donderdag 28 februari 2019

NIET ZO HITSIG, RTV-NOORD EN DAGBLAD VAN HET NOORDEN!


"Rtv-Noord zocht contact met me. Ze wilden komen filmen, maar als ik alles had geweten had ik Dagblad van het Noorden nooit te woord gestaan. Wat een onrust heeft een bericht in deze krant veroorzaakt naar aanleiding van een klein gesprekje met me."

We beleven de strijd om de journalistieke aandacht. Zo ook in Stad. Groningen.
We willen graag elk mogelijke Clickbait, die is meer dan welkom.
Scoren. Het liefst onder de aandacht komen van landelijke nieuwssites. Graag onze berichten via Twitter retweeten.
Wij doen er toe. Lees ons!

Mensen kinderen. Wat een verhitte journalistieke scorings-drift beleven we via internet. Groningen!

Reporter Bas van Sluis van Nieuwsblad van het Noorden een paar dagen geleden via Twitter: Het moment dat je op nieuws stuit... dat is voor een nieuwsverslaggever zo'n euforisch gevoel. Echt verslavend bijna...

Wekt aandacht. Volgen; oei oei, waar gaat hij mee komen? Click. Click. Graag bij de grote jongens willen horen.

Voormalige reporter van dezelfde krant en tegenwoordig schrijvend voor De Gezinsbode, Bram Hulzebos: Foei, de bewoners van De Meeuwen worden zomaar gepasseerd wat betreft de inspraak van verslaafden die in hun wijk komen wonen. Doel: reuring. Kan toch niet! Ach en wee en schande!

Lees dit. Lees mij. Ik doe er toe met wat ik schrijf!

Verslaggevers en nieuws-media die er toe willen doen in deze roerige tijd van strijd om de aandacht en hits.

Hoe komt deze Beijumblogger er toe? Terzijde, soms wordt er met een bepaalde dedain naar hem gekeken door de zogenaamde 'professionals.'  Krijgt hij mee. Maar ondergetekende haalt zijn inkomen niet uit de journalistiek, en hij weet: 'Ik ben helemaal onafhankelijk.'
En de journalistieke ego's moeten vooral hun scoringsdrift najagen.

Eind december verkondigde Beijumer Henk aan een camping over te nemen, zie nog eens dit bericht.

Dagblad van het Noorden haakte er op in. Met een bericht erop volgend waar Henk achteraf grondig van baalde: "Ze wilden onrust, reuring, onvrede, want dat scoort."

En verder Henk? "Rtv-Noord wilde komen filmen. Degene die belde zei naar aanleiding van mijn summiere antwoord waarin ik niet veel aanvullend te melden had: ' We willen nieuws.'"

Daar wilde Henk niet aan meewerken. Geen Rtv-Noord (die direct aansloeg op het bericht in het Dagblad).

Mensen, Gezinsbode, Dagblad van het Noorden, en Rtv-Noord, gedraag je toch even.

Natuurlijk jullie moeten ook brood op de plank, begrijpelijk.

Maar deze hitsigheid gaat op de duur tegen jullie werken.

 Kalm aan.

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (113)Het ziet er vaak een beetje dreigend uit, van die vliegtuig- of straaljager-sporen hoog in de lucht. 

Werd De Hunze misschien aangevallen?

Het worden ook wel chemtrails genoemd, en een half jaar geleden stuurde iemand een soort van paranoya-bericht op naar Beijumnieuws waarin gewag werd gedaan van vergiftiging door de overheid.

Zie nog eens dit bericht

Een paar dagen geleden zag de Beijumblogger bij het verlaten van de wijk een klein stukje chemtrail naar beneden komen, natuurlijk met wat gezichtsbedrog, maar het leek net alsof het naar beneden richting De Hunze zou gaan.

Potverdorie, poten af van De Hunze. Dacht de blogger met een knipoog in zichzelf.
Wie aan De Hunze komt, komt aan Beijum.

Hij reed toch maar even zijn buur-wijk binnen voor een fotootje voor deze serie.

In lijn met de fantasiegedachte 'De Hunze wordt aangevallen' zag hij in een voortuin in een straat die hem ontschoten is als het ware een 'schreeuw om hulp' staan.

Zie foto links. Armen gespreid. Heeeeelp!

Tot zover dit bericht over de sympathieke wijk De Hunze.

U kunt vannacht allemaal rustig gaan slapen.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (91)


Senioren betrekken hun pand op het Innersdijk-terrein.
Dit wordt hun uitzicht op Plein Oost.
Mooi? Niet mooi?
De meningen zullen hierover verdeeld zijn.

