dinsdag 31 maart 2015

NOG EEN BOOM OMGEWAAID (bij de Bunnemaheerd)

Foto ingezonden door een lezer uit de Bunnemaheerd. Hij schreef erbij: Een boom omgewaaid bij het hondenveld ter hoogte van de Bunnemaheerd.

UIT DE OUDE DOOS (240)

Deze week een aflevering uit het rijke archief van Nieuwsblad en Dagblad van het Noorden. Uiteraard met als onderwerp Beijum.
Zie toch eens hoe de wijk begin jaren tachtig werd gepromoot. 'Ga ook eens kijken in 't Infocentrum Beijum' lezen we, 'Alle informatie over 'n fijne groene wijk.'
We zien een vriendelijke en uitnodigende dame voor buurtcentrum de Beijumkorf staan (enig idee wie zij is? Beijumnieuws@ziggo.nl) In de tekst staat dat het buurtcentrum gemakkelijk is te volgen als "u de groene pijlen volgt." We zien een bloemetje met daaronder de tekst: 'Beijum, een stadsdeel in het groen.'
Wat ziet het er allemaal fris en fruitig uit. De sfeer van achterstandswijk, criminaliteit en drugsoverlast kwam destijds niet in het verhaal voor. Het zou een feest zijn om in Beijum te wonen. En eigenlijk klopt de vrolijke advertentie van destijds nog helemaal....

Klik het artikel groter om het beter te kunnen lezen. Lukt dat niet zo goed, klik dan deze link aan.
DeKrantvantoen.

BOOM OP EEN AUTO IN DE BEKEMAHEERD

Met dank aan Jacob Bosma
Storm raast ook over Bekemaheerd. Gelukkig geen inzittenden.

STORM, VEEL OMGEWAAIDE BIOBAKKEN EN EEN BESCHADIGD DAK


Er liggen momenteel tientallen groene biobakken op straat in Beijum verspreid. Verder liggen er veel afgewaaide takken op straat, evenals bloembakken. Van een woning aan de Edzemaheerd is een gedeelte van een platdak losgewaaid. 

Zie foto boven, een kwartier geleden gemaakt. Op een storm liveblog op OOG staat: Aan de Edzemaheerd in de wijk Beijum is een dak van een woning gewaaid. Het gaat om een woning met een zogenaamd plat dak, wat los gewaaid is. Brandweerlieden zijn momenteel bezig om de situatie veilig te stellen. Dat veilig stellen zal onderhand zijn gebeurd, er waren geen mensen op straat te bekennen, laat staan brandweerlieden. 

Bekijk de foto's, tot nu toe blijft de schade in Beijum beperkt tot klein ongemak. Op de onderste foto is te zien dat een weggewaaide bloembak tegen een auto is gewaaid. Mochten lezers foto's van stormschade hebben, mail die dan even door. 
Terwijl ondergetekende dit bericht schrijft, 15:11 uur, giert de wind om het huis en kleppert de brievenbus alsof die in doodsnood is. Op internet valt te lezen dat in Duitsland de storm is opgeschaald naar een orkaan. Krijgen we hier nog meer of hebben we het ergste gehad? We zullen zien. Beijumnieuws@ziggo.nl

HEBBEN WE DE TRAM TE VROEG AFGEBLAZEN?


Door Willem PauwelussenIn het DvhN van afgelopen zaterdag staat op blz. 4 een artikeltje: 'Verkeersinfarct slecht voorteken’.
Het vertelt over een botsing op de ringweg bij het Julianaplein waardoor het verkeer richting Dachten een uur was versperd, en door sluipverkeer de stad zelf ook overstroomde.
Nou, dat gaat nog wat worden als daar de boel op de schop gaat, menen tegenstanders van de geplande ombouw aldaar.
Maar ik had daar wat andere associaties bij.

De zuidelijke ringweg slibt meer en meer dicht...
Als we naar ons eigen stadsdeel kijken dan staat elke dag de Rijksweg vol, maar ook het stuk Ringweg tot aan de afslag Beijum-Noord, waar de wegversmalling begint voor de nieuwe Noordzeebrug.
Dat zijn niet de enige plaatsen.
Waar de Europaweg het Damsterdiep kruist en Petrus Campersingel wordt, is het een dagelijks ellende van auto’s die tot midden op het kruispunt voorsorteren om naar het UMCG te gaan.
En als je vanuit Noorddijk dagelijks naar Drenthe of Friesland wilt, dan kom je al ter hoogte van het Winschoterdiep in de file. Reken minstens een kwartier extra reistijd.

Ben je dan zover dat je eindelijk richting Assen kunt gaan, dan lijken de beide rijen aan de andere kant pas in die Drentse hoofdstad te beginnen.
Het enige verschil met lemmingen is dat we ons niet massaal in zee storten, maar verder is het even wanhopig opgepropt.
Maar dat was niet altijd zo!
In één keer tijdens de spits het Julianaplein langs, dat lukte niet, maar je hoefde toch pas na de Hereweg aan te schuiven.
Sindsdien is het in rap tempo minder geworden.

