dinsdag 31 maart 2009

EEN 27 JAAR OUDE BEIJUMRIJDER

Hier is ie dan, de beloofde Beijumrijder uit 1982. De automobilist reed op een zomerdag in dat bewuste jaar vanaf de Godekenheerd richting Fultsemaheerd. Om even wat te gidsen, niet iedereen zal zich kunnen oriënteren, de auto rijd een stukje Godekenheerd uit richting de Froukemaheerd. De Johan Calvijnschool was er nog niet en de Froukemaheerd stond nog in de stijgers. De auto gaat bij de "Calvijnschool" linksaf richting wijkring en passeert de brug over de Zuidwending. Bij de Emingaheerd aangekomen rijden we rechtsaf richting Winkelcentrum Oost, althans voor wat dat waard was in 1982. U ziet een gedeelte van de Heerdstee en verderop bij de rotonde Wibenaheerd moest praktisch alles nog gebouwd worden. De auto gaat verder over de huidige busbaan, achter "Plein-Oost" langs over de Amkemaheerd. U ziet daar onder meer een gloednieuwe (hoe oud is ie?) Sporthal Beijum. De tocht gaat verder richting Fultsemaheerd, de préhistorische Beijumrijder rijdt hier nog een stukje in. Bijna op het eind van de video ziet u rechts de Kleihorn in aanbouw.Kijk en geniet van een stukje oud Beijum, een wijk die geliefd wordt door veel bewoners. En verguist door mensen die er niks van snappen. De video op groter scherm bekijken? http://www.stadjerstv.nl/index.php?option=com_movies&controller=movies&task=view&id=381&Itemid=22
Binnenkort deel 2.

BUITEN WERKEN BUITEN PAUZEREN

In en in de directe omgeving van de Froukemaheerd wordt door verschillende disciplines druk gewerkt. Het gebied heeft soms wat weg van een theater waarin verschillend geklede hoodrolspelers optreden. De "rode mannetjes" van de DSW zijn een bekend verschijnsel in het straatbeeld, niet alleen hier maar in de hele wijk. Het rood zal de komende periode trouwens alleen maar toe nemen, tientallen rode schoonmaak-kriebelhesjes zullen over twee weken, als de Lentekriebels weer beginnen, uitzwerven over Beijum.Behalve rood heb je ook nog volop groen. Dagelijks marcheren de groene BAM-mannetjes door de Heerd. De groene jasjes zijn hier nog volop bezig met de vervanging van collectoren. Dit gaat nog wel even duren, of niet Hamid el Hami van woningbouwvereniging de Huismeesters? " De werkzaamheden gaan nog wel een paar maanden door, per slot van rekening moeten van maar liefst 96 woningen de collectoren worden vervangen. Er komen nog twee informatieavonden voor bewoners van woningen die nog aan de beurt komen. Alles gaat in goed overleg met de mensen, op sommige zolders moet bijvoorbeeld tijdelijk een wandje weg om nieuwe buizen te kunnen instaleren voor de collectoren. De bedoeling is dat de hele operatie voor de bouwvak voltooid is."
Naast de rode en de groene mannetjes lopen er ook nog blauwgeklede werklieden rond. Op een dak, zie foto, zaten ze gezellig te keuvelen, of hadden ze werkoverleg? Je gunt de buiten werkende medemens zo langzamerhand een beter weertype, lekker in de zon even kletsen, peukje roken en koffie drinken(foto). Rood, groen en blauw. Kleurrijke wijk. Beijum.

maandag 30 maart 2009

Een BEIJ(UM)RIJDER UIT 1982(een historisch juweeltje)

Morgen op Beijumnieuws een eerste historisch document uit de beginjaren van de wijk Beijum. In 1982 reed Herman Hofstra met de auto van de Godekenheerd naar de Fultsemaheerd. Het was denk ik de allereerste Bijrijder ooit in Nederland, Herman had een camera bij zich en filmde de hele route, dit leverde prachtige nostalgische beelden op. Morgen deel 1 van Beijum in aanbouw. Een video over Lammert Doedens is ook klaar en er wordt, zoals al eens gezegd, gewerkt aan een video over de vervuiling en verloedering in de wijk.

SURVIVAL OF THE FITTEST(de wet van de jungle)

N.a.v. de foto van het revaliderende lammetje op een flat in Beijum, zie eergisteren, kwam er nog een foto binnen. Het meisje links op de foto kreeg een nieuw dwergkonijntje maar i.v.m.de vorst is het raadzaam om het beestje binnen te laten slapen. Expert André Hoogenberg van de gelijknamige dierenspeciaalzaak:"Het is niet aan te raden om zo'n pril jong konijntje 's nachts tijdens vrieskou in een buitenhok te laten slapen.


Tenzij je een aangepast hok hebt kun je zo'n jong konijntje beter binnen laten." Op de vraag of het geknuffel en de overvloed aan aandacht wat het beestje nu krijgt nadelig is voor de overgang naar een eenzaam verblijf in een hok in de tuin moest de lokale deskundige het antwoord schuldig blijven.
Een dwergkonijntje is net als een hond afhankelijk van zorg van mensen. De kat of de poes daarentegen redt zich uitstekend en is totaal onafhankelijk. Als demonstratie van macht zie je regelmatig poezen en katers op de blikken variant van de heilige koe zitten. De rangorde in het dierenrijk is eenvoudig, helder en overzichtelijk.

VERLOEDERING

De video over de vervuiling en vandalisme in Beijum is aanstaande. Deze week gaat Hilda Hofstra de film monteren en vervolgens zal hij z.s.m. op Beijumnieuws, Stadjerstv en You Tube verschijnen. Theo Smit, bekende actieveling én schoonmaker in de wijk, zal op deze video het nodige vertellen en ook zullen archiefbeelden van de opruimactie in de Groene Long (vorig jaar) te zien zijn. Over een week of twee beginnen de bekende Lentekriebels weer. De opruimers en schoonmakers beginnen dan weer de troep van de vervuilers op te ruimen, het rituele kat en muisspel van vervuilers en opruimers. Deze foto schoot ik afgelopen weekend, links is nog net de ingang van de tandartspraktijk aan de Stoepemaheerd te zien. Het linker glas is kapotgeslagen, evenals het voorste gedeelte. Net niet te zien op de foto, maar ook het rechter glasgedeelte ligt aan barrels. Binnen staat een AH-winkelwagen voor de broodnodige boodschappen.

zondag 29 maart 2009

TANTE BROCANTE AAN DE SIBRANDAHEERDIk had tot twee weken geleden nog nooit van haar gehoord. Maar ineens mailde ze me: tante Brocante uit de Sibrandaheerd in Beijum. Of ik op Beijumnieuws aandacht wilde besteden aan het volgende: Open Huis bij Tante Brocante op 4 april van 11.00 tot 17.00 uur aan de Sibrandaheerd 47 in Groningen. En op 27 en 28 juni 2009 organiseert Tante Brocante samen met het Mozayk Sintrum de Derde Brocante, Kunst en Culinaire Zomerfair in Tijnje (Fr). Daar sta je als zelfverklaarde Beijumwatcher, denk je alles te weten wat er zich in de wijk afspeelt. Mooi niet, en gelukkig maar, de wijk herbergt nog vele mooie geheimen. Tante Brocante is er een van. Tante zelf wilde niet op de foto, wel stuurde ze deze op, zie boven. Kijk ook eens op http://www.tantebrocante.nl/ U leest er onder meer dit:
Elke eerste zaterdag van de maand Open Huis. Mail voor informatie.
Bij Tante Brocante kun je terecht voor een zeer groot aanbod aan brocante, servies, glas, schilderijen, beelden, enzovoort. Tante gaat regelmatig voor jou op zoek naar een nieuwe voorraad. Tante stuurt je de bestelling toe of je komt langs om het op te halen.
Je blijft je verbazen in Beijum. Met dank aan tante Brocante. Ze gaat voor jouw op zoek naar een nieuwe voorraad... Maak het mee op 4 april tussen 11 en 17 uur!

