zaterdag 31 oktober 2015

HALLOWEEN-SPOKEN DWALEN DOOR BEIJUM


Het is vanavond en vannacht uitkijken in Beijum (en vast ook daarbuiten). Onderweg van huis naar de AH kwam ondergetekende net vijf spoken tegen. Halloween....
Het griezelige duo dat op de foto staat spotte de blogger tegen kwart voor negen vanavond in de promenade van het winkelcentrum. Fijn dat het licht aan was en er andere mensen in de buurt waren, je zou er toch een hartverzakking van krijgen?

Meer griezels kijken? Kom vanavond naar de half open inrichting genaamd Biljart Café Beijum. Zie nog eens deze aankondiging.
Uit christelijke hoek wordt gewaarschuwd tegen dit 'Goddeloze feest.'
> Halloween 'vieren' is niet lichtvoetig of zonder risico's. Ben je onderweg naar zo'n feest? Keer terug. Alsjeblieft, doe het voor jezelf

6 uur geleden> Halloween 'vieren' is niet lichtvoetig of zonder risico's. Ben je onderweg naar zo'n feest? Keer terug. Alsjeblieft, doe het voor jezelf
6 uur geledenHalloween 'vieren' is niet lichtvoetig of zonder risico's. Ben je onderweg naar zo'n feest? Keer terug. Alsjeblieft, doe het voor jezelf

SOCIAAL (?) VUILNIS IN BEIJUM (24)


Voor het eerst in deze serie staat er een vraagteken achter het woord 'sociaal.' Zie koptekst. De grote foto's boven en beneden zijn vanmiddag tegen half vijf gemaakt. Zogenaamd sociaal en asociaal lopen hier behoorlijk door elkaar heen.

De andere drie foto's, links en rechts, zien er wel relatief sociaal uit. Neemt u maar mee, zie de linker afbeelding, een hoofdkussen ligt paraat op een elektriciteitskastje. Voor een dakloze? Een gehavende zwerver?

Op de rechter afbeelding zien we een grote tv naast een groene en zwarte vuilnisbak staan. Wat aardig, zou die het nog doen?
Weer rechts, een stoel ligt bovenop...ja waar op eigenlijk?

In elk geval is het relatief vriendelijk 'sociaal vuilnis.' Net als het fietswiel dat op de andere foto staat. Wat netjes dat praktisch alles bij vuilniscontainers wordt gezet!

Maar ja, vriendelijk...., de aso's die verantwoordelijk zijn voor wat er momenteel bij de containers voor Winkelcentrum Beijum ligt, nogmaals foto boven en onder, verpesten het feestje voor de 'sociale gevers' behoorlijk.

Moet je het negeren? Moet je asocialen wel een digitaal podium bieden? We zien een leeg bierkrat en een lege bier fust, een stoel, een lege blik verf en voor de rest gore troep.

Alstublieft, als ik, egoïst, alles maar kwijt ben, wat kan mij de wereld om mij heen schelen? Zo samengevat moet ongeveer de gedachte zijn geweest die door het verder lege hoofd van de milieuvandaal is gegaan.

Tijdens het fotograferen spraken voorbijgangers er vanmiddag schande van.

Gevoelloze en empathie-loze hufters bepalen af en toe het straatbeeld in Beijum.

SPEKTAKEL EN VOLKSFEESTJE OP RING OOST (inrijden fietsecoduct)


 Het geduld van het publiek dat op het inrijden van het fiets-ecoduct bij Lewenborg/Stadsweg af is gekomen wordt momenteel een beetje op de proef gesteld. Maar het is het wachten wel waard. De zon schijnt, het is er gezellig en er zijn gratis koffie en broodjes te krijgen.

Het heeft iets weg van een volksfeestje op een autoloze dag op de oostelijke ring. Moeders met kinderwagens, fietsers en ook zag de blogger een kwartier geleden iemand met een skatebord.

Zie foto's, rond half drie vanmiddag gemaakt. Het inrijden moet nog beginnen maar eerst moet het ecoduct nog een kwartslag worden gedraaid.

