donderdag 31 december 2009

GELUKKIG NIEUWJAAR

Beijumnieuws wenst u een gezond en gelukkig 2010

PLEIN WEST TIJDELIJK OORLOGGEBIED

Het is een zwaar woord, oorloggebied, maar het ziet er enorm bewapend uit op Plein West. Alles maar dan ook alles is afgetimmerd. Als ik de agent op de video moet geloven is de Mobiele Eenheid paraat en zijn eventuele agenten mogelijk uitgerust met een bodycam. Kijk even mee naar de video. De eerste twee scenes zijn omstreeks vier uur genomen, de zaak van kapper De Boer werd met hout ingepakt (en over het houtwerk kwam nog een rolluik). De overige scènes zijn omstreeks half zes genomen. De zeecontainers arriveerden op dat ogenblik en sloten het gedeelte naast de kapper en naast de Lidl af. Even daarvoor sprak ik een woedende Aroen van de gelijknamige bloemen- en plantenhandel. Twee kinderen van hem hadden gisteren op Plein West elk een stukje vuurwerk in handen en allebei werden ze bekeurt. Twee keer 90 euro maakt 180 euro boete. Of de politie niks beters te doen had dan op kleine kinderen te letten, aldus Aroen. In principe is dit het laatste artikel van het jaar 2009. Ik wens alle lezers van Beijumnieuws een goed en gezond uiteinde en een feestelijk begin. Voor vuurwerk op het plein bij de Aldi, zie reactie: http://www.youtube.com/watch?v=_f1UBDhXU0k

OUDJAARSDAG (De video)

Het was erg druk vanmiddag bij Winkelcentrum Beijum en voor de videotheek. Op de video ziet u een impressie van het begin van de middag op Plein Oost en West. Bij de videotheek op Oost liep het storm wat betreft vuurwerkopers, op West werd er ingekocht en getimmerd. De Wegwijzer, en in het bijzonder de familiebibliotheek, is uit voorzorg ook dichtgespijkerd. Rechts op de foto ziet u een jongetje een vuurwerkbom maken, alle lontjes met elkaar verbinden en aansteken die handel. Gevaarlijk, maar ook spannend. In de wijk trof ik meerdere kinderen tussen de 10 en 15 jaar aan met vuurwerk. Het mag eigenlijk niet, maar terugblikkend op mijn eigen jeugd herinner ik me dat oudjaarsdag bij uitstek een dag was waarop je dingen deed die niet mochten. Of het vanavond en vanacht rustig of onrustig blijft/wordt in de wijk zal ik tussen de borrels door zoveel mogelijk trachten bij te houden. Tips, foto's e.d. zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

BEIJUM BEREIDT ZICH VOOR OP JAARWISSELING

Winkelcentrum Beijum wordt op het ogenblik weer helemaal ingepakt met hout om vernielzuchtigen de komende avond en nacht geen kans te bieden. In de loop van de dag kunt u hier een video verwachten van de oudjaarsochtend en het eerst uur van de middag. Erg opzienbarend in vergelijking met het vorige jaar is het niet wat er gebeurt. Ook nu weer knalt het reeds behoorlijk in de wijk, en rondom het winkelcentrum wordt zoals gezegd het rituele dichtspijkeren van de ramen weer ter hand genomen. Aan het eind van de middag worden aan de noord/ en oostzijde van Plein West weer zeecontainers (bedankt voor de correctie Anoniem, volgende keer met naam?) geplaatst. De verwachting is dat Beijum een rustige jaarwisseling krijgt. Maar je weet het nooit. Kwetsbare objecten als de oude 1e Montessorischool, en in iets mindere mate de Boerderijum, en natuurlijk de bushokjes zullen als het goed gaat op nieuwjaarsdag nog heel zijn en de nieuwjaarsstorm hebben overleefd. Voor zover mogelijk kunt u de gebeurtenissen op Beijumnieuws volgen. Tips zijn welkom. Op de video hoort u achtereenvolgens Willem Hagting, (bedrijfsleider AH) André Hoogenberg van de gelijknamige dierenspeciaalzaak en visverkoper Bronno Schut.

KRANTEN EN KERSTKAARTEN

De glascontainers op de parkeerplaats van Winkelcentrum Beijum waren gisteren nog open maar de papierpontainers niet meer. Rotjes op glas hoeft geen probleem te zijn, maar op kranten en karton? Dat gaat fikken.
Met koeienletters stond en staat op de afgesloten papierbakken aangeplakt of mensen aub geen kranten en dozen bij de containers achter zouden willen laten. Onder het motto 'denk niet, bepaal zelf' werden er echter stapels kranten en dozen neergekwakt. Denk niet dat alleen jongeren in Beijum voor overlast en rotzooi zorgen.


Ondertussen zijn dit bij uitstek dé dagen waarop de papieren mail iets van het verloren gegane terrein t.o.v. de electronische mail terugwint. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar het wemelt bij me thuis van de kaartjes met de beste wensen erop. Toch wel een prettige constatering te merken dat de electronische snelweg de fietsende en lopende postbodes nog wat speelruimte gunt, vindt u niet? Deze vrouw stond gisteren een paar minuten voor de brievenbussen bij het trappenhuis op Plein Oost om de bewoners te plezieren met kaartjes. Op de computer lees je het nieuws, delete je onnodige bestanden in de prullebak of je stuurt een mailtje. Maar op straat, in het echte leven, moet je het doen met kranten, een papiercontainer en een brievenbus.

woensdag 30 december 2009

OVERHEID IN ACTIE TEGEN OUD EN NIEUWVANDALISME

Buiten knalt en flikkert het reeds weer. Niks wachten tot morgenvroeg 10 uur voordat er vuurwerk afgeschoten mag worden. Het slaat natuurlijk ook nergens op, geef jongeren een zak met vuurwerk en vertel ze dat ze er 24 uur vanaf moeten blijven. No way. Knallen met die hap. Wat niet mag is vaak extra spannend.
De overheid is er op gebrand om komend oud en nieuw goed te laten verlopen. Lees hiervoor onderstaande artikelen:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken start maandag een campagne om burgers op te roepen ongeregeldheden of vernielingen tijdens de komende jaarwisseling met fototoestel of telefoon vast te leggen. a.. Vandaal draait niet op voor schade oud en nieuw Het departement benadrukt dat de situatie zich er wel voor moet lenen en dat het zeker niet verwacht wordt in mogelijk onveilige situaties voor de persoon zelf.Als er wel gefilmd of gefotografeerd kan worden, kan het materiaal de politie helpen bij het opsporen van de vandalen. Tijdens de vorige jaarwisseling waren er veel vernielingen en geweldszaken in het land.