AFSLAG BEIJUM ZUID OP DE SCHOP

De afgelopen week kon je welliswaar Beijum-Zuid nog in- en uitrijden maar het ging wel wat moeilijker dan normaal. Wegwerkzaamheden. Even was ik in de veronderstelling dat ze al met het klaverblad waren begonnen maar dat was uiteraard een te voorbarige conclusie.
De hele oostelijke ringweg krijgt in de nabije toekomst wel een beurt wat betreft de aansluiting naar de verschillende wijken toe. Maar zover is het nog niet, al zou je met je naïeve boerenverstand denken dat ze de huidige werkzaamheden nog wel even zouden kunnen laten rusten omdat ze later in het jaar hier écht los gaan qua werkzaamheden aan(halve) klaverbladen.Van de site:
http://www.terreinwinst.nl/Bereikbaarheid/tabid/550/Default.aspx
Colleges van GS en B&W van Groningen hebben ingestemd met de principekeuzes voor het ongelijkvloers maken van de kruisingen van de Oostelijke Ringweg. Er is gekozen voor een "haarlemmermeeroplossing" voor de aansluiting Lewenborg/Ulgersmaborg.Voor de aansluiting Kardinge/Ulgersmaborg komt een half klaverbladoplossing. De aansluiting van de op- en afrit aan de noordzijde van de Oostelijke Ringweg op de wegenstructuur in Kardinge wordt verder uitgewerkt in de "visie Kardinge" van de gemeente Groningen. Om het drukst bereden fietspad van Groningen( Heerdenpad,jf) te ontzien, is voor de aansluiting Beijum-Zuid/de Hunze gekozen voor een half klaverbladoplossing. Voor de aansluitingen Beijum-Noord/de Hunze en Groningerweg is gekozen voor een directe aansluiting van de Groningerweg op de Oostelijke Ringweg in de vorm van een half klaverblad.

KLANKSCHAALHEALING IN SHANTI NIKET BEIJUM

Van Vasu Macquoy, eigenaar van spiritueel centrum Shanti Niket aan de Heratemaheerd, kreeg ik een uitnodiging om onderstaande happening bij te wonen:

Op zondag 22 maart geven Hans, Maria en Vasu weer een klankhealing. De Lenteklankhealing is een mooie gelegenheid om het lentefeest te voelen en te vieren en, begeleid door klanken en trillingen van klankschalen en diverse etnische instrumenten, de hernieuwde levenskracht van de natuur in jezelf te wekken en te ervaren.Door de geluidstrillingen van o.a. de klankschalen worden spanningen zowel in je lichaam als in andere lagen van je bewustzijn losgemaakt en opgelost zodat alles wat donker in je is, getransformeerd wordt naar lichte energie terwijl je luistert niet alleen met het oor, maar met je hele aandacht aanwezig in het nu. Je energiesysteem wordt in evenwicht gebracht. Dit concert opent de deuren van je hart, brengt je ruimte en licht en is een kadootje voor jezelf.
Met camera en al ging ik er precies een week geleden heen. De entourage deed me wat terugdenken aan slaaphuis Druif, de vroegere goedkope overnachtingsmogelijkheid aan de Munnekeholm in de stad. Allemaal matrassen naast elkaar. Maar hier in Beijum, op deze zondagmiddag, ging je niet slapen, nee je ging op 'reis naar binnen'. Ik kon wel even hapsnap filmen voor en na de klankschaalsessie, tijdens de healing gingen de oogjes toe. Of het me dichter bij mezelf heeft gebracht weet ik niet. Wel weet ik dat ik anderhalf uur niet in Beijum was terwijl ik wel op een matrasje in de wijk lag. Een wonderlijke, ontspannende en ruimtegevende ervaring. Zie video.http://www.shanti-niket.nl/
De video is gemonteerd door Hilda Hofstra. Ze monteert ook nog video's over 30 jaar Beijum, oude Beijumer beelden uit de beginperiode en een over de vervuiling in de wijk

zaterdag 28 maart 2009

NAGESTUURD: LAMMETJE OP SCHOOT

Zie het artikel hieronder. Verwarming en flesjes warme melk helpen. Maar een beetje liefde, warmte en aandacht van een mensenmeisje, dáár knap je helemaal van op! Michelle Wilson uit Beijum heeft het zieke lammetje hier op schoot.

EINDE WINTERTIJD( het mooie weer komt er echt aan)

Het novemberweer van de laatste dagen gaat mensen juist wél in de kouwe kleren zitten, als variant op dat iets je niét in de kouwe kleren gaat zitten. Hoesten, proesten, doorweekt raken door de maartse buien, weer die paraplu pakken etc. De maand roert echt zijn staart en de maand april met zijn eigen wil moet nog beginnen. Het verlangen naar warme en zonnige lentedagen steekt bij veel mensen de kop op, mogen we eindelijk een keer onze tuin lenteklaar maken? Weer een grijze en miezerige dag vandaag.Maar, de weersverwachtingen zijn gunstig. Het gaat gebeuren, volgende week begint definitief het mooie weer. Kijk maar op de buienradar en lees de weersverwachtingen. Ik heb ergens gelezen dat er al tv-weermannen zijn die hatemails hebben gekregen, de dommeren onder ons houden hen klaarblijkelijk verantwoordelijk voor dit weertype.


Vanmiddag was ik bij een boerendochter uit Hoogkerk op bezoek, ze woont al een aantal jaren op een flatje in Beijum. Er revalideert een lammetje bij haar in de warme flat. Het paar weken oude beestje, geboren als deel van een drieling, lag eergisteren voor dood in de stal op de Boerderij in Hoogkerk. Geveld door het koude, natte en winderige weertype. Bij de Beijumse boerendochter probeert het lammetje weer op krachten te komen. Naast de verwarming en met een warm flesje melk wat elke drie uur (dag en nacht!) wordt gegeven. Als dat geen liefde is! En ja hoor, het beestje knapt weer op en komt langzamerhand op krachten. Op de foto niet de wilde boerendochter maar een Beijumse vriendin van haar. Het gebeurt allemaal in Beijum, aan de Bunnemaheerd.

BROMMERS OVER DE STOEP IN DE ONNEMAHEERD

Van http://www.buurtlink.nl/ :
Al enige tijd vliegen brommers over de stoep in de Onnemaheerd door naar het fietspad. En dit gaat met grote snelheden. We hebben een kindvriendelijke wijk, maar niet op deze manier om van de stoep een racebaan te maken voor brommers. Is er ook politie of stadswacht die dit eens op pakt. of moeten er eerst weer kinderen geschept worden?

Geplaatst door
Buurman_37907120 mrt 2009 13:22 uur 64x bekeken 2 reacties
http://buurtlink.nl/9736AP/groningen/Onnemaheerd/850948/Brommers+over+de+stoep+onnemaheerd.

Hebben meer Beijumers last van rondscheurende brommers? Beijumnieuws@online.nl

vrijdag 27 maart 2009

'OPRIT BEIJUM BLIJFT OP HUIDIGE PLEK'

www.dvhn.nl bericht:
De provincie gaat de noordelijke oprit vanaf de Amkemaheerd naar de oostelijke ringweg in Groningen niet verplaatsen. Dat is een overwinning voor bewoners van de Sijgersmaheerd. Zij protesteerden tegen de aanleg van een kwart klaverblad achter hun huis. De provincie zei aanvankelijk dat het niet anders kon, maar herziet de plannen alsnog. De oprit blijft nu op de huidige plek.

DE LEGE PLEK IN WINKELCENTRUM BEIJUM(zie foto)

De Riepeverkoopster uit Roemenie was jarenlang een vertrouwd beeld in de promenade van Winkelcentrum Beijum. Op Beijumnieuws werd ze vorig jaar twee keer geportretteerd, zoals eind vorig jaar, een betrokken Beijumse overhandigde haar een ingezameld bedrag aan geld.
Maar er was nóg een inzamelingsactie. Door een publicatie en via via kregen veel Beijumers te horen dat ze definitief, met haar gezin, terug zou gaan naar Roemenie. Deze mededeling is ondubbelzinnig en helder door de verkoopster de wereld ingebracht, het laat geen ruimte voor interpretatie. Meerdere mensen bevestigen dat de Riepeverkoopster definitief terug zou gaan naar haar vaderland. Tussen de 4 en 500 euro werd voor haar ingezameld. Caissières streken over hun hart en gaven geld, van één middenstander weet ik dat hij 20 euro schonk. Beijum liet zich van zijn beste kant zien, veel mensen hielpen haar met kleren of via een schenking. Het is toch lekker om met een ruim zakcentje terug te keren naar het arme Roemenie, altijd handig als je een bestaan wilt opbouwen. Ze vertrok met man en kinderen in december.

