zaterdag 28 februari 2009

DE SCHOONMAKERS EN OPRUIMERS VAN BEIJUM

Verloedering, vervuiling en onverschilligheid genoeg in de wijk. Maar onderschat de tegenbeweging niet! Ook vanochtend waren er rondom de Groene Long weer tientallen mensen in de weer om troep op te ruimen. Hamid el Hamid van woningbouwvereniging de Huismeesters was van de partij, en natuurlijk konden opruim- en opbouwcorryfeeën als Theo Smit en Frans Egberink niet ontbreken. Op de foto ziet u een deel van de actievelingen van vanochtend voor de wegwijsbus poseren.


De wegwijsbus is bedoeld voor heerdfeesten, als klussendienst, voor sport en spel en voor schoonmaakacties zoals vanochtend. De bus stond gisteren op Plein Oost en de foto's hiervan houdt u nog tegoed. http://www.wegwijsbus.nl/
De actie van vandaag was onder anderen geïnitieerd door Heel de Buurt van Stichting Stiel. De bus bracht broodjes en koffie naar de noeste werkers. Rechts ziet u een gedeelte van de "schoonmaakbuit." Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik heb meer sympathie voor de opruimers en schoonmakers dan voor de vervuilers. Een groepsfoto van de wijkvervuilers zal wel nooit te maken zijn. Beide partijen houden elkaar redelijk in evenwicht en de 'wedstrijd' lijkt maar geen winnaar te kennen. Maar deze mensen waren vandaag aan zet. Klik de foto groter en zie een gedeelte van de omstreeks 50 schoonmakers en opruimers.

DE BEIJ(UM)RIJDER, Deel 7

Met begeleidend muziek van Engelbert Humperdinck rijdt u Beijumrijder door de Boelema- en Hylkemaheerd. Please release me, let it go. Op het eind van de rit was daar ineens een obstakel. Rijdt u even mee door de meest oostelijke heerden van Beijum?

vrijdag 27 februari 2009

OP- EN AFRITTEN BEIJUM NOORD NIET VERDUBBELD

GRONINGEN - De opritten van de ringweg bij de Sijgersmaheerd en de Amkemaheerd in Beijum worden niet verdubbeld. Dat heeft de provincie aan de bewoners van de straten laten weten. De bewoners vreesden meer geluidsoverlast en luchtvervuiling door de verdubbeling van de weg.De aanpak van de opritten bleek achteraf niet nodig. De bewoners zijn blij dat de verdubbeling niet door gaat.
Bron: http://www.oogtv.nl/

Op de foto de afrit bij de Sijgersmaheerd.

AFRIKAWEEK OP DE HEERDSTEE

De basischoolkinderen van Beijum wonen in een multiculturtele wijk. Een open-deur-opmerking van de bovenste plank, kinderen die nu opgroeien weten niet anders dan dat niet alles wit is met kaas, klompen, tulpen, boerenkool en zuurkool met worst. Hoeveel het er precies zijn weet ik niet maar volgens schatting wonen er meer dan 120 verschillende nationaliteiten in Beijum.

Basisschool de Heerdstee biedt de kinderen deze week een inkijkje in de Afrikaanse cultuur. Djembélessen, Afrikaanse kinderspelletjes, literatuur etc., er wordt van alles aangeboden. Bekijk de video. En bezoek ook volgende week vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur de Afrikaanse markt. Kinderen zullen dan een djembé demonstratie geven, er is Ghanese muziek en er wordt ook een film over Ghana gedraaid. Een kindertehuis in Afrika staat deze weken (afgelopen week en de komende week) centraal. Bekijk hiervoor de site:http://www.letkidssmile.nl/ Afgelopen week vermelde Beijumnieuws reeds dat er een Afrikaans lespakket op de Heerdstee was gearriveerd. Ook op de site het volgende over dit pakket: Door het lespakket te huren, steunt u als school de toekomst van de Let Kids Smile-kinderen en krijgen de leerlingen van uw school er een interessant, uitdagend en educatief project voor terug. Wat houdt het lespakket in?
"Onderwijs for Education" is een schoolbreed lespakket dat bestaat uit een kist vol materialen en handleidingen. Het project duurt tien dagen en elke dag komt er een ander onderwerp aan de orde. De kinderen van het kinderhuis staan in het project centraal.


http://www.heerdstee.nl/


donderdag 26 februari 2009

AAN HEM LIGT HET NIET

Persoonlijk vind ik dat de wijk er behoorlijk vervuild bij ligt, veel sloten herbergen rommel, er slingeren de bekende winkelkarren in verscheidene heerden en van verschillende kanten word ik aangesproken en getipt inzake de wijkvervuiling. Over een of twee weken plaats ik op Beijumnieuws een video met een rits beelden van vervuiling en verloedering in Beijum. Maar het zou niet van evenwichtigheid getuigen om alleen deze verloedering en rotzooi in kaart te brengen.
De lentekriebels komen er weer aan maar los daarvan, er zijn zeker ook veel mensen die zich inzetten om de wijk te verfraaien, schoon te houden en op te ruimen. Jacob Verbree behoort zonder twijfel tot deze laatste categorie. Al een jaar lang maakt hij zijn tweewekelijkse particuliere schoonmaakrondje door de heerd waar hij woonachtig is. De knijpruimer heeft hij van de gemeente Groningen gekregen en daarmee, alsmede met een vuilniszak in een houder, verzamelt hij straatvuil. Waarom doet hij dat? "Ik vind het een goede zak om mijn leefomgeving schoon te houden. Het is ook wel gezellig, ik kom regelmatig mensen op mijn rondje tegen waar ik een praatje mee maak."
Geweldig dat hij dit doet natuurlijk. Maar soms bekruipt me het gevoel: is dit geen symtoombestrijding? Net als de lentekriebels? Moet het probleem vervuilers en hun onbetrokken mentaliteit niet worden aangepakt? Of is het onbegonnen werk om je aandacht te richten op notoire negatievelingen en hun gedrag? Kun je niet beter je hoop richten op mensen als Jacob Verbree? Wat een vragen allemaal, geef het antwoord maar eens in deze kwestie. Intussen blijven, kort door de bocht gezegd, positieve mensen als Verbree de rotzooi van de lamzakken en negatievelingen opruimen.

