donderdag 31 oktober 2013

BEIJUM EN OMSTREKEN BY NIGHT (15)

De opstoppingen voor een dichte Korrewegbrug beperken zich niet tot de Beijum-kant, ter hoogte van de Ulgersmaweg. Ook aan de kant van de stad, het einde van de Korreweg, staat het voor de slagbomen vaak vol met fietsers en automobilisten. Bovenstaande foto is afgelopen dinsdagavond tijdens een twijfelmoment gemaakt. Toch nog over de loopbrug gaan? Maar de brug is bijna weer dichtgedraaid en je wil niet halverwege met de fiets boven lopen terwijl het verkeer onder al weer op gang is gekomen. Toch maar even wachten. Een minuut na het maken van de foto gingen de slagbomen omhoog. Weer een minuut later lag de Korrewegbrug er leeg en verlaten bij. Volgend jaar wordt op het stadhuis bekeken of het Oosterhamriktracé van Kardinge naar de stad v.v. voor autoverkeer wordt opengesteld.

MET GILLENDE SIRENE NAAR 'T GEZONDHIEDSCENTRUM

Sinds het vertrek van Innersdijk uit Beijum rijden er beduidend minder ambulances door de wijk. Het waren vaak stille ritten die naar het verpleeghuis werden gemaakt, er ging amper een dag voorbij dat er geen gele hulpwagen voor het gebouw stond/
Gistermiddag gierde er en ambulance met gillende sirene door de wijk. Je weet het nooit, het kan een ongeluk zijn maar ook een calamiteit binnen de privésfeer.

Midden in de wijk stokte de sirene plotsklaps. Toch maar even kijken. Nee, geen aanrijding of iets dergelijks. De ambulance had zich bij het Gezondheidscentrum geposteerd. Dan kan natuurlijk, dat tijdens een huisartsenbezoek de dokter het nodig vindt om acuut hulp in te roepen.

Alles te willen weten maakt niet gelukkig, zoals vaker gezegd: nooit leuk om zo'n gele wagen met alletoeters en bellen in werking op je afgestuurd te krijgen. Maar ja, stel dat niet kwamen als je ze nodig hebt.

BEIJUM IS EEN ONAFHANKELIJK LAND

Van deze site
Op Oncyclopedia staat een verhaal over het meest eigenaardige dorp (Beijique) van heel Nederland. Het geeft een inkijkje in de roemruchte geschiedenis van het gedeelte daar rechtsboven in de stad Groningen. Maar is Beijum nou een wijk? Een dorp? Of zou het een autonoom land zijn?

Beijum (Frans: Beijique) is het onafhankelijke, piepkleine, maar oppermachtige landje, dat ten noorden van de stad Groningen ligt. Velen denken dat Beijum gewoon bij Groningen hoort. Deze theorie en tevens groot verzinsel, is bedacht door de heersers van Groningen, die niet wilden toegeven dat ze de Nederlands-Friese oorlog hadden verloren.
Het Beijumer ras is pas ontstaan in de 20e eeuw toen een burgemeester van Groningen besloot om een mooie wijk te bouwen op een stuk weiland. Nadat dertig Polen na 6 dagen een groot dorp van 50 stacaravans hadden gebouwd werd Beijum plechtig gedoopt tot officiele achterstandswijk. De Beijumers waren, hoewel ze extra geld van de regering kregen, niet blij met de titel achterstandswijk en besloten de onafhankelijkheid uit te roepen. Op 31 december 1927 was het zover:
Op 31 december 1927 tijdens het grote vuurwerkspektakel trok het leger van Beijum, bestaande uit 3 mooie koeien en een sammenstelling van auto- en allochtonen (in totaal 33), op richting de hoofdstad van Groningen. Terwijl zij over de Korrewegbrug liepen merkten de eerste Groningers op dat er een groepje Hooligans richting hun geliefde Grote Markt stormde. Hier aangekomen lieten de slimme Beijumers de mooie koeien ongegeneerd hun mooie koeienvlaaien plaatsen op het midden van de Grote Markt, vlak voor de oliebollenkraam. Vervolgens staken de Beijumers de stapel koeienvlaaien in brand en gooiden er hun bussen met deo op. Dit gaf extra knallen en een mooi effect. Vervolgens stormden de Groningers uit hun huisjes en gingen rondom het vuur staan, denkend dat dit een oudjaarsvuur was. De eigenaar van de oliebollenkraam verkocht toen 69 oliebollen in een recordtijd van 3.33 minuten. De Beijumers lieten daarna hun mooie koeien het stadhuis binnenstormen en vervolgens poepen. Deze geur schakelde de verdediging van Groningen uit en gaf de Beijumers meer adrenaline. Toen liepen de 6 leiders van Beijum: Geert, Goor, Rene, Piet, Henk en Jaap de kamer van de burgemeester in en dwongen hem de onafhankelijkheidsverklaring te tekenen. Nu was Beijum een onafhankelijk land, lid van de Europese Unie, en Voorzitter van het Olympisch Comité. Het land beslaat een oppervlakte van 300 vierkante kilometer. 