Wat is er inmiddels gebeurd?
Assen is tot groeikern aangewezen, en in snel tempo zijn daar de nieuwbouwwijken Marsdijk en Kloosterveen uit de grond gestampt.
Rustige middenklassewijken met veel groen en parkeergelegenheid.
Dus wie vind je daar?
Wachten wachten voor het Julianaplein, foto gisteren; JF
De ambtenaren van RO/EZ en OCSW, de docenten aan de HTS en de aio’s van de RUG, artsen en (hoger) verplegend personeel van de beide ziekenhuizen.
We werken in Groningen, en we gaan wonen in Assen.
Ja, dan wil de boel wel dichtslibben op de toevoerende wegen natuurlijk. Dat is gewoon files kweken. Op dat gebied hoeven we ons niet meer achtergebleven gebied te voelen tegenover Holland.
Tijdens een hooravond over de tram hoorde ik wethouder Dekker zeggen dat de bevolking van onze stad elke dag verdubbelt

Ja, echt: VERDUBBELT. Dus van een kleine 200.00 naar een kleine 400.000!
Niet alleen met forensen, ook met boodschappendoeners, ziekenhuispatiënten en toeristen.
En wat doen onze vroedere vaderen, met Wallage indertijd voorop?
Die bedenken een Forum om het centrum zo aantrekkelijk te maken dat er nóg meer toeristen op afkomen. Aangenomen met een uiterst twijfelachtige meerderheid.
Want dat brengt geld in het stadslaatje.
De tram was te duur...
Gevolg kan alleen maar zijn dat de toevoerwegen naar de stad, maar ook de diepenring, nog verder dichtslibben dan ze nu al doen. De Haddingestraat staat in het weekend tot aan het Zuiderdiep vol met auto’s die wachten tot ze eindelijk een plaatsje in de parkeerflat kunnen bemachtigen. Want op het transferium zie ik het ook niet storm lopen, ik fiets regelmatig naar Dijkman en de bussen rijden allemaal vrijwel leeg af en aan.

Dus daar moest ik aan denken toen ik dat woord verkeersinfarct in de krant zag staan.
De tram was indertijd bedacht om dat verkeersinfarct te voorkomen.
Een hele lange rups, die strak op tijd rijdt, geen lawaaiige dieselbussen meer, gezellig tingeltje dat voorbij komt, extra ruimte voor fietspaden en flink wat bomen erbij.
Het was te duur, en daardoor sneuvelde het.
Hoe duur is een steeds verder dichtslibbende stad, vraag ik me dan af.
Welke prijs, ook met onze gezondheid, betalen we voor een dagelijks verkeersinfarct?
Misschien hebben we die tram toch te vroeg afgeblazen.

JF; Er staan veel berichten over de tram op Beijumnieuws, teveel om allemaal naar toe te linken. Vul het woord 'tram' linksboven op de zoekbalk in en er rollen een tiental berichten uit. Hoe 'Beijum' over een mogelijke komst van de tram dacht is te zien op deze video uit 2011.


BENZINEPOMP KRIJGT OPKNAPBEURT

De enige benzinepomp die Beijum rijk is ziet er momenteel een stuk frisser uit in vergelijking met een week geleden. Het afdak boven de pompen is gisteren van een nieuwe verflaag voorzien en ook is de naam van de wijk tegen het dak aangebracht, zie afbeelding links.
De blogger tankt zeer sporadisch bij tankstation Beijum, hij rijdt vaak richting zuiden, naar het Julianaplein, en bij kruispunt Lewenborg heb je vijftig meter na de afslag richting Ulgersmaborg een goedkopere en onbemande tankstation (Tankstation Beijum zit bij Beijum Noord tegenover de ingang van de Bekemaheerd).
Het personeel van tankstation Beijum is altijd aardig en attent, maar wat ergerlijk is, aldus de mening van de blogger, is dat na betaling vrijwel altijd wordt aangedrongen om nog even wat lekkers als snoep of chocolade te kopen en mee te nemen wat naast de kassa staat opgesteld. "Hebt u nog belang bij...." Ondergetekende heeft daar nooit belang bij. En als hij dat wel heeft, dan koopt hij het gewoon. De blogger vroeg een keer aan een cassiere of ze de vraag of iemand nog wat lekkers wil kopen van hogerhand krijgen opgelegd. Ze antwoordde bevestigend.

Mooi dat Beijum een tankstation heeft. Het is lekker opgeknapt en het ziet er fris uit. Maar lekker frank en vrij met een pinpas ergens bij een onbemand tankstation benzine in de auto te gieten is ook wel zo prettig. Geen gezeur aan de kop. Bij een pomp kom je tanken. En als je een krantje wil kopen, een bak koffie, koelvloeistof of snoep, dan bepaal je dat zelf wel.

maandag 30 maart 2015

ROKEN DOE JE MAAR BUITEN

Binnen roken is steeds meer not done. In scholen, kroegen en openbare gelegenheden heerst een rookverbod. Maar hoe los je dit nou thuis op?
Bovenstaande foto is ergens in de wijk naast een voordeur gemaakt. Het kan niet anders zijn, hier rookt een der ouders en de partner wil niet dat de rook door kinderen of hem/haarzelf moet worden ingeademd. Buiten staan paffen dus maar. Bij het winkelcentrum staan wel eens dames (de blogger ziet geen rokende heren) onder een afdakje te paffen. Hier, foto, is geen afdakje, de roker heeft een probleem als het hoost.
De blogger rookt niet en daar is hij niet rouwig om. Wat een viespeukerij. Zie foto. Het kost geld, het vervuilt het milieu en het ondermijnt ook nog eens je lichamelijke gesteldheid. Tot aan longkanker aan toe.

