vrijdag 31 juli 2009

DROPOUTS KRIJGEN LES IN BEIJUM

Deze video is in juli geplaatst op http://www.stadjerstv.nl/. Vijftien hangjongeren hebben genoeg van gehang, gelanterfanter en van doelloosheid. Ze willen hun leven opbouwen en breken met hun zinloze bestaan. http://www.stadjerstv.nl/index.php?option=com_movies&task=view&id=605&Itemid=22
Ze wilden niet naar school en nu komt de school naar hen toe. Anno Jager, straathoekwerker van het MJD en enkele jongeren komen aan het woord. De video is van Lobke Corman en de opnames zijn gemaakt bij het Trefpunt aan de Beijumerweg.

GRASMAAIER VERLIEST OLIE, WEG SPEKGLAD

Ruim een week geleden verloor een grasmaaier van DSW-Stadspark olie op een gedeelte van het fietspad en de wijkring. Ter hoogte van de Fossemaheerd en Framaheerd gingen een paar brommers en fietsers fors onderuit doordat het wegdek plotseling verradelijk glad was geworden. Op de linker foto ziet u een gedeelte van het oliespoor. Voor de auto werd een bromfietser op de been gebracht die geslipt was. De bestuurder van de grasmaaier had niks in de gaten en reed door richting de Isebrandtsheerd om daar het grasmaaien te vervolgen. Klik de foto groter, de onfortuinlijke chauffer van de grasmaaier en omstanders bekommeren zich hier om een bromfietser.In eerste instantie snapten omstanders niet wat er gebeurde, waarom ging die brommer nou onderuit? Een attente voorbijganger signaleerde de olie op de weg en belde 112. De politie was snel ter plekke. Op de rechterfoto ziet u een agent staan die weggebruikers attendeerde op de gladheid en ook wees hij ze de weg naar veilige gedeeltes om te fietsen en te brommen. De olie werd opgeruimd, het wegdek werd weer begaanbaar en er gebeurden verder geen ongelukken. Opvallend was de uitstekende 'burgermanszin.' Gevallen brommers en fietsers werden geholpen en bijgestaan. De politie werd zoals reeds gezegd direct gebeld en de sfeer was er een van "dit kan gebeuren maar we lossen het op."

donderdag 30 juli 2009

BOERDERIJUM NU OOK IN WEEKEND OPEN

De opening in april was grandioos. Maar daarna werd het stil. Te stil. De Kinderboerderij(um) en theeschenkerij swingen en bruisen niet, de aanloop is nog te mondjesmaat. Dat is jammer voor een project waar jaren voor geknokt is. Waren de verwachtingen te hooggespannen? Is het (nog) te nieuw en te perfect allemaal? Verzachtende omstandigheden zijn uiteraard dat alle dieren nog niet aanwezig zijn. De geiten moeten bijvoorbeeld nog komen. En van de ouder kinderboerderij herinner ik me de pauw die op een aangename manier erg sfeerbepalend was.
Maar toch, het Beijumer publiek weet de gang naar het Groene Hart nog niet te maken en dat geeft te denken. Ik ving klachten op over de zakelijke en kille entreeruimte van de Boerderijum. En het leek met de oranje kleur alsof de kozijnen en ramen nog in de grondverf zaten. Ook de prijzen van de theeschenkerij vallen niet overal goed. Maar die liggen eerlijk gezegd onder de gangbare prijs, ze zijn niet aan de hoge kant. De nostalgie zal een rol spelen, de oude Boerderij daar ging je met een pak appelsap en plastik drinkbekertjes naar toe. Je kocht er een lollie voor een dubbeltje. Ik ben er voor en na mijn vakantie een paar keer geweest. Steevast waren de ongeveer zes tafeltjes en stoelen leeg. Het lijkt zo kaal. Nog maar eens: jammer. Aan de mensen van de Zijlen ligt het niet, hartelijke en vriendelijke mensen zijn het, ik laat me graag een kopje thee of koffie door ze voorzetten.
Klagen en jammeren helpt ook niet, de hamvraag is: hoe krijgen we de Boerderijum aan de praat? Wordt anders de Boerderijum na het echec van Plein Oost(beiden miljoenenprojecten van de gemeente Groningen) het tweede project in Beijum wat gedegradeert wordt tot zorgenkindje? Medewerker en bediende Wim houdt op de foto een nieuwe poster omhoog. De Boerderijum gaat vanaf het komend weekend ook elke zaterdag en zondag open. Klik de poster groter. Dagelijks is de Boerderijum nu open van 10.30 tot 17.00 uur. Behalve op maandag, dan gaan de poorten om 14.30 uur open tot 17.00 uur. Kom op Beijumers, jullie wilden de Boerderij herbouwd hebben. Nu staat het er en het is de bedoeling om het ook in gebruik te nemen en er van te genieten. Suggesties, tips en op- of aanmerkingen zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