RECHTS INHALEN DOE JE NIET


Ze rijden frequent over de oostelijke ringweg ter hoogte van Beijum.
Waarheen? Naar de Eemshaven? Ergens anders in noord Groningen?
Zie foto. Het zijn bepaald geen sloopauto's die we zien, eerder fonkelnieuw en nog ingepakt.

Driekwart jaar geleden spotte de Beijumblogger  op praktisch dezelfde plek  ook een oplegger met nieuwe auto's.

Het gaat hier rechtsaf naar Beijum. Ondenkbaar dat het bakbeest gevuld met auto's de wijk in zou rijden, die heeft daar niks te zoeken.

Niks niet dat er opeens knipperlichten naar rechts aan zouden gaan, maar de blogger bleef er eerbiedig achter rijden.

Want op een afstand van een kleine tien meter opeens tien auto's rechts voorbij rijden, nee daar waagt hij zich niet aan,

woensdag 27 februari 2019

BEIJUMBORG (128)


De markt op!
Nu ik overdag wat meer tijd heb ga ik ook iedere donderdagochtend naar de markt van Beijum. Eerlijk gezegd vind ik ‘markt’ een wat wijds woord voor een stuk of vier, vijf kramen maar goed: je mag blij zijn dat we zoiets hebben in onze wijk.
De enige kraam die ik tot nu toe nog niet bezocht is die van de bloemenventer: en dat komt door het nu ontbreken van iemand, aan wie ik een bloemetje zou willen geven. Enthousiast ben ik over de broodkraam, alleen al omdat daar ook zuurdesembrood wordt verkocht. Zuurdesem is een soort van gist, waardoor brood kan rijzen. Ik houd erg van de smaak van dit type brood, en het komt niet vaak voor dat je dat bij een ‘gewone’  bakker vindt.
De kaasdame mag er ook wezen, en dan heb ik het vooral ook over haar selectie van kazen. Afgelopen donderdag kocht ik er een stuk belegen komijnekaas – ook alweer zo’n favoriet. Als je een kaasliefhebber bent zoals ik, dan weet je heel goed dat je kaas en kaas hebt. De beste kaasboer vind ik nog steeds Dick Visser op de Vismarkt, maar onze Beijumse dame gooit ook hoge ogen.
Tja, en dan de zo lang gewenste visboer. Hij staat er op donderdagen en zaterdagen met zijn kar op de kop van de parkeerplaats. Zo te zien een mooie selectie van vis, maar heel eerlijk gezegd vind ik de man zelf bepaald geen ‘vrolijke Frans’, eerder een wat ‘nurkse Dirk’. En de beide keren dat ik er twee haringen kocht vond ik ze niet super goed schoongemaakt en bovendien behoorlijk aan de prijs: voor datzelfde bedrag koop ik zes (weliswaar fabrieksmatig, maar wel goed schoongemaakte) haringen bij de Duitse super aan hetzelfde plein. 
Voor verbetering vatbaar, zou ik zeggen.
En dan mijn toppertje: de groente- en fruitman. Zijn keuze is groot, zijn producten zijn prima. Als groot liefhebber (en na zo’n zestig jaar van sinaasappels eten ook: kenner) kan ik in alle oprechtheid de sinaasappels van ‘onze groenteman’ aanprijzen. Deze week lagen er mooie navels (zoet, met een licht zuurtje) en ook – iets wat ik eerlijk gezegd niet verwacht had – bloedsinaasappels. 
De fruitman zei in alle eerlijkheid dat deze niet van Sicilië kwamen – het eiland in de Middellandse Zee waar de allerlekkerste bloedsinaasappels vandaan komen, maar uit een ander mediterraan land. Hoe dan ook: mijn twee uitgeperste bloedsinaasappeltjes bij het dagelijks ontbijt smaakten me prima. En dan geef ik de lezers nog een ‘geheime tip’ mee: als je eens ergens vers Italiaans ijs, gemaakt van bloedsinaasappels kunt kopen, dan moet je dat beslist doen. Tjonge tjonge: om je vingers bij af te likken.
De markt in Beijum: of uw en mijn portemonnee er gespaard worden weet ik niet, maar laten we hopen dat we deze gelegenheid nog lang mogen houden.
Han Borg

BEDANKT HULPEXPRESS VOOR DE FIJNE HULP (aldus Figen Say)
"Je moet echt speciaal Sietse van de HulpExpress even bedanken, echt geweldig hoe die me geholpen heeft. Laminaat gelegd, alles geverfd, een paar keer met het busje op en neer om me te verhuizen. Zo mooi."

Ze woonde 35 jaar aan de Emingaheerd. Een stille, lieve en ietwat verlegen vrouw. De afgelopen nacht heeft ze voor het eerst geslapen  in haar nieuwe appartement in het Melsemagebouw op het Innersdijk-terrein. Met uitzicht op Plein Oost.