UITWAAIEN IN HET KARDINGEPARK

Sinds de zomertijd is ingegaan lijkt het wel herfst. Zware buien en storm in plaats van zomerweer, of op z'n minst voorjaarsweer.
Om uit te waaien hoefde je het afgelopen etmaal niet naar een waddeneiland of naar de Drentse heide. Gewoon met dikke jassen aan en eventueel met je honden het Kardingepark inlopen. Uitwaai-weer. Maart is een onbetrouwbare maand, want maartse buien. Overmorgen begint april, die doet wat ie wil.
Voor stabiel zonnig weer moet je naar Spanje, Portugal, Italië of Griekenland.
Het blijft een kikkerland waarin we wonen.

EEN ORANJE BAKBEEST

Wat een bakbeesten van vrachtauto's rijden regelmatig van en naar Winkelcentrum Beijum. Laden en lossen, winkels moeten worden aangevuld en oud spul zoals leger kratten etc. moet worden afgevoerd.
Een keer in de week worden de containers voor het winkelcentrum geleegd. Nog een bakbeest erbij. Zie foto. Het geeft wel een mooi beeld, nog even wat flessen weggooien voor een oranje achtergrond voordat de containers uit de klei omhoog worden getakeld. Van het oranje-voetbal moet je het op het ogenblik niet hebben. Prutsers zijn het. Maar op deze foto geldt wel: oranje boven.

MAANDAGOCHTEND (232)


Met ogen op steeltjes stond de blogger vanochtend op. Nait om te soezen, maar het uurtje opgeschoven tijd i.v.m. het ingaan van de zomertijd is voelbaar. Ondergetekende kreeg gisterochtend al de 'klap', in de zorg wordt tijdens de weekenden gewerkt en hij moest (oude tijd) reeds om kwart over vijf op.
De meeste mensen zullen de overgang vanochtend voelen. Of niet, er zijn vast mensen die geen centje pijn hebben. Maar feit is, als je de onderzoeken moet geloven, dat er op de maandagochtend na het ingaan van de zomertijd relatief veel ongelukken gebeuren. En dat vooral ook wild wordt aangereden: Het is de jagers opgevallen dat juist in periode na het ingaan van de zomertijd het aantal ongevallen met wild behoorlijk toeneemt. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur vooruit gezet. Limburg.nl. Uitkijken dus.

Ogen op steeltjes? Afgelopen zaterdagochtend tijdens de uitzending van Radio Beijum kwam het bericht door dat een scooterrijder zwaar gewond was geraakt ter hoogte van de Grevingaheerd omdat hij tegen een paaltje was gereden. Niet best. Het riep mededogen bij de blogger op. Hoe zouden de ogen van de bestuurder vlak voor de crash hebben gestaan? Een en al ontzetting en schrik? Zie bovenstaande foto, hét paaltje met de plek waar de onfortuinlijke bestuurder terechtkwam in beeld.

De blogger verbaast zich naderhand een beetje over de berichtgeving omtrent dit ongeluk. Tijdens de radio-uitzending kreeg hij door dat de onfortuinlijke scooterrijder zwaar gewond was. Het is lang geleden dat zich een dodelijk ongeluk in Beijum heeft voorgedaan. Zwaar gewond? Intensive Care? Hopelijk trekt de scooterman het, dacht hij. Maar tot z'n verbazing las ondergetekende vervolgens op Nu.nl dat de man "een bloedproef weigerde omdat er alcohol in het spel was."

Nou ja zeg. Zwaar gewond? Wellicht op het randje van leven en dood balanceren en vervolgens de energie kunnen opbrengen om een bloedproef te weigeren? Hoe zwaar gewond is zwaargewond dan in vredesnaam? Het mededogen dat de blogger in eerste instantie voelde, verdween als sneeuw voor de zon. Het gevoel ging van 'arme slachtoffer' naar 'domme en onverantwoorde zuiplap.'

Te hard geoordeeld wellicht, dat gebeurt tegenwoordig vaak zonder der achtergronden te weten.
Wat de achtergronden zijn van het feit dat de verkiezingsborden nog steeds bij Beijum Noord en de Hunze, zie afbeelding rechts, staan is een raadsel. De borden met wereldvreemde teksten staan er al zes weken. Zijn misschien mensen die de laatste twee weken ogen op steeltjes hebben en de borden over het  hoofd hebben gezien? A.u.b. mogen die dingen komende week uit het straatbeeld verdwijnen?

