een sloper is voor zover ik weet een demolition man in het Engels. En laat Sting daar nu ooit een nummer over hebben gezongen. Kijk en luister. Verder moeten we natuurlijk ook naar de toekomst kijken, er gaat een nog onbevestigd bericht al zou het Gezondheidcentrum naar de nieuwe locatie van Innersdijk worden geplaatst. Het onderwerp kwam al een keer ter sprake op een avond in 2010 waar gemeente-ambtenaren, Karin Dekker en Beijumers elkaar troffen.
Wie zal het allemaal zeggen, zo gauw er meer bekend is kunt u het hier lezen.

'N SWINGPARTY IN HET CAFE BILJART

Omstreeks een uur of half twaalf toog ondergetekende afgelopen avond naar het Café Biljart. Toch maar eens even kijken, hoe zal het gaan met de swingavond die zal worden verzorgd door Sylvia Corpiér? Rond het café aan de Claremaheerd was het rustig, er stonden geen opgeschoten groepjes jongeren buiten en er was amper wat te horen. Het leek er niet op alsof er veel leven in de brouwerij was. Zou het niet veel soeps zijn? Of is de zaak gewoon goed geïsoleerd?
Dat laatste schijnt het geval te zijn. Ondergetekende deed met draaiende camera de deur open en...., mijn God, het leek wel alsof het dak er af ging. Wat swingde dat de pan uit!
Discolampen, dansende bezoekers, biljarters, zwetende lichamen, zwoele blikken en, nou ja, zeg maar een top avondje Café Biljart. Moeder Alie Lamein liep zich te vermaken, zie linksboven rechts op de foto, zoonlief Jeffrey stond achter de bar, een praatje hier, een praatje daar- voor zover het ging tussen de hossende menigte en de muziek- en lezers die zich even mooi tegen Beijumnieuws aan gingen zitten bemoeien. Je moet meer dit, en je moet meer dat; wil je trouwens wat drinken?
Bekijk de video. Die is wat donker, en misschien moet er een keer een exemplaar camera worden aangeschaft die donkere beelden beter over kan brengen. U kunt de video het scherpst op kleinbeeld bekijken i.p.v. op schermgrootte.
De hoofdrolspeelster stelde zich ook zo goed en kwaad als het ging even voor. En op haar site staat: Hoi, ik ben Sylvia Corpiér en ik vind het leuk dat je even komt kijken op mijn website. http://www.sylviacorpier.nl/
Ondergetekende ging op tijd naar huis. Het swingfeest zal nog wel even door zijn gegaan. Wat een gezelligheid en sfeer. Gek dat er niet vaker iets soortgelijks in het Café Biljart wordt georganiseerd
Tip: Zet de volumeknop niet teveel open.

vrijdag 24 februari 2012

BEIJUMSKAP (70)

Ik denk dat dit wel ongeveer het laatste winterse plaatje van deze winter is, genomen begin februari op het Boterdiep.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

SWUEINMUJIEB (1)

Het leven is kwetsbaar, dat realiseer je je weer op een dag als vandaag. Gezondheid gezondheid, als je dat hebt heb je eigenlijk weinig te klagen. Ja, natuurlijk, leuk als je op vakantie kunt, je geen schulden hebt en je alle rekeningen kunt betalen. Maar toch, wat gaat er boven gezondheid?

Het zal je kind maar wezen. Van de prins geen kwaad weten. Comazuipen. Zomaar drie woorden of uitdrukkingen die vandaag vanaf 12.00 uur door m'n hoofd spoken. Er komt nog een woord op, en wat kunnen woorden meedogenloos en hard zijn: kasplantje.

Het regent buiten en de krokusvakantie is begonnen. Ik ken Beijumers die met het hele gezin op wintersport gaan. Of afreizen naar een huisje bij de Efteling. Rijk zijn is maar betrekkelijk, gezondheid gaat boven al. Dat weten de Oranjes op een dag als vandaag maar al te goed, voor geen miljoenen euro's krijgen ze hun geliefde Friso weer gezond terug. Tijdens carnaval zuipen sommige jongeren zich in coma. Op wintersport kun je een lawine over je heen krijgen.

Wat een droevige eerste aflevering van een nieuwe column. Lijkt het. Maar toch is dat niet zo. Ik woon in een eenvoudige Groningse wijk. Ik ben gezond, en er is genoeg te eten en te drinken in huis. En ook staat de verwarming aan. Wat een geluk. Om een beetje een Bekende Beijumer te zijn, daar valt mee te leven. Maar je zult maar een prins zijn en door een lawine in coma komen te liggen en waar de hele wereldpers zich weer mee gaat bemoeien. Het enige voordeel van zo'n akelige positie is dat je er niks van mee krijgt.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

De voor eergisteren of gisteren op Twitter aangekondigde Kijk op de Wijk van Saskia Nieboer heeft nog een beetje vertraging. Wordt in het weekend online gezet.