Bodycams in Beijum?
Op lokaal niveau gaan agenten met camera's de straat op om vandalisme beter te kunnen bestrijden. Zullen ze morgenavond ook bij Winkelcentrum Beijum rondlopen?
GRONINGEN - Ook tijdens de jaarwisseling gaan Groninger agenten met een camera op de pet de straat op.De politie in Groningen gebruikt de 'bodycams' al sinds afgelopen oktober. Ze werden voor het eerst ingezet tijdens de 4 Mijl van Groningen. Het doel is om agressie en geweld tegen agenten aan te pakken. In de meldkamer kan live worden meegekeken naar de beelden.Negen andere politiekorpsen in ons land gaan de bodycam ook gebruiken tijdens Oud en Nieuw. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexsl.asp?actie=totaalbericht&pid=87855
Tip: u mag uw foto's of video's van oud en nieuw ook naar Beijumnieuws@online sturen.
ATTENTIE: IK KREEG NET EEN MAIL OVER HET FEIT DAT AGENTEN IN BURGER IN BEIJUM CONTROLEREN OP TE VROEG AFSTEKEN VAN VUURWERK EN BOETES UITSCHRIJVEN. OOK STUURDE IEMAND EEN REACTIE MET DEZELFDE STREKKING ONDER HET VORIGE ARTIKEL

VUURWERKVERKOOP

Vanmiddag omstreeks 13 uur voor de videotheek. Twee jongetjes van om en nabij de veertien jaar kwamen op me af met een vriendelijk gestelde vraag:"Mijnheer, zou u wat vuurwerk voor ons willen kopen"? Wat betreft de vriendelijkheid en de open en eerlijke ogen was ik zo om geweest. Maar angstvisioenen van afgerukte handjes en daarvoor aansprakelijk gesteld worden weerhielden me er van om de té jonge jongens, die zelf geweigerd werden aan de balie, aan vuurwerk te helpen. Binnen was het een drukte van belang aan de vuurwerkbalie en een foto was zo genomen. Op de vraag aan de verkopers of de foto gepubliceerd mocht worden kwam het antwoord:" Nee, dat wil de baas niet hebben." Om toch een indruk te krijgen van vuurwerkverkoop in de videotheek in Beijum kunt u de video terugkijken die vorig jaar op oudjaarsochtend werd gemaakt. http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/12/oudjaarsochtend-in-beijum.html Ook kunt u de belegering van Winkelcentrum Beijum hier nog eens terugzien.

WORDT 2010 EEN BETER JAAR VOOR DE BOERDERIJUM?


Deze foto's zijn een paar dagen geleden gemaakt. Het terras van de theeschenkerij lag onder een witte deken en voor de Boerderijum werd een speeltoestel weggereden. De chauffeur van de vrachtwagen antwoordde desgevraagd dat het een foute bestelling was geweest, het exemplaar op de foto wordt verruild voor een ander speeltoestel.

Ik heb het vaker aangekaart, de Boerderijum functioneert nog niet zo zoals het zou kunnen. "Beijum" spande zich in om de Boerderij herbouwd te krijgen maar datzelfde Beijum komt niet opdagen sinds het bijna driekwart jaar geleden geopend werd.

In het gunstigste geval is er gewoon sprake van opstartproblematiek, de motor moet eerst even warm draaien. Eenmaal op gang gekomen zal het flonkeren en spetteren. In het ongunstige geval kampen we hier met een soort van Plein Oost-syndroom. In dat geval worden Beijumers over twee jaar uitgenodigt om mee te denken over hoe er leven in de Boerderijum kan komen. Het gebouw moet van de Beijumers zijn, maar het is de vraag of de wijk dit ook zo ervaart. Ik weet bijvoorbeeld van redelijk wat omwonenden, ze kijken tegen het gebouw aan, dat ze de oranje kleur op de kozijnen verafschuwen. Grijze daken, oranje kozijnen, het is een kwestie van persoonlijke smaak maar ik vraag me ook wel eens af: Had dit niet wat speelser en feestelijker gekund? Het lijkt toch net alsof de kozijnen nog in de menie, in de grondverf zit.
Het is te hopen dat de Boerderijum in het nieuwe jaar een plek grotere plek in de Beijumer harten zal gaan innemen. Het heeft het tij natuurlijk ook wat tegen, zeg maar de (zogenaamde?) economische crisis. Tien jaar geleden ging je met een fles limonade en een pak koekjes naar de kinderboerderij, je kocht er wat snoep voor een dubbeltje, boekje of krantje mee en je zat een paar uur gebeiteld. Een lekkere krakkemikkige speeltuin en een oude en avontuurlijke Bezoekerscentrum. Nu kom je door glazen schuifdeuren een instituut binnen en buiten zie je een spliksplinternieuwe speeltuin met spliksplinternieuwe speeltoestellen. Je zult wat euro's mee moeten nemen om jezelf en je kinderen te kunnen tracteren. Tien jaar geleden had hét icoon van het Bezoekerscentrum, Flip Klatter, de vrije hand om een liefdevolle, speelse en avontuurlijke plek te creëren. Nu is hij een radertje in een institutioneel systeem en wordt hij van 'bovenaf' aangestuurd.
Voor de zich met hart en ziel inspannende mensen van Stichting de Zijlen, kinderdagverblijf De Mallemolen en andere medewerkers(NDE-ers) is het te hopen dat de Boerderij(um) vanaf het voorjaar ouderwets gaat bruisen. En nog beter, dat dit al in januari het geval mag zijn. Binnen is het in elk geval warm, zie het bord, en met uw komst wordt het misschien ook nog gezellig. Het jaar 2010 wordt een belangrijk jaar voor de Boerderijum. Wordt na het debacle van Plein Oost (miljoeneninvestering) De Boerderijum (ook miljoenen) een tweede zorgenkindje in de wijk? Of wordt het toch nog een aantrekkelijke plek in het Groene Hart waar Beijumers trots op zullen zijn en met plezier heengaan? Ik ben er eerlijk gezegt niet helemaal gerust op.

dinsdag 29 december 2009

DE BEIJUMRIJDER FIETST DOOR SPORTPARK KARDINGE

Deze video is een paar dagen voor de grote inval van Koning Winter (17 december) gemaakt. De foto is van afgelopen weekend.

Ramses Shaffy zingt u door een stukje van het Kardinge-Sportpark heen met het nummer Laat Me. Achteraf gezien is het niet zo'n geweldige keus qua muziek want Shaffy had meer met zuipen dan met sport. Hij kende immers de kroegen en kathedralen van Amsterdam tot aan Maastricht. Er staat geen kroeg en ook geen kathedraal in Kardinge, laat staan dus op de video. Wel eindigt de video na een rondgang door het park bij de Johannes Calvijnschool.

IK BEN TEGEN EN DAAROM VOER IK AXIE

Ze bestaan nog, de mensen die écht ergens voor staan. De waan van de dag gaat aan ze voorbij en aan hypes doen ze niet mee. Onwrikbaar is hun geloof in hun mening. Het Eigen Heilige Gelijk heeft een onaantastbare monopoliepositie, zij hebben gelijk en andersdenkenden zitten daarom onbetwist fout.

Aan de Boelemaheerd staat een huis waarvan zo'n beetje alle ramen en de voordeur volgeplakt zitten met Eigen Gelijk-Teksten. Nederland is een No Way Land, Nederland is Waardeloos, De Staatskas is Leeg, Stop Fout Vlees, Stem Niet, het is een greep uit de schreeuwende teksten. Niet vergeten: Amerika met je Hamburgers, Bah, en Amerika Waardeloos.
Je waant je in een anarchistisch museum
als je vlak voor de ramen staat. Over anarchisme gesproken, kent u de verhalen over de vele ruzies die in de jaren zeventig heersten op de anarchistische camping in Appelscha? De anarchisten, die geen leiding boven zich duldden, bestreden elkaar op leven en dood om leiderschap, macht en superioriteit.

