zondag 30 juni 2024

ONTWIKKELINGEN DOEFMAT-TERREIN (13)

Het drukken van de funderingspalen zit erop. Voor wie het niet weet, de palen op het Doefmat-terrein zijn niet geheid maar geruisloos gedrukt.

Zie foto, gisteren weer opgestuurd door Fronczek Fotografie en Film. Het lijkt met wat verbeelding een beetje op een kerkhof. Gelukkig maar dat er nieuw leven komt op het Doefmat-terrein.

Rondom de palen is de grond uitgegraven om plaatst te maken voor de vloer of vloeren. Van 3 tot 24 augustus is het Bouwvak in Noord Nederland. De bouwwerken zullen daarna gestaag de lucht in gaan. Wellicht in juli al.

Er staat een (live) webcam bij het bouwterrein: https://bouw.live/nijeheerd-groningen/
Kijkrichting naar het zuidoosten.

 

zaterdag 29 juni 2024

GELATENHEID IN AH BEIJUM

 


'De Etos, de Gezondheidswinkel daarnaast en het Laifhoes blijven wel in beheer van A.Meins."

Kassière vanmiddag in de AH desgevraagd. Deze blogger was voor het eerst in twee weken weer eens in de Albert Heijn van Beijum.

Het bericht van afgelopen maandag over het wisselen van eigenaar sloeg in als een bom in de wijk. Lees vooral ook de reacties onder het bericht.

Personeel reageerde gelaten op vragen van deze blogger. Bespeurde hij ook een zekere opluchting? Het beheren van een AH heeft een economische grondslag maar goed werkgeverschap is een voorwaarde voor succes. En daar ontbrak het de laatste jaren aan.

Wat deze blogger ervan meekrijgt is dat klanten ook vanuit Beijum naar Ahold geklaagd hebben.
Nogmaals, ook afgelopen maandag gemeld, google voor de lol eens op Albert Heijn Beijum en lees de reviews. Een franchise-verstrekker als Ahold moet het ook opgevallen zijn dat de omzet dramatisch terugliep. Een paar weken geleden zijn o.a. daarover gesprekken gevoerd met de afzwaaiende eigenaresse. Gevoel van ondergetekende, het moet haar teveel geworden zijn, waarom zou je anders je winkel laten verslonzen en personeel als het ware wegjagen? Jammer allemaal.

Nu is het zaak dat de afzwaaiende eigenaresse een toontje lager gaat zingen in het winkelcentrum en plannen van andere middenstanders niet langer te frustreren vanuit een machtssituatie.

Denk eens aan de wijk, aan de klanten, aan het personeel in plaats van aan je starre eigenbelang. De drie overgebleven winkels van Meins, de genoemde Etos, de gezondheidswinkel en het Laifhoes dingen ook bepaald niet mee met de populariteitprijs binnen het winkelcentrum.

Als het goed is gaat de nieuwe eigenaar orde op zaken stellen en van AH weer een graag bezochte winkel maken.
De grote wijk Beijum heeft daar het volste recht op.

MEDISCHE UPDATE (hyperbare zuurstoftherapie) De helft zit erop, deze blogger heeft reeds 40 van de in totaal 80 zuurstofsessie in de hyperbare zuurstoftank te Hoogeveen achter de rug. Elke werkdag wordt de blogger met een gehandicaptenbusje thuis opgehaald. Over Ring Noord en West via de A28 naar de Da Vincy kliniek

Om daar met een tiental mensen met kleine pauzes ertussen via maskers 100% zuurstof in te ademen.
Zie foto boven. Met lotgenoten, bijna allemaal hebben ze beschadigingen naar aanleiding van een kankerbehandeling. De maskers waren af in verband met drukopbouw in de cabine. Het voelt alsof je veertien meter onder water bent, veel druk op de oren.

Zo om de twee maanden geeft deze blogger even een medische update. Nieuwsgierige vragen uit de wijk, hoe is het met je? Even de korte klap.

Het doel van deze blogger is om zijn rechterbeen te behouden. Saillant, zie foto, een overbuurman met een half been. 

