vrijdag 31 oktober 2008

FLIP EN RIKA

Ik kwam ze eerst tegen in de promenade van Winkelcentrum Beijum en even later op de koffiebank, bij de broodafdeling, van Albert Heijn. Daar wilden ze erg graag op de foto samen en zo gezegd zo gedaan. Maar die foto mislukte en daarom nu deze voor de ingang van Hoogenberg dierenspeciaalzaak.

Ik voel me nu een beetje een society-reporter, maar dat terzijde.
Flip Klatter liep vol trots met zijn Rika te paraderen. Rika uit Nieuw Buinen in Drenthe. Twee jaar hebben ze nu verkering en ze hebben elkaar leren kennen op, hoe kan het ook anders, een activiteit wat met de natuur te maken had. De verkoop van Flips huis in de Hunze wil nog niet erg vlotten en nu zit het er dik in dat Rika bij Flip intrekt zodat hij lekker dicht bij zijn werk en bij Beijum blijft wonen. Voor mensen die denken, waar gaat dit over?: Flip Klatter was jarenlang hét uithangbord van het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu in de oude afgebrande Boerderij. Altijd leuk om met Flip te praten. Wel lastig is dat ik zoveel off the record-zaken krijg te horen dat mijn schrijfvingers beginnen te jeuken. Maar wat zal ik zeuren? Het gaat om de liefde, en zie ze eens blij zijn met elkaar.

SURVIVAL ALFA-COLLEGE IN KARDINGE

Een ijzingwekkend geschreeuw trok gisterochtend mijn aandacht. Op de plaats van bestemming aangekomen zag ik waar het geluid mee te maken had. Het had de voorgaande nacht licht gevroren en het water was dientengevolge ijskoud. Een groep (sport)leerlingen van het Alfa-college had een survivaltocht georganiseerd door het recreatiegebied Kardinge en waterhindernissen in de vorm van sloten mochten hierbij niet onoverkomelijk zijn: kom op, er dwars doorheen! Toeval of niet, hét symbool van verloedering in Beijum, de gestolen en rondslingerende winkelkar, belemmerde de studenten de doorgang. De kar werd eerst uit het water getrokken en aan de kant gezet.Kijk naar een impressie. Hoe heet dat bosje ook al weer?

donderdag 30 oktober 2008

DE VITRINE VAN LAMMERT DOEDENS

Als je de Wegwijzer binnengaat zie je direct rechts een glazen vitrinekast staan. Hierin staan allerhande historische atributen die met de wijk Beijum of omgeving te maken hebben. De vitrine is een initiatief van Lammert Doedens. Hij is geschiedenisleraar en bestuurslid van Stad en Lande en erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de wijk. Op de eerste video geeft hij tekst en uitleg over de vitrine en op de tweede overlegt hij met receptioniste/telefoniste over de vitrinekast.http://www.stad-lande.nl/nl/home/

woensdag 29 oktober 2008

NIEUWE ZONNECOLLECTORENHet zijn karakteristieke daken rond de energieheuvel aan de Froukemaheerd.Oranje, geel en groen geven de daken, en dus ook de huizen, een speels uiterlijk. Maar alles is ooit aan vervanging toe en zo ook deze panelen. Lekkage en andere ongemakken kwamen de laatste tijd te veelvuldig voort. De huizen zijn van de Huismeesters en een van de doelstellingen van deze woningbouwvereniging is het bevorderen van zoveel mogelijk energiebesparing. Hamid el Hamid is al jaren hét gezicht van de Huismeesters in Beijum. Vanmiddag legde hij voor de camera uit wat de bedoeling is. Dit deed hij buiten en binnen in de leegstaande modelwoning aan de Froukemaheerd 201. Kijk en luister mee.

Kijk ook op www.froukemaheerd.nl en www.dehuismeesters.nl

KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN

Kinderdagverblijf de Mallemolen van Wies Zijlema is nog een paar maanden gehuisvest in een woning aan de wijkring. Maar het aftellen is begonnen. Het heeft zijn charme zo'n kinderopvangadres in een gewoon huis, het is binnen erg sfeervol en gezellig en je kunt je kind er met een gerust hart naartoe brengen. Maar wat er voor in de plaats komt is ook niet mis. In het nieuwe gedeelte van de Boerderij, achter het voorhuis, krijgt de Mallemolen de beschikking over 2 groepen. In de groep 0 tot 12 jaar is er nog plaats voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De buitenschoolse opvang-groep zit vol maar u kunt uw kind natuurlijk altijd op de wachtlijst zetten. Het prettige aan de nieuwe locatie is het feit dat alles gelijkvloers is. Als u belangstelling hebt mailt u naar kc-mallemolen@kpnplanet.nl

NACHTVORST

De aarde wamt te snel op, en andere alarmerende berichten over het broeikaseffect en de verdwijnende ozonlaag om de aarde verdwenen vanochtend even als sneeuw voor de zon. De ontwikkelingen van de klimaatsverandering beangstigen soms: komt het wel goed met de aarde?
Vanochtend zag je her en der in de wijk geruststellende tafereeltjes. In 2008 op 29 oktober moest er vroeg in de ochtend gekrabt worden om auto te kunnen rijden.

Het is dan wel geruststellend en vertrouwd, maar mag de aarde een beetje opwarmen? De meningen zullen hierover verdeeld zijn, de een wil hier wel graag een constante Spaanse temperatuur en de ander zweert bij oer-hollandse winters.

dinsdag 28 oktober 2008

ONGEVEER 16000 FLITSEN PER JAAR


De flitspaal op de kruising Beneluxweg/afslag Beijum-Zuid heeft een dubbele functie. Hij flitst bij het door rood rijden en ook als er te snel wordt gereden. Aan beide kanten van de stoplichten staat een flitser maar ik beperk me hier even tot de paal die je tegenkomt als je van zuid naar noord rijdt, komend vanaf de afslag Kardinge/Ulgersmaweg(zie foto). Hoevaak wordt het rolletje verwisseld? Hoevaak flitst de paal en wat is de verhouding snelheidsovertreding versus door rood rijden? 

Hoeveel aan verkeersboetes levert deze paal ongeveer op? Ger Blokzijl is persvoorlichter van de Regiopolitie Groningen en is in zijn functie werkzaam aan de Rademarkt. Hij weet het antwoord op bovenstaande vragen en wat opvalt, is het grote verschil tussen roodlichtrijders en snelheidsovertreders:" Voor te hard rijden flitst de paal 98% en voor door rood rijden 2%. Van die 2% rijdt 1% formeel door rood, de andere 1% trapt op het laatst nog op de rem. Ze stoppen over de stopstreep op het laatst nog voor rood maar worden wel gefotografeerd. Het rolletje wordt elke week vervangen en er staan dan zo'n 300 tot 325 foto's van overtreders op." Achteraf gezien had ik nog willen vragen hoe je op de foto kunt zien of een auto door rood licht is gereden of over de streep op het laatst toch nog is gestopt. Misschien weten lezers daar het antwoord op. Er vanuit gaande dat een rolletje hier per week 300 bekeuringen oplevert betekent dit omgerekend per jaar ongeveer 16000 geflitste verkeersovertreders. Hiervan rijden er, nattevingerwerk, 15.680 te hard en 170 rijden door rood licht.

 Neem een gemiddelde boete van 60 euro dan zit je hier qua paal op 960.000 euro's per jaar, zeg maar een miljoen. Nu kun je als automobilist natuurlijk mazzel hebben als het filmrolletje vol is. Maar notoire verkeersovertreders moeten hun hoop niet op dit gegeven vestigen. Ger Blokzijl:" Alle flitspalen worden vervangen door digitale palen zoals er ook al een staat bij de oprit Hereweg. Deze palen kunnen onbeperkt snelheidsovertreders digitaal doorgeven." Nog een laatste vraag: word je hier ook geflitst als je rechtsaf door rood de wijk inrijdt? "Zeker weten doe ik dit niet maar de paal heeft wel een breed spectrum." 

KIJK UIT VOOR GEERT WILDERS?

Voor een Beijumer raam zag ik deze poster hangen. De extremist Wilders zou ernstige schade toebrengen aan de samenleving. Het eerste wat door me heen ging was: is het nou wel verstandig om zo'n poster voor je raam te hangen? Trekt extremisme geen extremisme aan?

Er zijn natuurlijk ook Wilders-sympathisanten en een steen door de ruiten gooien is niet moeilijk. De bewoner hoefde zijn huisnummer niet op de foto maar staat wel helemaal achter de posteractie: ik vind het een leuke en treffende poster." Zelf zou ik zo'n afbeelding nooit voor de ramen hangen, de Haiders, Dewinters en Berlusconi's deinen me te gemakkelijk mee op de angst- en onvredegevoelens in de samenleving. Zondebokmechanismes- als die en die bedreigende groep mensen nou maar aangepakt wordt dan komt het wel goed- bieden geen duurzame oplossing voor die gevoelens van onbehagen. 

Maar laat de angst en onbehagen een stem hebben. De eerste Marokkaanse burgermeester in Nederland is een feit en de eerste zwarte Amerikaanse president van de Verenigde Staten dient zich aan. En waarom niet? Maar om nou de angstige voorman van een groep angstige Nederlandse kiezers een extremist te noemen, dat gaat me weer te ver. Te extreem gedacht, en nog meer wij tegen zij. http://www.rensenieuwenhuis.nl/archive/ik-vind-geert-wilders-een-extremist/ http://blog.iusmentis.com/2008/02/17/de-merkenwet-versus-de-meningsuiting/

maandag 27 oktober 2008

HEERDSTEE GENOMINEERD VOOR ONDERWIJSPRIJS

Vanaf 14 oktober 2008 tot 24 februari 2009 wordt in elke provincie een eigen onderwijsprijs uitgereikt. De provinciale winnaars worden automatisch genomineerd voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs op 18 maart 2009 (Beurs van Berlage, Amsterdam). De Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs heeft aparte voorrondes.