De kater en de woede waren groot bij de donateurs toen ze begin februari de vrouw weer Riepe’s zagen verkopen bij de ingang van het Winkelcentrum. Wat is dat nou, ze zou toch definitief vertrekken? Enkele caissières reageerden pissig:” dit kan toch niet? Ze heeft ons gewoon beduveld.” Willem Hagting, bedrijfsleider van Albert Heijn: “ we hebben veel boze reacties van klanten ontvangen, de mensen waren er echt verbolgen over.”

De wildste geruchten gingen de ronde, er zouden onder meer bedreigingen zijn geuit naar goedgevige mensen die verhaal kwamen halen bij de Roemeense. Aan de ene kant werd ik door een groep mensen gestimuleerd om er aandacht aan te besteden op Beijumnieuws, anderen waarschuwden me en drukten me op het hart:” kijk uit, ze weten je te vinden.” Maar opvallend is de teleurstelling en de boosheid van veel mensen, enkele klanten die ik sprak vertelden:” Er wordt nu van gemaakt dat we het allemaal verkeerd zouden hebben begrepen, we zouden het vertrekverhaal verkeerd geïnterpreteerd hebben. Ook zitten sommigen het gedrag van de verkoopster te vergoelijken door te stellen dat het een overlevingsstrategie van Roma-zigeuners zou zijn. Maar we zijn gewoon beduveld, we hebben ons wat wijs laten maken.” Begin februari mocht ik nog een foto van de Roemeense maken en op mijn vraag hoe het kan dat ze terug is gekeerd nadat ze had verkondigd definitief terug te gaan antwoordde ze: “Dat hebben de mensen verkeerd begrepen.”

Dit is tegen meerdere mensen gezegd en dat is wat steekt bij veel goedgevige Beijumers. Vanochtend kwam ik met twee woedende vrouwen aan de praat voor het winkelcentrum, ze hadden het over de in hun ogen onverkwikkelijke affaire. Op mijn vraag of ze hun verhaal voor de camera wilden doen reageerden ze afwijzend, angst voor represailles overheerste. Er volgde wel een emotioneel relaas over de verkoopster die steeds met een dure auto naar het winkelcentrum gebracht zou zijn, een dure mobiele telefoon zou hebben gehad waar ze mee belde en ze zou gratis naar de tandarts zijn geweest in Beijum. Ook zou ze zich hebben gewenteld in een “ zielige” slachtofferrol. Willem Hagting van Albert Heijn verliest de nuances niet uit het oog:” Eigenlijk is deze hele gang van zaken nadelig voor het systeem van de Riepe. Dat verdienen ze niet want het is in wezen een goed systeem.” Een paar Beijumers hebben de zaak aangekaart bij de Riepe, met als gevolg dat de Roemeense werd geschorst.
Hans Barends, projectleider van de Riepe, betreurt de hele affaire. Via e-mail laat hij weten: “Ik wil hier nogmaals benadrukken dat wij bij alle aktie en publiciteit rond R. in het verleden nooit betrokken zijn geweest. Wij vinden het dan ook niet terecht dat wij achteraf, op het moment dat er een en ander mis gaat, door een aantal mensen ter verantwoording worden geroepen. Ook is het nog steeds zo dat wij als project, ter bescherming van deze kwetsbare groep, geen enkel belang hebben bij negatieve publiciteit.” De Riepeverkoopster zal, aldus de projectleider, niet terugkeren in Beijum.

OP DE BRUG OP DE FOTO (Henk Ellérie)

Het 'nieuws' ligt écht op straat. En soms ligt het ook op een brug. In de haast om kinderen van school op te halen stootte ik op dit tafereeltje. Rechts op de brug over de Zuidwending stond de bekende Beijumer fotograaf Henk Ellérie fanatiek te fotograferen. Tegenover hem stonden een man en een vrouw. 

De vrouw was niet het mikpunt van Ellérie, het ging om de man naast haar. Hij was geïnterviewd voor een of andere kerkblad en nu kwam hij op de foto. Waarvoor dat was? "Zeg jij het maar", zei de man tegen de vrouw. Zijn woordvoerster begon te vertellen terwijl ik de camera paraat had. Het was een man van weinig woorden. Op de vraag of hij in Beijum woont antwoordde hij: "Nee, ik woon in Groningen." Kijk naar een ontmoeting op een brug in Beijum. Het geluid laat te wensen over (de microfoon ving weer teveel wind), voor de kritische geesten onder ons: een nieuwe camera is aanstaande, en ik overweeg een cursus bij OOG.

VROUWENGROEP ORCHIDEE (Figen Say)


De vrouwen die meedoen met Vrouwengroep Orchidee hebben allemaal hun eigen motieven om elke maandagochtend weer naar buurtcentrum de Kleihorn te komen. Steun zoeken, de taal beter leren praten, de Nederlandse cultuur leren kennen, andere vrouwen ontmoeten, of voor de gezelligheid zijn de gangbare beweegredenen voor de meeste deelneemsters van deze internationale vrouwengroep.

Voor de Turkse Figen Say gaat dit allemaal niet op. Ze woont al vanaf 1985 in hetzelfde huis aan de wijkring door Beijum, ze praat goed Nederlands, ze heeft veel contacten en kent de Nederlandse cultuur goed. Waarom doet ze dan wel mee? “Ik wilde al een jaar met een vriendin een keer naar Orchidee maar het kwam er maar niet van. Nieuwsgierigheid dreef me nu om wel te gaan en ik moet zeggen, ik vind het leuk en gezellig.”
Topactrice
Figen Say werd in Istanbul geboren als Meri Ezbiyikliyan. Een Griekse naam, want haar vader kwam uit Griekenland. Op 19 jarige leeftijd deed Meri mee aan een prijsvraag, de winnaar hiervan zou de hoofdrol spelen in een film en acteren met een bekende Turkse acteur. Ze won, maar om veel publiek te trekken was het beter om een Turkse naam op de filmposter te zetten. Ze noemde zich Figen Say en na haar filmdebuut kwam de ene na de andere aanbieding. De naam Figen Say werd een begrip in Turkije, ze speelde als topactrice mee in maar liefst 73 bioscoopfilms. Kijk voor de aardigheid eens op You Tube en zoek op haar naam. U kunt Figen in verschillende Turkse films de hoofdrol zien spelen. Miljoenen mensen hebben haar op het witte doek zien schitteren. Wat ze met veel Orchideevrouwen gemeen heeft is dat ze liever niet gepubliceerd ziet waarom ze vanuit haar vaderland naar Nederland is gekomen. Wel wordt ze soms herkend: ”ik liep op de Albert Cuyp in Amsterdam toen iemand me vroeg ‘bent u soms Figen Say?’.”
Veel bezigheden
Van beroemde en gevierde filmster in eigen land naar de koude kleigrond van Beijum, hoe verwerk je zoiets? “Ik ben hier wel gelukkig. Ik heb 20 jaar geleden vrijwilligerswerk gedaan op Innersdijk, ik heb veel vrienden in de wijk en ben actief bij Kleurrijk Koken in het Heerdenhoes. Mijn dochter woont hier ook en ik ben oma geworden, iets wat me veel plezier geeft. Ik pas elke doordeweekse dag op een hondje die ik uitlaat en ik breng soms mijn kleinkind naar basisschool de Heerdstee.” Figen denkt niet dat ze elke maandagochtend naar Vrouwengroep Orchidee gaat. Ze heeft het nogal druk met allerhande dingen. Zo gaat ze elke dinsdag naar gymnastiek, op woensdag doet ze aan fitness en vrijdags gaat ze zwemmen. “Maar als ik tijd en zin heb zal ik zeker gaan, ik heb de groep dan wel niet zo nodig maar er zitten aardige en leuke vrouwen in.”
Ze laat nog een paar oude nostalgische en romantische bioscoopposters zien. De weemoedigheid straalt van haar af als ze er naar kijkt en vertelt over de periode dat ze een gevierde topactrice was. Toch zegt ze oprecht: “Ik ben hier in Beijum ook gelukkig.”
Naschrift: wat vinden lezers van de Orchideereeks? Is het te knuffelig? Of te eenzijdig positief belicht? Of toch helemaal in orde? Beijumnieuws@online.nl

donderdag 26 maart 2009

ONTMOETINGSCENTRUM DE BOERDERIJUM

De nieuwe naam van de Boerderij werd vanochtend middels onderstaand persbericht naar Beijumnieuws opgestuurd. Op mijn vraag of het wel kies is om de naam nu reeds te onthullen kreeg ik dit antwoord: Je mag de naam wereldkundig maken. De nieuwe naam komt ook al in de uitnodigingen te staan, die begin volgende week de deur uitgaan. Met vriendelijke groet, Peter van Dijken, communicatieadviseur Gemeente Groningen, Dienst Onderwijs Cultuur Sport & Welzijn (OCSW)

Nieuwe naam vernieuwde boerderij Beijum
Ontmoetingscentrum ‘BOERDERIJUM’

De afgebrande boerderij in het hart van Beijum is herbouwd en krijgt een nieuwe naam: Boerderijum. In februari is een prijsvraag uitgeschreven door woningcorporatie De Huismeesters en de drie huurders. Uit de circa 35 inzendingen kozen de betrokken organisaties unaniem voor Boerderijum. Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan zorginstelling De Zijlen, kindercentrum de Mallemolen en het centrum voor Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeente Groningen.