WOONWAGENKAMP FROUKEMAHEERD, DE FAMILIE TEL


Op 1 december plaatste ik een video op Beijumnieuws over het woonwagenkampje aan de Froukemaheerd. De heer Tel was bezig om een slaapkamertje aan te bouwen voor Björn. Om deze video te bekijken activeert u onderstaande link

Het kamertje voor de aan epilepsie lijdende jongen is inmiddels klaar en hij heeft het er erg naar zijn zin. Bekijk de video voor een impressie van de openhartige familie Tel. Woonwagenkampen hebben de naam gesloten bastions te zijn maar daar is hier aan de Froukemaheerd in Beijum niks van te merken. De ontvangst was hartelijk en het filmen was geen enkele probleem.

http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/12/het-begrip-woonwagenkamp-roept-niet-bij.htmlZie artikel hieronder. Bovenstaande foto werd nog nagestuurd.

woensdag 25 februari 2009

TREFPUNT NOORD


De berichtgeving over het Trefpunt (Noord) eergisteren was een beetje verwarrend. Maar wat wil je ook, ik kreeg een mail onder de naam van Trefpunt. Automatisch denk ik dan aan het Trefpunt aan de Beijumerweg. Maar dat bleek een misvatting. Van voorzitter Harry van Foundation Youth Care, gevestigt aan de Eilardaheerd, kreeg ik deze toelichting:
Trefpunt Noord is opgezet met een bedoeling om een gebied zeg ten Noorden van het Van Starkenborg kanaal en de lijn Bedum - ten Boer - Harkstede een centraal punt te bieden aan de inwoners. Om elkaar beter te leren kennen en culturen samen te brengen. De site biedt de mogelijkheid om nieuws, artikelen, advertentie's, evenementen te plaatsen. tevens hebben de leden de beschikking over een eigen blog, profiel, audio en een chat. Een forum uitbreiding wordt nog onderzocht. De site wordt gehost door de stichting Foundation Youth Care welke in Beijum gevestigd is. Zij heeft onder meer de functie mensen dichter bij elkaar te brengen en advies en ondersteuning te bieden aan ouders met kinderen die leiden aan een psychiatrische stoornis. Wijn zijn gevestigd sinds 2002 aan de Eilardaheerd 13. Wij hebben geen directe opvang, alleen voor crisis gevallen, en eventuele zeer kleinschalige naschoolse oppas.Omdat we een ingeschreven stichting zijn zonder winst oogmerk, draaien wij geheel op vrijwillige basis. Meer informatie kun je desnoods bij ons verkrijgen, of op onze site http://www.fyc-gron.nl/ http://www.trefpuntnoord.nl/
Het is maar dat u het weet, Beijum heeft een Trefpunt en een site genaamd Trefpunt Noord. Foto's zijn van eerstgenoemde site.

RONDOM DE BOERDERIJ


Het buitengebied rond de Boerderij wordt op het ogenblik aangepakt en langzamerhand transformeert de chaos in ordelijkheid. De verwachting is dat het geheel er op 24 april goed en degelijk uitziet, de openingsdag waarop Beijum officieel het nieuwe complex kan gaan bezichtigen en in gebruik kan nemen. Kinderdagverblijf de Mallemolen heeft 3 "wigwamtentjes" besteld waarvan u er 2 op de foto ziet staan. Deze komen buiten te staan, bij de zandbak die ook een dezer dagen wordt geplaatst.Aanstaande maandag is de eerste werkdag van Marike Venema, zoals wellicht bekend komt ze van de Swoaistee, de openbare basisschool voor Jenaplan onderwijs in Lewenborg. Ze volgt interim manager Hans van Mossevelde op. Het wordt voorjaar en er wordt gewerkt aan een mooie bevalling. Kom dat meemaken in april, nieuw leven in het Groene Hart van Beijum.

dinsdag 24 februari 2009

SCHOOLTUIN WORDT LENTEKLAAR GEMAAKT

Zoals reeds gezegd, of geschreven, het voorjaar lonkt. We gaan richting maart en dat kon je vandaag op het Schooltuincomplex ook merken. De grond werd geploegd, als voorbereiding op de vele zaadjes die er over een paar weken wortel zullen schieten. Binnen werd een educatieve natuurles gegeven aan een groep van de 1e Montessorischool, buiten werd de aarde geploegd om kinderen weer een seizoen vertrouwd te maken met de natuur en al haar facetten. Wat zal het hier over een paar weken weer gaan groeien en bloeien. Zie op de video hoe de educatieve medewerkers Ger en Karin de tuin onder handen nemen en zie ook Lucy les geven binnen.

HET TREFPUNT HEEFT GEEN NIEUWE WEBSITE


Het is een beetje verwarrend maar ik heb in bovenstaande kop één letter toegevoegd, van een heb ik geen gemaakt. In de haast heb ik onderstaande mail niet goed geïnterpreteerd.
Namens het team van Trefpunt Noord willen we u attenderen op onze nieuwe site www.trefpuntnoord.nl die als centraal punt voor het noordelijk gebied zal gaan functioneren. Het is een facebook achtige site, die gebruikers wil samenbrengen, en door middel van ondermeer groepen, artikelen, blogs, foto albums, mensen nader tot elkaar te brengen, maar ook informatie wil bieden over alles wat zich binnen dit gebied afspeeld.

