zondag 30 november 2008

DE BRUG

Al enige weken zie ik regelmatig deze nieuwe brug over het water in het Groene Hart van Beijum, ter hoogte van de Galkemaheerd. Dat is op zich niks bijzonders, er zijn meer bruggen, maar het is me onduidelijk waarom er zo lang een hek voor moet staan.Je kunt je door het hek heen wurfen en over de brug lopen, het hek staat er daarom niet voor de veiligheid.

Een brug staat symbool voor verbinding en ook wel een beetje voor vrijheid. Bruggenbouwers zijn verbindende mensen, in tegenstelling tot solisten. Een schrijver heeft de vrijheid om een bruggetje te maken in een stuk tekst, hij neemt je zo mee naar een andere "wereld." Ik spreek mensen in de wijk die het jammer vinden dat er zo'n verdeeldheid in de wijk is. Zoveel kwaliteit, maar allemaal subgroepjes, geen eenheid. Dat kan zo zijn maar het gaat me een brug te ver om dat hier uit te diepen. Kan dat hek hier aub eerst weg?

zaterdag 29 november 2008

GOEDKOOP AUTO RIJDEN? GREENWHEELS!

Aan de Bentismaheerd staat dit parkeerbord. Parkeren voor vergunninghouders en Alleen Autodate. Nog nooit had ik van autodate gehoord en ik dacht dat het een parkeerplaats was waar je een romantisch afspraakje kon ontmoeten. Maar nee, het is een van de vele parkeerplaatsen in de stad waar je een auto vandaan kan meenemen. En waar je hem na gebruik kunt terugzetten. Ideaal voor mensen die onregelmatig autorijden, geen zin hebben in de rompslomp die komt kijken als je een auto hebt en wat nog mooier is: het kan ook nog veel schelen in de portemonnee. Teveel om allemaal uit te leggen, als u belangstelling hebt surft u gewoon even naar onderstaande sites. Van een der sites pikte ik onderstaande uitleg: Greenwheels auto’s staan op vaste gereserveerde parkeerplaatsen in de stad. 24 uur per dag kun je een auto reserveren via deze website of per telefoon. Per direct kun je met de dichtstbijzijnde beschikbare auto op weg. Met je persoonlijke chipkaart, de zogenaamde ‘Paspartoe’, open je binnen enkele seconden zelf de auto. Na het intoetsen van je pincode op de boordcomputer kun je wegrijden.
Tanken is ook gemakkelijk: met de speciale Greenwheels-tankpas kun je onderweg bij alle tankstations in Nederland op rekening van Greenwheels tanken.
Als je klaar bent met je rit zet je de auto weer terug op dezelfde parkeerplaats waar je de auto hebt opgehaald. De boordcomputer registreert automatisch het aantal uren en de gereden kilometers. Maandelijks ontvang je een overzicht van de gereden autoritten en enkele dagen later wordt het verschuldigde bedrag van je bank- of girorekening afgeschreven.
Bekijk
hier hoe je de Greenwheels auto pakt. http://www.greenwheels.nl/
http://www.greenwheels.nl/207Station/Groningen.nl

VET IS NIET VET EN COOL

Obesitas, oftewel vetzucht, is een groeiend probleem onder de basisschoolleerlingen. Bewust worden van de vetten in voedingsmiddelen kan een eerste stap zijn op weg naar een bewuster voedingspatroon. In het gebouw van het Schooltuincomplex krijgen leerlingen van groep 8 van de basisscholen voedingsles. Wat zit er allemaal in de pakken jus, brinta of crackers? De leerlingen van groep 8 van de Dom Helder Camaraschool ziet u bezig tijdens het eerste gedeelte van de video. Ger van Dam, educatief medewerker, legt vervolgens tijdens een les voor de kinderen van dezelfde jaargang, maar dan van de Heerdstee, het een en ander uit over de lessen.

vrijdag 28 november 2008

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

* Een paar maanden geleden verhoogde ik het aantal berichten op deze voorpagina van 10 naar 75. Dit zou gemakkelijker voor de lezers zijn. Achteraf gezien werd het er niet gemakkelijker van, naar nu blijkt heeft het irritante en moeilijk opladen van Beijumnieuws te maken met dit hoge aantal van 75. De berichten op de voorpagina zijn teruggebracht tot 25 zodat u weer sneller op deze wijkblog kunt komen.

* De datum waarop wijktheatergroep Happy Family in Beijum optreedt is vastgesteld op vrijdag 30 januari. Op die dag bent u welkom in de Kleihorn voor een gratis voorstelling over Huiselijk Geweld. Kom op tijd, de voorstelling begint om 20.30 uur. Ik zal in januari nog een herhaling van deze aankondiging plaatsen. Noteer het vast in uw agenda. Een week eerder kunt u de voorstelling ook bekijken. Op de 23e januari treedt de groep op in Het Floreshuis, nabij de Korreweg.http://www.floreshuis.nl/

* Er kwamen enkele verontwaardige mailtjes en reacties op het artikel over de kinderlokker, zie 19 november. Het feit dat de kinderlokker door de persvoorlichter als een gerucht wordt afgedaan zette kwaad bloed bij sommige mensen. Als er lezers zijn die meer informatie weten te verstrekken over de kinderlokker (echt of onecht) zijn ze hier welkom met hun verhaal.

* Het artikel "Niet uit Beijum weg te slaan" van een paar dagen geleden waar Saskia Adringa in figureert blijkt een regelrechte kijkcijferhit te zijn. De kijkcijfers schoten niet alleen omhoog in Groningen maar ook in andere plaatsen. Is Saskia een onontdekt talent?

TROUWJURKEN EN LAARSEN OP BUURTLINK





Er komt een dure maand aan. Zal dit de reden zijn dat op http://www.buurtlink.nl/ , "afdeling Beijum", ineens twee trouwjurken te koop worden aangeboden en ook een paar laarsen, waar 30 euro voor wordt gevraagd? Meestal staan er wat 'komkommernieuwtjes' uit de buurt op de site, maar het lijkt tijdelijk even een klein Marktplaatsjepuntnl te zijn geworden.
Er staat ook een melding van kattenmishandeling aan de Rensumaheerd op:
In drie weken tijd zijn er in de Rensumaheerd twee katten mishandeld, waarvan een blijvend letsel heeft opgelopen. Graag wil ik weten of er meer mensen in de omgeving zijn waarvan de katten letsel hebben opgelopen.

DE BOERDERIJ (vervolg)

Als je de Boerderij binnenloopt en de mensen druk in de weer ziet met hun werkzaamheden waan je je in een mierennest. Wat een activiteit. Afgelopen zaterdag vroeg ik aan herbouwcomitélid Arie Lameris wat hij vindt van de voortgang van de herbouw. Hij vindt het "wat sombertjes." Daarmee diskwalificeert hij de inspanningen van de werknemers niet maar voor Lameris had het allemaal wat sneller gemogen. Er zit wat in wat hij zegt, de Boerderij had er in zijn nieuwe vorm al een jaar kunnen staan. Maar komen goeie dingen niet vaak wat langzaam?

donderdag 27 november 2008

BIER DRINKEN OP STRAAT VERBODEN IN BEIJUM




GRONINGEN - Het nuttigen van alcohol op straat is voortaan taboe in de Groningse wijk Beijum.Bij de politie en de gemeente zijn dit jaar 800 klachten binnengekomen over drinken op straat. Dit veroorzaakt allerlei vormen van overlast, zoals geschreeuw op straat en lawaai van scooters. De maat is nu vol en de gemeente neemt in de Plaatselijke Verordening op dat drinken op straat in Beijum niet meer mag.
Wethouder Frank de Vries van Groningen...
Geplaatst: donderdag 27 november 2008 13:10 Gewijzigd: donderdag 27 november 2008 13:10


Bovenstaand bericht staat te lezen op de site van RTV-Noord. Zin in een pilsje?
Ga lekker naar het Biljartcafé of ga lekker thuis drinken. Buiten mag niet meer.
Maar zal dit in de maanden november tot en met maart een probleem zijn? De 800 klachten zullen niet allemaal op Beijum gebaseerd zijn. Weet iemand waarom Beijum er uitgepikt wordt? Is het een pilot?