Heb je wat aan de therapie blogger? Die kan niet in zijn been kijken, maar het proces lijkt (afkloppen) zeer positief te verlopen. De ontstekingswaarden zakken in het bloed. De deels afgestorven botten, weefsels en cellen kunnen door de extra toevoer van zuurstof (via bloed) weer aangroeien zodat er....diepste wens...een knieprothese geplaatst kan worden.

Het is soms erg vermoeiend allemaal. Blog dan wat minder, hoort deze blogger de lezer als het ware zeggen. Mensen, ik krijg energie van het schrijven en bloggen over deze gekke en groene wijk. Kleine foutjes in de tekst soms, d of dt bijvoorbeeld. De lezer vergeeft het me.

Foto links boven, met een busje de wijk uitrijden. Rechts, de tank, het doet aan een vliegtuig denken. Er draaien films, je kunt een boek mee naar binnen nemen.

Foto links beneden, in de gipskamer van het UMCG. Ondergetekende heeft zijn rechterbeen reeds bijna een jaar in gestrekte stand. Geen gips, maar wel iets wat er op lijkt: een brace. Een technisch verhaal kort, er zit geen knie in en het been moet gestrekt blijven in verband met de weke delen van het been. Afgelopen week kreeg de blogger weer eens een nieuwe brace. Was aan vervanging toe.

Foto rechts, de hele dag met pootje stijf vooruit. Nieuwe brace.

Het is wat mensen. Osteomeylities, botontsteking. Al veertien maanden niet lopen, fietsen, autorijden.

Kop ter veur. En genieten van het mooie rijke leven in Beijum.
Met grote dank voor Buurtzorg Beijum. Voor de dagelijkse verzorging.

ZOMER IN EIGEN TUIN (2)


Na een paar tropische dagen zijn we bij gewoon zomerweer beland.

Weer waarbij overdag de zonnescherm naar beneden gedraaid kan worden. Op de bovenste afbeelding is een stukje van de gele scherm te zien.

De barbecue werd de afgelopen dagen niet gebruikt, wellicht is dat morgenavond, zondag, wel het geval.

Het mooie weer was en is ook geschikt om klusjes in de tuin te doen.  Zo kreeg het smalle paadje dat naar achteren leidt een opknapbeurt, dit is nog te zien.
 

Wat ook is te zien is dat de heg links is bijgeknipt, vergelijk het maar eens met vorige week

Via de waterslang die op de grond is te zien krijgen plantjes in de avonduren water van de dame des huizes.

Het is een paradijsje, wat een voorrecht om een eig´n toene te hebben.

vrijdag 28 juni 2024

NOG MEER DEELFIETSEN MET EEN 'HANDTEKENING'


 Wordt het een rage?

Een weekje geleden signaleerde deze blogger de eerste deelfiets met 'handtekening.'
Zie nog eens dit bericht
Maar het worden er steeds meer.

Zie foto. Nog meer mobiele graffiti.
Als de schavuit die dit doet een beetje handig is, zet hij zijn handtekening op elke deelfiets die hij tegen komt.

Succes in de hele stad verzekerd. Nou ja, succes..
aandacht.

OP 14 EN 15 SEPTEMBER WEER EEN KARDINGERUN

De Kardingerun is definitief van een
 zomerevenement naar een najaarsevenement gegaan.

Maart vorig jaar werd het einde van de Run aangegeven, zie nog eens dit bericht

 Via de link is de reden te geven, wet en regelgeving voor ecologische natuur.

Maar kijk, er kwam een doorstart. Zie nog eens dit bericht

Vorig jaar vond de Run plaats op de laatste dag van september en op de eerste dag van oktober, zie nog eens hier

De tiende editie van de Kardingerun komt eraan, na de zomer.

donderdag 27 juni 2024

GRUNN IN BEELD


 Foto staat op de Facebook-account van Grunn in Beeld.

Er staat bij: 

Het doet misschien denken aan Toscane maar dit huisje staat halverwege Zuidwolde en Beijum.