Vanavond kreeg ik deze reactie van het bestuur van het Trefpunt: Graag willen wij u er op attenderen dat het Trefpunt in Beijum geen nieuwe website heeft.De website van het Trefpunt in Beijum is: www.trefpuntbeijum.nl

Excuses voor de verwarring en het eventuele ongemak.

maandag 23 februari 2009

LESKIST UIT GHANA VOOR HEERDSTEE

De bijgevoegde foto heeft niks met de leskist te maken maar lag al een tijdje klaar voor publicatie. In dit digitale tijdperk- geen Beijumnieuws zonder computer-behoort computerles tot het standaard lespakket op de basisscholen. Zie onderstaande link als u meer wil weten over de digischool. De foto is een tijd geleden genomen op de Heerdstee, de basisschool voor Daltononderwijs aan de Beintismaheerd. Een hele generatie groeit op met computers en eigenlijk weten ze al niet anders. Als je geen computer thuis hebt of er niks mee kan loop je achter. De ontwikkelingen gaan razendsnel, deze kinderen kunnen over 15 jaar vertellen dat ze nog kranten hebben meegemaakt. Al het nieuws zal dan hoogstwaarschijnlijk digitaal zijn weg vinden naar de lezers en nieuwshongerigen.
Over de Heerdstee gesproken, vandaag staat te lezen op www.oogtv.nl
GRONINGEN - De Heerdstee in Beijum is de eerste school in Nederland, die een leskist uit Ghana gaat gebruiken. De kist is onder andere ontwikkeld door Ellen Seldenthuis, die als coördinator van een kinderhuis in Ghana werkt.Maandag is Seldenthuis aanwezig bij de opening van de themaweken in De Heerdstee.Het lespakket heet 'Onderwijs voor Education'. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het kinderhuis.

GIFTY AFROHAIRSALON
Aan de Bottemaheerd nummer 8, langs het fietspad de Beijumerweg, is al jaren een 'afrohairsalon' gevestigd. De salon draagt de naam van de eigenaresse, Gifty Ismala, en is zoals de naam al aangeeft deskundig op het gebied van 'afrohair.' Klanten kunnen er terecht voor vlechten, extension en alles wat met haar te maken heeft. Pruiken, gel, nephaar, echt haar, lotions, haarverf etc. giftyhairsalon@hotmail.com 06-50408402/050-5280077


zondag 22 februari 2009

WACHTEN OP DE LENTE

Over een week zitten we in de maand maart. Voor zonaanbidders is dat een heugelijke constatering, evanals voor de winterderpessie-mensen onder ons. Wat vertelt Wikipedia over de lente?
Effect van de lente op mensen
De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande
winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.
Naast deze positieve effecten treedt ook
voorjaarsmoeheid op, dat volgens een onbewezen theorie te wijten zou zijn aan een nog hoge concentratie melatonine.
Traditioneel wordt in Nederland de voorjaarschoonmaak, of
grote schoonmaak gehouden, waarbij het hele huis wordt schoongemaakt.
Beijumers kun je met gevoel van overdrijving ook tot de natuurvolkeren, die veel buiten zijn, rekenen. Een gevoel van welbevinden en euforie zal zich daarom over een paar weken weer van de wijk meester maken.
In de lente laat Beijum zien dat het echt de groenste wijk van de stad is. De Schooltuin gaat dan weer bloeien en groeien en na het avondeten zullen de kinderen weer buiten gaan spelen. De Boerderij gaat in april open, de 1e Montessorischool (de Dijk) gaat de hoogte in en de lentekriebels zullen weer door de wijk gaan jeuken. De winter is een jaargetijde die niet populair is bij de meeste mensen. Januari en februari zijn maanden die moeten worden uitgezeten. Maar ach, alles gaat voorbij en alles is vergankelijk. De winter draagt een belofte in zich. Een nieuw en fris voorjaar kruipt naderbij.

BEIJUM IS NIET ALLEEN MAAR LIEF LEUK EN AARDIG

Bovenstaande kop is ontleend aan onderstaand artikel op RtvNoord:
GRONINGEN - De politie heeft voor de zware mishandeling van een 30-jarige Stadjer, eind vorig jaar, vier mensen aangehouden.Het slachtoffer kreeg 5 december klappen te verduren in de Beijumerweg in Groningen. Hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Enkele weken later hield de politie al drie Groningers van 19, 20 en 24 jaar aan. Een 26-jarige verdachte wist de dans tot vrijdag te ontspringen. Vrijdagmorgen ontdekte de politie waar de hij verbleef en kon hem aanhouden in Beijum. De man is ingesloten voor verhoor. Hij wordt komende week voorgeleid aan de Rechter Commissaris.
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=79592
In de Beijumerweg moet waarschijnlijk zijn: aan de Beijumerweg. Ik ben bezig een video te maken over de troep in Beijum. De verloedering lijkt op dit gebied een vogelvlucht te nemen. In april heb je weer de onvermijdelijke schoonmaakacties in het kader van de lentekriebels. Maar deze kriebels hebben veel weg van rituele bezweringsformules. Wat heb je aan deze incidentele schoonmaakriebels als de vervuiling structureler is? Binnenkort in dit wijktheater.

OP DE SOLEX DOOR HET KARDINGEPARK

Nee, niet alleen door het Kardingepark. Maar het is wel de uitvalsbasis van de pret. Naast Pitch&Putt staat het bord wat u op de foto links ziet. En van de solexsite plukte ik de twee andere foto's, evenals onderstaande tekst.