KAARTLEGGEN EN WAARNEMINGEN BIJ DE LOTUSHEERD

Donderdag 11 december 2008 Alice Duvaloois: mix van kaartleggen en spontane waarnemingen. Misschien loopt u al een tijdje met een vraag rond… Een vraag waar u maar niet het antwoord op kunt krijgen. Wellicht is het vanavond dan het moment gekomen dat u een stukje op weg wordt geholpen of krijgt u misschien wel het antwoord op uw vraag! Vanavond heeft u namelijk de gelegenheid om (levens)vragen aan Alice te stellen. Alice zal met behulp van de kaarten van Mlle. Lenormand en spontane waarnemingen uw (levens)vragen proberen te beantwoorden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het weer net zo’n mooie, warme avond wordt als vorig jaar. Deze avond vindt plaats in het Heerdenhoes, Isebrandtsheerd 97 Groningen.Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur, graag om 19.45 uur aanwezig zijn).Entree € 6,-- per avond. Voor speciale avonden kan een andere entree van toepassing zijn. Route omschrijving zie Contact & Route http://www.lotusheerd.nl/

woensdag 26 november 2008

SINTERKLAAS IS WEER IN BEIJUM

Vanmiddag om half 3 kwam hij aan op Plein Oost, Tientallen kinderen zongen hem toe, er waren Pieten met marsepijn en pepernoten en er waren mooie tekeningen voor hem. De oudste, en ook de vitaalste en energiekste, man ter wereld kan Beijum natuurlijk niet overslaan. Sinterklaas komt niet alleen vanmiddag, zaterdag komt hij al weer! Hoe houdt hij het vol, die ouwe baas. Zijn weerstand verminderd wel enigszins want hij hield het vanmiddag niet lang uit in de novemberkou. Na een half uur Plein-Oost ging hij met de hele schare kinderen naar de Sporthal. Hier werd het feest voortgezet.

DE GOD VAN DE JEHOVA'S ZOEKT U

Ze zagen er niet uit als het type voet-tussen-de deur. Aardige vrouwen eigenlijk, een jaar of zestig. Vanochtend kwamen ze aan de deur. Of ik ze mocht filmen terwijl ze hun bekeringspraatje hielden? Nee, doe dat maar niet. Onduidelijk was of ze het zelf niet wilden of dat hun God dat niet goed vindt. Of ik in God geloofde? Ik vertelde de zendelingen dat de enige echte God al jaren een van mijn beste vrienden is. Maar in elke relatie is wel eens wat, ik scheld hem ook wel eens de huid vol en vloek hem soms helemaal stijf. Een goeie vriendschap kan dat best lijden.(is dat Gronings?) Eigenlijk moet hem en hij hier met een hoofdletter geschreven worden maar mijn relatie met God is redelijk gelijkwaardig, ik kan een potje bij hem breken. Bespeurde ik toch wat dreiging toen een der dames verkondigde dat er in de nabije toekomst veel angstige dingen staan te gebeuren? Onder dreiging zieltjes winnen? De ogen achter de brilleglazen keken me priemend aan, maar ik ging niet overstag. Daarvoor ben ik reeds teveel ontwaakt zou je kunnen zeggen. Ze wilden nog steeds niet gefilmd worden. Waarom eigenlijk niet, dan heb je toch een groter bereik? Of is het wandelen ook wel leuk? Nou vooruit, een foto van Ontwaakt mocht wel. Gelukkig straalden ze uit dat dit schaapje op de duur wel bij zijn herder zou komen en ze vervolgden hun weg. Maar niet voordat ze geruststellend zeiden:"Mijnheer, er is geen hel, er is alleen maar een hemel." De 1e link brengt u bij het verhaal van iemand die ook Jehova's getuigen aan de deur kreeg. De 2e link kan u dichter bij de God van de Jehova's brengen.

NIET UIT BEIJUM WEG TE SLAAN

Het is een bekend verhaal. Stadjers die er niet aan moeten denken om in het "Oostblok" van de stad te moeten wonen. In
Beijum wel te verstaan. In de groenste wijk van de stad zelf wordt driftig gebouwd en uitgebouwd want Beijumers hebben het er naar hun zin en willen er niet meer weg. Het Beijumgevoel is soms lastig aan buitenstaanders uit te leggen, en vooral als ze je meewarig aankijken en met je te doen hebben. In dit gedeelte, aan de zuidkant van Beijum, staat om en om een aanbouw bijgebouwd, nieuwe keukens worden geplaatst en badkamers gerenoveerd. Dat doen de mensen niet om het huis met meer winst te willen verkopen, nee ze nestelen zich hier en ze willen hun bestaande woongenot uitbreiden. Luister naar Saskia Adringa. Ze woont 23 jaar in Beijum en ze zou zo een reclamespot kunnen inspreken. Sterker nog, dit is onbedoeld eigenlijk een reclamespotje voor de wijk Beijum.

dinsdag 25 november 2008

IS ER EEN GOEDE BUURMAN OF BUURVROUW IN BEIJUM?

Soms kun je beter een verre vriend hebben in plaats van een buurman. Maar als het goed is versterken je buren en je eigen gezin de buurt, eendracht geeft nu eenmaal meer macht. Via http://www.buurtlink.nl/ ontving ik dit:

Organiseert jouw buurvrouw altijd allerlei activiteiten in de buurt? Staat jouw buurman altijd voor iedereen klaar? Dan is het hoog tijd dat zij in het zonnetje worden gezet!
Buurtlink organiseert de Beste Buur 2008 Verkiezing. Je kunt nu jouw buurman of buurvrouw nomineren voor deze verkiezing. De winnaar van de Beste Buur verkiezing wint 1.000 euro voor een buurtinitiatief en een ballonvaart! Bovendien winnen de nummers twee tot en met tien 250 euro voor hun buurt!
Ga nu naar
buurtlink.nl/bestebuur2008

DE WATERVRIEND(EN)

Luuk Riensema uit Beijum geeft al vanaf zijn 16e zwemles aan kinderen. En zo te horen wil hij er mee doorgaan tot hij er bij neervalt. Wat is een samenleving zonder vrijwilligers zoals hij? Enthousiasme en toewijding zijn de kenmerken waarmee hij al ruim 30 jaar het zwemwater inplonst, zwemmen lijkt zijn lust en zijn leven. Luister en kijk naar watervriend Luuk Riensema van de "Arbeiders Sport Vereniging" de Watervrienden in het zwembad van Kardinge.
http://www.watervrienden.com/


maandag 24 november 2008

ECHTE SNEEUW IN NOVEMBER

De verhalen over de opwarming van de aarde kunnen eerst
weer even in de ijskast. Winterse buien in november voelt weer lekker ouwerwets aan. Komt er een elfstedentocht en metershoge sneeuw?
In Winkelcentrum Beijum willen ze graag een echt winters sfeertje nabootsen. In een lekker verwarmde promenade staat deze kunstsneeuwman met handschoenen aan en een muts en een sjaal op en om. Straks komt er wellicht ook nog een kunstkerstboom.
Gelukkig maar dat de échte Sinterklaas en Kerstman naar Beijum komen.
Hebt u ook zo'n zin in een echte winter?

zondag 23 november 2008

RUGBY-JONGENS UIT BEIJUM


Een paar weken geleden besteedde ik aandacht aan het feit dat enkele jongens uit Beijum op de rugbyclub Groningen zijn gegaan.