Atsje- Beijumskap-Straatsma verbleef drie weken in Uganda en daarom vanavond om 18.00 uur nog een winterfoto uit de wijk.

Voor swingliefhebbers nogmaals: vanavond vanaf 22.00 uur kunt u uit uw dak gaan in het Café Biljart, zie flyer links.

Vanavond of het weekend ook: nieuwe sloopvideo van Innersdijk.

GASTOUDERGEZIN 'DE KLEINE HEERD'

Zo om de drie maanden bereikt me een verzoek van een in Beijum woonachtige SKSG-medewerkster om weer eens aandacht aan een gastoudergezin in Beijum te besteden. Dat doe ik graag, tussen het aanbod van 'grotere opvangcentra' door zitten toch redelijk wat kleinschalige opvangplekjes. Kleine ondernemers (vrouwen) die op een prettige manier het persoonlijke en het zakelijke met elkaar trachten te verbinden. Dit keer kunt u kennismaken met gastouderopvang 'De kleine Heerd' van Cuna van Oortmerssen. Onaangekondigd, terwijl ze volop aan het werk was, zocht ik haar begin deze week op in haar huis in de Bekemaheerd. Nieuwsgierige kinderogen keken op naar het vreemde bezoek terwijl Van Oortmerssen verder ging met waar ze mee bezig was: een luier verschonen. De vloer lag op een prettige manier bezaaid met speelgoed, een konijnehok stond verlangend naar voorjaarsweer en spelende kinderen te wachten in de tuin. Wat een warme en gezellige sfeer kwam me tegemoet. De kinderen vonden het spannend, maar ze wilden best even met 'moeder' Cuna op de foto. Vertel eens Cuna, hoe ben je er zo toe gekomen om dit te gaan doen?

Ik ben Cuna van Oortmerssen, ik woon al 26 jaar in Beijum en ik ben 18 jaar geleden als gastouder voor SKSG aan de slag gegaan. Sinds 3 jaar heb ik een eigen franchise-opvangbedrijfje aan huis.
Ik geniet er van om met kinderen om te gaan en heb het geluk van mijn hobby m'n werk te hebben weten te maken. Ik heb zelf 3 grote kinderen en ik geniet erg van andere kleine kinderen die hier komen.
Op dit moment vang ik 8 kindjes op in de leeftijd van 0 t/m 3 jaar, in april gaan er 2 weg en daarom kunnen er nog 1 of 2 nieuwe kindjes bij komen.
De kinderen die bij mij komen genieten er altijd weer van om samen te spelen en elkaar te zien.
Met mooi weer gaan we wandelen en buiten spelen, verder zijn ze erg blij als mijn eigen kinderen komen, het is altijd een erg gezellige boel met elkaar.
We dansen samen en vieren o.a. Sinterklaas, het is altijd feest als de kinderen er zijn, m'n eigen kinderen vinden het erg saai als ze er een keer niet zijn, ze vragen erom.
Wat leuk is, m'n zoon van 20 heeft verkering met het eerste oppaskindje dat hier ooit kwam, die is nu 18 jaar oud.

donderdag 23 februari 2012

EERSTE KLEURWIJK KUNSTWERK

Dit is hem dan. Het eerste kunstwerk aan de muur in het kader van Kleurwijk Beijum. Gemaakt, zoals eerder vermeldt, door Anneke Mikkers, u ziet haar 2e van rechts op de foto het resultaat bewonderen. Het had wat voeten in aarde voordat het kunstwerk er hing. Nee, geen 10 uur, geen 12 uur, geen half 2 maar.....half vijf vanmiddag. Het moet gezegd, de heren van de Klusbus kunnen er niks aan doen dat het allemaal wat langer duurde, ze hebben de hele dag naar vermogen gewerkt.( Binnenkort fotootje + stukje over de Klusbus-heren)
Bekijk de video en zie het proces van Kunst aan de Muur in Beijum in wording. En Anneke Mikkers? Die mag wel een bloemetje voor haar geduldige lange wachten. Vanaf negen uur vanochtend was ze al in de stad. Vanuit Rotterdam. Wachten, wachten en nog eens wachten. Het resultaat mag er wat mij betreft zijn. Om bij weg te dromen. Half april wordt de officiële opening verwacht.

NOG EEN KALE MUUR.....