Figen Say is haar naam.,

In Turkije is ze nog steeds wereldberoemd en een begrip.
Dat krijg je als je in meer dan honderd bioscoopfilms de hoofdrol hebt gespeeld.
Dagblad van het Noorden ontdekte dat twee jaar geleden

Via Beijumnieuws kende de wijk dit mooie geheim al vele jaren

Terug naar het hier en nu. Figen wenkte de Beijumblogger tegen kwart voor twee vanmiddag. Of hij even wilde kijken en Sietse zou willen bedanken?

Voor beide zaken was hij wel te porren. Figen verbaast: "Ik heb hier niet eens om gevraagd, Patrimonium bood me dit aan.'

Foto's, vriendin hielp Figen mee inruimen.
Op stand wonen in Beijum. En een HulpExpress die mensen blij maakt. Het leven is goed in Beijum. Tip, voer de naam Figen Say in op Youtube.

VERKIEZINGSBORD BIJ BEIJUM NOORD (Statenverkiezingen 20/3)


De Provinciale Statenverkiezingen komen er aan. Op woensdag 20 maart is het zover, dan mogen we ons democratisch recht in de praktijk brengen. Stemmen.

Ter hoogte van kruispunt Beijum Noord staat weer een groot bord waarop de voor Groningen relevante verkiezingsposters hangen.

Foto links, bij het binnenrijden van de wijk ziet de automobilist helemaal niks van het bord terug omdat de zon er deze dagen fel op schijnt.

Even doordenken, er rijden hier praktisch alleen auto's. Je mag al rijdend niet op je smartphone kijken, wat voor zin heeft het om wel al rijdend op een groot verkiezingsbord te kijken waarop alle posters onzichtbaar zijn? Je zult maar een aanrijding krijgen omdat je op het bord zit te turen.

De blogger zette eergisteren de auto even aan de kant om een heldere foto van het bord te kunnen maken, zie afbeelding boven.

Wat een wonderlijke teksten staan er weer op de posters. Waarom NU SP? Morgen niet dan?
Zeker zijn, stem Pvda? Het hele leven is toch onzeker?
Het CDA wil Samen aan de slag voor Groningen. Waarom mag een mens niet individueel aan de slag gaan voor Groningen? Kies voor de toekomst, aldus D66. Waarom niet voor het hier en nu D66?
Het bovenste rijtje afmakend, de slogan van de VVD is ook een eigenaardige. Groningen is gebouwd door doeners, kies voor doen. Kan het ook zijn dat Groningen gedeeltelijk is gebouwd door denkers?  Planners? De afbraak van Groningen, in de vorm van aardbevingen....wordt dat ook gerealiseerd door doeners?

Het tweede rijtje van boven ziet er wat normaler uit. Gewoon ChristenUnie, GroenLinks en Kies Partij voor de dieren. Helder. Ook het Groninger Belang is duidelijk: Groningen verdient beter.

De PVV is in feite geen partij, maar een ondemocratische one man- show plus aanhang. Stuur Rutte Weg. Tuurlijk, zelf niks constructiefs kunnen bedenken, vooral negatief naar anderen uithalen, daar komen we verder mee.
Vrijheidslievende bewoners van Groningen kunnen beter niet op deze 'partij' gaan stemmen, afgelopen vrijdag organiseerde de PVV een 'democratie'-avond in de Stad. Ze deden een Erdogannetje, bepaalde journalisten mochten niet naar binnen....

Volgens Partij voor het Noorden is Groningen van Ons. Heel goed bekeken, Groningen is niet van Friesland, Drenthe of Duitsland. Of Forum voor Democratie zelf een democratisch gehalte heeft met baasje Baudet, de kiezer mag dat op 20 maart gaan bepalen. Knokken voor wat Kwetsbaar is van 50 plus is een nadenkertje. Knokken klinkt nogal agressief, is het niet veel sterker om je als partij een beetje kwetsbaarder op te stellen?

Er hangen ook een paar geestige water-posters, waarvan Betaalbaar Water toch wel de leukste is. Alhoewel, Algemene Water Partij (AWP) zegt niet politiek te zijn maar wel deskundig. Moet je daar dan wel op stemmen? Het zijn toch politieke verkiezingen?
Tenslot toch nog even de ChristenUnie, daarvan hangen er twee posters. Boven Waardevolle Samenleving en rechtsonder Waardevolle Schepping.

Wat zullen ze daar mee bedoelen? Bij Samenleving zien we een gezinnetje, vader moeder jongetje en meisje, bij Schepping strand, zee en lucht. Raadselachtig,

Hoe het ook zij, de politieke partijen dingen deze weken weer naar de gunst van de kiezer, we moeten gepaaid worden met mooie en schitterende slogans. En met veel loze beloftes.