Bovenstaande tekst staat te lezen op: http://www.onderwijsprijs.nl/sgl/www/index.php/publisher/articleview/action/view/frmArticleID/12/?SGLSESSID=7bb8db98d7aa490aedf8974a78fe93dc&/1/

De Heerdstee uit Beijum is met nog twee andere scholen genomineerd voor die provinciale prijs. De school is het project Samen goed op weg gestart om ouders bewust te maken van het feit dat zij invloed kunnen hebben op de schoolcarrière van hun kinderen en om hen te laten weten dat de opvoeding van hun kinderen een gedeelde verantwoording is tussen ouders en school. Er worden ouderavonden georganiseerd met diverse thema's. Leerkrachten en het Mobiel Opvoed Informatieteam van de GGD zijn erbij betrokken. De school is net al weer het vierde jaar ingegaan met dit project. De Maranathaschool uit Kornhorn dingt mee naar de provinciale prijs evenals CBS de Bron uit Vriescheloo. Kijk en luister naar een trotse Hans Christiaanse, directeur van de Heerdstee. De uitslag wordt a.s. donderdag, 30 oktober, in het Provinciehuis aan de Martinikerkhof bekend gemaakt.

OPENING KUNSTENAARSPAND VERPLAATST

Het kunstenaarspand aan de oostzijde van Plein-Oost opent 2 weken later (22 november) dan aanvankelijk de bedoeling was de deuren voor het publiek. De hardwerkende kunstenaars en vrijwilligers hebben nu extra tijd om het pand publieksvriendelijk en operationeel te maken. Die tijd kunnen ze goed gebruiken want er moet nog wel wat gebeuren. Handige Beijumers die een bijdrage willen leveren zijn van harte welkom om mee te helpen!

Ook materialen en geld kunnen de mensen hier nog goed gebruiken. Donaties zijn welkom en sponsoren kunnen zich melden bij Fransisca Jansen op telefoonnummer 06-49937672. Mailen kan ook: F.Jansen32@kpnplanet.nl Kom op Beijum help een handje. Het levert ook iets op, want als er een mooi kunstenaarspand staat kunt u komen kijken, exposeren of workshops volgen!

DE BOERDERIJ (vervolg)

Modder en smurrie buiten bij de Boerderij. Je kunt beter binnen werken zo te zien. Maar buiten moet ook nog van alles gebeuren. De blaadje blijven vallen in het Groene Hart van Beijum. Maar er bloeit ook iets heel moois.

FILM OVER LOKALE ECONOMIE EN PEAKOIL

INGEZONDEN PERSBERICHT
Op donderdagavond 30 oktober draait Transition Town Groningen (in oprichting) de film ‘The power of community; how Cuba survived Peak Oil’ (met Nederlandse ondertiteling) in de gemeenschappelijke ruimte van Centraal Wonen, Bentismaheerd 23. De zaal is open om 19.30 uur, er staat dan thee en koffie voor je klaar, met iets lekkers erbij. Om 19.45 beginnen we en we ronden af om 22.00 uur. De toegang bedraagt € 3,50. Er is veel gaande in de wereld: we naderen de piek in de olieproductie, het klimaat warmt steeds verder op en we zitten middenin een financiële crisis. We kijken verwachtingsvol naar de regeringsleiders, maar die doen niet wat nodig is: zorgen dat onze manier van leven en economie radicaal duurzamer worden. De film laat zien, hoe Cuba in de jaren '90 in een ernstige oliecrisis terechtkwam en hoe het land daar bovenop kwam. Zelf aan de slag gaan, groente gaan verbouwen, lokale oplossingen zoeken voor energie en mobiliteit en een positieve houding maakten dat mensen weer te eten hadden. Een mooi bij-effect was, dat er veel meer gemeenschapsgevoel ontstond en mensen er gelukkiger van werden. Transition Town Groningen hoopt met de film mensen bewust te maken van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, de gevolgen die het heeft als deze wegvallen en wat we zelf, als burgers in onze eigen omgeving, kunnen doen om beter daarop voorbereid te zijn. Ook willen we laten zien hoe leuk het is en hoeveel kracht het geeft om daar samen iets aan te gaan doen. Het is onze bedoeling de komende tijd regelmatig dit soort filmavonden te organiseren en ook lezingen en andere inspirerende bijeenkomsten te houden. Transition Town wordt in Groningen opgezet naar Engels voorbeeld: het Transition Town Model is daar in 2006 door Rob Hopkins gestart en is nu al een groot succes: er zijn meer dan honderd steden, dorpen en wijken volop mee bezig. Meer informatie is te vinden op www.lorien.nl of bij Eveline Rodenburg en Hugo Klip, tel 050-5490388

zondag 26 oktober 2008

DE LOTUSHEERD MET LINDA BOLMAN

Donderdag 6 november 2008 Linda Bolman: mix van psychometrie en spontane waarnemingen. Linda is een erkend medium. En werkt op een nuchtere, aardse manier volgens haar eigen zeggen. Zij tast uw ziel af en krijgt zo boodschappen te zien en horen. Ze vertaalt deze naar u toe. Ze helpt u op deze manier wellicht weer een stukje verder of op een andere manier naar iets te kijken. Linda krijgt ook vaak van overledenen een boodschap door. Onze dierbaren die zijn overgegaan hebben in het leven van ons gehouden en doen dat nu nog steeds en hebben daarom nog altijd het beste met ons voor. Wij zijn zeer benieuwd wat deze mix van psychometrie en spontane waarnemingen ons zal brengen. Deze avond vindt plaats in het Heerdenhoes, Isebrandtsheerd 97 Groningen.Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur, graag om 19.45 uur aanwezig zijn).Entree € 6,-- per avond. Voor speciale avonden kan een andere entree van toepassing zijn. http://www.lotusheerd.nl/

VANDALISME IN KARDINGE

Op het Sportpark van Kardinge trof ik de afgelopen week deze kapotgebeukte dugout aan. Het leek een beetje alsof de dugout als slaapplek heeft gefungeerd, etenswaren, lege pakken en blikjes lagen verspreid over de grond.

Waarschijnlijk heeft deze vernielzucht niks met voetballen te maken. Het kan ook onderdeel zijn van het probleem waar het hele recreatiepark Kardinge mee kampt: vandalisme en onveiligheidsgevoelens. Gebrekkige sociale controle, ver uitelkaar staande gebouwen, slechte verlichting en weinig aanwezige mensen tijdens de donkere avonduren kunnen vernielzucht en criminaliteit in de hand werken. Het is wel eens in de gemeenteraad besproken wat hier tegen te doen valt. Hieronder vindt u een oud evaluatierapport over het Kardingegebied.
http://gemeente.groningen.nl/assets/pdf/kardingerapport.pdf/view Zoek het hoofdstuk sociale veiligheid en overlast.

OOK WINTERTIJD IN SCHOOLTUINCOMPLEX

Het bloeiseizoen is al lang en breed voorbij en ook het oogsten is al weer verleden tijd. Je merkt de seizoenswisseling in de hele groene wijk Beijum, prachtige herstbladeren kleuren de wijk en maken de bomen kaal. Het is niet voor niks dat veel mensen in de herfst depressief worden, herfst staat een beetje synoniem voor sterven zoals het voorjaar geassocieerd wordt met geboorte en nieuw leven. Van geboortes wordt de mens nu eenmaal blijer dan van sterfgevallen. Het cliché is echter maar al te waar: het hoort er bij. De herfst en winter hebben ook hun charme, je moet er wel voor open staan. De Schooltuintjes liggen er ook wat verlaten en kaal bij. Deze medewerkers, zie filmpje, worden er echter niet rouwig om. Ze kunnen terugblikken op een mooie lente- en zomer seizoen en ze blikken optimistisch vooruit.