Aan de Beijumerweg 19 ligt een monumentale boerderij waarvan de schuren in de nieuwjaarsnacht van 2003 zijn afgebrand. Hierin waren onder andere een wijkpost van de dienst Stadsbeheer, het Bezoekerscentrum Beijum van het voormalige Natuurmuseum Groningen en een theeschenkerij gevestigd.
Op voorspraak van de buurtbewoners, verenigd in het Herbouwcomité Boerderij Beijum, is besloten om deze locatie in het hart van Beijum te behouden als sociale ontmoetingsplaats. Dit streven is omarmd door het college van B&W en de gemeenteraad. Woningcorporatie De Huismeesters trad op als ontwikkelaar van het project, in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers, buurtbewoners en de gemeente. Het project omvatte de renovatie van het voorhuis van de oorspronkelijke boerderij, vervangende nieuwbouw op de plaats van de afgebrande schuren en herinrichting van het buitenterrein. Op vrijdag 24 april is de feestelijke opening gepland met een spectaculaire vogelshow.

DE TRAM EN BEIJUM(namens het project Regiotram)Jorien Bakker, Communicatieadviseur Project RegioTram, stuurde onderstaande tekst op naar aanleiding van de vraag wat de komst van de tram voor Beijum zal gaan betekenen.

De eerste tramlijn in de stad Groningen verbindt het Hoofdstation met het Zernike. In februari is het voorkeurstracé bekend gemaakt, dat door de binnenstad en over de Grote Markt gaat. Als het project volgens planning verloopt, kan de eerste tram op lijn 1 in 2014 rijden. Nader onderzoek én discussie hebben geleid tot het plan om meteen na de eerste tramlijn een tweede aan te leggen naar Kardinge, die ook het UMCG aandoet. De bereikbaarheid van het UMCG is problematisch, met dagelijks meer dan 13.000 bezoekers uit de hele regio. Het tracé van deze tweede tramlijn wordt dit jaar onderzocht. Inwoners en betrokken organisaties worden daar nauw bij betrokken. Duidelijk is al wel dat de tram dicht langs, of in de buurt van het Oosterhamriktracé (de busbaan), zal lopen. We onderzoeken nog of het wenselijk is de lijn vanaf Kardinge na 2020 door te trekken naar Lewenborg/Beijum en op termijn naar de nieuwe wijk Meerstad.

Als straks tramlijn 1 gerealiseerd is, gaat er geen enkele bus meer over de Grote Markt. Dat was een van de uitgangspunten van het Project RegioTram. We onderzoeken samen met het OV-bureau de nieuwe routes van de bussen die nu over de Grote Markt gaan. Het uitgangspunt is dat er overal in de stad een tram- of bushalte op loopafstand is en dat iedereen gemakkelijk in het centrum kan komen. Niet altijd rechtstreeks op de Grote Markt, maar wel vlakbij.
De drukke buslijnen 3 en 6 vanuit Beijum en Lewenborg lopen nu via het Oosterhamriktracé over de Grote Markt naar het Hoofdstation. Na aanleg van tramlijn 1 naar Zernike worden de lijnen 3 en 6 langs de oostzijde van de binnenstad geleid. Dat kan langs de Oostersingel en Damsterdiep of via de oostelijke diepenring naar het Zuiderdiep en het Hoofdstation. Om op de Grote Markt te komen, kunnen passagiers uit Beijum op het Zuiderdiep overstappen op de tram of gaan lopen. Zodra ook lijn 2 naar Kardinge gereed is, vervallen de buslijnen 3 en 6. Daarvoor in de plaats komt dan een bus die frequent pendelt tussen Beijum, Kardinge en Lewenborg. Deze dienst sluit direct aan op de vertrektijden van de tram op Kardinge.

Zie voor meer informatie over de plannen
www.regiotram.nl

woensdag 25 maart 2009

MIJN UITZICHT IN BEIJUM(1)


Atsje Straatsma is druk bezig mensen in de wijk te fotograferen voor haar fotoserie "gestolen momenten". De serie wordt op Beijumnieuws geplaatst en mogelijk volgt een expositie in Pand49. Zie het artikel van 6 maart, te bereiken via onderstaande link. Beijumers die zich willen laten fotograferen kunnen nog altijd mailen naar Atsje@live.nl of naar Beijumnieuws@online.nl
Naast de series Kijk op de Wijk, de Beijumrijder en de aankomende Gestolen Momenten van Beijumers komt er nog een vervolgserie op Beijumnieuws: Mijn Uitzicht in Beijum. Deze serie zal, net als Gestolen Momenten, geen tekst bevatten. Gewoon een foto van het uitzicht van (een) Beijumer(s). Deze foto is ook bij een Beijumer gemaakt, de bewoner kijkt uit op een gedeelte van de Isebrandtsheerd. Belangstellenden kunnen zich ook hiervoor aanmelden.

BEIJUMERS, MOET DE TRAM KOMEN OF NIET?

In de hele stad is een discussie gaande over de terugkeer van de tram. Tussen 1880 en 1949 reed eerst een paardetram door de stad en vanaf 1910 werd de tram elektrisch. In 1949 reed de tram, onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden, voor het laatst door Groningen. De terugkeer van de tram roept enthousiasme en weerstand op. Weerstand, door het mogelijk wegvallen van vertrouwde buslijnen of voor het aanzien van bijvoorbeeld de Oosterstraat. Enthousiasme, omdat de tram sfeer met zich meebrengt, omdat de druk van het autoverkeer in en rond de stad zal gaan afnemen en er liggen ook kansen op economisch en sociaal maatschappelijk vlak. De tram is natuurlijk niet alleen een speeltje van bestuurlijk Groningen, wat vindt de man in de straat er van? Organisaties als de stichting Vrienden van de Stad Groningen en de Fietsersbond roeren zich ook. De Vrienden willen bijvoorbeeld een tramlijn vanaf het Gedemte Zuiderdiep via Damsterdiep en Oostersingel naar Lewenborg en Beijum. De fietsersbond wil dat er plek genoeg komt voor fietsen in de tram. De discussie leeft alom. Is de angst van de Beijumers terecht dat ze hun buslijn 6 kwijtraken en vaker moeten overstappen? Henk Bouwkamp, woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Karin Dekker: "De ontwikkelingen zitten nog in een pril stadium, je kunt niet uitsluiten dat de tram in de verdere toekomst wordt doorgetrokken naar Beijum.Als je het kaartje op http://www.regiotram.nl/ goed bekijkt zie je dat die mogelijkheid is opengehouden."

Mevrouw Bakker, communicatiemedewerkster van de Regiotram, had nog geen tijd om te reageren. Ze beloofde vanavond een mail te sturen, die zal hier dan integraal worden geplaatst. Als u de video op groter formaat wil bekijken gaat u naar onderstaande link van You Tube. http://www.youtube.com/watch?v=bffPc24udDU http://nl.wikipedia.org/wiki/RegioTram_Groningen

Zie vandaag ook een peiling in de Gezinsbode over het alternatief van een gondelkabelbaan(1 april?) in plaats van een dure tramlijn Hoofdstation- Zernike. Zie ook http://www.stadjerstv.nl/ wijk Beijum.