Foto links, Martin Nuver van 112 Groningen kan natuurlijk niet ontbreken. Naast hem de Beijumse journaliste Willy Koolstra voor de Regiokrant.

Als het goed is worden er nog foto's nagestuurd.


(Onderste foto van)  10 minutes ago Daar komt een viaduct aangereden. Oostelijke ringweg
Van Twitteraccount René Wijnstra....@RWijnstra

VANNACHT DE 250e FOTO UIT DE WIERSHOECK EN SCHOOLTUIN


In augustus 2009 ontmoette de blogger een vriendelijke man met een camera op het terras bij de Wiershoeck. Luit Staghouwer was en is zijn naam. Of hij een keer een foto naar de toentertijd nog prille wijkwebsite Beijumnieuws zou willen opsturen? Dat wilde de fotograaf wel. Ruim zes jaar later zit hij wat ondergetekende betreft op een geweldige prestatie. In de nacht van zaterdag op zondag verschijnt aflevering 250 uit de serie Foto's uit de Wiershoeck- en Schooltuin op deze site.

Een geweldige prestatie? Aan het lijf van Luit geen polonaise: "Ik mag graag op de achtergrond bezig zijn, ik sta liever niet in de spotlights."
Praktisch elke week gaat hij op dinsdag naar de tuinen in Beijum. Op de fiets vanuit Bedum op en neer.
Bij aflevering 1 uit 2009 staat:
Ik ben geboren in 1948. Na bijna 40 dienstjaren had ik het geluk gebruik te kunnen maken van de pré-vut. Een regeling waar ik sinds medio 2005 met veel plezier gebruik van maak. Als tiener fotografeerde ik al veel, later werd dat minder. Maar de laatste jaren ben ik weer regelmatig met m’n camera (tegenwoordig een Olympus SP-565UZ) op stap. Mijn favoriete onderwerp is de natuur en dan vooral het kleinere spul (vlinders, insecten enz.).

Ik bezoek regelmatig enkele gebieden die (bij voorkeur) op fietsafstand van Bedum liggen en De Wiershoeck is daar één van. 

Afgelopen dinsdag troffen de blogger en de fotograaf elkaar, zie foto boven, Luit Staghouwer was weer op 'strooptocht' voor een nieuwe aflevering in de Wiershoeck-tuin. Even samen een kopje koffie drinken in de Boerderijum: "Dat doe ik elke dinsdag, zo'n fijne locatie hier en wat een prachtige mensen in de bediening." 
Luit, wat een prachtige foto's maak je. En wat een teksten, ik heb je nog nooit op een taalfout kunnen betrappen. Bescheidenheid en perfectionisme ontmoetten elkaar: "Ik vind het leuk om te doen maar maak er geen half werk van, ik leg de lat voor mezelf erg hoog." 

Hij blijft er zin in houden. Maar: "Het kan een keer gebeuren dat in de wintertijd niks te halen valt en dat de serie een keer een week overslaat."
Dat hij nog lang door moge gaan.

De foto's van Luit Staghouwer trekken ook de aandacht van lezers buiten Beijum en omgeving, zo staan twee mooie exemplaren van hem in het het boek 'Niet zonder elkaar.' 
De Jan Wolkers Prijs 2015 voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan de auteurs van het boek ‘Niet zonder elkaar – bloemen en insecten’. VroegeVogelsVara

AARDBEVINGSPROBLEMATIEK OP RADIO BEIJUM (GBB, SERIE?)Op deze laatste zaterdag van oktober 2015 staat een gedeelte van de uitzending van Radio Beijum in het teken van aardbevingen. En wat die voor Beijum (kunnen) betekenen. De Groninger Bodem Beweging in de persoon van Dick Kleijer zal in de uitzending vragen komen beantwoorden.

Aardbevingen in Groningen. Gisteravond was het weer raak, via Nos.nl: 
In de provincie Groningen zijn vandaag weer twee aardbevingen geweest. Vlak voor 20.00 uur werd door het KNMI een beving gemeten van 2.3 Richter bij Meedhuizen ten zuiden van Delfzijl. Enkele uren daarvoor was er een beving van 1.7 in de buurt van Garrelsweer bij Loppersum.