Een tip alvast: repareer aub de met vuurwerk opgeblazen brievenbus aan de voorkant van de Boerderij(um). Al drie maanden staat daar een gehavende oranje brievenbus als een negatief visitekaartje. Het is een kleine moeite om dit te verhelpen.

woensdag 29 juli 2009

RUSTIGE ZOMER MET VEEL ONTVELDE BOMEN

De zomer in Beijum kan tot nu toe gekenmerkt worden als zijnde erg rustig. Via de site http://www.dvhn.nl/ vond ik 2 berichten van de afgelopen maand waarin evenzoveel vervelende incidenten stonden vermeld. Typ op de zoekbalk van de site Beijum of Wibenaheerd in en u krijgt o.a. deze nieuwsfeiten te lezen:
INSLUIPER MISHANDELT BEIJUMSE
DVHN Gepubliceerd op 04 juli 2009, 15:47
Een onbekende man drong vrijdagnacht in Beijum het huis van een 57-jarige vrouw binnen. De vrouw had vanwege de hitte de voordeur op een kier gezet. Rond de klok van 3 trof zij de man in haar woonkamer aan. De man sloeg en schopte haar en maakte zich vervolgens uit de voeten. Ambulancepersoneel behandelde haar verwondingen. De politie is naar de voortvluchtige man op zoek.
KNAAP SLAAT EN STOMPT AGENTE
DVHN Gepubliceerd op 24 juli 2009, 12:17
Een 19-jarige Groninger belandde donderdagavond in een politiecel, nadat hij een politieagente had gestompt en in het gelaat geslagen. De politie wilde de jongeman op de Wibenaheerd in Groningen aanhouden, omdat hij in een ruzie om geld een 54-jarige vrouw een klap gaf. Na meerdere waarschuwingen van de agenten, gaf de 19-jarige een agente een stomp tegen het lichaam en in de worsteling om hem te overmeesteren een klap in het gezicht. De verdachte is geboeid afgevoerd.
Het is altijd een heel apart gevoel om na weken weg te zijn geweest Beijum weer binnen te rijden. Wat opviel was dat de meeste bomen langs de wijkring hun schors hadden verloren, bij sommige bomen hing het er nog met slierten aan. Ik heb dit nog nooit meegemaakt en dacht aan een bomenziekte of vandalisme. Dat laatste leek me ook direct onwaarschijnlijk, vandalen mogen dan graag dingen mollen maar al te veel inspanningen willen ze daarvoor niet verrichten. Daags erop kwam ik Frans Egberink tegen die me uit de brand hield. Het blijkt een natuurlijk proces te zijn dat bomen om de zoveel jaar van schors verwisselen, aldus Frans die voor de gemeente het groen en grijs aan het schouwen was aan de Isebrandtsheerd.(Nee, hij wil nooit op de foto, volgens Frans doet hij het allemaal voor de wijk en niet voor zijn eigen ego)
Ook internet bracht uitkomst: Al vroeg vormt zich een gladde, grijs- tot geelbruine schors, die met onregelmatige, dunne schubben van uiteenlopende grootte afbladdert (voornamelijk in juli) in grote, brede, maar vrij dunne platen, daardoor vertoont de stam een vlekkig patroon van lichtgekleurde groengele delen onderbast en donkerder gekleurde schorsdelen. Op oude leeftijd kleurt de stam donkergrijs en is gegroefd.
http://www.de-natuur.be/pages/plataan.html

