zondag 28 februari 2010

SCOUTING DE VOERMAN

Afgelopen zaterdag trof ik deze frisse, actieve en goedgemuste jongeren van Scoutingclub de Voerman naast het veldje van Ambiënte bij het Trefpunt. Ze waren bezig palen aan elkaar te knopen, het had iets weg van vlottenbouwen maar dat was het niet precies. Het doet er ook niet toe, ze waren lekker bezig met z'n allen. Wat is het eigenlijk een positieve aangelegenheid, deze scoutingclub in Beijum. Het is vormend, verbindend, opbouwend, sociaal, en er wordt een beroep gedaan op je creativiteit, doorzettingsvermogen en inventiviteit.

Op de site van de gemeente Groningen staat:
Welpen 7-11 jr. Zaterdag 10.00-12.00 uur
Scouts 11-15 jr. Zaterdag 13.30-17.00 uur
R&S 15-18 jr. Vrijdag 20.00-23.00 uur
Stam 18-23 jr. Zaterdag 20.00-24.00 uur
Scoutinggroep "De Voerman" is de oudste scoutinggroep in stad-Groningen. Ze bestaat sinds 1917 en kent momenteel 60 leden inclusief leiding. Ieder kind mag bij ons gratis 4 keer meedoen om te kijken of scouting "De Voerman" bevalt!

Op http://www.devoerman.nl/ zelf vind je o.a. dit: De Voerman gaat waarschijnlijk verhuizen naar het gebied Kardinge/Noorddijk. We willen daar een nieuw gebouw gaan betrekken. Maar nog is het niet zover. Wat is er aan de hand?
Bouwfonds Ontwikkeling stelt De Voerman een ruim perceel ter beschikking in het gebied tussen Beijum en Noorddijk. De precieze plek moeten we nog vasstellen. Het is vooral van belang dat de Gemeente Groningen haar bestemmingsplan Beijum/Noorddijk gaat aanpassen, zodat wij daar een plekje kunnen krijgen.

We hopen voor zomer 2010 het met de Gemeente eens te worden. Ondertussen zijn we al een eigen projectfonds gestart om de eerste gelden voor ons nieuwe pand te verwerven. En we denken natuurlijk na over een inrichtingsplan en de vormgeving van ons nieuwe gebouw.

Het nieuwe pand zal mogelijkheden geven voor alle speltakken in een uitdagende omgeving: het Beijummerbos, weilanden, sloten. We zullen meer kinderen aan scouting kunnen laten deelnemen en op die manier onze waarde voor Beijum, de Hunze, Van Starkenborgh en Bedum kunnen vergroten. Voor meer info neem contact op met Herman Blom via voorzitter@devoerman.nl.
http://stadsbron.groningen.nl/jsp/page.jsp?xdl=stadsgids/GgvDrg&xsl=stadsgids/GgvDrg&type=&GgvDrgIdt=25969&Pad=TrfIdt,75,TrfId t,43,TrfIdt,472&SelTrf=75,43,43,472,472&theme=default&mode=

WAT EEN LEKKERE REGENDAG

Sommige jongeren van scoutinggroep de Voerman zitten misschien al de hele dag te wachten wanneer hun foto eindelijk gepubliceerd gaat worden,- foto van gistermiddag- maar die wordt later op de avond geplaatst. Eerst even de regen. Het was een ouderwetse regendag, zo eentje die herinneringen oproept aan het lied "Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam," of "Raindrops keep falling on my head." Ik herinner me prachtige columns van Remco Campert over totaal verregende zondagen. Het was een geweldige regenzondagmiddag op deze laatste dag van februari. Zo een waarop je met een paar stripboeken en een glas wijn de hele dag in bed kunt liggen. Of een lekkere miezerige wandeling door Beijum kunt maken. Dat boek lezen wat al een tijdje lag te wachten om opengeslagen te worden. Voor regennummers als Ritme van de regen en Raindrops keep....ga naar:
http://www.youtube.com/watch?v=VILWkqlQLWk
http://www.youtube.com/watch?v=j_JWku2yHqc
Over Remco Campert: http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article861904.ece/REMCO_CAMPERT

HOE ZIT DAT MET DE WANDELROUTES IN BEIJUM?


Ingezonden)
Heeft Beijum nog verrassingen?
Een tijdje geleden zijn we met een groep medewerkers van Atelier Pand49 en Woningcorporatie Nijestee door de wijk gefietst. Om te kijken naar plekken die saai en onoverzichtelijk zijn en door ingrepen van kunstenaarshanden wellicht opgevrolijkt kunnen worden. Hoewel sommige mensen al 25 jaar in Beijum wonen zagen we toch nog paadjes en routes die nieuw voor ons waren.
Ook kwamen we kleine groene paaltjes tegen die een wandelroute aangeven. Maar waar heen? Het staat ons bij dat heel lang terug het centrum voor Natuur en Milieu deze route uitgezet heeft. Flip Klatter heeft er zeker ook aan meegewerkt. Het zou leuk zijn om de hele route in beeld te hebben en deze dan ook duidelijk te gaan markeren. Nu loop je er zo aan voorbij. Een wandeltocht door Beijum langs onverwachte plekken zal vast heel leuk zijn. Wie kent de route of heeft er meer informatie over? Heeft u ook nog leuke suggesties voor de wijk om plekken te verfraaiien of op te vrolijken? Geef het dan door aan atelierPand49 .
info@atelierpand49.nl.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (28)

De afgelopen winter was de helleborus me al een aantal keren opgevallen. Veel mensen vinden het een prachtige plant. Ongetwijfeld is het een winterharde plant, maar volgens mij is het geen liefhebber van kou. De afgelopen weken liet de helleborus het hoofd een beetje moedeloos hangen. Maar op een zonnige, lenteachtige winterdag eind februari leek er wat meer leven in de helleborus te zijn gekomen.

Kerstroos (bron: o.a. Wikipedia, de vrije encyclopedie)
De kerstroos (Helleborus niger) behoort tot het geslacht nieskruid waartoe ook de lenteroos (Helleborus oriëntalis) behoort. De kerstroos staat bekend als heksenkruid. De helleborus is een vaste plant van ongeveer 30 cm hoogte en behoort tot de ranonkelfamilie. De wintergroene, handvormige bladeren hebben zeven tot negen donkergroene, leerachtige blaadjes, die een paar tanden hebben in hun bovenste helft. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels. De plant bloeit met één of een paar witte of roze bloemen. De bloemen verkleuren naar roze na de bevruchting. Na de bloei verschijnt de vrucht, die uit een paar kokervruchten bestaat. De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. De kerstroos is zeer giftig o.a. door het aanwezige helleborine, dat een diglycoside is (een chemische stof die van nature vrijwel alleen in planten voorkomt) en bitter smaakt.

De gemalen en gedroogde wortels werden vroeger als niespoeder gebruikt. Verder werd de kerstroos als braakmiddel en middel tegen obstipatie (verstopping) gebruikt. In de mythologie van de Oude Grieken werd Helleborus door Melampus van Pylos (1) gebruikt voor het redden van de dochters van koning Argus (2), die gek gemaakt door Dionysus (3) naakt, huilend en schreeuwend door de straten van de stad renden.

(1) Pylos is een Griekse gemeente en kuststadje aan de westkust van de Peloponnesos.
(2) Argus was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat, waarvan er nooit meer dan twee tegelijk sliepen. De uitdrukking "iets met argusogen gadeslaan" wil dan ook zeggen dat men ergens waakzaam en met enig wantrouwen naar kijkt.
(3) Een Griekse godheid, zijn Romeinse equivalent was Bacchus.
De kerstroos is geen gemakkelijke plant om te kweken. De plant groeit traag, en gedijt alleen in kalk- en humusrijke, goed doorlatende grond in de halfschaduw.
Hoewel de naam kerstroos suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze pas in februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts binnenhuis in potten, die op kamertemperatuur gehouden worden.