In Beijum zitten ook de nodige bewoners met schade. Sommige 'gevallen' zijn afgehandeld, anderen lopen nog, weer anderen zijn afgewezen. 
De wijk zit als uiterste noordoostelijk punt van de stad Groningen in de hoek waar meer klappen kunnen vallen. Zie nog eens dit bericht van afgelopen woensdag, bevingen veroorzaken meer schade in het oosten dan in het westen van de stad.

In Beijum is tot nu toe weinig tot geen know how bekend over de aardbevingsproblematiek. De wijk lijkt er tot nu toe een beetje bij te hangen op dit gebied, het noordoosten van de provincie staat immers meer in de picture qua media-aandacht
Dick Kleijer van de GBB

Radio Beijum en Beijumnieuws trachten de aardbevingsproblematiek in de grootste wijk van de stad Groningen meer onder de aandacht van de Beijumers te brengen. Is er de behoefte aan een podium? (Het hoeft zich niet tot de wijkgrenzen te beperken, mensen uit de Hunze, Zuidwolde, Noorddijk en verdere directe omgeving, etc, weest welkom).
Beijumnieuws start binnenkort waarschijnlijk met de serie 'Aardbevingsschade in Beijum.' De eerste aanmeldingen komen binnen, de blogger bekijkt met geluidstechnicus  en bouwkundige Jan Fré Boven (uiterst links op deze foto) of een serie hieromtrent levensvatbaar is.
Maar er gebeurt meer:

DICK KLEIJER VAN DE GRONINGER BODEMBEWEGING IN UITZENDING RADIO BEIJUM
De eerstvolgende uitzending is op 31 oktober. Aardbevingen in Groningen, heb je dat meegemaakt? Wat heeft dat voor gevolgen voor jou? Voor je huis? 
Een vertegenwoordiger van de Groninger Bodem Beweging zal in ieder geval bij deze stream aanwezig zijn.
We beginnen rond 11.00h en gaan door tot 13.00h. http://radiobeijum.nl/


Dick, leuk dat je naar Beijum komt, zou je wat informatie willen opsturen? Dat deed hij, zie ook de foto:


Dick Kleijer, secretaris Groninger Bodem Beweging (GBB)
Meer dan 3000 huishoudens zijn al lid. De NAM en de overheid hebben een robuuste tegenspeler nodig en dat is de GBB. Zie onze website voor informatie:
www.groninger-bodem-beweging.nl
Voormalig beroep:
Hoofdverpleegkundige Intensive Care en Gezondheidswetenschapper. Gepromoveerd aan de Juridische Faculteit. Nu gepensioneerd. Wonende in Appingedam in een huis van 1935. Geringe bevingschade.
Van Groninger-bodem-beweging.nl
Motivatie als vrijwilliger Groninger Bodem Beweging
"Dat schade aan onze huizen veroorzaakt door de mijnbouw, inclusief funderingen, vergoed moet worden is vanzelfsprekend. Dat schade aan funderingen per definitie wordt uitgesloten, is onverteerbaar. Dit geldt ook voor het bij voorbaat uitsluiten van schade door zetting/inklinking. Terwijl de voorbeelden legio zijn dat dit niet uitgesloten zou moeten worden. Het moet en kan anders in dit mijnbouwgebied. De GBB speelt daarbij een belangrijke rol. Want partijen als de NAM en overheid zijn per definitie geneigd alles eerst te ontkennen en moeten gemotiveerd worden om de goede kant op te bewegen. De veiligheid en rechten van de inwoners moeten uitgangspunt van beleid zijn. Daar scheelt nogal wat aan. Dat verklaart waarom ik me inzet voor de GBB. Eerst een korte periode als gewoon bestuurslid en nu als secretaris".
VANAF 11 UUR: http://radiobeijum.nl/

Update 12:55 uur; in verband met technische problemen was de uitzending niet live te volgen. In de loop van de middag komt de uitzending online. Foto, presentator Han Borg in gesprek met Kleijer van de GBB, in het blauw Anna Riemersma van de Stadspartij, zij schoof aan om mede over de aardbevingsproblematiek te praten.

vrijdag 30 oktober 2015

FIETSECODUCT WORDT OP WIELEN GEZET VOOR VERVOER....


