dinsdag 30 november 2010

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

In verband met Sinterklaasvoorbereidingen verschijnen de komende dagen wat minder blogberichten op Beijumnieuws dan u normaal gesproken gewend bent. Gedichten maken, zelf in het pak gaan en ergens optreden, etc. kosten me de nodige tijd en energie.
Kopij, persberichten, foto's en tips blijven zoals altijd welkom op Beijumnieuws@online.nl

UIT DE OUDE DOOS (42)

De foto over de bouw van het Trefpunt moet even een weekje wachten, dit is ook belangrijk. Morgen, 1 december, is het precies vijf jaar geleden dat onze lokale kruidenvrouw(tje) haar winkel anex cursusruimte opende in stadsboerderij de Wiershoeck. Nu ik de foto beter bekijk zie ik dat ik nog een functie van de Groene Zon vergeet, het is namelijk ook nog theeschenkerij. Saskia Nieboer heeft een plekje met vaste waarde voor Beijumers veroverd in het Groene Hart van Beijum. Verkouden? Onrustig? Aambeien? Niet kunnen slapen? Kijk eens of je een potje zalf of flesje met druppels kunt proberen om het ongemak te verhelpen. Voordat Saskia haar winkel begon zat er een geschenkenwinkeltje in dezelfde ruimte. Maar ook nu kun je er kleine presentjes kopen. Ga maar eens kijken als u nog niet geweest bent. De Wiershoeck naar binnen en 2e deur linksaf slaan. http://www.degroenezon.nl/

HELDERZIENDE WAARNEMINGEN BIJ LOTUSHEERD


Aankondiging:

Donderdag 2 december 2010

Lammy Paraschakis:
Helderziende waarnemingen

Aan de hand van een foto of een persoonlijk voorwerp doet Lammy helderziende waarnemingen.

De waarnemingen bevatten een persoonlijke boodschap.

Geïnteresseerd? Kom dan langs op 2 december! Vergeet dan niet een persoonlijk voorwerp mee te nemen!

HET HEERDENHOES, aanvang 20.00 uur

HALF BLOTE DAMES EN HOOFDDOEKJES

Tijdens een fietstochtje door Beijum schoot ondergetekende binnen tien minuten deze twee foto's. Het was ijzig koud buiten, een grauwe en grijze novemberdag. Langs de wijkring, ter hoogte van de Beijumkorf viel m'n oog op de reclameposter waarop damesondergoed wordt aangeprezen.

Zie foto links. Het zag er raar uit op deze novemberochtend, al zeg ik het zelf. Maar waarschijnlijk is het een marketing-truc: zoveel mogelijk opvallen. En opvallen doet het, dusdanig dat deze blog het zowaar beloont met wat gratis reclame, want publicatie. De half blote dames hangen op verschillende plekken in Beijum.

Op de stoep ter hoogte van de Doornbosheerd, tegenover Winkelcentrum Beijum, zag ik even later drie vrouwen lopen die naar mijn mening beter conform dit weertype gekleed gingen. Lekker warm in de kleren en in de jassen, alle drie een verwarmende hoofddoek om, en stevige laarzen en of schoenen.

Ik zat te denken wat ze van de half blote dames op de billboards zouden vinden, maar ik vroeg het ze maar niet, het antwoord lijkt me tevoren al duidelijk. Het zal niet binnen hun cultuur passen, heb ik de indruk. Misschien vinden ze het wel helemaal niks. En helemaal ongelijk kan ik ze niet geven, wat moet dat nou met die half blote Zeemanwijven in ondergoed langs de straatkant? Een slip en bh die je voor een paar knijpstuivers kunt aanschaffen. Is deze infantiele vorm van reclame vrijheid? Nee, ik ga me hier niet in het integratiedebat mengen, maar geef dan wel die andere dames ook dezelfde vrijheid om met een hoofddoekje rond te gaan lopen. Het is een beetje de tijdgeest om over dit onderwerp te gaan zitten emmeren, ik bezondig me er ook aan.

Maar wie weet hoe het multiculturele landschap er over vijfentwintig jaar uit ziet. Lopen dan op mooie zomerdagen vrouwen met bikini én met hoofddoekje op langs het Zilvermeer?

maandag 29 november 2010

PANNATOERNOOI OP PLEIN OOST (De video)

Ondergetekende maakte zondagmiddag hapsnap deze video-impressie van het pannatoernooi op Plein Oost. Het plein werd niet overlopen, daarvoor was het ook te koud buiten, maar er gebeurde wat, er was leven in de brouwerij en het was gezellig. Altijd mooi op lege zondagmiddagen in Beijum, vooral als het ook nog eens op ons aller plein der pleinen plaatsvindt. BNN stond te filmen, en ik begreep van een medewerker dat het ergens in februari op tv komt. En over een paar weken al op de internetsite die de cameraman op het bijna einde van de video benoemd. Een lezer stuurde deze foto met de tekst: In de finale ging tussen Thijs en Masud, de laatste won en kreeg een Nintendo DS met een voetbalspel erbij en hij mag naar de landelijke finale in Rotterdam.

SINTERKLAAS WIL OOK RUSTIGE JAARWISSELING

Of hij hem zelf gemaakt heeft is me niet bekend. Bedrijfsleider Willem Hagting van Albert Heijn stuurde deze foto die afgelopen zaterdag ter hoogte van de drankwinkel in Winkelcentrum Beijum is genomen. Sint en Piet stonden bij de poster waarop wordt opgeroepen om de komende jaarwisseling in Beijum rustig te laten verlopen. Vooral Sinterklaas snapt niet dat relschoppers tijdens oud en nieuws tot vandalisme overgaan:"Beijum is zo'n mooie wijk, jullie hebben hier zo'n prachtig Winkelcentrum, dat ga je toch niet kapot maken?"

De Goedheiligman heeft natuurlijk gelijk. Jammer dat het Winkelcentrum op oudjaarsdag weer dichtgetimmerd moet worden en er zeecontainers op het plein worden neergezet. Het lijkt zo oorlogachtig, Beijum onwaardig Ondergetekende kan hier natuurlijk een oproep plaatsen om gewoon lekker en vriendelijk te gaan feesten tijdens de komende oud en nieuw, maar bij sommigen is dat vast en zeker tegen dovemansoren gezegd.

De boodschap van de Sint is in elk geval helder:"Jongelui, blijf met de poten van jullie eigen mooie wijk Beijum af! Maak het liever nog mooier en beter!" Ondergetekende heeft niet de status die Sinterklaas heeft, maar toch zal ik als wijkblogger een duit in het zakje doen: Dames en heren jeugdigen, willen jullie Beijum tijdens de jaarwisseling heel laten? Luister ook naar Michael Jackson: heal the world, make it a better place.... Begrepen!! De keuze is aan jullie! Klik de foto groter om de flyer te kunnen lezen.
http://www.youtube.com/watch?v=DwrSVDRP-2Y

MAANDAGOCHTEND (50)

Ijzig koud was het vanochtend omstreeks half negen. Ik hoef het u niet te vertellen, ook niet dat er sneeuw ligt en dat het nog steeds koud is. Wij mensen kunnen ons tegen deze omstandigheden wapenen. Kachel aan, dikke jas, etc. Vanuit menselijk oogpunt gezien lijkt het zielig om met dit weer in een hok te moeten zitten, zonder verwarming en zonder ander comfort. De drinkbeker van m'n konijn hing op deze een na laatste novemberdag van 2010 stijfbevroren tegen het gaas van de ren. Vanuit zieligheidsoverwegingen zou je het konijn het liefst mee naar binnen nemen, samen op de bank zitten, wat lekkers erbij en haar lekker aaien. Eventueel een mooie film kijken, zoals bijvoorbeeld Wathership Down, gebaseerd op het boek van Richard Adams.

Een konijn mee naar binnen nemen is geen handige zet, het verschil in temperatuur is te groot en dat blijkt niet goed te zijn. De beestjes in hun koude hokken in de achtertuinen van Beijum moeten gewoon de komende winter door, het is niet anders.

De nieuwe week is weer begonnen. Buiten vriest het. Binnen is het behaaglijk warm.

zondag 28 november 2010

HET BOEK OVER BEIJUM MOET GAAN LEVEN!

Het komende boek over de geschiedenis van Beijum moet eigenlijk veel en veel meer gaan leven onder de Beijumers. Dat vindt ondergetekende niet alleen, ook enkele betrokkenen die met het boek bezig gaan zijn deze mening toegedaan.