Beijum staat heel sterk in de wereld economie. Door het verkopen van koeievlaaien en het afpersen van wokrestaurants heeft Beijum al een heel groot nationaal inkomen. Maar wees gerust, Beijum zit niet vol bezige ambtenaren en is niet zo'n goede toeristische.... Neee.... de belasting is gewoon ontzettend hoog..... Daarnaast levert het weekelijks bevredigen van Vladimir VII the Putin ook een miljardje zo af en toe in de kas.
http://oncyclopedia.net/wiki/Beijum

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (39)


ONDERTUSSEN IN DE OMMELANDEN

Ondergetekende moest gistermiddag voor zaken in de buurt van Oldehove zijn. Wat is het Grunninger Laand toch allemachtig prachtig. Een regenbui kwam langs maar irriteerde niet omdat de zon ook bleef schijnen. En kijk, wat gebeurt er als dit tegelijkertijd plaatsvindt? Een regenboog is de gekleurde cirkelboog die iemand vanuit zijn gezichtspunt in de lucht ziet staan als de (laagstaande) zon tegen een nevel van waterdruppeltjes aanschijnt.

woensdag 30 oktober 2013

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (37)De rust is weer helemaal teruggekeerd op Winkelplein West en de bewoners boven de Duitste grootgrutter kunnen overdag weer van hun woongenot genieten. Het groffe hak- boor- en breekwerk is achter de rug en de werklieden concentreren zich op de opbouw van het binnenste gedeelte van het pand. Zie de bovenste foto, het wordt duidelijk de twee na grootste winkel van Beijum. De Ah blijft de grootste maar de Lidl gaat de Aldi qua vloeroppervlak voorbij.
De buitenste werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond. Op de linker foto is te zien dat de voorgevel van de computershop nog in ere moet worden hersteld. Het voorste gedeelte sluit na het naar voren trekken van de Duitste buurman naadloos bij de andere panden aan (ook bij de kapper, denkbeeldig links op de linker foto).

De komende weken zullen de werkzaamheden binnen veel resultaat laten zien. Er komen schappen, kassa's, een broodjesafdeling, lichtbalken, etc. Het maakt toch wel nieuwsgierig, hoe zal het er uit komen te zien? Ja, natuurlijk, net als alle andere Lidl's in het land, het is één groot gelijkgeschakeld concept. Maar ik bedoel meer het totaalplaatje. Hoe zal de nieuwe winkel op het winkelplein integreren? Gaat het storm lopen? Wordt het een gezellige winkel om heen te gaan, of zal de kille zakelijkheid overheersen? Zal het Winkelcentrum Beijum gaan versterken? Waarschijnlijk wel. Volgens planning moet het over vier weken open gaan.

EVEN DE AUTO IN DE STAD PARKEREN( Inbraak...)