BEWONERSCLUBVERGADERING: 17 AANWEZIGEN

Van verschillende kanten ben ik de afgelopen weken benaderd en gevraagd: ga je niet naar de vergadering van de wijkorganisatie op de 24e maart? De wildste (financiële)geruchten kwamen me te hore. Wat er precies aan de hand was en waarom ik er heen moest, dat werd me niet precies verteld. Het tekent wellicht het gebrek aan transparantie en eerlijkheid rondom de club; waarom niet gewoon open en eerlijk zeggen wat er is? Afgezien van beroepsmatige verplichtingen, ik moest werken de afgelopen dinsdagavond, was ik toch zeker niet van plan om te komen. Ik behoor tot de vele Beijumers die de club links laten liggen. Er zijn meer mensen in de wijk die afkerig staan t.o.v. ze dan dat ze zich er mee willen verbinden.Geen uitstraling van vertrouwen in de wijk, geen binding t.o.v. de Beijumer bevolking en geen enkele draagvlak. 17 aanwezigen waarvan 8 bestuursleden!
Hilda Hofstra ging er heen, ze maakte de foto en stuurde onderstaande bevindingen:
Op 24 maart vond in Het Heerdenhoes de voorjaarsvergadering van de BOB plaats.
Inclusief de bestuursleden waren er 17 personen aanwezig. Het blijft moeilijk om de bewoners van Beijum er zo bij te betrekken dat men naar de vergaderingen komt.
“Toch wel veel dezelfde koppen klonk het zelfs”. Maar de mensen die er wel waren zijn in ieder geval betrokken bij de BOB en de acties en plannen voor de wijk. Wat speelde er deze avond en waar had men vragen over? Waar heeft de BOB zich voor ingezet het afgelopen jaar?
Buurtcomités:
Hoe zit het met de contacten met de buurtcomités? Er zijn momenteel 3 comites. Er is wel vaker gepoogd de contacten over en weer aan te halen maar dat was niet levensvatbaar. Over het algemeen redt men zichzelf wel en is er geen extra ondersteuning nodig. Het plan is wel met elk comité een voortgangsgesprek te gaan houden in de toekomst.
Ligplaatsen Boterdiep:
een ander punt was de actie van o.a. de BOB tegen extra ligplaatsen aan het Boterdiep. Die actie was succesvol en de ligplaatsen gaan niet door. Boegbeeld: Dit is de nieuwe naam van de voormalige Wegafarm. De BOB heeft zich ingezet voor het behoud van dit centrum met een duidelijke functie in de wijk. Er is nu een kinderopvang, een zorgcentrum en kinderboerderij in gevestigd.
Golfbaan
Er komt nu een landschapsplan wat het gebied Koningslaagte tot ten Boer omvat. Gemeente en Provincie gaan erover praten. De golfbaan is niet van de agenda, maar het gebied waar de baan dan zou kunnen komen is uitgebreid.
De Brugwachter
dit omstreden gebouw en de voortgang wordt scherp in de gaten gehouden door de BOB. Het is een druk punt met fietsroutes, bedrijven en scholen. Er zijn diverse knelpunten te voorzien als de flat er komt. Verder wordt er deze avond afscheid genomen van bestuurslid Cees Hoekstra en worden 3 nieuwe of herkiesbare bestuursleden gekozen. Ook wordt een nieuw lid voor de kascommissie voorgedragen.
Voorzitter Klein geeft nog even een toelichting op het aantal van 8 bestuursleden.“Men hoeft geen samenstelling van een oneven aantal te hebben in het bestuur. Als er geen meerderheid is wordt een voorstel geacht te zijn verworpen”.Bij de rondvraag komt de situatie bij het winkelcentrum west nog aan de orde. De verkeerssituatie is erg gevaarlijk tijdens het laden en lossen bij de bevoorrading van de winkels. Het is ook een verantwoordelijkheid van de weggebruiker zelf. De verkeersveiligheid daar is al jaren een heikel punt. Kleine verbeteringen zijn gerealiseerd maar het blijkt niet afdoende. Klein stelt voor dat er een verkeerscommissie wordt ingesteld die ermee aan de slag gaat ( en ook met andere knelpunten qua verkeer in de wijk).
De website is nog steeds een zorgenkindje. Er wordt aan gewerkt om de site actueel te houden, maar het blijft vrijwilligerswerk en de mankracht is schaars.
De bereikbaarheid van de BOB is wat gewijzigd de laatste tijd. Het kantoor is niet dagelijks meer open. Dit komt ook omdat het personeel van De Wegwijzer deels veel vragen kunnen oplossen en overnemen. Heeft men de BOB echt nodig dan lukt het altijd wel om met elkaar in contact te komen.
De volgende vergadering komen de financiële zaken aan de orde.

Reacties zijn mogelijk maar er volgt geen verdere berichtgeving omtrent dit onderwerp.

dinsdag 24 maart 2009

VEEL KUNST IN EN OM DE BOERDERIJ

Het aftellen is begonnen, nog een maand en de opening van de Boerderij is een feit. Er moet buitenom nog wat gebeuren maar op de 24e april zal alles er picobello bij liggen. In kinderdagverblijf de Mallemolen hangen sinds een paar dagen vijf prachtige schilderijen, gemaakt door Minerva studente Liz Bijma. Hangen is bij nader inzien niet het juiste woord, het zijn muurschilderijen. De komende weken zal ik af en toe nog een Mallemolen- schilderij publiceren. Er blijkt nog een kunstactie te zijn rond om de Boerderij, maar die lijkt met wat meer geheimzinnigheid omgeven. In elk geval moeten hiervoor meisjes gefotografeerd worden. Een der moeders benaderde me met de vraag of ik niet wilde komen filmen, leuke promotie zou dit zijn voor haar dochter, de Boerderij en voor Beijum. Echter, het werd afgeblazen, de kinderen zouden te onrustig worden van zo'n cameraman die 3 minuten zou komen filmen. Ach ja, als het Jeugdjournaal nou gebeld had en langs wilde komen, dan was het weer een heel ander verhaal geweest. Het maakt allemaal niet uit, Beijumnieuws zal zoveel mogelijk het nieuws in en rondom de Boerderij blijven verslaan. De nieuwe naam van de Boerderij is mooi en toepasselijk, maar mag nog niet gepubliceerd worden. Nog één kritische opmerking: als hier in Beijum een geweldige (kunst)Pand49 is, hadden deze kunstzinnige mensen dan niet een rol van betekenis kunnen spelen op kunstgebied in en rond de Boerderij??

OP BEZOEK IN DE SCHOOLTUIN


Vanochtend brachten kinderen van groep 1 en 2a van de Dom Helder Camaraschool met hun juf een bezoek aan het schooltuincomplex. Hier zijn nog geen tuinactiviteiten die op kinderen zijn gericht maar het zit er wel aan te komen. Het eerste leven is in dit net begonnen seizoen al weer door de "educatieve medewerkers" aan de Beijumer klei toevertrouwd, op verschillende plekken zijn viooltjes gepland. De Dom Helder Camaraschool ligt, evenals de Tine Marcusschool letterlijk op een steenworpafstand van de tuin. Even naar buiten met dit mooie weer, wat ga je dan doen? " We maken even een lentewandeling."

4 APRIL SAM'S KLEDINGINZAMELINGSACTIE IN DE BRON

Ingezonden persbericht

Op zaterdag 4 april vindt in Groningen de kledinginza-melingsactie van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. U kunt dan uw goede, nog draagbare kleding, schoeisel, huishoudtextiel en dekens in gesloten plastic zakken afgeven bij de volgende adressen op genoemde tijden:

Elim, Barkstraat 5 (Hoogkerk): inzamelen van 9.00 tot 11.00 uur
Kerkgebouw De Ark, Haydnlaan (Zuid): inzamelen van 9.00 tot 11.00 uur
Salvatorkerk, Hora Siccamasingel 202 (Zuid): inzamelen van 9.00-12.00 uur
Kerkelijk Centrum De Bron, Bentismaheerd 1a (Beijum): inzamelen van 10.00-12.00 uur

Sam’s Kledingactie, sinds twee jaar de nieuwe naam voor de kledinginzameling van Mensen in Nood, is één van de oudste charitatieve kledinginzamelaars van Nederland. Bij de kledinginzameling wordt Sam’s Kledingactie ondersteund door ruim 1.000 vrijwilligers. De opbrengst van de ingezamelde kleding komt ten goede aan de noodhulpprojecten van Cordaid Mensen in Nood.