Elke zaterdag gaan ze naar Haren, naar de Esserberg, om zich lekker in het zweet te werken. Maar sinds een paar weken gaan ze ook eigenhandig op zondagochtend trainen. Gewoon lekker samen rugbyen op een groot grasveld op de grens van Beijum en Kardinge. Het is nog lang geen rugbyclub Beijum. Maar je weet het nooit, een rugbybal kan raar rollen. Nieuwe kinderen zijn altijd welkom om mee te doen!


BEIJUMER KINDEREN BIJ BZT-SHOW


Gisteravond keken er meer Beijumers dan normaal naar de BZT-show van de NCRV bij Zappelin op Nederland 3.

Twintig kinderen uit Beijum waren naar Hilversum getogen om de show bij te wonen. Door hagelbuien en rukwinden en bij tijd en wijle over gladde wegen gingen de kinderen, een leerkracht en enkele ouders 's ochtendsvroeg op weg naar Hilversum.

Uiteraard moesten er spandoeken mee, zie de rechterfoto, genomen bij aankomst in de parkeergarage. Na de opnames werd direct de terugtocht aanvaard, door winterse buien en natte sneeuw snel op weg naar het eigen tv-toestel thuis. Het was een prachtige uitzending waarin de jonge Beijumers veelvuldig in beeld waren. De presentatoren Jetske en Pepijn, de ouders én de kinderen hebben er samen wat moois van gemaakt.

Wat BZT betekend? Het is de afkorting van Bloed, Zweet en Tranen.

WIE IS DE POSITIEFSTE ALBERT HEIJN-MEDEWERKER?

In Albert Heijn Beijum lijkt een soort van Idols aan de gang. Er is hier echter alleen een publieksjury en publiek én deelnemers kunnen prijzen winnen. Voor het personeel in dit geval geen zangcarrière, maar kaartjes voor de wedstrijd PSV-Liverpool of een diner van 130 euro.

De klant kan na afloop van zijn boodschappentocht in de winkel op een formulier invullen wie hij of zij de meest positieve medewerker vindt. Dat deelnemersformulier moet vervolgens in de actieton worden gegooid. Op het formulier staat: Wie vindt u vandaag de meest positieve medewerker van de winkel? En, wie heeft u vandaag het beste geholpen? Niet alleen personeelsleden kunnen in de prijzen vallen, uit de ton worden ook winnaars getrokken, klanten mogen in dat geval voor 30 euro gratis boodschappen doen. Het personeel valt nog extra in de prijzen als ze een "Goed-Idee (waar kennen we dit van?) inleveren, een bruikbaar goed idee voor de winkel.

Op de foto staan An en Astrid naast de ton. Ik weet niet zo goed wie ik de beste en positiefste vind. Ik twijfel tussen Janieke, Anna, Ida, Margreth en Hannah. Mark en Julian lijken me de beste en positiefste mannelijke medewerkers. Maar wie moet je nou in vredesnaam kiezen? Eigenaresse Alice Meins, denk ik toch maar. Of zit ze toch in een soort van jury? Wat een goed idee van haar zo'n actie!

zaterdag 22 november 2008

PAND 49

Keihard is er aan gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Het Kunstpand is vanmiddag omgedoopt tot Pand 49. Er was muziek, er waren sprekers en er was te eten en te drinken. Buiten begon de natte sneeuw te dwarrelen, binnen was het behagelijk en gezellig. Hein Folkers, directeur van der Heide van Patrimonium, de uitgenodigde mensen, de violist, Joyce van der Waal van Stiel (volgt ze iemand op in Beijum?)etc., kijk en luister naar ze. Door de inzet van een paar vrijwilligers en kunstenaars is Beijum een mooi ontmoetingscentrum rijker. Kom maandag maar eens kijken, naast de toekomstige Aldi, nu nog de Golff.

http://nl.youtube.com/watch?v=V3BFcFM-lqs

DE SPULLETJESMARKT IN DE BRON




Het was druk in de Bron vanmiddag. De aankondigingen van de "grote spetterende spulletjesmarkt" hebben hun doel niet gemist, er werd gefolderd in het Winkelcentrum en verschillende wijksites besteedden er aandacht aan. Met koeienletters stond het vandaag ook nog eens aangegeven op een spandoek langs de wijkring, ter hoogte van de Bron. Voorzitter Henk Oostinga was vanmiddag een tevreden man. Maar hij niet alleen, ook de mensen van Stichting Obra die zich inspannen voor sanitaire voorzieningen in Togo, people2people en natuurlijk de geslaagde koopjesjagers van vanmiddag hadden een goede middag. Er was snert te koop en al met al was er veel gezelligheid en warmte in de Bron. Het is aan te raden de lichtsterkte van de monitor iets hoger te zetten.

vrijdag 21 november 2008

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

- De opening van het Kunstpand morgen is alleen voor genodigden en niet voor alle Beijumers
zoals ik eerst foutief schreef. Als ik tijd heb ga ik er morgen heen voor een verslag.

- De video van groep 8 van de Dom Helder Camaraschool van de voedingsles in de Schooltuin
is mislukt. Van de directeur van de school begreep ik dat ze volgende week weer gaan. Wellicht
komt er een nieuwe video over hun voedingsles. Wel filmde ik reeds groep 8 van de Heerdstee
op dezelfde locatie.
Over groep 8 van de Heerdstee gesproken, morgenavond moet u even afstemmen op Zappelin,
de BZT-show van de NCRV op Nederland 3. Ongeveer tien leerlingen (correctie: het zijn er 21)van deze klas gaan morgen, samen met de leerkracht en enkele ouders, naar Hilversum voor de opnames. Die worden dus dezelfde dag 's avonds uitgezonden. Om 17.55 uur op 3.

- Er zijn weer de nodige anonieme reageerders de laatste tijd. Zo wordt Jan Krist na plaatsing
van zijn tweeluik in mei nog even neergesabeld, zie het archief. Harde kritiek is geen probleem,
maar het liefst met naam erbij. Een opbouwende anonieme reactie werd geplaatst bij het artikel
over de fietslessen, ruim een week geleden en weer een bikkelharde bij het artikel over de
Montessorischool van eergisteren. Kees Huizenga kan ook pittig reageren, zie onder het stuk
over Happy Family van een paar dagen geleden, over o.a. subsidieëring maar hij doet het tenminste wel open en eerlijk en met naam en toenaam.

- We krijgen een tweede Duitse prijsvechter in Beijum, na de Lidl krijgt ook de Aldi vaste kleigrond onder de voeten. De Golff van Gorter houdt er mee op. Goeie ontwikkelingen voor de mensen met iets smallere beurzen.

POFFERTJES, SPULLETJESMARKT EN KUNSTPAND


De opening van het Kunstpand morgen is welliswaar voor genodigden maar Beijumers hoeven zich deze zaterdag niet te vervelen. Daarvoor moeten ze wel even te fiets op te voet door de wind, kou en regen. In Winkelcentrum Beijum kunnen ze naast boodschappen doen proeven van warme poffertjes. De winkeliersvereniging is de laatste tijd hier erg actief, Sinterklaas en de Kerstman komen binnenkort bijvoorbeeld ook op uitnodiging langs.
Als de poffertjes op zijn kunnen Beijumers zich naar de Bron aan de Bentismaheerd begeven. Hier, op de spulletjesmarkt waarvan de opbrengst aan goede doelen wordt besteed, is vast ook wel iets warms te nuttigen.

MORGEN OPENING KUNSTPAND!