Konijnen laten Helleborus links liggen, maar muizen zijn er verzot op. Deze smullen graag van de ontluikende bloemknoppen en de zaadjes. Slakjes zitten graag op de bloemen van helleborus.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 27 februari 2010

EERSTE SNEEUWKLOKJES IN BEIJUM

Tekst + foto: Philippine koopman:
Toen ik vandaag aan het folderen was voor de Stadspartij, zag ik tussen 2 en 4 uur in een paar tuinen ontluikende sneeuwklokjes. In de
Munsterheerd en de Bentismaheerd(waar ik de sneeuwklokjes gefotografeerd heb) waren verschillende mensen al bezig om hun tuin te ordenen voor het komende seizoen.
Het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is een maximaal 25 cm hoog bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De bloemen hebben elk een eigen bloemstengel en hangen van de top van deze stengel naar beneden. Een bloem heeft zes bloemdekbladeren, waarvan de buitenste drie langwerpig zijn en de binnenste drie omgekeerd hartvormig zijn. De lange, smalle bladeren zijn blauwachtig groen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewoon_sneeuwklokje

KOOP WAT VOOR ASIELDIEREN


Vanmiddag werd bij de ingangpoortjes van Albert Heijn aan klanten gevraagd om iets extra's te kopen voor de asieldieren in Winschoten en Zuidwolde. Een berg blikjes met honden- en kattenvoer en andere lekkerijen voor de dieren in nood stond opgestapeld in winkelkarren, klaar om vervoerd te worden naar de hongerige magen.
Er werden papiertjes uitgedeeld met de tekst:
Blik/pak honden- of kattenvoer, Kattenmelk, Hondenkluifjes, Vogelvoer, Knaagdierenvoer


Bij de stand van de Dierenbescherming staan winkelwagentjes gereed, waarin u uw aankoop kunt doneren. Alles wat we met deze actie inzamelen wordt rechtstreeks naar één van onze asielen in Winschoten en Zuidwolde of een ander regionaal dierenopvangcentrum gebracht. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen! Alvast bedankt namens de dieren!
Zo kun je je inzetten voor mensen in asielzoekerscentra, maar ook voor asieldieren. Dierenasiel Zuidwolde heeft tegenwoordig ook een weblog: Een dierenasiel is een hectische omgeving voor zowel dier als mens. Katten en honden komen er binnen, moeten wennen aan een nieuwe omgeving en later aan een nieuwe baas. Mensen die een dier zoeken moeten moedig de smachtende kopjes weerstaan, op zoek naar die ene die bij hun past. Het is allemaal niet eenvoudig. De medewerkers van Dierenasiel Zuidwolde zien elke dag al die mensen, honden en katten langskomen, op zoek naar elkaar. Ze werken vanuit een passie die nodig is voor werk dat vaak heel leuk is, maar ook moeilijke kanten heeft. Dierenasiel Zuidwolde biedt u vanaf nu een kijkje achter de schermen via haar nieuwe weblog!Lees meer »

DODE MEEUW OP HET SMELTEND IJS

Hier hoort eigenlijk ook een foto bij, maar die heb ik per ongeluk in de prullenbak van de computer gezet en verwijderd. Vrijdagmiddag zag ik een volwassen man met een lang stuk tak bezig om iets van het smeltend ijs te halen. Plaats van handeling, de vijver achter de snackbar en de pizzeria. Hij trok een dode meeuw naar zich toe waar hij iets mee wilde doen. Na het maken van de foto vroeg ik hem of hij op de video wilde vertellen wat hij met die meeuw wilde doen. Dat was goed. Kijk en luister naar zijn motieven.

vrijdag 26 februari 2010

LEZER REAGEERT OP OUDE DOOS-FOTO


Lezer Michel reageerde op de 'oude doos' foto van dinsdag. Hij stuurde deze foto's met bijgaande summiere tekst: foto rechts is vanaf het pleintje, Aroen in de rug. Foto links is vanaf de busbaan, zelfde gebouw. Foto's zijn gemaakt op Zaterdagavond 10-6-2000 even na 9 uur in de avond. De winkels waren net dicht. Op de vraag of het iets uitgebreider mocht mailde Michel: Er was toen een pleintje in het midden waar Aaroen en Drogisterij Jacob Kamst zaten. Verder alleen de portiekjes. In het midden was een bankje waar 's-avonds wel eens werd gedealed. Foto rechts is genomen vanaf het pleintje voor de winkel van Aaroen richting de busbaan die je rechts net kunt zien. Onder is de achterkant van Gall&Gall. Linksonder de zijkant van de Albert Heijn. Midden onder zie je een rij bielzen, daar is het bankje achter. Rechts op dat pleintje zat Jacob Kamst. Foto links is genomen voor de gymzaal en je ziet hetzelfde huizenblok als op de andere foto van de andere kant. Beneden zat de Gall&Gall met daarnaast de Copy-Shop. Links kun je nog net de Drogist Jacob Kamst zien. En een andere onderdoorgang waar je uitkwam voor de patatwinkel. Deze onderdoorgang is nu zo'n beetje de passage.
Uiteraard was dit al genoeg tekst bij de foto's, maar Michel had nog iets gevonden: Ik vond nog een newsitem over die plek. Zondag 2 Januari 2000, 129 NoordTxT Zo 2 Jan 18:39:52
Man krijgt tv op hoofd in Beijum
GRONINGEN - Een 48-jarige Stadjer is dit weekend gewond geraakt, toen hij in de Stoepemaheerd in Beijum een tv op zijn hoofd kreeg. De bewoner van een flat had het toestel naar beneden gegooid. Het slachtoffer liep een gescheurd schouderblad en een ingeklapte long
op. Hij is met spoed geopereerd.

Ook een oudere foto uit de wijk sturen? Beijumnieuws@online.nl
Naschrift Johan Fehrmann: Kan het zijn dat ik de tekst bij de foto's verwisseld heb? Michel is duidelijk met zijn uitleg, maar ik snap er geen jota van.

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (8)

Begin februari. Dartelende paarden in de wei in Kardinge, alsof ze de lente al opsnuiven.

Foto + tekst: Flip Klatter

BEIJUMER EXPOSEERT IN HOOFDBUREAU VAN POLITIE

Foto + tekst ingezonden:
Expositie Eddy Wullink in Hoofdbureau RegioPolitie Rademarkt.
van 20 februari - 3 april / 24 uur per dag open.

Eddy over zijn werk: "Tegenwoordig ben ik vooral bezig met series schilderijen met personen of figuraties als onderwerp. Ik ben geïnteresseerd in hoe personen zich manifesteren ten opzichte van elkaar, hoe ze zichzelf zien, of ze dichtbij komen of afstand houden, of ze primair of secundair zijn ingesteld. Vaak probeer ik één pregnant moment uit een situatie te vangen en vorm te geven. Ik werk vooral met primaire kleuren en probeer de figuratieve vormen eenvoudig te houden. Mijn werk zou je primitief en naïef kunnen noemen; het is wel te vergelijken met het werk van kinderen. Ook in mijn abstracte werk zijn dezelfde uitgangspunten te vinden.

VERNIELDEN DEZE KNAPEN OOK AUTO'S IN BEIJUM?

Vorige week sprak ik iemand in Beijum die vertelde dat onverlaten aan zijn auto hadden geprutst. Gisteren verscheen dit artikel op de site van het Dagblad. Zijn er meer Beijumers de dupe geworden van deze vernielacties?
Met de aanhouding van twee jonge knapen uit Groningen heeft de politie de vernieling van zeker vijfentwintig personenauto's opgelost. De 12-jarige jongens sloopten met een schroevendraaier emblemen van automobielen. Vaak met grof geweld waardoor ook nog lak- en blikschade aan de auto's is veroorzaakt.
De politie kon de knapen arresteren op het Kardingeplein na een tip van een getuige. Bij één van de jongens stak een glimmend voorwerp uit de broekzak. Het was een merkteken van een auto. Uit de kleding van de verdachten kwamen op het politiebureau nog eens 14 emblemen tevoorschijn. De 12-jarigen bekenden dat zij eerder op de dag ook al op strooptocht waren geweest. Deze eerste strooptocht leverde elf emblemen op. Deze buit is bij een van de jongens thuis op zijn slaapkamer gevonden. Na verhoor zijn de jongens overgedragen aan hun ouders. De politie roept de 25 gedupeerde autobezitters op zich te melden. Ook getuigen die hebben gezien dat de knapen met hun strooptocht bezig waren kunnen zich bij de politie melden.
http://www.dvhn.nl/

donderdag 25 februari 2010

KAROULINE PAKT DE DRAAD WEER OP

Karouline, samen met haar man eigenaar van het gelijknamige winkeltje aan de buitenste schil van Winkelcentrum Oost, heeft de draad weer opgepakt. Twee brute overvallers overvielen de zaak in januari en sloegen met een boksbeugel op haar man in. Zie twee eerdere publicaties hierover. Hoe ging het eigenlijk in zijn werk Karouline? "Ze scharrelden eerst een beetje in de winkel rond en ze wilden op een gegeven moment iets kopen voor 50 cent. Mijn man zat achter de kassa en op het moment dat de lade open ging kreeg hij een klap met de boksbeugel terwijl de mannen de kassa naar zich toedraaiden. Behalve het geld namen ze ook de mobiele telefoon van mijn man mee." De daders zijn, zoals eerder gemeld, gepakt. De manier waarop doet denken aan de gebroeders Dalton die als vier boeven in de bekende strip van Lucky Luke keer op keer de mist ingaan. Hilarisch en dom. Karouline's telefoonnummer stond vanzelfsprekend in het bestand van de gestolen telefoon van haar man. "Een van de daders belde mij op een gegeven moment op met een vraag over een SMS-je die ze op het toestel hadden gelezen. Ik heb de rechercheur hierover ingelicht, en vervolgens was het een koud kunstje om het huis van waaruit ik werd gebeld te traceren."

Hoe gaat het nou dan? "Ik wilde eerst hier weg maar heb het weer naar mijn zin. We verkopen nu producten en bier uit 5 verschillende landen. Pasta's, rijst, olijven, Turks brood, Turkse worsten en nog veel meer lekkere dingen. Beijumers zijn van harte welkom om lekkere buitenlandse produkten in onze winkel te komen kopen."