De afgelopen week kwam ik op een memory-stick de video tegen die Hilda Hofstra in maart 2009 over Lammert Doedens, een van de auteurs die aan het boek gaat meewerken, maakte. Ondergetekende heeft enige tijd geleden al eens een keer een video over Doedens gemaakt en gepubliceerd, maar omdat ik de video van Hilda Hofstra niet weer kon vinden had ik zelf een video van de door mij genomen beelden gemaakt. Op deze video, zie onder, heeft ondergetekende dezelfde beelden voortgebracht, echter Hilda Hofstra heeft deze video op haar eigen manier gemonteerd. Kijk even mee naar een enthousiaste geschiedenisleeraar, en een enthousiast pleitbezorger van het historisch boek in wording. Omdat de video in 2009 is opgenomen klopt het vanzelfsprekend niet dat hij het heeft over een boek die "dit jaar nog uitkomt." Het boek komt ergens rond september 2011 op de markt.

Jaap van Leeuwen van uitgeverij Leander stuurde een berichtje uit 1977, dit stond destijds in een soort van nieuwsbrief voor bewoners. Klik het groter. Het is een van de eerste Beijum-nieuwtjes. Uiteraard nog niet digitaal, maar op papier geschreven en verspreid. Wel eens van de Slaptjotters gehoord?
Hebt u historische informatie wat voor het Boek van waarde kan zijn? Mail naar info@uitgeverijleander of Beijumnieuws@online.nl
Framaheerd 2, Tel. 5491509, Jaap van Leeuwen.
PANNATOERNOOI OP PLEIN OOST


Een lezeres mailde deze foto en schreef er dit bij:101.TV : Geef je op: Pannatoernooi Groningen

Zondag 28 november kan jij meedoen met het pannatoernooi in Groningen. Geef je snel op en surf naar
www.101.tv/pannatournooi


Winnaar van vandaag krijgt een Nintendo spelcomputer en mag naar de grote finale in Rotterdam, 101tv is van BNN het komt ook daar op tv.
Ondergetekende is net even wezen kijken en filmen, video verschijnt morgen.

OPROEP VAN EEN LEZER OM PETITIE TE TEKENEN

Beste medelezers van het Beijumnieuws,
Ik wil graag het volgende onder jullie aandacht brengen;

" Het kabinet Rutte-Verhagen heeft in het regeerakkoord afgesproken dat studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen opeens drieduizend euro meer collegegeld zullen moeten gaan betalen en hun OV kwijtraken. Ook krijgt de hogeschool of universiteit een boete van drieduizend euro per student.

Deze maatregel is gepland om al vanaf het collegejaar 2011-2012 in te gaan."

Zie ->
http://www.minimaalnominaal.nl/
Ik zou degenen die het ook niet eens zijn met deze gang van zaken willen oproepen om deze petitie te ondertekenen (mogelijk via bovenstaande link).
Het kan in mijn ogen toch niet zo zijn dat studenten die bijvoorbeeld kampen met (chronische) ziekten, geestelijke problemen, etc. de dupe worden van een dergelijk beleid? En ook de studenten die veel ervaring opdoen (of dit de afgelopen jaren hebben gedaan) door een jaar buitenland, bestuurszaken, etc. zo ‘gestraft’ worden?
In mijn ogen maken we op deze wijze de problemen alleen maar groter, omdat er zo potentiële hoger opgeleiden zullen (moeten) afhaken, terwijl er juist aangegeven wordt dat er meer hoger opgeleiden nodig zijn. Ik kan alleen maar vragen ‘laat je horen’, deze regel is niet specifiek genoeg en raakt ook doelgroepen die juist wel wat meer steun kunnen gebruiken.

(Inzender is uiteraard bij ondergetekende bekend, hij wilde z'n naam er liever niet bij)

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (61)

Een van de opvallendste planten op De Wiershoeck vind ik de Echte lampionplant. Er zijn ook andere soorten lampionplanten, maar die komen in ons land niet voor. Kenners noemen de plant Physalis alkekengi. Physalis betekent blaas.
Een andere naam voor deze opvallende plant is Jodenkers. Deze naam is afgeleid van de vorm van de vrucht die doet denken aan de middeleeuwse hoofdbedekking van Joden. “Onkruid” is een naam die ook wel wordt gebruikt. De plant staat bekend als een woekeraar en kan erg hoog worden, vooral op humusrijke grond.

De Echte lampionplant wordt wereldwijd in tuinen aangeplant vanwege de decoratieve waarde van de oranje huls die de bes omgeeft. De plant heeft witte stervormige bloemen met groene kelkbladeren. Na de bloei groeit de kelk uit tot ze de vrucht omvat. De kelk en de vrucht vormen de oranje, 4-5 cm grote lampion waaraan de plant zijn naam te danken heeft. De bloeiperiode loopt van juni tot in september.

Ook op De Wiershoeck worden de oranje lampionnen gebruikt in droogboeketten. Hiervoor moeten de takken nadat ze (na de bloei) zijn geplukt enkele weken ondersteboven worden gedroogd.
De plant is een beetje giftig, maar niet erger dan het familielid de tomaat. De rode vruchten van de lampionplant zijn eetbaar. Ze worden onder meer gebruikt in jams, dranken, en toetjes. De smaak van de vrucht ligt tussen zoet en zoetzuur.
In de middeleeuwen werden de rijpe bessen samen met druiven geperst en gegist. De verkregen wijn werd gedronken als middel tegen jicht en blaas- en nieraandoeningen.
Op oude schilderijen wordt de plant vaak gebruikt om een herfststemming te creëren.

Maar ook in het tijdperk van digitale camera’s doet de Echte lampionplant aan “stemmingmakerij”. De heldere kleur trekt de aandacht. Opvallend vond ik het drietal met de verschillende kleuren. Het lijken wel de kleuren van een verkeerslicht.

(Bron: o.a. Wikipedia)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 27 november 2010

NOG EEN KEER: SINTERKLAAS IS IN BEIJUM

Philippine Koopman, redacteur van Lijn6, http://www.lijn6.com/ stuurde nog een paar foto's, waaronder deze, van de intocht van Sinterklaas. Rechts ziet u een zeer bekende Zwarte Piet. "Hij" wil nooit in de publiciteit. Rara, wie is dat?

SINTERKLAAS IN WINKELCENTRUM BEIJUMAfgeladen vol, zo kon je de toestand in de promenade van Winkelcentrum Beijum rond de klok van twee uur het beste omschrijven. Maar wat wil je, kindervriend Sinterklaas kwam op bezoek. Gratis kadootjes, pepernoten, marsepijn, een handje aan Sinterklaas of Zwarte Piet geven, wel kind wil dat niet graag? Het leek wel alsof heel kinderrijk Beijum met aan de hand vader of moeder naar het Winkelcentrum was gekomen. Kijk even mee naar de video en zie hoe druk het was. Wat kun je je als volwassen man weer klein voelen als je oog in oog met Sinterklaas staat. Je moet jezelf als volwassene op zo'n kinderfeestje eigenlijk niet centraal stellen, maar ondergetekende kneep hem dusdanig dat hij de goedheiligman toch even dé vraag stelde: ben ik dit jaar ook stout geweest? Je weet het maar nooit met sommige blogberichten, of met een hand aan het stuur en in de andere een camera als Beijumrijder met de auto door de wijk rijden, wat Sinterklaas er allemaal van vindt. Het antwoord van Sinterklaas was me een pak van het hart, het is toch altijd prettig om door een heilige gesteund te worden. Nogmaals, kijk even mee. Verwachtingsvolle kinderen, opgewekte Pieten, een fanfare band uit Bedum: het was feest in Winkelcentrum Beijum.

VOETBALLEN MIDDEN OP PLEIN OOST

Even was ondergetekende gisterochtend in de veronderstelling dat er een soort van boevenkooi op ons aller Plein Oost was geplaatst. Van veraf was niet te zien wat het was. Dichterbij gekomen zag ik dat het een voetbalkooitje was, met twee doeltjes waarvan u er een aan de linkerkant ziet. Het is toch wel een idee, zo'n mobiele voetbalkooitje. Geen gedoe met ballen die je van ver moet halen, of tegen een raam aanvliegen, over een schutting, nee, veilig op een paar vierkante meters je kunnen uitleven, wat wil je nog meer? Ik zou zeggen, maak de kooien hufterproof en zet in elke heerd een neer. Succes gegarandeerd. Kinderen blij, ouders blij, want geen onveilige verkeerssituaties tijdens het voetballen op straat.