Het woord Kunstpand behoort vanaf morgenmiddag tot het verleden. Tijdens een openingsceremonie zal dan de nieuwe naam worden onthuld. Dit allemaal onder het genot van een hapje en een drankje. Kijk hoe Hein Folkers, een der initiatiefnemers van dit project, inventariseerd hoeveel er moet komen. Hoeveel kratten bier? Hoeveel cola, sinas en borrelnootjes? De vrijwilligers werken keihard om het pand klaar te krijgen voor de publieke opening. Het resultaat mag er zijn en dat kunnen Beijumers vanaf maandag met eigen ogen aanschouwen. Het herfstweer is erg grauw en Plein-Oost ziet er ook erg grijs en kaal uit. Maar hier in dit "Kunstpand" lijkt de zon te schijnen en morgen begint denkbeeldig een stukje lente. Nieuw leven ontstaat hier en het ziet er allemaal erg kleurig en fleurig uit. De opening is voor genodigden maar vanaf maandag is iedereen welkom.

donderdag 20 november 2008

EERSTE PAAL VOOR NIEUWE 1e MONTESSORISCHOOL




Wat hebben ze er lang op moeten wachten, de ouders, de leerlingen en het personeel van de 1e Montessorischool te Beijum. Vandaag gingen de kinderen met trommels, toeters en deksels de straat op en heide wethouder José van Schie met veel gedreun de eerste paal de Beijumer kleigrond in. Zoals vuurwerk met oud en nieuw de "oude geesten en beelden" verdrijft zo werd vandaag de crisistijd rond de school en de oude beeldvorming met veel lawaai voor goed vaarwel gezegd. Er breekt definitief een nieuwe episode aan voor de geplaagde maar toch ook overeind gebleven school in Beijum. Er zijn veel ouders, leerkrachten en andere mensen die het vertrouwen in de wederopstanding van de 1e Montessorischool (vanaf nu De Dijk genoemd) door de jaren heen hebben behouden. En dat is een teken van kracht. Er zullen mopperende omwonenden blijven die het graag anders hadden gezien. Maar wie gunt het de school niet? Luister ook naar wat de locatiemanager van de Vensterwijk Beijum, Ruud van Erp, hier over te vertellen heeft.

DE MUZIEKKOERIER: IRMGARD BORCHERS

De fiets met gekleurde achterbak zag ik een paar keer bij de Rode Pimpernel staan. Muziekactiviteiten voor baby's, peuters, basisschoolkinderen en volwassenen staat er op, dit in combinatie met een mooi gekleurd en geschilderd kindertafereeltje; dansen, plezier hebben en genieten van muziek. Je krijgt er ogenblikkelijk zin van om weer kind te zijn of "het kind in jezelf" weer aan te boren: onbekommerd spelen en lekker muziek maken. Wie is deze koerier? Wat brengt haar naar Beijum?
"Heeft u de fiets met deze kist al een keer in Beijum zien staan? Vast wel want ik werk als sinds 1991 zeer regelmatig en met veel plezier in Beijum. Ik zal me even voorstellen: Ik ben Irmgard Borchers en ik geef wekelijks muzieklessen op kinderdagverblijf "de Rode Pimpernel" en op de Dom Helder Camaraschool in Beijum en daar zal ik wat meer over vertellen.

Op de Dom Helder Camaraschool, één van de weinige scholen met een vakleerkracht muziek, heb ik twee kinderkoren en een orkest. Elk jaar treden we een keer op voor de bewoners van Innersdijk die erg genieten van dit verzetje. Zo kunnen we ook wat betekenen voor de wijk. Op de Rode Pimpernel geef ik les aan kinderen vanaf twee jaar. Kan je daar al muziek mee maken? Jazeker! Maar natuurlijk wel in combinatie met bezigheden die bij kleine kinderen passen. Ik combineer vaak liedjes met speelgoed zoals bijvoorbeeld blokken en knuffels, spelletjes, dansen en bewegen, instrumentjes en prentenboekjes. Op die manier krijgt het muziek maken elke keer een ander accent en kunnen de peuters hun aandacht erbij houden. Ik probeer van elke les een feestje te maken want kinderen leren het meeste wanneer ze ontspannen zijn.
In het Ouder Kind Centrum in Beijum werkte ik onlangs ook met kinderen van deze leeftijd maar dit maal samen met de ouders en dat was dubbel pret omdat de ouders het samen met hun kinderen thuis nog eens dunnetjes over konden doen".

Bent u nieuwsgierig geworden naar activiteiten van 'de muziekkoerier'? Kijk voor informatie op mijn website: www.muziekkoerier.nl, of bel: 31 44 377.

woensdag 19 november 2008

DE KINDERLOKKER, DE AUTOBRANDEN EN DE POLITIETRAINING

De afgelopen zomer werd Beijum opgeschrikt door een kinderlokker-verhaal. Een man met een buikje zou kinderen lastig vallen en ouders van jonge kinderen waren erg op hun hoede wat betreft het buiten laten spelen van hun kroost. In de nazomer werd Beijum opgeschrikt door enkele autobranden in de buurt van de Wibena- en Nijenstijnheerd, ook dit veroorzaakte gevoelens van onveiligheid bij, in dit geval, autobezitters. De laatste maanden hoor je niks meer van autobranden of kinderlokker(s). Hoe zit het daar eigenlijk mee?


"Normale" delicten in een wijk als Beijum, zoals de inbraak afgelopen nacht aan de Isebrandtsheerd en die van afgelopen weekend in de Wiershoeck, zijn ook niet prettig maar hebben minder impact op meer mensen. De vraag hoe het zit met de kinderlokker en autobranden legde ik voor aan persvoorlichter Marleen Hanenberg van de Regiopolitie Groningen. Eerst even over de training met politiehonden gisteravond laat aan de Froukemaheerd:"Dit gebeurd wel vaker. Honden moeten ook in het donker leren dat ze hun werk moeten kunnen doen, het gebeurd wel eens dat in een wijk zulke oefeningen in het donker plaatsvinden." Dat is geruststellend want enkele buurtbewoners vroegen zich af wat er toch in Godsnaam aan de hand was. Maar hoe zit het met de zedendeliquent en de pyromaan?"Het onderzoek naar de autobranden heeft geen resultaat opgeleverd en de laatste drie maanden is er geen auto meer in de brand gegaan." Dat laatste is natuurlijk goed nieuws maar een feit blijft dat de dader(s) nog op vrije voeten is/zijn. "Er is een onderzoek naar de vermeende kinderlokker geweest en er is geen enkele grond om te veronderstellen dat er echt een kinderlokker actief is geweest. Er is geen enkel kind vermist geweest en het verhaal van de kinderlokker beschouwen we daarom als een gerucht," aldus persvoorlichter Hanenberg.

DE DAG VOOR DE EERSTE PAAL




Het gebied rond de 1e Montessorischool lag er vanochtend rustig en vredig bij. Geen graafwerkzaamhe-den meer, alles ligt panklaar voor de dag van morgen. Het bord links zal dan ongetwijfeld onthuld worden en José van Schie kan, ein-de-lijk-wat-heeft-dat-lang-geduurd, de eerste paal slaan voor de nieuwbouw. Morgenmiddag vanaf 13.00 uur!

BEHULPZAME HOND GEEFT BAL TERUG

Het verhaal over hulphond Chinouk plaatste ik afgelopen weekend op Beijumnieuws. Geweldig hoe de trouwe viervoeter de mens kan helpen. Op kleiner gebied zag ik ook een "hulphond" in actie bij het Trefpunt. Een meisje had een bal in het water getrapt. Hoe moest ze die er nu uithalen? De stok met netje was veel te kort! (zie foto links)Maar zie, daar kwam een hond aangerend, hij lijkt op Chinouk maar is het niet, die wel even een handje of pootje zou gaan helpen. Hij sprong in de sloot en dreef de bal naar de overkant alwaar het meisje de bal op kon scheppen.