TWEE WIETPLANTAGES IN BEIJUM OPGEROLD

www.dvhn.nl bericht:
De politie heeft woensdagochtend- en middag op zes adressen in de stad Groningen hennepkwekerijen opgerold. De wietplantages werden gevonden in woningen aan de Bentismaheerd, Barmaheerd, James Wattstraat, Orionlaan en de Cortinghlaan in Groningen.

Drie verdachten zijn aangehouden. De politie trof in totaal 1267 hennepplanten met toebehoren aan met een waarde van ongeveer 200.000 euro.

woensdag 24 februari 2010

KROKUSVAKANTIEACTIVITEITEN IN BEIJUM

Door allerlei omstandigheden komt dit artikel eigenlijk wat aan de late kant. De vakantieactiviteitenaankondigingsflyer van MJD, Vensterwijk en SKSG kinderopvang had eerder geplaatst moeten worden. Gisteren was er bowlen en lasergamen voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar georganiseerd, evenals een busreisje naar Emmen voor de groepen 3 tot en met 6. En vandaag was er een kookclub in de Schatkamer in het Trefpunt.

Maar het kan nog even, de krokusvakantie loopt nog:

Morgen( donderdag) is er vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur een rommelmarkt en voetbalplaatjesruilbeurs in buurtcentrum de Beijumkorf.

Ook donderdag: Een olympische sportdag voor 10 tot 23 jarigen. De inschrijving hiervoor heeft reeds plaatsgevonden.

Vrijdagmiddag is er Bingomiddag in pl@ce tt Bee in het Trefpunt voor 10-14 jarigen. Het inschrijven hiervoor heeft ook reeds plaats gevonden.

Vrijdagavond is er een tienerclub voor de schoolgroepen 7 en 8 in het Heerdenhoes (19-21 uur)

PREM ANROEDH REAGEERT

Ik heb net in het onderstaande artikel geschreven dat Prem Anroedh, ex-aspirantlid van de BOB heeft gereageerd onder het artikel dat gaat over zijn opstappen. (aspirant bestuurslid trekt zich terug, zie gisteren)Het geeft een aardig inkijkje in hoe het er toe gaat bij 'de club.' Onder druk zetten, manipuleren etc., lees het uit de eerste hand. Ik heb geen zin om de hele lap tekst hier te publiceren maar klik de reactie van Prem open om zijn verklaring te lezen. Een Besloten Organisatie voor Blanken is het volgens hem. Het gebeurd allemaal. In multicultureel Beijum.

HET VOORJAAR LONKT

Na een paar dagen noodgedwongen binnen te hebben gezeten (en gelegen) voelde ik me vandaag weer dusdanig opgeknapt om er uit te gaan voor een boodschap en een klein rondje Beijum. Ik vertel niks nieuws als ik constateer dat de winter aan het wegtrekken is en dat het voorjaar sluipenderwijs naderbij komt. De uitingen van de winter, vorst, sneeuw en ijs,verdijnen langzamerhand uit het zicht. De Zuidwending toont nog steeds de restanten van het wegsmeltende bolwerk van Koning Winter.

Of er nog op het ijs gelopen kan worden durf ik niet te stellen, maar er iets op gooien kan altijd nog. Onder de fiets- en wandelbrug ter hoogte van de Munsterheerd lag/ligt een beeldscherm van een computer. Na trouwe dienst wordt het ding zo over de brug naar beneden gekieperd. Wat moet je er van zeggen? Niks?
En ook van de wederom aan barrels gesmeten glaswerk van de twee telefooncellen op het plein voor Winkelcentrum Beijum, wat moet je er van zeggen? Donderpreken, mantra's over 'zo kan het niet langer, hier moet iets aan gebeuren,' of opruimacties: het helpt niks tegen het gedrag van dit soort lieden. Tijdelijk wel, als dit soort symptomen door een stel positivo's en enthousiastelingen door een actie worden opgeruimd.
In de promenade van het Winkelcentrum sprak ik een altijd vriendelijk en aardige bestuurslid van, jawel daar gaan we weer, nou ja, waar ik zogenaamd mee in de clinch zou liggen. Altijd groeten en altijd even een praatje. Niet iedereen verstaat deze kunst, diepe meningverschillen hebben en gewoon elkaar groeten en even praten. Waarom niet, ik blijf in ieder geval iedereen die ik ken in het dorp Beijum groeten. "Wat een soap niet," hoorde ik uit twee bekende monden die zich verbazen over de nieuwe rel in de wijk. "Mooi dat je het te berde brengt, pak ze maar aan, ze moeten transparant zijn." Leuk die complimenten, maar criticaasters zullen er vast ook zijn. In de bibliotheek op Plein Oost ging ik vervolgens even op zoek naar Menno Fritsma, even overleggen over zijn wijze woorden, zie afgelopen maandag. Vrijwilligers zijn goud waard in de wijk, die moet je koesteren, dat zijn kort samengevat zijn woorden. Vrij vertaald: gelijkwaardig met elkaar een betere wijk maken, zonder de baas te willen spelen. Hij was er niet, binnenkort maar eens overleggen hoe we zijn goede woorden naar de concrete realiteit kunnen vertalen. De tegenstellingen zijn diep, datgene wat een warme, beschermende, vertrouwenwekkende, overkoepelende en stimulerende functie in de wijk zou moeten hebben loopt over van splitsing, wantrouwen, conflict, eigen belang, en introvertheid."Sektarisch geweld," aldus een woedende reactie die ik hoorde. Komt het ooit weer goed in Beijum? Onder aanvoering van het duo leugen, list en bedrog? Lees ook de reactie van Prem Anroedh onder het artikel van gisteren over het opstappen van Prem! Lees en huiver. De bovenste reactie van een bepaald heerschap, daar valt ook van alles over te schrijven. Maar laat maar. Het voorjaar komt er aan, na ongeveer drie maanden kou, vorst en sneeuw klimmen kinderen voorzichtig weer in de speeltoestellen, zie de foto van Plein Oost. De knoppen van krokussen komen voorzichtig boven de grond. Vogels beginnen weer te kwetteren in de bomen.

" WAT EEN ZWAK VERWEER"

(vervolg opstappen Beijumkrantredacteuren)
Vandaag in het Dagblad van het Noorden, klik het artikel rechts groter.

Natuurlijk ligt 'de schuld' ook dit keer bij de opgestapte redacteuren. Het staat er echt: de redacteuren hebben de verhoudingen gestoord door zich denigrerend uit te laten over het bestuur.
Afzwaaiend redacteur Hans Koopman vindt het een 'enorm zwak verweer.' Hij stuurde het gewraakte schrijven op waarin ze zich 'denigrerend zouden hebben uitgelaten over het bestuur.'
Koopman reageerde verder:"Volgens het bestuur hebben de redacteuren de
verhoudingen verstoord door zich denigrerend uit te laten over het functioneren van de bestuursleden. Ik kan me niet herinneren dat de redactie denigrerend richting bestuur is geweest. De ophef bij het bestuur ging over een stukje uit de notulen van de redactievergadering van 25 januari. Dit is hun echter nooit gezegd of geschreven. Ze hebben dat uit onze onderling redactiegesprekken, uit de notulen. Ze hebben met de notulen van de redactie in de hand hun medebestuurslid, tijdens haar afwezigheid, afgeschoten. En dit was na de brandbrief! Eerst schieten en dan praten!?

Uit de redactienotulen, (zie onder, JF) van 25 januari, het stukje staan we nog 100% achter!"
Mededelingen:
1.Hans zet uiteen hoe er een probleem is ontstaan met het BOBbestuur. Het rommelt al lange tijd, en nu blijkt dat de rest van het BOBbestuur niet goed op de hoogte wordt gebracht van de perikelen. Als er al iets gezegd wordt, dan wordt, wat te berde wordt gebracht stelselmatig genegeerd en niet in de notulen opgenomen. Na het een poos geprobeerd te hebben, zijn Hans en Anna tot de conclusie gekomen dat ook het vooroverleg een vruchteloze onderneming is. Het steeds weer hameren op de uitbreiding van de krant, en het nieuwe idee om 4 pagina’s te bestemmen voor BOB mededelingen/artikelen, heeft hen tot die stap gebracht. Ook blijkt steeds weer dat BOB bestuursleden geen idee hebben hoe een krant gemaakt wordt en wat erbij komt kijken aan schrijf-, organisatie- en opmaakwerk. Men schijnt het idee te hebben dat een door hen geschreven ‘stukje’ volautomatisch op pagina 5 of waar ook terecht komt. Er is dus een groot gebrek aan kennis, waardoor er steeds weer misvattingen ontstaan over wat mogelijk is en wat niet.

Besloten wordt een brandbrief naar het bestuur te doen uitgaan om hen van deze slepende kwestie op de hoogte te stellen. Wij stellen daarbij duidelijke eisen voor een verdere samenwerking: ander bestuurslid (zonder d.b. kwalificatie) voor overleg met redactie, 8 pagina’s van tafel, en medewerking aan het redactiestatuut met als basis het concept dat door Anna is gemaakt: een prikkelende, leesbare, onafhankelijke krant, waarin bestuursberichten een plaats hebben.

