donderdag 30 april 2009

FOTO'S VAN ATSJE STRAATSMA


De beloofde fotoserie over Beijumers komt er aan.
Een dezer dagen plaats ik de eerste foto hier uit de reeks "Gestolen momenten van Beijumers", een fotoserie gemaakt door fotoacademiestudente Atsje Straatsma uit Beijum. Vandaag was Atsje ook aanwezig op de Vrijmarkt in Beijum en ze stuurde een paar foto's op. Links een politielint die door een haag van narcissen was gespannen. Geen idee waarom dat lint hier was aangebracht. Rechts nog een sfeerfoto van vanmiddag. Binnenkort in dit theater: weken achtereen op de zelfde dag in de week een foto uit de serie Gestolen momenten van Beijumers. De foto's zullen zonder tekst worden geplaatst en zullen een expositie in Pand49 tot gevolg hebben. Meer foto's van Atsje op: http://www.atsjes.blogspot.com/

TOPDRUKTE VRIJMARKT BEIJUM

De gebeurtenissen in Apeldoorn ten spijt, het was vandaag topdrukte en beregezellig op de vrijmarkt in Beijum. Mati Gelatti reed weer met ijsjes rond, het zonnetje scheen en de muzikanten zongen een toepasselijk lied van Lou Reed: Perfect day. (duid op Koninginnedag in Beijum) Omstreeks 14 uur sijpelde het nieuws uit Apeldoorn langzamerhand het feestgewoel binnen, maar het mocht de pret in Beijum niet drukken. De drukte verbaasde me enigszins, er zijn veel mensen uit Beijum weg i.v.m. de meivakantie. Voor een prikkie kon je leuke en mooie dingen op de kop tikken vandaag. Het was feest en het ruwe wereldnieuws uit Apeldoorn kon dat niet verstoren, zie de video.

DROGE EN ZONNIGE KONINGINNEDAG VERWACHT


Het beloofd morgen een aangename Koninginne-vrijmarkt-dag te worden. Het grote grasveld bij de Beijumkorf, tegenover de Jaltadaheerd, zal weer vollopen met koopjesjagers en met mensen die hun spullen te koop aanbieden. Het goede weer scheelt veel, ik herinner me een zompige 30e april in 2001 waar het toentertijd huilen met de pet op was.
Ambiënte organiseert dit jaar ook een eigen vrijmarkt. Op verschillende plekken in de wijk hangen deze oranje posters: Organisatie Futuru Brilliante. Vrijmarkt, Sport en spel, Bon ku né en een domino tournooi worden er o.a. georganiseerd.
Waarom Ambiënte niet met de grote vrijmarkt mee doet maar een eigen feest houdt is me niet bekend. Hoe het ook zij, op 250 meter afstand van elkaar zijn morgen 2 vrijmarkten. Er is wat te kiezen, ga naar de vrijmarkt van je keuze of bezoek ze allebei. De markt bij Ambiënte begint later, die duurt van 13 tot 20 uur. Het grote grasveld verderop zal tegen 9 uur al volstromen.

woensdag 29 april 2009

BIBLIOTHEEKMEDEWERKERS UIT 1983

Beijum is nog steeds een relatief jonge wijk binnen de stad Groningen maar langzamerhand ontstaat er toch een geschiedenis. Beijumers vinden het leuk om historisch materiaal uit hun eigen wijk te bekijken, de Beijumrijders uit 1982 zijn bijvoorbeeld bij de lezers/kijkers goed gevallen. Boukje Meulenkamp uit Beijum stuurde nog een paar "antieke" foto's op van een wijk in aanbouw. Deze foto's worden de komende week op Beijumnieuws geplaatst Boukje is al zo lang de bibliotheek in Beijum bestaat(1983) medewerker. Ze heeft menig collega zien komen en gaan.

Op de foto ziet u haar met haar collega's van het allereerste uur, gefotografeerd kort na de opening. De bieb is 2 jaar geleden kleiner geworden i.v.m. meerdere "bewoners" binnen de huidige Wegwijzer, er lopen nu minder medewerkers rond.
In '83 waren ze met z'n vijven, u ziet boven van links naar rechts Ingrid Welmer, Aly Battjes en een toen 17 jarige Boukje Meulenkamp. Beneden zitten Nico ten Brink(links) en Johan Fockens.

De komende dagen plaats ik hier door Boukje gevonden oude foto's. Het geeft een aardig beeld van Beijum in wording. De bibliotheek werd gebouwd en Plein Oost bestond in feite nog niet. De foto's geven een impressie van een indrukwekkende overgang van weilandgebied naar de groenste stadswijk Beijum. Meer historische foto's of filmmateriaal?
Beijumnieuws@online.nl
Naschrift: Boukje was toch wat ouder dan 17 jaar toen ze in Beijum begon. Aanvulling van haar:
Ik ben als 17 jarige begonnen aan de Vismarkt. Heb verschillende werkzaamheden gedaan, heb zelfs nog op een boekenbus gewerkt, door de klei op weg naar Beijum in 1980. De bus stond toen aan de Sibrandaheerd vlakbij Winkelcentrum West. Alleen de loods van Meins supermarkt stond er. In die periode deed ik ook samen met Aly Battjes de voorbereiding voor de nieuwbouw van de bibliotheek in Beijum. Beijum was de eerste geautomatiseerde bibliotheek van het Noorden.

VISSEN IN BEIJUM

Recreatief vissen is de laatste jaren in Nederland populairder geworden. Uit het jaarverslag van Sportvisserij Nederland van 2007 komen de volgende cijfers naar voren: 550.000 jongeren,1.113.00 mannen en 292.000 vrouwen beoefenden dat jaar het sportvissen.