Deze muur ergens in Beijum ziet er nog erg troosteloos en leeg uit. Maar over pakweg vier uur zal het er heel anders uit zien. Op 17 februari stond het eerste bericht over de aanval op kale en lege muren in de wijk op Beijumnieuws. Zie nog even hier. Dat ging over een muur van een huis aan de Godekenheerd. Vast even verklappen, op die muur, aan de Godekenheerd, wordt een rechtstreeks kunstwerk gefabriceert, daar gaan kunstenaars binnenkort 'live' aan de gang.
Jongens jongens, waar gaat dit allemaal over? Over Kleurwijk Beijum. Over kunst in de wijk. Weg met de kale leegt om u heen! Tegen eind maart zullen op tien plekken in de wijk kunstwerken op gevels te zien zijn. Er zal zelfs een kunstwandelroute worden georganiseerd om alles goed te kunnen bekijken.
Behalve in de genoemde Godekenheerd zullen op de andere plekken alle kunstwerken tevoren reeds worden of zijn gemaakt. Zo ook voor deze muur. Op het ogenblik is een kunstenares die in Beijum heeft gewoond onderweg van haar woonplaats Rotterdam naar Beijum om bij de ophanging van haar kunstwerk aanwezig te kunnen zijn. Ophanging? Ja, tegen het middaguur wordt hier een steiger gebouwd en daarna zal het kunstwerk worden bevestigd. Nader bericht volgt.
Nijestee, NLA- geld, kunstenaars in de wijk; wat een combinatie om de wijk kleurwijker te maken...
Update: 12.51 uur. De goede dingen komen soms langzaam. En dat geldt ook voor het ophangen van het eerste kunstwerk in de wijk. Abusievelijk vermeldde ik eerder dat de kunstenaar die verantwoordelijk  is voor het vanmiddag te plaatsen kunstwerk onderweg zou zijn naar Groningen. Echter, ze is al vanaf negen uur vanochtend in de stad. Ondergetekende zwierf vanochtend ook reeds langs het Ort des geschehens, hij was gisteravond getipt dat het spektakel vanochtend om 10 uur los zou gaan.
Maar het loopt allemaal wat anders en wat uit. Op de foto ziet u links Rita de Wit van Pand49 met dé kunstenares van vandaag, Anneke Mikkers, op een bankje in de Doornbosheerd zitten. Wachten, wachten, wachten. Eerst zou het tien uur zijn, toen half twaalf en nu is de verwachting dat het ophangen van het eerste kunstwerk in Beijum over een uur los zal gaan.
U kunt in de loop van de dag op Beijumnieuws een videoverslag van de ceremonie tegemoet zien. Met daarin vanzelfsprekend een vraaggesprek met Mikkers.

SLAPEND RIJK WILLEN WORDEN

Vierhonderd hennepplanten stonden in volle bloei toen agenten woensdagmiddag twee slaapkamers van een woning aan de Amkemaheerd in Groningen binnenvielen. Een anonieme tip had de politie op de been gebracht. De hennep en de technische apparatuur, zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en vernietigd. Twee mannen (31 en 35 jaar) uit Groningen en Niekerk zijn in de woning gearresteerd. Na verhoor konden zij gaan. http://www.dvhn.nl/

BEROVING YPEMAHEERD OPGELOST

De politie heeft met de aanhouding van een 20-jarige vrouw uit Groningen een gewelddadige beroving aan de Ypemaheerd opgelost. Op zaterdagavond 10 december had een 20-jarige Stadjer een ontmoeting met de 20-jarige vrouw. Na een eerste ontmoeting via MSN hadden ze afgesproken in de wijk Beijum. Na telefonisch contact ontmoeten beiden elkaar in het park aan de Ypemaheerd.

Toen de man desgevraagd geld aan de vrouw liet zien, beroofde de 20-jarige vrouw het slachtoffer van 200 euro. De vrouw ging er daarna rennend vandoor. Uiteindelijk ging het slachtoffer in de bus terug naar het centrum en deed aangiftebij de politie. Onlangs kon de politie de straatroofster, na een gedegen rechercheonderzoek, aanhouden.
Tijdens verhoren bekende de vrouw de beroving. Zij zal vrijdag worden geleid voor de rechter-commissaris die zal beslissen of de vrouw langer blijft vastzitten. http://www.oogtv.nl/