BUREN & CULTURENAVOND OP 10 MAARTZoals al eerder aangekondigd, komen we met de duo’s van Buren & Culturen bij elkaar in Het Heerdenhoes op woensdag 10 maart a.s.

Om 19.30 staan de koffie en thee klaar.

Om 20.00 geeft Sandra ons een workshop ZUMBA.

Dus doe makkelijke kleren en schoenen aan en neem een handdoekje mee!

Willen jullie uiterlijk maandag 8 maart aan Joyce of mij doorgeven of jullie komen, en of je alleen komt, of dat je duo-maatje ook komt.

Willen jullie ook nieuwe mensen uitnodigen en doorgeven wie via jou komt? Alle Beijumers zijn van harte welkom!
Graag tot 10 maart!
Hartelijke groet,
Joyce van der Waal (Stiel) J.vanderWaal@stiel.nl
Magda Bootsma (Jasmijn) m.bootsma@jasmijn.info

dinsdag 23 februari 2010

LEO VAN GENT: "IK BETREUR DIT ZEER."

Beijum staat er vandaag weer gekleurd op in het Dagblad van het Noorden en de Gezinsbode. Teneur van de verhalen, en het is ook zo'n beetje de eerste zin in het artikel in het Dagblad: het is weer zover. Zie het krantenartikel hieronder, klik groter om de tekst te kunnen lezen. Vanmiddag hoorde ik van een opgestapte redacteur weer allerhande negatieve berichten uit wat je zo langzamerhand de beerput van Beijum kunt noemen. Vrijwilligers die gecommandeerd, uitgescholden en denigrerend behandeld werden. Alsof het gebruiksvoorwerpen waren. Vanmiddag sprak ik stadsdeelcoördinator Leo van Gent van het stadsdeel Noorddijk. Die is vanzelfspreken not amused met de berichten uit Beijum:"Ik betreur het dat mensen die vrijwilligerswerk doen, en zich samen sterk willen maken voor de wijk, elkaar zo slecht verdragen dat ze het bijltje erbij neergooien en afscheid nemen. Ik vind het jammer voor de mensen die nu weggaan en dat ze met hun vertrek hun prima vrijwilligersplek kwijtraken."

Hieronder het verhaal van een ex-aspirant bestuurslid.

ASPIRANT BESTUURSLID BOB TREKT ZICH TERUG

Prem Anroedh, aspirant bestuurslid van de BOB, baalt als een stekker. Zonder zijn medeweten staat zijn naam onder de verklaring die hier gisteren werd gepubliceerd in verband met het opstappen van de Beijumkrantredactie. Hij staat genoemd bij andere bestuursleden, die "tezamen de grootst mogelijke meerderheid van het bestuur" vormen. Zie de publicatie van gisteren. Prem Anroedh: "Er waren mij afgelopen zondag mails gestuurd, maar die heb ik door tijdgebrek niet kunnen lezen. Zonder toestemming hebben ze mijn naam onder de verklaring gezet, dit vind ik vreselijk want ik wil niet dat mijn naam in dit verband wordt genoemd. Ik vind de houding van het bestuur van de BOB een oorlogverklaring aan de redacteuren en vrijwilligers. Ook vind ik de opstelling zeer ongepast, ze laten zien dat ze niks hebben geleerd van het conflict in 2007 toen ook een redactie opstapte." De heer Anroedh, die zich terugtrekt uit het bestuur, komt morgen waarschijnlijk zelf met een verklaring naar buiten. Intussen verbaast hij zich over de manier waarop in Beijum op wijkniveau politiek wordt bedreven. Ongevraagd zegt hij: "Ik ben in Suriname geboren, en daar hadden we last van dictaturen. Maar het is niks vergeleken bij hoe het er in Beijum aan toe gaat."

UIT DE OUDE DOOS (2)

Deze opgestuurde foto is nog geen tien jaar oud. Het overdekte winkelcentrum Beijum bestond nog niet, in plaats daarvan hadden we hier een tochtige en koude Winkelcentrum West. Albert Heijn zat in waar nu de Lidl en de computerzaak zijn gehuisvest en rechts staat, als ik me goed herinner, de overkapping van Bloemenzaak Monique

Zat er nou een Rabobank, of vergis ik me daarin? En wat voor winkel hadden we naast de bakkerij, waar nu de zonnebankzaak is? Beijum is nog geen 35 jaar oud. Maar we krijgen steeds meer historie. Ook een foto sturen? Beijumnieuws@online.nl

GEEN VERVOLGING ME NIEUWJAARSNACHT BEIJUM

GRONINGEN - Er komt geen strafrechtelijke vervolging tegen leden van de Mobiele Eenheid (ME) die betrokken waren bij ongeregeldheden in de wijk Beijum tijdens oud en nieuw. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van buitensporig geweld tegen enkele jongeren, waarvan één aangifte heeft gedaan.

Tijdens oud en nieuw kwam de ME in actie aan de Stoepemaheerd om het winkelcentrum aldaar te ontruimen. Volgens enkele jongeren zijn zij daarbij zonder aanleiding met de wapenstok geslagen. Een 22-jarige Stadjer werd meerdere malen door een politiehond gebeten en deed daarvan aangifte.

Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek dat het optreden van de politie binnen de aanvaardbare normen was.

www.oogtv.nl

HEKELGEDICHT VAN EEN TELEURGESTELDE REDACTEUR

Het is voor de meeste lezers van Beijumnieuws waarschijnlijk een beetje al teveel berichtgeving over het nieuwste conflict in de wijk, maar bedenk dat elke storm ook weer overwaait. Het is prettiger om het er niet over te hebben, er zijn leukere dingen in de wijk, maar het moet even, ik heb geen vertrouwen in een eerlijke berichtgeving(meerdere kanten) in de wederom uitgeholde wijkkrant, een wijkkrant waar voor de 2e keer in tweeënhalf jaar tijd het hart is uitgerukt. Geen enkele zelfreflectie, geen hand in eigen boezem, nee, gemier over het aantal opgestapte mensen en de overblijvende "medewerkers."
Ik heb zitten twijfelen of ik dit hekelgedicht, zie hiernaast, nou wel of niet moest publiceren. Het is gemaakt door een opgestapte redacteur die slapeloze nachten kreeg en midden in de nacht dit gedicht fabriceerde. Opdrachten, aansturingen, commentaar, opgejaagd worden en sarcastische opmerkingen. Dat was wat ze allemaal naar zich toe kregen, geen waarderingen, geen respect. Het lijkt me belangrijk om in dit verband de code 'je moet niet persoonlijk worden' tijdelijk opzij te schuiven. Wat bezielt iemand om al tweeënhalf jaar lang enthousiaste, hardwerkende en creatieve vrijwilligers voor het eigen karretje te willen spannen? Hierna weer frisse, fruitige en vrolijker nieuwtjes uit Beijum. Tenzij er verdere ontwikkelingen volgen.

maandag 22 februari 2010

REACTIE BESTUUR BOB OP BREUK MET REDACTEUREN

Aan De Beijumkrant werken gemiddeld zo’n 15 mensen mee. Afgelopen vrijdag hebben 6 leden van de redactie te kennen gegeven dat ze per direct hun werkzaamheden voor de krant staken. Eén van hen heeft inmiddels ons te kennen gegeven dat hij zijn werkzaamheden voor de site van de BOB graag wil blijven voortzetten, met een ander is nog overleg gaande over een eventuele hervatting van de werkzaamheden. Een derde is een bestuurslid dat ons niet te kennen heeft gegeven het bestuurslidmaatschap per direct neer te leggen. Zeker drie van hen hebben de ‘samenwerking met de BOB’ dus niet opgezegd. Inmiddels hebben overigens ook twee leden die in de afgelopen maanden zijn gestopt, zich gemeld om weer aan de krant mee te werken.

Er is daarom geen sprake van het voltallig opstappen van de redactie en dat ‘en bloc’ de samenwerking met de BOB per direct zou zijn opgezegd. Slechts op één manier zou het dan ook kunnen lijken op de situatie van eind 2007. Toen zijn ook redactieleden vertrokken, te beginnen met het plotselinge opstappen van de toenmalige hoofdredacteur, de rest van de redactie in verwarring achterlatend. Overigens is ook toen de voltallige redactie niet opgestapt.

Meerdere malen heeft Johan Fehrmann gemeld dat hij aan het gebeuren van ruim twee jaar geleden geen aandacht meer zou besteden. Dat heeft hij niet waargemaakt en ook bij een stelling van een paar weken geleden inzake mogelijke samenwerking tussen de Beijumkrant en deze site werd door hem gemeld dat hij daar zijn zienswijze weer op zou gaan geven. In de mail aan ons wordt de link ook weer door hem gelegd. Ons archief uit die tijd is in elk geval nog volledig intact.
Wat is er wel aan de hand.

Op 28 januari ontvingen wij een 'brandbrief van 'de redactie van de Beijumkrant'. In die brandbrief komen binnen de BOB al langer lopende discussies over eventuele uitbreiding van de Beijumkrant en een mogelijk redactiestatuut aan de orde evenals de communicatie tussen redactie en bestuur.