Op zoek naar een ludiek uitje? Terug naar de rust en het geluk van de jaren zestig?We bieden u het Solexavontuur aan in Groningen:Een Solextoer door het Grunninger Land. Beleef het Groningse landschap eens op een andere manier. Samen met vrienden, collega’s of familie er op uit! Een (bedrijfs)uitje om niet snel te vergeten. Lekker toeren, kletsen en gelijktijdig genieten van de natuur. Wie wil dat niet?In de jaren 60 was de Solex een alledaagse bezienswaardigheid. Vrolijk, met een vaartje van ongeveer 25 km/h, verplaatsten hele volksstammen zich met de Solex over 's Neerlands wegen. Het was een populaire bezigheid. Wij bieden u de mogelijkheid om dit ook te ervaren. http://www.solexavontuur.nl/
Het is toch echt de nostalgie ten top. De solex. De fiets die vanzelf rijdt. Sex op solex, het was vroeger een gevleugelde uitdrukking. Een Zundapp en Kreidler met een hoog stuur, een opgevoerde Magneet met een uitlaat van 10 centimeter doorsnede, je eerste verkering achterop de "plof." Gouden herinneringen. Maar dan de solex, symbool van vriendelijkheid, gezelligheid en onschuld op de weg tijdens de zestiger en zeventiger jaren. De tram komt terug in het stadsbeeld en Kardinge krijgt ook een station. Je zult het beleven, met de tram naar Kardinge en vervolgens op de solex de natuur en het Grunninger laand in. Kijk vooral eens op de site http://www.solex.nl/lied.htm en hoor de prachtigste liedjes en lofuitingen over de solex. "Op de solex zit je als een millionair," is een van de liederen die je er kunt horen. Hoezo kredietcrisis en pessimisme? Kom allemaal naar Kardinge en ga eens solex rijden!

zaterdag 21 februari 2009

OPEN DAG DE WIERSHOECK

Stadsboerderij de Wiershoeck aan de Beijumerweg hield zaterdagmiddag de traditionele open dag in februari. Kruidenzaak de Groene Zon van Saskia Nieboer, beeldhouwster Marjan Schaap, Abacus Acupunctuur van Adinda Blom, de mensen van Transistion Town Groningen/Beijum, Joes van http://www.natuurstoffen.nl/, hier kon je o.a. terecht voor informatie of consult. Maar ook voor gezelligheid en informeel kletsen kon je goed in de Wiershoeck zijn. Op het einde van de video gaat deze blogger in een heet voetenbadje met kruiden als voorbereiding op een voetmassage van Anne van der Veen.http://www.annespraktijk.nl/ Altijd lekker en heilzaam als je lichamelijke ongemakken hebt of gestresst bent. Preventief of voor de lekkerheid is een bezoekje aan Anne ook aan te raden.
http://www.marjanschaap.nl/
http://www.degroenezon.nl/
http://www.dewiershoeck.nl/
http://www.abacus-acupunctuur.nl/ http://deelnemers.keerkring.info/frameset_640.htm

MORGENAVOND: PECOMA GRIZZLIES IN KARDINGE!!

Fanatieke Gijs-gelovers maakten in 2003 een droom waar: Grizzlies werd opgericht. De Gijs-kloon speelde de eerste vier jaar in de eerste divisie en maakte in 2007 de stap naar de ere divisie. En misschien staan die mooie Gijs tijden er weer aan te komen. Want Pecoma Grizzlies zoals de club tegenwoordig naar haar hoofdsponsor heet, doet het goed.De Pecoma Grizzlies hebben zich geplaatst in de play-offs en spelen de kwarfinale voor het landskampioenschap in Kardinge. Pizzeria Ancona in Beijum Oost verzorgd gratis het eten voor de spelers.
Zondagavond 22 februari spelen de Grizzlies dan hun thuiswedstrijd.
Een eventuele derde, en beslissende wedstrijd, staat gepland voor woensdag 25 februari, aanvang 19.30 uur in Geleen.
Entreeprijzen kwartfinale

Pecoma Grizzlies Groningen - Ruiters Eaters Geleen
Zondag 22 Februari aanvang 18.00 uur in Sportcentrum Kardinge
Entree prijs € 10.00
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 5.00

DE REGIOKRANT TUSSEN DE SNEEUWKLOKJES
Het zag er mooi uit maar ook totaal niet. De nieuwe lay-out kun je mooi noemen(smaken verschillen) en de sneeuwklokjes zijn prachtig (valt niet over te twisten), maar dan de combinatie. Welke gemakzuchtige bezorger smijt zomaar een stapel (hoeveel zitten er in een pak, 50?) nieuwe Regiokranten in het Groene Hart van Beijum? Het is natuurlijk niet de opzet van de onverlaat geweest maar de combinatie met de sneeuwklokjes heeft ook wel weer iets. De Regiokrant bevindt zich wat dit betreft in goed gezelschap, regelmatig zie ik een partij Gezinsbodes en Stadskranten in de sloot liggen. Dit pakket ligt lekker in het voorjaarszonnetje in de mooie natuur van Beijum. Een nieuwe Beijumer lente komt er aan en de Regiokrant van Jaap van Leeuwen lijkt daar ongewild een beetje symbool voor te staan. De Regiokrant wordt door de hele wijk heen verspreid. Maar er zijn bezorgers die dit iets te letterlijk nemen...Iets in het zonnetje zetten kan ook op een andere manier.
Nachrift: Jaap van Leeuwen stuurde nog een bedankje voor de tip en heeft zaterdagmiddag eigenhandig de stapel Regiokranten weer opgehaald. Ook heeft hij het verspreidbureau van de misstand op de hoogte gebracht.

vrijdag 20 februari 2009

GVAV-RAPIDITAS TURNWEDSTRIJDEN IN ALFACOLLEGE

Elke woensdagmiddag sporten tientallen meiden uit Beijum in de plaatselijke sporthal. Sporten? Turnen om precies te zijn. Vanochtend organiseerde Gvav-Rapiditas, organisator van de woensdagmiddagen, in het Alfacollege bij Kardinge wedstrijdjes op turngebied. Niet alleen meiden uit Beijum deden hier hun uiterste best op turngebied, ook leeftijdsgenootjes uit Lewenborg en Gravenburg waren van de partij. Bekijk de video voor een impressie. Jammer genoeg waren de batterijen leeg op het moment dat de medailles werden uitgereikt. U ziet hier nog net een flits van. Alle Beijumse meiden krijgen volgende week woensdagmiddag in Sporthal Beijum een diploma voor hun prestaties. In de aankondiging van de video blijkt het woord turnwedstrijden net te lang.