De eerste week van zomertijd 2015/2016 is begonnen. Let woensdag een beetje op i.v.m. 1 april. En kijk uit voor paaltjes, overstekend wild  en verkiezingsborden. En kop ter bie  i.v.m. minder slaap.

zondag 29 maart 2015

"DIE ABN-AMRO LUI KRIJGEN HET EINDELIJK DOOR"


Boze Beijumer mailde weer n.a.v. de jongste inzichten bij de top van ABN-Amro. Zie ook zijn zwaar gezouten inzending van afgelopen vrijdag.
"Het zijn gewetenloze boeven, zonder de druk van de media hadden ze het geld gewoon binnen geharkt. Egoïsten zijn het met lachebekje Gerrit Zalm als opper-graaier. Hou ze in de gaten want ze zijn in staat tot fraude, ontduiking en malversaties." Bovenstaande kop komt verderop uit de ingezonden mail.
De top van ABN AMRO is door de knieën gegaan. Het bestuur ziet af van de loonsverhoging van 100.000 euro, vanwege de grote maatschappelijke verontwaardiging die de afgelopen week is ontstaan
Telegraaf.

NIEUW GROEN LANGS DE BENELUXWEGBovenstaande foto is afgelopen vrijdagmiddag vanaf het Heerdenpad-viaduct gemaakt. Misschien moeilijk te zien, maar aan de Hunze-kant zijn op vers omgeploegde aarde( klei) nieuwe boompjes te zien(onlangs gepoot). Kruispunt Beijum Zuid zal groen worden. Rechts ligt Beijum.
De foto is vanaf het Heerdenpad-viaduct genomen. Zwenk denkbeeldig naar rechts en je komt bij de linker afbeelding uit. Ook daar, tussen het fietspad en de afrastering, zijn jonge boompjes gepland. Nog even terug naar de bovenste foto, helemaal rechts, aan Beijum-kant, zien we ook een lang doorlopende afrastering, ook daarachter komt nieuw groen.

Het is niet alleen kruispunt Beijum Zuid dat onder handen wordt genomen, even verderop, zuidwaarts, krijgt kruispunt Kardinge ook een (groene) facelift. Klik de rechter foto groter. Aan de zijde van Ulgersmaborg zijn onlangs ook boompjes gepland.

De 'Groene Explosie', met dank aan Atsje Straatsma's laatste Beijumskap, zal de komende weken losbarsten.

In het Groene Hart van Beijum zijn veel bomen gekapt, bij de hoofdingang, Beijum-Zuid, zijn veel nieuwe exemplaren de klei ingegaan. Beijum zal gewoon de groenste wijk van de stad blijven. Zelfs de grijze geluidswal bij kruispunt Zuid die bewoners van de Fossemaheerd moet beschermen tegen al teveel geluid kleurt langzamerhand groen. Zie foto beneden. Er groeit onkruid tegen het grijs omhoog en er ontstaat groene aanslag.

Laat het échte voorjaar, de eerste dag van de zomertijd is wat dat betreft helemaal mislukt want wat een regen, maar gauw losbarsten.


NOG EVEN OVER RADIO BEIJUM

Er melden zich mensen die moeite hebben de uitzending van Radio Beijum terug te luisteren. Tip, probeer het hier:
http://radiobeijum.nl/radiobeijum28maart2015.mp3

GEZONDE WENSEN VAN BEIJUMERS INVENTARISEREN


Afgelopen dagen werd bij de ingang van Winkelcentrum Beijum aan bezoekers gevraagd wat belangrijk voor ze is op gezondheidsgebied. Zie nog eens het bericht met de aankondigingsflyer waarop staat: Hoe kunnen we van Beijum/van Starkenborgh en Noorderhoogebrug gezondere wijken maken?
De foto's zijn afgelopen donderdagmiddag gemaakt, de blogger had weinig tijd om e.e.a. te vragen, op het achterliggende idee van deze actie van WIJ komt hij later terug.

In elk geval zal Buitenfitness aan de orde zijn gekomen, op bovenstaande afbeelding zie we een der initiatiefnemers van dit project, Anne Bekkema, met iemand in gesprek. Op de linker afbeelding staat Fatos Ozel, met WIJ-bodywarmer aan, te praten. Beijumers (Hunzenaren, konden hun tips en suggesties bij beide dames kwijt.

Zullen ze het over geestelijke gezondheid hebben gehad, of uitsluitend over het lichamelijke gedeelte. Hebben ze het over gezonde verhoudingen in de wijk gehad? Gezondheid is immers een breed begrip.
Binnenkort meer over deze gezondheidsactie vanuit WIJ-Beijum.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (224)

Al een paar keer eerder kwam ik deze opvallend witbehaarde bij tegen. Hij is duidelijk kleiner dan de werkster van de honingbij. Via de Bijenhelpdesk kwam ik te weten dat het een mannetje witbaardzandbij is. Zowel vrouwtjes als mannetjes zijn 10 tot 12 mm lang. De bovenkant van het borststuk van het vrouwtje is bruinachtig behaard, met smalle witte bandjes. De kop en het borststuk van het mannetje zijn grijsachtig behaard, het achterlijf is dun witachtig behaard, glanzend en fijn gerimpeld. Dwars over het achterlijf lopen enkele witte haarbandjes.