In 2009 steunt Sam’s Kledingactie een project in Kenia waarin ‘droogte cyclus management’ centraal staat. Droogte is al jaren een van de meest serieuze problemen in Kenia en kan in de toekomst een nog groter probleem worden als gevolg van klimaatveranderingen. Dit leidt regelmatig tot ondervoeding, ziekte en sterfte van mensen en dieren en veroorzaakt conflicten om de schaarse waterbronnen en weidegronden. Toch hoeft droogte niet altijd tot een ramp te leiden. Samen met lokale partners zorgt Cordaid Mensen in Nood ervoor dat de mensen minder kwetsbaar worden in periodes van droogte. Dit doen ze door het creëren van nieuwe inkomstenbronnen of het realiseren van waterbronnen. Hierdoor zijn de mensen minder afhankelijk van klimaatsinvloeden.

Voor meer informatie over Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood en de gesteunde projecten kunt u kijken op
http://www.samskledingactie.nl/ of bellen naar 073-687 1060.

maandag 23 maart 2009

OORLOG VOEREN IN BEIJUM

Het is natuurlijk een kop om van te schrikken, oorlog roept niet de prettigste associaties op. Maar gisteren kwam ik deze " gewapende" kinderen tegen in de Wibenaheerd, ze waren oorlogje aan het spelen. Pang pang en ik schiet je dood. 

Klik de foto groter en zie dat de geweren of revolvers zijn getrokken, klaar om de tegenstander te liquideren. Werd hier de vijand in een hinderlaag gelokt? Wie zal het zeggen. Er zijn mensen die vinden dat vroeger alles beter was, en daarmee doelen ze vaak op de vijftiger en zestiger jaren. Ik weet niet hoe het de oudere lezer vergaat, maar ik herinner me hele veldslagen tussen leerlingen van katholieke en gereformeerde scholen, in de volksmond roomsen en koksen genoemd. Tot bloedens toe sloegen ze elkaar destijds met de klompen 'veur de bek'. Ik herinner me ook de jaren waarin het pacifisme van "het gebroken geweertje" populair was. Verbied je kinderen om met geweren en ander schiettuig te spelen en het geweld zou uit de wereld verdwijnen. Dacht men.

 Maar dat werkt natuurlijk niet zo, geweld ban je niet uit door het te verstoppen. Laat deze kinderen elkaar nu maar vermoorden, afmaken, achtervolgen en in de pan hakken. Koop je kind een geweer en ze kijken er na een paar dagen niet meer naar om. Wikipedia: Het gebroken geweer is het logo van War Resisters' International en is het internationale symbool voor dienstweigeraars en gewetensbezwaarden. Het gebroken geweer was in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog ook een symbool voor het pacifisme. Het werd gedragen als een speldje op de kleding. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog waren aanleiding voor een grote antimilitaristische beweging. Deze beweging kon echter niet de opkomst van het militarisme in Duitsland en Italië voorkomen.

EEN DRUILERIGE, GURE OCHTEND

Huilen met de pet op, zo zou je het huidige weertype kunnen omschrijven. Maar als je er oog voor hebt zie je dat er in elke omstandigheid wel weer wat leuks of grappigs schuilgaat. U kent het misschien wel, u loopt naar buiten om vuilnisbakken in de containers te legen(grijs in grijs en groen in groen)en de telefoon gaat. De bakken laat je buiten even onbeheerd staan, stel dat het een belangrijk telefoontje is. Het overkwam me deze ochtend, het was een woordvoerder van de Regiotram Groningen die belde. Even tussendoor, de video met straatinterviews waarop Beijumers hun mening kenbaar maken over de mogelijke komst van de tram is bijna klaar.


Hilda Hofstra is de film aan het monteren en naar verwachting staat ie een dezer dagen op Beijumnieuws en stadjerstv. Maar goed. Buiten teruggekomen zag ik deze twee eenden op de bakken passen. Nou ja, oppassen, ze hadden zin in wat lekkers dat was duidelijk. Het pokkenweer hield onverminderd aan en tja, waarom zou ik ze niet even uitnodigen voor een lekker hapje binnen? Guur weer? Neem een eend in huis. Ook bij eenden heb je angsthazen en dappere dodo's. De eend die duidelijk bij de laatstgenoemde categorie behoort waggelde onbekommerd naar binnen. Zijn/haar vriend(in) of broer/zusje(hoe liggen de relaties binnen de eenden van Beijum?) bleef op een veilige afstand loeren op een stukje brood. Want je weet het nooit, zijn mensen wel te vertrouwen?

INNERSDIJKKOOR DE SERINGEN

Gisteravond en de hele nacht op OOG-TV in het kader van stadjerstv-toppers: zankoor de Seringen uit Innersdijk. Uit volle borst zingen de dames o.a. 'het kleine café aan de haven.' Op de video ook te zien, de motivatie van de vrouwen om aan het koor mee te doen. Nieuw zangtalent is nog welkom, mannen mogen zich ook nadrukkelijk aanmelden.

zondag 22 maart 2009

STUUR UW VIDEO NAAR WWW.STADJERSTV.NL
De ontwikkelingen op het gebied van de media blijven fascineren. De papieren nieuwsbrengers staan onder druk en ontslagen dienen zich aan. Hoe hou je je abonnees vast en te vriend? Het Dagblad van het Noorden berichtte gisteren dat ze vanaf mei beginnen met een zender voor tekst-tv,1TV. Het is een boeiende spagaat waar de nieuwsbrenger van het noorden in zit, zet je teveel gratis nieuws op internet of op het toekomstige 1TV, heb je nog meer kans dat betalende lezers afhaken. Het moet het concern goed hebben gedaan dat er onlangs een massale volkswoede ontstond nadat duizenden klanten hun krant niet op tijd hadden gekregen. De krant is vertrouwd en gezellig maar verliest ontegenzeggelijk terrein. Stadjerstv is een nieuwe (stads)ster aan het mediafirmament. Stadjers kunnen hun wijkvideo's opsturen naar http://www.stadjerstv.nl/ Na goedkeuring worden die op de site geplaatst, voor het Beijumer aanbod surft u naar de site van stadjerstv en kiest u de wijk Beijum uit. De attente lezer/kijker is het wellicht reeds opgevallen dat enkele op Beijumnieuws geplaatste video's op zondagavonden via OOG-TV de huiskamer bereikten. Elke zondagavond wordt een selectie gemaakt van ingezonden video's uit de stad, via stadjerstv-toppers kunt u een nog groter bereik genereren met uw video. Projectleider Lisa Terpstra van stadjerstv doet op deze video vanaf een winderig(aan het geluid te horen) Plein Oost een oproep aan de Beijumers: promoot je eigen wijk en stuur uw video naar stadjerstv! Enthousiastelingen kunnen ook videocursussen gaan volgen. Kijk vanavond weer naar de Groninger TV-variant van You Tube, wie weet zit er weer een video uit Beijum bij (elk half uur herhaald vanag 18 uur tot de volgende maandag 09 uur). U kunt uw video natuurlijk ook aan stadjerstv én aan Beijumnieuws aanbieden.

zaterdag 21 maart 2009

DE BEIJ(UM)RIJDER: (Deel 8) FROUKEMAHEERD

Deze keer brengt de Beijumrijder u in de Froukemaheerd. Een heerd die gedeeltelijk in een oorlogsgebied lijkt te zijn veranderd, met dank aan de Huismeesters en BAM. Maar wat wil je, als de daken nieuwe zonnepanelen behoeven dan is er bouwverkeer en rotzooi, containers en chaos zijn tijdelijk troef. Maar allemaal voor de goede zaak, zonne-energie wordt opgeslagen in het LSD-energiehuisje (prachtige kleuren!), in de Froukemaheerd wordt daadwerkelijk iets aan duurzaamheid gedaan. De Froukemaheerd is een beetje een dorpje in het grote dorp Beijum. De parochie heeft een heus woonwagenkampje, een burgemeester in ruste genaamd Germen Weessies, een onlangs opgerolde weedplantage, een gereformeerde school, een dappere digitale parochieopbouwende dorpsomroeper en vooral ook, mensen die zich echt inzetten voor hun omgeving. De 1e Montessorischool de Dijk grenst aan de heerd, zie ook de video. Vandaag hoorde ik van Ruud van Erp, locatiemanager Vensterwijk Beijum, dat er een tafeltennistafel komt tegen over nummer 200, vlakbij het fietspad en tegenover de Holmsterheerd. Het is prettig wonen in de Froukemaheerd, ik spreek uit ervaring. Met tennistafel erbij wordt het een nog idealere heerd voor kinderen om in te wonen.De muziek is een beetje overdreven maar wel toepasselijk, je eigen woonheerd als vriendin: you're the first, the last, my evrything van Barry White. http://www.youtube.com/watch?v=Fcd3XuQwDQQ

Enthousiaste kriebelschoonmakers uit de Froukemaheerd kregen afgelopen week onderstaand bericht:

Op zaterdag 18 april hebben we weer een lentekriebelsactie. Net als de afgelopen twee jaar willen we de Heerd een grote schoonmaakbeurt geven. We willen de gehele openbare ruimte bij langs. Dus niet alleen straat, stoep en groen, maar ook de sloten om de heerd heen en de speeltoestellen in de heerd. We krijgen daarvoor (als het goed is) van het waterschap lieslaarzen en schepnetten en we willen van de gemeente graag prikstokken, afvalzakken, werkhandschoenen en containers. We hebben 250 euro subsidie gevraagd, die we willen gebruiken voor de sport en spel-actie of mega-bbq of whatever. De harde werkers worden ondersteund door koffie, limonade, koek, en na afloop is er soep en broodjes.