SAMEN ZIJN

Even was ik gistermiddag in de veronderstelling een bijeenkomst van de Kadushi-club van Ambiënte te zijn binnengelopen. Lekkere hapjes, een gezellige sfeer en allemaal Antilliaanse dames. Maar nee, het was niet de Kadushi-club die ik achterin het gezondheidscentrum, ingang CJ&G, trof. Wie zijn jullie dan wel? "Wij zijn de groep 'Samen Zijn.' Wat is dat nou weer? "Dat gaat uit van Buurtwelzijn." Het is allemaal niet meer bij te houden, al die initiatieven om binding in de wijk te willen bewerkstelligen. Een zoektochtje op Google leert dat Buurtwelzijn wordt georganiseerd door Stiel, MJD en Humanitas.
Mag ik wel een foto maken van jullie Samen Actief? In koor: "Samen zij-ijn! Ok, van jullie samen zijn? Dat mocht, het resultaat ziet u boven. Zie hoe de Antilliaanse dames Samen Waren. Ik bedoel natuurlijk Samen Zijn.

woensdag 22 februari 2012

BERICHT VAN SALON GERRIE DE BOER


Salon Gerrie de Boer heeft 'n leuke Aktie voor u!
Salon Gerrie de Boer
Stoepemaheerd 44
Tel. 050-5425706
www.gerriedeboer.nl  

WAT DEDEN DE DE BOERTJES IN BEIJUM?

Afgelopen maandag stond ondergetekende even op de rijweg van de Emingaheerd omdat hij een foto wilde maken van een tweetal heren dat een nieuw bord aan het ophangen was. Op dat moment kwam een auto aanrijden met een geheimzinnig kijkend echtpaar erin. De man had een zonnebril op, en als ik me niet vergis moffelde de vrouw naast hem net een camera weg waarmee opnames werden gemaakt. Tot m'n niet geringe verbazing ontwaarde ik het kappersechtpaar Gerrie en Marjan de Boer in de auto. Op hun vrije maandag, de dag dat salon De Boer altijd gesloten is, reden ze rondjes door Beijum. Wat deden ze hier eigenlijk? Op het moment dat deze foto, zie boven, werd gemaakt begonnen ze ineens hartelijk te lachen. Maar uw blogger had ook het idee dat ze zich betrapt voelden, hij kan niet anders zeggen het gevoel te hebben dat het echtpaar aan het filmen en spioneren was in de wijk. Waren ze bezig met een marktonderzoek? Waren ze aan het kijken en filmen hoe de kapsels van de Beijumers in het straatbeeld er bij stonden?
Een paar uur later werd een flyer opgestuurd met de vraag of die op Beijumnieuws gepubliceerd kon worden. Die wordt later op de avond of morgenvroeg gepubliceerd. Tipje van de sluier, tenminste wat ondergetekende uit de flyer haalt: De kapsels van de Beijumers mogen wel een beetje extra gewassen, geknipt en geföhnd worden. En daar wil de salon door middel van een vriendelijke actie graag aan meewerken. Ondergetekende had nog wat vragen willen stellen, maar mevrouw De Boer sommeerde haar man om door te rijden. Verbeeldde ondergetekende het zich nou, of pakte mevrouw De Boer haar camera weer ter hand terwijl haar man gehoorzaamde en wegscheurde?

GEEN KASTEEL OP KARDINGERHEUVEL


http://www.oogtv.nl/

CARPE DIEM, ALDUS NINA CARELS

Ooit was ze de jongste bewoner van Beijum. Ze stond in 1978 naast wethouder Max van den Berg toen die de sleutel van het allereerste huis in Beijum aan de bewoners overhandigde. Bekijk daarvoor nog even dit blogbericht.
Tegenwoordig werkt ze als volwassen vrouw met jongeren bij de Foundation Youth Care. Maar ze doet meer: "Ik schrijf al vanaf m'n zesde gedichten. Sommigen had ik al op Facebook staan, totdat een kennis vroeg van 'hé, waarom ga je ze niet eens publiceren?' Ik heb een uitgever gevonden en het boek met gedichten is nu in de handel." Vertel, hoe heet het boek, en wat voor gedichten staan er in? "De titel is 'Leef je leven, carpe diem' en het zijn gedichten die op het gevoelsmatige vlak liggen. Deels zijn ze fictief, maar soms gaat het ook over m'n echte leven. In het algemeen kun je zeggen dat het gedichten zijn die over negatieve dingen gaan, maar die positief worden benaderd."
De roze roos op de voorkant van het boek staat voor Nina als het symbool van liefde, voorspoed en geluk. En voor optimisme.
Het boek is te bestellen via http://www.pumbo.nl/ Maar er liggen ook exemplaren in het pand van Youth Care, naast het Surinaams eethuis aan de buitenste schil van Dienstencentrum Oost, daar waar voorheer levensmiddelenwinkel Karouline was gehuisvest.
Een kort gedichtje uit het boek:
Weer een nieuwe dag
die hopelijk vreugde brengen mag
het is buiten rotweer,
maar blijf positief
de meeste regen valt NAAST je neer :)

415 HENNEPPLANTEN AMKEMAHEERD

23m Inge Warringa @Jeugdagent_Inge FavoritedFavorite · Close Open Details #Beijum Vandaag door coll. een hennepkwekerij ontmanteld met 415 plantjes. #Amkemaheerd Energie buiten de meter om dus #naheffing
https://twitter.com/#!/Jeugdagent_Inge

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Gisteren vermeldde ik dat de Beijumkorf in het Jeugdjournaal was. Bekijk de uitzending en vindt het item over schoonmaakperikelen in de school aan de Jaltadaheerd ongeveer halverwege. Zie hier.