Uit recent onderzoek blijkt dat sportvisserij één van de meest beoefende buitenactiviteiten is. Opvallend is dat de sportvisserij de laatste jaren een gestage groei doormaakt. Het ontspannen in de natuur en de spanning van het vangen van een (grote) vis vormen nog steeds een succesvolle formule die de concurrentie van computerspelletjes, TV en sportactiviteiten blijkbaar moeiteloos aankan.Een belangrijk kenmerk van de sportvisserij -en dat vormt ook haar kracht- is dat het dwars door alle lagen van de bevolking heen gaat. Sportvissen is een echte volkssport beoefend door jong & oud, arm & rijk, allochtoon & autochtoon. Opvallend is de grote èn groeiende belangstelling van de jeugd voor het sportvissen. In 2004 waren er 550.000 sportvissers jonger dan 15 jaar! Bron: http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvisserij_nederland/


In Beijum merk je de laatste jaren ook een opleving qua visactiviteiten. Vorig jaar stonden regelmatig, vooral kinderen, te vissen vanaf de bruggen over de Zuidwending. De linker foto toont een moeder en haar zoontje die aan het vissen waren in het water achter Plein Oost, bij de fontijn ter hoogte van de Galkemaheerd. De jongen rechts zocht bij het viswater achter de Kleihorn een mooi plekje om te gaan zitten hengelen . Ik heb geen idee of er veel vis rondzwemt in de Beijumer plassen en in de Zuidwending. Bijten ze hier goed?Informatie daarover is welkom.


Als sportvisser krijg je te maken met een aantal wetten en regels, bijvoorbeeld op het gebied van vereiste visdocumenten. Maar ook op het gebied van gesloten tijd aas- en vissoorten, minimummaten vissoorten en beschermde vissen. Indien je je niet aan deze regels houdt, kan dat een boete opleveren. Deze wetten en regels zijn opgedeeld in twee gebieden:
Visserij in de binnenwateren
Zeevisserij
Als je melding wilt maken van visstroperij, maak dan gebruik van het
Meldingsformulier visstroperij en illegale visserij.

dinsdag 28 april 2009

ELKE DINSDAGAVOND: KLAVERTJE VIER IN BILJARTCAFE

Het dart en biljartcafé van de familie Lamain zit al 22 jaar aan de Claramaheerd, tegen Plein Oost aan. De familie behoorde tot de eerste ondernemers überhaupt op Oost, ze hebben in de loop der jaren veel zaken zien komen en gaan. Het café zélf is een vaste en stabiele onderneming in dit gedeelte van Beijum en dat is een teken van kracht en levensvatbaarheid. Waar zaken als de Golff en slagerij Knot het loodje legden daar blijft dit café fier overeind. Cafébezoekers komen hier hoofdzakelijk te voet of met de fiets, het opheffen van de busbaan heeft geen negatieve invloed op de klandizie gehad. Om de zoveel tijd staan er weer billboards in Beijum opgesteld met een aankondiging van een of ander optreden, vorig jaar schitterde Sandy Goeree hier nog.


Ik heb er zelf amper of geen tijd voor maar het is een café waar je prima een avondje gezellig wat kan praten en drinken. Vanavond trof ik er de klaverjassers van Klavertje Vier. Gemoedelijk een kaartje leggen, pilsje erbij, mensen ontmoeten, een beetje een huiskamersfeer in de kroeg. Links op de foto ziet u o.a. Bronno Schut. Dagelijks staat hij op Plein West in Beijum vis te verkopen, de dinsdagavond gaat hij naar het café om te ontspannen en om een kaartje te leggen. De klaverjasclub bestaat al twintig jaar. Beijumers die geïnteresseerd zijn in een klaverjasavondje, het is niet zo dat je zo maar kunt aanschuiven en mee kunt doen, ik begrijp dat je je eerst op moet geven. Maar loop eens binnen, of ga op een mooie avond eens wat drinken op het terras. Wie weet rolt u zo een gezellige klaverjasclub binnen.

SAMEN TOUWTJE SPRINGEN


Je kunt niet echt zien dat de foto in Beijum genomen is, alleen de karakteristieke gele rolluik zoals die in de buurt van de Froukemaheerd voorkomt geeft een herkenningsteken. Toch is het Beijum in een notedop: kind, multicultureel én groen.
De Zuid-Amerikaanse vader slingert aan het touw en zijn Hollandse vrouw en hun gemeenschappelijke dochter springen op tijd omhoog. Moeder en dochter hebben elk een verschillende moeilijkheidsgraad. Krijgt moeder het touw gezien haar lengte wel over haar hoofd? Dochterlief staat met de rug naar vader en kan het tempo van ronddraaien niet zien. Toch springen ze samen een paar keer hoog terwijl vader ronddraaid en dit ging goed. Gamen, computeren, Wii-en? Ga touwtje springen! Knikkeren en tollen. Wie kent dat nog van vroeger, een stok met een touwtje er aan om een tol (cirreltobbe in het Grunnings) draaiende te houden?

OPGESTUURDE FOTO'S OPENING BOERDERIJUM


Deze twee foto's werden opgestuurd door fotograaf Rieks Oijnhausen. Hij was afgelopen vrijdag aanwezig tijdens de opening van de Boerderijum en heeft hiervan op zijn site, zie onderstaande link, meerdere foto's geplaatst.
Links ziet u wethouder van Schie bezig tijdens de openingsceremonie en rechts wordt een (voorbeeld, de echte komt nog)kunstwerk onthuld door o.a. Reint Swarts.maandag 27 april 2009

MEIVAKANTIE

Je hebt het niet voor het zeggen, was het afgelopen week prachtig en zonnig voorjaarsweer, nu aan het begin van de mei(?)vakantie is het wisselvallig. Elk nadeel heeft zijn voordeel want het is wél weer groeizaam weer. Vroeger(hoor hem weer) leek een week vakantie eindeloos te duren. Je kon er oneindig in wegzakken. Regenachtige dagen waren ook welkom, met boeken over Dik Trom, Pietje Bel of over de Kameleon beleefde je eindeloze avonturen. Wat een feest was het, tijdloze sferen, de grenslijn tussen fantasie en realiteit was nog amper aanwezig.


Oudere lezers herinneren zich deze tijd ongetwijfeld. Boeken van Pim Pandoer of de Scheepsjongens van de Bontekoe, Okke Tannema etc. Twee tv-netten. Kinderprogramma's als Paulus de Boskabouters, Barend de Beer en Vrouwtje Bezemsteel. Het leven was overzichtelijk en dit medium, waar u nou op leest, bestond alleen maar in sf-verhalen. Beijum is een beetje leeggelopen in deze vakantieweek, het is rustig in de heerden en op de wegen. Dit jongetje, Erwin, heeft in de vakantie iets leuks om mee te spelen, een eigen gemaakt roeibootje. Fantasie en werkelijkheid lopen weer door elkaar heen bij het aanschouwen van de foto's. Komt de Kameleon tot leven? Als kind ben je je nooit bewust van je geluk en je gezondheid, dat bedenk je altijd later, opvolwassen leeftijd. Maar wat een prachtige tijd zo. Kind zijn en een roeibootje hebben. Het gebeurd allemaal in Beijum.