ZOEKPLAATJE IN DE SNEEUW

Van lezeres Mirella ontving ik deze mail:
Hey johan,
Ik vind dit wel een prachtig plaatje, een prachtige sneeuwwitte kat in de sneeuw, hij verdwijnt er bijna in. Het is mijn eigen kat, wat een schatje niet?
Het is inderdaad een mooi plaatje van een kat met een schutkleur, vind ik.
De bekendste vorm is de schutkleur: kleur aannemen van de achtergrond (Engels: background coloration of cryptic coloration). Sommige dieren kunnen zich dankzij een camouflerende schutkleur verschuilen voor belagers, andere gebruiken hem om te jagen op prooien. Ook moeten dieren het gepaste gedrag vertonen bij hun camouflage. Zo zitten nachtvlinders overdag doodstil op planten om niet op te vallen. Een ander voorbeeld is de gewone krokodilvis die de kleur van zijn achtergrond kan aannemen. Een schutkleur kan op verschillende manieren tot stand komen. Tijdens de ontwikkeling krijgen sommige dieren, zoals bepaalde kevers, een huid die overeenkomt met de kleur en de tekening van de omgeving. Soms lijken ze zelfs op takken en stenen. Er zijn ook dieren, zoals bepaalde krabben, die materiaal uit de omgeving verzamelen en dit aan hun lichaam vastmaken.

Ondergetekende heeft bovenstaande van een site geknipt en geplakt, maar kan de site niet terugvinden.

vrijdag 26 november 2010

COLUMNIST HARM VAN LIJN6 (en de wijkperikelen)Op de archieffoto rechtsonder ziet u op de voorgrond de rijzende ster van Lijn6 zitten: Columnist Harm. Links ziet u de maestro pontificaal in beeld. Scherp, onafhankelijk, een heldere blik en idem dito kijk op de wijk Beijum. Achter hem staat zijn echtgenote Gerda Vorsteveld, en naast haar staat weer een medebewoonster van de Atensheerd. De drie spannen zich o.a. in voor een leefbare Atensheerd. Gerda Vorsteveld gaat de wijkperikelen aan het hart, het liefst zou ze een integer en doorstastend bestuur, zeg maar een Beijumer Kabinet, bezig zien om daadwerkelijk werk te maken van een opbouwend en veilig Beijum. Dat zit er vooraleerst niet in. Het huidige zootje ongeregeld wat nu de dienst denkt te moeten uitmaken is haar, en haar niet alleen, een doorn in het oog.

Ondergetekende maakte ongeveer een week geleden een blogbericht over verdwenen posters voor Beijumnieuws in de Wegwijzer. Hardop vroeg ondergetekende zich af hoe het toch kan dat die posters niet op de plek van bestemming zijn aangekomen. De bewonersclub uit Beijum voelde zich aangesproken, het werd niet aangevallen, maar vreemd genoeg ging het zich wel verdedigen. http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/11/de-enige-wijknieuwssites-van-beijum.html Ondergetekende ontving een onsympathieke en hatelijke mail van de clubsecretaris met de strekking of hij maar even wilde rectificeren dat zij het niet waren die de posters achterover gedrukt hebben. Ja zeg. Lees eerst even Harm's column op Lijn6:
http://lijn6.com/index.php?option=com_content&view=article&id=260:studenten-en-posters&catid=61:harm&Itemid=80
De mensen van Lijn6 ontvingen ook een mail met de strekking of ze de column van Harm even wilden rectiticeren. Want het deugt niet wat er in de column staat. Vindt het clubje.
De onnozele wijkayatholla's in Beijum denken wellicht dat ze alles naar hun hand kunnen zetten. De geisoleerde club van hele leugens en hele onwaarheden in Beijum moet niet denken dat ze "de vrije pers" in Beijum naar hun hand kan manipuleren. Binnenkort een blogbericht over het doorklikken van berichten op Beijumnieuws door figuren van de club naar de medewerkers van Stadsdeel Noorddijk. Onder het motto "dit kan toch niet" sluist de club alle hun onwelkome berichten op deze blog door naar de gemeentelijke medewerkers van ROEZ, stadsdeel Noorddijk. Zeg maar dat er elke maand een collage wordt gestuurd waarmee in hun ogen wordt aangegeven dat wat er staat toch echt niet kan. Ondergetekende heeft aan de mensen van Stadsdeel Noorddijk gevraagd om deze laag- bij-de-grondse doorklikpraktijken een halt toe te roepen. SDC Noorddijk geeft al jaren aan zich niet te willen bemoeien met wijkconflicten vanuit Beijum. Derhalve heeft het doorklikken van informatie door de zielloze bewonersclub uit Beijum totaal geen zin. Het is een uiting van gefrustreerde machteloosheid, en het alleen maar naar buiten wijzen met het eigen vingertje.
Volgende week interviewt ondergetekende de columnist van Lijn6.
(Dit blogbericht wordt voor een keer in z'n geheel doorgestuurd naar SDC-Noorddijk)

BEIJUMSKAP (9)

Grens
Vorige week plaatste ik een foto van het Zuidwestelijkste puntje van Beijum; deze week een foto van het Noordoostelijkste puntje van Beijum, helemaal aan de andere kant dus. Het zijn totaal verschillende plekken. Het Zuidwesten heeft een stedelijke uitstraling met de graffiti tegen de ringweg aan. Het Noordoosten heeft een plattelandsuitstraling met een boerderij en weilanden rondom en staat aan de overkant van de sloot die de grens van Beijum vormt. Zo komt alles toch weer samen in Beijum.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

http://www.atsjestraatsma.nl/

DE GROENSTE WIJK VAN DE STAD IS WIT


Vanmiddag om 18 uur kunt u de 9e Beijumskap van fotografe Atsje Straatsma op Beijumnieuws verwachten. De foto die u eind van de middag kunt aanschouwen is gisteren reeds opgestuurd en heeft derhalve niks te maken met de huidige winterse omstandigheden. Maar Atsje stuurde vanochtend nog een foto, die ziet u hier links afgebeeld. Ze schreef erbij: Vanochtend door mijn badkamerraam. Kijk verder op www.atsjestraatsma.nl
Een rondje door de wijk liet zien dat Beijum niet alleen charme heeft als het vele groen wordt belicht, ook Koning Winter zorgt ervoor dat Beijum op het ogenblik chique gekleed gaat. Bij het pand van de buurtconciërges, vlak bij de rotonde (OOG heeft geen contact meer opgenomen, waarschijnlijk vinden ze een nieuwsitem over de langdurige werkzaamheden toch niet meer van waarde) zag ik deze witte fietsen bij elkaar staan.
Als lezers mooie winterfoto's hebben zijn ze welkom op Beijumnieuws@online.nl
De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken. Het afwisselen van de winter met de andere seizoenen wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af gewend en in de zomer juist naar de zon toe gericht. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd, zodat de winter zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Het meest kenmerkend aan de winter is hierdoor behalve de in vergelijking met andere seizoenen lage temperaturen de korte dagduur.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de astronomische winter en de meteorologische winter. http://nl.wikipedia.org/wiki/Winter

SNEEUWPRET EN OVERLAST

Het had iets van een oude sfeerplaat van Anton Pieck. Dat heeft het nog steeds, maar op dit moment van schrijven, omstreeks half elf, lijkt de dooi ingetreden en druppelen de met rijp gevulde bomen langzamerhand weer leeg. Of valt dat mee? De eerste sneeuw van dit seizoen legde een schitterende deken over de normaal gesproken groenste wijk van de stad. Zoals altijd heeft sneeuwval twee kanten. Een hoop lol, vooral kinderen kun je er geen groter plezier mee doen, maar ik zag ook weer de nodige glibber- en bijna valpartijen. Ouden van dagen en mensen die slecht ter been zijn zien de lol van de sneeuw uiteraard niet zo in. Maar het is niet anders, de winter is officieus begonnen. We kunnen weer gaan dromen over Elfstedentochten en witte kerst. De schaatsen uit het vet, de kachel hoog, stampot met worst, handschoenen, dikke jas en een sjaal en 's avonds een borrel. Welkom in de winter van 2010/2011.