Een van de grote voordelen voor autorijdend Beijum is toch wel dat je je kar gemakkelijk binnen een straal van pakweg honderd meter op een parkeerplaats kwijt kan. Je moet er toch niet aan denken dat 'het stadhuis' betaald parkeren in de wijk zou willen invoeren. 
Nee, lekker zo. Afgezien van verkeerskrapte op zaterdagmiddag rond Winkelcentrum Beijum is het hier een verkeerswalhalla. Wat een ruimte, en je rijdt zo even naar de stad of richting de Ommelanden.
Af en toe moet ondergetekende even met de auto naar de stad voor het een of ander. En dat doen meer Beijumers, zie ook de rechter foto, er liggen tientallen parkeertickets met STAD erop achter het raam. Foto ergens in Beijum Zuid gemaakt. Maar wat is autodokter Koos Visser van AutobedrijfVisser op bovenste foto aan het doen? Wel, de blogger moest een paar dagen geleden even met z'n auto in de stad zijn en hij parkeerde z'n bolide aan de Emmasingel. Toen hij -in het donker- terug kwam en de portier wilde openen, paste de sleutel er niet meer in. De een of andere junk of criminele halve gare moest zo nodig met een schroevendraaier proberen de deur te openen om zodoende de kar te kunnen jatten. Iets wat niet lukte.

Via de passagiersdeur  kon ondergetekende toegang verkrijgen tot z'n rechtmatig eigendom en koerste terug naar Beijum. De volgende dag bevestigde Visser de poging tot kraak. Het was even een gepriegel om het slot van de deur weer toegankelijk voor de bijbehorende sleutel te maken. Maar hij doet het weer.

Leuk om even met de auto naar de stad v.v. te rijden. Maar in de pakweg 20 jaar die de blogger in achterstandswijk Beijum verblijft, is hem nog nooit een fiets afgegapt. En ook heeft hij nog nooit - afkloppen!- een poging tot inbraak meegemaakt.

POSITIEF OPVOEDEN VAN PUBERS IN HET CJG

Van deze site.
(Ingezonden)
Als ouder  van een tiener zit je vaak met verschillende vragen over de opvoeding van je tiener zoals: mag een kind van 13 al uit? Kan ik mijn kind van 11 alleen thuis laten? Mijn kind laat alles slingeren? Mijn kind zit hele dagen achter de computer.
Alcohol en drugs hoe gaan ik daar mee om enz enz.
Zit je ook met deze of andere vragen geef je dan op voor de 
cursus Positief opvoeden voor ouders van pubers!
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten.

Woensdagochtend 6 november is de eerste bijeenkomst van 9 tot 12 uur in het CJG
Opgeven kan via mail cjgbeijum@gmail.com

HONDEN IN BEIJUM (25)


Zal het een mannetjeshond, een reu, zijn geweest die met z'n bazinnetje door de promenade van Winkelcentrum Beijum liep? De gedachte komt bij me op tijdens het bestuderen van de afbeeldingen. De hond straalt uit: ik heb hier helemaal geen zin in. Niet alleen geen zin om mooi en lief op de foto te moeten, maar ook geen zin om überhaupt met de bazin te moeten gaan winkelen.
Het duurde even voordat de hond redelijk op de foto kwam, zie bovenste afbeelding. Daarvoor straalde het beestje een en al verveling uit. Mannen hebben vaak een hekel om met de vrouw te moeten gaan winkelen, daar zal het mee te maken hebben. Een beetje begrip voor de hond is op z'n plaats.

Waarom mannen winkelen haten

Vrouwen zijn gek op ongestructureerd winkelen. Uitgebreid kleding passen zonder iets te kopen is iets dat een man gewoonweg niet kan begrijpen. Zijn hersenstructuur is er op gebaseerd dat hij enkel kan winkelen met een gericht doel en zelfs een bepaald tijdschema. Geef een man duidelijke richtlijnen bij het winkelen en hij zal enthousiast raken. Zomaar winkel in en winkel uit werkt niet bij mannen. Terwijl vrouwen ontspannen worden van winkelen raken mannen gefrustreerd. Een man is van oudsher een jager en wil zijn prooi mee naar huis nemen. Als de jacht veel te lang duurt raakt de jager in grote stress. Veel mannen laten zich kleden door hun vrouw zodat ze het hele winkelritueel kunnen overslaan. Mes en Samenleving.
Herkent u dat heren lezers?

dinsdag 29 oktober 2013

UIT DE OUDE DOOS (177)


Deze twee foto's komen wederom uit het archief van Hilda Hofstra. Zie ook eerdere foto's van haar in deze serie (vul bijvoorbeeld zoekterm Hilda in de zoekbalk linksboven in). Ook deze foto's geven een impressie van een ruim dertig jaar geleden gehouden internationale voetbaltoernooi bij de Kleihorn aan de Fultsemaheerd.