GEZELLIGHEID EN ONTSPANNING IN DE BIEB(1)

De familiebibliotheek in de Wegwijzer bestaat komende maand al weer 2 jaar. Niet alleen de bieb, ook het gerenoveerde Plein Oost en de Wegwijzer zelf vieren hun 2e verjaardag. Het plein wil nog niet echt bruisen maar de bieb doet dat wél. Het is in feite ook de enige plek in de Wegwijzer waar je helemaal voor je plezier en ontspanning naar toe gaat. In deze net begonnen meivakantie is het een prima mogelijkheid om je even te vermaken.
Ik heb de laatste weken in de bieb een paar "stiekeme" foto's geschoten en de komende tijd zullen die hier worden gepubliceerd. Hier ziet u 3 kinderen fanatiek met de Playstation bezig, altijd handig en plezierig als je die thuis niet hebt. Of dat je die wel hebt, maar met vriendjes in de bieb afspreekt om sámen te spelen. Zitzakken, computers, playstations, krantje lezen, mensen ontmoeten, het kan allemaal in de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd.
http://www.mijneigenbibliotheek.nl/

zondag 26 april 2009

SAMEN ZOEKEN NAAR EEN INSLUIPER

GRONINGEN - Samen met buurtbewoners uit Beijum heeft de politie zaterdag gezocht naar een insluiper.Een oud-politieagent zag de man achter zijn huis lopen en herkende hem als woninginbreker. Toen agenten naar hem op zoek gingen kregen ze te horen dat meerdere buurtbewoners de man al uit hun tuin hadden weggejaagd. De zoekactie trok veel bekijks en zowel kinderen als volwassenen begonnen mee te zoeken. Een van de agenten kreeg zelfs een fiets te leen. Op de Holmsterheerd bleek dat het de man toch gelukt was om een woning binnen te dringen. Hoewel de bewoonster hem wegstuurde, zag hij wel kans een geldbedrag mee te nemen.De politie heeft de insluiper nog niet te pakken en doet verder onderzoek.
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article4632268.ece/Groninger_wijk_loopt_uit_voor_jacht_op_insluiper

BRASSBAND 050 SWINGT BIJ AMBIENTE

Na een teleurstellend bezoekje aan de Euroborg (waardeloze wedstrijd) fietste ik tegen kwart voor 5 vanmiddag Beijum weer binnen. Maar, wat was dat? Feestje? Optocht? 

Een swingend trommelgeluid galmde door de hele wijk. Zoekfietsend kwam ik bij het Trefpunt aan. Beter gezegd bij Ambiënte, al weer jaren vreedzaam gebruiker van dit multifunctioneel centrum aan de Beijumerweg, buurman van de Boerderijum. Ik heb er even hapsnap gefilmd en ving op dat er een verjaardagsfeestje gaande was. Luisterend en kijkend naar onze Brassband 050 herinnerde ik me een column van Hanneke Kappen, een paar weken geleden in het Dagblad van het Noorden. Ze schreef over de nieuwe burgemeester van Groningen en waar die (m/v) aan zou moeten voldoen. Haar eis was: als de aspirant-burgemeester niét in beweging zou komen(met de billen zou draaien) tijdens het luisteren naar Brassband 050 uit Beijum dan zou hij/zij absoluut niét geschikt zijn voor een burgemeestersfunctie. Want de nieuwe burgermoeder/vader zou namelijk ook de 1e man/vrouw van Muziekstad Groningen worden. Een geweldige eis van Hanneke, onze Brassband 050 als examenonderwerp voor een nieuwe burgemeester. Wat heb je aan een burgemeester als hij of zij niet met een swingende kont door muziekstadstad Groningen durft te swieren? Een bezoek van de nieuwe burgemeester aan Ambiënte tijdens een optreden van Brassband 050 zou verplicht moeten worden gesteld. http://www.brassband050.nl/ Het is onmogelijk om alle You-Tube-links hier te plaatsen, maar toch een paar: http://www.youtube.com/watch?v=v-o76uYF-Qk http://www.youtube.com/watch?v=7dl41i5Hj7E http://www.youtube.com/watch?v=gX8zDiEBzP4&feature=PlayList&p=309CBA6352416736&playnext=1&playnext_from=PL&index=5

HET VERJAARDAGSFEESTJE


De Kijker op de Wijk, zie hiervoor, gaf aan blij te zijn met de vele kleuren(mensen) en het groen(natuur) in de wijk. Je kunt er ook niet omheen, Beijum wordt met de dag groener. 

En alleen wit op straat, nee dat zit er al lang niet meer in. En waarom ook wel, bekijk de foto van dit verjaardagsfeestje aan de rand van Beijum. Zwart, licht getint, helblond, alles gewoon vanzelfsprekend bij elkaar. En ook nog eens een bruine hond erbij. Racistische kinderen in deze leeftijdsklasse bestaan nog niet. Ze zijn nog écht onbedorven en onschuldig. De problemen in oude stadswijken zijn bekent en worden vaak breed uitgemeten in de media. Maar Beijum is een jonge stadswijk. En hier gaat het samenwonen met elkaar( ongeveer 130 nationaliteiten) bij mijn weten goed. Hoe kan dat toch? Wat weer een ingewikkelde volwassen vraag. Laten we zijn zoals de kinderen op de foto.

KIJK OP DE WIJK (Deel 13)

Wies Hesseling is Beijumse in hart en nieren en dat stopt ze niet onder stoelen of banken. Ze woont met veel plezier aan de Holmsterheerd waar ze uitzicht heeft op de eendenvijver. Het groen op dit stukje Holmsterheerd verhoogt het woongenot, en precies dat groene in de wijk is wat Wies in hoge mate waardeerd. Evenals het multiculturele karakter van Beijum, mooi al die verschillende kleuren mensen. Maar wat zal ik verder de inhoud van de Kijk op de Wijk van Wies Hesseling verklappen? Kijk en luister naar haar Beijumverhaal.

zaterdag 25 april 2009

DEEL 2 OPENING BOERDERIJUM(zie vorig artikel)

Het was wel heel veel Boerderijum wat hier de afgelopen week de klok sloeg, de intensieve berichtgeving hierover is met het plaatsen van deze video in de eindfase aangekomen. Bekijk hier deel 2 van de video die gistermiddag werd gemaakt en beleef het feest nog 1 maal.
De eerder beloofde wandschilderijen die in kinderdagverblijf de Mallemolen 'hangen' worden nog geplaatst en wellicht ook het resultaat van het mozaïek -kunstwerk.
De kinderen van Beijum vieren komende week meivakantie, een ideale mogelijkheid om even bij de Boerderijum langs te gaan. Een ijsje eten, even wat drinken, naar de dieren kijken. Het kan allemaal weer in het Groene Hart van Beijum.