Maar toch, ga stemmen op 20 maart. Niet alle landen ter wereld kennen een democratie, met alle vrolijke gekte die daarbij komt kijken.

(Beijum levert de lijsttrekker voor GroenLinks en voor de VVD, zie Nienke Homan (GL) en Mirjam Wulfse (VVD) zusterlijk op de schommel zitten).

dinsdag 26 februari 2019

VAN WIE IS DEZE FIETS? POLITIE-OPROEP

Zie afbeelding, een uur geleden door Politie Groningen gepost.
Misschien vooral attentie van de bewoners uit de buurt van de Jensemaheerd.

UIT DE OUDE DOOS (405)

Ten tijde van dat Beijum de naam had de kinderrijkste wijk van Nederland te zijn, kon je bijkans over de kinderen struikelen.
Althans, zo leek het wel, bij het bekijken van foto's uit de begin jaren tachtig van de vorige eeuw.

Boven ziet u een dergelijk exemplaar. Gescand, want digitale foto's bestonden toentertijd nog niet.

De Beijumerweg, zo te zien ter hoogte van waar het naar de Boerderijum gaat (rechts) en naar de ingang van de schooltuintjes (links).

De kinderen die we zien zullen nu, bij leven en welzijn, dik in de dertig zijn.
Iemand die over de periode van Beijum kinderrijkste wijk van Nederland zijn of haar verhaal wil doen?
Beijumnieuws@hotmail.com

MOUNTAINBIKEN OP NATUURSPEELPLAATS OERRRHet kwam niet agressief of asociaal over, daar zag het er te sportief voor uit.

Maar het bevreemde de blogger wel wat, hoezo met twintig mountainbikers 
Natuurspeelplaats Oerrr betreden?

En hoezo rondjes rijden op de schelpenpaadjes en op het bovenste punt, daar waar de waterkraan is, even gaan staan 'vergaderen?'

Tegen het middaguur werd ondergetekende opmerkzaam gemaakt op de groep bikers.


Er liepen geen kleine kinderen rond te spelen, en ook zag de blogger er geen ouders.

Dus het kon wel even.

En al te moralistisch wil ondergetekende in deze niet zijn, al hoorde hij een mede-wandelaar wel zeggen dat 'mountainbiken geen speelnatuur-activiteit is.'
Als er kleine kinderen hadden gespeeld was het not done geweest om er te biken, dat wel weer.

Ondergetekende liep dichterbij maar voordat hij vragen kon stellen loste de groep op richting het ruimere gedeelte van Kardinge.

De aanwezigheid had al met al een kwartiertje geduurd.

Misschien ene idee om bij de ingang een fietsverbod-bord neer te zetten.

POEZEN IN BEIJUM (21)


Ook Poes Woef! geniet van het voorjaar.

Foto + tekst: Han Borg

maandag 25 februari 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (131)

.
Huisdieren geven altijd liefde.

Katten hebben personeel en een hond heeft een baas. Hier thuis heb ik van elk één. Snoopy, de hond en Micky de je weet wel kater. Samen vormen ze een hilarisch duo. Mijn gezegde een dag niet gelachen, een dag niet geleefd is bij mij dan ook niet van toepassing. Elke dag opnieuw is er wel een moment waarop ik hardop zit te lachen om die maffe beesten.

Als ik met de hond ergens anders ben geweest en ik kom thuis dan komt de Micky met hoge staart op Snoopy af onder het genot van luid gemeéeuwww en besnuffelt Snoopy aan alle kanten. Staat meneer de geur niet aan, dan krijgt Snoopy een ferme kopstoot en loopt vervolgens met een opgeheven kop weg.
Micky is een echte zonaanbidder en komt alleen buiten als ik de tuin in ga. Buiten de schutting is hij nog nooit geweest. Nou ja, één keer viel meneer van de schutting af en toen was het een hels geblér, dus ik zette het tuinhekje open en met een noodgang vloog Micky regelrecht het huis in. Ik moet het dan ook niet wagen om de schuifdeur dicht te doen als hij buiten is, want dan is het complete paniek. 

Vandaar dus dat Micky in de winter niet buiten komt, want ik stook natuurlijk niet voor de vogeltjes. In de zomer zijn we vaak buiten en dan heeft hij het zó druk met alle vliegjes, vlinders en libellen vangen en vorig jaar zat ik heerlijk relaxt en zag vanuit mijn ooghoek Micky boven over Snoopy heen springen die zat te genieten in de deuropening, maar wat had hij nou in zijn bek?
Ik er snel achteraan, Snoopy zette het op een blaffen en de kat vloog alle kanten op. Hij zat achter zijn prooi aan, een pad. YUK, het beest onder de kast en ik met de plumeau er onderdoor om dat beest er weg te krijgen. Onder muzikale begeleiding, van zowel hond als kat had ik eindelijk die pad weer naar buiten getieft. Yuk, wat een vieze beesten zijn dat. Inmiddels liep er allemaal kwijl uit Micky zijn bek en ja dan is vrouwtje goed hé… om het schoon te maken.