Gisteravond zag ik ook iets heel aparts wat met honden te maken heeft. De foto's zijn mislukt, dus alleen even het verhaal. Aan de Froukemaheerd liepen een stuk of acht politieagenten die naar eigen zeggen een oefening hielden met de ongeveer vijf honden die ze bij zich hadden. Een politiebusje met blaffende honden, oefeningen met de honden op straat, het was tegen negen uur 's avonds. "Mijnheer wilt u aub geen foto's maken""? Tja, waarom eigenlijk niet? Het geheel oogde zeer geheimzinnig en na een klein uurtje waren ze weer verdwenen. Zullen ze die ene weedplantage op het oog hebben gehad? Wat waren ze daar aan het doen? Als iemand het weet mag hij of zij het melden.

dinsdag 18 november 2008

SINTERKLAAS NAAR OOST EN WEST BEIJUM



Sinterklaas raast door het land en eigenlijk kun je dat deze goeie oude man niet aandoen. Neem afgelopen zaterdag. Hij zette nog maar net zijn voet op de grond in het koude Nederland, televisiekijkende kinderen waren hier getuige van, of hij kwam ook al met de boot in de stad Groningen aan. Overbelasten we de Goedheilig man niet wat met zijn allen? Op woensdag 26 november tussen 14.30 uur en 16.00 uur gaat hij met zijn Pieten bijvoorbeeld naar Winkelcentrum-Oost. Stichting Stiel, de buurtcentra in Beijum, SKSG, de bieb, Innersdijk en de winkeliers van Oost halen de oude Sint naar Beijum-Oost. Er is een feesttent op het Plein, er wordt een mooi verhaal voorgelezen in de bieb en er zijn ook cadeautjes...

Maar, drie dagen later komt de harde werker al weer naar Beijum. Hij komt ergens in de buurt van de Amkemaheerd aan ter hoogte van de Hiddema- en Jaltadaheerd en daarna gaat hij ook richting Winkelcentrum Beijum West. Maar dat doet hij weer via Winkelcentrum-Oost, onder begeleiding van een brassband gaat hij de wijkring ook nog eens rond.Twee keer naar Beijum, ook nog naar Zuidwolde, elke avond op het Sinterklaasjournaal, naar alle basisscholen, pakjesavond.. Dat hij het allemaal volhoudt! Een beetje handig kind in Beijum weet wel hoe hij het aan moet pakken. Eerst naar Beijum-Oost op de 26e en op zaterdag de 29e naar Beijum-West!

Meer weten over Sinterklaas?
Komt hij echt uit Spanje?
Of toch uit Turkije?

Kijk op onderstaan link:

http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?t=show&ID=1520

Of bezoek de site van het Sinterklaasjournaal:

http://www.omroep.nl/nps/sinterklaasjournaal/welcome2.html#/cadeautjevddag/

BUITEN WERKEN IN DE HERFST

Het is koud buiten en het gaat nog kouder worden. Dat krijg je nu eenmaal als we richting de winter gaan. Op verschillende plaatsen in Beijum zie je mensen buiten werken, onder de grond, hoog in een boom, schilders, tegelleggers, bouwvakkers etc. Deze twee foto's en de video zijn allemaal genomen in een straal van ongeveer 100 meter rondom Winkelcentrum Beijum. Het lijkt me koud om met dit weer buiten te werken. Maar dit zijn geen kantoormensen, ze houden van de buitenlucht. Je staat er amper bij stil en je fietst er zo langs. Maar echte arbeiders bestaan nog, ook in Beijum. En ze zorgen er met zijn allen voor dat we prettig en comfortabel in deze groene wijk kunnen wonen.





INTUSSEN BIJ DE SCHOOLTUIN

Het schooltuincomplex tegenover de Boerderij maakt deze weken een lege en verlaten indruk. Buiten gebeurd niet zoveel. Wel staan er twee dikke en zware zakken met schelpen te wachten. Die worden op het "bospad" gestrooid zodat de kinderen geen natte schoenen meer kunnen krijgen als ze daar lopen. Terwijl ik met "educatief medewerker" Ger van Dam in gesprek was kwamen Flip Klatter en natuurgids Harry Westerhuis er ineens aanlopen. Kijkt u mee. In de loop van de week een reportage van groep acht van de Dom Helder Camaraschool die vanochtend een "voedingsles" hadden.

maandag 17 november 2008

WERKBEZOEK BEVIEL GOED

Ook na het werkbezoek van José van Schie kwam ik haar weer even tegen. Ze had niet veel tijd want thuis zijn kinderen die naar de sportclub moeten en ook moest het eten geregeld worden. Een wethouder is ook gewoon mens. Van Schie liet wel even blijken dat het werkbezoek goed was bevallen. Ze was ook nog naar de overkant geweest, naar de Schooltuin, Hier sprak ze educatieve medewerkers. Het is een zeer korte video geworden omdat er wat opnames zijn mislukt.

(Nogmaals, de eerste paal wordt niet volgende week geslagen bij de 1e Montessorischool maar a.s. donderdag vanaf 13.00 uur!)

WETHOUDER VAN SCHIE BEZOEKT DE BOERDERIJ

Wethouder José van Schie brengt op dit moment, vanaf half vier vanmiddag, een werkbezoek aan de Boerderij aan de Beijumerweg. Hoe vind ze het worden?:" Ik wist niet dat het zo groot zou worden, ik verbaas me erover wat voor omvang de nieuwe Boerderij krijgt." Volgende week slaat ze de eerste paal voor de nieuwbouw van de 1e Montessorischool aan de Wibenaheerd. ( herstel: ze komt komende donderdag, zie ook de reactie).Veel tijd had ze vanmiddag niet om vragen over de herbouwprojecten in de wijk, en nog enkele pregnante wijkvragen, te beantwoorden. Wie weet zit er binnenkort nog een uitgebreider interview voor de lezer en kijker van Beijumnieuws in petto.

zondag 16 november 2008

HAPPY FAMILY TREEDT BEGIN 2009 IN BEIJUM OP


De Groningse wijktheatergroep Happy Family treedt ergens in het begin van 2009, in waarschijnlijk de Kleihorn, op voor het Beijumer en stad-Groninger publiek.


Na succesvolle optredens in Hoogezand en Delfzijl en nog een komend optreden in Veendam, op 25 november, komt Groningen aan bod. Het thema waarvoor de groep vrijwillige wijktheateracteurs op de planken gaat is niet mis: huiselijk geweld. http://www.dvhn.nl/ berichtte vorige week nog, op 10 november, dat huiselijk geweld steeds meer voorkomt:
De politie heeft in 2007 bijna 65.000 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd, dat is een toename van 3 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. In 27 procent van alle mishandelingen is sprake van geweld in de huiselijke kring. Dat liet de Raad van Hoofdcommissarissen maandag weten.
In 2007 waren 3600 kinderen tussen 0 en 13 jaar slachtoffer van huiselijk geweld. Kinderen tot 18 jaar blijken in bijna 14 procent van de incidenten getuige van huiselijk geweld. Door de vergrijzing zal het huislijk geweld tegen ouderen (55 en ouder) toenemen. Ruim 5 procent van alle slachtoffers is tussen de 55 en 66 jaar en 1,7 procent is ouder dan 66 jaar
.
Het thema mag dan zwaar zijn, Happy Family brengt het op een indringende maar ook op een luchtige en humoristische manier. De meeste acteurs komen uit Beijum, evenals regiseur en schrijfster van het stuk Tine Collet (foto links). Renée Blaauw van het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Groningen, staat rechts op de foto. De groepsfoto is van mei vorig jaar en de foto van het decor toont de huizen "waar wel eens wat gebeurd wat het daglicht niet kan verdragen" maar wat tijdens en na het optreden gezien, gehoord en over gepraat kan en moet worden. Van de site van Multicultureel Groningen de aankondiging en omschrijving:
Een voorstelling, die gaat over situaties achter de voordeur die soms moeilijk bespreekbaar zijn. Situaties waar je liever over zwijgt. De acteurs willen wijkbewoners tijdens de voorstelling laten zien, dat horen zien en zwijgen niet helpt, maar horen zien en praten wel. Met muziek, een prachtig decor en humor laten de acteurs persoonlijke ervaringen zien van mensen uit de multiculturele samenleving. Ervaringen van onmacht, angst, schaamte en verdriet en vooroordelen. De toneelvoorstelling Happy Family is gemaakt onder leiding van regisseuse Tine Collet met 8 vrijwilligers uit de provincie Groningen in kader van het Provinciaal G6 programma. De productie is mogelijk gemaakt door: vrijwilligers uit de provincie Groningen, het “Trefcentrum” voor Surinamers en Antillianen, inleider Marjorie Mathilde, het Oranjefonds, CMO Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De voorstelling kan in 2008 ook nog in andere wijkaccommodaties worden gespeeld. Voor meer informatie: Renée Blaauw R.Blaauw@cmogroningen.nl