VIDEO OPENING BOERDERIJUM (Deel1)

De opening van de Boerderijum in 2 delen. De eerste video bevat onder anderen gesprekken met Hamid el Hami van de Huismeesters, educatief medewerker Ger van Dam, Reint Swart, "spelend meisje" Sarah Pijl ( haar naam verkeerd geschreven op de video, sorry Sarah, je heet geen Sahra) en Theo Aalbers, locatiemanager van Stichting de Zijlen. In de loop van het weekend volgt deel 2. ( er is maximaal ongeveer 7 minuten video op te laden bij Blogger)

vrijdag 24 april 2009

BOERDERIJUM BEIJUM FEESTELIJK GEOPEND

Superlatieven. Wat heb je aan leuk, mooi, aardig en prachtig: Beijum beleefde vanmiddag een topdag in het Groene Hart. Alles werkte mee, het weer, de sprekers, de bediening van Stichting de Zijlen op het terras van de theeschenkerij, de vogelshow. Ari Lameris werd als nestor van het Herbouwcomité gelauwerd, er waren gratis hapjes en drankjes. Het Bezoekerscentrum was keurig ingericht. Wat moet je verder zeggen: het was top.


De komende avond werk ik aan een videoverslag van de feestelijke opening. Hamid el Hami, Marike Venema, Theo Aalbers, Leo van Gent, Arjen de Rooij, allemaal bespeelden ze vanmiddag de loftrompet. Er valt ook niks lulligs over te vermelden, Beijum was in extase want na vele jaren van inspanning was het vandaag eindelijk zo ver: De heropening van de Boerderij(um). Het Kroonjuweel is in ere hersteld. Vandaag of morgen volgt een videoverslag. Zie ook:

MARTIN BRIL

Ik behoor tot de grote schare bewonderaars van de eergisteren overleden meesterschrijver Martin Bril. Zijn stukjes elke ochtend in de Volkskrant waren een lust voor het oog. Wat een eenvoud. Hij wekte het alledaagse op een dusdanige manier tot leven dat alles een feest leek. Een weggegooid leeg blikje bier, een kastanjetak, een rotonde bij Drachten. Werkelijk weergaloos was de column die op 25 februari 2005 in de Volkskrant verscheen. Een column over onze stadscowboy Piet van Dijken: Piet is een jaar of vijfenvijftig. Hij heeft grijs haar, tamelijk onverzorgd. Hij draagt jeans en stevige schoenen, en in de winter een lekker warm jack. Hij heeft een kleine mond met grote voortanden, een beetje zoals een konijn, maar daar is niets mis mee - konijnen zijn lieve dieren. Verder heeft hij een bril op met een dik, zwart montuur.
Lees de hele column via de link onderaan dit artikel. Of Martin Bril ooit in Beijum is geweest weet ik niet. Hoe zou hij de Beijumer heerden hebben omschreven? Wat zou hij van Plein Oost hebben gevonden?
Hij is in elk geval wel vlakbij Beijum in de buurt geweest. Een paar jaar geleden belde hij Marjo van Dijken op, of hij even bij haar op visite mocht komen in het Zilvermeer. Een hele ochtend zat hij in haar huis en keek hij uit op het Zilvermeer:" wat woon je hier prachtig." Wat zou hij allemaal gezien hebben? Wat vond hij van de entree van Lewenborg en de wijk Zilvermeer? De meester is dood en de vragen zullen onbeantwoord blijven. Om zijn grootste idool, Bob Dylan, te citeren: the answer my friend is blowin in the wind, the answer is blowin in the wind.

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1177869.ece/Verslaggever
http://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Bril

donderdag 23 april 2009

'S OCHTENDS SNELLER UIT BEIJUM WEG

De automobilisten die via de afslag Beijum Zuid de wijk willen uitrijden, richting Julianaplein, doen dit sinds een paar dagen sneller dan voorheen. Links afslaand verkeer kan nu dubbel voorsorteren en vooral in de ochtendspits kan dit een paar minuten tijdwinst opleveren. Woon-werkverkeer van bijvoorbeeld Beijum naar Hoogezand gaat 's ochtend gemakkelijk een kwartier sneller, vooral omdat je sinds 2 maanden bij Driebond ook nog eens rechtdoor kan rijden.
Al jaren rij ik voor mijn werk over de A28 naar Assen. Voor dit stoplicht naar links stond ik regelmatig 4 minuten te wachten. De laatste jaar liep het verkeer op de oostelijke ringweg 's ochtends dusdanig vast dat ik heb besloten om via de noordelijke/westelijke ringweg te gaan, dit om de opstopping voor het Julianaplein te ontlopen/rijden. Even het verkeersplein over bij de Martiniplaza en vervolgens, zonder hinderlijke stoplichten, rechtsaf slaan de A28 op. Via de zuidelijke ringweg duurde het zo langzamerhand net zo lang om de stad uit te rijden dan dat ik nodig had om vanaf het Julianaplein naar Assen te rijden. Hopeloos. Ik weet niet hoe het andere Beijumer forenzen vergaat maar linksaf is hier nu weer interessant geworden. Je kunt Beijum nu 's ochtends sneller uitrijden. De hele oostelijke ringweg zal voor 2020 ongelijkvloers worden gemaakt, ik vertel de lezer hier waarschijnlijk niks nieuws. Een voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van 9 maart dit jaar betreffende de studie Eindbeeld Oostelijke Ringweg Groningen vindt u op internet onder: http://www.provinciegroningen.nl/psdocumenten/voordracht2009-007.pdf?view=Standard
De toekomstige kruisingen tussen Beijum Noord en Beijum Zuid met de Hunze vindt u hier onder meer getekend.