BINNENKORT: DE VIERDE EXPOSITIE IN PAND 49
Pand 49 op Plein-Oost loopt als een trein. De expositie van Coby Deuling en Wilma Riemers-ma is nog in volle gang maar de volgende aankondiging is er al weer. Zie voor een video over dit tweetal het artikel van afgelopen dinsdag. Vanaf 2 maart tot en met de 28e exposeert Peter de Jong zelfgemaakte mandala's in het pand. Klik de flyer groter door er met een handje op te gaan staan. http://pand49.blogspot.com/
Over Peter de Jong:
Ik begon met mandala's te schilderen in 1970. In 1975 begon ik ook met Oost-Indische inkt te tekenen en in de zomer van 2003 ben ik kleurpotloden gaan gebruiken.
Mandala’s kunnen gezien worden als het onderliggende patroon van alles in het universum, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.
Mandala’s laten ons de onderlinge verbintenis van alle wezens zien en ook de samenhang die verscholen ligt onder de schijnbare chaos.Ik ervaar mandala's maken als een manier om zichzelf te centreren. De concentratie die hierbij nodig is, is als het trainen van de geest om de aandacht te leren richten op het hier en nu. Ik ervaar dit als een vorm van meditatie, een manier om innerlijke vrede en evenwicht te vinden. Mijn werk is geïnspireerd op de heilige geometrische kunst uit vele culturen. Een overzicht van mijn werk kunnen jullie zien op de onderstaande links:
http://members.home.nl/imskaar/Website http://www.myspace.com/padejongmandala http://padejongmandala.blogspot.com/

donderdag 19 februari 2009

BUITEN WERKEN MET HONDEWEERHet was vandaag echt hondeweer. Alhoewel, is dat wel zo? Waar is dat begrip op gebaseerd? Vinden honden het fijn om op zo'n miezerige dag buiten te zijn? Kijk hiervoor ook eens op:
http://www.aquadel.nl/rijkachterdedijk/verhalen%20dan%20de%20dagaugustus2008.htm
De Engelsen maken het nog bonter als ze een regenachtige periode willen uitdrukken: It's raining cat's and dog's zeggen ze als het pijpenstelen regent (ook al weer zo'n komische uitdrukking). Zelf zou ik met dit pokkenweer(?) niet graag buiten willen werken. Aan de Froukemaheerd zijn mensen van de BAM, in opdracht van de Huismeesters, zonnecollectoren aan het vervangen, zie foto rechts. En op verschillende plaatsen in de wijk zie je "oranje mannetjes" bezig met graafwerkzaamheden en met dikke lange blauwe kabels. Iets met de telefoon- en internetaansluiting wat verbetert moet worden. Wat moeten die kerels zin hebben in een lekkere bak hete snert. Bewonderenswaardig, aan het werk zijn tijdens een miezerige pokkendag met hondeweer. Maar goed dat er schaftketen zijn, zie het bericht hieronder.

DE SCHAFTKEET


Werken buiten? Ok, maar dan wel graag met een schaftkeet in de directe nabijheid. Vooral met dit shit-, fuck-, rot-, en pokkenweer. Ik was zo vrij om eens bij een schafkeet naar binnen te gluren en moet zeggen: het zag er gezellig en behaaglijk uit. Frisdrank op tafel, een pak melk, een in aluminium verpakte lunch, een bekertje suiker of koffiemelk, een bosje rozen, (zijn ze echt of nep?) een flesje water, een blikje met een bepaalde inhoud etc

Ik zie er eerlijk gezegd geen ruige arbeiders- en mannencultuur aan af. Het ziet er zo verzorgd uit. Ik heb hier niemand gesproken en ik vraag me af of er ook een (chemisch) toilet in zit.
Ik heb vaker verteld dat ik oorspronkelijk een Knoalster ben. Daar hoorde ik vroeger opmerkelijke verhalen over het begrip schaften. Vooral in combinaties met arbeiders van buiten Groningen. Mensen van buiten de provincie werden "Hollanders" genoemd. Er blijkt wel eens ruzie te zijn voorgekomen als een Grunninger in zo'n geval een pauze aankondigde. Schafttijd? Hé, schoft! Kijk, dat viel niet bij iedereen in goede aarde, de Hollanders hadden bij deze aankondiging vaak het gevoel dat ze uitgescholden werden. Maar daar bleef het niet bij, Grunningers hingen ook wel eens een bord boven de deur van de schaftkeet als ze aan het pauzeren waren: Wie bin'n schoften, oftewel, we zijn aan het schaften. Geweldige Grunninger cultuur. Als een Hollander zei: 'ik denk dat u niet helemaal de waarheid vertelt' zei de Grunninger gewoon: lokst!