De Oude Doos is weer redelijk aangevuld. Toch nog gevraagd: foto's over de bouw van Beijum. Vanuit het allerprilste begin.

In de loop van de dag of morgen een Kijk op de Wijk. Ik weet van drie dames dat die zich kandidaat wilden stellen voor een plek in die serie. Kunnen die zich nog even melden op Beijumnieuws@online.nl

Aanstaande vrijdag is er een dansparty in het Café Biljart. Zie de flyer links.

Binnenkort op Beijumnieuws, een gedichtenbundel uitgegeven door iemand die ooit de jongste bewoner van Beijum was.

WERKEN BILLBOARDS WEL?


Ik kan me niet zo goed voorstellen dat het wat oplevert, maar het zal wel, anders gaan reclamebedrijven er niet meer door. Billboards. Neem dit 'aanplakstation' midden in de Froukemaheerd, wie leest dat nou wat er op staat? Zie foto rechts. 

Wie gaat er nou eens echt voor staan om de afbeelding en tekst te bekijken? Of zal het allemaal onbewust werken? Ik bedoel reclame langs de wegen. Op de foto ziet u een man weglopen nadat hij een nieuw plakkaat heeft bevestigd. Op de onderste foto ziet u een collega van hem billboards vervangen die aan het bushokje vast zitten. Hier kan ik me nog iets bij voorstellen. Ga je een tijdje naar zo'n ding staan gapen om de tijd te doden totdat de bus komt. Een reclamebord of billboard is een in de openbare ruimte geplaatst reclamemedium en het wordt daarmee tot de buitenreclame gerekend.

Het in Nederland meest voorkomende formaat reclamebord is (circa) 240 centimeter hoog en 330 centimeter breed, die vooral langs in- en uitvalswegen geplaatst zijn.
Behalve borden met een "vaste" reclame-uiting bestaan er borden met wisselende boodschappen. Hierbij bestaat het paneel uit een aantal driezijdige balken, waarbij afwisselend drie verschillende reclame-uitingen vertoond kunnen worden, of uit een omhoog en omlaag draaiende film waarop de reclame-uitingen bevestigd zijn. Wiki/Reclamebord
Maar werkt het ook? Levert het wat op om zo'n ding in het straatbeeld op te hangen? Hoe ze het kunnen weten is me een raadsel, maar mensen die 'er voor door hebben geleerd' zeggen van wel:
Billboards werken: ze bereiken (buiten tv) meer mensen dan welk ander medium dan ook en bieden meer waar voor uw marketing-budget.

Monsterscore.

dinsdag 21 februari 2012

BEIJUMKORF OP JEUGDJOURNAAL

Ik zal even zien of via Uitzending Gemist het zojuist uitgezonden item in het Jeugdjournaal over de schoonmaakperikelen op basisschool de Beijumkorf op Beijumnieuws geplaatst kan worden. Directrice Marga Hesseling en een paar leerlingen vulden zojuist een twee minuten durende onderwerp in het Jeugdjournaal. Zie ook het eerder op de dag gepubliceerd bericht over de schoonmakers.

UIT DE OUDE DOOS (105)

De regelmatige lezer herinnert zich waarschijnlijk wel dat ik vorige week de beheerder van buurtcentrum De Beijumkorf heb geïnterviewd in het kader van het Beijumer Boek. Van de gelegenheid maakte ik gebruik om hem een fotoboek af te troggelen waarin interessante foto's staan uit de periode beginjaren tachtig van de wijk. Zoals deze. Tweede van links ziet u Michel Beachouch staan, half Beijum kent hem tegenwoordig als Michel met het hoedje. Maar dan, naast hem: La Molenberg! De recordvrijwilliger uit de wijk, en tegenwoordig haar laatste dagen- dat het er veel moge zijn- slijtend in het Munsterhoes. Op het ogenblik zal Frieda Molenberg om en nabij de 86 jaar oud zijn, ze staat derhalve afgebeeld als ongeveer 55-jarige. Wie de personen links en rechtsop de foto zijn weet ik zo niet, waarschijnlijk ex-bestuursleden van de Beijumkorf. Ter ere waarvan cadeau's werden uitgedeeld is me niet bekend. Aan de stralende Molenberg te zien kon zij het wel eens zijn geweest die in het zonnetje werd gezet.