NOG 1 DAG...MORGEN OPENING BOERDERIJ(UM)


Nog 1 nacht slapen en dan is het eindelijk zover. Het wachten heeft zo langzamerhand ook lang genoeg geduurd, Beijum(e.o.) wil zo langzamerhand weer naar de kinderboerderij, net als vele jaren geleden.
Vanochtend waren mensen bezig om buiten plantjes in de grond te poten en tafels en stoelen werden in elkaar gezet.Buiten staat het terrasje van de theeschenkerij al op de dorstige bezoekers te wachten en ook binnen staan al tafels en stoelen, die zullen tijdens slecht buitenweer wat meer bemand worden. De ijsjes liggen al in de vriezer en het verkooploket was vanochtend al open. Morgen wordt het geheel met veel tamtam geopend, trotse en ijdele gezichten zullen in en rond de Boerderij(um) rondlopen. Zo'n feestelijke opening moet even, het is toch een mijlpaal in de nog jonge Beijumer geschiedenis. Maar het prettigste moet daarna nog komen: gewoon op een doodnormale mooie lentedag in mei of juni lekker naar de Kinderboerderij gaan, naar het Bezoekerscentrum en een lekker kopje thee drinken op het terras. Zonder drukte en zonder poeha. Bij een prettig lopende Boerderij(um) hoort geen verdere opgeblazenheid en gewichtigdoenerij. Het simpele, het doodeenvoudige, dat is waar de meeste hunkerende Beijumers de prettigste herinneringen aan bewaren. Eigenlijk is aanstaande maandag de eigenlijke en doodgewone opening.

GAZONMAAIERHUIS RENSES

De video, foto en het verslag zijn op verzoek van Marten Renses verwijderd. Het is niet de bedoeling dat Beijumnieuws een podium gaat bieden aan reageerders die op een lage manier andere personen in een kwaad daglicht willen stellen. Graag niet meer op dit item reageren.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (2)

woensdag 22 april 2009

NOG 2 DAGEN....DE BOERDERIJ(UM)


Ik had beloofd om wandschilderijen uit kinderdagverblijf de Mallemolen online te zetten maar ik kom er nog niet aan toe. Een bezoekje van 5 minuten, vanochtend, aan de Boerderij(um) en er is weer genoeg actueel materiaal om te publiceren. Zie hier een van onze lokale toekomstige theeschenkers, links op de foto. Patrick van stichting de Zijlen. Terwijl straatleggers achter hem bezig zijn om stenen ordelijk in de klei te leggen staat hij plastic folie op te vouwen. Er zijn net nieuwe stoelen gekomen en die zaten allemaal verpakt in de plastic. Goedgemutst staat hij zijn werk te doen. Of er straks ook wat lekkers bij de thee in de theeschenkerij te krijgen valt? "Appeltaart."
Tegelijkertijd stond in de ruimte van het Bezoekerscentrum Hanneke Heerema de spullen goed neer te zetten en op te bouwen. Hanneke is verbonden aan Jam Producing en ze is gespecialiseerd in het inrichten van bezoekerscentra en musea. Van de site:" Jam Producing is sinds 2006 in de provincie Groningen gevestigd. Met twintig jaar werkervaring in deze branche, richt het bedrijf zich op het ontwikkelen, ontwerpen en managen van de realisatie van multidisciplinaire tentoonstellingen, bezoekerscentra en museuminrichtingen. De uniciteit van jam producing ligt in de combinatie van grafisch en ruimtelijk ontwerpen, de pedagogiek en de toegepaste onderwijskunde. Alles in één huis.
Nou vooruit, nog een beetje reclame:Elke opdracht vraagt om maatwerk en een periodiek team van specialisten. jam producing treedt bij voorkeur op als intermediair tussen opdrachtgever en uitvoerenden, begeleidt de aanbestedingen van (deel)opdrachten aan daarin gespecialiseerde ondernemingen. Daarbij zorgt gedegen vakkennis en ervaring voor een optimale briefing en planning, waarin kwaliteit en budgetbewuste prijsstelling voorop staan.
http://www.jamproducing.nl/

BEKEND IN BEIJUM, NOG NIET IN NEDERLAND

Het zijn spannende dagen voor Saskia Nieboer. Wat gaat ze zeggen en doen tijdens haar 5 minuten durende optreden bij de VPRO?
Gaat het programma NON (Nog onbekende Nederlander) haar eeuwige roem verschaffen? Wordt ze weggestemd of gaat onze lokale kruidenkoningin het Nederlandse volk ook nog eens 15 minuten toespreken?
Ze zou oorspronkelijk eerst op 1 mei optreden in NON maar de VPRO heeft haar nu een dag later ingepland:" De datum is veranderd naar 2 mei, om middernacht, hoorde ik gisteren van de VPRO. Interessant hè, je denkt dat alles bij zo'n omroep vast ligt, maar dat is dus bepaald niet zo." Ik snap dat niet met die VPRO, hoe wil je nou bekende Nederlanders creëren om 12 uur middernacht? Er kijkt toch geen hond naar zo'n laat programma? Saskia:" het heeft geen zin om zo'n programma op een vroeg tijdstip op zaterdagavond uit te zenden." Saskia doelt op de programma's van kijkcijferkanonnen Paul de Leeuw en Linda de Mol die alle kijkers wegtrekken. Ze is al wereldberoemd in Beijum, is dat niet genoeg? "Het is gewoon leuk om een keer mee te doen, mensen kunnen een sms'je sturen als ze vinden dat ik nog mag blijven, ik mag alleen geen reclame maken." Zaterdagnacht 2 mei om 0.00 uur live: Saskia Nieboer uit Beijum.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/04/saskia-nieboer-als-non-bij-de-vpro.html