Vanaf ongeveer een uur geleden is de Oostelijke Ringweg tot maandagochtend aanstaande gedeeltelijk afgesloten. Momenteel, 20.00 uur, wordt het nieuwe fietsecoduct vanaf Kardinge naar z'n definitieve ligplaats vervoerd. 

Omstreeks kwart voor vijf vanmiddag reed een Mammoet-wagen achteruit richting het nieuwe viaduct. Zie foto's. Het gevaarte op wielen roept herinneringen op aan wat we op zondag 7 juli 2013 hebben meegemaakt toen het viaduct bij Beijum Zuid werd ingereden. Het was zelfs op Nos.nl

Het fietsecoduct zal waarschijnlijk lichter zijn dan het destijds vervoerde Beijum Zuid-viaduct, daar kunnen immers auto's overheen rijden.

Ondergetekende kan waarschijnlijk niet bij de inrijding aanwezig zijn, foto's zijn altijd welkom.

Aan de mensen van Ring Groningen zal hij de vraag voorleggen of het spektakel ook via de webcam te volgen zal zijn. Nogmaals, foto's zijn welkom....
Antwoord 20:27 uur:  
23 seconds ago
nee helaas dit keer geen aparte webcam

BEIJUMSKAP (232)

De pilaren onder het viaduct over het Boterdiep hebben hun vrolijke kleurtjes verloren (zie Beijumskap 155; http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/02/beijumskap-155.html). Aan de overkant is alles vernieuwd en is de graffiti weg. 

De kleurige palen pasten er blijkbaar niet meer bij en ze zijn wit overgeschilderd. Het is niet zo netjes gedaan en het dekt ook niet zo goed. Waarom maken ze de hele palen van boven tot onder niet wit? Maar misschien loop ik op de zaken vooruit en is dit een tijdelijke oplossing. De muur langs het zadelpad is nog wel vol graffiti. Ja, ik denk dat het nog niet af is.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
www.atsjestraatsma.com

Update 19:50 uur, lezer Jan stuurde n.a.v. deze Beijumskap onderstaande foto op en hij schreef erbij:
Deze foto uit begin jaren 80 wil ik je niet onthouden. Nog helemaal geen graffiti te zien.

BEETJE BUITENFITNESS LANGS DE WIJKRING IN BEIJUM

Sinds een paar dagen staat een witte hometrainer langs de wijkring genaamd Emingaheerd, ter hoogte van de Doornbosheerd.
Foto is gistermiddag genomen, een kwartier geleden stonden er vier jongeren omheen en er zat ook iemand op te fietsen.
Het plan voor Buitenfitness Beijum ligt even in de koelkast. Momenteel lopen er gesprekken tussen de groepen Groene Long en Sociale Long, wellicht kunnen ze in alle redelijkheid een plan bedenken waar iedereen zich in kan vinden. De actievelingen een stukje actieve en sociale long en de rustliefhebbers zoveel mogelijk een natuurlijke staat van het wijkpark dat dwars door Beijum loopt.

Het zou wat zijn als Beijumers tot die tijd, als de plannen concreet zijn, zoveel mogelijk fitnesstoestellen in Beijum neerzetten. Hometrainers langs de wijkring, roeitrainers langs de Zuidwending, andere apparaten in het Groene Hart (Long).
Voor een actieve en sportieve wijk....

HET NIEUWE FIETSECODUCT KOMT IN EEN RODE ZONE....Vanavond zal de bij kruispunt Kardinge het gebouwde en opgestelde fiets-ecoduct naar z'n toekomstige ligging bij de Stadsweg worden gereden. De oostelijke ringweg zal dit weekend zoals eerder werd vermeld gedeeltelijk worden afgesloten om verplaatsen en inrijden in alle rust te kunnen laten plaatsvinden.
Nog even uit de aankondiging van eerder deze week

Van vrijdagavond 30 oktober 19.00 uur tot maandagochtend 2 november 06.00 uur is de Oostelijke Ringweg tussen de Rijksstraatweg (N360) en Lewenborg afgesloten. Dit heeft te maken met inrijden van het nieuwe fietsecoduct Stadsweg nabij Lewenborg.