PRIJSVRAAG BOERDERIJ BEIJUMEr wordt hard gewerkt rondom de nieuwe Boerderij, de gebouwen, voor- en achterhuis, zijn klaar. Buitenom is chaos nog troef. Maar dit zal op 24 april allemaal heel anders ogen, op deze openingsdag zal alles klaar zijn. De rechter foto is van gisteren, graafwerkzaamheden, kabels, geen idee wat ze allemaal aan het doen waren.
Links ziet u een flyer die al een tijdje her en der in de wijk hangt. De naam de Boerderij voldoet klaarblijkelijk niet en via info@dehuismeesters.nl kunnen nieuwe namen worden ingezonden. De mooiste en treffenste naam wordt beloond en de Boerderij zal vanaf de 24e april de uitverkoren titel gaan dragen. Wat moet het worden? Boerderij Bleijum? De Groene Hemel? De Kameleon? De Groene Oase? De Hobbitstee? Denk allemaal mee, en stuur je naam voor 1 maart op.

woensdag 18 februari 2009

IS TRANSFERIUM KARDINGE ONGUUR EN ONVEILIG?

Dit bericht staat vandaag op http://www.oogtv.nl/
GRONINGEN - Bewoners van Lewenborg en Beijum zijn ontevreden over de situatie van het Transferium bij Kardinge. Volgens de bewoners is het een kille en ongure plek. Vooral 's avonds leidt dat tot veel ongemak en een onveilig gevoel. Frans Egberink van bewonersvereniging Beijum wil graag dat er wat veranderd. Er hangen bijvoorbeeld wel camera's, maar die doen het niet.
Een heel summier bericht. Voor zover ik weet zit Frans Egberink niet in het bestuur van de wijkclub, wel weet ik dat hij begaan is met de veiligheid, schoonmaak en leefbaarheid in en rondom Beijum. Camera's of niet, de sfeer rondom het transferium is in de maanden oktober tot en met februari beduidend enger en onveiliger in vergelijking met de maanden maart tot augustus. Misschien iets té relativerend, maar donkere avonden en gevoelens van onveiligheid gaan hand in hand. De zin volgens de bewoners is het een kille en ongure plek in het artikel is slecht onderbouwd. Hoeveel bewoners in Beijum ervaren de plek als onguur en onveilig? Is daar onderzoek naar gedaan? Is het de mening van een paar clubleden of wordt de mening van "de Beijumer" hier vertolkt? Is het Heerdenpad in deze donkere maanden ook niet net zo kil en onguur? Wat te denken van het fietspad naar Noorddijk? Reacties naar Beijumnieuws@online.nl

VOETBALKAARTJESRUILBEURS IN DE BEIJUMKORF

De voetbalkaartjesruilbeurs (nieuw woord scrabble!) in de Beijumkorf was vanmiddag een groot succes.
Er was ook een "gewone" rommelmarkt maar die sneeuwde eigenlijk onder ivg met het "voetbalkaartjesgeweld."
Kijk voor een impressie naar de video. Beheerder Michel was lyrisch over de middag en hij genoot met volle teugen van de verzamelwoede van de Beijumer jeugd. Ik kan ook moeilijk neutraal blijven in mijn eigen wijk: het was top. En, verbeeld ik met het nou? Of was het echt zo dat ouders minstens zo fanatiek aan het ruilen waren als hun kinderen? Mijn God, voetbalkaartjeskoorts in Beijum. Hoezo kredietcrisis? Kom op en ga boodschappen doen bij AH! Voetbalkaartjes!
Met excuses voor de foutieve aankondiging op de video. Uiteraard is het geen 18 maart maar 18 februari.

KIJK OP DE WIJK (Deel 9)


Hens te Witt woont al sinds 1982 in Beijum.
En, het verhaal wordt wat eentonig, met heel
veel plezier. Het ergert haar als "de buitenwacht"
negatief over haar woonwijk oordeelt. Bekijk
de video en hoor en zie een gelukkige Beijumer.
De foto rechts is het uitzicht van Hens. Straat uit naar links en je zit in het Kardingepark. Het einde van de video, als ze haar hond uitlaat, laat dat stukje Beijum/Kardingepark zien.

dinsdag 17 februari 2009

CROSSVELD PEDAL PARK IN DE PRIJZEN

Eerst even het ongemak over onderstaande video van Hilda Hofstra wegwerken. De video was eerst wel te openen maar daarna gaf hij aan dat het om een privévideo zou gaan. Dat is niet helemaal conform de waarheid maar de video wordt alleen weergegeven via http://www.stadjerstv.nl/ Bekijk de video via onderstaande link.
Tijdens een paar dagen weg las ik ergens dat het crossveldje in het Groene Hart van Beijum een mooi bedrag heeft gewonnen. Op de site van http://www.dvhn.nl/ lees ik nu het volgende:
De fietscrossbaan en jongerenhangplek Pedal Park in de Groningse wijk Beijum heeft de Richard Krajicek Foundation Award 2008 gewonnen. De prijs bestaat uit 10.000 euro en is bedoeld voor sportieve activiteiten waar niet de sport maar het meedoen centraal staat. De jury koos het Pedal Park, dat is aangelegd in de zogenoemde groene long in Beijum, uit honderd inzendingen omdat het project een initiatief is van de jongeren zelf en het de sfeer in de buurt verbetert.
Ook mooi nieuws was, en ik loop wat achter, dat Kardinge een tramhalte zal gaan krijgen als de tramplannen van de stad Groningen doorgaan. Misschien is het een idee om de tramlijn een paar honderd meter verder te trekken naar de groenste wijk van de stad?

PAND 49 PRESENTEERT( VIDEO VAN HILDA HOFSTRA)

Coby Deuling en Wilma Riemersma exposeren respectievelijk aquarellen en schilderijen in Pand 49 in Beijum. Het is al weer de derde expositie in het "kunstpand" op Plein- Oost. Bekijk de video voor een impressie van de expositie en van de opening hiervan.

vrijdag 13 februari 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN


In het kader van de krokusvakantie ben ik een paar dagen weg. Vanaf midden volgende week weer fris en vrij nieuws over Beijum op Beijumnieuws.