dinsdag 21 april 2009

DE BEIJUMRIJDER/LOPER (2) UIT 1982

Deze 27 jaar oude Beijumrijder rijdt niet alleen, hij loopt ook een stuk. Herman Hofstra uit Beijum liep in 1982 met de camera door Beijum in aanbouw. Hij filmde herkenbaar op het voetpad naast de Zuidwending, ter hoogte van de Godekenheerd. Op het moment dat hij de lens op de skyline van Lewenborg richtte stond hij hoogstwaarschijnlijk in wat de Froukemaheerd of Wibenaheerd moest worden. Maar eerst het begin. Hij rijdt met de auto binnen vanaf de stadsring, de Beneluxweg. Wat zag dat er anders uit! Als je nu vanaf de afslag Kardinge doorrijdt en Beijum- Zuid in wil draaien ga je rechts voorsorteren. Daarna rij je keurig via de wijkring Beijum binnen met aan je linkerkant de Framaheerd en rechts de Fossemaheerd. Maar in 1982 reed je met een sierlijke boog de wijk in. Duidelijk herkenbaar zie je de Fossemaheerd liggen. Maar dan, die Boerderij. Weet een oudere Beijumer precies te vertellen wélke Boerderij dat is? Was het dé Boerderij? Of het oude Trefpunt? Als Beijumwatcher blijf ik hier in gebreke en onderga in deze graag de geschiedenislessen over de groenste wijk van de stad. Wie weet wat waar allemaal is? En wie fietst daar, wordt ie herkend door iemand? Reacties svp hieronder of naar Beijumnieuws@online.nl Films uit de begintijd van de wijk zijn welkom! Eventueel worden ze gratis voor u gemonteerd. Voor deel 1 van de Beijumrijder uit 1982 gaat u naar: http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/03/een-beijumrijder-uit-1982een-historisch.html

NOG 3 DAGEN...DE BOERDERIJ(UM)

Gaan de weergoden Beijum aanstaande vrijdag een nog groter kado geven? Gaat het stralen in het Groene Hart en gaat de zon die dag in dubbel opzicht schijnen? De buienradar en de papieren voorspellingen geven optimistiche prognoses, er is zelfs kans op een 'warmtebuitje.' Vanochtend waren deze heren, zie foto, bezig om een terras of pad te maken achter het achterste gedeelte van de Boerderij(um). Wat het wordt zullen we vrijdag zien.
Er wordt nog keihard gewerkt om het nieuwe paradepaardje van Beijum aantoonbaar aan het publiek te kunnen laten zien. Komt dat zien vrijdag, de (her)opening van de Boerderij(um).

SPORTDAG HEERDSTEE IN DE SPORTHAL


Als de organisatie van de sportdag had geweten dat het een dag zou worden met zomerse zonnige waarden dan was de Sporthal Beijum vanochtend leeg gebleven. Prachtig weer is het in de geel(paardebloemen) groene (steeds meer) wijk. Maar je weet zoiets niet van tevoren en dus stroomde de hal vol met kinderen, leerkrachten en begeleiding van basisschool de Heerdstee. Touwtrekken, klimmen, evenwichtsbalk lopen, balspelen etc., de kinderen konden zich van hartelust uitleven. En ach, het weer, lekker naar de Sporthal lopen en op de terugweg lekker uitgeleefd en opgeladen teruglopen, het heeft iets. Volgende week begint de meivakantie. En daarna, in de maand mei, rijden de bussen weer naar de scholen voor de jaarlijkse schoolreisjes. Het bekende Duitse schlagerliedje klopt 100%: Schön is die Jugendzeit. Als ouder kun je alleen maar weemoedig terugblikken want: die Zeit die kommt nicht mehr...

maandag 20 april 2009

NOG 4 DAGEN...(+interview Marike Venema)

Kinderdagverblijf de Mallemolen zit in de Boerderij(um) alsof het nooit anders geweest is. Wat doe je als het mooi voorjaarsweer is? Dan ga je lekker buiten spelen, zie foto's, nog even geduld hebben en dan is het gras ook bespeelbaar. Binnen zijn de afrondende werkzaamheden aan de gang, wc-rolhouders moeten nog gemonteerd worden maar een ijsjesverkoopbak staat al pontificaal opgesteld in de centrale hal. De mensen van de Zijlen lopen er ook rond alsof ze nooit weg zijn geweest. En eindelijk, na vele vruchteloze pogingen, trof ik Marike Venema er eindelijk. Die is altijd druk druk druk, maar tijd vrij maken om voor de draaiende camera vragen te beantwoorden, dat kon wel even. Het voorjaar brengt Beijum bijkans in paradijselijke sfeer. Maar het hoogtepunt moet nog komen. Vrijdag.

FRIEZEN MISDRAGEN ZICH IN BEIJUM

GRONINGEN - In een woning aan de Wibenaheerd zijn zondagnacht twee mannen aangehouden voor bedreiging. Een 22-jarige man uit Leeuwarden en een 34-jarige man uit Heerenveen worden ervan verdacht dat zij een 23-jarige man uit Groningen en zijn 19-jarige vriendin met de dood hebben bedreigd. Na de bedreiging gingen zij een woning aan de Wibenaheerd in. Agenten moesten de deur forceren en rekenden de twee Friezen in. Mogelijk dat een eerdere ruzie ten grondslag ligt aan het incident.
Bron: http://www.oogtv.nl/
(bedankt voor de correctie Anoniem, zie hieronder. Erg attent en valt te waarderen. Nog meer als de eigen naam er bij staat..M)

VAN DE 1e MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK (4)

De weersomstandigheden zullen de nieuwbouw van de Dijk niet meer in de weg zitten. In januari lag de bouw een paar keer stil i.v.m. al te winterse omstandigheden maar nu kunnen de bouwvakkers tussen het zagen en timmeren de vogeltjes horen fluiten. Terwijl de oude Montessorischool de laatste levensfase ingaat krijgt de nieuwe de Dijk krijgt steeds meer gestalte. Kinderen en leerkrachten kunnen vanuit de klaslokalen de groei van de nieuwe school op de voet volgen. In de volgende videoverslag o.a. aandacht voor het systeem van overblijven, volgens onderzoeken en enquetes komt de 1e Montessorischool in Beijum als beste uit de bus van heel de stad Groningen. De nieuwe school én het leerlingenaantal groeien. Betere tijden liggen hier in het verschiet.

zondag 19 april 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Het aantal mensen wat zich hier links in de poll over de tram heeft uitgesproken is boven de 100 geraakt. De tussenuitslag verbaast me, om de doodeenvoudige reden dat tegenstemmers en protesteerders meestal actiever zijn in vergelijking met voorstanders van iets. Is hier een lobby van voorstanders aan de gang? Er was al een reactie van iemand die het toch niet zo goed kan verdragen dat de stemming in het voordeel van de voorstanders van de komst van de tram uitviel. De enquete zou niet deugen. Beperk het anders tot de bovenste 2 mogelijkheden: ik ben voor of ik ben tegen. Heel eigenaardig dat er voor de hele wijk moest worden bepaald dat de tram een duur gedrocht is en dat buslijn 6 heilig is. Beijumers zijn niet dom en ze weten heel goed hun eigen mening te bepalen. Typerend ook dat Beijum.nl van Jaap van Leeuwen op zijn site schreef dat Beijumers positief kritisch t.o.v. de tram staan. Dit zuigt hij vast niet uit zijn duim.