De plek waar de afgelopen maanden de noodbrug lag en waar het ecoduct zal worden geplaatst, licht tijdens deze donker wordende avonden weer rood op. Zie foto's. Er zijn mensen die bepaalde associaties bij rood licht hebben, maar weest gerust, deze rode zone over de oostelijke ringweg moet er voor zorgen dat onder meer vleermuizen prettig durven over te steken.....
De nieuwe brug wordt momenteel nog goed ondersteund....

'Rode' straatverlichting
Een oplettende automobilist zal het vast zijn opgevallen: enkele nieuwe lantaarnpalen hebben een roodachtig licht. Er deden al wat ‘wilde’ verhalen de ronde, maar we kunnen u geruststellen. De kleur van de lichten zijn diervriendelijk, in dit geval een speciaal licht voor de oversteek van vleermuizen die in Lewenborg ‘huizen’ en in Ulgersmaborg hun jachtgebied hebben. RingGroningen.nl

Waar een ecoduct goed voor is?
Een ecoductecopassagewildwisselnatuurbrugdierenviaduct of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken. Wikipedia.org/wiki/Ecoduct

Willem Pauwelussen schreef een jaar geleden een stuk over de nieuwe fiets-ecoducten. Zie dit bericht (met foto oude viaduct Meedenpad)
Het nieuwe fiets-ecoduct voor overgang Stadsweg ligt te wachten. Vanavond wordt het gevaarte weggereden....

LEZING STADSARCHEOLOOG GERT KORTEKAAS IN HET TREFPUNT


"Ik vind het een prachtige lezing, heel boeiend, maar het duizelt me een beetje. Ik kan het allemaal niet bijbenen, zoveel informatie komt er op me af.' Aldus een bezoeker tijdens de pauze. 

Stadsarcheoloog Gert Kortekaas gaf gisteravond een lezing in het Trefpunt met als titel 'Tussen Beijum en Stad.' De zaal naast het Grand Café Trefpunt was goedgevuld, de blogger telde tussen de vijftig en zestig belangstellenden. Uit de aankondiging:

De lezing heeft als titel 'Tussen Beijum en Stad'. Kortekaas zal ingaan op het ontstaan van Groningen en Beijum vanaf het begin van onze jaartelling en tijdens de Middeleeuwen. Uit al die perioden zijn sporen terug te vinden die nog steeds herkenbaar zijn, zelfs nu Beijum is opgenomen in de stad. 

Voor aanvang van de lezing trof Kortekaas twee oude bekenden, zie hem op bovenstaande afbeelding naast Lammert Doedens en Douwe van der Bijl staan (Radio Beijum). Op de rechter foto zien we de goedgevulde zaal en links leidde Doedens de lezing van Kortekaas in. 

De blogger bleef alleen het eerste bedrijf. Hij kon tijdens zijn vertrek met de bezoeker die bovenste quote uitsprak meevoelen, zo ontzettend veel informatie. Maar de zaal was dik drie kwartier muisstil en luisterde ademloos naar wat de archeoloog te berde bracht.  

De lezing ging terug naar minstens 900 jaar geleden, Ondergetekende hoorde iets over een stadswal, over de Zuidwending, en zelfs de Hondsrug kwam er in voor.

Mocht een bezoeker zich geroepen voelen om een gedetailleerd verslag van de lezing in te zenden: welkom.
Voor ondergetekende was het afdoende om te constateren dat er in Beijum belangstelling is voor de historische wortels van de wijk.

Op onderstaande foto zien we twee belangstellenden. De genoemde (geschiedenisleraar) Lammert Doedens staat achter Kees Huizenga.

donderdag 29 oktober 2015

HERFST ROND WINKELCENTRUM BEIJUM (7)

Het begint er op te lijken, bladeren op de weg en op het fietspad en rood gekleurde bomen op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum.
Toch beleven we tot nu toe een vrij rustige en gematigde herfst. Er moet nog heel wat vallen. Waar blijven de herfststormen en de hoospartijen?