In de nachten heb ik ook geen rust. Beide liggen stijf tegen mij aan. Overdag wil meneer niet geknuffeld worden, schijnbaar mag niemand dat weten ofzo want midden in de nacht maakt hij mij er speciaal voor wakker. Ken je dat… een poezelig kattenpootje die over je wang heen aait en er allerlei geluiden uitstoot als prrrtt, prrrr, miéaauuw? Dan word je vanzelf wel wakker. Tja en dan moet meneer even geduld hebben, want ik moet eerst naar het toilet. Terwijl ik duf op de pot zit, kronkelt meneer tussen mijn voeten door. Wanneer ik weer lig krijg ik een hele kattenmassage onder luid gespin. Snoopy draait zich eens met zucht om. Na de massage mag ik weer slapen en net als ik dan slaap, begint Micky de inhoud van mijn klerenkast eruit te gooien wat gepaard gaat met een hoop gekrab aan de deur, want die moet eerst open. Ja, hij kan alle kasten en laatjes openmaken. 

Ongelooflijk, soms zit ik er met stomme verbazing naar te kijken hoe of hij dat doet. De boeken in mijn boekenkast zijn ook niet veilig, meneer mag graag een stukje lezen ofzo maar ja er bestaan geen kattenleesbrilletjes dus gooit hij ze gewoon op de grond en gaat er op zijn rug tussen in liggen.
Wat ik ook niet snap van meneer is dat als ik zijn kattenbak verschoond heb dat hij dan eerst bijna de helft eruit schept voordat hij zijn behoefte gaat doen.

Mijn kat heeft maar een rare manier van leven af en toe, vooral als hij zijn best doet om voor hond door te gaan. Als ik Snoopy roep, komt Micky er aangesneld. 

Bakken vol liefde krijg ik van mijn hilarisch duo.
Zij brengen nou dat ene in je leven, waar je niet zonder kan:
"Geluk" en "Onvoorwaardelijke liefde"

Moraal van het verhaal:
Liefde van een hond en/of kat is goud waard, daar kunnen sommige mensen nog wat van leren met al hun haat.2019©Vlindertje73

NIEUWSTE WIJKKRANT 'DE BEIJUMER' IS UIT.De verhuizing naar het nieuwe Melsemagebouw, activiteiten in het Munsterhoes, een nieuwe column van Arjan de Rooij, kruidentips van Saskia Nieboer, een ondernemersbericht over Beijumse Claire (kaarsenmakerij), het Vietnamese nieuwjaar dat Aziatische bewoners uit de wijk in het Trefpunt vierden, de overval op AH, een foto van enkele nieuwe De Zijlen-bewoners naar het Melsemagebouw....

Blauwalgvrij-actiegroep....Zilvermeer...

En nog veel meer....
Deze dagen bij alle Beijumers zonder NEE-sticker in de bus....(als het goed is).

DE HULPEXPRESS BRENGT OOK VOEDSELPAKKETTEN ROND


"We brengen voedselpakketten van de Voedselbank rond en soms is het even zoeken in doolhof Beijum."

Aldus twee heren van de HulpExpress die de blogger vrijdagmiddag op straat in Beijum tegen kwam.

Zie foto boven.

Nee, ondergetekende wist ook niet waar de persoon die een krat met voedsel-inhoud gebracht zou worden woont. Maar hij mocht wel even achter in de laadbak kijken.

Apart toch dat in een rijk land als Nederland voedselbanken nodig zijn.
Zie de overige afbeeldingen, op maat gevulde voedselpakketten voor mensen die te weinig geld hebben om dagelijks/wekelijks.maandelijks rond te komen. 

Directeur Sietze den Iseger was er niet bij, maar hij had een dag later wel goed nieuws te vertellen: "Er komen twee elektrische autootjes bij."

Vertelde de directeur in het bedrijfspand van de Express aan de Ulgersmaweg

Toe maar weer, de HulpExpress gaat duurzaam doen.

Even terug naar de Voedselbank, die op ongeveer honderd meter afstand van de HulpExpress aan dezelfde (Ulgersma) weg zit.

Ulfert Molenhuis van de Stadse Voedselbank postte gisteren onderstaande tekst op zijn Facebook-pagina, dit naar aanleiding van de uitspraken van premier Mark Rutte om de blunder van de foutief aan burgers voorgelegde energierekening ("we gaan er allemaal op vooruit") niet te compenseren.