Ik heb een paar reacties verwijderd en volgende week worden er nog meer opgeruimd. Vooral anonieme reacties met stekelige opmerkingen over andere personen zijn hier niet meer welkom. Een nieuwe huisregel is dat er niet meer op de persoon gespeeld kan worden door de reageerders. Prima om een funcie te benoemen maar geen personen meer met naam en toenaam benoemen in reacties. Waarom anoniem en niet open en eerlijk met naam reageren?

Op de plank liggen nog video's over een woonwagenkamp aan de Froukemaheerd, over Gifty Hairextension en 2 Kijk op de Wijk's. Nieuwswaardigheden en foto's zijn van harte welkom:
Beijumnieuws@online.nl

21 FEBRUARI OPEN DAG DE WIERSHOECK( ingezonden)

LENTEKRIEBELS!

OPEN DAG IN DE WIERSHOECK , 21 FEBRUARI 2009 VAN 11.00 TOT 17.00

OPEN ATELIERS, PROEVERIJ,
ALLERLEI LEUKE ACTIVITEITEN,
BIOLOGISCHE HAPJES EN DRANKJES

DEELNEMERS:

NATUURVOEDINGSWINKEL DE WIERSHOECK, NAAIATELIER NATUURSTOFFEN .NL KERAMIEKATELIER MARJAN SCHAAP, ABACUS ACUPUNCTUUR, KRUIDENSTUDIECENTRUM DE GROENE ZON, PRIJKTIJK KERN INZICHT , RUILKRING GRONINGEN ‘DE KEERKRING’, ANNE’S PRAKTIJK , FIBRATIONS, OA VILTEN MET NATUURLIJKE MATERIALEN

BEL VOOR INFORMATIE: 050-5491848 (DE GROENE ZON)

donderdag 12 februari 2009

FRUIT GESTOLEN OP DE MARKT

Een lezeres mailde dat er vanochtend vroeg fruit was gestolen van fruithandelaar Zwerwer op de markt in Beijum. Ze wil een keer geportretteerd worden voor Kijk op de Wijk en noemde om die reden de reeks ook in haar mail:
Ik heb nog eens op de site gekeken maar kon niets vinden over KIJK op de WIJK.
Hoorde trouwens vandaag op de markt dat er vanmorgen vroeg al fruit gejat is van de marktkoopman.
SCHANDALIG!!!!!!
Ze hebben gelukkig het kenteken van de dader(s). Dit gebeurde al rond 6.15.
De marktkoopman vertelde dat hij vanmorgen misschien een minuut of 10 later was dan anders.
Zijn verkoopwaar is rond 6.15 gebracht, toen hij aankwam bleek er wat te missen en er reed net een auto weg .........................
Het is toch niet te geloven.
Knap trouwens dat jij iedere dag een paar leuke / interessante verhaaltjes weet op te sporen.
Laat je me nog even weten over dat KIJK op de WIJK ????
Groetn en schrijvse,
Aliese


Voor lezers die de serie Kijk op de Wijk ook niet kunnen vinden, op www.stadjerstv.nl staat ook een aflevering. U gaat daarvoor naar Beijum. Er staan nog 2 Kijks op de plank maar lezers kunnen zich aanmelden om geportretteerd te worden: Beijumnieuws@online.nl

VAN GEEL NAAR GRIJS

De laatste herinneringen aan de winkel van Thijs Gorter's Golff worden deze dagen weggeverft. De karakteristieke gele kleur is verdwenen en de kleur grijs is er voor in de plaats gekomen. Als dat maar niet symbolisch is. De schilders wilden best even in de houding gaan staan voor de fotograaf. Op de vraag wat ze nou van de kleur vonden antwoordden ze: "echt Duuts." Het duurt nog een hele maand voor de Aldi op Plein Oost opengaat en ik kom er maar niet achter waarom dit zo lang moet duren. Hoezo van half januari naar half maart? Vooral de mensen in Beijum die het niet al te breed hebben zitten te wachten op de komst van de Duitse prijsvechter. Maar het zal, zoals alle Aldivestigingen, een naar binnen gerichte winkel worden. Het is leuk voor de portemonnee, maar de komst van de Aldi zal niet positief gaan uitstralen over de rest van het plein. Lekker goedkoop boodschappen doen en weer weg wezen. Plein-Oost verdient beter. Tot nu toe is hier meer sprake van fysieke wijkvernieuwing dan van sociale wijkvernieuwing.

HELP DE EENDEN DE WINTER DOOR (of niet?)

Dit plaatje schoot ik een paar dagen geleden vanaf de rotonde bij de Wibenaheerd, richting Zuidwending. Een oudere mevrouw, ze loopt regelmatig met een rollator door Beijum, voert de eenden.( en vogels) Die vinden dat natuurlijk geweldig en ze komen letterlijk in vogelvlucht naar de lekkernij toegevlogen. Als kind vond ik het vroeger zielig, de vogels in de winter wel te verstaan. Zomaar buiten in de vrieskou, de grond bevroren en dus niks lekkers te pikken, en geen dak boven hun hoofd. Ik heb het wel eens met mijn konijn dat ik denk: zal ik eens een tv in zijn hok zetten? Of een stereo? Dat zit daar maar in de vorst in zijn hok. Is dat niet zielig? De zeehondencreche in Pieterburen is o.a. op dit zieligheidsgevoel gesticht. Redden redden en nog eens redden. Is dit de behoefte van de dieren? Of van de mensen? Behoefte om goed te doen? Hoe ga je om met je zieligheidsgevoelens? Regelmatig zie ik mensen eenden en vogels voeren in Beijum.Lief natuurlijk, niks mis mee. Maar maak je de beestjes er niet lui en afhankelijk van? Straks krijgen ze bij wijze van spreken nog een uitkering. Het zal toeval zijn dat ik deze tekst intype met op de achtergrond een nummer van Bob Dylan: the answer my friend, is blowing in the wind, the answer is blowing in the wind