GRUNNINGS LAID OVER DE LIDL (ingezonden)

Ik weet niet zo goed wat ik hier van moest denken, dit "gedicht" werd door een lezer opgestuurd (eventueel nog op te sturen gedichten mogen wat mij betreft een iets hoger niveau hebben):
Veur de echte Grönnigers:
Voorheen de Bende mit Pazzipanten
Bie de Lidl

Wie koop'n kauk bie de Lidl, schutteldouk bie de Lidl, stait een file bie de Lidl veur deur
Mooi bauk bie de Lidl, eethauk bie de Lidl, joa wie goan noar de Lidl doarveur

Krokett'n bie de Lidl, veur 't gourmett'n bie de Lidl, luchtbedd'n bie de Lidl mit pomp en chips bie de Lidl, halve kips bie de Lidl en ham bie de Lidl per Homp
Klomp'n bie de Lidl, fietspomp'n bie de Lidl, hailefiets'n bie de Lidl mit stuur
Wasmiddel bie de Lidl, loat je middel bie de Lidl, en het is bie de Lidl nait duur

Barbecue bie de Lidl en ragout bie de Lidl en de tip van de Lidl van de week
Drij van de Lidl, veur twij van de Lidl en meel van de Lidl veur de cake
*Dingdong* Deze week bij de Lidl in de aanbiediiiing 4 tompouzòòòn voor maar 0,99 eurocent Verder rozonmèèèst en rhodo rhodon dodonden rhododen rhodondenderonmèèèst, en natuurlijk ook dit:

Bifocale varifocus brillengloazen bie de Lidl, bloumvoazen bie de Lidl en rooie wien bie de Lidl per deus
Eig'n maark van de Lidl, das t'waark bie de Lidl want ze bin bie de Lidl serieus
Kip-saté bie de Lidl Keessoufflé bie de Lidl en ze heb'm bie de Lidl ook pap

Limonoade bie de Lidl, sukkeloade bie de Lidl, joa dat ligt bie de Lidl in 't schap
Sigaret'n bie de Lidl En tablet'n van de Lidl Veur de Lidl vermoageringskuur
Moar dij pil'n van de Lidl, most nait wil'n bie de Lidl kriegst een ring rond de bil'n van vuur
Kippeborst bie de Lidl, dikke worst bie de Lidl, gain vlok'n van Lidl van Venz

En veur deur van de Lidl, directeur van de Lidl in Mercedes van de Lidl van Benz

zaterdag 25 oktober 2008

KIJK OP DE WIJK (deel 4)Germen Weessies is een markante persoonlijkheid in Beijum. Ik ken hem van o.a. de bewonersclub("een goed verstaander heeft maar een half woord nodig"), als buurtgenoot en ook was hij voorzitter van de Froukemaheerdcomité. De eerstgenoemde club heeft hij vanuit onvrede en frustratie verlaten. Het voorzitterschap van zijn heerd heeft hij onlangs neergelegd:" Ik kin mien tied wel beter gebruukn." Luister naar Germen Weessies' kijk op de wijk.

DE BLOEMBOLLEN


Aan de Froukemaheerd is deze ochtend weer een hele partij bloembollen in de grond gestopt. De herfst is nog niet afgelopen en de winter moet nog komen, maar als de winter voorbij is zal het in maart 2009 weer gaan kleuren aan de Froukemaheerd.
De opkomst viel tegen maar dat kan te maken hebben met het mooie weer of met de herfstvakantie. Alhoewel, mooi weer zou toch stimulerend moeten werken qua opkomst. De -vooral- kinderen die bezig waren hadden er duidelijk zin in. Bloembollen poten is eigenlijk een middel. Het doel is gemeenschapszin, sociale cohesie en leefbaarheid bevorderen. De grote vraag hierbij is wellicht: hoe krijg je dié mensen mee die zich ontrekken aan het samenleven? Kunnen die ook een keer meehelpen?Wat een lastige vragen allemaal. Laten we blij zijn dat er mensen zijn die zich wél inspannen voor een betere buurt. Voor de kinderen en de meewerkende ouders was het in elk geval een geslaagde ochtend.

EEN HALF JAAR GRATIS DE TELEGRAAF

Meestal zie je ze hier voor het Winkelcentrum Beijum, zoals je ze in de stad in de Herestraat bezig ziet. Mensen die proberen abonnees te werven voor een krant, tijdschrift of televisiemagazin. Het is me ook wel eens overkomen dat ik telefonisch benaderd werd met de vraag of ik abonnee wilde worden. Gisteren kwam ik 2 jongemannen in de wijk tegen die de Telegraaf wilden... Aansmeren klinkt direct zo negatief, het waren vriendelijke kerels en ze waren bezig abonnees te werven.
Ik hou er niet zo van. Net als in een winkel, direct op je af komen met de vraag waarmee kan ik u van dienst kan zijn? Enfin, Beijumers mogen een half jaar "gratis" de Telegraaf lezen. Niet helemaal gratis natuurlijk, ze moeten alleen de bezorgkosten betalen. Deze markettingtruc is slim opgezet. Als mensen een half jaar de krant hebben gelezen zijn ze er aan gewend en willen dan door blijven lezen. Abonnees binnenhalen is niet zo'n punt, maar hoe hou je ze vast? De oplagecijfers van de meeste kranten dalen. En dan moet je wat.

vrijdag 24 oktober 2008

VAN DE BLAUWE LEEUW NAAR ORANJE

De geldautomaat bij het postagentschap aan de Claremaheerd kleurt sinds een tijdje oranje. De blauwe Postbankleeuw is hier verdwenen. Voorbereidingen op de krachtenbundeling van de Postbank en de ING Bank in 2009 zijn in volle gang. Zo veranderen alle blauwe Postbank geldautomaten in ING oranje en daar wordt nu, ook in Beijum aan gewerkt. Aldus een bericht die te lezen is via onderstaande link. De plannen voor overname waren er al voor de kredietcrisus. Voor de consument maakt deze wisseling niet zoveel uit, geld blijft toch wel te pinnen. Het doet wat denken aan de nieuwe brievenbussen. Zijn er nu ook minder pinplekken?
Is dat nou een vertrouwd gevoel dat de Postbank en ING de krachten gaan bundelen? Of is het iets om onzeker van te worden?http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_9079.z24

RUUD VAN ERP

Hij was vanaf het najaar 2002 locatiemanager van de Vensterwijk in Beijum. Daar stopte hij begin dit jaar mee en René Schaap volgde hem op. Ruud ging zelf een andere functie bekleden binnen de regio Noorddijk maar keerde onlangs (tijdelijk?) terug op het oude nest.

Kijk hiervoor op http://www.vensterwijkbeijum.nl/ en klik op NIEUWS, of lees hier het artikel van 2 weken geleden.
Ruud van Erp is ook voorzitter van korfbalvereniging Rondom D'Olle Grieze en zit (zat?) in het wijkteam van Lewenborg dat gaat over de besteding van het Lokaal Akkoord-geld. http://www.rog-korfbal.nl/Ik kwam hem tegen in de winkel en vroeg hem of hij op de foto wilde. Dat wilde hij wel, maar moest dat gezinspak wc-papier niet uit beeld? "Nee, dat hoeft niet, zo kunnen mensen zien dat ik ook een mens ben."

Het zou geen gek idee zijn als Ruud van Erp zich beschikbaar zou stellen voor de functie van nieuwe voorzitter binnen de wijkorganisatie. http://www.roegenroem.nl/artikelen/verslag_bijeenkomst_nieuw_lokaal_akkoord.html

MINDER WOONBOTEN IN BOTERDIEP

Onderstaand bericht staat op de site van OOG.
GRONINGEN - Het aantal ligplaatsen voor woonboten, dat gepland was aan het Boterdiep achter Beijum, moet waarschijnlijk drastisch verminderen. Van de tien plaatsen zullen er maar vier overblijven omdat de werking van de molen Het Lam anders in gevaar komt, omdat hij te weinig wind vangt. Het college van B & W gaat zich beraden of het nog de moeite waard is om de vier extra ligplaatsen aan het Boterdiep te realiseren. Door het vertrek van de Suikerunie kunnen misschien op termijn in het Hoendiep nog meer ligplaatsen worden aangelegd.Daar zijn inmiddels 11 plaatsen klaar en de ligvergunningen kunnen worden afgegeven. Een verzoek om uitbreiding van liggebieden in het Noord-Willemskanaal ligt nog bij de Provincie.
Voor meer achterinformatie bezoekt u onderstaande sites.
http://www.oogtv.nl/
http://boterdiepcomite.blogspot.com/2007/06/persberichten-en-artikelen.html
http://www.beijum.nl/?page=254

donderdag 23 oktober 2008

Wil Schackmann

Vanmiddag was ik bij Wil Schackman om video-opnames te maken. Hierboven ziet u het eerste resultaat, de eerste van een drieluik. Ik heb getracht de video rechtstreeks op Beijumnieuws te plaatsen maar hij was net te groot, vandaar via You Tube. Wat beweegt onze Beijumer gepassioneerde schrijver Wil Schackmann? Bekijk de eerste film, de volgende opnames volgen binnenkort.http://www.youtube.com/watch?v=EVgOdsIvyn0

Kijk ook op http://www.deproefkolonie.nl/ of http://www.schackmann.nl/

DE OUD PAPIERHALERS

Elke donderdag komen ze oud papier ophalen. De ene week in het ene gedeelte van de wijk en de andere week in het overige gebied. Wat zal ik er nog over schrijven? Kijk en luister.

woensdag 22 oktober 2008

DE AMKEMAKOEPEL

De Amkemakoepel is na een brand, vorig jaar door kortsluiting, weer helemaal klaar. Bingoavonden, Kerstvieringen, Nieuwjaarsfeest, het kan weer allemaal. De eerste film is van vanmiddag. De vrouw van de beheerder, Annie, en bestuurslid Martha zijn hierop aan het woord. De 2e film is van vanavond, er was een gezellige bingoavond in de koepel. Beijum is een kinderrijke wijk, en daar staan we vooral om bekend. Maar vergeet de oudere Beijumers niet in de Bunnemastee, de Amkemaflat en in het Munsterhoes! En in de rest van Beijum natuurlijk.

GEREEDSCHAP GESTOLEN BIJ DE BOERDERIJ

Een maand of 3 geleden zijn oude dierennachtverblijven in de brand gestoken. En 2 weken geleden is er een ruit ingegooid. Dat is eigenlijk wel genoeg zou je zo denken. Maar dat geldt niet voor de duistere figuren onder ons. Gisteravond is er gereedschap gestolen bij de boerderij in Beijum. Om 8 uur 's avonds, aldus een medewerker. Hoe ze dat zo precies weten? Door een tijdsklok, aldus dezelfde medewerker. Op het linker filmpje vertelt hij over de diefstal. Het rechter filmpje geeft een impressie van de binnnenwerkzaamheden.