 Er zou op zijn minst compensatie moeten komen voor de allerarmsten, want dit gaat rechtstreeks van hun leefgeld af en hiermee wordt de nog meer mensen afhankelijk van de Voedselbank. Ze moeten al meer betalen voor de ziektekosten en voor voedsel (BTW verhoging) en nu dit er nog eens overheen. Bij onze Voedselbank in Groningen zijn we nu op weg naar 900 huishoudens en dat is dan een verdrievoudiging ten opzichte van 2013.

Het grootste gedeelte van de 900 huishoudens komt uit Beijum. De eigenaardige praatjes van Rutte ten spijt, het aantal mensen dat er niet op vooruit gaat of is gegaan is groeiende.

De HulpExpress helpt mensen op vele manieren

Contactgegevens via:
https://dehulpexpress.wixsite.com/hulpexpress

MAANDAGOCHTEND (392)


De krokusvakantie is voorbij en als het goed is zitten de kinderen uit Beijum weer in de klaslokalen. 

Op weg naar de Paas/meivakantie.

Maandagochtend 25 februari 2019.

Je hebt kinderen en je hebt senioren.

Ongeveer vijfentwintig dames en heren uit laatstgenoemde leeftijdscategorie betreden deze dagen hun appartementen op het Innersdijk-terrein met uitzicht op Plein Oost.

Zie bovenstaande afbeelding bij dit bericht
Gistermiddag liep de Beijumblogger met een aardige toekomstige bewoonster mee naar binnen.

Hij maakte de foto's vanuit haar appartement die we boven en links zien.

Eerste verdieping. Lux wonen met uitzicht op Plein Oost, hoe zal dat zijn/gaan?
Met onder je WIJ-Beijum en het Heerdenhoes?

Binnenkort meer hier over.

Foto rechts, om in het seniorencomplex binnen te komen moet je een code intoetsen. Of naam. Klik groter.
Binnen vind je een trappengang en een lift.

Zie afbeelding links....vier verdiepingen plus huisnummers.

Foto beneden, en weer een volle parkeer-terrein. Zondagmiddag.
Wel zijn er fietsrekken geplaatst.

Gaat het hier dringen en drukken worden wat betreft parkeren?

De nabije tijd zal het leren.

Een prettige laatste week van februari toegewenst. Voor kinderen en senioren, en alles wat daar tussen zit.

zondag 24 februari 2019

IN ZWEMBROEK...OERRR...24 FEBRUARIBlote jongens in het park.

Zong Paul de Leeuw pakweg 20 jaar geleden

Tis wat...op deze laatste zondag in februari 2018.

Halverwege de middag spotte de Beijumblogger twee jongens in korte broek, en verder niks aan, in het park.

Recreatiepark Kardinge.

Daar liepen twee half ontblote jongens.

Natuurspeelplaats Oerrr.

Zoom desgewenst even op de linker foto in om de 'blote jongens' te ontwaren.

Tis wat....24 februari....een  dag waarop een Elfstedentocht zou kunnen worden verreden.

Niks ervan.

Blote jongens in het park.

Op 24 februari.

SPEELGOEDZAAK BEIJUM BLIJFT GEWOON OPEN


"Weest gerust, Intertoys Beijum blijft gewoon open. Dit weekend zijn we op zaterdag en op de koopzondag open."

Naar aanleiding van de berichten van afgelopen week over het faillissement van de landelijke Intertoys-keten liep de Beijumblogger gistermiddag even de enige en echte speelgoedzaak van de wijk binnen. 

Het zal toch niet zo zijn dat 'onze' speelgoedzaak dicht gaat? Het lege Blokker-pand staat al een jaar leeg, nog een leeg pand erbij in de promenade van Winkelcentrum Beijum kunnen we er eigenlijk niet bij hebben.

Wat te denken van het personeel en van de vele kinderen in Beijum die gebruik maken van gekochte speelgoed in Intertoys Beijum?

De winkel heeft een goede naam in Beijum: Lezen we hier
Ik ben vooral over Intertoys Beijum heel erg tevreden. De eigenaar is enorm op zijn zaak betrokken, en is zeer klantvriendelijk naar trouwe klanten, grote service bij problemen. Ook bij zijn vaste personeel is grote betrokkenheid. Dat ervaar ik niet altijd bij andere Intertoys. Daarom stem ik vooral op Intertoys Beijum Groningen!
Eigenaar Hendriks gaf gistermiddag uitsluitsel. Zie de openingsquote bovenaan dit bericht.

En kijk eens aan wat Beijumers op deze zondagmiddag nog kunnen doen. Giftcards verzilveren.
Zie afbeelding links.

Beijum is al lang niet meer de kinderrijkste wijk van Nederland. Maar er zijn nog wel genoeg kinderen in de wijk te vinden die de speelgoedwinkel in Beijum bestaansrecht geven.