FITNESS EN DIËTIEK IN INFORMATIEPUNT

Gistermiddag liep ondergetekende het Informatiepunt van Innersdijk aan de Claremaheerd (hoek Plein Oost) binnen. Het is het lijntje dat het oude verpleeghuis, dat nu tegen de vlakte wordt gesloopt, de komende drie jaar met de wijk Beijum blijft houden. In het achterhoofd van uw blogger speelt mee dat hij nog een keer op bezoek moet bij de Innersdijkers die tijdelijk in Ten Boer verblijven. Hij hoort verhalen over de nieuwbouw die nog geverifieerd moeten worden. Zoals het er nu uit ziet wordt de hele noordkant van het plein richting 'nieuwe Innersdijk' opgeschoven en zullen er vierhoge appartementen komen. Ook hoort ondergetekende verhalen over bewoners die helemaal niet zo in hun sas zijn met hun eenpersoons kamer. Sommigen missen gezelschap, het vertrouwde geluid van nog een medebewoner die 's nachts mede op de kamer sliep, kortom: eenzamer. Het kan de keerzijde van het beleid van ieder een eigen kamer zijn: de gezelligheid van een kamergenoot missen. Binnenkort maar eens op onderzoek uit.
Maar goed, in het Informatiepunt werd ondergetekende hartelijk ontvangen door fysiotherapeute Brecht. Jawel hoor, een foto van de fitnessruimte maken was prima. Zie boven. En en passant kreeg hij twee informatiebrieven mee die online konden worden gezet. Een over de fysio voor ouderen, zie links, en nog een van een collega- diëtiste, Marieke Fokkert. Het gemak dient de mens, klik ze groter op uw scherm, beide dames stellen zich even aan u voor. Of ga eens langs voor informatie.Zorggroepgroningen/Informatiepunt.

BEIJUMKORF BAALT VAN VIEZIGHEID

Het is mooi geweest met de schoonmaakstaking op basisscholen van de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2). Dat vindt een deel van de directeuren. De scholen zijn smerig en zitten vol met bacteriën. "Iemand moet verantwoording nemen", zegt directeur Marga Hesseling van de Beijumkorf. "Kinderen zijn kwetsbaar."

Personeelsleden van de scholen zeggen andere belangrijke taken in te moeten ruilen voor schoonmaakwerk. Eén van de directeuren heeft aan de bel getrokken toen onlangs bij een ouder tuberculose werd geconstateerd. Vakbond FNV heeft de staking doorbroken door in overleg met schoonmakers die school weer te gaan poetsen. http://www.dvhn.nl/

KINDEREN IN BEIJUM (19)

Beijum heeft wel een paar kilometer aan fietspaden, hoeveel weet ik niet precies. Maar reken maar uit, vanaf het Heerdenpad de hele Beijumerweg af en het fietspad langs de wijkring, je zit zo op een paar kilometer. Een wonder eigenlijk dat er in Beijum, toch een der kinderrijkste wijken van Nederland, zo weinig ongelukken gebeuren. Al die kinderen die dagelijk oversteken naar de Heerdstee en DH Camaraschool v.v., naar de Kleihorn, de Dijk, etc. Nooit geen dramatische dingen vernomen, hooguit een keer een valpartij of een voet tussen de spaken. Dit meisje wordt, neem ik aan, voortgeduwd door haar moeder. Waar heen ze gingen weet ik niet, maar het zag er mooi beschemd en veilig uit. Welk kind in Beijum kan niet fietsen? Het is net zo normaal als eten en drinken en slapen. Fietsen in Beijum, wat een genot. En fietsende kinderen in Beijum, wat een genot om te zien.Wat een prachtig fietswegennet hebben we hier.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (18)

maandag 20 februari 2012

VOORTGANG OOSTELIJKE RINGWEG

(Vanavond binnengekomen)
Vanaf dinsdag 21 februari zijn de eerdere aangekondigde stremmingen op de Oostelijke Ringweg weer opgeheven. Er zijn dan geen rijstroken meer afgesloten. Tevens is het dan weer mogelijk om gewoon via de Ringweg de Akeleiweg in te rijden.