VROUW EN PAARD


Deze 2 vrouwen (moeder en dochter?) staan op het punt om recratiepark Kardinge te verlaten om Beijum binnen te trekken. Het lijkt alsof ze zo met hun nieuwe paarden van de Zuidlaardermarkt komen rijden. Het kan aan mij liggen, maar ik heb stellig de indruk dat ik de laatste tijd vaker vrouwen met paarden door Kardinge en Beijum zie rijden. Volgens de boekbespreking hieronder is dit geen toeval, vrouwen voelen zich aan het begin van dit nieuwe millennium extra tot paarden aangetrokken, ze verbinden zich zo met de natuur en hun intiemste gevoelens:
Vrouwen en paarden hebben zich altijd tot elkaar aangetrokken gevoeld. Al duizenden jaren lang rijden ze samen in mythen en sagen, in reis- en volksverhalen, gedichten en romans. In het dagelijkse leven en in de literatuur komen vrouwen en paarden naar voren als een wijdvertakte orde van spirituele partners die kracht en zelfvertrouwen aan hun intense verbondenheid ontlenen. En het is geen toeval dat ze elkaar aan het begin van dit nieuwe millennium als nooit eerder weten te vinden. Mary Midkiff is de vrouwelijke paardenfluisteraar en een begaafd verhalenvertelster. Door middel van unieke persoonlijke ervaringen en interviews met vrouwelijke ruiters van over de hele wereld onthult zij de magische band tussen mens en dier, het verlangen om spirituele grenzen te verleggen, dromen te bereiken, problemen op te lossen en creativiteit te ontplooien. Hoe paarden ons leven verrijken en ons verbinden met de natuur en onze meest intieme gevoelens leest u in het fascinerende en ontroerende boek Op de adem van de Wind.

zondag 19 oktober 2008

Zie bericht hieronder.

EEN WIJKWANDELING MET JAAP EKHART

Vanmiddag ging de eerste wijkwandeling o.l.v. Jaap Ekhart van start. Hij heeft wel eens eerder wijkwandelingen georganiseerd maar dit is de eerste in een rij van 5. Het zonnetje scheen lekker en de opkomst was goed. Beijumers die hun wijk eens vanuit een historisch perspectief willen bekijken moeten gewoon een keer meelopen. De volgende wandeldata zijn:19, 24, 25 en 26 oktober. Zie ook 2 oktober.

http://www.jaapekhart.nl/ In verband met de herfstvakantie plaats ik zondag, maandag en dinsdag geen nieuwe berichten. Wel kan altijd iets bijzonders of opvallends worden opgestuurd naar Beijumnieuws@online.nl

zaterdag 18 oktober 2008De OOG-TV crew staat letterlijk in het zonnetje getuige de zonnestralen die op ze schijnen.

OOG-TV ACTIEF IN BEIJUMDonderdag 23 oktober. Een Goed Idee. Bewoners van Beijum willen de mus terug in hun leefomgeving. Presentatrice Inge Okken gaat in Een goed idee aan het werk voor de huisvesting van mussen.

Bovenstaande tekst staat op de site van OOG en is de aankondiging van een nieuwe Goed Idee- avond op deze stadszender. Kleurrijk Koken, Burenuitleen, Schoonmaakactie Groene Long en nu dus de Huisvesting van Mussen. Vanochtend trof ik de crew van OOG-TV in de Holmsterheerd, ze waren bezig om opnames te maken voor aanstaande donderdagavond. Daar sta je dan met je cameraatje tegenover een 'echte' filmploeg tegen de zon in te filmen. Uiteraard gingen ze even voor Beijumnieuws op de foto en beantwoorden ze enkele vragen. En passant was er even de mogelijkheid de vraag voor te leggen hoe dat nou zat met dat ' verplicht op OOG-TV' moeten als je een Goed Idee cheque had gewonnen." Natuurlijk is dat niet verplicht, we werken alleen maar samen en we leggen niemand wat op", aldus programmamaker Onno ter Borg en presentatrice Inge Okken. Over Goed Idee staat op de site:
Dit jaar is het in Beijum, wat ‘Een Goed Idee’ betreft, iets anders gegaan. De gemeentelijk campagne ‘Doe mee met een Goed Idee’ krijgt daar een extra impuls. Het wijkteam in Beijum heeft groepen georganiseerde bewoners geprikkeld om met een Goed Idee te komen, een idee dat in het verlengde ligt van hun ‘normale’ activiteiten. In het wijkteam, opgezet om de wijk wat leefbaarder te maken, zitten ambtenaren van de gemeente, opbouwwerkers, mensen van woningcorporaties en bewoners. Wethouder Frank de Vries gaf een extra steuntje in de rug. Tijdens de wijkmanifestatie ‘Bruisend en Kleurrijk Beijum’ deelde hij aan een aantal Beijumers een cheque uit ter waarde van 1.000 euro. Een cheque die gebruikt kan worden voor de uitvoering van hun Goede Ideeën. OOG TV besteedt dit najaar aandacht aan de Goede Ideeën in Beijum. Zo kun je zien hoe bewoners van Beijum hun wijk leefbaar houden en de sociale samenhang vergroten. Dit kan werken als voorbeeld voor andere Stadjers. http://www.oogtv.nl/ontwikkelen/php/goed_idee.php en http://www.goediddee.groningen.nl/
http://www.oogtv.nl/ontwikkelen/php/tvgids.php

ALICE MEINS

Hoe lang ze al eigenaresse van Albert Heijn Beijum is weet ik niet precies. Wel weten collega middenstanders van Winkelcentrum Beijum te vertellen dat dit in de buurt van de 25 jaar moet zitten. Tot een jaar of 6 geleden zat Albert Heijn in wat nu de Lidl is. Ver daarvoor blijkt de winkel ook tijdelijk in een noodonderkomen te hebben gezeten, het Winkelcentrum moest destijds nog worden gebouwd. Alice Meins heeft nog met haar vader en broer het bedijf gerund. Van familiebedrijf is het een eenmanszaak geworden, Alice is alleen eindverantwoordelijk en ze behoort met Innersdijk tot de 2 grootste werkgevers van Beijum.

Erg cameraverliefd is ze niet en dat geeft ze ook al jaren aan. Maar ze ging akkoord met het 'uitzenden' van dit filmpje op Beijumnieuws. De slagerij in haar winkel is verdwenen en de houdbare vleesprodukten hebben meer plek gekregen. Dit voor degenen die niet goed kunnen verstaan wat ze zegt.
Ze is uitgesproken tegenstander van de bussluis maar wil daar eerst nog niks voor de camera over zeggen. Binnenkort vergadert de winkeliersvereniging over deze kwestie.

vrijdag 17 oktober 2008

SKSG KINDEROPVANG ORGANISEERT HERFSTACTIVITEIT

INGEZONDEN PERSBERICHT


Op woensdag 22 oktober kunnen de kinderen van SKSG Kinderopvang die op woensdag gebruik maken van de buitenschoolse opvang (BSO), de naschoolse activiteiten (NSA) en kinderwerk zich uitleven tijdens de mega activiteit.
Wat staat er op woensdag 22 oktober op het programma? Breakdance, streetdance, rappen, graffiti, panna en andere MEGA activiteiten!Er wordt feest gevierd!
Het thema van de mega activiteit is STREETWISE. Er zullen allerlei verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals skeeleren, schilderen, bmx-fietsen, graffiti spuiten, streetdance workshops, etc. Elke wijk heeft in ieder geval 3 activiteiten op het programma staan. Het feest wordt georganiseerd voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar van 14:00 uur tot 17:00 uur.
MEGA feest in de Puddingfabriek.Voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar die zich hiervoor hebben opgegeven hebben wij iets extra’s! Behalve dat zij de hele middag meedoen aan de activiteiten op de eigen BSO, kunnen zij bovendien 's avonds onder begeleiding naar een MEGA dansfeest gaan in de Puddingfabriek. Er zal een live band zijn, lekker hapjes en drinken en de kinderen zijn verzekerd van een super avond. Het feest duurt tot ongeveer 19.30 uur.

http://www.sksg.nl/ 050 3137727

REAGEREN? MAIL NAAR BEIJUMNIEUWS@ONLINE.NL

Reageren op Beijumnieuws is niet voor iedereen even gemakkelijk. En ik moet toegeven, het is een crime, want waarom moet je het mailadres van een vriend opgeven? Wat een gedoe! Mail daarom vanaf nu uw reacties of op en aanmerkingen naar Beijumnieuws@online.nl

DE BOERDERIJ MOET ZICHTBAAR ZIJN

Er loopt soms gespuis om de Boerderij heen met minder nobele doeleinden. Een ruitje kapot gooien, een fikkie stoken, bezigheden die het daglicht niet kunnen verdragen. Om het monumentale pand meer in dat daglicht te krijgen is gisteren begonnen met het verwijderen van veel takken met bladeren van de bomen aan de Beijumerweg. Dit om de pakkans groter te maken en ook om de Boerderij meer voor het publiek zichtbaar te maken.

De foto is van vanochtend en laat zien dat de werkzaamheden effect hebben gehad. Als 13.500 Beijumers zich verheugen op een mooi project in het Groene Hart van Beijum is het zaak om die anderhalve malloten die de boel willen verstieren minder kans te geven. Er komen erg donkere avonden aan en over ruim 2 maanden is het ook weer oud en nieuw..