DE SCHOOLTUIN IN DE HERFST (2)

Ik raak maar niet uitgeschreven over het project Schoolwerktuin. Het blijft leuk om even het terrein van de Schooltuin op te fietsen, even praten met Ger van Dam, kijken of Luit Staghouwer mischien foto' s aan het maken is voor zijn succesvolle zondagserie op Beijumnieuws. Of even wegdromen en mijmeren op een bankje. Het is een mooie plaats om even in retraitre te gaan, een plekje om te mediteren of om nieuwe inspiratie op te doen. Afgelopen week, ik meen op vrijdag, lag er een partij witzand, zie foto. Even later zag ik dat de laadklep van de motorfiets werd vol geladen met wit zand.
Al rijdend over de paden tussen de schooltuintjes (de Schooltuin bestaat uit verschillende tuintjes die door kinderen gebruikt worden) werd beetje bij beetje wit zand naar beneden gekieperd. De paden werden winterklaar gemaakt, aldus educatief medewerker Ger van Dam. Ze moeten niet teveel wegzakken in de drassige klei.
Binnen was een andere educatieve medewerkster, Karin, bezig een voedingles te verzorgen voor een schoolklas van De Beijumkorf. Jawel, een foto maken mocht wel even. Bij thuiskomst vielen me de twee heren linksonder op de foto op. Ze trekken alle aandacht weg van de rest van de groep en van het onderwerp waar het hier om gaat: voedingles. In alle opzichten is dit een schoolvoorbeeld van de show stelen wat beide heren doen. Maar goed, een beetje leven en lol in de brouwerij is nooit weg. De voedingles sneeuwt door deze twee cabaretiers in de dop zo wel een beetje onder. Niet getreurd, twee jaar geleden verscheen al een video over dit thema op Beijumnieuws. http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/11/vet-is-niet-vet-en-cool.html

donderdag 25 november 2010

KIJK UIT VOOR GLADDE WEGEN

Ondergetekende reed vanavond omstreeks half elf de Eemshavenweg van noord naar zuid af, terug naar Beijum. Er werd en wordt gestrooid, de wegen waren wit als gevolg van de eerste winterse buien van dit najaar. Het voelt comfortabel in de auto, maar als je er langer bij stil staat is het toch een hachelijke onderneming om met honderd kilometer per uur tijdens gladheid over de Eemshavenweg te rijden. Tegenliggers, waaronder vrachtwagens passeren je op amper een halve meter afstand. Maar goed, ondergetekende is weer veilig thuis aangeland. Een foto maken tijdens het rijden over de Eemshavenweg, daar waagde ik me maar niet aan. Wel even voor het stoplicht ter hoogte van Beijum Noord. Ook de wijkring zag er glibberig uit. Beste lezers, de winter lijkt begonnen. Voorzichtig als u bij de weg bent of de weg op gaat!

PROEF BIJ KASTANJEBOMEN LANGS HEERDENPAD

INGEZONDEN PERSBERICHT
Proef bestrijding kastanjeziekte

In samenwerking met de Stichting Iepenwacht Groningen voeren de gemeenten Winsum en Groningen een proef uit om de kastanjeziekte te bestrijden. Dit onderzoek naar de effectiviteit van verschillende bestrijdingsmethoden wordt wetenschappelijk begeleid door het onderzoeksinstituut PPO, onderdeel van de universiteit van Wageningen.

Wethouder Stadsbeheer Jannie Visscher van de gemeente Groningen en wethouder Beheer en onderhoud Philip Broeksma van de gemeente Winsum geven op vrijdag 26 november om 13.30 uur het startsein voor deze proef aan het Heerdenpad in Groningen. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.

Kastanjeziekte doet zich voor bij de paardenkastanje. Zieke bomen krijgen bruine vlekken op de stam en ‘bloeden’ donker vocht. Als de ziekte niet wordt behandeld tast deze op termijn de kwaliteit van de boom aan en zal deze in de meeste gevallen afsterven. In de gemeenten Groningen en Winsum staan 2203 kastanjebomen. Een aanzienlijk deel hiervan is in meerdere of mindere mate aangetast door de kastanjeziekte.

De proef in Groningen en Winsum sluit aan op de resultaten van een landelijk onderzoek naar oorzaken en bestrijding van kastanjeziekte. Op de bomen aan het Heerdenpad in Groningen worden verschillende behandelingsmethoden toegepast. In de gemeente Winsum zijn de kastanjebomen op de begraafplaats in Feerwerd bij dit onderzoek betrokken. De proef loopt tot en met 2014. Daarna wordt gekeken of één van de behandelingen of een combinatie ervan succesvol op andere plaatsen in de omgeving kan worden toegepast. Het project wordt gefinancierd door de Stichting Iepenwacht Groningen, de deelnemende gemeenten en de provincie Groningen.
(Archieffoto. Persbericht opgestuurd door communicatiemedewerker van ROEZ,jf.)

DE MANNEN VAN DSW MAKEN BEIJUM MOOI

De foto komt uit het archief en is een jaar geleden gemaakt. Maar voor het zelfde geld was die van afgelopen maand oktober. Oranje DSW-mannen die herfstbladeren verzamelen en afvoeren. Het afgelopen half jaar trof ik regelmatig oranje mannetjes in de wijk. De video is het resultaat van af en toe hapsnap filmen als ik ze tegen kwam. In het Groene Hart, langs de wijkring, in de schaftkeet, tussen de bosjes etc. Het zijn de stille krachten achter een mooie en opgeruimde wijk. Hittegolf, herfstweer, winterse omstandigheden of iets anders, het maakt ze niet uit. Niet lullen maar poetsen heet dat. Kijk even mee naar een paar impressies. Tussen de videobeelden staat af en toe een foto. Een foto staat er per abuis twee keer in. De video wordt afgesloten met een foto van een DSW-er die op vrijdagmiddag even een zwaar verdiend kratje bier met snelbinders achterop de bagagedrager zette.

ZONDER RIJBEWIJS OVER DE KOP OP DE ROTONDE

Ons aller en enige rotonde, bij de Wibenaheerd en voor De Dijk, blijft z'n aandacht opeisen. Dit keer heeft het niks met de langdurige renovatie (ongeveer half jaar bezig) te maken, zie foto van een paar weken geleden. Gisteravond vloog iemand er over de kop. Van http://www.oogtv.nl/ :
Een 23-jarige Stadjer is woensdagavond met zijn huurauato gekanteld op een rotonde in de wijk Beijum. Op de rotonde verloor hij de macht over het stuur waardoor de wagen kantelde. Omstanders hebben hem geholpen de wagen weer op vier wielen te krijgen.

Agenten die ook een kijkje kwamen nemen constateerden dat de jongeman niet in het bezit was van een rijbewijs. Hij heeft hiervoor een bekeuring gekregen. Hoe de jongen de auto, zonder dat hij een rijbewijs heeft, heeft kunnen huren, is onbekend

DE OMBUDSVROUW BLIJFT!

De functie van Ombudsvrouw, mevrouw Kol, wordt toch niet wegbezuinigd. Ook voor Beijum is dit goed nieuws. Het is ook voor Beijumers van belang dat ze een beroep op de onafhankelijkheid van de Ombudsvrouw kunnen blijven doen. Gebrek aan integriteit, je invloed als ambtenaar gebruiken om persoonlijke voordeeltjes te krijgen, of om je vermeende machtspositie in stand te houden, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek, het kan allemaal aangekaart worden bij de Ombudsvrouw. Ook vanuit Beijum loopt een klacht van deze orde die momenteel door de Ombudsvrouw onderzocht wordt. Hierover later meer.

Groningen behoudt haar gemeentelijke ombudsvrouw. De gehele gemeenteraad nam een motie aan, waarin het wegbezuinigen van het instituut werd afgewezen.
Daardoor hebben burgemeester en wethouders te maken gekregen met een in gat in de gemeentebegroting voor volgend jaar van 2 ton. Daar moet het college een alternatieve bezuiniging voor zien te vinden. De raad wil niet af van de eigen ombudsvrouw, die ook voor enkele andere Groningse gemeenten werkt. Volgens alle fracties gaat het om een laagdrempelige voorziening waar Stadjers met klachten over de gemeente snel terecht kunnen. http://www.dvhn.nl/

HEBBEN DE SP EN HET PEDALPARK WAT MET ELKAAR?

Op twee verschillende plekken in de wijk zie ik de "logo's" van de SP en van het Pedalpark gebroederlijk naast elkaar staan. Ook op dit kastje aan de Wibenaheerd, zie foto, staan...., nou ja, kijkt u zelf maar. Zullen het Pedalpark en de SP een deal hebben gesloten? Willen ze gezamenlijk reclame maken voor elkaar? Ik weet het niet, het zal m'n Drents-Groninger achterdocht weer zijn.