Ik weet niet of lezers vroeger wel eens in de Mensa van Vera in de Oosterstraat kwamen. Regelmatig zag ik daar de poster 'Stem niet, denk zelf' hangen. U ziet hem links voor het raam geplakt. De krankzinnigheid ten top.
Degene(n) die deze leus bedacht heeft/hebben zijn zich waarschijnlijk niet erg bewust geweest van de tegenstrijdigheid en het paradoxale karakter ervan. Eigenlijk hoef je niet zelf meer te denken, dat doen de bedenkers van deze leus/spreuk wel voor je. Alsof je niet kunt denken én stemmen. Je zou kunnen stellen dat de bedenkers van de leus zelf niet erg goed hebben nagedacht. Want waarom moeten ze voor anderen denken? We kunnen toch zelf wel bepalen of we gaan stemmen of niet? Denk eerst eens na zeg voordat je zulke nonsens bedenkt!

Maar het heeft iets, dit soort types en aanverwante leuzen, vindt u niet? Het maakt de wereld overzichtelijk, je hebt de good guys(in elk geval deze bewoner) en de bad guys. Ik weet niet wat ik liever heb, de populistische en hypegevoelige zwevers of de dogmatische en vastgeroeste horizontalen. Een beetje een halfslachtige opstelling van mij, vindt u niet? Nee, dan liever onze Boelemaheerder, die staat tenminste 100% voor zijn zaakje.

maandag 28 december 2009

KERSTBOOM WEER WEG VAN PLEIN OOST

Vanmiddag is door de actieve inzet van deze twee jonge mannen de kerstboom van Plein Oost verwijderd. Ze deden dit niet alleen, nee hun vader, achter op de foto, hielp ook een handje mee. Kerst 2009 is weer voorbij.

Het was eigenlijk niet gek geweest als de boom tot en met nieuwjaarsdag was blijven staan, het geeft in deze donkere dagen toch was sfeer aan het verder lege en saaie winterplein.
Maar de boom is uit voorzorg vandaag verwijderd, de meest baldadige dagen van het jaar komen er immers weer aan. Tien tegen een dat hij anders op oudjaarsavond in de fik zou zijn gestoken.

MAANDAGOCHTEND (12)

Na drie zondagen moeten de koelkasten en broodtrommels weer bijgevuld worden. De mens heeft nou eenmaal eten en drinken nodig. En er moet natuurlijk ook wat lekkers bij, een fles wijn, kratje bier of een doos met nieuwjaarsrolletjes. Dat laatste natuurlijk met een spuitbus vol slagroom. Deze foto is omstreeks 11 uur genomen, een stralende zon boven en veel drukte voor de ingang van Winkelcentrum Beijum. Ook bij de glasbak was het drukker dan normaal, een extra zondag en een extra borrel, dan krijg je dat. Vanaf 29 december worden de glas- en papierbakken volgens mij weer afgesloten, ze worden de komende dagen anders vandalismegevoelig. We zitten in de niemandsland-dagen tussen kerst en oud en nieuw. Er is weer wat te doen in de wijk, hét winkelcentrum van Beijum is weer open, en de bieb vanmiddag ook nog.

EEN BONUS VOOR DE KRANTENBEZORGER

De eerste krantenbezorger met een kerst- en nieuwjaarsgroet is bij mij al weer aan de deur geweest. Heel strategisch kwam hij toen er nog een beste bult sneeuw lag; het krantenbezorgen komt nóg heroïscher over tijdens deze winterse dagen. (de bezorgers werden jaren geleden schaarsers en daarom bombardeerden de media ze tot helden om 'het vak' aantrekkelijker te maken en een hoger aanzien te geven)Eén keer per jaar rijden ze hun ronde niet om te bezorgen maar om een bonus binnen te halen. Na het aanbieden van een kaartje met de beste wensen wordt er zo enorm verwachtingsvol naar je gekeken dat je de portemonnee wel moét trekken. Een muzikant bij het Winkelcentrum kun je nog wel voorbijlopen. Maar ik kan het kaartje niet van de bezorger aannemen, bedankt zeggen en de deur voor z'n neus dichtgooien. Hopeloos die schuldgevoelens. Nee, niet alleen schuldgevoelens, als speelt dat wat mee, ik voel ook waardering voor de bezorgers. Maar wat geef je zo iemand nou? Vijftig eurocent voelt zo belachelijk weinig, een tientje is weer te gortig. Eén euro kan ook niet, daar kun je tegenwoordig nog geen losse krant voor kopen. Vijf euro dan maar, bedankt en de beste wensen. Als ik het goed heb tel ik vijf bezorgers die me papieren media door de brievenbus gooien: Een van het Dagblad van het Noorden, een van een landelijk ochtenkrant, de Gezinsbode en twee stadskranten. Tel uit je winst, vijfentwintig euro. De digitale snelweg is stukken goedkoper, geen drukkerij- en geen bezorgkosten. Misschien moet ik als bezorger van Beijumnieuws deze dagen ook maar even langs de Beijumer deuren gaan.

zondag 27 december 2009

LEZER BERICHT: TRAUMAHELI IN BEIJUM

Opgestuurd:
Tussen 16:00 en half vijf is de Trauma heli geland in Beijum op de Onnemaheerd.
Ik denk tussen de school en de Wiershoeck. Ik woon aan de Eilardaheerd en was wel buiten en heb hem zien landen en binnen 5 minuten weer zien opstijgen. Helaas kon ik er niet heen.
Kan er nog niets over vinden wat er aan de hand was.Misschien weet jij intussen al iets?
Nee, beste en attente lezer. Ik weet er niks van. Misschien iemand anders?

DE KERST-KOMKOMMERDAGEN

Er valt deze dagen niks maar dan ook helemaal niks te beleven in de wijk. Drie zondagen op rij, het is voor de een gruwel en voor de ander weer een zegen. Zo gaat dat altijd. De saaiheid en verveling doet me wat denken aan het boek De Avonden van Gerard Reve. De eentonigheid, saaiheid en leegheid spatte van dit vreselijke boek af, je zou er depressief van kunnen worden. Maar dan de bruisende grootste wijk van de stad Groningen, Beijum. Geen opgerolde weeedplantage deze dagen, geen crash op de wijkring, geen bezoekje kunnen afleggen aan de bieb of Pand49, de Boerderijum en de Schooltuin dicht, Winkelcentrum Beijum ligt er verlaten bij en op Plein Oost is het ook helemaal Vrede op Aarde. Er is gewoon helemaal niks te doen. Het is wel weer een ideale dag om het 4 mijlparcour in Kardingepark te lopen.

Alle chocolaatjes, vleespartijen, kerstbroden en alcoholische dranken kunnen weer mooi uitgelopen en uitgezweet worden. De enige bezienswaardigheden die ik vanmiddag tijdens een wandeling door de Holmsterheerd tegen kwam was een gele auto van de ANWB die een Beijumer weer op gang hielp, en een bewoonster die voor haar huis broodkorstjes voerde aan de eenden. Wereldnieuws.
Nee, ook tijdens de dagen tussen kerst en oud en nieuw is er sprake van een mini-komkommertijd. Of is het de stilte voor de storm? Het gaat de komende dagen vast nog wel knallen in Beijum..

