donderdag 28 februari 2013

HOOG IN DE BOOM

Ik maakte me eergisteren een beetje zorgen over de man die u boven in een boom met een zaag in de weer kunt zien. Maar tegelijkertijd dacht ik, hij zal er wel voor doorgeleerd hebben en weten wat hij aan het doen is. Waarom zorgen? Ik zag niet anders dan dat de man aan de tak hing die hij tegelijkertijd aan het doorzagen was. Het doet wat denken aan de cartoon van de schilder die een vloer aan het verven is en zichzelf in een hoek van de kamer vastzet.
Wat is er nog meer op de foto te zien? Een huis met zonnepanelen. Zullen die wel veilig zijn? Onlangs was in het nieuws dat bepaalde zonnepanelen in de fik kunnen vliegen. Maar goed, ik dwaal af. Je kunt overal wel een boom over opzetten en overal over doorzagen.

MOEDER NATUUR GEEFT VAN ALLES

Het lijkt wel alsof het grondgebied op de grens van Beijum Zuid en Kardinge op het ogenblik wordt geteisterd door molshopen. Zie bijvoorbeeld de bovenste foto, alsof de mollen op afspraak hun molshopen vlak voor het wandelpad naar het Zilvermeer wilden neerleggen. Links ziet u een foto van een 'omgeploegd' voetbalveldje langs de zuidrand van de wijk. Er schijnen mollenklemmen in de handel te zijn om de mol de nek om te kunnen draaien: Mollen kunnen op korte tijd een grasveld of siertuin tot een waar slagveld omvormen. Molshopen ontsieren op deze manier onze tuinen, en de gevormde gangen hollen de ondergrond uit. Mollen zijn het hele jaar aanwezig maar in de late winter en het vroege voorjaar ontstaan de meeste molshopen. Dat heeft te maken met hun graafactiviteit. Mollen moeten immers het hele jaar door evenveel voedsel opnemen om in leven te blijven. Vanaf het late najaar lopen echter vele voedselgangen onder water door de stijgende grondwatertafel. Hierdoor moeten ze meer aan de oppervlakte extra gangen bijbouwen. Ook de regenwormen en bodeminsecten worden vanaf het late najaar minder actief, door de dalende bodemtemperatuur. Hierdoor vallen er spontaan minder regenwormen en bodeminsecten in de voedselgangen van de mol. Ook dit bepaalt dat de mol extra voedselgangen moet aanmaken om evenveel voedsel te vinden. Dat alles verklaart waarom er in de winter en het vroege voorjaar extra veel molshopen en –gangen verschijnen.
Er zijn diverse modellen in de handel verkrijgbaar maar de MOL MINI is de énige klem voor gebruik in molshopen en in gangen. De traditionele mollenklem is en blijft daarom het meest doeltreffend en berokkent de minste schade aan Moeder Natuur. GroenNet.
Het ene natuurverschijnsel wordt blijkbaar minder gewaardeerd dan het andere. Er bestaan geen klemmen om opkomende narcissen te vernietigen, die worden geaccepteerd en bejubeld door de mens. Zie foto rechts. Je zult maar mol zijn.

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (9)

Afgelopen maandagmiddag liep ik bovenstaande zaak binnen. De lezer uit Beijum herkent de oude fietsenzaak, althans het pand waar die ooit in heeft gezeten. Er zat ook nog eens een half jaar een 2e hands kledingzaak in. Sinds een jaar of twee, drie staat het leeg. Ondergetekende snapt nooit hoe het uit kan dat zo'n pand drie jaar leeg staat. Wat loop je in drie jaar aan huur mis? Zal het 18.000 euro per jaar zijn? Op basis van 1500 per maand? Dat is toch ruim een half ton over drie jaar uitgesmeerd? In dubbel opzicht zonde dat het zo lang leeg heeft gestaan. Maar er zit hier wat aan te komen. Na het binnenlopen kwam ondergetekende iemand tegen die duidelijk aan het klussen en/of renoveren was. Goed dat ik even een foto maak? Na even nagedacht te hebben antwoordde de man: "Nee, doe maar niet, het moet nog even een verrassing blijven." Ok, wat komt er in dan? "Een pizzeria." Nou ja, dat zal ik opschrijven, maar wat is de verrassing dan? "Hoe het er uit gaat zien." Ondergetekende zit niet in de vastgoed-handel. Gelukkig niet. Tien meter verder op is een half jaar geleden een pizzeria gestopt en leeg gestript. U weet wel, La Scala. Nu wordt hier straks weer een nieuwe pizzeria geopend. Raadselachtig. Het kan te maken hebben met de lagere huurprijs van dit pand, foto, want kleiner. We zullen het zien.

Nog even naar de computershop. Als de verbouwing/uitbreiding van de Lidl los gaat, dan komt de noodin-en uitgang van de Duitse grutter tijdelijk in de pc-shop te liggen. Er is zoals gemeld een deal tussen de pc-man en de Lidl gemaakt om klanten door de naast gelegen winkel te kunnen ontvangen. Op de rechter foto ziet u de rechter gedeelte van de PC-zaak, de eigenaar kijkt naar de muur waar de tijdelijke ingang naar de Lidl zal komen.
Wanneer? Zoals gemeld, het moet eerst een tijdje minstens vijf graden boven nul zijn voordat de graafwerkzaamheden los gaan.

Het zuidelijk gedeelte van Plein West zal een eetgedeelte worden. Vis van Peggy, loempia's van Vancong, patat en snacks uit de cafetaria. En pizza's van....? 

VUILNISBAKKEN LANGS DE WIJKRING

Regelmatig staan op de plek die u op de foto ziet een partij vuilnisbakken te wachten tot ze worden leeggemaakt. Of tot ze weer door de rechtmatige eigenaar worden opgehaald. Locatie Bekemaheerd, langs de wijkring en ter hoogte van de Bunnemaheerd. Ik snap niet zo goed waarom de vuilnisbakken aan deze kant worden neergezet en niet achter de huizen, van deze kant bekeken, daar loopt immers ook een weg (heerd). Ga dan vragen, hoor ik de lezer denkbeeldig zeggen. Tja, ik kan wel aan de gang blijven met alle nieuwsgierige vragen die bij het aanschouwen van situaties in de wijk bij me opkomen. Het is wel een handig paadje dat van de huizen naar de wijkring loopt. Maar als er tien bakken staan opgesteld, dan staat zo'n vuilniswagen minstens vijf minuten of meer stil op de wijkring, er vaqnuit gaande dat het leegmaken van één bak een halve minuut duurt. In de ochtendspits, want dan worden de bakken geleegd. De bakken staan vlak voor de bocht naar de benzinepomp opgesteld, vijftig meter naar links, dus je kunt zo'n vuilniswagen niet zomaar voorbij rijden. De bewoners kruien de bakkendus  naar de ring en niet naar de Bekemaheerd zelf. En de chauffeur van de vuilniswagen speelt het spel mooi mee, anders zouden de bakken er niet structureel staan. Je kunt alles willen uitpluizen. Maar ik voel me genoodzaakt er nu een eind aan te breien. Nog even, het paadje dat u ziet is een olifantenpaadje.  Zie ook dit blogbericht over dit soort paadjes. En wat een aparte flat, het heeft drie lagen en er gaat een buitentrap omhoog. Het kan zijn dat beneden woonhuizen zijn met daar bovenop woonruimte met een verdieping. De benedenbewoners hebben een tuintje. De bovenburen een extra verdieping. Maar ik kan me vergissen. Zo, eerst genoeg gepuzzeld.