Op 1 februari reageerden wij op de brandbrief. We wezen op de afspraken die door het bestuur (waarvan ook een redactielid deel uitmaakt) zijn gemaakt over het vervolg en de discussie over de eventuele uitbreiding van de krant en over het eventuele redactiestatuut. We herinnerden er verder aan dat er ook wat betreft communicatie tussen redactie en bestuur duidelijke afspraken zijn. We constateerden dat meerdere ondertekenaars van de bovengenoemde brandbrief niet of niet goed van de verschillende afspraken op de hoogte waren en mede daardoor een aantal zaken onnodig tot conflicten waren gegroeid. We nodigden de redactie uit tot een gezamenlijk overleg over de gerezen problemen, desgewenst met een onafhankelijk voorzitter of intermediair.

Op 5 februari ontvingen wij een verslag van het redactieoverleg van 25 januari waar tot verzending van de brandbrief aan het bestuur werd besloten. In dat verslag werd zodanig over het functioneren van ons als bestuur en over ons als bestuursleden geschreven dat wij lieten weten dat dit voor ons niet aanvaardbaar was.

19 Februari was er een redactieoverleg over de reactie van het bestuur op de brandbrief. Op onze uitnodiging voor een gesprek werd niet ingegaan en een 6-tal redactieleden verklaren hun werk voor de krant per direct te staken. Eerder in deze verklaring hebben we al aangegeven hoe dit, in de afgelopen twee dagen, zich verder heeft ontwikkeld.

We betreuren dat een gesprek tussen deze leden van de redactie en het bestuur over de gerezen problemen niet mogelijk bleek. Wij constateren dat enkele redactieleden over deze kwestie eenzijdig via dit medium de publiciteit hebben gezocht en daarbij blijkbaar nogal op de persoon spelen.

Tot slot willen we opmerken dat we wel enig idee hebben hoe Johan Fehrmann zijn berichtgeving zou gaan inkleden. Hoewel hij ons om weerwoord verzocht, heeft hij dat niet willen afwachten en onder een huishoudelijke mededeling een vooraankondiging geplaatst met een aantal typeringen die naar onze mening meer zeggen over hoe hij het graag had willen zien. Dat is dus niet het geval.
We vertrouwen er op dat in het kader van wederhoor deze verklaring in zijn geheel wordt geplaatst.

21 februari 2010,

Rita Arkema, Mylène Gerritsen, Wim Klein, Rein van der Velde, John Veldman, Tiemen Wagenaar (allen bestuursleden) en Prem Anroedh (aspirant bestuurslid), tezamen de grootst mogelijke meerderheid van het bestuur.


Hieronder de reactie van vertrekkend redacteur Hans Koopman op deze verklaring.

VERTREKKEND REDACTEUR HANS KOOPMAN REAGEERT

" Het bestuur heeft zoals gewoonlijk niets fout gedaan. Ze probeert verdeeldheid te scheppen: Niet iedereen is opgestapt, mensen niet goed ingelicht, etc.etc. De redactie schreef een brandbrief en die werd beantwoord met wat de huidige regelgeving was, opgelegd door het bestuur. Gesprekken zijn altijd mogelijk maar niet als het bestuur collectief Oostindisch doof is.

Kijk..., de mensen in de redactie zijn niet dom. Het was een prettig team om trots op te zijn en ze begrepen elkaar bijzonder goed. Ze waren goed op de hoogte en voelden ook prima aan wat er aan de hand was. Ze werden onpasselijk van de slechte sfeer die het bestuur steeds meebracht en de druk die er steeds weer op volgde. We hebben vriendelijk vragen gesteld maar altijd is het je eigen fout met bovengenoemde argumenten. Ontmoedigend!

Dat het verhaal van Johan Fehrmann in de foute persoonsvorm geschreven staat, daaruit zou ik kunnen ontlenen dat het stuk geschreven is om de bestuursleden onderling te overtuigen.

De redactie bestond uit 7 mensen. Of eigenlijk 6 en 1 aspirant want ze had nog nooit een verhaal geschreven en was bovendien op vakantie. Deze 6 hebben ook ondertekend. 1 Van de 6 besloot, in overleg met ons, wel door te gaan met de website en daar wordt in het verweer direct al misbruik van gemaakt door hem zonder in te lichten te benoemen als iemand die bekeerd is om toch met het bestuur samen te werken. Het bestuur noemt 15 mensen en ik 6+1. Laten we het er maar op houden dat het bestuur hier een onvriendelijk 6+1=15 verhaal levert."

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Ik ben vanochtend door een (buik) griep geveld. Ik zal u de details besparen. Ik ben te beroerd om naar buiten te trekken voor een fris, vrolijk en fruitig nieuwtje en kan even niet in woord en beeld aangeven dat Beijum niet alleen wijk met ellende is. Foto's en berichtjes uit de nog steeds mooiste wijk van de stad zijn welkom. Hieronder een bericht die gisteravond reeds is gemaakt maar nu wordt gepubliceerd. Later op de dag, of eventueel morgenvroeg, plaats ik de integrale tekst van de reactie uit het BOBbestuur. Let daarbij wat mij betreft op de toonhoogte van de verklaring en het subtiel beschuldigen van deze blogger en de net opgestapte vrijwilligers.

De verklaring kwam gisteravond omstreeks half 12 binnen en het zal even moeten wachten omdat er anders teveel lappen tekst in een keer worden gepubliceerd. Hans Koopman is bereid een reactie op de verklaring te geven.

REACTIES OP NIEUWE CRISIS BIJ DE BOB

Via onderstaande link kunt u een artikel lezen over de oude wijkkrantperikelen. Als u de link activeert ziet u op de foto rechts Hans Koopman zitten. Zoals gemeldt is hij afgelopen vrijdag met 'zijn' ploeg opgestapt. Hij was de avond van de 21e maart van 2008 zoals zovelen door de toen vice voorzitter Klein van de bewonersclub opgetrommeld om het wegstemmen van het bestuur tegen te gaan. Door het stilhouden van de affaire in de eigen wijkkrant was hij, weer zoals velen, niet op de hoogte van het feit hoe de vork destijds écht in de steel stak. Het grootste gedeelte van de opgetrommelden zijn de schellen nu van de ogen gevallen en ze zullen zich niet meer voor een dergelijk manipulatief karretje laten spannen, is me verzekerd.
http://beijumnieuws.blogspot.com/search?q=vice+voorzitter
Menno Fritsma, beheerder van de familiebibliotheek, stuurde een paar weken geleden een stelling op waarin hij pleitte voor samenwerking tussen de Beijumkrant en Beijumnieuws. Hij is verre van blij met de hernieuwde rel in de wijk en met het feit dat er weer een groep vrijwilligers in de wijk is afgehaakt. Vrijwilligers in de wijk moet je koesteren, je moet ze niet overheersen en voor je eigen gewin gebruiken. Wees er zuinig op:
Deze situatie is heel betreurenswaardig. Ik vind dat er elke maand een uitstekende wijkkrant in elkaar wordt gestoken door een professioneel werkend team van vrijwilligers. Deze mensen verdienen daarvoor alle waardering. Het is belangrijk dat de BOB op gelijk niveau met de redactie van de wijkkrant communiceert, er constructief mee samenwerkt en bijdraagt aan een goede en ongedwongen sfeer. Een ongelijke machtsverhouding en het opleggen van dictaten is nooit goed. Een gezamenlijk doel is: elkaar motiveren, er mede voor zorgen dat Beijum een prachtige wijk wordt en blijft voor iedereen en dat er een gevoel van trots en voldoening bestaat dat ‘wij allemaal’ daar een steentje aan bijdragen. De nu ontstane situatie is heel frustrerend. Deze situatie is een herhaling van een paar jaar geleden en een positieve doorbraak is noodzakelijk. Ik pleit voor gesprekken met alle betrokkenen onder leiding van een capabel iemand. Al die prima mensen die nu aan de zijlijn staan moeten het plezier in waar ze mee bezig waren weer terug krijgen. De conclusies uit de gesprekken moeten leiden tot een duurzaam goede werksfeer.
Kees Huizenga is de handelswijze van de BOB al jaren een doorn in het oog. Wat vindt hij van deze ontwikkelingen?
De geschiedenis herhaalt zich. Zeer triest en ellendig. Een wijkorganisatie moet volgens art. 30 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Groningen "communiceren, informatie verstrekken en activeren". De BOB stoot voor de tweede keer binnen 2,5 jaren af. Vrijwilligers van de wijkkrant worden uitgeperst, uitgemolken, gedemotiveerd en gedicteerd. Een door de gemeente Groningen erkende wijkorganisatie dient wijkbewoners actief en enthousiast te maken. Het organiseren van (interactieve) netwerken met de heerden, wijkinstituties en actieve wijkpersonen. Dat is activeren en binden! Het is mijn hoop dat de SDC Noorddijk en de wethouder van Welzijn snel ingrijpen! Omdat de BOB een kenbaar "ontbindende" club is.

Het is de vraag of het verstandig is dat de voorzitter van de BOB tevens een (hoge) gemeenteambtenaar is. Het defungeren/disfunctioneren van de voorzitter van de BOB kan negatief terugslaan op zijn ambtelijk functioneren. En omgekeerd. De vroegere zorgen van de oud-voorzitter van de BOB, de heer Henk Oostinga, en STIEL zijn "met de kennis van nu" bewaarheid. Helaas...