"DAAR GA IK NIET HEEN"

Het was, zoals gezegd, een levendige en gezellige avond gisteravond in de Kleihorn. Toch ontving ik al 3 berichten van mensen die er niet heen wilden of hoefden. In grote lijnen hadden ze de volgende overeenkomstige weerstanden:
"Het zijn altijd dezelfden die naar zoiets toe gaan, het is een select groepje.
Er is genoeg in Beijum; buurtcentra, Wegwijzer, Kleurrijk Koken, er wordt een nieuwe Boerderij gebouwd, een nieuwe Montessorischool, Orchideegroep etc. Wat willen mensen nog meer?
Er zijn mensen in Beijum die gewoon niet mee willen doen. Waarom zou je daar geld in pompen? Mensen die wel actief zijn, en die je altijd ziet op avonden zoals gisteravond, maken op hun manier de wijk al socialer, daar is geen geld voor nodig. Door al die voorzieningen en geldstromen kunnen mensen gemakzuchtig worden. Komt er wel een interventieteam of er is wel weer een geld-subsidiepotje voor. Gooi dat geld nou niet weg en hou op met die mooiweer-show."

Zit er iets in wat ze zeggen? Of roepen ze gemakkelijk vanaf de zijlijn? Kan wijkopbouw en leefbaarheidsbevordering ook gerealiseerd worden zonder smakken geld vanuit de gemeente?
Zie voor weer een ander geluid de reactie van Kees Huizenga onder het verslag van gisteren!
Nog een foto van de markt vanavond in de Kleihorn, zie verslag hieronder.

donderdag 16 oktober 2008

LEVENDIGE LOKAAL-AKKOORDMARKT IN DE KLEIHORN

Vanavond,16 oktober, was er een inloopmarkt over wat er tot nu gedaan is met de Nieuw Lokaal Akkoord gelden voor Beijum. En Beijumers werden uitgenodigd om mee te denken over hoe de gelden verder verdeeld konden worden en aan welke plannen. De kerngroep Heel de Buurt Beijum is druk bezig geweest om de plannen van bewoners te inventariseren.


Het was een geslaagde, gezellige en productieve avond was aan de Fultsemaheerd, direct om 19.30 uur was het al druk op de "markt". Veel prominente Beijumers waren aanwezig, even als mensen 'van buiten' zoals Leo van Gent, Anja Bos en Hamid el Hamid.
Er waren zo'n 12 kraampjes met allerlei projecten over lopende en nieuwe acties. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er gepraat over Goed Idee, de Groene Long, Bruisend Beijum, Oud Worden In Beijum, de Buurtbus, Bouwen aan Beijum-Oost, Werk en Opleiding, Helpende Handen, Speelplaatsen, Opgroeien in Beijum, kortom alles wat met een leefbare wijk te maken heeft. Lees morgen ook het Dagblad van het Noorden voor een verslag en hou de verdere ontwikkelingen in de gaten! Want er is geld voor (nog) meer leefbaarheid in de wijk en wie wil daar niet over meedenken? Wat dat betreft had het nog drukker mogen zijn vanavond, omgerekend kwam ongeveer 1% betrokken wijkgenoten vanavond naar de Kleihorn om mee te praten en te denken. Kan het zijn dat die andere 99% het wel best vind of hier al prettig genoeg woont?

LIESBETH KUIPER


Jarenlang maakte ze een goede kinderpagina in de wijkkrant en ook was ze onder meer actief bij de Bonte Beijumexpress. Het eventuele vrijwilligerswerk zal Liesbeth Kuiper de komende tijd ongetwijfeld op een laag pitje zetten. Vijf dagen per week werkt ze in Albert Heijn, iets wat haar goed bevalt. Wel moet ze moet nog even wennen:"ik ben net vorige week begonnen. Ik heb de verantwoording over een gangpad in de winkel en ik controleer daar of alles op voorraad ligt en vul eventueel wat aan."
De overstap van vrijwilligerswerk naar betaald werk houdt ook in dat je meer structuur in je leven krijgt en er meer druk achter zit."Ik sta elke ochtend vroeg op om op tijd op mijn werk te kunnen zijn. Het voordeel van echt werken is wel dat je ook echt vrij bent na je werk."

POELIERSBEDRIJF SMEDEMA (op de Beijumer markt)

De donderdagochtendmarkt zorgt elke week voor leven in de brouwerij. Het trekt extra klanten aan voor Winkelcentrum Beijum en zo heb je de bekende aanzuigende werking. Poeliersbedrijf Smedema staat al vele jaren op de markt. Kijk naar een impressie en zie ook hoe fruithandelaar Zwerver zich zonodig met de filmactiviteiten moet bemoeien. Niet alleen bezoekers brengen leven in de bekende brouwerij, de marktkooplieden zelf zorgen ook voor de nodige sfeer en gezelligheid. Wat kun je trouwens als interviewer domme vragen stellen. Of Smedema vlees verkoopt? Nee, hij verkoopt kip. En ik maar denken dat kippevlees ook vlees is..

woensdag 15 oktober 2008

MJD, VENSTERWIJK EN SKSG ORGANISEREN HERFSTVAKANTIEACTIVITEITEN

Vrijdagavond 17 oktober van 18.30 tot 20 uur disco voor basisschoolgroepen 1t/m 6, Kleihorn

Maandag de 20e: Van 13 tot 16 uur herfstkinderrommelmarkt in de Kleihorn (alle leeftijden)

Woensdag de 22e:Excursiedag (inschrijven verplicht) Groep 3 t/m 8, maximaal 50 kinderen
Vertrek 9 uur bij het Heerdenhoes, terug om 17 uur. Inschrijven bij receptie
Wegwijzer. Eigen bijdrage 5 euro.( inclusief busreis, eten en drinken)
Doel: Insectenwereld te Leens en zeehondencrèche Pieterburen
's Avonds: Jongerensoos in het Trefpunt, 12t/m 23 jaar van 19 tot 22 uur.

Donderdag de 23e: Vanaf 13 uur Clown Franky, De Kleihorn van 0 tot 12 jaar.

Vrijdag de 24e : Van 20 tot 23 uur Jongerensoos in het Trefpunt. 14t/m 23 jaar

RUUD VAN ERP TERUG BIJ VENSTERWIJK BEIJUM

Op de site van de Vensterwijk Beijum geeft locatiemanager René Schaap aan dat hij zijn functie ter beschikking stelt: "Ik heb nl. aan het begin van de zomervakantie besloten mijn functie als locatiemanager te gaan neerleggen. Op 30 juni heb ik een gesprek gehad met een vertegenwoordiging van de plangroep die mij de vraag stelde of ik wel gelukkig was in mijn functie. In alle eerlijkheid kon ik die vraag niet (volmondig) met ja beantwoorden, waarop mij werd voorgehouden: wil je daar dan wel mee doorgaan. Jammer? Ja. Erg? Nee, alhoewel afscheid nemen niet gemakkelijk is.
Samen met mijn leidinggevende en in overleg met de Plangroep is besloten dat Ruud van Erp, gebiedsmanager voor Nooddijk, voorlopig de meeste taken voor de Vensterwijk zal waarnemen. Ikzelf ben inmiddels terug naar de Dienst OCSW, waar ik (weer) een aantal algemene Vensterschool zaken heb opgepakt. We hopen dat er per 1 januari 2009 een nieuwe locatiemanager voor de Vensterwijk Beijum zal zijn gevonden."
http://www.vensterwijkbeijum.nl/modules/news/
De eerlijkheid van René Schaap valt te prijzen en het is verheugend dat de Vensterwijk Beijum terug kan vallen op Ruud van Erp.

KUNSTENAARSCENTRUM ZOEKT SPONSOR(EN)

Het nieuwe Beijumer kunstenaarscentrum (wie bedenkt er een mooie naam?) aan de oostzijde van Plein-Oost krijgt langzamerhand vorm. Maar vorm zonder inhoud, dat gaat nu eenmaal niet. Er is de laatste weken druk geschilderd en er is van alles aan gedaan om het pand van binnen aantoonbaar te krijgen. Maar hoe nu verder? De ideeën zijn er wel, het enthousiasme ook en de Sturm und Drang is nog niet gedoofd. Maar idealisme zonder euro's kan al te gemakkelijk richting luchtfietserij en dagdromerij gaan. En dat is het laatste wat de initiatiefnemers willen. Ze willen een gezonde finaciële basis creëren voor hun passie. Maar hoe kom je aan schilderezels of aan houtwerk voor de expositieruimte? De mensen die het pand mooi aan het maken zijn, en er een mooie ontmoetingsplek voor Beijumers en kunstenaars van willen maken, zijn allemaal vrijwilligers. U begrijpt het al: hier is geld nodig, geld om de plannen verder te kunnen concretiseren.

Het doet in de verte een beetje denken aan een enthousiaste en gedreven Jan Krist die vol bevlogenheid naar Spanje afreisde om zijn droom, El Pico, te realiseren. Is een gedegen, zakelijk onderbouwd en financieel doordacht plan geen voorwaarde om zoiets idealistisch als El Pico, of nu het kunstenaarscentrum, te starten? Het zou jammer zijn als de bevlogen plannen schipbreuk zouden leiden door te weinig geld. Het spreekwoordelijke "schip met geld" is hier van harte welkom. Daarom deze oproep van Fransesca Jansen, kunstenares en een van de initiatiefneemsters van het project. Zijn er mensen die geld of goed (ezels, materialen etc.) willen aanbieden?