woensdag 27 februari 2013

EEN LOKROEP VAN DE LENTE


Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik had vanmiddag een pril voorjaarsgevoel. Ja, het zit er aan te komen, de lente zit in de lucht. De bovenste foto heeft misschien niks met de lente te maken, maar het riep er wel associaties mee op. Het huis opruimen, schoonmaken of op orde brengen, het doet aan het voorjaar denken. Locatie Claremaheerd, bij Plein Oost. Op de linker foto ziet u hout in een vuurkorf liggen, een gieter ligt erbij. De mensen verlangen naar het einde van de winter, lekker vuurtje stoken in de tuin, de bloemetjes water geven. De rechter foto is ook vanmiddag gemaakt, ondergetekende reed even met z'n nieuwe auto naar Duitsland voor een kort bezoekje. Even kijken hoe hard het ding kan, en zoiets kun je in Duitsland even prima op de Autobahn uitproberen. Ondergetekende bereikte in Duutsland snelheden waar je in Nederland je rijbewijs voor moet inleveren als je gesnapt wordt. Nee, ondergetekende is geen racer verder, de maximum snelheden in eigen land bevallen prima. Het ging gewoon even om te proberen. Binnenkort een Beijumrijder vanuit het nieuwe voertuig. Maar dat terzijde. Nog in Beijum rijdend zag ondergetekende iemand de deur van  het kleding- en schoenen dumppunt openen. Zie foto rechts, tegen over het gezondheidscentrum aan de Emingaheerd. Het ding zal vol liggen met winterkleren en dikke schoenen. Maar kijk eens hoe de zon scheen. De temperatuur zal de komende dagen op gaan lopen. En overmorgen denderen we de maand maart binnen.

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (32)

Er wordt hard gewerkt rond het kruispunt Beijum-Zuid. Wat ze allemaal aan het doen zijn is me een raadsel, waarschijnlijk veel funderingwerk. Over een paar maanden zal er naar verwachting een soort van brug over de Beneluxweg worden gezet. Op bovenste foto is te zien dat aan weerskanten van de Beneluxweg geheid is en verder wordt gewerkt. Locatie, naast het Heerdenpad. Iets verder op, bij het tijdelijke kruispunt aan de Hunzekant, hangt nog steeds een webcam waarmee u de ontwikkelingen op de voet kunt volgen. Zie de links links.
Gisterenmiddag ging ondergetekende omstreeks het middaguur nog even met draaiende camera poolshoogte nemen. Hoe is de stand van zaken? Kijk desgewenst even mee. Ik heb er dit keer voor gekozen om geen muziek bij de filmbeelden te voegen. Het ritme van de klopboren en ander werktuig zijn veelzeggend. Nogmaals, er wordt hardt gewerkt om automobilisten uit Beijum in de toekomst gestroomlijnd de wijk in en uit te kunnen laten rijden. En dat gaat ook gelden voor automobilisten die van noord naar zuid of omgekeerd langs Beijum en de Hunze gaan rijden. De stoplichten zullen immers naar verloop van tijd gaan verdwijnen.

VUILNIS IN BEIJUM (17)

Dit is ongetwijfeld de liefste, netste en opgeruimdste aflevering ooit in deze lopende serie. Kijk toch eens hoe netjes de papierbakken er op Beijum West bijliggen. Bij lagen moet ik eigenlijk zeggen, de foto is afgelopen vrijdagmiddag gemaakt. Waarom dan toch in 'Vuilnis in Beijum' aflevering 17? Wel, omdat een Beijumer of Beijumse klaarblijkelijk een doos met kranten en misschien tijdschriften en boeken in de papiercontainer bij Winkelcentrum Beijum heeft gedeponeerd. En omdat vuilnis in Beijum klaarblijkelijk ook netjes kan worden opgeruimd. Om het helemaal hosanna te laten worden, iemand heeft een boek voor geïnteresseerde Beijumers achtergelaten. Sociaal gedrag bij de papierbak, gooi geen gelezen tijdschriften of boeken door de gleuf, maar zet ze als cadeau voor iemand anders boven op de papiercontainer.

BIJ HET OVERLIJDEN VAN BEHSAT ÜVEZ

Boven z'n rouwadvertentie staat: muziek heeft mij gekozen. Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Afgelopen vrijdag heeft Beijum niet alleen een groots en internationaal hoog aangeslagen muzikant verloren, maar vooral ook een geweldige sympathieke en innemende persoonlijkheid. In mei 2010 vertelde hij op Beijumnieuws"Vanaf 1988 heb ik met mijn vrouw Marjolijn besloten om hier te gaan leven. Sinds 15 jaar wonen we in Groningen aan de Fossemaheerd. Beijum is een fantastisch wijk om te wonen, altijd kleurrijk en vitaal, een mini stadje met alle faciliteiten."
Op www.mensenlinq.nl staat dit
 Afgelopen vrijdag is Behsat Üvez overleden. De Groningse musicus werd in 1959 in Ankara geboren en gold van jongs af als een veelzijdig muzikaal talent. Toen hij eind jaren tachtig als specialist in Turkse wereldmuziek een workshop gaf aan een groep Nederlanders, leerde hij de Groningse zangeres Marjolein Bouwense kennen. Sindsdien woonde Üvez in de Stad. Ze hadden onder meer internationaal succes met de band Oriënt Express.
Behsat Üvez leed aan longkanker, maar toerde afgelopen najaar nog met zijn band Baraná door Turkije en Spanje. Üvez voelde zich een echte Groninger. Hij was eerst opbouwwerker en werd later docent en projectmedewerker aan de Stedelijke Muziekschool. In december 2012 werd hij tijdens een indrukwekkend concert in het Grand Theatre geridderd, vanwege zijn verdiensten als internationaal bruggenbouwer tussen westerse en niet-westerse muziek. Woensdag is er om 11.00 uur in De Oosterpoort een openbaar afscheid van Behsat Üvez.
De rouwadvertentie vindt u onder bovenstaande tekst op genoemde site.
Eerdere blogberichten over Behsat vindt u hier en hier.
Kijk desgewenst ook op http://www.barana.nl/ en op http://tr.wikipedia.org/wiki/Behsat_%C3%9Cvez

dinsdag 26 februari 2013

UIT DE OUDE DOOS (150)

De Oostelijke Ringweg staat deze maanden redelijk in de belangstelling i.v.m. het aanleggen van nieuwe ongelijkvloerse kruispunten. De werkzaamheden brengen chaos met zich mee. Maar ooit was er nog veel meer chaos te bespeuren, en wel tijdens de aanleg van de oostelijke ring, de Beneluxweg. Wanneer de weg precies is aangelegd, kan ik zo niet achterhalen.
 