De fotoserie "gestolen momenten" van Atsje Straatsma is nog steeds in de maak, er wordt aan gewerkt

Er zijn mensen die vragen hoe het met de studie is. Dit gaat goed, verder heb ik een aangename stage gelopen op de redactie van de Gezinsbode. Erg leerzaam.

Komende dagen nog een Beijumrijder/loper uit 1982. Hoe zag Beijum er 27 jaar geleden uit? Ook een nieuw videoverslag over de voortgang van de 1e Montessorischool komt er aan.
Tramreacties svp zoveel mogelijk onder een eerder tramartikel plaatsen. Stekelige persoonlijke reacties, hetzij in mijn voordeel of in mijn nadeel, worden hier verwijderd. Vooral als ze anoniem zijn.Alle polemische/dualistische reacties blijven nog even staan maar worden binnenkort verwijderd.

VOORJAARSBEELDEN UIT BEIJUM

Beijum is op z'n mooist op het ogenblik. Kijk nog even goed, de bloesems waaien al weer van de bomen. Kinderen spelen weer buiten, de tuinen worden bewerkt, de bloemen staan in bloei en de wijk wordt met de dag groener. Bekijk de video met beelden van de afgelopen 2 weken. Reis even mee door Beijum terwijl Coldplay het nummer Viva la Vida speelt. Viva la Beijum, C'est le printemps.

VANMIDDAG OPENING EXPOSITIE PAND49


Eddy Wullink exposeert vanaf 4 uur vanmiddag zijn schilderijen in Pand49.
"Ik ben geïnteresseerd in hoe personen zich manifesteren ten opzichte van elkaar, hoe ze zichzelf zien, of ze dichtbij komen of afstand houden. Mijn werk zou je primitief en naïef kunnen noemen en het valt wel te vergelijken met het werk van kinderen. Ook in mijn abstracte werk zijn dezelfde uitgangsunten te vinden."

zaterdag 18 april 2009

DE SCHOONMAAKKRIEBELSVIDEO VAN VANDAAG

Lees ook het artikel hier onder. In de Holmster- en Froukemaheerd liggen nu 2 stapels vuilnis, bijeen gehaald door vrijwilligers uit deze heerden(ook Isebrandtsheerd). Negen winkelkarren zijn uit de Zuidwending gevist vandaag. (nieuwwaarde boven de 2000 euro) Wat moet je er nog van zeggen? Donderpreken, morele oproepen, verzuchtingen etc., daar schiet je niks mee op. De mensen die vandaag Beijum van een goede kant lieten zien kwamen tevreden over tijdens hun bezigheden. Gemeenschapszin én kinderen de juiste weg wijzen. Wat kun je nog meer doen?

DE SCHOONMAAKKRIEBELS

De lentekriebels gaan als een golf over Beijum. Vandaag waren er opruimacties aan de Froukema-Holmster- en Isebrandtsheerd. Bij geschikte beeldkwaliteit volgt later dit weekend nog een video van de acties. Niet alleen volwassenen waren hard aan het zwoegen, ook kinderen liepen met grijpstok en vuilniszak rond.
Het weer speelde aangenaam mee, in het zonnetje je leefomgeving fatsoeneren is toch leuker en aangenamer dan in de stromende regen.Rechts ziet u Henk Oostinga in werkkleding bezig zijn leefomgeving op orde te maken:"Aan vergaderen ontkom ik niet altijd maar dit, in de buitenlucht bezig zijn, is ook heerlijk." Aan de Holmsterheerd was de actie eigenlijk tot 4 uur vanmiddag gepland. Maar omstreeks 12 uur was het meeste zwerf- en straatvuil al opgehaald.

vrijdag 17 april 2009

MOEDER EEND EN HAAR TIEN KINDEREN

Het was een mooi gezicht, vanochtend omstreeks 11 uur bij de overgang van de wijkring, nabij de Beijumkorf. Moeder eend en haar pas geboren kinderen staken de weg over en al het verkeer stopte. Ik was net te laat om de camera te pakken. Een rij wachtende auto's, aan weerskanten, toonde respect voor dit kwetsbare elftal(volgens mij is het moedereend met 10 kinderen). Aan de andere kant van de wijkring aangekomen, zie foto, waggelden ze piepend naar het water. Tien kinderen in één worp. Achter moeder aan, op verkenning door Beijum. De kinderrijkste wijk van de stad Groningen.
Correctie, volgens mij zie ik 11 kindertjes. Klik de foto groter.

NOG EEN WEEK........BOERDERIJ(UM)

Vanochtend werd de speelweide bij de Boerderij(um) aangelegd. Op de foto is te zien dat de grond wordt aangeharkt en klaar wordt gemaakt om graszaadjes te kunnen opnemen. De zaadjes liggen er nu in en het is wachten op groeizaam weer (zon, afgewisseld met regen).
U ziet de speel- en zitkuil in wording en achterin een soort van tribune waarop gezeten kan worden.
Nog een week en dan is het feest in Beijum. Laten de weergoden mee helpen om er in alle opzichten een zonnige dag van te maken.