Wat opvalt is de nieuwe staat van de huizen aan genoemde heerd. Hoe oud waren ze, twee, drie of vier jaar? Ik zie rode daken en dezelfde kleur kozijnen.

Als u de rechter foto groter klikt dan is te zien dat het team met de gestreepte groen-witte shirts uit Vietnamezen of Indonesiërs bestaat. Zwart speelt een partijtje voetbal tegen wit. En dat allemaal ter bevordering van de integratie en het creëren van binding tussen de verschillende bevolkingsgroep in de toen nog jonge multiculturele wijk Beijum.

MOOIE WOONRUIMTE LANGS ZUIDWENDING TE KOOP

Volgens onderzoeken kun je in de huidige crisistijd beter een woning te kopen dan dat je er een gaat huren. Zie ook dit onlangs geschreven artikel op de site van de Volkskrant.  Ik kom erop omdat ik vorige week een werkelijk prachtig (en goed onderhouden) appartement in de Barmaheerd met uitzicht op de Zuidwending heb mogen aanschouwen. Zie de bovenste foto, de afbeelding zou niet hebben misstaan in de serie 'Mijn uitzicht in Beijum.'

Mocht iemand vanuit de stad of van elders woonruimte zoeken in Beijum, dan is dit een regelrechte aanrader (verhuizen vanuit een huurwoning binnen de wijk kan natuurlijk ook nog). .
De woning is gesitueerd in een rustige gedeelte van de Barmaheerd (geen burenoverlast) en ziet er verzorgd en onderhouden uit. Mocht u interesse hebben, dan kunt u vrijblijvend een kijkje komen nemen.
De vraagprijs van het appartement bedraagt 119.500 euro. Het bestaat uit drie kamers, een half open keuken en het heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 90 vierkante meter.
Meer informatie kunt u opvragen bij makelaar Remmers (050-5490162).

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (45)

Zoals reeds eerder vermeld, de afrondende fase van de werkzaamheden rond kruispunt Beijum Zuid is in volle gang. De grove werkzaamheden spelen zich op het ogenblik rond kruispunt Kardinge af, bij dé hoofdingang van Beijum beperken de activiteiten zich hoofdzakelijk tot verfijnd werk.
Al zou je dat niet denken als je onderstaande foto ziet. Op de hoek Fossemaheerd/kruispunt Zuid wordt nog steeds gewerkt aan een geluidswand. Zie de rechter foto, het gedeelte dat onderen is te zien loopt denkbeeldig door vanaf de groene aarden wal die uiterst links op de foto is te zien. Over groen gesproken, klik de foto's links en rechts groter en aanschouw hoe deze omgeving helemaal in stijl met de Groenste wijk van... wordt aangepast. Om maar eens een persoonlijk compliment te noteren: het kruispunt met alles erop en eraan (rotondes, groenomgeving etc.) is mooi geworden.
Er valt verder niet zoveel over te vermelden. Waarschijnlijk volgen nog een of twee afleveringen in deze lopende serie.


maandag 28 oktober 2013

NOG EVEN DE STORM (+ ontwortel-video)

De rust is teruggekeerd in de atmosfeer. De storm kwam, bereikte een hoogtepunt en verplaatste zich richting Noord Duitsland en de Scandinavische eilanden. Op Facebook staat een video over een naast de Boerderijum omgewaaide boom. Met dank dat de video te werd ge-appt zodat het proces van ontwortelen en omvallen ook op Beijumnieuws kan worden gepubliceerd.