Bovenste foto is wat mij betreft een zoekplaatje. Gevonden op www.grunn.nl, evenals het rechter exemplaar. Bij de bovenste foto staat deze summiere tekst: Ringweg oost richting Beijum, ter hoogte van waar nu de Hunze is. Kijk en lees hier. Ringweg oost richting Beijum? Waar ligt Beijum dan? Ik ga er toch van uit dat de verticale weg de nieuw aan te leggen oostelijke ringweg is, en niet de horizontale weg. Zal de foto niet gewoon vanaf het Heerdenpadviaduct genomen zijn? Zodat links Beijum ligt en rechts de Hunze? 

De tekst 'richting Beijum' is verwarrend, omdat het suggereert dat de weg naar boven richting Beijum loopt. Waarom anders geen 'richting de Hunze?' Of zou het toch zo zijn dat waar nu Beijum ligt het bovenste gedeelte voorstelt  en dat de foto vanaf de Hunze is genomen? Zie ook de boerderijen op de achtergrond. Maar ligt de weg naar boven niet te diep voor wat nu de wijkring is? Wat 'n gepuzzel. Beijum, waar lig je?

De rechter foto is ook van genoemde site, zie hier. Hier staat bij: Foto van Beijum in aanbouw uit 1977 met in de verte mooi zichtbaar de 5 rokende pijpen van de Epon centrale. Weer snapt ondergetekende er geen hout van. Is op de voorgrond Beijum in aanbouw? Is de foto dan genomen vanaf de oostkant van de wijk? Richting de stad?
Update 1/3 11.22 uur, lezer Joop mailde:

De boerderij op de voorgrond is de voormalige Mamrehoeve (de kerk die afgebrand is) wat nu een kinderdagverblijf is. De benzinepomp is nu rechts naast die boerderij gesitueerd.
Het weggetje boven die boerderij is nu het fietspad, naar links richting Grevingaheerd.


'N LEUKE SPORTIEVE BEIJUMER BUURTBATTLE

Er bestaan ook leuke buurtbattles waar Beijum bij betrokken is. Zie bovenstaande flyer. Menzis, Bslim, Nijestee en Fc Groningen organiseren een buurtbattle-voorronde in Beijum. Lees de datum en het tijdstip op de flyer. De FC Groningen Buurt Battle 2013 gaat bijna van start! In de eerste twee weken van maart zijn de Kick-off bijeenkomsten. Deelnemende wijken zijn dit jaar: Oosterpark, Indische Buurt/De Hoogte, Vinkhuizen, Selwerd (SPT), Groningen Zuid, Beijum, Lewenborg, Hoogkerk, Gorecht-West, Spoorstraat-Kieldiep.
Gezondheid en sociale samenhang zijn belangrijke thema’s in de stad Groningen en Hoogezand. Hiervan zijn de partijen Gemeente Groningen, Nijestee, Menzis, Lefier Hoogezand en FC Groningen zich bewust. Deze partijen voelen zich verbonden met de wijken en streven met het project FC Groningen Buurt Battle naar bevordering van de sociale cohesie in de wijken van de stad Groningen en de wijk Gorecht-West uit Hoogezand. In het project zijn de betrokkenheid van ouders, het positief beïnvloeden van de leefstijl van jongeren en het terugdringen van overlast en het daarmee bevorderen van de kwaliteit van woon- en leefklimaat meegenomen in de doelstellingen. Ook het bijbrengen en benadrukken van normen en waarden en het verhogen van de sportparticipatie van de jongeren staat centraal. Groningen.

AANHOUDING OP KORREWEGBRUG


 De politie heeft zondagavondavond op de Korrewegbrug drie mannen uit Groningen (20, 20 en 24 jaar) aangehouden. Het drietal zou betrokken zijn geweest bij een opstootje in de Claremaheerd en daar met een vuurwapen en een mes hebben staan zwaaien. Vervolgens gingen ze er in een auto vandoor.Op basis van het signalement en het kenteken kon het drietal tot stoppen worden gebracht. Ze zijn uit de auto gepraat en aangehouden. In de auto werd een vuurwapen, een mes en een stroomstootwapen aangetroffen. Bij één van de verdachten werden meerdere zakjes softdrugs en een blok hasj gevonden. Zowel de wapens als de drugs zijn in beslag genomen. Ook de auto waarin het drietal reed is in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in. Politie.nl.

HONDEN IN BEIJUM (4)

Op de foto ziet u Binkey, een 12 jarige mannetjeshond. Binkey woont normaal gesproken in een grachtenpad aan de Hoge der Aa in de stad. Maar een keer per maand komt hij een dag of tien in Beijum logeren. Binkey is een Jack Russel. De jackrussellterriër is een sterke voor de mens werkende terriër, die oorspronkelijk werd gefokt om de vos en das uit hun hol te jagen tijdens de jacht, zodat de foxhounds de vos konden vangen. Dominee John "Jack" Russell is de naamgever van deze jachthond. Wikipedia. Als Binkey na verblijf van een week of drie vanuit de stad naar Beijum terugkeert, laat hij een overdreven plas-gedrag zien. Althans, zo komt het bij ondergetekende over. Want, waarom niet in een keer de hele plas er uit gepiest? De opgespaarde urine van het beestje wordt op een stuk of zes verschillende plekken gedeponeerd. Tegen de lantaarnpaal, in de bosjes, tegen een boom, schutting, etc. Alsof Binkey via z'n plas communiceert en a.h.w. zegt: 'Kijk, of beter gezegd ruik, ik ben er weer.' Zoals mensen kunnen daten, sms-jes versturen, chatten, etc., zo verspreidt Binkey z'n urine op verschillende plekken in de wijk. Hoe zit dat, vriend Google? Waarom doet Binkey zoals hij doet? Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen. Nu zijn er echter uitzonderingen. Er zijn reuen die nooit staand gaan plassen en net als de vrouwtjes blijven zitten. Maar er zijn ook teefjes die wel eens gaan staan tijdens het plassen. Dit zie je vooral bij loopse teefjes.