Geen idee of de foto bewerkt is, Maar ja of nee, wonen we in een mooie omgeving? Ja of ja.

Facebookgebruikers kunnen lid worden van Grunn in Beeld en zelf ook foto's posten.

TROPISCH ZWEMPLEZIER BIJ EN IN DE KARDINGERPLAS

Vooraleerst de laatste tropische dag.
Foto's werden gisteravond opgestuurd door een lezer
De Kardingerplas op z'n best.

Volgende maand blauwalg?


woensdag 26 juni 2024

OLGA COMMANDEUR OPENDE BEWEEGROUTE BEIJUM
Onder schitterende weersomstandigheden heeft Olga Commandeur van Nederland Beweegt vanmiddag de interactieve beweegroute van Beijum geopend.

Terzijde, het was zo heet dat beter niet al teveel bewogen kon worden. Maar goed, het is niet elke dag tropisch in Beijum.

Zie ook nog eens de aankondiging.

De blogger kon er niet bij aanwezig zijn, maar zoals altijd zijn er mensen die foto´s opsturen.

Foto boven, het leek wel alsof er een regenboogkleed over het vertrekbord lag. Ondergetekende herkent het voetpad dat naast de Beijumerweg loopt (sloot ertussen).

Vanzelfsprekend behoort Buitenfitness Beijum ook tot de beweegroute. Zie afbeeldingen links en rechtsboven en rechtsonder.

De koningin van het bewegen in Beijum schreef bij de aankondiging:

Walk in the parQ geeft ouderen de mogelijkheid om meer te bewegen tijdens het wandelen. Dit door wisselende oefeningen te doen bij 1 van de palen op de route. 

Middels een QR code op de paaltjes komt u bij een overzichtelijk menu waar u kunt kiezen uit verschillende categorieën van oefeningen, vanuit de scootmobiel, met rollator of als wandelaar. Vervolgens zie je een filmpje waar o.a. Olga Commandeur de oefening voor doet. De oefeningen zijn door een fysiotherapeut samengesteld.

Ouderen kunnen zo op een toegankelijke en leuke manier werken aan hun balans, coördinatie en spierkracht (valpreventie). 

  • Bewegen is gezond.

  • Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie.

  • Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport.

  • Maak ook je spieren en botten sterker. Bijvoorbeeld met oefeningen of krachttraining.
  • Zorg dat je niet te lang stil zit.

HUISARTS DE VOS NAM AFSCHEID

Deze blogger kent haar niet maar naar alle waarschijnlijkheid veel Beijumers wel.

Een huisarts in Beijum moet voor veel mensen een vertrouwd persoon zijn. Dat raakt dan even als hij of zij vertrekt.

Lezeres stuurde onderstaande tekst.

'We kregen een brief dat dokter Barbara de Vos afscheid gaat nemen. We hebben haar rust en betrokkenheid altijd erg gewaardeerd.

Ze was hier ruim 12 jaar arts. Ze reed op de fiets naar haar werk. Ik kwam haar vaak tegen in haar blauwe regenjas.  Ook deed ze huisbezoeken op de fiets omdat dat handig is in Beijum. Zo liet ze ook zien dat bewegen gezond is. 

Vrijdag 21 juni nam dokter de Vos na ruim 12 jaar afscheid van Beijum. Het afscheid was tussen 17.00 en 18.30 in het Trefpunt. Ze vertrekt als vaste huisarts, omdat ze de NHG-kaderopleiding supervisie en coaching gaat doen.'

EEN PRIVÉ ZWEMPARADIJSJE IN BIJNA TROPISCH BEIJUM


 Een klein afdakje, een zonnescherm. Maar daaronder!

Zo wat ziet dat er aantrekkelijk uit. Temeer met deze hoogzomerse temperaturen. Een paradijsje in eig'n toene.

Zomaar ergens in Beijum. De bewoners hebben er wat prachtigs van gemaakt.