GEEN HORNBACH VIA AFSLAG BEIJUM-NOORD

De oostelijke ringweg om de stad moet sneller worden. Het is niet voor niks dat de afslag bij Driebond stoplichtenvrij is gemaakt, als er niks gebeurd zou de oostelijke slagader langzamerhand dicht gaan slibben. Er lag al een plan om de afslag naar de Hornbach op te heffen en de Duitse Bouwmarkt via de afslag Beijum-Noord en Noorderhoogebrug bereikbaar te maken. Van http://www.dvhn.nl/ plukte ik dit artikel:
Hornbach houdt een rechtstreekse aansluiting op de oostelijke ringweg in Groningen. Dat is vrijwel zeker omdat de provincie daar een voorkeur voor heeft, zo bleek gistervond op een bewonersbijeenkomst in Beijum. Het alternatief, gecombineerde op- en afritten met Beijum Noord, was lastig voor de bouwmarkt en bedrijven op het industrieterrein in Noorderhoogebrug.
Bewoners van de Heratemaheerd vreesden bovendien voor overlast op de parallelweg die voor een gecombineerde op- en afrit nodig was geweest.Overigens is de Groningerweg, waar de bouwmarkt staat, straks alleen vanuit het zuiden (Beijum) rechtstreeks bereikbaar. Weggebruikers vanaf de Eemshavenweg moeten toch nog een rondje Beijum Noord maken om er te komen. Alle op- en afritten komen daar aan de zuidzijde van de Amkemaheerd te liggen.
De provincie maakt de vijf kruisingen in de oostelijke ringweg voor 2015 ongelijkvloers, om te beginnen met die in Lewenborg. Daar is woensdagavond een informatiebijeenkomst over in het Alfa Collega (aanvang 19.30 uur). Het plan om ook de verbinding met de Rijksweg naar Delfzijl (N360) te verbeteren, is voorlopig van de baan. Geld voor een lang gewenst rechtstreeks fietspad naar Kardinge (bij de Oosterhamrikbaan) is er nog niet. Het toekomstige autoviaduct wordt wel zo breed dat er een fietspad kan worden aangelegd.

dinsdag 14 oktober 2008

SASKIA NIEBOER

Al jaren een gerespecteerd kruidenvrouwtje in Beijum en eigenaresse van de Groene Zon, een winkel/workshopruimte en uitvalsbasis voor excursies in stadsboerderij de Wiershoeck.


Saskia is de komende tijd de nieuwe sponsor van Beijumnieuws. Kijk naar het filmpje en kijk eventueel ook op - "kruidenvrouwtjes houden niet van sites," aldus Saskia op de film - haar website: http://www.degroenezon.com/

PITCH&PUTT IN RECREATIEPARK KARDINGE

Het recreatiegebied Kardinge biedt al weer 10 jaar 'onderdak' aan Pitch & Putt. Golfen heeft nog een beetje de naam een elitaire sport te zijn maar de golfbaan in Kardinge is opgezet als betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. 

Niet alleen gestopte voetbalmiljonairs slaan geregeld een balletje, Pitch & Putt Golf heeft meer een status van publiekssport en Beijumers kunnen in hun achtertuin ook prima een balletje komen slaan. Dit hoeft geen aanslag op de portemonnee in te houden, gezien de prijzen op de folder ontlopen een bioscoopbezoek, saunabezoek of 2 uur golfen bij P &P elkaar niet zoveel. Op de film ziet u o.a. een groep golfende dames een poging wagen de bal weer uit de sloot te vissen. Een ideale plek om met familie, vrienden of collega's een paar uurtjes te relaxen en te genieten. http://www.pitsch-putt.nl/ 050-3080124

maandag 13 oktober 2008

NOG EEN KEER: DE SCHOONMAKERS

Ik had nog een opname liggen van de schoonmaakactie van afgelopen zaterdag in de Groene Long/Groene Hart. Ik plaats hem alsnog, ook om een beetje tegengas te geven tegen de vervuilers. Kijk dus nog een keer naar een groep opruimers en schoonmakers.

DE OPGERUIMDE TROEP EN HET TEGENOFFENSIEF

Tien winkelkarren en zakken troep, dat is de opbrengst van een ochtend vuilnis verzamelen in het Groene Hart. Zie de films van eergisteren. Het was een beste klap die de opruimers uitdeelden aan de vervuilers. De boodschap was duidelijk: wij laten de wijk niet vervuilen door jullie, stelletje asocialen. Dank zij onze gemeenschappelijke vijand, de asociale vervuilers, kunnen wij ons bundelen en gezamenlijk ten strijde trekken tegen jullie. Wij gaan door met de strijd tegen een vervuilde en verwaarloosde Groene Hart, wij zullen de wijk leefbaar houden!


Mijn sympathie hebben ze. De opruimers opereren bij klaarlichte dag en in het openbaar. Ook met open vizier. Maar dan de tegenstanders. In het geniep, in het donker en achterbaks. Dat zijn de kenmerken van de vervuilers van Beijum. Over respect hoeven we het hier niet te hebben.Vandaag deelden ze weer een plaagstoot uit, ze geven zich niet zo maar gewonnen. Deze twee gemolde winkelkarren lagen in de sloot langs de Beijumerweg, ter hoogte van de Grevingaheerd. Zo maar weer ruim 500 euro's nieuwwaarde wat hier ligt. Je zou het- overdreven- kunnen vergelijken met de oorlog tegen terreur. Die oorlog is niet te winnen, zeggen experts. Ga onderhandelen met de Taliban. Maar dat kan hier niet, deze vervuilers hebben geen woordvoerder, laat staan een onderhandelaar. Hopeloos. Maar wel mooi voor allerhande schoonmaakacties in de wijk.

BOERDERIJ BEIJUM (vervolg)

Vanochtend werd de heg uitgedund en werd een betonnen vloer gestort. De Boerderij in Beijum groeit en bloeit. Niet zomaar, nee door noeste arbeid. De natuur groeit en bloeit zomaar. Zon, regen, zuurstof en aarde, meer is hiervoor niet nodig. Maar hier speelt het menselijke verstand een grote rol. Nadenken, plannen, voorbereiden, logistiek, vaklui, materiaal etc. Alles moet geregisseerd worden en uitgedokterd. Daarna de concrete werkzaamheden. Zoals te zien op beide films.

zondag 12 oktober 2008

DE DANSMARIEKES

Ik heb hem al een hele week op de computer staan en dacht er aan hem te deleten. Maar ik plaats hem toch, in de wetenschap dat ik er sommigen een plezier mee doe. Een toegift van het Kleurrijk Bruisend Beijumfestijn van vorige week zondag. Kijk voor achtergrondinformatie over de uitgebeelde Halloweenact op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween

SPEELVELDJE GREVINGAHEERD WORDT OPGEKNAPT


Het oude speelveldje binnen in de "rotonde" van de Grevingaheerd ligt op het ogenblik helemaal braak. "Het was niet meer te doen," vertelt een omwonende moeder. "Door de glooingen, de verschillende hoogtes en dieptes, op het voormalige veldje werd alles zijknat. Onze kinderen kwamen vaak kletsnat thuis omdat ze in water kwamen wat was blijven liggen, het water vloeide niet goed af."
Er is net een nieuw drainage-netwerk onder het pleintje aangelegd en het wachten is op de speeltoestellen en valbrekende ondergronden. "Het mag wel wat sneller, het duurt allemaal zo lang. Als ze nou een beetje door hadden gewerkt hadden onze kinderen in de herfstvakantie hier mooi kunnen spelen."
De mensen aan de Grevingaheerd moeten nog even geduld hebben. Maar als het klaar is dan hebben ze, en hun kinderen ook wat: een droge en nieuwe speelplek.

zaterdag 11 oktober 2008

BEIJUMNIEUWS BESTAAT 1 JAAR

Dit weekend is het precies een jaar geleden dat Beijumnieuws de lucht in ging. Na een aarzelende start kwam er vooral vanaf het voorjaar swung in het geheel. Afgezien van de vakantieperiode werden en worden hier elke dag verse nieuwtjes, wetenswaardigheden, foto's en filmpjes geplaatst. De kijkcijfers liepen en lopen nog steeds op, er is veel mond op mondreclame in de wijk en de link wordt door veel mensen doorgestuurd naar anderen.

De meningen over de filmpjes zijn verdeeld. Er zijn mensen die vinden dat het Beijumnieuws verlevendigd, anderen vinden het niet zo prettig. "Bij een foto kan ik meer mijn eigen fantasie laten werken, bij een film is daar geen ruimte voor," aldus een lezeres.
Ik kreeg complimenten van lezers die het goed vonden dat hier een podium wordt geboden om de bewonersclub te bekritiseren:" Die zetten alleen maar eigen propaganda in hun clubblad, ze spelen mooi weer terwijl het een marginale club zonder draagkracht en aanhang in Beijum is. Het is wel goed dat jij je afzijdig houdt en afstand bewaard."

Een andere lezer mailde:"Bij toeval op de blog terecht gekomen, maar kom nu elke dag wel even kijken wat er in Beijum is gebeurd of speelt.Wonen nu zelf bijna 5 jaar in Beijum en dat bevalt meer dan uitstekend terwijl we 20 jaar geleden nog zeiden dat we er NOOIT zouden gaan wonen.Ga zo door zou ik zeggen ik lees het met plezier en ik attendeer ook andere bewoners in Beijum op deze Blog."
En nog een:
"Op deze manier wil ik je even een compliment geven voor de manier waarop je Beijumnieuws brengt, ik kijk iedere dag en ben iedere keer weer verbaasd dat je steeds zo actueel mogelijk bent, de filmpjes zijn leuk, meestal goed te verstaan, behalve als er veel omgevingsgeluid is, maar dat is logisch. Kortom ik geniet ervan en als ik zie hoe het gisteren in de Sporthal ging dan heb ik spijt dat ik toch niet even door de regen ben gegaan".