Waarom plast mijn reu zoveel

Wanneer je een reu gaat uitlaten, merk je al gauw dat hij bij iedere boom, ieder paaltje en ieder muurtje blijft staan om te plassen. In feite leest jouw hond zijn dagelijkse krant en reageert hierop. Hij snuffelt ergens aan omdat er een andere hond, reu of teef, heeft geplast. Aan de hand van de geur kan hij opmerken wie er voor hem geweest is. Vervolgens laat de reu een boodschap achter door eroverheen te plassen. Meestal betekent het zoiets als: ik was hier en ik ben de baas.
Op de foto rechts ziet u Binkey ook ongemanierd in het gras poepen. Om het blogbericht nog even wat meer op een poep en plas-niveau te tillen, Binkey ruikt wel eens aan andermans poep. Anderhonds poep moet ik eigenlijk zeggen. Hij neemt er ook wel eens hapjes uit. Waarom dit vieze gedrag? Er blijkt een chique woord voor te zijn bedacht: coprofragie. Het poepsnoepen van een hond kan voortkomen uit obsessief gedrag, uit een dwangmatige gedragsstoornis, lees ik hier. Op internet staat ook te lezen dat een bink een 'stoere mannelijke man' is. Het kan niet anders, of Binkey is een stoere mannelijke mannetjeshond. Maar misschien heeft hij wel een dwangmatige gedragsstoornis.
Update 26/2 12.37, er gepatrouilleerd een oude vuilniswagen door de wijk met een BOA er in. Een Bijzondere OpsporingsAmbtenaar. Gisteren kreeg een Beijumer een bekeuring van 90 euro omdat z'n hond drie meter van z'n eigen erf verwijderd los op straat liep. Beijumer hondenbezitters, weest op uw hoede, er wordt gesurveilleerd!

maandag 25 februari 2013

DOE MEE MET DE BOEKENBENDE VAN BEIJUM


(Ingezonden vanuit de Openbare bibliotheek Beijum)
Gezocht: kinderen uit groep 7 of 8 die van lezen houden.
De Bibliotheek is op zoek naar kinderen uit groep 7 of 8 die van lezen houden om deel uit te gaan maken van de Boekenbende van Beijum.
Samen met andere kinderen kies je het mooiste boek van 2012.
Tussen donderdag 7 maart en 18 april kom je elke donderdag van half 4 tot half 5 samen in de Bibliotheek van Beijum.
Wil je meedoen? Bel of kom langs in de bieb en geef je op bij Marijke,
Mailen mag ook: beijum@mijneigenbibliotheek.nl  

Wil je weten wat je kunt  verwachten als Boekenbendelid? 
Kijk dan wat we vorig jaar gedaan hebben: www.kinderjuryvensterwijkbeijum.blogspot.com

(Foto ook van genoemde weblog; JF)

SCHOORSTEENVEGER OP DAK BOTTEMAHEERD


Het deed me denken aan de periode begin jaren zeventig in de Kanaalstreek. De kolen-, turf- en houtkachels zorgden destijds regelmatig voor zwartgeblakerde en half verstopte schoorstenen die door de huizen tot boven op het dak liepen. Schoorsteenvegers gingen de daken op om de schoorsteendoorgang roetvrij te houden of te maken. Afgelopen woensdagochtend zag ik een schoorsteenveger op het dak van een woning aan de Bottemaheerd bezig. De bewoonster is gezegend met een houtkachel, en dat moet natuurlijk veilig zijn, liever geen koolmonoxidevergiftiging of schoorsteenbrand. Niet alleen omdat de verzekering in geval van een verstopte schoorsteen niet uitkeerd als er brand is geweest, vooral ook om erger te voorkomen. Bekijk desgewenst de video.  Oorspronkelijk werden vuren binnenshuis gestookt waarbij de rook via verschillende kleine gaten in het dak de hut verliet. De eerste schoorstenen werden waarschijnlijk als volgt ontworpen: het dak werd uitgerust met een grotere opening om de rook door te laten.Vroeger werd het vuur in het midden van het huis gestookt zodat de ganse ruimte van een optimale hoeveelheid warmte kon genieten. Later werd het vuur aan een muur geplaatst waarbij de schoorsteen een horizontale opening was. Men ontdekte echter snel dat rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de omgeving. Bij roetophoping bestaat het risico van schoorsteenbrand. Om dit te voorkomen is het verstandig een schoorsteen regelmatig te laten schoonmaken door een schoorsteenveger. Wiki/Schoorsteen

KRUISPUNT ZUID WEER OPENGESTELD

Precies negen dagen was het nood-kruispunt Beijum Zuid voor alle verkeer afgesloten. Vanochtend werd dé autopoort van en naar Beijum weer geopend. Niet meer over de busbaan naar Kardinge en daar een kwartier in de rij staan wachten, het zal een opluchting voor menig automobilist uit Beijum zijn. In de loop van de week volgt een update, hoe lopen de ontwikkelingen rond ons aller kruispunt met de Beneluxweg? Foto 14.15 uur gemaakt.

BEWONERSCLUB BEIJUM ZET ZICHZELF TE KIJK

Door de Bewonersclub Beijum is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de reeds vijf jaar durende ellende in de wijk. Die conclusie is gerechtvaardigd na een pagina groot ruzie-artikel in hun door de gemeente Groningen gesubsidieerde krant. De strekking van het doorzichtige propagandistische artikel is onderdeel van het aanhoudende zieke wijkkliedje in Beijum: 'wij zijn goed bezig, sluit je bij ons aan. Andersdenkenden deugen niet.' Verdeel en Heers Beijum in optima forma. Lees desgewenst het bericht op Lijn6.

Het kost teveel tijd en energie om alle leugens, verdraaiingen en insinuaties uit het stuk te weerleggen. Maar ter informatie toch een paar correcties: vanaf de jaren 90 hebben afwisselende redacties gezorgd voor een maandelijkse uitgave van de wijkkrant. Vol leefbaarheids- en opbouwberichten. Tot de in de cartoon op Lijn6 afgebeelde persoon in 2007 met z'n meelopers kwam en het anders wilde. De eigen machtsagenda ging boven de inzet van enthousiaste vrijwilligers. De gemeente Groningen als subsidieverstrekker heeft nooit om een switch in het beleid gevraagd. Daarvóór, voor 2007,  heerste er altijd een vanzelfsprekend respect tussen bestuur en vrije redactie(s). De truc om de zwarte piet bij de afgehaakte vrijwilligers neer te leggen is te doorzichtig.

 Sinds twee jaar staat de moderator stand op Beijumnieuws ingesteld, dit om de vele anonieme riool-reacties van...juist, bewoners-clubleden te kunnen onderscheppen. Ik zal de lezer een uitgebreide bloemlezing van anoniem op de man spelen door deze 'wijkopbouwers' besparen. Er zijn een paar hele zieke bij, ze lijken als twee druppels water op de haatdragende  tweets die onlangs op Lijn6 werd gepubliceerd, lees eventueel de opsomming nog even onderaan dit bericht.
Onzin dat Koopman, Riemersma en ondergetekende in het ongelijk zijn gesteld wat betreft klachten over de club en z'n dubieuze hoofdrolspeler. Juist de afgelopen week zijn in hun pogingen om via een WOB-procedure inzage in een onderzoeksrapport te krijgen nieuwe ontwikkelingen te bespeuren. Ook het college van B&W is met de kwestie bezig. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Nog eentje dan, hun krant geniet brede waardering in en buiten de wijk en ze hebben heel veel vrijwilligers. Vinden ze zelf. Het is wel de leukste, geef ik toe. En de minst erge, een beetje fantasie- want niet gestaafd met feitenonderzoek-  is ondergetekende ook niet vreemd.