Over het Pedalpark hoor ik de laatste tijd niks negatiefs meer. Zelfs een omwonende die zich een jaar geleden groen en geel ergerde moest onlangs aan me toegeven:"Ze doen hun best om de overlast binnen de perken te houden. Er wordt wel wat gehangen, maar het is wel eens erger geweest. Van de lichtinstallatie hebben we weinig last, dit hebben we te danken aan het regenachtige weer."

Ondertussen is met de Pedaljongeren afgesproken dat ze zelf om 22.00 uur het aggregaat-sfeerlicht uitdoen. Verder was er sprake van dat er een skatebaan bij het Pedalpark gerealiseert zou worden. Dit gaat niet door, de skatebaan gaat richting Kardingerpark. Nog even over dat Nu SP: kan dat NU ook wat later? Het is niet anders, we beleven een onversneden rechtse golf. Dat gaat trouwens wel weer over, na Rechtse Kerk-periodes komen onherroepelijk weer Linkse Kerk-periodes. Maar toch, SP, nu maar even niet?

woensdag 24 november 2010

ER WORDT NOG STEEDS GEKOOKT IN HET HEERDENHOES

Onlangs liep ondergetekende Het Heerdenhoes binnen en zag een paar mensen in de weer met kookspullen. Er werd een prei schoongemaakt en in stukjes gesneden, idem dito champignons, en volgens mij ook nog paprika's en uien. Zijn jullie aan het Kleurrijk Koken, dames en heren? "Nou, nee Kleurrijk Koken bestaat niet echt meer, maar we vonden het wel leuk om toch met een klein groepje te blijven koken." Is het goed dat ik een foto maak voor bij een blogbericht? "Nou ja, dat is lastig, want volgens mij blijft zo'n foto er levenslang opstaan." Ja, dat kan, maar heb je bezwaar tegen een foto? "Nee, doe maar zo, maar ik vind het wel raar dat de foto er over een paar jaar nog op staat terwijl ik dan al weer ouder ben." Tja, zo had ondergetekende het nog niet bekeken of meegemaakt. Neem anders over twee jaar contact met me op en desgewenst verwijder ik de foto dan. "Ok, doe ik." Een foto maken en publiceren is nu geen probleem, maar dezelfde foto over twee jaar misschien weer wel. Het kan verkeren in Blogland.
Ze gingen verder met schillen en voorbereiden. Het heette ooit Kleurrijk Koken. Maar ik zag deze avond alleen witte mensen bezig.
Hoe het er twee jaar geleden aan toe ging ziet u op twee video's uit 2008:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/09/kleurrijk-koken-komt-op-oog-tv.html

HUISHOUDELIJKE VRAAG

Ondergetekende is door de redactie van OOG-TV benaderd i.v.m. de langdurige werkzaamheden rond de rotonde bij de Wibenaheerd. OOG wil daar een nieuwsitem aan wijden. Als er omwonenden zijn die mee willen werken, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl Speciaal verzoek ik ook beide reageerders onder het afgelopen blogbericht over de rotonde, maandag jl, om te reageren.

WONEN IN HET FOKUSPROJECT VAN BEIJUM (OOG-TV)


De video van ondergetekende over de open dag van het Fokusproject aan de Atensheerd was twee weken geleden een beetje in de haast genomen. Dit ging derhalve ook enigszins ten koste van de kwaliteit. Maar geen nood, we hebben nog altijd onze stadszender OOG-TV. Kijk hier even naar een professioneel gemaakte video over Fokus Beijum.

EVEN TEUTEN TIJDENS HET HONDUITLATEN

Wil je wat te praten hebben op straat? Neem een hond. Nee, ik heb het zelf niet bedacht. Wel eens gehoord van een hondenbezitter:"M'n hond is een smeermiddel om contact op straat te maken." Het zal inderdaad een band scheppen. Wat voor hond heb jij? Hoe oud is ie? Is het een mannetje, of een vrouwtje? Het contact is gelegd. Wat zul je ook altijd over het weer beginnen, een viervoeter als gespreksonderwerp is eens wat anders. Deze twee dames stonden onlangs wel twintig minuten met elkaar te klessebessen. Misschien kenden ze elkaar al, maar het kan ook zijn dat de honden de dames samenbrachten. Ja, het is lekker om elkaar even te besnuffelen en om te onderzoeken hoe de machtsbalans er voor staat. Maar als de honden daarmee klaar zijn, op elkaar uitgegeken en er valt niks lekkers meer te halen, tja wat rest je anders dan op de koude grond te gaan liggen en wachten tot de kletsende dames klaar zijn met hun geteut?

TWEE JAAR TRANSITION TOWN GRONINGEN-BEIJUM

Vanuit Transition Town Groningen kwam een nieuwsbrief. Die gaat over een nietkoopdag, a.s. zaterdag, gratis knuffels, een 'potluck maaltijd,' en ook over het naderende afscheid van Eveline Rodenburg en Hugo Klip
Zaterdag 27 november
Feest! 2-jarig bestaan Transition Town Groningen
Tijd: vanaf 18.00
Plaats: Gemeenschappelijke zaal Centraal Wonen aan de Bentismaheerd
Kosten: Gratis, donaties welkom. Neem iets te eten mee voor jezelf en een ander.
Info: Stuur een mailtje naar
info@transitiontowngroningen.nl

Op 27 november willen we iedereen uitnodigen om met ons terug te blikken op twee jaar Transition Town Groningen, een tijd waarin diverse projecten geboren werden. Ook zullen we stil staan bij het vertrek van initiatiefnemers Hugo Klip en Eveline Rodenburg en een doorkijkje geven naar de toekomst van Transition Town Groningen.

Bovenal wordt het een gezellig samenzijn met een gezamenlijk maaltijd, waarbij we vieren wat we met z’n allen tot nu toe hebben bereikt. We doen dat in de zaal in Centraal Wonen aan de Bentismaheerd, de plek waar we in 2008 onze eerste bijeenkomst hielden. We beginnen om 18:00 en houden een zogenaamde “pot luck” maaltijd. Dit houdt in dat iedereen iets te eten of te drinken meeneemt dat voldoende is voor twee personen. We hopen je te zien op 27 november!
TRANSITION TOWN GRONINGEN IN BEWEGING
Zoals in de nieuwsbrief van oktober al werd bericht, vertrekken initiatiefnemers van Transition Town Groningen Hugo Klip en Eveline Rodenburg in december naar Schotland. Dit brengt grote veranderingen teweeg in de kerngroep en we vroegen in de nieuwsbrief hoe jullie de toekomst van TTG zagen. Uit de vele reacties bleek dat er genoeg animo is om TTG te laten voortbestaan en inmiddels wordt er een nieuwe kerngroep gevormd.

Deze nieuwe kerngroep en haar plannen zullen tijdens het feest op 27 november worden voorgesteld. Voor werkgroepleden is dit een belangrijke bijeenkomst, omdat we ook veranderingen in de organisatie bekend zullen maken.
ZATERDAG 27 NOVEMBER
Niet-Winkeldag: Meedoen door niet mee te doen!
Elk jaar wordt eind november wereldwijd de Internationale Niet-Winkeldag gehouden: een dag van vrolijk en kritisch protest tegen overconsumptie en de invloed van reclame op ons dagelijks leven. Niets kopen komt het milieu ten goede. Elk product kost grondstoffen en energie tijdens de productie en het gebruik. En na gebruik doet het de afvalhopen groeien. Op Niet-Winkeldag besteden we daar op leuke wijze aandacht aan. Dit jaar organiseert Selma Franssen een actie in de binnenstad, waarbij gratis knuffels (Free Hugs) worden uitgedeeld en er een grote verlanglijst wordt gemaakt van wat we graag zouden willen hebben dat niet te koop is.
Meedoen? Stuur een mailtje naar selmafranssen@gmail.com Meer informatie over Niet-Winkeldag vind je op http://www.koopniets.nl/

dinsdag 23 november 2010

WATERPOLO SPELEN VIA DE VENSTERWIJKLADDER

Het is ondoenlijk om alle activiteiten van de activiteitenladder van de Vensterwijk Beijum te volgen en te verslaan. Het zijn er gewoon te veel. Peutergym, mime, kinderkookcafé, kleien, sportinstuif, peuteratelier, kinderyoga, vogelexcursie etc. etc. Aanstaande vrijdag is er weer waterpolo voor kinderen in het Kardingerbad. De vrijdag er na, 3 december, nog een keer en dan zit er weer een serie van 5 keer gratis meedoen op. Ondergetekende zag ongeveer 15 kinderen bezig in het water van Kardinge op het moment dat de foto gemaakt werd. Het lijkt me vermoeiend, waterpolo spelen. Gezond ook. En vooral dat laatste zal ongetwijfeld aansluiten bij de filosofie van de Vensterwijk Beijum. Het beste voor kinderen willen. De combinatie gezonde lichaam en gezonde geest gaat zeker op voor deze intensieve zwembadactiviteit.
http://www.vensterwijkbeijum.nl/
Lisa Stevelink, coördinator Naschoolse Opvang, stuurde vanuit de Wegwijzer nog dit:
Aan het einde van de vrijdagmiddag gaan 25 kinderen uit Beijum en Lewenborg naar waterpolo in zwembad Kardinge. Dit doen zij via de vensterladder actviteiten. De kinderen gaan hier met veel plezier naar toe en geven aan dat ze het zo fijn vinden om in een "echt zwembad" les te krijgen..