De zon klimt weer omhoog in een wolkeloze blauwe hemel. Maar hier, foto, kun je vandaag zeer prettig recreëren.
De zomer is nog maar net begonnen. Met zo'n plekje hoef je bijna niet op vakantie. Een drankje 's avonds. Een frisse duik. Heerlijk.

dinsdag 25 juni 2024

UIT DE OUDE DOOS (598)


 Ook nu weer, als de energie het toelaat wordt deze serie na de zomervakantie nieuw opgestart.

De foto is een screenshot uit een oude wijkfilm van Herman Hofstra. Twee weken geleden was er ook reeds een bijdrage van hem

Beneden, weer een video uit 1982. Nieuwe huizen in de Fultsema- en Jensemaheerd.

'VOOR DE ZIEKE KINDJES UIT DE BUURT'

 Waarschijnlijk Oplichters Alert.

Net om 13.50 uur een jonge dame en een jonge heer aan de deur.

Mevrouw Beijumnieuws deed open.

Blogger hoorde: "Hoe is het met u?"

Wat een kwijl openingszin. Wat is je vraag? "Hebt u ook wat over voor zieke kindjes uit de buurt?"

Ondergetekende heeft alles over voor zieke kindjes in de buurt, maar dit rook niet fris.

De dame des huizes klapte de voordeur weer dicht. Vot, wegwezen.

DE WIJKVERNIEUWINGS-BIJEENKOMST IN HET TREFPUNT


 Er zijn geen kraampjes te zien. Die zouden er toch moeten zijn? Zie de aankondiging, een wijkvernieuwingsmarkt??
Het dan maar een wijkvernieuwings-bijeenkomst noemen, zie kop.

Gisteravond was de bijeenkomst in 't Trefpunt. Een aanwezige stuurde de foto's op. Nogmaals, geen marktkraampjes te zien, stonden die met het mooie weer wellicht buiten? De inzender stuurde nog wel een foto met folders op een tafel.

Deze blogger was niet bij de bijeenkomst en kan geen verslag doen. Lees daarvoor de komende wijkkrant waarin er vast wel iets over instaat.

De foto's bekijkend valt ondergetekende wel wat op. De grijze haren onder de aanwezigen domineren. Louter senioren, waar zijn de twintigers en dertigers? Wijkvernieuwing gaat toch vooral jongeren aan, want die zullen langer in de wijk gaan wonen dan de grijsaards.

En ook, zijn we een veelkleurige multiculturele wijk? Of een louter blanke of witte wijk? Dit, foto's, is geen afspiegeling van Beijum.

 Conclusie, op een wijkavond als deze mogen belangstellenden ook wel eens vernieuwd worden. Bedoeld wordt: verjongd worden.

maandag 24 juni 2024

AH BEIJUM KRIJGT EEN ANDERE EIGENAARDe geruchten circuleerden al weken door de wijk. AH Meins zou de winkel gaan verkopen.
De kogel is door de kerk. Het imperium Meins is voorbij.

Het einde van lege schappen, een verslonsde winkel.
En mensen....wat een vernietigende reviews via Google.

Vanuit middenstanders in de wijk krijgt deze blogger opgetogen reacties. Eindelijk kan de energie in het winkelcentrum weer gaan stromen. 
Later meer.
Update 18.25 uur, de zaak wordt per 15 juli overgenomen door van der Heide. Eigenaar van de AH aan de Rijksweg en in Ruischerbrug.

Update 18: 55 uur. 
Deze blogger was al ca drie weken op de hoogte van de verkoop, maar er over schrijven was lastig omdat er geen wederhoor te plegen was. Publiceren op basis van geruchten? Tricky.

Feit is dat de AH van Beijum de laatste jaren sterk achteruit is gegaan. Dat is niet zozeer de mening van deze blogger, hij weet het van tientallen mensen en via vernietigende reviews.
Ondergetekende gaat alle Facebookberichten niet opzoeken, maar hij heeft een paar neutrale berichten over iets in of rond Winkelcentrum Beijum geschreven, aangezwengeld op Facebook en...daar kwam keer op keer de afkeer van de staat van de AH naar boven. Ook kreeg de afzwaaiende eigenaresse ervan langs. Het was weinig fraai.