DE SMULLERIE KOMT VOOR DE DEUR

De komende zaterdag rijden Bart en Alida Rijnders uit de Nijensteinheerd voor de 3e keer met Bart's Snackwagen, de Smullerie, door de Beijumer heerden. Deze ondernemende mensen hadden eerst en taxibedrijf maar dit liep niet zo succesvol( zie correctie hieronder!). Nu proberen ze het met de Smullerie, en een beetje reclame is hun meer dan welkom.
Bart en Alida zijn het type mensen die zich de kop niet gek laten maken door de economische crisis. Gewoon een wagen aanschaffen en kop te veur.In het weekend gaan veel Beijumers wat eten betreft op makkelijk. De vele rondscheurende bezorgbrommertjes zijn daar de zaterdagen en zondagen een gevolg van. Zondag meestal een portie Chinees, pizza of shoarmaschotel en zaterdag patat en andere snacks. Ik heb de snacks van Bart en Alida nog niet getest op kwaliteit, dat komt nog wel een keer. Maar in elk geval hebben de snackbars op Plein Oost en West er een geduchte concurrent bij. Je hoeft de deur bijna niet meer uit voor je bordje patat, loempia en kroket. Morgen rijden ze weer hun ronde door Beijum.
Nachrift Bart Rijnders: Het taxibedrijf is wel succesvol maar door de moordende concurrentie zijn wij een andere weg in geslagen. Het taxibedrijf hebben we nog steeds maar die hebben we even op een laag pitje gezet, onze meldingen worden ook nog gewoon gedaan maar dan door een collega!

donderdag 16 april 2009

ANJA BOS NAM AFSCHEID VAN BEIJUM

"Ik heb hier in Beijum 6 jaar gewerkt maar eigenlijk waren het er 11." Anja Bos zat vanmiddag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje bij het Heerdenhoes. Ze nam afscheid van Beijum en verkast naar Vogelaar- Korrewegwijk(tegenwoordig heet het geen achterstands-of probleemwijk meer maar Krachtwijk). Het gegoochel met het aantal jaren heeft te maken met het faillissement van Stichting Wing in 2004. Ik ken Anja Bos vanaf het jaar 2001 en voor mijn gevoel is ze altijd al in Beijum werkzaam geweest. Als je het over opbouwwerk had dan ging het automatisch ook over haar. Na WING kwam Stiel in beeld en daar was ze de laatste jaren werkzaam.

De laatste anderhalf jaar ben ik haar, mede door mijn solistische werkzaamheden sinds de oprichting van Beijumnieuws, wat uit het oog verloren. Haar inzet voor de wijk heb ik altijd als grandioos ervaren, nooit liep ze de kantjes er van af. Ze was een stabiele en betrouwbare factor in de slangenkuil van bestuurlijk Beijum, niet dat ze daar in zat maar ze had er veel mee te maken. Anja Bos was altijd recht voor de raap, schijnheiligheid was haar vreemd. Als projectleider van Heel de Buurt zie ik haar nog door de heerden van Beijum denderen, altijd in de weer om Beijum met hart en ziel leefbaarder en veiliger te maken. Tot aan de wijkperikelen van anderhalf jaar geleden, het voortdurende gedoe in Beijum, ervaarde ik de samenwerking met haar als uiterst constructief en prettig, iets wat door haar beaamd wordt.
De in Eelde woonachtige en vanuit het Welzijnswerk in Friesland afkomstige opvolgster, Francis Nijdam, is per 1 maart in Beijum begonnen.
Op de bovenste foto, waarop Anja Bos het glas heft, staat achter haar Francis Nijdam(in het zwart, klik de foto groter voor een beter beeld). Die krijgt de moeilijke taak om in Beijum het opbouwwerk voort te zetten. Moeilijk, omdat het niet mee moet vallen om in een verdeelde wijk iets op te bouwen. Opbouwwerk is verbondenheid bewerkstelligen, iets wat schier onmogelijk is als vanuit bestuurlijk Beijum deze verbondenheid totaal afwezig is. De scheidende opbouwwerker kreeg vanmiddag een kookboek aangeboden en er werden afscheidsliederen aangeheven.Je kunt Anja Bos de komende tijd in de buurt van de Korreweg aantreffen, bij de gelijknamige "kracht"wijk, hier gaat ze haar opbouwende krachten verder inzetten.De dames Joyce van der Waal, bovenste foto rechts naast de wijkagent, Anja Bos en Francis Nijdam wilden niet geinterviewd worden. Ze houden de regie in handen en leveren zélf een stuk. Dit schrijven houdt de lezer nog te goed.

NOG 8 DAGEN.....

Ik beloof niet dat ik elke dag tot aan de opening op de 24e april een item plaats op Beijumnieuws maar het zou wel kunnen, er gebeurd van alles in en rond de Boerderij(um). De heren die gisteren de toegangspoort naar de Boerderij revalideerden waren een uurtje geleden bezig om met de verfkwast de pilaren van een mooi wit kleurtje te voorzien. De zwarte sierstrepen kostten de meeste concentratie, die moesten er mooi op.
De schilders vertelden al een paar keer vandaag op de foto te zijn gekomen en meerdere publicaties, waaronder in een bouwblad, zijn aanstaande.Tja, en dan binnen. Of beter gezegd buiten maar dan op de plek waar de theeschenkerij komt. Ik weet alle namen niet maar rechts, in het zwart, ziet u een gedeelte van de crew die u als bezoeker straks van drankjes, thee en ander lekkers gaat voorzien. Of het leuk is om straks samen eens een kopje thee te gaan drinken? "Nee mijnheer, we moeten hard werken."Ik ben eerlijk gezegd vergeten wat de dames links gaan doen maar het was iets met creativiteit. De mensen van Stichting de Zijlen gaan hier, in het pronkjuweel in het Groene Hart van Beijum, de feestvreugde verhogen. Het lukt me niet om objectief en neutraal in deze te zijn: geweldig dat ze er zijn, we gaan veel plezier aan ze beleven! Welkom in Beijum!
(de komende dagen publiceer ik, zonder tekst, nog een paar wandschilderijen van kinderdagverblijf de Mallemolen)

DE PADEN OP, DE LANEN IN

De lente jubelt door de wijk. De bloesems hangen aan de bomen, de jasjes zijn weer uit en het is elke dag weer rokjesdag. Beijum wordt met de dag groener en mooier, de natuur maakt geen problemen, dat doen alleen mensen. Schoolkinderen dartelen als pas geboren lammetjes door de wijk, op weg naar de Schooltuin, de Sporthal of terug naar school. Vanuit een helicopter-view zou je allemaal rupjes zich door de wijk zien murven, een prachtig gezicht die slierten kinderen.
Als ik schoolkinderen door de wijk heen zie trekken komt de associatie met het oude marsliedje 'de paden op, de lanen in' bij me naar boven:

De paden op, de lanen in!
Vooruit, met flinke pas!
Met stralend oog en blijde zin
En goed gevulde tas
Marcheren is gezond voor het bloed,
Wekt eetlust op en dorst
De paden op, de lanen in!
Vooruit met flinke pas!
(wie weet van wie dit lied is?)
Zie de reactie hieronder. Een prachtige aanvulling, waarvoor dank!