MET HULPHOND CHINOUK ZELFSTANDIG LEVEN

Vanaf haar negende jaar lijdt Bianca Wiechers aan de ziekte fybromialgie, een ernstige vorm van reuma in de weke delen. Kijk via onderstaande link naar achtergrondinformatie en lees hoe haar hulphond, Chinouk, haar leven zelfstandiger maakt. Bianca woont al een jaar of zes in het Fokus-project aan de Atensheerd en ze is een bekend gezicht (rolstoel+hond) in het straatbeeld van Beijum en in Winkelcentrum Beijum. Ook "loopt" ze regelmatig met Chinouk door het Kardingepark. Jaren geleden heb ik al een keer een reportage over haar gemaakt in de krant en een paar weken geleden sprak ik haar weer. Kijk en luister naar een welbespraakte en naar omstandigheden zelfstandige jonge vrouw.

http://www.zuiddorpe.net/ritalaheijne/foto Deze link is op een of andere manier niet te activeren. Maar google op Client aan het woord, hulphond, en u komt er ook. http://www.hulphond.nl/

zaterdag 15 november 2008

DE 1e Montessorischool (vervolg)

De eerste paal wordt, zoals reeds eerder hier vermeld, op 20 november vanaf 13.00 uur geslagen door wethouder José van Schie. Beijumers zijn van harte uitgenodigd om hiervan getuige te zijn. De 1e Montessorischool, beter gezegd de herbouw hiervan, gaat dit gedeelte van Beijum ingrijpend veranderen. U kunt hier, net als bij de herbouw van de Boerderij, regelmatig een video aantreffen van de latest developments, de laatste ontwikkelingen.

WWW.BEIJUM.NL GAAT OVER DE KOP

Wat er allemaal precies bij http://www.beijum.nl/ gaat veranderen is me nog niet bekend. Wel weet ik dat de site van Jaap van Leeuwen, bekend van uitgever Leander en de Regiokrant, een nieuw jasje krijgt en dat de inhoud ook gaat veranderen. Hoe die inhoud er uit komt te zien is nog even afwachten. De eerste "uitzending" van van Leeuwen ging, heel toepasselijk gezien zijn intocht van vandaag, over Sinterklaas. De site die zich afficheert als de "Digitale Wijk Beijum" is daarmee tien jaar onafgebroken in de lucht. Dat is iets om trots op te zijn maar het zal het lezers- en kijkpubliek een worst zijn, die wil fris en actueel nieuws uit de wijk en het liefst zo snel mogelijk. Jaap van Leeuwen weet dat hij met zijn tijd mee moet gaan en dat is de reden dat vanaf eind volgende week de nieuwe versie van Beijum.nl de lucht in gaat.

Commentaar: de media in Beijum:
Het medialandschap in Beijum is aan het veranderen. Tien jaar geleden had je hier één wijkkrant en daarmee had je ook direct de hele wijknieuwsvoorziening in kaart. Sinds een aantal jaren tracht de Regiokrant ook zijn partijtje mee te blazen in het medialandschap van Beijum. Goeie ouwe tijd, zoals je ooit twee Nederlande tv-zenders had zo had je hier twee (wijk)kranten. Sinds de intrede van het internetwijknieuws is alles in een stroomversnelling gekomen. Elk zichzelf respecterend heerdcomité heeft zo'n beetje een eigen site en een blog als deze, Beijumnieuws, wint het qua snelheid en actualiteit van de papieren wijkmedia. Dat internetnieuws de papieren media inhaalt zal een bron van zorg zijn voor uitgeverijen en krantenredacties. Ik ken mensen die geen abonnement op het Dagblad van het Noorden nemen omdat ze de digitale versie van de krant kostenloos tot zich kunnen nemen. Jaap van leeuwen is eerlijk wat betreft zijn uitgeverij en krant: hij moet er van leven. Het zwakke punt is, denk ik, het feit dat de "afdeling" commercie en de "afdeling" redactie praktisch één zijn. En de hoofdredacteur is hier ook gelijk de uitgever. De lezers en de adverteerders moeten te vriend gehouden worden, dus al té kritisch kan niet. Beijumnieuws heeft het relatief gemakkelijk, een papieren versie hoeft niet vol en eventuele adverteerders hoeven niet gepleased te worden. Ook hoeft het niet aan een subsidiegever te laten zien hoe goed het bezig is of hoe "wijkopbouwend" het wel niet is. De zwakte ligt bij Beijumnieuws in het feit dat er ondanks veel hulp maar een vaste medewerker is. De media vanuit de bewonersclub is bekend: de papieren versie moet breed uitmeten wat de club volgens eigen inzicht allemaal goed doet en kritiek op de eigen handelswijze is not done. Ik heb er genoeg over geschreven in het verleden, het is in het klein een gecontroleerd medium met eigen propagandanieuws vanuit een soort van dictatuur. Beijum zit hier niet op te wachten, het laat zich niet ringeloren door een club die veel meer mensen van zich afstoot in de wijk dan dat het aan zich weet te binden. De eigen website ligt al ruim anderhalf jaar in coma en geeft nog geen enkele levensteken. Genoeg daarover, Beijum wil graag snel, kritisch en actueel nieuws uit de eigen wijk. Internet is daarvoor hét medium, is het dat nu nog niet, dan zeker wel in de toekomst. Het zou mooi zijn als http://www.beijum.nl/ daarin zou gaan voorzien en Beijum snel de actuele nieuwsfeiten weet aan te bieden. Voorwaarde hiervoor is dat de nieuwe site sneller nieuwspagina's weet te verversen en ook een kritisch geluid durft te laten zien en horen. Samen met de goedlopende heerdsites en Beijumnieuws kan Beijum.nl dan écht zorgen voor een Digitale Wijk Beijum. Vanaf eind volgende week weten we meer.

vrijdag 14 november 2008

BEDRIJFSLEIDER HENDRIKS VAN INTER TOYS

Al jaren is hij een vaste waarde binnen de winkeliersvereniging van Winkelcentrum Beijum. En al net zoveel jaren voorziet hij de kinderen in de kinderrijke wijk Beijum van speelgoed. Zijn hoogtijdagen komen er weer aan: Sinterklaas. De omzet zal de komende weken weer stijgen want De Goedheilig Man is vanaf morgen weer in het land. Bedrijfsleider Hendriks heeft het niet zo op publiciteit, aan zijn lijf geen onnodige polonaise. Regelmatig stuurde André Hoogenberg me door naar de Inter- Toys-man zodat die zijn uitgesproken mening ook eens kon vertellen. Er ligt nog een video op de plank waar Hoogenberg alleen op staat ondanks dat hij Hendriks bewerkte om mee te doen. Maar de man wilde niet en Hoogenberg raadde me aan om met verborgen camera op hem af te stappen of hem te overvallen (met de camera). Zie hier het magere resultaat. Maar wat wil je? Je bent middenstander en ondernemer. Niet lullen maar poetsen!