Er zijn nog meerdere foto's opgestuurd waarvan er hier nog twee worden gepubliceerd. De linker is door lezer Arjan opgestuurd. Hij schreef erbij: Aan de Emingaheerd, boom omver gewaaid. Geland in 2 tuinen van de Grevingaheerd.
De recht foto is door iemand gemaakt waarvan me de naam is ontschoten, u ziet een geknakte boom ter hoogte van de Bentismaheerd.
Maar bekijk vooral de indrukwekkende video. Lezeres Loana An Nguyen die hem opstuurde schreef erbij: Hierbij stuur ik je een filmpje waarin een boom in Beijum wordt ontworteld achter de Boerderijum. Mijn vriend Alexander Douma heeft het gefilmd.EEN STORM TROK OVER BEIJUM (video)
De storm die tegen het middaguur over het land trok heeft in Beijum overwegend natuurschade aangericht. Dat is de eerste conclusie na een fietsrondje door de wijk. Mocht er schade aan huizen of schuren zijn, mail het dan even naar Beijumnieuws@online.nl (eventueel met foto). De drie foto's die u ziet zijn door verschillende lezers ingestuurd. Op de bovenste afbeelding is te zien dat een ontwortelde boom boven op een schuur is terechtgekomen. Locatie Menkemaheerd. De linker en rechter foto zijn in de Isebrandtsheerd gemaakt, ook hier weer ontwortelde bomen. Ondergetekende maakte een video over de storm en de consequenties ervan. Tijdens de eerste minuut moest de harde wind nog enigszins op gang komen, daarna ging het harder en harder. De muziek? Een oudje van Earth and Fire. Storm and thunder. Bedenk de thunder er zelf even bij. De opbouw van de muziek houdt gelijke tred met de opbouw van de storm. Stuur gerust nog foto's op naar het boven genoemde mailadres.
Update 16:14, de onderste foto werd ook opgestuurd. Waar is die genomen? Het Groene Hart?VEEL STORMSCHADE IN BEIJUM

Vanuit de hele wijk wordt een overvloedige lading foto's opgestuurd i.v.m. de storm die nu, 13.45 uur, aan kracht lijkt af te nemen. Teveel om allemaal te publiceren, bedankt voor de inzendingen. Het Groene Hart van de wijk heeft veel schade opgelopen door ontwortelde bomen. Het was levensgevaarlijk om er rond te lopen of te fietsen. Rondom de blogger kraakte het onheilspellend en de takken vlogen hem om de oren. Sommige fiets- en looppaden zijn onbegaanbaar geworden door omgevallen bomen. Bovenste foto is door lezeres Mirella opgestuurd. Waar eerst een boom op het speelveldje was neergekomen, zie ook het vorige blogbericht, daar lagen er nu twee. Op de onderste foto is te zien dat een boom in de Fossemaheerd is gespleten. De rechter foto is vlakbij kindercentrum Mallemolen gemaakt, een ontwortelde boom ligt langs het voetpad bij de Boerderijum. Links ziet u een dappere bewoner uit de Holmsterheerd met man en macht een halve boomstam terugduwen.
Gelukkig zijn er nog geen berichten over gewonden bekend. In de loop van de dag komt een video online. (Pardon voor de wat chaotische, want snelle, opmaak)


BOOM VALT BOVEN OP SPEELVELDJE

Lezer Wout stuurde bovenstaande foto. Een ontwortelde boom is boven op een speeltoestel op een speelveldje gevallen. Locatie Isebrandtseerd.

SCHUTTINGEN ROND 'INNERSDIJK' BEGEVEN HET

Een lezeres mailde bovenstaande foto. Gaan de schutting-delen rond de bouwplaats 'Innersdijk' door de wijk vliegen? Meer stormfoto's naar Beijumnieuws@online.nl

STORM TREKT OVER BEIJUM


De storm die op het ogenblik over Beijum trekt heeft tot nu toe voor veel verdwaalde takken en enige ontwortelde bomen gezorgd. Zie bovenste foto, een boom langs de Emingaheerd is bezweken onder de windvlagen. Op nog geen 100 meter van basisschool de Heerdstee. Tip: haal en breng uw kind van en naar school als het even kan!

Even verderop, op de hoek Bentismaheerd met de Emingaheerd vlogen grote stukken takken de rijbaan op. Klik de foto's groter.
Veiligheid gaat even voor alles, op de onderste foto ziet u takken liggen op de aanrij-fiets-route van basisschool De Expositie. Denk aan de kinderen, vooral het passeren van de hoge bomenrij bij de Zuidwending is levensgevaarlijk. Later meer en waarschijnlijk een video.
Nog even kijken naar een orkaan die 41 jaar geleden over het land trok? Zie hier.