NOG EEN KEER: KAROULINE
Toch een foto, en wel direct 2 van de binnenkant van Karouline. Het jonge stel wilde eigenlijk niet op de foto maar deze, links, kon wel volgens de eigenaresse, die dezelfde naam draagt als de delicatessenwinkel. Heel veel verse produkten en vers brood zijn er te koop. Kom dat zien. Frisse, jonge mensen die tegen de pessimistische kredietcrisisstroom in gewoon een mooie winkel starten in Winkelcentrum Beijum-Oost. Amkemaheerd 361 a.
Zie ook het artikel van gisteren.

woensdag 11 februari 2009

OOK IN BEIJUM VOETBALKAARTJESGEKTEHet is eigenlijk een geruststellende constatering in dit digitale tijdperk. Hoezo, alleen maar gamen, chatten, sms-en, bloggen, Hyven, surfen en googelen? De angst dat de jeugd alleen nog maar geïnteresseerd zou zijn in televisiekijken, computeren of Wii-en wordt deze dagen behoorlijk ontzenuwd. Het is ook niet zo handig, in mijn geval, om je eigen internetverslaving op 'de jeugd' te projecteren. Deze dagen kan ik niet meer aan komen zetten met belerende vaderlijke opmerkingen als: ga nou eens achter die computer weg en doe die tv of Wii nou eens uit! Vroeger (hoor hem) gingen we nog ganzenborden en mens- erger-je-nieten, of we gingen speldjes verzamelen, postzegels of suikerzakjes verzamelen. Mijn beeld over de digitale jeugd is de laatste weken helemaal over de kop geslagen. Ongeveer vier keer per dag wordt ik listig, dwingend of vragend richting Albert Heijn gedirigeerd. Hele gedeeltes van de dag wordt in beslag genomen door het sparen van voetbalplaatjes!!!
Bekijk de video die ik vanochtend maakte in Albert Heijn Beijum. De 2 buurtagenten die op het eind van de video op de achtergrond staan, ze wilden hun verhaal niet voor de camera doen, vertelden dat een paar dagen geleden een paar jongetjes uit de winkel zijn verwijderd. Ze waren te opdringerig geweest bij de kassa's en ze hadden ook nog een te grote mond gehad. Een medewerkster van de counter bevestigde dit verhaal. De buurtagenten hielden vanmiddag een oogje in het zeil in de promenade van Winkelcentrum Beijum. De flyer hierboven is wat onduidelijk gefotografeerd. Volgende week woensdag is er in de Beijumkorf een voetbalkaartjesruilbeurs. Ruil je dubbele kaartjes om volgende week! De jeugd is het helemaal in de bol geslagen. Voetbalkaartjes!

KOMT ER NOG ECHTE SNEEUW?

De winter ligt qua temperatuur anderhalve graad onder het gemiddelde, eigenlijk is het wel weer een échte winter na zoveel jaar. Maar toch, en ik heb mijn nostalgie er al een keer eerder over geuit, het wil maar niet vlotten met de sneeuwval. Gistermiddag trof ik deze vier kinderen aan in de Bentismaheerd. Dapper waren ze bezig om van half droge en half natte sneeuw een sneeuwpop te maken. De kop was er al, of was het de romp? Het was eigenlijk niet te doen, de zware en grote opgerolde sneeuwbal was loeizwaaar door het vele water wat er in zat. Echte sneeuw is niet zo zwaar, een sneeuwpop is met "droge" sneeuw in een kwartiertje te maken. Het enthousiasme van deze kinderen was er niet minder om maar het resultaat liet te wensen over. Vrijdag sluiten de basisscholen een week in verband met de krokusvakantie. Herhaalde oproep aan Koning Winter: mag er nog een paar meter sneeuw in de groenste wijk van de stad vallen?

KAROULINE EINDELIJK OPEN

De opening was een paar keer uitgesteld maar gisteren zag delicatessenzaak Karouline eindelijk het daglicht. Ik vermeldde foutief een paar keer dat het hier ook een eettentje betreft maar dat is niet juist. Je kunt er wel etenswaren(o.a. vers brood, groenten en exotische lekkernij) kopen maar je kunt er niet eten.


De zaak ziet er van binnen aantrekkelijk en fris uit, maar de eigenaren hadden toch liever niet dat er binnen een foto werd gemaakt. Er zit niks anders op dan zelf een kijkje te gaan nemen in de winkel die tussen de stoffeerderij en de 'Surinaam' in zit, aan de buitenste schil van Winkelcentrum Oost. Eettentjes rond het plein gaan meestal omstreeks 4 uur in de middag open, op de rechter foto ziet u de openingstijden van Karouline, vanaf 10 uur tot 18 uur. Dit is goed voor de levendigheid van het plein, straks de Aldi nog, en de vraag is: zal het toch nog gaan bruisen hier?

dinsdag 10 februari 2009

MET JE BUURT NAAR BORSATO?


Je moet er van houden, ieder zijn meug. Het lijkt mij een straf om met je buren en je buurt naar Antwerpen te moeten reizen voor een concert van Marco Borsato. Maar goed, wie ben ik. Via www.buurtlink.nl kwam ik op deze 'aanbieding:'
Stap in de Buurtlinkbus en maak met je buurt kans op een busreis naar het eerste Wit Licht concert van Marco Borsato in het Sportpaleis in Antwerpen. Op 13 maart geeft Marco Borsato een concert in Antwerpen en jij kunt er samen met je buurt bij zijn! Univé is partner van het project Wit Licht van Marco Borsato. Aangezien Univé ook partner is van Buurtlink, laat Univé ook jou hier van profiteren!
Stap nu in de bus!
Wij zien je graag op 13 maart 2009 in het Sportpaleis in Antwerpen bij het concert van Marco Borsato!
Hartelijke groet,
Team Buurtlink