Twee jaar geleden schreef deze blogger, die ook voor de wijkkrant schrijft, dit in De Beijumer:
De discussie rond Winkelcentrum Beijum leeft. Op donderdagochtend is er bijna geen markt meer. Een paar jaar geleden was het er beduidend drukker. Veel AH-bezoekers wijken uit naar Ulgersmaborg/ de Rijksweg. En waarom? Is er wat mis met onze Beijumse AH? Hoe denken lezers daarover?

Het resultaat, een volgende krant met een pagina volle vernietigende reacties. Deze blogger kreeg een appje van A.Meins : "Ik ben er ziek van." Van die zinsnede in de wijkkrant wel te verstaan.

Deze blogger vond en vindt dat jammer, had je lering eruit getrokken denkt hij, doe je voordeel ermee. Dacht hij over haar houding.  Leer van hoe de wijk tegen je zaak, de grootste werkgever van Beijum, aankijkt

Ondergetekende werd de afgelopen weken door twee journalisten benadert: weet jij iets van de slechte staat van AH-Beijum? Niet normaal zoveel negatieve reviews. De beide heren hebben er niks mee gedaan. Maar de bom is als het ware ontploft.
 

Han Borg beschreef in 2015 in een bericht over twee dingen die hem ergerden in Beijum. Zie nog eens dit bericht
Facebook leefde nog amper maar lees voor de aardigheid eens de reacties onder het blogbericht, de onvrede droop reeds van AH Beijum af.

Update 21.20 uur, voor de goede orde, AH-Meins heeft ook zeer veel goeds gedaan in de wijk. Jaarlijks een sinterklaasoptocht organiseren bijvoorbeeld. De wijk uitnodigen voor een gratis ontbijt (met A. Meins op de bovenste foto).
Bruisend Beijum sponsoren

Afbeelding links, een noodwinkel in de begin jaren tachtig. Tot de bouw van Winkelcentrum Beijum, rond de eeuwwisseling, zat de AH van Beijum in waar nu de Lidl zit

In die vestiging zat ook een Retourplaza

EVEN JE HUIS UITMESTEN


 We betalen belasting genoeg. Laat de regering of de gemeente het maar allemasl opknappen en opruimen. Schijt aan de omgeving hebben we.
Lezeres postte bovenstaande foto op haar Fb-pagina.

Ze schreef erbij: "Dit is niet normaal, wat een vieze mensen."

SALON GERRIE DE BOER ZATERDAGMIDDAG DICHT


"Ik heb last van lekkage." Aldus dé kapper van Beijum afgelopen dinsdagmiddag.


De blogger was er weer eens met zijn rolkarretje naar binnen geduwd om zijn haren wat te laten kortwieken.

Makkelijk, in het karretje blijven zitten en de Boer er met zijn kam en schaar omheen laten dansen.

Rechts zien we een man als het ware aan het plafond hangen, opzoek naar de bron van de lekkage.  Boven de zaak zitten woonflats, zal het water daarvandaan komen? Dat moet wel. Voor de kosten ervan wil de kapperszaak vanzelfsprekend niet opdraaien.

Terug naar de kapper die deze blogger onder handen neemt. Zie foto links.

Even samen kleppen over het wel en wee in en rond het winkelcentrum. Komt er binnenkort groot nieuws aan? Zou zomaar kunnen. Eventjes geduld nog.

Maar dan. Gerrie: "We hebben besloten om woensdags tot 20.00 uur open te blijven. Als tegenwicht gaan we op de zaterdag om 13.00 dicht zodat het personeel van een lekker lang weekend kan genieten."

De zaak is maandags dicht.

zondag 23 juni 2024

MORGENAVOND WIJKVERNIEUWINGSMARKT TREFPUNT


 Morgenavond is er (weer eens) een Wijkvernieuwingsmarkt, dit keer in 't Trefpunt.