MAANDAGOCHTEND (175)


De avonden zijn in verband met het ingaan van de wintertijd korter maar 's ochtends is het opeens een uur eerder licht. Kwam het ochtendgloren eergisteren nog tegen kwart over acht op gang, gisterochtend en een uur geleden brak de dag tegen kwart over zeven aan.

Dakpannen zullen niet meer zo massaal de lucht in vliegen, zoals 41 jaar geleden wel het geval was. Zie de onderste foto, het lijkt erop alsof het dak van het Gezondheidscentrum bij uitstek stormbestendig is gemaakt. De nietige 'schoorsteentjes' op het vloeiende dak zullen windkracht 11 met gemak trotseren. I.v.m. de verwachter storm heeft ondergetekende de foto's die u ziet gistermiddag reeds gemaakt. Terwijl een echte storm toch z'n charme heeft. Maar je moet op maandagochtend net even zin hebben om er door te gaan. Storm? Mwaaah. In 1972 woedde een dusdanige échte storm over het land dat die in het hoofd van de blogger zit gegrift. Op 13 november van dat jaar kon je achterover in de wind leunen, je kon je gewoon tegen de wind in laten vallen. Dakpannen en televisieantennes, want die had je toen nog, vlogen alle kanten op. De storm ontwortelde die dag vijf miljoen(!) Europese bomen, 54 mensen kwamen om waaronder 9 Nederlanders. Lees ook hier..


Ondergetekende maakte van de gelegenheid, het rondlopen langs en om het Gezondheidscentrum, gebruik om de opschriften maar eens te bestuderen. Zie bovenste foto, je kunt wel zien waar het geld zit. Is daar een oogarts gehuisvest? Nee, een tandarts, en dat moet schijnbaar met koeienletters worden aangegeven. Hoe anders, kleiner,  zien de andere bordjes eruit. Zie foto's links en rechts. De apotheek voldoet nog wel aan z'n status met een lichtbalkje aan de muur, maar bij de overige bordjes moet je goed kijken wat er op staat. Zie de rechter foto boven, aan de achterkant van het Gezondheidscentrum genomen. Goede wijn behoeft geen krans, geen uitbundige lichtbalk, het CJG moet het doen met een paar simpele papiertjes met opschriften. Zie ook het bordje op de linker foto, je hebt bijna een leesbril nodig om het te kunnen ontcijferen. Terwijl er toch iets heel belangrijks op staat: houd de ruimte vrij voor een ambulance. Zie ook de aankondiging achter het raam op de rechter foto. Het ene bedrijf moet het hebben van een geplastificeerd papiertje achter het raam, een ander verkoopt zichzelf met een koeienletters-lichtbalk.

De nieuwe week is weer begonnen. Het kan buiten stormen, maar ook in je hart. Zong wijlen Ramses Shaffy met Als het stormt.
Over overleden muzikanten gesproken. In mei 1977 was ondergetekende bij een concert in de stad van de afgelopen weekend overleden Lou Reed.  Hij stond destijds nummer een op een dodenlijst van drugsgebruikers, maar is toch nog mooi 71 jaar oud geworden. Een van z'n mooiste nummers is m.i. Peferct Day.
En zo'n dag en soortgelijke week wenst ondergetekende de lezer ook toe.zondag 27 oktober 2013

EEN CLOWNSWORKSHOP IN DE WIERSHOECKHet was een lazy sunday-afternoon in het Groene Hart van de wijk. Jammer dat de After tea-party in het Trefpunt vanmiddag nog niet los was. Zie de eerder vandaag gepubliceerde aankondiging voor de komende zondag, een beetje -lazy- leven in de brouwerij op zondag in Beijum is niet verkeerd. Een fietstochtje bracht me vanmiddag zo'n 100 meter verder op, het hek van de Wiershoeck stond open. De bruin rode bladeren dansten hun herfstdans op de Beijumerweg, de wind zwiepte de hoge boomtoppen heen en weer. Tijdens het typen van dit bericht joelt de wind om het huis. Gaat het stormen?
Dat is ook zo, zie een blogbericht van vier weken geleden, elke laatste zondag van de maand is er een keerkring-ruildag in de Wiershoeck. Vandaag was het weer zover.
De natuur, het Groene Hart van de wijk, ademde een sfeer van vergankelijkheid, loslaten en doodgaan (van de bladeren) uit. Wat kun je je toch nietig voelen ten opzichte van de natuur, en dat vooral als een naderend stormfront begint aan te wakkeren. Moet dit nou een zwaar-op-de-hand blogbericht worden? Nee, dat hoeft niet, een beetje spelen met de gevoelens van vergankelijkheid en andere menselijke gevoelens/emoties kan ook.