FIETSENHOK VOOR LENTIS-JEUGD STAAT MEESTAL LEEG (Munsterhoes)


Zeven jaar geleden wekte een nieuw gebouwde fietsenschuur voor Lentis-jeugd in het Munsterhoes ergernis.

Zie nog eens dit bericht uit 2012
Woede van omwonende senioren destijds, ook woonachtig in het Heerdenhoes. "Dit is ons in de maag gesplitst, hier wisten wij niks van."

Een paar dagen geleden gluurde de Beijumblogger door de spijlen van het fietsenhok.

Zie afbeelding links.

Er stond geen enkele fiets in. Ondergetekende keek vaker. Leeg leeg leeg.

Maar dan voor het gebouw.  Zie foto boven. Fietsen alom. Wat is de zin van de bouw van de fietsenschuur geweest?
Bescherming voor fietsen van kwetsbare Lentis-bewoners?

Het blijft een eigenaardig verhaal, kwetsbare psychiatrische bewoners op de bovenste verdieping van een seniorencomplex. Veel senioren balen ervan....krijgt de blogger veelvuldig mee.

En ze denken dat het zeven jaar geleden gebouwde hok voor Jan L. is gebouwd.
Ook de afgelopen dagen stond het Lentis-hok steeds leeg.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (108)Het leek wel een islamitische plant. Een Boerka-plant.

Tenminste, het riep genoemde associaties op bij de blogger toen hij halverwege afgelopen week de foto's maakte die we hier zien afgebeeld.

Beijumers herkennen de Wiershoeck-tuin.

Mochten de overige (mannelijke) planten de/het sexappeal van deze aantrekkelijke en vrouwelijke plant niet bewonderen?

Pardon, geachte lezers(essen) voor de meligheid.
Maar de blogger weet het hoe en het wat niet. Waarom is op bovenstaande foto een plant ingepakt? Er vanuit gaande dat het een plant is. Of is het iets anders?

Foto links is vanuit een ander perspectief genomen.

Links zien we de gesluierde dame. Maar dan rechts op de voorgrond...boerenkool.

Daar moet toch eigenlijk vorst en sneeuw op zichtbaar zijn.

Maar het verhaal van Koning Winter die een mietje is geworden kennen we zo langzamerhand wel.

zaterdag 23 februari 2019

DE GEZINSBODE WORDT ZEER SLECHT BEZORGD (in heel Groningen?)


"Bestaat de Gezinsbode nog? Heb ik al een jaar niet gehad."
"Wibenaheerd, vaker geen Gezinsbode dan wel." 
"Sibrandaheerd, al een half jaar niet gehad." 
"Al tijden niet gehad in de Hylkemaheerd." 
"Atensheerd, ook al heel lang niet."
"Wilkemaheerd, al maanden geen Gezinsbode gehad."

Kranten hebben het moeilijk in dit digitale tijdperk. Gratis huis aan huis-bladen even zo.
De Gezinsbode heeft geen abonnees, maar net als betaalde kranten wel adverteerders en betaalde schrijvers.
Je zult je toch als adverteerder, uitgever en journalist/columnist in en van de Gezinsbode op z'n Gronings en ietwat plat gesteld verneukt voelen als je er achter komt hoe slecht de krant in een (toevallig de grootste) wijk als Beijum bezorgd wordt?

Het kan niet veel afwijken van het Stadse beeld. Omgerekend komen duizenden gratis Gezinsbodes niet bij Stadjers in de bus.

Dat zijn harde woorden, en die behoeven onderbouwing.

Beijumnieuws publiceerde afgelopen woensdag een bericht over gedumpte verse Gezinsbodes in en rond papierbakken. Zie nog eens hier

Via mails, Facebook (daar waar berichten worden aangekeild) en onder het bewuste bericht stroomden de reacties binnen. Praktisch allemaal met als strekking: al tijden geen krant gehad.

Werk aan de winkel voor de Gezinsbode. Al tijden geen krant gehad in de Hylkemaheerd...de Wilkemaheerd. Atensheerd, ook heel lang al niet. Etc.
Zie onderstaande reacties, dat kunnen niet toevallig losstaande reacties uit de wijk zijn maar een structureel probleem weergeven.

Mensen van NDC/Gezinsbode, een goed bedoelde tip vanuit Beijum, als jullie de krant overeind willen houden zullen jullie ervoor moeten zorgen dat die alle Stadjers ook bereikt.

LENTE ROND WEILANDJE IN HET GROENE HART (2)Voor het tweede achtereenvolgende weekend krijgen we te maken met temperaturen die tegen de vijftien graden gaan lopen.

Driekwart februari.

Nostalgie, waar zijn de echte winters met bergen sneeuw en temperaturen rond - twintig graden gebleven?