UIT DE OUDE DOOS (41)

Weest gerust lezers, dit is de laatste foto van de brand waardoor de voorloper van het Trefpunt, de oude Boerderij, ten gronde ging. Ik had een foto klaarliggen van een foto over de nieuwbouw van het Trefpunt, maar op het laatste moment kwam deze nog binnen. 

De inzender mailde: "Het was jammer, de Boerderij was net helemaal verbouwd en opgeknapt toen de hens er in ging." Een andere lezer herinnert zich de periode van na de fik:"Het viel me op dat het stuk grond heel lang braak lag, het leek wel een zieke puist in het Beijumer landschap."

PAND KAROULINE WORDT STICHTING YOUTH CARE

Levensmiddelenwinkel Karouline heeft het niet lang volgehouden, zie een eerder gepubliceerd blogbericht. Zie onderstaande link. Buurman Aboeng, het Surinaams eettentje naast het pand, wist een paar maanden geleden te vertellen dat hij het leeggekomen pand zou overnemen. Maar dat is toch niet het geval. Er komt een stichting in. De Stichting Foundation Youth Care. Op de site http://www.sfyc.nl/ staat dit: Een zorginstelling in noord Nederland welke zich bezig houd met het geven van advies, begeleiding, informatie en opvang op zorg aanvraag binnen een breed doelgebied. Van logeer-opvang tot langdurige zorg met dagbesteding. Binnenkort bezoek adres: Amkemaheerd 361a Groningen.
Volgens de buurman zou de stichting binnenkort contact opnemen met ondergetekende voor meer informatie. Dat moet nog komen.
Ondergetekende heeft geen waardeoordeel over de komst van de Youth Care-stichting. Maar wel kan concreet vastgesteld worden dat Winkelcentrum Oost definitief niet meer bestaat. Het is Dienstencentrum Oost geworden. Eet- en ophaaltentjes, een videotheek, postkantoor, café, Kunstpand, een Wegwijzer met Bieb, MJD, Vensterwijk en Buurtagenten, Innersdijk...en nu deze stichting. We hebben Winkelcentrum Beijum. En Dienstencentrum Beijum-Oost.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/10/karouline-gestopt-aboeng-breidt-uit.html

DE BEIJUMRIJDER (36) REED DOOR DE KREMERSHEERD

Er raken wel eens video-opnames, foto's of concept-blogberichten zoek op de pc van ondergetekende. Altijd verrassend als je zoiets later terugvind. Neem deze video van de Beijumfietser door de Kremersheerd. Meer dan een jaar geleden opgenomen, maar nooit uitgezonden. Het past wel om de video nu te publiceren, als ik het niet zou vermelden dat de opname een jaar oud was zou niemand er om malen. Ook toen was het herfst, net als nu. De foto is een paar weken geleden genomen. Fiets even mee door de herfst van 2009, de Kremersheerd. De muziek is van Bob Dylan, hij bezingt het mooie Lay Lady Lay.

maandag 22 november 2010

DE WINTER IS IN AANTOCHT

De voorspellingen geven aan dat de komende winter van 2010/2011 een echte winter gaat worden. Gaan we het beleven dat Koning Winter weer neer zo gaat heersen als vorig jaar? Wie herinnert zich de daverende sneeuwval van 17 december vorig niet? Kijk nog eens naar de video van die dag, zie onderstaande link.

Voor verderop in deze week zijn de eerste winterse buien voorspeld. Sneeuw, gladheid en kou kunnen het verkeer weer gaan ontwrikken. Ik zeg kunnen, het hoeft niet per definitie zo te zijn als de winter z'n eerste plaagstoot gaat uitdelen. Maar het is nog maar november, wie weet wat ons de komende drie maanden allemaal te wachten staat? In elk geval zullen weer de nodige auto's langs de weg stil komen te staan. Accu's en vorst is een slechte combinatie. Maar zoals altijd hep ieder nadeel ook weer z'n voordeel. Winterse overlast kan verbroederen, je hebt elkaar nodig om de gure weergoden het hoofd te bieden. Kijk op de foto, het is lullig als je auto niet wil starten. Je hebt een andere auto, en dus mens, nodig om die van jezelf met startkabels op gang te brengen. De winter houdt niet alleen maar ellende in. Samen sneeuwruimen, de ijzers onderbinden, samen een auto aanduwen, met z'n allen een sneeuwpop bouwen. Laat de winter maar komen.
Vijf tot zeven graden vorst en zes centimeter sneeuw. Dat staat Groningen en Drenthe te wachten in de nacht van donderdag op vrijdag. Aldus Weeronline. Volgens meteorologe Jennifer Faber moet het verkeer vrijdag in de ochtendspits rekening houden met gladheid.
De ANWB adviseert automobilisten hun accu te controleren. Gemeenten en provincies hebben hun zoutvoorraad na afgelopen winter weer aangevuld. Vorige winter was er een groot tekort aan strooizout. Bron www.dvhn.nl

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/12/17-december-een-echte-winterdag-video.html

KINDEREN IN BEIJUM (3)

Nee, ze zijn niet in Beijum, maar ze komen er praktisch wel allemaal uit. Ze zitten met z'n achten op de duikplank in het 25-meterbad van Sportcentrum Kardinge omdat een van hen haar achtste verjaardag vierde. Verjaardagsfeestje. Zie ze daar zitten, de acht jonge mensenleventjes bij elkaar. Wat een onschuld. Waarom de rechter vijf elkaar vasthouden weet ik niet, je zou denken aan een hechtere band tussen die vijf. Maar het kan ook een momentopname zijn. Over een jaar of vijf duiken deze meiden de zogenaamde puberteit in. Opstandigheid, onzekerheid, menstruatie, interesse voor het andere geslacht, misschien zit er wel een toekomstige lesbienne bij, de eerste verkering, huiswerk maken, tutten en, nou ja, wat allemaal maar bij meiden hoort. Meisjes staan er om bekend dat het kattenkoppen kunnen zijn. Krengen ook. Ondergetekende heeft ervaringen met hoofdzakelijk vrouwenteams, praktisch alle vrouwen in die teams vertrouwden me toe dat ze zaten te smachten op een of meerdere mannelijke collega's. Nee, niet daarom, geen flauwiteit, maar wel omdat vrouwen onder elkaar jaloerse bitches en krengen kunnen zijn die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Oh, oh, geachte lezeressen die eventueel gaan steigeren, bedenk dat ik dit vooral door vrouwen zelf heb horen verkondigen. Om het even in evenwicht te trekken: bij alleen mannen heb je grote kans dat haantjesgedrag de kop op gaat steken. Ook niet best.
Maar goed, de meiden op de plank. Er zit mooie symboliek in, ze zitten op de springplank naar...

OOK JONGEDAMES DOEN AAN STRAATROOF

Op de Twitter van Pieter Paul Locadia, contactfunctionaris van minderheden bij de Regiopolitie Groningen, staat dit:
Van 20 op 21 nov jl omstreeks middernacht beroving heerdenpad geweest. 2 jonge vrouwelijke daders. Iets gezien bel 09008844.

Lees vooral ook de merkwaardige berichten onder bovenstaande mededeling.
http://twitter.com/p_locadia#

KOMT HET HIER OOIT AF?