Eén compliment moet ik de wijk-slachtoffers toegeven, de met intensieve daadkracht samengestelde bloemlezing van citaten van ondergetekende worden prachtig bevestigd door het epistel dat is neergezet. Zelden hebben termen als Verdeel en Heers en Beerput Organisatie Beijum zich zo bewezen. Het propaganda-stuk geeft een ontluisterend inkijkje in de bewonersclub van Beijum. Zie de gesubsidieerde karakter-moordenaars op pagina acht van de door de gemeente Groningen gesubsidieerde krant andersdenkenden kwaadaardig behandelen. En zie hoe ze hun eigen vrome handen in onschuld wassen. Ruziemaken met een schijnheilig sausje er over heen. Het zou voor binding en vertrouwen in de wijk moeten zorgen..

Geen denken aan dat weldenkende Beijumers  zich na het lezen van het eigengereide en naar binnen gerichte stuk aanmelden als lid. Want daar is het de club om te doen. Eigengereid en naar binnen gericht? Wat denkt u, is het pagina grote stuk bedoeld om te communiceren met de wijk, om u te informeren? De laatste zin spreekt boekdelen: Het moest ons even van het hart. U zegt het maar. Eigenbelang? Zelfbevrediging?


Het wil maar niet lukken. Beijum heeft geen trek in de club..
Waar rook is is vuur, dit gegeven geldt overal in de wereld waar conflicten spelen. Maar nooit bij de club uit Beijum. Die zijn alleen maar goed bezig, het ligt nooit aan henzelf. Ze zeggen dat ze willen praten...

De gesubsidieerde ruziemakers uit Beijum worstelen al een jaar of vijf met het lage ledental in de wijk. Beijum lust ze gewoon niet. Staat ook in hun eigen notulen uit augustus 2010:
Volgens de laatste tussenstand van Rita hebben we nu zo’n 300 leden, waarvan 120 nieuwe sinds de nieuwjaarsinloop 2009. Dat blijft al met al natuurlijk nog aan de magere kant. Opvallend is dat er nauwelijks nieuwe leden binnen komen op oproepen of zomaar ergens neergelegde aanmeldingskaarten. Benader je mensen persoonlijk dan blijken er veel mensen wel gemotiveerd om lid te worden. Eigenlijk zouden we in een wijk als de onze toch tenminste 1000 leden moeten hebben van 16 jaar en ouder. 
Nog een compliment van ondergetekende,  wat een realiteitszin: Het is wel erg aan de magere kant. Veranderen ze een wijkkrant in een propaganda-blad, meldt de Beijumer bevolking zich niet aan als lid. Het zelfondermijnende artikel dat nu is verschenen zal er ook niet voor zorgen dat Beijumers de noodlijdende club in hun harten zullen sluiten. Integendeel. Beijumers zijn niet gek. Die hebben het spelletje wel door, die willen niet bij ruziemakers horen. (Afbeelding, de zoveelste kwart pagina aanmeldingsbon in hun clubblad).

Genoeg en eigenlijk teveel aandacht voor het negatieve en gebrek aan integriteit in de wijk. Laat 'politiek Groningen' zich eens achter de oren gaan krabben. Hoe lang houden ze het gesubsidieerde ruziemaken in Beijum nog in stand? Wordt het niet eens tijd om in te grijpen? Moet er in tijden van 'economische crisis' aanhoudend geld (ongeveer 20.000 euro per jaar) voor Beijum over de balk worden gesmeten?

Er waait een gure wind door Beijum. Gauw maar weer terug naar de overvloed aan fris en fruitig nieuws uit de mooiste en gekste wijk van de stad Groningen op Beijumnieuws. Zie komende berichten.
Tot slot, naast de twee complimenten ook nog even een woord van dank. Nog meer Beijumers weten Beijumnieuws en Lijn6 nu te vinden. Beijumers, van harte welkom!
Naschrift, waarom over club praten, en niet over organisatie? Voetbal-CLUB Gvav-Rapiditas heeft 1050 leden.
Update 17.00, de nieuw leven ingeblazen wijkrel heeft de Gezinsbode bereikt. Morgen in de papieren versie. Zie hier.

MAANDAGOCHTEND (151)


Het is al weer de laatste maandagochtend van de aflopende maand februari. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik begin nu flauw te worden van de kwakkelende winter. Volgens mij is 'flauw' een Gronings woord, bedenk ik me, ergens zat van zijn betekent het. Maar goed, ik krijg zin in een warm voorjaarszonnetje, lekker eind van de middag met een pilsje achter in de tuin zitten genieten. Geduld blijft nog altijd een schone zaak. Een wandeling bracht me een uurtje geleden eerst in de buurt van het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd. Wat zal het Centrum Jeugd Gezin vinden van de overdreven reclame voor een nieuwe patatzaak bij Plein Oost? Zullen ze dat daar wel gezond vinden? Ze zijn toch bezig om mensen gezonder te laten eten? Gedachten gedachten, op de vroege maandagochtend. Wat een mooie locatie trouwens en wat gebeuren er positieve dingen. Een ontmoetingspunt voor moeders en kinderen, of er ook vaders komen zou ik zo niet weten. Zie foto rechts. In de Munsterheerd trof ondergetekende een hoop tegels en een tafeltje. Zie links onder. De tegels wachten om in de tuin te worden gelegd.  Ik val in even herhaling wat betreft het bericht van gisteravond: Kom maar lente, weest welkom.
Terug lopend naar de Emingaheerd trof ondergetekende een sticker op een lantaarnpaal die hem hoofdbrekens bezorgde. Het onvermijdelijke oog voor detail hebben sloeg weer toe, waarom de paal met sticker niet gewoon voorbij gelopen? In Godsnaam, wat is dit weer voor iets krankzinnigs? Een sticker van Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland? Nog nooit van gehoord. Het schijnt een politieke partij te zijn, lees ik net op vriend Google. Het idee er achter komt in eerste instantie niet zo gek over: Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe samenleving en een andere benadering van de politiek In onze samenleving vinden op dit moment diepgaande veranderingen plaats. Ons huidige systeem loopt aan alle kanten vast en iedereen kan dat waarnemen: zowel op economisch-financieel gebied, als in het sociale, ecologische en politieke domein. http://www.sopn.nl/
De naam Sopn lijkt me wat ongelukkig gekozen, het is Grunnings voor 'soppen,' en daar kunnen weer heel andere betekenissen aan worden gegeven. Maar dat 'onafhankelijke,' dat triggert ondergetekende. Bestaat dat wel? Ondergetekende koketteert ook graag met z'n onafhankelijkheid, maar hij is afhankelijk van z'n gezondheid,van z'n humeur  van dingen die al of niet spelen in de wijk, van of de pc het al of niet doet, gezinsomstandigheden, etc. Totale onafhankelijkheid is een illusie. Een politieke partij is helemaal niet onafhankelijk. Het is afhankelijk van kiezers, van de tijdgeest, van de economie, en in geval van coalitievorming van andere partijen. Niks niet onafhankelijk. Maar waarom zullen ze zich dan 'onafhankelijke pioniers' noemen? Wat is dat voor gezeur? En waarom is vernieuwing nu? Zie sticker. Ondergetekende schrijft dit nu op, en direct is het al weer verleden tijd. Waarom mag vernieuwing niet morgen?