I.v.m. heiwerkzaamheden was er tot 27 februari ernstige verkeershinder ingepland. De heiwerkzaamheden zijn dermate gunstig verlopen, dat vanaf 21 februari weer 'de normale' situatie geldt ter hoogte van Lewenborg. Let wel weggebruikers dienen wel rekening te blijven houden met snelheidsbeperkingen en andere rijstroken op de weg, want zeker de komende twee jaar zijn er nog werkzaamheden aan de Oostelijke Ringweg!
Grondwerk
Drie weken geleden is de aannemer begonnen met het grondwerk voor de heiwerkzaamheden bij het kruispunt Lewenborg-Ulgersmaborg. Dit grondwerk is nu afgerond, waardoor de heiwerkzaamheden voor de viaducten konden beginnen. Zowel aan de zijde van Kluiverboom, als aan de zijde van de Akeleiweg is er inmiddels geheid.
Deelprojecten
Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het ongelijkvloers maken van de totale Oostelijke Ringweg. Hiervoor worden alle kruispunten vervangen door viaducten met op- en afritten. De werkzaamheden zijn onderverdeeld in vier deelprojecten. Begonnen wordt met Lewenborg/Ulgersmaborg, daarna volgen de deelprojecten Kardinge/Ulgersmaborg, Beijum-Zuid/de Hunze en Beijum-Noord/Groningerweg.

EEN NIEUW BORD

Vanmiddag omstreeks kwart voor twee hebben deze beide heren, zie foto, een nieuw bord langs de Emingaheerd opgehangen. Hoe rijd je naar protestantse kerk De Bron, en hoe naar Bbs De Heerdstee? Hierlangs. Rrrechtsaf. Regelmatig rijden automobilisten de eenrichtingsweg vlak voor de Heerdstee in. Mag niet. Vanaf oost bekeken een straat eerder afslaan, zie nogmaals de foto, en vanaf west bekeken een straat verder rijden. Bbs De Heerdstee, ik weet wat een obs is, waar staat de B voor? Beijumnieuws@online.nl

DE BEIJUMRIJDER (47) RIJDT IN LIJN6

Zaterdagmiddag moest ik even voor iets naar de stad, naar de Herestraat. Op de fiets ging niet, het achterrad rammelt teveel en is aan vervanging toe. In elk geval niet geschikt om tien kilometer te fietsen (wat zal het zijn naar de Grote markt heen en weer? Kilometertje of tien?). Hopeloos om met de auto naar de binnenstad te gaan, wat een gedoe met opstoppingen en parkeren op de zaterdagmiddag. Er bleef maar een mogelijkheid over. Met de bus. Bespottelijk goedkoop ook als je even snel op en neer wil, wat mij betreft. Binnen 40 minuten na het instappen bij de rotonde in de Wibenaheerd was ik al weer op dezelfde plek terug gearriveerd. Voor anderhalf euro. De vriendelijke buschauffeur van Qbuzz vond het prima dat er van voor uit z'n bus werd gefilmd. Een muziekje hoort er natuurlijk bij, het werd Like a rolling stone van Bob Dylan. Rijd desgewenst even mee vanaf de Wibena-rotonde naar Kardinge. De Beijumrijder heeft toch nog weer een paar plekken in en rond de wijk ontdekt die nog niet met een autobezoekje zijn vereerd. Twee bussluizen bijvoorbeeld. En de busbaan naar Kardinge.

LIJN6 NEEMT BEW. CLUB OP DE KORREL

Ondergetekende neemt al een redelijke tijd radiostilte in acht wat betreft de ontwikkelingen rond de bewonersclub die Beijum reeds vierenhalf jaar in diskrediet brengt. Maar het is niet uit te sluiten dat er binnenkort wel weer wat gaat gebeuren op publicitair gebied, er kan elk moment een onderzoeksrapport omtrent misstanden en een ernstig gebrek aan integriteit rond een clublid via het college van B&W naar buiten gebracht worden. Lijn6 gooit er vandaag alvast een artikel tegen aan om de Beijumers nog maar eens weer uit te leggen waarom de club (eigenlijk een duo) niet deugt. Mocht u geïnteresseerd zijn, lees dan dit bericht op www.lijn6.com.

Het kan niet anders, of de mensen van de gemeente Groningen, in het bijzonder die van het stadsdeel Noorddijk/ROEZ, staan achter de jongste publicatie op Lijn6. Al jaren verkondigen deze ambtenaren namelijk dat je de 'wijkdemocratie' z'n gang moet laten gaan, en er niet ingegrepen behoort te worden. Bij een democratie hoort een vrije pers, zo ook op wijkniveau, en dus is wat Lijn6 doet helemaal in lijn met het credo van deze ambtenaren. Zou je denken.