dinsdag 28 juli 2009

WEER THUIS

Het is maar al te waar, de tijd vliegt. Ook het einde van de(mijn) vakantieperiode komt meedogenloos weer naderbij. Nou ja, meedogenloos, wat is er erg aan het gewone leven met schoolgaan, werken en de verdere dagelijkse en wekelijkse structuur? Niks. Maar wat is het lekker om na een periode van weg te zijn geweest nog een weekje achter in je tuin pilsjes te drinken, uit te slapen en de hele boel te laten waaien. Lezend in de Lof der Luiheid van T. Hodgkinson: Het etmaal van een nietsnut vliegt om met uitslapen, roken, spijbelen, een uiltje knappen, vissen, flaneren, feesten, dagdromen, borrelen en naar de sterrenhemel kijken. In Lof der luiheid houdt Tom Hodgkinson een hartstochtelijk pleidooi voor de kunst van het nietsdoen. http://www.vanstockum.nl/product.php?id=652722

Maar beste lezers en lezeressen, het begint ook weer te kriebelen. Opgestuurde foto's van de Kindercarnavalparade liggen klaar voor publicatie, idem dito opgestuurde foto's van de opening van een voetbalveldje aan de Barmaheerd, een flyer van de aanstaande Bonte Beijumexpress, een verslag van een lezeres over haar hulphond, een Beijumrijder door een zomerse Sijgersmaheerd. En nog veel meer.
Vakantievieren heeft iets geks in zich. Je betaalt je scheel voor een accomodatie waar geen, zoals thuis, ligbad, magnetron, vaatwasmachine en ander comfortspul voorhanden is. Het was goed om eruit te zijn. Maar thuiskomen heeft ook iets glorieus. Wat een ruimte, wat een luxe en wat een schitterende wijk. En, wat klinkt dat onsympathiek maar zo bedoel ik dat niet, wat is het prettig dat de wijk half leeg (halfvol)is. Wat een rust hier.
Het was een cold turkey om als internetverslaafde weken afgesneden te zijn van het wereld wijde web. Maar uw blogger ligt vanaf nu weer aan het digitale infuus. Beijumnieuws is nog springlevend. Ik weet, ik ben niks verplicht maar gun me even een rustige start van een nieuw blogseizoen over de mooiste wijk van de stad.

Nog één ding, de poll hier links. Op een bepaalde manier is het mogelijk de laatste weken om nog eens te stemmen, hoe het kan is me een raadsel. Dit brengt helaas de geloofwaardigheid wat in diskrediet. Feit blijft overeind staan dat zeker een derde van de Beijumer bevolking zich niet bevoogdend de wet laat voorschrijven. Voor een paar duizend wijkgenoten is de tram welkom. De uitslag deert me verder niet zo, wél de communicatie met wijkgenoten en de verschillende meningen die leven op dit gebied. De komende dagen hier weer langzamerhand nieuwtjes en wetenswaardigheden uit Beijum. De reactiemogelijkheid is weer open!

zaterdag 4 juli 2009

PRETTIGE VAKANTIE


Beijumnieuws sluit voor een aantal weken dit wijktheater. Er zal worden losgelaten, bijgetankt en uitgerust. Reageren kan op termijn, de reacties worden na de vakantie eerst gecontroleerd voor ze worden geplaatst. Nieuwtjes, tips en wetenswaardigheden en foto's blijven welkom, ze zullen eind juli allemaal worden geplaatst. Bekijk de artikels van de laatste dagen nog even, er zijn in rap tempo nog een paar items geplaatst. Bovenstaande foto is van de site: http://moorsmagazine.com/kaartenbak/vakantiekaarten.html

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (9)

Fotografie: Atsje Straatsma
http://atsjes.blogspot.com

BLUEBERRY KARDINGEHILL

Je hebt een prachtig uitzicht vanaf de Kardingerberg.