SCHANDAAL IN BEIJUM HERHAALT ZICH

In tweeënhalf jaar tijd is voor de 2e keer een groep vrijwilligers van de redactie van de Beijumkrant opgestapt in verband met een reeds langdurig conflict met het bestuur van de Bewonersorganisatie Beijum. Ook dit keer is een complete redactie opgestapt omdat er geen speelruimte werd geboden, omdat er overheerst en gemanipuleerd moest worden en omdat vooral één persoon de baas wil spelen. Zes mensen die het hart vormden van een groep van "medewerkers" (ook Marjo van Dijken wordt in het colofon een medewerker genoemd) waren niet meer in staat een onafhankelijke wijkkrant te maken. Lees eerst het persbericht en daarna een lang achtergrondverhaal. Het moet even beste lezers, het frissse en fruitige nieuws moet even wijken. Het, in mijn ogen, schandaal wat in Beijum al jaren speelt dringt alles even naar de achtergrond. Ik zal trachten de komende dagen ook vrolijker nieuws te brengen, daar is Beijumnieuws vooral ook voor bedoeld. Nogmaals, het moet even dames en heren, ik duik even in een oud en zeurend probleem in Beijum, een probleem die nu weer in alle hevigheid losbarst. Vaak heb ik aangekondigd om er niet meer op terug te willen komen, maar rechtvaardigheidsgevoelens deden me steeds weer anders besluiten.Hieronder voor één keer een lel van een artikel met achtergronden en actuele ontwikkelingen over een onverkwikkelijk probleem in de wijk.
Persbericht
Redactie Beijumkrant stapt op
De redactie van de Beijumkrant van de wijk Beijum heeft vrijdag besloten het bijltje erbij neer te gooien. Na maandenlang onderhandelen met het bestuur van bewonersorganisatie Beijum (BOB) over een redactiestatuut is nu gebleken dat het bestuur geen regeling wil, die de redactie de ruimte geeft onafhankelijke journalistiek te bedrijven. Een goede werksfeer voor de redactie, bestaande uit vrijwilligers, kan daardoor ook niet langer worden gegarandeerd. De Beijumkrant is na de vorige redactiewisseling, 2,5 jaar geleden, uit een diep dal omhoog geklommen en kan nu bogen op een kwalitatief goede en goed gelezen wijkkrant. Een van de redactieleden, tevens bestuurslid van de BOB, die de onderhandelingen voerde, is nu onder druk gezet om afstand te doen van haar BOBbestuurslidmaatschap. De zeskoppige redactie is over deze handelwijze van het BOB bestuur zo verbolgen dat zij op 19 februari heeft verklaard niet meer met de BOB te willen samenwerken en de werkzaamheden voor de Beijumkrant met onmiddellijke ingang heeft gestaakt.

WEER HELE BEIJUMKRANTREDACTIE OPGESTAPT


DvhN-artikel van 29 dec.2007. Klik groter.


DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

Tweeënhalf jaar geleden is de voltallige redactie van de Beijumkrant opgestapt. Ondergetekende was een van de redacteuren die destijds niet meer kon samenwerken met een nieuw bestuur van de BOB, een bestuur die een onafhankelijke redactie aan banden wilde leggen. Ik stapte destijds tegelijkertijd met twee redacteuren op, de rest volgde de weken daarna. Afgelopen vrijdag gooide een moegestreden en diep teleurgestelde nieuwe redactie wederom de handdoek in de ring."We hebben het echt helemaal gehad. Het lukt ons niet meer om fysiek en geestelijk verder te gaan." Beijum telt weer een paar gedesillusioneerde vrijwilligers minder.
Met hart en ziel probeerden ze afgelopen tweeënhalf jaar een wijkkrant te maken, en vol goede moed begonnen ze hier in het najaar van 2007 aan. Ze wilden de leemte opvullen die de toenmalig opgestapte redactie had achtergelaten, een opgestapte redactie die, althans zo begrepen ze uit de verhalen van het bestuur, voor geen meter deugde: die wilden niet samenwerken en overleggen. En ze wilden geen tips, suggesties en ideeën van het bestuur wat betreft de inhoud van de krant ter harte nemen. Onwetend van wat er werkelijk gebeurd was trad een nieuwe redactie van "medewerkers" aan.
Gezondheidklachten
Het afgelopen half jaar kreeg ik regelmatig signalen door dat de geschiedenis in Beijum zich aan het herhalen was. De bemoeizucht, aansturingen, manipulaties en het de baas willen spelen tijden redactievergaderingen door BOB-voorzitter Wim Klein zorgde, net als in het najaar van 2007, wederom voor een onwerkbare sfeer. Een opgestapte redactielid:"Hij zat bij redactievergaderingen en wilde daar de baas spelen en alles bepalen, je werd er horensdol van." Redacteur en opmaker Hans Koopman ondernam het afgelopen jaar verwoede pogingen Klein uit de redactievergaderingen te verwijderen. Dit lukte gedeeltelijk, de bemoeizuchtige voorzitter van de BOB trachtte vervolgens zijn invloed te blijven uitoefenen via voorvergaderingen. Die veroorzaakten ook steevast een sfeer van conflict en spanning. Een paar nieuwe mensen zijn het afgelopen jaar al afgehaakt door de slechte sfeer die het optreden van Klein veroorzaakten. Redacteur en opmaker Hans Koopman schreef onlangs namens de redactie een brief aan het bestuur om een grens aan te geven:"Er is duidelijk een conflict ontstaan tussen de redactie van de Beijumkrant en het bestuur van de BOB. Als gevolg hiervan heeft de redactie unaniem het vertrouwen opgezegd in Wim Klein." En verder:"De rust keerde niet terug tijdens de vergaderingen. Wim was op nagenoeg elke redactieoverleg dusdanig dominant aanwezig dat het eindigde met een slechte sfeer. Zelfs gezondheidklachten dienden zich aan zoals buikpijn, slapeloosheid etc." De brief eindigt met:"Het maken van een krant is een samenwerking tussen de schrijvers, de eindredactie en de vormgevers. De samenwerking is helaas niet mogelijk met Wim erbij." Een voorstel om uit de impasse te komen en om een redactiestatuut te maken om de verhoudingen te normaliseren werd door Wim Klein van tafel geveegd.
Respectloos
Afgelopen vrijdag sprak ik vier opgestapte redacteuren die de afgelopen tweeënhalf jaar keihard gewerkt hebben om Beijum elke maand van een wijkkrant te voorzien. Willie Koolstra en Hans en Phillipine Koopman o.a., het hart van de Beijumkrant. Vermoeide gezichten zag ik, tranen vloeiden en er heerste ongeloof over het feit dat een heerzuchtig heerschap zich met behulp van een bestuur van een bewonersorganisatie zo dictatoriaal kon en mocht opstellen t.o.v. vrijwilligers. Er waren ook positieve gevoelens, opluchting was er om het genomen besluit te stoppen. De druk valt eindelijk voor ze weg. Over de inhoud van het artikel uit het DvhN (29 december 2007), zie rechts: "Nu snappen we het pas, het ging bij ons precies zo." Harde woorden vielen en werden onderstreept. Woede, verbijstering en verslagenheid klonk door in de woorden van de opgestapte mensen. Het maken van een krant was hun lust en hun leven en hun lol daaraan is helemaal verpest. Geen bestuurslid van de BOB stond op om de praktijken van Klein een halt toe te roepen, niemand die voor een aanvankelijk enthousiaste groep mensen ging staan om ze in een sfeer van veiligheid, respect en vertrouwen hun vrijwilligerswerk te laten doen. De tragische geschiedenis uit 2007 herhaalt zich.
Ernstige zorgen
De schuld zal door Klein en consorten wederom bij de opgestapte mensen worden gelegd, en de pijlen zullen zonder twijfel op deze blogger worden gericht. Er zal weer ergernis zijn om het toch weer oprakelen van dit nieuwsfeit na eerdere beloften dit niet meer te doen. Hier zit inderdaad een inconsequentie in, maar omdat Beijum in 2007 niet eerlijk is ingelicht over de ontwikkelingen kwam ik daar inderdaad regelmatig weer op terug. Het eigen straatje zal voor de 2e keer worden schoongeveegd en de eigen redelijkheid weer geëtaleerd worden."Maak het stuk niet te persoonlijk," aldus de opgestapte en geinterviewde mensen, het hele bestuur heeft hier schuld aan." Wat volgde was een waslijst aan klachten over Klein en zijn manier van optreden. Manipuleren, drammen, liegen en de eigen agenda doordrukken, daar kwamen alle vertelde verhalen afgelopen vrijdag op neer. Later meer over deze onverkwikkelijke situatie in Beijum, en ook meer reacties. Eén reactie alvast. Fractievoorzitter Arjan de Rooij van de PvdA, en woonachtig in Beijum:" Ik weet dat dit al langer speelt en ik maak me daar ernstig zorgen over. Dit is niet goed voor Beijum, het geeft zo'n onrust en het is zo verrekte jammer."
Onderstaand de brief die vrijdag door de opgestapte redactie is gestuurd nadat ze eerst een brandbrief hadden gestuurd. Later een gedeelte uit de brandbrief en de reactie daar weer op:
Geachte leden van het BOBbestuur.
Jullie reactie op onze brandbrief is zeer teleurstellend. Het is een ijzige en ambtelijke reactie op de noodkreet van de redactieleden van de Beijumkrant.
Verderop: Alhoewel we in een brandbrief alleen verzoeken ingediend hebben en volkomen open stonden voor het verder uitbrengen van de Beijumkrant heeft u als bestuur voor ons de deur dichtgegooid. Het is een druk die bij een aantal redactieleden zelfs in de huiselijke kring spanning oplevert. Onder deze spanning van een bestuur dat per decreet regeert kan deze redactie niet werken. Onder de druk van een paar drammerige bestuursleden die continu hun eigen persoonlijke ideeën er willen doordrukken wil deze redactie ook niet werken. Dat, terwijl we in onze gehele samenwerkingperiode als redactie geen artikelen van het bestuur hebben geweigerd en zelfs loyaal zijn geweest!
Het is helaas niet mogelijk samen te werken met mensen die continu je woorden verdraaien om hun eigen gelijk te halen. De brandbrief gebruikt u als politiek spelletje om mensen te benadelen en zelfs te schofferen. Het is verwerpelijk hoe u de redactie bejegent. Het maken van de Beijumkrant is voor een groot deel van de redactie hun lust en hun leven. Onder de huidige omstandigheden is dit fysiek en geestelijk voor ons niet mogelijk verder te gaan. Bij deze staken wij onze activiteiten per direct.
Per mail heb ik(JF) aan de, volgens de opgestapte mensen, twee hoofdrolspelers, Wim Klein en bestuurslid John Veldman, op vrijdagavond 10 uur onderstaande mail gestuurd.
Vanmiddag heb ik van vier redactieleden van de Beijumkrant begrepen dat ze de samenwerking met de BOB per direct opzeggen.Ik begrijp dat de voltallige redactie is opgestapt. Dit doet sterk denken aan de gang van zaken die zich in oktober 2007 heeft afgespeeld met de oude redactie van de toenmalige Beijumkrant. Maandagochtend publiceer ik daar een bericht over. In het kader van hoor en wederhoor geef ik jullie de gelegenheid om jullie mening over dit herhaalde voorval te geven. Dit, omdat door de afgetredenen vooral jullie namen als veroorzakers van hun aftreden worden genoemd. Mocht ik maandagochtend niks gehoord hebben dan acht ik me vrij om te vermelden dat jullie geen nader commentaar wensen te geven.
De reactie wordt later op de dag geplaatst. Drie tipjes van de sluier reeds: Het bestuur van de BOB heeft correct gehandeld, het ligt aan de opgestapten, en de berichtgeving van deze blogger deugt niet. Hans Koopman werd vrijdagavond, na het sturen van de "ontslagbrief", nog gesommeerd om direct inlogcodes in te leveren. Geen vraag of medeleven hoe het met hem en de moegestreden redacteuren was. De vraag dient zich aan wanneer de gemeente Groningen eindelijk gaat ingrijpen om deze vorm van gesubsidieerde ruziemakerij een halt toe te roepen. Kunnen de gemeente Groningen of Stichting Stiel eindelijk eens in grijpen in deze voor Beijum beschamende vertoning!!?? Later twee reacties van Menno Fritsma en Kees Huizenga. En nog later op de dag zoals gezegd het verweer van de BOB, lees dan hoe ze wederom een verdediginglinie tegen gedesillusioneerde en moegestreden vrijwilligers optrekken. Wederom geen zelfreflexie en geen respect voor de gevoelens van de opgestapte mensen. De "schuld" ligt niet bij het bestuur van de BOB, maar bij de in totaal 12 opgestapte redacteuren in tweeënhalf jaar tijd!
(wordt vervolgd)