DE KERSTVERSIERING

Elk jaar rond kerst is dit huis aan de wijkring het meest uitbundig versiert van alle huizen in Beijum, zie foto. Ik heb nog niet de tijd en de durf opgepakt om gewoon aan te bellen met de vraag waarom het hele pand toch zo enorm in de lampen moet worden gezet. En of het binnen net zo extreem is gedaan. Er is geen vierkante meter van de gevel dat niet verlicht is. Je hoeft je natuurlijk ook niet overal tegen aan te bemoeien, maar het prikkelt wel de nieuwsgierigheid. Is dit om op te vallen? Of is het gewoon pure feestvreugde en prettig willen genieten van kerst? Zullen ze binnen de hele dag kerstliederen draaien en zingen? Ik moet er zelf niet aan denken om mijn huis zo openbaar te verlichten tijdens de donkerste dagen van het jaar. Maar het heeft ook wel weer wat dat deze mensen de durf hebben dat wél te doen. En dat allemaal in het land van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.'

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (19)

Sneeuw
Maandag 21 december, heel Nederland ligt bedekt onder een dik pak sneeuw. Bij ons in het noorden ligt ten minste een laag van 30 cm. De doorgaande wegen zijn gestrooid en geveegd, de kleinere wegen zijn moeilijk of niet begaanbaar. Het loopt tegen het middaguur en de zon schijnt. Ik besluit om op m’n fiets te stappen en naar de Wiershoeck te rijden. Er moet toch ook een foto gemaakt worden van de Wiershoeck in de sneeuw. Ik pak onderweg nog een paar landschapjes mee en een klein uur na vertrek bereik ik de stadsboerderij. Een prachtig pak sneeuw bedekt de tuinen en ook de weinige planten die er nog staan zijn ondergesneeuwd of hebben een mooie witte muts op. Er is nog maar op weinig plaatsen gelopen en voorzichtig zet ik mijn voeten op dezelfde plaats als die van mijn onbekende voorganger. Zo’n mooie sneeuwlaag wil ik liever niet bederven.
Ik maak her en der een paar foto’s. Vier ervan heb ik samengevoegd voor deze aflevering. Het zitje bij de koffie-/theeschenkerij, waar je een groot deel van het jaar lekker in het zonnetje kunt zitten, nodigt nu (ondanks het mooie weer) niet uit. Ook hier ligt de sneeuw decimeters dik. In de tuin staan nog een paar stronken boerenkool te wachten op consumptie. Of zouden ze mogen blijven staan zodat er uit de vlindereitjes, die er misschien op zitten, in het voorjaar rupsjes tevoorschijn kunnen komen?
De meeste rozenbottels zijn nu echt wel leeg gevreten, maar er hangen toch ook nog een paar mooie vruchten aan de doornige takken. Blijkbaar heeft het de afgelopen dagen weinig gewaaid, want ook de rozenbottels zijn nog goed (wit-)gemutst. De sneeuw op de bomen is al bijna geheel gesmolten, maar op de tuinen van de Wiershoeck zal het nog wel een paar dagen wit blijven.

Op de terugweg naar huis zag ik in het afwateringskanaaltje naast de Beijumerweg een aalscholver met enkele witte veertjes langs de hals. Waarschijnlijk was het een jonge vogel.
Even verderop zwom een dodaars, het is één van de kleinste futen die we kennen. Het is een vogel die je niet zo vaak ziet. Meestal zit de dodaars verscholen tussen de begroeiing langs de oever. In de winter zoekt de dodaars noodgedwongen open water op en is dan ook wel op vijvers in steden te vinden. Maar het blijft een schuwe vogel. Zo bleek ook nu, zodra de dodaars mij in de gaten had dook ze onder.
Later ontmoette ik nog een blauwe reiger die stond te kleumen op een dichtgevroren sloot. Ik had sterk de indruk dat deze reiger niet echt warm loopt voor wat wij ijspret noemen.


Tekst + foto: Luit Staghouwer

zaterdag 26 december 2009

DIE ONDEUGENDE KERSTMANNETJES TOCH

Terwijl Koning Winter letterlijk en figuurlijk afdruipt (wat een geglibber links en rechts in de heerden) komt het 'normale' leven langzamerhand weer op gang. Nog een paar dagen en de sneeuw zal verdwenen zijn. We leven niet meer in Winterwonderland, maar gewoon weer in Beijum. De sleetjes kunnen weer worden opgeborgen en de schaatsen gebruik je alleen als je naar de ijsbaan in Kardinge gaat. Voor de winterliefhebbers: de winter is nog lang, het is nog maar net begonnen. Voor de winterhaters: de dagen worden weer langer en over twee maanden gaan de eerste bloemetjes weer voorzichtig bloeien.
Ondertussen vergaap ik me aan de kerstmannetjes in de wijk. Wat zitten er eigenlijk brutale vlerken bij! Links ziet u een van de vele ondeugende, paaldansende rode mannetjes die u in praktisch elke heerd wel ergens in een tuin kunt aantreffen. Rechtsboven op de foto een kerstmannetje die aan het inbreken slaat. Beste lezer, ik maak er een grapje van maar toch was ik een keer op een avond alert omdat ik echt in de veronderstelling was dat er ergens werd ingebroken. Van een afstandje leek het net alsof een of andere onverlaat door een raampje wilde klimmen, stokstijf bleef de dief op de ladder staan omdat hij mij zag aankomen. Betrapt. Zullen onze ondeugende kerstmannetjes een preventieve functie hebben? Een echte junk of inbreker zal zich toch wel even bedenken voordat hij een huis met een kerstmannetje als doelwit gaat uitkiezen. Inbrekers hebben vaak een wat paranoïde inslag, bij het minst of geringste zullen ze het hazenpad kiezen. Zullen onze paaldansertjes en nepinbrekertjes het aantal échte inbraken tijdelijk doen verminderen?

NAAR DE CHINEES

Waarom met kerst het accent zo op eten moet liggen is me niet helemaal duidelijk. Met pasen hoor je eieren te eten, dat weet ik wel. Met pinksteren is er geen speciale eetgedrag of code, voor zover ik weet. Maar met kerst moet er gebunkerd worden, thuis of in het restaurant. En over een week is afvallen weer één van de goede voornemens voor duizenden Nederlanders. Raar volk zijn we toch.