Nou ja, berg, ik had vorig jaar bezoek van iemand uit Australië en die corrigeerde me: It's not a mountain, it's a hill. De criteria die het onderscheid bepalen tussen een berg en een heuvel weet ik zo niet, het zal ongetwijfeld met de hoogte te maken hebben. Dit weekend hebben festivalgangers van New Attraction de mogelijkheid om vanaf de heuvel het hele gebeuren van bovenaf te bekijken. Ik liep de afgelopen weken 2 keer met camera naar boven, de video's laten derhalve 2 verschillende weertypes zien.

Laat u even meenemen met Fats Domino en zijn Blueberry Hill. I found my freedom, on Blueberry Hill. De foto rechts laat overduidelijk zien waarom Beijum de groenste wijk van de stad wordt genoemd. Niet alleen in de wijk is het groen, ook er omheen. Dusdanig dat je de wijk zelfs niet vanaf de Kardingeheuvel kunt zien liggen.

vrijdag 3 juli 2009

NIEUWE SPEELTOESTELLEN BOERDERIJUM


(ingezonden fotoos) De speeltoestellen bij de Boerderijum zijn afgelopen week geplaatst. Klik de fotoos groter voor een optimaal resultaat.
DE ERGSTE HITTE VOORBIJ

Onweer en regen verdreef vanavond de ergste hitte. Gloeiend heet was het, om raar van te worden. We zijn er niet aan gewend, de tropische temperatuur slaat dood. In Nederland kun je altijd een paraplu gebruiken, is het niet tegen de regen dan wel tegen de brandende zon. Deze familie was vanmiddag met paraplu op weg naar de verkoeling van het Zilvermeer. De Papiermolen was niet leuk meer, een dikke rij wachtenden, een overvolle zonneweide en geen mogelijkheid om normaal baantjes te trekken. Klam was het. Het lijkt een vast patroon te worden, de laatste jaren was er steeds een denderend voorjaar met hoge temperaturen. De laatste schoolweken was het steeds zweten geblazen. Eenmaal in de vakantieperiode aanbeland sloeg het weer en de temperatuur om. In juli en augustus in Nederland vakentie vieren is onzeker wat betreft de weersomstandigheden. Het kan zo maar een herfstvakantie worden in plaats van een zomervakantie. Nog een video over de kardingeheuvel, opgestuurde foto's van de speeltoestellen bij de Boerderijum en een gestolen moment van een Beijumse. Prettige vakantie allemaal!

Laatste School Dag

De kinderen van alle basisscholen die het afgelopen jaar in groep 8 zaten maken over een kleine 2 maanden de overstap naar het eerste jaar van de middelbare school. Van onschuldige kinderen zullen ze richting opstandige pubers gaan. Het is niet anders, we all went trough this period of time. Of de een of andere manier begin ik ineens in het Engels te denken en te schrijven, het zal met de doelgroep te maken hebben. Losers, fuck you, shit man, cool,etc, jeugdjargon kortom. Terugdenkend aan mijn eigen middelbare schooljeugd herinner ik me ook een manier van praten: te gek man, take it easy, bekijk het even weet je wel.