zondag 21 februari 2010

HIER LIEVER NIET POEPEN

(twee weken geleden geschreven, bord is al weer weg)

Op weg naar de stad dacht ik in eerste instantie: wat lief! Hier hebben vast lieve kinderen zich zorgen gemaakt, deze boom langs het Heerdenpad hebben ze een kartonnen broekje broekje aangetrokken tegen de kou. De wereld is nog zo slecht niet, geweldig dat kinderen rekening houden met de bomen en met de natuur. Straks trekken ze de boom ook nog een verwarmende trui aan.

Maar naderbij gekomen vielen deze wereldverbeterende gedachten alras weg. Hier stond toch weer het eigenbelang centraal, in elk geval boven het algemeen belang. De toon bleef "lief," dat wel. ook al was het meer een 'fatsoens'lievigheid dan een echte liefdevolheid. Wat stond en staat er? Lieve mensen. Dit is ook een uitgang. Denk aan de hondenpoep aub! Je moet het niet onderschatten dames en heren, het zijn de ergste kwalen in onze hedendaagse westerse maatschappij. Hier kun je niet denigrerend of cynisch over doen of schrijven. Hondenpoep. Het is ernstig zat. Stel je voor dat een paar honden een partij keutels voor de in- of uitgang van je huis neerschijten! Vreselijk toch?

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (27)

Wat is het verschil tussen bast en schors?
Blijkbaar ben ik niet de enige die af en toe met deze vraag worstelt. Voor een antwoord op deze vraag heb ik maar weer eens op internet rondgekeken. Om eerlijk te zijn heeft de gevonden informatie nog niet de gewenste duidelijkheid gebracht. De bast is het levende gedeelte van de stam, net onder de schors. De schors is het buitenste, dode hout. De bast is vrij dun, de schors kan soms best wel dik zijn.
In de bast bevindt zich de cambiumlaag. De cambiumcellen zorgen voor de diktegroei. Deze cellen delen zich, de ene keer in een cambiumcel en een houtcel (naar binnen toe) de andere keer in een cambiumcel en een cambiumcel (opzij) de andere keer in een cambiumcel en een schorscel (naar buiten toe). Daardoor wordt de boom dikker.
In de zijtakken heb je ook een laag cambium, dus bast. Anders zou de tak niet kunnen groeien. Alleen de schors is daar meestal nog dunner.

Op Wikipedia (de vrije encyclopedie) vond ik de volgende informatie:
De bast is een laag in stam of tak van een houtige plant. Meestal wordt er het geheel van schors en aangroeilaag mee bedoeld. Bij de berk laten delen van de bast los en bladderen als horizontale banden af. De kurkeik vormt een zeer dikke bast. De beuk daarentegen heeft een dunne bast die glad blijft. Door de dunne bast is de beuk echter zeer gevoelig voor zonnebrand.

Aan de binnenkant van het cambium bevindt zich het secundair xyleem: in de lagen van het secundair xyleem die aan het cambium grenzen vindt vanuit de wortels het watertransport met daarin mineralen naar de bladeren plaats. Aan de buitenkant van het cambium bevindt zich het secundair floëem. In de lagen van het secundair floëem die aan het cambium grenzen vindt het transport plaats vanuit de door bladeren gevormde assimilaten en de in de parenchymcellen (een soort “voorraadkast”) opgeslagen reservestoffen naar o.a. de wortels en de groeipunten.

De schors bevindt zich aan de buitenzijde van de stam en de tak van planten en is het dode buitenste deel van de bast. De wanden van de cellen van de schors zijn ondoorlaatbaar door afzetting van suberine (een wasachtige waterafstotende stof), dat de plant beschermt tegen allerlei invloeden van buiten, in de vorm van schimmels, bacteriën en beschadigingen.
De bekendste schors wordt gevormd door de in Portugal groeiende kurkeik, die om de tien jaar een oogstbare laag afgeeft en waarvan kurken voor onder andere wijnflessen gemaakt worden.

Foto + Tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 20 februari 2010

IN BEIJUM KUN JE OOK STEMMEN HALEN

Bij de ingang Beijum Zuid, op de hoek met de busbaan naar Kardinge, staat een aanplakbord volgeplakt met politieke posters. Ze hangen daar denk ik voor de flauwekul, het verkeer raast hier voorbij en je kunt met geen mogelijkheid te teksten op de posters lezen. Nou ja, de bus moet hier regelmatig wachten voor andere automobilisten, dit geeft af en toe wel de mogelijkheid om een halve minuut naar het bord te koekeloeren. Zou je als zwevende kiezer door zo'n bord kunnen worden beïnvloed? De hele dag in een chagrijnige bui zijn en dan ineens vanuit de bus lezen: D66, Ja. Je kikkert helemaal op want je weet: ik ga op 3 maart op die partij stemmen. Of je voelt je miserabel en eenzaam in de bus en je leest ineens: SP, Wij. Vrolijk en monter ga je verder, met dank aan het bord en de poster.