De preek van de week dan maar? Echte pioniers zijn mensen die niet te koop lopen met het feit dat ze pioniers zijn. Ze zeuren ook niet over in het nu leven, ze leven en ze doen waar ze goed in zijn: pionieren.

De nieuwe week is weer begonnen. Eet vooral gezond. Of ga naar een van de drie patatzaken binnen een straal van 150 meter op en bij Plein Oost. En blijf vooral ook soeverein en onafhankelijk in het nu leven. Wie weet schuilt er en pionier in u. Het is een matige preek dit keer, soms moet je je kruit nog even droog houden.
Een prettige week gewenst. Ondergetekende schrijft dit soeverein in het nu. Als u het leest is het al weer verleden tijd.

zondag 24 februari 2013

EEN MIEZERIGE FEBRUARI ZONDAGMIDDAG

Wat een miezerige, koude en natte zondagmiddag hebben we achter de rug. Op de foto ziet u tuinstoelen, een tafel en een houtkachel smachtend staan wachten op een paar zonnestralen. Locatie, een tuin in de Froukemaheerd. Kom maar lente, kom maar.  De laatste zondag van de - en wat een moelijk woord- meteorologische winter. Over een week is het maart. Kom maar lente, het liefst zo snel mogelijk. We willen de korte broeken weer aan. Aan het Zilvermeer liggen zonnen. Op een terrasje zitten. Genieten van kinderen in hun schooltuintjes. Het is genoeg geweest, halfslachtige en verzwakte Koning Winter. Oprotten.

KINDEREN IN BEIJUM (24)

Regelmatig spelen kinderen op het Appelhof, u weet misschien wel, op het veldje met de vele bomen waar u tegen aan rijdt als u vanaf het Heerdenpad de wijk binnen fietst. De jassen moeten nog steeds aan, maar over enkele weken kunnen de kids weer met korte broek en t-shirt naar buiten. Terwijl de auto's vlakbij op de ringweg rijden vermaken de beide jongens op de foto zich met iets kinderlijk eenvoudigs: hoe klimmen we in deze dikke boom? Zo kinderlijk eenvoudig was het waarschijnlijk toch niet, ze waren wel even bezig. Voor de rest was alles wel eenvoudig. Alleen een veldje en een paar bomen. Kinderen hebben niet zoveel nodig om zich te vermaken. Even de computer, play-station en smartfoon laten voor wat het is. Gewoon naar buiten gaan. Slootje springen. Boom beklimmen.

EEN EIGENAARDIG NESTKASTJE


Ondergetekende vroeg zich onlangs af of hij iets gemist heeft op vogel- en vogelkastjesgebied in de wijk. Het zal. In een boom naast de brug over de Zuidwending, locatie Johannes Calvijnschool, hangt een ding die hij niet kan thuisbrengen. Het leek in de verte op een of andere schoudertas, maar bij nader inzien lijkt het meer op een soort van vogelhuisje dat alleen van onderen te betreden is. Geen idee wat voor functie het ding heeft. Mocht iemand meer weten, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl. Links ziet u het apparaat close up, klik de foto desgewenst groter. De bovenste foto is meer van een afstandje genomen, Iets verderop, in de Holmsterheerd, hangen 'echte' nestkastjes aan de muur. Ik herinner me een 'nestkastenactie' in ik meen 2009, echter ik kan het bericht niet in het archief terugvinden.
Het doet er ook niet toe, het voorjaar kruipt per dag dichterbij. De nestkastjes die tegen de muur hangen, rechts, zullen over een maand of twee weer bevolkt raken. Of vogels ook in de 'tas' bij de boom naast de Zuidwending gaan zitten is de vraag.

zaterdag 23 februari 2013

DRUKTE VOOR KRUISPUNT KARDINGE

Omstreeks half twee vanmiddag trachtte ondergetekende Beijum via de busbaan en Kardinge te verlaten. Wat een ergenis, de zaak stond muurvast en dat al op de busbaan. Het duurde ruim een kwartier voordat het kruispunt over gestoken was. Herhaalde suggestie: ga via Beijum Noord de Beneluxweg op. Richting noordelijke of zuidelijke ringweg/ Hoogezand, het maakt niet uit. Alles beter en sneller dan via Kardinge

VAATWASSER STUK? WASSEN EN KOELEN!

In deze tijden van 'economische crisis' houden mensen zoveel mogelijk de hand op de knip. Of dat goed is of niet? Geld moet rollen, zoals wordt gezegd. Maar goed, dan moet je het ook hebben. In dit huis, foto, was onlangs de vaatwasmachine kapot. Vaatwasmachine? Zelf afwassen is toch veel goedkoper? Ik hoor het de lezer a.h.w. denken. Daar zit wat in, het ergste van 'economische crisis' in het rijke westen is misschien wel dat de enorme luxe waarin we verkeren een beetje wordt bedreigd. Welke Beijumer heeft geen wasmachine of wasdroger in huis? Koelkast? Ik herinner me van de bloeiende jaren zestig dat kleren in de tobbe werden gewassen, dat de natte was door de handwringer werd gehaald en vervolgens op de waslijn opgehangen werd. Een koelkast was er niet, wel een kelder vol weckflessen. Een 'economische crisis' is relatief, wil ik maar zeggen. Maar goed, ik wijd teveel uit. Wat doe je als de vaatwasmachine kaduuk is en je hebt er geen verstand van? Er schijnt een sympathiek eenmansbedrijfje in de stad te zijn die voor een schappelijke en betaalbare prijs langs komt om uw vaatwasgenot te repareren (moet natuurlijk niet de complete motor kapot zijn). Op de foto ziet u Arie van Wassen en Koelen bezig om een enigszins defecte vaatwasser te repareren. Hij is dé man van het genoemde stad Groninger eenmansbedrijfje. Hij kwam niet voor niks, naar verluidt spoelt en droogt het ding er weer lustig op los.