De tijd na de middelbare school was nog omstuimiger dan de schoolperiode zelf. Actiegroepen als 'wij roken hasjish, nou en' en er was ook een heuse Stuff Vrij partij want wij zijn gewoon niet burgerlijk weet je wel. Er werd flink geblowed en ook LSD was een te gek psychedelisch middel, weet je wel. Ik herinner me de trips, je hoorde beelden en zag geluiden. Jimi Hendrix zong toepasselijk Purple haze are in my brains. En zo was het. Fietsent over het Heerdenpad beleefde ik afgelopen week een soort van jeugdrevival. Een stuk of 5 keer las ik iets over LSD op het fietspad. En op het schoolplein van het Wessel Gansfortcollege zag ik een schuurtje met deze beruchte afkorting van Lyserginezuurdiëthylamide. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lyserginezuurdi%C3%ABthylamide Het middel werd gebruikt om schizofrenie en oorlogslachtoffers te behandelen maar het groeide uit tot een cultdrug tijdens de hippieperiode. Zou de jeugd weer..?
Maar het blijkt er niks mee te maken te hebben. Volgens ingewijden betekent de afkorting Lagere Schooldag. Twintig jaar geleden werd de halve binnenstad van Groningen volgekalkt met de kreet School je Dood. Krakersrellen. We don't need no education zong de Pink Floyd. Het moet zo zijn, de jeugd behoort opstandig te zijn. Niks ergers dan een tamme en apathische jeugdgeneratie. We moeten naar school maar we verlangen maar naar één ding: de laatste schooldag. Fuck you.

(KUNST)PAND 49 ZEKER TOT 2011 OPEN!

Hier het laatste nieuws van Pand49 , kunstcentrum voor exposities, ateliers en workshops en nog veel meer. (ingezonden)

Wij hebben net fiat gekregen om via subsidiering door Lokaal Akkoord onze acitivteiten te continueren tot 2011. Wij bruisen volop van de plannen en activiteiten , waar we na de zomervakantie mee door gaan !
Een kleine greep uit plannen en reeds bestaande activiteiten:

workshops voor kinderen en volwassenen
buitenactiviteiten op plein oost
kunstroute
kunstuitleen
festival
kunstmarkt
excursies voor scholen
informatiecentrum
stageplek

Ook ontvangt u alvast een uitnodiging voor de opening van onze nieuwe expositie van
hr. Jan Kenter in ons kunstpand aan de Ypemaheerd.

Op zondag 30 augustus a.s. om 16.00 uur.
Het belooft een bijzonder feestelijke opening te worden.

DE DIJK SWINGDE HET SCHOOLJAAR UIT


Het schooljaar zit er op en de vakantie lonkt. Montessorischool de Dijk hield een spetterende afsluitingsavond van het schooljaar. En misschien was het ook wel al een beetje een afsluiting van een oude schoolperiode. Volgend jaar zomer zal hier alles anders zijn. Deze foto plus onderstaande tekst werd opgestuurd:

Het is inmiddels traditie geworden dat de ouders van de Dijk een feestelijke jaarafsluiting organiseren. Op donderdag 3 juli hebben de ouders, kinderen en team van de Dijk het jaar dan ook feestelijk uitgeluid. De ouders hadden lekker eten gemaakt en onder het genot van een hapje en een drankje is het jaar op een informele en ontspannen wijze afgesloten.
Veel bekijks trokken ook de 6 ontwerpen voor de nieuwe speelplaats.
www.montessorigroningen.nl

ONDERTUSSEN BIJ DE BOERDERIJUM

De afgelopen dagen zijn speeltoestellen geplaatst bij de Boerderijum. Die maken, samen met de nieuwe dierenverblijven, dat de Boerderijum meer de gestalte krijgt die het zou moeten hebben. Want, wat is een kinderboerderij zonder dieren en zonder speelmogelijkheden? 

Het voorbereidende werk werd een paar dagen geleden gedaan door deze mijnheer van Stichting de Zijlen, zie foto rechts. Hij was bezig om de tuin op orde te maken en dit gebeurde met de nodige aandacht en zorg. U kunt hem hier bijna dagelijks aantreffen en een consumptie bij hem bestellen op het terras. Hierboven ziet u een groepje kinderen van kinderdagverblijf de Mallemolen samen met een der begeleidsters. Wat een ontzettende contrast met een half jaar geleden toen de Mallemolen nog in een gewoon woonhuis zat langs de wijkring.
Voor Beijumers met kinderen die niet op vakantie gaan is de Boerderijum een uitkomst. Er zijn ijsjes, er is wat te drinken, je kunt er spelen en er is goed personeel.