Elk jaar gaat er bijna 20.000 euro naar het clubje zonder draagkracht in de wijk dat Beijumers schoffeert, dat verdeel en heers hoog in het vaandel heeft staan, en de eigen bevoogdende agenda aan de wijk wil opdringen. Om over liegen, bedriegen, manipuleren, misbruik maken en kwaadspreken nog maar te zwijgen.
De wijkdemocratie gaat ondertussen z'n gang. Maar was die 19000 euro nou niet bedoeld om verbindingen in de wijk te leggen? Om te communiceren met Beijumers? Wanneer komt de gemeente Groningen er nou eens achter dat dit alleen maar kan worden bewerkstelligd als er betrouwbare, integere, vriendelijke, dienende en respectvolle mensen aan het roer van een bewonersorganisatie staan? Wijkbestuurders die verantwoording op zich kunnen nemen, in plaats van het eigen jammerlijke falen afschuiven op tegenstanders (!) in hun eigen wijk?
Bekijk ook de cartoon op Lijn6.

MAANDAGOCHTEND (104)

Een kwartiertje geleden maakte ondergetekende een wandelingetje door de wijk. Het laat zien dat er van ijspret geen sprake meer kan zijn. Wel zichtbaar, een stuiptrekking van Koning Winter, er ligt weer een laagje wit en het heeft gevroren.

 De Zuidwending ligt er in vergelijking met tien dagen geleden verlaten bij, en ook de sloten worden weer aan hun lot overgelaten. Het was een korte maar hevige vriendschap tussen de Beijumer waterwegen en de wijkbewoners. Op de rechter foto ziet u dat kinderen nog van alles op het snel dunner wordende ijs hebben gegooid om te kijken of het toch nog sterk genoeg was om op te kunnen staan. 

Nee, de pret lijkt definitief over wat betreft de lopende winter. Toch mag je waardering hebben voor het noordelijke water, het heeft ons dit jaar, al of niet in bevroren toestand, al twee mooie hypes bezorgd. Eerst de overstromingskoorts gedurende week twee van dit jaar, en onlangs steeg die andere koorts na 15 jaar weer, u weet wel, die van de Elf Steden die toch niet gereden werd.

Op de linker foto ziet u een verlangen naar het voorjaar uitgebeeld. Een lekker terrasje aan het water waar over zeven acht weken weer een glas paardenbloembier kan worden gedronken. Nog een mooie heldere lucht erbij, een zonnetje dat 30 graden produceert en kinderen die in een peddelbootje door de sloot wiebelen. Viva le printemps.

De nieuwe week is weer begonnen, de laatste week van de meteorologische winter 2011/2012. Het voorjaar zal zich weer onherroepelijk aandienen. Zal er in meerdere opzichten een Beijumer Lente komen? De tijd zal het zoals altijd leren.

zondag 19 februari 2012

NIEUWE EXPOSITIE PAND49

Ondergetekende verbleef/verblijft vanmiddag en vanavond niet in Beijum en hij kon zodoende de nieuwe expositie in Pand49 niet bezoeken. Maar internet maakt de wereld klein, medewerkster Rita de Wit van Pand49 stuurde deze foto en ze schreef er bij:Vanmiddag was er weer een zeer geslaagde en gezellige opening van een expositie in Pand49.
(Martin) Heun en Isolde tonen hun werk en samenwerking.
Heun werkt met Airbrush en Isolde maakt schilderijen met penseel.
Erg spannend zijn de creaties die ze samen maken.
Vanmiddag kwamen zo'n 50 mensen op deze opening af. De reacties waren erg enthousiast!
Ook vanmiddag was de catering trouwens weer tot in de puntjes verzorgd door Ralph Minkenberg.
 

Op de foto ziet u de twee kunstenaars tijdens de aankondiging van Marijke Langius, rechts op de foto.

RICHTING VOORJAAR

Over tien dagen is het 29 februari. Ja, een schrikkeldag, er zullen mensen zijn die voor het eerst na vier jaar weer eens echt jarig zijn. Maar daar gaat hiet hier niet over, een dag later is het maart, en dan begint het meteorologisch voorjaar. Meteorologisch, toe maar, wat een term. Normaal gesproken trekt de natuur zich niks aan van deze door mensen bedachte fratsen, het gaat gewoon haar eigen gang. Maar ja, mensen hebben wel invloed op deze zelfde natuur. Bij het kruispunt Beijum Zuid is zoals vermeld veel groen verloren gegaan. En ook kriskras door de wijk liggen bosjes takken, zoals hier, ter hoogte van de Joh. Calvijnschool. Voordat het voorjaar in alle hevigheid los gaat barsten en de wijk weer groen gaat tooien, wordt de boel nog even aangepakt, lijkt het wel. Het zal een functie hebben, zogezegd. Om het positief te labelen, het is toch lekker om, als het voorjaar nadert, even lekker naar de kapper te gaan.