Foto boven wederom, net als vorig weekend, uitzicht op het weilandje in het Groene Hart, met op de achtergrond de contouren van de Bentismaheerd.

Foto links is ingezoomd. Gaat elke zaterdag gebeuren, zo lang als deze serie loopt.

Vorige week niet opgemerkt, maar op de horizontaal liggende dode boomstammen groeien zwammen.

Zie afbeelding rechts.

Dat komt herfstig over. En dat tijdens de winterperiode.
Hallo lente!

vrijdag 22 februari 2019

RECREATIEPARK KARDINGE (92)

Na een kurkdroge tropische zomer, een matige herfst en na een flut winter zijn bepaalde gedeeltes van Recreatiepark Kardinge toch nog redelijk drassig te noemen.
Trouwens hetzelfde verhaal geldt voor het Groene Hart van Beijum, maar deze serie beperkt zich tot genoemde park.

Zoals bekend mag worden geacht, vanuit bepaalde delen in de wijk loop je zo Kardinge binnen. Beijum Zuid en het uiterste Beijum Oost.

Er zijn plekken waarvan uit je zo het park in wandelt of fietst, bijvoorbeeld vanuit de Fossemaheerd en de Nijensteinheerd, en ook via het Koerspad (Beijum-Lewenborg vice versa).

Op andere plekken moet je een brug(getje) over. Bijvoorbeeld ter hoogte van de Fultsemaheerd.
Maar ook in de Froukemaheerd, zie foto.
Het ijzeren bruggetje dat we zien ligt hier ongeveer twee, drie jaar over een sloot. Ooit al eens op Beijumnieuws verschenen toen het voormalig houten bruggetje werd vervangen.

Er is wel eens partij schelpen op de overgang brug-Kardinge gegooid om uitglijden en natte schoenen te voorkomen.
Maar die zijn allemaal al weer in de klei weggezakt.

Maar takjes neerleggen om glijpartijen en drassigheid te voorkomen is weer eens wat nieuws.
Het is wel natuur op natuur. En waarschijnlijk zakken de takjes minder snel de klei in.
Ook is het self-supporting, niet wachten opdat de gemeente Groningen weer schelpen gaat strooien, maar als buurtbewoner zelf een creatieve oplossing bewerkstelligen.

OMGEVING MELSEMA-GEBOUW WORDT AANGEPAKTHet is even goochelen met de nieuwe benaming van het statige geschakelde gebouwen op het Innersdijk-terrein.

Binnen is alles klaar, buiten wordt nog het een en ander verfraaid.
En het Innersdijk-terrein is nog niet volgebouwd.

Maar de namen, de blogger moet er ook nog even wegwijs in worden, het heeft te maken met de benamingen die op het gebouw zijn aangebracht.

Er staat op EIGEN HEERD. En IS GOUD WEERD.
Maar ook BENTISMAHEERD + een huisnummer, zie nog eens dit bericht

Vanuit De Zijlen hebben ze het over Woonvorm Melsemaheerd
Beetje verwarrend nog.

Wel zeker is dat er nog wat bij gebouwd gaat worden op het terrein, zie dit bericht over de Melsemaheerd

Al opgemerkt, er komt een terras aan de kopse kant aan de Plein Oost zijde, daar wordt nog aan gewerkt.

Zie afbeeldingen links, rechts en boven.

Van de politieauto moet de lezer niet schrikken. En ook de wijkgenoten niet, die zal er vaker staan en wel vooral als de wijkagenten aanwezig zijn (voor spreekuur).

Op  de rechter foto is te zien dat er ook alvast een picknick-tafel op het te realiseren terras is neergezet.

Foto links midden, aan de noordkant van het gebouw, daar waar de schaftkeet al ruim een jaar staat wordt bestrating aangebracht, het ziet er nog een beetje modderig en slordig uit.
Kwestie van afwerken.

Denkbeeldig links van het schaftgebouw ligt nog een groot stuk braak liggend Innersdijk-terrein,

Nu het eerste grote gebouw klaar is kan er zo zoetjes rondom worden afgewerkt en kan de focus naar de verdere plannen voor dit gebied in Beijum verplaatst worden.

Zie afbeeldingen helemaal beneden, een kraanwagentje, een keukentrap en twee rond snuisterende heren ontwaarde de blogger van een afstandje/

Langzamerhand zal ook hier ergens een fundering worden gelegd en een gebouw uit de klei worden getrokken.

Verpleeghuis Innersdijk zal in nieuwe verschijning niet zo groot worden als eerst was gepland.
Het oude gebouw had ongeveer tweehonderd bedden maar het nieuwe Innersdijk wordt met zesennegentig bedden een stuk kleiner.
Lezen we hier in een DvhN-bericht (alleen de data en jaartallen kloppen niet)