Het is een algemene bij van de zandgronden. Minder in het stedelijk gebied. Nesten worden in de grond gegraven op niet of weinig begroeide plekken (ook tussen straatstenen), soms in grote groepen bij elkaar. In de duinen weet dit bijtje in het rulle duinzand perfect haar nest terug te vinden. Geurstoffen leiden haar naar de juiste plek. Er is geen nest te zien, maar het vrouwtje worstelt zich door het zand naar de ingang van het nest dat onder het zand verborgen ligt.
De bij vliegt in de maanden maart t/m juli. In het vroege voorjaar vliegt de bij hoofdzakelijk op wilg, later ook op andere planten. De planten kunnen 300-400 meter van het nest liggen.

Hebben honingbijen en enkele soorten hommels een sociale levenswijze, de solitaire bij (wilde bij) doet alles alleen: nestmaken, voedselzoeken, eileggen. Soms liggen de nesten dicht bij elkaar en vormen kolonies maar dat hoeft niet. Soms wordt dezelfde hoofdingang van het nest gebruikt maar ook dat hangt van de soort af.

Solitaire bijen kunnen op heel verschillende plekken hun nest maken, het verschilt per soort. De meeste soorten wilde bijen maken een nest in (zand)grond, soms gewoon verticaal naar beneden, anderen graven horizontaal in een talud of dijk. Weer anderen kauwen zelf een nestholte uit in verrot hout of gebruiken oude kevergangen in dood hout. Maar ook holtes in stenen muren of holle rietstengels worden, afhankelijk van de soort, als nestlocatie gekozen. Harsbijen bouwen hun eigen kleine broedcelletje van leem en hars, dat ze van de bomen halen. Afwerking van de binnenzijde kan met stukjes blad (behangersbij) of met harige vezels van planten (wolbijen), zijdebijen gebruiken een zelfgemaakte vloeistof die na opdroging een zijdeachtige glans heeft.

Vrouwtjes leven maar enkele weken, mannelijke bijen leven nog korter dan de vrouwelijke bijen. De mannen komen na de winter eerder te voorschijn en zoeken alle mogelijke plaatsen af waar vrouwtjes te verwachten zijn. Na de paring is hun levenstaak volbracht, maar ze sterven meestal pas na enkele weken. De nakomelingen overwinteren in de broedcel, soms als larve, soms als pop en soms als imago.
Mannelijke bijen hebben overigens nooit een angel. En omdat solitaire bijen geen volk te verdedigen hebben, steken ze ons nooit!


Info: denederlandsebijen.nl, wildebijen.nl, bijenhouders.nl en Wikipedia

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 maart 2015

ROMMELMARKT BEIJUMKORF GOED BEZOCHT

Omstreeks twintig minuten over twaalf fietste de blogger langs de Beijumkorf. Het was druk op het schoolplein en er stonden tientallen fietsen in de fietsenrekken. Zie de onlangs aangekondigde rommelmarkt (flyer).
De blogger is niet binnen geweest maar op het schoolplein zag hij een reuzenrad en kraampjes waar je wat lekkers kon kopen. Er liepen mensen met een tevreden blik op het gezicht vanuit de binnen gehouden rommelmarkt naar buiten met goedkoop op de kop getikte hebbedingen.


SCHOONMAAKACTIE IN HET GROENE HART VAN BEIJUM

Tussen de uitzending van Radio Beijum door zagen we langs de Beijumerweg actievelingen met vuilniszakken en prikstokken in de weer. Bovenstaande foto is tegen tien uur gemaakt, twee dames verwijderen datgene uit ons natuurgebied wat er niet thuishoort te weten zwerfvuil.

GEZELLIGE EN ONDERHOUDENDE UITZENDING VAN RADIO BEIJUM

Val links naar rechts Han Borg, Marleen Postma, Lammert Doedens, John Veldman en Hans Koopman
Lammert Doedens en Mirjam Wulfse
De vijfde uitzending van Radio Beijum mag een succes worden genoemd. Het geluid was in tegenstelling tot eerdere uitzendingen perfect, het irritante geruis op de lijn van de uitzending eind februari was voorbij, muziek en mensen waren goed te verstaan.
Tijdens het schrijven van dit artikel valt wel af en toe het geluid een paar tellen weg, het kan aan de apparatuur van ondergetekende liggen.
Waar ging het dit keer zoal over? Kruidenvrouw Saskia Nieboer vertelde onder meer over welke kruiden goed werken tegen depressieve gevoelens. Wat doen paardenbloemen en brandnetels? Ze zuiveren de lever, het een na grootste orgaan in een mensenlichaam, en zorgen daarvoor dat een mens zich geestelijk en lichamelijk beter voelt.
Mirjam Wulfse kwam vertellen over de VVD en de rol die de partij waarvan ze fractievoorzitter in de Provinciale is vervult.
Lammert Doedens en ondergetekende vulden het Grunnings kwartiertje met het thema oorlog.

Lammert Doedens gaat nog een stuk schrijven over de functie en het doel van Radio Beijum in de wijk. Dit houdt de lezer nog tegoed.