De enige klacht die ik heb is dat alles zo lang duurt voor het op orde is. Graag de dieren ook zo spoedig mogelijk laten 'invliegen' richting de Boerderijum! Maak er svp zsm een échte kinderboerderij van.

HEIMELIJKE FOTO'S UIT DE BIEB (4)

De computer en het beeldscherm. Niet meer weg te denken uit onze communicatiemaatschappij. U zit er nu op en tuurt naar het scherm. En ik zit er nu voor en ben aan het bloggen. Alles in de tegenwoordige tijd, maar wel met een tijdverschil tussen het moment van publiceren en lezen. Wie kende 10 jaar geleden de termen downloaden, mailen, bloggen en surfen? Het is niet anders, we zitten in het digitale tijdperk. Ook de bieb ontkwam een aantal jaren geleden niet aan de opmars van de computer. Ergens wel jammer, eigenlijk zouden er alleen boeken in de bieb moeten zijn. Stripboeken, kranten en archiefmateriaal. De boeken en krantenwereld hebben iets gezelligs. Een lezer irriteert niet gauw, maar ga je achter een pc zitten dan hebben anderen al gauw het gevoel dat je je zich afsluit. Achter( of is het voor of er op; de Nederlandse taal is nog niet helemaal ingespeeld op het fenomeen computer) de pc zitten komt fanatieker en obsessievelijker over. Vooral niet storen. Maar de computers in de bieb in Beijum horen er helemaal bij, even een kwartiertje internetten, je mail chequen. Of een al of niet beschikbare boek opzoeken in het interne systeem. Hoe zulen de ontwikkelingen verder gaan? Zijn er over 20 jaar nog boeken en kranten?

donderdag 2 juli 2009

VAKANTIEGEVOEL IN BEIJUM (serie?)

Deze foto kreeg ik opgestuurd, hij is gemaakt door Tim ten Have uit Beijum. Net als onderstaande foto beeldt het een vakantiegevoel uit in de eigen wijk. De boel de boel laten, bier of een roseetje zuipen in je tuin, genieten van de zon en indien aanwezig van je gezondheid. Ik weet niet of het er van komt maar wat mij betreft wordt het een minizomerfotoserie: vakantiegevoel in Beijum. Bijna het hele jaar door heb je in dit kikkerland een plu nodig tegen de regen maar deze dagen moet ie opgestoken worden tegen de zon.
Beide dames hebben een dikke spijkerbroek aan en een vette zonnebril op. De dikke broeken lijken nou weer niet erg zomers, maar het mag de pret niet drukken. Meer zomerse foto's uit de wijk zijn welkom via Beijumnieuws@online.nl

GENIETEN VAN DE ZOMER

De zomermaanden heten niet voor niets de komkommertijd. Bijna alles komt de komende weken even stil te liggen en de wijk zal half leeg gaan stromen. De scholen, de politiek, de sport; alles even helemaal niet, de maatschappelijke radertjes stoppen er een tijdje mee. In september zal het seizoen weer los gaan barsten.
Deze vrouw woont aan de Holmsterheerd en ze stond eergisteren te stralen in haar voortuin. Midden tussen de bloemenpracht. "Ik geniet hier zo van, wat een kracht", aldus de genietende Beijumse. Het Zilvermeer, het Groene Hart, de Boerderijum of je eigen voortuin, wat een genot allemaal onder de stralende zomerzon. Wat zou je je druk maken. Het is zomer. Geniet er van!!

ZONDAG KINDERCARNAVAL

(ingezonden persbericht)

Kindercarnaval Beijum zondag 5 juli 2009

Voor de vierde keer organiseert Nos Cultura de levendige en bonte straatparade die de afsluiting vormt van een aantal activiteiten: het Kindercarnaval.