Wellicht een idee voor Beijumers die het gemakkelijke huishoudelijke apparaat kapot hebben en het betaalbaar willen laten repareren? Of de koelkast? Uw wasmachine, droger, koelkast en/of vaatwasser wordt snel, vakkundig én voordelig gerepareerd bij u thuis of in onze werkplaats. Wassen en Koelen komt ook 's avonds naar u toe, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen! WassenEnKoelen.

BUFFELSTAART SABELEN BIJ HOOGENBERG




Het is al weer even geleden dat u op Beijumnieuws een bericht uit de vrolijkste en levendigste winkel van Beijum tot u hebt kunnen nemen. Terwijl er toch van alles gebeurt in dé dierenspeciaalzaak van Beijum. Dé? Ja, er is natuurlijk maar een van, bedenk ik me al schrijvend, maar niet zo maar een. Op de bovenste foto ziet u dochter Sandra Hoogenberg in gevecht met een collega-medewerkster.  Wat zijn jullie aan het doen dames? "We proberen elkaar met een buffelstaart neer te sabelen." Mmmm, elkaar een beetje neersabelen past wel bij Beijum, de 'liefste, integerste en braafste' (....) mensen in de wijk doen er graag aan mee. Met dien verstande dat genoemde categorie zichzelf soms ook nog eens tragi-komisch en slachtofferig tegen de wijkvlakte sabelt. Maar dat gelukkig terzijde. Dames, wat is in Godsnaam een buffelstaart? "Dat is een lekkernij voor honden, het is een gedroogd stuk staart van een rund." Het moet toch niet gekker worden, is er nog meer lekkernij te koop? "Ja, we verkopen letters voor honden." Zie toch eens rechts op de foto. Een letter M van een of ander lekker goedje gemaakt. Voor hond Max? Voor moeder hond? Zou een hond letters kunnen onderscheiden, dames? Gelach alom.
De foto's zijn al weer van even geleden, geen idee of de buffelstaarten en letters nog in de winkel te koop zijn. Maar los van de inhoudelijke verkoop in dierenspeciaalzaak Hoogenberg gaat het er ook nog altijd vrolijk en vriendelijk aan toe. Ga eens kijken en overtuig uwzelve. 

vrijdag 22 februari 2013

ONDERTUSSEN IN EN ROND HET WINKELCENTRUM

Heel mooi dat we met het aanhoudende koude winterweer een warm en overdekt winkelcentrum hebben, maar het vergt wel de nodige onderhoud. Bovenste foto is vanmiddag gemaakt, drie schilders trotseren de winterkou en doen gehurkt of op knieën datgene waarvoor ze zijn ingehuurd: Winkelcentrum Beijum van buiten qua schilderwerk bijwerken of onderhouden. De rechter foto is eerder in de week gemaakt. Binnen in Albert Heijn Meins staat de ontwikkeling ook niet stil. Tegenover de vries-afdeling is het gedeelte waar het wc-papier normaal gesproken ligt helemaal ontruimt. Zie foto links.Wat komt hier? Binnenkort komt er meer informatie vanuit de winkel. 

BEIJUMSKAP (118)

Nog steeds is het winter. De zon laat zich weinig zien, en het is af en toe bar koud. En als de zon eens sporadisch tevoorschijn komt, dan voel ik de naderende lente en voel ik me blij. We moeten gewoon nog even geduld hebben…

Foto + tekst: Atsje Straatsma

MINDER AFVAL DOOR DOM HELDER CAMARA

Fotosticker Dom Helder Camaraschool. Rijdt binnenkort op vuilniswagen door de stad! 

AL RUIM 35 JAAR BEIJUMS KRUIDENVROUW.....

Het staat me bij dat ik deze foto al een keer gepubliceerd heb, echter ik kan hem zo niet in het archief terug vinden. U ziet La Saskia Nieboer, kruidenvrouw te Beijum. Met een frisse kop kondigde ze jaren geleden de opening van haar praktijk in de Wiershoeck aan. Ondergetekende wacht met smart op dat haar voorjaarsbrouwsels weer over de toonbank zullen gaan. Paardenbloembier bijvoorbeeld. U hebt de nodige verhalen over de legitimiteit wat betreft haar geneesmiddelenverkoop uitgebreid op Beijumnieuws kunnen volgen. Maar wie is Saskia Nieboer eigenlijk? Op www.degroenezon.nl staat o.a. dit: 
Even voorstellen; Saskia Nieboer, kruidenvrouw
Waar ik mee bezig ben:                                                                                          
Het doorgeven van eeuwenoude kennis over geneeskrachtige kruiden, opdat deze kennis levend blijft. 
Vele generaties voorouders hebben hun gezondheid ondersteund met kruiden en ze zijn nog steeds onverminderd werkzaam.
Het leuke van kruiden is dat ze om ons heen groeien en dat ook veel onkruid (mijn specialiteit) een heilzame werking heeft. Ieder mens kan ze dus op een simpele manier en in harmonie met de natuur toepassen.
Bovendien hoef je er niet in te geloven; kruiden zijn uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en bevatten werkzame inhoudsstoffen. 
Daarnaast zijn het levende wezens met hun eigen aard en is het geweldig om met kruiden te mogen werken! Juist het ervaren van de geheel eigen wijze van zijn van iedere pla
nt maakt het telkens weer spannend en interessant om met de kruiden bezig te zijn. 
 Over mezelf:
Geboren in 1958 en sinds 32 jaar op pad met kruiden; een spannende weg door het leven die mij steeds dichter brengt bij de aard en de kracht van kruiden en van mijzelf.. Gedeeltelijk opgegroeid in Zwitserland volgde ik de opleiding tot verpleegkundige en de tropenopleiding. Ik vond de afhankelijkheid vna de patiënten zeer onbevredigend en ging op zoek naar alternatieven.  In 1980 kreeg ik de kans om in de Beierse Alpen kruidengeneeskunst te leren op de traditionele manier; via mondelinge overlevering en dat is in mijn ogen de mooiste manier om iets te leren.
Ongemerkt had ik oude en universele kennis opgedaan en ik zie het als mijn taak om die door te geven.
 Tussendoor volgde ik allerlei opleidingen gedaan zoals kaderopleiding,transpersoonlijke psychotherapie, therapeutic touch, Bachbloesems en complementaire verpleegkunde. Naast het opvoeden van mijn 4 kinderen heb ik o.a. gewerkt als afdelingshoofd in de psychogeriatrie, in een natuurvoedingswinkel en als docent fytotherapie bij de Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen in Meppel. Daarnaast geef ik al 27 jaar les over geneeskrachtige kruiden en heb sinds 2005 een eigen cursuscentrum, “De Groene Zon” in de Wiershoeck in Groningen 

Mijn drijfveren zijn liefde en respect voor alles om ons heen en de wens om de traditionele kennis te delen en levend te houden. Hierin voel ik mij verbonden met vele oude culturen.