Ik krijg trouwens af en toe signalen dat enthousiaste Beijumers andere media benaderen met als doel om eens aandacht aan Beijumnieuws te besteden. Ze vinden dat deze wijkblog bekender moet worden en door nog meer wijkgenoten gelezen moet kunnen worden. Het zal ongetwijfeld allemaal goed bedoeld zijn, maar ik heb gemengde gevoelens over deze ongevraagde lobby's. Het is natuurlijk een blijk van waardering maar ik ben van mening dat ontwikkelingen toch gaan zoals ze gaan. Ik geloof niet in "duwen en drukken", alles heeft zo zijn tijd. Lekker in de luwte bezig zijn met wijkbloggen vind ik ook helemaal niet verkeerd! Mochten er ontwikkelingen gaan plaatsvinden die met samenwerken, eventueel fuseren met een andere site, of met het vormen van een mogelijke internetredactie te maken hebben dan zal ik dat de lezer z.s.m. vertellen.

De journalistieke opleiding start ik in november. Het is natuurlijk geen garantie voor direct beter of foutloos schrijfwerk maar ik vind het prettig en boeiend om me journalistiek te gaan ontwikkelen.

Bedankt voor de E-cards, stimulerende en waarderende mails en opmerkingen en opbouwende kritieken. Veel plezier met Beijumnieuws. Voor een snelle, interactieve en actuele nieuwsvoorziening. Beijumers kunnen foto's, nieuwtjes en opvallende gebeurtenissen mailen naar j_fehrmann@orange.nl
KLEURRIJK KOKEN BEIJUM WAS OP OOG-TV

Afgelopen donderdagavond was Kleurrijk Koken Beijum te zien op OOG-TV. Het Goede Idee om schoolkinderen interculturele kooklessen te geven werd in het kader van de Goed Idee campagne beloont met een geldbedrag. Het ruim 13 minuten durende verslag van de kleurrijke maaltijdbereiders(volwassenen én kinderen) staat op de weblog van Kleurrijk Koken Beijum. Geïnteresseerden kunnen hier in het archief links, september, ook nog enkele films van de multiculturele groep bekijken.
http://kleurrijkkoken.blogspot.com/

BRONNO SCHUT HEEFT EEN BUURMAN

Bronno Schut staat staat, met zijn viskraam, tot zijn grote tevredenheid al weer enige maanden op het plein van Winkelcentrum Beijum:"Ik heb er geen seconde spijt van gehad, hier is meer leven in de brouwerij, ik krijg nu veel meer klanten en heb dus ook een betere omzet dan dat ik had op Plein-Oost." 

Sinds gisteren heeft hij een buurman. Antoon Meijer junior, van Antoon Meijer en Zonen, staat met zijn gebakkraam gebroederlijk naast hem. Met de verkoop van oliebollen, appelbollen, krentenbollen en slagroomsoezen - "éens geprobeerd altijd begeerd"- concurreert hij niet direct met buurman Bronno:" We versterken elkaar." Tijdens de komende koude dagen heb je op Plein-West de keuze: neem ik een lekker visje, een loempia of toch maar een lekkere warme oliebol? Het is geen wedstrijd, maar Plein-West ligt wel mijlenver voor op Plein-Oost wat betreft beleving, levendigheid en gezelligheid.

DE GROENE LONG IS SCHOONGEMAAKT

Om redenen waar ik geen invloed op heb verschijnen filmpjes soms onder elkaar en dan weer naast elkaar. Ik heb ze liever naast elkaar maar deze films gingen ongevraagd onder elkaar staan.

Sommige Beijumers noemen de middelste groenstrook door de wijk De Groene Long, anderen weer Het Groene Hart. Het maakt niet uit, het hart en de longen zijn van levensbelang. De longen zorgen voor een goede zuurstofverwerking en het hart pompt de boel met liefde rond. De 1e film laat opruimers aan het woord, op de 2e ziet u ze van een verdiende lunch genieten en op de 3e film vertelt Theo Smit het een en ander. Hij is een van de organisatoren van deze opruim- en schoonmaakactie. Binnenkort komt hij op OOG-TV, die vanochtend opnames kwam maken, en ook wordt hij geportretteerd in een rubriek van de Regiokrant, De Stoel. De OOG-opnames zullen een mooie promotiefilm voor de tv opleveren maar het feit blijft echter wel overeind staan dat alle bij elkaar gesprokkelde troep ook door Beijumers achteloos in de natuur is gesmeten. Er zullen meer mensen zijn geweest die de bende gecreëerd hebben dan dat er vandaag mensen waren die alles opgeruimd hebben. Daarmee wordt trouwens niks afgedaan aan de goede inzet van de mensen van vandaag. De gevonden winkelkarren vertegenwoordigen een nieuwwaarde van om en nabij de 3000 euro's(!).

vrijdag 10 oktober 2008

NEPCOLLECTANT ACTIEF IN BEIJUM

Dit bericht staat op www.buurtlink.nl :

De nepcollectante, die in mei ook al gecollecteerd heeft voor Kinderhulp is opnieuw in Beijum actief!!!Ze combineert haar collecte met de kinderpostzegelactie. Heel slim natuurlijk.Maar de officiële Kinderhulpcollecte is in april geweest en wordt NOOIT twee maal per jaar gehouden.Zegt het voort, zegt het voort!!!Mevrouw is niet zo groot, heeft donker haar en geen bril op.

THEATHER MARIKESJ TER AFSLUITING KINDERBOEKENWEEK

Tientallen kinderen, en hun ouders, waren vanmiddag naar de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd gegaan om een voorstelling van theathergroep Marikesj te aanschouwen. In verband met andere verplichtingen kon ik alleen een paar opnames van het begin maken, een begin waar de kinderen vol verwachting voor klaar zaten. Mooier dan het mooiste licht heet de voorstelling. Een sprookjesachtige en hemelse naam. En zo hoort dat bij een kinderboekenweek, kinderen moeten nog niet teveel worden geconfronteerd worden met de ellende van de wereld. Die moeten ongestoord en onschuldig kunnen genieten, verwonderen, verbazen, fantaseren en meeleven. Ik heb me laten vertellen dat Marikesj daar uitstekend in is geslaagd en dat het een sfeervolle en meevoerende voorstelling was. Acteur Kees Langejan vond het een prima voorstelling. Hij mailde: "Het was een leuk optreden met een enthousiast publiek dat zowat in het decor zat." Kijk ook op: http://www.marikesj.nl/

DE MAMREHOEVE STAAT NOG STEEDS TE KOOP

Ooit was het een kerk en er heeft ook een Reikipraktijk in gezeten. En nu zoekt het al weer ruim een half jaar een nieuwe eigenaar. Aan de Mamrehoeve, gelegen aan de Atensheerd vlakbij de benzinepomp, hangt een prijskaartje van 498.000 euro's. Door de kredietcrisis worden huizen op het ogenblik minder snel verkocht en in de stad zijn de prijzen gemiddeld met 0,6% gedaald. Zal de verkoop van de Mamrehoeve hierdoor nog meer vertraagd worden en zal de prijs dientengevolge ook gaan dalen? Edwin Linker van makelaarsbureau Stad & Ommeland laat zich niet gek maken:"Ik blijf gewoon optimistisch en positief. Mensen kunnen elkaar met verhalen de put in praten en dat geldt ook voor deze kredietcrisis. De een roept wat negatiefs en anderen praten dat vervolgens weer na. Ik doe daar niet aan mee." Komen er wel eens aspirantkopers kijken bij de Mamrehoeve? "Jazeker, er zijn al veel gegadigden geweest, particulieren maar ook stichtingen die het pand wel wilden kopen. Ik ben net weer geweest om mensen het pand te laten bezichtigen." Zie onderstaande film. Om digitaal een kijkje binnen te kunnen nemen gaat u naar http://www.mseo.nl/ , huizenaanbod, waar foto's van de binnenkant staan gepubliceerd. Zie ook het artikel van 12 mei op Beijumnieuws.

KIJK OP DE WIJK (deel3)

In het Groene Hart van Beijum kwam ik deze mevrouw met hond tegen. Wat is haar kijk op de wijk?

donderdag 9 oktober 2008

INTUSSEN OP HET PLATTELAND


Het clichéverhaal over de Groene Wijk Beijum en het gevoel van in de stad maar ook op het platteland te wonen is al redelijk uitgemolken. Ook op dit medium, maar af en toe kan ik het gewoon niet laten. Dan kom je weer een plaatje tegen waarbij je denkt: yes, this is Beijum. Dit beeldt het gevoel uit wat maakt dat veel wijkgenoten kiezen om hier te (blijven) wonen.
Op een meter of 10 van de wijkgrens kwam ik dit duo tegen in het Kardingepark. Een paard en wagen met een baal stro er op en de vrouwelijke bezitter ervan die wel even wilde poseren. Voor hetzelfde geld was de foto genomen ergens in de buurt van Ten Boer of Thesinge, er is geen stad of dorp te bekennen. Het had ook een vergeelde zwart wit foto uit het begin van de vorige eeuw kunnen zijn. Romantisch, nostalgisch en sfeervol. En dat allemaal in Beijum, in het jaar 2008.

