zondag 7 februari 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (25)

Oranje druppelzwam (03-02-2010)
Op een van de tuinen van De Wiershoeck liggen een aantal takkenrillen. De gesnoeide takken worden keurig op een hoop gelegd (in dit geval een soort lage muurtjes). De takken blijven daar langere tijd liggen en het is dan ook niet verwonderlijk dat op meerdere takken schimmels / zwammen / paddenstoelen groeien. Op één van de takken zag ik een serie “flubberige” aangroeisels. Sommigen waren helder, min of meer transparant, anderen waren geler van kleur. Ik dacht direct aan de Stijfselzwam. Dat is een zwam die lijkt op een klodder behanglijm. Maar die lijm ken ik alleen in kleurloze vorm.
Toen ik wat beter keek vielen mij de kleine geel-oranje “druppels” op. Ik heb de druppels en de “Stijfselzwammen” maar op de foto gezet. Ik was al lang blij dat ik weer een onderwerp voor deze rubriek had gevonden. Omdat ik de “druppels” niet thuis kon brengen en omdat ik ze nog niet eerder had gezien bij de Stijfselzwam, stuurde ik een mailtje naar iemand die er wel verstand van heeft. Het antwoord liet niet lang op zich wachten.
Nee, het is geen Stijfselzwam, maar de Oranje druppelzwam. Ik had er nog nooit van gehoord. Is het een zeldzame zwam? Nou, niet echt. Ik vond op internet (“Kijken in de Natuur / Paddenstoelen) de volgende beschrijving:
“De Oranje druppelzwam (Dacrymyces stillatus) is een in Nederland algemeen voorkomende schimmel, die het hele jaar door vooral te vinden is op sterk vermolmd naald- en loofhout, vaak op zaagvlakken en ontschorst hout. De zwam behoort tot een kleine groep gelei-achtige soorten (de Dacryomycetales) die kleine bolletjes of knobbeltjes met een diameter van enkele millimeters voortbrengen op dood hout. De oranje druppelzwam heeft een gele tot diep oranjerode kleur. De bolletjes komen voor in groepen. Behalve op vermolmd hout in de natuur kan de zwam ook verschijnen op houten hekken, vensterbanken, raamkozijnen en tuinmeubilair.”
Intussen heb ik op internet enkele foto’s bekeken van deze Oranje druppelzwam en ik weet wel zeker dat ik deze zwam al wel vaker heb gezien. Maar ik heb er nooit enige aandacht aan besteed.

Het blijft moeilijk om allerlei verschijnselen in de natuur op naam te brengen. Zoals op de foto’s is te zien is het uiterlijk van deze zwam nogal divers (verschillende stadia). Op de onderste foto zijn de oranje “druppels” duidelijk als zodanig herkenbaar, op de bovenste foto zijn de “druppels” kleurloos en de rest lijkt inderdaad meer op gelei of “flubber”.

De Oranje druppelzwam is een zogenaamde “saprofiet”, zo las ik in enkele beschrijvingen. Ik heb het woord maar even opgezocht en vond de volgende verklaring:
“Saprofyt (v. Gr. sapros = verrot, rottend, phuton = plant), bladgroenloze lagere plant, schimmel of bacterie die de benodigde organische stoffen onttrekt aan afgestorven plantaardig of dierlijk materiaal. Saprofyten zijn van groot belang als opruimers van organisch afval.”


Foto + Tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Kees.K zei

Dit is dus leven. Mooie plaatjes.