Meer weten over kruidenvrouw Saskia Nieboer? Vul de zoektekst 'Nieboer' in op de zoekbalk linksboven en u treft verscheidene foto's, video's en informatie van haar hand aan.
(De kop klopt niet helemaal, ze is weliswaar meer dan 35 jaar kruidenvrouw, maar daarvan bracht ze ook een paar jaar in Zwitserland door)

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (31)

Het duurde de bijna afgelopen week voor automobilisten uit Beijum oost, zuid en west extra lang om de wijk via de busbaan en kruispunt Kardinge uit te rijden. Ergerlijk om in de file voor de stoplichten bij Kardinge staand te zien dat er steeds maar vijf auto's door het groene licht konden rijden, de ronding voor het Alfa-college stond vanaf de busbaan regelmatig vol met wachtende automobilisten. Het kon wel eens tijd schelen als automobilisten via Beijum Noord de Beneluxweg pakken om richting Hoogezand of Julianaplein te rijden. Maar goed, soms gaan dingen via ongemak naar gemak. De chaos op het kruispunt Beijum Zuid herbergt een belofte in zich. Bedenk wat voor ongemak tot een half jaar geleden bij het kruispunt te Lewenborg heerste. En hoe gestroomlijnd het verkeer onze zuidelijk gelegen buurtwijk nu voorbij rijdt. Deze drie foto's zijn afgelopen donderdagmiddag gemaakt.

donderdag 21 februari 2013

JAN SETON'S GASTLES DOM HELDER C. SCHOOL

Gastles Dom Helder CamaraschoolOp Beijumnieuws werd vorige week reeds aangegeven dat wethouder Jan Seton een gastles zou verzorgen op de Dom Helder Camaraschool te Beijum. Wat vertelden de tweets van de wethouder hier over?
Vandaag geven de MilieuStewards milieu gastlessen op de Dom Helder Camaraschool in Beijum. Donderdag weer, dan met wethouder @janseton.

Enthousiast welkom geheten aan de Dom Helder Camaraschool voor gastles over minder afval.   

Leuke vragen gehad tijdens gastlessen Dom Helder Camaraschool. Heldere presentatie door Milieustewards. Veel steun voor actie
Op GemeenteGroningen/SchoneStad staat onderstaand verslag + foto's.
Wat is plastic soep? Hoeveel afval bespaar je met broodtrommels en drinkbekers? En: '98% van de meeuwen heeft plastic in hun maag.’ De kinderen van groep 5 en 8 op de Dom Helder Camaraschool kregen donderdagmiddag 14 februari een gastles ‘Minder afval dankzij mij’ van wethouder Jan Seton. Samen met de MilieuStewards Kars Ottens en Wally Schepers vertelde hij de kinderen alles over afval.
De basisschool uit Beijum doet mee aan de actie Minder afval dankzij mij. Deze week staat het lesprogramma daarom boordevol activiteiten rondom het minder afval produceren en zorg dragen voor je leefomgeving. Ook kregen alle kinderen een duurzame drinkbeker en broodtrommel cadeau.
Gastles Dom Helder Camaraschool: groepsfotoDe baas van de vuilniswagens
Directeur Cees Aandewiel introduceerde de wethouder aan de leerlingen van groep 5 en 8. Op de vraag of de kinderen wisten wat een wethouder voor werk doet, zei een leerling uit groep 5: “U kijkt of de straten schoon zijn”. De wethouder beaamde dit en voegde er aan toe dat hij ook de baas van de vuilniswagens is. In groep 8 antwoordde een leerling: “U maakt samen met andere belangrijke mensen plannen over milieuzaken”.
“Mijn vader gooit wel eens een sigaret op straat”
Tijdens de les lieten de wethouder en de MilieuStewards foto’s zien van dieren omringd door afval in de natuur. Ook hadden ze een filmpje bij zich over de plastic soep in de oceaan. Ze wisten bovendien allerlei wetenswaardigheden te vertellen, bijvoorbeeld dat 98% van de meeuwen plastic in hun maag heeft zitten. “Gooi dus vooral geen rommel op straat”. Een meisje stak daarop haar vinger op en vertelde dat haar vader wel eens een sigaret op straat gooit. MilieuSteward Wally: “Dat mag niet hoor, hij kan er zelfs een boete voor krijgen”.
Hoe de lessen verder verliepen? Dat is te lezen in dit Twitterverslag.

OP EN ROND HET INNERSDIJKGEBIED (2)


Op en rond het Innersdijkgebied gebeurt nog niet zo heel veel. Op de foto's ziet u bonte Urban-art graffiti-schilderijen de tijdelijke schutting voor het gebied verfraaien (Daar kunnen de meningen vanzelfsprekend over verdeeld zijn). Het is een beetje een stilte voor de storm die hier heerst, en het is maar de vraag of de omwonenden deze stilte graag zien verdwijnen. Maar het is niet anders, komende zomer, voor of na de bouwvak is nog niet bekend, gaat het hier beginnen. Nog even uit het gezamenlijke persbericht van Zorggroep Groningen, architectenbureau de Zwarte Hond en Coresta. Van deze site:
Zorggroep Groningen start nog dit jaar met de voorbereidingen van de nieuwbouw van Woon-, zorg- en behandelcentrum Innersdijk in Beijum. Het nieuwe Innersdijk biedt ruimte aan circa 150 cliënten, verdeeld over de afdelingen revalidatie, somatische zorg, psychogeriatrische zorg en palliatieve zorg. Het bestaande pand voldeed niet meer aan de huidige eisen waarop is besloten een nieuw centrum op dezelfde locatie te bouwen.
Zijn er al nieuwe ontwikkelingen rond de te plannen weg aan de noordkant van het terrein, mijnheer Dol van Coresta? U weet wel, de weg die langs het Groene Hart van Beijum zal gaan lopen? Telefonisch: "Ja en nee. Ja, omdat we er intern mee bezig zijn, we willen zorgvuldigheid betrachten en er moet goed overlegt worden met de gemeente Groningen. Nee, omdat we pas wat naar buiten brengen als met alle belanghebbenden goed is gecommuniceerd, we gaan niet zomaar wat roepen. Het kan zijn dat er nog een vervolg-informatieavond zal worden georganiseerd."
Zorgvuldigheid zal hoog in het vaandel staan. Althans, dat wordt beloofd. Lees ook de laatste zin van dit blogbericht. Kritische bewoners genoeg in Beijum die de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zullen houden:
In het nieuwe Woon-, zorg- en behandelcentrum komen ruimtes voor dagbehandeling, algemene medische voorzieningen, een brasserie, individuele appartementen, groepswoningen en hotelvoorzieningen. Cliënten hebben in het nieuwe centrum een eigen woon/slaapkamer. Daarnaast hebben cliënten zoveel mogelijk zicht op het plein en de groene zone met mogelijkheden voor veilige buitenruimtes. Uiterste zorg wordt besteed aan het inpassen van het ontwerp binnen de wijk.