Met het Caribische Kindercarnaval wil Nos Cultura niet alleen de Caribische gemeenschap in Groningen de kans bieden om zich flink positief te profileren, maar ook de overige betrokken vrijwilligers aanzetten tot kennismaking en samenwerking, om zo op een opbouwende manier met hun woonomgeving bezig te zijn! In het project werken scholen, buurthuizen, politie, welzijnsorganisaties en vrijwilligers samen.

Start: 15.00 uur Onnemaheerd bij Dom Helder Camara.
Route: Amkemaheerd, Emingaheerd en Winkelcentrum West.
Einde: 18.00 Winkelcentrum West

Swinda Stamper vertel u graag meer over het Caribisch Kindercarnaval! U kunt ons bereiken via telefoonnummer 06-26 69 95 77 (Swinda Stamper).

De pers is van harte uitgenodigd om vanaf het terras van Aboeng de parade te bewonderen. Aboeng, Amkemaheerd 361b. Streeftijd is om daar rond 16.00 uur langs te trekken.

Foto's zijn welkom om later te worden gepubliceerd. Bekijk ook de video's van vorig jaar: http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/06/zomercarnaval.html
(bedankt Liesbeth, zie reactie hieronder; aan vakantie toe)

OUTLET KLEDINGZAAK NA HALF JAAR AL WEER DICHT

Kledingwinkel Outlet Store heeft na een half jaar de deuren al weer gesloten. Op 2 januari stond een video op Beijumnieuws nadat de zaak net geopend was. Aan weerskanten van het pand, waar voorheen een fietsenhandelaar in gehuisvest is geweest, stond het woord failliet gekalkt. Het was wellicht beter geweest als deze tekst vanaf het begin van de zaak was verwijderd. De macht van het woord is groot: de zaak bestaat nu niet meer en is hier failliet. Uit nog onbevestigde berichten begreep ik dat het hele complex- dus meerdere zaken- bezoek van de deurwaarder zullen krijgen. Schulden. Niet alleen op Plein Oost, ook op West kunnen zakenpanden het zwaar te verduren hebben.
Zie de video van 2 januari.
Naschrift: ik suggereer niet dat het hele complex failliet is. Ik begrijp dat er schulden zijn maar dat is iets anders dan failliet zijn. Maar de kledingwinkel heeft het hier niet getrokken.

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/01/nieuwe-winkel-op-plein-west.html

woensdag 1 juli 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Het is hoogzomer en de persoonlijke accu is aan het leegraken. Tijd voor vakantie en dus ook voor een adempauze wat betreft wijkbloggen. Vanaf aanstaande zaterdag ligt Beijumnieuws een paar weken plat. Althans, de site is natuurlijk gewoon te bezoeken maar er komen geen nieuwe berichten bij. Ik zou de reactiemogelijkheid wel open willen houden, maar de goeden moeten in deze lijden onder de slechten. Om gezeur, gescheld en ranzigheid tegen te gaan heb ik besloten de reactiemogelijkheid tijdens de vakantieperiode af te sluiten.

Hoe 'het plaatje' er na de zomer uit komt te zien weet ik nog niet. I.v.m. het aanvaarden van een andere baan bij een andere werkgever weet ik nog niet hoe Beijumnieuws er komend seizoen uit komt te zien. Er is een mogelijkheid dat tijdsinvestering en frequentie van het plaatsen van nieuwe artikels gaan veranderen. Dat is iets om de komende weken over na te denken. Het kan zijn dat het tempo wat omlaag gaat. Dit hoeft niet nadelig te zijn want ik ontvang wel eens klachten over het feit dat berichten elkaar zo razend snel opvolgen. Of het ook rustiger kan of mag, die vraag wordt me wel eens gesteld. We zullen zien.