GROTE SPETTERENDE SPULLETJESMARKT











Op zaterdag 22 november van 10 tot 16 uur wordt in De Bron, aan de Bentismaheerd 1A achter de Heerdstee, een grote spetterende spulletjesmarkt gehouden.
Wat kun je er zoal aantreffen?
Mooie spulletjes
Rad van fortuin
Veel voor kinderen

Speelgoed(denk aan 5 december)
Horeca met belegde broodjes etc.
Djembé sessies (zelf doen).
Wat gaat er met de opbrengst gebeuren?
Het gaat naar twee goede doelen:
Naar HIV-besmette kinderen in India (people2people)
Naar sainitaire voorzieningen in Togo (Stichting Obra)

VERKEERD SCHAKELEN: IN DE GRACHT!

Het Dagblad lijkt ook geïnspireerd door het ongeluk in de wijk. Beijum, en in het bijzonder de Froukemaheerd, heeft ineens een gracht. Het is toch een chiquere benaming voor een sloot van anderhalve meter breed:
Een 82-jarige automobiliste uit Groningen belandde woensdagmiddag door een ongelukkige manoeuvre met haar auto in de gracht bij de Froukemaheerd. Een stadswacht schoot te hulp en wist de dame op het droge te krijgen. De toegesnelde politie, ambulances en traumaheli keerden onverrichter zake terug. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de gracht gehaald. http://www.dvhn.nl/

DE BOERDERIJ (vervolg)

Chaos is nog troef in de nieuwe Boerderij aan de Beijumerweg. Een wijsgeer zei ooit: de weg naar harmonie gaat via chaos. Dit gaat in elk geval hier ook op. Beneden zijn de vaklieden nog volop aan de gang en de zolder krijgt langzamerhand ook gestalte. Op weg naar een harmonieus complex in het Groene Hart van Beijum.

donderdag 13 november 2008

THEATER IN BEIJUM

Vrijdagavond kunnen Beijumers in het Heerdenhoes het theatherstuk "Het complot, het bloed kruipt" bekijken. Onderstaande tekst kunt u lezen op de site van Theatherwerkplaats Groningen, zie de link onder.
Een inbreker wordt betrapt. Waarom belt de bewoonster de politie niet maar neemt ze hem in huis? Waarom reageert haar zoon zo eigenaardig? Wat wil zijn vriendin? Het Bloed Kruipt… is een vlotte komedie die zich laat spelen als klucht. De voortdurende spelletjes die de personages met elkaar spelen, de gevatte dialogen en de perfecte getimede grappen zorgen voor een onderhoudende avond onbekommerd lachen. Spel: Juliette – Annet Zuidema, Suus – Loes Middel, Joost – Kees Zoethout, Pieter – Gerard Hilbrants, Natasha – Philippien Bos. Regie: Grytha Visser. De spelers van Het Complot hebben elkaar tijdens de kluchtkampioenschappen in Groningen leren kennen. Hun diverse ervaringen op het gebied van komisch theater resulteerde in 2006 in de huursoap Geluk is Niet te Huur die onder productie van de Prins van Groningen een aantal maal in diverse buurthuizen in de stad met veel succes is opgevoerd. Hiermee was een enthousiaste spelersgroep geboren die op deze ingeslagen weg wilden verdergaan. Ze besloten Het Complot op te richten en zich voortaan te richten op misdaadkomedies.
Het Complot - 'Het Bloed Kruipt'

http://www.theaterwerkplaatsgroningen.nl/agenda/2008/10/?PHPSESSID=2882450fa31ac942f937a6f05a3a5d04
Ergens in het begin van het volgend jaar speelt wijktheatergroep Happy Family uit vooral Beijum een voorstelling over huiselijk geweld in de Kleihorn. Binnenkort meer hierover. Mét foto's en aanvulende informatie. Er wordt nog gekeken op welke datum de voorstelling het beste kan worden opgevoerd.

BEIJUMERS TEVREDENER OVER HUN EIGEN WIJK

Ik had het vorige onderwerp over de milieuvandalen amper een minuut op internet geplaatst of de brievenbus klepperde. Een brief van de gemeente Groningen waarin me werd gevraagd om mee te werken aan een internetenquête over leefbaarheid en veiligheid in de stad Groningen lag op de deurmat:
De gemeente Groningen wil graag met de inwoners de stad leefdbaar en veilig maken en houden. Uw mening is voor ons van groot belang, om gezamenlijk problemen op te lossen, beleid te maken en maatregelen te treffen. Daarom houdt de gemeente voor de zevende keer een groot onderzoek. Aan bijna zesduizend willekeurig gekozen burgers vragen we hun mening over de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk en buurt. Voor het eerst vragen we de helft van de mensen de enquête op internet in te vullen.

Willem Hartholt is medewerker van het Bureau Onderzoek. Aan hem legde ik de vraag voor hoeveel Beijumers meedoen aan de enquête:" We voeren dit onderzoek om de twee jaar uit. Er komen wel eens nieuwe vragen bij maar in de kern zijn het steeds dezelfde vragen. Zo krijgen we een duidelijk beeld van de leefbaarheid en veiligheid in een wijk. Om toeval uit te sluiten ondervragen we ongeveer 5600 mensen in de hele stad over hun beleving van de directe leefomgeving. Het onderzoek is zorgvuldig en gebalanceerd opgezet, allerlei soorten mensen uit verschillende leeftijdscategorien doen mee, we willen uitspraken die gefundeerd zijn en een gemiddelde opinie over een wijk vertellen. We hebben Beijum verdeeld in Beijum-Oost en Beijum-West. Over heel Beijum doen ongeveer 500 mensen mee en ongeveer de helft daarvan hebben we telefonisch bereikt. We onderzoeken de leefbaarheid-en veiligheidsgevoelens van de mensen ook via internet omdat niet iedereen telefonisch is te bereiken."
Hoe ervaren de Beijumers hun eigen wijk de laatste jaren? "Uit het onderzoek van twee jaar geleden blijkt dat Beijumers een stuk tevredener zijn over hun wijk in vergelijking met de jaren daarvoor. Het slechte imago van Beijum is niet alleen voor Beijumers zelf een stuk minder geworden maar ook de mensen buiten Beijum zijn de wijk anders en positiever gaan beleven. Het wordt veel minder ervaren als een gedeelte van de stad waar je beter niet kunt wonen."

EEN SLOOT IN BEIJUM ALS VUILNISSTORTPLAATS

Op een afstand van ongeveer vijftien meter zijn in een sloot langs de Beijumerweg, ter hoogte van de Bottemaheerd, een stuk of tien volle vuilniszakken neergekwakt. Gewoon volle zakken vuilnis die in de natuur zijn gedumpt. Deze video geeft eens te meer aan dat Beijum twee kanten heeft. Een lichte kant en een schaduwkant. De opbouw- en schoonmaakbrigade aan de ene en de fuckyou- en schijtaanallesbrigade aan de andere kant. Dit keer een impressie van de laatst genoemde categorie.

woensdag 12 november 2008

DE REPORTERS VAN 112 GRONINGEN

Het ongeluk vanmiddag in Beijum waarbij een oudere vrouw haar nieuwe auto in een sloot reed zorgde niet alleen voor de komst van een traumaheli. Ook 112Groningen was uitgerukt om het ongeluk te verslaan. Op deze video waren ze klaar met hun opnames en stonden ze op punt van vertrekken. Maar niet nadat ze hun kleine broertje van Beijumnieuws nog even te woord hadden gestaan. ttp://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/4581/vol-gas-de-sloot-in-met-gloednieuwe-auto-video.html

TRAUMAHELI RUKT UIT NAAR BEIJUM

Uiteindelijk zag je overal opgeluchte en lachende gezichten. Niet dat het leuk was voor de oudere dame dat ze vooruit de sloot inreed in plaats van dat ze achteruit schakelde, dat het raam werd ingeslagen van de auto en zij er met een nat pak uitgehaald werd. Nee, maar het kan natuurlijk veel erger en bij de komst van een traumahelicopter denk je vaak aan rampzaliger dingen. Deze video werd een half uur geleden gemaakt, het ongeluk vond omstreeks half vier plaats vanmiddag en tien minuten later was dit gedeelte van Beijum in rep en roer. Tegenover de Johan Calvijnschool had de onfortuinlijke automobiliste de parkeerplaats niet helemaal naar behoren verlaten. Ze kwam met de schrik vrij. Bekijk de beelden en luister naar wat de buurtagent er van vindt.