Bij binnenkomst in de Wiershoeck liepen een achttal mensen vanaf de trap naar beneden. Wat hebben ze boven uitgevreten? "We hebben aan een clownsworkshop meegedaan." Een clownsworkshop. Is dat iets om vrolijk van te worden? Bij schrijver dezes roept het herinneringen op aan het bekende nummer van Ben Cramer: hij was maar een clown. Het kan aan hem liggen, maar het woordje 'maar' verhoogt de feestvreugde niet. Maar ja, een clown is niet alleen maar lolbroek. Droefenis, lol, verdriet uitbeelden hoort ook bij de clownsrol, wie zal het zeggen, geeft een clown het menselijk tekort een aanvaardbaar en relativerend uiterlijk?

Natuurlijk wilden de clownsdocent en een cursist wel even op de foto. Zie de drie afbeeldingen. Links ziet u clown Fratso, rechts een cursist waarvan me de naam is ontschoten. Wat kwamen ze hartelijk, echt en sympathiek over. Fratso geeft clownsles en je kunt hem ook inhuren. Wat schrijft hij op z'n clowns-site?
Mijn naam is Fratso: een clown, die kan kijken, luisteren, lachen, reageren op reacties van het publiek, kleine dingetjes laten gebeuren, een hand in een mouw, eruit, er weer in, verlegen zijn, schrikken, verbaasd zijn, trots, boos zijn, moe,verdrietig zijn, huilen, muziek, confetti, een ballon, een stoel, een doek, een trap, een stuk w.c.papier, vallen. Dat is optreden.

SAVE THE BOMEN OP AARDE


Het zag er onschuldig uit, terwijl de eerste associatie niet zo positief was. Maar dat had niks met de twee meiden die u op bovenste foto ziet te maken. Wel alles met de bekers die ze schudden en verplaatsten. In de tijd dat ondergetekende nog niet gesetteld was en veel reisde, zag hij in verscheidene Europese hoofdsteden bepaalde lieden het balletje balletje spel spelen. 
Balletje-balletje is de naam van een goocheltruc waarmee voorbijgangers worden opgelicht. Vroeger was het in Nederland bekend als dopjesspel.
Voor het spel gebruikt men drie bekers (of doppen), enkele balletjes en een tafel of vergelijkbaar speeloppervlak. De oplichter beweegt snel met de omgekeerde bekers over de tafel, laat een balletje tussen de bekers rollen en zet vervolgens de bekers stil. Aan de toeschouwers wordt dan gevraagd onder welke beker het balletje zich bevindt, waarbij een bedrag van bijvoorbeeld 50 euro wordt ingezet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Balletje-balletje
Zo hoog was de inzet tijdens het spel dat de beide meiden gistermiddag voor de ingang van Winkelcentrum Beijum speelden bij lange na niet. En ook de doelstelling lag anders, zie de linker afbeelding. Hier geen sluwe geslepenheid maar pure onschuld en liefde voor de natuur. Als de blogger het zich goed herinnert, wilden ze geld inzamelen voor een goed doel, voor het regenwoud. In elk geval waren en zijn ze begaan met de bomen op aarde. Noemden ze het spelletje in plaats van balletje balletje half half? Waarschijnlijk. Een balletje onder een beker doen en vervolgens de bekers razendsnel verplaatsen. Onder welke beker ligt de bal nou?

Of ze veel klanten hebben gehad is me niet bekend. Binnen was het koopzaterdag, het grote mensen-geldspel was gaande. Buiten voor de ingang van het winkelcentrum domineerde de onschuldige kinderwereld.