Zaterdag, een dag eerder dan gewoon, wordt de laatste ' Gestolen moment van Beijumers' van voor de vakantie geplaatst. Op verzoek van fotografe Atsje Straatsma gaat deze serie nog wat langer op vakantie.
Suggesties, tips etc. blijven welkom op Beijumnieuws@online.nl U kunt de dingen en foto's gewoon blijven opsturen, ook tijdens de vakantieperiode.

De trampoll blijft tijdens de vakantie gewoon operationeel. Eind juli stopt de poll definitief.

AANSTAANDE ZATERDAG NEW ATTRACTION FESTIVAL


Komende zaterdag vindt in recreatiepark Kardinge het traditionele New Attractionfestival plaats. Het programma zit goed in elkaar getimmerd:
Dit cultuurfestival voor jongeren is een mix van urban muziekstijlen, visuals, dans, sport en lifestyle. De organisatie weet niet alleen ieder jaar opnieuw succesvolle nationale en internationale artiesten en acts naar Groningen te halen, maar ook verrassende nieuwkomers te presenteren. Nationale topacts die deze zaterdag sowieso naar Groningen komen zijn onder andere Fouradi, Jiggy Dje, Appa, Def Rhymz, Maikal X, GMB, Spacekees, Goodfellas DJ Team en Dicecream. Tussen alle landelijke toppers staan dit jaar de Groningse acts Desean, Kas-M en Wenki, Us, Kraantje Pappie, Nzovoort en Celtjo.http://toerisme.groningen.nl/nederlands/evenementen/new-attraction-zet-kardingerplas-op-z---n-kop
Het blijft niet bij bovenstaande topacts:Naast de muzikale programmering is er meer. Dit jaar krijgt de dansprogrammering een prominentere plek op New Attraction. Ill Skill Squad geeft een cross-over theatershow van Breakdance op klassieke muziek en er zijn Breakdance Battles met de top crews Got Skills, ADHD, Extra Ordinary Gentlemen, Team Groningen, Hustle Kids en TNT uit Duitsland.

DE VOSSEJACHT

Het zijn de laatste schooldagen van het seizoen 2008/2009. Aanstaande vrijdag sluiten de scholen de deuren voor een lange en hopelijk zonnige zomervakantieperiode. Het afsluiten van het schooljaar gaat door middel van de bekende rituele activiteiten. In mei waren er schoolreisjes, in juni een sportdag, een musical en een zomerkamp. De twee laatstgenoemde activiteiten waren gericht op de afzwaaiende groepen acht. Vandaag zwierven schoolkinderen door de wijk, ze waren op zoek naar 'vossen' oftewel personen die zich hadden verkleed. Of de kinderen ze wilden zoeken en wilden raden wat ze uitbeeldden. Zo stond er op Plein Oost eindelijk een agent die brommers sommeerde af te stappen of vaart te minderen. Voor meer creaties moet u de video even bekijken. Op een dag als vandaag is Beijum op zijn mooist, groen, kinderrijk, onschuldig en onbedorven. Met dank aan de kinderen en de vossen.

AARDEDONKER IN BEIJUM

Het lijkt alsof op de foto rechts de verlichting van een lantaarnpaal brand, maar schijn bedriegt. Het is de weerkaatsing van de flitser(van mijn fototoestel) op een verkeersbord. Ik weet niet of heel Beijum zonder straatverlichting zit maar in elk geval de inrit vanaf Beijum Zuid, over de wijkring naar Plein Oost toe is aardedonker. Ook in de verschillende heerden aan weerskanten van de wijkring was de straatverlichting uitgeschakeld. Het voelt een beetje unheimisch om zo de wijk binnen te komen rijden. Fietsers zonder verlichting en wandelaars merk je amper of niet op. Waarschijnlijk is de storing niet alleen op wijkniveau. Komend vanaf het Julianaplein, omstreeks 23.15 uur, zag ik dat ook een gedeelte van de ring om de stad heen zonder verlichting zat. Telefoonstoringen, verlichtingstoringen, soms een waterstoring; je komt er zo weer achter hoe prettig en veilig het voelt als de boel goed functioneerd.