Kees Huizinga schoof nog aan op het tijdstip dat ondergetekende weg moest. Huizenga sneed het onderwerp 'eenzaamheid in Beijum' aan. Uitzending is binnenkort terug te beluisteren via: http://www.radiobeijum.nl/
Update 15.21 uur, de uitzending is terug te beluisteren...Open de link.ZWAAR GEWONDE FIETSER

Een 29-jarige Groninger is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval aan de Grevingaheerd in Beijum. De politie vermoedt dat er alcohol in het spel is. De man reed met zijn scooter tegen een paaltje. Hij werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Daar moest hem een bloedproef worden afgenomen om te onderzoeken of er alcohol in het spel was. De man weigerde de bloedproef, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. Het onderzoek naar de precieze toedracht gaat door.
BRON: OOG
Update 12.36 uur, het moet inderdaad een scooterrijder zijn zoals de zich vermakende anoniem als reactie aangeeft. Ondergetekende zat midden in een live-uitzending van Radio Beijum.

RADIO BEIJUM LIVE, ROMMELMARKT, SCHOONMAAKACTIE, PAASBINGO

Er ligt een gezellige zaterdagochtend, begin middag,  in Beijum in het verschiet. Vanavond is er ook wat te doen...
Luister vooral vanaf 10.00 naar Radio Beijum via http://radiobeijum.listen2myradio.com/ Of kom gezellig naar het Grand Café in het Trefpunt.
Het jaarlijkse ritueel tussen vervuilers en schoonmakers in het Groene Hart is dan ook bezig (vandaag ten voordele van de opruimers) en tevens wordt de jaarlijkse fancy-fair in de Beijumkorf gehouden.
De dames en heren van het Café Biljart houden vanavond reeds een Paabingo, zie aankondiging gisteravond.
Voor elk wat wils....

DE ZOMERTIJD IS AANSTAANDE

De laatste dag van de periode wintertijd 2013/2014 is zojuist ingegaan. De komende nacht, van zaterdag op zondag, gaat de klok een uur vooruit. 

Het weekend duurt een uur korter dan normaal gesproken het geval is. Mensen die zondagochtend moeten werken hebben pech (ondergetekende is mede de Sjaak, hij moet dan om 7.15 uur beginnen,...brrrr, is 6.15 uur oude tijd), degenen die in de nachtdienst werken hebben i.t.t. hun collega's die in oktober van zomer- tot wintertijd overgaan (kunnen ook dezelfden zijn) een uur mazzel, want een uur korter.

Ondergetekende, die ruim een kwart eeuw binnen de geestelijke gezondheidszorg werkzaam is, weet dat mensen elkaar op veel afdelingen 'matsen.'
De nachtdienst werkt een half uur 'langer' -eigenlijk korter- en de vroege dienst op zondag begint een half uur vroeger (eigenlijk later).

Er bestaan ook' hardline-afdelingen.' Op tijd beginnen is op tijd beginnen. Pech in het voorjaar, mazzel, want een uur extra slaap, in het najaar.

vrijdag 27 maart 2015

EEN WEEK VOOR PASEN PAASBINGO IN CAFÉ BILJART BEIJUM

Bovenstaande afbeelding is ingezonden vanuit het Café Biljart Beijum. Ruim een week voor Pasen wordt er een paasbingo gehouden.
Win prijzen t.w.v. 300 euro. Morgenavond vanaf 20:30 uur..........

Update 22:45 uur: Geachte sponsor...  5 seconds ago
Wat mankeert die lui van het Café Biljart te ? Zijn ze verward? 10 dagen voor Pasen reeds een Paasbingo?

"STOP JE REKENING BIJ HET TUIG VAN ABN-AMRO!"

Beijumer mailde: Ik ben helemaal klaar met het zelf verrijkende tuig van ABN-Amro. Wat een gore vieze vuile smeerlappen. Zeg aub massaal je rekening op. Het tuig en de parasieten in de top denkt alleen maar aan zelfverrijking.
De inzender mailde daarbij:
De raad van commissarissen van ABN Amro is niet van plan terug te komen van het besluit om de bestuursleden 100.000 euro salarisverhoging te geven. Het nieuws over de verhoging maakte de afgelopen week een golf van negatieve reacties los, ook van de eigen medewerkers. Nos.nl

BEIJUMSKAP (212)

De lente is begonnen. Zie hier de libellen alweer op de muur zitten. De kale bomen maken grote schaduwen op de muur. Het zal niet lang meer duren voordat de groene explosie weer begint.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

TUSSEN MOEDERS VLEUGELS.....

Het prille voorjaarsweer inspireert lezers klaarblijkelijk om foto's in te zenden. Bovenstaande afbeelding komt van lezeres Lian Agbie.
Ze schreef bij de foto:
Genomen bij het Zadelpad. Eerste kuikentje een feit tussen moeders vleugels.

"DIT LEUKE STEL KWAM IK TEGEN"

Dit leuke stel kwam ik tegen toen ik vandaag met Laiffie (hond van de inzendster; JF) aan het wandelen was. Het ene lopende hondje komt uit Spanje, net als Laiffie, het andere hondje is 13 jaar en loopt niet meer zo goed. Op rustige plekjes mag hij uit zijn vrolijke fietsmandje. 