Ik zat vanochtend even te twijfelen of ik deze foto kandidaat zou stellen voor de maandagochtendreeks. Het had ook gekund, als je er oog voor hebt gebeurt er van alles op een simpele maandagochtend. Deze foto is tegen de zon in genomen. Op de achtergrond zie u bij groter klikken van de foto de vertrouwde stadsbus met nummer 6 staan. Rechtsachter de contouren van Montessorischool De Dijk. Voor zijn een paar oranje mannetjes druk in de weer om zand over een nieuw stuk trottoir te gooien. Links is een grote machine met grijparm bezig om wat aarde om te woelen. Het is onderhand zo'n vertrouwd straatbeeld geworden in dit gedeelte rondom onze aller en enige rotonde, dat het ook onwennig zal aanvoelen als de klus hier eindelijk geklaard zal zijn. Het heeft er alle schijn van dat ze hier komend voorjaar nog bezig zijn. Met een beetje geluk zijn de werkzaamheden rond de bouwvak 2011 afgerond. Wat zal het stil worden bij de rotonde. Er zijn omwonenden die smachten naar beëindiging van het lawaai en alles wat er bij komt kijken. Hoe lang ze nog moeten wachten? Geen idee.

MAANDAGOCHTEND (49)


Vanochtend ging ondergetekende weer eens kijken hoe 't Dijkrijk er bij ligt. De speelplaats bij De Dijk bestaat ongeveer een half jaar en naar eigen oordeel krikt het plein het nivo van dit gedeelte van Beijum nog steeds op. Het is een plaatje, zogezegd. Het is dat de kinderen en juffrouws jassen aan hebben en dat je rechtsachter op de foto kunt zien dat de bomen bladloos zijn, met het zonnetje erbij leek het wel voorjaar. Maar goed, even een foto maken. Maar hallo, wat doet die man daar met die camera op het plein? De jongedame met rode jas wist niks van de afspraken tussen ondergetekende en de schoolleiding dat er af en toe gefilmd of gefotografeerd mag worden en kwam poolshoogte nemen. Zo maar een vreemde kerel met een camera op een schoolplein, is dat wel in de haak? Allerhande associaties liggen in dat geval voor de hand. Nadat de situatie was uitgelegd en er een visitekaartje was gegeven was alles in orde. Nee, het geeft geen vervelend gevoel. Ik ben blij dat de begeleidster of docente op me af stievelde en me de vraag stelde wat ik van plan was met zo'n foto of eventuele video. Het laat verantwoordelijkheidsgevoel zien, en ook dat de veiligheid van de kids die ze onder haar hoede heeft haar wat waard zijn. Bescherming, veiligheid en verantwoordelijkheidsgevoel. De nieuwe week is weer begonnen. En hoe. Hoe ging dat liedje uit de zeventiger jaren ook nog maar? Het zijn de kleine dingen die het doen.

zondag 21 november 2010

ANNA HEEFT HET NAAR D'R ZIN ACHTER DE KASSA

Het wordt zo langzamerhand een beetje eentonig. Wat? Nou al die kwijlberichten op Beijumnieuws over de caissières van Albert Heijn natuurlijk. Het lijkt hier verdorie de Beijumer Loeks wel met al die prutberichtjes!

Of een versie van Beijumnieuws- Boulevard. Nou ja, innerlijke dialoog, hoezo het nou hebben over kwijl- en prutberichten? Die meiden achter de kassa zijn toch gewoon leuk en top? Neem dit exemplaar. Anna heet ze. Altijd enthousiast, vriendelijk, schalkse blik, beetje flirterig. 

Al elf jaar geeft ze het beste van zichzelf in de Albert Heijn van Alice Meins, en zo te zien heeft ze er nog lang niet genoeg van. Dat personeelsbeleid van AH Beijum blijft een raadsel: waar halen ze al die moordwijven vandaan? Onlangs zaten Ida, Anna en Rosie naast elkaar achter de kassa. Om gek van te worden, wie moest ik nou kiezen? Ik koos voor een van hen, maar had tegelijkertijd het gevoel dat ik wat mistte. Hoe collega's Anna omschrijven? "Een schat, een sfeermaakster en een giegel."

 En Anna zelf? "Ik hou het nog jaren vol, ik heb het erg naar m'n zin." Nou, zo kan die wel even weer!

STRAATROOF OP HEERDENPAD

Op de Groninger internetcourant www.gic.nl staat dit bericht:
In de nacht van zaterdag op zondag hebben in Groningen twee straatroven plaatsgevonden. Een 16-jarig meisje werd rond middernacht op het Heerdenpad door een onbekende man van haar fiets geslagen. Toen zij op de grond lag, ging de man er met haar tas vandoor. Op de Haydnlaan is een 19-jarige man beroofd door twee jongens. Hij werd van zijn fiets getrapt, viel in de naastgelegen bosjes waar hij nog een klap kreeg en vervolgens zijn geld en nog wat spullen moest afstaan. Toen de daders vertrokken, namen zijn bovendien de fiets van de Groninger mee. Beide slachtoffers hebben aangifte gedaan.

ZET JE BOOM OP SLOT

Deze foto schoot ik onlangs in de Holmsterheerd. Eerlijk gezegd, ik snapte er eerst niks van, want waarom twee dikke hangsloten langs de straatkant? (De foto is gewoon vanaf de straat genomen). Nou ja, nu ik het opschrijf, het is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Want waarom hangen die hangsloten daar in vredesnaam? Zou het zijn omdat de schuur ook aan de straatkant open kan? Zit er iets kostbaars in dat kost wat kost met twee extra hangsloten beveiligd moet worden? Het is niet te doen om bij alle eigenaardigheden in de wijk bij mensen aan te bellen om te vragen wat iets betekent. Waarschijnlijk is de boom de boosdoener, was die er niet geweest dan had de eigenaar gewoon een grote achterschot achter z'n schuur kunnen plaatsen. Boven op dak ligt de golfplaat geïntegreerd tussen de boomsplitsing. In Beijum is het platteland geintegreerd in de wijk. Oude boerderijen in en rond Beijum waren en zijn daar getuige van. Binnen de groenste wijk van de stad wonen weer mensen die een boom insluiten en omhelzen. Volgens sommige mensen hebben bomen gevoel en ook zouden ze kunnen praten. Het is me helaas niet gelukt om deze boom te interviewen om hem (zijn er ook vrouwelijke bomen?) te vragen wat hij van deze ingeklemde positie vindt.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (60)

Tweedoornwants
Al een paar keer heb ik foto’s van wantsen laten zien. Ze zijn er in vele soorten en kleuren. Het zijn boeiende insecten, althans dat vind ik. Op mijn rondgang door het labyrint op de Schoolwerktuinen (medio oktober) kwam ik twee mooie exemplaren van de groep schildwantsen tegen. Ze lijken sterk op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen (kleur van de poten en doornpunt). Toch moeten het allebei Tweedoornwantsen zijn, want één van de kenmerken van deze soort is de aanwezigheid van zaagtandstekels op de rand van het kopschild (tussen oog en doorn). Deze wants is de enige van de schildwantsen die deze stekels heeft.
Uit het kleurverschil zou je kunnen concluderen dat het een mannetje en een vrouwtje zou zijn. Maar volgens gevonden informatie sterven de mannetjes in september, nadat er is gepaard. De iets grotere vrouwtjes leven langer, tot in november. Dat is logisch, want de vrouwtjes moeten nog eitjes leggen. De eitjes worden gelegd in clusters van 20 tot 50 stuks en de soort overwintert als ei (soms als larve). Ongeveer half mei komen de eitjes uit. De jonge wantsen blijven nog een poosje bij elkaar. In dit stadium voedt de wants zich met plantensappen. Na enige tijd zwerven de jonge wantsen uit en stappen ze over op dierlijk voedsel (rupsen en larven van kevers). Met hun lange steeksnuit (rostrum) zuigen ze hun slachtoffer leeg. De steeksnuit is niet uitschuifbaar of oprolbaar. Als de wants niet eet, dan wordt de steeksnuit naar achteren geklapt en midden onder het lichaam, tussen de poten gehouden.