Plein Oost leek omstreeks 18 uur wel uitgestorven toen ik Chinees ging halen. Geen scheurende bezorgbrommertjes in elk geval. In de Chinees was het ook rustig, ik had een lange rij wachtenden verwacht. Maar dat viel erg mee. Voor de balie stonden twee klanten te wachten om hun bestelling door te kunnen geven, zie foto. De achterste persoon is Wil Schackman, de bekendste schrijver van de wijk (De Proefkolonie!). Binnenkort weer een publicatie over hem en zijn ontwikkelingen op Beijumnieuws. Links zaten twee klanten te lezen terwijl hun maaltijd bereid werd, en op de voorgrond zocht iemand een tijdschrift uit. Plein Oost wemelt van de (bezorg)eettentjes. Maar gewoon ouderwets Chinees ophalen heeft ook nog altijd z'n charme. Omdat het kerst was kreeg iedere klant gratis een Chinese kalender en een partij extra kroepoek mee.

vrijdag 25 december 2009

BEATRIX COMMUNICEERT VIRTUEEL MET NEDERLAND

Ik ken Beatrix eigenlijk alleen maar virtueel. Via 'de leugen die volgens haar regeert' komt ze tot mij. Via de media. De laatste jaren ook via internet, helaas kreeg ik nog nooit een sms-je van d'r. Ze woont al jaren geïsoleert van de Nederlandse samenleving, wat ze van ons mee krijgt is vooral via televisie, internet of de krant. Op Koninginnedag vangt ze ook wel eens een glimp op van de maatschappij, maar dat is meestal gejubel. Of, zoals de laatste keer: diepe ellende. Apeldoorn 2009. Ik vraag me af waar ze de volgende wijsheid vandaan heeft, ik lees het op de site van het Dagblad:
Koningin Beatrix is kritisch over virtuele contacten via sms en internet. Technische vooruitgang maakt de mensen onafhankelijker en afstandelijker, zei de vorstin vrijdag in haar jaarlijkse kersttoespraak.
In moeilijke omstandigheden is echter ,,tastbare nabijheid'' nodig om solidariteit en compassie op te roepen, aldus Beatrix. ,,Echt contact ontstaat in daden en woorden. Taal is onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen.''
Vroeger kende men elkaar, maar de moderne mens is volgens de koningin vooral met zichzelf bezig. ,,We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.''
Onze samenleving wordt steeds individualistischer, waarschuwt de vorstin. ,,Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig 'wij-gevoel' wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen. Integendeel, afstanden worden juist vergroot.''
Nee, beste lezers, ik ben geen republikein, ik vind het wel kneuterig, gezellig en oerHollands zo'n Moeder Overste. Alleen, waar haalt ze bovenstaande informatie vandaan? De computer? De TV? Of via haar mobieltje? In elk geval generaliseert ze en scheert ze alles over één kam. Wij kijken weg en wij sluiten onze ogen en oren? Schaam je Beatrix! Ga eens achter die computer weg, doe je mobiel eens uit, en de tv ook. Loop eens de maatschappij in en maak eens contact met de mensen. Heb je het Glazen Huis gezien, of was je weer met jezelf bezig? Wat weet je van de opbouwende activiteiten in een wijk als Beijum? Een beetje gemakkelijk virtueel met de burgers communiceren en je eigen beperkingen projecteren op "de moderne mens!" Stap uit je ivoren toren en daal af naar de gewone mensen! Geen woorden maar daden mevrouw. Als Grunninger moet ik toch even één ding tegen je zeggen: Nait soezen doe!Tot zover dit korte, snelle en virtuele bericht uit Beijum aan de koningin. Foto + blauwe tekst : http://www.dvhn.nl/

NOG MEER PRETTIGE KERSTDAGEN

Prettige Kerstdagen gewenst,
Vriendelijke Groet uit de woestijn, Ineke Hemminga
Tamanrasset
www.Sahara-Art-Venture.nl Woestijnreizen per 4x4 -Kameel Wandeltochten -Schilderworkshops in de Woestijn- Toearegsieraden-Toearegnomadenproject

EEN WITTE KERST (en dichtgeslibte heerden)

Eindelijk maar toch. Een witte kerst. Hoe lang is het geleden? Ik geef toe, het heeft iets extra's, lekker behagelijk binnen bij de kerstboom aan de borrel, pils of koffie terwijl het buiten sneeuwt. Het 'dreaming of a white christmas' krijgt vandaag een nuchtere en realistische waarde. Het is een beetje een anticlimax, vindt u ook niet? Dromen over iets is toch altijd fijner dan de concrete, aardse realiteit.

Het zijn bij uitstek dagen waarop je bezoekjes aflegt of zelf bezoek ontvangt. Ik ben niet zo'n zeur als het op winterweer aankomt, maar toch denk ik de laatste dagen wel eens: beste mensen van de gemeente Groningen, ga eens bij de kerstboom, het bezoek en de borrel weg en maak de heerden in Beijum eens begaanbaar. Het is een beetje egoïstisch geredeneerd, ik weet het. Maar het geploeter links en rechts in Beijum om je met de auto te verplaatsen is ook niet mis. Het kan irritant zijn voor de mensen die de weg op willen. En ik vraag me af of ambulances en brandweerauto's overal in de wijk door kunnen rijden voor het geval er iets is. (foto van vanmiddag, omstreeks 13 uur)

PRETTIGE KERSTDAGEN VAN FLIP KLATTER

Het boegbeeld van het oude Bezoekerscentrum, Flip Klatter, stuurde een kerstkaart van de molen bij Noorddijk. Flip is tegenwoordig educatief medewerker van het NDE-centrum (Natuur, Duurzaamheid en Educatie)in de Boerderijum. Behalve deze foto stuurde hij nog omstreeks 30 foto's op die hij van de omgeving van Beijum maakte. Ik overweeg om daar een fotoserie van te maken: FOTO'S VAN FLIP. Mocht dat doorgaan dan start deze serie ergens in januari. In elk geval wenst Flip Klatter mij, alle bekenden en alle lezers van Beijumnieuws prettige kerstdagen en alvast een gelukkig 2010. Klik de foto groter.

donderdag 24 december 2009

SNEEUWPRET ÉN OVERLAST IN BEIJUM

Het nieuwe en verrassende van het winterweer is er wel zo'n beetje af. Zo links en rechts hoorde ik vanochtend mensen verzuchten dat het 'nou ook wel weer een keer afgelopen mag zijn.'

Wandelen en fietsen is in de meeste heerden lastig, of op z'n minst vervelend. De wijkring is dan wel sneeuwvrij gemaakt, en ook het fietspad ernaast, maar de stoepen langs de wijkring zijn slecht begaanbaar.

De ergernis over het strooibeleid speelt niet alleen in Beijum of in de stad Groningen, het is een landelijk probleem.

Van de site van De Volkskrant:Tientallen fietsers hebben zich bij de Fietsersbond beklaagt over het strooibeleid van gemeenten. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd. Volgens haar zijn er gemeenten die hun zaakjes op orde hebben, door eerst de fietspaden te bestrooien of te ontdoen van sneeuw. Maar er zijn ook gemeenten die veel later met de fietspaden beginnen. De klachten worden doorgegeven aan de lokale afdelingen van de Fietsersbond, die vervolgens contact opnemen met de gemeenten. Voor kinderen blijft de sneeuwpret geweldig, ze kunnen hun hart op. Op de bovenste foto ziet u een jongetje op z'n slee vanaf een heuvel in het Groene Hart naar beneden suizen. Op de rechter foto komen pret en overlast meer samen. Gemeenschappelijke buren hebben hier aan de Emingaheerd een sneeuwpop gemaakt. Maar vlakbij de sneeuwman ziet u de stoep in een glibberende staat. Ouderen die slecht ter been zijn kunnen zich hier, en op veel plekken in de wijk, niet met een rollator verplaatsen. Foto's 24/12.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1329668.ece/Fietsers_klagen_over_strooibeleid

DE STELLING/VRAAG VAN DE WEEK/JAAR (7)

Er is geen stelling opgestuurd dit keer. Wel mailde een lezer me met de vraag of er niet eens stil kon worden gestaan bij het (bijna) afgelopen jaar. Was het een goed jaar voor Beijum? Wat was de belangrijkste nieuwsitem van het jaar voor de wijk? Is er ook een Beijumer van het Jaar aan te wijzen? Komt u maar!