Foto + tekst: Hens te Witt

SUCCESVOLLE ONTRUIMINGSOEFENING HET TREFPUNTGistermiddag 26 maart om 16 uur is er een verplichte ontruimingsoefening geweest bij het Trefpunt. De zorg is dan altijd als eerste de kleinste aanwas. 

Het personeel van "Leutje Laiverd " (Kinderdagverblijf; JF) had de zorgzame taak dit zo goed mogelijk te doen. Dit evenals de mensen van SKSG die zeer zorgvuldig met dit soort oefeningen omgaan. 

Ondanks alle prikkels, geluiden van alarmen en overig lawaai, mensen in vestjes etc., heeft er geen traan gevloeid en is alles naar tevredenheid verlopen. 

Het personeel van het Trefpunt had alle ruimtes binnen drie minuten ontruimt en doorzocht. Na een laatste controle werd het pand weer vrij gegeven.

Wanneer een werkgever zich goed voorbereid op een calamiteit, blijft het niet alleen bij technische maatregelen aan het gebouw en een Bedrijfshulpverlening (BHV) organisatie opzetten. Het oefenen van een ontruiming is een wezenlijk onderdeel van deze voorbereiding. Door het regelmatig trainen van medewerkers, blijft de kennis vers en zullen de BHVers tijdens een calamiteit adequaat kunnen optreden. Wikivarium

(Foto's + tekst zijn gistermiddag  ingezonden door het bestuur van het Trefpunt)

donderdag 26 maart 2015

MOGEN WE EVEN OVERSTEKEN?

Het leek echt alsof ze op het punt stonden om de Korreweg over te steken. Als het vier mensen waren geweest had je ze voorrang moeten verlenen.
Tegen half vijf vanmiddag moest de blogger even in de stad zijn. Normaal gesproken gaat dit met de fiets, maar die lag dit keer achter in de auto op weg naar autobedrijf Visser aan de Oosterhamrikkade. De auto krijgt een beurt en de wielen moeten worden uitgelijnd omdat mevrouw Beijumnieuws af en toe links en rechts tegen de stoep aanrijdt met als gevolg dat de wielen er schots en scheef onder staan. Dat rijdt niet alleen vervelend, het stuur gaat alle kanten, op maar banden slijten ook sneller aan de zijkant.
De blogger kwam van de andere kant, zie foto, aan het eind van de Korreweg ligt de Korrewegbrug, linksachter zien we de Sionskerk, tegenwoordig een moskee.
Ten tijde van aankomen rijden keken de vier zwanen richting weg. De blogger stopte maar ze maakten geen aanstalten om over te steken. Auto maar even aan de kant zetten voor een foto. Vlak voor het fotograferen floot de blogger, heel mooi, het kwartet keek zijn kant op. Zie het resultaat boven.

Op de terugweg, met de fiets want de auto overnacht bij Visser, waren de dames (of heren) in geen velden of wegen meer te zien. Zouden ze zijn overgestoken?

VRIJWILLIGERS VOOR PROKKEL 2015 TE BEIJUM GEZOCHTWil je meedoen, meehelpen met Prokkel 2015?

Prokkels zijn soms kleine gebeurtenissen met een groot effect.
De Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. De Prokkelweek is van 2 tot en met 4 juni 2015 op verschillende locaties in Beijum.

Elkaar ontmoeten en samen dingen doen, opdat we elkaar nog beter leren kennen. Het kan van alles zijn; samen schilderen, sporten, koken, musiceren, plezier maken en genieten.
Zonder wijkbewoners kan er geen Prokkel zijn, dus doe mee! Zo kunnen we in onze samenleving bezig zijn met samen leven. Het maakt niet uit of je jong of oud bent.


Om je aan te melden of ideeën in te brengen kun je terecht bij De Zijlen aan Grevingaheerd 72. Per e-mail kun je je ook melden: Zwanny Lanenga. Email: zwanny.lanenga@dezijlen.nl of bellen naar 0505472000

(Ingezonden door de buurtwerker /participatiecoach van MJD. Vul het woord 'Prokkel' in op de zoekbalk linksboven en u komt bij berichten als deze. Zie hier de video van aflevering 2014)

VUILNIS IN BEIJUM (31)

Foto is vanochtend ingezonden door een Beijumer die woonachtig is in de Bunnemaheerd. Hij schreef erbij: Weer een dumping nabij het bruggetje bij het het Pedaalpad.

EEN VISUELE COMMUNICATIEHOEK IN DE TINE MARCUSSCHOOL

"Deze hoek van de school is ingericht om te kunnen communiceren met slechthorende leerlingen die een spraak- of taalprobleem hebben."

De blogger komt zelden in de Tine Marcussschool aan de Jaltadaheerd. Op deze school zitten kwetsbare kinderen die zoveel mogelijk worden afgeschermd van de buitenwereld en niet op de foto mogen. De leerlingen komen met busjes van heinde en verre uit de drie noordelijke provincies om speciaal onderwijs te krijgen.