De volwassen wants is 10 tot 13 mm lang, de kleur is tabaksbruin en de wants is geheel bedekt met zwarte spikkeltjes. De wetenschappelijke naam is Picromerus bidens. Deze soort zou nog geen Nederlandse naam hebben, maar op een Vlaamse site noemt men hem de Tweedoornwants. Een niet geheel onlogische naam. Het is een veel voorkomende soort, vooral in lage bosjes op vochtige plaatsen. De Tweedoornwants houdt van warmte. Op koude dagen beweegt de wants bijna niet, maar op zomerse dagen zoekt de wants bij voorkeur een plekje boven op een plant, lekker in de zon.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 20 november 2010

VOEDSEL VOOR ASIELDIEREN GEVRAAGD

Om de half jaar staan dierenliefhebbers bij de ingang van Albert Heijn Beijum en vragen ze klanten om een bijdrage voor asieldieren. Ze vragen geen geld maar voedsel.
Blik/pak honden- of kattenvoer, Kattenmelk, Hondenkluifjes, Vogelvoer, Knaagdierenvoer
Bij de stand van de Dierenbescherming staan winkelwagentjes gereed, waarin u uw aankoop kunt doneren. Alles wat we met deze actie inzamelen wordt rechtstreeks naar één van onze asielen in Winschoten en Zuidwolde of een ander regionaal dierenopvangcentrum gebracht. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen! Alvast bedankt namens de dieren!
Ook deze zaterdagmiddag stonden ze er weer. Tijd voor een filmpje. Kijk even mee.
Morgen wordt nog een foto bij dit blogbericht geplaatst. Bij nader inzien blijkt er een dubbel fragment in de video te zitten, waarvoor excuses.HANDIG, ZO'N OEFENPARCOURS

Gistermiddag zag ik een jongeman op een eenwieler oefenen. Nee, niet met losse handen, hij hield zich wel een meter of honderd achterelkaar met een hand vast aan het hekwerk rond de vijver bij, nou ja, kijk maar op de foto. Hij oefende niet alleen langs het lange stuk hek, nee, hij kon zo de hoek om doorfietsen richting de positie van de fotograaf.

Ik heb altijd al een beeld van eenwielfietsers dat het creatieve mensen zijn. Dit wordt door deze eenzame fietser bevestigd, het is toch een vondst als je zo maar een oefenparcours in Beijum ontdekt? Het parcours ligt er al, er komt geen plannenmakerij, werkzaamheden of subsidie aan te pas. Maar het is wel leuk om andere eenwielbeoefenaars even van dit parcours op de hoogte te stellen. Beginnende eenwielrijders: er is een veilige plek in de wijk waar u veilig met uw circusfietsje kunt oefenen.
Klik de foto groter om de trainig beter te kunnen aanschouwen.

MATIGE OPKOMST 'VROLIJKHEIDSTOURNEE' IN PAND49

Ondergetekende kon vrijdagmiddag niet in Pand49 zijn om de 'vrolijkheidstourne in Beijum te zien belanden. Zie de aankondiging in het blogbericht van afgelopen maandagmiddag.Ik begreep wel dat de bijeenkomst in het pand teleurstellend weinig bezocht werd. Hilda Hofstra stuurde deze foto en schreef er bij:

Vrijdagmiddag 19 november vond de opening plaats van de expositie met foto's van de creatieve activiteiten in de AZC’s in provincie Groningen. Deze expositie wordt allereerst gehouden om aandacht te vragen voor de groep kinderen en jongeren in de AZC’s en, in de tweede plaats, om op zoek te gaan naar financiële steun voor de ontwikkeling en uitvoering van deze en nieuwe activiteiten. De foto's gaven vooral een beeld van de onderlinge saamhorigheid bij de kinderen. Verder was het een gezellig samenzijn waar nieuwe contacten werden gelegd of reeds bestaande aangehaald. Heeft u de opening gemist? Vanaf 22 november reist de expositie verder naar Bibliotheek Beijum, CMO Groningen , Martiniziekenhuis, Vrouwencentrum de Boei en MJD locatie Herman Colleniusstraat. Meer informatie over de data en locaties van de expositie vindt u op http://www.vrolijkheid.nl/ . Neem voor meer informatie gerust contact op met Afsaneh Moghadam (Kwartiermaker de Vrolijkheid Groningen), via e-mail: afsaneh_nl@yahoo.com
(Op de foto ziet u rechts Moghadam staan, jf)

SINTERKLAAS EN WINTERDOEMARKT

Nog twee weken en we zitten met z'n allen al weer in de laatste maand van het jaar. De donkerste dagen van het jaar komen er weer aan, gelukkig brengen de feestdagen wat licht in de duisternis. Op 1 december komt Sinterklaas naar Plein Oost. Die krijgt het weer druk dit jaar, het staat me bij dat de goedheiligman op een andere dag Winkelcentrum Beijum aan doet. Wat te denken van alle basisscholen die hij met z'n Pieten gaat bezoeken? De duizenden huizen in de wijk?
Op 11 december tussen 13 en 17 uur wordt er weer een Winterdoemarkt georganiseerd in de Kleihorn. Laat de donkere en koude maand december maar komen.
In samenwerking met Debora den Haring van Stichting Stiel heeft ondergetekende meegewerkt aan een portrettenboekje over multicultureel Beijum. Den Haring mailde dat het boekje tijdens de komende Dickens kerstmarkt zal worden verspreid. Deze markt vind plaats op 17 december, samen met een kunstmarkt van Pand49

vrijdag 19 november 2010

LEGIONELLA IN KARDINGERBAD

In een technische ruimte bij het zwembad van Sportcentrum Kardinge is vrijdagmiddag de legionella-bacterie aangetroffen. De zwembaden zijn uit voorzorg gesloten. De ijsbanen blijven wel geopend. De legionella-bacterie werd ontdekt tijdens een reguliere controle. Medewerkers van het sportcentrum zijn bezig om de legionella te bestrijden. Kardinge verwacht dat de schoonmaakoperatie vandaag nog zal worden afgerond en dat de zwembaden zaterdag normaal open kunnen gaan.
Bron: www.oogtv.nl

BEIJUMSKAP (8)

Kunst
Langs de randen van Beijum valt nog genoeg te ontdekken. Zo kwam ik dit kunstwerk tegen, op het zuidwestelijkste puntje van Beijum. Ik denk dat de meeste Beijumers het niet kennen. Vermoedelijk kennen alleen mensen met honden het, die hier in de buurt wonen. De kleuren passen goed bij de herfst. Het lijkt erop dat er verschillende keren overheen gespoten is. Maar wat er nu precies allemaal staat, en wat het voorstelt? Was het een paar jaar geleden mooier, toen het stadssilhouet helemaal zichtbaar was?

Foto + tekst: Atsje Straatsma

http://www.atsjestraatsma.nl/

DE LOOPBRUG MOET ER OOK GOED UITZIEN (+ straatroof)

Ondergetekende ging vanochtend richting de stad. Met de auto gaan is verleidelijk in deze novemberkou, lekker de verwarming aan en een muziekje er bij. Maar toch, parkeerplaats zoeken en betalen, millieu, etc., zo maar een paar redenen om toch met de fiets te gaan. Het was weer een gelijkspel bij de Korrewegbrug: op de heenweg was de brug dicht, weer terug richting Beijum was ie open.
De brug is een lage draaibrug en was daarom jarenlang een groot verkeersknelpunt. Het kanaal is druk bevaren en vanwege het langzame draaien duurt het ten minste 8 minuten voor de brug open en weer dicht was. Maar een wachttijd van een kwartier is niet ongewoon. Daarom zijn in 1995 twee parallelle vaste loopbruggen gebouwd, zodat tenminste de fietsers en voetgangers over kunnen steken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Krol-brug

We zijn natuurlijk wel fietsstad nummer een van Nederland. Ik weet niet of dat er mee te maken heeft dat de loopbruggen vanochtend schoon gespoten werden, zie foto. Er zat wat groene aanslag op het onderste witte gedeelte, maar heel dramatisch zag het er nog niet uit. Het oog wil natuurlijk ook wat, en wie weet komt er binnenkort een buitenlandse delegatie om de brug als voorbeeld te bekijken. Let ook op de dikke kabels. Nee, voor zover ik weet werden die niet schoongepoetst.
Op de site http://www.dvhn/. staat vandaag toevallig dit:
Een 23-jarige vrouw is donderdagnacht op de Gerrit Krolbrug in Groningen van haar handtas beroofd. De jongedame fietste op de oeververbinding toen een man opdook die met een stok tegen haar rijwiel sloeg. Vrijwel op hetzelfde moment doken nog vier mannen op van wie een het slachtoffer met vermoedelijk een vuurwapen bedreigde. Ze moest haar tas afgeven. De straatrovers zijn ontkomen.