KERSTSTUKJES MAKEN IN SCHOOLTUINGEBOUW

  • (Ook met een week vertraging geplaatst) Op 28 november plaatste ik hier de oproep vanuit de Schooltuin om ecologische kerststukjes te komen maken. De oproep gold voor kinderen, een gedeelte eruit: De te maken kerststukjes zijn niet alleen mooi om te zien ter verhoging van de kerstsfeer in huis. Als de feestdagen voorbij zijn, dan zijn de vogels in de tuin aan de beurt om te genieten van de kerststukjes, want de creaties worden zo gemaakt dat er veel van gegeten kan worden door de vogels in eigen woonomgeving.
    Gistermiddag was het zo ver.(woensdagmiddag 16 december) De kinderen die zich op hebben gegeven waren een middag zoet met het maken van de kerststukjes.
    Buiten was het winterweer, binnen was het aangenaam warm en gezellig. De rechterfoto nam ik zelf, de linker stuurde educatief medewerker Ger van Dam op. Hij stuurde er ook tekst bij: Er hebben 12 kinderen en volwassenen aan de activiteit deelgenomen op de kinderwerktuin. De sfeer was heel gezellig, in anderhalf uur waren de meeste creaties klaar. De kerststukjes zagen er allemaal heel verschillend uit. Ook sfeerverhogend waren de winterse omstandigheden, die met de kerstdagen zelf ook niet zouden misstaan. De vogels in de wijk zullen de deelnemers na de kerst weer dankbaar zijn als de kerststukjes in de tuin worden geplaatst zodat ze er van kunnen eten, want vermoedelijk vinden de gevederde vrienden het eetbare gedeelte van de kerststukjes belangrijker dan dat ze er mooi uitzien.

WAARSCHIJNLIJK NATTE WITTE KERST MET IJZEL

De al jaren door veel mensen verlangde witte kerst kon dit jaar wel eens binnen handbereik liggen. De komende dagen zal het overdag licht gaan dooien en gedurende de nachten gaat het licht vriezen. Of het huidige en komende weertype de mensen gaat bevallen is nog maar de vraag.
Donderdag 24 december tot en met maandag 28 december 2009 blijft het
wisselvallig winterweer met van tijd tot tijd (natte)sneeuw en mogelijk ook ijzel. De middagtemperatuur ligt enkele graden boven het vriespunt, 's nachts blijft het meest licht vriezen.
http://www.knmi.nl/
Een glanzende witte kerst zal het niet worden. Oude en nog overgebleven sneeuw zal er liggen in plaats van een verse witte deken. Natte sneeuw en ijzel. Tot zover dit weerpraatje voor de komende dagen. Het leven in Beijum gaat ondertussen gewoon door, winkelkarren(waarde ongeveer 250 euro per stuk) worden op de Zuidwending gesmeten, en na bijna een week sneeuw worden de stoepgedeeltes bij de zebrapaden op de wijkring veilig gemaakt, zie rechter foto.(foto's zijn woensdagmiddag genomen)

woensdag 23 december 2009

NIEUWE BRUG VAN MUDAHEERD NAAR ZADELPAD

(Nog een bericht van een week geleden)
Een Beijumwatcher kan niet overal tegelijkertijd zijn. Je komt ogen en oren (en schrijfhanden) tekort in de wijk, er gebeurt van alles op verschillende plekken. Gelukkig zijn er altijd weer lezers die bijspringen. Zoals dit keer een lezeres uit de Mudaheerd, ze stuurde deze foto met onderstaande tekst:
Even een zeer plaatselijk nieuwtje: Het bruggetje van de Mudaheerd naar het Zadelpad wordt vernieuwd. Het oude bruggetje was van hout en spekglad bij tijden. Heel goed getimed dus, deze vervanging. Vandaag kwam het op een oplegger de straat in rijden. En een paar uurtjes later lag het bruggetje al op z'n nieuwe plek. Het duurt vast niet lang meer, dan is het netjes afgewerkt en kunnen we de oversteek weer maken.

KIJK OP DE WIJK (Deel 19)

(Een week geleden opgenomen.) Een half jaar geleden verhuisde ze met haar gezin van de Oosterparkwijk naar Beijum. Op het moment dat ik dit typ ben ik haar naam even kwijt, maar als u de video bekijkt en beluistert dan stelt ze zich en haar kinderen aan u voor. De Oosterparkbuurt staat bekend als volkswijk, deze titel geldt niet voor Beijum, onze wijk heet een multiculturele wijk te zijn. Wat de criteria voor een volkswijk of voor een multiculturele wijk zijn weet ik niet precies. Maar Beijum kan ook een volks karakter hebben en de Oosterparkbuurt ook weer wat multicultureels. Ontegenzeggelijk hebben deze nieuwe Beijumers hier meer ruimte om zich heen. Ze nemen spontaniteit en een open opstelling mee, een filmpje maken was geen probleem. Kijk en luister even mee.

dinsdag 22 december 2009

CIRCLE OF LOVE MEDITATION IN SHANTI NIKET( 24/12)

De kerstdagen zijn voor veel mensen dagen van bezinning. Het diepste verlangen naar vrede in de mens manifesteert zich bij uitstek rond de 25e en 26e december. Happy Christmas, war is over. Zoals er veel wegen naar Rome leiden zo gaan er ook veel paden naar wat je Licht, Heiligheid, God of Volmaaktheid zou kunnen noemen. Spiritueel centrum Shanti Niket, gevestigd aan de Heratemaheerd, organiseert een meditatiemiddag op kerstavond. De Duitsers noemen deze avond niet voor niets en toepasselijk: heiligabend.
Hierbij wil ik jullie uitnodigen in Shanti Niket voor de Circle of Love Meditation op donderdag 24 december om 19.30 uur

De hele wereld is doortrokken van liefde. 'De wereld' in deze betekenis is niet alleen de vorm, maar ook de mensen. Wij zijn allemaal belichaming van liefde. We hebben natuurlijk ook andere kwaliteiten, maar ieder van ons heeft liefde. In deze wereld is er niemand die het helemaal niet bezit. Het is de magneet die iedereen aantrekt. Die magneet is in ieder van ons aanwezig. Als mens ben je met een enorme liefdeskracht begiftigd zoals geen enkel ander levend wezen. Als je anderen liefhebt zoals je jezelf liefhebt, zullen zij op hun beurt jou liefhebben.