Vorige week woensdag bezocht ondergetekende het stemlokaal in de school en al lopend zag hij iets moois. Zie links. De aanwezige conciërge: "Nee, kinderen mogen niet op de foto maar dit wel." Tegenover het tafereeltje, niet in beeld rechts, staat een meterslange zitbank waar leerkrachten en leerlingen samen op kunnen zitten. De conciërge: "Hier beelden we dingen uit die spelen, de jaargetijden, de kerstperiode, Pasen, Pinksteren, vakantie. Je ziet hier het voorjaar uitgebeeld met tegen de muur de communicatieboom. Op deze manier kunnen we goed dingen 'bespreken.'"

Als je verbaal moeilijk kunt communiceren dan kun je datgene waar je het over wil hebben het beste uitbeelden. Aanraken, voelen en zien kan slechthorendheid immers compenseren.

De Tine Marcusschool is een school voor Speciaal Onderwijs. Er wordt onderwijs gegeven aan slechthorende leerlingen en leerlingen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden.
http://www.kentalisonderwijs.nl/Tine-Marcusschool

woensdag 25 maart 2015

KOMT IN DE BUS


Voor mensen die niet de beschikking over een auto hebben blijft reizen met de bus een uitkomst. In amper tien minuten zit je vanuit Beijum met Lijn4 in de stad. Verder reizen kan ook. Ondergetekende reed afgelopen zondag door Peize en hij zag opeens een bus aankomen. Wat stond er voorop? Lijn4, Groningen Beijum( begin en eindpunt van Lijn4 zijn rotonde Wibenaheerd en Roden, vice versa).
De blogger bewaard goede herinneringen aan reizen met de bus. Hoe kwam je gedurende de jaren zestig en zeventig vanuit de Kanaalstreek naar de Stad? Met de GADO-bus natuurlijk. Je kon via de Kielsterachterweg maar ook via Veendam reizen.
De N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) te Hoogezand, vanaf 1958 te Groningen, was van 1924 tot 1999 een aanbieder van openbaar vervoer per autobus in de provincies Groningen en DrentheWiki.
Tijdens de jaren tachtig reisde ondergetekende wel eens met de Magic Bus naar Zuid Europa. Het waren tijden. Voor een habbekrats 24 uur in een bus, compleet lijp en gaar aankomen. Maar gezellig!
Op de bovenste en linker afbeelding zien we Lijn4 door Beijum rijden (het went nog steeds niet, jarenlang was Lijn6 een begrip). Op bovenste foto kruisen ze elkaar op de Amkemaheerd, zie rechts de Amkemaflat.

Afbeelding links, een bus kan niet zomaar de draai vanaf de wijkring richting bussluis/Winkelcentrum Beijum nemen. Je kunt moeilijk boos gaan toeteren voor het geval je rechtsaf wil. De bus is de bus. De rechter foto laat een deel van de busbaan op het Oosterhamriktracé zien. Rechtdoor gaat het richting stad, twee honderd meter achter de fotograaf ligt Sportcentrum Kardinge.

Er bestaat een gevleugelde uitdrukking: Komt in de bus. Het betekent zoiets als 'komt voor elkaar.'
Het kan ook een uitnodiging zijn. Komt in de bus. Reis met de bus.

FIETSLES IN DE HOLLANDSE REGEN


"Kun jij het niet even overnemen? Jij bent veel sterker, het kost me erg veel energie om haar overeind te houden."

Fotograferen is gemakkelijker dan iemand fietsles geven. De blogger stond vanmiddag omstreeks half een op tijd en kon geen hand en spandiensten verlenen. Wel om even vragen stellen. Aan Beijumse Hens die achter en naast de fiets liep: waarom doe jij dit? Hijgend en puffend: "Ik doe vrijwilligerswerk bij Humanitas, ik geef Nederlands aan haar en omdat ze niet kan fietsen ook fietsles." Aan de leerling, waar kom je vandaan? "Ik kom uit Bosnië (pardon, 26/3, moet Oekraïne zijn!) en ik woon sinds vier jaar in Nederland en Groningen/Paddepoel omdat m'n man bij het UMCG werkt."

In Bosnië schijnt kunnen fietsen niet normaal te zijn, in Holland des te meer. Fietsen in de regen geeft iets extra's als je kunt fietsen terwijl het hoost ben je min of meer geïntegreerd.

De blogger dacht dat de bijna fietsende dame ongeveer achttien jaar oud was. "Ik ben 36 jaar." Wat jong ja. Jij dan Hens, ben je lerares Nederlands? "Nee, ik was vroeger verpleegkundige, tegenwoordig ben ik gepensioneerd. Ben je met pensioen? Jij ziet er ook zo jong en vitaal uit. De blogger meende het. Benoem tegen dames dat ze er jong en goed uitzien, en hun dag kan niet meer stuk. Stralend zwoegden ze voort. Gaven de complimenten extra energie?

Maart roerde z'n staart en stuurde regenwater van boven naar de aarde. De ene dame probeerde in balans te komen en vooruit te trappen, de ander deed haar uiterste best om alles veilig te laten verlopen.