LENTEMARKT PLEIN OOST SUCCESVOL

Plein Oost in Beijum liet zich vandaag zien zoals het eigenlijk vaker zou moeten zijn. Het was levendig, gezellig, het zonnetje scheen en er heerste tevredenheid. Op de eerste dag van de officiële lente werd er een lentemarkt georganiseerd en het moet gezegd, het was meer dan geslaagd. Bekijk de video voor een impressie van vanmiddag. Ruud van Erp, Lammert Doedens, Irma zijlstra en good old Frieda Molenberg laten hun licht schijnen op deze Plein Oost-dag. Mevrouw Molenberg, ze zat ooit in de klankbordgroep van het plein, neemt nooit een blad voor de mond en haar ongezouten mening kunt u op het laatst bekijken en beluisteren. Zou het toch nog goed komen met dit geplaagde en veel besproken plein in Beijum Oost?
Nachrift; een terechte kritiekpunt hieronder over mijn afwezigheid in Innersdijk vanmiddag: Ik ben er wel geweest, maar de filmbeelden waren te donker en te slecht om te publiceren. Goed voorstel: waarom geen Koninginnedag-vrijmarkt op Plein Oost?

DE POLITIEK KOMT NAAR DE BURGER TOE


Een stralend zonnetje op deze eerste lentedag vergezelt op het ogenblik de PvdA-delegatie bij Winkelcentrum Beijum. Links ziet u Arjan de Rooij, Beijumer en opvolger van Jaqueline Kinds, in gesprek met een wijkgenoot. http://www.pvdagroningen.nl/artikel/27.htm

En passant was de Rooij bereid om een Kijk op de Wijk in te spreken, deze houdt u nog te goed. Als u interesse hebt om met de heren- waar is oud Beijumse Marjo van Dijken?- van gedachten te wisselen, spoedt u dan naar Winkelcentrum West. Was het geen idee geweest heren om de lentemarkt op Plein-Oost ook met een bezoek te vereren?

vrijdag 20 maart 2009

KIJK OP DE WIJK (Deel 10)

Al weer de tiende kijk op de wijk Beijum. Deze vrouwen, moeder en dochter, kwam ik een tijdje geleden tegen in buurtcentrum de Beijumkorf. Ze zijn gek op hun wijk en dit staken ze niet onder tafels en stoelen. Onderstaande mail stuurde de dochter nog ter aanvulling: Mijn moeder, mevr. Bakker, woont sinds november 2007 in Beijum.
Mijn moeder woont aan de Isebrandtsheerd in het huis van haar schoonouders die er 28 jaar in hebben gewoond.Van 1990-1992 ongeveer hebben we ook al in Beijum gewoond en zijn, na een tijdje wonen in Selwerd, teruggekeerd.
Ikzelf, mevr. van der Velde, woon sinds december 1999 aan de Heratemaheerd in Beijum. Met mijn gezin zijn we bewust op zoek gegaan naar een woning in Beijum door het vele groen en de scholen.Wij vallen onder de tevreden bewoners van Beijum.

GEK IN DE KOP

Beroepshalve, ik werk in een psychiatrische inrichting, kom ik bijna dagelijks de gekste dingen tegen. Gekte en gestoordheid zijn, zo gezegd, dagelijkse kost. De woorden gekte en gestoordheid hebben door de jaren heen een negatief klank gekregen, maar ik kan u verzekeren dat er hele sympathieke en vriendelijke gekken en gestoorden rondlopen. Als je er oog voor hebt zou je Beijum met wat fantasie als een open inrichting kunnen beschouwen, je komt hier ook echt de gekste dingen tegen. Weer geen negatief waardeoordeel, gekte geeft leven in de brouwerij, gezelligheid en je kunt je bij tijd en wijle een kriek lachen. (ook weer zoiets geks, wat is dat: een kriek lachen?). Deze gestoorde hond trof ik midden in de wijk aan. Hij sprong van gekte gewoon tegen de muren omhoog. Waarom deed hij dat? Zag hij het licht? Of lag er gewoon iets op het dak wat hij terug wilde? Zegt u het maar.


"Gekken en gestoorden" missen soms gewoon wat aandacht, waardering en erkenning. Dit kan ook voor dit beestje gelden. http://www.buurtlink.nl/ brengt hier wellicht uitkomst. Vandaag ontving ik dit bericht van ze. Je vraagt je toch in alle redelijkheid af: waar liggen de grenzen van de (buurt)gekte? Straks komt er nog een buurtkonijnenverkiezing, wie heeft de leukste kanarievogel of wie de gezelligste buurvrouw?
Doe mee en nomineer jouw buurthond! Ken jij de meest lieve, behulpzame of stoere hond van de buurt? Dan is het hoog tijd dat hij/zij in het zonnetje wordt gezet!Buurtlink en Petnews organiseren de Buurthond van het Jaar 2009 Verkiezing. Je kunt nu jouw favoriete buurthond nomineren voor deze verkiezing. De honden maken kans op schitterende prijzen zoals een jaar lang hondenvoeding!
Ga nu naar www.buurthondvanhetjaar.nl
Prijzen!- een jaar lang de titel "Buurthond van het Jaar";- een jaar lang gratis Eukanuba hondenvoeding, met gevulde Eukanuba rugzak;- èèn van de drie vakantiecheques van KeyCamp voor jou en je hond;- èèn van de vijf fraaie Hupple hondenkussens;- èèn van de 25 pakketten "een jaar lang gratis hondenkoekjes";- èèn van de 50 "Hot Dog 4 Dogs" van Hupple.Iedere inschrijver ontvangt gegarandeerd een korting van 20% op de entreeprijs van het Animal Event in de Beekse Bergen!
Er staat nog bij: Gun uw hond de titel buurthond van het jaar(..). Om de gekte compleet te maken nomineert Beijumnieuws dit beestje tot Beijumer Hond van 2009. Een jaar gratis hondevoer van dierenspeciaalzaak André Hoogenberg. Hopelijk hervindt de hond zijn rust.

donderdag 19 maart 2009

KLANKHEALING IN SPIRITUEEL CENTRUM SHANTI NIKET
Als je zondag nog niet bent bijgekomen van de zaterdagse lentemarkt, de lammetjesdag of het bezoek van de PvdA-politici aan Winkelcentrum Beijum, dan kun je je in spiritueel centrum Shanti Niket aan de Heratamaheerd op een matje neerleggen voor een klankhealing.http://www.shanti-niket.nl/. Uit de nieuwsbrief:
Op zondag 22 maart geven Maria, Hans en Vasu weer een klankhealing in Shanti Niket. De Lenteklankhealing is een mooie gelegenheid om het lentefeest te voelen en te vieren en, begeleid door klanken en trillingen van klankschalen en diverse etnische instrumenten, de hernieuwde levenskracht van de natuur in jezelf te wekken en te ervaren.Door de geluidstrillingen van o.a. de klankschalen worden spanningen zowel in je lichaam als in andere lagen van je bewustzijn losgemaakt en opgelost zodat alles wat donker in je is, getransformeerd wordt naar lichte energie terwijl je luistert niet alleen met het oor, maar met je hele aandacht aanwezig in het nu. Je energiesysteem wordt in evenwicht gebracht. Dit concert opent de deuren van je hart, brengt je ruimte en licht en is een kadootje voor jezelf.
Wanneer: zondag 22 maart 2009, 10.30 – 12.00 uur of 14.00 – 15.30 uur
Plaats: Shanti Niket, Levensschool en Spiritueel Centrum, Heratemaheerd 24, Groningen (Beijum Noord)
Opgave: Vasu Macquoy, 0527-291839 of
info@shanti-niket.nl SUGGESTIE: doe je vriend/vriendin/familie een plezier met dit unieke kado.