VERKEERSDRUKTE ROND SCHOLEN

In de binnenstad van Groningen kun je alleen nog maar betaald parkeren en de 'schillen' daar omheen moeten er binnenkort ook aan geloven. Ook Beijum kampt met een toenemende parkeerlast en het is de vraag of in de loop der jaren de buitenwijken gevrijwaard zullen blijven van parkeermeters en parkeerwachters. Een extra aandachtspunt is de situatie rondom de scholen in de wijk. Op de foto valt het zo te zien nog wel mee, al rijdt wel een auto tegen de rijrichting in, maar chaos is af en toe troef rond de haal- en brengtijden van de kinderen. Verkeerswethouder Karin Dekker heeft in september het rapport ‘Kinderen veilig op weg naar school’ van de KANS-werkgroep van de locatie Warmoesstraat van de Borgmanschool in ontvangst genomen. In de werkgroep zaten ouders, het schoolteam, politie, buurtbewoners en de gemeente Groningen. Het belangrijkste resultaat van de KANS-werkgroep was de aanpak van de gevaarlijke oversteeksituatie op de Meeuwerderweg.

Hetzelfde verhaal gaat eigenlijk ook voor de Beijumer scholen op. Ik hou soms mijn hart vast als ik schoolkinderen van 6 jaar en ouder de wijkring zie oversteken.
Schoolspits Veilig Verkeer Nederland wil met het KANS-project bevorderen dat kinderen eerder zelfstandig naar school gaan. Veel scholen hebben last van verkeersdrukte door de grote aantallen auto’s tijdens de ‘schoolspits’ waarmee ouders kinderen naar school brengen. De verkeersveiligheidsorganisatie wil lopen en fietsen stimuleren om op school te komen.
http://www.groningen.nl/functies/pagfunctie.cfm?parameter=521&method=display&object=18310

KANS betekent Kinderen Anders Naar School

woensdag 8 oktober 2008

HAPPY FAMILY GAAT OP TOURNEE

Het theatherstuk over huiselijk geweld, Happy Family, gespeeld door het Gronings wijktheather gaat op tournee. De meeste spelers komen uit Beijum en ook regiseur Tine Colet woont in de wijk. Er komt ook een voorstelling in Beijum maar de exacte datum is nog niet bekend.
De acteurs zijn: Serge van der Wiel, Anita Nijdam, Anja Mulder, Dieuke Feenstra, Joop Lops, Johan Fehrmann, Anneke van der Zwaag en Keita Kader.
Uit de flyer:
"De roze wolk van huisje, boompje, beestje"
Een voorstelling, dat gaat over situaties in het leven die soms moeilijk bespreekbaar zijn. Situaties waar je liever over zwijgt. De acteurs willen wijkbewoners tijdens de voorstelling laten zien, dat horen, zien en zwijgen niet helpt, maar horen, zien en praten wel. Dat ondersteuning, informatie en advies voor iedereen bereikbaar en beschikbaar moet zijn.

http://www.multicultureelgroningen.nl/nl/agenda/gronings-wijktheater-speelt-voorstelling-happy-family-in-brakzand
DE ZUIDWENDING

Zo maar een fietstochtje langs de Zuidwending in herfstachtig Beijum. Het langs het water gelegen pad is nogal hobbelig, wat te merken is aan de videobeelden. Ik had eigenlijk 15 seconden door moeten filmen, de aanzwemmende eenden posteerden zich na het stoppen met filmen heerlijk op een in het water gesmeten winkelkar.

Wat vertelt de encyclopedie Wikipedia op internet over de Zuidwending?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidwending_(Veendam)

Zuidwending is een plaats in de gemeente Veendam in de provincie Groningen in (Nederland).
De naam komt van Sidewende en betekent: naar één zijde afwendend. Opvallend is dat de naam in de provincie Groningen meerdere malen voorkomt als waternaam en als naam voor een waterkering. Verder is het opvallend dat deze wateren (en dijk) steeds langs een
grens (met name gemeentegrens) loopt en dat de grens ergens een nagenoeg haaks hoek maakt, of een dergelijke hoek met een andere grens maakt.
Zuidwending: de verbinding tussen het
Hoendiep en het Aduarderdiep en grens tussen Zuidhorn en Groningen.
Zuidwending: de dijk langs de voormalige gemeentegrens van
Noorddijk en Bedum en tussen deze laatste gemeente Ten Boer. Het water langs grens is in de wijk Beijum vergraven tot een waterpartij die recht door de wijk loopt.
Zuidwending (soms Zuidwenda): de dijk langs de Delthe en de grens tussen de voormalige gemeenten
Warffum en Middelstum.
De naam komt erders in Nederland ook voor als
Zijdewind.

RUIT INGEGOOID VAN VOORHUIS BOERDERIJ


Onverlaten hebben de afgelopen nacht een ruit ingegooid van het voorhuis bij de te herbouwen boerderij. Op nog geen 10 meter van waar een maand of 2 geleden oude dierennachtverblijven in de hens werden gestoken lagen vanmorgen glasscherven.
Je moet de vandalen niet op ideeën brengen, maar het is maar een kleine stapje van een ruit ingooien naar een fikkie stoken. Waar een hele wijk zich verheugt op een mooi nieuw complex in het Groene Hart van Beijum, daar kan een enkeling de boel ernstig verzieken. Laten we hopen dat verdere agressie tegen dit monumentale pand afgelopen mag zijn.

FAIR BACK

Regelmatig zie je kringloopbusjes door Beijum rijden. Mamamini en Notabene zijn de bekendste kringloopbedrijven in de stad maar Beijumers weten de weg naar Nas en Mazzel en de Mosselmarkt aan de Antillenstraat ook wel te vinden. Gisteren zag ik een bestelbus van Fair Back aan de Ypemaheerd staan. Een joekel van een meubelstuk werd naar de eerste galerij gesleept en bij iemand bezorgd. Het is een mooie naam, Fair Back. Het betekend: Eerlijk Terug. Opbrengsten van de kringloopwinkel gaan naar projecten in landen(Ghana) waar ze het wat minder breed hebben. Het(positieve) mes snijdt zo aan 2 kanten, Beijumers die het niet zo breed hebben kunnen hun voordeel doen en de opbrengst gaat ook weer naar mensen met hele smalle beurzen. Op de website http://www.fairback.nl/ staat als doelstelling:

De Stichting Fair Back heeft als doelstelling het stimuleren van kleinschalige bedrijvigheid en zelfstandig ondernemerschap in Ghana door de volgende activiteiten:
-De algemene ondersteuning bij het opzetten van kleinschalige (handels)ondernemingen en scholingsprojecten in Ghana.
-Het bieden van kennis en informatie met betrekking tot het scholen, opleiden en ondersteunen van kansarmen op hun weg naar het vrij ondernemerschap of betaalde arbeid onder het motto: "Samen aan de slag voor een nieuwe toekomst".


dinsdag 7 oktober 2008

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Via http://www.dvhn.nl/ las ik dat aan de Scheltemaheerd een hennepkwekerij, verdeeld over 2 huizen, is opgerold. Er was sprake van stankoverlast en er zijn 314 planten meegenomen voor vernietiging.

Ook las ik dat gisteravond 10 fietsers op het Heerdenpad een bekeuring hebben gekregen omdat het licht van hun fiets niet in orde was.

Ik begreep, middels een paar mails, dat sommige lezers Beijumnieuws slecht op kunnen starten i.v.m. de vele films. Vooral op een dag als afgelopen zondag waarop veel films zijn geplaatst. Ik zal kijken wat daar aan te doen valt.

Volgende week een paar reacties n.a.v. mijn oproep om te reageren op 1 jaar Beijumnieuws. Reacties zijn nog welkom, hoe bevalt Beijumnieuws als nieuwsinformatie-verstrekking? j_fehrmann@orange.nl

SCHOONMAAKACTIE GROENE LONG (ingezonden)

Op zaterdag 11 oktober is de eerst volgende actie in het wijkpark, we gaan dan zwerf- en drijfvuil ruimen. Van deze actie zal door OOG-TV opnamen worden gemaakt i.v.m. de actie “Goed Idee”. “Goed Idee”, een initiatief van de gemeente, gaf de werkgroep de “Groene Long” € 1500,00. Er is gereedschap voor gekocht dat we in de “Groene Long“ zullen gebruiken. Het gekochte gereedschap staat ook ter beschikking voor andere acties in de wijk waarbij geen gereedschap voor handen is.

Op zaterdag 1 november is er weer een actie gepland waarbij we bloembollen gaan poten o.a. op plaatsen waar de bollen van eerdere acties niet voldoende zijn opgekomen maar ook op andere plaatsen.
De acties vinden in principe plaats tussen 09.00 uur tot 12.30 uur, we beginnen met een kopje koffie of thee met iets erbij en we sluiten af met koffie of thee met broodjes.
Voor deze acties is een zo groot mogelijke deelname van vrijwilligers natuurlijk zeer gewenst.
Onze vraag aan u is of u ons bij deze acties zou willen helpen. 11 oktober om mee te helpen om zwerf- en drijfvuil te ruimen en op 1 november om de bollen de grond in te krijgen.
U bent ook van harte welkom op een van de twee acties.

U kunt uw deelname aan deze actie(s) kenbaar maken:

Per e-mail bij : Theo Smit t.z.smit@home.nl

Per telefoon: Theo Smit 0613821772 of 050-5414440

Of door een briefje af te geven bij de Bewonersorganisatie BOB in het voorzieningenpand de Wegwijzer, Ypemaheerd 42.

Met vriendelijke groeten,

Frans Egberink
Theo Smit