Wil Schackmann(3)

Wat fascineert de Beijumer schrijver Wil Schackmann zo aan geschiedenis? Denk hierbij ook aan de omstandigheden en de personages die in de Proefkolonie zijn beschreven. Zijn mensen in de loop der tijd qua gedrag veranderd? Is de lezer het met Schackmann eens dat de onveranderde mens een optimistisch wereldbeeld rechtvaardigd? Reageer op Beijumnieuws@online.nl.

dinsdag 11 november 2008

DE EERSTE FIETSLESSEN OP PLEIN OOST

Vanochtend zag ik een groep allochtone vrouwen bezig met hun eerste fietslessen. Hoe stap je op? Hoe rem je? En vooral ook, hoe bewaar je je evenwicht? De fietslessen werden gegeven door mensen die verbonden zijn met kerkgemeenschap de Bron aan de Bentismaheerd. Voormalig voorzitter van de BOB, Henk Oostinga, is niet te beroerd om zijn allochtone medemens (Waarom alleen vrouwen? Hoeven de allochtone heren niet te fietsen?) fietsles te geven en ook zijn vrouw Lettie zag ik instructies geven en aanmoedigen.

Voor Nederlanders is het van kinds af aan gesneden koek. Voor deze gesluierde vrouwen is het totaal nieuw. Je kunt natuurlijk niet geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving als je niet kunt fietsen. Er zat voor deze dappere vrouwen niks anders op dan toch maar een keer op het stalen ros te gaan zitten. Dit keer niet, jong geleerd is oud gedaan. Maar nu geldt, je bent nooit te oud om te leren.

DE KOEIEN HEBBEN STAARTEN...

Zelden was het zo druk op Winkelcentrum Beijum. Honderden kinderen uit Beijum trokken met hun lampions door de wijk maar allemaal wisten ze: bij de winkeliers valt het meeste te halen. André Hoogenberg deelde als een ware Sinterklaas, oeps, Sint Maarten natuurlijk, dierenmaskers uit, bij de buurman, Primera, werden placemats voor Kerst uitgedeeld en bij Inter Toys kreeg je, hoe kan het ook anders, speelgoed. Bij de Blokker kreeg je een Zwarte Pietje en bij Albert Heijn kreeg je een soort van Harry Potter toren. Bronno Schut stal de show door honderden kinderen op gratis kibbeling te tracteren, zie video.

Tja, de liedjes van tegenwoordig:
Sint Maarten, Sint Maarten,
de koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martinus aan.


OP 20 NOVEMBER DE EERSTE PAAL


Op 20 november vanaf 13.00 uur zijn Beijumers welkom bij de 1e Montessorischool om te kunnen aanschouwen hoe hier- eindelijk maar toch- de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwbouw. Wethouder van Schie zal hierbij aanwezig zijn.
Op de foto vergapen kinderen van de 1e Montessorischool zich aan de graaf- en opruimwerkzaamheden. Mooi zo'n eerste paal, maar eerst moet er ruimte geschapen worden.

SINT MAARTEN OP INNERSDIJK

Het is weer 11 november, de dag dat mijn lichtje branden mag. Honderdtwintig kinderen van de 1e Montessorischool bezochten vanmorgen verpleeghuis Innersdijk. Jong ging op weg naar oud, zie video. Mooi hoe in de kinderrijke wijk Beijum ruim honderd kinderen contact zochten met de ouderen in de wijk. En behalve het contact ging het de kinderen natuurlijk ook om de snoep.

maandag 10 november 2008

BLAUWALG-ELLENDE VOORBIJ VOOR ZILVERMEER?

Er moet een einde komen aan de stankoverlast en problemen met blauwalg bij en in de vijvers en plassen in Beijum en Lewenborg. Gemeente en waterschap Noorderzijlvest gaan ervoor zorgen dat het straks niet meer nodig is om water uit het Boterdiep te gebruiken om zomers het waterniveau van vijvers en plassen in beide wijken op peil te houden.
Het regenwater stroomt voortaan niet meer weg in het riool, maar wordt opgevangen en bewaard in sloten in beide wijken. Dit water wordt 's zomers gebruikt om de plassen en vijvers op peil te houden.

Dit bericht staat vandaag op http://www.dvhn.nl/
Zal de blauwalgplaag in het Zilvermeer binnenkort tot het verleden behoren? Zal dit lege strand (foto genomen tijdens laatste blauwalgperiode van afgelopen zomer) tijdens mooi zomerweer in het vervolg weer goed gevuld zijn? De tijd zal het leren.

DE BUSSLUIS (vervolg)

( waarom deze video weer wél op te laden is, is me een raadsel).

Afgelopen vrijdagmiddag filmde ik André Hoogenberg voor de bussluis. Hij geeft zijn ongezouten mening over hét obstakel voor de middenstanders bij Winkelcentrum Beijum. Maar deze video, die van Shoetime Bert, lag ook nog op de plank en gaat even voor. De video-mening van de eigenaar van Hoogenberg dierenspeciaalzaak houdt u nog even tegoed. Via een betrouwbare bron heb ik vernomen dat de gemeente Groningen er niet over piekert om de bussluis op te heffen. Beijum moét en zal autoluw zijn en blijven, iets wat in de zeventiger jaren al uitgevonden blijkt te zijn. De dames en heren van het stadhuis op de Grote markt vergeten hierbij dat er nu juist méér kilometers worden gereden om met de auto bij het Winkelcentrum te komen. Meer luchtvervuiling en meer autokilometers. Stuiten we hier op een vorm van gemeentelijke betutteling? Weten ze bij de gemeente Groningen beter wat goed is voor Beijum en de Beijumers? Wie zegt dat er meer gereden wordt in Beijum als de bussluis weg is? Wordt vervolgd!

GEZINSBODES IN HET GROENE HART

Krantenpapier is gemaakt van bomen. Maar het kan nooit het nobele doel van de bezorgers van de Gezinsbode zijn geweest om daarom maar een lading kranten in het Groene Hart neer te gooien. Geen 'terug naar de natuur' maar 'hoe kom ik het gemakkelijkst van mijn te bezorgen kranten af. ' Dat moet toch het motief zijn geweest om te dumpen zou je zo zeggen.


Een kleine twee maanden geleden is het Groene Hart door een groep mensen uit Beijum schoongemaakt. Veel winkelkarren en stapels Gezinsbodes behoorden tot de 'buit.' Ook afgelopen zaterdag (foto's) lagen ze er weer. Het is een onvrijwillige abonnement, er zit geen Beijumer te springen om een partij huis-aan-huis bladen in zijn natuurgebied. Het begint ook op te vallen zo langzamerhand, er worden hier zoveel weggegooide Gezinsbodes gevonden de laatste tijd dat je je vraagtekens kunt zetten bij deze bezorger(s). Daarmee zij natuurlijk niet alle bezorgers bedoeld. Eén tip voor de vandalistische bezorgers: als je ze nou écht niet wil bezorgen, gooi ze dan in een ondergrondse papierbak. Hazewinkel zal er niet blij mee zijn, maar de natuur wordt dan tenminste niet onnodig vervuild. En je laat ook geen sporen na..
Naschrift: de maandag na het schoonmaakweekend in oktober lagen er direct weer twee pakken Gezinsbodes in plastic verpakt in het Groene Hart van Beijum.