Liefde is het primaire gevoel van de mens. Alle andere gevoelens stammen daar van af. En het wordt gedragen door vertrouwen. Waar vertrouwen is, is liefde; waar liefde is, is waarheid; waar waarheid is, is vrede. Je hoeft niet ergens anders op zoek te gaan naar vrede. Het is binnenin je. Je bent een schatkamer van waarheid en liefde en vrede. Als je die schatkamer deelt met anderen ontstaat verbondenheid en eenheid: een draad kun je met twee vingers breken, maar als een groot aantal draden met elkaar een weefsel vormen, dan is het sterk.
Kerst is een tijd dat we ons hiervan nog meer dan anders, bewust kunnen zijn. Door de Circle of Love Meditation willen we dit bewustzijn verdiepen.

Voor de meesten van ons geldt, dat als we onze ogen dicht doen en naar binnen kijken, ons meteen 2 dingen opvallen: donkerte, en een eindeloze stroom gedachten die voortkomt uit onze gewoonte om voortdurend energie te geven aan ons denken. Om meer licht in het innerlijke donker te krijgen is er contrast nodig. Net zoals we de contrastknop op het tv-scherm gebruiken om het beeld scherper en helderder te stellen, zo doen we dat ook in deze meditatie. Door een contrast te creeeren tussen je hart wanneer het gesloten, donker en doods is, en wanneer het volledig open, ontspannen en liefde en licht uitstralend is, wordt er een sterke impuls voor innerlijke bewustzijn geschapen. In het derde stadium waar rust, ruimte en overgave zich verder verdiepen, begint een subtiele energiestroom moeiteloos via je handen en armen door je hart te circuleren. Een cirkel van liefdevolle energie ontstaat, een Cirkel van Liefde.
Het is een meditatie met tweetallen. Je kunt dus eventueel je partner meebrengen. Je bent van harte welkom. Graag even van tevoren opgeven via mail (vasu_48@hotmail.com ) of tel. (0598-795241) De kosten zijn € 5,00 http://www.shanti-niket.nl/

SNEEUW ZORGT OOK VOOR OVERLAST

Het jubelen over de sneeuwpret mag voor mij nog even doorgaan. Nogmaals: prachtig die mooie witte deken en de winterse taferelen in en om de wijk. Maar, er zijn ook situaties die niet prettig zijn en die tot ergernis leiden. Gisteren kon ik na ongeveer 20 minuten, en met behulp van buren die wel even wilden duwen, de parkeerplaats voor m'n deur uitrijden. Wat een gedoe, de wielen draaiden wel maar ik kwam geen steek vooruit.
Vanochtend was het op dit stuk,(foto onder) de route Johannes Calvijnschool richting De Dijk, helemaal hommeles. Niet iedereen was zo snugger om tegemoet komend verkeer even door te laten rijden, wat wel handig was want één autospoor was gemakkelijk uit te rijden.
Maar een tegenligger naast je krijgen, wat een ellende! Beide auto's, in beide richtingen, moesten van het gebaande spoor af en konden niet meer voor- of achteruit. Gevloek, getier en frustraties vanochtend. Breek me de bek niet open, ik was er deelgenoot van. Maar er waren gelukkig ook mensen die met een schop kwamen aanzetten om de wielen van de auto's te ontzetten.
De eenden hebbben het deze dagen zwaar, de Zuidwending ligt er bevroren bij en de omstandigheden zijn te moeilijk om (vr)eten te kunnen vinden.
Om half vijf vanmiddag fietste ik bovenstaand(foto) tafereeltje tegemoet. Een lieve moeder en een lief dochterje hielden deze winterdag rekening met onze Beijumer eenden. Lekker wat broodkruimels uitdelen met z'n beiden. De winter heeft z'n schaduwkanten. Maar er zijn altijd weer mensen die zich van hun goede kant laten zien.

BEIJUMKORFKINDEREN DONEERDEN VOOR GLAZEN HUIS(ingezonden)Vanmiddag (gisteren; jf)hebben de kinderen van de Beijumkorf 1100 euro in de brievenbus van het Glazen Huis gedaan, die ze met de kerstkaartenactie opgehaald hebben.

maandag 21 december 2009

EEN KERSTBOOM KOPEN EN OPTUIGEN

Ik weet niet hoe de lezer het ervaart, maar al die lichtjes buiten hebben iets. De donkerste dagen van het jaar worden zodoende toch wat behagelijk en aangenaam en ook geeft het sfeer. Een kerstboom binnen is eigenlijk het toppunt van burgerlijkheid, maar ja wat is daar op tegen?
Sinds jaar en dag koop ik mijn kerstboom in Zuidwolde, bij de plaatselijke tuinhandel. En elk jaar krijg ik hem ingepakt mee van deze man, zie foto. Ik ken hem niet en ik weet niet hoe hij heet. Het heeft iets vertrouwds en het heeft een ritueel karakter om elk jaar tussen de 15e en 20e december een kerstboom te kopen. Elk jaar ontmoet ik deze man om en nabij de twee, drie minuten, hij is een vast ijkpunt in het jaar. De boom staat thuis eerst een dag in de schuur om te acclimatiseren, daarna een paar uur in de gang en vervolgens wordt hij in de woonkamer gezet. Het is alsof je voor tweeënhalve week een vriend in huis haalt, mag hij even rustig aan de temperatuur wennen? Daarna het optuigen van de boom. Optuigen is een verschrikkelijk lelijk woord, vindt u ook niet? Het roept associaties op met tuig, vooral met aftuigen. Versieren klinkt leuker en aangenamer, de associaties met amoreuze toenaderingspogingen zijn prettiger dan associaties om iemand anders af te tuigen. De ballen er in, de lichtjes en de gekleurde kralenkettingen. En natuurlijk ook de sterren, kerstmannetjes en andere tierelantijntjes. De buitenwereld in de groenste wijk van de stad is wit. Maar in menig huiskamer staat een groene boom.

KERSTVAKANTIE

De scholen zijn dicht want de kinderen vieren vandaag hun eerste vakantiedag. De sneeuwpret domineert het 'gewone' spelen, wat wil je ook, speeltoestellen en wipkips(of zijn het wipkippen? Zie foto) liggen er besneeuwd bij. Beijumnieuws gaat de komende twee weken een tandje lager draaien, even pas op de plaats. Ik krijg nog wel eens klachten van lezers dat de publicaties elkaar zo snel opvolgen, die worden het verdere jaar uit op hun wenken bediend want de berichtgeving wordt de komende tijd wat minder frequent. Belangrijke nieuwsfeiten, als ook de situatie rond Oud en Nieuw in de wijk zullen hier wel zoveel mogelijk gepubliceert worden.

Er zijn nogal wat geplande berichten vanaf afgelopen donderdag ondergesneeuwd. Die komen de komende dagen met wat vertraging aan bod.

Nieuwtjes, foto's stellingen etc. blijven welkom op Beijumnieuws@online.nl

MAANDAGOCHTEND (11)

Koning Winter zit nog steeds stevig in het zadel. Met de auto weg willen? Deze foto is van vanochtend, een uur of elf. Er zal eerst sneeuw geruimd moeten worden voordat de chauffeur achteruit de oprijlaan af kan rijden.