Wil jij weten wat er in de wijkvernieuwing in Beijum gebeurt? Kom dan maandag 24 juni tussen 19.30 en 21.30 uur naar de Wijkvernieuwingsmarkt in wijkcentrum Het Trefpunt aan de Beijumerweg 17. Tijdens deze avond geven de gemeente en bewoners samen toelichting op projecten in de wijk. Over
activiteiten, kansengelijkheid, sociaal en ontmoeten, opgroeien, ouder worden in de wijk en nog veel meer. Natuurlijk is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en om vragen te stellen. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig. Je bent van harte welkom!
Bron, Nieuwsbrief Oost.

Persoonlijke noot: wijkvernieuwing suggereert een beetje alsof deze nog maar 45 jaar oude wijk aan vernieuwing toe is. Is dat zo? Noem het liever Wijkonderhoudmarkt. Al tientallen jaren wordt er getracht Beijum op te bouwen, te vernieuwen, het moet en het zal bruisen (waarom?). Geniet gewoon van de wijk zoals die is. Een uiterst leefbare natuurwijk...

Maak er morgenavond wat gezelligs van.

AAN HET WERK VOOR EEN BETERE AMKEMAHEERD

De werkzaamheden zijn reeds voltooid, de Amkemaheerd is weer veilig begaanbaar als wijkring.

Zie nog eens het bericht van gisteren

Foto's werden gisteravond opgestuurd. 
Update 11.05 uur, en een andere lezer stuurde onderstaande nachtelijke foto.

Update 15:20 uur...weer een andere lezer (dank allen!) stuurde onderstaande foto. De klus is geklaard. De markering ontbreekt trouwens niet meer. Op de achtergrond Winkelcentrum Beijum.

zaterdag 22 juni 2024

VANDAAG EN VANNACHT AANPAK STUK WEGDEK AMKEMAHEERD

Het werd ruim twee weken geleden reeds aangekondigd. Een gedeelte van het wegdek Amkemaheerd was in zeer slechte staat. Het ging zelfs richting gevaarlijk.

Vanochtend is om 07.00 uur begonnen met de nieuwe asfaltering. Morgen zal de klus rond hetzelfde tijdstip geklaard zijn.
Er kan vandaag geluidsoverlast meespelen omdat er gefreesd gaat worden.

Het gaat om het stuk wegdek tussen de bocht bij Shoetime tot ter hoogte van de Beijumkorf.

Veilig Verkeer Beijum is wat waard.
Foto's zijn vanochtend opgestuurd.
 

ZOMER IN EIGEN TUIN (1)


Het is zomer, officieel vanaf gisteren, 21 juni.
Echt zomer weer wil het nog niet worden.
 

Foto is door het raam gemaakt, het had even daarvoor geregend.

Groener dan dat het nu is krijg je de wijk niet, de eig'n toene ook niet.

Wat gaan de komende zomermaanden brengen? Veel regen? Hittegolven?

Een keer een onweersbui in de toene? Kunnen mooie foto's opleveren.
Op de linker foto staat rechts een zonnebloem op tafel. Eergisteren voor de voordeur gezet door een attente lezer.

Met de beterschapsgroeten. Het blijven aardige attenties.

Er mogen nog meer cadeaus komen. Gezondheid. Een mooie lange zomer.

vrijdag 21 juni 2024

GO ORANJE!


 Klaar voor de kraker tegen Frankrijk?

Beijum wel. Ingepakte bomen, heggen, lantaarnpalen...

21 uur vanavond.

Prettige wedstrijd.


WAT HANDIG, MOBIELE GRAFFITI....


 Als het goed is zag ik hem al op meerdere plekken in de wijk staan. Het kan ook een ander fietd zijn, met hetzelfde opschrift.

Ook een idee, je graffiti mobiel maken. Voor je het weet hebben alle deelvoertuigen je 'handtekening.' Voor nog meer naamsbekendheid. Zie foto.

Dan besta je echt hoor, dan heb je erkenning. Stiekem beroemd. Toch wat bereikt in je leven. Woonachtig op klei...