Op de dag dat Balkenende zich met z'n versleten kabinet bij de koningin kan gaan melden zag ik allerhande mensen in de wijk reclame voor een politieke partij maken. Twee jongemannen met het opschrift CDA op hun rug liepen door de Godekenheerd naar, ja waarheen eigenlijk. Vast ergens heen om te vertellen hoe ontzettend belangrijk het is om op hun partij te stemmen.
Bij de ingang van Winkelcentrum Beijum werd het winkelend publiek vanmiddag getracteerd op flyers van de VVD. Ook kon je een ballon krijgen met de tekst VVD erop. De flyer nam ik aan en ik vroeg me af of de ballonnen wellicht liberale proefbalonnen waren. Daar zitten we in Beijum op te wachten. Op de flyer staat te lezen dat Groningen Betty wil. En zeker nu. Een schaars geklede Betty (Boop) op de flyer met de tekst: omdat politiek om de inhoud draait hebben wij onze eigen Betty. VVD, zeker nu. Eerlijk gezegd weet ik niet waarom er 'zeker nu' bijstaat. Zeker nu? Vorig jaar dan maar niet? En volgend jaar ook niet? Verder lezend in de flyer is te zien dat oppositiepartij de VVD in Groningen veel is gaan lijken op de oude SP die overal tegen was. Zeker nu, tegen het forum, tegen de tram en tegen belastingverhoging.
De VVD-mensen wilden best even met hun gelegenheidoutfit en attributen op de foto. In het midden staat Lenneke van Marmeren. Ze flyert ook een beetje voor haarzelf. Op haar flyer staat:"Ik sta op een hele spannende plek op de lijst, nr 8 en ik heb dan ook ieders steun en stem nodig om me nog 4 jaar in te mogen zetten voor deze mooie stad. De komende weken ga ik er dan ook hard voor vechten, om me daarna hopelijk nog 4 jaar in te mogen zetten voor deze geweldige stad. Hebt u nog goede ideeen voor Groningen dan hoor ik het graag." lennekevanmarmeren@gmail.com
Het politieke spel, dames en heren. Ieder zijn of haar meug, maar moet dat nou wel? Ik bedoel, moet de politiek nou echt naar de burger toe? Vorige week kreeg ik dit bericht:
Vanuit GroenLinks was ik, kandidaat-raadslid, afgelopen donderdag aanwezig als toehoorder bij de 'werkconferentie Integratie'. Ik heb daarover een bericht geschreven op mijn weblog, en ben benieuwd of het aansluit bij uw ervaring: http://ikbenkris.wordpress.com/ . Ik heb het bericht titel 'Koffer' gegeven.
Verkiezingstijd. Je kunt erop kankeren. Maar je zult maar in een dictatuur wonen.

LEUK ZO'N DAKKAPELUit eigen ervaring weet ik dat het prettig is om een dakkapel te hebben. Eerst even dit, ik tracht via internet uit te vinden waarom de bekende uitbouw bovenop het dak eigenlijk kapel wordt genoemd. Ik kom er niet achter, als iemand het weet hou ik me aanbevolen. Het woord kapel associeer ik van oudsher met een klein kerkje. Een mariakapelletje bijvoorbeeld. Enfin, een hedendaagse dakkapel geeft extra licht en ruimte en het is een genot om er een te hebben.

Binnen een dag is zo'n gevaarte al op je dak te plaatsen, je betaald er een aardig centje voor maar dan heb je zogezegd ook wat. Langs de wijkring bespeur ik veel kapellen op het dak, en in een zijstraat aan de Isebrandtsheerd, richting de Zuidwending, is elk huis voorzien van zo'n dakuitbouw. (foto boven) Vanzelfsprekend moet zo'n uitbouw onderhouden worden. Ook van buiten. En dat levert soms halsbrekende toeren op, zie foto rechts.
In Beijum, aan de Froukemaheerd, zit een bouwbedrijf die dakkapellen plaatst: Tegenwoordig is het vrijwel in iedere gemeente toegestaan om zonder bouwvergunning een dakkapel te plaatsen en daarmee een rommelzolder te veranderen in een bruikbare ruimte. Bouwbedrijf xxxxxxx levert traditioneel geprefabriceerde dakkapellen. In onze eigen werkplaats vervaardigen wij, met een degelijke houtskelet-constructie, een complete dakkapel, die vervolgens in één dag geplaatst en afgewerkt kan worden.
De aannemer heeft liever niet dat zijn naam en de naam van zijn site wordt gepubliceerd. "Ik heb het zo druk, ik hoef er eerst geen werk bij te hebben."

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

In verband met de krokusvakantie doe ik het de komende week rustig aan wat betreft het publiceren van nieuwe berichten.

Attentie voor een bericht die op maandag wordt geplaatst. Dit bericht zal gaan over een vorm van wijkterreur die eigenlijk te triest voor woorden is. Lees maandag het verhaal over minachting ten opzichte van de inzet van vrijwilligers, de strategie van verdeel en heers, manipulaties, gesubsidieerd ruzie maken en het demoniseren van andersdenkenden.

Gelukkig is er ook vrolijker nieuws, Atsje Straatsma wil de in de zomer gestopte serie Gestolen Momenten van Beijumers voortzetten. Ze wil een portrettenreeks maken van Beijumers in hun huis. Binnenkort meer hierover. Aanmelding kan via Beijumnieuws@online.nl

vrijdag 19 februari 2010

THE BEIJUMRIJDER DRIVES BY NIGHT

Beijum heeft twee hoofdingangen voor autoverkeer: Beijum Noord en Beijum Zuid. Via Zuidwolde en de Beijumweg kun je de wijk ook nog binnenkachelen, maar een paar weken geleden reed ik laat op de avond via Beijum Noord de wijk binnen en opeens had ik zin om een Beijumrijder by night te maken. Zo gedacht zo gedaan. De begeleidende muziek is van Joy Division en ze spelen het dramatische nummer Love will tear us apart. Achteraf gezien geen opwekkend nummer, het werd in de tachtiger jaren een wereldhit nadat de zanger zelfmoord heeft gepleegd. Daarna ging de groep verder als New Order. Een nummer van New Order wil ik de lezer niet onthouden: Blue Monday. http://www.youtube.com/watch?v=ivXc5U2z07Ehttp://www.youtube.com/watch?v=ivXc5U2z07E http://www.youtube.com/watch?v=ivXc5U2z07E Rij even de grootste stadswijk van Groningen mee binnen. Love will tear us apart.

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (7)

Optrekkende mist en schaduw van bomen boven de landerijen in Kardinge op een
vrijdagochtend in januari j.l..Tekst + foto: Flip Klatter

PLAN OPENBARE RUIMTE BIJ DE DIJK GOEDGEKEURD

De school staat als een dijk, maar de openbare ruimte rond de kersverse Beijumer basisschool De Dijk oogt nog erg rommelig en chaotisch.

Dat gaat binnen afzienbare tijd veranderen, het door De Dijk ingediende omgevingplan is goedgekeurd en de werkzaamheden zullen, ijs en weder dienende, zo spoedig mogelijk beginnen.
Directeur Han van der Vlist stuurde gisteren het plan- klik het groter- en stuurde onderstaande tekst mee. Aan de tekst is af te lezen dat hij niet alleen het belang van de school centraal stelt maar ook het belang van de omgeving belangrijk vindt.
De kogel is door de kerk. We kunnen de openbare ruimte gaan inrichten zoals we dat graag willen. Het Lokaal Akkoord heeft een bijdrage toegezegd en dat zijn de ontbrekende financiën.
Het wordt steeds mooier in Beijum.
Kaart te onduidelijk? Binnenkort meer tekst en uitleg over het omgevingplan. In elk geval is te zien dat er ook behoorlijk wat groen komt.

donderdag 18 februari 2010

VOETBALKAARTJESRUILBEURS IN AH WAS SUCCESVOL

Afgelopen woensdagmiddag was er een voetbalkaartjesruilbeurs georganiseerd bij Albert Heijn Meins. Bedrijfsleider Willem Hagting stuurde deze foto's. Hij schreef er onderstaande tekst bij:
Hierbij enkele foto's van de voetbalplaatjes ruilmiddag op woensdag 17 februari bij AH Meins. Het was erg druk en is ongeveer door 120 mensen bezocht, het was erg gezellig en diverse verzamelboeken zijn compleet de deur uit gegaan. Er is nog een ruilmiddag op 3 maart, deze wordt gehouden in het Euroborg stadion en wordt georganiseerd van 13.00uur tot 17.00uur door de gezamenlijke AH winkels in Groningen. Verdere informatie hierover kunt u verkrijgen bij infobalie van AH Meins te
Beijum.
De tweede voetbalkaartjesactie lijkt de eerste actie te overtreffen, de jongeren lijken weer helemaal in de ban van de kaartjes.

Vanaf 25 januari t/m 7 maart 2010 wordt zolang de voorraad strekt 1 zakje met 5 voetbalplaatjes uitgereikt bij elke besteding van 10 euro aan boodschappen bij Albert Heijn en AH to go.
In deze periode ontvang je zolang de voorraad strekt bij elke bezorging van Albert - i.v.m. uw bestelling via de Boodschappen webwinkel - 10 zakjes met 5 voetbalplaatjes bij besteding van minder dan 100 euro en 15 zakjes met 5 voetbalplaatjes bij besteding van meer dan 100 euro. In totaal zijn er 271 verschillende voetbalplaatjes.

http://www.ah.nl/eredivisie#_art_0