De mensen die vanochtend moesten werken hadden dezelfde problemen, maar eenmaal de woonheerd uitgereden zagen de wegen er goed uit. De wijkring is geen probleem, de Beneluxweg en de Eemshavenweg zijn ook sneeuwvrij gemaakt. Er gaan geen schuivers en ruimers door de heerden, en dat heeft ook zijn charme. Hier moet de sneeuw ook blijven liggen voor de spelende kinderen, vindt u niet? Volgens de weersberichten gaat het vanaf donderdag regenen, en dus dooien. Een witte kerst kon wel eens een droom blijven.

NAAR HET GLAZEN HUIS

Het was een barre tocht vanavond naar de Grote Markt. Alhoewel, bar? Ik hoor de laatste dagen regelmatig mensen van middelbare leeftijd en ouder verzuchten dat we niet zo moeten zeuren over deze tijdelijke winterse omstandigheden. Er zit denk ik iets in, we zijn geen echte winters meer gewend en klagen en piepen om het minst of geringste. Enfin, het Glazen Huis.

Nieuwsgierig geworden door de reacties op de laatste stelling, en door de media-aandacht ging ik zelf maar eens poolshoogte nemen. Het was omstreeks 21.30 uur niet zo druk, je kon zo met je neus tegen het glas gedrukt naar binnen koekeloeren. Grappenmaker Van 't Hek was binnen om de drie Deejay's mentaal te ondersteunen tijdens hun marathon om geld in te zamelen voor de bestrijding van Malaria. "Leef toch je leven als je allerlaatste uur," zong de grappenmaker(zie foto)tegen een stel meiden die daar geld voor doneerden. Het geld stroomde binnen door de brievenhuis van het Glazen Huis.

Er was niks van een kredietcrisis te merken. Wat een rijkdom hier toch. In Afrika sterven mensen massaal aan ziektes als Malaria, en om geld in te zamelen zingt Van 't Hek in Groningen, in het rijke westen, dat je moet leven alsof je laatste uur is geslagen. Een beetje kort door de bocht geredeneerd. Na een half uurtje kijken snapte ik degene die de stelling poneerde, zie afgelopen vrijdag, dat het Glazen Huis een mediahype is. Maar het heeft ook iets. Goed voor de p.r. van de stad Groningen. En goed om er achter te komen dat we hier geld zat hebben. En wie weet hebben de mensen waar het eigenlijk om moet gaan er ook nog iets aan, te weten de mensen die bedreigd worden door Malaria. Het Glazen Huis live volgen? Ga naar http://seriousrequest.3fm.nl/ en activeer de webcam.

Update 7/1; 2017, grapjurk van Het Hek was die avond in 2009 een uur met zijn grote ego in de weer om zich voor 'stumpers' in de wereld in te zetten. In 2016 en 2017 is hij bezig om andere collega-hypocriete weldoeners af te branden...De pot en de ketel en iets heel zwart zien...

zondag 20 december 2009

WINTERVIDEO BEIJUM OP OOG-TV

Het gebeurt vaker dat er een op Beijumnieuws geplaatste video ook op OOG-TV komt. Niks bijzonders. Maar de afgelopen donderdag gemaakte video is door de overval van Koning Winter extra bezienswaardig, en daarom maak ik u er even op attent. De 1e Montessorischool en directeur van der Vlist, het gehannes met karren rondom Innersdijk, en de ijsvrij-mededeling bij basisschool de Heerdstee: dit allemaal tot morgenvroeg op OOG-TV. Stadjerstv-toppers.
http://www.stadjerstv.nl/index.php?task=view&id=925&option=com_movies&Itemid=22

KERSTFEEST PLEIN OOST WAS TELEURSTELLEND

De weergoden hebben gisteravond op Plein Oost geen positieve invloed uitgeoefend op het bezoekersaantal. Koning Winter regeert letterlijk en figuurlijk als een vorst. Wat ik er van hoorde was dat het 'wel leuk' was maar dat er zo weing mensen waren. De tent was berekend op ongeveer 300 mensen en laten er hooguit 50, 60 binnen zijn geweest.

Ik was vanmiddag nog even in het Biljartcafé en begreep daar dat het er gisteravond smoordruk is geweest. Lekker warm, muziekje, praatje en drankje. Dat had in de tent uiteraard ook gekund maar tja, wie gaat er onder deze winterse omstandigheden in een tent lol maken? In elk geval de die-hards die aanwezig waren, maar loont het voor zo weinig mensen?

Vanmiddag omstreeks 14 uur zag ik in een fikse sneeuwbui mensen bezig de tent weer in te pakken voor vervoer, zie foto links.

Even verder gelopen zag ik joekels van pegels hangen aan het Munsterhoes, zie foto boven. De ouderen zitten tijdens zomerse hittegolfdagen vaak te zweten op een stukje schaduw, maar nu kunnen ze de deur niet uit. Terwijl ik dit typ is officieel de langste nacht van dit jaar begonnen, morgen hebben we ongeveer 6 uur en 3 kwartier daglicht. Voor winterhaters: het 'dieptepunt' wat daglengte betreft is morgen. Heel, heel langzaam zullen de dagen daarna weer gaan langer licht worden. Voorzichtig voor wie de weg op moet, er gaat nog meer sneeuw vallen!

WINTERSPORTPLAATS BEIJUM/ KARDINGE

Zaterdag was tot nu toe de mooiste winterdag van dit aflopende jaar. De wegen waren redelijk begaanbaar, het zonnetje scheen de hele dag
en er was veel sneeuwplezier. Overal in de wijk waren kinderen met sleetjes bezig, van een verhoging afglijden, elkaar trekken, sneeuwballen gooien, een sneeuwpop maken. Ouderwetse wintertaferelen. Bij de Kardingeheuvel aangekomen kreeg ik spontaan visioenen van een wintersportplaats in wording. Was dit echt de Kardingeheuvel? Of zat ik in Zwitserland, Oostenrijk of in Tjechië op wintersport?
Waar waren de skischansen, skiliften, de volle hotels in Beijum en Kardinge en de touringcarbussen die de wintersporters hierheen brengen? Waar kun je ski's en langlaufski's huren? Waar zijn de blokhutten? Het zou allemaal zo maar in het beeld van deze zaterdag de 19e december hebben kunnen passen. In Beijum en recreatiegebied Kardinge. Kijk eens naar de video en kijk naar wintersportplaats Beijum/Kardinge. Met doodsverachting gleden de sleerijders boven van de berg af naar beneden. Levensgevaarlijke situaties zag ik, kinderen die rakelings langs een vliegende slee liepen en bijna geschept werden. Na ongeveer 1 minuut (video) ziet u een gewonde vrouw ondersteunt door haar vriend wegstrompelen. Geweldig zo'n wintersportactiviteit in je eigen achtertuin. Maar de veiligheid liet erg te wensen over. Vier maanden geleden kon je hier zo een ballon op je hoofd krijgen. Op 200 meter afstand van dit bijna ongeluk kun je deze dagen geschept worden door vliegende sleerijders. De sneeuwpret blijft onverminderd hoog, ook bij de Skiheuvel. Maar een gescheiden looppad, naast de glijbaan naar boven, zou veiliger zijn. De muziek is van Sarah McLachlan, ze zingt de wintersong, Christmas Time Is Here. Als de muziek is afgelopen ziet u nog een paar foto's. Wordt het een witte kerst? Tip: bekijk de video met een glas glühwein.