VAN 1e MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK(3)

De voortgang van de 1e - De Dijk- Montessorischool loopt voorspoedig. Geen vorstperiodes meer die het proces van nieuwbouw stagneren en vooral ook: geen procedures meer. Dit gebied naast op de hoek van de Zuidwending met de rotonde Wibenaheerd is ingrijpend aan het veranderen. Bekijk deel 3 van de nieuwbouw en zie hoe het letterlijk de lucht in gaat. Het gezegde "ik worstel en kom boven" gaat letterlijk en figuurlijk op voor de 1e Montessorischool langs De Dijk in Beijum.

woensdag 18 maart 2009

PvdA GRONINGEN KOMT ZATERDAG NAAR BEIJUMDacht ik net alle activiteiten voor aanstaande zaterdag wel te hebben gehad, komt onderstaand persbericht binnen: 22 maart moet denk ik 21 maart zijn.

Op zaterdag 22 maart gaat de PvdA Groningen de straat op in Beijum. Bewoners en organisaties uit Beijum zijn uitgenodigd om langs te komen en met de PvdA in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over de toekomst van de wijk of de Stad.

De PvdA organiseert maandelijks een spreekuur in een Stadswijk, om zoveel mogelijk met Stadjers te kunnen praten over wat er in hun omgeving gebeurt. Deze maand kon het spreekuur geen doorgang vinden, en gaat men gewoon de straat op in winkelcentrum Beijum-west om daar met bewoners in gesprek te gaan. De PvdA'ers staan vanaf 12.00 uur in winkelcentrum Beijum-west. PvdA-raadsleden, -bestuursleden en gewone leden zijn aanwezig.
Aanvullende noot: Als andere politieke partijen activiteiten hebben in Beijum dan kunnen die ook voor publicatie opgestuurd worden!

ZATERDAG LAMMETJESDAG IN NOORDWOLDEVia de sitemeter zie ik dat de laatste week regelmatig bezoekers op Beijumnieuws arriveren die googelen op lammetjesdag. Steevast komen ze dan uit bij het bericht van vorig jaar maart, ook toen maakte ik hier melding van een lammetjesdag in Noordwolde. Om de informatie up to date te houden bij deze de aankondiging van Lammetjesdag 2009.
Op 21 maart begint de Lente! En wat is er dan mooier om op deze dag echte lammetjes te kunnen zien en aaien?! Dan krijg je gelijk al de lentekriebels.Op deze Opendag staan natuurlijk de lammetjes centraal. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven! Bijvoorbeeld bijzondere schapenrassen, schapen scheren, opdrijven van schapen en je kunt leuke knutselwerkjes maken van wol.Adres. Kom zelf eens kijken en geniet van al het leven op en rond de boerderij. Het adres is Wolddijk 76 in Noordwolde. Je bent van harte welkom tussen 10.30 en 16.00 uur. De entree bedraagt € 1,- per persoon.
Komende zaterdag gaat het allemaal gebeuren. Kiest u maar: de lentemarkt op Plein-oost? De open dag op Innersdijk? Of toch maar met de allerjongsten naar het nabij gelegen Noordwolde?

FRUITBOMEN GEPLAND IN HET WEILANDJE

Het is nationale boomplantdag en in dat kader werden vanochtend fruitbomen gepland in "het weilandje" in het Groene Hart van Beijum. Waarom persé daar is me niet bekend, het oude vertrouwde weilandje in oorspronkelijke staat laten was ook geen verkeerde optie geweest. Enfin, kinderen van de Tine Marcusschool en de Beijumkorf hebben geen boodschap aan dergelijke moralistische prietpraat, ze namen de schop ter hand en plantten met veel entousiasme de bomen. Bekijk de video en zie de kinderen bezig in het Groene Hart.
http://www.boomfeestdag.nl/

dinsdag 17 maart 2009

SLOOT UITGEBAGGERD, MEER DAN 30 SALAMANDERS DOOD

Thea Moesker stuurde onderstaande brief en foto's op. Ze vond nadat een sloot was uitgebaggerd veel dode salamanders op het fietspad langs de Beijumerweg, achter Winkelcentrum Beijum. Fietsers en brommers waren over de diertjes heengereden. Ze is laaiend en verdrietig tegelijk. 

"De gemeente heeft in de sloot langs de Beijumerweg de afgelopen week de sloten eens grondig uitgebaggerd met als gevolg dat veel dieren zich roerden. De daarop volgende dagen fietsten we, samen met mijn dochter Anna, er diverse malen langs en vonden we veel salamanders langs de sloot op het fietspad. Na drie dagen kwamen we uit op het aantal van 13! Jonge, onvolwassen mannetjes salamanders, die naar het licht toe het fietspad zijn overgestoken en veel te vroeg uit hun winterslaap zijn ontwaakt.Het werd mij duidelijk dat er na een halve dag weinig tot niets meer overbleef van de salamanders dan een wat uitgesmeerde prut; niets meer dan een doorzichtig ruggengraatje. Uiteindelijk hebben we in 3 dagen tijd tot ongeveer 30 aangereden salamanders gevonden. Het is een schande hoe de gemeente hier een sloot zo maar uitgebaggerd, terwijl de diertjes, de kikkers, de padden en de salamanders allemaal nog rustig op één oor lagen en bruut werden gewekt. Zijn we dan nu door deze sloot-uitbagger actie een heuse kolonie aan deze zeldzame salamanders kwijtgeraakt? De toekomst zal het zeggen! Ik zou zeggen, laat de gemeente wachten met het uitbaggeren, geef ze de kans om te ontsnappen of maak de sloten met de hand en met Beijumers schoon. Wij zijn toch ook trots op onze kikkerkoren in Beijum tijdens zwoele zomeravonden? Ik ben er gewoon boos over. Niet alleen om de salamanders, maar ook vanwege de gemeente die elk jaar weer, op de meest ongelegen momenten komen met hun mega-machines om eens flink te keer te gaan. Zo heb ik jaren geleden een wespen-orchidee (plant) gevonden in het Groene Hart van Beijum, terwijl de gemeente roundup (gif) ging gebruiken tegen de berenklauw. Ik heb een enorme hekel aan het machine-park van de gemeente. Ze hebben het niet met de natuur. Het salamander verhaal is nu 'even' wat mijn hart breekt." Reacties mogen naar moesker@xs4all.nl of naar Beijumnieuws@online.nl Hebben meer Beijumers ervaringen als bovenstaande?

INEKE HEMMINGA:HANDWERKSIERADEN VAN TOEAREG


Ineke Hemminga presenteert in Pand49 een collectie met handwerksieraden van de Toeareg. De sieraden zijn bedoeld voor de verkoop.In de woestijn leven de Toeareg, nomaden van oorsprong en er zijn speciale edelsmedenclans. (Algerije, Libie, Niger, Mauretanie en Mali).Deze clans maken sieraden bedoeld als amulet, (bescherming en geluksbrengers) en ruilen dit voor gebruiksartikelen en voedsel. Vaak zie je op de achterzijde van het sieraad de initialen en soms de naam van de edelsmid in de schrijftaal van de toeareg, het Tifinagh. Per streek verschillen de vorm soms en de patronen.
http://www.sahara-art-venture.nl/ Ik koop regelmatig bij verschillende families en een coöperatief in het toeareggebied in Zuid Algerije.De sieraden zijn bewerkt, versierd met geometrische patronen, dit is typisch voor deze edelsmeden maar ook leerwerk, tasjes en portemonnees worden hiermee versierd. Verder zijn de kettingen bij de hangers van onyx kraaltjes en voor de hangers worden: gekleurd glas gebruikt,maar ook edelstenen. Bovenstaande tekst is gepikt van: http://pand49.blogspot.com/2009/03/verkoop-van-kettingen-en-sieraden-van.html
Ineke stuurde bovenstaande foto's op, haar telefoon is: 0633633404