VIDEO E-WASTE WINNAARS GROEP ZES HEERDSTEE


Klik groter
Klik groter
Wat een feest vanmiddag op de Heerdstee. De leerlingen van groep zes waren door het dolle heen nadat bekend was geworden dat ze de e-waste race hebben gewonnen. Zie de eerdere berichtgeving van vandaag.

Hieronder een video-impressie. Wethouder Joost van Keulen geeft op het einde van de video
aan dat het niet toevallig is dat een school uit Beijum de meeste afgedankte elektrische apparatuur van alle basisscholen in Groningen heeft verzameld....

HEERDSTEE GROEP ZES WINNAAR E-WASTE RACE


Wethouder van Keulen is net zo enthousiast als de de winnende leerlingen
Een dolenthousiaste groep zes van basisschool de Heerdstee ontving vanmiddag uit handen van wethouder Joost van Keulen de hoofdprijs voor de afgelopen weken gehouden e-waste-race. Ze mogen als tegenprestatie voor de geleverde inspanningen een dagje naar Nemo te Amsterdam.

Algemeen directeur Henk Bos van Virol ('alles heeft waarde'), het bedrijf dat de inbreng van de verschillende scholen tegen elkaar opwoog, sprak lovende woorden tegen de klas: "Geweldig, wat een inzet, jullie hebben ongeveer een derde van alle ingebrachte elektronica van alle scholen in Groningen verzameld."
Ook wethouder Joost van Keulen (o.a. van economie en innovatie) was vol lof over de inzamelingswoede van de leerlingen: "Geweldig gedaan. Jullie hebben daarbij geleerd hoe je afgedankte spullen niet weg hoeft te gooien maar een nieuw leven kunt laten leiden." De heer Bos van Virol: " In plaats van dat hetgeen jullie verzameld hebben het milieu kan vervuilen, kunnen we er nu nieuwe radio's en andere apparatuur uit maken, dank jullie wel, een applaus voor jullie zelf."

In de loop van de dag volgt een video-impressie.
Tip, OOG-TV was ook aanwezig. Vanavond op de stadszender....
(Zie ook dit blogbericht van twee weken geleden)
Even met de wethouder op de foto, op een speeltoestel op het schoolplein.
GAAT DE HEERDSTEE DE E-WASTE RACE VAN GRONINGEN WINNEN? (JA!!)Het spant er deze dagen om voor groep 6 van basisschool  de Heerdstee uit Beijum. Ze stonden bovenaan, zakten iets naar beneden om vervolgens weer koploper te worden.
De e-waste-race komt in de beslissende fase, vandaag of morgen zal blijken of de overwinning al of niet wordt gehaald.
Klik groter

Voor lezers die niet weten waar dit over gaat, lees nog eens dit onlangs geplaatste blogbericht, inclusief video waarop de vier leerlingen van klas zes van genoemde school uitleggen wat hun beweegt om met de race mee te doen (inzamelen van afgedankte elektronische apparaten).

Begin deze week ging de blogger nog even poolshoogte nemen in de meest centraal in de wijk liggende school. Wat een stapel elektronica lag er in de centrale hal opgesteld. De aanwezige directrice van de school vol trots: "Er zijn al twee containers vol opgehaald, we staan weer bovenaan."

Of dat vandaag of morgen zo blijft is nog even een kwestie van afwachten. Bovenste foto, de kerngroep van de actie, vier zesdeklassers, zie de namen bij het eerdere bericht, link boven.

Foto rechts, wat is een school zonder oppasmoeders? Achter de enorme berg met elektronica staan er twee die zich dienstbaar maken voor de Heerdstee.
Update 12:02 uur, 
JA, DE HEERDSTEE HEEFT GEWONNEN!
Net binnengekomen: Misschien heb je het goede nieuws al via een andere weg vernomen...maar Groep 6 van De Heerdstee heft na het hele harde werken in de afgelopen 4 weken de E waste race gewonnen! Vanmiddag tussen 13-14 zal de prijsuitreiking plaatsvinden op school.